Apple: preview verloren prototype leidt tot daling verkopen iPhones

Apple meent dat door publicaties over het prototype van de volgende iPhone de verkopen van de huidige iPhone 3GS terug zullen lopen. Dat staat in documenten die een rechter in de Amerikaanse stad San Mateo openbaar heeft gemaakt.

Door het onthullen van specificaties en het design van de volgende iPhone zouden mensen afzien van de aankoop van de iPhone 3GS, claimt Apple in een gesprek met de politie. Dat staat in de vrijdag geopenbaarde documenten die het onderzoek naar het verloren iPhone-prototype beschrijven. De waarde van het prototype is volgens Apple niet in geld uit te drukken. Website Gizmodo betaalde de vinder minstens 8500 dollar voor het prototype.

Apple-medewerker Gary Powell verloor het prototype van de iPhone rond 25 maart in een café in San Mateo in de Amerikaanse staat Californië. De 21-jarige student Brian Hogan vond de iPhone en herkende het als prototype van de volgende iPhone, onder meer dankzij de software en de frontcamera. Via het ingestelde Facebook-account kwam hij erachter dat het toebehoorde aan Gary Powell.

Nadat Apple op afstand de software onklaar had gemaakt, nam Hogan contact op met PCWorld, Engadget en Gizmodo om het prototype aan de hoogste bieder te kunnen verkopen. Nadat Gizmodo het prototype had gekocht, publiceerde het indrukken, specificaties, foto's en filmpjes van het toestel.

De politie deed later die week huiszoeking bij Gizmodo-redacteur Jason Chen. Een strafbaar feit werd vermoed, omdat het verkopen en aankopen van verloren of gestolen goederen in de Californische wet is verboden. Het is nog onduidelijk of Chen inderdaad een straf staat te wachten.

In de documenten staat ook een mail van Gizmodo aan Steve Jobs, die persoonlijk het prototype terug vroeg. In ruil voor het teruggeven vroeg Brian Lam van Gizmodo om een verklaring van Apple dat het prototype echt is. Lam klaagt dat de persvoorlichting van Apple koeltjes is tegen Gizmodo en het werk rondom de iPad-lancering onmogelijk maakte. Daarom wil Gizmodo een betere samenwerking met Apple. "Nu hebben we niets te verliezen (...) Dit is de enige manier waarop we kunnen overleven, terwijl we buitengesloten worden in zoveel dingen."

Er wordt verwacht dat Apple de volgende iPhone onder de naam iPhone HD zal aankondigen in juni. De volgende iPhone zou een microsim vereisen in plaats van de traditionele simkaart. Het scherm zou een hogere resolutie hebben en de chipset zou dezelfde Apple A4-processor zijn als in de iPad, een Cortex A8-chip met een kloksnelheid van 1GHz.

Het is nog onbekend wanneer de volgende iPhone naar Nederland komt en hoe hij dan te koop komt. Al sinds 2008 gaat het gerucht dat de exclusiviteit van T-Mobile deze zomer ten einde loopt. Het is onbekend wat er daarna gebeurt. Het is onduidelijk of en hoeveel winst providers maken door de iPhone te verkopen. Er zijn geluiden dat het providers zelfs geld zou kosten vanwege de gage die Apple opstrijkt en de uitbreiding van netwerkcapaciteit die nodig is door veel iPhones op het netwerk. T-Mobile kondigde eerder deze week aan in 2010 de netwerkcapaciteit te verdubbelen door het toegenomen dataverkeer op het netwerk.

iPhone HD hands-on Gizmodo iPhone HD hands-on Gizmodo iPhone HD hands-on Gizmodo iPhone HD hands-on Gizmodo iPhone HD hands-on Gizmodo iPhone HD hands-on Gizmodo

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-05-2010 • 16:41

257 Linkedin

Reacties (250)

250
235
122
2
0
10
Wijzig sortering
Euhm software op afstand onklaar gemaakt? Das mooi... :? :/ In hoeverre kan Apple dit bij de andere iPhones? Dit geeft mij wel te denken.

Dat de verkoop van de andere iPhones daalt zal best. Maar of dat erg grote schade met zich meebrengt. Deze mensen willen dus blijkbaar een nieuwer type. En die zullen ze dan ook gaan kopen. Heeft Steve alsnog de centjes in zijn zak. Er zijn sowieso (als je hier op het forum leest) mensen welke de aankoop van een iPhone uitstellen omdat ze wachten op nr. 4. (of is het 5?)

Maar ja in Amerika en vooral vanuit bedrijven probeert men een aanklacht altijd zo groot en overdreven mogelijk te maken. Nee heb je, ja kun je krijgen.

[Reactie gewijzigd door ManiacsHouse op 15 mei 2010 16:51]

Anoniem: 181786
@ManiacsHouse15 mei 2010 16:50
Bij mijn weten kan een iedere iPhone bezitter met MobileMe zijn iPhone op afstand onklaar maken. Lijkt mij persoonlijk erg handig en eigenlijk helemaal niet vreemd.

Ik ben het met het laatste roerend met je eens, schijnbaar helpt het om er een zo groot mogelijk drama van te maken. Volgens mij was het mooi meegenomen gratis publiciteit.
Mmm dat zou weleens kunnen kloppen. Echter vraag ik me af in hoeverre Apple dit ook zal kunnen op een iPhone welke niet hun 'bezit' is.

Tuurlijk maken ze een drama er van. Ook vanwege de gratis publiciteit.
Mmm dat zou weleens kunnen kloppen. Echter vraag ik me af in hoeverre Apple dit ook zal kunnen op een iPhone welke niet hun 'bezit' is.
Je moet een iPhone daarvoor specifiek 'provisionen' via Mac OS X server als ik het goed heb, dan kun je alles wat je maar kunt bedenken 'over the air' uitrollen.

Ze zullen de 'brick' optie wellicht alleen voorzichzelf houden gok ik zo :)
Dat heeft gewoon met een feature van mobileme te maken, niet met een "killswitch". Dus om op je vraag te antwoorden : Apple zal dit alvast kunnen bij iedereen met een mobileme abonnement.
Het op afstand kunnen 'bricken' van een smartphone is iets wat in de zakelijke wereld een noodzakelijke optie is. De eerste versie ondersteunde dat niet, vandaar dat de eerste iPhone niet als een zakelijke telefoon gezien werd.

Ook blackberry heeft zo'n feature.
http://uk.blackberry.com/ataglance/security/it_policy.jsp

Het model wat verloren was is gewoon een company phone en was dus waarschijnlijk gewoon beschermd met de apple variant van deze beveiliging.

Trouwens Apple is niet de enige die een telefoon onklaar kan maken.
http://www.nu.nl/internet...del-tegen-roof-video.html Ik kan me voorstellen dat Apple een goede relatie heeft met hun gsm provider. En dat een telefoontje volstaat om de telefoon meteen onklaar te maken.
Euhm software op afstand onklaar gemaakt? Das mooi... :? :/ In hoeverre kan Apple dit bij de andere iPhones? Dit geeft mij wel te denken.
Dat kan iedereen met een MobileMe account zelf doen, na de nodige instellingen. Maar het is ook al tijden bekend dat Apple een zogenaamde "Killswitch" in de firmware heeft gebouwd, die is alleen uit te schakelen met behulp van een Jailbreak.
Android is ook in het bezit van een killswitch dusja. Voordat er 'weer sensatie' Apple reacties bij bedacht wordt.
ho ho, in android zit niet zo'n killswitch. Een andere.. als apps niet volgens de regels gaan zoals copyright en buma stemra. Dan kan google deze op afstand verwijderen.
Google alleen apps verwijderen van afstand. Niet je telefoon plat leggen zoals apple.
http://www.zdnet.com/blog...witch-is-google-evil/1078
http://www.engadget.com/2...ill-switch-those-rascals/

Daarnaast kan Google vast ook wel met hun prototypes op afstand onklaar maken. Lijkt me dat elk bedrijf dat kan. Daarnaast is het mogelijk voor elke iPhone gebruiker om zijn eigen telefoon op afstand onklaar te maken of te kijken waar deze zich bevind.

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 16 mei 2010 09:33]

Euhm software op afstand onklaar gemaakt? Das mooi... In hoeverre kan Apple dit bij de andere iPhones? Dit geeft mij wel te denken.
Op afstand software onklaar maken kan met alle iPhones, da's geen geheim of zo. Als je een Mobile Me account hebt kan je dit met je eigen telefoon doen. Ook is het mogelijk de GPS locatie van je telefoon te zien.
Anoniem: 310408
@ManiacsHouse15 mei 2010 18:39
Euhm software op afstand onklaar gemaakt? Das mooi... :? :/ In hoeverre kan Apple dit bij de andere iPhones? Dit geeft mij wel te denken.
Uhh je kan dat als gebruiker doen! Een van de redenen dat wij als bedrijf iPhones gebruiken. Wil jij dan dat een dief je phone kan gebruiken/verkopen? Heb je nooit gezien hoeveel 'shady' iPhones waard zijn? Heel weinig en dat is juist om deze reden.
misschien dat de (nu uitgelijkte) specificaties toch niet voldoen aan de verwachtte scecs voor de nieuwe versie, en de mensen er daarom vanaf zien - maar die zouden op het moment van verkoop toch vermeld moeten worden
Anoniem: 95032
@mbb16 mei 2010 09:36
Die worden op het moment van verkoop niet vermeld hoor. Men heeft de 3G en 3GS eerst uiteen moeten halen voor men wist wat er in de iPhone zat.
Als Apple intern haar zaken niet op orde heeft is het zeker niet gerechtvaardigd dat ze iemand anders voor de rechter willen slepen. Goed, Gizmodo was fout om het prototype te kopen, maar dat Apple nu koste wat het kost iemand buiten haarzelf om de schuld wil geven, daar walg ik van :r

Daarnaast, voor Apple is het gratis publiciteit. Het zou me niets verbazen als er geen gevolgen zijn voor Gary Powell, omdat het wellicht beter zo zou uitpakken.
Je spreekt jezelf tegen, je vindt dat gizmodo fout zit maar apple mag daar niks aan doen? (Buiten dat er een fout is gemaakt is er gewoon een strafbaar feit gepleegd)

Ik ben het wel met je eens dat Apple hier niet al teveel last van zal hebben, misschien een iets dalende verkoop, maar dat weegt denk ik niet op tegen de immense publiciteit.
Apple mag daar op zich wel iets aan doen, maar probeer Gizmodo nu alle schuld toe te schuiven, terwijl Gary het in de eerste plaats kwijt is geraakt. Ik wed dat er strikte regels zijn wat betreft het meenemen van prototypes, maar die zijn dus kennelijk niet nageleefd.

Dus moet Apple maar de schade inperken door 3e partijen aan te klagen.
Dat weet je niet he, het is Gizmodo's lezing dat het prototype is kwijtgeraakt. Het is Apple's lezing dat hij gestolen is van zijn werknemer.

De politie gaat uit van de wat Apple heeft gezegd aangezien zij degene zijn die de politie hebben ingeschakeld. Bij een uiteindelijke rechtzaak (als die er komt) zal dit waarschijnlijk ook een van de grootste twistpunten zijn.
Apple mag daar op zich wel iets aan doen, maar probeer Gizmodo nu alle schuld toe te schuiven, terwijl Gary het in de eerste plaats kwijt is geraakt. Ik wed dat er strikte regels zijn wat betreft het meenemen van prototypes, maar die zijn dus kennelijk niet nageleefd.
Als die regels niet werden nageleefd, waarom is die Gary dan nog in dienst van Apple? Zelfs een test engineer die een iPad 3G aan Steve Wozniak liet zien terwijl dat nog niet mocht is daarvoor ontslagen. (En Wozniak werkt nog steeds voor Apple!)

De lijst van mensen die approved zijn om zo'n device mee te nemen 'in het wild' wordt naar verluid goedgekeurd door Jobs zelf, dat is echter geen garantie dat er niet een issue kan optreden.

In dit geval was Gizmodo een beetje fout door:
A: gestolen goed te kopen
B: dat uit elkaar te halen / te schadigen

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 15 mei 2010 17:11]

Dat het gestolen is, is APples kant van het verhaal en totaal niet bewezen. Dat jij eerder Apple gelooft, geeft al aan hoe diep je in Apple zit.
Ik beweer nergens dat het gestolen is. Apple beschouwt het als gestolen, en gezien de wet in California is dat terecht. Zonder die wettelijke basis was er geen huiszoekingsbevel geweest.

FYI: ik heb de gerechtelijke documenten gelezen die zijn vrijgegeven door de rechtbank, jij ook?
Heb je een alternatieve uitleg dan hoe Gizmodo aan het toestel is gekomen. Heeft Apple het zelf aan hun verkocht/gegeven misschien? :?
Kopen was misschien fout, daar mag de rechter zich over uitspreken. Nieuws uitbrengen over nieuwe prototypes is niet verboden. Het is zelfs de taak van een journalist om nieuws uit te brengen, en journalisten hoeven daarbij geen rekening te houden met anderen. Zou wat worden als bijvoorbeeld Walt Mossberg aangeklaagd mag worden omdat hij iets slechts zegt over MS wat tot minder verkopen kan leiden.
Je spreekt jezelf tegen, je vindt dat gizmodo fout zit maar apple mag daar niks aan doen? (Buiten dat er een fout is gemaakt is er gewoon een strafbaar feit gepleegd)
Dat is geen tegenspraak:
Niet Apple maar een rechter mag iets doen tegen het strafbare feit (heling of zo iets) van Gizmodo.
Maar de schade die Apple nu beweert te lijden door het verlies van een proto-type is een ander verhaal, daar is niet gizmo maar Apple fout.
er moet wel iemand aangifte doen he ;)

De rechter zoekt het erna uit. Maar zoals ik erna meldde. Dat van die schade geloof ik ook niet.

Wat doet apple hier precies verkeerd mbt de rechtsgang? Iemand doet iets, apple denkt dat het niet legaal is, doet aangifte..

Het verlies verhaal geloof ik dus zelf ook niet :)
Anoniem: 95032
@HotFix15 mei 2010 18:01
Vooral de eis om een verificatie van echtheid door Apple vind ik echt er over. Steve Jobs heeft dan zelfs nog persoonlijk naar Gizmodo moeten bellen?! Wat een eikels bij Gizmodo. Ze hadden al zoveel info en dan nog de kaarten zo hoog proberen te spelen?
Anoniem: 310408
@HotFix15 mei 2010 18:51
Dus als iemand in je firma slordig is moet je daarna alle gevolgen maar accepteren, zelfs als die gewoon bedenkelijk of zelfs illegaal zijn? Mmmmmm ik denk dat je geen werknemers hebt, lol. Als je ze wel hebt kan ik slecht hopen dat ze allemaal engeltjes zijn die nooit een vergissing maken.

Denk eraan dat zelfs als de rechter (jury) er van overtuigd is dat iets echt een vergissing is dit niet betekend dat je er niet voor verandwoordelijk bent.
Ik snap dit niet.. apple moet blij wezen, alle mensen die nu dus de iPhone daadwerkelijk niet kopen vanwege de opvolger denken zo ongeveer het volgende: "Ik kan beter even wachten en straks die nieuwe iPhone kopen, deze is waarschijnlijk (nog) beter!"

Moet apple juist blij mee zijn.. goede verkoopcijfers de eerste week!
En wat te denken van de voorraden iPhones die eerst op moeten? Die worden op deze manier niet verkocht. Waarschijnlijk hebben ze de eerste week toch weer een tekort, dat is meestal zo.

[Reactie gewijzigd door Japsuh op 15 mei 2010 17:48]

Die kunnen ze na de hype toch nog gewoon verder blijven verkopen? Volgens mij zijn er nu ook een pak mensen die de iPhone 3G kopen omdat hij eindelijk binnen betaalbare prijzen komt voor vele jongeren.
Kan je nog een nieuwe 3G kopen dan? In België in ieder geval niet... En denk je dat deze aan dezelfde prijs als ze origineel kostten worden verkocht?
Nee. Stel je voor dat er 100 mensen een 3Gs wilden. In situatie 1, zonder lek, kopen bijvoorbeeld 50 mensen de 3Gs, en 50 wachten.

In situatie 2, met lek kopen nog maar 10 mensen (sukkels) de 3Gs, de rest wacht.

Nu denk je, ja, hallo, nu heb je alsnog 100 mensen die iPhones kopen!

Maarrr.......

ipv 10 mensen een oud model hadden er theoretisch 50 mensen een oud model kunnen hebben. Die mensen gaan dus ook weer EERDER overstappen naar een nieuw model over een jaar of wat.
Als ze allemaal een iPhone HD hebben duurt het overstappen voor hun wat langer.

Hm, weet niet of t duidelijk over komt, maar hopelijk snap je het
Ik snap je punt.. maar de orginele 3GS'sses worden ook wel verkocht.. zodra deze wat betaalbaarder worden kopen mensen ze alsnog?
waarom die 10 mensen sukkels noemen.
Ik ken genoeg mensen die niet perse het nieuwste van het nieuwste willen..die al verdomd tevreden zijn met een 3G of een 3GS..die gaan echt niet wachten op de nieuwste iphone.
En anderen wachten daar niet op omdat ze het geld niet voor het nieuwste van het nieuwste hebben maar als de 3GS goedkoper wordt ze die wel halen.
Waarom nou gelijk weer sukkels?
Er zijn inderdaad veel meer sukkels dan voornoemde 10. Sowieso vind ik een belachelijk duur telefoontje kopen al belachelijk. Je moet er een, je moet de nieuwste, waarom ? Het is een telefoon.
Een beetje raar verhaal van Apple. De mensen die zich druk maken om altijd het nieuwste te willen hebben, weten allang dat er een nieuwe iPhone aan zit te komen. Voor de mensen die zich daar niet druk om maken (ik vermoed het grootste deel) zal het hun niet uitmaken of het een 3GS is of HD. Ze schaffen het aan op het moment dat het hen uitkomt.

Daarnaast is elke verkochte iPhone er een. Of mensen wachten (die kleine groep) tot de komst van de HD of nu een 3GS kopen, Apple zal geen inkomsten mislopen aangezien ze hoe dan ook een iPhone verkopen.

Sterker nog, ik denk dat er ook een groep zal zijn die juist nu nog een 3GS willen scoren omdat ze de HD helemaal niet willen. Kan ook zomaar gebeuren.
Anoniem: 95032
@Ted_W16 mei 2010 09:45
Mensen die vandaag hun iPhone verliezen zullen anders toch wel effe 2 keer nadenken voor ze een iPhone bestellen want ze hebben overal een nieuw model gezien dat toch wel zeer afwijkend is van het huidige model en dan die geruchten over een camera met een gazillioen megapixels in die iPhone zou zelfs jan modaal doen wachten.
De mensen die 'vandaag' hun iPhone verliezen zal niet groot zijn op het totaal, denk je niet? Dus hebben we het nog steeds over een kleine groep.

Daarnaast als jan modaal besluit om te wachten op het nieuwe model, dan verkoopt Apple nog steeds een iPhone (HD), alleen 3 maanden later. En voor jan modaal die het nieuwe model juist niks vinden, die kopen nu gewoon nog een 3GS.
schade door minder verkoop nu (al kan android en andere toestellen ook een oorzaak zijn maar goed ik zou als Apple ook liever mn opvolger als reden geven dan naam concurrent te noemen.

vs

free publicity en verspreiding beeldmateriaal waardoor de nieuwe beter verkopen zal.


Zoals al gezegd, mensen die het willen weten wisten al lang van de nieuwe, mensen die een abbbo hebben zullen meestal toch op een natuurlijk verloop een neuwe nemen dus er zijn er hooguit een paar die het even uitstellen.


Als je nu op het punt staat uit eigen zak een losse te kopen dan wacht je sowieso even tot de zomer en het nieuwe model komt, die klanten mis je niet, sterker nog mocht je een maemo toestel of Android superding willen aanschaffen nu dan zou dit er juist voor kunnen zorgen dat je dat niet dus


imho -0.5 vs +1 waarbij ze lekker kunnen doen of alles onder de 1 hierdoor komt en alle andere goede oorzaken onder het tafelkleed kunnen schuiven.
Volgens mij moet CDA ze eens inuren, dan komt het met hun vast wel goed :)
Als ik apple was zou ik blij zijn... Nu heb je dat mensen meer geld sparen en meer geld uitgeven aan de iphone 4g in plaats van de iphone 3gs...
Snap niet waarom je zo denkt. Apple heeft een behoorlijk magazijn nog vol liggen met iPhone 3GS toestellen. Die zullen ze nu moeilijker kwijt gaan raken.

En waarom gaan mensen meer geld uitgeven aan een 4G? Dat ding heeft een vaste prijs lijkt me?

Mijns inziens denk ik dat Apple gelijk heeft in deze, en dat ze inderdaad potentiële (3GS)kopers verloren zijn.
Onzin.
Als Apple zijn magazijn vol heeft liggen doen ze echt iets verkeerd.
Voorraad = geld, dus verlies.
JIT (just-in-time) produceren is veel efficiënter en levert dus meer winst op, en ik kan me niet voorstellen dat Apple zo'n kans laat liggen.
Door nu vast 4G te promoten door dit soort berichtgeving creëren ze wederom een vraag. Dus je als fabrikant druk maken om het huidige model is niet nodig. Een beetje fabrikant is al lang twee modellen verder in de ontwikkeling dan het model dat ze op dit moment op de markt brengen.
Ik hoop niet dat je ook denkt dat een bedrijf als apple kunstmatige schaarste creeerd. Zonder een magazijn vol heb je dat nogal snel he. Natuurlijk hebben ze nog bergen van die dingen liggen, de klant moet ze kunnen krijgen wanneer die er om vraagt. Die telefoon wordt echt niet pas gemaakt wanneer hij besteld wordt.

Misschien aan gedacht dat dit echt per ongeluk was en dat de nieuwe pas over enkele maanden gepresenteerd wordt?

We zullen zien, maar JIT produceren is misschien wel wat ze gedaan hebben, alleen kwam er een onverwachtte dip in de verkoop. Misschien wel door de leak, het was immers op grote online nieuws sites te lezen.
Onzin.
Als Apple zijn magazijn vol heeft liggen doen ze echt iets verkeerd.
Voorraad = geld, dus verlies.
[...]
JIT (just-in-time) produceren is veel efficiënter en levert dus meer winst op, en ik kan me niet voorstellen dat Apple zo'n kans laat liggen.
Niet persee. Niet kunnen leveren kan imagoschade opleveren. Als dat éven niet kan door enorme populariteit kan 't ook juist hypeverhogend zijn natuurlijk, maar dat moet niet te lang duren. En tot dusver zijn nieuwe iPhones altijd zodanig populair geweest dat de eerste periode zo werken absoluut geen mogelijkheid is.
Iphone 3gs 32GB is 730 euro ongeveer een Iphone 4g 32 lijkt me toch duurder... Bovendien de voorraad raak je wel kwijt alleen zal het goedkoper moeten dan de 500-700 euro maarja dan had je maar niet zon grote voorraad moeten hebben.
Wat een onzin. Alsof de gemiddelde iPhone koper ook maar een klein beetje benul heeft van wat die specs inhouden. Dat is sneller is (meer kan!) dan de huidige iPhone is vrij logisch. Het gaat tenslotte om een opvolger.

Daarnaast was al langer duidelijk dat er een opvolger aan zat te komen en dit prototype geeft echt geen indicatie wanneer dat precies zal zijn.
Ik ben met je eens dat ze er niets van snappen, maar dat er een werkend apparaat uitlekt betekend voor de meeste mensen dat hij dan wel binnenkort gelanceerd zal worden. Dus waarom dan nog een oude kopen? Lijkt me niet meer dan logisch dat de verkopen terug lopen nu er een nieuwe aan komt.
Ja maar aan de andere kant is het aantal mensen dat nu een 3GS koopt terwijl er straks een nieuwe uitkomt toch niet het slag mensen dat vervolgens alsnog de opvolger koopt als deze uitkomt.

Oftewel: het bedrag dat Apple vangt is gelijk, het komt alleen wat later binnen...

Overigens zullen er niet veel mensen zijn die perse een iPhone met betere specs willen en die nu niet al een iPhone hebben.

Dus het verhaal van Apple klopt in zoverre dat misschien het aantal aankopen van de 3GS daalt, maar als diezelfde mensen hadden als ze NU een 3GS hadden gekocht toch niet over een maand of drie(? ik noem maar wat) een 4GS gekocht. Sterker nog, aangezien een 3GS nu goedkoper is als de 4GS straks vangt Apple in principe meer geld doordat mensen even wachten met de aanschaf en straks een duurdere kopen (al blijven er dan natuurlijk wel meer 3GS's op de plank liggen)
Anoniem: 145435
@rvl198015 mei 2010 21:18
Jij zegt dat het voor apple zelfs beter is dat mensen hun aankoop uitstellen in afwachting van een nieuwer model. Dit is fout, ik haal 2 argumenten aan:

1. Ze krijgen hun liquide middelen pas later in handen, dit betekent minimum een verlies aan +- 1% rente op dat bedrag als je 2 maanden neemt. Ik denk echter dat als ze dat bedrag in het bedrijf zelf investeren dat het rendement nog hoger zal liggen.

2. Ik neem aan dat de productie van de huidige Iphone reeds een tijdje gestaakt is om de productielijnen vrij te maken voor de nieuwe modellen. Dit betekent dat ze een voorraad hebben aangelegd om de laatste maanden te overbruggen. Als deze voorraad trager de deur uit gaat dan verwacht is dit opnieuw een extra verliespost voor apple, want na de release zullen ze de oude modellen niet kunnen verkopen aan de huidige prijs, dit betekent minder winst per toestel.

Conclusie = financiële kosten en kosten omdat de huidige voorraad de deur niet uit raakt.

Ik denk echter niet dat de bekendwording van het prototype voor veel omzetverlies zal zorgen, ik vermoed echter wel dat apple momenteel tegenvallende verkoopcijers heeft voor de 3GS en ze dus op deze manier deels daar een compensatie voor willen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145435 op 15 mei 2010 21:19]

Klopt helemaal. Apple kan overigens zoveel willen, maar de kans is volgens mij niet zo groot dat ze deze verkoopderving op gizmodo en de andere betrokkenen kunnen verhalen.

We kunnen overigens wel concluderen dat de 3g(s) waarschijnlijk na de launch van de 4g/hd voordelig te krijgen is. Ze kunnen de 4g moeilijk duurder maken dan de huidige 3gs, aangezien telefoons als de htc desire nu al stukken goedkoper zijn.
't Gaat vast ook niet om 't verhalen van verkoopderving, maar om de zaak te winnen: nl. dat hier sprake is van heling. En dat is het - als jij iets duurs vindt en je weet van wie 't is, en je verkoopt 't aan een ander, dan is dat ronduit diefstal. En als je 't dan koopt, dan is dat heling.
Verkoopderving is gewoon een extra argument in de zaak, maar 't is niet zo dat Apple roept dat Gizmodo de verkoopderving moet goedmaken.

Stel dat Apple en andere bedrijven het er helemaal bij zouden laten zitten. Dan is dat een duidelijk signaal naar de toekomst: 'Ga je gang maar - steel en heel maar dat 't een lieve lust is.'.
De normen en waarden zijn blijkbaar aardig aan 't vervagen hier.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 21 mei 2010 07:49]

Dat wordt dan geen bonus en ontslagvergoeding voor degene die het ding 'verloor'. Plukken en ontslaan die gast. Bedrijfsgeheimen zijn nou eenmaal waardevol.
Zoiets lekt toch bijna altijd uit? Naarmate je dichterbij de lanceerdatum komt.
Simpelweg omdat er honderden mensen bij de productie en tests betrokken zijn. Iets wat je gewoon moet incalculeren.
Dus om iemand, die per ongeluk iets verliest, direct daarom te ontslaan vind ik niet kunnen.
Of heb jij in je leven nog nooit iets verloren?

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 21 mei 2010 07:46]

1% per 2 maanden is overdreven. Dat is (samengesteld interest) meer dan 6% in een jaar.
Er zijn heel weinig jaren geweest waarin de economie in de US plots 6% steeg.
Anoniem: 55563
@rvl198015 mei 2010 20:58
Ja maar aan de andere kant is het aantal mensen dat nu een 3GS koopt terwijl er straks een nieuwe uitkomt toch niet het slag mensen dat vervolgens alsnog de opvolger koopt als deze uitkomt.
Iedere maand uitstel van een aankoop door consumenten is verlies voor een bedrijf. Apple verkoopt iphones. Of dat nu een huidig of een nieuw model is, maakt weinig uit. Als er ineens veel meer mensen gaan wachten op een nieuw model dan betekent dat minder inkomsten voor Apple. Mensen doen 1 a 2 jaar met een toestel. Welke generatie dat dan is, maakt voor Apples omzet niets uit.
Ik denk eerlijk gezegd niet dat Apple er heel erg wakker van ligt of de mensen de iPhone vandaag kopen of over 3 maanden, zolang ze hem kopen zijn ze al blij. Het is niet zo dat ze het geld echt hard nodig hebben. ;)
Elk bedrijf heeft het geld nodig.

Je stelt targets, om die targets te halen doe je investeringen. Als de targets dan niet gehaald worden heb je wel de extra kosten en niet de extra inkomsten. En het is niet de bedoeling dat je die uit je reserves gaat financieren.
De gemiddelde iPhone koper weet zowiezo wel dat er een nieuwe iPhone komt. Immers heeft Apple elke jaar in de zomer nog een nieuw model gelanceerd :z
Misschien weet de gebruiker die al een iPhone in bezit heeft dit. Maar de gemiddelde consument die zich pas gaat interesseren op het moment dat zijn abonnement weer aan verlenging toe is, weet dit vast niet. En het is ook zeker niet zo dat de iPhones enkel gekocht worden door de 'vaste klanten'.
Het gaat puur omdat er een nieuwe model op de markt komt. Wie wilt nu nog een oude kopen als er een nieuwe in aantocht is. Het gaat om de prestige en de hebberigheid van de mensen. Iedereen wilt met het nieuwste pronken. Als iemand duurt te zeggen dat het niet zo is dan is het niet menselijk :P
Ja of waarom nu het volle punt bij een nieuwere soort is de oude ook goedkoper.
En nu graag in 't Nederlands?
aan de uiterlijk is niet of nauwelijks te zien of je rondloopt met 1e, 2e of 3e generatie iphone...helemaal als je nog een case omheen heb. dus veel valt er ook niet mee te pronken.
1e en 2e verschillen wel degelijk van vorm. De 3g is iets ronder. Ook heeft de 2g een metallic kleurige achterzijde tegenover de 3g(s) zijn wit/zwarte kleur.
Shiny colours.. me like.

Even alle gekkigheid terzijde. Iedereen weet toch dat de cyclus van Apple voor al zijn producten 9 tot 12 maanden is en dat er dan een iPhone 1.4 uitkomt die als magische feature kan copy/pasten? Imo is het toch ver gezocht dat Apple's verkoopcijfers zouden dalen omdat men wacht dat een nieuwe release uitkomt. Dit is bij Apple een gegeven feit en een maandje of 1 a 2 begint Apples marketing department gare te spinnen en de producten weer op te hypen.
Mij komt dit dan ook niet anders over dan Apple die zijn storende gedrag probeert goed te praten onder het mom van 'verkoopresultaten'. Misschien als ze gewoon wat diskreter omgingen met hoe ze contact legden met Gizmodo was het veel minder breed uitgemeten in het nieuws echter... Apple wilt juist dat iedereen weet dat als je een product "illegaal" verkrijgt de gevolgen vergaand kunnen zijn. Of zijn we weer vergeten dat er zelfs werknemers zelfmoord plegen vanwege dat er een product perongeluk zoek raakt.
Anoniem: 143912
@Sum|IA15 mei 2010 23:25
niet meer als je ze in een case zet
Maar zo'n case is lelijk...

Desalniettemin,denk ik dat deze telefoon een stuk steviger is dan zijn voorgangers.
Niet iedereen hoeft het nieuwste van het nieuwste of beste van het beste hoor.
Uiteraard is er een groep voor wie dat geld omwille van prestige en/of erbij willen horen. (Toevallig kiest die groep vaak voor Apple en dankt Apple voor een deel daaraab hun populariteit) Ook is er een groep die spullen in die categorie koopt omdat ze toch genoeg geld hebben daarvoor. Dat is de groep waar de eerstgenoemde eigenlijk bij wilt horen, een soort van 'keeping-up appearances'.
Daarnaast is er een groep die deze categorie spullen koopt omdat ze geen inferieure spullen willen kopen, en het beste van het beste is heel zelden inferieur (voor het nieuwste van het nieuwste gaat dat minder op).

Daarnaast is er ook een hele grote groep die het allemaal niet zo interesseert.
De snelste PC klinkt leuk, maar zal een dusdanige hoeveelheid warmte produceren waarvan het koelen een zoveel geluid produceert, dat het niet meer prettig werken is in de woonkamer. (En dan heb ik het nog niet over mijn woonkamer waar 's zomers om 7:00 de temperatuur vaak nog steeds 26° is (terwijl het buiten is afgekoeld tot 15°) en in de loop van de dag, als het buiten oploopt tot 28-30° de binnenschijnende zon de temperatuur binnen tot ver daarboven breng. Dar zit je dan naast je PC/kacheltje.)

offtopic:
Ook een Ferrari (volgens sommigen het beste van het beste, anderen vinden dat bij Lamborghini) of ander merk supersportwagen (Bugatti, Lamborghini, Koeningsegg, enz) hoort mischien in die categorie, maar zelfs al kon ik die betalen, zou ik die niet kopen want voor mijn gebruiksdoeleinden zijn die auto's niet geschikt. Woon-werk-verkeer zou nog wel gaan, maar we kunnen ten eerste met ons gezinnetje al niet allemaal tegelijk in zo'n auto. Bij andere activiteiten, zoals een zondags ritje door de polders, boodschappen doen of winkelen in een nabij gelegen binnenstad (Hulst, Goes, Antwerpen, Gent), of een kampeervakantie worden de problemen en tekortkomingen nog groter. Kortom, een meer modeste keus, bv een benedenmodale stationwagen of een licht terreinwagentje, is voor mij en voor de meeste andere mensen, zowiezo een betere keus. (Als derde of vierde auto, of als de inkopen gedaan worden door een bediende en de rest door een kindermeisje, is zo'n monster natuurlijk wel leuk)


Allereerst is het verliezen van die iPhone vooral de schuld van Apple zelf. Uiteraard dien je een dergelijk toestel te testen, maar je mag verwachten dat men daarbij zorgvuldig te werk gaat zodat iets dergelijks niet kan gebeuren. Anders wordt het natuurlijk als je op kleine schaal wilt testen hoe dat publieksreacties zijn op het prototype, maar dan veroorzaak je hetzelfde effect.

Ten tweede is het juist bij Apple dat de technische specificaties er minder toe doen omdat het apparaat gewoon doet waarvoor het ontworpen is om te doen. Dat een opvolger van de iPhone dezelfde eigen-huis-processor zou krijgen als de iPad is logischerwijze ook te verwachten. Ook de andere zaken, zoals de frontcamera liggen in in het logische verwachtingstraject. De hogere resolutie is iets dat regelmatig terugkomt bij nieuwere generatie producten, dus had het niet bij deze versie gekomen dan wel bij de volgende. Gezien de vorige iPhones allemaal dezelfde resolutie hadden en andere merken daar al voorbij waren gestreeft, was Apple daarin niet meer toonaangevend, en dat is iets dat nu toch echt eens rechtgezet moet worden, een andere fabrikant had de resolutie al eerder omhoog gegooid

Ten derde is het zo dat, zoals n4m3l355 hierboven schrijft, dat
Iedereen weet toch dat de cyclus van Apple voor al zijn producten 9 tot 12 maanden is en dat er dan een iPhone 1.4 uitkomt die als magische feature kan copy/pasten?
en zoals Knijert hierboven meld:
dat de nieuwe iPhone elk jaar in juni uitkomt.
.

Dan blijft over de nieuwe vormgeving en gezien het design van de iPad en de (bijna) randloze design's van andere merken (ik heb er in ieder geval een Deja Vu gevoel bij, al weet ik niet meer of dat nu bij LG, Samsung of een ander merk was) is ook dat niet schokkend, eerder evolutie van het design en is het eerder het moment, nl de 4e generatie en niet de 3e of 5e dat de nieuwswaarde/vernieuwingswaarde maakt.
Voor mij is dit design van een dusdanige vanzelfsprekendheid, dat het mij verbaast dat een ander het nog niet heeft. Voor mij hoort een touch-telefoon er ongeveer zo uit te zien.
(Andere min of meer referentiemodellen: HTC Legend, Diverse LG modellen zoals de Cooky, Pop, Viewty Smart), diverse Samsung's)

Kortom, het is meer dat Apple zijn tanden wilt laten zien en iedereen wilt pakken die in hun vaarwater komt als dat er echt iets substantieels is uitgelekt. Apple houd graag alles geheim totdat het ding officieel wordt uitgebracht, en dat kan dit keer niet meer. Het feit dat het een werkend prototype is en vooral het niet gecamoufleerd zijnde design betekend gewoon dat vast staat dat dit hem wordt (even afgezien van wat specificatieverschillen zoals er nu een 16Gb en een 32Gb versie is (en iets soortgelijks zou kunnen mbt tot de resolutie). Er valt voor Apple nu niets meer aan te kondigen.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 17 mei 2010 10:58]

Ik was zelf van plan om een iPhone te kopen, maar ben blij dat dit uitlekte... Ik wacht liever op de nieuwe, het design (okal verrandert het misschien, hoop het niet) is ook een stuk beter. Ik word de oude iPhone designs beetje zat, ze liggen best goed in de hand maar ik vind dat overdreven wit en zwart en chroom niet veel...
Je bent geregistreerd op tweakers, bent van plan een iPhone te gaan kopen en weet niet dat deze de voorgaande jaren rond juni geintroduceerd is?
Ik denk dat je me reactie beetje verkeerd vatte, ik had het nu over de iPhone 4G versie die ik nu wil gaan kopen vanwegen zijn design... Niet over de iPhone 3G(s) daarvan weet ik allang dattie uitzijn.
Jij snapt zijn reactie niet..
Je zegt dat je blij bent dat dit is uitgelekt, maar de afgelopen jaren werd steeds in juni een nieuwe telefoon aangekondigd. Je had dus ook zonder dit nieuws wel kunnen bedenken dat er weer een zat aan te komen in juni.
stelletje semi-intellectuelen hier hoor. Niemand is gelijk, ook niet de tweakert. Laat mensen eens in hun waarde. |:(
@hexeye:

De geruchten over een nieuwe iPhone in juni deden al de ronde nog voordat het prototype door Gizmodo gepubliceerd werd: nieuws: 'Canadese telco bevestigt introductie nieuwe iPhone in juni'

Het betekent dus dat FricoRico heeft liggen pitten.
Niet iedereen zit tweakers te F5'en, maak je niet zo druk om iemand die niet alle feiten hoeft te kennen.
Anoniem: 263040
@dbm_16 mei 2010 11:55
En jij snapt de zijne niet. Volgens mij weet hij ook wel dat de nieuwe iPhone elk jaar in juni uitkomt. Alleen de afgelopen drie jaar is het design elke keer hetzelfde gebleven en de verbeteringen evolutionair.

Nu met deze leaks is duidelijk dat Apple het design van de iPhone aanpast en dus is hij blij dat hij nog even kan wachten...
@Knijert:
Het design is anders bijna 't zelfde.
Er worden ook geen nieuwe kleuren genoemd, waar Rico over valt bij de oude.
Volgens mij gaat het hem meer om het uiterlijk dan de lanceerdatum.
Inderdaad, lijkt mij ook vrij logisch dat de verkopen terug zullen lopen wanneer mensen net zo veel moeten betalen voor een abonnement en/ of een los toestel, terwijl er binnenkort een nieuw toestel komt wat beter is en meer kan. Apples ihpone draait sowieso om het creëren van een hype en inspelen op mensen die graag het nieuwste van het nieuwste willen hebben. Dus is het vrij logisch dat de verkopen terug lopen wanneer zo'n prototype wordt gelekt.
Er is tot nu toe 3x een iPhone rond juni/juli uitgekomen, de meest apple fans weten echt wel dat de volgende iPhone ook gewoon weer rond deze periode uit zal komen.
Had je het eerlijk gevonden dat al die mensen net 600 euro uitgeven voor zo'n iphone en dan 1.5 maand later al een opvolger is. Ik vind dit 'verlies' van apple niet meer dan eerlijk.
Ik ben met je eens dat ze er niets van snappen, maar dat er een werkend apparaat uitlekt betekend voor de meeste mensen dat hij dan wel binnenkort gelanceerd zal worden. Dus waarom dan nog een oude kopen?
Omdat de prijzen van oudere modellen dan dalen?
Lijkt me niet meer dan logisch dat de verkopen terug lopen nu er een nieuwe aan komt.
Jep, al begrijp ik niet waarom Apple er een bericht naar buiten over moet doen. Het is een logisch gevolg en daarbij: dan moeten zij zelf maar hun beveiliging goed hebben, dan was het nooit uitgelekt... ;)

Dus de nieuwswaarde ontgaat mij (wederom) bij dit Apple-related nieuwsbericht. Dit is namelijk precies wat Apple wil: Aandacht. En ze krijgen het ook nog.

EDIT: Is dit bericht nu offtopic omdat ik de nieuwswaarde van iets niet inzie? Waar gaat het heen tegenwoordig... :N

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 17 mei 2010 21:20]

Anoniem: 335608
@The Realone15 mei 2010 17:34
Op zo'n onnozele reactie moet ik toch even reageren. Dat er een nieuwe zou komen was inderdaad al bekend, vanzelfsprekend. Ook het feit dat dit waarschijnlijk rond juni/juli zou gebeuren was bekend bij de meer ingelezen consument.
Veel mensen zijn hier echter niet van op de hoogte, omdat het niet groot uitgemeten op elke website staat. Daarnaast geeft het feit dat er een nieuwe komt nog geen idee van hoe het eruit gaat zien en wat er allemaal voor nieuwe mogelijkheden zullen komen.
Dan is er nog het design. Als designer ben je altijd bezig iets nieuws te ontwerpen wat het oudere model er oud uit doet zien.
Doordat iedereen die nieuwe iPhone al gezien heeft is de kans heel reëel dat men liever wacht, dan nu nog bewust een "oud" model te kopen. Dit gaat veel verder dan het opsommen van een rijtje logische feitjes, het gaat om de perceptie van de consument.

Daarnaast is de 4e iPhone een behoorlijke update in vergelijking met zijn voorgangers. De stap van 2g-> 3G was haast verwaarloosbaar buiten het design, 3G internet was al heel normaal.
De stap van 3G->3GS was opnieuw niet bijzonder groot. 2010 is echter het jaar waarin de concurrentie Apple begint te evenaren en nu moet Apple dus met een A+ update komen.

Die A+ update, waar zo ongeveer elke potentiële iphone koper nu van op de hoogte is, is dus zeker wel iets wat de verkoop van de 3GS sinds april zal drukken.

Er is nu eenmaal een verschil tussen een publiek "geheim" en een daadwerkelijke product presentatie met beeldmateriaal die groot wordt uitgemeten in de media.
Mee eens, maar de update van 2G naar 3G niet groot noemen? We kregen toen eindelijk UMTS en GPS, toch best significant te noemen. Was voor mij iig een reden om te wachten op de 3G.
Tja in hoeverre dat gelul is weet ik eerlijk gezegd nog niet.
Want ik ken dus al 1 persoon welke z'n 3G(s) (weet niet precies welke) heeft verkocht. Omdat het algemeen bekend is dat er rond juli ofzo het nieuwe toestel komt. Althans zo deed hij het verwoorden. (ik heb niets met iphone dus zo precies volg ik het niet)
En naast hem zullen er meer zijn die dus juist de aankoop uitstellen ipv nu voor een 3GS te kiezen.
Wat een onzin. Alsof de gemiddelde iPhone koper ook maar een klein beetje benul heeft van wat die specs inhouden. Dat is sneller is (meer kan!) dan de huidige iPhone is vrij logisch. Het gaat tenslotte om een opvolger.
Zelfs als je geen verstand hebt van processors heb je wel door dat deze iPhone zoveel beter is dan de vorige, ook als je de features bekijkt enzo. Doordat dit prototype uitgelekt is (en dit breed in de media uitgemeten is) zijn mensen bewust geworden van het feit dat er een nieuwe iPhone aankomt (en nee, niet iedereen is bewust van de semi-vaste release cycle hiervan), en zijn ze eerder geneigd om de 3GS nog even te laten liggen.

Daarom worden nieuwe versies van Apple hardware ook grotendeels geheim gehouden voordat ze bijna beschikbaar zijn. Zolang het publiek niet weet dat er een opvolger aan zit te komen, blijven ze de oude nog kopen.
Anoniem: 95032
@The Realone15 mei 2010 17:47
Van specs heeft niemand benul als het over de iPhone gaat. Apple adverteert de iPhone dan ook niet op specs maar op features en zelfs je oma kan wel raden dat zo'n nieuwe iPhone nieuwe features zal hebben.
Je gaat er al vanuit dat de IPhone HD de 3GS zal gaan vervangen. Het is voor mij veel aannemelijker dat er een extra model bijkomt. De zogenaamde Pro-versie van de IPhone..

Reden hierachter is dat de IPhone 3GS technisch gezien nog uitstekend meekan met de huidige concurrentie. Er zijn maar een paar toestellen echt sneller en voor algemeen gebruik voldoet ie prima.

De houding van Apple in deze is echter weer ver beneden peil. Zelfs de meest doortrapte autohandelaar zal je geen oud model in de maag splitsten alsof er nooit een nieuwe zal komen. Ook hij zal je een korting geven omdat je het oude model koopt. Lijkt me een prima idee voor Apple om nog wat gebruikers-zieltjes te winnen om 'm nu in de uitverkoop te gooien!
Nee, de behuizing en inhoud is anders. Men gaat geen twee dure productielijnen open houden, waar één voldoende is. De oude gaat dus weg, al misschien niet direct in juni.
dat niet alleen. Het is algemeen bekend dat de verkopen van het huidige model dalen op het moment dat een nieuwe aangekondigd is of als men verwacht binnenkort een nieuw model op de markt te krijgen.

Die dalende verkopen worden over het algemeen dan opgevangen door akties, zodat mensen als nog over de streep worden getrokken.

De dalende verkoop hadden ze dus sowieso wel gehad. Hoogstens dat het nu wat eerder is dan gepland.


Mogelijk dat Apple al een zwart schaap zoekt om tegenvallende verkopen/kwartaalcijfers goed te praten.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 16 mei 2010 01:33]

Het gaat volgensmij niet om specs in deze zaak
het gaat er om dat als jij WEET dat er over een paar maanden voor het zelfde geld een beter model te koop is ongeacht welke specs dan wacht jij ook even.

Er zullen vast mensen zijn die zo denken en aan die mensen loopt apple nu omzet mis.
Zeker geen onzin, ze zullen allicht wat schade ervan ondervinden, wat weer goedgemaakt wordt als het nieuwe model snel op de markt komt. Dus je hebt wel gelijk dat ze bij Apple een stel huilies zijn. Prima dat je iets wilt geheim houden, nu is het niet gelukt. Bad luck. Ga niet mensen aanklagen, siert ze niet.

(oh ja, ben een fan van apple producten, kan ze helaas niet altijd betalen).
De vinder wist van wie de telefoon was, hij had gewoon contact op kunnen nemen met Powel of desnoods met Apple, maar hij moest er met alle geweld geld aan verdienen.

Maar goed blijkbaar is het normaal dat je iets vindt op straat dat je het mag houden.

Hopelijk reageer je ook zo sportief als een leerling jouw proefwerk eerder vindt omdat jij je tas voor de wc-deur hebt laten staan. En laat je hem niet van school trappen omdat hij fraude heeft gepleegd.
Maar goed blijkbaar is het normaal dat je iets vindt op straat dat je het mag houden.
Nee, da's niet normaal.
De vinder had Apple om een subsidie kunnen vragen, maar eisen kan ie niks.
Anoniem: 285004
@The Realone15 mei 2010 18:27
Jammer dat jij de gemiddelde Iphone koper van domheid betracht....... het zegt waarschijnlijk meer over jou "visie"
wie zegt dat hij de iphone koper dom vind? Het is een feit dat apple productinformatie nadrukkelijk vanaf gebruikersgemak/features benaderd ipv vanaf specificatiekant. Dat wordt min of mee als niet ter zake doende beschouwd.

Net zoals je bij een Rolls of Bentley "voldoende" als antwoord krijgt op het motorvermogen.
Precies Apple zit gewoon een beetje de zielepiet te spelen voor iets wat ze zelf deels in de hand hebben gewerkt. Immers waar mensen werken,vallen spaanders en in dit geval heeft men zelf in het begin heel laks gereageerd toen melding werd gemaakt van een gevonden nieuwe iPhone. Pas toen de oprichter van Gizmodo online de nieuwe iPhone ten toonspreide,toen pas kwam men in Cupertino in actie om het apparaat terug te krijgen.

Apple begint steeds meer zoals de meeste Amerikaanse multinationals zich te gedragen: arrogant,betweterig,dominant en schroomt niet (ongeacht de reden= altijd geld) een ieder die het niet met hen eens is,publiekelijk te schofferen( zie Adobe,Google)
Anoniem: 310408
@The Realone15 mei 2010 18:33
Wat een onzin. Alsof de gemiddelde iPhone koper ook maar een klein beetje benul heeft van wat die specs inhouden. Dat is sneller is (meer kan!) dan de huidige iPhone is vrij logisch. Het gaat tenslotte om een opvolger.

Daarnaast was al langer duidelijk dat er een opvolger aan zat te komen en dit prototype geeft echt geen indicatie wanneer dat precies zal zijn.
Ik heb vandaag met Orange afgesproken dat ik wacht met het verlengen van mijn contract en het vervangen met mijn 3gs die wat wankel is tot er een nieuwe is. Zonder alle info over de nieuwe had ik dat niet gedaan. Kreeg een leentoestel van ze, nieuwe 3gs, tot die tijd. Toen ik wegliep kwam de storemanager achter me aan. Dat dit niet voor alle mensen in mijn firma kon gelden. Ik kon slechts glimlachen.
Geloof me, dit soort lekken zijn zeer kostbaar.

Als je op dit moment een contract verlenging nodig hebt zou ik zeker onderhandelen. De meeste mensen hebben geen idee wat er mogelijk is als je gewoon zegt dat je weggaat. Heb je 25 iPhones onder contract (zoals ik) moet je gewoon zeggen dat je de nieuwe wil als die uitkomt.
bedrijfsmatig gebruik, dat kan zeer goed.
Anoniem: 357365
@iceheart17 mei 2010 01:41
Dan neem je denk ik geen iPhones, maar blackberries.
Ik weet niet helemaal denk dat gemiddelde iPhone gebruiker beetje begrijp die specs aangezien ze niet "technisch" dom zijn .


Maar vind deze hele zaak rond die iPhone meer publiciteit's stunt aan het worden.
Denk je? Ik ken maar zat mensen die met een iphone rondlopen en niet eens weten wat ze ermee kunnen doen.
Anoniem: 282896
@Relief200915 mei 2010 18:26
Die ken ik ook.

Maar die weten ook niet wat ze met hun computer allemaal kunnen.
Er zijn altijd mensen die een product kopen zonder dat ze weten wat het kan.

Helaas hebben Apple gebruikers hier op tweakers erg het imago dat ze per definitie dom zijn.
Ik wil niet zeggen dat jij dat suggereert maar ik ben van mening dat iemand die bewust een Apple koopt toch al de moeite neemt om een keuze te maken in plaats van met de meute mee te gaan.

Nu ontopic:

Tuurlijk verkoopt Apple minder iPhones op dit moment. Maar het te kort van nu wordt zeer waarschijnlijk wel in gehaald zodra de nieuwe uit is
Het probleem voor apple is niet zozeer dat ze nu omzetverlies hebben. Dat maken ze inderdaad wel goed met de verkopen van de 4g: iedereen die nu geen 3gs koopt omdat de 4g er aan komt, zal waarschijnlijk wel een 4g kopen. Dat betekent echter wel dat Apple waarschijnlijk meer 3gs'en heeft geproduceerd dan dat ze nu kunnen verkopen. Die onverkochte 3gs'en zijn natuurlijk minder waard na de launch van de 4g.
Moet jij ook Nederlandse berichten plaatsen natuurlijk..

Posten
 • 1 pos·ten postte, h gepost op de post doen
 • 2 pos·ten postte, h gepost op de uitkijk staan
On-topic:
Logisch dat de verkoop achteruit loopt als dit soort plaatjes de wereld over gaan. Maar dit blijft natuurlijk bedrijfsrisico, je moet er als Apple zelf voor zorgen dat zo'n prototype niet uitlekt. Ze willen nu de schade van het uitlekken zo groot mogelijk krijgen voor eventuele claims en natuurlijk om anderen af te schrikken dit soort dingen te plaatsen.

Ik blijf het bizar vinden dat er links & rechts iPhones HD / 4G gevonden worden, heb altijd begrepen dat nieuwe Apple hardware beter wordt beveiligd dan de president.. En de geschiedenis heeft dat ook wel uitgewezen, volgens mij is het niet eerder gebeurd dat daadwerkelijke producten in handen komen van journalisten. Dan laat ik een verdwaalde spy-shot uit een chinese fabriek even buiten beschouwing.
Voor spel/tikfouten zit rechtsboven de knop "Feedback".
Omdat het de regel is dat er hier niet over de spelling mag worden gepraat. Dat wordt elders gedaan. Alleen kan ik dat nooit vinden waar dat zit - dat zou Tweakers wel eens wat duidelijker kunnen doen/profileren.
Als de verkoop van de iphone 3GS lager is door de uitlekking van het prototype dan komt dat omdat mensen blijkbaar aan het wachten zijn op de nieuwe versie. Dan verkoopt apple straks meer nieuwe iphones omdat mensen niet net een 3gs hebben gekocht. Ik zie het probleem niet zo.
Dat zei ik in mijn eerdere post ook al. Zowel de 3GS als de HD is van Apple.

Door van geen probleem wel een probleem te maken, krijgen ze natuurlijk weer wat aandacht...
Anoniem: 294537
@Ted_W15 mei 2010 17:33
Als de winst-marge kleiner zal zijn op de Apple HD omdat deze pas in productie genomen word dan kan het wel voor een verlies zorgen bij Apple.
Dan is er toch helemaal geen probleem? Er wordt gesteld dat mensen de aanschaf van een 3GS juist uitstellen om een HD te halen. Dus meer HD verkopen (dus meer marge volgens jou) en minder 3GS (lagere marge). Ik zie het probleem dus nog steeds niet.
Het is net andersom. Er zal ondertussen logisch gezien véél meer marge op de 3GS zitten dan op de "nieuwe". Verder wordt er een schatting gemaakt hoeveel 3GS er nog geproduceerd moeten worden. Door deze lek is de schatting dus waarschijnlijk te hoog, en blijven ze met een hoopje 3GS zitten, die ze ofwel aan dumpprijzen moeten kwijtgeraken, ofwel gewoon zullen afschrijven en niet verkopen (more likely).

De negatieve reacties hier zijn veelal kinderlijk naief. Het gaat hier om bedrijven (elk bedrijf zou hetzelfde reageren in deze situatie), en bedrijven hebben maar 1 doel : winstmaximalisatie. Grow up people!

PS : Ik heb 0 Apple producten.
Ik neem aan dat die winst-marge geen €400 per product is? Aangezien ze de iPhone 3GS nu al voor €200 verkopen en de nieuwe wellicht weer €595 gaat kosten.
Mag ik vragen waar ze die 3GS voor 200 euro verkopen? Dat lijkt mij namelijk wel een interessante deal.
Sorry, zat op de US Store van Apple te kijken. In de BE/NL store staan er gek genoeg geen prijzen bij.
Ook daar kun je ze niet los kopen voor die prijs. Als je helemaal onder aan de site kijkt zie je dat bij punt 2 staan. Dan zou je net zo goed kunnen stellen dat je hem hier voor 100 euro kunt kopen (icm 2 jarig contract T-Mobile).
Anoniem: 302204
15 mei 2010 17:10
Het is gangbaar om de omzet op een product te maximaliseren. Het nieuws dat een nieuwer product binnenkort uitkomt kan inderdaad leiden tot tegenvallende verkoopcijfers. Maar is dat niet een probleem voor de fabrikant?

Volgens mij zijn consumenten erbij gebaad dat ze goed voorgelicht worden. Een iPhone groots aanprijzen (bv. in de Apple store of website) een dag/week/maand(en) voor de nieuwe versie uitkomt vindt ik misleidend. Aangezien je een dag later dan een beter (aanname) product krijgt voor nagenoeg het zelfde geld.

Ik denk dat Apple hiermee alleen goede reclame heeft gehad. Een hoop speculaties, maar dat jaagt de hype alleen maar aan. Door nu te gaan procederen kan dit best merk schade opleveren.

Ze hebben mooie, producten, maar de waarde/reputatie als merk is in mijn ogen de afgelopen 12 maanden toch wel gekelderd.

Als ze slim waren hadden ze Gizmodo een rondleiding door een fabriek gegeven oid en wat triviale nieuwtjes gegeven om de hype te verlengen. Maarja, als je oogkleppen op hebt...
Het is gangbaar om de omzet op een product te maximaliseren. Het nieuws dat een nieuwer product binnenkort uitkomt kan inderdaad leiden tot tegenvallende verkoopcijfers. Maar is dat niet een probleem voor de fabrikant?
De vraag is of dit opgaat in dit geval. Indien het gaat om een product bij een concurrent, dan zal dit zeker het geval zijn. Maar nu gaat het om de 3GS of de HD, beide van Apple. Het product HD zal er misschien iets minder opleveren qua omzet (ik hou het overigens op een beperkte groep die echt gaan wachten), maar voor Apple als concern maakt het weinig uit. Ze verkopen dan of een 3GS of een HD.
Anoniem: 302204
@Ted_W15 mei 2010 20:17
Dat zegt het artikel helaas niet. Willigt is de productie van de 3GS al beëindigd en moet de voorraad opgemaakt worden, dan zou Apple schade op kunnen lopen in niet verkochte telefoons. Daarnaast, een wachtende groep zal vast een deel in zich hebben die niet wil wachten en toch het nieuwste willen hebben. Wat op dit moment niet de iPhone is. Wat de beweegreden ook mogen zijn, ik vind de aanklacht in dit artikel behoorlijk dubieus.
Hmm ik vind het nogal hypocriet van apple.
Iedereen die nu geen 3gs koopt zal een hd kopen en over het algemeen zit er op nieuwe producten een dikkere marge (early adapters) dan op oude producten.
Dus inkomsten zullen ze niet echt mislopen denk ik.
Daar komt bij dat dit allemaal gratis reclame is.
Volgens mij is er ook weinig schokkends naar buiten gekomen aangezien de grootste verandering waar we nog steeds niets over weten de software zal zijn.
De meeste info over de hardware was al bekend.

Verder hebben ze wel gelijk dat het doorverkopen/kopen van gestolen/verloren waar strafbaar is.
Hmm ik vind het nogal hypocriet van apple.
Iedereen die nu geen 3gs koopt zal een hd kopen en over het algemeen zit er op nieuwe producten een dikkere marge (early adapters) dan op oude producten.
Nai. Die iPhone kost namelijk in zijn hele levensduur ongeveer hetzelfde. De marge zal daarom mettertijd groter worden, gezien fabricageprocessen verbeteren e.d.
Anoniem: 328872
@Roytoch15 mei 2010 23:46
Vergeet niet dat geld in de toekomst altijd minder waard is als nu (inflatie).
Je zou denken dat na dat hele gedoe rondom de "verloren" Iphone Apple alles eraan zou doen om het niet weer te laten gebeuren, en toch dook er in Taiwan opeens opnieuw een "verloren" iPhone op...

Verder is het toch vrij voorspelbaar wanneer er een nieuwe iPhone aan zit te komen en dat die weer net ietsjes meer kan als de vorige?
Daar heb je geen leak voor nodig.

Kortom, Apple wil gewoon weer wat aandacht. Aan alles merk je wel dat de concurrentie toeneemt en Apple een beetje nerveus overkomt de laatste tijd.
Precies.
Het is immers bekend dat Apple een gigantisch goede marketing machine heeft.
Alles wat maar publiciteit oplevert is goed, of het nu slecht of goed nieuws betreft.
Marketing is de motor voor Apple, daar moeten ze het van hebben. En hun altijd trouwe aanhang.
De concurrentie zit echter niet stil, en dat weet Apple ook.
En het grijze publiek kijkt zo langzamerhand ook rond naar niet-Apple producten en komt vaak tot de conclusie dat die zo slecht nog niet zijn.
Anoniem: 310408
@HoppyF15 mei 2010 19:04
Precies.
Het is immers bekend dat Apple een gigantisch goede marketing machine heeft.
Alles wat maar publiciteit oplevert is goed, of het nu slecht of goed nieuws betreft.
Marketing is de motor voor Apple, daar moeten ze het van hebben. En hun altijd trouwe aanhang.
De concurrentie zit echter niet stil, en dat weet Apple ook.
En het grijze publiek kijkt zo langzamerhand ook rond naar niet-Apple producten en komt vaak tot de conclusie dat die zo slecht nog niet zijn.
Tuurlijk. Je verkoopt 1.000.000+iPads door een goede marketing en niet omdat het gewoon hele leuke hardware is die veel mensen willen hebben.
Inderdaad! Waarom?
Als je niet wist dat er een fabrikant met de naam Apple bestond zou je vast geen iPhone kopen. De grote massa, zoals zoveel gezegd wordt, koopt iPhone's omdat ze denken (door reclame!) dat het een goed en betrouwbaar product is.

Ik zeg daarmee niet dat Apple slechte producten maakt, maar wel dat ze veel aan marketing doen. Zonder naamsbekendheid zou Apple nergens zijn. Dit geldt voor veel bedrijven overigens, dus dat is niet iets om Apple om af te zeiken.

Zelfs HTC (!) maakt tegenwoordig reclame op TV.
Hoe vaak heb jij reclame gezien van apple producten hier op tv? Ik heb nog nooit 1 gezien nl. Of ik moet al wat gemist hebben.
Weet je hoe het komt dat miljoenen hun producten kopen, omdat het gewoon goed spul is die doet wat het moet doen. Veel mensen willen gewoon een product wat goed werkt en niet al te veel poespas. En steeds meer mensen kijken daardoor naar Apple producten, helemaal sinds de iPhone raken de mensen ook meer geinteresseerd in een Mac of andere apple producten..
Iedereen weet gewoon dat apple goede producten maakt wat ook nog eens heel gaaf werkt. Dan kan er wel gezeurd worden over flash mist etc. Maar blijkbaar kan het heel veel mensen niks schelen omdat ze het niet eens echt missen in het dagelijks gebruik.
Marketing is meer dan advertenties, vergeet dat niet. Zeker tegenwoordig zijn kunstig opgezette virals, gelekte foto's, sponsordeals, product placement en releases met rijen mensen voor de winkel die toevallig goed in het nieuws komen allemaal wapens in het arsenaal.

Mensen zijn inmiddels redelijk ongevoelig geworden voor alleen advertenties, omdat mensen niet graag meer van fabrikanten aannemen dat hun product het beste is. Daarom worden allerlei alternatieve tactieken gebruikt, waardoor de eindgebruiker het gevoel krijgt dat dit of dat merk *echt* is en niet alleen maar de zoveelste holle marketingcampagne.

Marketeers zeggen dat het product niet relevant is om het te verkopen, het gaat erom hoe je het verkoopt. Nu wil ik daar absoluut niet mee zeggen dat Apple geen kwaliteit heeft, maar het is dus geen kwestie het wordt verkocht > dan is het goed.

Los van wat je van Apple vindt, hun marketing is erg strak geregiseerd.
Helemaal mee eens!
Het gaat inderdaad niet alleen maar om een enkele TV reclame, maar om het totaal beeld. Ik denk wel dat heel veel fabrikanten op zoek zijn naar de manier die Apple heeft gebruikt om zoveel fanboy's te creëren. Dat moet wel de ultieme droom zijn van elke fabrikant om dit voor elkaar te krijgen. Het kost wat maar dan heb je ook wat toch?

En zoals vaker gezegd is veel verkopen geen indicator dat een product ook perfect is.
Hoe vaak heb jij reclame gezien van apple producten hier op tv? Ik heb nog nooit 1 gezien nl. Of ik moet al wat gemist hebben.
Ik wel. Maar niet recent, nee.
Ik heb nog nooit reclame van Apple gezien in Nederland, eigenlijk.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee