Opslag Surface Laptop 3 is volgens Microsoft niet door klant te vervangen

Hoewel Microsoft de nadruk legde op de mogelijkheid de Surface Laptop 3 te kunnen openen om upgrades en vervangingen door te kunnen voeren, is de opslag van de laptop volgens het bedrijf niet door gebruikers te vervangen.

Op de productpagina voor de Surface Laptop 3 staat dat de laptop een vervangbare ssd bevat, maar in de kleine lettertjes verduidelijkt Microsoft dat de opslag niet door gebruikers te vervangen is. "De harddrive is alleen te verwijderen door geschoolde technici die Microsofts instructies volgen", staat op de pagina. Tegen Gizmodo meldt Microsoft dat gebruikers niet de beschikking krijgen over het gereedschap en de instructies om de opslag te verwijderen; alleen geautoriseerde technici krijgen die tools.

Tijdens de presentatie van de Surface Laptop 3 haalde producttopman Panos Panay de cover met toetsenbord van de behuizing om te demonstreren hoe eenvoudig de hardware van de laptop te beheren is. Daarmee richtte hij zich overigens niet direct op consumenten; de Surface-lijn is met name gericht op de zakelijke en educatieve markt. Ook benadrukte hij dat gebruikers dit niet zelf moesten proberen, al hoopten sommigen dat het ook voor doorsnee gebruikers eenvoudiger zou worden de hardware te benaderen.

Zo toont iFixit zich hoe dan ook positief dat Microsoft het mogelijk maakt de laptop te kunnen openen zonder dat lijm of verbonden kabels dwarsliggen. De site wijst erop dat de originele Surface Laptop de dubieuze eer had een 0 op een schaal tot 10 te scoren wat de repareerbaarheid betreft. Volgens iFixit wint de Right to Repair-beweging aan populariteit.

Ook de Surface Pro scoort traditioneel slecht op repareerbaarheid. De eveneens woensdag aangekondigde Surface Pro X lijkt het iets beter te gaan doen. Aan de achterkant is een smal plaatje te verwijderen na het losschroeven, waarna de m2-ssd te benaderen is. Ook dit moet volgens Microsoft een technicus doen, maar volgens iFixit lijkt het erop dat ook consumenten dit kunnen.

Verwijderbare ssd van de Surface Pro X

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-10-2019 • 14:11

101 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (101)

101
99
58
2
0
35
Wijzig sortering
best jammer dit. als je opslag schrijf quota gehaald is (zeker met qlc) kan je de laptop afschrijven?

eerst non removable batteries, nu vast gesoldeerd ram en cpu's. en ook nog eens opslag. wordt het wel behoorlijk tweaker unfriendly van als je het mij vraagt.
Dat haal je echt niet, het is een fabeltje van de allereerste jaren dat SSDs geproduceerd werden. Een paar jaar terug moest je al een jaar lang 24/7 op maximale snelheid schrijven om dat quotum te halen. De SSD kan natuurlijk op andere manieren stuk gaan, maar over het algemeen houden andere onderdelen er eerder mee op.

edit:
typo

[Reactie gewijzigd door BRAINLESS01 op 4 oktober 2019 14:21]

Fabeltje? Ik heb op 4 Samsung 950 Evo's met TLC binnen 8 maanden 5% wear geconstateerd.

Dit zijn gewoon mijn boot drives met windows en basis apps erop. Niet gebruikt voor het constant wegschrijven van grote files.

Helemaal omdat NVME drivers ook nog eens fors heter worden en sneller wegschrijven is de degradatie ook hoger. Mijn oude Crucials die wel echt als storage schrijven werden gebruikt waarop regelmatig games van 50gb en meer op worden geinstalleerd was de degradatie ngo geen 1% in 2 jaar tijd. Sata based.
Dan doe je er alsnog 13 jaar over voor je op 100% wear zit, als je er vanuit gaat dat jouw gebruik gelijk blijft en de slijtage lineair oploopt.
De drive wordt al onbruikbaar ver voordat je op de 100% zit. Er is niet genoeg resere geheugen om dat allemaal op te vangen. Denk dat ik na 4 jaar gebruik al met een krimpende drive ga zitten.
ik denk dat dit wel meevalt... ik schrijf dit momenteel vanaf mijn PC die intensief gebruikt wordt waar een Crucial C300 256GB SSD inzit van 2010. Deze PC wordt nagenoeg dagelijks gebruikt en het is ook ee nOS drive. Je zit wel safe....
Check je drive wear. Maar de crucial c300 is een mlc sata drive. Wordt minder heet en slaat minder data per cell op. De samsung waar ik het over hebt slaat 3 bits per cell op en je hebt nu drivers met 4 bits per cell. Deze slijten dus sneller.
Ouch! Hoe controleer ik dit bij mijn laptop? Weet dat ik voor mn desktop de samsung software hiervoor kon gebruiken maar voor een algemene manier heb ik geen idee
Met HWinfo kan je de drive wear checken. VOlgens mij de Samsung software zelf ook maar niet met percentages.
Waar zie je dat? Ik zie alleen "Device Health: 100%".
Dan is je drive nog volledig in orde.
En dat is dus dezelfde statistiek als "wear"of staat het daar los van?
Drive health is het omgekeerde van drive wear in dit geval.
OK dan begrijp ik het goed.
3 jaar oude 970 , 100% available, 96 % healt
Hoe kan een 970 3 jaar oud zijn? De 950 is nog net aan 3 jaar op de markt.
Het gaat niet direct om wegschrijven van grote files, maar om schrijfacties. in het algemeen. En dat is natuurlijk iets wat een OS drive wel continu aan het doen is, al is het maar in bepaalde logfiles. Ik ken zo geen 950 Evo's maar bijv. de 850 EVO is rated voor 5 jaar garantie of 75/150TBW (welke eerst komt).

Met 5% wear over 8 maand lijk je daar zeer ruim binnen te vallen.

Al zeggen die wearlevel tooltjes ook niet alles, zeker niet wanneer het tooltjes zijn die niet van de fabrikant zijn.

Ik heb een aantal 850 Pro's in een Synology als Cache gehad, en die werden flink beschreven. Deze vielen dan ook uit binnen 2 jaar (deden helemaal niets meer), echter stond de "health" continue tot op het moment van uitvallen op 100%.
Ik heb verschillende SSD's:
Samsung 850 Evo, Intel 520 serie, WD Blue, Seagate Firecuda m.2, Crucial MX, en in mijn Zenbook zit een Lite-On m.2
De enige met wear is van Samsung met 98% health de rest staat nog allemaal op 100%.
Op een nvme kun je een koelplaatje zetten. Wordt hij niet meer heet. Kost 0,66 usd op aliexpress: https://m.nl.aliexpress.c...SpwcYxtx3d5w1570265976766

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 5 oktober 2019 11:01]

In laptops werkt dat niet zo denderend uit eigen ervaring. In de 4 laptop modellen dat ik tot mijn beschikking hebt tikken alle Samsnung NVME drivers regelmatig meer dan 75c aan. Van een dikkere alienware tot een dunne Razer Blade. Waarbij in een Alienware nog net een heatsink erover heen past. Maar de airflow is er gewoon niet.
Ah ja, in een laptop. Niet aan gedacht dat sommige mensen die dingen ook gebruiken.
:D

Denk dat je daar de meeste NVME's in terug zal vinden op dit moment.
dan nog, ik heb liever tlc nand dan qlc nand, en nog liever mlc. voor snelheid redenen. :) die samsung qvo sata ssd's zakken in tot onder hdd snelheden bij intensief gebruik (lees: meer dan dram buffer aankan vol knikkeren in een schrijf cycli)

of het een fabeltje is, kan alleen de tijd leren en hangt ook af van hoeveel een gebruiker er gebruik van maakt, van de ssd.
Ik heb zelf de Kingston A2000 1TB besteld.
Ik speel vooral games dus random read / write was voor mij belangrijk.
En prijs.
130 euro voor 1TB is voor een TLC m.2 Nvme nog niet al te duur.
die A2000 is idd heel aantrekekelijk ja om naar te upgraden. maargoed, dit gaat semi offtopic i guess? :P
Je hebt volgens mij het artikel niet helemaal goed gelezen/begrepen. De consument kan dit niet maar wel een "geschoolde technicus". Kan dus nog steed hersteld worden.
Je kan dit enkel zelf niet (of misschien wel maar wat lastiger).
laptop zou maar net buiten de garantie periode zitten en je men moet betalen om je defecte opslag te vervangen. dat is waar ik een probleem mee heb :P
dat zou je van elke laptop kunnen zeggen... Nogmaals je kan dit waarschijnlijk nog steeds zelf doen. Al hebben ze liever niet dat jouw "ongeschoolde" handen aan de internals zitten.
Nuance: hoeveel mensen doen dat tijdens de levensduur van een apparaat en hoeveel mensen zouden bereid zijn om daar extra gewicht en extra dikte voor te accepteren?

De mensen die dat betreft zijn niet de doelgroep voor dit type device.

Ik mag mocht zelf graag knutselen aan pc's, maar zo'n surface (kloon) die lekker dun en licht is, is echt wat anders.

Alles dichtlijmen is dan wel weer het andere uiterste, maar ook die snap ik nog in het kader van stevigheid icm dikte (of beter gezegd: dunte).
Klopt ik bedoel hoe dunner en lichter je iets wilt maken.
Dan heb je 2 opties.

De goedkope weg en bezuinigen op dingen zoals repareerbaarheid en upgradeability

Of de

Dure weg en nieuwe dure materialen gebruiken, die erg licht en dun kunnen zijn, maar toch sterk.

We kunnen allemaal raden welke weg de meeste winst zou behalen.
En helaas is dit ook de weg die de meeste fabrikanten in vrijwel alle sectoren kiezen.
Tja we kunnen ook raden wat de meeste consumenten zouden kopen...als er echt een voldoende grote markt was voor superdure maar wel upgradebare laptops was iemand er wel ingesprongen
Inderdaad, zelfs velen die klagen over wisselaccus en gesoldeerd RAM en weggelaten RJ45 etc, kiezen ervoor modellen te kopen met die "gebreken".
Blijkbaar vindt men het niet zo belangrijk, anders kocht men wel wat anders.
Bijvoorbeeld Fujitsu, die het op dat vlak een stuk beter doet (deed?), maar men lijkt vaak te denken dat je alleen kan kiezen uit Dell/HP/Lenovo.
ik heb liever makkelijke repareerbaarheid dan een pandora-box achtig systeem.

ik begrijp het punt betreft gewicht en portabiliteit wel, maar meestal gaat dat gepaart met minder ruimte voor degelijke behuizing support intern. ben daarom ook benieuwd wat er bijv in mijn geval zal gebeuren (ik til mijn laptops altijd aan 1 hoek op met scherm open geklapt bijv).

ik hoop alleen niet dat dit in de toemomst de enige optie zal zijn voor consumenten tho.
dan zal je wel een fabrikant vinden die dat wil aanbieden en zo nee, dan is de markt ervoor niet levensvatbaar vanuit het standpunt van een commercieel bedrijf, daar kan je als wannahave-consument niets aan doen
Net even gezocht op ms surface en uit verschillende artikelen: https://www.thurrott.com/...ace-dead-last-reliability
https://www.thurrott.com/...ace-dead-last-reliability

Komen ze er behoorlijk slecht uit.
In laatste artikel staat na 2 jaar heeft 25% problemen. MS herkend zich in de tegenwoordig mooie term hier niet in maar noemt zelf geen nummers.

Repareerbaarheid is dan zeker een issue en slechte repareerbaarheid zou afgestraft moeten worden.

Als we nu steeds meer naar een groene economie willen hoort het kunnen repareren daar bij, de wegwerpcultuur niet. Niet kunnen repareren of onderdelen slecht kunnen vervangen is niet wenselijk.

Sterker nog de overheid zou best een systeem moeten kunnen invoeren waarin slechte repareerbaarheid/update bestraft wordt met hogere kosten en de meerprijs daarvan ten goede komt aan producten die het wel goed doen.
Conclusie van 2 jaar geleden (van ervaringen van een periode daarvoor dus)
Surface Laptop is er pas ~2 jaar. Het gaat in dit artikel om de Surface Laptop.
Initieel hadden Surface Pro's zoals algemeen bekend issue's.
Wat is de info op Thurrot's site dan nog waard anno 2019? Zeker wat betreft Surface Laptops?
Misschien kan je eens zoeken naar recente resultaten?!
Waarom de laptop afschrijven? Er staat juist dat dit keer de HDD wel te vervangen is en dus niet gesoldeerd. Waarbij Microsoft uiteraard wel aangeeft dat een certificeerde reparateur dat moet doen of zich in te dekken tegen consumenten die zelf het apparaat beschadigen.
die hdd vervangbaar is alleen bij de surface pro x :p
Misschien eerst even de product specs lezen :P
https://www.microsoft.com.../SQ2S?activetab=techspecs

Dat is toch echt de Surface Laptop 3 waarbij staat:
Hard drive is not user removable. Hard drive is only removable by skilled technician following Microsoft provided instructions.
Harddrive is dus gewoon te vervangen, al zegt Microsoft wel zoals ik al aangaf dat alleen een gecertificeerde reparateur dat zou moeten doen om zichzelf in te dekken.
dat is raar, in het tweakers artikel wordt gesproken over de pro x, best verwarrend dus. maar dank voor de uitleg :)
Omdat het zowel voor de Pro X als de Laptop 3 geld.
Ja, maar dan mot je dus geld gaan betalen aan Microsoft om het te vervangen, of te wel extra geld voor Microsoft.

Of de kennis hebben om zo'n laptop te openen en veilig de HDD te vervangen.

Dit is dus gewoon jammer, want je wilt eigenlijk hebben dat mensen die dingen zelf kunnen doen, met zo min als mogelijk kennis.

Maar ja dat is een ideale wereld, en helaas leven we daar niet in :(
Dat lijkt puur te zijn om zich in te dekken. Kijk bijv. een naar de officiele presentatie: https://youtu.be/dmaioTs0NH8?t=1208

Daar kun je zien hoe makkelijk het zou moeten zijn het apparaat open te maken (ik geloof best dat het iets lastiger zal zijn dan dit en dat deze al iets losgeklikt zit zodat deze manager niet voor aap komt te staan).
Ja klopt, straks koop je een mobiel, maar eigenlijk koop je alleen maar de rechten op de mobiel te gebruiken. Het object genaamd mobiel blijft dan nog steeds van de fabrikant.

Beetje zoals software, maar dan in de hardware wereld
We gaan echt een mooie zonnige toekomst tegemoet :(

Straks kunnen we zeker zeggen dat Cyberpunt 2077 de toekomst voorspelt heeft. :o
het is dat ik reacties op mijn post niet kan upvioten, maar ben het best wel met je eens. als je van een breder spectrum kijkt, is dit wel waar de industrie naartoe gaat. het begon al met de uefi code in 2010 die de levgacy BIOS vervangt. bios modden rip en in uefi only apparaten reguleert microsoft welke OS' er een uefi boot key van mogen krijgen. heel jammer om dit te zien gebeuren ja.
uefi only apparaten reguleert microsoft welke OS' er een uefi boot key van mogen krijgen. heel jammer om dit te zien gebeuren ja.
Oh, dat is vreemd. Ik kan hier in mijn UEFI (Gigabyte moederboard) gewoon zelf UEFI keys toevoegen hoor (PK, KEK, db en dbx)
nog wel ja, kan best zijn dat in de toekomst "om veiligheids overwegingen" dat met nieuwe mobo's of bios updates niet meer kan. en veel plezier een uefi firmware te hacken, is moeilijker dan bij legacy bios.

is helaas wel een optie waar de toekomst naartoe kan gaan.
Je hebt geen benul waar je het over hebt.
Secure Boot heeft NIETS met Microsoft te maken, maar is een feature van UEFI dat ook weer niets met Microsoft te maken heeft.

Fijn om te zien dat Windows en diverse Linux distributies hier gebruik van maken. Daarnaast is Secure Boot een OPTIONELE FEATUE die de gebruiker kan activeren en deactiveren.
Wil jij een OS gebruiken dat een non-signed loader gebruikt, dan zet je secure boot dus lekker uit.
de manier waarop je je uitleg brent komt best opdringerig bij mij binnen met woorden volledig in hoofdletters gespeld, en zonder links om evt verder voor mij info op te doen, waarom op zo'n toon? :S
Mua, Secure Boot (wat optioneel is, maar door MS als "vereist" word aangemerkt geloof ik) is uit te zetten. Daarmee kun je dus altijd doen wat je wil doen. Een aardig aantal Linux distros hebben ook hun eigen UEFI keys
ik hoop niet dat pc's de (grotendeels) chromebook kant opgaan betreft OS lockdown. maar idd. je hebt gelijk. wordt alleen wel irritant wanneer je een eigen kernel wilt opstarten.
Een Chromebook is helemaal niet moeiljik te ontgrendelen. In developer mode ermee en dan is het een kwestie van crossystem dev_boot_usb=1 en klaar.

Als je je eigen kernel wilt booten weet je sowieso wel hoe je secure boot uitzet, dus ook dat punt is niet echt valide (meer)..
Uefi en secure boot hebben weinig met Microsoft te maken behalve dat Windows er gebruik van maakt. Secure boot kun je gewoon uitzetten, en tot nu toe kun je ook nog kiezen voor legacy support, voor besturingssystemen die geen uefi ondersteunen. Uiteraard zal legacy ook een keer weggaan, maar de mogelijkheid tot het installeren en booten van andere besturingssystemen zal nog wel een poos blijven.
...
Straks kunnen we zeker zeggen dat Cyberpunt 2077 de toekomst voorspelt heeft. :o
:D ik denk eerder Mad Max, vooral hoe slecht we aan het milieu denken met al dit wegwerp gadgets ipv herbruikbaar / herstelbaar toestellen.


( en om het geweld te kunnen doen passen: zie politieke klimaat Brexit/Trump/China)
Precies dit! ...En dan ook nog honderden Euro's vragen voor zo'n product met min of meer een houdbaarheidsdatum.

Rare wereld leven we in.
Niet alleen tweaker unfriendly, ook gewoon zonde van het spul. Men zit steeds meer te hameren op repairability, maar de fabrikanten gaan gewoon totaal de andere kant op 8)7
Men zit steeds meer te hameren op repairability
Laten we wel wezen, de meeste roep voor repairability komen uit de hoek van reparateurs en leveranciers van onderdelen/gereedschap, of wordt door hen gepusht.
In dit geval lijkt mij dat zij in mijn interesse argumenteren.

Ik kan een auto ook niet zelf repareren. Een automonteur kan dat wel, zolang de onderdelen en handleidingen beschikbaar zijn. Als die monteur pleit voor beschikbaarheid van onderdelen e.d. is dat nog steeds in mijn interesse :+
Maar dit is nooit anders geweest in dit segment van laptops, zeg de 1.2 kg ultrabooks. Dus wat segment betreft verandert er niks drnk ik. Op zich goed nieuws dat de ssd benaderbaar is.
Lees het artikel nu maar tot het eind ipv direct verontwaardigd te doen in de comments.
best jammer dit. als je opslag schrijf quota gehaald is (zeker met qlc) kan je de laptop afschrijven?
Wanneer tegen die tijd de laptop al niet afgeschreven is vanwege ouderdom kan je er een nieuwe SSD in laten zetten.
Maar met een handleiding hoe je de laptop open kan maken (m.a.w. waar een verborgen schroefje zit of waar je een schroevendraaier tussen moet zetten om de behuizing te openen) zal het voor iedereen met een beetje handigheid geen enkel probleem zijn om het zelf te doen.

Ik denk dat je de mededeling vooral zo moet lezen dat er géén makkelijk verwisselbare module met SSD in zit,die je van buitenaf los en vast kunt klikken. Dat is voor velen wel het idee wat ze krijgen bij het lezen van 'verwisselbare schijf'.
En voor wat betreft zelf zaken vervangen, Op de meest apparaten zit een sticker die je waarschuwt om het apparaat vooral niet zelf open te maken vanwege de veiligheid en het vervallen van de garantie. Zelfs bij merk PC's, waarbij het geen enkel probleem is om zelf schijven of geheugen te vervangen of bij te plaatsen.
ik ging bij die tekst ervan uit dat de ssd op het moederbord gesoldeerd zat. misschien had ik dat beter niet kunnen doen :p
dit zijn dan ook geen laptops voor de tweaker.
Je moet ook niet willen dat de klant zelf voor een normale prijs de opslag uit breidt. Je moet natuurlijk wel een minimale opslag zoals 128gb bieden in het basismodel, en dan een gruwelijke meerprijs vragen voor een wat gangbaardere opslagcapaciteit. Apple doet het al jaren met haar laptops en telefoons, Google gooit ook weer lekker 64gb opslag in haar Pixel 4 (xl) die vast de 1000 euro aan gaat tikken. Waarom zou Microsoft achter blijven?
Je moet ook niet willen dat de klant zelf voor een normale prijs de opslag uit breidt. Je moet natuurlijk wel een minimale opslag zoals 128gb bieden in het basismodel, en dan een gruwelijke meerprijs vragen voor een wat gangbaardere opslagcapaciteit.
Net als vaak bij de keuze voor het geheugen. Om goedkoper uit te zijn kunnen tweakers bij het bestellen van een nieuwe notebook gaan voor de beste CPU en het beste scherm, en voor het standaardspul dat vervangen kan worden (geheugen, opslag) de goedkoopst mogelijke opties te kiezen. Het eerste wat je dan doet bij ontvangst van de notebook is deze niet aanzetten, maar meteen de betreffende componenten vervangen. Scheelt soms honderden euro's. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 oktober 2019 14:22]

Eigenlijk zou de optie moeten bestaan om een laptop ZONDER ram en opslag te kunnen bestellen.
Een stick met je OS er op en klaar.
Dat is zo fijn aan desktopcomputers. Je bestelt wat je wil maar zonder idioot duur werkgeheugen en bezopen duren 'Apple' videokaart en die koop je elders en zet je er gewoon zelf in. Deed ik 20 jaar geleden al. Vorige week nog een tweedehands GTX 770 gekocht (van mede-Tweaker @Stuupje :) ) voor in een Mac Pro uit 2008. Maar daar hebben fabrikanten wel van geleerd natuurlijk..
2008 MP? Nostalgie .... 8-)
Tot nu toe lukt het mij deze aan de praat te houden 8-)

In de loop der jaren wel een SSD in gezet ter vervanging van een RAID 0 set. Videokaart vervangen zodat er een 4K-scherm aan kan. Blu-ray brander in gezet.

De 8 GB werkgeheugen houdt het al ruim 11 jaar uit :) Waarvan 2 van Apple en 6 van OWC ;)
Dat kan ook prima, echter niet bij iedere vendor. O.a. Clevo heeft laptop barebones waar je zelf geheugen, opslag en andere zaken in kan zetten.
Dan heb je een build to order. Kan perfect. Voldoende barebones te vinden.
Anoniem: 310408
@OxWax4 oktober 2019 14:52
Er zijn vele sites waar ze zelf je laptop kan samenstellen hoor...
Ik neem aan dat je met Je de bedrijven bedoelt.
Maar de consument zou er bij baten als dat wel kan.

En ik denk dat veel tweakers er mee eens zijn dat je zelf moet kunnen tweaken aan een apparaat waar je zoveel geld aan uitgeeft.

1000+ euro, maar niet met gemak je opslag veranderen. Wat een rare wereld leven we in :/
Kopers van merk PC's en laptops is altijd all stevig door de fabrikant afgeraden om zelf componenten te vervangen. Dat is niets nieuws.
Sommige fabrikanten gaan een stukje verder door het ook vrijwel onmogelijk te maken. Microsoft zet nu weer een stapje terug,door het ook voor 'getrainde technici met speciaal gereedschap' mogelijk te maken. De kans is groot dat iedereen die weet wat hij doet en de laptop niet met een botte bijl te lijf gaat geen problemen ondervindt bij het zelf vervangen van RAM en SSD.
Weet iemand waarom een technicus dit moet doen? is dit omdat er bepaalde dingen geflashed moeten worden, of serie nummers ingelezen? Of is het gewoon iets als een aantal misschien wel of niet moeilijke schroefjes die je als je weet wat je aan het doen bent prima kan doen?
Tot ze op de markt zijn en iFixit ze onder handen heeft genomen is MS de enige die dat weet dus ...
Is dit een klassiek geval van een bedrijf wat zich achter kleine letters probeert te verbergen indien een gebruiker een fout maakt? Of zal het vervangen echt specifieke technische kennis vereisen?
Waarschijnlijk dat eerste, maar ik wens je veel succes dit soort SSDs te vinden om het zelf te doen.
Ik vraag me dan af wat de special tools zijn? Software tools worden op een gegeven moment toch illegaal gedownload, en Handmatige Tools (Schroevendraaiers etc) zou je zo kunnen halen.

je zou gewoon de hardware kunnen vervangen en OS op de schijf te installeren.
dus ik maak mij niet druk over hun ontwikkelingen.

Hoewel het wel triest is dat bedrijven hier naar toe gaan werken.

aan de andere kant, als hardware zo eenvoudig te bereiken is, is dit wel een top punt en meer bedrijven zouden dit moeten doen.

[Reactie gewijzigd door Gdelaat op 4 oktober 2019 14:21]

Ik denk dat ze hardwaretools bedoelen. In de vorm van bv. een smal stukje metaal in de vorm van een schroevendraaier, maar dan zonder scherpe randjes die krassen kunnen veroorzaken.
Vertalen is niet altijd even makkelijk...
Tegen Gizmodo meldt Microsoft dat gebruikers niet de beschikking krijgen over het gereedschap en de instructies om de opslag te verwijderen; alleen geautoriseerde technici krijgen die tools.
!=
Gizmodo has learned Microsoft will not give access to those tools and resources to users and will instead limit their distribution to authorized repair technicians.
Dat vertaalt meer naar: "Gizmodo is er achter gekomen dat..."

Dit maakt het verhaal een stukje anders, het kan namelijk ook zo zijn dat de bron van Gizmodo het niet bij het juiste eind heeft en/of dat Gizmodo het verkeerd heeft geïnterpreteerd. Er staan immers een hoop quotes in het artikel van MS, maar dit is geen quote.
Dat vertaald ==> dat vertaalT maar uw begrip English is verder 100% ! 8-)
:X

[Reactie gewijzigd door dakka op 4 oktober 2019 14:43]

Tja niks nieuws onder de zon. Op ifixit was het altijd een score van 0 of 1.
Ik begrijp het wel. Je biedt de mogelijkheid het te doen, maar je raadt het consumenten af. Als het apparaat gericht is op de zakelijke en educatieve markt betekent dit ook dat reparaties in principe uitbesteed worden. Zo waarborg je wel de deugdelijkheid van het product. Zodra elke consument maar zelf dingen uit elkaar gaat halen en verkeerde dingen gaat doen, krijg je ook nog eens die consumenten op je dak met bijv. een garantieclaim. Prima, lijkt mij niet gek.
Geen probleem lijkt me toch. De doelgroep is namelijk niet iemand die er zelf aan moet gaan prutsen. Ofwel ken je er iets van en kan je het zelf doen, ofwel werk je in een bedrijf waar je dit toestel krijgt, waarbij een IT-dienst deze werken kan uitvoeren. Of indien het bedrijf niet over een IT-dienst beschikt, er een servicecontract met Microsoft loopt hierover.
waarom zou je dit product kopen ??

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee