Opta ontvangt 34.000 spamklachten in een jaar

In het afgelopen jaar is het aantal bij de OPTA gemelde spamklachten meer dan verdubbeld, zegt de telecommunicatie-autoriteit. In 2008 ontving de OPTA ruim 15.000 klachten over spam, vorig jaar zou dat op 34.000 zijn uitgekomen.

De OPTA is niet verbaasd over de verdubbeling van het aantal klachten. Cynthia Heijne van de OPTA: "De verdubbeling van het aantal klachten komt vooral door de uitbreiding van het spamverbod in oktober vorig jaar. Sinds die tijd is ook mail aan bedrijven strafbaar."

Niet iedere klacht wordt onderzocht. Sommige klachten van bedrijven of consumenten richten zich op buitenlandse spammers. Ook blijkt regelmatig dat bedrijven of personen zich toch voor een maildienst hebben ingeschreven.

spam-sketch 67x67In 2009 werden er 83 onderzoeken ingesteld, waarbij 56 waarschuwingen zijn uitgedeeld. Bij ruim 34.000 klachten lijkt dit een klein getal. Cynthia Heijne legt uit: "Behalve naar de hoeveelheid klachten kijken we ook naar andere zaken. Als er bijvoorbeeld spyware in een mailing zit, dan stellen we eerder een onderzoek in. Ook als er verschillende klachten komen over hetzelfde bedrijf. Niet alleen het aantal klachten over een bepaalde periode is bepalend."

Naast de 56 waarschuwingen zijn er in totaal drie boetes aan Nederlandse spammers uitgedeeld. Welke bedrijven of personen dat waren, kon Heijne niet zeggen. Ook over de hoogte van de boetes kon ze geen uitspraken doen: "Ik wil het graag bekendmaken, maar de rechter houdt ons tegen. De beboete bedrijven maken bezwaar tegen publicatie van de boetes bij de rechter. Deze weegt dan de imagoschade voor de bedrijven af tegen de afschrikkende werking van een boete. Met deze rechtszaken zijn we nu bezig." De OPTA hoopt aan het einde van dit jaar klaar te zijn met de juridische procedure. Daarna hoopt de autoriteit ook bekend te kunnen maken welke bedrijven een boete hebben ontvangen. De hoogste boete die een bedrijf kan krijgen is 450.000 euro.

Door Elke Ross

Stagiair

30-09-2010 • 18:12

32

Submitter: TheMe

Reacties (32)

32
32
28
0
0
0
Wijzig sortering
Waarvan 2 van mij! :) Ik had 2 bekende ringtone sites die mij steevast bleven spammen, zelfs na 5x het verzoek van uitschrijven ingediend te hebben. Op een gegeven moment was het gelukkig over, maar de reden daarvoor eigenlijk nooit gehoord/gelezen.

Nu moet ik nog van die vervelende torrent-site spam af, ooit eens een keer bij zo'n amateurclubje ingeschreven en heb de afgelopen jaren wel van 200 verschillende beginnende communities spam gehad. Maar dat wordt helaas alleen maar erger als je je dan probeert uit te schrijven. Indienen bij de Opta zal daarvoor weinig zinnen hebben...

Ik hoop overigens nog altijd dat een dergelijke regeling er ook gaat komen voor de brievenbus, nu moet ik de klep bevuilen met een sticker. Dat zou eigenlijk andersom moeten werken, als ik spam in mijn brievenbus wil dan geef ik dat zelf wel aan. Dat zou ook nog eens wat bomen per jaar schelen zeg!

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 23 juli 2024 03:06]

Waarvan 2 van mij! :)
2? :D Ik dien er wekelijks tientallen in, maar ik heb dan ook een grafhekel aan die ongevraagde meuk. Het is jammer dat je geen feedback krijgt over wat er mee gebeurt, maar zoals in het artikel te lezen is wel enigszins te verdedigen.

Wat betreft die gerecyclede bomen spam: eensch. Nu moet ik een zwarte met feloranje NEE-NEE sticker op mijn brievenbus plakken om die rommel buiten te houden; hoe achterlijk is dat? Ik wil alleen spullen waar ik om vraag, hou de rest van de troep maar mooi bij je en spaar je het papier.

Overigens helpt het vaak beter als je bij een betreffende provider een abusemailtje stuurt ofzo (als de 'spammer' zo slim is geweest zelf de spamrun te doen); dat heeft toch al een paar keer resultaat (lees: klant afgesloten) gehad bij mij.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 23 juli 2024 03:06]

Ik ben sowieso altijd al vrij voorzichtig geweest mijn mijn e-mailadressen, dus de hoeveelheid spam viel altijd al mee. Dan tel ik overigens niet mee wat door de spamfilter(s) al tegengehouden wordt, want dat wordt niet eens binnengehaald. Eigenlijk maar 2 missers, zo stom geweest om mij in te schrijven voor die torrent-community. en ik ben helaas toen een van de personen geweest die door de gehackte database van Opus een paar jaar terug, ook een hoop rommel heeft ontvangen, en niet alleen via e-mail helaas. Daarnaast nog wel wat sites die ongewenst verstuurden, maar dat was direct over na uitschrijving. Het viel voor mij op die 2 sites na reuze mee, af en toe krijg je uiteraard nog wel wat, maar voor een enkel mailtje ga ik geen klacht indienen.
.oisyn Moderator Devschuur® @MicGlou1 oktober 2010 01:30
Daarom registreer ik bij elke site met een ander email alias, kan ik ook meteen zien waar het vandaan komt. Zo kreeg ik onlangs ineens reclame van Kia op het mailadres dat ik voor de registratie op de Kijkshop-site gebruikt heb. Die hebben hun persoonsgegevens dus mooi verkocht. Heb ook meteen een klacht ingediend bij de Opta, en m'n kijkshop alias heb ik geredirect naar info@kijkshop.nl :Y)
Anoniem: 178824 @.oisyn1 oktober 2010 08:34
voor de gmail gebruikers:

jeeigenmailadres+ietswatjijwit@gmail.com en je mail komt gewoon aan en door de +iets zie je direct wie het mailadres heeft gebruikt. (hoewel steeds meer spammer de +iets toevoeging eruit filteren). Hoe dan ook, het scheelt een hoop gedoe met aliassen enzo.

dus:
normalegmailgebruikersnaam+kijkshop@gmail.com
normalegmailgebruikersnaam+tweakers@gmail.com
normalegmailgebruikersnaam+nieuwssite@gmail.com

En nu moet de OPTA nog een openbare schandpaal maken voor de top spammers

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 178824 op 23 juli 2024 03:06]

Opzich goed dat er mensen zijn die daadwerkelijk klachten indienen, maar tientallen per week? Vind je dat niet een klein beetje een vruchteloze besteding van je tijd? Tuurlijk is spam vervelend en moet er wat aan gedaan worden, maar dit is naar mijn idee echt de manier niet.

Opsporen en concreter straffen opleggen, dat heeft naar mijn idee meer zin.
Opsporen en concreter straffen opleggen, dat heeft naar mijn idee meer zin.
En hoe denk je dat de OPTA weet dat er spam verstuurd wordt? Kunnen ze dat ruiken denk je?
Vind je dat niet een klein beetje een vruchteloze besteding van je tijd?
Ik besteede er vroeger minstens een dag per week aan. Maar ik was dan ook samen met een collega de abuse afdeling van een ISP.

Ik wou dat meer mensen het deden. Alleen zo kun je spam nog een beetje stoppen.
Ik hoop overigens nog altijd dat een dergelijke regeling er ook gaat komen voor de brievenbus, nu moet ik de klep bevuilen met een sticker.
En zelfs dát helpt niet.
Ze sturen gewoon de post op aan "de bewoners van....."
Zolang er dan een retour adres opstaat, gaat er bij mij met dikke zwarte stift op: "retour afzender, SPAM"

Zo krijgt de verzender strafporto, en leren ze het wel af, alleen moeten meer mensen dat gaan doen voordat het ze echt in de portemonnee raakt.
Of Ali Babi kan niet lezen en duwt ondanks de 'NEE NEE' sticker gewoon toch een stapel folders door de bus. En inderdaad die sticker siert de bus nou niet echt.

Ik zou willen dat er geen brievenbus meer nodig was aan een huis, alles zou gewoon per e-mail moeten gaan.
Internet is open, ook spam is daar een deel van. Je moet gewoon je mailbox schoon houden het kost wat onderhoud maar dit is de prijs die je betaald voor een nog redelijk open internet. Als er straks instanties gaan komen die het eerst controleren heb ik toch liever spam.
Spam versturen is gewoon asociaal gedrag, je wilt dan namelijk geld verdienen door mensen te overspoelen met junkmail. Verantwoord omgaan met je mailadres(sen) zorgt ervoor dat de hoeveelheid iets beperkt wordt, en ook spamfilters dragen bij.

Preventieve controle van mail lijkt mij niet proportioneel als je het afzet tegen de privacy die ingeleverd wordt. Spam voor viagra, rolex, penisvergroters etc. kunnen grotendeels worden afgevangen door spamfilters. Het gaat dan juist om normale berichten, die voor sommigen als normale nieuwsbrief gezien wordt, en door anderen als spam. Zo kreeg ik afgelopen week ongevraagd een nieuwsbrief in m'n mailbox (en uiteraard meteen een abonnement, iets dat ik helemaal belachelijk vind). Ik heb nog nooit iets gekocht bij die webshop, en ik heb me daar ook nooit ingeschreven voor de nieuwsbrief. Ik kon ook precies zien waar het mailadres dan wel voor gebruikt was, namelijk voor een bestelling bij een andere webshop. Even nagekeken op de websites en niets wijst erop dat ze bij elkaar horen. Oftewel, het adres is doorverkocht en vervolgens gebruikt om ongevraagd een commerciële mail te sturen.

Zoals je wellicht al geraden hebt: ik heb een eigen domein. Ik gebruik voor iedere webshop en voor iedere nieuwsbrief een aparte mailalias, die in een paar mailboxen verzameld worden. Op deze mailaliassen krijg ik nooit spam.

Toch zijn er afgelopen 5 dagen al 478 mailtjes in mijn spam-mailbox terecht gekomen. Gericht aan allerlei vage e-mailadressen die ik nooit gebruikt heb (ik gebruik mailaliassen om ze naar de spam-mailbox te sturen). Verder blokkeer ik talloze afzenders, maar daarvan weet ik niet hoeveel het tegenhoudt.

Kortom, ik moet helaas genoeg moeite doen (heeft me wel wat uurtjes gekost) om (bijna) geen last te hebben van de rotzooi van een klein groepje asociale internetters. Van mij mag de overlast dus wel aangepakt worden met boetes (indien niet opzettelijk, maar wel herhaaldelijk) of zelfs celstraf (voor de bewuste spammers, die er hun business van maken). En dat kan prima door een organisatie als de OPTA, daar hoeft geen continue controle van e-mail voor plaats te vinden.
Dat het internet open is wil niet zeggen dat alles zomaar moet kunnen. Ik snap niet hoe mensen die link toch blijven leggen. Zal ik je telebankieren account dan ook maar even voor mijn eigen doeleinden gebruiken? Het internet is toch open?
Internet is open
Nee, en dat is het nooit geweest. Vanaf de allereerste dagen waren er partijen die de boel in de gaten hielden. Alleen lag dat toen bij de ISP's, en die ISP's voerden ook een correct abuse beleid. Tegenwoordig denken een hoop (de meeste) ISP's puur aan het geld, en doen ze weinig tot niets aan abuse. DAT is het probleem.

Ik heb in de tijd tientallen klanten afgesloten (na 1 waarschuwing) omdat ze spamden. En ze even op de regels gewezen. ( dat staat gewoon in de RFC's en de regels van MAPS mensen! ). Die enkeling die dreigde met een rechtzaak krabbelde meestal snel weer terug, en ging zich gedragen. ZO los je die zaken op. Er is altijd controlle geweest op Internet, door mensen die aan de kern van het internet staan, en willen dat het zo open en transparant en veilig blijft als maar mogelijk. Partijen met een echte abuse afdeling dus.
34k valt me erg tegen. Dus wat ze zeggen is dat er van al die miljoenen spam maar een klein procent gepakt/aangemeld wordt? Gaat geen dag voorbij of ik krijg geen spam. Maar zo leven we nu eenmaal. te hard op een weg waar niemand rijd wordt je wel gepakt. maar spam versturen en oplichting doen ze niets aan.

[Reactie gewijzigd door Brazza op 23 juli 2024 03:06]

Je vergeet even dat "we" er wat aan moeten doen, niet "ze". Iemand koopt nog steeds die rommel, in de hoop z'n leuter 3 inches te laten groeien, mensen willen nog steeds goedkope Roloxen, danwel geld uit Nigeria. Zo lang dat niet verandert, zal spammen interessant blijven. Als "we" daarmee stoppen, is het binnen een maand over met die spam.
Je haalt wel 2 dingen door elkaar. Voor het een bevind de boosdoener zich in Nederland. Bij de andere is het een of andere russische spammer (of een Nigeriaanse scammer), en dan is het voor de politie al onmogelijk om ze aan te pakken omdat ze geen bevoegdheden hebben in het buitenland.

de Politie in NL heeft ook geen bevoegdheid om spammers aan te pakken. Maar als je opgelicht wordt via Marktplaats kun je gewoon aangifte doen.
Je kan het de opta niet kwalijk nemen. Ze krijgen een overheidstaak opgelegd maar diezelfde overheid geeft te weinig geld voor personeel om de taken uit te voeren.

83 onderzoeken op 15.000 klachten is dus maar een heel klein %.
Van de 83 onderzoeken komen er 56 waarschuwingen dat is dan 67% 2/3 dus
En op 83 klachten 3 boetes, die waarschijnlijk eerder al een waarschuwing gehad hebben.

conclusie spammen werkt nog steeds en overdrijf je het niet dan zal er weinig gebeuren. Gebeurt er uiteindelijk toch iets dan zal je eerst een waarschwuing krijgen en dan pas een boete.

Natuurlijk is de hoeveelheid spam door deze wet niet afgenomen en zoals het artikel ook duidelijk stelt aan spam uit het buitenland kan men niets doen. Vanuit sommige landen zoals België mag je nog steeds namens een Belgisch bedrijf ongevraagd emails versturen. Nederlandse bedrijven mogen het dan weer niet, kijk dat noemt men nu 1 europeese markt.
Dus je gaat er gemakshalve er vanuit dat allen 15000 klachten ook unieke afzenders zijn?
Neem bv lucturama die mij ook ongevraagd nieuwsbrieven bleef sturen. Opt-out bleek niet te werken kon ook geen SPAM meldpunt vinden. Klachten via klantenservice werden gewoon genegeerd.

Nu heb ik 1.5 maand geleden de opt-out nogmaals geprobeerd en deze lijkt nu wel te werken. Dus alles wat in de tussentijd is binnen gekomen was voor mij wel degelijk spam en ik zou als ik alles had aangemeld minimaal 30 spammeldingen kunnen aanmelden.
Maar zou al bij al toch binnen 1 klacht vallen.
Bij mij blijft KPN me SPAMMEN. Al zeker 4 klachten ingediend.
Ze doen het alleen heel sneaky vanaf kpn.chtah.com wat een subdomein is van een buitenlandse partij. Kennelijk vind KPN dan dat ze een maas moeten misbruiken om toch te doen wat hier bij wet verboden is, via een omwegje.

In dit geval wordt het dan telkens buitenlands aan NL bedrijven.
Altijd met de intentie om een of ander domein snel te registreren voor
het te laat is en er een andere koer is.....duhhh. Ben zelf ISP.
Of een mooie "in the cloud" aanbieding...

Maar goed, feedback over wat er gebeurt met je klacht, of dat er soortgelijk is,
zou wel fijn zijn. Kan ook anoniem. Dus een staafdiagrammetje met bijv 5% van de klachten hebben betrekking op de 8 grootste spammers. 20% betreft eengroep van 200 ntoire sapmmer. En de rest zijn individuele gevallen. Zou een beter beeld geven.
chtah.com = Cheetahmail, en die zitten ook gewoon in Nederland hoor. Toevallig zelfde vestigingsplaats als KPN zelf :)

Welke vorm van 'transport' je gebruikt is overigens irrelevant: het gaat erom in welk land je als verzender en ontvanger bent. Het is in dit geval NL naar NL, dus tja ;)

Ben het overigens eens dat de OPTA meer mankracht èn armslag moet krijgen om dit aan te pakken, dan kan in ieder geval de Nederlandse spam ingedamd worden.
Ik heb ooit eentje in het begin opgestuurd en zelfs bericht (telefonisch en email) gehad van hun. Ze deden een rechtszaak tegen twee bedrijven, waarvan ik een formulier voor moest invullen dat ik het echt ben of zo. Is al weer een tijdje geleden.

Geen idee meer wat eruit gekomen was, maar volgens mij had Opta gewonnen en is zelfs in het nieuws geweest.

Ondanks de 34.000 meldingen blijft er wel Nederlandse spam komen, al vraag ik me soms af of het wel vanuit Nederland komt of zelfs Nederlanders achter zitten.
Select all 132930 conversations in Spam, voor x264.nl (gmail)
Aangezien Spam na elke 30 dagen wordt gewist behoorlijk wat dus. Zal ik het klachten aantal iets verhogen? :)
Anoniem: 107117 1 oktober 2010 08:45
Ben zelf e-mailmarketeer en heb een hekel aan spam, alles volgens het protocol. Want dat is juist zo mooi!
Anoniem: 323539 1 oktober 2010 16:56
Mensen klagen gewoon meer over triviale dingen als het verder goed gaat.. het is vanuit sociaal-economisch oogpunt een goed teken dat het aantal klachten mbt spam omhoog gaat! :+
Anoniem: 262143 30 september 2010 18:19
Is dat alles?
Trouwens als er alleen nederlanders vervolg worden heeft het ook weinig zin.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 262143 op 23 juli 2024 03:06]

Ja met die mentaliteit kom je nergens, Nederlands gebied aanpakken is een begin. Laat het een voorbeeld zijn voor de EU en dan de rest van de wereld. Oprotten met die spamboeren.
Maar ze moeten ook het mail systeem is aanpakken, beginnen met certificaten en dergelijke, dan wordt het een stuk moeilijker allemaal.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261379 op 23 juli 2024 03:06]

Maar ze moeten ook het mail systeem is aanpakken, beginnen met certificaten en dergelijke, dan wordt het een stuk moeilijker allemaal.
SPF records zijn al een goed begin in dat opzicht. Certificaten gaan denk ik teveel overhead veroorzaken. Het moet heel erg lichtgewicht zijn, en SPF doet dat prima. Dan kun je in elk geval zien of de mail vanaf een geautoriseerde mailserver voor dat domein komt. En DNS is bliksemsnel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.