Nederlanders kochten in 2008 bijna twee miljoen smartphones

In Nederland zijn in 2008 tussen 1,5 en 2 miljoen smartphones verkocht. Dat valt af te leiden uit cijfers die smartphonemaker HTC openbaar heeft gemaakt. Nokia is marktleider, met een ruime voorsprong op nummer twee, HTC.

Nokia is nog steeds ruimschoots de marktleider in het segment van de 'smart mobile devices', zoals smartphones worden genoemd in het rapport van het onderzoeksbureau Canalys, dat per land de verkoop van smartphones bijhoudt. Bijna de helft van de toestellen die in 2008 in Nederland werden verkocht, was van Finse makelij. HTC is de nummer twee, met een marktaandeel van 16,6 procent. Samsung staat op plaats drie: de Koreaanse fabrikant heeft 14,4 procent van de Nederlandse markt in handen.

Apple is, nog achter Blackberry-maker RIM, de nummer vijf. Omdat T-Mobile in 2008 iets meer dan 100.000 iPhones heeft verkocht, valt af te leiden dat er in totaal rond 1,8 miljoen smartphones verkocht zijn. Het is de eerste keer dat HTC de op een na grootste smartphonemaker van Nederland is: pas sinds 2006 verkoopt HTC in Nederland onder eigen naam toestellen.

Marktaandeel smartphones in Nederland in 2008

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-07-2009 • 13:14

69 Linkedin

Reacties (69)

69
67
49
1
0
3
Wijzig sortering
ik vraag me dan af welke toestellen er onder smartphone word verstaan
Hier staan zo'n beetje de criteria waaraan een smartphone voldoet:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Smartphone
http://en.wikipedia.org/wiki/Smartphone

De volgende dingen hebben er allemaal een beetje mee te maken:
GPS, Wifi, synchronisatie met computersystemen/software, e-book reader, snelle processor, evt. touchscreen.. :)

Maar een harde definitie is er niet:
There is no agreement in the industry about what precisely constitutes a "smart" phone, and definitions have changed over time. According to David Wood, EVP at Symbian Ltd., "Smart phones differ from ordinary mobile phones in two fundamental ways: how they are built and what they can do."

[Reactie gewijzigd door Gersomvg op 1 juli 2009 15:22]

quote van wiki:
Veel mobiele telefoons bieden de mogelijkheid om adressen en afspraken op te slaan, mobiel internet (e-mail ontvangen en versturen, en internetpagina's bekijken), muziek te beluisteren en filmpjes te bekijken, maar een smartphone biedt vaak nog iets meer. Ze kunnen bijvoorbeeld een ingebouwde gps-ontvanger hebben, de mogelijkheid hebben om te synchroniseren met Microsoft Outlook of Lotus Notes, en/of de mogelijkheid om verbinding te maken met bedrijfsnetwerken.
GPS en syncen zijn juist optioneel en wifi wordt geeneens genoemt...
en/of de mogelijkheid om verbinding te maken met bedrijfsnetwerken.
Is dat geen Wifi? De meeste smartphones kunnen dat wel zonder kabel neem ik aan O-)
Nee, kan ook via mobile VPN oid.
Das meer een applicatie dan het een functie is...
Als je telefoon dat kan is het wel een smartphone iig ;)
Nou nee. Er staat niet specifiek bij wat er precies nodig is om aan de term "smartphone" te voldoen.
Smartphone is dan ook niet meer dan een woord dat bedrijven gebruiken om de verkoop omhoog te krikken. Net als "netbook" en "ADSL+"
ADSL+? Dat bestaat volgens mij niet.
Je hebt DSL, ADSL, VDSL, SDSL, ADSL2, en ADSL2+
Tussen al deze letterafkortingen is er wel degelijk een verschil...
Euhm, DSL is de groepsnaam voor alle andere afkortingen die je na DSL noemt.
Nah dat is dat oude kreng van mij ook een smartphone!!

Vandaar dat ze aan zulk hoge cijfers komen:-) Maar ja Smarrrttt phone klinkt beter!! en dan 2 miljoen!!! Om je gevoel te geven dat je achterblijft als je niet NU een nieuwe smarrttthphone koopt...

Om beetje in marketingpraat te denken :)
Smartphones zijn telefoons waarop je zelf extra software kan instaleren. Dit geldt door voor alle Nokia Symbian-telefoons, Windows-, Android- en iPhoneOS-toestellen.
Een eenduidige omschrijving is lastig te maken, ik vind een smartphone;
mobiel device waarmee je kunt; bellen, multi-tasken, software kunt installeren (niet enkel .jar), syncen met agenda/contacten, wireless opties, multimedia mogelijkheden.
echte eisen kun je lastig stellen, zo zijn gps/wifi/camera optioneel, net als tich andere features.

tijdens de opkomst van smartphones, was multi-tasken één van de plus punten tozv een reguliere telefoon. Een iphone kan dit (niet) volledig, is het dan nog wel een smartphone?

Zo heb je ook android netbooks waarmee je kunt bellen, is dat dan ook geen smartphone?
Ja en een C905 kan wel weer multitasken. Ook met meerdere J2ME applicaties.
De term smartphone vervaagt, het lijkt eerder gewoon mobiele (internet) telefoons of dumbphones te werden.
Ik kan ook zelf software installeren op mijn C905 maar dat is geen smartphone.
Installeren zonder Java neem ik aan dan? Anders is mijn nokia 6555 ook een smartphone..
In de meeste analisten rapporten betekent dat Blackberry OS, OS X Mobile, Windows Mobile, Symbian, PalmOS, Android en andere Linux varianten (zie bijv tabel 3 hier voor "smartphone sales by OS").

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 1 juli 2009 13:29]

A smartphone is a mobile phone offering advanced capabilities, often with PC-like functionality. There is no industry standard definition of a smartphone.[1][2] For some, a smartphone is a phone that runs complete operating system software providing a standardized interface and platform for application developers.[3][4] For others, a smartphone is simply a phone with advanced features like e-mail, Internet and e-book reader capabilities, and/or a built-in full keyboard or external USB keyboard and VGA connector. In other words, it is a miniature computer that has phone capability.[5][6]
bron: wikipedia

Een mobieltje is dus eigenlijk al een smartphone als de fabrikant zegt dat het een smartphone is aangezien er geen standaard definitie is van een smartphone. Dan is dat misschien wel een slechte smartphone, maar wél een smartphone.
Hmm.. had eigenlijk wel verwacht dat HTC een groter aandeel zou hebben. Dat is de smartphone die ik om me heen toch wel minstens evenveel zie als de Nokia.

Denk dat HTC wel meer aandeel zal gaan krijgen wanneer de Magic en Hero uitkomen. Nokia heeft voor zo ver ik weet nog geen plannen met android toch?
Maar het verschil is dat mensen die helemaal niet eens weten dat ze een smartphone hebben of er niks van gebruiken bij Nokia automatisch ook een smartphone hebben (S40 niet meegerekend), dus ik denk dat van die twee miljoen aankopen er lang niet twee miljoen keer bewust een smartphone werd aangeschaft.
Anoniem: 46304
@MsG1 juli 2009 15:42
Dat heb je bij alle merken. Veel iphone bezitters gebruiken hem ook als een simpele telefoon, m'n manager gebruikt van de HTC van de zaak alleen de uitgebreide agenda synchronisatie. Ik heb een Nokia en installeer er wel degelijk veel programma's op.
Dat heb je niet bij alle merken omdat veel "normale" mobieltjes bij veel fabrikanten helemaal niks kunnen installeren. Bij de iPhone heb je maar 1 model, daar ga je automatisch voor. Bij Sony, Samsung, Samsung, Motorola, Siemens e.d. heb je vaak ook modellen die helemaal niks speciaals kunnen. Bij Nokia heb je al vrij gauw automatisch een smartphone te pakken.
Zo super lastig is het niet volgens mij...

Zover ik weet ziet Nokia zijn N en E series als smartphones en de rest als normale phone

E voor enterprice en N voor Ngage
Ik zie in mijn omgeving ook dat HTC en WM smartphones steeds meer terrein begint te winnen, ook omdat ze nu meer aandacht is voor WM telefoons.
Zo zie je bij elke T-Mobile store wel een groot reclamebord/HDTV voor WM.

Ook mensen om me heen die eerst eigenlijk alleen met een nokia wouden bellen/smsen en af en toe een kiekje wouden maken zien nu ook telefoons als de HTC Touch Pro2 en de HTC Touch Diamond2, en dat het toch wel handig is om op een resolutie die goed te doen is onderweg te internetten, mail ontvangen, even remote desktop gebruiken, msn'en, 9292ov kijken, buienradar kijken etc..

[Reactie gewijzigd door redstorm op 1 juli 2009 13:32]

De Magic is toch al een tijdje uit...de Hero komt over 3 weken. Ik denk dat dit een grote wordt, ik zie ook veel mensen op forums die een iPhone hebben deze wel als volgende telefoon willen hebben, dat zegt toch wel wat vind ik...aangezien iPhone mensen nogal trots zijn op hun Apple...

BTW: er komt dus ook een smartphonefabrikant die de Tegra processor gaat gebruiken, ik verwacht daar dus een HTC met Android...zal ook een grote worden:

nieuws: 'Smartphonemaker lanceert snel toestel met Tegra-processor'
ik vind het nog best knap dat apple 5.6% van de markt heeft als je bedenkt dat ze maar in 2008 nog maar 2 toestellen hadden! en htc nokia etc hadden al een stuk of 10 en soms wel 20 toestellen toen :)
Ik heb niets speciaal voor of tegen Apple, maar zij krijgen wel de meeste aandacht. Als er een nieuw kleurtje Apple-telefoon uit is, hup nieuw artikel :).
Dat doet het - voor de leek - lijken alsof de markt enkel uit een Apple-telefoon bestaat...
misschien valt die aandacht meer op, maar de iPhone verdient die aandacht wel omdat het -naar mijn idee- echt de pioneer is in innovatie met de mobieltjes. Niet dat er geen mobieltjes met touchscreen vóór de iPhone waren, maar de manier waarop het touchscreen van de iPhone wordt gebruikt is vernieuwend. Ook is de appstore een grote hit.
Dat ben ik met je eens, het werkt echt uitmuntend, maar in veel andere zaken die ze ook met veel bombarie aankondigen lopen ze achter of is het bagger. Camera-functionaliteit, wat de 3G softwarematig ook wel zou kunnen. Vervolgens wordt er groots geadverteerd met de 3GS die nou niet zo'n bijzonder goede kwaliteit camera heeft als ik de vele foto's en reviews op internet lees. Als je leest dat ze zo'n 400 dollar winst maken op de 3GS hadden ze ook wel 5 dollar minder winst kunnen nemen en even een betere camera er in kunnen stoppen.
Camera-functionaliteit, wat de 3G softwarematig ook wel zou kunnen.
Is gedaan, had je een jailbreak voor nodig, kwaliteit was kut. ik snap best dat Apple geen functie in z'n telefoon stopt waar ze hun naam liever niet op zetten.
Vervolgens wordt er groots geadverteerd met de 3GS die nou niet zo'n bijzonder goede kwaliteit camera heeft als ik de vele foto's en reviews op internet lees.
De heel behoorlijke sensor in combinatie met de touch-to-focus en touch-to-meter functionaliteit zorgt voor een heel behoorlijke camera als je de megapixelhype buiten beschouwing laat.
Als je leest dat ze zo'n 400 dollar winst maken op de 3GS hadden ze ook wel 5 dollar minder winst kunnen nemen en even een betere camera er in kunnen stoppen.
Als je echt, echt gelooft dat winst bestaat uit (retailprijs) - (de kosten van de onderdelen + het dagloon van een Chinees) heeft het echt geen zin om verder te discussieren. R&D, ontwerp, software, licenties, testing, logistiek, retailers, support, garantie, etc. etc: als dat allemaal gratis is in jouw wereld kun je stinkend rijk worden joh! Go for it.
Apple staat bekend om het bedrijf met de enorme winstmarges, waar je 20 euro betaald voor een lullig connectortje, want het applevolk slikt het toch wel. Misschien is het niet exact 400 in de pocket, maar op dat apparaat wordt echt flink verdient, het is puur een geldkwestie dat sommige dingen niet beter zijn gedaan. Als jij de camera al heel behoorlijk vind ben je wel erg snel tevreden voor een bijna 1000 euro kostend apparaat. Mijn Touch Pro van 150 maakt al betere foto's.
Haha, de bias spat er echt afbij jou. Het is wel bijzonder kortzichtig je verhaal te onderbouwen met aantoonbaar foute getallen. Bijna duizend Euro versus 150???

Even vertalen:
Bijna 1000 Euro moet zijn 575 Euro als je 'm per se los wilt kopen (zie beneden)
150 -> 400 Euro (Touch Pro).
Tenminste, ik neem niet aan dat je een gesubsidieerde Touch Pro wilt vergelijken met een niet gesubsidieerde iPhone: voor de duizend Euro die jij noemt heb je nl. een iPhone, twee jaar abo incl. bellen en snel internet, en 150 Euro voor bier.

En verder zul je zien dat alle branded kabeltjes e.d. van een A-merk enkele tientjes kosten. Maar goed, het ging er maar even om dat 400 Dollar winst echt volstrekt belachelijk is. En nog iets anders: prijzen worden gebaseerd op wat de klant wil betalen, niet op kostprijzen. Da's een beetje achterhaald :) en zul je behalve bij absolute prijsvechters ook niet meer tegenkomen.

[Reactie gewijzigd door Zpottr op 2 juli 2009 10:59]

Ik heb niets speciaal voor of tegen Apple, maar zij krijgen wel de meeste aandacht. Als er een nieuw kleurtje Apple-telefoon uit is, hup nieuw artikel .
Je kunt dat niet met een (ik vraag er maar 1) voorbeeld onderbouwen ;)
Nou kijk eens naar de geschiedenis. Met veel bombarie wordt de 3G versie aangekondigd, met 2 verschilletjes, 1 GPS, wat je een jaar later (nu dus pas) eindelijk kan gebruiken, en 3G-functionaliteit wat vele andere telefoons al jaren konden. De TyTN 1 bijvoorbeeld had al lang en breed 3G-functionaliteit. Veel mensen denken ten onrechte dat de iPhone de eerste smartphone was, omdat dat de enige is die willekeurige consumenten kennen. Ik las laatst in een blad dat de iphone de eerste telefoon was waar je muziek en programma's op kon downloaden en installeren. Door zulke foutieve informatie creeër je vanzelf een hype.
Café Del Mar's voorbeeld zie ik niet trug in wat je vertelt, daar ging het me even om.
Maar goed, laten we de argumenten van specificatiegetallen vs. bruikbare telefoon nog maar eens herhalen, het is tenslotte pas de 168e keer.
Nou kijk eens naar de geschiedenis. Met veel bombarie wordt de 3G versie aangekondigd, met 2 verschilletjes, 1 GPS, wat je een jaar later (nu dus pas) eindelijk kan gebruiken, en 3G-functionaliteit wat vele andere telefoons al jaren konden.
Ten eerste was die vrij incementele update (zeker voor veel internationale markten) niet echt relevant omdat de eerste generatie hier niet verkrijgbaar was. Dus in ieder egval vor Nederland is de 3G het startpunt, waardoor de interfacerevolutie (ja, inderdaad) van de iPhone hier wel uiteraard wat aandacht trok. Ten tweede was het voor de VS de eerste keer dat deze zeer gewilde telefoon gesubsidieerd beschikbaar kwam. En waarom zou het geen nieuws zijn dat het toestel met de beste interface en mobile webbrowser nu de beschikking krijgt over snel mobiel internet?
De TyTN 1 bijvoorbeeld had al lang en breed 3G-functionaliteit. Veel mensen denken ten onrechte dat de iPhone de eerste smartphone was, omdat dat de enige is die willekeurige consumenten kennen. Ik las laatst in een blad dat de iphone de eerste telefoon was waar je muziek en programma's op kon downloaden en installeren.
"Een blad". Goh. Ik geloof er niets van, geef maar een bron.
Maar om even verder te gaan: Ten tweede is het wel de eerste telefoon waar de gemiddelde gebruiker die dingen ook veel gebruikt. zie statistieken over internetgebruik, foto's op Flickr, etc. etc.

Het is totaal niet relevant als je een telefoon verkoopt met functionaliteit die niemand gebruikt omdat die ver in een menu verstopt zit. En als je wat dat meest belangrijke punt voorop loopt, who cares als de verschillen van model tot model niet enorm zijn?

Dus als ik de quote even mag aanpassen naar "dat de iphone de eerste telefoon was waar de gemiddelde consument muziek en programma's op kon downloaden en installeren" dan is er niets mis mee.

[Reactie gewijzigd door Zpottr op 1 juli 2009 15:51]

Dat is onzin, juist op andere telefoons kon je gewoon met dubbelklik installeren buiten een AppStore of iets dergelijks om. Nokia had dit al veel eerder, echter met een kleiner aanbod. Dat het bij Apple veel beter werkt ga ik niet ontkennen, maar de allereerste waar Joop consument het ook kan is echte onzin.

De bron is trouwens dat magazine van de mediamarkt, juist zo'n blaadje waar consumenten blind op afgaan.
Bovendien is de iPhone in principe (zonder jailbrake of buitenlandse import) slechts bij 1 provider te verkrijgen. En dat is ook nog niet de provider met de beste dekkingsgraad.
In dat opzicht mogen ze bij HTC blij zijn dat Apple zo'n raar distributiebeleid voert mbt. de iPhone.
Maakt toch niet uit? Apple bedient de markt met die ene terwijl andere meer variatie willen aanbrengen en meerdere modellen uitbrengen.
Anoniem: 80466
@merijntjuh1 juli 2009 13:49
en soms wel 20 toestellen toen
Alleen smartphones ?
Anoniem: 308477
1 juli 2009 17:53
Als ik zie hoe alle netbooks en smartphones naar elkaar toe kruipen, begin ik me steeds mee af te vragen of een smartphone wel zoveel toevoegt. Voor de meeste toepassingen zou ik dan toch liever een netbook gebruiken en een zo compact mogelijk mobieltje voor simpele en snelle communicatie. Dan kunnen de telefoontjes ook weer mooi smal en klein worden en heb je al die grote schermen niet nodig, want dat heb je dan wel op je netbook. Ik ben benieuwd of iemand de netbook/laptop ooit samen kan voegen met de telefoon in één handzaam en gebruiksvriendelijk apparaat. Bovendien komen er nu ook steeds meer gewone mobieltjes op de markt die zich wel erg als de typische 'smartphone' gaan gedragen. Ik ben benieuwd waar het naar toe gaat.
Ik zou eigenlijk liever zien dat je je smartphone op je bureau in een kleine dock zet met een (mini-DisplayPort bv) monitor eraan en BT keyboard/muis en dat je dan een volwaardige desktop hebt. Alle storage in 'the cloud', en te zware programma's via remote VM's draaien - dit zou het 'thin client' model volledig naar het heden trekken.

Het enige moeilijke is hierbij dat een smartphone dan twee GUI's moet hebben: eentje voor het kleine schermpje en eentje voor op een volwaardig LCD scherm. Maar dat moet met de steeds dichtere samensmeltingen van desktop en mobiele OSsen steeds minder lastig worden lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 1 juli 2009 22:33]

Anoniem: 308477
@Dreamvoid2 juli 2009 09:54
Dat klinkt ook als een goede integratie. Misschien een mobiel systeem dat je zeer gemakkelijk op meer vaste (grotere display elementen en toetsen) kunt aansluiten. Voorlopig zie ik echter nog niet bijzonder veel noodzaak om een echte 'smartphone' aan te schaffen. Ik gebruik mijn mobiel toch voor basic communicatie en pak voor de rest de laptop.
Anoniem: 290649
1 juli 2009 13:20
Nokia wel bezig met android voor een van hun netbooks

http://phandroid.com/2009...-android-netbook-in-2010/

Nokia heeft verder altijd een groot markt aandeel gehad dat zal niet zo snel inzakken denk ik zo. Alhoewel ook ik om me heen zeer veel HTC telefoons zie en steeds minder nokia's.
Ja oke maar netbook =/= smartphone dus dat zal niets uitmaken voor marktaandeel van Nokia als gevolg van de opkomst van Android.
Anoniem: 261542
1 juli 2009 14:01
grappig dat htc nu halverwege 2009 met deze cijfers uit 2008 komt. kennelijk zijn deze cijfers rooskleuriger voor htc dan meer recente cijfers?
ik las volgens mij dit jaar nog dat de term smartphone afgeschaft moest worden wegens onduidelijkheid, en nu worden er onder de naam smartphone toch nog berichten gepost.
anyway, deze trend zet alleen maar door, de "crisis" zal daar weinig aan veranderen.
Ik vind HTC echt wel een topmerk, ik had me er nog niet echt in verdiept voordat ik een HTC Touch Diamond nam omdat die heel voordelig bij een abonnement kon, maar nu wel dus en hun nieuwe modellen zijn ook echt top. Ik vind dat ze het wel verdienen om de nummer 1 te zijn in Nederland, ik denk dat dat ook nog wel gaat gebeuren. Trouwens, zonder de Diamond hadden ze vast een stuk lager gestaan, de Diamond was echt hét succes van HTC in de afgelopen tijd.

Samsung's modellen vind ik ook heel mooi though, ik hoop ook dat de Omnia2 een mooi ding wordt.
Kochten? Kochten????? Kregen zullen ze bedoelen, als ze serieus wat zouden kosten dan hadden ze de 2 miljoen nooiit gehaald :+ helemaal nu niet meer in deze critische tijd.

Preventief: Voor je abonnement krijg je belminuten terug en een service ;)
Van die €35,- per maand betaal je toch stiekem meer dan €25,- per maand "terug" voor de telefoon.... 300 min. kosten in een sim-only abo kost nu eenmaal niet meer dan €10,- tegenwoordig. (€ 7,95 bij telfort zelfs...).
Bij een abo van 2 jaar betaal je dan 24 x €25,- = €600,- extra.

Zo zie je maar dat je wel degelijk je telefoon hebt terugbetaald aan het einde van je abonnementsperiode. :)
De meeste smartphonegebruikers hebben ook data in hun abonnement, dus als je een eerlijke vergelijking wilt maken moet je bij het sim-only abonnement ook een data-abonnement optellen.
Dat maakt niets uit, de data zijn weer aparte kosten, die hebben geen invloed op de prijs van het abonnement met het daaraan gekoppelde toestel (behalve bij iPhone abbo's dacht ik).
Voor de kosten van een abonnement krijg je niet alleen belminuten en service. Want dat krijg je ook bij pre-paid voor een (aanzienlijk) lager bedrag.

Je koopt ook het toestel.
Ja inderdaad, ik "koop" gewoon de telefoon voor 480 euro, verspreid over 2 jaar. En als dank vindt t-mobile mij zo lief dat ik er nog op hun netwerk mee mag bellen ook :P
haha je krijgt niets je betaalt er vol voor. sim-only is niet voor niets goedkoper. mensen vinden het normaal om 40 euro per maand te betalen voor een mobiele telefoon dat is mij echt te veel.

ik betaal 10 euro in 2/3 maanden voor mijn telefoon (Simyo).
Mijn omnia kost mij 288 euro over 2 jaar en ik krijg er dan ook nog eens 2400 belminuten en 600 sms'jes bij (in 2 jaar)....ik vraag mij af waar de winstmarge precies zit..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 183094 op 1 juli 2009 15:26]

288 euro is zo'n 640 ouderwetse harde guldens, hoor...
En die belminuten en SMS'sjes kosten die provider verder geen drol meer als 't netwerk er eenmaal ligt.
Ik heb nu een HTC Touch Diamond, en spijt dat ik m gekocht heb.
Graag wil ik weer terug naar Nokia's snelle Symbian OS, want Windows Mobile
is wel leuk maar niet handig.
En deze cijfers bevestigen maar weer eens dat ik met HTC ooit de verkeerde keuze maakte.
Nokia, we will meet again!
* DJ TerraByte spaart voor een Nokia N97
Je bent niet de enige. Veel mensen kopen een HTC of ander WM toestel die als iPhone alternatief wordt aangeboden.

Na de aanschaf komen ze er achter dat dat toch niet helemaal het geval is en dat ze met een moeilijk en onpraktisch toestel zitten.

Als deze cijfers zouden kloppen geeft het alleen maar meer aan dat iPhone gebruikers veruit het meeste doen met hun telefoon. (Makkelijker en beter in gebruik.) Uit veel statistieken blijft steeds dat de iPhone het meeste internetverkeer, dataverkeer en foto uploads heeft van alle mobiele devices. En als dat maar zo'n klein deel van de "smartphone" gebruikers is zegt dat des te meer. Dit is dus eigenlijk info dat je als HTC niet zo willen delen. ;)

Maar de meeste zullen de volgende keer toch een iPhone willen (of terug gaan naar Nokia zoals in jou geval.)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee