'Providers straffen Apple om plan geïntegreerde simkaart iPhone'

Europese providers hebben de prijzen van de iPhone verhoogd naar aanleiding van Apples plan om de simkaart in de iPhone te integreren. Dat meldt een telecomanalist. De providers zouden daardoor toestellen op andere platforms willen pushen.

Gemiddeld hebben Europese providers de prijzen van iPhones bij abonnementen met 40 tot 150 euro verhoogd, meldt Barrons op basis van een notitie van een analist van Sanford Bernstein. Het gaat daarbij om grote markten, merkt de analist op. Vermoedelijk horen Nederland en België daar niet bij. In Nederland worden jaarlijks rond 250.000 iPhones verkocht, een klein deel van de naar schatting ongeveer 45 miljoen iPhones die Apple in 2010 verkoopt.

De verhoging van de prijzen volgt op geruchten over een plan van Apple met de volgende generatie iPhones. Die zouden een geïntegreerde simkaart krijgen, die op afstand kan worden geprogrammeerd om met een provider te werken. Op die manier zouden klanten een iPhone kopen om daarna pas een abonnement af te sluiten, in plaats van omgekeerd. Providers vreesden dat hun rol op de telecommarkt daardoor zou worden verminderd. Apple zou van het plan hebben afgezien.

Vanwege het plan van Apple zouden providers liever smartphones op andere platforms verkopen dan iPhones en daarom hun subsidies hebben verlaagd, waardoor de aanschafprijs in de praktijk steeg. In Nederland verhoogde T-Mobile onlangs ook de prijzen van de iPhone, al gebeurde dat al voor de geruchten over de geïntegreerde simkaart. Het ligt meer voor de hand dat de prijsverhoging in Nederland te maken had met het verliezen van de exclusiviteit op de iPhone.

Inmiddels verkopen alle Nederlandse providers de iPhone, maar zijn de prijzen daardoor niet omlaag gegaan. Wel stoppen alle providers veel geld in advertentiecampagnes rondom de Apple-smartphone, een teken dat providers in Nederland in elk geval nog wel graag iPhones verkopen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-12-2010 • 14:39

99 Linkedin

Reacties (99)

99
95
72
3
0
10
Wijzig sortering
Een ingebouwde configureerbare SIM maakt het wisselen van netwerk makkelijker. Logisch dat telco's er tegen zijn, want die zien hun gebruikers eerder weglopen. Dan moeten ze meer moeite doen hun klanten te houden.

Maar het gebeurt wel vaker dat Apple iets doet wat door allen gevolgd wordt. Het is (voor de telco's) dus gewoon uitstel van executie.
Op dit moment kan Apple niet zonder die providers. En als ze toch doorzetten en de providers werken niet mee dan wordt de iPhone 5 een dure iPod waar je niet mee kunt bellen. De macht ligt hier in bij de providers, niet bij Apple (of Nokia, of Samsung etc).
Apple zal het uit commercieel belang denk ik ook niet doen. Maar het zou wel een ontzettend moedige stap zijn, en inderdaad in ieder geval een stap die eigenlijk door alle fabrikanten gevolgd zou moeten worden. Want het is tegenwoordig wel goed als telco's wat meer moeite doen om hun klanten te behouden. Waar een groot deel van de klanten vaak bij een telco zit 'omdat ze het contract uit moeten zitten', zou het eigenlijk andersom moeten zijn.

Ik vind dat je als fabrikant de belangen van jouw klant primair moet dienen, en secundair die van providers. Maar dat is denk ik nu te ideëel en niet realistisch.
De SIM kaart die in de telefoon zou komen te zitten is OVERSCHRIJFBAAR zodat men in de winkel de keus kan maken bij welke provider men wil. Er is hierdoor totaal GEEN verschil tussen het vervangen van een SIM kaart of het overschrijven van de SIM. Het hele verhaal van de analist Barrons snijdt totaal geen hout |:(

Bron: http://www.tgdaily.com/mo...let-users-switch-carriers
Nou, ja en nee.

Doordat ie overschrijfbaar is kan je inderdaad wisselen van provider.

Maar wat als je expres 2 providers hebt/wilt? Bijvoorbeeld voor binnen- en buitenland?

Of expres 2 simkaarten zodat je bijvoorbeeld werk en prive makkelijker gescheiden kan houden?

Het zijn maar voorbeelden, maar met zo'n geïntegreerde sim moet je dan dus standaard 2 telefoons bij je hebben, tenzij ze de mogelijkheid bieden tot gebruik van meerdere 'simkaarten' bij wijze van bijvoorbeeld 'profielen'.
Je moet naar de winkel
En het kost waarschijlijk tijd voor het overgeschreven is...

Als je 2 sims hebt en 1 telefoon kan je makkelijk swappen... Zo kan je je telefoon aan een vriend uitlenen die gewoon op zijn eigen abbo kan bellen.
Of je kan met je prive Sim bellen als er een probleem is met je werk SIM
of je kan swappen tussen 2 providers als je in en bereik gat zit voor 1 provider

etc etc... Dit is juist een voordeel van GSM over CDMA etc. bij CDMA (in de US) werkt het al met een soort programeerbare sim waar je dus naar de winkel/provider moet om de boel aan te sluiten.. ben ik nooit een fan van geweest..
Anoniem: 380275
@ToolkiT3 december 2010 16:51
en hoeveel keer doe je dat? Allemaal wel mooie voorbeelden maar hoeveel mensen doen dit in de praktijk?
Precies zoveel mensen als er gebruik van maken. Heb jij last van je simkaart? Nee? Wat is dan het probleem van behoud voor de mensen die dit graag zo laten, met goede reden overigens.
Anoniem: 380275
@hexeye4 december 2010 07:59
Ik heb weldegelijk last van een SIM kaart. Ik haat dat ding zelfs enorm. Zo heb ik telefoons gehad waar de SIM kaart verschoof als de telefoon tegen de grond knalde. Of telefoons waar ik uren stond te klooien omdat ding te verwijderen nadat de GSM de geest had gegeven. Ondertussen ben ik ook al aan mijn derde formaat SIM kaart. En Micro sim heeft me echt wel doen wensen dat die kaart gewoon verdween. Heeft me een heleboel kwade telefoontjes richting telco gekost.

Voor mij mag dat ding echt wel verdwijnen hoor!
hmmm...... als je een iPhone tegen de grond laat knallen is het verschuiven van je sim-kaart wel je minste probleem. Dat mooie krasvrije 'helkopter-glas' is zo verschrikkelijk bros dat het totaal versplintert is toen een vriend van mij hem een keer liet vallen. Weg mooie iPhone van 700E.
Waar het om gaat (imho) is dat de providers geen extra speler op de markt willen. Apple zou dus al kant en klare telefoons + SIM kunnen leveren zonder een externe provider.
Beetje vergelijkbaar met het nieuwsbericht dat engelse winkels Steam games verbannen, omdat Steam inkomsten van de winkels wegkaapt.
Ik snap nog 1 ding niet helemaal.
Ik dacht dat de EU had aangekondigd om te kijken om alle simkaarten te vervangen en overal geïntegreerde simkaarten in te stoppen :?
Volgens mij ook... dus als de EU dit ook daadwerkelijk gaat doen, gaan de providers daar dan ook boos over wezen? Als Apple het doet wordt de prijs van de iPhone verhoogd, maar als de EU (of een orgaan daarvan) precies hetzelfde onderzoekt hoor je niemand.

Ik vind dat de providers nu veel te veel macht uit kunnen oefenen. Ze zijn niet veel meer dan de internetprovider van de mobiele telefonie. Ik koop ook een Mac/PC/Linux computer om daar vervolgens ook het internet mee op te kunnen. Maar de internetproviders hoor je ook niet piepen en hun prijzen verhogen als HP, Apple of Dell ineens een techniek ontwikkelen om op een nieuwe manier te kunnen internetten.

In mijn ogen wordt 't inderdaad hoog tijd dat deze providers eens door meerdere regeringen/hardwarebedrijven op de vingers worden getikt om hun gedrag. Tuurlijk kan het leuk/goed zijn om zo nu en dan een telefoon via één provider te verkopen als je jezelf daarmee differentiëert van de concurrentie, maar zoals het nu werkt is het eerder omgekeerd.
Begrijp ik het nou goed...

Apple doet een onderzoek naar deze nieuwe techniek...
Heeft verder geen beslissing genomen om het wel of niet te doen...

Apple gooit de markt open omtrend de deal met Tmobile...

De nieuwe prijzen worden bekend...

Deze zijn hoger dan voorheen. en de conclusie is dan dat dit komt door dit onderzoek...?

wat een raar verhaal. Ik kan me zoals het bericht ergens al aangeven eerder voorstellen dat de verhogingen met het opheffen van de deal te maken heeft...

Ik kan me niet voorstellend at bv Vodafone op basis van een onderzoek maatregelen neemt tegen de verkoop van hun eindelijk bemachtigde Iphone.
Dit onderzoek is in Europa gedaan en niet alleen in NL.

Overigens wel vreemd dat er nog geen officieel bericht uitgaat en providers toch noodzaak zouden zien om op deze manier Android et al. te pushen.... :/
Waarom nu al? Waarom niet pas als d'r echt zo'n apparaat is met geïntegreerde sim...?
Goede vraag, ik denk zelf zodat consumenten nu al afstappen van het idee om een iPhone te nemen (wat een straf is voor Apple) en tegelijkertijd bouwen deze mensen ook geen gehechtheid aan iPhone op waardoor ze tevens minder geneigd zullen zijn ook de opvolger aan te schaffen. Zeker nu het early-adopter stadium er echt wel af is moet je met dat soort dingen niet te lang wachten :p
Anoniem: 380275
@hexeye3 december 2010 16:45
Euh? Denk je dat iPhone gebruikers zo denken? Als mijn provider volgend jaar geen iPhones meer levert ga ik niet kopen wat de telco aanbied want ik wil een iPhone. Een telco heeft echt geen zeg over het koopgedrag van de consument. Als je er dan ook nog eens de cijfers bij neemt waaruit blijkt dat de iPhone de trouwste gebruikers heeft weet je nu al dat de enige die afsgestraft zal worden de telco zal zijn.

Apple beschikt over een verkoopskanaal dat geen enkele telco kan overtreffen. De perfecte straf van Apple voor de telco's zou zijn: geen simlocked iPhones meer en direct online te bestellen. Niets gedoe meer met aanschuiven en zo promotie maken voor een telco.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 380275 op 3 december 2010 16:50]

Je mist het punt een beetje. Mijn reactie was een antwoord op de vraag waarom providers nu al de prijs verlagen, dus ik speculeer op de motivatie van de providers.

voor de duidelijkheid: Waarom nu al de prijzen verhogen als de volgende iPhone nog niet uit is? Hexeye: "Ik denk zelf zodat consumenten nu al afstappen van het idee om een iPhone te nemen, enz.enz."

Bedrijven, waaronder telco's hebben weldegelijk een zeer grote invloed op het koopgedrag van consumenten. Dit is zo een algemene onverdiepte uitspraak dat hij veel te makkelijk te ontkrachten is. Simpele ontkrachting: Reclame doet verkopen, punt.

Er bestaat ook zoiets als prijselasticiteit, wat ook niet bepaald mumbo jumbo is.
Je bevestigd trouwens ook zelf mijn speculatie, eventueel toekomstige iPhone gebruikers worden alvast ontmoedigd zodat ze uberhaupt geen iPhone nemen en er aan gehecht raken.

Ik doe overigens verder totaal geen oordeel over groepen zoals iPhone gebruikers en heb verder ook geen uitgesproken mening meer over die telefoons.
Anoniem: 380275
@hexeye4 december 2010 07:50
Ik neem aan dat jij een Nederland bent. Wel ik ben uit België en daar heeft een telco weinig invloed op wat de klant koopt. Ik denk dat de iPhone de enige telefoon is waar voor mensen naar een telco winkel moeten. Over 't algemeen kopen wij een telefoon of in de mediamarkt of een gespecialiseerde gsm winkel. Unlocked is dan ook de manier hoe de meeste mensen hier een telefoon kopen. Vandaar dat ik een mindset heb waar telco's geen invloed op koopgedrag hebben.

Verder wil ik toch nog even herinneren aan antennagate. Dit was geen moddergooicampagne die was opgezet door telco's maar door andere fabrikanten. En wat was het resultaat? iPhone4 is de best verkochte iPhone.

Ik mis het punt helemaal niet. Apple gebruikers hebben veel over voor Apple producten. Zie de lange rijen, duurdere prijzen, ... zelfs als je iPhone gebruikers tot vervelens toe vertelt dat je met een iPhone niet normaal kan bellen dat heeft dat nog steeds geen invloed op het koopgedrag.
Klopt, ik ben een nederlander. Maar dat neemt niet weg dat ik dit bericht in Europese context zie, als je het artikel leest dan zie je ook dat dit niet specifiek over België of Nederland gaat, maar over Europese providers. Wel grappig dat je insinueert dat ik alleen binnen eigen grenzen denk, een gedachtengoed dat je zelf eigen bent. In dit geval door alleen naar de Belgische markt te kijken en dan uitspraken doen over iPhone gebruikers.

Je mist trouwens nog steeds het punt, ik heb het, voor de 3e maal, niet over iPhone gebruikers maar over, daar komt het extra duidelijk, TOEKOMSTIGE iPhone gebruikers die worden afgeschrikt en dus helemaal geen iPhone ervaring opdoen en dus ook geen trouwe iPhone gebruikers kunnen zijn. Daar vallen o.a. de mensen met een net iets te kleine portomonnee in, mensen die niet alleen maar voor een merk gaan, noem zo maar op.

Verder is de "moddergooicampagne" natuurlijk niet de grondslag voor het succes van de iPhone, maar het neemt natuurlijk niet weg dat die telefoon desondanks erg succesvol is.

En tot slot vraag ik me het volgende af, als je er een antwoord op kan geven dan ben je m'n held: Enig idee welk percentage iPhone bezitters ook maar iets van andere producten van Apple hebben?

Mijn meest positieve verwachting is 50%, ipods meegerekend, met deze verwachting (die natuurlijk uit de lucht gegrepen is, dat wel) is er nog altijd 50% mensen die geen ervaring met Apple had en bij een prijsverhoging misschien geen iPhone kocht.

Point made?
Begrijp ik het nou goed
Nee, als je het artikel goed leest staat daar dat dit niet betrekking heeft op de nederlandse markt.
"vermoedelijk" maar ik geef je gelijk in deze.

Ondanks dat Vodafone natuurlijk ook EU is.... en eigenlijk bijna elke provider via dochters ed....

Uiteidenlijk blijf ik bij mij verhaal... danwel niet in Nederland, maar in de EU.

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 3 december 2010 15:00]

Anoniem: 364393
3 december 2010 15:17
Het zou toch heerlijk zijn als je gewoon een telefoon kon kopen, en thuis een provider kan uitkiezen?
Dat kan ook hoor. Genoeg Sim-only abonnementen en/of prepaids te vinden.
Dat kan nu ook al, koop een simlock vrij toestel en neem een Sim Only abonnement ;)
Kan apple dan niet gewoon de iPhone zelf beginnen verkopen net zoals de iPods??? WAAROM hebben ze in godsnaam providers nodig??? Ok ja, die betalen bakken geld om de iPhone exclusief te krijgen, maar als ze zo gaan puberen, laat dan eindelijk eens de vrije markt spelen?

Zonder subsidie kan Apple de iPhone perfect voor 300€ verkopen. zonder simlock of conttract. DAAR zouden mensen op springen! Momenteel betalen providers ongeveer 300-350€ voor de iPhone aan Apple, dus een prijs van €300 is voor Apple perfect doenbaar om mooie marges te maken, en ze bereiken er meteen een VEELVOUD van hun huidig publiek mee.

Wat zouden de,providers dan doen? Klanten met iPhones weigeren? ik dacht eht niet: ze zouden eindelijk van uit hun ivoren toren moeten komen en de vrije markt haar werk laten doen!

Helaas vrees ik dat een gezonde telefoniemarkt een droom zal blijven...
en hoe groot acht je de kans dat providers dan iphones gaan boycotten ?

koop je een prepaid/sim only/abbo stop je hem in je iphone, vervolgens zet je je telefoon aan je provider ziet he iphone, klik en je hebt geen signaal meer...
ik wil wel eens weten waar jij vandaan haalt dat de providers nu slechts 300 a 350 voor de iphone 4 betalen?
ik ben er vrijwel zeker van dat dat wel wat meer is, waarom zou anders t-mobile zijn geld op zijn? :P
Providers vreesden dat hun rol op de telecommarkt daardoor zou worden verminderd.
Lijkt me goeie zaak. Het word tijd dat operators inzien dat ze niets meer zijn dan verkopers van mobiele datapijpen.
Waarom moeten de providers dat inzien, wat hebben zij daar aan? Ja ze verkopen datalijnen maar wel datalijnen waar als je met je mobieltje in de hand staat niet zonder kunt. Ik denk eigenlijk dat de providers wel gelijk hebben dat ze Apple op haar plaats wijzen.
Ja ze verkopen datalijnen maar wel datalijnen waar als je met je mobieltje in de hand staat niet zonder kunt.
Precies, en dus moeten ze zich daar op concentreren. Maar operators willen veel meer dan dat, ze willen een end-to-end dienst leveren, ze verkopen toestellen met verziekte (branded) firmware en proberen allerlei extra diensten te verkopen waar je als consument helemaal niet op zit te wachten.

Ik wil gewoon een willekeurig toestel kopen, bij een v/d operators bandbreedte kopen en bij e.v.t. een ander bedrijf een VoIP/telefoon verbinding mocht ik willen kunnen bellen op m'n mobiel.
Als je als consument niet op die diensten zit te wachten neem je ze toch gewoon niet af. Het het maar net wat als je als belangrijkste in de communicatie ziet. Het mobieltje of het netwerk. Ga je helemaal voor het mobieltje dan is het netwerk achtergrond zaak, maar gaat het je om de communicatie dan wordt het netwerk belangrijker dan het mobieltje (gemakkelijk uitwisselbaar). De providers (en ik) vinden de communicatie belangrijker. Ik kies een abonnement en regel dan een mobieltje, niet andersom!
Dat riedeltje horen we maar al te vaak en het resultaat is dat je als vrije consument in een zogenaamde vrije econmie, in een vrije westerse wereld, zwaar beperkt word in je keuzes.
Wil je ons pakketje niet? Neem dan maar het pakketje van de buurman. Hoe dan ook, je zit vast aan een, door enkele bobo's vastgelegt pakketje. Lang leve de vrije markt, nietwaar ?

Nee, stap eens af van dat riedeltje en kom op voor een echte vrije markt ipv. dat pseudo dictoriaal gedrag van bedrijven blijven verdedigen. Door dit te "gedogen", houden we dit, als consument; zelf in de hand.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 4 december 2010 06:55]

Minder tussenhandel = goedkopere toestellen / abbonementen.
Tenslotte doen ze dit omdat ze er wat aan willen verdienen.
Anoniem: 329271
3 december 2010 14:44
Het was toch maar een gerucht, waar maken ze zich druk over?
Misschien heeft de analyst het mis en heeft het niet met de geintegreerde sim te maken. Misschien verdienen de telefoonmaatschappijen niet voldoende en verhogen ze daarom de prijzen. Misschien heeft Apple gouden bergen beloofd en komen die onvoldoende uit.

Al met al wederom een deuk in de Apple marketing machine. :)
Anoniem: 380275
@G-bird3 december 2010 16:43
Deuk in het imago van Apple? You wish! De meeste mensen beperken zich niet tot tweakers alleen en zo zou je bijvoorbeeld al weten dat HTC momenteel dezelfde wijze gebruikt als Apple met zijn antennagate om kritiek op hun HD7 te pareren of dat PC world uit eigen onderzoek concludeert dat Apple de concurentie wegveegt in termen van betrouwbaarheid en dienstverlening.

Mja als je alleen Tweakers leest dan neem ik aan dat je verwacht dat Apple volgend jaar failliet zal zijn. Maar die droom leeft op tweakers al sinds het onstaan van Tweakers.
Misschien heeft de analyst het mis en heeft het niet met de geintegreerde sim te maken. Misschien verdienen de telefoonmaatschappijen niet voldoende en verhogen ze daarom de prijzen. Misschien heeft Apple gouden bergen beloofd en komen die onvoldoende uit.
Aanname op aanname op aanname = onzin.

[Reactie gewijzigd door FireStarter op 3 december 2010 14:55]

Hoezo aanname op aanname op aanname?
G-bird geeft 3 verschillende redenen wat er aan de hand zou kunnen zijn, hij maakt geen aannames om die daarna te gebruiken in een andere aanname ;)

Dat je het er niet mee eens bent is wat anders, maar niet per direct onzin...
Gewoon je iPhone in België halen met een sim only en je maakt na 1,5 jaar winst.
Goh kun je het rekensommetje eens geven...
T-Mobile abonnementje van 29,- en iphone 3gs 16 GB voor zo'n 80,- bij introductie
In totaal dus zo'n 770,- betaald voor 2 jaar abonnement + iPhone 3gs.

De iphone4 16 GB kost los in Belgie 640,-
De iphone 3gs 8 gb 530,- (maar is nu natuurlijk goedkoper als bij introductie)

Dus in dat laatste geval moet je een abo vinden voor bellen en internetten voor een 10,- / mnd.
En in het eerste geval voor 5,41 ..
Maar NA die 2 jaar doet de Belgische iPhone het nog altijd (is immers kwaliteit), en wordt het rekensommetje anders, want bij T-Mobile betaal je nog door (ook al 'krijg' (betaald terug) je een nieuw(er) toestel, dat even goed/slecht belt als het vorige)
Anoniem: 223113
@PaulC3 december 2010 16:00
Als je contract afloopt moet je die altijd laten omzetten en niet stilletjes laten verlengen door de provider. Ongeacht welk toestel, SIM only is vrijwel altijd goedkoper.
Niet iedereen wilt snappen dat in de 500+ euro markt er abonnement vaak wel degelijk een goedkopere combinatie oplevert dan een los toestel kopen.

Ik vergelijk altijd op het moment dat ik het toestel wil nemen. Ik weet ook dat ik na 6 of 12 maanden wachten hetzelfde toestel voor minder kan krijgen. Maar dat is oneerlijk rekenen..

Feitelijk betaal ik nu bij vodafone 13,50 in de maand voor 275 minuten OF 550 sms'jes + 1GB data. Dus het valt me allemaal wel mee. Gun de providers ook wat, zo duur is het eigenlijk niet ;)
Begrijp ik, maar niet iedereen heeft die zwaardere belpakketten nodig.
Ik gebruik mijn phone eerder als mobile office, agenda,gps ...
en kom met gemiddeld 2,5 € de maand toe O-)
Onzin, ik heb altijd een abbo + duur toestel gekocht. Heb 2 maand geleden eens de voor mij interessante combinaties in het hogere segment zitten bekijken en SO was vrijwel altijd dik goedkoper en leverde betere voorwaarden op. Needless to say dat mijn volgende abbo een SO met lost toestel naar keuze zal zijn.
het gaat in het nieuws artikel om de mogelijke opvolger van de iPhone 4!! daar zou volgens geruchten geen simcard meer nodig zijn. deze zit dan geintergreerd in de telefoon zelf.
Ja hier vallen de providers over elkaar heen omdat er simlock vrije iPhones worden verkocht.

In België zijn ze daaraan gewend dus zal de prijs niet hoger liggen.


Al met al blijkt dat providers geld mislopen als mensen eerst €650 betalen en daarna €13 per maand voor een simonly.

Langleven de vrije markt, ik haal mijn iPhone toch in het buitenland.
Maar dat zal met een geintegreerde sim niet het geval zijn:
je koopt je iphone,
kiest een abbo,
sim wordt geprogrammeerd voor één provider(simlock...),
klaar,
van wat ik van t verhaal begreep is waar de meeste providers over vielen, is dat ze geen controle over hun sims meer hebben, extra kosten om de geintegreerde sim te proggen.

voor de gebuiker zou dit alleen maar makkelijker zijn, behalve als ze van telefoon wisselen... en de contacten synchroniseren van een iphone naar android/symbian/winmobding/bada/maemo is niet altijd even simpel... (soms wel)
de mogelijke opvolger van de iphone 4 is niet te koop, dus daar kunnen ze nu de prijzen dan ook niet van omhoog doen.
Hoeveel "winst" zou ik dan wel niet maken als ik helemaal geen iPhone zou kopen? Je praat over een besparing, investering wellicht maar het is zeker geen winst.
Gewoon je iPhone in België halen met een sim only en je maakt na 1,5 jaar winst.
Minder verlies. ;)
Als alle Europese providers nu opeens de prijzen van de iPhone verhogen, dan klinkt dat alsof ze dat met elkaar hebben afgesproken. Lijkt me een vorm van kartelafspraken.
Anoniem: 154887
@BBRabbiB3 december 2010 15:36
Dacht ik ook onmiddelijk aan, mag best onderzocht worden...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee