Nieuwe iPad Pro heeft elektronische Apple-sim en fysiek simkaartslot

De Cellular-uitvoeringen van de nieuwe iPad Pro 9,7" hebben zowel een geïntegreerde elektronische Apple-sim als ruimte voor een nanosim. Met de ingebouwde simkaart is het mogelijk om in 90 landen direct een databundel af te sluiten.

Apple vermeldt de geïntegreerde simkaart op de specificatiepagina en bevestigde tegenover website Re/code de aanwezigheid ervan in alle Cellular-modellen van de 9,7"-versie van iPad Pro, met uitzondering van de tablets die in China worden verkocht.

Met de geïntegreerde Apple-sim is het mogelijk om in 90 landen, waaronder Nederland en België, direct vanaf de iPad een data-abonnement af te sluiten bij de deelnemende providers. Een overzicht van landen en providers staat op de website van Apple. Deelnemende providers, Apple noemt er zes waarvan T-Mobile de bekendste is, bieden diverse databundels aan en geven klanten in sommige gevallen de mogelijkheid om per uur te betalen of om een bundel voor enkele dagen af te sluiten.

Het is nog niet bekend of de elektronische simkaart werkt als er ook een nanosimkaart in het apparaat zit, maar waarschijnlijk is dat wel het geval. Dit zou uitkomst kunnen bieden voor wie een lokaal abonnement heeft en tijdens een vakantie of zakenreis tijdelijk een andere provider wil gebruiken. Het is dan niet langer nodig om een fysieke sim aan te schaffen. Het kan volgens Apple wel mogelijk zijn dat de geïntegreerde Apple-sim gedeactiveerd is, als een 9,7" iPad Pro wordt gekocht bij een netwerkaanbieder.

Voor zover bekend is de nieuwe iPad Pro het eerste apparaat dat van een elektronische geïntegreerde simkaart is voorzien. Koepelorganisatie GSMA heeft begin dit jaar de e-sim-standaard voor smartphones aangekondigd, waarvan de specificaties in juni dit jaar volgen. Vanaf dan worden ook smartphones met elektronische simkaart verwacht.

Sinds eind 2014 worden iPads met ondersteuning voor mobiele netwerken in de VS, het VK en Duitsland al met een Apple-sim geleverd. Dat betreft een fysieke nanosim, die voorgeïnstalleerd is in de tablet. Deze Apple-sim kon ook al los aangeschaft worden in Apple Stores in Nederland.

Apple presenteerde de kleine iPad Pro maandag. Sindsdien zijn enkele details naar buitengekomen die niet direct duidelijk werden uit de presentatie. Zo blijkt de kleine Pro-tablet over 2GB in plaats van 4GB ram te beschikken. Ook werkt de Lightning-connector met usb 2.0-snelheid, net zoals bij de iPad Air 2. Alleen de grote iPad Pro biedt usb 3.0-snelheid.

De 9,7" iPad Pro is vanaf april te koop in Nederland en België. De goedkoopste Cellular-uitvoering, met 32GB opslagruimte, kost 839 euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

23-03-2016 • 11:33

110 Linkedin

Reacties (110)

110
100
41
3
0
40
Wijzig sortering
Dit is heel slim van Apple. Eerst 'testen' ze deze elektronische sim in de iPad Pro, om vervolgens in de iPhone 7 en 7 Plus alle kinken uit de kabel te hebben. De 9.7" iPad Pro wordt hoogstens een paar miljoen keer verkocht, terwijl de iPhone tientallen miljoenen keren over de toonbank vliegt. Dit geeft ze de kans om providers er alvast op in te laten spelen, contracten af te sluiten en alle software te optimaliseren. Deze iPad Pro heeft nog een NanoSIM slot voor als het niet lukt, maar het zou me niet verbazen als een van de features van de iPhone 7 (in ieder geval in een groot aantal landen) is dat je geen fysieke SIM meer hoeft te kopen, maar gewoon vanaf je iPhone een abonnement kan afsluiten. Ik acht de kans zelfs aanwezig dat ze het hele SIM kaart slot eruit slopen (want dat kost ruimte en geld), en dan moet de geintergreerde SIM natuurlijk wel perfect werken.

Oftewel een win-win situatie: Gebruikers krijgen een voorproefje door niet meer een fysieke SIM te hoeven kopen en gewoon vanaf hun tablet een abbonement af te kunnen sluiten en Apple kan hun Apple-SIM alvast op relatief kleine schaal testen.

Nu hoop ik nog dat dit voor een toename van concurrentie zorgt: Meer virtuele providers, kortere abonnementen (van weken, dagen of zelfs uren) en makkelijkere roaming in het buitenland. Het zijn allemaal dingen die mogelijk worden met een e-SIM.
Het zal over het algemeen niet heel veel voordeliger zijn aangezien Apple van providers/aanbieders een percentage van de inkomsten zal willen hebben.

Mijn Ipad met 4G kocht ik voor gebruik in Nederland. In de praktijk heeft de mobiele functie voor mij de meeste meerwaarde in het buitenland. Zit je te wachten op het vliegveld, dan tik je met 1 druk het mobiele dataverkeer aan. Kiest een roaming bundeltje en kan los. Dat werkt echt grandioos, vooral als je telkens maar relatief kort wilt mailen of internetten. Het neemt dan ook geen accucapaciteit van mijn smartphone. Met theteren via wifi op de smartphone kom je niet ver zonder oplader.

Verder ben ik door ervaringen in de USA allergisch geworden voor mobieltjes zonder simkaart. De analoge en cdma telefoons hadden geen simkaarten, maar activeerde je via het serienummer en een set aan codes voor je provider. Dat ging prima tot je wilde overstappen. Dan moest je hem weer vrijgegeven krijgen voor je nieuwe provider, wat nogal bureaucratisch verliep. Tegenwoordig wissel je de simkaart en ben je klaar. Ik wissel graag van toestel, dus wil dat eigenlijk iedere dag kunnen doen zonder tussenkomst van een provider.
Ik ben het eens met veel van wat je zegt behalve dat ze het uittesten met de iPad pro. Het idee van de 'ingebouwde sim' zat al in eerdere iPad modellen, die ook in veel grotere aantallen verkopen trouwens.

Correctie : Apple Sim bestaat al langer maar was eerst nog een los kaartje.

[Reactie gewijzigd door mddd op 23 maart 2016 12:24]

Zou handig zijn als je ook zou kunnen bellen ipv alleen een databundel. De oude iPads met simcards verkopen in Nld nauwelijks omdat ze vnl thuis worden gebruikt waar altijd wel een Wifi verbinding is.
Ja klopt of wanneer je toch even internet op je iPad wil, je onderweg 9/10 toch wel een telefoon bij de hand hebt om even een personal hotspot aan te gooien. De meerwaarde van een LTE/4G iPad is voor mij moeilijk in te schatten.
Alleen mis ik gps op mijn WiFi only ipad
Inderdaad raar dat dat gekoppeld is met de aanwezigheid van 4G. Dat staat toch technisch gezien los van elkaar ?
Het probleem is dat de meeste externe Bluetooth GPS apparaten niiet werken omdat Apple iOS weer zo kreupel heeft gemaakt 'by design'. Men Android en OSX werken vrijwel alle externe BT GPS dongles.
Dat staat inderdaad los van elkaar, een TomTom heeft ook geen simkaart nodig om te werken.
Echter werkt GPS zonder A-GPS (waar wel een gprs verbinding voor nodig is) niet altijd even lekker, zeker als deze niet on de open lucht gebruikt word. Mogelijk dat dat voor Apple een keuze is geweest om het niet te implementeren.
Naar mijn weten zit de GPS chip geïntegreerd met de GSM chip.
Soort SoC.
Dat kan natuurlijk, maar betekend niet dat het niet los van elkaar gebruikt kán worden :).
Nee, maar het betekent wel dat als je de WiFi only versie hebt er geen GSM chip in zit en dus ook geen GPS functie.
Anoniem: 382732
@skatebiker23 maart 2016 16:07
Technisch gezien kan je uiteraard GPS en 4G los zien. Praktisch gezien zijn het vooral online apps die GPS gebruiken. Ja, je kunt bijvoorbeeld Google Maps deels offline gebruiken maar dan mis je toch een deel van de user experience. Om dat te voorkomen zal Apple deze keuze hebben gemaakt.
Het lijkt me enkel nuttig als zakelijk toestel, voor mensen die veel onderweg zijn. Klanten ed. bezoeken en tussendoor even een mailtje sturen/iets opzoeken.
Het meest irritante vind ik dat je er geen SMS mee kan sturen, in heel veel landen moet je via SMS je beltegoed opwaarderen. En internet bundels aanzetten via SMS. Nou probeer dat maar nu ...
Voordeel van zo'n systeem. Geen sms'jes meer, gewoon via een menu in de instellingen en waarschijnlijk ook makkelijk waar ter wereld ook betalen met je Apple account.
En dan heb je dus landen waar je net op vakantie bent, die niet wordt ondersteund. En wat doe je dan ?
Alle begin is lastig. We hebben nu fysieke simkaarten. Dat is ouderwets en niet gebruiksvriendelijk. Een virtuele simkaart is veel beter. Echter, het is nieuw en dus zal niet iedereen het ondersteunen. Zoals met elke overgangsfase kan dat ongemakken met zich mee brengen. Echter, een toekomst waarin fysieke simkaarten zijn uitgebannen en dus elke provider virtuele simkaarten ondersteunt klinkt mij als muziek in de oren, dus daarom juich ik deze ontwikkeling van harte toe.
Dan koop je een lokale prepaid sim, net als nu..
Waar je dus een SMS moet sturen voor het opwaarderen van beltegoed en het afsluiten een internet bundel.
Anoniem: 382732
@62911023 maart 2016 16:08
Het is geen mobiele telefoon. En SMS is nu eenmaal onderdeel van de GSM stack.
Nee het is een tablet, maar hoeveel bel jij met je smartphone...

Ik zou het heel handig vinden als ik wel kan bellen en gewoon mijn jabra bluetooth headset kan gebruiken via mijn tablet.
Ik hoop ook dat het eindelijk mogelijk wordt om dan ook meerdere elektronische simkaarten kan gebruiken en aan kan geven welke default is en wat je maximale gebruik is via die elektronische abonnementen. Zodat je slim van je zakelijke en privé abonement gebruik kan maken.... Maar ja mijn wensen zijn waarschijnlijk een niche markt.
VOIP? Aparte constructies voor een bepaalde dienst vind ik eigenlijk niet meer kunnen. Data is data. Of daar nu een html header of een voice header op zit, zou geen verschil mogen uitmaken.
Jammer dat je niet gewoon een bepaald tegoed erop kan zetten dat veel langer houdbaar is. 15 dagen is wel erg kort.
Anoniem: 382732
@2677923 maart 2016 16:09
https://support.apple.com/en-us/HT203032

Werkt gewoon als je de juiste provider hebt.
Is er een ook een prijzenlijst? Ik heb bijvoorbeeld 10GB, maar ik krijg in alle landen binnen Europa (en USA) gratis internet. Ik betaal niks extra's (los van 30 euro per maand: 2000 min, 5000 text, 10GB) en dit gaat van mijn 10GB af die ik ook zelf in het land gebruik.

Zelfde met mijn bel en text berichten, kost niks extra.
Dus een "prijzenlijst" wat bv 2,4,6,8GB kost bij Apple zou handig zijn geweest anders kan ik net zo goed internet van mijn telefoon delen als hotspot.

[Reactie gewijzigd door doenietzodom op 23 maart 2016 11:40]

Volgens mij werkt het zo niet. Je kan via de iPad een 'abonnement' afsluiten bij aanbieders die de geïntegreerde simkaart ondersteunen. Het zijn geen prijzen die Apple bepaald. Ook bij mobiele telefoons gaan we waarschijnlijk toe naar systemen waarbij je geen simkaart meer hoeft te wisselen in je telefoon, maar waar je meerdere abonnementen kan 'opladen' op de ingebouwde simkaart en daar volgens mij zelfs tussen kan wisselen.

Dus tenzij ik het fout hebt is er geen Apple 'prijslijst' , maar hangt het van de aanbieders af.
Oh okay, dus stel je reist van Belgie naar duitsland via Nederland moet je 3x een abonnement afsluiten of data bundel kopen?
zou wel heel dom zijn om als je reist via Nederland, naar Belgie en dan Frankrijk waar je dan in frankrijk 3 weken zit.. Ook een data bundel aan te schaffen voor belgie..

terwijl je met 3 uurtjes al uit Belgie bent.. maar ja zo zal het wel gaan..
Dat zou met dit systeem dus prima kunnen, gezien je bundels voor een uur kan afsluiten. Een overzicht met welke bundels in welke landen beschikbaar zijn kan ik overigens niet vinden.
Ik ook niet. Je kunt zover ik begrijp enkel voor bundels kiezen en niet voor providers. De bundels die je dan kunt kiezen komen van GigSky. Een overzicht van de prijzen vind je hier:
https://applesim.gigsky.com/pricing

En de kosten zijn bv:

Ik ga NAAR Belgie:
€15 - 100 MB - 3 Days
€25 - 250 MB - 7 Days
€35 - 500 MB - 14 Days
€50 - 1 GB - 30 Days

Ik ga NAAR Duitsland:
€15 - 100 MB - 3 Days
€25 - 400 MB - 7 Days
€35 - 800 MB - 14 Days
€50 - 3 GB - 30 Days

Ik ga NAAR Nederland:
€15 - 100 MB - 3 Days
€25 - 400 MB - 7 Days
€35 - 800 MB - 14 Days
€50 - 3 GB - 30 Days

[Reactie gewijzigd door World Citizen op 23 maart 2016 17:04]

Als je voor dat half uurtje een abonnement nodig hebt dan ja. Het enige wat anders is is dat je niet langs een winkel hoeft om een simkaart te halen en de hele tijd de simkaarten te wisselen.
Tsja dan moet dat wel inderdaad een voordeel bieden ( vast wel anders beginnen ze er niet aan lijkt mij ) maar ik kan ook over de gehele wereld mijn simkaart gebruiken, die hoef ik niet om te wisselen.
Indien het goedkoper is om overal een ''tijdelijk'' abonnement te nemen dan gewoon 1 abonnement (zoals ik heb) dan kan dat wel leuk zijn voor de grote reizigers.
Mijn oom vliegt heel de wereld rond voor zijn werk, hij heeft 1 telefoon met 1 sim, wordt allemaal betaald. Ik zie hem niet in elk land opnieuw klungelen door een abonnement te nemen voor een x aantal minuten,uren,dagen,maanden..

Jij en ik zullen vast niet elke dag in een ander land zitten, indien dat wel zo is dan betaald je werkgever dat allemaal als het goed is. Indien ik in het buitenland zit betaal ik 5 euro bij KPN en kan ik een x aantal mb / minuten gebruiken. Voor mij meer dan genoeg, en veel makkelijker dan dit apple idee.. Maar goed er zal een groep moeten zijn die er potentie in ziet.
Het apparaat is natuurlijk niet enkel voor Nederland bedoeld, ik kan me zo voorstellen dat dit best 'bevrijdend' is in landen waar je eerst niet zomaar over kon schakelen om dat de SIM lastig te krijgen is, of om dat er allerlei kosten bij komen. Apple kan dat met de afzet die ze hebben vrij makkelijk vereisen, net als dat ze geen provider-wijzigingen toestaan aan hun toestellen en toch stuk voor stuk beter verkopen dan een model van een mobiele provider die wel zelf loopt te sleutelen. Daar hebben we in NL gelukkig weinig tot geen last meer van, maar in de USA is het nog vrij standaard om het zo te hebben.
Juist, of een die geldig is in heel Europa/België-Nederland-Duitsland
Dat ligt aan je abonnement. De ingebouwde simkaart is niets anders dan wat een gewone simkaart is, alleen kan je op de ingebouwde simkaart meerdere abonnementen zetten. Heb jij vanuit Nederland een goed abonnement voor het buitenland, dan hoef je uiteraard geen apart abonnement in het buitenland af te sluiten.

De ingebouwde simkaart maakt het daarom dus mogelijk om direct abonnementen af te sluiten via - in dit geval - de iPad zodat je niet naar de winkel hoeft om een simkaart te halen.
die Apple bepaalt (bepaalt bestaat wel degelijk! :| )
Dus een "prijzenlijst" wat bv 2,4,6,8GB kost bij Apple zou handig zijn geweest.
Er is niet een prijslijst van Apple. Apple biedt de de diensten zelf niet aan. Je hebt een contract met een bestaande provider. Het enige is dat je met de 'Apple sim' softwarematig kunt wisselen tussen de providers.
Het is gewoon een programmeerbare simkaart, lijkt me. Verder geen verschil dus, behalve dat de provider dat natuurlijk dus wel moet gaan ondersteunen, anders werkt het niet. Wellicht moeten ze daarvoor geld afdragen aan Apple, we zullen zien.
Welk abonnementje is dat?
Zal wel een buitenlands abonnement zijn, zoals bijvoorbeeld een iD abo in de UK: http://www.idmobile.co.uk/shop/plans/sim-only#tariff_data=[7750 TO *]&sort=monthlycost-asc

[Reactie gewijzigd door Domino op 23 maart 2016 11:51]

Eentje die niet te krijgen is in Nederland ;)
Dat is alleen binnen de UK helaas :)
Positief bericht dat er in ieder geval nog een eigen simkaart bijgezet kan worden.

Wel een erg vreemd product dit... een iPad Air met een digitizer? Ik vraag me af of het gaat aanslaan, ik denk dat veel mensen het niet waard vinden. Dat het iets voor 'professionals' is ben ik het niet mee eens, de MacBook Pro is ook erg populair onder consumenten. Voor veel mensen is een investering in de iPad Air 2 waarschijnlijk al voldoende

[Reactie gewijzigd door Bartgielen op 23 maart 2016 11:36]

Het zou best tof zijn als je met dit systeem abonnementen kunt gaan afsluiten voor een bepaalde (kortere) periode, wanneer een ander dan goedkoper is of betere voorwaarden bied kun je snel en makkelijk wisselen. Op dit manier kan er betere concurrentie plaatsvinden doordat mensen niet vast zitten aan de een of de ander.
Delijst van Apple met landen en netwerken is lekker bijgewerkt 8)7 :
Netherlands

KPN
Orange
T-Mobile
Vodafone
Eerste apparaat met een electronische SIM? Hoe werkt dat dan bij Xiaomi en Huawei telefoons? Op beide heb ik de mogelijkheid wereldwijd een lokaal data in te kopen (Virtual Sim op Xiaomi, Skytone op Huawei), ook zonder SIM-kaart. Is dat een andere techniek?
Anoniem: 696390
@glaasjejus23 maart 2016 13:58
Apple had virtual sim ergens in 2012 al aangekondigd geloof ik
Dit is nou innovatie die we nodig hebben! Zulke ideeën en plannen mogen vaker uitkomen. Geeft Ipads weer een USP. Well done, Apple.
Anoniem: 112442
23 maart 2016 11:48
Met de ingebouwde simkaart is het mogelijk om in 90 landen direct een databundel af te sluiten.
Het gemak dient de mens. |:(
Het lijkt allemaal heel erg leuk. Maar hoe beveiligen ze dit allemaal?
Wat moet er beveiligd worden dan?
Wat moet er beveiligd worden dan?
Dat je kind die wat op je iPad Pro prutst niet per ongeluk een abonnement afsluit.
En als het te gemakkelijk is de onwetende consument per ongeluk een abonnement afsluit.

Geef mij sowieso maar het ouderwetse simkaartje, daar ben ik zelf de baas over, zeker als het prepaid is.
Verbazingwekkend hoe extreem conservatief sommige Tweakers toch zijn.
Niet gehinderd door enige kennis van zaken, heet dat.
Anoniem: 112442
@LarBor24 maart 2016 09:30
Niet gehinderd door enige kennis van zaken, heet dat.
Ik neem aan dat je het over je zelf hebt?
Anoniem: 112442
@TMC24 maart 2016 09:32
Verbazingwekkend hoe extreem conservatief sommige Tweakers toch zijn.
Nee, ik wil alleen vooruitgang geen achteruitgang, ik vind het een achteruitgang in beveiliging e.d.

Dat jij het anders ziet is jouw goed recht, maar dan graag met argumenten. Of is het voor jouw al voldoende als het iets nieuws (vooruitgang) is?
Wat is er een achteruitgang qua beveiliging dan?
Anoniem: 112442
@TMC24 maart 2016 13:45
Wat is er een achteruitgang qua beveiliging dan?
Nu moet ik, fysiek een SIM kaartje in het device doen. Nu kan het via het internet, wat potentieel onveiliger is c.q. gemakkelijker per ongeluk afgesloten kan worden door een onwetende klant.
Ik kan nu ook per internet een abonnement bestellen.
Zelfde als aankopen in iTunes ?
Anoniem: 696390
@Justin_23 maart 2016 13:56
Waar je 2 x toestemming geven moet voor je je aankoop definitief koopt?
Met wachtwoorden dan in ieder geval
Anoniem: 696390
@Justin_23 maart 2016 18:17
Ik vind t in onder andere iTunes anders best wel goed geregeld. Ik moet 2 x m'n afdruk laten lezen voor hij t aanschaft. Als jij zelfs op die manier per ongeluk iets koopt wat je niet wilt ligt de fout toch echt bij de gebruiker
Dat is via beperkingen te beveiligen.
Bijvoorbeeld de keys die zorgen dat het netwerk weet wie jij bent? Als iemand key-materiaal kan onderscheppen, kunnen ze op jouw rekening data gebruiken, of op andere manieren fraude plegen.
Net als met een simkaart natuurlijk. Ze hebben dat kaartje nu alleen alvast op het bordje gesoldeerd. Op die manier maakt het dus niet zoveel uit.
Dat is niet per definitie waar. SIM keys zijn pre-shared keys (of afgeleiden daarvan), dus ook de provider moet deze sleutels hebben.

De 'plastic' SIM krijgt de sleutels in de fabriek en dit wordt gecoördineerd met de provider. Het uitgangspunt is dat alleen de provider en de SIM dit sleutelmateriaal hebben. De SIMs zijn zo gemaakt dat deze sleutel zo goed als onmogelijk uit te lezen zijn en bij de provider en de fabrikant zijn er de nodige processen en systemen om de veiligheid daarvan te garanderen.

De vraag is hoe dat hier is opgelost. Ik ga er niet vanuit dat er al een sleutel op die SIM staat en dat alle 90 operators die ook hebben. Er moet dus op de één of andere manier een key uitgewisseld worden.
Als ik het goed begrijp zit de Apple SIM ook geïntegreerd in de iPad Air 2, iPad Mini 3 en iPad Mini 4?
Onderaan de pagina wordt dit genoemd en op deLTE pagina wordt dit ook aangehaald (Supports Apple SIM).
Dan zal dit niet de eerste (iPad) zijn met Apple SIM/E-SIM, of begrijp ik 'm verkeerd :?

[Reactie gewijzigd door J-D op 23 maart 2016 12:47]

De oudere apparaten konden al werken met een Apple sim. Dat is een simkaartje dat geschikt is om met allerlei netwerken te gebruiken. Maar het is nog steeds een fysieke simkaart.

De nieuwe iPad is de eerste met embedded Apple sim. Er is dus geen fysiek kaartje meer nodig om die wisselende providers te kunnen gebruiken, het zit ingebouwd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee