TomTom heeft volgens mij behoorlijk kunnen verdienen aan de basic made in Taiwan kastjes waar dan een beetje software ingeladen werd en die vervolgens voor honderden euro's in de markt gezet werden. Ik denk dat de productie van een TomTom toestel slechts een paar euro kost voor de behuizing met zuignaphouder en laadsnoer plus een paar euro voor de componenten en het scherm. Ik geloof het meteen als men zegt een TomTom toestel voor onder de 20,- euro te kunnen produceren. Ik schat de kosten zelfs minder dan 15,-. De kosten voor de softwareontwikkeling en het transport, dat zijn de grote kosten inclusief de grote verlizen die ze maken op het produceren en aanpassen van kaarten via Tele Atlas. Anderzijds is nu door het overnemen van TeleAtlas elke euro die iemand besteed aan een kaart direct inkomsten voor TomTom.
Waarom denk ik dat TomTom nog wel even mee kan:
-TomTom is in een razend tempo de prijzen van High end TomTom Go's met Live diensten aan het verlagen (ten koste van bijvoorbeeld gratis Live maanden, die los bijgekocht moeten worden)
-Verdienen aan kaarten: voorheen had je bij een update van de PDA software een nieuwe kaart die al ca. 2 jaar oud was. Ik heb uit een actie bij aanschaf gratis kaartupdates ontvangen voor een jaar. Daardoor ontdek ik nu dat dit bij de Go's niet meer zo gaat, maar dat echt wijzigingen van enkele weken terug al in de nieuwe kaarten verwerkt zijn. Dan wordt je ook sneller bereid om een kaartupdate te kopen na het gereedkomen van grote werkzaamheden zoals aan de A2. De prijs van updates heeft TomTom nu zelf in de hand doordat ze eigenaar van Tele Atlas zijn.
-TomTom probeert al nieuwe verdienmodellen uit. Op de Iphone zijn de kosten voor de Live services al gehalveerd, veel meer klanten activeren dit nu ookal omdat je op een Iphone nu dagkaartjes kan kopen voor de Live diensten (nu dus ook voor weiniggebruikers interessant of nuttig voor op dagen met veel verstoringen/vakantie files etc. Een logisch vervolg zou zijn om dit ook zo op de TomTom Go Live devices aan te gaan bieden. Als elke klant 5 keer per jaar een dagkaartje koopt voor 79 cent, dan heb je al leuke inkomsten
-Wil je het risico lopen niet te kunnen navigeren? Steeds meer navigatiediensten zijn online diensten: kaarten staan niet op je toestel, maar worden terplekke opgehaald. Geen GPRS dekking of een storing betekent niet kunnen navigeren (zie de netwerk problemen bij Vodafone, KPN en T-Mobile in 2009) Datakanalen zijn nu al overbelast, dus er is bij online navigatie steeds meer kans dat je niet weg komt. Neem je dat risico als je in echt onbekend gebied bent? Bij alle online diensten heb ik al 1 of meerdere keren gehad dat ik de server niet kon bereiken. Meestal kwam dit bij een 2e poging goed, maar het liet mij wel zien hoe kwetsbaar dit is. Navigeer je van A tot Z op een kaart, dan houd je steeds bij waar je zit. Valt plotseling onderweg je navigatie uit, dan moet je toch even flink puzzelen om te kijken waar je zit en je je route handmatig op de kaart opnieuw uit kan zetten (als je die al bij je hebt).
-Online diensten kosten geld als je geen databundel hebt of als je in het buitenland komt. Bij TomTom Live abonnement op een TomTom Go zit je dataverkeer al in je abonnement inbegrepen. Dat betekent dat je in alle Live landen (= grote delen van Europa) zonder datakosten de lokale verkeersinfo, weer, google search en quick GPS start info ophaalt zonder meerkosten.
Ook is TomTom al een paar jaar aan het diversificeren: locatiebepaling en rittenregistratie voor leaserijders (nu nog voorbehouden aan bedrijven), gegevens uit kaarten halen en gebruiken voor vrachtwagen navigatie inclusief het omzeilen van beperkingen in gewicht en hoogte, waterdichte Go's voor motorrijders met headset ondersteuning. Verder zie je steeds meer modellen met een ingebouwde FM zender, zodat je je navigatie aanwijzingen over de autoradio heen kan horen. Opties zoals een ingebouwde bluetooth carkit en navigatie starten of aanpassen zonder je handen van het stuur te halen door de ingebouwde stembediening. Als ik mag kiezen gebruik ik liever TomTom op mijn TT940 Live dan op mijn Iphone. Ik heb hem al een paar keer aan iemand met een oude Go uitgeleend en die waren stuk voor stuk enthousiast over de vooruitgang. De bepering zit voor velen in de hoge aanschafprijs. Als die prijs flink zakt is iedereen meteen voor aanschaf te porren.
De vraag is nu of TomTom alles bijtijds en op de juiste manier in de markt weet te zetten. Helaas ken ik TomTom als een bedrijf wat echt Nederland is..(lees: een bedrijf wat net als Philips veel bedenkt, maar niet in staat is dit op een goede manier te vermarkten). Je ziet dat ze heel lang op de maximale prijs blijven hangen tot het echt niet meer kan. Vervolgens heeft iedereen al Navigon op zijn Iphone....
Als de slagkracht en innovatie door firma's als TomTom beter en sneller gaat, dan blijven ze zeker aan de bal. Misschien moet Navigon maar fuseren met TomTom, dan kunnen de duitsers de prijsstelling en vermarkting gaan doen en kan TomTom de ontwikkelaar en kaartenleverancier blijven.
[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 20:40]