Apple verkoopt meer iPhones en minder iPods

Apple heeft afgelopen kwartaal 7,4 miljoen iPhones verkocht, zeven procent meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Ook de verkoop van Macs nam toe. Apple bracht in hetzelfde kwartaal echter minder iPods aan de man.

Door de toename van verkopen van iPhones en Macs stegen de omzet en de winst aanzienlijk, meldt Apple bij de presentatie van de cijfers, die de periode tussen juli en september bestrijken. De omzet kwam uit op 9,87 miljard dollar, waar dat vorig jaar nog 7,9 miljard dollar was. De nettowinst steeg naar 1,67 miljard dollar, fors meer dan de 1,14 miljard dollar winst die in hetzelfde kwartaal vorig jaar behaald werd.

De verkoop van iPhones steeg afgelopen kwartaal met zeven procent en zal volgens Apple in het huidige kwartaal nog verder stijgen. De iPhone 3GS komt in landen, waar het toestel eerst bij slechts één provider te krijgen was, onder de vlag van meerdere providers op de markt. Of dat ook in Nederland gaat gebeuren, is vooralsnog onbekend. T-Mobile heeft het alleenrecht op de verkoop van de iPhone. Bovendien komt de Apple-smartphone ook naar China, dat de grootste afzetmarkt voor mobieltjes ter wereld is.

De verkoop van iPods daalde van 11 miljoen een jaar geleden naar 10,2 miljoen. Daarmee kwam de verkoop van de muziekspeler op hetzelfde niveau uit als in het vorige kwartaal, toen Apple ook een goed kwartaal had. De daling was nagenoeg exclusief toe te schrijven aan de mindere verkopen van de modellen iPod Nano en Classic. De verkoop van de iPod Touch verdubbelde, volgens Apple.

De fabrikant verkocht 3,05 miljoen Mac-computers, een stijging van 17 procent ten opzichte van een jaar geleden. Afgelopen kwartaal kwamen nieuwe modellen op de markt en bracht Apple een nieuwe versie van zijn besturingssysteem Mac OS X uit: Snow Leopard.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-10-2009 • 09:05

155 Linkedin

Submitter: torp

Reacties (155)

155
146
54
1
0
5
Wijzig sortering
maar even on-toppic:

Ik vind het niet geheel onlogisch... Als je bijvoorbeeld kijkt naar de iPod Touch... Deze heeft zowat alle functies die de iPhone ook heeft... Maar waarom zou je een iPod Touch kopen als je ook voor een iPhone kan gaan? Teminste... Dit was mijn gedachtegang.
Misschien heb je al een goede telefoon, of wil je niet aan een (veels te duur) abonnement vastzitten?
Niet veel te duur als je gewoon gebruik maakt van de minuten en smsberichten die je koopt. Dan heb je gewoon een iPhone voor hetzelfde bedrag wat je zou betalen als je een andere telefoon hebt. Verschillende Blackberry's zijn even duur of zelfs veel duurder. Hoor je daar wel eens mensen over zeiken dat ze te duur zijn?
Je redenatie klopt niet als ik naar de cijfers kijk; de iPod Touch heeft de grootste stijging qua verkopen gemaakt in het afgelopen kwartaal. Ik denk juist dat veel mensen die geen iPhone willen kopen vanwege de koppeling met het abonnement (of al een mooie telefoon hebben) gaan voor een iPod Touch.
@ Haeszens35: Het scheelt toch behoorlijk in prijs. Als je geen (extra) telefoon wilt, maar wel de functionaliteit van de iPod, dan kun je voor een aanzienlijk lager bedrag uit de voeten.
Omdat je dan niet iedere maand een abonnement hoeft te betalen?
Omdat een iPhone meer dan 2x zo duur is wellicht?
Mensen die niet 2 jaar vast willen zitten aan een T-mobile abbonnemnt?
En als ze daar al voor kiezen te weinig krijgen voor hun geld.
Die mensen die zijn heel blij dat er een goedkope keuze bestaat met toegang tot de App Store en dergelijken.
Wat dacht je van het prijsverschil? Als je geen behoefte hebt aan (dure belminuten en sms-jes en) een flat-fee mobiel internet abo dan is zo'n ipod touch een mooie uitkomt lijkt me. Even los van dat ik het van een telefoon wel fijn vind als de batterij een paar dagen mee kan. Of geen zin in slecht bereik?

Allerlei redenen te bedenken die er voor anderen misschien weer niet toe doen.
ik heb een touch. Die doet wat-ie moet doen. heb ook een telefoon, zonder appeltje erop. die doet ook wat-ie moet doen.

Ik heb geen zin om muziek te luisteren, games te spelen, andere, al dan niet internetgerelateerde, apps gebruiken om er dan achter te komen dat de accu leeg is. dat geeft niks bij een ipod, maar wel bij iets waarmee je zou willen bellen.

dáárom: telefoon om te bellen, touch voor de rest.
Omdat de iPod touch geen abonnement vereist.
Anoniem: 280725
20 oktober 2009 09:11
Mensen die voor een iPhone kiezen hebben dan ook een iPod.
Dus zo zal ik het niet helenmaal zien.
Ik vraag me wel af hoeveel iPod modellen we overhouden als ik kijk naar de komende jaren.
Voor een klein model als de nano blijft er altijd wel een markt. Zeker in de running / fitness wereld waar de nano i.s.m. Nike ook gepushed wordt.
Ik denk dat er inderdaad een iPhone overblijf, ipod touch, en een nano.
Classic verdwijnt op het moment dat de touch 128 GB groot is en een shuffle?
denk dat die verdwijnt.
Ik denk dat de classic ook wel blijft, omdat dat model met een hardeschijf werkt en dus veel meer ruimte heeft. Er zijn genoeg mensen met een enorme mp3 collectie, die graag de gehele collectie op hun apperaat gooien (duurt even, maar goed)
Persoonlijk denk ik dat Sub_NL wel gelijk heeft. Buiten dat de classic een beetje outdated en ouderwets aan het worden is, is de iPod Touch voor Apple veel lucratiever. Voor de iPod Touch zijn door Apple veeeeele malen meer applicaties te verkopen dan voor de classic. Als de volgende generatie straks 128GB opslag heeft, heeft de classic eigenlijk ook geen toegevoegde waarde meer en is het niet meer dan een klassiek ogende koelkast die toevallig ook muziek kan maken.

Ik denk ook dat het feit dat er al sinds 2007 (160GB versie) geen echte nieuwe classic meer op de markt is gekomen dat dat ook wel aangeeft dat de ontwikkeling een beetje stil is gezet.
Ik denk dat ze de classic gaan lozen en dat ze van de Nano een soort van iPod Touch-mini gaan maken. De iPod shuffle gaat gewoon door zoals die al ging. Ook zal er een iPhone shuffle komen die, door het ding te schudden, een willekeurig telefoonnummer uit je adressenbestand belt :+
die apps bestaan al :+
Mensen die voor een iPhone kiezen hebben dan ook een iPod.
Ik heb een iPhone maar zie niet helemaal de meerwaarde om er een iPod bij te kopen (op de nano na), en ik denk dat ik zeker niet de enige ben ;)

[Reactie gewijzigd door Klaphekje op 20 oktober 2009 10:08]

Jawel jij hebt ook een iPod, die zit namelijk in je iPhone.
Toch knap dat ze in dit soort barre economische tijden hun winst weten te vergroten.
Ook een kwestie van goed financieel management, men heeft flinke reserves.
Denk dat het meer vraag en aanbod is..
Kijk naar andere telefoon fabrikanten. Die maken ook nog steeds winst. Mensen willen graag een telefoon en muziek speler in 1 die makelijk te bedienen is. 1 apparaat is makkelijker en handiger dan diverse kleinere apparaten ;-)
Anoniem: 95032
@Sluuz20 oktober 2009 18:40
Dat heeft met kwaliteit te maken. Mensen gaan zich dan ook beter informeren over hun aankoop. Je weet bijvoorbeeld dat als je vandaag een Mac koopt die over 2 jaar nog steeds up to date zal zijn en geen extra kosten zal vergen. Bij een Mac weet je ook dat je hem over 5 jaar nog zal kunnen gebruiken. Mijn PC vrienden beweren altijd dat ze een goedkopere machine gekocht hebben maar als ik in de loop der tijd hen er op wijs dat ze de kosten van hardware upgrades eens in het totaal plaatje moeten opnemen, blijkt plots dat ze hun machine veel duurder geworden is en ze meestal al een nieuwe PC hebben gekocht voor ik aan mijn volgende Mac toe ben.
Apple heeft extreem hoge marges op hun producten. Hun winstmarge is 40% terwijl de rest van de markt maar 7.5% heeft heeft op hun producten.

http://digitaldaily.allth...les/2009/08/bernstein.jpg
Hun winstmarge is 40% terwijl de rest van de markt maar 7.5% heeft heeft op hun producten.
Je weet toch het verschil tussen bruto en netto hoop ik?

Volgens de laatste cijfers had Apple een BRUTO marge van 34%, NETTO komt dat op 17% en dat zeker niet exorbitant.

Hier een paar andere bruto margecijfers om het e.e.a. in de juiste context te plaatsen

Microsoft 80%
Dell 19%
Nokia 31%
MS is software NIET hardware

Dell en nokia zijn ongetwijfeld ook bruto waarmee je dus enkel aantoond dat Apple wel degelijk vand e hoogste winstamrges uit de bussines heeft.
MS is software NIET hardware
En waarom rechtvaardigt dat volgens jou een hoge marge?

Je vergeet dat Apple ook software maakt (OSX, iPhone OS, Filemaker, iWorks, XCode etc...)
Anoniem: 181786
@Carbon20 oktober 2009 11:21
Daarnaast maakt Microsoft ook hardware.
Wel zoek dan de nummers van hardware op. Hun muizen en toetsenborden zijn excellent voor een aanvaardbare prijs waar je niet meer betaalt voor 6functietoetsen ipv 12 of toetsen die geblokkeerd zijn.
Als je dan kijkt naar een Xbox360 kan je moeilijk zeggen dat ze met zo'n lage prijs veel winst op maken, dat moet uit de accessoires komen.
Je doet maar wat lukraak aannames. De kans is vrij groot dat ze op de hardware van de Xbox 360, op muizen en toetsenborden winst maken.

Je vergeet ook voor het gemak even waarom de Xbox 360 nu voor zulke prijzen in de winkel ligt. Echt niet omdat Microsoft dat nu zo graag wil. Maar ik meen ergens gelezen te hebben dat er nog steeds winst op gemaakt wordt aangezien er nogal verouderde techniek in zit, wat de kostprijs steeds verder omlaag haalt.
Meen je dat ergens gelezen te hebben?... Dat is algemeen bekend dat Ms vrij snel zonder verlies op de verkopen zat (als je de miljoenen reparaties niet meetelt).

En dat ze er winst op maken is vrij logisch. Het ging er hier bij sommige mensen over dat ze 80% winst zouden maken wat belachelijk is om ook maar te denken.
Je begrijpt het niet, een iphone is software + hardware, windows/office/meeste van MS is bijna uitsluitend software en amper hardware (verpakking/dvd)

Dat geeft dus dat na de ontiwkkelkosten van MS er amper nog kosten bijkomen DVD persen en verpakken kost immers niks. Echter bij apple heb je dit niet, na de ontwikkelkosten van een iphone, heb je nog steeds vaste kosten qua hardware die je bij elke iphone terug hebt . Eens de ontwikkelkosten bij MS dus verdiend zijn heb je zowat pure winst, echter bij apple niet eens de ontwikkelkosten daar verdiend heb je nog steeds een grote kost qua hardware asemblage.

Logisch dus dat MS meer bruto winst zou maken dan apple.
Xbox, muizen, toetsenborden en natuurlijk de marktleidende software paketten Windows en Office.
Anoniem: 95032
@k99520 oktober 2009 18:46
Wat heeft het verschil tussen hardware en software nu te maken met de winstmarge? Of bedoel je dat het wel heel duidelijk is dat dat MS geen PC's wou bouwen omdat het via software zijn klanten harder kan rollen dan met hardware?
Anoniem: 80466
@Carbon20 oktober 2009 11:01
Microsoft 80%
Pure bullshit, de bruto winst van Microsoft is van 25% in 2004 elke jaar langzaam gestegen naar 37% in 2008 en weer gedaald naar 35% voor 2009
http://www.microsoft.com/msft/reports/default.mspx
Pure bullshit, de bruto winst van Microsoft is van 25% in 2004 elke jaar langzaam gestegen naar 37% in 2008 en weer gedaald naar 35% voor 2009
Dat is de marge voor belasting!

De bruto marge is 79.2%

http://moneycentral.msn.c...ProfitMargins&Symbol=MSFT
Anoniem: 80466
@Carbon20 oktober 2009 13:27
De bruto winst is totale omzet min de totale kosten voor belastingen en dit is een thread over de bruto winst
Fout!

Dat is de operationele winst!

De brutowinst is de verkoopprijs minus de inkoop prijs van een product.

Zie ook: Brutowinst

en Brutowinstmarge

[Reactie gewijzigd door Carbon op 20 oktober 2009 14:14]

En is dit een berekening op basis van Omzet - productie kosten. Of op basis van Omzet - productie - R&D - overhead - marketing etc?

Als het tweede het geval is dan doet Apple het wel heel erg goed. Is het eerste het geval dan zul je er rekening moeten houden dat Apple zijn ontwikkelingskosten over veel minder producten uit kan smeren. Voorbeeld: als je eerst 10 jaar aan het ontwikkelen bent en dan pas met een product komt, moet je veel meer verdienen aan dat ene product dan wanneer je tussendoor ieder jaar iets maakt wat net wat beter is dan het vorige. In het tweede geval verdeel je die kosten namelijk over die 10 jaar.

Wat ook belangrijk is is dat Apple verdiende aan iedere belminuut, sms en internet gebruik van iPhones toch? Vind ik een prima winstmodel, als ik kijk naar wat ik betaal voor mijn iPhone dan heeft T-Mobile volgens mij meer last van de "apple premium" dan ik...
Wat ook belangrijk is is dat Apple verdiende aan iedere belminuut, sms en internet gebruik van iPhones toch? Vind ik een prima winstmodel, als ik kijk naar wat ik betaal voor mijn iPhone dan heeft T-Mobile volgens mij meer last van de "apple premium" dan ik...
Dit kan je niet menen :'(
Alles wordt op de consument geheveld wees toch niet zo focking naïef |:(
Dit zijn schandalige praktijken van een monopolist. (Kan geen andere conclusie trekken dan dat ze een soort van monopoly bezitten).

Prachtige producten hoor en daarom des ter jammerde dat ze er een niet zo fraai winst model op na houden. Helemaal gezien de exorbitante adviesprijzen van de Apple producten.

I rest my case.
Ach, Apple gebruikers niet alleen. MS heeft op bepaalde producten (Office?) nog veel hogere winstmarges (80% toch?). Imho doet Apple dit erg netjes, in deze tijd zoveel relatief dure apparaten verkopen :)

[Reactie gewijzigd door user109731 op 20 oktober 2009 09:52]

Ja software vs hardware, echt te vergelijken |:(
Op de iPhone staat ook software. Maar dat verschil doet er hier natuurlijk niet toe. Of vind jij hoge winstmarges op software wel normaal, maar zodra er hardware bij komt is het opeens absurd?

[Reactie gewijzigd door user109731 op 20 oktober 2009 11:52]

Je begrijpt het niet, een iphone is software + hardware, windows/office/meeste van MS is bijna uitsluitend software en amper hardware (verpakking/dvd)

Dat geeft dus dat na de ontiwkkelkosten van MS er amper nog kosten bijkomen DVD persen en verpakken kost immers niks. Echter bij apple heb je dit niet, na de ontwikkelkosten van een iphone, heb je nog steeds vaste kosten qua hardware die je bij elke iphone terug hebt . Eens de ontwikkelkosten bij MS dus verdiend zijn heb je zowat pure winst, echter bij apple niet eens de ontwikkelkosten daar verdiend heb je nog steeds een grote kost qua hardware asemblage.

Logisch dus dat MS meer bruto winst zou maken dan apple, wat ze blijkbaar niet doen : zie hieronder). Wat nog maar eens aantoond dat apple wel degelijk grote winstmarges heeft (wat hun goed recht is)
Anoniem: 95032
@k99520 oktober 2009 18:44
Jij begrijpt het ook niet blijkbaar. Waarom moet MS 80% winstmarge hebben op hun software? Ze kunnen toch ook gewoon de prijs laten zakken en maar 40% pakken? Dus als men de stelling hanteert dat Apple gebruikers zich graag laten rollen kan dit dubbel zo hard beweert worden over MS klanten.
Met liefde voor Steve :P
Of Apple gebruikers hebben niet zo'n closed-minded gedachtengang als jij en zijn bereid om een hoger bedrag te betalen voor een product dat naar hun mening beter is.

Dat zou natuurlijk ook nog kunnen

Ik realiseer me nu dat iemand die zo denkt als jij daar niet bij stilgestaan heeft, en er ook een goede kans is dat deze opmerking niet tot je doordringt, omdat je zelf waarschijnlijk nergens voor openstaat.
Het verhaal gaat dat vandaag nieuwe items worden aangekondigd;

- Redesigned plastic MacBooks
- Redesigned "impressive" iMacs
- Mac mini updates, including one based on Mac OS X Server
- Multi-touch "Magic Mouse"
- A multi-touch "trackpad gadget" for desktop Macs

http://www.macrumors.com/...rdware-tomorrow-swirling/

Dat zal het ook wel weer gaan doen voor het volgende kwartaal.
Als dat ook maar enigzins klopt natuurlijk, het is puur een gerucht.
Anoniem: 280725
@threnody20 oktober 2009 09:29
Dat zeggen ze al ongeveer 2 maanden lang...
Ik werk zelf in een Apple Premium Reseller, als je onze voorraden ziet zal er de komende weken nog niet veel uitkomen.

Maar wie weet, mijn iMac is wel aan vervanging toe.
Dus ik hoop das asap wat word geïntroduceerd maar ik betwijfel het.
Anoniem: 280725
@threnody20 oktober 2009 13:59
Het word raar genoeg toch niks vandaag..
Link: http://www.9to5mac.com/apple_store_is_open

Nog maar even wachten dan :)
Als we alle geruchten rondom Apple moeten geloven, zijn er ondertussen al 5 extra generaties MacBooks, 3 verschillende formaten iPhones en een stuk of 10 iTablets.

De website heet niet voor niets MacRumors...
Dat mensen goed gestemd zijn over Apple blijkt ook uit de beurswaarde, die staat bijna op hetzelfde niveau als in het succesjaar met de lancering van de eerste iPhone, andere bedrijven zitten nog niet op dat niveau. Niet alleszeggend natuurlijk, maar nu wordt dit dus ondersteunt door daadwerkelijke goede cijfers. Erg leuk om te zien dat men met de iPhone toch weer een succesnummer ter opvolging van de iPods (die toch ooit uit de gratie zullen raken) heeft gevonden. Een sterke alternatieve computerfabrikant houdt de techwereld spannend en leuk!
Ik denk dat door de komst van de iPhone de plek van Apple in de markt veranderd is.. De telefoon werd destijds behoorlijk gepromoot. Waarom een iPod als je op je iPhone ook muziek kan luisteren? De iPhone werkte (voor veel mensen) goed, en dit maakt dat sommige van deze mensen nieuwsgierig zijn naar andere Apple producten.

iPod e.d zijn niet echt 'besturingssystemen', het zou dus kunnen dat de iPod Apple's desktop/laptopmarkt niet omhoog stuwde, en de iPhone dit wel heeft gedaan.

[Reactie gewijzigd door BeRtjh op 20 oktober 2009 18:36]

Ik hoorde vanmorgen op RTLZ dat Apple een recordstand op de beurs heeft, grappig tijdens een recessie.
Ik hoorde vanmorgen op RTLZ dat Apple een recordstand op de beurs heeft, grappig tijdens een recessie.
de Dow Jones is inmiddels ook alweer door de 10.000 punten heen (en is daar redelijk stabiel in gebleven de afgelopen dagen). Nu vind ik de beurs niet echt een goeie indicatie van wat er in de echte wereld gebeurt, beurs handelaren / analisten zijn nogal paniekerig, maar het laat wel zien dat we te maken hebben met een voorzichtig herstel.

Helaas zijn er een aantal sectoren, zoals de bouw en electro sectoren, die het eerste een rotklap krijgen, en als laatste weer in herstel terecht komen, dus hopelijk zet 't vlot door.
Klopt helemaal, maar het herstel zie je bij de meeste bedrijven rustig aan omhoog gaan, dit terwijl Apple omhoog is geschoten. Dat zegt in ieder geval dat men weer meer vertrouwen heeft in specifiek dat bedrijf, meer nog dan de concurrentie.
Anoniem: 318625
20 oktober 2009 09:17
Dit komt omdar er geen reden is om een ipod naast je iphone te hebben. Alle functies zitten al op de ipod. De mens moet tegenwoordig ook overal bereikbaar zijn dus is de iphone gewoon een betere keuze
Ik vind de iPhone net de minst interessante keuze. Net omdat je altijd bereikbaar wil zijn en dus niet je batterij leeg wil hebben omdat je te lang naar muziek hebt geluisterd.
Bovendien is het prijsverschil nog groot tussen ipod en iPhone.

edit: voor het prijsverschil koop ik een relatief eenvoudige GSM met lange batterij levensduur. Nadeel is dat je met 2 toestellen rondloopt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 176498 op 20 oktober 2009 10:58]

Apple maakt inderdaad mooie producten... Wat me wel opvalt is iets waar men Microsoft altijd op aanviel, maar waar ik bij Apple nog weinig mensen over hoor praten:

De omzet van Apple was 9,87 miljard dollar, en de winst 1,67 miljard. Dat is een winstmarge van bijna 17 %... Van de 200 euro/dollar die je betaalt voor een iPod Touch is 34 euro/dollar pure winst. Dat zijn mooie cijfers in tijden van economische crisis!

Overigens heeft Google naar ik meen soortgelijke winstmarges.
Je haalt hem bijna goed aan. De winst is in dollars waarschijnlijk meer richting de 25 dollar. De verkopen in Euro's hebben een veel hogere marge gekregen, vanwege het dalen van de dollar.

Waarschijnlijk heeft Apple een hele grote bak met euro's en aangezien de yuan zoveel mogelijk gekoppeld is aan de dollar, zullen de aankopen in euro's in China helemaal goedkoop worden. Het zal mij niet verbazen als we volgend kwartaal nog veel grotere marges zullen zien.
Ik denk dat een beter titel zou zijn "minder MP3 spelers verkocht".
Volledig oninteressant, net als de kop van tweakers. Mijn voorstel voor een kop:

'Apple presenteert beste kwartaalcijfers ooit'

Het gaat om de bottom line, het nieuws is hier dat het bedrijf ondanks de crisis zeer goede resultaten boekt. Dat er minder iPods verkocht zijn is oninteressant en logisch gezien de groei van de iPhone verkopen. Het verbaast me eigenlijk ook niet, zoveel koppen over Apple op t.net zijn op een of andere manier negatief de laatste paar jaar.

Ook niet genoemd, wat ik ook wel toepasselijk had geacht op een IT site, is de eerste officiële indicatie van binnen het bedrijf dat er een grote launch aankomt voor de Kerst (men verwacht de tablet).

http://money.cnn.com/2009...tm?postversion=2009101918

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 20 oktober 2009 13:34]

Waarom komt er altijd wel de opmerking dat tweakers negatief tov apple is? Er staan soms 3-4 apple related topics per dag die allemaal positief zijn, echter als men durft iets negatiefs te zeggen komen er zo'n commentaren.

De titel klopt gewoon iphone verkopen omhoog, ipod omlaag.
Anoniem: 261542
@k99520 oktober 2009 14:05
kijk maar eens naar de nieuwskoppen van andere nederlandstalige sites over hetzelfde evenement.

http://news.google.com/ne...bP1iw-eJK4M56GvEhAIBuBe2M

dan valt op dat die andere sites veel enthousiaster zijn dan wokke. waarom dat is weet ik niet, maar het is zo en ik ben het met dr. strangelove eens dat het wel opvalt.

ik spreek er verder geen waardeoordeel over uit maar het verschil is significant.
Nou, inderdaad als je het zo ziet valt het wel op! :)
Ik zie er nochtans verschillende tussenstaan die hetzelfde zeggen, haten die dan ook allemaal apple? Iphoneclub inclusief?

Enthousiasme bij de media zit trouwens verkeerd. Je moet niet apple de lucht inprijzen of afbreken maar de feiten weergeven en die klopte hier. Ja je had kunnen zeggen dat men meer winst maakte, dat de omzet hoger was dan vorig kwartaal ,... maar dan werd de titel ggelijk aan het artikel.
Verschillende is exact 2, waaronder die van tweakers. Dit zijn de koppen op die pagina, in vet de enige twee die uit de toon vallen, één daarvan is t.net.

iPhone zorgt voor recordcijfers Apple
Recordkwartaal voor Apple
Mac, iPhone bezorgen Apple miljardenwinst
Apple zeer sterk in voorbije kwartaal
Apple maakt kwartaalcijfers bekend: Wow!
Apple overtreft verwachtingen in KW4 2008/09
Apple overtreft verwachtingen
Resultaten Apple enthousiast onthaald
Apple: Concurrentie kan iPhone nog steeds niet bijbenen
Meer winst voor Apple
Apple verrast met goede financiële resultaten
Apple behaalt beste kwartaalresultaat ooit
iPhones en Macs vliegen over toonbank
Recordwinst voor Apple, iPod-verkoop daalt fors
Apple: sterk Q4 dankzij Mac en iPhone, optimistisch voor Q1
Apple presteert veel beter dan werd verwacht
Apple verkoopt meer iPhones en minder iPods
Apple verkocht 7,4 miljoen iPhones in 3 maanden
Apple maakt kwartaalresultaten bekend: 7,4 miljoen iPhones verkocht
Apple verkoopt meer iPhones en Macs dan ooit
Kwartaalcijfers van Apple: meer Macs, minder ipods en iphones?

Het is vrij duidelijk dat tweakers.net de lading van het artikel opnieuw niet goed weergeeft, en dat helaas opnieuw met een enigszins negatieve spin doet.

[Reactie gewijzigd door Dr. Strangelove op 20 oktober 2009 15:52]

3 eigenlijk : Recordwinst voor Apple, iPod-verkoop daalt fors

Daarnaast zijn er nog 6 die zich concentreren op de verkopen en niet op de cijfers. en 1 die er niks mee te maken heeft "ocncurrentie kan iPhone nog steeds niet bijbenen" (niet toevallig van "one more thing" site) wat het dus op de helft brengt.


En je antwoord niet op mijn vraag, de implicatie is dat t.net "iets" heeft tegen apple, echter iphoneclub.nl heeft quasi dezelfde titel hebben die dan ook "iets" tegen apple?
Dat bericht legt de nadruk op waar het om gaat, de recordwinst. De iPodverkoop is secundair, zoals het hoor te zijn.

Ik volg iPhoneclub.nl niet dus ik kan niet beoordelen of die site 'iets' tegen Apple heeft. Ik volg tweakers.net sinds 1999 en daarvan kan ik dus een mening vormen of de berichtgeving tendentieus is en dat is naar mijn mening ook zo. Iedereen kan die mening zelf vormen door rechtsboven 'Apple' in te voeren en op enter te drukken.
bovendien is het artikel van iphoneclub.nl van -voor- de bekendmaking van de kwartaalcijfers. je kunt het dus eigenlijk weglaten uit de lijst. de andere kopjes zijn wel gebaseerd op hetzelfde event.
Knappe prestatie, mede ook omdat het een consumentenmarkt betreft. De gemiddelde werkende mens heeft inmiddels minder te besteden door de crisis waarin veel bedrijven salarissen hebben bevroren, of werkgelegenheid geen stabiele factor meer is. Andere sectoren in de consumentenmarkt zoals auto's en reizen klagen over een dalende omzet maar Apple presteert het (door nieuwe markten o.a.) om een forse hogere omzet te behalen.

Persoonlijk zou ik nu geen duur toestel kopen, eerst maar even afwachten of er een salarisverhoging in zit na al een jaar een bevroren salaris te hebben gehad.
Anoniem: 131162
@TwisteR20 oktober 2009 09:52
bij wie is zijn salaris gezakt dan? er zijn juist enorm veel aanbiedingen zodat ik meer met mijn geld kan doen :)
bij wie is zijn salaris gezakt dan? er zijn juist enorm veel aanbiedingen zodat ik meer met mijn geld kan doen :)
D'r zijn genoeg mensen die een paar procent hebben moeten inleveren, dan wel direct, dan wel indirect door een bevriezing van het salaris. Als je dan de inflatie meerekent, ben je toch wel een stukje 'minder' gaan verdienen, omdat je geld minder waard is geworden.

Maar, inderdaad lopen ze nu ook meer te stunten met prijzen, en de supermarkt prijzenoorlog speelt een grote rol in een inflatie die een stuk lager uitvalt dan oorspronkelijk gevreest.
Even vlug gesteld; de nettowinst is 1/9e van de omzet; dat is best schappelijk lijkt me.

Daarnaast verbaasd het me niet dat de iPod minder verkocht wordt. De markt is in grote delen al verzadigd, wat iPod betreft, daar komt nog bij dat de iPhone voor een deel van de gebruikers de functie van iPod overneemt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee