'Nieuwe iPhone krijgt geïntegreerde simkaart'

Apple zou samen met Gemalto, een toeleverancier van providers, werken aan een nieuw systeem als vervanging van de simkaart. De simkaart zou ingebed zitten op een chip in de telefoon en via iTunes zou de gebruiker een abonnement af kunnen sluiten.

Het systeem is vooral bedoeld voor de Europese markt, waar providers allemaal werken met dezelfde netwerktechnieken, meldt GigaOM. Het zou gebruikers in staat moeten stellen via internet of in een winkel een iPhone aan te schaffen en daarbij een abonnement te nemen bij een provider naar keuze: de simkaart is dan via software verbonden aan een provider. Hoe het precies werkt, is vooralsnog echter onduidelijk.

De chip zit ingebouwd in de iPhone en bevat volgens het gerucht een rom-gedeelte en flash-geheugen. Op het rom-gedeelte staan algemene gegevens opgeslagen, op het flash-gedeelte kunnen providerspecifieke instellingen worden gezet.

Apple zou hiermee de rol van providers in het aankoopproces minimaliseren, maar het is onduidelijk hoe de afrekening van kortingen op iPhones zou gaan verlopen. Apple wil volgens GigaOM niet reageren op het gerucht.

Ook Gemalto wil geen commentaar geven tegenover Tweakers.net. "We zijn altijd bezig met nieuwe ontwikkelingen, maar we kunnen verder geen mededelingen doen", aldus een woordvoerster van het bedrijf, dat het hoofdkantoor officieel in Nederland heeft staan.

Een simkaart op een chip heeft als voordeel voor Apple dat er geen ingang meer in het toestel hoeft te zitten, waardoor een kleine hoeveelheid ruimte wordt bespaard. Wat de verdere voordelen zouden zijn, is vooralsnog onduidelijk. Ook is het de vraag of providers met deze methode mee willen werken. De iPhone, iPhone 3G en 3GS werken met gewone simkaarten, de iPhone 4 ondersteunt alleen microsimkaarten, een kleinere versie die tot nog toe alleen voor Apple-producten kan worden gebruikt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-10-2010 • 10:27

322 Linkedin

Submitter: Anoniem: 34095

Reacties (322)

322
321
169
9
0
4
Wijzig sortering
Ik denk dat heelveel mensen het principe niet snappen.

Een sim-card is niks anders dan een nummer (sim nummer) wat gekoppeld wordt aan je klant nummer, dat weer gekoppeld is aan je abo/prijs plan.

Wat Apple nu gaat doen is het sim nummer vast zetten in je telefoon. Waardoor je "telefoon" gekoppeld wordt aan je klant nummer. Ik zie hier nergens dat je vaster of minder vast zit dan voorheen.

Gewoon een kwestie van online/telefonisch doorgeven van je iphone-nummer aan een nieuwe provider/extra provider en ik zie daar (bereikbaarheid ala Youp van t' Hek even daargelaten) geen nadelen in. Een beetje een Sim-wissel idee wat ook gebeurt bij een kapotte/verloren simkaart.

Plus dat simkaarten al uit het jaar 1991 stamt.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Simkaart

[Reactie gewijzigd door Flappiewappie op 28 oktober 2010 11:14]

Nou ik zie die problemen wel degelijk!
De abonnementen moeten immers afgesloten worden via iTunes, dus gaat Apple bepalen wie er toegelaten wordt tot die store.
En dat was voorheen anders met de T-mobile exclusiviteit? (Op de grijze import na dan.)

Even een lijn getrokken uit het "verleden" met de iPad.

Daarbij kon een usim besteld worden die bij de (dan al wel geselecteerde) provider KPN/Tmobile/Vodafone geactiveerd kon worden met een soort van prepaid prijs plan naar keuze.

Wat er nu gebeurt is je schaft een iPhone aan via de Apple website, en kan daar later indien gewenst een contractloos (maandelijks opzegbaar) prijsplan van de desgewenste provider aanplakken. Naar mijn mening is dat 100x meer vrijheid dan wat je nu hebt met of grijze import of T-mobile.

Via de winkel van de provider zou je dan eventueel ook nog toestelkorting met een 1 of 2 jarig contract kunnen krijgen, dat verloopt dan weer niet via Apple.

Dit is puur een vermoeden, maar vergelijkbaar met wat de iPad nu ongeveer doet. Zoieso is dit prettiger want je betaald ALTIJD meer als je een 2 jarig contract neemt met vaste hoge maand last tov een los toestel met een echt goed prijsplan wat bij je past....

[Reactie gewijzigd door Flappiewappie op 28 oktober 2010 11:29]

Plus dat simkaarten al uit het jaar 1991 stamt.
Zozo bijna net zo oud als de computer die is ook nog niet vervangen toch? (beetje kansloze opmerking dus...)

Daarbij om net z'n goede werking te hebben als een sim wisselen moeten ALLE providers (op CDMA-providers na) hier aan mee willen werken, en dus een speciale server achtig iets hebben waar dit allemaal door wordt afgehandeld. Dat zie ik niet gebeuren dus is het niet zo goed ondersteund als de simkaart wel is. Tenzij het bij Apple gebeurt maarja zitten providers en mensen daar op te wachten?

Het is voor de meeste heus wel duidelijk, maar er staat nergens dat het beter voor de consumenten wordt of slechter... Er zijn dus mensen die daar zelf wat gaan bedenken/verzinnen aan de hand van de kennis die ze hebben van Apple (me included). Uiteindelijk kan het zowel positief als negatief worden en als ik uit ga van mijn kennis van Apple, zie ik enkel een middel om je nog afhankelijker te laten zijn van Apple en de providers...

En dat is in mijn ogen dus absoluut geen positieve ontwikkeling, wel als het helemaal open en bloot gaat met alle mogelijkheden die je nu ook hebt, maar daar geloof ik gewoon niet in tot ik het zie!
Juist de computer is een kansloze vergelijking, als er een ding niet stil staat is het de ontwikkeling van de computer. De simkaart heeft zich in al die tijd amper ontwikkeld.

Alle providers hebben al zo een server, genaamd hun klanten bestand. Een sim wissel is in een fractie van een seconde geregeld, en gewoon een kwestie van een nummer invullen en opslaan. Waarom zou dat niet het nummer kunnen zijn van de "ingebouwde" simkaart.

Uiteraard gaat Apple hier beter van worden, maar als je vind dat je kennis hebt van Apple weet je dat de gebruikservaring voor de gemiddelde consument (dus eigenlijk niet ons tweakers) voor op staat. Dat betekend dus dat het eenvoudiger wordt voor de consument (waardoor de iPhone ook een populaire smartphone is geworden = gebruiksgemak). En daarbij denk ik dus ook aan bijvoorbeeld een tijdelijk nummer/prijs plan in het buitenland. Maar bijvoorbeeld ook bundel omlaag/omhoog via iTunes oid.

Dat dat in jou ogen geen positieve ontwikkeling is, wil dus absoluut niet zeggen dat het in het algmeen een slechte ontwikkeling voor de beoogde doelgroep of de mensen die er aan verdienen is. En met die beoogde Apple doelgroep bedoel ik de no-nonsense gebruiker, niet de tweaker. Apple zorgt er voor dat wat de tweaker allang kan nu ook kan voor de gemiddelde consument toegankelijk is alleen dan op een zeer vereenvoudigde manier en voor een duit meer.
Wat een ontzettend slecht idee zeg! Daar gaat Apple zichzelf echt mee in de vingers snijden.

Vooral in Europa, juist door de versnippering van de netwerken, zijn er zat mensen (inclusief ikzelf) die in het buitenland even een prepaid SIM kopen, en dan SIM wisselen.
Nu kan dat dus niet meer.

De enige die hier beter van wordt is Apple. Ze willen alles naar zichzelf toe trekken....abo's verkopen via iTunes en dan 30% vangen.

En dat praten ze vervolgens goed met dit verhaal:
Het zou gebruikers in staat moeten stellen via internet of in een winkel een iPhone aan te schaffen en daarbij een abonnement te nemen bij een provider naar keuze...
Leuk excuus, maar wat een gelul, dit kan nu gewoon toch ook?
Dus totaal zinloos, behalve voor Apple.
je doet dikke assumpties. je hebt geen idee hoe dit in de praktijk zou gaan werken, daar is het nog wat te pril voor.

wat nou als het idee is om een universele sim hiervan te maken die op elke provider werkt, wil je prepaid, dan voer je een nummer in en je bent actief - ik zeg maar wat.
Het zou ook grenzen weg kunnen nemen - je bent in een bepaald land en op dat moment is die prepaid actief.

Het is nog gissen, maar ik denk dat het idee an-sich niet verkeerd is.
Het idee is zeker niet verkeerd. Alleen sommigen hebben Apple wel erg hoog zitten en denken dat Apple dit doet om alles beter te maken voor de consument, zodat bijv. in de VS overgeschakeld kan worden op een provider aldaar en je lagere roaming kosten hebt.

Erg naief om dat te denken. Apple wil dit gewoon doen zodat ze hun iPhone helemaal af kunnen sluiten en er helemaal niet meer mee getamperd kan worden. Ze hebben nu al exclusieve deals met telecombedrijven waar ze zoveel procent van de belkosten zelf opstrijken, en nu denken sommigen dat ze prepaid gaan toestaan op de iPhone?

Dit is gewoon een idee om nog meer controle over het toestel en de gebruiker daarvan te krijgen.
Het idee is zeker niet verkeerd. Alleen sommigen hebben Apple wel erg hoog zitten en denken dat Apple dit doet om alles beter te maken voor de consument, zodat bijv. in de VS overgeschakeld kan worden op een provider aldaar en je lagere roaming kosten hebt.
Het idee is zeker niet verkeerd. Alleen sommigen hebben Apple wel erg laag zitten en denken dat Apple dit doet om alles slechter te maken voor de consument, zodat bijv. in de VS niet overgeschakeld kan worden op een provider aldaar en je lagere roaming kosten hebt.
Het idee is niets anders dan de wereld morgen laten overstappen op bio-fuel of electrische auto's. Onmogelijk. Denk je nu echt dat _alle_ telefoonbakkers meteen overstappen op zo'n chipprincipe, universeel gaan omdat apple dit wil?

Naast alle potientiele beveiligingsissues.
Op iPhoneclub staat dit zelfde nieuws er toch iets anders......

Inhoudelijk staat daar dat je makkelijker van provider zou kunnen wisselen, en dat zonder een andere simkaart nodig te hebben.

Dan is het ineens een stuk minder negatief!?


http://www.iphoneclub.nl/...elijk-aan-eigen-simkaart/

"Apple zou bezig zijn om met het bedrijf Gemalto een nieuw type simkaart te ontwikkelen. Met deze simkaart wordt het mogelijk om via software op de iPhone te bepalen met welke mobiele operator de telefoon is verbonden. De simkaart is een alternatief voor de huidige simkaarten, die altijd gekoppeld zijn aan één operator. Wat het verhaal interessant maakt, is dat Apple via software je de keuze kan geven uit het aanbod van meerdere operators en dat je ook met speciale aanbiedingen overgehaald kan worden om naar een andere operator over te stappen – zonder van simkaart te wisselen.

Voor Apple heeft een eigen simkaart als voordeel, dat de distributie van telefoons veel gemakkelijker wordt. Ze hoeven niet verschillende versies van de iPhone (bijvoorbeeld met specifieke operator-simlock) uit te leveren in de verschillende landen, maar kunnen de simkaart meteen bij het toestel in de doos stoppen. Het hele verdere proces kan via software worden geregeld. Daarbij is er een mogelijkheid dat Apple de simkaart volledig in de telefoon inbouwt, zonder dat je er als gebruiker bij kan. Er is dan geen simkaartslot meer nodig aan de zijkant van de telefoon. Dat bespaart ruimte en zorgt ervoor dat de iPhone nog compacter kan worden gemaakt. Omdat het toestel operatoronafhankelijk wordt hoeft Apple voor de verkoop van de toestellen ook niet meer de operators te betrekken. GigaOM heeft bovenstaande informatie opgepikt bij bronnen binnen Europese operators.

Bij de oplossing van Gemalto is de simkaart ingebed in een chip, die voorzien is van eigen flashgeheugen. Dit flashgeheugen is te upgraden en zal gebruikt worden om de (wisselende) data omtrent de operator vast te leggen. Het bijwerken van die informatie gebeurt via de pc of een speciaal apparaat. Er zit ook ROM-geheugen op de chip, bedoeld voor de IT- en netwerkbeveiliging."
Echter is bekend dat Apple alles blokkeert wat ze niet aan staat. Het risico bestaat dus dat als de telecomprovider niet aan de ongetwijfeld zeer strikte voorwaarden van Apple voldoet dat deze er uit geknikkerd wordt. Dat is ongunstig voor de consument die dus met het kopen van een Apple-telefoon vast zit aan door Apple geselecteerde telecombedrijven.

De techniek zelf lijkt me trouwens een hele stap voorruit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 209360 op 28 oktober 2010 11:27]

Is het niet zo dat de iPhone in Nederland door meerdere providers aangeboden wordt en dat als je iPhone wilt, je nu reeds vastzit aan door Apple geselecteerde telecomberdrijven? Is het dan niet logisch dat met een chipkaart er de keuze kan gemaakt worden tussen de reeds bestaande partners?

Is er enige reden om te vermoeden dat Apple geen unlockmogelijkheid zou verkopen? Zelfs niet als er de prijs voor betaald moet worden die Apple niet met telco's heeft afgesproken?

Het is heel eenvoudig om over 'evil' bedoelingen achter te zien. Sterke bedrijven werken echter redelijk doorzichtig. In het geval van Apple is hun doel om zoveel mogelijk hardware te verkopen en daar een dikke marge op te maken. Als de rest van hun projecten (het OS, de stores, ...) zijn niet in het leven geroepen om zelfbedruipend te zijn maar om meer hardware te slijten. Als je me niet gelooft kijk je maar een earningsrapport in.

Gebaseerd op dit motief, wat kunnen we dan van Apple verwachten, mochten ze deze techniek implementeren?

- het wordt makkelijk om een bestaande simkaart (uit een andere gsm) te uploaden naar de chip
- het wordt niet makkelijk om de chipsim te uploaden naar een simkaart of gsm van de concurrentie
- het wordt makkelijk om de chip te uploaden naar een nieuwer model van Apple
- in zoverre de deals met telco's dit toelaten, wordt het makkelijk om te switchen tussen abbo's. (remember: Apple wilt vooral dat je hun hardware verkoopt)
- ook andere klantvriendelijke features zullen aanwezig zijn, zolang ze meer iPhones verkopen
- de chip hacken gaat niet zo gek moeilijk zijn. Dat dichtgooien is nl. geen prio voor Apple want de hacker heeft reeds een iPhone gekocht.

Of je je in deze eigenschappen kunt vinden is een persoonlijke zaak.
Als ze dat zouden doen ligt het er maar aan wat die eisen zijn of het negatief voor de kl is.

Als een eis 'echt onbeperkt mobiel internet voor een vaste prijs' is dan hoor je mij niet piepen:)
Wat een onzin lees ik hier allemaal. Bijna iedereen is bang dat dit bedoeld is om klanten bij een provider te houden en om het wisselen moeilijker te maken. Wat een bullshit..... Providers moeten hier uiteindelijk aan meewerken en die zijn niet gebaat bij moeilijk kunnen wisselen omdat ze allemaal hun marktaandeel willen vergroten. De inspanningen die providers doen (reclame en dergelijke) zijn veel sterker gericht op het genereren van nieuwe klanten dan op het behouden van hun huidige klanten. Dat zal niet veranderen en dus willen providers dit alleen als wisselen niet moeilijker wordt/

Ik ben absoluut geen Apple-fanboy, eerder Android-fanboy, maar ik zie eigenlijk alleen maar voordelen bij een softwarematige toegang tot abonnementen en de SIM-kaart. Dual Sim wordt veel makkelijker en het biedt enorm veel mogelijkheden als andere telefoonfabrikanten dit ook gaan doen. Nooit meer dat gekloot met de ene helft van de nummers op je telefoon en de andere helft op je simkaart. Gewoon alles gekoppeld aan je account op een cloud van de provider of iets dergelijks.

Ik juich dit toe en vind het eindelijk weer eens een vinding van Apple met heel veel potentie.
@Hoppa! Uiteindelijk gaat Apple de provider worden, dat is de bedoeling!

Eerst gaan ze je hardware en softwarematig binden, daarna ga je lekker je abbo aan Apple betalen en zij bepalen jouw keuze uit misschien 2 of 3 providers, die als toeleveranciers uitgeknepen gaan worden.
Blijf jij maar lekker rondlopen met je wintermuts van aluminiumfolie, meneer D. Oemdenker.
Ik hoop voor jou dat je toekomstige applesaus goed gaat smaken, en hopelijk zitten er geen vervelende pitjes in! :) Even serieus: Apple is het bedrijf die je wil binden op elk gebied, en geef ze eens ongelijk. Ze hebben het geld en de macht om dit waar te maken.
Het zal mooie techniek zijn, en vooral mooi voor Apple. Het is geen doemdenken maar een logisch gevolg van deze ontwikkeling. Wedje doen?? Over 5 jaar betaal jij je abbo/belkosten aan Apple....Dit proberen ze met Apple TV toch ook? Die kabelboeren mogen ook wel oppassen.
Wat een onzin. Al die Apple-conspiracy altijd. Je moet eens leren om ook naar de big picture te kijken. Apple steekt op dit punt gewoon zijn nek uit en ik hoop dat de andere fabrikanten gaan volgen. Zo'n lullig simkaartje is gewoon echt niet meer van deze tijd.

Mensen, we zitten hier op Tweakers, het kan echt geen kwaad om eens te kijken naar voordelen van technologische ontwikkelingen en niet in een soort kramp te schieten op het moment dat er Apple in het artikel staat. Ik ben ook geen Apple fan, maar kom op, al dat gezeur altijd.....

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 28 oktober 2010 13:05]

Apple, Microsoft, Google, Oracle.

Elke grote technologiespeler zal kritisch gevolgd (moeten) worden, en zonodig teruggefloten. Hetzij juridisch, hetzij door de keuze van de consument/gebruiker.

Ik zou het alleen 'voordelen van technologische ontwikkelingen' noemen als ze een algemeen doel dienen. In dit geval kan hier geen sprake van zijn, omdat Apple hier andere fabrikanten (misschien 'nog' ;) ) niet in betrekt ...
Heb ik het over conspiracy? En een kwalificatie geven over een reactie zonder er inhoudelijk op in te gaan? Tja.

Ieder bedrijf probeert meer omzet te halen, net als Apple. Alleen probeert Apple de telecom providers op een 2e plaats te zetten en tot toeleverancier te degraderen. Dat is de big picture. De techniek zal ongetwijfeld mooi zijn, en daar betaal je dan ook voor. Ik praat over de potentiële langere termijn consequenties, iets wat je blijkbaar niet ziet.
Dat is niet de big picture, dat is gissen vanuit het uitgangspunt dat Apple de wereld wil overnemen.....
Providers "moeten" helemaal niets, laat ik dat even voorop stellen.

Als providers hieraan niet mee werken, omdat zij producten moeten verkopen onder de voorwaarden van de fabrikant, ipv hun eigen voorwaarden, dat raakt Apple de toestellen aan de straat stenen niet kwijt. Even een voorbeeldje.

Stel dat alle toestellen die Apple vanaf morgen op de markt brengt, deze geintergreerde chip zouden bevatten. De providers willen hieraan niet mee werken, omdat de systeem aanpassing niet gedaan kan worden, of willen het niet (om financiele reden of wat dan ook). Nu zit Apple met toestellen waar geen ouderwetse sim in kan, maar deze ook niet verkocht zal worden door providers, omdat ze niet meewerken aan de software sim.

Wat nu?

Providers moeten zich niet laten imponeren door wat Apple wilt. Begrijp me niet verkeerd, ik ben er absoluut niet op tegen dat Apple wat kwaliteits wensen heeft, zoals een goede stabiele 3G verbinding bijvoorbeeld. Maar zodra Appel providers en dus uiteindelijk klanten gaat opdringen hoe een product gebruikt moet gaan worden en mensen straft die van een product af willen stappen of om wat voor reden dan ook, dan schiet mij dat toch echt in het verkeerde keelgat. En niet omdat het Google is, als het HTC was, of Samsung was mijn commentaar tot hun gericht.

Nog een practische vraag, hoe gaat dit werken voor klanten die gebruik maken van Duo sims? Dus bijv 1 simkaart in een laptop en de andere (software sim) in de iPhone? Ook hier is weer een stukje investering vanuit providers lijkt me.
Duo sims lijkt me goed op te lossen als tenminste beide 'ingebakken' zitten. Immers je sluit met de ene een abo af via Itunes of welk ander medium dan ook en je kunt dan bijvoorbeeld gewoon als je met het andere apparaat inlogt aangeven dat je gebruik wilt maken van hetzelfde abo. Misschien kun je dan je SMS-jes, contacten en email ook wel via dezelfde weg synchroniseren of komt dat uiteindelijk allemaal in een cloud te staan.

Het is zo eenvoudig om op dit idee door te denken dat de sceptische houding hier me echt tegenvalt. Laat je fantasie eens gaan en vergeet dat het hier om Apple gaat.
De providers moeten niks, maar de druk is hoog en Apple kan de partijen tegen elkaar uitspelen, vergeet dat niet.
Als eerste vind ik dit een baggerprincipe, geef mij maar een simkaart, kan ik lekker wisselen.

Dan maar geen iphone.
Lees even een ander artikel: http://www.appleinsider.c...e_service_rfid_sales.html

Persoonlijk houd ik er wel van dat Apple markten die vastgeroest zitten (muziek, film en de telefonie) opschud.

Niemand zit te wachten op langdurige contracten met vrijheidsbeperking. Zelf reis ik veel (werk en privé) en het zou ideaal zijn als ik meerdere abonnementen gekoppeld heb die geen maandelijkse kosten hebben, maar per verbruik afrekenen. En dat het liefste met 1 telefoonnummer dat ik wereldwijd kan gebruiken. Altijd tegen het goedkoopste tarief.

Het is toch van de zotte dat je met bv je T-Mobile of Vodafone abo in het buitenland meer betaald? Dit zijn internationale bedrijven die helemaal geen extra kosten hebben als jij via HUN netwerk belt in het buitenland. Heel goed dus dat er geroerd wordt in deze markt.

En he, je HOEFT geen Apple product te kopen. Wacht het eerst eens af, beoordeel dan de werkelijke situatie en kies de oplossing/het product dat bij je past.
Anoniem: 96523
@LarBor28 oktober 2010 10:57
Het zou inderdaad een uitkomst bieden om meerdere abonnementen te kunnen hebben en niet alleen voor het buitenland.

Waarom zou ik niet GSM via KPN, SMS via Vodafone en Internet via T-Mobile kunnen afsluiten?
Dat kan niet omdat een mobiele telefoon aan 1 GSM netwerk attached is, en je telefoonnummer bij 1 provider staat. Als ik jouw een SMSje stuur, en mijn provider jouw GSM nummer checkt, dan ziet hij dat het GSM nummer van KPN is, en stuurt het SMSje naar de SMSC van KPN.
Ja daar heb je gelijk in. Een software SIM is een hele goede stap. De Vendor lock in via iTunes, en straks via Steam oid, of Microsoft Live zeker niet! Ze hopen allemaal stiekem op het creeeren van een internet portaal / hub waarin je je hele (digitale) leven bestuurt. Altijd moet je voor je boeken, tv, bellen muziek, foto's internetabbo, boodschappen? etc etc, langs de iTunes of vergelijkbare ultimate hub. En als je daar dan ook maar 1% van elke transactie mag afromen!! oohhh Jobs, Balmer en Page hun natte droom.

Ik denk dat je uit principe dit soort initiatieven niet toe moet juichen. Ik wil zelf kunnen kiezen wat ik waar koop. Hopelijk leidt deze actie tot eenzelfde tegenbeweging waarbij je ook digitaal maar via allerlei gemixte (android-achtige) kleinere bedrijven producten af kan nemen.
Helemaal mee eens, ik zie hier niks anders als een techniek om ons nog vaster te laten houden aan de provider... Hoewel ik nu 5 jaar bij t-mobile zit wil ik op elk moment kunnen wisselen en ik denk toch echt dat dat hier mee moeilijker wordt dan dat er een fysiek kaartje in zit!

Hoop dan ook echt dat het niet door gaat komen, simpelweg omdat de providers het dan ook zullen pushen en waarschijnlijk andere telefoons (want ik hoef geen iPhone) het ook gaan krijgen...

edit: als je maar geen itunes nodig hebt om je abbo te kiezen....

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 oktober 2010 10:39]

Volgens mij staat alles wat je zojuist hoopt en denkt, uitgelegd in het artikel. Je zit niet vast aan een provider, want je kunt abo's afsluiten in iTunes. Hoeveel meer informatie kun je missen?

Hoe dan ook, ik zie het voordeel er nog niet van. Je hebt inderdaad een heel klein beetje minder ruimte nodig, maar de nadelen zijn volgens mij veel groter.
Het overzetten van contactpersonen van een andere telefoon, via de simkaart wordt op deze manier bijvoorbeeld onmogelijk gemaakt.
Je zit wel degelijk vast aan een provider. Als ik op vakantie ga wil ik wel een andere simkaart plaatsen om via de lokale telecom boer te bellen en dat gaat niet lukken zo.
Waarom dan niet naar de internationale markt van iTunes stappen en een prepaid bestellen voor een ander land.
Omdat billige prepaid providers ineens niet meer zo billig zijn als ze in de Apple Approved lijst willen komen staan (dat kost namelijk vast een bult geld).
En wie gaat bepalen welke providers aangeboden worden via iTunes ???

Komt erbij dat je Apple dan ook inzage geeft bij welke provider je zit, op zich is dat iets dat zij niet moeten weten me dunkt.
Anoniem: 369660
@chime28 oktober 2010 11:40
Uhm...T-Mobile had tot nog toe het alleenrecht op de iPhone, dus dat lijkt me nauwelijks een argument. Sowieso zitten er zoveel apps bij die privacy-infringements veroorzaken dat ik me niet voor kan stellen dat iPhone-gebruikers werkelijk enige waarde hechten aan privacy. Dus waarom zou Apple niet mogen weten wie je provider is?
Je kon gerust je iPhone elders kopen en er je eigen SIM-kaart in droppen.
Anoniem: 174951
@chime28 oktober 2010 11:48
Apple :)

Daar zit volgens mij het grootste gevaar. Zou me niets verbazen als Apple, na Microsoft, ook anti-trust zaken tegemoet kan zien in Europa. Zeker als ze zich steeds meer overal tussen gaan werpen. Straks moeten providers verantwoording aan Apple gaan afleggen over hun service, of kan iTunes bepaalde abonnementen weren om onduidelijke redenen. Je hoeft natuurlijk geen iPhone te kopen/gebruiken, maar als je dat dus wel wil, moet je je volledig aanpassen aan hun beleid in plaats van dat jezelf kan kiezen met wie je zaken doet voor de dienstverlening op het gebied van bellen/internet.
Zolang apple nog niet een fractie van de storende invloed (kan) leveren die microsoft in het verleden (en het heden) levert dan betwijfel ik of ze zoveel anti-trust zaken zullen zien, zeker aangezien microsoft praktisch overal mee weggekomen is (op een paar dingetjes na in de EU)
Ja, die 1 miljard boete was echt peanuts hè.. 8)7

En ik geloof niet dat MS ooit programma's geweigerd heeft om de simpele reden dat het concurreert met eigen diensten -> Apple wel.. Als Apple deze lijn voortzet kunnen ze zeker weten een paar flinke anti-trust zaken tegemoet zien komen.
Precies, no way dat iTunes/Apple dezelfde scherpe aanbiedingen gaan leveren als die ik zo los kan krijgen. Als ik voor een knaak alleen spraak wil, dan kan dat nu, straks vast niet meer. En hoe doe je dat in het buitenland? Nu wip je er even een lokale SIM in, zit er straks ook niet meer in. Ik ben erg tevreden met mijn huidige iPhone, maar als dit er komt dan neem ik wel een ander toestel (of ik hou mijn huidige nog wat jaartjes langer in mijn zak, het is immers crisis hè ;)). En zoals hieronder aangegeven, wat doe jij bij een defect toestel? Ik dacht dat we deze praktijken sinds ATF3 achter ons hadden gelaten.

[Reactie gewijzigd door TDeK op 28 oktober 2010 17:32]

Hoe simpel is het om dat via de computer te doen ? Simkaart contacten zijn bagger omdat ze maar beperkte info per contact kunnen onthouden, ik ben niet voor een geintegreerde simkaart maar wat jij noemt is echt onzin imho.
Deels waar, alleen als je ook daadwerkelijk bij meerdere providers het af kan sluiten wel.

Helaas vrees ik hiervoor waardoor je vast zit aan de door apple gekozen provider.

Het principe vind ik goed, en zo zou elke mobiele telefoon moeten zijn. (dan niet via het bagger ITunes). Gewoon bellen, of via internet je abbo af/oversluiten, en je kan bellen.
Helaas vrees ik hiervoor waardoor je vast zit aan de door apple gekozen provider.
Dat is typisch voor Apple. Hun producten geven een goede gebruikerservaring, door de mogelijkheden te beperken in hardware. Daar werkt iOS zo lekker: Het is geoptimaliseerd voor de hardware van de iPhones.

Alleen: je bent behoorlijk beperkt in vrijheid. Niks open source en erg commercieel gericht. Ik hou daar (absoluut) niet van, ik wil vrijheid en openheid.
Ik vind dit wel jammer. Wat als je je iPhone wilt verkopen? En nummerbehoud?
Wie is dus de klos? De consument. Ik hou niet van dat soort "trucjes", net zoals CI+ (common interface +)
Nummerbehoud is geen argument. Ik zit al bij mijn derde provider en heb nog steeds hetzelfde telefoonnummer.

En als je je GSM verkoopt zul je normaalgezien al een nieuw/ander exemplaar hebben. Op dat moment heb je jouw nummer dan ook al overgezet. De geïntegreerde SIM zal dan tijdelijk geen nummer toegewezen hebben. De koper moet dan maar zijn nummer laten overzetten.

Maar ik geef je gelijk, de consument zal weer de klos zijn.
Het is wel een argument, als je de iPhone verkoopt.

Wat er moet gebeuren is dat je de iPhone op iemand anders naam kan zetten. dus bij verkoop moet jij bellen dat je het op iemand anders naam wil hebben. Zodat ook die persoon de rekeningen krijgt.

Het is allemaal leuk, maar in de practijk zal het allemaal lastig uit te voeren zijn.
Ga jij maar eens op een fatsoenlijke manier 500+ contacten van je iphone overzetten naar (bv) een samsung telefoon zonder de simkaart te wisselen... succes!
Hmm... hang iphone aan itunes, stel contact sync met outlook in, sync.
Doe hetzelfde met equivalente software voor de samsung.
Klaar.

Wat betreft dit plan echter, dan kun je dus ook niet een lokale sim gebruiken in het buitenland. Of je sim bij problenen in een ander toestel testen... of uberhaupt makkelijk van toestel wisselen. Ook een duosim voor je carkit zal waarschijnlijk niet werken.
Nee, zeer slecht idee, hou die praktijken svp in de vs...
Waarom zou een Duo sim niet werken?
Je hebt een IMEI nummer van de telefoon, een kaartnummer en een telefoon nummer.
Je kan bij een SIM fabriekant waarschijnlijk gewoon een serie nummers reserveren en die vast in de telefoon zetten.
De provider doet toch niets anders dan een simnummer koppelen aan een 06.
Als je in de winkel een nieuwe kaart op haalt ben je binnen 10 minuten weer online met de nieuwe sim.
Voor duo sim maakt dit echt niet uit.
Nou, het hangt er natuurlijk vanaf hoe ze het implementeren, maar ik verwacht dat om dit te laten werken het nummer gekoppeld moet worden aan het simnummer in de telefoon. Een duosim werkt door twee simkaarten met hetzelfde simnummer te gebruiken, maar je kunt dus niet een duosim kopen met hetzelfde nummer als in je nieuwe iphone. Aangezien je ook niet een van de twee duosims in je iphone kunt duwen heb je pech, verwacht ik.
Anoniem: 181786
@w0w28 oktober 2010 12:46
Serieus, wissel jij voor contacten nog van simkaart? Wat een beperkte informatie heb jij dan bij je contacten staan. Bij mij synchroniseert mijn telefoon (iPhone 4) alsook die van mijn vrouw (N97) gewoon met de computer zodat je altijd een complete up to date lijst hebt inclusief adres, postcode, email, verjaardag, enz enz.

Aanrommelen met simkaarten voor contacten heb ik al een jaartje of 5 achter mij gelaten.
outlook?

edit: ik moet eerst lezen dan antwoorden :-S

[Reactie gewijzigd door Zorn op 28 oktober 2010 15:53]

Dat doe ik al jaren via internet... :-)

Mijn GSM mag NU volledig stuk gaan, ik mis enkel hetgeen ik de afgelopen 10 minuten heb ontvangen of aangepast (mails, contacten, sms,...)
...en mijn gsm ook uiteraard :p
Wat ik echter mis is veiligheid in dit verhaal. Lijkt me met een software sim oplossing dat deze te hacken is en je dus gegevens van een ander kan stelen. Bij een hardware sim is dat stukken moeilijker om een kopie van een simkaart te maken.
Het is in ieder geval een stuk veiliger tegen diefstal. Erg makkelijk om een telefoon te blokkeren die opgegeven is als gestolen.
Beetje een raar argument eerlijk gezegt.. Volgens mij blijft die procedure verder hetzelfde... Maar betreft nummerbehoud als je overstapt van provider lijkt me al lastiger gaan, gezien je dan niet je simkaart wisselt..

Daarnaast lijkt het me een heel stuk onveiliger omdat er steeds meer aan die iTunes account komt te hangen... Lijkt me niet echt bevorderend in de strijd tegen identiteitsfraude..
Op zich is hetgeen |sWORDs| zegt wel gedeeltelijk waar, alleen niet helemaal juist omschreven. In een bepaald oogpunt is het op deze manier wel minder interessant om een dergelijk toestel te stelen. Als er een bepaald abonnement aan gekoppeld zit (op wat voor manier dan ook) waar je niet onderuit kunt, gezien de SIM-kaart niet gewisseld kan worden, en het abonnement vervolgens geblokkeerd wordt door het slachtoffer, dan heeft de nieuwe eigenaar er helemaal niks aan.
Het lijkt me dat dergelijke acties overigens nu ook al moeten kunnen. Dat een toestel wordt opgegeven als gestolen en dat Apple vervolgens dat IMEI nummer blokkeert in iTunes, waardoor je er vervolgens niks meer mee kunt. Maar dat is een andere discussie.
je kan nu ook al een mobiel blokkeren op afstand. dat is dus geen enkel voordeel. hooguit dat een dief deze niet makkelijk kan voorzien van een andere simkaart (want geblokkeerd) en er dus helemaal niets aan heeft...
Hmm...maar als ik het zo snel lees, kan je dus alleen nog maar via iTunes een abo kiezen.
Hoe gaan ze dat doen met simlock vrije iPhones? (of bestaan die niet?)
Als ik dan een provider wil die niet in iTunes beschikbaar is...
Anoniem: 369660
@Japs28 oktober 2010 11:40
Dat kan dan dus niet. Dat is misschien wel het grote voordeel: meer controle op de providers en meer pressiemiddelen richting hen.
Wat is daar zo voordelig aan? Omdat Apple het doet?
Mja, als je bij tmobile kijkt dan krijg je bij de iPhone wel het snelste echt onbeperkt abbonement van alle abbonementen die ze verkopen. En dat terwijl het niet eens 'duur' is.
Maar je hebt niet de vrijheid om provider te kiezen, waardoor je alsnog wordt benadeeld. Vodafone bijvoorbeeld biedt sneller internet, betere dekking en hun abonnementen zijn niet (veel) duurder dan die van t-mobile (t-mobile adverteert namelijk met excl btw prijzen, waardoor je uiteindelijke kosten hoger zijn). Ook is de data niet echt onbeperkt, je wordt namelijk bij (volgens t-mobile) te veel datagebruik ook gewoon afgeknepen naar 384Kbps.

Ik zie hier dan ook echt totaal geen voordeel in (op een 1 cm2 ruimtebesparing na). Het vergroot alleen de macht van Apple op de providers en daardmee de macht van de providers op de klanten. De eindgebruiker trekt wederom aan het kortste eind.

Voor Apple is het zo makkelijker om echte, waterdichte exclusiviteit te bieden en dus meer geld te vragen aan de providers die die exclusiviteit willen kopen.
dat is het voordeel voor apple
Volgens mij is een sneller echt onbeperkt abonnement voor hetzelfde geld toch echt een voordeel voor de consument.
En jij denkt dat apple zo maar eerlijke concurrentie gaat toestaan? Het enige waar het goed voor is is het doordrukken van absurd dure abbos waar apple goed geld aan verdient. Voor consumenten is dit een slechte stap.
Sorry hoor, maar je zit dan dus nog vaster aan iTunes dan nu al het geval is... en Jailbreaken is dan nog lastiger...
Je zit niet vast aan een provider, want je kunt abo's afsluiten in iTunes.
En dan zit ik vast aan iTunes, wat ik niet gebruik, dus wordt er alsnog een product gepushed. Tevens staat Apple niet bekend om de keuzevrijheid en zit je dus waarschijnlijk nog meer vast aan een provider, waar je nu nog kan kiezen voor simlockvrij en je eigen abonnement of online een ander abo met iPhone.
Ik vind dit een heel mooi principe. Dan kan ik via de software twee providers gebruiken, één zakelijk en één privé zodat ik geen gezeur heb met mijn baas over mijn privégesprekskosten.

Ook kan ik in het buitenland eenvoudig schakelen naar een lokale aanbieder.
Precies. Ik ben het dan ook niet met Watercoolertje eens. Het wordt hierbij veel makkelijker om direct dual-sim mogelijkheden in te bouwen.

Ik ga er ook vanuit dat providers niet willen dat wisselen moeilijker wordt, omdat ze allemaal wel inzien dat de enige manier om marktaandeel te winnen hem juist zit in het eenvoudig kunnen wisselen. Het is niet voor niets dat providers een hogere bonus (lees meer korting op je toestel) geven bij een nieuw abonnement dan wanneer je slechts verlengt. Mensen binnenhouden is makkelijker dan nieuwe klanten werven, dat zal niet veranderen en dat willen de providers ook niet.

Dus: softwarematige SIM in mijn toestel, mits gekoppeld aan de mogelijkheid van dualsim, kom maar op!!
Ik ga er ook vanuit dat providers niet willen dat wisselen moeilijker wordt, omdat ze allemaal wel inzien dat de enige manier om marktaandeel te winnen hem juist zit in het eenvoudig kunnen wisselen.
Je denkt serieus dat het makkelijker is?
Een vaste SIM is juist een zeer goede manier je klant aan je te binden en niet te verliezen aan een andere provider. Je zegt het zelf ook:
Mensen binnenhouden is makkelijker dan nieuwe klanten werven, dat zal niet veranderen en dat willen de providers ook niet.
Ga maar eens met je ingebakken (dual)sim naar het buitenland en probeer maar eens lokaal wat te regelen om roamingkosten te voorkomen. En stel je daarbij voor dat te doen zonder dat je de SIMkaart kan verwisselen.
1. Je spreekt de taal nauwelijks. Leuk uitleggen wordt dat bij de lokale telecomshop.
2. Je hebt internet nodig om je SIM-provider in te stellen. Een internetcafe helpt niet, want je hebt ook iTunes nodig, maar iTunes staat natuurlijk niet in internetcafe's geinstalleerd. Dus heb je je eigen laptop bij je met wifi (als je die al bezit). Dus maar een McDonalds zoeken met gratis WiFi. Gelukkig is er overal ter wereld wel een McDonalds in de buurt (not).
Veel gezeik dus.
Het alternatief is een standaard prepaid SIMkaart kopen en in je mobiel steken. Klaar. Kan echt overal ter wereld. Dat kan niet makkelijker.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 28 oktober 2010 11:07]

Hemeltje wat kortzichtig. Je kunt misschien juist heel eenvoudig wisselen via dit systeem, weet jij veel. Providers zijn er bij gebaat als ze nieuwe klanten krijgen, dus willen ze wisselen eenvoudig maken.

En je buitenland verhaal is ook erg kortzichtig. Misschien biedt men wel een functie aan waarmee je je SIM voor een bepaalde tijd kunt configureren voor bellen in het buitenland. Gewoon vanuit huis. Dat is veel makkelijker dan bij de locale toco een prepaid sim te kopen die het uiteindelijk niet doet in je gesimlockte (oeps, vergeten) toestel. Of als ie het wel doet dat je vastzit aan Bengaals gesproken voicemail en servicenummers......

Moeilijk he, vooruitgang.
En je buitenland verhaal is ook erg kortzichtig. Misschien biedt men wel een functie aan waarmee je je SIM voor een bepaalde tijd kunt configureren voor bellen in het buitenland. Gewoon vanuit huis. Dat is veel makkelijker dan bij de locale toco een prepaid sim te kopen die het uiteindelijk niet doet in je gesimlockte (oeps, vergeten) toestel.
Ik durf mijn hand voor in het vuur te steken dat mocht het mogelijk worden dat je dan een speciaal "Apple" tarief betaalt. Providers gaan dat echt niet zomaar toestaan, die willen juist extra winst maken aan mensen die naar het buitenland gaan en daar bellen/sms'en.

Ik weet bijna zeker dat je goedkoper uit bent met een lokale prepaid in het buitenland dan die speciale "Apple" tarieven.

En je iPhone is misschien in het begin gelockt maar na een jaar kan je het gratis laten unlocken.

Nee, geef maar mij gewoon een simkaart.
1. Je spreekt de taal nauwelijks. Leuk uitleggen wordt dat bij de lokale telecomshop.
Hoewel ik je mening deel is dit natuurlijk een moot point. Je doet net alsof "het buitenland" een 3e wereld land is waar ze niet weten wat een iPhone is. Onzin natuurlijk, als deze feature er komt, dan zullen ook zij snappen dat jij je simkaart in je telefoon ingebouwd hebt zitten en dus niet zomaar een simkaart kunt regelen. Of ze aan je vraag kunnen voldoen is natuurlijk maar de vraag, maar de taalbarrière is geen groter probleem dan bij een telefoon met losse sim.
Je doet net alsof "het buitenland" een 3e wereld land is waar ze niet weten wat een iPhone is.
Een 3e wereldland is ook het buitenland. Maar we hebben ook 2e wereldlanden en zelfs 1e wereldlanden waar de iPhone echt niet zo hot is als hier ;)
Maar je hebt gelijk: het is voornamelijk een punt in 'achtergestelde' landen.

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 28 oktober 2010 12:36]

Als het puur softwarematig is, kan je dit zelfs voor je reis regelen. In combinatie met de ingebouwde GPS schakelt je telefoon naaldloos over naar je buitenlands abbo.
je kunt tegenwoordig in telefoons met 'normale' sim kaarten al adapters kopen die er een dual sim telefoon van maken: http://www.magicsim.com/.

Het grote nadeel van dual sim is bovendien dat je meestal niet met de 2 telefoons online kunt zijn, en dus om de zoveel minuten moet gaan wisselen om te kijken of er toevallig op je andere nummer gebeld is.
de enige telefoons die wel tegelijkertijd online kunnen zijn, zijn die met 2 gsm modems en antennes, en dat gaat apple natuurlijk never nooit in de volgende iPhone stoppen.
en apple kennende een systeem waarbij je moet wisselen tussen nummers ook niet.

Het verkopen van je toestel zal er ook wel weer niet makkelijker op worden met dit soort geintjes....
Ik denk dat alleen mensen die veel reizen hier echt iets aan hebben, maar even een simmetje verwisselen wanneer je de grens passeert is ook de moeite niet toch?
Anoniem: 369660
@Rubu28 oktober 2010 11:44
"2 gsm modems en antennes, "

Inderdaad, dat zal apple nooit doen. Ze hebben al moeite genoeg met 1 antenne...
Hehe, misschien dat je gelijk hebt.

Maar sowieso zullen ze het niet doen. Als ze graag willen dat abbonementen via iTunes verkocht gaan worden.

Ze willen dus niet graag dat mensen zelf het recht in handen gaan nemen en zelf een provider kiezen buiten Apple om. :/

Aaach de iphone rukkertjes zijn op hun ziel getrapt. Wat zielig nou.... :(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 372775 op 30 oktober 2010 11:47]

En als dan je iPhone defect raakt door het een of ander heb je helemaal niets meer. De SIM-Kaart kan je er immers niet uit halen en in een ander toestel plaatsen. Dan ben je dus helemaal niet meer bereikbaar door deze geweldige oplossing van Apple.

Wat mij betreft: Asjeblief niet!
Hoeft niet, je zou het kunnen zien als een Google Voice iets. Alles staat in sync met itunes dus bij kapotte telefoon kan jij zo je huidige abo overzetten op een nieuw toestel zonder data te verliezen.
Dan moet dat ene toestel echter wel die dienst ondersteunen.. En kan ik dus bv niet mijn oude 3310i gebruiken.

Een soort dienst zou men wel kunnen gaan in voeren, maar ik denk niet dat men de komende 10 jaar daarmee de fysieke SIM-kaart vervangt.
Dan moet dat ene toestel echter wel die dienst ondersteunen.. En kan ik dus bv niet mijn oude 3310i gebruiken.
Dat kan nu ook niet, aangezien je 3310i vast geen Microsim slikt.
Ik zie de logica niet echt. Een provider wil juist dat je zo moeilijk mogelijk kunt wisselen (zie de lockin met de provider en de iPhone). Ik zou aan nemen dat het juist onmogelijk word om dual sim te doen met de apple oplossing.

Iedere minuut die jij niet belt, is verloren inkomsten.

Op deze manier zou het helemaal makkelijk worden om jou te houden. Je kunt er geen andere simkaart in duwen en een tweede telefoon kopen zul je ook niet snel doen (anders kocht je geen dure iPhone).
Behalve dan dat het niet de provider is die dit aanbiedt, maar Apple. Apple mag dan wel contracten sluiten met de providers die de iPhone leveren, maar dat betekent natuurlijk niet dat de gebruiksvriendelijkheid van de iPhone/iTunes hieronder gaat leiden.

Ik denk persoonlijk dat dit een onafhankelijk techniek gaat worden, welke grotendeels alleen maar voordelen biedt voor zowel de consument als provider (behalve dan voor de unlockers). :)
Wat is er mis met iTunes dan? Werkt erg gemakkelijk en gebruikersvriendelijk vind ik.
Je gebruikt het programma zelf zeker niet omdat "iedereen zegt dat het slecht is"? Boehahahaha... |:(

[Reactie gewijzigd door appelsaus op 28 oktober 2010 15:58]

Wat is er mis met iTunes dan? Werkt erg gemakkelijk en gebruikersvriendelijk vind ik.
Je gebruikt het programma zelf zeker niet omdat "iedereen zegt dat het slecht is"? Boehahahaha... |:(
Komop zeg, een programma dat zelf nog niet eens kan detecteren of een bestand toegevoegd, verwijderd of aangepast is. Zo slecht is itunes ja.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 28 oktober 2010 17:03]

En het ondersteunen van formaten is een ramp. WMA converteert hij nog automatisch naar een ander gewenst formaat, maar je moet niet met FLAC afkomen. Ik gebruik nu mediamonkey, alleen jammer dat het slechts voor muziek werkt waardoor je 2x moet syncen met verschillende programma's
Komop zeg, een programma dat zelf nog niet eens kan detecteren of een bestand toegevoegd, verwijderd of aangepast is. Zo slecht is itunes ja.
Nog nooit iets van gemerkt. En ik gebruik iTunes al jaren.

zo ken ik er nog wel een paar trouwens.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 28 oktober 2010 21:10]

Inderdaad, het is eigenlijk raar waarom we afhankelijk zijn van een simkaart. Voor energie van je huis kun je wisselen wat je wilt zonder enige hardware wisseling.

Dan moet het voor je provider van voice en data op je mobiel toch ook kunnen. Die simkaarten zijn ontzettend ongemakkelijk vooral als je als bedrijf veel tels en dus ook veel sims in beheer hebt. Stel je hebt software wat het mogelijk maakt makkelijke te switchen van provider zonder daarbij je nummer en andere datat te verliezen dan scheelt dat de consument een hoop ongemak
en hoe vaak heb jij je simkaart niet even in een ander apparaat geplaatst, omdat je een probleem met je toestel had?
Ik ken diverse vooral iphone gebruikers die met grote regelmaat met een lege batterij hebben en dus met een onbruikbaar toestel zitten en dan de kaar tin een leentoestel stoppen om bereikbaar te zijn. Dat is een weg die je hiermee afsluit.
Toestel defect.. geen verbinding meer mogelijk totdat je een reparatie hebt gedaan.
Eh nog nooit?

Ze kunnen beter een kabeltje om de telefoon op te laden meenemen dan een hele extra telefoon en dan gaan prutsen met simkaarten.

Tuurlijk zijn er situaties waarin het handig kan zijn een extra telefoon bij je te hebben, maar ik denk dat 99.99% van de mensheid niet met twee telefoons rondloopt voor het geval de batterij leeg is, en daar ook totaal geen zin in heeft 8)7

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 28 oktober 2010 12:20]

Ik heb mn simkaart nog NOOIT in een andere telefoon geplaatst omdat ik een probleem had met m'n toestel... :)
Ja maar even snel wisselen omdat je in het buitenland bent en het goedkoper is om een prepaid simkaart te kopen daar is er dan niet bij, en je huis staat als het goed is altijd op de zelfde plek.

Als bedrijf zie ik niet zo veel verschil met of zonder simkaart. Het probleem zal wel iets verschuiven maar niet minder worden. Het is alleen het stukje plastic wat je kwijt bent. Je wilt met je laptop toch ook op een ander wifi netwerk kunnen als je buiten bereik van je eigen bent?
Sorry, maar dat geloof je toch zelf niet?

De reden waarom apple dit doet is omdat ze dan kunnen kiezen welke abo's ze aanbieden in hun iTunes (want het zal via iTunes moeten) , en dat zullen dan bij voorkeur de abo's zijn waar ze het meeste op verdienen.

Nu mijn 3GS weg is denk ik niet dat ik ooit nog een iPhone ga kopen als ik dit zo hoor...
Het is meer om te voorkomen dat je een jailbreak toepast en een alternatieve simkaart erin stopt. Ik denk niet dat Apple het mogelijk gaat maken om op een in België gekochte iPhone een Nederlands abonnement te activeren en al helemaal geen prepaid contract in Verweggistan. Daarnaast denk ik dat je wel eens je telefoonnummer kwijt kan raken.....
Voor Apple is het grootste voordeel dat ze niet een T-Mobile sim-lock toestel moeten leveren in Nederland, een simlock vrije in België en een (bijv) Orange (?) in sim-lock in Zwitserland.

En aangezien het abonnement door (Apple's) software ingeschakeld wordt kan een deftige hacker dat uiteindelijk toch wel uitvogelen en kunnen we daar uiteindelijk van profiteren.

Jailbreaken heeft Apple niet tegen kunnen houden. Er is geen enkele reden dat het opeens wel geblokkeerd kan worden. Zal wellicht even duren, maar het komt er zeker.

edit : "niet" in de eerste zin was weggevallen/vergeten. Hersteld.

[Reactie gewijzigd door Het.Draakje op 28 oktober 2010 10:58]

Ik denk juist dat ze dat soort dingen juist gaan doen. Zou ik tenminste wel doen.. Ze willen klantvriendelijk zijn, en op die manier zijn ze dat.
Ik zie niet in waarom dit het mogelijk maakt 2 netwerken tegelijk te gebruiken. Komt daar niet wat meer bij kijken?

Op dit moment kan ik in het buitenland ook makkelijk een sim van een lokale aanbieder gebruiken. Het probleem is dat ik dan niet bereikbaar ben op mijn normale nummer (tenzij ik die doorschakel...). Waarom zou dit een oplossing zijn
En jij denkt dat dat ook allemaal mogelijk zal zijn?
Als eerste vind ik dit een baggerprincipe, geef mij maar een simkaart, kan ik lekker wisselen.

Dan maar geen iphone.
Beetje overhaastte reactie. Wie zegt dat je niet van provider kan wisselen als het allemaal op één chipje zit? Lijkt me juist extra handig dat je kan wisselen via de software!
ja, maar ik denk niet dat dat gaat werken. Ik denk namelijk niet dat providers zo vrijzinning zijn om overige bedrijven op hun "software" te laten. Je zult dan al snel vast zitten aan hacks, wat ook niet altijd even leuk is.

Nee, geef mij maar een sim kaart. Dan maar een ingang in de telefoon. Hoe moeilijk kan dat zijn?! Sowieso was een standaard sim kaartje al klein, en apple moest weer een nóg kleiner exemplaar hebben... Waarom?!

tja, je kunt natuurlijk ook je standaard sim kaart aan gort knippen er er zelf een microsim van maken

[Reactie gewijzigd door M2M op 28 oktober 2010 10:39]

Ik denk niet dat het zo zal gaan werken dat je elke keer met je telefoon naar de winkel moet om van provider/abbo/prepaid te wisselen eerlijk gezegd, dat zouden veel te veel mensen niet willen omdat het onhandig is. Misschien weten ze daadwerkelijk wel een nieuwe standaard te introduceren waar alle providers aan meewerken? Dat je gewoon SIM-kaarten 'in kan voeren' via een code of per sms ofzo van de provider opgestuurd krijgt, en dan met een instelling kan switchen? Uiteindelijk is zo'n SIM kaart toch niks meer dan wat nummertjes om het toestel te identificeren. Providers werken vast wel mee want die willen geen klanten kwijtraken. Als het zo zou werken zou ik het een prima vooruitgang vinden, waarom een stuk plastic en een aparte gleuf en ruimte in je toestel voor een lezer inbouwen als je het allemaal ook softwarematig kan doen?

Gewoon maar ff afwachten, bij elk gerucht wordt er gelijk maar vanuit gegaan dat er een of ander evil masterplan achter zit, maar meestal blijkt dit soort dingen uiteindelijk slechts geruchten te zijn, of het blijkt achteraf zo slecht nog niet te zijn.

Edit @XoRep:
Ok, wat nummertjes om het toestel te identificeren, wat encryptiesleutels en nog wat andere intellingen en dingetjes dan ;). Niks wat je niet vrij eenvoudig en veilig OTA in je toestel kan krijgen in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 28 oktober 2010 13:27]

Er zit ook een encryptegedeelte in om het telefoongesprek te encrypten ;)
Je hebt duidelijk niet veel verstand van GSM encryptie. De grap van de SIM kaart is dat de en-/decryptiesleutel *nooit* door de lucht gaat en dus ook niet onderschept kan worden. Er worden juist challenges uitgewisseld met een fysieke chip in de SIM kaart om de cryptie tot stand te brengen. Doordat de chip in de SIM kaart maar een beperkt aantal interfaces heeft, kun je deze ook niet zomaar even 'uitlezen', aangezien de chip alleen reageert op een beperkte commandoset.
Dus nee, die kan zeker niet OTA, dat is niet veilig en het zit niet in de GSM en/of de 3G spec (4G waarschijnlijk ook niet). En zie jij de hele wereld al zijn netwerken updaten omdat één fabriekantje dat graag wil? Zelfs niet als het Apple is (dan gaan ze zelf maar een netwerk bouwen ;)).

[Reactie gewijzigd door TDeK op 28 oktober 2010 17:31]

Ik denk dat bedoeld wordt dat je niet je bestaande sim in een ander toestel kunt proppen. Wat ik inderdaad een beperking vindt. Ik zou mijn Iphone gewoon moeten kunnen verkopen als ik er op uitgekeken ben en de chip in een ander toestel moeten kunnen stoppen. Dat wordt hiermee vrijwel onmogelijk gemaakt (en mijn vermoeden is ook dat dit de echte reden is dat Apple dit doet).
Voor hetzelfde geld is het gewoon een kwestie van: Menu - instellingen - SIM - SIM wissen. Hoppa, klaar, telefoon verkopen.
Dat ligt eraan wie die chip beheert....
Inderdaad, weer een nieuw bindmiddel van de heer Steve Jobs.
Geef de mensen keuze maar dan wel de jouwe. ;)
quote: c0d1f1ed
Beetje overhaastte reactie. Wie zegt dat je niet van provider kan wisselen als het allemaal op één chipje zit? Lijkt me juist extra handig dat je kan wisselen via de software!
Ik vervang liever mijn defecte simkaart dan dat ik mijn toestel weer een paar weken kwijt ben.

[Reactie gewijzigd door sjaool op 28 oktober 2010 10:57]

Je hoeft geen iPhone te kopen hoor, je kunt ook gewoon kijken naar een Nokia, SamSung, Sony of een android toestel.
Hoe krijg je jouw simkaart kapot als die in het toestel zit?

Een telefoontoestel heeft verschillende onderdelen die allemaal stuk kunnen gaan. Uiteraard kunnen we een Lego(tm) toestel kopen zodat we zelf ieder onderdeel kunnen vervangen maar voor de meeste geldt dat ze toch liever hun telefoon naar de reparateur brengen als hun scherm defect is (tenzij zij liever een nieuwe kopen)

Maar weinig mensen vervangen zelf het defecte onderdeel van hun computer.
Het is elektronica, dat heeft geen reden nodig om op onverklaarbare wijze defect te gaan.

Ik ben trouwens al jaren tevreden gebruiker van de HTC toestellen. ;)
Inderdad, en mocht je een nieuwe telefoon halen moet je de nummer weer gaan overtypen, als je ze nu op je SIM kaart hebt staan worden ze fijn meegenomen en hoef je ze niet nog eens een half uur gaan inkloppen....
Wie zet nu nog nrs op simkaart? Hier kan je enkel naam + telefoonnr opslaan.
In gsm geheugen heb je meer mogelijkheden.
Trouwens nrs overkloppen??? Al gehoord van syncen met je pc (in het simpelste geval). Tegenwoordig ook met google account, of Exchange of ....
Ik gebruik z'n ding voornamelijk voor bellen en smsen. Ik hoef geen foto's en hele adressen erbij te zetten. Mijn inzien gaat dan ook over mensen die z'n appraat hetzelfde gebruiken of voor bijvoorbeeld de oudere generatie die vaak niet eens iets weten over syncen met pc of over andere mogelijkheden hieromtremt.

[Reactie gewijzigd door TheDarkstar op 28 oktober 2010 11:17]

Mensen die alleen bellen en smsen hebben over het algemeen ook geen iPhone, lijkt me.
Tja, en hoeveel muk moet je wel niet installeren om te kunnen syncen? juist, veel te veel.. nee dankje ik hoef die iTunes spyware troep niet op mijn computer.. of die bagger pc-sync van HTC...
iTunes spyware? Vermeld even een bron als je dit soort rotzooi gaat lopen roepen aub.
Ik zet mijn nummers regelmatig op mijn SIM-Kaart, zodat ik bij een telefoonwissel altijd mijn telefoonboek bij me heb. In het adresboek hoef ik ook niet meer dan de naam + telefoonnummer op te slaan dus dat kan perfect.
Providers willen ook liever een SIM kaart. AMPS had bijvoorbeeld geen SIM kaart en dat was een grote ergernis voor zowel de provider als de gebruiker. Ik denk dat dit niet gaat gebeuren en dat de SIM kaart gewoon blijft.
Wie zegt dat je hiermee niet ook kan wisselen maar dan gewoon in iTunes ipv door je kaart er uit te halen. Klinkt wel handig (op gedwongen gebruik van iTunes na maar dat ben je als iFan toch al gewend).

Misschien kan je wel gewoon op de foon zelf wisselen tussen abo's. Idee klinkt goed.

Providers zullen dan wel gewoon gaan adverteren met smakken met geld terug bij je foon (of gewoon de kosten drastisch omlaag gooien.)
Waarom is dit bagger? Als jij gewoon kan wisselen via itunes dan heb jij niets te klagen.
ik ben principeel tegen itunes. Wat een slecht programma is dat toch. Iedere keer als ik dat opstart erger ik me ontzettend.
Wat een loze stelling.
Iets afkraken is lekker makkelijk natuurlijk.

Neem dan in ieder geval de tijd om even te onderbouwen wat je dan zo slecht vindt.
Nou het feit dat je het moet installeren om een mp3tje op je mp3 speler te zetten. Het feit dat het enorm groot en log programma is met veel te veel functies die je niet kan uitzetten.
Geen mappen structuur mbt het syncen.
Geen mappenstructuur?
Als ik een bak van 1000 nummers in iTunes gooi, dan worden de nummers gekopieerd naar de iTunes Music folder. Er worden automatisch mappen aangemaakt met de naam van de artiest, naam van het album, daarin het .mp3 bestand.
Dit voor elk van de 1000 nummers.
Als dat geen mappenstructuur is, wat is dan wel een mappenstructuur?

Als je gesynct hebt naar je iPod kan je een nummer vinden op naam van het nummer, op naam van de artiest, op naam van het album, op genre... Toch al 4 verschillende manieren om bij het gewenste nummer te komen, zonder dat je het nummer 4 keer op je iPod zet...
Maargoed, als jij dat niet goed genoeg vind, dan ga je toch lekker zelf uren lopen kloten met een mappenstructuur die uiteindelijk hetzelfde is als de iTunes mappenstructuur, en zet je het op een delifrnce (of weet ik veel hoe dat cheap ass imitatiemerk heet) mp3 spelertje, en ben je daarmee zo blij als hooi...

Je hebt er alleen wel 56 uur langer over gedaan om het zo te krijgen dan de gemiddelde iTunes gebruiker.
Amen!
Als je echt van muziek houd maar niet al je tijd kwijt wilt zijn dan is iTunes echt een van de beste oplossingen. Slimme afspeellijsten, automatische mappenstructuur, genius, iTunes DJ, enz...

[Reactie gewijzigd door Lima op 28 oktober 2010 18:55]

'Geen mappen structuur mbt het syncen' en 'het feit dat je het moet installeren om een mp3tje op je mp3 speler te zetten':
Klinkt alsof je maar 1 of 2 mp3 files hebt. Dan is dat wel werkbaar.
Als je echter veel muziek hebt, is dat niet echt grappig meer.
iTunes maakt gebruik van de mp3 tags om de muziek weer te geven als nummers,
waarom wil je daar dan zelf filebeheer op gaan doen?
Omdat ik andere ideeen heb over indeling van mijn bestanden dan iTunes?
Alle gebruikers van iTunes vinden dat de windows versie toch zo traag en slecht is.

Deze gebruiken het liever op hun mac en wanneer ze die niet bij zich hebben wachten ze nog liever tot ze thuiskomen voor iTunes dan het via windows te doen.

Dus het grootste deel van de mensen zit met een slecht programma opgescheept (windowsgebruikers)

Dit is in het verleden al vaak onderbouwd geweest, en ik denk niet dat veel mensen nog zin hebben om dit te verduidelijken :P

Zoek maar een vergelijking op tussen de iTunes voor mac en de iTunes voor windows.
Komt misschien omdat mac gebruikers hun neus al behoorlijk diep in het achtereind van meneer jobs hebben, en windows gebruikers hebben dat niet..
Het feit dat iTunes blijkbaar bagger op windows draait heeft meer te maken met Apple dan met Windows..
Nee, heeft meer te maken met Windows.
Als je wel eens met een Mac gewerkt hebt (en ik bedoel langer dan de gemiddeld 20 seconden dat een klant in een winkel ernaar kijkt voordat hij/zij wegloopt omdat het een Mac is en zich realiseert dat hij/zij dat niet kan betalen of bang is dat ze converteren naar Mac-user) dan merk je dat OS X zowiezo sneller en makkelijker werkt. Alleen al in de Finder (verkenner van OS X, voor als je het niet wist) merk je een enorm verschil.

En als Mac gebruikers hun neus diep in het achtereind van meneer Jobs hebben, wat hebben Windows gebruikers als jij dan? Oogkleppen opgezet, daarna toch maar een blinddoek, waarna er nog met een gloeiende pook door de oogkassen geroerd wordt? Zo kortzichtig en hysterisch houden ze namelijk aan "hun" Windows vast.

Ik gebruik zelf ook Mac en Windows, en vind Windows ook best goed werken, maar ga nou niet gelijk zeggen dat alles behalve Windows zuigt. Ze hebben beiden hun voor en nadelen.

[Reactie gewijzigd door appelsaus op 28 oktober 2010 16:17]

Het feit dat iTunes blijkbaar bagger op Windows draait heeft meer te maken met Windows?
Asjeblieft zeg, maar het ligt zeker niet aan Apple als Adobe flash bagger draait op OS X |:(
Over kortzichtig gesproken....

Overigens kan ik het wel begrijpen dat sommige klanten zo'n systeem makkelijk vinden. Persoonlijk vind ik het wat interessanter als je kan kiezen uit meerdere providers en dat meerdere smartphone makers eraan meedoen. Zodat je makkelijk kan omschakelen als je telefoon bijvoorbeeld kapot is of overstapt naar een andere. Ik denk alleen dat dit nog even gaat duren :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 354118 op 28 oktober 2010 17:53]

Ik snap dat echt niet dat iTunes traag is bij sommige mensen, werkt hier prima (Daulcore 3,4GHz 8GB ram) muziek verzameling van +- 40 duizend.

en iTunes is razend snel werkt als een droom.
Anoniem: 181786
@djneo-nl28 oktober 2010 21:41
Ik heb hier maar 6,5 duizend nummers en het werkt hier ook als een zonnetje. Bij oudere versies een jaartje of 5 geleden deed het wel eens vreemd of iets langzaam, maar die problemen zijn al lang en breed verleden tijd.
Het principe is toch dezelfde als van een verwisselbare simkaart? Het dient enkel als ID tussen provider en telefoon. Toch een pak handiger dat je van provider kan wisselen zonder sims te moeten verwisselen? Een los onderdeel minder in een telefoon kan enkel toegejuichd worden.
Wat ik persoonlijk veel intressanter vind is als de sim software gebonden is zoals in de text staat betekenet dit ook dat je abhbo software gebonden is ik voel een unlocked iphone aankomen met gratis bellen ala jaren 80 met een bandrecoder bij een munt telefoon.
Je Call Records worden nog steeds door het Home Location Register bijgehouden. De HLR is ook de component die toestemming geeft aan een radiomast om met een bepaalde telefoon+SIM te communiceren. Dus als zoveel in de software klooit dat de radiomast niet meer weet welk HLR hij moet checken, dan krijgt de radiomast simpelweg geen toestemming om met jouw telefoon te communiceren. En als de radiomast wel teoestemming krijgt van een HLR, dan houdt die HLR jouw rekening bij.
Ik denk dat het daar nou net om gaat. Hang je eenmaal aan die iPhone vast, kom je er weer moeilijker vanaf. Ander nut zie ik er eigenlijk niet in.
:) Ligt het aan mij of voel ik het woord "Hack" aankomen :)
Als je het voorelkaar krijgt zo'n rom te hacken is er vast wel het een en ander mogelijk qua gratis bellen ed.
Dat was ook het eerste waar ik aan dacht! Zodra deze gegevens in het ROM geheugen staan moeten er haast wel dingen te regelen zijn zoals gratis bellen door het manipuleren van deze data :)

Verder vind ik het geen bijzonder goed idee. Ik vind het ideaal dat ik nu gewoon mijn SIM kaartje kan wisselen tussen verschillende telefoons, waarbij ik niet vast zit aan een iPhone!
Lijkt me niet. Als dat zo was, kon je op dit moment ook gratis bellen door zelf een SIM kaart te produceren.

De sim (of deze chip) is niet meer dan de identificatie.
Of een nieuwe manier om gesprekken af te tappen door ze via andere netwerken te routen... het kan alle kanten op. Ik ben ook niet echt enthousiast over een simkaart die je vanaf de computer kunt instellen.
Lekker zoals het nu is, dan weet je dat het niet gehackt kan worden!
De provider bepaalt nog altijd welke sim/id (in welke vorm dan ook) op het netwerk mag. Je kan dus hooguit na een hack via iemand anders zijn sim/id bellen en dus op diegene zijn/haar kosten. Zodra een id/sim via het netwerk contact maakt gaat bij de netwerkcentrale de teller lopen. Dat zit niet in je ROM ofzo!
Ik dacht hier ook aan, maar uiteindelijk is het de provider die controleert of jij toegang hebt tot hun netwerk. En omdat dit dan direct gekoppeld is aan je telefoon is dit onmogelijk om te kraken (tenzij je precies weet welk "sim" bij welke telefoon hoort).
Rijd je ook wel eens weg bij een pompstation zonder te betalen?
Komt op hetzelfde neer.
Anoniem: 34095
28 oktober 2010 10:34
Er zit nog een klein addertje onder het Gemalto grass, ze zijn ook gespecialiseerd in NFC transacties.

Voor het sim verhaal denk ik dat het wel uitkomst biedt - het is een kwestie van provisionen om naar een andere provider over te stappen en je bent niet meer afhankelijk van die ene provider die dat ene toestel verkoopt - zoals tmobile met iphone (was). Ik maak me meer zorgen over het het swappen van de gegevens op de sim zelf - ie. je contacten etc.
het is een kwestie van provisionen om naar een andere provider over te stappen en je bent niet meer afhankelijk van die ene provider
Geloof je dat zelf, hiermee krijgt Apple letterlijk meer controle er over en als Apple ergens controle over krijgt is het naar mijn inziens (ik hou nou eenmaal van vrijheid) negatief...

Maarja nu het sim-unlocken voor je abbo af is legaal is in verschillende landen (sinds july dit jaar in de VS) moet je andere manieren vinden om je klanten te forceren bij een provider te blijven.

Dit maakt overstappen zo veel lastiger naar een andere merk dat ik me niet kan voorstellen dat iemand dat wil hoe zeker je er ook van bent dat je eeuwig bij Apple zal blijven ;)
Jezus watercooler staat het woordje Apple er weer in ? Wat ga je nu zeggen als al die fijne htc's en Motorola's hetzelfde concept gaan overnemen ? Want reken maar dat hier over nagedacht is, voor je het weet heeft elke telefoon dit. Een provider heeft weinig trek om er 2 systemen op na te houden voor een telefoon fabrikant.
Hou Jezus er maar buiten bakman, dat lijkt me beter.

OT: Het is maar de vraag of 'voor we het weten elke telefoon dit heeft'. Dat Apple er belang bij heeft, wil niet zeggen dat HTC, Samsung etc er belang bij hebben? Het gaat Apple mijn inziens met name om dat NFC, Apple wil de Iphone de digitale portomonnee maken. Met je iTunes account koop je dan niet alleen je muziek, films en belminuten, maar ook je boodschappen. Ik begrijp dat ze dat graag willen, maar dan stap ik toch echt af van de iPhone...
Dan ?

Gedwongen winkelnering heeft mij al een tijdje weggehouden van Apple-produkten.
Als ze dit doorvoeren wordt dit net zo'n success als de ov chip kaart. Als een systeem goed werkt , blijf er dan af of verbeter dit. Dit vind ik en vele andere zo te lezen echt geen verbetering(tenzij voor apple).

[Reactie gewijzigd door Benne op 28 oktober 2010 13:32]

Geloof je dat zelf, hiermee krijgt Apple letterlijk meer controle er over en als Apple ergens controle over krijgt is het naar mijn inziens (ik hou nou eenmaal van vrijheid) negatief...
Waarom ontbreekt linux en bsd dan in je profiel? als je van vrijheid houd ben je toch ook geen windows gebruiker neem ik aan?
Volgens mij heb je op deze markt gewoon de keuze om een andere telefoon dan de iphone te kiezen.. (een keuze die op bijvoorbeeld de OS markt al een stuk minder vrij is)
En als je iphone nu wordt opgestuurd omdat hij kapot is? Krijg je dan een andere iphone te leen? Je hebt immers geen simkaart om in een ander toestel te proppn.
Als jij je foon inlevert voor reparatie, dan neem je toch direct een SIMkaart mee uit de winkel?

Of gewoon een DuoSIM constructie, eentje ingebakken in de iPhone en een losse simkaart voor een willekeurige pruttelefoon.
Anoniem: 196662
@SinergyX28 oktober 2010 11:04
Apple hardware gaat niet kapot slimmerik. Je komt dus nooit in die situatie.
Probleem is dat ik niet van de ene provider naar de andere wil overstappen. Ik heb simkaarten voor de Nederland, de VS, Hong Kong en China. Afhankelijk van het land waar ik ben gebruik ik dus een andere kaart. Maar dat wil niet zeggen dat de andere simkaarten kunnen worden afgesloten. Ik betwijfel of Apple begrijpt dat mensen meerdere actieve simkaarten kunnen hebben....
Ik betwijfel het zeer zeker niet?

Er werken best slimme mensen bij Apple hoor, dat mag best gezegd worden.
Je koppelt je telefoon aan je Mac en direct popup met providers, selecteer et voilà.

Of misschien direct op je telefoon.

Oh man ik kan niet wachten, wat nu als ik ook abonnementen uit Suriname afsluit op mijn telefoon, roamingtarieven van TeleSur zijn nog goedkoper dan wat we hier standaard betalen, ook in China.

Ik heb de laatste keer vrijwel onbeperkt geinternet en gebeld in Zuid-en Noord Amerika en in Amsterdam met de SIM-kaart van TeleSur, voor een bedrag van 12,50 meen ik?
Het zou gebruikers in staat moeten stellen via internet of in een winkel een iPhone aan te schaffen en daarbij een abonnement te nemen bij een provider naar keuze...
En als ik na een tijdje wil wisselen van Provider, of als ik een tijdje in het buitenland zit en er (tijdelijk) een andere sim in wil hebben?
Precies, wil ik tijdelijk een prepay er in doen, no way.

Dit betekent dat er een centrale dienst(Website) moet zijn waar ik de virtuele sim in mijn telefoon kan switchen met een andere.
Dan moet je eerst met de internetverbinding van je provider een peperdure internetverbinding maken (want je zit in het buitenland) om je simkaart te updaten.
Wisselen van provider kan dan waarschijnlijk softwarematig. Misschien wordt het zelfs wel mogelijk om meerdere virtuele/softwarematige sim-kaarten tegelijk actief te hebben zodat je in het buitenland via lokale sim kan internetten en via je nederlandse nummer bereikbaar blijft.

Kortom, het hoeft niet negatief te zijn, maar het is afwachten waar ze mee gaan komen.
Doe toch niet zo naïef. Apple wil dit om de lock-in die ze eerder probeerden te bewerkstelligen middels exclusieve contracten met providers, te handhaven.

In de huidige vorm bleek dit niet houdbaar omdat wetten van sommige landen de lock-in niet toelaten, en dus grijze import van de bij wet simlockvrije iPhones ontstond. Zodoende dat men in een aantal landen de exclusieve deals heeft moeten ontbinden omdat men het verloor van de grijze import.

Een telefoon met een vaste sim geeft Apple nog jaren na dato controle over jouw belprovider, waarmee ze je dus als je in bepaalde landen woont, kunnen dwingen om één specifieke provider maar toe te staan, met doorgaans veel te hoge belkosten, en een dikke marge voor Apple. (Die dikke marge is overigens de reden geweest dat Vodafone de iPhone nooit exclusief heeft willen verkopen in Nederland omdat men de afdracht aan Apple veel te hoog vond)

Dit draait allemaal om meer inkomsten voor Apple. Zodra ze het voor elkaar hebben dat ze je kunnen binden aan hun betalingsvoorwaarden zonder uitwijk, kunnen de tarieven en dus de marges voor Apple omhoog. Het is hen een doorn in het oog dat providers nu steeds minder willen meewerken, en dit geeft hen een middel om ook de providers op de knieën te dwingen.
Hoezo wisselen van provider?
Dat is niet lucratief voor de provider. dus waarschijnlijk kan Apple een betere deal maken wanneer ze jij niet meer van Sim kan wisselen.

Daarnaast kan dat dus ook niet wanneer de telefoon gestolen is, waardoor diefstal een stuk minder lucratief wordt.

Good or Evil: you call it.
Als dat zo is, komt het de EU niet in. Ben benieuwd naar de reactie van Kroes.
Krijgen we nu net zo'n discussie over de iPhone 4 die de EU niet in zou komen omdat er geen mini-USB aan zat? :+
Heel dat artikel lijkt FUD - wat op tweakers natuurlijk met open armen wordt ontvangen, kijk maar weer eens naar de reacties... - want de titel slaat op niets "Is Apple About to Cut Out the Carriers?" Hoe moet ik dan bellen ? Op de golven van de "distortion field" op 9999Mhz ?

Het zal de providers weinig uitmaken - je zou denk ik nog verschieten - dat ze nu een sim kaart moeten meeleveren of niet. Wat voor hen telt is dat je op hun netwerk zit.

Daarin tegen is het wel grappig dat op basis van geruchten er al wordt gesproken van 30% afstaan, ze gaan op afstand je abonnement uitschakelen, niet kunnen wisselen van providers in het buitenland... Er is nog weinig van bekend van de opzet, als het al waar is, en de "feiten" vliegen ons al weer om de oren.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 28 oktober 2010 10:49]

Er is nog weinig van bekend, maar apple staat bekend om gebruikersvriendelijke software. Niet om software die veel geavanceerde mogelijkheden biedt or software waarbij de keuzevrijheid van de consument belangrijk is. Met die achtergrond is het zeer waarschijnlijk dat apple met een oplossing komt waarbij je kan kiezen tussen de iphone abbonementen van je lokale providers. En misschien zelfs ook van apple partners in het buitenland. Meer durf ik echt niet te verwachten.

Jou reactie is een beetje als klagen dat de tsunami waarschuwing voorbarig is omdat je de golf nog niet kan zien aankomen. Men kent het businessmodel van apple en kan dus redelijk voorspellen hoe dit gaat uitpakken.... De kans dat dit voor de consument voordelig uitpakt is gewoon erg klein.
Slecht plan, alhoewel ik niet geïnteresseerd ben in de iPhone zijn dit slechte ontwikkelingen. Zit overigens wel in lijn met de plannen die Apple heeft mbt "totale controle".
ik zie de "totale controle" niet helemaal, een netwerk provider heeft net zoveel controle, plus de simlock. ik denk dat het alleen maar gunstig kan uitpakken als de provider geen lock meer heeft, dit scheelt hun overigens ook werk.
Dan moet je nog eens kijken. Je zal de abbo moeten afsluiten via iTunes. Mogelijk loopt je telefoon rekening ook via iTunes. Dus Apple kan gaan bijhouden wie je belt, hoelang etc. Daarnaast als je een andere telefoon wilt hebben, dient dit een iPhone te zijn. Want andere telefoons hebben nog een simkaart. Nu zal je ongetwijfeld via omwegen en na een hoop moeite je gegevens kunnen porten naar een simkaart, maar vanwege de moeite zullen veel mensen bij Apple blijven. Het is niet meer dan een verkapte vendor lock-in waarbij de controle in handen is van Apple.
Waar haal je dat allemaal vandaan?
Dan moet je nog eens kijken. Je zal de abbo moeten afsluiten via iTunes. Mogelijk loopt je telefoon rekening ook via iTunes.
De sim dient alleen om jouw toestel aan te melden op het netwerk van je provider. Die moet (wettelijk geregeld) bijhouden waar je naar belt, hoelang etc. Waarom zou Apple dat dan ook moeten/willen. Apple is geen telefoonprovider en ze hebben geen controle over het telefoonnetwerk van één telecomprovider, laat staan van alle telecomproviders ter wereld. Met andere woorden : ze zullen het dus ook nooit kunnen.
Dus Apple kan gaan bijhouden wie je belt, hoelang etc.
Ervanuitgaande dat je aanname (mogelijk) inderdaad waar is (en Apple dus een telecom provider wordt), is het niets anders dan dat je huidige provider nu al van je moet bijhouden.
Daarnaast als je een andere telefoon wilt hebben, dient dit een iPhone te zijn. Want andere telefoons hebben nog een simkaart. Nu zal je ongetwijfeld via omwegen en na een hoop moeite je gegevens kunnen porten naar een simkaart, maar vanwege de moeite zullen veel mensen bij Apple blijven.
Je gebruikt dus twee telefoontoestellen op één abonnement?
Het is niet meer dan een verkapte vendor lock-in waarbij de controle in handen is van Apple.
Dat hangt af van wie de sim beheert. Zoals ik het lees (zie o.a. link hierboven bij LarBor) wordt het grootste deel (de standaard gegevens) uitgegeven door Gemalto en krijgen de ISP het recht om hun specifieke gegevens weg te schrijven in het flash gedeelte. Apple schijnt dus geen enkele controle te hebben .
Dus Apple kan gaan bijhouden wie je belt, hoelang etc.
Daar heeft je telefoonleverancier geen softwaresim voor nodig.
De telefoon is een computer met een GSM eraan vast.
Het is het computerdeel die je 'Recente gesprekken' list opslaat.
Oftewel, iOS, Symbian, WM, Android, etc 'weet' met wie je belt en hoelang...
Ik zou in dat opzicht eerder Google wantrouwen: Dit soort belinfo is erg interessant voor een search-provider...
Anoniem: 156408
28 oktober 2010 11:47
Uhmmm wat is dan het verschil met vroeger, toen moest ik met mijn ATF telefoon ook gewoon een abbo op mijn IMEI nummer afsluiten, toen waren er ook geen simkaarten.. Werkte perfect.. toestel gestolen, locken en niet meer bruikbaar. Toen werden telefoon zo goed als niet weggehaald.
Todat je toestel stuk gaat, dan kan je niet meer even je simkaart in een reservetoestel steken die je toevallig nog hebt liggen. Ik vind het nogal dubbel, aan de ene kant een mooi systeem, aan de andere kant wat praktische bezwaren. :)
En hoe vaak gaat een toestel stuk? Bij mij is dat in een jaar of 12 slechts 1 keer voorgekomen. En dan nog, wie zegt dat er dan niet snel een oplossing is om een andere telefoon te activeren met jouw nummer. In principe kan dat vrijwel net zo makkelijk gaan als het wisselen van een simkaart.

Spijtig dat users op een technologiesite als Tweakers liever stilstaan in de tijd enkel en alleen omdat het idee bij Apple vandaan komt.
Tweakers zijn juist blij met snelle ontwikkelingen
42 inch OLED TV? duo core snapdragon? WP7? Tablet pc's?
allemaal liever vandaag dan morgen. Het is juist de steeds verregaande beperking die tegenstaat. Voor de niet tweakers wel handig.
Tweakers zijn juist blij met snelle ontwikkelingen
Daar merk ik nu anders niets van op dit gebied. Of op het gebied van een Retina display, of op het gebied van de nieuwe insteek op de tablet markt. Of wat te denken van het weglaten van een diskette station, de herintroductie van het alles in 1 concept bij computers, een application store (zowel in het verleden voor de iPhone, als straks voor OSX). Allemaal gebieden waar de zogenaamde 'Tweakers' ver achter de normale consument aanlopen.

En eigenlijk enkel en alleen omdat de ideeën of uitwerkingen bij Apple vandaan komen. Had bijvoorbeeld Acer dit idee geopperd dan zou er hier een jubelstemming hangen.
1 2 3 ... 11

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee