hebben ze Rolls Roys en Ferrarri, Coca Cola, MsDonalds ook al gewaarschuwd? Allemaal bedrijven in de gevarenzone omdat ze zich te veel op een model richten.
Ik zou eerder denken dat Nokia in de gevarenzone zit als ze niet doorhebben dat er verschillende succesvolle marktstrategien mogelijk zijn. Bedenkelijker vind ik dat deze man niet de strategie van Apple schijnt te kunnen droogronden of meent zijn eigen strategie te moeten rechtvaardigen door die af te zetten tegen die van Apple. Het is vriiendelijk dat hij zich zorgen maakt over het welzijn van Apple maar kennelijk weet hij niet hoeveel geld Apple in kas heeft. Apple doet het namelijk niet echt slecht, ze zijn in waarde zojuist Microsoft voorbij gestreeft en iets vertelt mij dat het veel goedkoper is om een model te ontwikkelen dan de honderden modellen die Nokia de markt in slingert. En grappig genoeg maakt Apple met dat ene model meer winst dan Nokia met al zijn modellen samen.
In ondernemingsland zie je een golfbeweging in het denken. Als bedrijven veel winst maken dan beginnen ze te roepen dat ze moeten divercificeren en dat ze risico moeten spreiden. Dat leidt bijna altijd tot een hoop debacles, in de vorm van mislukte overnames, onzinnige projecten, zich begeven in markten die men niet begrijpt, en niches willen exploiteren die niet winstgevend blijken. Maar het is nu eenmaal de manier waarop managers zich kunnen profileren en carriere maken: nieuwe projecten starten. Als het tij dan keert, dan zingen de ondernemingsguru's ineens een andere lied. Ineens heet het dat bedrijven terug moeten keren naar hun core-business. acquisities worden weer met veel verlies afgestoten, de nieuwe projecten worden stopgezet, producten worden geschrapt. Het geeft de managers weer wat te doen, En allemaal zingen zij het nieuwe lied met overtuiging.
Ik kan alleen maar hopen dat de man zijn eigen verhaal niet gelooft. Daarmee wil ik niet zeggen dat Nokia's strategie verkeerd is. Ze maken erg goede mobieltjes en danken hun omzet door met hun varieteit de markt te overstromen. En wat ik van Meego zie, ziet er ook goed uit. Ze kwamen een beetje traag op gang, maar ze hebben de goed lijn nu wel te pakken, denk ik.
Tegelijkertijd moet deze man toch beseffen dat Apple geheel niet geinteresseerd is om de hele markt te veroveren. Dat kunnen ze ook niet zonder hun winstgevendheid in gevaar te brengen. Apple eet alleen maar de slagroom van de taart. En dat kan alleen door exclusiviteit te bieden. Door meerdere modellen te maken en zeker door modellen op andere segmenten te richten ondergraaf je je eigen exclusiviteit. Apple doet iets veel slimmers. In plaats van hun energie te stoppen in segmenten met een lage winstmarge, stoppen ze die liever in het ontwikkelen van nieuwe markten waar ze wederom de vetste kluif pakken. Zo realiseren ze hele hoge winsten met kleine omzetten, de droom van elke ondernemer.
Wat deze man hier dan ook vooral doet is de kritiek pareren dat Nokia vergelijkingswijs weinig winstgevend is ondanks zijn grote marktaandeel. Nokia stelt ziijn toekomst zeker zegt hij. De vergelijking is misplaatst. Nokia doet waar Nokia goed in is en Apple doet waar Apple goed in is. Die twee bijten erlkaar niet echt. Nokia zou nooit Apple's positie kunnen innemen omdat ze juist niet exclusief zijn. Neem bijvoorbeeld onze eigen Philips, die maakte uitstekende audio appartuur in het hoge en dure segment. Maar voor mensen Philips is een household name, dat ze niet associeren met elite spul. Zo zal een Fiat ook nimmer de status van Ferrari krijgen.
Heel veel geld kunnen verdienen aan een onveranderlijk product is de beste business die er is. Neem Coca Cola, weinig mensen zullen weten dat de kostprijs van halve liter Cola nog geen 5ct is. Kun je nagaan hoeveel geld Coka Cola en McDonalds daar op verdienen.
Microsoft doet precies hetzelfde. Het wil ons doen geloven dat het met windows en office een super innovatief product heeft. Het zijn gewoon updates die elke keer weer voor de volle mep verkocht worden door het uiterlijk te vernieuwen en er wat toeters en bellen aan toe te voegen. Die veranderingen zijn nadelig want ze verplichten de afnemer om het product steeds opnieuw te kopen tegen de volle mep.
Als je op een gemakkelijke manier winst wil dan moet je geen massa's modellen produceren maar je zelf een monopoliepositie verschaffen. Dan kopen mensen je product nog ook al valt het niet bijzonder in de smaak.
Apple is afhankelijk van de smaak van de consument. Zo hoort het ook in de vrije markt. De fabrikant hoort te maken wat de consument wil en niet de consument hoort te kopen wat de fabrikant wil. Wat de Nokia-man niet goed schijnt te snappen is dat een merk veel meer is dan formfactor. Een merk is een illusoir ding dat alleen maar bestaat in het hoofd van de consument.
In mijn geval als ik de naam Microsoft hoor krijg ik de smerige smaak van onethisch gedrag in de mond, anderen vinden het prettig en vertrouwd merk. En als ik de naam Apple hoor dan associeer ik dat met vernieuwing en verlangen naar schoonheid, anderen schijten er op omdat ze het elitair en overhyped vinden. Onze beoordeling van dingen is zo ingewikkeld dat zich dat nauwelijks laat gieten in een model. De manier waarop onze ervaringen zich vormen is voor ieder weer uniek.
Maar laat me een ding verzekeren, merken zijn minder afhankelijk van de formfactor dan Nokia's baas suggereert. Is Coca Cola afhankelijk van een specifieke smaak? Nee, niet echt. Mensen raken aan deze specifieke smaak gewend als kind. Dat lukt omdat het sjokvol suiker zit. Nadat ze er vertrouwd mee geraakt zijn, gaan mensen de specifieke smaak identificeren met het product. Zo hoort Cola te smaken. (Zoals ik gewend ben). Met de zelfde marketing en een iets andere smaak was dit ook gelukt, als er maar genoeg suiker in zit.
Apple maakt prodcuten die heerlijk werken en ze zijn exclusief en hebben een vrij tijdloze design. De formfactor meet de Apple gebruiker niet aan een hogere standaard, want die is er niet. Voor de Apple gebruiker is deze formfactor hoe een toestel moet zijn.
Om die reden zitten andere fabrikanten ook de Apple producten na te apen. Want voor het publiek is Apple het ijkpunt geworden. Dat is meetlat waarlangs alle andere producten worden gelegd. Daarom bestaan er geen Apple killers, alleen Apple klonen.
Als je Apple wil verslaan in zijn eigen spel, dan zul je erin moeten slagen om je eigen standaard te ontwikkelen. Maar dat is verdomd moelijk. Dan moet je echt iets maken waarvan de mensen vinden dat het met kop en schouders boven de rest uit steekt en een nieuwe standaard zet. En niet een keer maar meerdere keren.
Apple heeft die positie ook niet zo maar gekregen, ze hebben die verdiend door steeds op anderen voor te lopen. Apple gebruikers hadden al een goede grafische omgeving toen Microsoft gebruikers nog tien jaar lang met opdrachten en toestencombinaties zaten te werken. Ze waren de eerste die goede microcomputer bouwden. Ze braken de microcomputermarkt open door als eerste een spreadsheet te introduceren, De lijst van hun innovaties is eindeloos. En steeds waren die er opgericht om dingen mooier en gemakkelijker te maken.
Het is Apple geweest die een zakelijk stuk electronica heeft weten om te toveren tot een luxe design product waarmee mensen een lifestyle kunnen aankleden. Steven Jobs is de modekoning in Electronicaland. Als Apple zijn modeshows organiseert en zijn modellen over de catwalk laat lopen kijkt iedereen ademloos toe. Daarna beginnen de confectiefabrikanten het allemaal druk na te maken.
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 23 juli 2024 12:24]