De OPTA heeft aangekondigd dat zes hotels die internet via wifi aanbieden, zich niet hoeven te registreren als openbare telecomaanbieder. Ook zes bedrijven die wifi-apparatuur leveren en installeren of advies geven, zijn niet registratieplichtig.
De OPTA verstuurde vorige maand brieven naar een aantal hotels. Daarin meldde de toezichthouder dat het vermoedens had dat de ondernemingen draadloos internet openbaar aanbieden. Omdat de partijen daarmee mogelijk aanbieders van netwerkdiensten voor anderen dan alleen hun klanten zijn, bestond de mogelijkheid dat zij zich moesten registreren bij de OPTA. Om in dit register te worden opgenomen, moet eenmalig 250 euro worden betaald. De brieven leidden wereldwijd tot berichten in de media dat de OPTA hotels als isp's beschouwde.
Koninklijke Horeca Nederland reageerde verbolgen op het schrijven van de OPTA en stelde dat de wifi-hotspots in hotels slechts een doorgeefluik zijn. Bovendien zouden deze niet openbaar toegankelijk zijn en uitsluitend voor hotelgasten zijn bedoeld.
De OPTA laat inmiddels weten dat de hotels zich niet bij de telecomtoezichthouder hoeven te registreren, omdat uit de verstrekte informatie bleek dat zij de wifi-diensten alleen aan hun klanten leveren. Ook zes bedrijven die wifi-producten aan hotels verkopen en installeren of advies geven, zijn niet registratieplichtig. De OPTA heeft nog wel drie niet nader genoemde bedrijven aangeschreven die internetdiensten aan hotels en andere partijen leveren. Zij zouden zich mogelijk wel zich moeten inschrijven. De OPTA stelt dat het de drie bedrijven om aanvullende informatie heeft gevraagd.
Het register van de OPTA, waarin 603 bedrijven zijn opgenomen, wordt door een aantal toezichthouders gebruikt. Zo heeft het Agentschap Telecom toegang om zo de naleving van de aftapverplichting en bewaarplicht te kunnen controleren. De CIOT gebruikt het register om informatie over isp's en telecombedrijven in te winnen als opsporingsdiensten of inlichtingendiensten daar om vragen. Tenslotte gebruikt de OPTA het register zelf om de zogenaamde 'consumentenbepalingen' te kunnen handhaven. De telecomwaakhond zegt jaarlijks tientallen partijen aan te schrijven als het vermoeden bestaat dat deze registratieplichtig zijn.