Reparatiewebsite iFixit geeft Surface Laptop een repareerbaarheidsscore van 0

Doe-het-zelfwebsite iFixit heeft de nieuwe Surface Laptop van Microsoft een score van 0 gegeven op het gebied van repareerbaarheid. De laptop kan niet geopend worden zonder grote schade toe te brengen en daarna valt er binnenin nauwelijks iets te vervangen of repareren.

Om te beginnen heeft de Surface Laptop geen enkel duidelijk punt waar een gebruiker moet beginnen met de laptop open te maken. Wie dat wil doen, moet met een hittepistool aan de randen van de alcantara-laag om het toetsenbord heen de lijm week maken en de stof eraf pielen. Aangezien het hier gaat om een aardig zacht materiaal, lijkt dit onmogelijk te doen zonder de stof te scheuren en daarmee het terug in elkaar zetten van de laptop onmogelijk te maken.

De reparateurs van iFixit doen na het openen hun beklag over hoe stevig alles 'dichtgetimmerd' is bij de laptop. Bijna ieder onderdeel van het apparaat zit achter een schildje dat erafgeklikt moet worden. Iets dat niet onoverkomelijk is, maar wel hindert. Daarna blijkt dat onderdelen als de cpu, ssd en het ram vastgesoldeerd zijn aan het moederbord. Hier kan dus niets mee gedaan worden. Bij bestaande Surface 2-in-1-modellen was op zijn minst de m.2-ssd nog te vervangen.

Tot slot klaagt iFixit over de accu. Deze is volledig vastgelijmd aan de behuizing en die lijm moet verwarmd worden om de accu te vervangen. Zoveel warmte aanbrengen bij een accu is uiteraard gevaarlijk en dit rekent de website Microsoft dan ook aan.

Hoewel de score natuurlijk niet lager kan uitvallen dan dit, is dit nog steeds geen uitschieter op het gebied van laptops. Een vergelijkbaar apparaat, de Macbook van 2017, krijgt een 1 van iFixit. De tegelijkertijd uitgebrachte Surface Pro 5 krijgt een 1 van iFixit. Dit onder andere omdat de ssd niet meer vervangbaar is, er veel lijm gebruikt wordt en het scherm gedemonteerd moet worden om bij de rest van de onderdelen te komen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

17-06-2017 • 13:25

358 Linkedin

Reacties (358)

Wijzig sortering
Ik schat zo in dat men het volgende heeft bedacht:

1. Laptop kapot
2. Laptop inleveren
3. Onderdeel X is kapot
4. Laptop wordt gesloopt en wat te hergebruiken is wordt bewaard en weer de productielijn ingebracht. (scherm, eventueel moederbord. Hangt er maar net van af wat er precies kaduk is gegaan.
5. Klant krijgt gloednieuwe laptop, mits onder garantie.

Deze swap is in de prijs meegenomen. Daarnaast moet men veel vertrouwen hebben in het OneBoard principe. Ik moet zeggen, het doet me veel denken aan de format van een mobiele telefoon.

Een nieuwe stap in de richting van disposable pc's / laptops. Nog even en je haalt hem gewoon in de supermarkt.
Klopt. We zien op alle gebieden steeds meer een ontwikkeling van bezit naar gebruik. Waarom zou je een laptop (die zodra je de winkel uitloopt al niks meer waard is) willen kopen. Gewoon alles as a service. Alleen nog maar investeren in dingen die hun waarde redelijk behouden zoals een huis. Maar alle andere dingen is geld weggooien.
Voor de volledigheid zou ik de term "planned obsolence" nog even in de discusie willen gooien. Hierbij zorgt een fabrikant ervoor dat zijn producten door bewuste materiaalkeuze niet zo lang meegaan dat ze de verkoop van nieuwe producten in de wielen rijdt.

Er zijn veel mooie voorbeelden van planned obsolence, met het mythische verhaal van de eeuwig brandende gloeilamp die maar niet op de markt wordt gebracht door Philips als een van de mooiste. Maar ook zou je het trager worden van je iPhone kunnen benoemen: na ongeveer4 jaar is de telefoon vaak onwerkbaar langzaam waardoor je een nieuwe koopt.

Een laptop die zo slecht te repareren is dat je als consument eigenlijk gedwongen wordt een nieuwe te kopen zou zomaar in diezelfde categorie kunnen vallen. Een garantie termijn van 2 jaar is redelijk standaard op laptops, dus als ze daarna bezwijken en niet gerepareerd kunnen worden bied je de klant een nieuw model aan: dubbele winst...

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geplande_veroudering
" Betalen voor gebruik" is eigenlijk een heel andere trend dan dit.

Een belangrijke consequentie van "betalen voor gebruik" is dat de fabrikant opdraait voor kwaliteitsproblemen. "Niet gebruik" leidt namelijk to "niet betalen". Een niet-repareerbare laptop is dan een financieel risico voor de fabrikant.

Het is een andere verhaal als je't hebt over producten die op zich wel goed repareerbaar zijn, mits je de goede gereedschappen hebt. Dat is een trend die je met auto's wel ziet, waarbij de boordcomputer uitgelezen moet worden om efficient een diagnose te kunnen stellen. Ideaal voor de merk-garages, lastig voor losse garages.
Zo gaat het volgens mij al tientallen jaren. Daarom bestaat de term refurbished en daarom is refurbished ongeveer gelijkwaardig aan nieuw. Gebruikers willen NBD, geen langdurige reparaties.
Refurbished is gecontroleerd op goede werking. Dit wil absoluut niet zeggen dat er geen gebruikssporen op het apparaat voor kunnen komen. Als jij je dure laptop in een puntgave behuizing voor reparatie opstuurt en je krijgt een refurbished exemplaar met (lichte) gebruikssporen op de behuizing terug dan ben je daar echt niet blij mee.
Daarvoor het je vaak verschillende refurbished klassen, zoals Brons, Zilver en Goud. Waarbij Brons gebruikersporen bevat (krassen op de klep/scherm), Zilver (een enkele kras), Goud (zo goed als nieuw, evt. iets beschadigde doos)
Dat is als je refurbished apparaat koopt. Bij garantie of reparatie heb je hier als klant helaas geen vat op en mag je hopen dat je een als nieuw exemplaar teug krijgt.
bestaat al. medion van de aldi. oftewel de aldi pc.
Dus kort samengevat is het eigenlijk een laptop die niet toekomst bestendig is :/
ik denk vooral dat men zoveel mogelijk in zo min mogelijk volume probeerde te frotten en vrij hard zaken zoals schroeven ed. overbodig heeft verklaard waar mogelijk. Dan ga je eindigen bij veel lijm.

Ergens is het erg jammer natuurlijk, het past voor mij niet echt in een visie waarbij je iets herstelbaar maakt/herbruikbaar in een andere vorm. Aan de andere kant (ik heb zelf een surface pro 4) als ik zie hoeveel ander spul ik in 1 keer vervangen heb met een surface omdat het ding een meer dan goede laptop is, ultraportabel, maar ook nog een tablet als ik daar nood aan heb: het spaart op andere zaken (in mijn geval: desktop eruit, tablet eruit, tekentablet kon ook weg, een berg mobiele schijfjes).

Iets als de SSD kunnen vervangen en de accu lijkt me echter toch wel een bare minimum van wat wenselijk is.
Hoe zit dat eigenlijk met de nodige millieuregeltjes enzo.

Auto's moesten op zeker moment langer meekunnen van de EU
Duurzaamheid was het motto
Persoonlijk vind ik deze laptop een aanslag op alles wat we aan duurzaamheid hebben verworven.
Dat lijkt mij een hele mooie EU regel: wanneer een apparaat een accu bevat moet deze op redelijke wijze te vervangen zijn. Redelijk in deze betekend verwisselbaar zonder blijvende schade aan het toestel aan te brengen en met consumenten kennis (ofwel: schroeven en los/vast-klikken).

Er valt vanuit recyclebaarheid echt wel een stevige casus te maken voor deze regel.
Accu's mag ik al niet in de grijze container duwen dus moet hij ook separaat in te leveren zijn door een consument.
Er is een regel hier voor. Het moet mogelijk zijn het apparaat en de accu te scheiden... voor inzameling. Fabrikanten lossen dit al dik 10 jaar op door voor apparaten met een geïntegreerde accu instructies te maken om de accu te scheiden. Vaak zitten die bij het product (in dat boekje met onzin info die je toch niet leest.) Ze zijn vaak hilarisch en zeker de moeite waard. Mijn Philips scheerapparaat heeft bijvoorbeeld instructies om op een specifieke plek met een hamer een schroevendraaier er in te rammen en dan het apparaat in tweeën te breken. Heb ik voor de grap eens getest toen hij echt op was en het werkte als een zonnetje. Dus voor de surface zit er vast een soortgelijke destructieve instructie bij. 0% Fix it maar in theorie eenvoudig te recyclen.
Maar zoals iFixit het al aangeeft, is de accu vastgelijmd en dus niet 'eenvoudig', danwel 'veilig' te scheiden van het apparaat. Met een heatgun gaan blazen op een li-on accu om de lijm los te weken, is verre van optimaal in zake veiligheid.
Volgens mij krijg je ook, wanneer je voor een Surface een vervangende accu zou bestellen op internet, de achterzijde van de tablet erbij, aangezien het verlijmd is.
Je weet dat het bij telefoons al vrij normaal is om met een heatgun de accu los te weken bij het vervangen heah? Je blaast niet op de accu maar op het metaal van de behuizing.
Metaal geleid hitte.
Ja, anders zou het niet werken :) De warmte moet immers achter de accu terecht komen in de lijmlaag.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 18 juni 2017 09:42]

Mijn LG G2 met niet officieel vervangbare accu is anders gewoon heel simpel los te koppelen en te vervangen. Wat normaal is geworden is 1 ding, of het normaal zou moeten zijn, is een ander.
Dus als je bijna 1200 euro dure tabletje een defecte accu heeft na 2 jaar flink gebruikt te hebben pak je het warmtepistool en het plamuurmes erbij? Nou.. Goed voor het milieu als iedereen dat zou doen !
De surface pro 3 werd in maart 2015 aangekondigd en kreeg in juni nog een firmware update, dat overstijgt de 2 jaar. En de windows 10 updates gaan gewoon door, ook voor de pro2 en pro 1.
Ja want windows draait niet op een twee jaar oude PC. Wat is dit voor een rare opmerking? MS geeft de langste software support van alle grote OEMS. Zelfs Apple zet de software support voor zijn macbooks eerder stil. Je kunt een hoop zeggen over MS maar dit..?
Hoe bedoel je dat, Apple geeft vrij lang support op hun PC's.

Mijn Macbook uit 2008, kan nog steeds OS X 10.11 draaien.
Natuurlijk kwa hardware support, dus reparatie e.d. zullen niet meer of beperkt kunnen. Laptop van 9 jaar oud en laatste OS nog kunnen draaien is volgens mij redelijk netjes van Apple.

Het ligt ook helemaal aan wat voor product het is.
https://arstechnica.com/a...-from-2007-2008-and-2009/

Beetje als dit. Met zelfs apple zet het eerder stop" bedoelde ik dat hoewel apple ontzettend lang support geeft MS hardware nóg langere support geeft. Het was geen sneer naar apple maar een compliment naar MS.

Mijn moeder draait nog een vroege core 2 pc (2006) met Windows 10. Dat is tegenwoordig toch best wel indrukwekkend.
Maar dat is precies andersom... Oude architecturen werken dus gewoon met Windows 10. En de originele pro krijgt dus ook gewoon nog updates. Het heeft dus niets te maken met de claim dat ms toch "geen twee jaar support geeft".

Het is wat dat betreft off topic gehaat en heeft niets met de support van hun eigen producten te maken. Ja die kunstmatige limitatie is ruk, maar dat stond hier niet ter discussie...

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 18 juni 2017 09:46]

Een nieuw product (kaby Lake) alleen ondersteunen met je eigen nieuwe product (W10) is geen planned obsolescence. Sterker nog, je kan het als andersom zien. Immers windows 10 krijgt continue updates en wordt gepatcht zolang het product nog leeft.
Aangezien hun eerste pro nog steeds software updates krijgt doen ze dus niet echt aan planned obsolescence.

Wat garandeert mij dat ze niet over zullen gaan naar planned obsolescence? Helemaal niets, maar ze hebben een uitstekende track record die er niet op wijst dat ze het nu wel zullen doen. Case in point, mijn ma dr core 2 systeem draait de allerlaatste versie van Windows 10. Tweede case is point, hun surface pro 2017 is uitstekend te repareren, en deze kwam na deze surface laptop uit.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 18 juni 2017 12:35]

Mij niet, want sommige designs zijn gewoon niet mogelijk als de accu voor consumenten te vervangen moet zijn. Praktisch al die mooie telefoons en dunne tablets van tegenwoordig? Forget it, dan moeten we terug naar lompere blokjes waar je dan een klepje hebt om de accu te kunnen vervangen. Ook kunnen accu's zelf minder goed gevormd worden in een kleine behuizing, je hebt dus kans dat je minder accu capaciteit krijgt, want het moet een eenvoudig te vervangen onderdeel zijn.
Nee, recyclebaar lijkt me prima en dat is nu al zo blijkbaar. Repareerbaar door mensen met verstand van zaken is misschien nog te verdedigen, maar vervangbaar door een consument? Alsjeblieft niet...
Wat is er mis met een klepje ? We hebben het hier wel over complete mini-pc's!
Medunkt dat daar wel iets vervangbaar mag zijn, ook voor de consument.

Word hoog tijd dat de EU e.d. hier eens harde maatregelen gaan gebruiken, maar ja, de lobby van de industrie zit om de hoek dus ik heb er een hard hoofd in.

Zat consumenten die prima in staat zijn om iets te vervangen, ik vind dat je je medemens nogal onderschat.
Met een klepje en een accu er achter kunnen mensen inderdaad best die vervangen ja, maar niet als je een YouTube video moet volgen met 20 stappen om bij de accu te komen.
En wat is er mis met een klepje? Niks, maar als dat is wat mensen willen in plaats van mooiere gelikte designs, dan zou marktwerking er wel voor zorgen dat we er daar meer van kregen. Waarom moet het met een wet gebeuren?
Omdat zelfregulering zelden werkt ;(
Dit is geen zelfregulering, we vragen niet aan de fabrikanten zelf de keuze te maken om de boel voor ons eenvoudig vervangbaar te maken. Wat Finraziel bedoelt is dat als wij consumenten zo graag klepjes wilden, telefoons zonder klepjes domweg niet genoeg verkocht zouden worden om interessant te zijn. Dat worden ze wel, dus blijkbaar vinden heeel veeel mensen het gewoon niet zo heel boeiend of de accu eenvoudig te vervangen is, als het ding maar een dag mee gaat.

Ik heb zelf al tig accu's vervangen van voornamelijk iPhones en het is prima te doen, maar ik ben qua technische onderlegdheid geen representatieve consument. Ik doe het altijd op m'n werk want daar heb ik meer ruimte en licht, en m'n collega's staan steevast te kijken of ik gek geworden ben als ik een telefoon van 900 euro even opentrek. Ze worden normaliter weggebracht naar de reparateur (die niets anders doet dan ik, maar goed) of retourgestuurd naar de fabrikant, wat uiteindelijk op hetzelfde neerkomt, of domweg vervangen. Het valt dus niet echt vol te houden dat doorsnee consumenten tegenwoordig prima een gelijmde accu zelf kunnen vervangen... Aan de andere kant is het wel mógelijk, en als je het echt wilt kun je óf jezelf goed inlezen en er gewoon voor gaan óf zo'n lompe baksteen kopen die ze aan de andere kant van het segment nog wel leveren. Een accu verlijmen versplilt veel minder ruimte, dus men kan gewoon een grotere accu kwijt als hij vast mag zitten. Voor dezelfde accuduur krijg je dan dus een compactere, elegantere telefoon. Ik vind het prima, ze doen maar, ik kan het nog steeds repareren. Ik ga niet "om de simpelere consument in bescherming te nemen" zeggen dat mijn telefoon ook lomp mag zijn.
Zie de reactie van Zworba, dat zegt genoeg. Batterijen vervangen doen we al zolang, dat zou ook heel eenvoudig moeten kunnen met accu's. Ook met een fancy design.
Het wordt altijd minder stevig dan een unibody ontwerp, het mechanisme neemt ruimte in waar ook een paar mah's in kunnen, en bepaalde gewenste afwerkingen kunnen niet (metalen/glazen achterkant bijvoorbeeld). Met stevig bedoel ik in de zin van afwerking, een unibody is een massief geheel, vervangbare accu heeft altijd iets van speling nodig. Net zoals in een Audi na 10 jaar niks kraakt en bij een Opel alles na een jaar rammelt. Blijft werken en zegt niets over crashtests, maar de algemene indruk is minder.

Natuurlijk zijn er mensen voor wie een vervangbare accu meer waard is dan de afwerking, en 100 mah meer maakt niet uit als je snel kunt wisselen. Ik ben er ook niet tégen, maar ik vind een strakke afwerking wel fijn en je krijgt het, mits accu in orde en geen buitensporig gebruik, bijna niet voor elkaar een iPhone leeg te krijgen aan het einde van een dag. Android kan ik niet voor spreken, daar hoor ik enorm wisselende verhalen over. Bij normaal gebruik duurt het voor mij twee dagen om de accu leeg te krijgen en dat na 3 jaar ('gewone' 6 plus met originele accu, toegegeven hij is bijna afgeschreven voor mij omdat ie wat te veel begint te haperen). Voor mij is vervangbaar gewoon niet boeiend en met mij de meeste Apple gebruikers, hij gaat toch lang zat mee. Dat betekent dat Apple strak kan afwerken en dat willen Android fabrikanten natuurlijk volgen, of zij nu over de levensduur dezelfde batterij duur kunnen geven of niet. Geef ze eens ongelijk, ze hebben jarenlang moeten aanhoren dat hun afwerking niet te vergelijken was met Apple. Die is nu bij veel merken gewoon echt goed, op de top modellen, maar dan is één van de concessies dat de batterij ingesloten wordt. Met bijvoorbeeld waterdichtheid is een vervangbare accu ook niet te combineren en daar was het Android kamp weer veel sneller mee. Toch wel fijn om te hebben eigenlijk (hoewel niet onmisbaar), en zo lang je overal kunt laden en hij om te beginnen al amper leeg wil...
Afwerking kan ook strak zijn met vervangbare accu. zoals bijv een dun afdek-schuifplaatje. Het enig verschil is wellicht een paar mm dikker. Daar gaat niemand dood van als je ziet hoe dun het al is tegenwoordig.

Buiten dat, toevallig heb ik een toestel met onvervangbare batterij. Helaas niet opgelet bij de aanschaf.
PRachtig ding, 5.5inch scherm maar wat gebeurt er; zo'n dun ding trekt heel makkelijk krom.
Geweldig hoor, zo'n design 8)7
Om diezelfde reden waarom er een wetgeving moet komen tegen de huidige palmolie giganten. Sommig denken dat alles wel OK is, dat bedrijven te betrouwen zijn want iedereen doet het. Ik opteer voor een ktritische kijk op alles. Als giganten onetische dingen kunnen doen omdat er geen wetgeving is dan doen ze het. Gelukkig is er in mijn ogen een positieve beweging aan de gang bij mensen om bewuster te consumeren.
Tuurlijk, maar je moet wel ook kijken of iets effectief is. Hoeveel mensen gaan werkelijk een accu vervangen? Straks ben je miljoenen mensen aan het dwingen met lompere toestellen te lopen voor een relatief handjevol die dan werkelijk langer met het toestel doet...
En zoals ook al hier en daar aangehaald, sommige accu's gaan wél langer mee. Misschien zou het dan eerder interessant zijn om de wettelijke garantie op te rekken om fabrikanten er toe te bewegen hun apparaten zo te maken dat ze om te beginnen al niet na 2 jaar opgebruikt zijn.
De meeste apparaten zijn na 2 jaar opgebruikt omdat de accu-capaciteit zwaar achteruit is gegaan. Dan is het prettig als je er een nieuwe in kunt zetten en weer een jaartje verder kunt. Ik heb het al met meerdere mobiele telefoons gedaan. Er zijn mensen (mijzelf inbegrepen) die niet het nieuwste van het nieuwste hoeven.
Tja dat is mijn ervaring dus niet, ik heb zelden dat een apparaat niet meer goed is vanwege de accu en mijn apparaten gaan ook veel langer mee dan twee jaar omdat ze na mij over het algemeen naar familie gaan.
Je moet dan voor de grap die apparaten eens doorgeven aan je familie met een nieuwe accu. Dat maakt circa 30% aan capaciteit uit.
Hoe je de wegwerpmaatschappij kan verdedigen is mij een raadsel. Geloof mij maar dat de giganten inventief genoeg zijn om overal een oplossing op te vinden. Desnoods met magneetjes weet ik veel, methodes genoeg maar er moet eerlijke concurentie zijn en dat doe je jammer genoeg enkel met een europese wetgeving. "batterijen gaan wel 5jaar mee".... dus??? Mijn gps systeem gaat al 10jaar mee, als de batterij stuk is vervang ik die en hoop ik dat ie nog 10 jaar zal meegaan want het lijkt mij een evidentie dat je geen nieuw toestel moet kopen omdat de batterij stuk is.... toch??
Hoe jij mijn argumenten zo kunt verdraaien is mij ook een raadsel.
Ik verdedig helemaal geen wegwerpmaatschappij, ik trek jouw standpunt dat je daar het beste iets aan doet door klepjes te eisen in twijfel.
Blind regels invoeren zonder gedegen onderzoek wát voor regels we precies nodig hebben, dat is nou precies wat er mis is met de politiek.
Je medemens koopt een nieuwe telefoon zodra Snapchat er een seconde langer over doet om de camera te openen. Die beginnen niet eens aan herinstalleren. Als het abonnement afloopt komt er een nieuwe foon.... laat staan dat die ooit accu's vervangen.
Ondertussen heb ik van bijna al mijn telefoons de accu al een keer vervangen als ze na +/- 2 jaar minder worden. Allemaal Samsungs waarbij dat kan door simpelweg 't achterklepje eraf te klikken. Ik zou geen telefoon willen waar dat niet kan.
Het probleem is dat die accus er dan ook op gemaakt worden om vervangen te worden. De samsung accupakketjes gaan op den duur bol staan waardoor je ze rond kan laten tollen op een plat vlak. Dan moet je echt je acco vervangen.
Sorry maar heb je meegekregen hoeveel schade de slechte accu van de Note heeft gebracht voor Samsung?

Dus nee, Samsung gaat echt niet bewust accu's ontwerpen die op den duur 'bol' komen te staan.

Je hebt waarschijnlijk een uitzonderlijke productiefout te pakken of simpelweg een namaak accu.

OT ik vind het persoonlijk een slechte zaak. Het argument van dunner/mooier weegt niet op tegen de milieunadelen.

Sterker nog ik ben ervoor dat notebooks verplicht zonder accu geleverd zouden moeten worden. Net zoals printers zonder usb kabel komen. Accu's zijn zeer milieuvervuilend. Er zijn genoeg mensen die een laptop als desktop gebruiken. Dus er is nu een gigantische verspilling.

Ook vind ik dat op z'n minst ssd en geheugen vervangbaar zouden moeten zijn. De cpu daar valt nog wat voor te zeggen want dan heb je met koelpasta te maken etc.

Maar MS komt dit wel goed uit zo, want ze kunnen flink vangen aan de upgrades die mensen uit angst voor de toekomst maar doen. Upgraden van bijv. ssd zou beter zijn. Maar dan kan MS niet meer verdienen aan de dure topmodellen want dan gaan consumenten het zelf doen....

Ook vind ik dat alle laptops/tablets een video ingang verplicht zouden moeten hebben. Zodat deze apparaten in de toekomst nog gebruikt kunnen worden als monitor, nadat de rest overleden of obsolete is geworden.

[Reactie gewijzigd door stefanv op 18 juni 2017 10:57]

Ik werk in de reparatiesector en vervang dus dagelijks accus.

De Note 2 had een geïntegreerde accu. Samsung had daar nog "weinig" ervaring mee (s6 en S7 thats it). En dit zie je gelijk terug in de analyse van het probleem. Er was te weinig ruimte vrij gehouden voor expansie van de accu onder stress. Hier heb je met accupakketjes veel minder last van omdat er een stevige behuizing omheen zit.

Ik zeg niet dat samsung bewust slechte accus produceert ik geef aan dat de verwisselbare pakketjes een lagere levensduur hebben dan de geintegreerde variant omdat ze makkelijk vervangen kunnen worden. De drijfveer om dan 1 hele goed accu te maken die lang meegaat, maar minder capaciteit heeft en trager oplaad is dan minder aanwezig.
http://www.geek.com/wp-co...msung_swelled_battery.jpg

http://www.samsunggalaxys...terijen-van-de-galaxy-s4/

Iets wat redelijk vaak gebeurde bij Samsung,zelf ook 2 keer gehad
en ook bij de nieuwe toestellen komt het voor (wel een heel stuk minder)
Ik heb het bij een imitatieaccu die ik al een jaar in het 'lege batterijen bakje' had liggen zo erg gehad dat de folie scheurde.
Zelfs in mijn oude iPhone 4 vond ik het prima te doen. Goed, wat meer werk dan achterklepje open en een ander blokje er in, maar zeker te doen, al dan niet door de repairshop op de hoek.
Dat is met recente Samsungs ook afgelopen.
Je kan ook het probleem bij de bron aanpakken, geen Samsungs die na 2 jaar dode batterijen leveren meer kopen. Heb al 10 jaar geen accu problemen gehad met HTC, Nokia en Apple. Gebruik momenteel tijdelijk een iPhone 4s van de zaak maar ook dit oudje geen enkel probleem om een dag door te komen.
Mijn vriendin heeft na 2 iPhone 5's en 1 iPhone 6 met accuproblemen de strijd opgegeven (werd een dure aangelegenheid) en heeft nu een Samsung.
Dure aangelegenheid? Ik zou gebruik maken van garantie zodat de batterij gratis vervangen wordt.

Maar tegenwoordig is het devies bij elk defect, even naar de reparatieshop brengen.
Bij Apple is dat jammer genoeg niet altijd goed geregeld. Mijn zwager had volgens Apple zijn telefoon te intensief gebruikt en kreeg geen nieuwe batterij.
Je doet het voorkomen of consumenten dombo's zijn.
Tegenwoordig weten velen, en ook steeds meer, zich wel technisch te redden mede ook door internet: youtube instructievideo's enzo meer.

Jou standpunt hierin is wat ouderwets en lijkt ietwat op bedrijven die niet met hun tijd kunnen meegaan en gedoemd zijn tenonder te gaan.
Het hangt er vanaf hoe een eventuele wet exact verwoord zou worden, maar zoals het hierboven neergezet wordt zou ik zeggen dat het betekent dat de gemiddelde consument of zelfs een meerderheid van consumenten zelf de batterij moet kunnen vervangen.
Ik heb zelf ook wel eens het schermpje van een Galaxy SII vervangen vroeger, dat lukt mij wel ja met instructies online, maar de gemiddelde consument? No way, echt niet. Ik denk dat je overschat hoe technisch onderlegd mensen zijn. Ga anders eens een tijdje tech support draaien ergens dan zie je het wel ;)
't Hoeft helemaal niet lomp, hoor. Ik heb zelf de Lumia 950 -waar ik erg blij mee ben, maar dat terzijde-, echt een dunne en ranke telefoon (even opgemeten: 8,3mm en 9,8mm bij het cameralensje). Met een accu die erg simpel te vervangen is, en nog de mogelijkheid voor een geheugenkaartje ook.
het ligt eraan hoe je duurzaamheid beschrijft/bekijkt: als ik alles vervangbaar maak aan een systeem maar de onderdelen zijn van een inferieure kwaliteit, heb ik slechts de illusie dat het duurzaam is. Als ik het vast plak/soldeer maar die onderdelen gaan gemiddeld 10 jaar mee en ik zorg dat ik een refurbish programma heb, dan lijkt het minder duurzaam maar heb je een dikke kans dat het in de praktijk veel duurzamer gaat zijn :)

Dus wat is duurzaamheid ;)
Nou in dit geval lijkt het me dat duurzaamheid niet aan de orde is.

een accu gaat een jaar of 2 mee
gaan we er vanuit dat de hele laptop 5 jaar meegaat wat niet onredelijk is dan....

affijn
duurzaamheid is in dit geval dus zeer ver te zoeken
Beetje Accu van kwaliteit gaat echt wel langer mee dan 2 jaar. 80procent capaciteit na 1000cycli moet tegenwoordig mogelijk zijn.

Mijn iPad 3 accu bijv van 5,5 jaar oud heeft nog 83% Health ~600 cycles en mijn 4jaar oude MacBook pro Accu 92% health en ~400 cycles. Gecheckt met Coconut battery.
Het gaat niet om jaren maar cycles. Als je de surface daily gebruikt doe je na 3 jaar ruim 1000 cycles. Dat zou dan wel meer impact hebben dan wekelijks 1 cycle..
Er is wel een groot verschil met een telefoon. Die wordt namelijk vrijwel altijd elke nacht opgeladen. Het aantal cycles is dus veel hoger. Jij hebt 600 cycles in 5,5 jaar (1x laden per 3,3 daen).

Dezelfde wear bij een telefoon zou je in 2 jaar gehaald hebben als je die zoals ik elke dag aan de lader hebt hangen.

Daarnaast is in een laptop toch iets meer ruimte om wellicht iets meer aan batterij optimalisatie te doen. Zoals hieronder al genoemd werd zaken als battery bypass. Dat is dan nog een onderscheid.. Een telefoon accu is continue in gebruik, ofwel aan het laden danwel aan het ontladen. Een laptop accu heeft vaker rust.
Opzich klopt dat, maar het is wel belangrijk om dan ook in overweging te nemen dat je de telefoon niet elke nacht van volledig leeg naar vol oplaad. Ik heb zelf vaak in het weekend, tijdens vakantie en op andere vrije dagen dat de accu maar voor 20 a 30% ontlaad en ook op sommige werkdagen houdt ik nog zo'n 25% over aan het einde van de dag. Daardoor zal ik per jaar misschien maar een equivalent van 250 a 300 keer laden. Daarmee zou je de duizend laad cycli in tussen de 3 en 4 jaar moeten halen.
Om hier even op in te wegen, mijn 5 jaar oude macbook met 750 cycles zit nog steeds op zo'n 80%. 2 jaar is inderdaad absurd weinig
Mijn 6 jaar oude MacBook Air zit op 86% met 303 cycli (heeft wel veel aan de stroom gehangen tijdens gebruik).

Kortom, accu's die 2 jaar mee gaan is echt verleden tijd...
Volgens mij heeft Apple een bypass systeem wanneer de laptop aan de stroom hangt om de accu niet te gebruiken.

Want bij de goedkope laptops zie je dat de accu slijt zelfs als die aan netstroom hangt.

Zo een bypass systeem kost waarschijnlijk een paar centen en daarom zitten ze niet in de goedkopere laptops.
En van deze Surface mag je verwachten dat die ook zo'n systeem heeft.
Ik haal meestal de accu eruit als het de vol is, dan ga ik aan de net stroom hangen. Maar ik snap wat je bedoeld ik had een keer gehad dat ik niet op de netstroom kon hangen omdat er geen accu in zat 8)7
Ik had zelfs een keer een laptop van een kennis om te repareren omdat die hele tijd uit viel.

Bleek dat de accu versleten was en zonder de accu deed die het gewoon perfect.

Het systeem wilde zelfs aan netstroom af en toe overschakelen op de accu maar omdat daar geen stroom was viel die uit.
depends nog altijd, wat gebeurt er met de laptop vanaf dat hij het niet meer doet. Even utopisch gesteld: stel, als fabrikant, hergebruik ik zo goed als alles van die surface die jij kapot inlevert vanwege bv wat korting. Hij is niet repareerbaar door jou, maar ik heb een briljant proces waarmee ik zo goed als alles opnieuw kan inzetten waardoor het misschien net wel heel erg duurzaam is.

De andere fabrikant heeft dan een laptopsysteem waarbij alles vervangbaar is misschien, maar de kwaliteit van de onderdelen is minder. Je vervangt dus wat kapot is/je wil upgraden, maar je bent eigenlijk die laptop onderdeel per onderdeel op de schroothoop aan het gooien.

Dat is het probleem ook met wat we zien als duurzaamheid: het betekend niet perse dat we tot in den treure een laptop in leven gaan houden (Terwijl we eigenlijk heel erg stiekem op een periode van 5 jaar alleen de behuizing nog origineel hebben en onder de motorkap een totaal nieuw systeem).
Maar leg eens uit waarom onderdelen die (gemakkelijker) vervangbaar zijn, opeens ook van 'lagere kwaliteit' zouden zijn. Leuk dat Microsoft geen rotzooi vastsoldeert in de Surface laptop (ook logisch, anders krijgen ze ze allemaal gewoon weer retour onder garantie wegens defecten), maar dat betekent niet dat een fabrikant die kiest voor beter demonteerbare onderdelen gewoon maar rotzooi kiest.

Of is een Intel of AMD CPU in socket opeens slechter dan 1 die vastgesoldeerd zit op het moederbord? Is een m.2 SSD slechter dan een SSD met dezelfde geheugen en controller chips die vastgesoldeerd zijn?

Duurzaamheid is niet dat je kwaliteitsproducten zo monteert dat ze niet meer los te maken zijn op normale manier. Duurzaam is dat je kwaliteitsproducten gebruikt, bij voorkeur op zo'n manier, dat ze ook nog relatief gemakkelijk te vervangen zijn. Immers, ook kwaliteitsproducten kunnen wel eens de geest geven.
ik heb het nergens beweerd. Ik stel slechts dat het punt 'duurzaamheid' en 'repareerbaar' niet perse in lijn ligt.

Duurzaamheid gaat ook wel iets verder dan alleen dat onderdeel of dat product (check de docu op uitzendinggemist over de fairphone bv.). Dus het irriteert me lichtjes dat zoeen product wordt afgeschreven als 'niet duurzaam' want 'niet repareerbaar'. Dat is gewoon onzin. Je ultieme doel is dat je natuurlijke hulpbronnen niet gaat uitputten. Reparatie van odnerdelen is slechts een mogelijkheid daarvoor. Duurzaamheid is een doel met andere woorden, repareerbaarheid een mogelijk middel voor dat doel.

(of zoals ik al zei: als ik een apparaat wel zelf heel goed kan repareren, maar na een 5tal jaar heb ik eigenlijk alleen nog maar de huls en zit er geen origineel onderdeel meer in, dan kun je je vragen stellen bij de duurzaamheid van zoeen artikel, ookal is het perfect repareerbaar :) )
(of zoals ik al zei: als ik een apparaat wel zelf heel goed kan repareren, maar na een 5tal jaar heb ik eigenlijk alleen nog maar de huls en zit er geen origineel onderdeel meer in, dan kun je je vragen stellen bij de duurzaamheid van zoeen artikel, ookal is het perfect repareerbaar :) )
En dat is dus precies hetgeen ik bedoel. Wederom kom je met als voorbeeld dat het te repareren apparaat na 5 jaar alleen nog de huls als orgineel zou hebben. Dat iets vervangbaar is, betekent niet dat het ook stuk gaat/moet gaan.

Een product met 'gemakkelijk(er)' vervangbare onderdelen kan ook prima zijn levensduur volledig doorlopen zonder een enkele reparatie en vervolgens gemakkelijker en daarmee duurzamer worden gerecycled, dan een product wat geheel aan elkaar en in elkaar is gelijmd.

Als ik een overdreven tegenargument zou willen brengen, zou ik zeggen dat je na 5 jaar 3 vastgelijmde producten hebt moeten terugsturen omdat er telkens 1 onderdeel stuk is gegaan, waarbij grote delen van de teruggestuurde apparaten niet goed/gemakkelijk hergebruikt kunnen worden. Dat zou redelijk in lijn liggen met de stelling dat je na 5 jaar alleen nog de huls orgineel hebt. Ofwel, ik vind dat je nogal gebruik maakt van een hyperbool om je punt kracht bij te zetten.
mijn enige mening is dat je met wel of niet repareerbaar geen lijn kunt trekken naar of het wel of niet duurzaam is, zoals werd aangehaald, that's it. Dus we hebben weinig discussie over dat punt.

Of dat hier wel of niet het geval is, kan ik (en het gros for that matter) niet bepaald beoordelen. Dat het afhangt dan alleen van de factor ' fixable' voor veel is dus onzin. Dus waar je tegenargument voor is, no clue, niet op het punt wat ik bedoelde in ieder geval.
neen, maar het gaat hier ook over stijl. En men wilt het lekker dun, en dan zit je wel sneller met onderdelen die gesoldeert dienen te worden.
En dat snap ik dus niet. Bellen met een papierdun ding in je handen ligt helemaal niet lekker in de hand.
Dit zijn allemaal veronderstellingen. Bij mij in de buurt barst het niet van surface recyclepunten dus het is niet heel waarschijnlijk dat de surface weer terug komt bij Microsoft. We hebben hier een inleverpunt voor electronica bij de vuilstort maar voorzover ik weet hebben die geen speciale deals met Microsoft.

Sowieso is een apparaat dat bijna niet uit elkaar te krijgen is lastiger te recyclen. Slechte trend.
net zo goed als het een aanname is dat vervangere onderdelen perse voor een betere duurzaamheid garant staan :) Dat was ook meer mijn punt to be honest. Zelfs als je een apparaat weg gooit na 5 of 10 jaar, kan het nog altijd duurzamer zijn geweest dan het apparaat wat je op die 10 jaar tijd diverse malen blijft oplappen. Het is niet zo zwart/wit imo
Feit is wel dat een accu een onderdeel is dat na verloop van tijd minder wordt, en waarschijnlijk eerder aan vervanging toe is dan de rest van het apparaat. Milieuaspect daargelaten is het dan wel zuur dat je een nieuwe Surface moet kopen, puur en alleen omdat de accu kapot is.
Wat erger is, is dat mensen het op gegeven moment normaal gaan vinden dat een apparaat stuk is en vervangen moet worden, simpel omdat de accu defect is.
Mijn Surface Pro doet het nog prima op de accu. Daarbij zorgt de goede hardware en geen bloatware voor een zeer goede ervaring.

Mensen die dit kopen maken een keuze, die strakke afwerking heeft een nadeel, het is aan ieder om daar een beslissing in te maken.
Accu's van zeer goede kwaliteit gaan tegenwoordig zeker 8 jaar mee, de bruikbare capaciteit is wel flink gedaald. Hier staat een MacBook 8 jaar oud waarvan de accu's nog minstens 1 uur meegaat. Een Sony Vaio ook 8 jaar oud (gekocht in hetzelfde periode) was de accu's na 2 jaar al helmaal op.
Als dit en als dat. Zo kan je wel doorgaan. Vind het bovendien ene slap excuus. "Als" er onderdelen zijn van matige kwaliteit, zullen er vast ook wel onderdelen zijn van prima kwaliteit.

"Als" ze het vastplakken en er onderdelen opkomen die slechts 3 jr voldoen, kunnen ze je weer een nieuw apparaat aansmeren. Hoe weten ze btw zo zeker dat die onderdelen zo lang meegaan. Dat gaat ook nog wel eens mis.

Dus wat is gelul? O-)
Duurzaam heeft meerdere definities:

Een daarvan is dat een toestel redelijk lang meegaat. Aan een tablet of Surface pro valt niet heel veel te repareren. Hooguit een batterij of moederbord vervangen. Als de kwaliteit goed is, gaan beide onderdelen redelijk lang mee. Een goede, moderne batterij haalt tegenwoordig de vijf jaar ook wel.
Een andere definitie is de milieubelasting van de gebruikte materialen en de energie die gebruikt wordt tijdens de fabricage.
Een derde definitie kijkt naar het hergebruik. Het hergebruik van complete onderdelen is natuurlijk gemakkelijk maar met elektronische componenten gebeurt dat toch niet vaak. Als de Surface pro goed te demonteren is om de verschillende materialen te scheiden is dat prima. De onderdelen hoeven daarvoor niet heel te blijven.

Helaas zien we wel steeds meer dat toestellen worden ontwikkeld om hooguit drie tot 5 jaar mee te gaan en daarna ook vrij snel mankementen beginnen te vertonen, of zelfs door ontworpen zwakke plekken onbruikbaar worden.
Nou wist je nog toen samsung galaxy S5 modellen je batterij kon wisselen!!! en nu kan de nieuwe modellen niet, tenzij je zelf handig bent. Allemaal onder het mom van dan wordt het batterij ook niet zomaar weggegooid (volgens mij was dat de filosofie van de eerste iphone van apple) nu volgen de andere merk hetzelfde principe. Ik wist nog mijn nokia 3310 wow batterij kapot, nieuwe erin en gaan.

Maarja welkom in de wereld waar de product life cycle steeds korter worden en meer moeten consumeren. Vroeger als je tv, wasmachine, stofzuiger kapot was liet je het repareren nu, dumpen en langs de media en het repareren van producten wordt tegenwoordig bijna onmogelijke gemaakt doordat alles is afgeschermd.
Wordt de korter product life cyclus veroorzaakt door het niet zelf kunnen vervangen van de accu? Ik denk dat het heel andere factoren zijn, je kan namelijk nog steeds je accu laten vervangen, geen enkel probleem. Tevens zijn ze meestal van dusdanige kwaliteit dat ze jaren meegaan. De ontwikkeling van de techniek gaat gewoon harder, waardoor we eerder iets dumpen.

Die filosofie van de iPhone batterij is niet helemaal juist, het is een bijkomend voordeel. Maar een verwisselbare batterij heeft wat nadelen voor design. Mogelijk minder strakke/ stevige behuizing, neemt meer ruimte in en werpt wat belemmeringen op in het ontwerp van een toestel. Design van het toestel was toen een belangrijke reden. Daartegen stopte ze er een batterij in welke jaren mee gaat.
Nee je hebt gelijk ik haalde even de product life cycle door elkaar met de economische levensduur.

Het klopt wat je zegt over apple, ik heb nog een 3gs liggen hij doet gewoon nog wel voor een halve dag, maarja het is al bijna 8 jaar geleden. Over het ontwerp van de telefoonsbatterij, ik snap wel dat het mooi moet uit zien, maar ik zie eigenlijk een kleine verschil tussen de niet vervangbaar en wel. De enige verschil dat ipv de pinnen bij een vervangbaar en een draad bij een niet vervangbaar. Ik zou waarschijnlijk te kort door bocht kijken vanuit een consumenten perspectief ipv van een engineering standpunt. google maar iphone 4 batterij ziet er bijna het zelfde uit , ook zo`n plakkaat van een batterij. ik zou eerder denken om te voorkomen dat consumenten een slechtere kwaliteit batterij erin zetten om ontploffingsgevaar te voorkomen of een lawsuit 8)7 . Dat is de enigste reden die kan bedenken.
En hoe gaat Windows zelf de garantie reparaties doen, of moet iedereen gewoon een nieuwe krijgen?
Off-topic: Voor dat de EU met milieu-regeltjes begon konden auto's langer mee dan nu... Door de milieu-regeltjes werden auto's uitgerust met EGR-kleppen, katalysatoren etc die na een bepaalde tijd een hoop gezeik veroorzaken.
Kijk maar naar de 80's auto's die nog rond rijden de dag van vandaag. Die zijn nog eenvoudig gebouwd. Benieuwd of de auto's van nu ook nog een 30-tal jaar zonder al te veel gezeik kunnen rondrijden.

[Reactie gewijzigd door Mylan Piron op 17 juni 2017 23:57]

vroeger kon je nog werken aan autos, de dag van vandaag moet je hem binnensteken bij een erkende dealer.... volgens mij hetzelfde probleem dus.
Ja ja. Dat zelfde argument hoor je ook bij smartphones.

Ik denk dat fabrikanten smullen van de veroudering en wegwerp mentaliteit.
De vernieuwing en vervanging sales pitch.

Gewoon een invulling van dit.

[Reactie gewijzigd door B. Olle op 17 juni 2017 16:52]

Neen, fabrikanten bouwen wat de klant wil: Veel kracht, lange batterijduur in een zo compact en licht mogelijke behuizing. Dat doe je niet door extra ruimte in te nemen met SODIMM sloten, een CPU op een voet of een vervangbare SSD.

Als wij, de consument, onze vraag aanpassen, dan volgt de fabrikant.
Sowieso 'wat de klant wilt'.

Maar bedrijfsvoering en met name marketing en sales worden steeds slimmer.
Mensen moeten zoveel mogelijk blijven kopen. Het liefst spullen die zo goedkoop mogelijk te maken zijn en zoveel mogelijk opleveren. Als ze geen 10 jaar worden doorgegeven is dat een dikke plus voor hun en iets waar de eerste 2 kopers niet van wakker liggen.

Walgelijk trouwens die "neen" alsof alles wat gezegd is verwerpelijk en onjuist is.
De hele situatie is een combinatie van beiden waarbij die van jou vanzelfsprekend is...

De reactie waar ik op reageerde gaf al aan wat jij zelf zegt.

Persoon A: smurfen zijn blauw
Persoon B: steeds vaker met een witte muts
Persoon C: neen. smurfen zijn blauw.

Denk en kijk gewoon even wat verder in plaats van inkoppertjes opzoeken voor applaus.
Geef eens wat nieuws bloot.

[Reactie gewijzigd door B. Olle op 17 juni 2017 17:05]

+1Anoniem: 455617
@B. Olle17 juni 2017 18:53
Ik denk dat fabrikanten smullen van de veroudering en wegwerp mentaliteit.
De vernieuwing en vervanging sales pitch.
Helemaal mee eens, sterker nog met die vernieuwing en vervangings salespitch pushen ze de veroudering en wergwerp mentaliteit juist bewust om meer omzet & winst te genereren.
Een fabricagefoutje heeft dan verstrekkende gevolgen ineens. Ook al is die Surface in mijn ogen een briljant mooi apparaat, ik haak af op het niet kunnen vervangen van geheugen, SSD en batterij. Met weinig moeite meer is dat keurig vervangbaar, ik zou dat ook wel prettig vinden als dat vanuit de regelgeving domweg een vereiste wordt. Maar goed, de lobby vanuit de mobiele industrie zal zijn werk ook wel doen.
Zie het zelf nog anders. Surface is nu ook geen goedkoop ding en dus kan het best logisch zijn dat je een ssd na 2 jaar wil vervangen, niet mogelijk dus.

Zou je het over een 200-300 euro apparaat hebben dan kan ik me voorstellen hup giet het helemaal in hars, gaat er iets kapot alles vervangen dan maar. Gezien de lage prijs is dat vaak voordeliger. Maar bij duur ding weer niet.
Waarom zou je de SSD willen vervangen? Alles gaat naar de cloud, dus veel data zou je er niet op hoeven hebben staan.
Ben je bang voor een te kleine SSD kan je het 256gb model kiezen, wat voor de gemiddelde gebruiker al jaren voldoende is.
Je gaat hier geen games of grote filmbestanden op opslaan. Het lijkt meer een laptop voor office toepassingen of om media mee af te spelen. (Vanuit de cloud natuurlijk)
+1Anoniem: 455617
@2pietjuh217 juni 2017 18:49
Off-topic, maar toch:

En als we nou van zonneschijn houden en niet van wolken?

Je realiseert je toch wel dat de push naar de cloud waar o.a. Apple & MS mee bezig zijn parallel loopt aan de push naar het limiteren/verbieden van encryptie waar veel overheden mee bezig zijn he? Realiseer je je wat de combinatie van die twee bewegingen voor jouw data gaat betekenen?
+1Anoniem: 455617
@polthemol17 juni 2017 18:38
ik denk vooral dat men zoveel mogelijk in zo min mogelijk volume probeerde te frotten en vrij hard zaken zoals schroeven ed. overbodig heeft verklaard waar mogelijk. Dan ga je eindigen bij veel lijm.
Is dat echt zo? Kun je met dingen in elkaar lijmen echt significant ruimte besparen t.o.v. van dingen in elkaar schroeven? Kan iemand hier een zinnig en goed gefundeerd antwoord op geven?
Het is heel simpel. Wil je een laptop die te upgraden is, dan moet je een grotere, dikkere en zwaardere nemen. Wil je dat niet, en is draagbaarheid (dun, licht) het allerbelangrijkste voor je, dan kan je gewoonweg niet upgraden. Het is maar net waar je eisen en wensen liggen.

Ik kies liever ook upgraden boven draagbaarheid, en mijn laptop is daar dan ook prima voor geschikt. Wou ik dat niet dan had ik een andere machine gekozen.

(En zo heb ik nog wel meer wensen waaraan dit type laptops niet aan voldoet. Zo verkies ik power boven accuduur, mat scherm boven touchscreen, enzovoort...)
De HP elite X2 is een dun ding wat wel onderhoudbaar is: http://ifixit.org/blog/81...to-hps-repairable-tablet/

Dus het kan wel, kwestie van prioriteiten.
Net als de HP EliteBook Folio... we doen hier allemaal alsof dun, repareerbaarheid, scheidbaar in termen van afval en het op je eigen locatie kunnen houden van je mediadragers bij reparatie of recycling in geval van de datalekken wet niet samen kunnen gaan. Het is er namelijk al!
Dit soort type laptops en tablets zijn prima toekomst bestendig mits je het koopt voor jou toekomst. Dat betekend niet dat je het goedkoopste model koopt met in je achterhoofd. dat upgraden we later wel, je weet nu al dat dit niet kan. Je koopt het model wat bij je past de komende jaren en als je niet weet wat je nodig heb vraag je om advies bij het bedrijf waar je het wil kopen, daarvoor zit er een verkoop afdeling die je graag van correct advies wil voorzien.

Zeker bij zakelijke machines wil je vaak dat deze tegenwoordig 5 jaar mee gaan, soms betekend dat voor mensen op een bepaalde positie dat ze een laptop van bijna €4k kopen, soms kunnen ze af met een goedkoper model en soms is een laptop(range) gewoon niet geschikt om 5 jaar mee te gaan voor een bepaalde doelgroep. Voor mij zou dat zakelijk betekenen dat ik het duurste model Surface Pro of Surface Book zou aanschaffen, die dingen moeten 5 jaar mee en ik doe er meer op dan het gemiddelde management type.

2-3 jaar geleden heb ik een collega een HDD in een oudere Apple iMac zien vervangen voor een klant. Dat geintje is niet geschikt om zelf te doen voor 95%+ van de gebruikers die het kopen. Ik heb zelf ook meer zitten etteren met het upgraden van een Mac mini (2009) dan mij lief was en dat was nog een model waar het redelijk makkelijk kon...
Op een accu heb je maar een half jaar garantie, op de rest van de laptop minimaal 2 jaar. Een accu gaat echt geen 5 jaar mee als je hem gebruikt, binnen een jaar zal je al een flink verschil merken. Wat mij betreft kan je een apparaat waarvan je de batterij niet kan vervangen niet toekomst bestendig noemen.
Op een accu heb je 2 jaar garantie - van de verkoper. Dat is nu eenmaal de EU regel. Dat de fabrikant maar 6 maanden aanbiedt is een probleem tussen de fabrikant en de retailer.

Normale slijtage valt echter niet onder de wettelijke garantie, en bij accu's uit zich dat in een afname van de capaciteit.
Je vergeet repareren, het gaat niet alleen om upgraden.
En datalek-technisch (extra woordwaarde), ook de ssd als mediadrager van de unit te kunnen scheiden bij recyclen of reparatie. Voor veel bedrijven steeds meer onderdeel van het proces.
Voordat je zo'n laptop aanschaft weet je al dat niets te upgraden valt, dat geld tegenwoordig voor meer en meer hardware, want het moet allemaal zo dun mogelijk in dit soort laptops. Ik snap niet hoe je dan kunt zeggen dat je laptop dan niet toekomstbestendig is. Dat hangt toch veel meer af van de bouwkwaliteit etc dan de upgradebaarheid. Als je dat wilt kun je beter een laptop aanschaffen waar je gewoon ram-stickjes bij kan prikken etc. Maar die hebben niet dezelfde afmetingen :) .
Of je denkt vooruit en neemt een laptop met 32GB RAM zodat je niet hoefd te upgraden en neemt een uitgebreid garantie pakket zodat hij gewoon vervangen word als er iets gebeurd binnen 3 jaar.

Ik hoor dezelfde klachten over de MacBook pro van dit jaar. Maar hoeveel mensen upgraden nou echt hun laptop? Je kan hem beter te koop zetten na een paar jaar en een nieuwe kopen
Waarschijnlijk doen niet veel mensen dit inderdaad, wat de keuze van een Microsoft/Apple begrijpelijk maakt. Toch vind ik het zelf wel jammer. Mijn bijna 6 jaar oude macbook pro kan nog prima mee door de ram-upgrade van 4 naar 16, het vervangen van de kleine hdd door een grote hdd en het vervangen van de cd-speler door een SSD.
Daar staat natuurlijk tegenover dat moderne ultrabooks reeds SSD opslag hebben en in principe voldoende ramgeheugen daar we vandaag niet veel toepassingen meer hebben die de komende jaren veel meer geheugen gaan innemen. 15 jaar terug had je elke 2 jaar een nieuwe PC nodig om de nieuwste software te kunnen draaien. Vandaag doe je alle werk nog op een 10 jaar oude computer.
En ondertussen worden websites steeds zwaarder en vereisen meer RAM. Willen we meer dan ooit tientallen tabs met websites open hebben staan, hebben we Full HD video als reclame op websites, worden mailboxen steeds groter, etc, etc. Webbrowsers worden langzamerhand een soort OS, applicaties vervagen naar websites, maar worden daarbij ook steeds zwaarder.

Daarnaast zijn er ook nog gamers (oke, wellicht niet zoveel op Mac) die wel forse eisen stellen aan hardware.

Een SSD van 5 jaar geleden is qua performance niet te vergelijken met een SSD van vandaag. Daarnaast is een SSD van 5 jaar geleden ook een stuk kleiner dan de SSD van nu.

Het is een illusie dat een systeem van nu over 10 jaar nog goed mee kan draaien. Dat is nu ook niet het geval. Ik kan op mijn 6 jaar oude laptop al geen Full HD youtube kijken fullscreen.

Daarnaast veranderd er qua WiFi techniek ook nogal het een en ander de laatste 10 jaar. Vroeger hadden we 11 Mbit, toen 54 Mbit, toen 100-nogwat en nu kunnen we mits we MIMO gebruiken theoretisch een 1,3 Gbit aan (maar haal je slechts 300 Mbit als je geluk hebt). Daar is nog wel wat te verbeteren, en de volgende generatie staat alweer op de stoep. Kortom, ook je WiFi voldoet over een paar jaar wellicht niet meer.

En natuurlijk hebben we nog het probleem met connectoren. 10 jaar geleden was praktisch alles nog VGA. Nu hebben we DVI (maar eigenlijk al niet meer), HDMI, Displayport, Thunderbolt, USB-C en weet ik veel nog voor aansluitingen waar video overheen kan. Veel succes met het aansluiten van je HDMI beamer op je VGA-only laptop.

Kortom, er gebeurt qua techniek best een hele hoop op ene hele hoop vlakken. Dat in een PC van nu een SSD zit zegt daarom m.i. niet zoveel. Wie weet draaien we over 10 jaar alles vanuit een soort non-volatile DRAM. Intel Optane gaat immers al langzaam die kant op.

[Reactie gewijzigd door Tozz op 17 juni 2017 19:52]

Ja, we zitten niet stil, maar vergeet niet dat er trends zijn, net zoals deze grafiek;

http://na2.www.gartner.co...16.png;wa59f7b006c484099e

We beginnen met de innovators, deze willen altijd het nieuwste van het nieuwste, het liefste wat nog niemand heeft, daarna de early adopters, de testers noem ik ze wel eens, dan komt de grootste groep, early majority, na deze groep de late majority, wat afwachtend en uiteindelijk de laggards, die hebben zoiets van, wat moet je er allemaal mee, dit voldoet toch?

http://cdn.free-power-poi...ion-model-diagram-ppt.jpg

Als je dit in een product zoals MiMo gaat vertalen, zit je al een tijdje in innovators / early adopters, eer dat de stap naar early majority plaatsvind, is er al vaak een nieuw product op de markt. (daar zit zo 4 jaar tussen)

Dus ik ben eerder van mening dat je goed uit de voeten kan met een non upgradable device, waar ik niet mee eens bent is het wegwerpprincipe.

De meute wil een DaaS (Device as a service) ding moet doen wat het moet doen, is het stuk, maak het / ruil het om, moet het sneller, regel een nieuwe. De maatschappij van "zelfvoorziening" is een tijdje geleden, met de introductie van diverse allinone zaken, zo goed als verdwenen.
Het is geen illusie, het ligt er maar net aan wat voor systeem je hebt gekocht. Zo durf ik te stellen dat voor de meeste taken nog prima met mijn oude quadcore met HT, de 920 had kunnen draaien. Ook na tien jaar.
Terecht punt, zo had ik er eigenlijk nog helemaal niet tegenaan gekeken. Verfrist mijn blik op de vervanger van mijn laptop, mocht die er binnen afzienbare tijd gaan komen.
Ik heb die van mij maar laten gaan, 140,- voor een nieuwe accu was me letterlijk mijn 8 jaar oude macbook niet meer waard. ( Eerste unibody, voordat hij de 'pro' sticker kreeg )
Tja. Dat ligt dan ook puur aan die mensen zelf. Er is niets wat iemand er van weerhoud om een Lenovo Thinkpad te kopen waar je wel alles aan kunt upgraden.

Dit kun je natuurlijk MS en Apple ook niet aanreken. Ik snap dan ook niet hoe iemand die een MacBook of Surface heeft kan klagen dat het apparaat niet upgradebaar is. Ze waren er zelf bij toen ze het apparaat kochten en het is al jaren bekend dat ze niet upgradebaar zijn.
Idem. Met de I5 van de week nog gewoon 2.7k kunnen editten in FCP. Sta er best van te kijken voor een machine uit 2012

4k pakt ie ook, zover ik getest heb.
Waarschijnlijk doen niet veel mensen dit inderdaad, wat de keuze van een Microsoft/Apple begrijpelijk maakt.
Heeft niet met elkaar te maken, de enige reden is toch gewoon omdat het perse dunner, dunner en dunner moet?

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 17 juni 2017 20:32]

Je kan hem beter te koop zetten na een paar jaar en een nieuwe kopen
Serieus? Over verspilling gesproken zeg.
Maar hoeveel mensen upgraden nou echt hun laptop?
Ik. Ik heb een System 76 Kudu (van de vorige generatie) die me nu al een jaar of vier goed dient. Ik kocht 'm met één HDD en één SSD en 4GB RAM. Inmiddels zitten er 2 SSD's in (in RAID), een grotere HDD en 16GB RAM.
Elke nadeel heeft zijn voordeel.

Dat deze laptop niet te repareren is zorgt er wel voor dat Microsoft ieder onderdeel laat testen voordat het vastgesoldeerd wordt.

Dus heb je juist meet betrouwbaarheid, de laptop onderdelen die gebruikt worden in laptops waar ze wel vervangen kunnen worden worden veel minder goed getest omdat ze toch te vervangen zijn.

Je kunt er dus van uitgaan dat zo een Surface laptop dan dus langer meegaat en dan heb je juist minder verspilling.

Bovendien vraag ik me af hoe je over verspilling kunt spreken als je je oude laptop weer verkoopt, dat is toch juist geen verspilling omdat je het een 2e leven geeft.
Kun je dit ook onderbouwen? Ik zie niet in waarom een laptop die bestaat uit vervangbare onderdelen beter getest zou zijn. De kosten van zo'n apparaat is voor Microsoft het geld niet (vervangingswaarde). De kosten zitten hem in het hele proces van omruilen (de garantieketen). En die wordt niet anders bij een vastgesoldeerde en vastgelijmde laptop.

Beter nog, ik denk dat het duurder is bij deze systemen. Want een laptop met vervangbare onderdelen kan een lokaal service punt nog vervangen (een defecte DIMM, defecte HDD/SSD, defect beeldscherm, etc). Zo'n ding moet al snel worden afgeschreven, waarna Microsoft op de proppen moet komen met een nieuwe.

De werkelijke reden is denk ik een stuk simpeler. Gesoldeerde onderdelen zijn veel goedkoper. Het is allemaal SMD (Surface Mounted Device), ofwel een chip wordt op de printplaat (PCB) gelegd en gaat vervolgens de oven in. Zodra het uit de oven komt is alles vastgesoldeerd.

Bij vervangbare onderdelen zijn het veelal through-hole connectoren waarbij de pennetjes door de PCB heen gaan (de PCB is dus eerst al voorgeboord), en die moet daarna gesoldeerd worden. Daarbij moet er achteraf soldeertin toegevoegd worden, want vooraf kan niet, want dan soldeer je het gaatje dicht waar je connector nog op moet. Kortom, deze techniek is een stukje complexer, kent meer stappen en is daardoor fors duurder.

Vrijwel alle connectoren worden through-hole geplaatst, omdat dat extra stevigheid biedt. Stevigheid die je niet nodig hebt als je alles SMD soldeert.

Daarnaast maakt het ook je PCB ontwerp makkelijker, omdat je meer keuzevrijheid hebt in de plaatsing van je componenten (een SMD SSD hoeft niet perse aan de onderkant te zitten, omdat daar een klepje zit). Idem voor je RAM.

Kortom, SMD is op elk vlak superieur aan through-hole. Het enige nadeel is dat vervangen een stuk complexer is. Het kan wel, maar vergt toch wel enigzins gevorderde soldeertechnieken en vooral meer tijd. En dat maakt het ook weer duur. En omdat de mensen met die kennis maar beperkt is heeft het verder niet zoveel zin om een laptop dan nog toegangkelijk te maken. Er valt immers toch niets te vervangen tegen een schappelijk tarief.
Ja maar ongeacht hoe je het vastsoldeert is het probleem dat eenmaal je klaar bent met de assemblage en je komt erachter dat de RAM of SSD of allebei defect is dan kan je de hele zaak weggooien.

Zelfs als je in de RAM ook maar 1 memory error hebt kan je de hele moederbord weggooien.

Dus je moet wel alles goed testen.

Laptop onderdelen zijn juist nadat laptops onder de 1000 euro grens zijn gekomen minder/niet getest.

Vroeger toen laptops nog duur waren werd alles gewoon getest, nu zie je dat deze surface laptops en ook de Apple Macbooks omdat duurder zijn dan 1000-1500 euro beter getest worden.

Want geen enkele fabrikant is zo dom om zomaar onderdelen te gaan solderen en achteraf te kijken of er een defect in zit.
De meeste defecten heb je aan het begin van de levensduur (onderdelen met een zwakke plek die net door de keuring kwanen en het het begeven) en aan het einde (slijtage). Daar tussenin veel minder.
Ik heb het dan ook over strenge stress tests om juist defecten naar voren te halen.

Want Microsoft gaat toch niet een dure CPU, RAM en een SSD op een moederbord solderen en verpakken in een laptop om dan op de knop te drukken en dat die niet aangaat.

Of dat ze opgestuurd worden naar de klant en dat een percentage na een paar dagen al teruggestuurd wordt.

Dus ga er maar vanuit dat het echt wel goed getest word wanneer er gesoldeerd word.
Ze zullen, net als elke fabrikant, uitrekenen hoeveel testen kost en hoeveel uitval kost, en proberen dat prijstechnisch te optimaliseren.
In deze prijsklasse lijkt me dat zeer sterk.

Ook al zou de berekening in het voordeel zijn van het niet testen, als je een keer een batch hebt waar veel defecten in zitten dan zit je met een voorraadje laptops met defecten.

De imagoschade die je dan hebt is niet uit te rekenen, of in ieder geval heel duur.

Kijk maar naar de RROD bij de Xbox 360 of de Note 7 van Samsung.

Als je het dan ook nog eens hebt over laptops in deze prijsklasse dan krijg je echt boze consumenten op je dak.

Want of het nou reëel is of niet, in de prijsklasse van deze laptops verwachten consumenten geen "gezeik"
Iets te koop zetten is geen verspilling hoor. Misschien even een woordenboek erbij pakken?
Het te koop zetten is inderdaad geen verspilling. Een nieuw apparaat kopen voor je oude het begeeft of écht niet meer meekan is dat wel in mijn ogen.
Hoezo? Als een apparaat voor mijn doeleinden niet meer toereikend is, kan het voor een ander nog prima voldoen. Ik kan dan mijn apparaat verkopen en een nieuwe kopen die wel voldoet. Daar is niets verspilling aan.
Doorverkopen is per definitie geen verspilling, dat komt er altijd op neer dat een ander geen nieuwe hoeft te kopen.

Oftewel ipv dat een ander een nieuwe koopt doe je dat zelf, er moet er in beide gevallen 1 extra gemaakt worden. Niks verspild dus :)
Ook mijn gedachte. Als een apparaat daarna bij een nieuwe eigenaar nog een aantal jaar mee gaat is dat toch prima?
Ik zeg niet daarbij zelf zo ben. Ik doe 5 jaar met een laptop, waar ik enkel een 4GB ram module bij heb geprikt en een ssd in heb gegooid nadat de harde schijf verrot was. Maar tegenwoordig heeft elke laptop 8 of 16GB (voorlopig genoeg aangezien enkel tenzij je graag Chrome gebruikt) en standaard een ssd. Je kan makkelijk 5 jaar vooruit dan mits alles blijft werken
Ik heb een tien jaar oude laptop waar 2 grotere hdd in zitten. Meer geheugen en bovendien een wireless N kaart omdat die standaard alleen wireless g had.
Hiermee is de laptop in 1 klap een paar jaar jonger.
Nu dus zo'n 10 jaar oud maar nog altijd in gebruik
Leuk dat jij een barebone koopt. Maar ik koop liever iets dat zo compact en licht mogelijk is. Dat gaat niet wanneer je compromisen moet sluiten omdat hij eenvoudig aangepast moet kunnen worden.
Barebone? Mijn laptop was toen ik 'm kocht geen barebone hoor ;-) Als ik wat compacts en lichts nodig heb neem ik m'n Zenbook wel mee
En hoe goed is die zenbook te upgraden... Niet echt dus...
Klopt, daar is dus niks aan te upgraden. Daarom noemde ik 'm ook niet toen ik het over upgradebaar had, want dat ding is het dus absoluut niet.
Ik heb een oude HP Compaq 63xx notebook gehad, met 2 GB DDR3 en 256 GB HDD erin.
Later geupgrade met:
- extra 2 GB geheugen
- HDD eruit en een 250 GB SSD erin.
- Windows 10 Pro erop gezet.
Het heeft daarna nog een lange tijd vol gehouden, totdat ik kuren kreeg met het scherm en het alsnog vervangen moest worden.
Maar het heeft zeker 8-9 jaar volgehouden.

Als ik het geheugen en HDD niet kon uitbreiden had het zeker niet zo lang volgehouden.
Maar vandaag koop je een laptop die reeds een SSD heeft en meer geheugen dan je HP waar je hetzelfde OS op zou zetten als wat je vandaag hebt. De noodzaak voor die upgrades is er dan ook niet direct meer.
Nee hoor, het minimum wat je kan krijgen is 4 GB geheugen met 128 GB SSD.
Geheugen en SSD worden steeds goedkoper, stel dat je over een aantal jaren naar 8/16 GB en 1 TB SSD wilt omdat de prijs zover is gekelderd, alleen is dat dus niet eens mogelijk.
Dat SSDs goedkoper worden kun je beter even weglaten. Die zijn het laatste jaar namelijk alleen maar gestegen in kosten. Tweakers had er laatst nog een uitgebreid artikel over.
Klopt, maar dat is een tijdelijk probleem. Uiteindelijk zullen SSDs wel goedkoper per gigabyte worden, en dan blijft het punt van GoT wel overeind.

Deze stijging in prijs voor SSDs is naar verwachting in 2018 verholpen.
Laptops die niet up te graden zijn verliezen natuurlijk wel sneller hun verkoopwaarde. Daar zal Apple ook wel last van gaan krijgen, nouja, de bezitters van MacBooks dan.
Ik zou zeggen dat Apple al heel wat jaren aantoont dat dat net niet het geval is.
Ik heb mijn laptop al meermaals geupgrade, ook die van kenissen. Dat valt meestal goed te doen.
Het gaat natuurlijk ook niet puur over upgraden, computers krijgen vaak ook nog wel een tweede leven. Vaak na een kleine reparatie kunnen ze weer even mee op bijvoorbeeld een school. Of je laat hem vallen en wil nog aan je data kunnen nadien. Dit is dus zeer jammer. Ik vraag me af of het met een soldeerbout wel nog te doen is.
Repareerbaarheid zou afgedwongen moeten worden, de afvalberg is al groot genoeg.

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 17 juni 2017 14:19]

Ik heb sowieso mijn twijfels of je nog data van een ssd kan halen als bijvoorbeeld de controller kapot gaat. Het mooie van een harde schijf is dat het analoge technologie is (de data opslag).

Ps. Het erge van ssds vind ik persoonlijk dat ze altijd catastrofaal kapot gaan zonder enige vorm van waarschuwing zoals ik dat wel gewend was bij harde schijven
Maar een laptop laten vallen wil niet automatisch zeggen dat de controller van de SSD er aan is. Die is in theorie dan nog over te plaatsen. Een SSD die van dag 1 op twee gewoon sterft is inderdaad ergelijk en dan is de data veelal gewoon weg.
+1Anoniem: 455617
@MClaeys17 juni 2017 19:27
Een SSD die van dag 1 op twee gewoon sterft is inderdaad ergelijk en dan is de data veelal gewoon weg.
Zou je dan de controller van de SSD kunnen (laten) vervangen (hogere soldeerkunde)? Of is dit niet mogelijk? Waar staat de mapping van welke data waar is opgeslagen? Kun je data nog achterhalen als deze mapping verloren is?
Geen idee, moest ik er hebben liggen zou ik het wel eens willen proberen ☺️.
alleen wordt er bij aankoop een veelvoud van de kostprijs van het verschil in geheugen aangerekend
Ja dit soort laptops dus niemand omdat het simpelweg niet gaat.
Persoonlijk heb ik regelmatig hardware veranderingen doorgevoerd op laptops. Van HDD naar SSD, meer ram, WiFi modules, gsm modules, enz.
Nieuwe accu, SSD heb mijn laptop echt wel aangepast.
Ik. Heb 7 jaar met mijn oude gedaan, beestje van 600 euro die met extra ram en een ssd nieuw leven in werd geblazen.

Maar je comment is 100% correct. Ik wil mijn laptop kunnen upgraden. Dus dit product is niet voor bij bestemd. Helemaal prima. Ik hoop dat het een goede laptop is en dat de mensen die er wel voor kiezen er lang plezier aan beleven.
Voordat je zo'n laptop aanschaft weet je al dat niets te upgraden valt, dat geld tegenwoordig voor meer en meer hardware, want het moet allemaal zo dun mogelijk in dit soort laptops. Ik snap niet hoe je dan kunt zeggen dat je laptop dan niet toekomstbestendig is. Dat hangt toch veel meer af van de bouwkwaliteit etc dan de upgradebaarheid. Als je dat wilt kun je beter een laptop aanschaffen waar je gewoon ram-stickjes bij kan prikken etc. Maar die hebben niet dezelfde afmetingen :) .
Daarom geeft ifixit deze scores. Zodat je van te voren weet hoe gemakkelijk je zaken kunt upgraden en hoe gemakkelijk je kleine reperaties kunt uitvoeren.

Daarnaast onderschat je het vervangen van een accu. Bij telefoons koop je na 2 jaar een nieuwe. Bij laptops vervang je deze bij intensief gebruik het liefst na 2 jaar zelf.
Ik heb bij mijn laptops nog nooit na 2 jaar de accu vervangen.
Ik denk dat het van beide afhangt.

Laptop moet goed genoeg gebouwd zijn om zo oud te worden. Als die dan eindelijk 2+ jaar oud is, moet de hardware wel mee kunnen met de gebruiksscenerario en eisen van nieuwe software.
Maar natuurlijk is iedere gebruiker anders. Misschien voor een Facebook machine blijft deze machine nog jaren lang goed genoeg.

Echter denk ik voor velen is 4GB RAM en 128GB FLASH erg weinig: om die reden heb ik al jaren terug een laptop weggedaan nadat die al helemaal uitgeupgrade was. Ik denk dat het swappen van een SSD, en later RAM bijprikken best gebruikelijk is om de levensduur van een apparaat nog iets op te rekken.

De trend van vastsolderen en non-servicable parts inside heeft erg veel weg van een wegwerp maatschappij. Erg jammer.
Daarom moet je tegenwoordig vooruitdenken met oog op de toekomst. Ram verdubbelen en eventueel een grotere ssd
Maar daar betaal je dan wel de hoofdprijs voor itt tot lagere normale prijzen een paar jaar later van 3rd party verkopers.
Dat er compromiën nodig zijn om het compacter te maken is begrijpelijk. Maar wat duidelijk maakt dat het doel is om reparatie te verhinderen is bijv. het metalen schildje op alles. Deze schildjes hebben geen meerwaarde, kost meer materiaal en meer ruimte.

Ook verwacht ik dat er geen ruimte winst is door een cpu vast te solderen.
+1Anoniem: 434383
@taelon17 juni 2017 13:51
Die schildjes zijn wel degelijk nodig voor afscherming. (EMC)
De metalen schildjes zijn nauwelijks een hindernis en hebben meerwaarde voor EMC, warmte-afvoer en mechanische stevigheid (voorkomen dat BGA's loskomen door buigen).

Het lijmen en gebruik van behuizingsdelen die daarna niet meer bruikbaar zijn, is het grootste probleem, met als goede tweede het solderen van onderdelen die anders nog wel eens door de gebruiker vervangen zouden kunnen worden.

P.S. Die CPU vastsolderen vind ik dan weer niet zo'n probleem. Het scheelt een paar mm dikte, een paar euro voor het voetje en het is geen onderdeel dat vaak stukgaat noch een onderdeel dat gebruikers vaak upgraden. Veel belangrijker is dat je als gebruiker de SSD kunt vervangen, eventuele I/O boards met connectoren en als er af fabriek wat krap RAM inzit ook graag dat in een voetje,

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 18 juni 2017 04:58]

Ik vind het nogal hypocriet dat het okay is om dit bij Microsoft te zeggen, maar Apple lijkt ermee weg te komen. Terwijl het eigenlijk hetzelfde trucje is. Top dat de auteur dat ook noemt op het eind.
Een Macbook (Pro) is repareerbaar, alleen is het zeer moeilijk zelf te doen. Deze Surface laptops is blijkbaar niet te repareren, dat is nog iets heel anders. Dus de 1-2 punten verschil in score betekenen niettemin nog iets heel anders...
Een Macbook is ook niet gemaakt om te herstellen. Zowel Microsoft als Apple kiezen doelbewust in deze producten om ze niet herstelbaar te maken. Microsoft is er blijkbaar simpelweg beter in dan Apple.

Het gaat ook verder dan de schroeven weghalen (Microsoft) of nieuwe schroeven uit te vinden waar je steeds een nieuwe bijna onvindbare schroevendraaier voor nodig hebt (Apple en zowat de hele industrie)

Wat ben ik ermee dat ik een Surface kan opengooien als ik nergens een origineel scherm kan krijgen? Probeer maar eens een legitiem scherm te vinden voor je smartphone, het is zoeken achter een speld in een hooiberg. En als je ze dan vind zijn ze onbetaalbaar en alsnog heb je de kans namaak brol te krijgen. Dat kan dan weer als argument gebruikt worden om de strategie van onherstelbare apparaten te verdedigen, immers anders steken ze er namaak onderdelen in en leiden wij imago schade.

Of het wenselijk is, dat is een andere vraag. Je kan argumenteren dat deze slim devices niet anders kunnen maar ook de wasmachines en TV's moeten er aan geloven. Het is gewoon realiteit geworden dat fabrikanten geen apparaten willen die lang meegaan en er alles aan doen om ze niet langer dan 5 jaar te laten meegaan. De tijd dat je 30 jaar met een wasmachine deed is echt wel passé maar dat geld ook voor een strijkijzer of een tv;

Weet je wat repareerbaar is? Mijn Zippo, na nauwgezet onderhoud was deze toch echt versleten na 15 jaar. Opgestuurd naar Zippo en ik heb hem terug gekregen met nieuw binnenwerk en hersteld mechanisme aan de buitenkant. En binnen 15 jaar stuur ik hem terug op. Dat is wat ik repareerbaar noem.
Dat is een kwestie van achter je product staan. Zippo = levenslange garantie. In Scandinavië 10 jaar garantie op onderdelen. In Europa max. twee jaar garantie op een artikel. Hoe word je in de maling genomen.
Nee - in de EU is de garantie minimaal 2 jaar, en landen mogen daar alleen ten gunste van de consument van afwijken. Dat doet Nederland bijvoorbeeld, waar na 2 jaar wordt gekeken naar redelijke verwachtingen. Voor dure apparaten (zoals dit) kan een bedrijf in Nederland zich niet achter de "2 jaar EU" verschuilen, terwijl een Aldi daar vermoedelijk wel mee wegkomt.
En een heel ander punt: mijn vorige laptop gaf de geest, natuurlijk net toen m'n backup een paar weken oud was. Gelukkig was het niet de harddisk, dus een nieuwe laptop gehaald (de vorige was zo oud dat hij eigenlijk toch al op de te vervangen lijst stond), externe hdd bracket erbij en de gegevens kon ik zo overpompen. Als ik ooit een surface zou kopen kan ik dus maar beter een heel rigoreus backup schema aanhouden.
Microsoft zal vast een certificeerde reparateur hebben die schermen swaps, boardswap's / Accu swaps kan uitvoeren en daarbij een nieuwe laag Alcantara kan aanbrengen. Net zoals dat andere fabrikanten van dit soort machines zo'n gecertificeerde reparateur hebben.
De accu vervangen ze dan met case en al neem ik aan.
Die verwachting heb ik wel inderdaad na het zien van de teardown, maar zeker zullen we dat pas wanneer de officiële repairmanuals / instructies uitlekken.
Apple krijgt een 1 en MS een 0. Ermee wegkomen is dan wel een heel optimistische voorstelling van zaken. Kennelijk is Apple net iets minder belabberd, maar de slechte publiciteit krijgen ze ook wel.
Waar is het hetzelfde trucje? Apple gebruikt alleen een lijmlaag bij de accu. De rest is allemaal met schrieven los te trekken en te vervangen. Behuizing, scherm, antennes, ssd en wifi bt kaart kunnen allemaa los vervangen worden bij de meeste macbook modellen. Volgens mij heeft het 2017 model alleen geen losse ssd meer.
Dit soort dingen komen steeds vaker voor, helaas. Een defecte RAM chip of flash opslag en je hebt een 'paperweight' van je dure laptop.
Nieuw moederbordje kost dan bijna evenveel als de complete laptop omdat er dan ook 90% van alle componenten op zitten.

[Reactie gewijzigd door 454232 op 17 juni 2017 13:33]

Het heeft natuurlijk ook een voordeel dat hij niet gerepareerd worden. Dus je krijgt ook nooit een refurbished spul net als bij Apple binnen de garantieperiode.
Het heeft natuurlijk ook een voordeel dat hij niet gerepareerd worden. Dus je krijgt ook nooit een refurbished spul net als bij Apple binnen de garantieperiode.
Weegt niet op tegen het nadeel dat je buiten de wettelijke minimum termijn van 2 jaar die de EU je gerandeerd, je gewoon de middelvinger gaat krijgen van de bouwer en een nieuwe mag gaan kopen. Want reparatie door derden wordt hem gewoon niet.
Klopt. Je hebt dus altijd een niet te repareren laptop als die defect raakt. Slechte zaak.

Echt slecht van Microsoft is vooral de keuze van die vastgelijmde accu. Een accu is nu juist iets wat je na een tijd wel eens wil vervangen. Gegarandeerd dat mensen met hete lucht dit gaan proberen met grote kans op een explosie.
Wie gaat dat proberen? Zelfs als je deze zou vervangen is de kans klein dat je je toestel terug in een goede staat krijgt zonder er een hoop andere reserve onderdelen voor te kopen.
Een batterij gaat niet zomaar exploderen bij hitte. Als je zorgt dat de batterij leeg is bij verwijderen is er geen gevaar.
Het gevaar is kleiner, maar alsnog kans dat je mechanische schade oploopt bij het verwijderen.
Ik zou het je niet aanraden om dat te proberen. Met een hitte pistool op een lithium batterij is een no go.
Aan de andere kant ga je er niet om het jaar 8GB aan RAM toevoegen. neem een goede uitvoering en je kan gerust 4-5 jaar verder. Het werkgeheugen en opslag zijn tegenwoordig al van zo'n niveau dat upgraden steeds minder nodig is. Dat de batterij niet te vervangen is vind ik al heel wat kwalijker, het is vaak het eerste onderdeel dat aan slijtage onderhevig is.
Ja, ik vraag me inderdaad af waar sommigen 16GB of zelfs 32GB geheugen voor nodig hebben. Autocad? Geen idee wat dat gebruikt. 4 virtual machines naast elkaar draaien? Hey, het is een laptop, geen server. Het houdt een keer op.

Zelf gebruik ik Android Studio, Visual Studio en Delphi XE5. Toch vrij zware paketten, maar die verbruiken niet zoveel geheugen. Een SSD zou wel prettig zijn maar voor de rest is deze oude Sony uit 2014 met 6GB goed zat.
Zelfs met Photoshop en co moet 16 gig wel volstaan. Degenen die meer nodig hebben gaan dit niet gebruiken in een ultrabook. Dat is zo'n beetje het probleem met technologie, er is zoveel vooruitgang dat we redenen gaan moeten verzinnen om nog meer geheugen, nog meer power of nog een hogere resolutie te willen. Toestellen slijten niet noemenswaardig snel buiten de levensduur van de batterij en door korte/gebrekkige software ondersteuning (I'm looking at you Android en OEM's).
Ik denk persoonlijk dat Microsoft hier een keuze heeft gemaakt qua design. Je ziet het ook bij de 2017 MacBook; design komt met een nadeel: het niet makkelijk open krijgen van de behuizing. Dat zou namelijk schroefjes, klepjes of kliksystemen met zich mee brengen wat het design niet ten goede komt.
Wat mij betreft moet je iFixit hierin wel een beetje met een korreltje zout nemen: de gemiddelde gebruiker zal zich er niet aan wagen om een apparaat zoals dit zelf open te maken. De Tweakers die dit wel zouden doen, kopen vaak een laptop waarmee dit veel beter gaat.
Daarvoor hoef je de score niet met een korreltje zit te nemen. De terechte conclusie is dat je zelf niets aan deze laptop kunt upgraden of repareren. Misschien vind je dat niet erg, maar score 0 op deze eigenschappen is dan wel terecht.
Niet sustainable meer, als er iets stuk is kun je het niet repareren en is dus meteen een 100% write-off.
Nou, een reparateur met de juiste gereedschappen kan er natuurlijk wel ìèts mee. Maar bijvoorbeeld de bekleding kun je wel afschrijven als daar geen hanteerbare aftermarket vervanger voor komt (MS zal zelf wel geen onderdelen verkopen).
Maar bijvoorbeeld de bekleding kun je wel afschrijven als daar geen hanteerbare aftermarket vervanger voor komt
Ach. Zo lang er mensen zijn die uiterlijk versleten maar goedwerkende apparaten gebruiken, maakt alcantara niet uit. Dan maar versleten na een paar maanden of jaren.
Gebruiksvoorwerpen vertonen gebruikssporen na verloop van tijd.

Een broek kopen waar de scheuren alvast in zitten, das pas apart.
Maar het gaat Microsoft ook niet om jouw toekomst :P

Laten we de score positief benaderen: sympathiek dat je de fan en heatsink kunt vervangen. Gaat overigens wel ten koste van de Alcantara bekleding zo te zien.
Het is een laptop die gemaakt is als een tablet, zij het met een ventilator er in. Daar komt het voor mijn gevoel op neer. Gros van de onderdelen is dan wel vastgelijmd dan wel vastgesoldeerd.

Je kunt er als user niets aan veranderen. En reparaties zijn ook zo goed als niet te doen.
Nee, maar zelfs al heb je een relatief goed uit elkaar te halen laptop, hoe vaak gebeuren reparaties of upgrades ook daadwerkelijk in de praktijk? Ik bedoel wij tweakers misschien wel (heb zelf bij mijn vorige laptop de RAM uitgebreid, de accu vervangen en de CPU vervangen) maar de gemiddelde gebruiker doet dat waarschijnlijk toch niet. Die scheld dat ding vol omdat dat het te traag is en koopt dan een nieuwe.

[Reactie gewijzigd door Nardon op 17 juni 2017 16:11]

Zeg maar rustig dit is een wegwerp laptop, lang leve onze wegwerp maatschappij ;(
Slecht voor het milieu dus niet kopen. 8)7
0Anoniem: 310408
@luke2217 juni 2017 13:34
Dus kort samengevat is het eigenlijk een laptop die niet toekomst bestendig is :/
Geen enkele ultrabook is dat, inherent aan de bouwwijze.

Onthou dat de score van Ifixit ook een score is die aangeeft hoeveel geld ze ermee kunnen verdienen.
Mijn lenovo T460s is anders makkelijk open te maken met schroefjes en alles is zowat te vervangen.

https://www.laptopmain.co...nd-ram-ssd-upgrade-guide/

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 17 juni 2017 15:52]

Mijn lenivo T460s is anders makkelijk open te maken met schroefjes en alles is zowat te vervangen.
Dat is best handig. Maar... hoeveel bezitters wereldwijd zouden dat doen en hoe vaak. ?

Voor mij is toekomstbestendig dat het ding 3 tot 5 jaar meegaat. en reparabel of opwaardeerbaar vind ik net zo onbelangrijk als een helpdesk. Niet nodig.
Koop gewoon goeie spullen.
Voor mij is toekomstbestendig dat het ding 3 tot 5 jaar meegaat.
Dat noem ik niet toekomstbestendig. 3 jaar is veel te weinig. 5 is het absolute minimum voor pc's en zelfs dat houdt niet over. Andere toestellen zoals koelkasten
moeten bij normaal gebruik nog veel langer meegaan.
Dat noem ik niet toekomstbestendig. 3 jaar is veel te weinig. 5 is het absolute minimum voor pc's
Het betreft een laptop en velen nemen die mee van hot naar her. Ik weet niet wat het gemiddelde is qua economische levensduur en afschrijving, maar ver zal ik er niet vanaf zitten.

Mijn koelkast is 17 jaar en mn toetsenbord 23
Mijn waterkoker is al 100. Nee flauw maar laptops en ander ict-spul zijn toch eerder uitgerangeerd helaas. Dat is toch ook het gemier met ict in auto's? Na 15 jaar is de auto niet stuk maar het ict-deel hopeloos verouderd en niet meer ondersteund en narigheid?
Mijn waterkoker is al 100. Nee flauw maar laptops en ander ict-spul zijn toch eerder uitgerangeerd helaas.
Vandaar dat ik 3-5 jaar wel redelijk vind.
15 jaar voor de auto of een kat is lang, maar bij de smartie-tv is het na 2 jaar al op en over.

Katten zijn toch ook gechipt.
Als je nvme/ssd stuk gaat is het wel leuk dat je deze kan vervangen/ upgraden. Net zo voor je accu, geheugen en scherm.
mijn imac is ondertussen ook al 5 jaar maar de upgrade van 1TB fusion drive naar 2TB ssd + 1TB apple compatible flashzorgt ervoor dat ik weer een jaar of 2 verder kan.


Ieder zijn ding maar ik heb als particulier een grondige hekel aan deze wegwerp-maatschappij. Dit geldt net zo voor tv's, wasmachines etc etc

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 17 juni 2017 14:01]

Niet alle bezitters doen het zelf, soms brengen ze hem weg naar een reparateur en dat is een toenemende trend, zeker bij wat duurdere modellen.

Je zegt langs je neus weg dat je gewoon goede spullen moet kopen, maar hoe zou je dat aan willen pakken? Elk merk heeft wel eens rotzooi en je kunt vantevoren niet weten welk merk en welk type.

Ik heb laatst nog een half jaar moeten wachten om een Lenovo met constructiefout in de klep gerepareerd te krijgen (werd vergoed want ze hadden zelf ook geen onderdelen meer). Net 3 jaar oud.
5 jaar is een ontzettend lange tijd voor je laptop om een ongeluk te overkomen. Je bent enorm dom als je verwacht dat een ongeluk jou nooit zal overkomen, en nog dommer als je vervolgens concludeert dat je weinig/niets hebt aan een makkelijk-te-repareren-laptop. Ik zelf had een ongeluk een paar jaar terug (buiten mijn controle en schuld om), waardoor de LCD van m'n laptop naar de knoppen was. Gelijk een vervangend LCD op ebay gekocht, en had alleen maar een schroevendraaier nodig om te vervangen. Kon vervolgens weer verder gaan, en had mijzelf tegelijkertijd honderden euro's bespaart.

Als je denkt dat een zelf-serviceable laptop er niet toe doet, volg Louis Rossmann anders een tijdje op YouTube. Ook al zouden zijn klanten nooit zelf een laptop openen om iets te vervangen indien het vervangen gemakkelijk zou zijn op een Macbook, feit is simpelweg dat laptop repareer zaakjes lagere kosten en dus een lagere prijs zouden berekenen aan de klant als ze minder werk hebben om het voor de klant te doen.

[Reactie gewijzigd door PostHEX op 17 juni 2017 14:15]

Natuurlijk kun je altijd pech hebben, maar tegenwoordig worden veel laptops gebruikt als desktops. De mijne ook, staat altijd op dezelfde plaats en de accu heb ik er, tegen het verslijten, zelfs uitgehaald en die ligt in de originele verpakking in de kelder.
5 jaar ontzettend lang? :?
Ik heb hier een Dell-laptop van 8 jaar oud met een instabiele gpu. Ik heb in januari besloten om geen onderhoud meer te verrichten op mijn laptop (toen was ie 7,5 jaar oud). Diezelfde maand heb ik een een gloednieuwe Clevo-based laptop gehaald. Conclusie: gamen op een laptop maakt meer kapot dan je denkt. :( :'(

[Reactie gewijzigd door MedionAkoya op 17 juni 2017 15:38]

Maar die lenovo is ook wel iets dikker dan de surface. Wel een mooie laptop, daar niet van. Maar Lenovo maakt hier degelijke zakelijk laptops die je inderdaad veelal wel iets kunt upgraden. De laptops van MS niet, en daar moet je dan van te voren rekening mee houden bij aanschaf.
Wel je bij Lenovo zijn dan moet je al naar de X reeks gaan kijken om te vergelijken met deze surface laptop. En ja, daar valt inderdaad wel wat aan te veranderen maar zelfs Lenovo heeft het ondertussen aangedurfd om o.a. het geheugen vast op het moederbord te solderen.

Lenovo blijft zich natuurlijk richten op de zakelijke markt met zijn Thinkpads met de principed dat, indien gewenst, er de volgende werkdag een technieker bij je staat om je toestel te herstellen (iets wat ook bij HP, Dell, ...) kan. MS doet dat niet. Die zakelijke gebruiker is niet het doelpubliek van deze toestellen.

Leuk trouwens dat je naar die guide linkt, maar je weet toch dat je van elke Thinkpad gewoon de service manual op de site van Lenovo kunt terugvinden ...
Ik heb hier een HP Spectre x360 13-4110nd en de onderkant is gewoon met een Torx-schroevendraaier eraf te schroeven. Volgens zou ik op z'n minst het RAM-geheugen en de SSD kunnen vervangen (heb er verder niet naar gekeken).

Kortom: het kàn dus wel, maar blijkbaar willen ze het niet, of kunnen ze de laptop toch nog net iets dunner maken door alles te lijmen.
Welk ultrabook is dit wel? Je koopt een dergelijk product niet voor upgrades of thuisreparatie. Deze systemen vallen in de categorie 'works out-of-the-box', designed om de gebruiker van zoveel mogelijk gemak/comfort te voorzien. Dat komt met een prijs, zowel letterlijk als figuurlijk. Hetzelfde wat we zien bij high end smartphones en tablets.
Dus kort samengevat is het eigenlijk een laptop die niet toekomst bestendig is :/
XBox Portable kwa toekomstbestendigheid...
Dus kort samengevat is het eigenlijk een laptop die niet toekomst bestendig is :/
Wat is er nog toekomstbestendig? Je telefoon? Hoeveel upgrades krijgt de hardware van andere laptops? Het zou mij verbazen als meer dan één procent van de laptopbezitters alleen al hun geheugen uitbreiden. Een enkeling laat misschien nog wel zijn batterij vervangen. De ontwikkeling in processoren gaat langzaam, dus vervangen is de moeite niet. Bovendien is het niet onwaarschijnlijk dat de nieuwe processor er toch niet in zou passen, soldeer of niet.

Het is jammer dat hij slecht te repareren is, ook voor Microsoft zelf lijkt me dan ivm garanties. Geven ze gewoon een nieuwe? Buiten dat, face it, na vier of vijf jaar kopen mensen en andere en tussendoor had eigenlijk niemand behoefte aan upgrades.
Hoezo niet toekomstbestendig. Een laptop vervang je gewoon na een aantal jaren. Een tablet zet je toch ook geen andere soc in of doe je een Ram of gpu update.

Eigenlijk wel cool. Wil ook zeggen dat hij niet voor de parts gejat kan worden en min of meer overal traceerbaar is aan de hand van hardware eigenschappen wat heling weer bemoeilijkt net zoals die Apples die ook zo lekker dicht getimmerd zijn.

Een echte 0-score zou zijn wanneer ook mac adressen, serienummers en dergelijke niet aan te passen zijn. De ultime laptop in dat geval :)
Definieer toekomstbestendig.
Je moet hem niet laten vallen.
Een accu gaat gemiddeld 2 jaar mee bij dagelijks gebruik. Het vervangen van een accu is dus een van de belangrijkste zaken om te kunnen vervangen.

Daarnaast kun je niet geheugen upgraden. Aangezien geheugen naar verloop van tijd goedkoper wordt. Is dit ook vaak een gewenste. Ik heb dit zelf onlangs nog gedaan. Bij een Asus transformer laptop van Asus. Maar de trend is tegenwoordig ook al dat deze vast gesoldeerd is op het mobo.
Mijn iPad mini wordt 4 in december, en is nog nooit open geweest.
Batterij heeft nog 84% van zijn oorspronkelijke capaciteit. In de week trek ik die dagelijks tot 50%, en in het WE gaat de batterij normaal een keer leeg. Ding wordt zéér intensief gebruikt.

Een batterij haalt langer dan 2 jaar.
Het ligt totaal aan het soort batterij dat gebruikt wordt.

Kijk maar naar de Samsung Galaxy Note 7 puinhoop. Sommige mensen hadden hem pas voor een paar dagen en toen vatte hij vlam.

Ik heb tot vorig jaar een Sony Ericsson K510 zo'n 10 jaar lang gebruikt. Nog nooit een enkel probleem met de batterij mee gehad.
Het wat je aanhaalt is niet het "probleem" soort batterij maar de manier waarop deze in de behuizing zat. Te samen een productie fout in de batterij.
Kun je die Surface ook gebruiken met kapotte accu als hij aan netspanning hangt? Elke beetje moderne laptop kan dat (ik heb hier nog een antieke 486 laptop die dat niet kan).
Dat is wel jammer.
Waar oudere generaties laptops makkelijk 10 jaar halen dankzij repareerbare delen en accu kan omgewisseld worden, wordt het wel vreemder dat tegenwoordig steeds meer lijm wordt gebruikt ipv schroeven. Waarom doen de fabrikanten zoiets? De reden is simpel: puur money businees.

Elke verkochte apparaat levert geld op. Maar elke 2de hands apparaat dat opgeknapt wordt en verkocht wordt, levert bijna niks op voor fabrikant. Zeker als accu van 3rd party komt...

De accu van laptop van oudere generatie is 3 tot 5 jaar nog nuttig (op totale lading dus), daarna is nieuw accu nodig ivm veel accu slijtage. Hier heb ik dus over ronde Li-Ion accu's.
De platte LiPo accu ook praktisch hetzelfde. Alleen moderne LiFePO4 is gerekend op 10 jaar, maar dat zien we niet in laptops. Het is zelf duurder.

Deze Surface laptop krijgt zo een award van kortst levende apparatuur: verwacht dat ie na 3-5 jaar niet meer te gebruiken is en dus naar e-waste bergen gebracht kan worden... Het is gewoon zonde, ook im milieuoogmerk dat fabrikanten dienen mee te denken om e-waste klein te houden, vooral als Surface defect is geraakt tijdens gebruik! Een niet repareerbare defect apparatuur is echt grote verspilling.
Tenzij MS kiest voor dure reparatie service waar onderdelen volledig vervangen worden. De accu dat vastgelijmd is zal wel samen met behuizing vervangen worden.
Reken maar dat hier hoge reparatie kosten bijkomen als de garantie verlopen is.

We kunnen beter niet zulke "domme" uitvindingen kopen omdat dat alleen maar fabrikant aanmoedigt om zoiets te gaan maken. Laat er meer signaal zijn dat repareerbare niveau goed moet blijven.
HOeveel procent van de gebruikers zullen daadwerkelijk gebruik maken van de mogelijkheid om onderdelen te vervangen? Ik zie toch vooral dat tegen de tijd dat bijvoorbeeld een accu vervangen moet worden mensen eerder een nieuwe laptop kopen dan een nieuwe accu. Zeker laptop zijn na een paar jaar rondsjouwen ook mechanisch niet optimaal meer dus dure onderdelen vervangen is meestal niet de beste optie.
Een ipad werkt ook zonder problemen na 5 jaar zonder vervangen, net zoals andere devices in een bepaalde prijsklasse. Dat een accu van een 400 euro laptop na 3 jaar vervangen moet worden is iets anders dan een laptop van 1000 euro met vergelijkbare specificaties.

En ja het is niet goed voor de tweedehands opknap markt. Maar zo lopen we ook niet het risico dat Pleps straks rondloopt met Premium spul.
Er zijn gelukkig betere alternatieven zoals LG ultrabook, met meer mogelijkheden en aansluitingen.

Linus merkt ook op dat dit laptop te weinig aansluitingen heeft, waardoor je op dure accessoires bent aangewezen. Voor dezelfde prijs heb je al goed ultrabook.

Dus ja, het lijkt wel alsof MS teveel naar Apple neigt te gaan: moeilijk repareerbare laptops maken...
Linus merkt ook op dat dit laptop te weinig aansluitingen heeft, waardoor je op dure accessoires bent aangewezen. Voor dezelfde prijs heb je al goed ultrabook.
Dit is en blijft een mening natuurlijk. Iedereen schreeuwt dat over de Macbook en de Macbook Pro's ook tegenwoordig terwijl ik 1 USB C/Thunderbolt 3 verbinding gebruik waarmee in mn hele kantoor aanstuur en dus wel tevreden ben met het aantal aansluitingen.

Jij weet als gebruiker van tevoren wat je wilt doen en wat je nodig hebt dus koop je een passend apparaat dat bij jouw wensen past.
Wat voor aansluiting heb je nodig m.u.v. 1 x USB, 1 x Displayport? Misschien audio, maar dat kan via USB, dus 2 USB poorten is wel OK, misschien een SD kaart aansluiting, maar dan heb je het ook gehad. Ik heb in mijn leven tig laptops gehad met allemaal aansluitingen die ik niet gebruik. Zonde. Zelfs mijn ASUS heeft maar 1 x USB en die heb ik alleen maar gebruikt om op te laden :) O ja, in keyboard dock zit een USB 3. Maar gebruik ik niet. dus tja. Wat is te weinig aansluitingen. Misschien moeten we eens af van de "alsmaar meer ziekte" ook voor aansluitingen :)

Daarnaast:
Er zijn gelukkig betere alternatieven zoals LG ultrabook, met meer mogelijkheden en aansluitingen.
 • LG is geen Microsoft Surface Book net zoals
 • LG/Samsung geen Apple iPhone of Lumia zijn net zoals
 • Android geen IOS is
Onder het motto, ik heb een mooie Lenovo Ideapad met Harman Kardon speakers.... maar tja, het is geen Macbook of Surface book.

[Reactie gewijzigd door Wim-Bart op 18 juni 2017 01:17]

Moeilijke repareerbaarheid is een bijproduct van het kleiner/mooier/zuiniger maken van het product, niet de reden dat ze het doen.

[Reactie gewijzigd door jeffhuys op 19 juni 2017 11:02]

Het meest interessant zijn juist de comments.
Hi Nick, I have alcantara on my 996 GT3's steering wheels, gear knob and hand brake. It looked like the pics you showed of the gts however it was merely dirty, I gave it a thorough clean with some warm water and a terry towel and it's all as good as new.
en
Exactly - my wife's Porsches had/have Alcantara steering wheels and since she uses handcreme and all thes potions and lotions, it looks like it's worn after a few months - a bit of mild soap water followed by pure water and a little bit of gentle rubbing - and it looks like new.
Dus als het wat versleten looks heeft, even met wat water schoonmaken.
Een iCleanedit rating van 100% :)
Deze laptop maakt dus gebruik van actieve luchtkoeling en is niet fatsoenlijk open te maken? Erg handig als het ding na twee-drie jaar volzit met stof.
Dat is toch geen probleem? Je weet het nu, dus koop je een ander merk.
Dat is wel een probleem als je het ding gekocht hebt en het na een tijdje problemen krijgt met de warmteafvoer. Dit geldt trouwens niet alleen voor deze laptop, maar bijvoorbeeld ook voor recentere iMacs waarbij het scherm is vastgelijmd. (Al maak je in dat geval niet per se de hele boel kapot, mits je de juiste spullen hebt.)
Een link naar het originele artikel van iFixit was wel handig geweest:
De teardown: https://www.ifixit.com/Te...ace+Laptop+Teardown/92915
En de blog post er over: http://ifixit.org/blog/9203/2017-surface-repair/

Ik weet dat het filmpje gelinkt wordt maar veel mensen lezen liever het artikel.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 17 juni 2017 16:20]

Excusez. Dat doen we inderdaad gewoon ook altijd. Staat er nu bij.
kunnen ze hem bij Microsoft wel repareren (zonder te beschadigen)?
Repareren zal in de regel meer kosten dan de klant een nieuwe geven.
mochten ze toch tot reparatie overgaan dan gaat er gewoon een nieuwe kast omheen.

Ook de accu wordt gewoon met bodemplaat en al vervangen.

Punt is dat er hier vanuit wordt gegaan dat de kast weer dicht moet.
de werkelijkheid is dat de kast wordt geweggegooid.
is er iets mis met mobo,geheugen,ssd,cpu dan gaat het héle ding in ene klap de kliko in.

bv
alweer jaren geleden had mijn Sony Vaio een probleempje met de SDcard lezer en toen ik hem terugkreeg zat er al een nieuwe kast omheen, er waren in enkele maanden wat plekjes kaalgesleten op de bovenkant.
Dus als dat ding na 2 jaar kapot gaat buiten de wettelijke garantie dan gooi je in feite 1000euro weg.
Of je stoot het scherm een keer dan kan je de laptop weggooien want dan sloop je de rest.

En stof bovenop, really? |:(
Want het zelf betalen van een reparatie is geen optie? Typische mentaliteit van tegenwoordig, zodra iets buiten de garantie valt is het blijkbaar niet meer waard iets te laten repareren.

Het is ook geen 'stof', maar een kunstof. Het is een designkeuze die net zo praktisch is als geborsteld aluminium of glossy plastic. Een kwestie van smaak. In dit geval doet het niets af aan de prestaties van het product en levert geen extra stof vervuiling aan het binnenwerk van de laptop.
Waar heb ik het over dat het het niet meer waard?

Ik heb het over het feit dat als je hem wegbrengt de reperateur het ding waarschijnlijk niet eens wil aannemen en de wettelijke garantie inmiddels verlopen is.

De laptop valt dus niet meer te maken omdat als die eenmaal uit elkaar is hij niet meer in elkaar kan.

Verder is alcantara geen goed iets om te hebben op die plek omdat het vanalles absorbeerd en dus gewoon ranzig gaat worden. Erg slijtvast is het ook niet want het is en blijft stof.
Wettelijke garantie is toch helemaal niet relevant.. Zo lang Microsoft een apparaat niet als 'verouderd' verklaart, repareren zijn hem gewoon voor je hoor. En nee, Microsoft gaat echt geen laptop van 2 jaar oud als verouderd verklaren.

En Alcantara is juist erg duurzaam.
Nou nou, er is echt wel verschil in duurzaamheid tussen geborsteld aluminium en alcantara hoor. Komt bij dat alcantara echt wel gaat pillen na verloop van tijd.
Ga eerst eens voelen. Het voelt niet alsof er vloerbedekking op ligt hoor. Ik typ dit bericht op een Surface Laptop en hoewel ik ook wat sceptisch was is de alcantara bekleding echt heel fijn. Het is eenvoudig schoon te maken en voelt gewoon echt lekker bij het typen. Natuurlijk moet ik zien hoe het zich na verloop van tijd houdt, maar vooralsnog ben ik erg blij mee
Kom na twee maanden zweterige handpalmen nog eens terug...
https://www.youtube.com/watch?v=aebUNgMhQV4
Maar is het voordeel dan niet dat als het defect gaat je een geheel nieuwe krijgt?
Refurbished. Echter dat is eigenlijk hetzelfde als een nieuwe.
Dat is ook zoiets van de laatste jaren: Refurbished.
Als mijn laptop/telefoon/televisie binnen de garantietermijn kapot gaat dan wil ik dat die gerepareerd wordt. Kan dat niet? Dan wil ik een nieuwe of mijn geld terug. Waarom? Ik wil geen door iemand anders gebruikt ding, waar ik zelf nieuwwaarde voor betaald heb.

En dan zeggen veel mensen of fabrikanten: Ja maar een Refurbished product is vaak zelf van betere kwaliteit dan een nieuw product. Nou ik moet het nog tegenkomen.

Ben het onlangs zelf nog tegengekomen met een 27" Dell Monitor. Was na 8 maand kapot. Opgestuurd, en kreeg na een aantal weken het reparatierapport met daarin de simpele melding "Omgeruild". Ik denk mooi, krijg een nieuwe.
Eenmaal thuis toen ik hem uit de doos haalde was het voor mij duidelijk dat het geen nieuwe was. Allemaal krassen en beschadigingen en rubbertjes die loslieten. Na even bellen bleek het een Refurbished model te zijn, en dan zonder het vooraf te melden.

Na lang touwtrekken heb ik mijn geld terug gekregen. Maar ik vind het jammer dat het tegenwoordig "gewoon" is om klanten maar een afgetrapt refurbished model terug te sturen. En als je het er vervolgens niet mee eens bent je dan heel lang moet wachten en veel moet bellen en mailen.
Euhm, een laptop is een gebruiksvoorwerp. Een refurbished apparaat is als nieuw gemaakt. Zolang het schoon is, is er toch geen issue?

Zou ook best milieuonvriendelijk zijn: Je brengt je auto bij de dealer met een kapotte motor en de dealer zet er een nieuw fabrieksblok in. Dat gaat er bij mij niet in, ik wil een revisieblok of een gerepareerd onderdeel. Een beter milieu begint bij jezelf.
Om even op jouw voorbeeld door te gaan: Je brengt je auto bij de dealer met een kapotte motor, en de dealer ruilt vervolgens je hele auto om voor een Refurbished model in plaats van alleen de motor te repareren. Hoe vind je dat? Jij krijgt de gerepareerde auto van de buurman mee, die daar weet ik veel wat verder mee heeft uitgehaald.

Ik vind het juist goed dat ze dingen repareren (kunnen) in plaats van weggooien. Maar ik wil wel mijn eigen product gerepareerd terug, en niet dat van een ander. En dat is wat er tegenwoordig gebeurt.
Dat gebeurt standaard. Jij krijgt een gereviseerd motorblok en jouw motorblok wordt gereviseerd en gaat naar de volgende gebruiker. Of wil je liever dat je auto een maand lang offline is?
Lees mijn reactie nog eens, want dat is niet wat ik zeg.

Als in jouw voorbeeld je moter stuk is krijg je een volledig vervangende Refurbished auto van je garage.

Quote uit mijn bericht "dealer ruilt vervolgens je hele auto om voor een Refurbished model in plaats van alleen de motor te repareren".

Dat wil je niet, terwijl dat met electronica wel gebeurt...
Bedoel meer het is dan ook redelijk lastig voor Microsoft zelf om het te repareren en krijg je in principe gewoon direct een nieuwe?
Ik heb hem sinds gisteren en ik vind het een fijne laptop. Bouwkwaliteit en draagbaarheid gecombineerd met een goed performance zijn voor mij belangrijk. Ieder zijn ding. Ik heb veel laptops gehad in mijn leven, maar nog nooit een van een upgrade voorzien.
De enige upgrades aan laptops waren 10 jaar geleden. Toen werden HDD's vervangen door SSD's. Dat was eigenlijk de enige periode dat er een groep gebruikers was die hun laptop upgradetete. Toen 8 jaar geleden de SSD standaard werd, was upgraden tevens overbodig geworden.
Zowel bij mijn Macbook Pro als huidige Lenovo heb ik na een aantal jaar wat extra RAM bij geprikt (die Macbook kon na een firmware update opeens meer RAM aan dan bij aankoop, dus dat had ik niet bij aanschaf al op max kunnen zetten). Veel goedkoper wanneer je het zelf doet (helemaal omdat ram tegen die tijd ook weer goedkoper was dan ten tijde van de aanschaf van de laptop). Daarnaast harde schijven geuodate / vervangen na problemen. Netwerkkaart geüpdatet toen 5ghz standaard begon te worden. En bij beiden de CD speler vervangen met een extra schijf toen die echt overbodig werd.
Al met al de levensduur van beide laptops flink kunnen verlengen op deze manier: goed voor portemonnee en milieu.
Ik heb vaak genoeg een laptop nog van extra en sneller geheugen voorzien, een HDD vervangen of later vervangen door SSD. Maar ook heb ik vaak nog even de laptop open gehad om de fan(s) en koelblok(ken) te ontdoen van stof, en er wat frisse koelpasta tussen te stoppen.

Dus voor mij is een laptop als deze gecategoriseerd als Micro$hite... alles zo klein mogelijk, maar daarmee idioot duur en niet te repareren. Kleine dure shit dus eigenlijk, en zoals gezegd... het is maar waar je van houd en wat je eisen zijn, en je budget uiteraard en op hoe zo'n termijn je een nieuw budget hebt als de oude af is.
Ik ben het niet met u eens - de laptops in de winkel hebben vaak een te kleine capaciteit - zelfs voor mijn beperkt gebruik - dus moet ie open kunnen zodat ik 'm op kan krikken. De laptop die ik nu heb is eentje die nog open kan - en m'n volgende moet ook upgradeable zijn. Anders komt het ding er niet in (dat wil zeggen dat ik niet in het consumentengamma, noch bij Apple, noch bij Google ga - maar in het duurdere bedrijfsgamma - en 2dehands).
Waarom? Spare-parts bij de vleet - en toch een even redelijke prijs ivm. 2dehandse consumenten-prularia (en veel meer fixes, drivers-updates e.a. en een langere levensduur door het standaard-gebruik van componenten).
Even deze url van /. toevoegen - die heeft het over hoe het recht om te herstellen Apple hopelijk een andere richting gaat induwen. Dit mag ook over andere(n) zoals microsoft en google geschreven worden (en voor anderen die soortgelijke gedachtes hebben).
https://apple.slashdot.or...s-forcing-apple-to-change

[Reactie gewijzigd door mutley69 op 18 juni 2017 13:25]

Toen 8 jaar geleden de SSD standaard werd, was upgraden tevens overbodig geworden.
8 jaar geleden kwamen de eerste laptops met SSD. Standaard werd SSD pas eind 2016, begin 2017.
Er worden nog steeds laptops verkocht zonder SSD maar met HDD.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee