'Apps Windows Phone 7 in Nederland betalen via provider'

Microsoft streeft ernaar dat gebruikers van Windows Phone 7 in Nederland applicaties in Marketplace kunnen betalen via hun telefoonrekening. Dat zegt Microsoft-topman Charlie Kindel in een interview met Tweakers.net.

Het zogenoemde provider billing, waarbij de prijs van een applicatie wordt opgeteld bij de telefoonrekening, moet standaard gaan worden in Windows Phone, aldus program group manager Charlie Kindel in het uitgebreide interview. "Provider billing is een service in Windows Phone 7 en we streven ernaar om dat in alle landen waar Windows Phone 7 uitkomt, aan te bieden."

Om betalen via de telefoonrekening mogelijk te maken, moet Microsoft deals sluiten met Nederlandse telecomproviders. Die deals zijn er vooralsnog niet, maar Microsoft zegt dat het de bedoeling is om afspraken over provider billing te maken. Het is onduidelijk of dat gaat lukken.

Ontwikkelaars van applicaties zouden baat kunnen hebben bij provider billing: het maakt de drempel om te betalen voor software lager, omdat er geen creditcardgegevens of ander account aangemaakt hoeft te worden. In Nederland is het aantal gebruikers van een creditcard lager dan in veel andere landen. Downloadwinkels voor andere smartphoneplatformen verrekenen de prijs van een app vaak wel via de creditcard: Android Market ondersteunt alleen Google Checkout-accounts, die gekoppeld moeten worden aan een creditcard. Accounts voor de App Store op de iPhone kunnen daarnaast gekoppeld zijn aan de webdienst Click&Buy. Nokia ondersteunt in zijn Ovi Store het afrekenen middels sms.

Kindel spreekt in het interview onder meer over de filosofie achter het nieuwe besturingssysteem Windows Phone 7, dat eind dit jaar voor het eerst op toestellen zal verschijnen. De bedoeling is dat er relatief weinig services veel rekenkracht gaan vragen van het toestel zelf: "Een groot deel van de activiteit vindt plaats aan de serverkant. Ook applicaties maken veel gebruik van de server, zoals met notificaties. Zo gebeuren de zaken die het meeste van het toestel zouden vergen, nu op de server. Dat kan ook besparend werken voor de accu."

Volgende week gaat Tweakers.net in een tweede achtergrondverhaal over Windows Phone 7 dieper in op de achitectuur en de opbouw van het OS. Ook komt het updatesysteem voor Windows Phone 7 dan uitgebreider aan bod.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-04-2010 • 09:21

79 Linkedin

Reacties (79)

Wijzig sortering
Dat lijkt me echt ontzettend handig, geen credit cards of mspoints maar gewoon automatisch van je telefoon rekening, hoe je niet eens je rekening te verifieren.
Maakt dit het echt makkelijker? Wat als je bv een goedkope bundel hebt waarmee je net toekomt? Volgens mij pusht dit de Windows Phone 7 toestellen enkel nog meer in de richting van binding met dure contracten (terwijl bv ik prepaid wil).
Hierdoor kun je apps ook enkel kopen vanop je telefoon, terwijl de appstore van apple vanop je PC te gebruiken is, wat imo toch een stuk gemakkelijker is.
En hoe zit het met apps behouden als je wisselt van abo of toestel?

Nee, ik ben totaal niet overtuigd: dit ruikt heel erg naar zowel toestel- als abo-lock-in.

@iedereen die zeurt over het feit dat je met pre-paid ook een tegoed hebt: dit is neit zoals een dure sms sturen naar een oplichterij-sms-dienst: dit is een aparte dienst, zoals bv visual voicemail op de iphone, en zal je hoogstwaarschijnlijk dus enkel bij bepaalde (dure!) bundels krijgen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het ook maar met bepaalde providers zal werken!

Ik zeg het nog eens: LOCK-IN!

[Reactie gewijzigd door kiang op 11 april 2010 11:32]

Als je iets koopt moet je toch altijd betalen?
Wat maakt het dan uit of je zelf 3euro overschrijft of een telefoon rekening krijgt die 3euro duurder is.

Met prepaid moet je dan natuurlijk vooraf betalen en wordt het van je beltegoed afgeboekt. (hoewel ik niet weet of ze van plan zijn de dienst ook voor prepaid aan te bieden)
Ik zou het vervelend vinden.. mijn belbundel of tegoed is voor telefonie, en kopen van apps is dan 1 click logica waarschijnlijk, dus voor je weet ben je door de bundel heen.

via een aparte rekening, moet je nog minimaal 1 extra handeling verrichten, dus wordt je nogmaals op de het feit van kopen gewezen.
Bij een abonnement zal het nooit van je belbundel af gaan maar altijd bovenop de maandelijkse kosten worden gezet. Bij pre-paid gaat dat wat lastiger en zal dat zo niet werken, grote kans dat die er dus ook geen gebruik van kunnen maken of het gaat rechtstreeks van het tegoed af.

Kortom, met een abo heb je nergens last van.
En laten we nou eerlijk zijn, als je zo'n toestel koop dan wil je toch ook geen pre-paid, dan wil je een abo met internet.

Dat hele gezeur voor die paar mensen die pre-paid willen gebruiken en te arm zijn om een nieuwe pre-paid kaart een week eerder te kopen...
Ik heb gelukkig nog de oude flex sim only van t-mobile uit '07. Laat tegenwoordig in buitenland data verbinding open staan. ik krijg mijn opgespaarde tegoed van 200+ euries anders nooit meer op. Zou voor mij dus ideaal zijn. niks bovenop maandelijkse kosten.
En waarom zou het met prepaid niet kunnen? heb je toch ook gewoon een tegoed? als je te weinig hebt kan je het niet betalen (beltegoed op.) Verder dan dat zie ik geen obstakels, je kan toch ook met prepaid smsdiensten betalen?


Edit:
Ik word overigens steeds minder enthausiast van Phone 7.. Ze gebruiken een interface die in mijn opinie 'beyond kut' is. strippen functionaliteit... Alles moet via de marketplace. Op de SD kaart mag je niks verwijderen want ze gebruiken 'unified' geheugen.. En er mag de komende tijd niet aan gesleuteld worden. De iphone vond ik al redelijk beperkend maar windows phone 7 word geen haar beter... op naar andriod dan maar?

[Reactie gewijzigd door Vesper64 op 11 april 2010 16:09]

Dit maakt het veel makkelijker. Het grootste probleem van zulke dingen kopen is, hoe koop je het? Dit is een perfect manier.

Tevens zal dit niet iets exclusiefs zijn, je provider zal gewoon een deel van de opbrengst krijgen of iets dergelijks, zij baten erbij dat jij applicaties koop, ze willen jou het helemaal niet moeilijker maken.
Je kan toch met prepaid ook gewoon via de provider betalen? Gaat dan van je tegoed af. Net zoals al die sms oplichterij :Y) .
Het maakt het ook eenvoudiger voor kinderen om bijvoorbeeld porno applicaties te downloaden. Zeker als de ouders de telefoonrekening betalen voor hun kinderen. Ben benieuwd of ze daar ook iets voor verzinnen.
Is dat niet beter? OMdat je dan meteen op je telefoonrekening terugziet wat je kind allemaal uitvreet?
Die telefoonrekening die online te benaderen is bedoel je? De meeste digibeet ouders weten niet eens dat die er is. Als ze daarop gewezen worden dan geloven ze het wel.....
Kinderen kunnen geen abo nemen, wat praktisch gezien een vereiste is om een smartphone te kopen (anders zijn die krengen verrekte duur).

De controle EN verantwoordelijkheid ligt dus bij de ouders, op wiens naam het abo staat : Geeft het kind geld uit aan apps dan komt dit op de telefoonrekening te staan. Die komt bij de ouders terecht, dus zei zullen bij hun kind moeten checken wat die gekocht heeft.

Bovendien, kom op zeg: Op je telefoon is dat scherm zo klein, die kinderen weten het als ze willen ook op de PC wel te vinden
Als je als ouder je king een telefoon met abonnement geeft ben je sowieso al fout bezig. Nutteloze opmerking dus.

Tevens lijkt mij, microsoft kennende, dat er weldegelijk iets van parantal control aanwezig zal zijn.
Anoniem: 40546
@roy-t11 april 2010 10:54
Ja, en daar houd het net bij op . Moet je je voorstellen dat je 1 app koopt maar dat daar eigenlijk een abbonement aan vast zit !. Dat is handig ! Zomaar pats boem van je telefoon rekening af waarvan je niets kan storneren.

Met Microsofts reputatie in klantgerichtheid, privacy bescherming, beveiliging and gebruikersgemak is dit zeker een stap in de bekende richtin.

Voor alle "nay sayers" die dit mogelijk nog voor innovatie durven uit te schelden, Denk je van niet ? Waarom zou dit nu juist niet misbruikt worden zoals sms services ? Microsofts ethische code ? centrale store ?, Pfff.
Omdat Microsoft zijn reputatie hoog te houden heeft. Als Microsoft zulke acties gaat uitvoeren dan krijgt het een hoop ontevreden klanten. En het grote verschil met die sms diensten is dat Microsoft op enorm veel markten actief is waar ook flink wat concurrenten zijn, Microsoft kan zo dus op al die markten klanten verliezen als ze het hier verneuken.
Met Microsofts reputatie in klantgerichtheid, privacy bescherming, beveiliging and gebruikersgemak
Hierdoor zou je juist gerustgesteld moeten zijn, MS bind klanten normaliter helemaal niet met maandelijkse/jaarlijkse bedragen. Verder zijn de apps in deze store helemaal niet van MS zelf, dus wat heeft het uberhaupt met MS' ethiek te maken? Hoogstens zouden ze niet verbieden dat apps een maandelijkse bijdragen vragen (maar ik neem eigenlijk niet aan dat dit via de appstore zelf zou gaan, dit zit iig ook niet in appstores van andere fabrikanten, of bijvoorbeeld in XBLA/XBLIG waar je abonnementen volgens mij niet via mspoints betaald.
Het is maar de afwachting of de providers in Nederland dit ook willen en of we in Nederland dit wel willen. De telecomproviders worden op deze manier banken. Als er een conflict is en de consument staat in zijn recht (als er bijvoorbeeld onterecht geld is afgeschreven of geïnd door de Marketplace), dan wordt toch de consument afgesloten door de provider. Dit scenario is in ieder geval niet ontdenkbaar.

Ook hopen dat er geen abonnementen mee kunnen worden afgesloten, anders krijgen we sms-toestanden.
Staatssecretaris legt sms-diensten aan banden
Kabinet pakt op valreep misleidende sms-diensten aan
telcos worden geen bank, zij worden gewoon tussenpersoon. Net zoals je het toestel zelf ook niet direct bij de fabrikant koopt maar via een winkel. In dit geval zou je de telco kunnen aanzien als diegene die de winkel uitbaat.
Nee, dit is niet waar. De Appstore van Microsoft is de tussenpersoon die als winkel (store) kunt zien. De telefoonmaatschappij regelt de betaling. Dat is dus een financiëel product.
Ben benieuwd of de providers hiervoor geld gaan vragen. Het zal toch onder het mom van "extra administratiekosten" gaan vallen vrees ik. Ik kan me niet voorstellen dat ze dit gratis op zich gaan nemen. Natuurlijk weten we allemaal dat het een geautomatiseerd proces is, maar er zijn bv ook nog steeds aansluitkosten en dat soort ongein.
Klopt, je denkt toch niet dat providers dit gratis gaan doen? Natuurlijk moet er flink geld verdiend gaan worden hiervoor. Ik vraag me echt af wat er nu mis is met Click & Buy of een dergelijke dienst...
Klopt, je denkt toch niet dat providers dit gratis gaan doen? Natuurlijk moet er flink geld verdiend gaan worden hiervoor. Ik vraag me echt af wat er nu mis is met Click & Buy of een dergelijke dienst...
Mensen vertrouwen diensten als C&B of een CC gewoon niet erg, ze zijn bang dat ze de controlle en overzicht kwijtraken, dat er makkelijk misbruik van gemaakt kan worden. Daarom loopt iDeal hier zo goed, terwijl een dergelijke dienst in de USA bijvoorbeeld geen schijn van kans zou maken.

Mensen beseffen vaak niet dat ook met een CC heel makkelijk controleren is, en ingrijpen is. Sterker nog, de bedrijven als VISA monitoren actief of er afwijkend gedrag is op een kaart. Ze hebben mij er ook wel eens over gebeld, omdat er op dag 1 een transactie gedaan werd in NYC, en dag 2 hier in Nederland. (maar dat klopte, ik was voor zaken in NYC, en kocht snel nog wat hier in Nederland online toen ik weer thuis was een dag later).
ik koop nu geen apps bij de android marketplace omdat ik dat nu eigenlijk niet kan, (geen creditcard) ik hoop dat google misschien het licht ziet en i plaats van de dure mini transacties naar het buitenland gewoon een soort van prepaid tegoed gaat hanteren of iets in deze richting(zolang het maar echt heel erg duidelijk is waar j nu extra voor gaat betalen)
Er zijn best mogelijkheden om zonder CC door het leven te gaan, misschien is dit een oplossing voor je?

http://www.mywirecard.com/nl/ShoppingPage.html

Lijkt mij nog veiliger ook, een 'virtuele' CC - wanneer het dan fout gaat, kan er nooit meer dan je gestort bedrag verdwijnen.
Dat is nog steeds een verkapte CC, maar dan met een onbetrouwbaar bedrijf erachter.
maar dan met een onbetrouwbaar bedrijf erachter
Lijkt mij een zeer degelijk bedrijf, maar voor je gemoedsrust - leesvoer :)

http://nl.wikipedia.org/wiki/Wirecard en http://www.mywirecard.com/nl/AboutUsPage.html
Met Apple kun je ook betalen met een iTunes kaart :) (volgens mij alleen vanuit iTunes)
Anoniem: 181786
@field33P11 april 2010 11:05
Dat klopt en dat werkt prima. Het is een pre-paid kaart. Ideaal voor mensen zonder creditcard of bijvoorbeeld tieners die maar een x bedradg in de maand mogen/willen besteden aan applicaties. Met deze kaarten kun je overigens ook rechtstreeks vanuit de iPhone/iPod touch aankopen doen in de application store.

Een veel beter systeem mijn inziens.
wat maakt het een beter systeem dan?

Je hebt nog steeds elke keer een kaart nodig om iets aan te schaffen, terwijl je met een telefoonrekening meteen kunt afrekenen.
Anoniem: 181786
@Relief200911 april 2010 12:37
Het maakt het een beter systeem omdat er keuze is die betrouwbaar is. Zowel pre-paid als creditcard zijn betrouwbare middelen. Ervaringen in het verleden hebben wel aangetoond (oa met beltonen en dergelijke) dat telefoonmaatschappijen niet thuis geven indien er wat mis is. Het is een systeem wat misbruik in de hand werkt en de overzichtelijkheid niet ten goede komt.

Ikzelf gebruik een credicard (primair voor buitenlandse reizen) en dat werkt perfect. Indien mensen geen creditcard hebben kunnen ze een pre-paid kaart aanschaffen wat ook prima werkt.
Dit zou wel echt weer iets voor Nederland zijn. We schaffen de SMS-services af, maar laten programma's kopen via een telefoon wel toen. Het zou mij niets verbazen als dit in een zelfde rel eindigt.
Mensen die niet weten hoe ze met zo een telefoon om moeten gaan bestellen toch per ongeluk programmaatjes en krijgen een hoge rekening gepresenteerd. Ik weet dat de stap om een verkeerd programmaatje aan te schaffen bij bijvoorbeeld Apple ook niet zo groot is, maar daar moet je eerst geregistreerd staan met je creditcard. Wat ervoor zorgt dat eigenlijk alleen de mensen die wel weten wat ze doen programmaatjes kopen.
Apps kopen bij Apple doe je door eerst eenmalig je CC te registreren en daarna telkens via je wachtwoord akkoord te geven. Prijzen staan altijd op dezelfde wijze aangegeven. Dus tja, als je dan toch je wachtwoord intypt...
Dan is er nog wel de mogelijke situatie dat je wachtwoord bekend wordt.
Ik hoop dan wel dat ze deals sluiten met alle providers en niet enkel 1 of 2 waardoor je dus bij elke provider gewoon kunt kopen.

Verder een goede ontwikkeling en slim gezien denk ik ook, veel jongeren zullen nu waarschijnlijk ook apps kopen aangezien dat meestal niet gaat voor hun omdat ze geen CC hebben.
Anoniem: 261542
11 april 2010 09:35
vooral handig van microsoft om telecom operators te paaien. ze kunnen zo de operators laten meedelen in de app revenue stream (70% voor de developer, 20% voor microsoft en 10% voor de operator?).

ms is late to the party en kan dit mooi gebruiken als argument voor operators om mobile windows 7 te toestellen te gaan voeren. operators balen er van dat bedrijven als apple en google de winst maken en hen degraderen tot simpele bit-pipe.
Hulde, Microsoft ziet ook is in dat er een wereld zonder CC bestaat.

Hopelijk komen ze nu ook nog is een keer met een slimme niet CC betalingsmethode voor hun XBOX Live (automatische incasso / iDEAL / Paypal / Click and buy), ik kan nog steeds geen uitbreidingen enzo kopen omdat ik daarvoor die Microsoft points nodig heb, welke ik enkel telkens moet gaan halen in de winkel / laten bezorgen door Bol.com.

En dat is dus iets waar ik geen zin in heb, ik wil gewoon een automatische optie hebben zonder dat ik zo'n gare CC moet hebben.

Anyway.. hun verlies zeg ik maar, dan moet ik me geld maar spenderen aan apps / muziek in de App store / iTunes store van Apple, waar ik die mogelijkheid wel heb :-)
Op zich een mooi systeem, telco's zijn in principe financiële instellingen (je koopt een telefoon op afbetaling dmv je abbo) maar ik zie wel een paar major fouten. Voor consumenten die goedkope apps kopen is het een mooi systeem, zo nu en dan een paar euro bij je telefoonrekening. Maar wat als je telefoon zakelijk is? of als je dure apps koopt?
Ikzelf heb een iPhone via mijn werk, en drie iTunes accounts, één voor privé, één voor mijn werk en één Amerikaanse (om films te huren op de Apple TV).
Een werkgever wordt niet bij als je "MomboJumo 3, The Ultimate Revenge" voor 7 euro in de Microsoft App Store koop op zijn kosten.
Of wat gebeurd er als je telefoon abbo afgelopen is en je geeft je telefoon aan je kinderen met een prepaidkaartje? hoe gaat het dan met Apps? of als je van telco wisselt?

Ik denk dat dit één van de vele probeersels is van een bedrijf dat op zoek is naar een alternatief op iTunes/Androidmarket.

Voor mij, werkt iTunes perfect, en ik denk voor de meeste ontwikkelaars ook. Wie gaat er bijvoorbeeld betalen als de telefoonrekening niet betaald word? Wordt de telco retailer? of alleen bank? Als een app niet werkt, waar gaat mijn klacht naar toe?

Ik denk dat net zoals Google (met het "verkoopsucces" van de Nexus One) Microsoft nog te weinig ervaring heeft met het verkopen aan consumenten direct. En gezien de markt, krijgen ze niet teveel kansen om het goed te krijgen...
Ik denk dat we vooral moeten afwachten wat het gaat brengen. Misschien moet het betalen via je rekening wel met jou goedkeuren geactiveerd worden. Dan verbied je werkgever gewoon dat je apps kan kopen.

En voor sommige mensen zal itunes inderdaad perfect zijn, ik ken echter ook mensen welke een 15 euro apple card gekocht hebben om 1 app van 0,79 euro te kopen op hun ipod touch en verder geen (betaalde) apps hoeven. Voor hen zal een systeem als microsoft voorstelt dus mogelijk beter uitpakken. Natuurlijk kunnen ze in de toekomst meer betaal apps kopen, maar het zo ook zo kunnen zijn als hun apple device stuk is dat er geen nieuwe komt.

Over het doorgeven of verkopen van je telefoon, er is nog niets bekend maar het is goed mogelijk dat microsoft je aankopen bijhoud met je live id, en dat je dus alles gewoon mee kan nemen.

Alle betaal systemen hebben zo hun eigen voordelen, en elke gebruiker zal zo zijn eigen voorkeur hebben.
Ik denk ook dat dit een proefballon is van MS, even kijken hoe de markt er op reageert. Voor hun zal de markt niet de mensen zijn die per jaar een euro aan apps kopen.
Dit is een goed systeem voor een goedkope mobiel, niet hun state of the art smartphone en ze gaan op glad ijs door weer een winkel met afrekensysteem te beginnen. ik neem aan dat ze ook een WM7S gebaseerde Zune gaan uitbrengen en een slate op WM7S en dan heb je weer een andere winkel nodig.

Tot nu toe heeft Apple het het mooiste voor elkaar, en dat is ook niet zo vreemd, ze hebben bijna tien jaar voorsprong op de concurrentie. Apps, Muziek, Boeken, Films, TV Series, allemaal via één online winkel, met meerdere manieren van afrekenen, met de mogelijkheid om je aankopen te delen, op meerdere portable en vaste apparaten te gebruiken. Maar het is goed van MS dat ze andere mogelijkheden aan het onderzoeken zijn ipv blind kopiëren.

Dat het voor gebruikers goed moet zijn is één ding, ook ontwikkelaars moeten het er mee eens zijn. Android is daar een goed voorbeeld van denk ik, heel veel Apps, veel startups die er hun programma's op uitbrengen maar de grote jongens lijken de kat nog uit de boom te kijken.

We shall see! maar zelf denk ik dat WM7S er heel mooi uit komt te zien, maar dat MS het toch niet red tegen iPhone en Android... als Android het tenminste red als HTC overstapt op Web OS? of is dat te veel speculatie...
Ik bedenk net, hoe moet dat met de belastingen... een heel groot deel van de smartphones zijn zakelijke abbo's (ik betaal die van mij ook via mijn bedrijf) en als ik dan via mijn telco een spelletje koop, is dat dan loon in natura? dan moet daar weer een verrekening plaatsvinden, etc etc... nog even en je krijgt bijtelling voor je zakelijke mobiel!

help...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee