T-Mobile verkocht in Nederland 700.000 iPhones

T-Mobile heeft sinds de introductie van de iPhone in 2008 in Nederland ongeveer 700.000 exemplaren van de Apple-smartphone verkocht. Dat maakt de provider bekend in een bericht over snelheidsverhoging van smartphone-abonnementen.

T-Mobile introduceerde de iPhone 3G op 11 juli 2008 in Nederland. In het eerste jaar werden 200.000 exemplaren verkocht. Daarna maakte de provider geen nieuwe verkoopcijfers meer bekend. De exclusiviteit van T-Mobile eindigde in november vorig jaar, toen ook Vodafone en KPN de Apple-smartphone gingen verkopen. Inmiddels heeft T-Mobile dus 700.000 iPhones verkocht. Sinds de start van de verkoop van de iPhone werden in Nederland naar schatting tussen 4,5 en 6 miljoen smartphones verkocht.

De provider kondigde aan de snelheid aan zijn iPlan-abonnementen te verhogen. Die is nu nog 2Mbps per seconde, maar gaat omhoog naar 7,2Mbps, terwijl de uploadsnelheid wordt verdubbeld naar 768Kbps. T-Mobile verkoopt het als onbeperkt internet, maar na 1GB gaat de snelheid omlaag naar 64Kbps up en down.

Een andere wijziging is dat belminuten en sms'jes voortaan worden gezien als units, die onderling uitwisselbaar zijn. Elke belminuut of sms telt als een unit. Nu worden belminuten en sms'jes nog apart afgerekend. De nieuwe abonnementen zijn voor nieuwe iPhone-klanten daardoor een forse prijsverhoging. De iPlan-abonnementen volgen de iPhone-abonnementen op, maar kunnen in combinatie met elke smartphone worden afgesloten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-03-2011 • 15:37

103 Linkedin

Reacties (103)

103
94
47
0
0
5
Wijzig sortering
In totaal tussen de 4,5 en 6 miljoen verkochte iPhones in Nederland. T-Mobile had tot November vorig jaar exclusief verkooprecht. Dat zou betekenen dat andere bedrijven samen binnen 4 maanden ongeveer vijf keer zoveel iPhones hebben verkocht dan T-Mobile in drie jaar. Klopt hier iets niet? Lees ik iets fout?

Die snelheidsthrotteling is wel echt oplichterij. Verkopen ze onbeperkt internet, gaat je snelheid na 1 GB met 99% omlaag. Zoiets mag toch niet onbeperkt heten, jongens.

Edit: Oh oeps, dohohoho, sorry mannen. Zal volgende keer beter lezen. Kan iemand overigens de modstatus van m'n post even met minstens een punt omlaag gooien? Informatief issie nu bepaald niet :p
Edit: Bedankt. Wel zo eerlijk zo.

[Reactie gewijzigd door DamonTheron op 15 maart 2011 16:03]

Ja, er staat tussen de 4,5 en 6 miljoen smartphones, niet iphones. Hier vallen vele andere toestellen onder met Android, Blackberry's, Nokia Symbian Smartphone os etc.
Je leest niet goed er zijn in die periode 4,5 tot 6 miljoen smartphones verkocht
In totaal tussen de 4,5 en 6 miljoen verkochte iPhones in Nederland.
Smartphones, niet iPhones. Met 6 miljoen verkochte iPhones zou 1 op 3 Nederlanders er 1 moeten hebben. Daar zijn ze echt veel te duur voor.
Zoiets mag toch niet onbeperkt heten, jongens.
Natuurlijk wel, jij kan nog steeds downloaden, downloaden en nog meer downloaden alleen wat langzamer.
Ja technisch gezien, alé. Dat snap ik ook wel. Maar als je met je mobiele telefoon op het internet zit te kloten en je hebt 'onbeperkt' internet verwacht je niet dat je opeens met nog maar 99% van je originele snelheid door mag. Dan voel je je toch wel redelijk bij de neus genomen. Daarom vindt ik dat het niet echt onbeperkt mag heten, want een snelheidsverlaging van 99% is toch een redelijke beperking.
Als het alternatief datalimieten is dan is dit wel degelijk onbeperkt internet, je kunt die belangrijke email immers nog steeds sturen, daar gaat het om. Stellen dat het pas onbeperkt is als het 27/4 op volle snelheid blijft werken is erg onrealistisch. Onbeperkt betekent dat bij normaal gebruik de snelheid constant blijft en je geen zorgen hoeft te maken over rekeningen achteraf vanwege extra gebruik.
ja dat vond ik ook al raar. hoe kan het dat er in die korte tijd zo gigantisch veel iPhones bij zijn gekomen? geld dit alleen voor de iPhone vier dan zou het namelijk wel kunnen. T-mobile is sinds het begin van de iPhone al de de enige die hem aanbied (tegen veel te hoge prijzen, maar dat daargelaten) hoe kan er dan in 4 maanden 5 keer zoveel zijn verkocht door twee bedrijven?? klopt hier iets niet imo.
Je leest inderdaad verkeerd, het gaat over 4,5 tot 6 miljoen Smartphones. Daaronder valt dus ook Windows mobile, Android en andere telefoons die een dergelijk mobiel besturingssysteem draaien.
Je leest iets fout ja, 4,5-6 miljoen SMARTPHONES waarvan blijkbaar dus 700.000 als iPhone vanuit T-Mobile
Je leest iets fout. :)
Er staat niet "tussen de 4,5 en 6 miljoen iPhones", maar "tussen de 4,5 en 6 miljoen smartphones"
Er werden 4,5 tot 6 miljoen smartphones verkocht. Niet elke smartphone is een iPhone :)
Er staat smartphones,, geen iPhones.
700.000? Dat is echt achterlijk veel. Hoeveel mobieltjes lopen er überhaupt rond in Nederland? Dit is een aanzienlijk marktaandeel.
Vergeet niet dat dit dus ook mensen zijn die geupgrade hebben naar nieuwe versies van de iPhone.
Maar blijven een hoop telefoons.
en jij denkt dat al die oude iphone's weggegooit worden als mensen een nieuw iphone nemen??

ik heb nu zelf een iphone 4 en toen ik die kreeg heb ik mijn iphone 3g zonder enige moeite kunnen verkopen(er waren enkele mensen die ik ken die hem maar al te graag wouden hebben) maar ik heb hem dus nog heel mooi kunnen verkopen voor een bedrag van 175 euro(en dat voor een telefoon die 2 jaar oud was op dat moment)

maar ik denk dat er dus over het algemeen 80% tot 90% zijn oude iphone gewoon weer verkoopt
Ik heb hem zelf voor 176 euro "verkocht" aan zonzoo via de Media Markt hierdoor hoefde ik alleen de telefoon te geven en kon ik de oplader en kabel houden. Ging erg makkelijk en dat zelfs na 2 jaar.
Dit is over 4 jaar gesmeerd (waarvan de helft tevreden iPhone 1/2/3 gebruikers zijn die weer een nieuwe kopen), en aangezien er meer mobieltjes dan NLers zijn valt er heel weinig over het aandeel te zeggen...

175.000 gem. per jaar bijna = namelijk ongeveer 1/100 mensen = dus 1% marktaandeel, dan doen meerdere wel 2 jaar met hun abbo (laten we zeggen 50%) dan is het marktaandeel misschien 1.5 tot wel 2%... Uiteraard geldt dat voor mobieltjes, en niet specifiek voor smartphones (wat 2 verschillende dingen zijn).

Tegenover de smartphones die dus tussen de 4,5/6 miljoen stuks in die zelfde tijd is wat dus meer dan een miljoen per jaar is, is dat aandeel duidelijk kleiner dan je denkt, ten minste 10 tot 20% het is maar net wat je aanzienlijk marktaandeel vindt ;) Dan zou IE6 ook nog een aanzienlijk marktaandeel hebben :P

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 maart 2011 16:08]

Kleine toevoeging, T-Mobile is pas met de iPhone begonnen vanaf versie 3G, daarna de 3Gs en nu de 4, dat zijn toch wat minder modellen dan als waar jij het over hebt, waardoor het rekensommetje er weer heel anders uit komt te zien. Ten tweede, meen ik dat in 2008 de iPhone bij T-Mobile introductie vond, waardoor de looptijd in jaren nu pas op 3 staat.
Je rekensom loopt over van aannames. Ten eerste klopt de 175000 per jaar niet (zie rekensom een stukje naar boven). Waar baseer je op dat dat de helft daarvan al eerdere iPhone gebruikers zijn? Bron?
En meer mobieltjes dan Nederlanders, tja ik denk eigenlijk dat er heel weinig Nederlanders zijn met meer dan 1 iPhone. Het is een duur toestel.

Uit deze gegevens is niets te zeggen over marktaandeel.
Ik zeg ook dat er geen echte duidelijk conclusie uit te trekken is, wel aannames en die vertel ik dan ook :) Verder, denk ik dat het percentage wat opnieuw een iphone koopt veel hoger ligt dan ik zeg dus ik pak al zeer bewust een 'klein' getal, verder is niks uit de lucht gegrepen ik nam aan dat de iPhone vanaf dag 1 bij t-mobile verkocht werd wat blijkbaar niet zo is, dat is geen gebakken lucht maar een logische aanname die door feiten omver wordt gegooid, inderdaad een beetje dom dat ik het ookal heb ik het artikel wel gelezen niet heb gelezen (lees: in me opgenomen) ;)
Een telefoon is na 2 jaar afgeschreven, dus waarschijnlijk is bijna de helft van dit aantal al kapot/achter in de kast.
en andere wijziging is dat belminuten en sms'jes voortaan worden gezien als units, die onderling uitwisselbaar zijn. Elke belminuut of sms telt als een unit.
Omdat dat niet mogelijk was bij T-Mobile heb ik er voor gekozen mijn iPhone4 te importeren en een sim-only van Vodafone te nemen. Ik gebruik mijn telefoon namelijk voor sms-en en internet, bellen maar af en toe. Ook was het niet mogelijk een sms-bundel te nemen bij de special iPhone abonnementen waardoor ik een paar keer hele hoge rekeningen heb gehad door te veel smsen.

Dit is dus een in mijn ogen positieve verandering.

700.000 klinkt trouwens erg veel! Ik ben benieuwd wat de verdeling is tussen de 3G, 3GS en de 4. Want ze zullen aan veel klanten die de 3G kochten ook weer een 4 hebben verkocht 2 jaar later.
Valt toch wel mee, dat zijn er nog geen 200.000 per jaar, en blijkbaar stijgen de verkopen niet echt want als het eerste jaar al 200.000 verkocht zijn, moeten de jaren er op lager zijn (700.000-200.000=500.000 / 3 (jaar) = 166.666 per jaar)...

edit: natuurlijk wel enkel via t-mobile, maar dat is toch het grootste verkoopkanaal in NL tot voor kort.

edit: berekening was inderdaad vanaf de verkeerde datum ;) Zoals hieronder wordt gezegd zijn er gem. ~285.000 iphones per maand verkocht (na het eerste jaar ~200.000)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 15 maart 2011 18:42]

Je rekent verkeerd, want na het eerste jaar zijn er nog slechts 2 jaren (eigenlijk 1 jaar en 9 maanden) geweest. Immers: zomer 2008 de 3G, zomer 2009 de 3GS, zomer 2010 de iPhone 4. Dus die 500.000 zijn verkocht in ongeveer 1,75 jaar -> 285.000 per jaar.
Introductiedatum is 11-07-2008. 2011 is nog niet bepaald om, dus om de overige 500.000 te verdelen over 3 jaar is erg kort door te bocht.

500.000/26=19250 per maand
19250*12=231000 per jaar
Lol 1 op de 25 Nederlanders heeft een iPhone :/
Je berekening klopt om 2 redenen niet:
1. Dit zijn de T-Mobile iPhones, niet de KPN, Vodafone of import
2. Als 1 persoon de 3G en daarna de 4 koopt geldt deze persoon niet opeens als 2 personen, maar wel als 2 verkochte iPhones.
Zijn een stukkie meer dan 1 op de 25 denk ik, dit is alleen maar via de officiële tmobile abbo hè!
Geld dit ook voor huidige iPhone abonnementen? Dat kan ik niet opmaken uit de tekst ;). Er staat dat het de snelheid + SMS / Belminuten telling gaat verbeteren, maar niet of het ook geld op de huidige abonnementen..

Verder inderdaad wel erg veel, maar ze zijn volgensmij ook de enigste provider nog met onbeperkt internet. (zelfs in het 30 euro per maand abonnement).
Geldt uiteraard alleen voor de nieuwe iPlan abo's.
Wow, flinke verlaging van aantal belminuten en smsjes. Het is nu min of meer 'of' in plaats van 'en' (strikt genomen niet of, want uit één bundel, maar in plaats van voorheen min of meer 300 credits, nu slechts 150 credits).
Inderdaad, daar baal ik ook flink van. Op de site van tmobile staat dat lang niet iedereen zoveel smsjes nodig had. Nou, ik ben wél zo iemand. En met bellen ging ik er ook vaker overheen. Goed dat ze de snelheid van internet verhogen, slecht dat ze de bundels halveren

Linkje:
http://www.t-mobile.nl/i-abonnement
Anoniem: 335608
15 maart 2011 16:11
Even voor de duidelijkheid. Geldt die snelheidsverhoging ok voor lopende iPhone abonnementen? Dat zou ik in ieder geval erg kunnen waarderen.
En hoe zit het met het onbeperkte internet? Ik zou nu geen last hebben van een 1GB limiet, haal de 1 GB nooit in een maand als ik m'n telefoon enigszins normaal gebruik. Gemiddeld verbruik ik ongeveer 500 MB per maand.

De limieten moeten echter wel mee schalen. Als er nieuwe trends ontstaan waardoor het verbruik stijgt zullen ze gewoon moeten investeren in nieuwe technieken met meer capaciteit.
Op de kabel en via ADSL zie je ook dat de snelheden stijgen, zonder dat de maandelijkse kosten omhoog gaan. Dat is ook logisch in het kader van de exponentiële groei in technische ontwikkelingen. Ik vind het daarom wel heel vreemd dat men eerst alles onbeperkt heeft gemaakt en nu weer terug gaat naar een pay for usage model.
Met de komst van het internet was het juist andersom, eerst per tik betalen en daarna all you can eat via de kabel.

Ik hoop dat er een keer een externe partij het hele telecom wereldje doorbreekt.
Hetzelfde zie je nu gebeuren in de race om mobiel betalen. Niet alleen traditionele spelers mengen zich hier. NFC lijkt in de nabije toekomst de heilige graal te zijn en op dit moment doen veel partijen hun best om daar het beste op mee te liften of zelfs de standaard te zetten.
En nu zijn ze bij meer providers te krijgen en worden ze ineens 15 euro per maand duurder...
€45 in de maand vind ik wel heel erg veel, geef mij dan maar een iPod touch.
700.000 iPhones bij T-Mobile alleen. Ik vind dat toch erg bijzonder hoor. In mijn directe omgeving zie ik niet zoveel iPhones. Wel HTCs, Nokia's en Blackberries; maar misschien behoor ik niet tot de doelgroep en de mensen in mijn omgeving ook niet? ;)
Afgelopen weekend zat ik te lunchen aan het Waterlooplein... en daar zag ik eimand aan het tafeltje verderop met een iPhone... de vraag is of die ook van T-mobile was...
7,2 Mbps met een maandelijkse limiet van 1000 mb vind ik een beetje overdreven. Als je het echt zou willen heb je de limiet binnen 20 minuten al bereikt.
De oplossing van het afknijpen vind ik wel acceptabel. Dan kun je tenminste nog gewoon je mails en dergelijke (agenda updates) blijven ontvangen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee