Eerste firmware Windows Phone 7 duikt op

De eerste firmware voor een toestel met Windows Phone 7 is vrijdag gepost door een Chinees lid van het XDA Developers-forum. De rom komt van een onaangekondigd en nog onbekend toestel, de HTC Mondrian.

De rom heeft als buildnummer 6176, een nieuwe versie van Windows Phone 7. De firmware wordt gezien als volgende stap op weg naar een werkende firmware met Windows Phone 7 op bestaande toestellen. In de rom zit een radio.nb-bestand, een teken dat de firmware drivers bevat voor de ontvangst van gsm-, 3g- en wifi-signalen.

Naast radio.nb zitten in de rom bestanden met de namen os.nb, spl.nb en unknown-0x0804.nb. Het is nog onduidelijk wat ontwikkelaars kunnen met de opgedoken rom: veel bezitters van een HTC HD2 hopen dat ze een custom rom kunnen krijgen met Windows Phone 7: Microsoft en HTC hebben inmiddels duidelijk gemaakt dat de HD2 geen officiële update naar Windows Phone 7 gaat krijgen.

De rom is bedoeld voor een onbekend toestel met de codenaam HTC Mondrian. Het toestel is bedoeld voor 'Cingular USA', iets dat volgens diverse XDA-leden een interne naam is voor AT&T. Er is nog nooit eerder informatie opgedoken over dit toestel. HTC heeft wel duidelijk gemaakt dat het voor het einde van het jaar een toestel met Windows Phone 7 op de markt wil brengen.

Windows Phone 7 is een nieuw mobiel besturingssysteem van Microsoft en de opvolger van Windows Mobile 6. WP7 is sterk gericht op integratie van Microsoft-diensten en sociale netwerken: zo zijn de Microsoft-diensten Xbox Live, Zune, Bing en Bing Maps allemaal terug te vinden in het mobiele OS. Tweakers.net publiceerde eerder een verhaal over de opbouw van het OS en een interview met Microsoft-topman Charlie Kindel over de strategie achter het nieuwe besturingssysteem.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-05-2010 • 10:17

68 Linkedin

Submitter: Renegade!

Reacties (68)

Wijzig sortering
Ik begrijp eerlijk gezegd wel dat er veel negatieve reacties van mensen komen, als gevolg van de historiek van zowel windows mobile als windows vista. los van de mobiele wereld vind ik persoonlijk wel dat ze zich herpakt hebben met windows 7 en heb ik, na wat stevig onderzoek en leeswerk, toch de indruk dat dit ook wel eens het geval kan zijn met windows phone 7.

Er waren nogal wat problemen met windows mobile:
- gui kon door alle oem/derde partijen aangepast worden, wat resulteerde in vaak brakkige toestanden
- er was niet meteen een centrale plaats voor app distributie, wat de consument niet ten goede komt.
- er waren geen minimum vereisten voor het os, waardoor windows mobile werd geinstalleerd/meegeleverd op hardware die het feitelijk niet aankan, wat dan weer voor negatieve consumenten ervaringen zorgde.

Al het bovenstaande hebben ze blijkbaar met wp7 opgelost. Het is waar dat er veel stevigere systeemeisen nodig zijn dan voor veel andere platformen, maar ik werk ondertussen ook met 8gb ram op mijn laptop en niet met 2 MB :p. Als ik dus zware systeemeisen nodig heb en daar een vlot werkende gui met fancy stuff bij krijg, ben ik daar best blij mee.

Verder lijkt het me praktisch dat ik nu kan ontwikkelen voor wp7 en dat ik er zeker kan van zijn dat alle toestellen die mijn apps zullen draaien, ook daadwerkelijk een gps en accellerometer zullen hebben.

Wat ze anders nog realiseren zullen we pas zien eind dit jaar.
Anoniem: 304216
16 mei 2010 10:22
Ben toch benieuwd wat al die HTC HD2 bezitters moeten met dit besturingssysteem. Ik zou zo niet weten wat dit voor voordelen heeft t.o.v. v6. Uit het artikel komt naar voren dat met name de integratie met Xbox Live, Zune, Bing, en Bing Maps is verbeterd, maar wie gebruikt nou Xbox live op zijn telefoon 8)7. Die andere voorbeelden zijn google concurrentie producten, door microsoft door onze strot geduwd, niemand zit hierop te wachten. Naar mijn idee willen die "vele htc hd2 bezitters" dan ook alleen maar het nieuwste van het nieuwste, omdat anders de wereld vergaat ofzo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 304216 op 16 mei 2010 10:27]

Ik ben blij dat je je oorspronkelijke reactie hebt gewijzigd, want die sloeg nergens op. Overigens vraag ik me nu nog steeds af of je de laatste tijd de topics over windows Phone 7 hebt gelezen.
WP 7 is niet zomaar de volgende versie, maar een drastisch ander besturingssysteem (Als we MS moeten geloven) en er is dus wel degelijk een reden om te willen upgraden. Android-bezitters willen toch ook allemaal van 1.5 naar 1.6, van 1.6 naar 2.1 en dadelijk van 2.1 naar 2.2? Het is logisch dat als je een high-end toestel hebt, dat je daar dan ook de best mogelijk software op wil draaien om alle functionaliteit te kunnen gebruiken.

Ohja, ik voel me trouwens niet aangesproken, werk nog steeds met een Nokia n96 met oude firmware....
Anoniem: 304216
@Hoppa!16 mei 2010 11:25
Die heb ik inderdaad niet gelezen, om de reden dat ik niet meedoe met de hype die "ik wil altijd de nieuwste high-end telefoon met de nieuwste software".
Aan de ene kant is het inderdaad logisch, maar aan de andere kant moeten gebruikers het met een telefoon maar eens doen met wat ze hebben. Mensen gebruiken tegenwoordig telefoons voor dingen waarvoor ze niet eens bedoeld zijn. Ik heb het ook geprobeerd, maar vond het zó onhandig werken, dat ik er gelijk mee ben gekapt.
Mensen gebruiken tegenwoordig telefoons voor dingen waarvoor ze niet eens bedoeld zijn. Ik heb het ook geprobeerd, maar vond het zó onhandig werken, dat ik er gelijk mee ben gekapt.
Nou dan heb je gelijk je antwoord waarom HD2 bezitters geinteresseerd zouden zijn in het upgraden naar WP7 toch? WM6 staat niet direct bekend als gebruikersvriendelijk of prettig in het gebruik, zelfs niet met Sense erop als je meer wilt doen dan dat door Sense wordt gecovered. Vandaar dat er hordes mensen zijn die vrij gefrustreerd zijn over hun HD2, ondanks dat de hardware super is. Het werkt gewoon vrij ruk en is veel te gecompliceerd voor de gemiddelde telefoon gebruiker, terwijl WP7 helemaal gericht gaat zijn op de gebruikerservaring, bediening met je vingers, eenvoudig en veilig installeren van applicaties (zonder CAB's of filesystems), etc. Voor de gemiddelde consument dus, die hun telefoon ook voor allerlei andere dingen wil gebruiken dan bellen, maar dat net als jij niet prettig vind met WM6.

Of het MS ook gaat lukken weet ik niet, ik heb zo mijn twijfels over de handigheid van de gestyleerde UI, de features die er initieel niet in gaan zitten en de overvloed aan animaties en effected die ze in de UI willen verwerken. Maar ze zijn zeker op de goede weg.
Windows Mobile 6.0 & 6.1 zijn niet bepaald gebruiksvriendelijk.
Windows Mobile 6.5 is uiterst gebruiksvriendelijk en vooral veelzijdig.

Het is een goed werkend OS met vele mogelijkheden.
Ben zelf in het bezit van een HD2 en een Touch 2.
Waarom alle 2?
1 privé en 1 zakelijk.

Ben zo te spreken over Windows Mobile 6.5
dat ik heb besloten om een HD2 te kopen met WM 6.5.
Daar heb je wel een aantal sterke punten benoemd.
Die heb ik inderdaad niet gelezen, om de reden dat ik niet meedoe met de hype die "ik wil altijd de nieuwste high-end telefoon met de nieuwste software".
Aan de ene kant is het inderdaad logisch, maar aan de andere kant moeten gebruikers het met een telefoon maar eens doen met wat ze hebben. Mensen gebruiken tegenwoordig telefoons voor dingen waarvoor ze niet eens bedoeld zijn. Ik heb het ook geprobeerd, maar vond het zó onhandig werken, dat ik er gelijk mee ben gekapt.
Dat geldt voor telefoons volgens jou? Maar geldt dat dan ook voor PC's? Camera's? Auto's? Tuurlijk, mensen moeten maar eens eerder tevreden zijn met wat ze hebben. Maar computers worden tegenwoordig ook gebruikt voor dingen waar ze oorspronkelijk niet voor bedoeld waren. En in auto's zitten tegenwoordig autoradio's! Dat is ook een extra functie die iedereen inmiddels gebruikt

Dat jij het onhandig vindt, wil niet zeggen dat iedereen gek is omdat ze het wel willen? Ik vindt gamen op een PSP ook onhandig, maar ik snap wel dat mensen een nieuwe willen als die uitkomt.

Seriously, waarom zit jij op tweakers als je zo'n replys stuurt?
Anoniem: 304216
@Hoppa!16 mei 2010 13:08
Dat geldt inderdaad volgens mij alleen voor telefoons en zeker niet voor auto's en PC's. Voor camera's geld het echter wél, omdat die primair ook maar één taak hebben en dat is fotografie.
Ik snap eigenlijk niet waarom je appels met peren vergelijkt en al helemaal niet waarom je je afvraagt waarom ik op tweakers zit, ik geef namelijk gewoon mijn mening en mag daar zeer zeker voor uitkomen
de hype die "ik wil altijd de nieuwste high-end telefoon met de nieuwste software".
Omdat tweakers over het algemeen interesse hebben voor nieuwe technologie. Dit is een technologe site. Nieuwe functionaliteit en software is interessant, kijken naar de mogelijkheden met nieuwe hardware etc.

En waarom is het appels met peren? Je zegt zelf dat het vreemd is dat een product verder gaat dan wat het in de eerste instantie voor bedoeld is. de voorbeelden passen prima.

Opmerkingen als "Mensen gebruiken tegenwoordig telefoons voor dingen waarvoor ze niet eens bedoeld zijn." breng je als een soort feit zonder blijkbaar te merken dat het aantal telefoons met met meer functies dan alleen bellen goed verkocht worden. Die ook prima werken overigens (Android, iPhone etc.) anders zouden er geen miljoenen over de toonbalk gaan en worden al dermate lang succesvol verkocht dat je niet echt meer over een "hype" kan spreken.

[Reactie gewijzigd door Kura op 16 mei 2010 15:09]

Ik heb een HD2 en ben zeer tevreden over wat HTC gedaan heeft met WM 6.5. In combinatie met de hardware van de HD2 werkt alles ook erg snel en door de Sense UI (die ik op WM zelfs mooier vind dan op android) ziet het er allemaal nog eens mooi uit ook.
Het enige nadeel aan heel het verhaal is dat je gewoon niet kunt verbergen dat de kern van dit OS jaren oud is en uit een tijd komt waar het enkel om productiviteit te doen was en het woord 'eye candy' nog moest uitgevonden worden door Apple. Het zit hem dan vooral in kleine dingen die niet door de Sense interface worden gedekt maar ik denk dat het niet onlogisch is dat mensen met een HD2 (zeker na de geruchten over een officiële update) zitten te wachten op de nieuwste versie van Microsofts mobiele OS.

[Reactie gewijzigd door Renegade! op 16 mei 2010 12:17]

... uit een tijd komt waar het enkel om productiviteit te doen was en het woord 'eye candy' nog moest uitgevonden worden ...
Ik denk dat je zoiets als iPhone OS of Android tekort doet door het verschil met WM6 alleen als 'eye-candy' aan te duiden. WM6 zit gewoon fundamenteel verkeerd in elkaar voor bijna elke doelgroep. Het is veel te veel gebaseerd op de WIndows desktop voor de user interface, schermen zijn onhandig met je vingers te bedienen, er wordt gewerkt met typische PC metaforen als bestandssystemen, installers, task managers, enzovoorts. WM6 is echt totaal niet van deze tijd en is dat eigenlijk nooit geweest, de enige reden dat het nog zo lang heeft bestaan is omdat er tot een jaar of 3 geleden geen enkel alternatief was voor smartphones. Maar goed, of handig voor productiviteit is het nooit geweest. Misschien in termen van technische mogelijkheden maar zeker niet in termen van ergonomie en gebruiksgemak.
Denk dat het totaal niet waar is.

Windows Mobile is inderdaad inmiddels een ouder OS.
Maar zeker niet slecht.

Het geheel was verkeerd met Windows Mobile 6.1 & lager dat het gewoon gebasseerd was op het feit dat je met een stylus moest navigeren.

Windows Mobile 6.5 daarentegen is gewoon een overhaul van de gehele grafische schil en ookwerkelijk wel wat van de kern is opnieuw gedaan waardoor ik het nu wel degelijk merk in onder andere de stabilliteit van de telefoon.

Mijn oude Touch Pro hield er nogal van om regelmatig vast te lopen.
Terwijl mijn HTC Touch 2 dit goed volhoudt en nog nooit is vastgelopen.
Mijn HD2 heeft ook nog geen hickups gegeven.

Maar waar ik het wel mee eens ben is dat het verouderd is en bepaalde dingen hun tijd gehad hebben.

Nu maken ze met Windows Phone 7 een grove gok.
Waarvan ik niet durf te zeggen hoe het uit zal pakken.

Nu wetende van de iPhone dat het goed uitgepakt heeft om je gebruikers in letterlijk van alles te beperken en te limiteren kan je gokken dat dit ook geld voor Windows Phone 7.

Weet niet of de Windows Mobile gebruikers dit zullen accepteren daar het toch om een andere doelgroep gaat.

De iPhone doelgroep is een eerder impulsieve kopersgroep.
Niet allen maar er zijn een groot aantal iPhones gekocht puur voor de looks en het feit het is Apple en dus van dezelfde maker als mijn iPod.

Nu kijkende naar het feit dat je een groot aantal schoolmeisjes met zo'n ding zien lopen en je ervanuit kunt gaan dat 90% weinig verstand heeft van computers of inlezings vermogen heeft.

En ook dat MS niet zo goed is in het reclame maken voor andere dingen dan hun OS...
Weet ik niet of het ook daadwerkelijk zo zal werken.

Daar de groep die Windows Mobile telefoons koopt vaak de groep is die verder doorleest en vrijheid wil in wat ie kan en doet.
Als dat plotseling niet meer kan....
Hier wil ik toch ff op inhaken..Zowieso zit je énorm te generaliseren en pardon my french, je klinkt als een ouwe zeurende @#$.
Nu kijkende naar het feit dat je een groot aantal schoolmeisjes met zo'n ding zien lopen en je ervanuit kunt gaan dat 90% weinig verstand heeft van computers of inlezings vermogen heef
Mijn 14 jarige schoolgaande zusje heeft een iphone 3G van m'n ouders gekregen (terwijl de 3GS al uit was overigens, maar dit hoef ik verder niet te verdedigen). Het kind heeft zich nog nooit kunnen interesseren voor de werking van apparaten, maar die iphone heeft dr aan het jailbreaken, customizen etc gekregen waarna ze vanzelf meer informatie over het ding ging opzoeken. Ook voor het eerst dat ze consequent gamed, dat ding heeft de tweakert in d'r meer aangewakkerd dan ik ooit kon :+
Daar de groep die Windows Mobile telefoons koopt vaak de groep is die verder doorleest en vrijheid wil in wat ie kan en doet.
Als dat plotseling niet meer kan....
Zelf destijds voor de iphone gekozen na uitgebreid gepoogd te hebben mijn X1 Xperia sneller/handiger te krijgen.. Maar WM word momenteel aan alle kanten om de oren geslagen door met name Android en in mindere mate Iphone OS qua bedieningsgemak. De uitgebreide grafische schillen die de telefoonfabrikanten zelf om WM heen hebben gemaakt leken me ook duidelijke signalen.

Het is ook allang niet meer zo dat andere telefoons wegens Exchange integratie niet bruikbaar zijn, al moet je bij de iPhone daar nog wel voor wachten tot juni danwel jailbreaken.
Nu wetende van de iPhone dat het goed uitgepakt heeft om je gebruikers in letterlijk van alles te beperken en te limiteren kan je gokken dat dit ook geld voor Windows Phone 7.
Ik zou dit er eens op nalezen nieuws: Microsoft: iPhone heeft onze ogen geopend en de preview van tweakers.

Er is al vrij veel bekend, met name dat ze wéér achter de feiten gaan aanlopen..

[Reactie gewijzigd door Vyo op 17 mei 2010 02:56]

Het was volgens mij altijd de bedoeling om meerdere platformen aan te sluiten op het achievementssysteem van xbox live. Net als Games for Windows, zouden ook spellen op de mobiele versie van Windows achievements moeten krijgen en daardoor Windows Mobile interessanter maken voor gamers. Tenminste, dat is wat ik had begrepen..

Als Zune overigens hetzelfde werkt als op de xbox en je kan films of series streamen is het wel degelijk interessant. Moet je overigens wel een hele goede internetverbinding hebben volgens mij, anders wordt het een mislukking.

[Reactie gewijzigd door Cake op 16 mei 2010 11:42]

Er zijn ook demo-video's te zien waarop games gewoon cross-platform zijn. Je koopt een game en kan het zowel op je Xbox, pc als smartphone spelen. Als je stopt op het ene platform kan je meteen verder waar je was op het andere platform.

De games zijn cross-platform exact hetzelfde, enkel de graphics zijn op de laptop en xbox "beter" (zodat je niet met smartphonegraphics op je xbox zit te gamen.
lees hier maar eens :): http://tweakers.net/nieuw...s-phone-7-xbox-en-pc.html
Ben toch benieuwd wat al die HTC HD2 bezitters moeten met dit besturingssysteem.
Helemaal niets, want er is al gemeld dat de HD2 niet in aanmerking komt voor de upgrade. ( voldoet niet aan de hardware eisen die Microsoft stelt, dacht ik ).

Nou zal XDA Developers vast een oplossing bieden voor de HD2 bezitters die wel windows 7 willen (qua geheugen/cpu voldoet 't ding prima, hij heeft alleen 'teveel knoppen'), maar dat is leuk voor sommige tweakers, niet voor mensen die gewoon een supported ding willen.
euh ik gebruik xbox live op mijn huidige telefoon en met mij velen anderen neem ik aan.
Je gaat wel heel erg van je eigen belevingswereld uit in je postings bij dit artikel en lijkt je weinig te kunnen verplaatsen in de behoeften van anderen.
Als jij een wens niet heeft wil dat niet automatisch zeggen dat een ander die ook niet heeft of dat zo'n wens stom is. Ik refereer dan even aan deze smiley die je plaatste in je posting 8)7

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 16 mei 2010 12:17]

Ik heb zelf een HD2, en ik vindt je reactie compleet doelloos. onder XBOX Live worden de games aan geboden, dat betekend dus niet alleen maar microsoft zooi maar ook van andere ontwikkelaars. Zelf ben ik één van de weinigen die alleen maar Windows Phone 7 OS op z'n HD2 wilt zetten omdat het ontwikkelen voor WP7S gewoon super prettig is en ik het zelf een mooi strak en slim OS vindt. Zelf ben ik ook een Zune HD gebruiker en ik vindt dat minimalistische wel prettig in tegen stelling tot Windows Mobile 6.5.3, maargoed, dat zal ik jouw optiek wel als "wereld destructie" gezien worden.
Er is toch geen weldenkend mens geïnteresseerd in Xbox Live and Bang Maps integratie op hun mobiele telefoon?

Ik woon in Catalonia, Spanje, en er ontstaat hier nog wel eens verwarring over Spaanse en Catalaanse naamgevingen. Als ik bijv. mijn straatnaam in Google Maps opgeef in het Spaans, dan krijg ik een Catalaans resultaat terug.

Dus gister nam ik de proef op de som en probeerde Bing Maps. Zelfs met Spaanse landinstellingen is de helft nog in het Engels, dat is de eerste fout. Dan zie ik dat ik alleen een route van punt A naar B kan plannen en niet gewoon een adres opgeven, dat is fout 2. Dan wordt de nieuwste versie aangeraden in het Engels, fout 3, die vervolgens een eeuwigheid duurt om te laten, fout 4, en daar kan ik nog steeds geen locatie opgeven WTF?, fout 5.

Snel weggeklikt dus, totaal niet bruikbaar. Laat Microsoft ajb eerst eens orde op zaken stellen door hun huidige diensten af te maken voordat het in WP7 geïntegreerd wordt.

Voor mij geen Windows telefoon die niet af is en waarbij de minimale systeemeisen ook nog eens hoger liggen dan wat een gemiddelde Linux webserver nodig heeft om 100 concurrerende connecties aan te kunnen.
Het zou natuurlijk kunnen dat je het gewoon niet snapt.
Bing maps werkt hetzelfde als google maps. Gewoon in de zoekbalk het adres invoeren wat je wil zien. Wil je een route plannen, dan gebruik je het route planningsgedeelte waar je punt A en B invoert.
http://www.bing.es/maps/ werkt niet, fout 6.

Calle de Felip Pedrell, Cambrils werkt niet, fout 7.

Avinguda de Felip Pedrell, Cambrils werkt ook niet, fout 8.

Tsja, dan houdt het toch wel op, vind je niet?

Daarom gebruik ik geen enkele service van Microsoft en hoef het dus al helemaal niet op een telefoon. Ik wacht met smart tot juli wanneer Vodafone in Spanje met de iPhone komt.
Dan vraag ik mij toch af of dit met Bing te maken heeft of dat Navteq zulke waardeloze producten levert?
Ik zal er over ophouden, maar de Bing interface is toch ook erg lelijk en functioneert brak? En wat dan nog, ik zie Navteq en Bing als 1 product dat dus niet goed werkt. Had Microsoft z'n kaartmateriaal maar ergens anders vandaan moeten betrekken. Niet mijn probleem.

Voorlopig blijf ik bij het meer nauwkeurige en vele malen snellere Google.
werkt niet onder Linux met moonlight beta 3, fout 9
Er is toch geen weldenkend mens geïnteresseerd in Xbox Live and Bang Maps integratie op hun mobiele telefoon?
Ehm spreek voor jezelf? :/ Ik ben hel erg benieuwd wat ze met xbox live integratie gaan doen. En navigatie gebruik ik toch niet dus als het extra is is het alleen maar mooi meegenomen.
Wat voor een iemand ben je dat je een 'gamer' bent die een telefoon met software voor 'werkene' mensen nodig hebt met daar je 'gamers' items?
Anoniem: 19339
@johnkeates17 mei 2010 00:11
Omdat... gamers misschien ook werken? Het ene sluit het ander toch niet uit, wel?

Het is ook een feature waar *ik* het nut niet van in zie, maar ik respecteer wel anderen die dat *wel* zien. Goddank zijn we niet allemaal hetzelfde.
Mwa, we weten nu wel dat je alles wat MS doet kut en alles wat Apple doet perfect vindt. Klasiek fan-boy gedrag, jouw gedachte proberen op te dringen aan andere. Tjonge jonge, hoe oud ben je nou?

En nee, Xbox Live interesseert me ook niet zoveel, maar ik zie niet geheel in waarom ik iemand anders zou moeten betichten van niet nadenken als het ze wel interesseert.
Mwa, we weten nu wel dat je alles wat MS doet kut en alles wat Apple doet perfect vindt.
Hoe kom je daar bij? Ik ben een kritische gebruiker en ja, Apple heeft momenteel het beste mobiele platform waar Google Maps ook keurig op werkt. Als consument moet ik een keuze maken.

Android is ook mooi maar heeft versplintering van hardware specs en software als nadeel.

En Microsoft? WP7 moet nog uitkomen maar het wijst er alle kanten op dat het weer een misser wordt. Je kan niet ontkennen dat hun huidige mobiele platform nogal ouderwets is en Bing Maps bij lange na niet de kwaliteit van Google Maps haalt.

Simple facts...
Zou XDA hier dit keer geen problemen mee krijgen? Windows mobile deden ze nooit zo moeilijk over en keken ze maar door de vingers. Maar dit is toch echt een nieuw unreleased OS.

Heb nu al even gespeeld met de emulator rom's en het is toch aardig intersant het OS, ik gebruik al jaren windows mobile met veel plezier en 6.5.x is echt geweldig (in combinatie met GTX theme). Toch denk ik wel dat ik voor android zal gaan gezien ik toch een tweaker blijf en wel een stuk vrijheids gevoel in WP7 mis of zal gaan missen.
Vrijheids gevoel met Android?
Gezien het verhaal van deze week over dat google streetview denk ik dat je meer vrijheid hebt met WM 6.5
Maar kan me vergissen natuurlijk ben ook maar een mens. :)
Je kan op android altijd losse applicaties van buiten de Android Market installeren. Dus wat dat betreft is er net zoveel vrijheid als in WM 6.5
Ik doelde meer op privacy en niet op de applicaties. :)
Ja tuurlijk Streetview en Android hebben zo veel met elkaar te maken, Android is gemaakt door de OHA en Streetview door Google dat is wel degelijk een heel groot verschil...

En een bedrijf dat uit zich zelf zijn fouten aangeeft, deze info was niet volledig maar zelf verbeteren ze dat weer, en zelf komen ze met een oplossing die transparant is!

Netter kan een bedrijf dat soort fouten niet op lossen, voor mij een rede om nog heel lang met Google in zee te blijven gaan! Dit geeft aan dat ze er alles aan doen om hun fouten toe te geven en altijd goed te maken en ja fouten kan je niet uitbannen (zolang een bedrijf onder het beheer van mensen is) dus kan je maar beter bij een partij zitten die het zo goed mogelijk aan pakt!

Zowiezo ben JIJ de gene die (naar mijn idee) expres "vrijheidsgevoel" extra verkeerd interpreteert :) Want het is hartstikke duidelijk dat het hier om de vrijheid om te doen en laten wat je wilt gaat, en niet over privacy, maarja je moet toch wat he als je het niet op Android hebt :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 16 mei 2010 10:48]

Volgens mij kwam dat incident van Google aan het licht na een audit, op verzoek van Data Protection Authority van Duitsland. Dan moeten ze het natuurlijk wel toegeven dat ze fout zitten...Inmiddels hebben zij dit 3 jaar lang gedaan zonder dat iemand het wist.
Mooi toch voor Android kiezen watercooler das het mooiste in NL je mag als je er geld voor hebt alles kopen wat je wilt . :)
Ik ben niet pro WM of tegen google (android) er word een opmerking door ultima snake gemaakt dat hij in android meer vrijheid ziet dan in WM .
En ik betwijfel dat gezien het gegeven dat google de eigenaar van android is .
http://www.android.com/terms.html
Onderbouwen hoef ik dat niet gezien er genoeg over geschreven is lijkt me.
Relaties vraag jij tussen google ,android , googlestreetview hmm ja wat moet ik daar op zeggen ?:)
Android is niet van Google, maar is gemaakt door een klein bedrijf waar ik even de naam van kwijt ben (zal me niets verbazen als het Android Inc. is ofzo :+ ). Deze is later overgekocht door Google en is een hele andere tak van het bedrijf. De source code kan je gewoon lezen en als Google alles gewoon kon lezen denk ik niet dat er zo gigantisch veel bedrijven in de OHA zitten
Je spreek jezelf tegen je zegt android is niet van google en effe later zeg je dat google het gekocht heeft :?
Als ik een bedrijf koop is het toch van mij of vergis ik me?
:)
Anoniem: 16536
16 mei 2010 10:52
Ik als hd2 bezitter zou toch graag een custom rom zien met Windows 7. Al is het alleen maar om te proberen. Iphone os was ook aan zware kritiek onderhevig voor de lancering maar bleek ook een fijn os.

Verder denk ik dat veel hd2 bezitters zich toch een beetje genaaid voelen. Het laatste excuus van ms om Windows 7 niet uit te brengen voor de HD2 was dat het apparaat teveel hardware knoppen zou hebben... Wat is dat in vredesnaam voor reden om je gebruikers een update te onthouden. Laat mensen lekker zelf kiezen of ze twee uitgezette hardware knopjes erg vinden. Qua overige hardware lijkt de HD2 namelijk aan alle eisen te voldoen.
naja opzich goed nieuws .
want er gaan zeker custom w7 roms komen voor toestellen als hd2 .
en dat is opzich een goeie zaak .
als mensen echt een w7 rom willen is dat iig mogelijk.

van de andere kant mensen die weten hoe ze moeten veranderen van rom, zijn mensen die er wat meer van af weten, en of die nu w7 willen is opzich de vraag .

w7 geeft (en dat zal vooral in het begin zijn) gewoon weinig vrijheid ,
ondanks dat zal w7 het toch heel goed gaan doen .
want w7 is net zoals de iphone os een ding wat out of the box goed moet gaan werken.
en dat is vooral aantrekkelijk voor mensen die er de ballen verstand van hebben.

wat anders is bij een wm toestel daar zul je zelf dingen in moeten tweaken om alles sneller en meer gebruikers vriendelijk te maken en dus minder geschikt voor de normale gebruiker.

al met al denk ik dat w7 het toch goed kan gaan doen, ook op een toestel als de hd2 waar toch veel mensen naar vragen blijkbaar..
Ik neem aan dat het plaatje bij het artikel een photoshop product is, want hoe mooi de schilderijen van Mondriaan ook mogen zijn, deze telefoon ziet er niet uit met die kleuren.
Houd je mousepointer eens op het plaatje...
Dan nog, iemand die dit plaatje heeft gemaakt wilt WM gewoon de grond in boren, dit is zo lelijk als ik weet niet wat, elke willekeurige mockup van een kleuter van 2 ziet er beter uit!
Dank je, volgende keer vraag ik een kind van 2 om een photoshop-mockup voor een artikel te maken ;)

Het toestel dat je ziet is gewoon het demotoestel dat Microsoft gebruikt. Ik heb er een HTC-logo op geplakt. Bovendien is de codenaam Mondrian en maakte Mondriaan net als Windows Phone 7gebruik van gekleurde vakken. Dus heb ik met dat thema gespeeld.

That's all there is to it :)
Ik wilde het ook al zeggen - jammer dat sommigen reageren voordat ze nadenken or zelfs het hele artikel lezen.

Leuke mockup!
_/-\o_
Off topic: Ik snap niet wat mensen mooi vinden aan schilderijen in de stijl van Mondriaan. Vind ze persoonlijk foeilelijk - maar dat is natuurlijk persoonlijk

Het lijkt mij ook een photoshop product. De telefoon zelf lijkt veel scherper dan het zogenaamde 'Windows Mobile 7 os'. Dat plaatje is van een vele lagere kwaliteit. Denk dat in ieder geval het plaatje fake is.
De 'telefoon' die je ziet is een screenshot van de rand om de emulator, en het scherm is gewoon wat photoshop werk.
Als aanvulling op de waarschijnlijke provider; Cingular was een operator in Amerika die een een aantal jaren geleden is overgenomen door AT&T. Maar HTC heeft geen exclusieve contracten (als Apple) lopen dus ik denk dat hij voor iedere provider beschikbaar komt.
Anoniem: 59483
@Maks16 mei 2010 11:41
De HTC Dream (T-Mobile G1) was volgens mij wel een exclusief toestel dat door HTC was geproduceerd.
Ik was er wel door geinspireerd maar hoorde van alle kanten dat hij te 'duur' was, jammer dat het zo verspreid wordt want ik denk dat dit een goede telefoon was voor de 'vroegere' generatie:D
dat was idd. het eerste wat ik dacht...jag :X
Nog voordat ik de naam zag moest ik al aan Mondriaan denken. Nog steeds vind ik De Stijl maar een lelijke stroming. Denk ook niet dat veel mensen deze telefoon zouden kopen als het erg echt zo zou uit zien.

Maarja, eerst WP7 afwachten en dan kijken of ik voor dat OS of Android kies als ik mijn abbonement moet verlengen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee