CodeWeavers toont werkende Steam-client voor op Android gebaseerde Remix OS

CodeWeavers heeft tijdens de Game Developer Conference een versie van de populaire gameclient Steam getoond die draait op Remix OS. Dat besturingssysteem voor desktops is gebaseerd op Android.

Tijdens de demonstratie werd alleen de Steam-client zelf getoond. In de video die CodeWeavers online heeft gezet worden geen games geopend, maar is enkel de gamebibliotheek te zien. Om de Steam-games draaiend te krijgen zal vermoedelijk nog veel meer werk moeten worden verricht. Voor de presentatie heeft het bedrijf samengewerkt met Jide, de ontwikkelaars van Remix OS. Begin dit jaar kwam versie 2.0 van dit gratis besturingssysteem dat gebaseerd is op Android en werkt op x86-systemen.

CodeWeavers is bekend van zijn CrossOver-software voor Linux en Mac, waarmee Windows-software gebruikt kan worden op de andere besturingssystemen. Het bedrijf werkt ook aan een variant voor Android, zodat Windows-programma's op Android-apparaten zijn te draaien. Waarschijnlijk heeft CodeWeavers van die techniek gebruikgemaakt om de Steam-client werkend te krijgen op Remix OS.

Door Jeroen de Vries

Stagiair

23-03-2016 • 11:53

39 Linkedin

Reacties (39)

39
39
29
2
0
4
Wijzig sortering
Tja client is maar kleine stap in het geheel, games werkend te krijgen lijkt me een iets grotere uitdaging. Maar dit lijkt me soort van emulated te draaien?
Dit is Crossover, een fork van Wine die wat gebruiksvriendelijker is.
Niet dat ik oneens ben, maar het is eerlijker naar Wine toe om het iets meer te nuanceren:
Dit is crossover, het commerciele pakket dat bovenop wine wordt ontwikkeld.

Met als nadeel dat alle extra's in crossover geen aandacht krijgen van de wine ontwikkelaars omdat diezelfde ontwikkelaars het al in crossover hebben gebouwd.

Zoals Wolfos zegt is crossover een fork van wine (dat hoofdzakelijk alleen extra bevat), maar er zijn ook niet commerciele forks die wat extra's bieden zoals bijvoorbeeld playonlinux, etc.
Wine - waar dit op gebaseerd is - staat voor Wine Is Not an Emulator. Dus het antwoord op dat is nee, het is meer een vertaal library die windows instructies naar unix instructies vertaald.
Instructies is ook niet de juiste term, want dat woord slaat in de computerwereld vaak op processor-architectuur specifieke code. En dat is juist wat emulatie vaak vertaald. Meestal is dat niet wat er gebeurd bij Wine, omdat al die besturingssystemen 99% van de tijd op een x86 processor draaien.

Wine en CrossOver daarintegen vertalen functieaanroepen naar softwarebibliotheek die bij Windows horen en geen eenvoudig Linux/Mac equivalent hebben.

Ze onderscheppen dus dingen als de Win32 API, DirectX, ... en vervangen die dan zo goed mogelijk door een variant die gebruik maakt van bibliotheken die wel op Linux/Mac werken.
Om de games werkend te krijgen is misschien nog wat werk nodig, maar voor de inhome streaming dienst kan dit nog wel eens interessant zijn. Ik ben benieuwd hoe dit zich ontwikkelt.
Op Android kan je ook met chroot compleet Linux draaien, dus zo veel werk is op zich niet nodig. Het hoeft enkel geoptimaliseerd te worden. Ik heb op mijn HTC Desire HD binnen Android Ubuntu gedraaid, gewoon omdat het kon.

Als ik op de screenshots kijk lijkt het ook alsof het binnen een app draait, zou mij niets verbazen als er tussen steam client en android een complete linux omgeving zit.

RemixOS mag trouwens wel wat meer hardware gaan ondersteunen willen ze dit haalbaar maken. Het werkte alles behalve vloeiend op mijn i3-4160 met GTX960.

[Reactie gewijzigd door Johan9711 op 23 maart 2016 12:12]

linux-ARM dan wel, echter draait steam niet op ARM processoren, dus ook met chroot kan je steam niet op je android device draaien
RemixOS is niet ARM, maar X86
ik geloof dat er ook en ARM variant is.
Er is een ARM variant, maar die is enkel compatible met de Nexus 9 en Nexus 10. Jide focust zich voornamelijk op X86.
Niet geheel waar, RemixOS draait inmiddels ook op de nieuwe Pine64

http://forum.pine64.org/archive/index.php?thread-451.html
Maar die is dan niet ondersteunt vanuit Jide verwacht ik:

http://www.jide.com/en/remixos/devices
Het gaat ook nog om een Beta versie, gok dat deze later gewoon op de lijst komt te staan.
Op Android kan je ook met chroot compleet Linux draaien, dus zo veel werk is op zich niet nodig. Het hoeft enkel geoptimaliseerd te worden.
Enkel even optimaliseren? Het optimaliseren is juist waar 80% van de tijd in zit!
De meeste universele drivers zijn al aanwezig op Linux, enkel bepaalde specifieke grafische drivers van bijvoorbeeld AMD zijn niet op orde.
Verder is het een kwestie van zoveel mogelijk dichttimeren, en een mooie UI er omheen bouwen.
Android gaat steeds meer naar de mainline kernel, maar de optimalisaties waar jij het over hebt zijn niet zo triviaal als je nu aangeeft. Zelfs niet met de komst van Vulkan en ondersteuning hiervan op zowel linux als android.

directx en Opengl games werkend krijgen zal heeeeeeel ver buiten scope liggen. Beperken ze de scope tot vulkan games, dan is het iets beter te behappen, maar dan zit je nog steeds met welke delen hiervan google kiest te ondersteunen, terwijl op Windows en Linux ze bepaald worden door Khronos zelf. Daarnaast heb je ook nog wat architectuur verschillen, het is wel even wat meer dan alleen een kerneltje helaas.

Ze zitten nu op 20%, maar er lopen meer gelijktijdig acties. Dit nieuws item duikt alleen in op het eenvoudig tweaker nieuws. Kijk je naar de wine submits, dan zie je dat ze dat ook aanpassen op vulkan, etc.
Precies, ik wacht al heel lang op Steam-in-home-streaming voor Android.
Met zulke berichten lijkt het toch een stukje dichterbij te komen!
Games streamen naar Android is al mogelijk, met apps zoals Moonlight. Daarvoor heb je overigens wel een PC nodig met Nvidia Gamestream, maar verder zou alles moeten werken.

[Reactie gewijzigd door fifarunnerr op 23 maart 2016 12:02]

Ik heb Moonlight al geprobeerd maar werkt helaas niet echt lekker met een 2560x1080 resolutie.
Ik vind het dan ook vreemd dat Valve dit zelf nog niet heeft, technisch zou het niet moeilijk meoten zijn: je toestel moet gewoon een H.264 stream decoden. Ik hoop dus dat Valve snel zelf met een client voor AndroidTV komt.
Het bedrijf werkt ook aan een variant voor Android, zodat Windows-programma's op Android-apparaten zijn te draaien.
Ik vroeg me af hoe dat zou werken op ARM processors, maar blijkbaar alleen voor apparaten met een Intel CPU. Moest wel erg lachen om die World of Warcraft op een telefoon ;)
What spec will the technology preview need?
You will need an Android tablet with an Intel processor. A tablet with 2GB of RAM or more is necessary to run most real-world Windows applications.
Which tablets have an Intel processor?
Correct, geen ARM.
Kom doordat er niets geëmuleerd wordt. Er worden alleen libraries vertaald. Programma's die voor x86 zijn gecompileerd werken dus ook alleen op x86. Als je het zou emuleren zou de boel ook veel te zwaar zijn, overigens. Dat zou de hardware nooit aankunnen.
Je kan toch ook gewoon het steamos draaien als je zo graag games wil spelen op Linux? Hoef je verder geen ingewikkelde dingen zelf te ontwikkelen, hooguit misschien een drivertje voor de gpu. En het werk voor de rest out of the box op Linux.
Ja, en je kunt SteamOS ook draaien op Windows en OSX maar we hebben het hier over Android ;)
steam game streaming naar je cheapass pc/laptop/tablet zou natuurlijk wel ideaal zijn. :)
Zie liever dan gewoon een native client op android/iOS, zou wel heel fijn zijn als je ook bv Android/iOS apps/games aan je steamlibrary kunt toevoegen (of dus games die al voor pc/linux/mac beschikbaar zijn maa rnu nog apart in de playstore staan, ook dus zonder playstore EN opnieuw moeten kopen, te kunnen gebruiken).
Ik vind het mooi hoe in het plaatje een MacBook te zien is waar Windows 10 op draait met een emulator waar Android in draaid waar vervolgens een emulator in draaid waar Steam in draaid. Haha.
Windows 10 ??

het is gewoon een Macbook Met RemixOS draaiend en daarin een emulator waar steam in draait
Als je niet weet hoe RemixOS eruit ziet dan moet je ook niet reageren in mijn optiek, Beetje jammer dit..

Hieronder een screenshotje van RemixOS .. dus geen Windows 10
http://cdn1.tnwcdn.com/wp.../01/remixos2-1200x675.png

[Reactie gewijzigd door KiLLerBoy_001 op 23 maart 2016 13:19]

Waar zie jij Windows 10? Ik zie gewoon Remix OS met een emulator waar een vorm van Linux opdraait.
Anoniem: 706671
@spNk23 maart 2016 13:06
Ik zie hetzelfde als jij. Dus de reacties van thomassen en mandem zijn niet correct.

Remix OS --> Emulator cross over --> steam-client
Dan lijkt de Remix os taakbalk wel erg op Windows 10. K zie zelfs de Cortana circel staan. Misschiets iets te vlug gekeken, maar ik vond het wel humor.
Weet je zeker dat dat niet gewoon de Android navigatie knoppen zijn? ;)
Je ziet het pijltje er ook staan.
Haha dat is voor mij ook het eerste wat ik opmerkte :)
Kon er wel om lachen
Als ik op die website van Remix OS kijk, lijkt het net of ik naar een reclame voor windows 95 zit te kijken:
"Multiple Windows", "Resizable Windows", "Maximize/Minimize"
The right-click done right.

While a mouse is designed to give you added precision, it can also always give you more functionality. We've given the right-click back to you on Android. Access additional features to your beloved apps using the right-click throughout Remix OS.
Dat is wel het minste wat ik veracht van een OS met een GUI. :D

[Reactie gewijzigd door Yoram op 23 maart 2016 14:30]

Ik vind je opmerking helemaal terecht, maar een boel van de Android varianten voor tablets en notebooks ondersteunen geen Resizable of multiple windows.
Dus het is wel degelijk een feature die genoemd mag worden, ook al is het wel iets dat je zou verwachten van een OS.
Remix OS is gemaakt door Jide die Android maakt voor standaard computers. Het is gebouwd op het Android-x86 project. CodeWeavers maakt programma's voor OS X en Linux distro's waardoor je gemakkelijk Windows programma's er op kan draaien. Hiermee bedoel ik CrossOver. CrossOver kost ~€50.

Om te zien dat Steam nu op Remix OS werkt laat zien dat Remix OS niet weer een "besturingsysteem projectje" is. Het is prachtig om de mogelijkheden van Remix OS te kunnen zien, ik had niet verwacht dat ze zo ver zouden komen met Remix OS. CodeWeavers ook fantastisch werk!

Site Jide
http://www.jide.com/ (Remix OS: http://www.jide.com/en/remixos - Remix OS voor PCs: http://www.jide.com/en/remixos-for-pc)
Remix OS op XDA
http://forum.xda-developers.com/remix

Een stuk van de website om een idee te krijgen van Remix OS
Wat is Remix OS?
Remix OS is het beste Android-gebaseerde besturingsysteem. We mean it when we say you get a PC experience unlike anything on Android and an Android experience unlike anything on a PC. The innovative features we've brought to Remix OS 2.0 have been meticulously engineered to bring you the best of both worlds – the harmonious fusion of a mobile and desktop experience.
Site Android-x86
http://www.android-x86.org

Site CodeWeavers
https://www.codeweavers.com

Een stuk van de website om te zien wat Crossover is
El Capitan compatible CrossOver Mac 15 is the easiest way to run Microsoft Windows software on your Mac without buying a Windows license, rebooting or using a virtual machine. CrossOver Mac makes it easy to launch Windows programs natively from the dock, and integrates Mac OS functionality like cross-platform copy & paste and shared file systems to your Windows applications.

CrossOver Mac runs Windows productivity software, utility programs, and games all in one application. And without the overhead of a virtual machine, programs and games can run as fast or faster than they would under a Windows operating system.

[Reactie gewijzigd door nedvire op 23 maart 2016 16:44]

Dus ze hebben een applicatie die op Linux draait halfbakken aan het draaien gekregen op een Linux gebaseerd Android. . Tjonge wat een prestatie..
Beetje vreemd nieuws.
Valve ondersteunt dit zelf al. ?

En remix os..
Een Linux os die zich laat gebruiken als een typisch Windows user interface..
Nogmaals.. Dit is allemaal oud nieuws etc. Zulke mods en applications bestaan al decennia .
Waarom is dit nu zo interessant . .
Los van het feit dat de steam applicatie niet eens wat deed behalve starten..?
Sponsored content???

[Reactie gewijzigd door Marty007 op 27 maart 2016 17:45]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee