Microsoft stopt methode voor gratis upgrade naar Windows 10 in 2018

Tot en met juli 2016 konden gebruikers gratis van Windows 7 of 8.1 naar Windows 10 overstappen. Voor gebruikers die zeggen gebruik te maken van de toegankelijkheidsopties van het OS, bleef dit aanbod echter staan. Microsoft maakte onlangs kenbaar dat ook daar op 31 december 2017 een einde aan komt.

Nu nog kunnen gebruikers naar een webpagina van de ontwikkelaar navigeren, daar aangeven dat ze gebruikmaken van 'ondersteunende technologieën', waarna ze direct een .exe-bestand kunnen downloaden waarmee de upgrade in gang gezet wordt. Het zou van gebruikers niet eens echt onoprecht zijn om te verklaren dat ze van deze opties gebruikmaken. Zo geeft Microsoft zelf sneltoetsen als voorbeeld van de toegankelijkheidsopties.

Op de webpagina stond voorheen dat Microsoft nog aan ging geven hoe lang dit verlengde aanbod precies zou blijven staan. Dat heeft het bedrijf nu ook gedaan op die pagina, hoewel op de Nederlandse pagina die wijziging nog doorgevoerd moet worden.

Microsoft maakte de upgrade naar Windows 10 een tijdlang gratis, maar tegenwoordig kost een licentie van de Home-editie 145 euro en voor Pro moeten klanten 259 euro neerleggen. Het meervoud aan gratis upgrademogelijkheden geeft aan dat Microsoft graag zo veel mogelijk van zijn gebruikers op Windows 10 heeft. Toch lijkt die missie niet helemaal volgens plan te gaan; de doelstelling van 1 miljard Windows 10-apparaten in 2018 heeft het Redmondse bedrijf vorig jaar laten vallen. Het marktaandeel van Windows 10 ligt volgens NetMarketShare momenteel op 29,26 procent. Ter vergelijking zit Windows 7 nog op 46,63 procent.

Niet bekend is of de methode om via de Media Creation Tool te upgraden ook stopt vanaf 31 december 2017.

Gratis upgrade W10 met ondersteunende technologieen

Door Mark Hendrikman

Redacteur

05-11-2017 • 11:22

327

Submitter: Mel33

Reacties (327)

327
313
198
6
0
58
Wijzig sortering
Wat ik tot op heden nog onthouden heb is dat MS gezegd heeft dat W10 de 'laatste' windows versie wordt. Vanaf nu alleen nog updates op de actuele builds.

Dus als je een systeem bouwt met W10 er op kun je er mee doen zolang het systeem draait. Je koopt dus een legaal OS met levenslange updates op jouw PC. Nog geen slechte deal denk ik zo.
Probleem is alleen dat Microsoft hun beloftes zo slecht na komt. Hoe zat het ook weer met het upgradebeleid van Windows phones? Of al die superduper extra's van Vista ultimate die andere versies niet zouden krijgen? Nu beweren ze inderdaad dat het de laatste Windows versie gaat zijn maar over twee jaar kunnen ze rustig van gedacht veranderd zijn...
Microsoft's uitspraken zijn geldig tot de volgende uitspraak...

Hun marketing gaat een stuk harder dan hun development. Ze springen veel te snel in op de waan van de dag terwijl de software er niet klaar voor is.

Case in point: De Office messenger software. Werkte prima, totdat MS er Lync van maakte. Hun next big thing. Toen moest er weer van alles aan verknutseld worden, met alle support problemen vandien. Toen het eindelijk stabiel was, werd het opeens Skype for Business, want MS wilde Skype promoten. Weer problemen met rebranding (en het werkt nog steeds niet zo goed als de consumenten skype tenzij je On-Premise gebruikt). Ook wel logisch want het is eigenlijk helemaal geen skype, het is gewoon de oude Lync met een andere UI er overheen geknutseld. De binary heet nog steeds lync.exe.

En nu, je raadt het al, moet het weer MS Teams worden. Want dat moet nu de next big thing zijn dus alles moet gerebrand worden. Teams is een nagemaakte Slack, op zich een prima programma maar het heeft nog wat ontwikkeltijd nodig voor het Slack ontstijgt. Het is nog geen half jaar uit maar moet nu de taken van Skype for Business overnemen. En ze beginnen daar al mee voordat het goed en wel af is. Ondertussen weer de raarste problemen, soms komen berichten aan in Skype, soms in Teams, soms in de verkeerde volgorde...

Ik wou dat ze hun marketing mensen een beetje in zouden houden. Ze lopen veel te veel voor op hun development en dat geeft een onstabiel produkt voor de klanten terwijl hun marketingdoelen voor de klant totaal niet relevant zijn. Voor enterprise gebruik is juist een stabiele performance en consistente gebruikerservaring van belang en dit soort branding geknutsel is totaal irrelevant.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 15:10]

We zijn nog niet dadelijk SfB door teams aan het vervangen. Eind 2018 komt SfB 2019 nog uit. Wat de meerwaarde van teams in een bedrijfs omgeving is, is me nog niet helemaal duidelijk.
De meerwaarde van Teams/Spark/Slack is dat het werken in teams en groepen erg veel makkelijker maakt. Persistent chat over alle plekken waar je inlogt, met gedeelde files erbij en alles. Vanuit een bestaande groep start je zo een multiparty video sessie op, of deel je je beeld met iedereen.
Het is dus een soort WhatsApp/Skype/WebEx in 1.
Soort van discord dus? (welke gratis is)
Soort van, maar mi overzichtelijker en profrssioneler. En natuurlijk AD integrated met SSO.
slack is ook gratis, in de basis.
De meerwaarde van Teams/Spark/Slack is dat het werken in teams en groepen erg veel makkelijker maakt. Persistent chat over alle plekken waar je inlogt, met gedeelde files erbij en alles. Vanuit een bestaande groep start je zo een multiparty video sessie op, of deel je je beeld met iedereen.
Het is dus een soort WhatsApp/Skype/WebEx in 1.
Het is dus een soort MSN messenger uit 1998, maar dan opnieuw geschreven als web-app met minder features. :+

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 22 juli 2024 15:10]

Ik zou eerder zeggen dat Lync/SfB gewoon MSN is, met écht bijna dezelfde feature set (maar dan zonder nudges, gelukkig)
Is het niet zo dat Lync/SfB op het MSN protocol is gebouwd en dus in prinpcipe MSN is met een andere schil en featureset?
Deze discussie heb ik intern op mijn werk ook gehad. Ik kreeg als tegenargument: Met Skype/Lync kun je ook groepen aan maken, party-chatten en met iedereen in die groep je beeld delen. Dus geen Slack gebruiken... Daar hebben ze ook wel een punt. Het is mij ook nog niet gelukt een onderscheidende feature in Slack te vinden. Ik denk dat het vooral met supergrote groepen goed werkt en dat er dan bij Skype/Lync tegen beperkingen aan gelopen wordt. Of kun je me uitleggen of er nog andere onderscheidende features zijn?
Slack heeft veel meer integratiemogelijkheden via de API; je kunt bijvoorbeeld monitoring tools alerts laten posten in Slack.
Maar als Microsoft die lijn gaat volgen, hebben al die marketing mensen geen werk meer te doen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ze moeten wel enig nut hebben, waarom zijn ze anders ooit aangenomen? 8)7
Ze moeten wel enig nut hebben, waarom zijn ze anders ooit aangenomen? 8)7
Tja.. waarom?? :?
Ik denk dat het niet zozeer marketing is, ik denk dat de top van het bedrijf willens en wetens software uitbrengt die niet klaar is. Vooral veel cloud-rotzooi en dan vooral bij Azure voelt gewoon niet als "af" als het beschikbaar komt. En de eindgebruikers maar pushen dat die nieuwe features toch echt moeten worden aangezet. Groups, nee Classroom, nee dat wordt toch weer Teams maar dan doen we er extra functionaliteit bij. Aaargh.
Ik vermoed dat dit überhaupt Microsoft's grootste probleem is - ze blijven op zoek naar de kip met het gouden ei en creëren daardoor geen waarde met een bewezen product meer.

Het is met alle grote omslagen en wijzigingen ook het einde geweest van Windows Phone.
dan zal ik het stukje business ready nog even toevoegen:

het ene jaar roept microsoft: we zijn blij met fat clients + roaming profiles,
maar met windows 10, fat clients + roaming proiles? nee hoor daar doen we niet meer aan, dat is oud en hebben we niet meer de focus op, gewoon, "bring your own device"

met als resultaat? elke enterprise die nu windows 7 draait kan niet direct switchen naar windows 10 omdat roaming profiles nog steeds niet fatsoenlijk werkt ( althans het startmenu in ieder geval, die roamed niet meer)
ik zit hier zelf inmiddels al anderhalf jaar mee te prutsen om hier iets werkends van te maken met een goede gebruikerservaring, maar helaas nog geen succesvolle hack om dit probleem heen

eventuele gedetailleerde omschrijving van wat ik beldoel: https://community.spicewo...g-profiles-and-start-menu
thnx,

Ik had al zo iets begrepen, het is alleen jammer dat het compleet omgegooid is,
maar zal er eens in duiken, want durf er nu niet echt iets over te zeggen.

bedankt voor de tip
Het wordt een beetje off-topic zo, maar exact hetzelfde geldt voor Windows 10. Ten tijde van Windows 7 werden updates/patches nog zorgvuldig getest op tientallen mogelijke configuraties. Tegenwoordig met Windows 10 wordt er een halffabricaat gepushed wat zogenaamd door moet gaan voor een update, maar wat daadwerkelijk de boel nog meer verziekt dan het al was.

Zolang je in Windows 10 volgens Microsoft's spelregels speel is er niets aan de hand, maar wee je gebeente als je iets niet volgens de best practice hebt ingericht en Microsoft er een update overheen rolt, dan zijn de rapen gaar en werkt ineens niets meer. Daar had je bij Windows 7 totaal geen last van.
Dit gaat op, maar bijvoorbeeld met de Windows 10 Anniversary Update, faalde de update check als een systeem 1GB RAM had (heel veel tablets). Een schone installatie van de Anniversary Update deed het bij mij oplossen. Conclusie is dus je kan updaten totdat je buiten de systeem vereisten valt of Microsoft de regels veranderd.

Link: nieuws: Microsoft wijzigt minimale systeemeisen voor Windows 10 Anniversary U...
Dat de systeemeisen langzaam omhoog gaan lijkt mij vanzelfsprekend. Dat zal de ontwikkeling gewoon blijven volgen. Zolang Microsoft de hardware eisen niet ineens met grote stappen verhoogt is daar niets mis mee. Een computer van 10 jaar oud gaat nu ook niet soepel op Windows 10 draaien.

Vervelender is het als specifieke hardware ineens niet meer gaat werken. Bij de overgang van Windows 7 naar 10 zat ik met een TV kaart die nog geen half jaar op de markt was, maar onder Windows 10 niet meer werkte. Uiteindelijk heb ik daarvoor mijn geld teruggekregen, maar die kaart had ik niet voor niets gekocht.
Een oude scanner hield er later na een update mee op omdat de drivers ineens niet meer geaccepteerd werden.

Veranderen van regels is het grootste probleem. Microsoft belooft dat Windows 10 de laatste versie is die je koopt, maar dat staat niet in de product voorwaarden. Microsoft is daardoor vrij om deze regel te veranderen en met een Windows 11 te komen die je opnieuw moet aanschaffen of als abonnement aanbieden.
En welke belofte zijn ze dan niet nagekomen? Het updatebeleid van Windows Phone is er eentje waar vele Android telefoonmakers nog iets van kunnen leren. Dat apparaten niet meekunnen naar een nieuwe versie betekende namelijk helemaal niet dat ze geen beveiligingsupdates meer kregen.

Windows 10 komt in eenzelfde stroming terecht als Apple macOS, een bijna rollende release met regelmatig kleinere updates.
https://www.theverge.com/...ws-10-mobile-upgrade-list

http://www.istartedsometh...ows-ultimate-extras-sham/

De twee die ik zelf al aanhaalde. Er zijn nog bergen beloftes geweest waar we later nooit meer iets van horen of die gewoon niet nagekomen worden.
Microsoft heeft bij W10M altijd aangehaald in de mate van het mogelijke. Als zij na de insider merken dat het OS niet vlot loopt op toestellen met een beperkt geheugen, moeten ze dan echt een upgrade gaan aanbieden zodat mensen kunnen gaan klagen dat het OS alles behalve goed draait en ze liever naar 8 terug willen? Niet tegenstaande blijft versie 8 ondersteund gedurende 3 jaren.

Dat je met Ultimate te weinig hebt gekregen kan ik niet ontkennen. Was dat zijn geld waard? Waarschijnlijk niet.
Nee, Microsoft moet die belofte gewoon niet doen in de eerste plaats. Er wordt dagelijks (terecht) gezeken op het slechte update beleid van Android. Koop nu een toestel in de winkel als leek en heb je toevallig eentje van vorig jaar dan kun je het schudden met updates. Microsoft heeft letterlijk gezegd dat ELK Windows phone 8 toestel een upgrade naar 10 zou krijgen, koop Windows phone en krijg ondersteuning, punt. Daar later op terug komen is gewoon je klanten beliegen, dan regelen ze maar een oplossing dat het wel werkt of dienen ze gewoon die belofte niet te doen. Het toestel is verkocht, het geld is binnen en de klant? Welke klant?
Microsoft heeft nooit die belofte gemaakt. Ook klopt het niet dat ze niet om hun gebruikers geven. Je krijgt als WP8 gebruiker nog steeds security updates en ook als WP10 gebruiker. Als voorbeeld ben je niet vatbaar voor de wpa2 krack, terwijl Apple en Google deze fix nog moeten uitrollen.

Als ze niet helemaal niet om hun gebruikers hadden gegeven had ze updaye beleid stop gezet.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 15:10]

Ik gebruikte een van de telefoons waarvan beloofd werd dat hij naar W10 kon. Beveiliging updates heb ik geen idee van, maar verder is het al jaren onbruikbaar. MS is zelf met Skype en de browser gestopt. De browser is nu grotendeels onbruikbaar.(Dat is een hele prestatie gezien zelfs IE9 vaak nog werkt voor China) Whatsapp werkt nog, maar dat is dan ook alles. (Dat zegt meer over FB dan over MS)

Dit alles op een telefoon die kort voor W10 uitkwam. Het is upgradebeleid vergelijkbaar met smart tv's. Ze mogen Android hun schoenen nog niet likken.
Ik gebruikte een van de telefoons waarvan beloofd werd dat hij naar W10 kon. Beveiliging updates heb ik geen idee van, maar verder is het al jaren onbruikbaar
Microsoft heeft helemaal niks beloofd. Enige uitspraak die ze hebben gedaan is dat ze alleen upgrades maken als de ervaring op de hardware hetzelfde blijft.

Wat ze wel beloven een garantie dat je security updates blijft ontvangen. Iets wat tot heden geen enkele fabrikant garandeerde. Apple doet dit niet en elke Android fabrikant heeft hier ook maling aan.

Het is inderdaad vervelend dat je geen upgrade hebt gehad. Je kon de stap maken om insider te worden en zo wel de upgrade te kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 15:10]

Het stond op hun eigen site dat dit model naar w10 zou kunnen. Ik heb het destijds speciaal nagezocht.

Ik ben bang dat je in een marketingfabel bent getrapt.
Om welk toestel gaat het precies om? Ben ik wel benieuwd naar. :)
Ik ben bang dat je in een marketingfabel bent getrapt.
Tot heden mijzelf nog niet op betrapt.
De lumia630. Uitgekomen in April 2014 met marketing dat hij W10 ready zou zijn. Toen slechts één jaar later dit toch niet het geval bleek, werd het toestel vrij rap onbruikbaar.

Weet je, ik snap het vanuit technisch oogpunt helemaal. Het is alleen erg zuur als je juist om de belofte dat updates langer komen een Nokia haalt. Het was een toestel van 100 euro (wat weinig schijnt te zijn voor een apparaat waarop je Wikipedia kunt openen en je mail kunt lezen), dus deels wilde ik voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Wat ik dan weer niet begrijp is waarom ze überhaupt in 2014 nog met een 512 MB RAM telefoon kwamen, terwijl ze prima konden voorzien dat dit problemen op zou leveren.

Ik heb nog even gezocht naar een bron, maar de marketing pagina die ik destijds geraadpleegd heb kan ik niet meer vinden (wat ook niet zo gek is natuurlijk). Dat de consensus was dat deze telefoon W10 zou krijgen is wel vrij makkelijk te vinden, maar de enige primaire bron hiervoor is Twitter. (en Twitter neem ik het liefst met een korreltje zout) Ik ben bang dat we in een welles-nietes discussie zitten.
hebben ze dus wel beloofd, er was bijvoorbeeld de win jr lte, die werd gepromoot als compatible met windows 10 als die uitkwam. ik weet niet of ze daarop teruggekomen waren uiteindelijk.
microsoft was ook eerst van plan om alle telefoons met windows phone 8.x te upgraden naar 10. dat hebben ze uiteindelijk teruggedraad, en was 1 van de eisen dat je meer dan 4gb opslag moest hebben. geen probleem dat ze vanwege specificaties bepaalde telefoons niet upgraden, maar dan zijn ze dus veel te voorbarig met het zeggen dat alle wp8 toestellen de upgrade krijgen, blijkbaar voordat ze het goed getest hebben.
hebben ze dus wel beloofd, er was bijvoorbeeld de win jr lte, die werd gepromoot als compatible met windows 10 als die uitkwam
Ben benieuwd naar je bron. Men kan wel roepen dat ze dat beloofd hadden, maar in die periode ben ik het niet tegen gekomen. Ook hoorde ik het niet van de verschillende smartphone fabrikanten (was toen nog als bijbaan een verkoper in een electronica winkel).
die bron was de site van microsoft zelf geloof ik, of anders van die fabrikant. alleen is dat aangepast nadat duidelijk werd dat die de upgrade niet kreeg. (door de 4gb opslag). en dat ze dat van plan waren is ook door hen zelf gezegd, alleen is dat minder erg, aangezien dat alleen maar hun plan was.
Anoniem: 902873 @vali5 november 2017 23:43
Vreemd want apple heeft in een press release al aangegeven dat de wpa2 problemen al lang in bètas waren opgelost

https://www.macrumors.com...-patched-apple-ios-macos/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 902873 op 22 juli 2024 15:10]

Als je beta draait ja, maar de consumenten draaien geen beta. Microsoft is op dit moment de enige die het beschikbaar heeft gesteld voor de consument.

Edit ;
Blijkbaar is het Apple nu ook eindelijk gelukt om de update uit te brengen voor IOS en MACOS. NU Google nog.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 15:10]

Anoniem: 902873 @vali6 november 2017 00:06
Nee hoor. Macos heeft het bij de laatste update ook al opgelost. 10.13.1 dus nee. Microsoft was niet de enige die het al gefixt heeft. Misschien meer onderzoek doen i.p.v. altijd maar gillen.

En in iOS 11.1 is dit ook opgelost. Dus misschien was MS voor de verandering eens de eerste maar zeker niet de enige. En daarbij waren iOS en macOS veel minder vatbaar voor dit vergeleken met Android 6 en hoger.

Dus dat MS een keer de eerste was betekend niet gelijk dat ze om hun gebruikers geven. Het is een bedrijf geen liefdadigheids instelling.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 902873 op 22 juli 2024 15:10]

Dus dat MS een keer de eerste was betekend niet gelijk dat ze om hun gebruikers geven. Het is een bedrijf geen liefdadigheids instelling.
Ik geef alleen aan dat het OS nog steeds updates ontvangt. Zelfs als het niet het laatste OS versie draait. Je kan veel zeggen van Microsoft, maar als koper weet je hoelang je updates kan ontvangen.
Zelfs Apple bied deze mooie update beleid niet.

Zag net dat Apple het inderdaad ook had opgelost. Beta testen duurde zo lang dat ik niet had verwacht dat het ooit nog publiekelijk werd uitgerold.
En daarbij waren iOS en macOS veel minder vatbaar voor dit vergeleken met Android 6 en hoger.
Wat een geruststelling, maar geeft geen reden om maar rustig aan te toen met het uitrollen van de update. Ik lees overigens compleet andere verhalen en dat macOS juist makkelijker is. Misschien eens inlezen wat de gevaren zijn van deze exploit?

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 15:10]

Zelfs Apple bied deze mooie update beleid niet.
Goh, jij krijgt security updates op een verouderd toestel, mijn vrouw krijgt de laatste versie van iOS op haar verouderd toestel (iPhone 5s - sept 2013). Als ik mag kiezen weet ik het wel.
Fijn om een toestel te hebben of eventueel kopen waarvan je niet weet wanneer je de laatste IOS update kan ontvangen. Ook is het nog niet duidelijk of de IPhone 5s de update gaat ontvangen.

Ieder zijn keuze uiteraard.
Ja, erg fijn. De iPhone 5s Is door een niet conforme implementatie van het wpa2 protocol niet kwetsbaar voor KRACK.
Excuus dat WPA2 niet goed geïmplementeerd was op oudere modellen is een leuk excuus, maar is genoeg leesvoer te vinden dat ze wel vatbaar zijn. Misschien niet op de manier hoe krack wordt uitgevoerd maar wel op bijna soort gelijke aanval.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 15:10]

beta testen duurde zo lang? ios 11 is nog niet eens 2 maanden uitgerolt. 11.1 beta heeft ook niet eens zolang geduurd, amper een maand
Tja, zo kan je het ook goed praten. :)
11.1 was al bijna uit toen dat probleem met wpa bekend was
Waar hebben ze die belofte gedaan dan? De link van The Verge verwijst enkel naar een screenshot van een tweet, maar "We plan" is geen belofte, eerder een doelstelling. Verder kan ik in ieder geval been bron vinden met een harde belofte.
"We blijven silverlight ondersteunen, dat gaat niet weg. Echt niet"

Paar maanden later:"silverlight support vervalt op die en die datum. Gebruik html5"
Ja, want silverlight was zo lekker handig in gebruik ....
neuh dat niet, ben blij dat het weg is. maar als 1 van de voorbeelden dat MS soms lekker kan draaikonten
De grap is ook dat je met Silverlight al vanaf dag één wist dat het vroeg of laat de prullenbak in kon. Wat een gedrocht. En zo zijn er wel meer, denk aan al die 'Apps' in Windows 10. Kansloos; het is allemaal werkverschaffing want je hebt al die apps al ergens anders en het merendeel voelt onaf en pakt meters real estate waar bijna niets op te zien is.

Het doet mij altijd een beetje aan alsof MS constant aan het kijken is of dat wiel nóg ronder kan worden, terwijl iedereen allang heeft ervaren dat het rond is.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 15:10]

hoeveel wil je er hebben?

"Harde afstraffing van Microsoft

Brussel legt Microsoft een boete op van 561 miljoen euro Het bedrijf gaf consumenten geen keuze bij het kiezen van de browser De Commissie grijpt nu in nadat beloftes niet werden nagekomen"



Brussel legt Microsoft een boete op van 561 miljoen euro Het bedrijf gaf consumenten geen keuze bij het kiezen van de browser De Commissie grijpt nu in nadat beloftes niet werden nagekomen"

In het verleden is zelfs de EU over ze heen gevallen i.v.m. niet nagekomen beloftes.

"één keer is toeval, twee keer kan een foutje zijn, maar drie keer is een patroon!"

Macht van de hoge aantallen, en niet altijd het beste wint. Ook genoeg voorbeelden van

[Reactie gewijzigd door Bardman01 op 22 juli 2024 15:10]

Ter Info: Per 31 okt 2017 is versie 10.13.1 van macOS High Sierra uitgekomen. Met een fix voor wpa2.
Tja, gevalletje beter laat dan nooit? Ze hadden blijkbaar drie weken extra nodig.

Al zitten er wel wat haken en ogen aan update beleid van Apple.
Update: As Ars readers have pointed out, Apple's support documentation states that the iOS KRACK fix is available for iPhone 7 and later, and for the early 2016, 9.7-inch iPad Pro and later. It is unclear whether this means previous devices are still vulnerable, or they had previously not been vulnerable and thus didn't need an update. Ars has reached out to Apple for comment.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 15:10]

Lees dan ook effe wat andere fora’s. Door een niet conforme implementatie van het wpa2 protocol zijn de toestellen voor de iPhone 7 niet kwetsbaar voor KRACK.
Als je toch bezig bent met lezen kan je zien dat ze gewoon vatbaar waren. Dit is de eerste beste link, maar er is genoeg lees voer als je ernaar zoekt. Uiteraard vind je dit soort informatie niet op Macrumors of Tweakers.
Unfortunately, from a defenders perspective, both iOS1 and Windows are still vulnerable to our attack against the group key handshake. Additionally, because both OSes support 802.11r, it is still possible to indirectly attack them by performing a key reinstallation attack against the AP during an FT handshake.
Exploit zoals deze komt niet vaak voor maar hebben wel veel impact en daarom vind ik het zeer belangrijk dat fabrikanten hun update beleid goed moeten uitvoeren. Niet alleen op de laatste modellen maar ook op die paar jaar oud zijn.

[Reactie gewijzigd door vali op 22 juli 2024 15:10]

Ik lees al “both iOS and windows” en, lees dan even verder, dit gaat niet over “what is commonly known as KRACK”.
So both OSes are still vulnerable, but not what is "commonly" known as KRACK - which would be exploiting the 4-way handshake. I guess iOS 11.0 had a correct implementation of the 802.11 standard and this is what was now fixed. (The description in the patch notes sounds a bit fuzzy to me tbh.)
Probleem is alleen dat Microsoft hun beloftes zo slecht na komt. Hoe zat het ook weer met het upgradebeleid van Windows phones? [....] maar over twee jaar kunnen ze rustig van gedacht veranderd zijn...
Een telefoon is natuurlijk iets anders, windows phones zijn totaal geflopt, me dunkt dat ze teleurstellen. W10 is helemaal niet geflopt, maar voor iedereen en z'n moeder de beste versie (minus een enkele ouwe zeur die W7 wil blijven draaien). Daarbij hebben we te doen met marketing in technologieland. Laatste windows wil vooral zeggen dat je voor deze die je nu hebt computer geen nieuwe windows versie meer gaat kopen. Dat deden toch al weinig mensen, maar nu krijg je sowieso updates. Een mogelijk iets beter beleid dus. En als die computer vijf jaar oud is, is'ie afgeschreven en kan je iedere support schudden, waarschijnlijk niet eens door MS, maar doordat een of andere driver geen update krijgt en windows wél zo veranderd is dat het niet werkt zonder.
Ik ben zo'n "ouwe zeur". :)

Het ligt er maar net aan hoe je "beste" definieert.

Schijt hebben aan je klanten noem ik niet het "beste". De pc van je klanten beschouwen als testmachine noem ik niet het "beste". Updates pushen ongeacht de omstandigheden noem ik niet het "beste". Bakken met privégegevens verzamelen en doorsturen noem ik niet het "beste". Het hele OS opbouwen rond telemetrie noem ik niet het "beste". Afhankelijk zijn van de gebruikswijze van de massa noem ik niet het "beste". Maar moeten afwachten hoe je OS eruitziet na een major update noem ik niet het "beste". Moeten afwachten of je pc en software nog wel werken na zo'n major update noem ik niet het "beste". De boel steeds meer inrichten voor een abonnenementsmodel noem ik niet het "beste". De controle over je eigen pc steeds meer beperken noem ik niet het "beste". Het complete dumbing down van het OS noem ik niet het "beste". Het popi-jopie taalgebruik binnen het OS noem ik niet het "beste". Waardeloze meldingen in de voorgaande categorie noem ik niet het "beste".

Moet ik nog even doorgaan? :)
Van mij mag je nog even doorgaan! Een aantal dingen noem ik echter wel degelijk "het beste". Veel problemen komen door teveel 'custom'. Die complexiteit leidt tot gevoeligheid voor bugs en onveiligheid. Bedrijven en zeker particuliere klanten onder druk zetten om te updaten en mee te gaan is niet alleen begrijpelijk, maar in mijn ogen zelfs goed. Een abonnementsmodel past daar goed bij. Updates blijven leveren aan ooit betaalde klanten gaat uiteindelijk niet gebeuren. Overigens kan er nog een hele hoop getweakt worden in de enterprise versies. Dat de eindgebruiker 'dumbed down' systeem vind ik ronduit goed, het kan allemaal hopelijk nog een stuk simpeler met nog minder keuzes. Dan kunnen we gewoon aan het werk.
Ik ben het dus vanzelfsprekend niet met je eens. Zo ontzettend veel custom was er namelijk al niet.

Leuk dat je het over de Enterprise-versie hebt maar zorg jij eens voor een -legale- versie voor mij dan. En dan graag een betaalbare ook :)

Dumbed down is het slechtste wat er is. Maar dat bewijs jij eigenlijk al met je opmerking "Dan kunnen we gewoon aan het werk". Het leven bestaat uit meer dan alleen maar als een drone in de pas lopen met de rest van de schaapjes.

Maar goed, daar zullen we wel fundamenteel van mening over verschillen. Ik vind de domme geforceerde eenheidsworst ontzettend slecht voor de mensheid. Het zou beter zijn als mensen soms nog eens na moeten denken enzo. :) En vooral niet te vergeten dat ze keuzes hebben.
En nu niet flauw doen en zeggen dat je ook naar Linux kunt overstappen want dat weten we zelf ook wel. Er zijn echter genoeg beperkende factoren en niet op de laatste plaats het kunnen dumpen van je games omdat die niet onder Linux draaien (zeker niet maximaal zonder bijzondere maatregelen zoals een pci-e passthrough).
Het zou inderdaad goed zijn als mensen vaker nadenken, als ik je zo mag parafraseren. Dergelijke idealen heb ik ook wel, maar ik betwijfel of meer instellingen in je OS dat bewerkstelligen. Ik zie mensen liever over andere dingen nadenken.
Haha, ja, graag nog even doorgaan!
W10 is helemaal niet geflopt, maar voor iedereen en z'n moeder de beste versie (minus een enkele ouwe zeur die W7 wil blijven draaien).
Pardon?
Het marktaandeel van Windows 10 ligt volgens NetMarketShare momenteel op 29,26 procent. Ter vergelijking zit Windows 7 nog op 46,63 procent.
Veel daarvan zijn bedrijven. Die hebben wel wat geleerd van Windows XP, maar een compleet bedrijf overzetten kost gewoon tijd en geld. Nu hebben ze er bij ons wel een handje van om meerdere dingen tegelijk te vervangen (XP op fat client naar Windows 7 VDI op Citrix, nu naar Windows 10 VDI op VMware) maar dat is een traject van anderhalf jaar.

Windows 7 heeft nog ruim 2 jaar extended support, dus je moet niet heel lang meer wachten met er aan te beginnen, maar de afgelopen jaren heb je dat geld (en die mensen) in kunnen zetten voor dingen die WEL je core business zijn :)
Hoe lekker is het om een besturingssysteem van 11 jaar geleden te kunnen aanhalen om je punt duidelijk te maken. Hoe fout ze daarin ook waren. 10 jaar geleden.

Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Ken je die gezegde?

En tja Windows phones. Moeten ze dan een zwaar verliesgevend onderdeel blijven uitgeven. De beveiligingsupdates komen nog gewoon netjes binnen. En tegen de tijd dat die ondersteuning wegvalt, zijn deze telefoons allang uit de running.
Je kunt ook een voorbeeld van 20 jaar geleden aanhalen om aan te tonen dat sommige game devs niet snappen hoe klokken werken.

https://developer.valvesoftware.com/wiki/Valve_Time

Dat iets een tijdje geleden is betekent niet dat het irrelevant is. Dan moet je eerst aantonen dat de bedrijfscultuur is veranderd in de tussentijd. Spoiler alert: dat is bij MS niet gebeurd.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Ik denk juist dat de bedrijfscultuur nu en in de laatste paar jaar HEEL erg veranderd is binnen Microsoft. Ze hebben de meeste van hun software developement processen (en release schedules, RERO yay!) om gegooid en dat heeft direct impact op hoe men changes er al dan niet doorheen krijgt, wat volgens sommige oudere MS devs toch echt een probleem was.
Ipv dat ze 10.000 losse features bouwen, die tegen elkaar aangooien, en dan een beetje testen tot de deadline voor de volgende major release, gooien ze nu 10.000 losse features, een paar tegelijk per update, online, en laten ze het testen aan de gebruikers over. Dat is anders, maar imo niet beter. En dat zegt helemaal niks over hoe goed MS zich in de toekomst aan hun beloften gaat houden. Het kan zelfs betekenen dat ze zich nog minder vast hoeven te houden aan oudere plannen omdat dit flexibeler is.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Je zou eens moeten kijken wat ze met het insiders programma doen. En dat vergelijken met hoe het vroeger ging met beta's op technet en dergelijke.
Anoniem: 341936 @Origin645 november 2017 16:42
Na een maand of 2 insider wordt de beta update naar een grotere groep gebruikers gepusht, die er niet voor heeft gekozen om te betatesten en daar ook niet voor betaald wordt.
Dit is gewoon niet waar. Windows Insider is verdeeld in Fast, Slow en Release. Dat is ALTIJD opt-in. Waar je vandaan haalt dat mensen zonder te weten in dat programma zitten, geen idee. Er wordt inderdaad gestreeft ongeveer elk half-jaar een feature update uit te brengen, die men gewoon kan uitstellen. Het uitstellen van updates is altijd opt-in geweest, en dat is maar goed ook.
Anoniem: 341936 @Origin645 november 2017 17:45
MS doet zelf ook gewoon tests, maar het is praktisch onmogelijk alles te testen bij iets als Windows. Het insider programma helpt met dit soort edge-cases. Of verwacht je dat MS elke mogelijke game test met Windows?

Overigens is het altijd al zo geweest dat updates games kunnen breken, vooral omdat games soms vieze dingen doen met APIs ;)
Anoniem: 341936 @Origin646 november 2017 01:22
als ms zelf niet veel wil testen
Stomme als. Ze testen zelf vrij veel, maar geen hoeveelheid testen zorgt ervoor dat je bugvrij bent. Dat kan iedere software ontwikkelaar/tester je vertellen.
vind ik dat ze ook moeten zorgen dat insider a) gevarieerd genoeg is samengesteld
Iedereen kan zich ervoor opgeven. Echter, degene die graag hun systeem stabiel willen hebben, en/of niet zoveel van PCs weten, moeten zich er vooral buiten houden. Er zitten genoeg gamers in het programma, en vaak zijn de problemen ook al langer bekend. Het is een kwestie van prioriteiten stellen, en als er 1 game raar doet of er zit een bug in waardoor builds niet goed installeren (bijvoorbeeld), is die prioriteit makkelijk gesteld.
b) lang genoeg duurt, dat praktisch alle op dat moment veel gebruikte applicaties oppervlakkig getest worden voor grote updates.
De feature updates zitten in het programma voor de volledige ontwikkeltijd. Er is praktisch geen periode waarin er geen beta-build te draaien is. Tussen de laatste build en release zitten ongeveer 2-4 weken, met ervoor zo'n 2 maanden aan puur bugfixes. Veel meer dan dat is vrij onzinnig.
Ik heb het idee dat Insider vooral vol zit met zakelijke gebruikers. Die testen dus de beveiligingsupdates en nieuwe features voor bedrijven maar niet de consumentenkant.
Het is eerder andersom. Er zitten veel meer consumenten in het programma, met in totaal 10 miljoen gebruikers. En in het programma zitten ook geen beveiligingsupdates, die worden meteen gepushed, terecht ook.
Daarom vind ik juist dat updates altijd optioneel moeten zijn.
Yeah no. Beveiligingsupdates zouden nooit optioneel mogen zijn. Het niet veilig houden van je PC is niet alleen het probleem van de gebruiker, maar ook de mensen die worden aangevallen met botnets. Veiligheid is geen optie, het is noodzaak.

Je lijkt nogal een flinke mening te hebben terwijl je er eigenlijk niet heel veel van lijkt te weten. Puur omdat er bugs in software zitten betekent niet dat het niet genoeg getest is. Vaak is het bekend, maar gaat het om het afwegen van prioriteiten en resources. En ja, dat er dan wel eens een game kapot gaat, is dan jammer, maar geen reden om een update niet door te voeren.
Het is een kwestie van prioriteiten stellen, en als er 1 game raar doet of er zit een bug in waardoor builds niet goed installeren (bijvoorbeeld), is die prioriteit makkelijk gesteld.
Kijk, normaal gesproken zou ik het hier met je eens zijn, maar als je mensen gaat dwingen om te updaten kun je dat niet meer maken. Dan moet je alle fouten die je vindt er wel eerst uit halen. Anders ben je mensen hun systeem willens en wetens van functionaliteit aan het ontdoen. Dat vind ik asociaal.

Het is onzinnig om te stellen dat je een vaste termijn hebt om te testen en dat meer dan dat onzinnig is. Je moet testen totdat de kwaliteit hoog genoeg is om te releasen.

Dit is voor mij gewoon een goede reden om geen win10 te willen gebruiken zolang het kan. Ik vertrouw MS niet genoeg om te bepalen wanneer een update stabiel genoeg is. Ze hebben met win10 al meerdere keren laten blijken dat dat gebrek aan vertrouwen terecht is.
En ja, dat er dan wel eens een game kapot gaat, is dan jammer, maar geen reden om een update niet door te voeren.
Dat klopt, want je mag niet eens kiezen om de update niet door te voeren. Je mag alleen kiezen om win10 compleet te vermijden. Het is voor mij compleet onacceptabel dat er updates geforceerd worden die dingen stukmaken die daarvoor werkten. Dat is echt van de zotten. Super arrogant. MS zegt: Wij weten beter dan jij welke applicaties belangrijk voor je zijn. Nou ajuu, daar doe ik niet aan mee. Ik heb voor mn pc betaald en dus ben ik de baas in mn pc.

Beveiligingsupdates die lekken dichten zullen meteen gepusht worden ja, maar ik bedoelde meer updates die beveiligingsfeatures toevoegen.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Anoniem: 341936 @Origin646 november 2017 15:02
Het is onzinnig om te stellen dat je een vaste termijn hebt om te testen en dat meer dan dat onzinnig is. Je moet testen totdat de kwaliteit hoog genoeg is om te releasen.
Het is geen vaste termijn. De periode die ik noem is waar het in de praktijk op neerkomt. Maar ze fixen bugs zolang het nog nuttig is. Nogmaals, een hele release tegenhouden omdat er 1 spel niet werkt is onzin, of elke bug. Ze kunnen nu zo makkelijk updates pushen, dat een fix toch zo doorgevoerd is.
Dit is voor mij gewoon een goede reden om geen win10 te willen gebruiken zolang het kan. Ik vertrouw MS niet genoeg om te bepalen wanneer een update stabiel genoeg is. Ze hebben met win10 al meerdere keren laten blijken dat dat gebrek aan vertrouwen terecht is.
Zoals andere mensen al gezegd hebben, veruit de meeste mensen hebben nooit problemen met updates.
Dat klopt, want je mag niet eens kiezen om de update niet door te voeren. Je mag alleen kiezen om win10 compleet te vermijden. Het is voor mij compleet onacceptabel dat er updates geforceerd worden die dingen stukmaken die daarvoor werkten. Dat is echt van de zotten. Super arrogant. MS zegt: Wij weten beter dan jij welke applicaties belangrijk voor je zijn. Nou ajuu, daar doe ik niet aan mee. Ik heb voor mn pc betaald en dus ben ik de baas in mn pc.
Nogmaals, terecht dat MS updates hard pushed want ik heb geen zin in grote botnets die elke website down kunnen halen met een klik.

Feature updates kunnen vrij lang uitgesteld worden. Sowieso 2 maanden zonder zeuren, en dan nog eens een maand ofzo voor het echt doorgedrukt wordt. Dat is vrij riant.
Nu rek je het begrip "beta" gewoon op, beta houdt op zodra de developer zegt dat het ophoudt. Niets meer en niets minder. Dat jij de release niet goed vindt is iets heel anders. Jij vindt nu gewoon dat de releases te buggy zijn.
Nu rek je het begrip "beta" gewoon op, beta houdt op zodra de developer zegt dat het ophoudt.
Maw, ontwikkelaars kunnen het begrip "beta" naar believen oprekken.
Waardoor die term de consument helemaal niets zegt over de kwaliteit van het product dat is gereleased.
Als jij al jaren windows 10 draait heb je ongetwijfeld rond release wel gehoord dat veel mensen problemen ervoeren met upgraden? Je hebt misschien meegekregen dat veel mensen recenter met de Creators Update problemen hadden? Dat jij geen problemen hebt ervaren is leuk voor jou. Sommige mensen hebben andere ervaringen. Zie bijv deze waslijst: https://www.windowscentra...common-problems-and-fixes

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Natuurlijk, ik had ook problemen met de laatste update.

Eén game, TW:Warhammer 2 wilde geen campaigns meer laden. New game, saved game, bij 20-25% van de balk crash to desktop. Rollback van Windows security updates gedaan, geen succes. Game reinstall, geen succes.

Dat was wel even vervelend ja. Een week later kwam Creators Update en die zette alles weer recht, game werkte weer prima en verder ook nul problemen gehad.

Is Windows 10 daarmee een slecht OS? Tsja. Eén game in een jaar tijd. Op een machine die uit een 2 jaar lopende Windows 7 geupgrade is en nooit volledig schoon Windows 10 heeft gekregen. Ik vind het al met al best knap dat het zo goed loopt terwijl ik als gebruiker zo weinig heb gedaan om het stabiel te houden.

We doen nu net alsof W7 probleemloos was maar dat is natuurlijk helemaal niet zo, ook daar zijn enkele Service Packs voor nodig geweest. En nu we het daar toch over hebben: het was op W7 prima mogelijk dat door ontbrekende Service Packs of, omdat je zelf met individuele KB's had zitten klooien, het hele OS schoon moest worden geinstalleerd. Vervolgens kon je dagenlang Windows Updates binnen hengelen en tot die tijd was je verbonden met internet zonder adequate security, dwz elke exploit kon worden uitgevoerd terwijl jij snachts je Updates laat doorratelen.

Vertel nog eens dat het vroeger beter was... Dat W7 nu is uitontwikkeld en op dat punt stabiel is, akkoord, maar daar is ook even voor nodig geweest. Je moet jezelf afvragen of het fijn is altijd een volledige OS-versie achter te lopen; W7 is wel beduidend trager op bepaalde fronten en pakt ook meer system resources, met name bij intensieve taken zoals gaming. Het is en blijft een keuze, maar per definitie zeggen dat W7 de beste keuze is, slaat nergens op, zeker anno 2017 niet. W10 is rete stabiel momenteel, en op veel details stukken stabieler dan 7.

Eén ding is in elk geval zonder enige mogelijke discussie verbeterd en dat is de snelheid van development en doorvoeren van changes. Er wordt eindelijk agile gewerkt bij MS en dat merk je, en het netto resultaat tov het verleden is wel degelijk positief.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 15:10]

Bron die aantoont dat W7 meer resources verbruikt tijdens gamen?

Agile heeft voordelen, maar in het geval dat ik van de stabiele werking van mijn systeem afhankelijk ben, en het echt kritisch is dat mijn pc het blijft doen, dan heeft het ook nadelen als er sneller gepusht wordt. Daarom zou er dus voor consumenten op zn minst ook een tragere branch moeten zijn.

En inderdaad, Windows 7 kun je stukmaken door te kloten met updates. Maar als je weet wat je doet gebeurt dat niet. Ik heb liever zelf de touwtjes in handen dan dat ik iemand bij MS laat bepalen wat er in mijn pc gebeurt.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Dat heb ik meegekregen inderdaad. Maar vervelende ervaringen van anderen maken het nog geen slecht besturingssysteem.

Daarnaast ben ik binnen familie en vrienden diegene die de computers werkend krijgt en houdt. Daar heb ik in een enkel geval een keer wat anders moeten doen om Windows 10 te laten werken zoals het hoort.
Op mijn school ben ik diegene die studenten ondersteund in het gebruik van hun laptop. En de meeste fouten die ik ontdek zitten tussen het scherm en de rugleuning en niet op de hardeschijf/SSD.

En het is vervelend voor de mensen met problemen. Ik heb gewoon andere ervaringen en tap uit een diep vaatje
Ik noem twee voorbeelden uit een rij van voorbeelden. Het Windows phone 10 update beleid dateert van vorig jaar.
Sterker nog, als je naar het ondersteuningstijdpad kijkt dan weet je al dat 10 ook weer vervangen zal worden.
Juist als ze beloftes maken kun je ervanuit gaan dat er dus een nieuwe volledige versie aan zit te komen. :-)
Elke maand keurig een update.
Maar ze sluiten wel bepaalde hardwarecomponenten uit van een update. Sommige laptops werden al kort na de upgrade naar Windows 10 uitgesloten van verdere updates. De naam van je OS blijft dan wel hetzelfde maar je blijft op een gegeven moment wel hangen bij een bepaalde update. Heel veel anders dan vroeger is dat ook niet.
Dat was inderdaad een bepaalde processor, maar dat lag niet aan Microsoft. Zelfs processors ouder dan die konden mee
Klopt inderdaad. Het probleem lag in die kwestie niet bij Microsoft, maar bij Intel, die geen bijgewerkte drivers meer uitbrengt voor die specifieke CPU's, waardoor nieuwere Windows-versies niet (goed) meer met die CPU overweg kunnen.

Wel krijgen die systemen nog tot 2023 gewone patches, dus tot die tijd kan er wel veilig mee gewerkt blijven worden.

Zie dit nieuwsartikel: nieuws: Windows-apparaten met Clover Trail-cpu's krijgen tot 2023 alleen nog ...
In eerste instantie weigerde MS toch ook de gewone patches? Hoe dan ook, MS kan zelf drivers schrijven, oude drivers testen op de nieuwe processoren (en ja meestal zal dat prima werken), intel onder druk zetten, etc. Allemaal niet gedaan. Dus om nou te zeggen dat het probleem helemaal niet bij MS lag, gaat wel wat ver.

@the_stickie hieronder: een processor is toch net even wat anders dan een geluidskaart ofzo... En bovendien zijn processoren backwards compatible. Ik noemde niet voor niets de mogelijkheid om een oude driver te testen en te certificeren. Je kunt dan prima werken alleen een paar nieuwe features misschien niet gebruiken (zo gaat dat bijvoorbeeld ook met drivers voor legacyprinters van HP). Zo gaan andere fatsoenlijke OS'sen ook met de processor om. Overigens valt mijn voorstel "intel onder druk zetten" ook niet onder jouw zienswijze; dan legt MS het probleem immers wel bij intel neer.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 15:10]

Je kan van Microsoft toch niet zomaar verwachten dat ze de support van hardware van derden op zich gaan nemen :? Dat zou niet zo'n goed precedent scheppen: "Microsoft lost het wel op"
Dit was een probleem van Intel niet van Microsoft.

Bovendien maakt Microsoft een operating systeem dat een tijd zal meegaan... dat wil nog niet zeggen dat je hardware even lang zal meegaan. Daar is Microsoft niét verantwoordelijk voor.
Ik kan me nog herinneren dat MS de drivers voor de soundblaster live ten tijde van Windows 2000 zelf heeft geschreven omdat de kaart zo alom vertegenwoordigd was en de drivers van Creative zo belabberd waren dat Windows 2000 een slechte naam kreeg vanwege de problemen die deze drivers veroorzaakten.

Dus het is wel eens eerder gebeurd.
Je zegt het zelf, alom vertegenwoordigd; Clover trail is dat natuurlijk niet en dit is een CPU, geen geluidskaartje. Daar komt ongetwijfeld wat meer bij kijken.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 22 juli 2024 15:10]

De moeilijkheid van het schrijven was niet het punt, wel dat MS vaker drivers heeft geschreven voor hardware.
Mwah, een CPU is backwards compatible als het goed is dus erg veel code is er niet nodig als je niet elke laatste feature van de processor ten volle wilt gebruiken. Sowieso is het een vrij unieke actie voor een SO om een enkele CPU uit een familie actief niet te ondersteunen.
Kul, met Linux kan het ook dus dan kan MS dat ook wel doen.
Hoeveel Linux telefoons worden er gebruikt? Enkel de hobbyist nog.

Wiens schuld het echt is? Tja, beide. Als Intel weigert de drivers te maken die nodig zijn om het goed en stabiel te laten draaien kan ik snappen dat Microsoft dan zegt dat ze ervan afzien die toestellen te updaten.

Hoeveel miljoenen Android toestellen zijn niet hetzelfde lot toegeschreven?
Afhankelijk van wat je onder Linux verstaat kunnen er best wel heel erg veel telefoons onder Linux gerekend worden gezien android op een aangepaste linux kernel draait.

Ik hou me buiten de discussie want ken er verder te weinig van.
Ja klopt, ik verwoorde het een beetje stom. Ik bedoelde Ubuntu phone bijvoorbeeld. Android is best verbouwd ten aanzien van Linux en niet ten beste in mijn opinie.
IK dacht dat dit over PC's ging en niet pover telefoons. Van x86 telefoons heb ik me altijd verre gehouden, daar werkt een flink deel van de Android low-level tools die ik gebruik niet op.
Mijn fout, hier ergens boven kwam Windows phone erbij waarbij er ook telefoons niet van 8 naar 10 gingen om dezelfde reden dat Intel de drivers niet wilde schrijven/updaten. Daar kan Microsoft niet veel aan doen lijkt mij. Ja ze kunnnen meer druk uitoefenen en het zelfs publiekelijk maken en zodoende Intel als schuldige aanwijzen maar echt netjes zijn dat soort handelswijzen ook niet. Ze zouden zelf kunnen gaan schrijven maar het lijkt me dat ze niet alles van Intel mogen gebruiken. Ze hebben immers ook al een aanklacht omdat ze x86 emuleren. Dan zal het ze ook niet in dank worden afgenomen als ze zelf drivers gaan maken.
Krijg je daar ook garanties bij dan en kun je ook bellen voor support als er iets mis gaat? Of is de "linux ondersteuning" iets geschreven door hobby bob die toevallig zo'n device heeft zonder verdere support?

Ik snap wel dat MS zich niet gaat branden aan hardware waar de originele fabrikant geen support meer voor wil / kan leveren.
Anoniem: 890159 @Dennism6 november 2017 09:56
Geen idee. De meeste mensen bellen MS ook niet voor support. Dit klinkt eerder als een goedkope smoes van MS om er onderuit te komen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 890159 op 22 juli 2024 15:10]

Ik bedoelde ook niet dat het per se aan Microsoft zou liggen. Ongeacht aan wie het ligt, het principe dat Windows 10 de laatste versie is en dat je altijd up to date blijft, klinkt mooier dan dat het is. Op een gegeven moment is je apparaat gewoon niet meer compatibel met de volgende updates van Windows 10 en dan zit je eigenlijk met dezelfde situatie als voorheen waarbij je steeds nieuwe versies van Windows kreeg. De major updates van Windows 10 zijn de windows versies van voorheen.
Ze sluiten niets uit, de hardwareleveranciers voorzien geen nieuwe drivers. Het is dus zeker geen bewuste keuze van MS.
Of het nu van MS komt of van de leverancier maakt niet uit. Het effect is hetzelfde. Open een gegeven moment blijf je gewoon hangen op de laatste compatibele update van Windows 10 voor jouw hardware.
Op zich is dat niet zo'n probleem, maar wel als MS dan ineens publiceert dat het geen beveiligingsupdates meer uitbrengt voor een versie die net 2 jaar geleden is uitgebracht (1511). Wat is er gebeurt met het feit dat ze een OS 10 jaar blijven ondersteunen met updates... niet met Windows 10 als je hardware een nieuwere versie niet aankan.
Omdat 1511 nog draait op die processoren en andere hardware en de nieuwe niet meer.

Het gaat hier om hardware ondersteuning door Windows. De drivers worden door Intel gewoon niet meer bijgehouden waardoor ze niet werken onder nieuwe versies. Dit is al eerder aangegeven.

Daarnaast draaien de meeste oudere processoren nog prima op de nieuwe versie van Windows 10.
Mijn oude PC uit 2008 met Q9550 bijvoorbeeld.
Dat weet ik, maar het gaat even om het principe, bij eerdere besturingssystemen wist je zeker dat je 10 jaar beveiligingsupdates kreeg en je pc het ook gewoon bleef doen (tenzij iets kapot ging). Maar omdat Windows 10 steeds naar nieuwere versies wordt bijgewerkt, en oudere versies geen 10 jaar ondersteuning krijgen, kan je op redelijk korte tijd tegen compatibility issues aanlopen.

Er is dan geen alternatief. Als een software pakket het niet deed onder Windows 8.1, dan bleef je gewoon bij Windows 7 tot einde support. Maar bij Windows 10 kan je niet bij een bepaalde versie blijven, omdat die versie maar 2 jaar beveiligingsupdates krijgt, en geen 10 jaar, zoals voorheen.

[Reactie gewijzigd door AlexKnight1978 op 22 juli 2024 15:10]

Intel is net iets meer dan zomaar een hardwareleverancier, en MS heeft bewust gekozen om daar eerst geheel en nu gedeeltelijk in mee te gaan. Zeker wel een bewuste keuze, zelfs als je er begrip voor kunt opbrengen dat ze die keuze zo maakten.
Logisch, min of meer, je kunt niet verwachten dat alle nieuwe functies straks nog moeten werken op 10 jaar oude hardware.

Win10 is erg modulair gebouwd, misschien als je erg oude hardware hebt draaien en er komt bijvoorbeeld een of andere VR toepassing welke een specifieke chip instructie set benodigd, dat je die module in de toekomst niet meer krijgt.
Is ook logisch maar sommigen menen dat je door de constructie van Windows 10 je je leven lang verzekerd bent van patches en beveiligingsupdates. In werkelijkheid is het niet veel anders dan vroeger.
Met Windows 7 of 8.1 kon je gewoon 10 jaar genieten van beveiligingsupdates, bij Windows 10 is dat niet het geval. Als de hardware versie 1607 niet aankan, en je bij 1511 moet blijven daardoor, of voor een software reden op die versie wil blijven, dan heb je lekker pech, want ze hebben in oktober bekend gemaakt dat er geen beveiligingsupdates meer uitkomen voor 1511.

Als ze dit blijven doen, dan heeft een Windows 10 versie geen 10 jaar ondersteuning in de vorm van beveiligingsupdates meer, maar 2 jaar, en dat is VEEL te kort.
Dat is dus precies wat ik bedoel. Veel mensen dachten dat door de manier waarop Windows 10 doorontwikkeld werd ze updates zouden ontvangen net zolang totdat de hardware het begeeft.
Dat hebben ze gezegd ja. Maar ik heb nooit geloofd (en tot nu nog altijd niet) dat ze stoppen met die nummering. Volgens mij gaan ze altijd wel een achtervoegsel gebruiken (11, 12 of een woord/jaartal) om hun OS aan te duiden.

Enkel updaten en nooit nog een nieuw product aankondigen is 'not done' en is denk ik zelfs nefast voor enig product.
Als je Windows 10 vandaag vergelijkt met de eerste release dan zie je wel degelijk grote verschillen. En waarom zou een product niet over meerdere jaren kunnen evolueren en up to date blijven? Apple doet het al meer dan 10 jaar met OS X/macOS.
Meerdere jaren ja, maar ze laten uitschijnen dat ze NOOIT nog een nieuwe Windows uit gaan brengen. Dat is wel een wezenlijk verschil!

Alsof we in 2029 nog altijd met Windows 10 gaan zitten werken... :)
Tja, als je OSX een productnaam maakt en vervolgens gewoon begint te tellen als X.1, X.2, X.3 etc, dat zijn gewoon nieuwe versies waar Apple ook steeds geld voor vraagt. Niet te vergelijken met de belofte die Microsoft heeft gemaakt.
Ook bij Windows kan je zo gaan tellen, al doen ze het dan niet met .1 en .2 maar met 1704 en 1709.
Dat kan natuurlijk, maar major en minor versions bestaan niet voor niets en worden in de telling ook gewoon aangehouden. Binnen 10 jaar komt Windows 12 op de markt, waarschijnlijk al binnen 5 jaar.
Ik verwacht Windows 20 over 3 jaar al eigenlijk.
Apple vraagt vanaf macOS Mavericks (10.9, uit Oktober 2013) niks meer voor deze upgrades. De laatste van macOS Sierra naar High Sierra was ook weer gratis.
Apple heeft ook al een aantal jaren hun OSX gratis beschikbaar. Daarvoor moest je inderdaad in de buidel tasten. Maar dat is al een tijdje over ;)

Ja, Microsoft gebruikt inderdaad 1704 en 1709 in hun buildname. Wat het logisch maakt en makkelijk herleidbaar. Apple zit nu met natuurparken of stukken daarvan. Mavericks/ High Sierra etc etc :) Ook leuk natuurlijk. Maar beide kunnen nog een lange tijd zo doorgaan en ik zie daar geen probleem in eerlijk gezegd.
Ik heb 4 maanden geleden een nieuwe pc gebouwd en mijn SSD overgezet waar Windows op draaide en die draait nu gewoon nog. Geactiveerd en wel.
Geen probleem dus om je Windows mee te nemen.
Voor de grote updates ga je betalen. Tenminste dat heb ik ooit eens gelezen.
Of je gaat gewoon betalen voor een update licentie.
De laatste "window" versie, maar dat betekend niet dat er geen ander/nieuwe OS word uitgebracht onder de (bv) naam OMS (Operating Microsoft Systeem) ;)
Lijkt me sterk dat ze dit OS (w10) "eeuwig" gaan gebruiken :9
Ik heb niet alle reacties doorgelezen maar naar mijn even een aanvulling op het artikel. als je een installatiemedium hebt met windows 10, dus op USB of DVD kun je upgraden vanuit windows 7 /8 of een nieuwe installatie doen en die key gebruiken.

Kun je bij een nieuwe installatie van windows 10 kiezen voor ik heb geen productcode tot 2x toe en als windows draait de bijbehorende windows 7 of 8 key invullen. om windows 10 te activeren

Ook kun je een upgrade uitvoeren vanuit windows 7 of 8 door de USB of dvd erin te doen en vanuit windows de windows 10 setup te starten.
Anoniem: 105188 @BenVenNL5 november 2017 21:10
Je hebt die uitspraak verkeerd begrepen, het was:
Right now we’re releasing Windows 10, and because Windows 10 is the last version of Windows, we’re all still working on Windows 10.
Met die uitspraak wordt bedoelt dat Microsoft overstapt naar het "Windows as a service" model. Dat wil zeggen dat dit de laatste major release is, er zijn geen andere releases in vooruitzicht. Bij navraag bij de PR ontkende Microsoft het niet eens.
Recent comments at Ignite about Windows 10 are reflective of the way Windows will be delivered as a service bringing new innovations and updates in an ongoing manner, with continuous value for our consumer and business customers,
Het is misschien voorlopig de laatste major release, er is niks gezegd over minor releases. We hebben nu al 4 minor releases gehad en er is een 5de in de vooruitzicht.

Nou kan het dus gebeuren dat er tussen minor releases bepaalde dingen worden gedumpt of dat oudere hardware niet meer wordt ondersteund vanwege compatibility. Dat hebben we al een paar keer gezien in de Linux kernel en volgens mij is dat ook bij W10 gebeurt (Atom processor toch?). Sommige laptops kunnen niet eens van W8 naar W10 upgraden (Sony bijv).

Wat je eigenlijk bedoelt te zeggen is dat je 1 W10 licentie koopt en daarmee overal terecht kan, ook als je nieuwe hardware koopt. Zolang je hardware ondersteunt blijft zal je altijd kunnen upgraden.

Dit wil overigens niet zeggen dat ze in de toekomst alsnog een andere major release doen. Het is maar wat de toekomst brengt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 105188 op 22 juli 2024 15:10]

MS en beloftes.....

Nou, Windows 11/12/random nummer komt over een jaar of 2 tops.
totdat de "ongewenste reclame" begint op te duiken overal in je besturingssysteem... ( zoals alles in onze samenleving een grote spam geworden is )
waarna ze direct een .exe-bestand kunnen downloaden waarmee de upgrade in gang gezet wordt
Wil dit zeggen dat je vanaf 2018, die exe niet meer kan downloaden of zal de exe gewoon geen effect meer hebben? Als het het eerste is, dan ga ik die exe wel ergens opslaan en lijkt het me logisch dat je die exe altijd wel ergens op het internet zal kunnen terugvinden.
Denk je dat ze zo dom zijn bij ms? Allicht wordt dat gewoon geblokkeerd.
Dat is alleen als je er vanuit gaat dat het 'dom' zou zijn van MS om mensen een gratis upgrade te geven.

Microsoft heeft er juist baat bij als mensen upgraden naar Windows 10. Microsoft snapt dat de toekomst niet ligt in licenties voor besturingssystemen - in ieder geval niet in het doorrekenen van die licenties naar consumenten. Als iedereen op Windows 10 zit kan Microsoft abonnementsdiensten als Office 365 en Xbox Live veel makkelijker pushen, en hoeven ze minder onderhoud te plegen aan niet-Windows 10-systemen.

Als Microsoft nu doet alsof ze een 'loophole' sluiten lijkt mij dat alleen te zijn om mensen extra aan te sporen te gaan upgraden. Of misschien heeft Windows 10 nu een hoog genoege dekkingsgraad bereikt voor ze. Maar Microsoft blijft er gebaat bij om dit upgradepad gratis aan te bieden.
waarom zou Office 365 niet werken op windows 7/8 ? het werkt zelfs op IOS en Android dus voor Office 365 maakt het niet veel uit
Op windows 10 kan MS reclames voor dat soort software binnen het OS tonen. Op windows 7 kunnen ze minder hard pushen.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Waar zie jij reclame binnen het OS?
https://www.pcworld.com/a...microsoft-office-ads.html

bijvoorbeeld

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Dat is de Get-Office App, een pre-installed app die ze net zo goed op een ander platform zouden kunnen pushen. En de app is zo uninstalled. Dat noem ik niet echt reclame in het OS
Okee, ik noem het wel reclame. Dat het nu toevallig reclame in de vorm van een app is boeit compleet niet. Dat jqe het kunt uninstallen maakt ook niet uit. Reclame is reclame. En de get office app is niet naar andere platforms gepusht, alleen op win10 heb je hem automatisch. Nou, bedankt, maar, nee bedankt, dat hoef ik niet op mijn pc.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Het insersteunen van een platform als windows 7/8 zorgt echter wel voor extra dev capaciteit voor onderhoud en kost dus wel extra geld.
Ik snap best het belang voor Windows 10 voor MS. Maar het is naïef te denken dat ze 100% dekking krijgen vwb Windows 10. Ze zullen dus altijd resources moeten houden voor vorige versies.
Minder onderhoud plegen, klopt niet. Daar hebben ze zich al voor vastgelegd met vantevoren afgesproken ondersteuning.
Vergeet vooral niet dat Windows straks zelf ook gewoon onder het abonnementsmodel gaat vallen. Dan mag je lekker per maand/jaar gaan betalen voor het gebruik van je OS. Betaal je niet dan kan je ook je pc niet meer gebruiken.

O ja ... en als je minder reclame wilt zien dan moet je het dure abonnement nemen. En als je een paar instellingen wilt kunnen wijzigen dan moet je dat pakket erbij nemen.

"Windows as a service" is een dure uitdrukking voor: "We maken je compleet afhankelijk van onze grillen en we kloppen daarmee zoveel mogelijk geld uit uit je zak".

Maar goed. Er zullen vast weer mensen zijn die met alu-hoedjes gaan strooien. We zullen zien hoe agressief MS gaat doen zodra de support voor pre-W10-versies definitief afgelopen is.

Tegen die tijd zullen ze ongetwijfeld met geweld de oude versies praktisch onbruikbaar maken en alsnog W10 door je strot drukken, waarnaa het echte feest kan beginnen. Cha-ching!
Via een check gaan ze dat gewoon blokkeren inderdaad.
2 jaar lang gratis kunnen upgraden is al mooi.

Totaal geen problemen gehad met het upgraden van 7 naar 10.
Gewoon offline updaten. Lekker belangrijk... alsof er nog iemand op Win10 zit te wachten (anders had je die update immers al uitgevoerd als je dat graag had gewild).

Zakelijk is het anders maar die kopen toch alleen Enterprise licenties, en Pro koop je bij nieuwe PC’s gewoon mee, daar ga je niet investeren in upgrades.
De dienst gaat gewoon dicht. De exe stopt met werken. Dan krijg je net als in 2016 waarschijnlijk een mooi schermpje met “helaas, te laat. Jammer joh”
Offline updaten dan? Netwerkkabel eruit of WiFi eruit, .exe draaien, wie gaat dat merken..
Die moet downloaden en verifiëren via de Microsoft servers, sterkte ;)
Dat exe bestand is maar een paar MB, het image van Windows wordt gedownload, dus je kan daarmee niet offline upgraden.
Wat je ook zou kunnen doen is een image maken van je huidige systeem, daarna upgraden naar Windows 10 en dan je image weer terugzetten. Daarmee is je Windows in elk geval al voorzien van de update en mocht je over een jaar of 30 toch het idee krijgen dat je misschien wel naar Windows 10 over wilt, dan heb je die mogelijkheid gelukkig nog.
Windows geeft je na het upgraden al de mogelijkheid om je oude OS terug te zetten voor 30 dagen. Een image is dus leuk als backup maar het kan ook makkelijker :)
Upgraden van windows versies is sowieso af te raden. Clean install betekent minder kans op achterlijke bugs. MS test het upgrade path niet extensief. Dat is ook praktisch onmogelijk. Ik heb bij een echtpaar thuis gezeten waarbij na een upgrade van 8 naar 10 het startmenu niet werkte. Daar zit je dan met een compleet kapot OS.

Het downgrade path zal nog minder getest zijn dan het upgrade path. Plus, die Windows.old map is net zo groot als een image.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Het is al tijdje terug maar bij meerdere mensen gehad dat ze na de upgrade opeens zonder startmenu zaten.
Of waar de boel bluescreende na terugrollen.
De installatie/upgrade naar Windows 10 zal wel werken, het automatisch activeren/upgraden van je licentie sleutel waarschijnlijk niet.
[...]


Wil dit zeggen dat je vanaf 2018, die exe niet meer kan downloaden of zal de exe gewoon geen effect meer hebben? Als het het eerste is, dan ga ik die exe wel ergens opslaan en lijkt het me logisch dat je die exe altijd wel ergens op het internet zal kunnen terugvinden.
Of je installeert win10 nu nog, en gebruikt het een dag of 2 ( of niet )
Koppel hem in je MSaccount, en klaar.
Dan is de upgrade al geregistreerd voor de betreffende PC, en kan je terug naar de huidige versie.

Met een ghost-image kost je dat een middagje prutsen.
Houdt dit ook in dat je geen apparaten meer kan (clean) installeren / activeren met een Windows 7 / 8 / 8.1 key? Of gaat het alleen om een upgrade vanaf een bestaand besturingssysteem?
Hoe het in de toekomst gaat worden kan ik niet zeggen, maar gisteren nog een upgrade vanuit W8.1 Pro 32b naar W10 Pro 32b uitgevoerd, met automatische activering. Vandaag een schone installatie gedaan om over te stappen naar de 64b versie van Windows 10 Pro en ook deze werd automatisch geactiveerd (installatiesleutel niet ingevuld). Dus hoewel het niet aan de grote klok wordt gehangen is "gratis" upgraden op dit moment nog steeds mogelijk? "gratis" tussen aanhalingstekens omdat ik vanzelfsprekend wel een geldige W8(.1) key op het systeem had bij het starten van de upgrade.
Ik heb de afgelopen weken al diverse Dell en HP pc's ( waar een zakelijke licentie 7 / 8 pro op zat clean installed
Nergens iets moeten invoeren, behalve een enkele keer "ik heb geen licentiesleutel - overslaan"
Alle pc's werden netjes geactiveerd opgestart.

Zelfs een 'oude' Microserver 'stiekem' de update gedaan met een 'geleende' 7pro ( afgeschreven containerpc ) werd doodleuk geactiveerd.
Niet dat die atlon dual 1.5Ghz dan nog fijn werkt, maar toch ...
Veel van de Dell en HP systemen beschikken over een Windows licentie waarvan de sleutel in het bios is vastgelegd door fabrikant, tijdens installatie wordt deze automatisch uitgelezen en gebruikt voor activering, dit gebeurde bij oudere Windows versies meestal ook al. Je kunt de sleutel vaak uitlezen bij gebruikmaking van een tool.

In mijn beschreven situatie is dat echter niet het geval. Sleutel is tijdens de eerste installatie van Windows (toen nog) 8 handmatig ingegeven. Daarna is deze niet meer ingegeven, op geen enkel moment.

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 22 juli 2024 15:10]

Ik heb hier ook andere apparaten liggen, die niet van die 'fancy' opties hebben ( oudere moederbordje met handje drives / dhxmeuk, die kan je ook prima her installeren, zonder key.
Soms vraagt de setup er wel om, maar na overslaan en herstart is de boel 100% up en running
Ik weet dat Microsoft héél coulant is (geweest) met het activeren van W10, de bron van installatie deed er niet zoveel toe. Ook was het mogelijk om vanuit een specifieke W10 Insider build te upgraden naar een final W10 zonder überhaupt een licentie te hebben aangeschaft. Maar ik denk dat we dat "grijze" gedeelte maar buiten beschouwing moeten laten als oplossing.
Ik weet dat Microsoft héél coulant is (geweest) met het activeren van W10, de bron van installatie deed er niet zoveel toe.
O-) zelfs de pliekjes werden omgezet ....
Zo coulant waren ze :)
Je krijgt, als ik mij goed herinner een Windows 10 download. Lang geleden alweer. Weet dat ik wel van deze methode gebruik heb gemaakt. Heb een legale 7 Ultimate key gekocht. Kost tegenwoordig geen drol meer. En deze methode gebruikt voor W10 Pro

[Reactie gewijzigd door chimnino op 22 juli 2024 15:10]

Wat jij noemt valt eigenlijk onder de upgrade mogelijkheid die een jaar geweest is, dus het is al vreemd dat dit nu nog steeds kan.
Houdt dit ook in dat je geen apparaten meer kan (clean) installeren / activeren met een Windows 7 / 8 / 8.1 key? Of gaat het alleen om een upgrade vanaf een bestaand besturingssysteem?
Als je de Win 10 upgrade al eens hebt gedaan, dan wordt een verse install van Win 10 automatisch geactiveerd zonder dat je een code in hoeft te voeren.
Ik weet het niet zeker, maar ik neem het zekere voor het onzekere en zal beginnen met het upgraden van de laatste computers van Windows 7 naar 10.
Zo eng is Win 10 niet. Hoewel het belachelijk is dat ze standaard open staan, kan je alle "enge" opties gewoon dichtzetten. Maar daar hoor je de mensen niet over. Wel kankeren over ja maar mijn privacy dit en dat. Dat die eerst maar eens kijken naar wat de mogelijkheden zijn en dat al die verwijten zo'n beetje 100% bullshit zijn. En ja ik heb alles gewoon dichtgezet maar Win 10 werkt gewoon als een trein. Tuurlijk zijn er wat kleine dingen waar ik nog niet over tevreden zijn maar ook Win 7 was/is niet perfect hoor!
Dat is niet meer zo. Sinds ik geloof de creator's upgrade kan je telemetrie op beperkt zetten, uit kan niet meer zonder 3rd party tooltjes. Op m'n werk laptop kan Cortana ook niet meer uit (gek genoeg zie ik op mijn prive desktop niet). Geolocation services kan je ook niet meer uitzetten.
Welke taal heb je op werk/prive? Ik merkte het verschil ook, maar Cortana was op Engelse versie en als je het op Nederlands hebt is er geen Cortana.
Klinkt logisch; Cortana praat nog geen nederlands. ;)
Ah, goeie! Beiden hebben een engelstalige windows, maar prive staat de taal setting op nederlands. Dat zal 'm zijn, dank!

[Reactie gewijzigd door TheekAzzaBreek op 22 juli 2024 15:10]

Cortana > Notebook > About me > Log out

En voila, Cortana staat uit. Net zoals het al werkt sinds versie 1507, het heeft sinds 1607 gewoon een andere naam.

Dat gezegd hebbende, geen enkele Windows versie heeft zomaar toegestaan dat je telemetrie volledig kon uitzetten tenzij je policies gebruikte. Windows 10 niet, maar 8, 7, etc. ook niet.

En geolocatie service gaan gewoon uit zoals altijd, snap niet echt waar je dat vandaan haalt.
Erm, dat was een foutje. Als je op Service Host: Geolocation Service een end task doet, waarschuwt windows dat je systeem gaat crashen. Maar dat slaat op de Service Host: als je die uitklapt en het op de geolocation service elf probeert lukt het wel.
Beperkt is hetzelfde als het in Windows XP al was.
Je moet behoorlijk gaan hacken wil je echt alle telemetrie uitschakelen. Bijvoorbeeld voor de app telemetrie is nog steeds geen slider gemaakt. Je moet echt met host blocklists of registry hacks (laten denken dat het een enterprise versie is) gaan werken.
Ik heb windows 10 toen het net uitkwam geïnstalleerd om tot de conclusie te komen dat het gewoon niet werkte in mijn omgeving met datacollectie unattended meetsystemen speciale hardware etc.
Updates die je niet op een normale manier kunt uitzetten, excessief onverklaarbaar dataverkeer, rare resets.
Mijn vrouw heeft een computer met medische tools een week uit de running gehad na de onaangekondigde geforceerde update.
Privacy is niet eens het grootste probleem maar objectief gezien mag je dat best "eng" noemen.
Mijn ervaring met windows 10 heeft ervoor gezorgd dat ik de stap naar iets anders dan microsoft sneller heb gemaakt dan gepland, dat was helaas vrij kostbaar.

Het probleem is dat zakelijk kantoorgebruik, zakelijk wetenschappelijk technisch en prive gebruik hele verschillende gebruikers categorieën zijn. Grote groepen gebruikers zijn heel tevreden met windows 10 dat kun je niet negeren maar voor anderen is het gewoon niet geschikt.

Op een enkele machine hier draait nog windows 7 met alleen de essentiële updates en zonder telemetrie, de dag dat ik die uitfaseer neem ik er eentje om het te vieren. :)
Ik geloof dat het sarcasme in dit bericht niet helemaal goed is overgekomen :)
Anoniem: 686983 @DoingK5 november 2017 14:52
Welk sarcasme?
Kun je dat onderbouwen? Want ik zie vaak ditsoort reacties, zonder goede onderbouwing. Als je doelt op de dataverzameling, die zitten in Windows 7 en 8.1 ook na updates. En als wie dan ook je af wil luisteren zal dat sowieso wel lukken. Het OS wat je daarvoor gebruikt is niet heel relevant.
Dit soort fatalisme is bijna net zo erg als je schouders ophalen en zeggen "ik heb toch niets te verbergen". Je bent een grijze muis. Je ziet, je hoort, en je doet niets.

Het is niet acceptabel dat een maker van een OS dat wereldwijd groot marktaandeel heeft bewust en openbaar afluistermechanismen in hun software inbouwt die voor veel doelen te misbruiken zijn. Als er enige telemetrie aanwezig is, moet die compleet transparant zijn, compleet gegarandeerd anoniem, en het moet opt-in zijn. Geen enkele compromis hier is het sluiten waard. Het gaat hier om bedrijfsgeheimen, prive gegevens van mensen, het gaat om jouw ideeen, jouw foto's, jouw leven. dit is een serieus issue. We moeten met zn allen eisen dat al het haalbare gedaan wordt om die data te beschermen tegen pottenkijkers, zowel van binnen als buiten Microsoft.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Ik zeg niet dat ik niks om privacy geef, ik zeg alleen dat het een illusie is om te denken dat Windows 7 op dat gebied beter is dan Windows 10.
En waarom zouden ze dat in die 10 jaar tijd wél in Windows 10 kunnen stoppen, maar niet door middel van bijv. updates in Windows 7?
Dat kan wel. Het is een mogelijkheid. Ik had niet gegarandeerd moeten zeggen, maar dat er een kans is.
Als je win10 hebt is het 100% zeker dat je up to date spyware hebt.

Daarnaast zijn er mensen die iedere windows update analyseren en als die clandestien netwerkverkeer genereert wat verschilt van wat er voor die update plaatsvond, is er een goede kans dat je ervan hoort, als je het een beetje volgt.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Dat vind ik wel ver gaan. Dat je voor je inkomen van een bedrijf afhankelijk bent, is toch juist een goede reden om extra kritisch naar elke wijziging te kijken? Men is toch niet bang dat MS een negatieve mening hier op tweakers naar de persoon weet te herleiden en hen dan benadeelt op enige manier? Als je nu direct voor MS werkt, dan snap ik dat je hier niets wil zeggen, maar anders zie ik het probleem niet.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Hoe verklaar jij dan dat de punten, die ik noemde, juist op een site voor tweakers zo gemakkelijk geaccepteerd worden? Want die punten zijn naar mijn idee vrij drastisch in vergelijk de voorgaande besturingsstemen van MS. En ook in vergelijk met alle andere besturingssystemen die ik ooit gebruikt heb ( van dos, linux, openbsd, freebsd, etc )

Ik ben nog nooit eerder een besturingssysteem tegen gekomen die achter mijn rug, zonder mijn fiat ineens een applicatie begint te installeren. Ik heb ook nooit gezien dat verwijderde software weer werd terug gezet. En ik ben ook niet tegengekomen dat een besturingssysteem de door mij gemaakte wijzigingen weer terugzet naar defaults. En ik kan me ook geen besturingssysteem herinneren dat, binnen de basic level van telemetry, het IMEI nummer van geconnecteerde GSM's doorstuurt naar een of andere server. Waarschijnlijk omdat in mijn voorgaande besturingssystemen ook geen telemetry aan stond.

Of nog iets. Een besturingssysteem die je via een update je de rechten ontneemt om binnen de GPO in te kunnen stellen dat gebruikers geen toegang mogen hebben tot de Windows store. Op je eigen PC?!

[Reactie gewijzigd door denPes op 22 juli 2024 15:10]

Een goede reden? Eitje.

Je kunt niet zelf kiezen wanneer en welke updates je wilt draaien. Je hebt minder controle over je pc. Geen enkele security reden kan dat goed praten. Er kan prima een schuifje bij: "ik weet wat ik doe, hoe aub op met zeuren, ik bepaal wanneer ik mn pc wil restarten, ik installeer mn updates wanneer ik wil"

Maar dat wil MS niet. Ze willen mensen er alvast aan laten wennen dat niet zij, maar MS, bepaalt wat er op hun systeem gebeurt. Nou, not in my backyard.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

"ik weet wat ik doe, hoe aub op met zeuren, ik bepaal wanneer ik mn pc wil restarten, ik installeer mn updates wanneer ik wil"
De praktijk wijst uit dat mensen (zelf professionals, misschien wel juist professionals) weigeren patches te installeren zelfs als het juist heel hard nodig is. Dan krijg je dingen als heartbleed, waar nu nog steeds niet alle systemen tegen gepatched zijn, Equifax is ook zo'n voorbeeld. Dus nee, Microsoft moet wel want anders krijgen zij de schuld dat hun software onveilig is omdat er een stel "pro's" zijn die denken dat ze wel beter weten, en gewoon nooit updaten "want het werkt toch". Kijk dat men die updates een weekje uitstelt voor testen helemaal prima, maar dat het een jaar moet duren... Dat kun je niet maken.
Als MS nou eens zou kappen met "features" vermommen als security of important updates zoals de telemetrie maar zelfs de complete "upgrade" naar W10!!!) dan zou er vanzelf weer wat meer vertrouwen komen. MS heeft het voor een heel groot deel aan zichzelf te danken dat (juist) pro's niet zomaar updates installeren.

Op mijn W7 bak staat automatisch updaten precies om die reden uit. Ik zit niet te wachten op dat achterbakse gedoe van MS en ik zit er ook niet op te wachten dat m'n pc uit zichzelf opnieuw opstart terwijl er nog vanalles openstaat, al dan niet omdat ik ergens mee bezig ben.

En, nee ... een reboot inplannen binnen de grenzen van MS beschouw ik niet als redelijk alternatief.
MS heeft precies bewezen dat achterdocht niet onterecht is. Geen enkel argument kan dat goed praten.

MS moet eerst maar eens de hand in eigen boezem steken i.p.v. met hun belerende (en dataverzamelende) vingertje naar de klanten te wijzen.
ALs MS een update heeft uitgebracht die een lek dicht, en een organisatie kiest zelf dit te negeren zelfs als MS hem als critical heeft aangemerkt, dan zal niemand met 2 hersencellen MS de schuld geven. Mensen die dat wel doen, moet je vooral negeren. Je moet de beheerders van dat bedrijf de schuld geven, want dat zijn onverantwoordelijke klungels.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Je moet de beheerders van dat bedrijf de schuld geven, want dat zijn onverantwoordelijke klungels.
Zijn vaak de mensen die dit denken:
Er kan prima een schuifje bij: "ik weet wat ik doe, hoe aub op met zeuren, ik bepaal wanneer ik mn pc wil restarten, ik installeer mn updates wanneer ik wil"
Bedrijven die dat schuifje aanzetten, zijn vanaf dat moment zelf verantwoordelijk voor hun update policy. Dat kan dus goed uitpakken, doordat je een update die wordt gepusht vermijdt totdat de onvrijwillige betatest groep van MS ze getest heeft, zodat je ook de bugs vermijdt. Het kan ook slecht uitpakken als je onverantwoordelijke werknemers hebt die waarschuwingen te lang negeren, zelfs nadat een update veilig en stabiel is bevonden.

Ik heb dat liever, dan dat een persoon aan de andere kant van de wereld op een knop drukt die bepaalt dat ik moet updaten, terwijl die niet weet welke systemen ik heb draaien en de update niet uitvoerig getest is.

Als die keuze er is, dan kunnen bedrijven prima op de current branch blijven en dan kunnen ze MS de schuld geven als er iets fout gaat, of ze kunnen zelf het heft in handen nemen. Waarom zou je mensen die keuze ontzeggen? Alleen als je er absoluut geen vertrouwen in hebt dat ze zelf overwogen keuzes kunnen maken. Daar ben ik niet van gediend. MS doet alsof je een klein kind bent.

edit: dat je op de CBB een jaar uitstel kunt krijgen maakt wel een hoop goed. Dat is in veel opzichten gelijk aan het schuifje "ik wil niet updaten totdat het veilig is"

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

En daarom zijn de LTSB branches van Windows 10 (voor zakelijke toepassingen) net ff wat anders. Daar heb je, als sysadmin, wél die controle.
Maar MS geeft expliciet aan dat het niet de bedoeling is dat je die op alle user systemen gaat draaien. Het is voor echt kritieke systemen. De meeste gebruikers zullen dan in het meest conservatieve geval de updates een jaar na release gepusht krijgen. Nou ga ik er wel vanuit dat een jaar na deployment de meeste bugs er wel uit zijn.
Dat je dan dus voor bedrijven met dat half jaar uitstel updates wilt forceren, enfin, dat verplicht dus onverantwoordelijke admins om het ergens in te plannen. Voor de rest maakt het niet veel uit. Hopelijk doen de meeste admins er geen jaar over om een beveiligingsupdate te implementeren.
In dat opzicht is het kiezen van de business branch met die vertraging dus het schuifje wat ik noemde. Maar hier is de catch: deze is alleen op de Pro versie beschikbaar. Op Home kun je updates max 60 dagen uitstellen. Waarom worden consumenten slechter behandeld? Omdat ze onvrijwillig aan het testen moeten zodat bedrijven minder risico lopen. Daar ga je met je gratis upgrade.

Dat verklaart het op zich wel. MS richt zich met 10 op de zakelijke markt en doet het daar goed. Deze aanpak van updaten werkt voor bedrijven. Minder voor de consument.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Dan zou ik als ik jou was maar snel je Android op Apple telefoon uit zetten en ook geen Facebook meer gebruiken doen precies het zelfde.misschien nog beter je modem uitzetten.
Misschien bedoel je het goed, maar je snapt het niet. Facebook gebruiken doe je redelijk bewust dus daar valt de schade nog mee. Naar websites surfen waar Facebook plugins op staan (veel) of Google plugins (bijna alle) is waar het echte privacyprobleem zit.
En wat die websites aan plugins gebruiken heb je als gebruiker/bezoeker nu precies niet onder controle. Zie ook dit artikel: nieuws: Franse toezichthouder stelt Facebook ultimatum om overtredingen priva...
Eens het geïnstalleerd is is er geen probleem.
Als je een uefi bios hebt zal de key daar bewaard worden. Werk je met een MS account zal de key daaraan gekoppeld worden. Of beide.
Dit gaat enkel om het upgraden, niet fresh reinstall.
Je kan ook 'download' (Key)versies van Windows 10 kopen, voor maar 30 euro. Waarom is dat zo goedkoop? En is het wel legaal? :?

[EDIT: Ik heb al antwoord op mijn vraag]

[Reactie gewijzigd door iCore op 22 juli 2024 15:10]

Ik heb nog goedkoper legaal een Windows 10 Pro OEM licentie aangeschaft. Kijk maar eens in de pricewatch bijvoorbeeld. Je krijgt bij een OEM versie geen/weinig/minder support van Microsoft.
Een OEM versie heeft een hele hoop beperkingen en kan meestal niet eens meer legaal gebruikt worden voor jezelf. Zo vereist deze dat je een volledig nieuwe PC bouwt en is er sinds enkele jaren ook de bepaling dat je deze niet voor jezelf mag bouwen maar moet doorverkopen.

Daarnaast leverd MS ook geen ondersteuning op OEM versies aangezien deze ten laste ligt van de systeembouwer.
Een OEM versie heeft een hele hoop beperkingen ...
Interessant! Gelijk opgezocht, op: https://answers.microsoft...-99a8-04cb71dae9d5?auth=1

OEM versions of Windows are identical to Full License Retail versions except for the following:
  • OEM versions do not offer any free Microsoft direct support from Microsoft support personnel
  • OEM licenses are tied to the very first computer you install and activate it on
  • OEM versions allow all hardware upgrades except for an upgrade to a different model motherboard
  • OEM versions cannot be used to directly upgrade from an older Windows operating system
Ach voor thuisgebruikers is ms support minimaal en voor de prijs van een retail kan je heel wat oem keys kopen mocht je een moederbord vervangen.
En een clean install is altijd beter als een upgrade.

Totaal geen reden om een retail te halen dus.
Een OEM versie heeft een hele hoop beperkingen en kan meestal niet eens meer legaal gebruikt worden voor jezelf. Zo vereist deze dat je een volledig nieuwe PC bouwt en is er sinds enkele jaren ook de bepaling dat je deze niet voor jezelf mag bouwen maar moet doorverkopen.
Doorverkopen ? :) Aan wie ? En wie checkt dat.?
''Ik verkoop hem aan mijn broer en die verkoopt hem mij terug.''
Nul beperkingen voor mij. Wie wil er support ?

Neen, allemaal ernstig overtrokken.
Da's dan een OEM versie, die is officieel niet bedoeld voor mensen die de pc waar de installatie op komt al in gebruik hebben.
En dus in feite illegaal.
Volgens mij hebben ze die eis al lang laat vallen, ik lees het in ieder geval niet meer terug op deze pagina. Je kan niet upgraden met een OEM versie, maar de voorwaarde dat het een nieuwe PC moet zijn lees ik daar niet.
Volgens mij hebben ze die eis al lang laat vallen,
Tegenwoordig is het voor een 'pc-builder' en dat ben ik ook als ik mn eigen pc bouw.

Maar goed, het wordt cashen voor MS als gratis versies niet meer bestaan en de prijzen stijgen.
Gelukkig heb ik nog tot 2023 met mijn win81
Ook na 2023 wekt he nog exact hetzelfde.
Da's dan een OEM versie, die is officieel niet bedoeld voor mensen die de pc waar de installatie op komt al in gebruik hebben.
En dus in feite illegaal.
Dat had ik net gelezen op het forum, vandaar mijn edit.
Dit hoeft niet! Mijn Windows 10 Pro key was $4, en die is Retail.
Hoe doe je dit vanaf Windows 7 Enterprise?
Enterprise valt helaas buiten de boot als het gaat om de gratis upgrades.
Ik denk dat als heel veel bedrijven van 7 Enterprise naar Windows 10 overstappen dat dan die 1 miljard heel hard bereikt is. Zo heb ik meerdere laptops met Windows 7 Enterprise erop. Als ikzelf mocht kiezen had ik allang Windows 10 gehad, maar de upgrade binnen een bedrijf duurt gewoon heel lang en dat is wat dat betreft best wel jammer.
Als ikzelf mocht kiezen had ik allang Windows 10 gehad, maar de upgrade binnen een bedrijf duurt gewoon heel lang en dat is wat dat betreft best wel jammer.
Het is ook niet makkelijk om iedereen naar W10 te brengen. Sommige mensen die wat ouder zijn, zijn gewend aan W7 en kunnen de grote veranderingen in W8.1 en W10 niet aan. Waar ik mijn eindstage heb gelopen, waren er tussen de 120.000 en 150.000 systemen waarop Windows 7 Professional zat. Vaak wordt het gedaan omdat sommige software en/of hardware niet compatibel is met de nieuwste versie van Windows. Daarnaast moet je ook personeel bijscholen, hoe zij met Windows 10 om moeten gaan. de IT kant moet dan ook tig images voor WDS maken (als je verschillende systemen hebt), WSUS moet ingesteld worden dat er ook updates binnen gehaald moeten worden voor W10. En je moet dubbele ondersteuning bieden (systemen waarop W7 nog geïnstalleerd staat + de upgrade naar W10).

Maar goed, ik had het ook gezien dat bijna iedereen naar W10 zou overstappen, maar ik denk dat het te maken heeft met W8.1. Niet iedereen vond de Metro Interface fijn en veel mensen raakten verward, waar wat stond. Ik vond juist de Metro Interface fijn, misschien omdat de interface al op de Xbox 360 aanwezig is.
Als je als bedrijf nu nog images aan het maken bent omdat je tig verschillende systemen hebt moet je eens naar je proces kijken. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit veel sneller te doen.
Een nieuwe image maken is ook echt het probleem niet, toen ik nog werkplekbeheer/imaging deed had ik een nieuwe versie meestal klaar om uit te rollen op de dag dat het OS officieel verkrijgbaar was. De 2200 applicaties die we aan onze eindgebruikers aanbieden daarentegen...
Als je als bedrijf naar Win10 gaat, kun je de image het beste zo stock mogelijk houden en alles met policies en iets als SCCM doen. Vooral omdat de versie nu een stuk kortere support periode hebben, en je dus op een constante upgrade cyclus moet zitten (wat op zich niet verkeerd is, dit forceert men ook constant stil te staan bij de processen en versies van andere applicaties). Of in ieder geval iedere keer naar de één naar laatste build schuiven. (Dus nu naar de Creators Update ipv de Fall Creators Update)

En dan wil je eigenlijk gewoon de stock image hebben, dat maakt het allemaal een stuk makkelijker vooral omdat al je SCCM configuratie (bijvoorbeeld) vrij goed naar iedere volgende versie gaat.
[...]


Het is ook niet makkelijk om iedereen naar W10 te brengen. Sommige mensen die wat ouder zijn, zijn gewend aan W7 en kunnen de grote veranderingen in W8.1 en W10 niet aan.
We zijn op dit moment vollop bezig met de omschakeling van 7 naar 10 en ik kan je zeggen dat ik van de duizenden gebruikers die over zijn nog niemand heb horen klagen over het feit dat Windows er anders uit ziet of ze er niet meer mee overweg kunnen. Zijn er verschillen tussen 7 en 10? Ja. Zijn die onoverkomelijk? Absoluut niet.
Waar ik mijn eindstage heb gelopen, waren er tussen de 120.000 en 150.000 systemen waarop Windows 7 Professional zat. Vaak wordt het gedaan omdat sommige software en/of hardware niet compatibel is met de nieuwste versie van Windows.
En dan heb je nog 3 jaar om rond te geraken. In 2020 moet je sowieso over want is het gedaan met de beveiligingsupdates voor Win7. Als een IT afdeling vandaag niet bezig is met die upgrade moeten er dringend enkele mensen ontslagen worden zodat je nog op tijd klaar bent met je upgrades.
Daarnaast moet je ook personeel bijscholen, hoe zij met Windows 10 om moeten gaan.
Voor het personeel valt het dus mee. Het is niet zoals met de overgang van Office 2003 naar 2007. Daarnaast hebben vele mensen reeds ervaring Windows 10 van thuis uit.
de IT kant moet dan ook tig images voor WDS maken (als je verschillende systemen hebt), WSUS moet ingesteld worden dat er ook updates binnen gehaald moeten worden voor W10. En je moet dubbele ondersteuning bieden (systemen waarop W7 nog geïnstalleerd staat + de upgrade naar W10).
Niets nieuws dus, hebben ze al kunnen oefenen met de overgang van XP naar 7.
Voor mensen die de bediening neit aankunnen, kun je ook classicshell uitrollen.
Voor bedrijven zijn die licentie kosten vaak een stuk lager dan de kosten van de migratie zelf en het updaten van oude software voor het nieuwe OS.

Vaak zie je ook dat veel organisaties wel upgraden naar 10 maar dit dan over laten aan de lokale ICT afdelingen op locaties die dit dan weer niet gelijk doen omdat het huidige systeem werkt en ze de noodzaak er van niet zo snel zien.

Hierdoor heb je dus dat werknemers op locatie A wel 10 hebben en op locatie B niet, binnen dezelfde organisatie 8)7
Is die licentie UEFI gebonden, of achteraf ingevoerd ?
Zou de PC een 'originele' licentie 7Pro hebben ( onderkant ) dan kan je die nog steeds gebruiken.

Je verliest alleen de enterprise mogelijkheden, en dat is iets waar je bij het bedrijf moet aankloppen OF dat zomaar mag/kan
Wat is de reden dat je bedrijfsmatig win10 wilt gebruiken?

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Om een OS te blijven gebruiken dat actief ondersteund wordt? Binnen 3 jaar is het gedaan met Windows 7 en daartegen moet je over zijn.
Dus je gebruikt het alleen omdat je een negatief resultaat over 3 jaar wilt vermijden. Niet omdat win10 iets toevoegt? Case in point.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Kan genoeg redenen verzinnen hoor. Alle nieuwe security features (DeviceGuard, CredentialGuard, Windows Hello, Secure Boot) en daarnaast de mogelijkheid tot Azure AD Join en het managen vanuit Intune, etc..
Maar dat is niet het eerste wat bij meneer Blokker opkwam. Dat vind ik interessant.

Overigens was secure boot er ook al bij windows 8. Het is nml. een UEFI feature. OS hoeft alleen maar signed te zijn om er gebruik van te maken, voor zover ik weet.

Al die beveiligingsfeatures zijn leuk. Goede ontwikkeling. Het is erg jammer dat je win10 moet gebruiken om ervan te kunnen profiteren.

[Reactie gewijzigd door Origin64 op 22 juli 2024 15:10]

Klopt natuurlijk :+ Daarnaast zijn er nog wel meer features hoor....ik doe namelijk niet anders dan enterprises helpen om van Win7/8 naar Windows 10 te gaan....eventueel met een move van SCCM naar Intune. Heeft vanuit beheeroogpunt een boel voordelen, maar ja je moet dan wel op Windows 10 zitten :+
Maar als je enterprise hebt om bepaalde redenen maar het niet echt nodig hebt, dan kun je het upgradeproces best wijs maken dat je een Pro versie hebt. Zo heb ik gehoord...
Voor enterprise heb je altijd een abonnement nodig. Upgraden naar Windows 10 is dus een kwestie van je abonnement omzetten. Het is een heel ander licentie model dus ook logisch dat ze niet op dezelfde manier te updaten zijn als een consumentenversie.
Klopt. Windows Enterprise kan alleen als je een Enterprise Agreement hebt met Microsoft. Daar kom je alleen in aanmerking voor als je een x-bedrag neerlegt voor je bedrijf.

Maargoed, als je een Enterprise Agreement afsluit en je bedrijf groot genoeg is neem je daar Software Assurance (SA) bij en mag je gewoon naar de Windows versie die je wenst (bv. 7, 8, 8.1, 10). Let op, je mag dan niet van editie wisselen als je bv Windows 10 Home wilt. Dus als je al een Enterprise Agreement had voordat Windows 10 uit kwam en je hebt SA, mag je nu gewoon upgraden.
Enterprise is niet voor consumenten en is alleen te upgraden als je daar via je abonnement recht op hebt. Software Assurance dus.
Sorry, niet goed gelezen. Je hebt gelijk. Met SA mag je van versie wisselen.

[Reactie gewijzigd door xMuchux op 22 juli 2024 15:10]

Je kunt Windows downgraden naar pro.
HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion
https://answers.microsoft...3a-4d32-bf3a-e897619a82f7
Misschien stel ik hier een domme vraag, maar ...

Ik werk zelf nu nog steeds op Windows 7 op een 2600k.

Dus stel ik ga een Windows 10 upgrade dpem, zoals hier genoemd, en ik heb later een verse installatie nodig (geen backup terugzetten) hoe gaat dat in zijn werk?
Kan ik ergens bij Microsoft een versie legaal downloaden die ik op een schijf of wat dan ook zet en dan installeer en activeer met de upgrade key?
Je kan een download krijgen van MS. Die herkend jouw systeem dus je hebt dan geen upgrade keys meer nodig.
Eens er W10 op een toestel gestaan heeft kan je gewoon de installer downloaden bij MS en hoef je zelfs geen key meer in te geven.
Ja de media creation tool downloaden en daarmee de laatste iso binnenhalen. Omdat je pc al geactiveerd is geweest zal de schone installatie ook weer automatisch activeren.
Je kan vanaf deze pagina: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10 de nieuwste versie van Windows 10 downloaden. Als Windows 10 eenmalig is geïnstalleerd en geactiveerd op je hardware, dan zal Windows 10 zichzelf weer activeren bij een herinstallatie op diezelfde hardware. Je kan dan dus het invoeren van de key overslaan bij een herinstallatie want die heb je dus niet.

Behalve als je je CPU of moederbord vervangt, dan kan je telefonisch nog activeren. Of je kan je installatie koppelen aan je Microsoft account mocht je die hebben, dan weet je zeker dat je installatie geactiveerd blijft.

[Reactie gewijzigd door Nostalgia_Realm op 22 juli 2024 15:10]

Ja...je kunt op de MS site vrij eenvoudig de images van 7, 8.1 en 10 vinden. Gisteren nog een Asus EeePC (1005PX) up-to-date gebracht door eerst 7 Starter te installeren en tijdens de upgrades naar 8.1 en 10 zijn bijna alle instellingen geruisloos overgegaan.

De key is mij in ieder geval nergens gevraagd en de windows 10 activatie is gewoon zichtbaar in mijn systeemoverzicht. Waarschijnlijk zit de key ergens nog in mijn BIOS verstopt...

Misschien dat je hier iets aan hebt? Zelfs zonder activatie mag je je installatie gewoon legaal gebruiken, maar dan heb je rechtsonder wel een melding en sommige (personalisatie)instellingen kun je dan niet bewaren.
Microsoft bied gewoon een download tool aan ("Windows Media Creator") waarmee je een ISO/installable-USB kunt maken.
Je kan via de MS website de ISO voor Windows10 gewoon downloaden.
Microsoft maakte de upgrade naar Windows 10 een tijd lang gratis, maar tegenwoordig kost een licentie van de Home-editie 145 euro en voor Pro moeten klanten 259 euro neerleggen.
Tot voor zeer kort was deze ook te verkrijgen voor rond de 20 euro, zie de grafiek in de pricewatch:

pricewatch: Microsoft Windows 10 Pro NL 64bit OEM

Weet iemand wat er met die mogelijkheid is gebeurd? Officieel is de OEM versie alleen bedoeld voor systeembouwers maar het was gewoon een prima legale licentie zonder problemen met software updates en 'genuine windows' licentiechecks. Heeft MS die verkopers juridisch aangevallen?

Ik heb die mogelijkheid enkele keren dankbaar gebruikt en vind het jammer dat die nu verdwenen is. Vooral voor VM's is die 130 euro erg veel om neer te leggen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 15:10]

Het is niet omdat je windows zich laat activeren dat je daarom in orde bent met je licentie. Deze licenties bevonden zich dan ook in een grijze zone als het op legaliteit aankomt. Het zou me ook niet verbazen dat MS deze verkopers zoveel mogelijk probeerd tegen te houden.
Dat weet ik. Maar Grijs vs Wit is me het enorme prijsverschil wel waard. Puur als gebruiker gezien, functioneel is het gewoon hetzelfde. Het werkt en het zeurt niet over updates of genuine advantage gedoe. Het enige praktische verschil als je de boxed versie koopt is dat je een miljardenbedrijf een extra 100 euro hebt toegestopt en daar niks extra's voor terug krijgt behalve een kartonnen doosje.

Zolang die mogelijkheid er is blijf ik hem gewoon gebruiken. Zeker voor VM's.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 15:10]

De verkopers zijn er nog wel, ze staan alleen niet meer in de pricewatch.
Aha, bedankt!! Dan zal ik de websites waar ik ze gekocht heb even opzoeken.
Tijdje geleden zelf één gekocht voor 7 euro en daarna nog 3 voor geloof ik zo'n 9 euro ps via hier (http://www.allkeyshop.com...al-cd-key-compare-prices/) en alles werkt gewoon na behoren op alle laptops.

[Reactie gewijzigd door beezjeh op 22 juli 2024 15:10]

Je bent me net voor. Wilde precies hetzelfde posten.
Je kunt zelfs bij PSNGames de retail versie voor €19.99 kopen.
Zouden ze dan eindelijk stoppen met het ongewenst door mensen hun keel te rammen? :)
Mensen willen niet, dus dan maar niet zal MS denken.

In 2020 zijn al die Win 7 gebruikers de sjaak :)
In 2020 zijn al die Win 7 gebruikers de sjaak
Net zoals alle XP gebruikers de sjaak waren? Dan zal het nogal meevallen lijkt me zo. Bovendien kun je voor windows 7 op dezelfde manier nog steeds updates krijgen als voor XP: door de machine wijs te maken dat het windows 7 embedded / POS is. Die support loopt langer door.
Lekker je eigen voor de gek blijven houden met een oeroud OS dan 8)7
Zolang het werkt... ik ken mensen die nog steeds een xp bak draaien en na 12 naar draait het nog steeds en doet het alles wat het moet doen. Het is maar net wat je wensen zijn.
Is sommige gevallen is security simpelweg een non issue.
Heck in ken een bedrijf dat nog steeds op een dos 3.11 systeem (client) werkt omdat het simpelweg nog steeds de orders er goed uitgrold.
Volgens mij als een pc eenmaal een keer w10 geactiveerd heeft, blijft ie dat. Als je dat nu doet en daarna verder gaat met 7, kan je later altijd weer met 10 verder omdat ie al geactiveerd is. Licenties van 10 zijn pc gebonden.
idd, zolang de PC niet drastisch van hardware veranderd kan deze weer authenticated worden. Ook als je na de Windows 10 upgrade hem helemaal wiped en er Windows 7 of 8 op zet.

Je zal dan alleen via de media creation tool een Windows 10 installer moeten maken ipv met de upgrade tool. Maar de procedure is daarna in principe hetzelfde.
Die media Creation Tool bevat de optie 'deze pc upgraden', dan kan je dus gewoon nog steeds upgraden ipv met een USB stickje in de weer
Ook als je PC wel drastisch van hardware verandert kun je de licentie meenemen volgens mij, zolang je hem aan je Microsoft account gekoppeld hebt (moet je hem wel eerst ontkoppelen - als je moederbord 'poef' zegt lukt dat natuurlijk niet).
Volgens mij alleen als je een "echte" licentie hebt gekocht en niet een upgrade vanaf een oud OS.

Een installation gedaan met een OEM key kan ook niet meegenomen worden ook al is deze aan een MS account gekoppeld.

Ik heb een 20 tal Asus G701VI die via een OEM key Windows 10 Home hebben. Deze zijn allemaal aan mijn MS account gekoppeld maar als ik een nieuwe PC image dan kan deze niet zomaar Windows 10 Home authenticaten. Ook al heb ik dus in principe 20 licenties.
Interessant - ik heb er geen problemen mee gehad, maar dat waren allemaal W10 professional licenties, geen W10 home.

Misschien heb ik gewoon geluk gehad :)
Hmm, ik was net zo enthousiast over de w10 prijzen van ca 20 euro voor een home oem versie.
Maar die kan ik nu ook niet meer terug vinden in de pricewatch? Die prijs was dus geen blijvertje?
Jammer, voor die prijs hoefde ik echt niet na te denken. Koop gewoon zonder gezeur...
Hmm, ik was net zo enthousiast over de w10 prijzen van ca 20 euro voor een home oem versie.
Maar die kan ik nu ook niet meer terug vinden in de pricewatch? Die prijs was dus geen blijvertje?
Jammer, voor die prijs hoefde ik echt niet na te denken. Koop gewoon zonder gezeur...
Je hebt ze nog wel, maar OEM versie's zijn eigenlijk bedoeld voor al in elkaar gezette computers. Zie forum voor meer info.
Je hebt ze nog wel, maar OEM versie's zijn eigenlijk bedoeld voor al in elkaar gezette computers. Zie forum voor meer info.
Ik weet dat de oem's voor de PC bouwers zijn. Alleen voor wat ik nu zie is
dat die prijzen ineens gigantisch gestegen zijn. De prijs x4

pricewatch: Microsoft Windows 10 Home NL 64bit OEM
Kijk maar naar de prijssprong van 20 naar 85 euro voor een oem.
Tja, zo hey .. dat is niet niks.
Hoi Proxxima,

De verkopers bestaan nog steeds en verkopen nog steeds. Kan me alleen voorstellen dat tweakers.net zo nu en dan een telefoontje van MS of van reguliere distributeurs krijgt of ze die liever niet in de pricewatch willen opnemen. De normale distributeursprijs voor enkele stuks Windows 10 OEM zit ergens in de buurt van de huidige pricewatchprijs. Ik zal ze hier niet vermelden maar heb met meerdere van die goedkope leveranciers zaken gedaan. Je weet me te bereiken als je meer wilt weten.

Het gaat soms om keys die je niet online maar wel telefonisch kunt activeren, dus mogelijk bestemd voor verkoop in andere regio's of tweedehands (een grijs gebied maar voor zover ik weet moet MS dat toelaten ook al is het strijdig met de eigen voorwaarden).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 15:10]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.