Image laat Surface Laptop teruggaan van Windows 10 Pro naar Windows 10 S

Microsoft heeft een recovery image online gezet voor de Surface Laptop. Daarmee kunnen gebruikers die de upgrade hebben uitgevoerd naar Windows 10 Pro terug naar Windows 10 S, de versie van het besturingssysteem die standaard op de laptop staat.

Gebruikers kunnen vanaf Windows 10 S op de Surface Laptop een update uitvoeren naar Windows 10 Pro met behoud van gegevens via de Windows Store. Omgekeerd konden gebruikers niet downgraden, bijvoorbeeld omdat de gebruiker niet tevreden was met de accuduur onder Windows 10 Pro.

Teruggaan naar Windows 10 S verloopt via de recovery image die Microsoft online heeft gezet. Daarvoor moeten gebruikers hun serienummer invoeren. Met de installatie van de recovery image gaan wel alle gebruikersgegevens verloren. Dat is met de upgrade naar Windows 10 Pro niet het geval.

Microsoft bracht de Surface Laptop afgelopen week uit. Afgelopen weekend bleek dat de laptop moeilijk te repareren zal zijn als hij stukgaat. Reparatiewebsite iFixit gaf de laptop de allerlaagste score. De Surface Laptop kost in de Benelux vanaf 1149 euro.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-06-2017 • 07:19

82

Reacties (82)

82
81
71
7
0
5
Wijzig sortering
Het is toch grappig om te lezen hoe de S versie door veel mensen gezien wordt. Ja het resultaat is inderdaad dat alleen applicaties uit de Windows Store gebruikt kunnen worden. Maar dit is niet zonder reden (los van zeker ook een commerciële gedachte).

Maar de S staat ook voor Secure: Alles wat je op het OS doet draait in sandbox mode, zowel de applicaties die je start als ook de browser Edge.
Dan vanuit het gedachten goed dat alles in een sandbox moet draaien: Hoe kan je deze garantie geven als mensen zelf apps van allerlei pekken downloaden en gebruiken? Misschien doet de custom installer wel gekke dingen, installeert het een botnet client mee of noem maar op. Via de store kunnen ze deze garantie geven. Daarnaast is de browser keuze (nu) gelimiteerd tot Edge, dit ook vanwege security. Hoe kan je garanderen dat 3de party browsers veilig genoeg zijn? Niet dat ik hiermee een discussie wil starten dat Edge ook fouten bevat. Het gaat mij om het garanderen dat iets werkt. Dit kan je enkel echt doen als je zelf controle hebt over zaken.
Applicaties draaien niet in een sandbox, anders kunnen ze niet samenwerken.

Het idee voor 10 S is dat men alleen nog signed applicaties draait die uit de store komen. En dat idee is niet slecht, behalve dat de store leeg is. Ik kan me voorstellen dat dit mes voor Microsoft aan 2 kanten kan gaan snijden, want beveiliging word makkelijker en ze hopen dat developers hiervoor nu eindelijk de store eens gaan gebruiken. Dat windows 10 pro de batterij leeg trekt is een "mooie" bijkomstigheid, dat wisten ze natuurlijk al, maar mensen willen nu een fallback dat is op zich goed nieuws.

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 23 juli 2024 01:18]

Nou, UWP apps draaien toch echt in een sandbox. Weet eigenlijk niet hoe het zit met omgezette win32 software. Eigenlijk draaien die ook in een UWP container, dus je zou zeggen dat ze ook sandboxed draaien.

Een van de allergrootste voordelen van store apps is hoe makkelijk je er weer vanaf ben. In start rechtsklikken, voor verwijderen kiezen en bevestigen. Weg. Niet meer je app zoeken in een lijst. Niet meer een wizard doorlopen. Niet meer herstarten. Niet meer resten terugvinden.

Ook het updaten via de store is super. Alles wordt netjes bijgewerkt. Er draaien niet 50 tooltjes om updates te checken voor software. Kan niet wachten tot Spotify er in staat. Niet meer Spotify starten en de melding 'aan het installeren...' zien.

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 23 juli 2024 01:18]

Win32 applicaties via de desktop bridge draaien gewoon full trust. Dus niet in een sandbox.
Herstarten na deinstallatie/update is een van de grootste oplichtingen ooit geweest. Enkel wanneer een driver word toegevoegd/ge-update/verwijdert is dit nog te rechtvaardigen.
Zelfs dat niet eigenlijk, het is al jarenlang mogelijk drivers te (un)loaden zonder te herstarten. Een deel van de applicaties zal het om welke reden dan ook wel nodig hebben, maar in een aantal andere gevallen is het puur gemakzucht van de ontwikkelaar.
Kan jij een reden noemen dan? In mijn ogen is een update van het os zelf de enige valide use case voor een herstart. Ik zie niet hoe iTunes nou echt een herstart nodig heeft na een update (want ja dat vereisen ze! Echter negeer ik de verzoeken altijd)
iTunes start een heleboel achtergrondservices, en blijkbaar zijn de ontwikkelaars te lui geweest om dit aan het einde van de installatie eventjes te doen.
Niet te vergeten dat het Apple ook prima uitkomt de suggestie dat Windows regelmatig herstarten vereist in stand te houden.
Zelfs dat heeft geen herstart nodig in Windows' kernel, maar wat user space dingen zorgen ervoor dat dat helaas niet kan.
Heeft dit niet te maken met het verwijderen van wat restbestanden die nog in gebruik zijn?
Hoe kunnen bestanden in gebruik zijn als je de software in kwestie verwijdert worden. De software hoort NIET te draaien als je de software verwijdert
samenwerken doen ze dus ook niet, want ze draaien wel in een sandbox.
Dat applicaties in een sandbox draaien wil niet zeggen dat ze niet kunnen samenwerken. Alleen zullen de mogelijkheden daartoe wel beperkt en bewaakt worden door het sandbox model.
het is inderdaad wel mogelijk, afhankelijk van wat je onder samenwerken verstaat. het is bijvoorbeeld mogelijk om content via social media apps te delen, of invoegen van afbeeldingen e.d. in office apps.
hmm ok, nog even nagezocht, het lijkt er inderdaad wel op.
De S staat volgens mij voor Smurf. Da's handig, dan kan je namelijk op elk moment bepalen dat het voor een ander woord anders smurft.
Is s nou een lichtere versie? Dat ook snelle pc's baat hebben bij een lichter os?
Is s nou een lichtere versie? Dat ook snelle pc's baat hebben bij een lichter os?
S is een gekortwiekte versie waarmee alleen UWP applicaties gedraaid kunnen worden, en volgens mij alleen UWP applicaties die uit de Windows Store komen. Vergelijk het met Windows XP Starter Edition en Windows 7 Starter.

De S editie past in de lijn van 'do less with less', die Microsoft al een tijd volgt. Ik vind het ook raar dat een 'premium' product van Microsoft (1149 EUR) standaard met de S editie geleverd wordt. Dit gaat voor slechte reviews zorgen van mensen die het niet begrijpen en mensen die het belachelijk vinden om extra te betalen voor een besturingssysteem waarmee ze wel alles kunnen doen, van hetzelfde bedrijf als dat de hardware heeft geleverd.

Over de update:
Is het niet logisch dat überhaupt een recovery image wordt aangeboden? Dat dit het standaard besturingssysteem is waarmee de laptop is geleverd is begrijpelijk. Hiermee kan iedereen zijn systeem herstellen, of het nu S is of de Pro editie van Windows.

[edit]
Fixed het UWP verhaal.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 01:18]

dit is niet een gekortwiekte versie, dit is een windows 10 pro versie die geen applicaties toestaat buiten de store, ook hoef je niet te betalen voor de upgrade naar pro tot eind 2017.

ben het gedeeltelijk eens met dat het raar is dat windows 10s op zo'n dure laptop draait. maar het probleem is vooral dat het niet heel erg duidelijk gemaakt wordt dat je geen software buiten de store kun installeren. er wordt bijvoorbeeld bij coolblue wel vermeld dat als je liever de pro versie hebt dat je tot eind 2017 gratis kunt upgraden, maar tenzij ik iets mis wordt er niet vermeld waarom je dat zou willen of juist niet.
Maar Pro impliceert dat je 'm in een AD kan hangen. Is dat met de S-versie óók zo dan?
Ja, (in ieder geval) dit soort Pro-functies zijn aanwezig. Verschil is gewoon dat je geen programma's buiten de Store kunt installeren.
(...) but you will get Pro features like Azure Active Directory (AD), Mobile Device Management (MDM), business editions of Windows Update and Windows Store, plus BitLocker and enterprise roaming. Exclusions include Hyper-V and Windows Subsystem for Linux.
Forbes.com
ik geloof wel in een azure ad. windows 10s is op windows 10 pro gebasseerd, maar er zijn een aantal dingen beperkt. als je de upgrade naar pro uitvoert zal er ook niet heel veel gedownload worden. als je een 10 pro key hebt kun je die ook invoeren en dan heb je ook pro, zonder dat je iets hoeft te downloaden
Praktisch nut van 0,0 dus :P als je geen Azure AD hebt. En aangezien een héél groot deel van de bedrijven nog gewoon on prem werkt..
bedrijven die een on premise ad gebruiken zullen dan vaak ook geen laptops en desktops met windows 10 s gebruiken, maar vaak enterprise, of gewoon pro

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 23 juli 2024 01:18]

Ja precies, en dán kan je gewoon je Surface upgraden naar W10Pro.

Maar bedrijven die AzureAD gebruiken zouden dan ineens wel behoefte hebben aan Windows 10 S ? Lijkt me niet namelijk...
dat denk ik ook niet, maar de mogelijkheid is er, als er goedkopere laptops komen met windows 10s, kunnen die gebruikt worden voor de standaard kantoor toepassingen zoals office
De beste fabrikanten creëren zelf de vraag naar hun producten hé ...
De upgrade is gratis, dus niet meer betalen. Voor sommige mensen is dit systeem veiliger omdat ze niet zomaar wat kunnen installeren. (mijn vader)
helaas staat de store vol met bullshit items en louche dingen, dus juich niet te vroeg victorie.
Maar qua ransomware of iets dergelijks zit je hiermee een stuk beter aangezien alle software in een sandbox draait en .exe downloads simpelweg niet uitgevoerd worden. Volgens mij werkte het ook voor gemaskeerde executables (.pdf.exe oid). En volgens mij draait Edge ook in een sandbox dus een drive-by is ook moeilijk, zoniet onmogelijk. Ik zie best de voordelen van 10S, zeker als straks alle belangrijke software in de store staat is er voor jan-met-de-pet geen reden meer om een "volledige" windows 10 te hebben.
Dat valt vies tegen; sandbox of niet (en het is inderdaad wel een sandbox) uiteindelijk zullen apps toch toegang tot het bestandssysteem moeten hebben; óók voor bulkbewerkingen.

Ja, je zult zelf een executable op moeten starten waar die ransomware (ook) in zit, maar juist de office macros etc (nu toch een van de belangrijkste ransomware-besmettingsvectors) zullen niet heel veel minder gevaarlijk worden.
Nee, S is een versie van Windows waarbij alleen applicaties uit de Windows Store gedraaid kunnen worden. Er staan niet alleen UWP applicaties, maar ook Win32 applicaties in de Store.
S is een gekortwiekte versie waarmee alleen UWP applicaties gedraaid kunnen worden, en volgens mij alleen UWP applicaties die uit de Windows Store komen. Vergelijk het met Windows XP Starter Edition en Windows 7 Starter.
De S is helemaal niet zo gekortwiekt als je doet overkomen. De enige beperking is dat je alleen programma's uit de Store kan/mag draaien. Verder is ie gewoon compleet. De vergelijking met de XP Starter of 7 Starter editions gaat ook niet op - die zijn echt gestript.
De s versie is gelimiteerd tot apps in de windows store.
Zie https://tweakers.net/nieu...onthult-windows-10-s.html

[Reactie gewijzigd door Jartim00 op 23 juli 2024 01:18]

Dank voor de uitleg, dan is het niet interessant voor snelle pc's.
Dat hangt ervan af wat je met die laptop doet. S zit ergens tussen Home en pro in. Dit zeg ik omdat je deze wél in een domein kunt steken en home niet. Ook kun je erop virtualiseren met HyperV. Dat kan ook niet in de Home versie.
Je kunt dan weer echter niet buiten de store om programma's erop zetten.

"Een snelle pc" is behoorlijk breed te nemen. Want élke pc met een I5 + SSD is snel. Maar voor mijn neefje die daar zijn huiswerk op maakt en af en toe een spelletje voldoet S perfect. Als hij andere programma's nodig gaat hebben kun je zo upgraden naar Pro en hup installeer die meuk. Maar omdat hij een tiener is zou S wel veiliger zijn. Aan de andere kant, ik heb het in 3.1 en '95 ook met vallen en opstaan geleerd.
je kunt deze dus niet zomaar in een ad zetten, alleen in een azure ad.
En dat is een probleem? Zie de trend in Windows server, die gaat al steeds meer richting cloud. Je kunt dat al direct in Azure zetten tegenwoordig. Ik denk dat dat steeds meer de nadruk gaat krijgen. Dus voor een school. educatieve omgeving is dat zeker een pluspunt vind ik persoonlijk want dan hoef je geen plaatselijke server te hebben draaien.

Neem Wifi en kabel: ik zie het nog wel snel gebeuren dat Wifi de prioriteit krijgt boven kabel in Desktop pc's.
ik bedoel het ook niet als een probleem, maar meer als verduidelijking.
Juist, ben nog niet wakker, maandag ochtend enzo :z

Ik snap dat het voor sommigen wel een probleem kan zijn. Maar het beheren van die Windows S versies zag er heel goed uit. Deed me lichtelijk denken aan G-suite. Welke je ook heel makkelijk kunt beheren etc. Azure is een erg mooi platform en zal zeker nog groter worden. Ik zou er ook niet raar van op kijken als Server 2016 R2 meer die kant op gaat.
Dus je zou eventueel Windows 10 Pro/Home in een Hyper-V machine kunnen installeren op Windows 10 S?

Edit: niet dat het praktisch is natuurlijk maar daar gaat het mij niet om ;)

[Reactie gewijzigd door BJD1997 op 23 juli 2024 01:18]

Als ik het goed heb begrepen zou het antwoord "ja" zijn. Natuurlijk kan het zijn dat ik het mis heb en dat dat niet gaat. Dat ze enkel Linux toelaten al kun je die uit de store downloaden :)
En waarom ook niet? als jij daar (ook) weer een licentie voor hebt lacht MS toch het hardst? :+
Dat was wel met vallen en opstaan zonder het risico dat je in een botnet belandt, iemand je (bank)gebruikersgegevens logt of je persoonlijke bestanden versleutelt. Andere tijden... ;)

typo

[Reactie gewijzigd door jmmk op 22 juli 2024 22:06]

Klopt helemaal. Enkel een virus hier en daar maar dat was toen gewoon verholpen met een herinstallatie. Het is een feit dat in deze tijd veel meer gevaren zijn voor zulke dingen te doen. Daarom gewoon op een laptopje zetten en zo laten leren.
en af en toe een spelletje voldoet S perfect.
(understatement): dat kan nog zwaar tegenvallen zonder Steam. Daar zitten nl. al zijn vriendjes.
Ja dat zou kunnen maar wie weet komt Steam wel in de store te staan. Zou een giga deal zijn voor beide bedrijven.

Daarnaast voor mijn neefje is dat geen probleem die speelt fanatiek Minecraft en kan dus voort met spelen. En anders heb je nog wel een Desktop/console in huis staan voor spelletjes. Dus nee zijn vriendjes zitten net niet op Steam ;)
Een giga deal voor Valve? Wat winnen ze hieraan? Steam staat al op elke Windows bak waar op gegamed wordt. Ik ben zelf niet eens zeker of Microsoft een store binnen de Store toelaat, die gaan echt niet hun percentjes laten vliegen omdat Valve Steam als zijnde gratis in de Store plaats. En Valve gaat toch geen 30% afstaan aan een Store die maar al te graag het bestaansrecht van Steam wegneemt, dat is van de gekke. Wat mij betreft is het voor Valve simpel, gebruikers vinden Steam niet in de Store en omdat er geen alternatief gaan ze naar de website. Daar spooft Valve dat de gebruiker Windows S draait en toont dan gewoon een bericht dat om Steam te draaien Windows Pro vereist is. Gebruiker update dan gewoon of is pist op Microsoft dat hij met de lite versie zit.

Eigenlijk kan je je neefje dan nog best op een Linux distributie zetten i.p.v. Windows S. Games zijn net nog voor heel wat gebruikers de reden om op Windows te blijven. Als Windows S dat dan al niet kan, tja. En gegarandeerd dat je neefje zijn vrienden op Steam zitten. Nu nog niet, maar dat komt ooit wel.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 623295 op 23 juli 2024 01:18]

Hij klooit genoeg aan. Hij gaat volgend jaar pas naar het middelbaar dus tijd zat. De laptop is voor zijn huiswerk zoals gezegd hebben ze een redelijke Desktop staan waar ze op gamen dus geen probleem. En Minecraft neemt nu niet echt veel in. Dat zal prima gaan op zo'n soort laptop.
Dat af en toe een spelletje gaat waarschijnlijk wel een probleem zijn aangezien we spellen meestal niet uit de windows store halen maar uit steam. Ik heb zo het idee dat dat dan ook niet meer kan?
Niet echt interessant nee. Vind het sowieso een beetje raar waarom ze windows 10 S standaard meegeven met de surface laptop.
Het is geen lichtere versie, het is een gesloten versie. Maw. je kan alleen apps vanuit de Store installeren. Qua eisen is hij niet anders dan andere versies van Windows 10.
Als er blijkbaar verschil zit in accuduur tussen de S en Pro versie, dan kan het niet missen dat er ook meer verschil zit dan alleen de geslotenheid. De systeemeisen zijn ook niet hetzelfde want een van de speerpunten van W10s is juist dat het op lichte hardware beter draait.
Dat het beter draait op lichtere hardware is doordat Windows Store apps aan strengere eisen voldoen wat betreft background werk en geen sporen achterlaten als ze verwijderd worden.

Het energie beheer kan in deze versie van Windows een stuk beter de boel regelen.

Een "normale" Windows installatie wordt trager naarmate je meer programma's installeert en verwijderd, omdat installers vaak niet alles opruimen wat ze hebben neergezet.
Natuurlijk zit er meer verschil in net zoals je verschillen hebt tussen de Pro en de non Pro versie van Windows. Spijtig genoeg heeft MS de S editie nog niet toegevoegd aan de vergelijking op hun site: https://www.microsoft.com/en-us/windows/compare
dat het beter draait is meer omdat je door de store limitatie minder overbodige bestanden houd na een uninstall. ook heb je minder kans op software die op de achtergrond draait die de accuduur verminderd.
Betwijfel het, de eis van 4 cores lijkt het tegen te spreken.
Met de installatie van de recovery image gaan wel alle gebruikersgegevens verloren.
Is het dan niet sneller om een factory reset / format uit te voeren? Heb hier nog een laptop liggen doe kwam van Windows 8; geupgraded naar 10 maar bij format gewoon terug naar 8. Of is er bij de Surface met windows 's geen recovery image bewaard?
Dat is net wat je met de installatie van deze image doet. In de basis hoeft zoiets niet meer want je kan Windows een reset geven zonder herinstallatie, maar dan zal je nog altijd een Pro hebben.
En wat is het probleem met het behouden van Pro dan? dat licht het artikel namelijk niet toe.
Misschien is het handiger bij doorverkopen omdat er wel een S-licentie bij zit maar geen Pro licentie. Die licentie wil je dan graag terugnemen lijkt me.

Verder inderdaad vanwege problemen (zoals hiostu toelicht) of omdat je simpelweg Pro niet meer nodig hebt. Als je een kind gebruik wilt laten maken van je laptop, dan gaat dat makkelijker met S om dat te reguleren.
Uit het artikel:
Omgekeerd konden gebruikers niet downgraden, bijvoorbeeld omdat de gebruiker niet tevreden was met de accuduur onder Windows 10 Pro.
Die laptop heeft een verborgen partitie met daarop een Windows 8 installatie, ik neem aan dat deze Surface laptops de recovery optie van Windows zelf gebruiken waar (volgens mij) geen verborgen partitie meer nodig is.
hier zit inderdaad niet een herstelpartitie op zoals bij sommige andere fabrikanten. een reset doe je dus vanuit windows 10, en die zal dan ook niet de originele versie terug zetten.
ik vraag me af of er nog nieuwe laptops uitgebracht worden met zo'n oem herstelpartitie, met windows 8 kwam je ze nog wel eens tegen, maar met windows 10 ben ik het nog niet tegen gekomen
Beetje nutteloos om dit als nieuws te brengen. Als ik de recovery die Microsoft heeft voor mijn Surface Pro 3 gebruik, zetten ze er ook Windows 8 weer op. Dat is nou de definitie van "restore to factory defaults".
Een dergelijk standaard recovery image had eigenlijk gewoon op een flash-chip ergens in het UEFI verborgen moeten zitten, zodat je je laptop weer helemaal terug kunt draaien naar factory defaults vanuit het UEFI. Dus gewoon voor iedereen. Want wat kost nou een 2GB flash chipje?

Juist met een product waar één bedrijf zowel de hardware als de software in handen heeft, zou ik zo'n functie gewoon verwachten.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 01:18]

Maar ja, wie repareert er nou zélf nog een laptop? Een tweaker, misschien. Maar 99% van de gebruikers gaan er gewoon mee terug naar de winkel of nemen contact op met de fabrikant.
En denk je dat 'de winkel' hem dan wel gerepareerd krijgt? Als een normale mens er niks in kan vervangen, moet je je laptop dus haast per definitie terugsturen naar de leverancier. Duurt lang, altijd gezeik over de data, noem maar op. Voor mij telt het 'repareerbaar' zijn wel degelijk mee.
\Voor mij telt het 'repareerbaar' zijn wel degelijk mee.
Jij valt dan ook onder de "Tweaker"-clausule in mijn reactie ;)
Is dat? Ik denk dat wanneer je Tante Truus van op de hoek uitlegt wanneer ze uit twee laptops kan kiezen, er eentje bij een defect na 2 dagen klaar is met behoud van data, en de andere 2x zo duur is en niet te repareren is bij een effect. Welke gaat ze kiezen?
Zo zwart/wit is het natuurlijk niet maar ik denk dat het ook bij niet-tweakers een punt kan zijn, of misschien zou moeten zijn.
Datzelfde geld voor haar TV, wasmachine etc. Die kun je ook niet meer zo makkelijk maken als vroeger. Als er bij een wasmachine iets mis is met de aandrijflijn moet hij terug. een knopje hier en daar kunnen ze nog wel ter plaatse maken maar daar is ook alles mee gezegd. Vroeger kon dat ding helemaal uit elkaar alleen zijn er toen achtergekomen om alles vast te klinken zodat je er niet meer bij kunt.

Dat is hier hetzelfde. Schijnbaar willen wij mensen nog altijd steeds dunner en dunner. Dan gaat dat gepaard met zulke beslissingen. Wij kunnen het niet maken, zij misschien wel. En ja dan ben je hem even kwijt. Maar ik denk dat ze wel een goed programma daarvoor hebben, net als garantie.
Nou in het geval van witgoed niet echt hoor. Voor zowel mijn wasdroger als wasmachine stuurt de fabrikant gewoon een monteur langs om een snaar, pomp of motor te vervangen. Dat is voor de fabrikant goedkoper dan het hele apparaat laten afhalen, transporteren, herstellen en retour sturen.

M.b.t de laptop. In plaats van herstellen gaan die apparaten gewoon de recycling in. Ook heel prima, maar voor de fabrikant kostbaarder dan herstellen.

Dit zal ongetwijfeld verdisconteerd zijn in de aankoopprijs en Microsoft zal een strengere QC hanteren voordat de spullen naar de consument gaan.
Ik had het even moeten verduidelijken. Vroeger kon je de gehele motor uit elkaar halen. En zo onderdelen vervangen. Toen ging een groot merk alles vastklinken aan elkaar. Mijn oom deed zulk werk in die tijd en die klaagde erover. Misschien zijn ze daar intussen weer vanaf gestapt al lijkt me dat onwaarschijnlijk. Ze kunnen tot op zeker hoogte nog wel dingen ter plaatse maar dat is veel minder dan zeg 20 jaar geleden. Tv's kun je tegenwoordig ook niks meer mee ter plaatse.

Kwa de laptop zal die ongetwijfeld de recycling in gaan zoals je zegt. En dat is ook geen slecht iets.
Het is al goed dat ze Alcantara gebruiken en geen echt leer. Iets dat ook veel autofabrikanten tegenwoordig aanbieden als tegenhanger van een leder interieur.
Ah nee op dat niveau wordt er inderdaad niets meer gerepareerd. Ze zijn toevallig voor mijn Samsung wasdroger een keer geweest voor een nieuwe aandrijfriem en bij de wasmachine is de motor ooit eens vervangen.

Hetzelfde zie je overigens ook in de auto industrie. De dealer laat je €900,- betalen voor een compleet nieuwe aircocompressor terwijl de universeelgarage op de hoek een nieuwe pakking plaatst en je voor €150 weer koeltjes op pad kunt.

Ik vraag me wel eens af wat een dealer met de defecte onderdelen doet. Het zou me niets verbazen als de onderdelen terug naar de fabriek gaan voor revisie en daarna worden doorverkocht als refurbished onderdelen aan bijvoorbeeld het Oostblok ;-)
Zó heet dat plasticspul! Weer wat geleerd :Y)

--Alcantara is composed of about 68% poly-ester(PE) and 32% poly-urethane (PU)-- Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Alcantara_(material)
Ik denk dat je een probleem krijgt wanneer de makkelijk te repareren laptop 3x zo dik is, een plastic body heeft en overal zichtbare schroeven.
Mijn Lenovo ultrabook heeft schroeven onderop (met mooi 'apple style' gedraaide kopjes) en kan daarmee zo open. Ik snap je punt weer maar het een sluit het ander niet uit. Maar genoeg erover :)
Dat is niet erg relevant want niemad kan deze laptop écht repareren, ook Microsoft niet. Het ding is dermate in elkaar gezet dat er eigenlijk niks aan te vervangen/upgraden/repareren is. Een groot minpunt wat mij betreft voor de consument en het milieu.

[Reactie gewijzigd door Aikon op 23 juli 2024 01:18]

Maar ja, wie repareert er nou zélf nog een laptop? Een tweaker, misschien.
De klaagzang betrof vooral ifixit. en zoals de naam doet vermoeden hebben die zelf-fixers als doelgroep.
Voor anderen is het hooguit een waarschuwing. Die brengen hem toch weg.
Lees anders het artikel eens waarnaar gelinkt wordt in het artikel, dan weet je het wel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.