NetMarketShare: Windows 10 heeft Windows 7 ingehaald

Windows 10 heeft het bijna tien jaar oude Windows 7 ingehaald wat betreft marktaandeel op desktop-pc's en laptops, volgens de december 2018-statistieken van NetMarketShare. Windows 10 zou nu op bijna 40 procent van alle Windows-systemen draaien.

De marktaandelen van Windows 10 en het nog altijd populaire Windows 7 lagen in oktober en november al dicht bij elkaar, maar in december zou het omslagpunt hebben plaatsgevonden, volgens de cijfers van NetMarketShare. Windows 10 heeft volgens de dienst een marktaandeel van 39,22 procent van alle Windows-systemen, tegenover 36,9 procent voor Windows 7. Waarschijnlijk heeft vooral de adoptie van Windows 10 door de zakelijke markt voor de omslag gezorgd. IDC constateerde al eerder vorig jaar een overstap naar Windows 10 door zakelijke gebruikers.

Overigens vond de inhaalactie van Windows 10 op Windows 7 volgens een concurrerende dienst van NetMarketShare, StatCounter, al een jaar geleden plaats. Volgens statistieken van die dienst heeft Windows 10 inmiddels een Windows-marktaandeel van 52,7 procent, tegen 35,55 procent voor Windows 7. De afwijking ligt hoogstwaarschijnlijk bij de verschillende manier van meten, maar de diensten geven hier weinig details over. NetMarketShare gebruikt browserdata van 'honderd miljoen sessies per maand, gedistribueerd over duizenden websites'. StatCounter hanteert trackingcode die op meer dan twee miljoen sites wereldwijd geïnstalleerd zou zijn en die maandelijks miljarden pageviews zou registreren.

Op Tweakers is Windows 10 Windows 7 al in 2016 ruimschoots gepasseerd, zoals in het jaaroverzicht is te zien.

Windows-statistieken van NetMarketShare

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-01-2019 • 14:14

209 Linkedin

Reacties (209)

Wijzig sortering
Niet heel verwonderlijk aangezien iedere nieuwe computer met MS erop, Windows 10 draait. Vind het eerder wonderlijk Windows 7 als toch een oud systeem, nog zo lang stand houdt. Je kan toch niet zeggen dat MS niet zijn best gedaan heeft de gebruikers op Windows 10 over te krijgen. Je moest je best doen om het bij Windows 7 te houden.

Het zegt wat over Windows 7 maar misschien ook Windows 10. Vind 7 een mooi systeem. Vind ook dat MS aan het klooien is geslagen, 8, 8.1, 10. Het is hinken op 2 gedachten, oud en nieuw met ook het onvermijdelijke appwinkeltje. Het uiterlijk van die systemen heeft me nooit bevallen, vind het ronduit lomp uit zien. Geldt bijvoorbeeld ook voor Office, 2010 vind ik daar nog de laatste knappe variant.

En wat me helemaal niet bevalt, daar is MS niet enig in, is dat je OS tegenwoordig ook tot een soort datagraaier is verworden. Dat is onprettig en hoort niet bij een OS. Al heb ik wel eens begrepen dat Windows 7 dat met de updates ook is geworden maar dat weet ik niet zeker. Dan raakt het vertrouwen weg. Dus nu 7 alleen nog voor dingen die ik niet onder Linux kan doen,

Was overigens wel heel tevreden over mijn windows phone ooit prima ding, maar dat is allemaal richting de prullenbak verdwenen. Onbegrijpelijk.
Ik ben bezig over te stappen van XP naar 10 (tussenliggende versies heb ik overgeslagen). Ik moet zeggen dat er voor het dagelijks gebruik weinig veranderd is, de dagelijkse handelingen lijken grotendeels hetzelfde.

Overigens heb ik met een vuurmuur alle verkeer met Microsoft geblokkeerd. Die zet ik dan wel tijdelijk even open wanneer ik Windows wil updaten.
Mag ik vragen waarom je nog Windows XP gebruikt? Voor thuisgebruik lijkt me dit toch zeer onveilig. Er komen ook geen beveiligingsupdates meer voor uit.

Doe jezelf en je netwerk een plezier en upgrade naar een versie die wel ondersteund wordt.

Edit: als dit om systeem kritieke processen gaat heb ik niks gezegd. Daar ken ik nog veel gevallen van XP gebruik

[Reactie gewijzigd door skunkopaat op 1 januari 2019 21:28]

Omdat een nieuwe versie van Windows geld kost en het veel moeite kost om het hele systeem weer zo in te richten als nodig. Ik ben geen 'tante Truus' en weet wat ik doe.
Ik ben geen 'tante Truus' en weet wat ik doe

Degene die dat zeggen bij ons op de dienst veroorzaken de meeste problemen, dat zijn degene die denken dat ze alles weten op IT gebied en doen maar wat zonder er bij na te denken en klikken op alles.
Is dat erg eigenlijk? Ik heb mijn systemen meerdere keren de soep ingedraaid en altijd weer zelf opgelost. Vrijheid en verantwoordelijkheid.
je hebt windows XP, ik ken je :P :P :P
Ik werk niet in IT, klik nooit zomaar op iets, heb mijn browser en Office extreem beveiligd, open niet eens zomaar een Office-document van een vriend, heb de laatste 10 jaar nog nooit malware gehad. En zoals ik al zei merk ik qua dagelijkse handelingen in de praktijk weinig verschil met XP (het voordeel zit voor mij louter onder de motorkap). Nu jij weer.
Je weet vaak niet of je pc besmet is ;)
Uiteindelijk zou een virusscanner dat toch op moeten pikken.
"Uiteindelijk" kan heel erg lang zijn. En sommige virussen zijn heel goed in zichzelf te verstoppen :P
"klik nooit zomaar op iets, heb mijn browser en Office extreem beveiligd"

dit is ook zo een goede, als je dan vraagt hoe heb je dat gedaan? dan krijg je zo een antwoord als ik heb avg-free geinstalleerd en men windows firewall staat aan 8)7 8)7
Via internet kost zo'n licentie op een slechte dag iets meer dan een tientje voor de Pro-edition. In vergelijking met de veiligheidsrisico's die het gebruik van XP met zich mee brengt, lijkt me dat niet de moeite.

Iemand die geen 'tante Truus' is, zou vrijwel geen moeite moeten hebben met de overstap naar een ander besturingssysteem, zeker niet als het een doorontwikkeling is van het huidige systeem. Overigens vindt tante Truus zichzelf meestal ook geen stereotype 'tante Truus'.
En waarom zou diegene geen 'moeite' moeten hebben met het overstappen? Ik gebruik veel verschillende programma's die niet zomaar, of niet op dezelfde manier, werken op Windows 10. Dat is het probleem wat de meeste tijd kost, eindeloos Googlen om dingen goed werkend te krijgen, of code aanpassen in programma's waarbij ik dat kan. Verder is er nog het verwijderen van bloatware, het grondig beveiligen tegen het lekken van privégegevens naar Microsoft, het instellen van de firewall-software, het uitzoeken hoe Windows 10 precies werkt met partities en MBR en welk imaging-programma daarmee het beste werkt, uitzoeken welke Group Policies ik moest veranderen. Alleen al het werkend krijgen van één programma kostte me b.v. een hele avond: je bleek uiteindelijk verschillende Visual C++-redistributables nodig te hebben, waaronder de 2005-versie, maar die weigerde Windows te installeren met een dubieuze foutmelding (dit is dus op een schone installatie van Windows 10). Enz. enz.
Sorry hoor, Als je geen tante Truus bent.
Dan is juist het helemaal een kleine kleine moeite om je systeem weer helemaal in te richten zoals wil.

Ga lekker gezellig op de bank zitten tijdens de favo serie/film van vrouw/vriendin klets wat mee en onder tussen richt jij je pc in. Jij blij, Je vrouw blij dat je Dirty dancing of the nanie voor de 20x met schuin oog mee wil kijken.

En wat kost Windows 10 nu eigenlijk. Die paar euro per jaar ( voor een iter’s een paar centen ) je hebt een goede baan en vaak kan je mee liften op je baas of je eigen zaak. Je koop iets waar je 10 jaar lang plezier van hebt. Waarschijnlijk is je mobile telefoon of je deurbel duurder of je pakje sigarete permaand Duurder dan Windows 10

[Reactie gewijzigd door xbeam op 2 januari 2019 07:31]

Ik ben nu al een tijd bezig met de overstap, en het is best veel werk. Nog steeds werkt niet alles zoals het op XP werkte. Ben nog lang niet klaar en moet wellicht ook code aanpassen in programma's. En jij weet helemaal niet of ik een goed salaris heb.
Klopt ik weet niet of je een goed salaris hebt maar als iter/of in de branch actief zijnde heb je het in Nederland zeker niet slecht.

En zoals jij je zelf omschrijft werkend met xp en en claimt je zelf goed te beschermen met een firewall of deze next generation is geen flauw idee (zijn vaak duurder dan Windows 10) en nog als reactie dat je code moet gaan aanpassen.
Claim je skils the hebben die in Nederland zeer goed betaald worden.

Maar zoals @Tr1pke al zegt is personelijk houding een bedrijfs risico.

Bij ons hebben de de ontwikkelaars thuis gewoon hardware van de zaak niet alleen een computer maar wifi en gateway en switches.

Zodat zeker weten een goede firewall en WiFi beveiliging hebben en veel beleanrijker up to date zijn thuis onder zelfde condities kunnen ontwikkelen
Ik zie hier allemaal aannames. Ik werk niet in IT. Ik had het over een software-firewall, die gebruik maakt van de ingebouwde firewall-api van Windows 10. Enz. Op XP heb ik al 10 jaar geen malware gehad.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 2 januari 2019 12:46]

Mag ik vragen waarom je nog Windows XP gebruikt? Voor thuisgebruik lijkt me dit toch zeer onveilig. Er komen ook geen beveiligingsupdates meer voor uit.
XP wordt nog ondersteund tot april 2019, dit voor pos systemen. Je kan dus nog perfect een clean XP installatie uitvoeren, nadien een kleine aanpassing in je register maken zodat je systeem "pos ready" is en je kan je systeem nog compleet updaten, inclusief beveiligingsupdates.
Zelfs de Live security essentials doen het nog.

Heb onlangs nog een XP machine opnieuw geinstalleerd, weliswaar om oude games er op te draaien.
Let wel dat pos en andere non-consumer meuk niet dezelfde beveileging updates krijgt als win 7-10. Een pinautomaat is nou niet echt gebouwd om het netwerk af te struimen naar sites met gekke popups. Dat soort update zijn wss alleen netwerk gerelateerd en niet om bepaalde lekken in XP te fixen.
Jawel hoor. Ook XP heb gewoon de Meltdown en Spectre patches gekregen.
Ik ben bezig over te stappen van XP naar 10
..wanneer ik Windows wil updaten.
Iets zegt mij dat die upgrade niet zal gaan lukken :+
Ik bedoelde Windows 10 van de nieuwste updates voorzien.
Sorry maar als je in 2018/2019 nog Windows XP gebruikt en je komt op tweakers, wat toch een platform voor IT enthousiastelingen is, dan heb je wat mij betreft echt een plaat voor je kop.
Liever een Tweaker met XP dan tante Truus die niet weet wat ze doet.

(Sorry tante Truus!)

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 1 januari 2019 22:23]

@GrooV heeft inderdaad geen unieke opmerking, maar hij heeft wel degelijk gelijk.
Een OS update kan geen 4 jaar duren (release datum Windows 10, 29 juli 2015). Uiteraard moet je kijken hoe je programmatuur gaat vervangen die eventueel niet meer werken, maar 4 jaar...
'Kan'? Alles kan. Het is een keuze met voor- en nadelen.
Telkens wanneer ik een w10 in mijn handen krijg erger ik me dood aan alles. De advertenties, de 'appjes', de look and het gebrek aan informatie "oops er is een probleem". Probeerde deze week nog een nieuwe PC in mijn thuisgroep te krijgen, blijkt dat w10 dit niet meer ondersteunt en dat ik op zoek moest naar 3th party software. Ik blijf lekker op w7 tot het einde der tijden
na een clean install candy crush moeten verwijderen |:(
Windows 10 is een beetje een telefoon kopen met daarop voorgeinstalleerde software die je eigenlijk helemaal niet hebben of gebruiken wil. Ik zit nog op 7 X64 en dat bevalt prima. Het aantal mislukte update's dat m'n omgeving heeft gehad is zo enorm hoog geweest al sinds release van W10.

Bij W10 ben je gewoon het (beta) testproduct en inderdaad de data die ze verzamelen over je is indirect het verdienmodel bij W10. Doe maar gewoon niet. Als W7 EOL raakt stap ik over op Linux. Volwassen genoeg anno 2019 en niets dat je er niet mee kunt ten opzichte van Windows.

Ze zijn gewoon een richting ingeslagen die mij niet bevalt. Een OS behoort gewoon te doen wat het doen moet. De telemetry in W7 valt er gewoon uit te slopen. Het is niet ingrijpends zoals in W10 in dit geval.
Ik draai nog altijd windows 7.
Was mis ik?

Ik mis allemaal truukjes om sneller te booten, zoals het standard het geheugen naar disk geschrijven ipv echt af te sluiten. Maar ik heb een SSD en mijn boot tijd is iets van 10 - 15 second wat snel genoeg is.

Ik mist direct x 12 in games, maar ik speel niet zo heel veel games.

Wat mis ik niet? Een besturingssysteem daar ik door en door ken waar alles op dezelfde plaats blijft zitten en je niet drie verschillende control panels hebt.

Geen last van al dat spy stuff dat standaard aan staat.
Een hoop onzin die ik niet nodig heb. Mijn windows ziet er oer lelijk uit, wat ik geef niet veel over hoe mooi alles er uit ziet. Zolang het maar vlot werkt met alles op de plaats waar het moet zitten. Tot ze met een besturingssysteem komen dat ze direct kun besturen met je gedachten ken ik geen betere manier om het allemaal te besturen dan gewoon een muis. Dus dat constant tweaken van de gebruikers interface, voor mij hoeft dat allemaal niet. Da's gewoon vervelend.

En ga ik ooit een versie van windows draaien die nieuwer is dan windows 7?

Noppe, want ik doe meer en meer op mijn linux. Video editing doe ik nu op linux, muziek maken ook meer en meer en gamen ook meer en meer. Als de linux desktop zich blijft door ontwikkelen dan eindigt mijn windows gebruik ergens de komende 5 jaar. Begrijp me niet verkeerd. Ben al 10 jaar een tevreden gebruiker van Windows 7 wat een prima besturingssysteem is.

Maar ik kan niet wachten tot linux het helemaal heeft overgenomen, want dat is gewoon NOG beter.

[Reactie gewijzigd door Kain_niaK op 2 januari 2019 08:21]

die lumia 950XL, is een blijvertje, wat een brilliant ding is dat
ik ga niet eens hem wegdoen voor android al is het gratis
en dat is het
W7 is pas EOL per 14 januari 2020, dus ik verwacht dat komend jaar bijzonder veel bedrijven nog even zullen overstappen naar W10.

W10 is niet verkeerd, natuurlijk is MS aan het klooien met gegevens van gebruikers, maar dat probeerde MS ook al onder W7. Office 2016/2019 werkt uitstekend, zeker als je online diensten zoals Office 365 gebruikt (integratie).

Ik zit me ook zeer af te vragen in hoeverre het appwinkeltje uiteindelijk bestaansrecht behoud, tenzij MS daadwerkelijk de Apple toer opgaat met Windows...

Datagraaien gebeurt natuurlijk al heel wat jaartjes, maar dat was een van die niet besproken zaken die nu vol in de media schijnwerpers staat. Ik vermoed dat zeker vanuit Europa daar de komende jaren steeds harder op gehakt wordt.
Opmerkelijk dat XP nog steeds zoveel wordt gebruikt. Dat zullen ook vooral nog een aantal (grote) bedrijven zijn en mensen in 2de/3de wereldlanden?

Maar met zo'n systeem het Internet opgaan is toch vragen om problemen..
Je wil niet weten hoeveel apparaten nog op windows xp draaien, waarvan je het niet zou verwachten (pinautomaten, reisinformatie-displays, etc.). Het is niet rendabel om tussentijds dat soort apparaten te upgraden...
"Je wil niet weten hoeveel apparaten nog op windows xp draaien, waarvan je het niet zou verwachten (pinautomaten, reisinformatie-displays, etc.). Het is niet rendabel om tussentijds dat soort apparaten te upgraden"
kunnen ze niet wat tijd maken voor upgrades?
dan zijn ze trouwens beter beschermd tegen internet gevaren en dat is ook wat waard.
Volgens mij zijn pinautomaten, ondanks hun verouderde Windows XP, behoorlijk goed beveiligd.

Het is maar de vraag of er bij een upgrade naar bijvoorbeeld Windows 10, niet in eerste aanleg veiligheidslekken zitten of andere zaken die niet in orde zijn. En qua functionaliteit zal het voor de gebruiker niets uitmaken of er XP of Windows 10 draait!
NetMarketShare gebruikt browserdata
Lijkt me sterk dat pinautomaten, reisinformatie-displays, etc. op het internet surfen, dus het aandeel XP zal, als je deze machines meeneemt in het totaal en bekend is hoeveel van deze machines nog XP draaien wel hoger liggen

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 1 januari 2019 15:02]

Pinautomaten en informatieschermen draaien vaak niet Windows XP, maar een embedded versie van Windows, bedoeld voor... embedded systemen.
Er zullen waarschijnlijk ook systemen bij zitten die XP draaien, zonder twijfel. Het zijn denk ik vooral de oude industriële installaties die nog niet vervangen worden want nog geen 20 jaar oud.
Heel veel machines in productie-omgevingen (fabrieken) draaien nog oude software.
Dit is zo omdat er gespecialiseerde software op deze windows machines draait en deze niet zomaar compatibel is met nieuwere windows versies.
Het "updaten" van windows kost hen minstens enkele duizenden euro's.

Let wel op, deze netwerken zijn niet verbonden met het internet. Deze draaien (meestal) volledig apart.
Snap ik maar die worden niet in dit rapport meegenomen neem ik aan, aangezien het om desktops en laptops gaat?
Pinautomaten horen ook niet zomaar "internet toegang" te hebben. Althans, in mijn tijd voor NCR werd de provisioning van die bakken gedaan over een netwerk waar 0.0.0.0/0 toegang gewoon niet mogelijk was. Ook bij de 'afhandeling' van de provisioning (eenmaal in de bankautomaat) ging over datzelfde netwerk.

Daarbij hoef je sowieso al niet te browsen op zo'n machine, dus die tellen lekker niet mee in de statistieken hier.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 1 januari 2019 17:42]

Wat me vooral opvalt is dat er een lichte stijging is te zien voor Windows XP tussen 18-4 en 18-9. Ik geloof niet dat de ''retro'' community voor XP meuk zo gigantisch groot is.
toont vooral de onbetrouwbaarheid van dit soort statistieken aan. Goed om tendenzen te zien op lange termijn, maar niet om exacte cijfers mee vast te krijgen.
Meeste fabriek apparatuur draaid nog op Winxp machines. (tenminste de fabrieken waar ik kom wel)
In ziekenhuizen zie je het ook nog heel erg veel.
Ga eens naar zuid-Europa en je vind daar al genoeg oudere systemen die nog draaien op Windows XP. Laat staan de nog "armere" landen.
De nog armere landen krijgen nog wel ns een Ubuntu pc, niks mis mee.
Ben zelf sinds maand erop over, en bevalt goed, met die Gnome3 interface het doet me denken aan MacOS, en je gelooft het niet , maar ik vind hem prettiger dan Win7, en zeker Win10. Eindelijk voelt linux intuitief, en komt niet meer met allerlei gratis zooi, althans niet Ubuntu lts.

[Reactie gewijzigd door Sjah op 1 januari 2019 18:53]

Enkele jaren geleden was ik op vakantie in Malta. Daar stond een automaat voor bustickets met een Windows NT4 error op.
+1Anoniem: 733707
@Pendaco1 januari 2019 15:31
Vraag me af of de NetMarketShare telling XP en POSReady 2009 los telt, of samen als XP. POSReady 2009 is namelijk XP SP3 voor betaalautomaten die tot dit jaar nog beveiligingsupdates ontvangt. Daar is pas over een paar maanden een probleem mee.
Ook kleinere bedrijven hoor, niemand heeft tijd om zich druk te maken met compatibiliteitsproblemen die ontstaan als je XP gaat upgraden. Dus dat blijft draaien tot het niet meer nodig is.
Als je de POSready '' hack '' gebruikt krijg je nog gewoon beveiligingsupdates binnen tot 9 april 2019, zelfs voor IE8!
( Grote ) bedrijven konden ook extra support aankopen bij MS voor een bepaalde tijd, dus dat zij nog XP gebruiken betekend niet automatisch dat deze kwetsbaar zijn voor bekende beveiligingslekken.
Duitsland. Veel Duitse bedrijven gebruiken zelfs nog vrolijk Windows Server 2003.
Een groot olieconcern had tot voor kort nog Server 2003's in hun Cloud-serverpark. Tot wij even kwamen zeggen dat we die oude zooi echt niet meer gaan ondersteunen.

Zijn ze naar 2008 nonR2 overgegaan... anno 2017.
Opmerkelijk dat XP nog steeds zoveel wordt gebruikt.
Maar met zo'n systeem het Internet opgaan is toch vragen om problemen..
XP gebruiken en het internet op gaan zijn twee verschillende dingen.
Als mn XP-machientje overlijdt ga ik er mee verder in een VM in Windows 8.1
Geen cijfers over Windows 8 ?
Het lijkt mij een beter artikel als je er Win10 vs Win8.x vs Win7 van maakt.
Zoals je al kan zien in de grafiek onder aan het artikel, heeft Windows 8.X al jaren geen noemenswaardig marktaandeel meer
Mwah, 5% voor ieder 8 en voor XP vind ik niet geheel verwaarloosbaar. Toch 10% oude zut nog online.
Bijna 50% als je windows 7 erbij rekent
Damn idd lol

sws al verbassd dat zoveel Win 7 er nog is

[Reactie gewijzigd door MASiR op 1 januari 2019 14:39]

7 was de grote XP vervanger, het is niet onlogisch dat er een generatie wordt overgeslagen, dat zag je eveneens met Vista en eerder Millenium (al was dat enkel in het home-segment).
Millenium was gewoon een draak. Verschillende consultants die gewoon vlakaf weigerden opdrachten aan te nemen waar WinMe bij kwam kijken. Teveel gezeik.

Vista had moeten zijn wat 7 is. Maar de achterblijvende support van devs en driver-ontwikkelaars heeft Vista zowat de das omgedaan, daarom kwam 7 ook zo snel.
Windows 8 kreeg een slechte naam (ook weer: luie devs) die 8.1 nooit echt weggespoeld kreeg.
Heel wat mensen upgraden hun OS nooit. Pas als zij hun PC vervangen zullen zij met een nieuwe Windows versie gaan werken.
Het aandeel van windows 8 is iets minder dan 7% zie: de cijfers van NetMarketShare.
Windows 8 is keihard afgeschoten door Microsoft met Windows 10, zoals je ziet in de grafieken is dat totaal niet meer relevant.
Voor het overgrote merendeel van de gebruikers is Windows 10 dan ook gewoon beter dan 7. Zelf werk ik al met Windows vanaf 3.1 en Windows 10 is objectief bekeken gewoon de beste tot nu toe. Het beste van Windows 7, maar dan met meer veiligheid en meer modernisering. Updaten is meer gestroomlijnd (goed voor de huis-tuin-en-keuken gebruiker), de UI is strakker (maar op sommige punten wel nog inconsistent) en alles werkt gewoon zoals 't moet werken.

Ik snap de mensen dan ook niet die vinden dat Windows 10 vergeleken met Windows 7 zo ellendig is. In feite is er niet heel veel veranderd. Veel zit nog op dezelfde plek maar een aantal handelingen zijn eenvoudiger (sommige ook niet overigens *kuch* configuratiescherm *kuch*) en er zijn wat handige vernieuwingen doorgevoerd.

Persoonlijk nog nooit zo weinig problemen gehad met een Windows als met nummertje 10. En die paar frustraties die je kunt hebben zijn vaak eenvoudig op te lossen, al dan niet met een scriptje ofzo. De mensen hier die moord en brand roepen omdat bepaalde hardware niet (goed) ondersteund wordt moeten misschien een keer naar de fabrikant van de hardware kijken en niet alleen naar Microsoft. Windows 10 ondersteunt out of the box waarschijnlijk de meeste hardware(combinaties) van alle besturingssystemen en dat is voor een nieuw OS gewoon heel netjes.
Het grote probleem van Windows 10 zijn de grote gedwongen feature updates. Voor het bedrijf waar ik voor werk plaatsen we ingebouwde Windows 10 machines bij particuliere klanten. Alleen voor hulp op afstand is heel af en toe een internetverbinding vereist. Het is echter zo dat praktisch altijd als een machine een grote update uitvoert, deze niet meer werkt zonder (veel) inspanning vanaf onze kant. In het ergste geval werkt de netwerkadapter niet meer en zullen we het probleem ter plaatse moeten oplossen. Bij elke update kun je gaan onderzoeken wat voor problemen er onstaan zijn. Met Windows 7 konden we de PC’s zonder problemen aan het internet hangen en deze automatisch laten updaten, het gebeurde zelden dat dit problemen veroorzaakte.
Ik zo'n geval zou ik zeggen updates uitschakelen, eerst testen op een systeem dat je op het eigen bedrijf hebt staan, kijken of het werkt en wat oplossingen voor eventuele problemen zijn en dan pas de update uitvoeren op externe locaties.

Ik vraag me overigens wel af wat voor specialistische dingen jullie draaien op die machines dat het na een grote update allemaal niet meer werkt.
Nou wat zijn we erop vooruitgegaan! Reclame in het startmenu. Reclame in Microsoft games... Je wordt helemaal analytisch uitgekleed met wat er allemaal naar Microsoft gestuurd wordt.

Geforceerde reboots en updates. Geforceerde feature updates, goddank hebben ze wel support tijden verruimd maar voor bedrijven is het nog steeds een drama. Daarnaast zijn er grote kwaliteitsproblemen met deze feature updates.

Er is een reden dat mensen blij zijn met Windows 7. Het bracht fantastische nieuwe handige features en meer snelheid (boot). Voor bedrijven was het een succesfactor met bijvoorbeeld bitlocker (in vista was nog niet echt werkbaar), Windows 10 brengt helemaal niets nuttigs.. Universal Apps...Startmenu tiles... Edge (die alweer op de schop gaat),

De enige reden om te upgraden is support, niets meer of minder. Zeker voor bedrijven...
Euhm. Bitlocker werkte al prima in Vista.
En Windows 10 brengt juist alles voor bedrijven: AzureAD!
Bitlocker werkte inderdaad prima in Vista maar was niet praktisch te implementeren. Als we even laten staan dat geen enkel bedrijf naar Vista over wou, met Windows 7 zijn bedrijven het echt gaan gebruiken.

AzureAD is een betaalde dienst waar veel bedrijven ook helemaal niet op zitten te wachten. Alle huidige functionaliteit in Azure AD is simpelweg om meer diensten te verkopen. Wil je wat instellen via Azure AD? Koop Intune. Wil je dat gebruikers wachtwoorden resetten? Koop Azure AD P1. Wil je inzage in zaken die fout gaan? Koop Azure AD P2. Etc.

Überhaupt moet je jezelf goed afvragen of je wel je identity provider buiten de deur wilt zetten. Je zet met Azure AD je organisatie 100% bij MS neer. Dat heeft grote gevolgen waarbij ik al meerdere organisaties spijt heb zien hebben.

Ter verdediging van MS, dit is niet hun schuld (misschien klein beetje vanwege onduidelijke licence). Organisaties hebben hun strategie niet duidelijk en/of geen kennis van de materie waardoor ze niet snappen waar ze aan beginnen.
• Azure AD is in de basis al best functioneel.
• Bitlocker is pas goed te implementeren met Microsoft-only tools sinds Intune.
• Azure AD P1 geeft de gebruiker enorm veel features als hulpmiddel om te voldoen aan de AVG, zonder daarvoor enorme investeringen te hoeven doen in on-premise servers.
• Wil je je identity provider niet buiten de deur, dan gebruik werk je hybride. Voor de eindgebruiker kan de AzureAD experience volledig seamless integrated zijn aan de bestaande lokale Active Directory.

Ik heb veel organisaties gezien waar men spijt had van AzureAD, maar ook veel organisaties waar AzureAD juist een enorme verbetering was. Was vrijwel altijd direct gelinkt aan de competenties van degenen die het moesten plannen of implementeren.
Dude, echt. Je bent naar teveel MS conferenties geweest. Je moet echt even kritisch gaan kijken naar wat je zegt want het klopt niet. Tenzij je een verkoper bent, die hebben hier blijkbaar een vrijbrief in.

• Azure AD is in de basis al best functioneel.
Azure AD biedt in de basis echt helemaal niets. Ik denk dat je ervaring is met P1 die bij office 365 zit maar "in de basis" kun je niets anders dan gebruikers aanmaken en verwijderen:
https://azure.microsoft.c...details/active-directory/
• Bitlocker is pas goed te implementeren met Microsoft-only tools sinds Intune.
Dat is onzin. Het werkte prima met Windows 7 samen met AD-based recovery keys. Intune is hier nooit bij nodig geweest. Trouwens, daar gaan we weer, nog een extra dienst die men aan moet schaffen?
https://www.microsoft.com...mobility-security-pricing
• Azure AD P1 geeft de gebruiker enorm veel features als hulpmiddel om te voldoen aan de AVG, zonder daarvoor enorme investeringen te hoeven doen in on-premise servers.
Nu praat je als een verkoper. Azure AD heeft helemaal niets met de AVG te maken. Het is zeggen dat Word een hulpmiddel is om te voldoen aan de AVG.. Vooral dat laatste, geen investering doen in on-prem.. Ow, deze servers en data zijn plotseling verdwenen? De AVG geldt alleen voor cloud?
Ik denk dat je in de war bent met Azure Information Protection. Dat is een add-on... Die weer extra geld kost! Zeker als je er wat mee wilt doen heb je P2 nodig. Die weer extra geld kost...
https://azure.microsoft.c...s/information-protection/
En dan ben je zeker niet klaar. AVG gaat om mensen en beleid. Het zegt helemaal niets over de techniek die je moet voeren...
• Wil je je identity provider niet buiten de deur, dan gebruik werk je hybride. Voor de eindgebruiker kan de AzureAD experience volledig seamless integrated zijn aan de bestaande lokale Active Directory.
Dat kan maar nog steeds moeten alle gebruikers ge-synced zijn naar AzureAD. Anders kun je geen licenties koppelen. Daarnaast is de enige optie om een ADFS cluster on-premise neer te zetten. Dat is nogal een opzet, 2 load balancers in de DMZ, 2 WAP servers in de DMZ, Firewall configuratie, 2 ADFS servers, 2 load balancers intern.
https://docs.microsoft.co...-practices-securing-ad-fs
En daar ga je weer. Wil je MFA inschakelen kom je weer in de P2 regionen. Nog weer extra kosten.

Was vrijwel altijd direct gelinkt aan de competenties van degenen die het moesten plannen of implementeren.
Helemaal mee eens en het verhaal hierboven bewijst je punt uitstekend.

Ik snap je wel hoor, ik dacht er een paar jaar geleden net zo over. En MS heeft zijn zaakjes beter voor elkaar dan de meeste organisaties. Maar je moet echt even proberen door alle onzin van MS heen prikken om te zien dat ze enkel heel veel willen verkopen. Dat doen ze door jou helemaal gek te maken met allemaal nieuwe speeltjes maar die kosten jouw klanten of organisatie enorm veel geld. En al die implementaties beginnen vaak al verkeerd door verwachtingen. Azure is niet de oplossing voor alles die MS presenteert. Als je even goed kijkt zie je genoeg fouten. Dat geldt ook voor de concurrentie trouwens.
Azure AD biedt in de basis echt helemaal niets. Ik denk dat je ervaring is met P1 die bij office 365 zit maar "in de basis" kun je niets anders dan gebruikers aanmaken en verwijderen:
https://azure.microsoft.c...details/active-directory/
Voldoende voor veel organisaties. Wil je meer, dan betaal je er ook voor. Een vast bedrag per medewerker. Duidelijkheid, dat is wat beslisnemers willen.
Dat is onzin. Het werkte prima met Windows 7 samen met AD-based recovery keys. Intune is hier nooit bij nodig geweest. Trouwens, daar gaan we weer, nog een extra dienst die men aan moet schaffen?
https://www.microsoft.com...mobility-security-pricing
Een Bitlocker sleutel geautomatiseerd opslaan in AD kan zelfs mijn oma. Implementeren van Bitlocker is echter sinds Windows 10 honderdduizend maal beter.
Nu praat je als een verkoper. Azure AD heeft helemaal niets met de AVG te maken. Het is zeggen dat Word een hulpmiddel is om te voldoen aan de AVG.. Vooral dat laatste, geen investering doen in on-prem.. Ow, deze servers en data zijn plotseling verdwenen? De AVG geldt alleen voor cloud?
Ik denk dat je in de war bent met Azure Information Protection. Dat is een add-on... Die weer extra geld kost! Zeker als je er wat mee wilt doen heb je P2 nodig. Die weer extra geld kost...
https://azure.microsoft.c...s/information-protection/
En dan ben je zeker niet klaar. AVG gaat om mensen en beleid. Het zegt helemaal niets over de techniek die je moet voeren...
Azure AD heeft inderdaad niets met AVG te maken. Maar wil je een AVG beleid uitvoeren dan heb je hulpmiddelen nodig. Of wil jij zonder motor je vliegtuig over de oceaan krijgen? Succes! Een van de belangrijkste hulpmiddelen voor de AVG is IRM. Kosten per medewerker zijn laag en duidelijk.
Dat kan maar nog steeds moeten alle gebruikers ge-synced zijn naar AzureAD. Anders kun je geen licenties koppelen. Daarnaast is de enige optie om een ADFS cluster on-premise neer te zetten. Dat is nogal een opzet, 2 load balancers in de DMZ, 2 WAP servers in de DMZ, Firewall configuratie, 2 ADFS servers, 2 load balancers intern.
https://docs.microsoft.co...-practices-securing-ad-fs
En daar ga je weer. Wil je MFA inschakelen kom je weer in de P2 regionen. Nog weer extra kosten.
Waarom perse ADFS? Er zijn drie alternatieven. En als je dan toch een ADFS neerzet, waarom dan on-premise? Is die tijd niet een beetje voorbij? Een MFA licentie is overigens goedkoper dan een glas evenementenbier. Alle licenties bij elkaar opgeteld komt neer op enkele biertjes per medewerker per maand. Vroeger kostte IT kratten per medewerkers per maand. Die tijd is niet meer. IT kost geld. Microsoft heeft ervoor gezorgd dat je weet wat je kosten per medewerker zijn, dat je onbeperkt kunt schalen en dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Daarom is IT tegenwoordig zo veel goedkoper en kun je met een krat bier enkele maanden doen, in plaats van een maand.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 2 januari 2019 19:37]

Ik kan helaas helemaal niets met deze reactie dus ik ga er hierna ook maar niet meer op in.
Ik wil alleen nog even een opmerking over de AVG maken. Daarin staat namelijk helemaal niets technisch (of over IRM) in. Dat je hulpmiddelen nodig zou moeten hebben hiervoor is dan ook weer een volledig verkoopverhaal. Ik verwijs mensen door naar autoriteit persoonsgegevens. Dan kan men het zelf nog even nalezen.

Dat Microsoft dit als een mooie kans ziet om rights management licenties te verkopen, prima. Maar als er uitspraken over oma's en vliegtuigmotoren heb ik het gevoel dat je het MS verkoop verhaal wel hebt gehoord maar niet helemaal snapt wat ze ermee bedoelen...
Het is al 20 jaar zo dat mensen eigenlijk niks te kiezen hebben in welk OS ze op hun computer draaien.
De winkel installeert een bepaalde versie van Windows en dat is wat mensen kopen.
De meeste mensen upgraden nooit, dat komt als ze een nieuwe computer kopen.
Toen we nog iedere 3 jaar een nieuwe PC nodig hadden ging dat allemaal vrij vlotjes.
Nu doen we wel 10 jaar met een PC en dus blijven mensen hun oude Windows versie ook 10 jaar lang gebruiken.

Microsoft heeft dat jaren geleden al aan zien komen en zich gerealiseerd dat ze af moesten stappen van grote upgrades gekoppeld aan de aanschaf van een PC en overgaan op incrementele upgrades via internet. Commercieel mooie bijkomstigheid is dat je dan kunt denken over abonnementsvormen waarbij gebruikers iedere maand betalen, in plaats van eens in de tien jaar.
Dat is ook waarom ze iedereen een gratis upgrade naar Windows 10 aanboden. Als het niet gratis was dan zou de uitrol gekoppeld zijn aan hoe snel mensen een nieuwe PC kopen. Aangezien dat behoorlijk stil staat zou de uitrol van Windows 10 ook traag lopen, zoals we eigenlijk wel zien.
Het is al 20 jaar zo dat mensen eigenlijk niks te kiezen hebben in welk OS ze op hun computer draaien.
De winkel installeert een bepaalde versie van Windows en dat is wat mensen kopen.
De meeste mensen upgraden nooit, dat komt als ze een nieuwe computer kopen.
Toen we nog iedere 3 jaar een nieuwe PC nodig hadden ging dat allemaal vrij vlotjes.
Nu doen we wel 10 jaar met een PC en dus blijven mensen hun oude Windows versie ook 10 jaar lang gebruiken.
Daar heb je helemaal gelijk in. Mensen zijn tegenwoordig ook ingesteld dat als het werkt, het niet vervangen hoeft te worden. Hetzelfde issue heb je ook in de smartphone markt. Nu moet ik er wel erbij zeggen dat dat gaat om groep oudere mensen, die vaak gewend zijn aan een bepaalde omgeving én als het nog doet, dan is het zonde om een nieuwe te kopen. laptops gaan gemiddeld tussen de 3 en 5 jaar óf langer mee. Desktops kan je blijven upgraden, totdat er een nieuwe CPU architectuur is.
Hardware wordt steeds beter gemaakt, waardoor je niet om de x aantal jaar een nieuwe laptop / desktop moet halen. Ook is er weinig innovatie op de laptop / desktop gebied, waardoor het aantrekkelijker is, om een keer in de zoveel tijd een nieuwe laptop /desktop aan te schaffen. Zeker als je meer dan €700,- uitgeeft.

Wij, als Tweakers, techneuten en geeks; willen maar al te graag het nieuwste hard- en software hebben en upgraden daarom ook sneller, tenzij je bepaalde software draait, die niet meer wordt ondersteund. Maar omdat wij het nieuwste van het nieuwste willen hebben, zijn wij meestal ook een stapje voor op de rest.

MS heeft een goede stap gezet, om de upgrade van W7 en W8.1 naar W10 gratis te maken voor een jaar lang. Dat geeft mensen zeker de tijd om te backuppen en de upgrade te starten. Maar, de een computer is de andere niet. Er zijn tig apparaten, met elk unieke hardware combinatie, dat het testen op bugs niet altijd goed kan. Driver support is dan ook een must, maar je kan niet elke hardware gaan ondersteunen.

Windows 8.1 ondersteunt bijv. geen processors die geen ondersteuning hebben voor extra security, waardoor je wel beetje genoodzaakt bent om te upgraden naar een nieuwe machine. Je kan niet eeuwig oude hardware blijven ondersteunen, op een gegeven moment heb je alleen de legacy drivers om het meeste van de oude hardware te laten draaien, maar meer niet.

Maar goed, ik weet niet hoe het zal lopen als Windows een abo vorm zou krijgen. Bij Office hebben ze dat wel gedaan, maar de prijzen zijn soms funest. Ik hoop dat Windows dan ook in licentie form zou blijven. Ben al wel blij dat ze van de verschillende versies af zijn. Windows 7 had 6 versies, waar Windows 10 nu 3 versies heeft.

Ik hoop dat MS zich dan ook blijft verbeteren en meer naar de community luistert voor de functies die de community wilt. Zo was WMC (Windows Media Center) heel handig voor een HTPC, maar naarmate MS WMC met rust liet, werden de grotere namen als XBMC en Kodi steeds bekender. Nu moet ik wel toegeven dat Kodi veel meer functies heeft dan WMC :P

OT:
Ik ben wel benieuwd of ze in de onderzoek alleen consumenten hebben meegenomen, of ook bedrijven?
Want migreren naar een nieuwe Windows versie kost héél veel tijd (en geld), waardoor bedrijven vaak achterlopen op OS gebied.
Bij Tweakers is inmiddels het aandeel in Windows10 (75%) tov Windows7 (20%) wel behoorlijk verandert.
reviews: Een gelukkig 2019: Tweakers kijkt weer terug in cijfers
Hoewel het totale aandeel van Windows-systemen bij ons afneemt, zien we wel duidelijk dat er nog meer mensen overgestapt zijn naar Windows 10 in het afgelopen jaar.

Ik vermoed dat zakelijke gebruikers meestal iets langer wachten met overstappen, niet uit financiële overwegingen, eerder om praktische. Als het werkt, werkt het, een overstap is helaas nog steeds risicovol. 'De tent moet blijven draaien' ;)
En ook financieel. Als iedereen een check op zijn pc moet hebben of alles werkt, dan 1/2 dag kwijt is om alles goed in te stellen, ITers dagen bezig zijn, sommige hardware geupgrade of vervangen wordt en het risico bestaat dat er een paar gebruikers niet binnen 1 dag over zijn is het gewoon best duur om te doen.
Daarnaast moeten op kantoor ook vaak cursussen worden aangeboden om te werken met het nieuwe OS en nieuwe programma's (bv Office gaat dan ook meestal wel mee naar nieuwe versie). Kost ook allemaal weer tijd en moeite om dat op te zetten.

Veel bedrijven wachten altijd standaard een jaar of 5 tot alle kinderziektes eruit zijn. Maar alles wat nu nog steeds aan het wachten heeft, heeft enerzijds geen budget of anderzijds geen kunde, anders blijf je Win7 niet forceren.
Windows 10 heeft helaas nog steeds meer dan 3 versies. Namelijk: Home, Pro, Pro for workstations, Enterprise en Education (en dan laten we de LTSC, IoT en Team versies voor het gemak weg).

Ben zelf heel vroeg over gegaan naar W10 (tijdens de vroege insider builds eind 2014 al). Ik zie zelf ook geen reden om niet te upgraden, alleen het design van W10 kan je minder vinden. (Die MS spyware waar velen over vallen die zit al voor 95% in Win7.)

Dat je niet direct switched kan ik goed begrijpen, kinderziektes zit niemand op te wachten. Windows 10 is nog steeds niet af maar vanaf versie 1607 zeker een degelijk OS. En voor een hoop personen zal het inderdaad pas een update worden bij een nieuw device omdat ze iets werkends niet kapot willen maken.
"Mensen zijn tegenwoordig ook ingesteld dat als het werkt, het niet vervangen hoeft te worden."

Dit is toch al eeuwen zo?
Klopt. Maar hij doelt met 'werkt' op iets anders.
In het verleden moesten ook Tante Truusjes hun telefoon of computer vervangen om van nieuwe dingen gebruik te kunnen maken.. maar vandaag de dag kan je met een 10 jaar oude PC ook gewoon alles als met een gloed nieuwe pc... zolang je maar geen gamer/streamer/youtuber bent.

Telefoons idem dito. De enige reden dat mensen nog steeds elke 2 jaar of zo een nieuwe mobiel kopen is omdat ze een betere camera willen en/of het gewoonweg gewenning is aangeleerd door providers die je een leasetoestel elke 1 of 2 jaar voor je neus hangen. Het is niet alsof telefoons in de afgelopen 5 jaar ineens veel meer extra functionaliteit hebben gekregen. vingerafdruk/faceunlock is leuk.. maar echt niet een feature waar de gemiddelde selfiekut een nieuwe telefoon voor zou kopen.
Dit.

Ik heb tot kort geleden nog w7 gebruikt en ben puur overgegaan op w10 vanwege de aankoop van mijn nieuwe pc. Als dat niet gebeurd was had ik nog steeds w7 gehad.
Ben ook naar W10 overgestapt puur van ellende. Alleen maar omdat het AMD Ryzen platform het vrijwel onmogelijk maakt om Windows 7 vanaf een usb-stick te installeren.
Eigenlijk kwam de grote doorbraak pas na de standaardisatie die dit systeem meebracht natuurlijk. Het is een vloek en een zegen.
Daarnaast heb ik meer als 250 tweaks en 3rd party settings software nodig om het naar mijn wens werkend en overzichtelijk te krijgen.
Meer dan 250? Dat je dat bijhoud!

Denk dat we allemaal erg graag willen weten wat jij allemaal moet tweaken wat je niet in Win7 moest tweaken. Op wat privacy dingen na (niet dat Win7 niets deed maar daar hadden niet veel mensen het over) is er niet zoveel wat ik kan bedenken.
Het klinkt als veel maar alleen om alle tablet/telefoon functies uit windows 10 te halen zoals notificaties zit je al aan de 40+
dan heb je nog alle anti spy dingen ook ruim 20 en dan heb je cortana nog wat al snel 10 tweaks zijn. daarna start menu ,taakbeheer terug zetten, windows 10 terug dringen van 150+ naar 50 processen, het beperken van loggs omdat diue extreem zijn bijh windows 10 en het aanpassen van de verkenner, appe pin opties verwijderen omdat ik die niet gebruik en verder contect menu tweaks en je ben een heel end.
Of je laat die dingen gewoon allemaal lekker zitten. Notificaties zijn voor mij handig, ik speel er zelf mee. En anders gewoon uitzetten. Moet je het er daarom uit slopen (en zowat gegarandeerd problemen krijgen bij een toekomstige update)?
"tablet/telefoon functies" - how about "convenience functionality?" Sterker nog, met al de moeite die Microsoft doet om hun OS met zowel iOS als Android te 'verbinden' is het gewoon makkelijker alles op 1 scherm te doen.
"anti spy dingen" - Ok. Goed. Dat hele telemetry gebeuren hoeft van mij ook niet.
Cortana - uitgeschakeld en voor de rest geen last van. Dus gewoon in de instellingen dat schakelaartje omzetten. Komt nooit storen. Zet zichzelf niet opnieuw aan. Waarom eruit slopen?
Start menu/taakbeheer "terugzetten" - als je nou gewoon eens 20 minuten spendeert (aangezien je 'tweaks' niet automated zijn (lol credibility zero) spendeer je gemakkelijk zo lang aan een hoopje regtweaks) aan je tiles indelen en start menu efficient te gebruiken, in plaats van 'stoer hardcore oldskool' te zijn...

Denk jij dat er in Windows 7 zoveel minder eigenlijke processen draaiden? Veel processen en services werden gegroepeerd in die alom bekende svchost.exe.
Nu Microsoft dat gerefactored heeft (hier heb je je bron) is het gewoon logisch en wenselijk dat je dan inderdaad ook een groter aantal processen hebt draaien.

Beperken van logs omdat die 'extreem zijn' - en dan kom je hier eens op het forum met een probleem, vraagt men of je wat stuff uit de EventViewer kan posten, blijkt dat je dat niet hebt. Niets troubleshooting dan.
"Aanpassen van de Verkenner" - Het zal wel aan mij liggen - maar wat dan als je niet naar iets als Total Commander ofzo gaat?
App(e) pin opties "omdat je ze niet gebruikt" verwijderen - zoals eerder aangegeven: Probeer eens even. Ikzelf hoef bijna nooit door die lijst aan de linkerkant te zoeken, alles staat gewoon meteen als een tile beschikbaar
.
Probeer ook eens andere Windows 10 functies? Zoals de Timeline. en de multiple desktops? Doe eens Windowstoets + . (ja, punt. Niet die van je numpad) in het tekstvak voor je volgende comment ?🙄

Almaar goed dat bedrijven niet naar mensen als jij luisteren. Bijna net zo erg als de mensen op kantoor die bij vim of nano zweren terwijl Sublime, zelfs Atom en VSCode gewoon functioneel zoveel beter zijn , zeker voor grotere bestanden. En toch.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 1 januari 2019 23:55]

Almaar goed dat bedrijven niet naar mensen als jij luisteren. Bijna net zo erg als de mensen op kantoor die bij vim of nano zweren terwijl Sublime, zelfs Atom en VSCode gewoon functioneel zoveel beter zijn , zeker voor grotere bestanden. En toch.
Hmm, beetje eens! vi, heerlijk editor, voor alle systeembeheer activiteiten en command line werk is het voor mij de voor de hand liggend keus. Voor ontwikkelwerk is misschien anders, ben heel tevreden over Atom Maar uiteindelijk moet je de tools gebruik waarbij je prettig voelt.
Ga ik mee akkoord hoor - voor eens snel een lijntje of 2 te wijzigen, sure.
Maar als je in een dik json of yaml bestand bezig bent, wil je wel dat je syntax klopt overal (en liefst voor de CI test dat aanmerkt als een failed build). En dan zijn de extensies in Atom enz best handig als je "on the fly" even aangemerkt wordt dat je indentation en je curly braces en wat nog allemaal niet 100% klopt.

Zo heb ik zelf auto-prettify voor json aanstaan (ook anderen in mijn team doen het) (het moet human readable zijn en blijven in ons geval) dus zodra er iemand wat lijntjes aanpast in vi(m) en dat pushed naar de repo, en ik werk dan verder in hetzelfde bestand, is de kans groot dat de diff in git meer dingen gaat aanmerken als 'veranderd' dan dat er eigenlijk is. Wat sommige merge requests gewoon onoverzichtelijk maakt.

Noot, het gaat om infrastructure as code, geen eigenlijke "logica".

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 1 januari 2019 19:51]

Dat vind ik ook het mooie aan de Atom, de plugins. en die autoprettify voor Json die noemt, die onthoud ik goede tip. Zit nog niet zo heel lang in de Atom. Maar heb eigenlijk altijd gewerkt met vi, en in eerst instantie ook nog Atom in de vi mode gezet maar daar toch maar snel van afgestapt!
Start menu/taakbeheer "terugzetten" - als je nou gewoon eens 20 minuten spendeerd (aangezien je 'tweaks' niet automated zijn (lol credibility zero) spendeer je gemakkelijk zo lang aan een hoopje regtweaks) aan je tiles indelen en start menu efficient te gebruiken
Dank u voor de tip, had ik nog nooit bij nagedacht!
Het klinkt als veel maar alleen om alle tablet/telefoon functies uit windows 10 te halen zoals notificaties zit je al aan de 40+
Uhhhhh maar die zaten ALLEMAAL in Windows 7 (zelfs meer!). Mijn vraag was waarom win10 volgens de poster zoveel slechter was dan in win7. Jouw reactie bevestigd mijn conclusie. Het was meer werk in win7 en ik daag iedereen uit om dat tegen te gaan.
Ik gok dat computerjunky gewoon O&O shutup en een Start menu mod draait maar het een beetje uit z'n verband trekt :+

Verder wil ik zijn gratis W10 only games ook graag hebben.

De enige tweak die ik heb is een groepsbeleid setting dat Windows geen hardware drivers mag installeren.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 1 januari 2019 14:40]

En zelfs die tweak kan je gewoon via Systeemeigenschappen -> Hardware -> Instellingen voor apparaatinstallatie doen.
Klopt, echter heb ik een aantal keer gezien dat na een update dit gerestored werd, terwijl bij groepsbeleid dit zo blijft.
zon 60+ van alle settings worden keihard terug gezet na een maart of aug. update.
De problemen met hardware drivers via Windows Update zijn nu toch wel voorbij?
Nou ook Windows 7 heeft privacy issue's hoor.

Er word altijd gedaan alsof Windows 7 Privacy OS is en Windows 10 Big Brother OS. Maar niks is minder waar. Als je echt om je privacy geeft installeer je Linux voor werk/casual browsing en als je echt een keer wil gamen Windows 10 met wat tweaks. (en als je niet gamet is Linux op zichzelf al prima).
Waar ik tegenaan loop met Linux is dat ik geen office kan gebruiken. Libreoffice is een prima alternatief maar de online mogelijkheden met OneDrive is er niet, bijvoorbeeld makkelijk bestanden delen en meerdere mensen tegelijk werken.
Dit was voor mij de drempel om nog bij Windows te blijven, ik denk dat dit voor de meesten een flinke drempel is als ze office zo gebruiken.
Ik weet dat het mosterd na de maaltijd is maar een goede oplossing hiervoor is:
 • Online office gebruiken
 • Windows Office draaien met behulp van Crossover. (Dit is een speciale versie van Wine maar dan met een eenvoudige UI en support voor zaken als MS Office. Ze geven verbeteringen vertraagt terug aan het Wine project)
Dit zal niet de afhankelijkheid van Office doen afnemen. Ik zie liever dat Microsoft zijn OOXML de deur uit doet en ODF volledig en onvoorwaardelijk omarmt. Door MS Office te blijven gebruiken (op welke manier dan ook) zal er niet voor zorgen dat Microsoft ook maar één beweging maakt om te veranderen.

Willen we van alle compatibiliteitsissues af, dan moet de wil er zijn om iets te forceren. MS Office blijven gebruiken (zelfs met emulatoren of projecten als Wine of CrossOver Office) zal geen omslag bewerkstelligen.
Je hele verhaal klopt maar laten we redelijk zijn; zonder ingrijpen van een overheid gaat dit gewoon niet meer gebeuren door het netwerk effect. De massa gaat en blijft MS Office gebruiken en MS zal hier gebruik van blijven maken zolang het legaal blijft om de gegevens van gebruikers te gijzelen in een eigen gesloten of open steeds veranderende standaard. Daarom is het voor nu beter om je aan te passen als je echt perse met MS Office gebruikers moet samenwerken.
Zo eenvoudig is dat niet. De ODF standaard is veel beperkter dan de ooxml standaard. Er is veel meer ruimte voor interpretatie. En wat ga je doen met functionaliteit die niet beschikbaar is? Ooxml is uiteindelijk ook een open standaard.
Waar ik tegenaan loop met Linux is dat ik geen office kan gebruiken. Libreoffice is een prima alternatief maar de online mogelijkheden met OneDrive is er niet, bijvoorbeeld makkelijk bestanden delen en meerdere mensen tegelijk werken.
Net als dat je bij Windows en macOS ecosystemen hebt, heb je dat ook in de open-source wereld. Je kan Nextcloud + Collabora Online (LibreOffice in de browser) gebruiken om bestanden te delen en met meerdere mensen tegelijkertijd te bewerken. Ook kan je LibreOffice lokaal gebruiken om bestanden in Nextcloud te bewerken.
Op kantoor doen we alles met G Suite. Moet eerlijk zeggen - de functionaliteit tov Microsoft Word en de (basis) office suite was een aangename verrassing, voor zowat al wat wij op kantoor doen volstaat het ruim!

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 1 januari 2019 19:21]

G Suite is inderdaad een betaalbaar en ondersteund alternatief voor bedrijven, dat ook onder elk besturingssysteem werkt. Chrome/Chromium draait praktisch overal op. Andere browsers werken ook, met wat beperkingen.
Klopt, zelf ben ik sinds een jaar een tevreden gebruiker van:
https://www.mijncloudoffice.nl
Al je data blijft binnen Nederland, en je ondersteund op deze wijze het open source idee. Met een lokale backup dmv. een nextcloudclient weet je zeker dat je niet via je data gegijzeld wordt.
Het is er wel maar niet heel bekend denk ik: https://www.collaboraoffice.com/
Natuurlijk niet met OneDrive maar of iets nou de ene of andere cloud is maakt geen cloud uit natuurlijk :+
Dat is 'gewoon' LibreOffice: https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-online/

[Reactie gewijzigd door Yev op 1 januari 2019 15:51]

De ene of de andere cloud maakt wel heel veel uit als de organisatie waar je werkt heeft gekozen voor een bepaalde cloudoplossing. Voor op je zolderkamertje maakt het inderdaad niets uit.
De ene of de andere cloud maakt wel heel veel uit als de organisatie waar je werkt heeft gekozen voor een bepaalde cloudoplossing.
De organisatie waar je werkt zal je waarschijnlijk geen Linux opleggen als ze gebruik maken van een Microsoft ecosysteem. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 januari 2019 17:50]

En met security holes, rootkits en andere ongein zitten waardoor niet Microsoft maar virusmakers er met je persoonlijke gegevens er vandoor gaan. (+ dat banken je niet schadeloos stellen als er geld van je account wordt gestolen)

Die updates worden niet voor de lol aangeboden weet je. En nee een simpel antivirusje Mbam en een firewall gaat je echt niet veiligstellen. Sterker ik denk dat antivirusen zelfs niet meer alle lekken controleren gezien deze al gedicht zijn door patches (die jij niet hebt gedownload).
Allemaal niet relevant op een game rig.
Pure prestaties zonder door ms veroorzaakte microstutters vind ik veel belangrijker. En al die beveiligingen stellen niks voor ik zoe vaak zat systemen van mensen die gewoon als veilig gezien worden met allerlij vage malware.
Je gordel in de wagen stelt ook niet veel (meer) voor als jij tegen 200 kph een boompje raakt. Verantwoordelijkheid blijft bij de eindgebruiker hoor.
Inderdaad. maar als ik met 200 tegen een boom rij dan heb ik dubbele problemen want dan was het niet mijn altotje ;)
Ik draai nog windows 7 zoals die in 2012 was omdat deze sneller en beter werkt voor games ...
Vele malen bewezen als nonsense op 2018 hardware.
Als je met verouderde hardware werkt is Win7 een prima alternatief..
Voor mijn rig met een i7 3770k en gtx 1070 scheelt het 3 tot 7% fps en heb je minder gpu driver problemen. Die vaak een jaar na datum nog niet opgelost ziJn.
En aangezien het bestaanstecht van mijn rig gamen is is dat te belangrijk om te negeren.

Bij een nieuwe rig hopelijk vokgend jaar begin ik gewoon met een swappable drive als boot en gaan we weer testen.

Wat mij wel opgevallen is is dat het performance verschil gelijk is aan dat veroorzaakt door alle spectre en meltdoen patches na ronde 2.
Maar dat zou ook op nieuwe hardware nog een pribleem moeten zijn als je een os met of zonder vergelijkt. Echter is soms op nieuwe hardware simpelweg windows 7 geen keuze meer.
Niet omdat het beter is maar omdat ze al je data willen hebben (kan geen andere reden bedenken want het is gratis).
Gratis? De upgrade van 7/8 naar 10 was gratis, ja. Voor particulieren.
Wil jij nu een Windows 10 op een nieuwe bak installeren is de kans groot dat je alsnog wat geld mag neerleggen, alleszins als je legaal in orde wil zijn.
Daarbij heeft Microsoft al jaren gewoon particuliere piraterij gedoogd - 2 redenen hierachter:
1. Een kale kip kan je niet plukken
2. Als je maar Windows en Office gebruikte.

De inkomsten van Microsoft op het vlak van Windows kwamen(/komen) vooral uit de bedrijfswereld.

"qua prestatie is het niet op het nivEAU (alsjeblief zeg...) van Windows 7"
Mijn Windows 10 start sneller op dan met mijn Windows 7 het geval was, is sneller gebruiksklaar, updates hoef je geen uren voor te wachten eer je de PC kan afsluiten (over Feature Updates zwijg ik - maar goed, het is niet dat een gemiddeld Service Pack altijd zonder problemen ging), daarbij heeft Windows 10 DirectX12 ondersteuning -> dus dichter bij de hardware => betere performance.

dus je argumentje hier:
Niet omdat het beter is maar omdat ze al je data willen hebben (kan geen andere reden bedenken want het is gratis).
Mag ook al een defenestratie-proces ondergaan. DirectX12 zorgt daar al op z'n eentje voor.
Daarnaast heb ik meer als 250 tweaks en 3rd party settings software nodig om het naar mijn wens werkend en overzichtelijk te krijgen
Blijkbaar weet je dus wel wat je doet enzo - maar waarom je dan met Windows en aanverwanten blijft klooien is echt maar de vraag.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 1 januari 2019 15:56]

De upgrade van 7/8 naar 10 IS, niet was, gratis.
Legaal gezien kan je daarmee in een grijze zone zitten. Officieel WAS die gratis.
Volgens mij ook weer een gevalletje "Microsoft gedoogt het" uit de simpele filosofie van "Als ze maar upgraden"
Niet alleen gedogen, maar 't ook faciliteren, zelfs om vragen. Als je de media creator tool uitvoert vraagt ie 'moet ik deze pc bijwerken of een usb media maken'
Update moet je een half jaar op wachten, nog steeds geen update mogen ontvangen.
Dus omdat Microsoft zelf geen tijd en geld meer wenst te steken in de ontwikkeling van een verouderd besturingssysteem ga jij maar wat met modder gooien? Waarom zijn er zovele problemen? Is het vaak niet zo dat deze gerelateerd zijn aan verouderde hard- en software die mensen willen blijven gebruiken? Waarvoor de originele fabrikant geen updates uit wil brengen? Waarom is dat de schuld van Microsoft? Hetzelfde met wat jij zakken met geld voor games noemt. Neen, Microsoft gaat geen nieuwe DX versie naar een oud OS brengen. Dat game developers gebruik willen maken van die nieuwe APIs mag ook niet verbazen want het geeft hen meer mogelijkheden. Dat is simpelweg de vooruitgang.

En neen, Windows is NIET gratis. Geen idee waar je dat idee vandaan haalt. Achter elke legale installatie steekt een licentie die betaald is. Zij het een retail licentie, zij het een OEM licentie. Dat je die gratis mag upgraden wil niet zeggen dat er op een bepaald moment niet voor betaald is.

En wat jij nutteloos noemt heeft allemaal een nut. Dat jij er geen gebruik van wenst te maken maakt het nog niet nutteloos.
"verouderde hardware die mensen willen blijven gebruiken" En waarom niet? Hoe wordt de wereld er beter van dat we continu nog prima werkende hardware weg mogen gooien omdat de software stopt deze te ondersteunen? Nog even los van de gevolgen voor het milieu van deze praktijk.
Je trekt het nu uit de context van wat Blokker zegt:
Waarom zijn er zovele problemen? Is het vaak niet zo dat deze gerelateerd zijn aan verouderde hard- en software die mensen willen blijven gebruiken? Waarvoor de originele fabrikant geen updates uit wil brengen?
Op zich moeten mensen het zelf weten als ze nog floppy disks willen gebruiken. Alleen je kunt het Microsoft niet aanrekenen dat de leverancier van de hardware geen updates voor firmware / drivers uitbrengt om te voorkomen dat er problemen zijn met nieuwere Windows versies. Die nieuwere Windows versies zijn er niet voor niets, security issues niet fixen omdat leveranciers van oude hardware geen nieuwe drivers / firmware meer uitbrengen is geen optie.

Overigens is prima werkende oude hardware blijven gebruiken niet altijd beter voor het milieu. Als je kijkt naar het verbruik van een traditionele harde schijf t.o.v. een SSD is het voor het milieu echt beter om te stoppen met de draaiende schijfjes. Gegeven een bepaalde performance target, zou het me niet verbazen als je dat kun halen met minder dan de helft van het verbruik van pakweg 5 jaar geleden. Heel zuinig en milieubewust die oude hardware 10 jaar lang gebruiken is dus wellicht niet zo groen als het lijkt.
Je kunt het ook anders zien... Office 97 op wwn Win95 bak draaide prima op een 486DX4 of een Pentium-100. Win10 met office 2010 of 2016 vereist veel meer computer dan die "verouderde" setup maar voor veel mensen doet het nog steeds hetzelfde. En natuurlijk heeft Win-10 meer functies en betere beveiligingen als ook de nieuwe Office tov de oudere maar heb je daar een 20x zo'n hoger geklokte processor op een 2x zo'n brede bus, 500x zoveel geheugen, 100x zoveel harde schijf ruimte en 100x zoveel bussnelheden nodig?
En ja, ontwikkelingen brengen ons verder maar het klinkt voor mij dat je nu een PS4 nodig hebt om Pacman te spelen wat we vroeger op een 1Mhz Z80 processor deden met 16k geheugen.
En even over vermogens.... De 486 en de Pentiums van toen draaiden prima op een 100 watt voeding, wlke PC's vandaag de dag doen dat? OK, de laptops en tablets vereisen minder maar de gewone thuis PC vandaag de dag komen al met zwaardere voedingen. Ik denk dat daar niet eens zoveel verschil in zit.
Vroeger was er het begrip "Wintel". 1 van de betekenissen die daaraan gekoppeld werd was dat ze samenwerkten om de markt in stand te houden. En face it, als Win10 en al hun software niet meer dan een Pentium 100 nodig had zou Intel (en andere bouwers) door de jaren heen minder omzet gedraait hebben en dan nog maar niet te praten over de verdere ontwikkelingen waar die dan vandaag zouden staan..
En ja, ontwikkelingen brengen ons verder maar het klinkt voor mij dat je nu een PS4 nodig hebt om Pacman te spelen wat we vroeger op een 1Mhz Z80 processor deden met 16k geheugen.
Om even de standaard grap er bij te halen; Does it run Crysis? Dat zie ik zo gauw niet gebeuren op diezelfde 1Mhz processor welke ooit Pacman draaide.

Software en hardware vernieuwd, en dat zie je niet alleen aan een nieuw jasje of een opgepoetst interieur, onder de motorkap gebeurt er ook een hele boel. Soms is een nieuw product simpelweg vereist, kijk voor de grap eens naar wat Spectre en Meltdown van begin vorig jaar doen met bijna letterlijk alle AMD en Intel processoren van de laatste 30 (!) jaar. Werken de producten? Ja absoluut, maar ze worden behoorlijk zwaar belast door softwareoplossingen veroorzaakt door een hardware probleem. Datzelfde gebeurt of is gebeurt met vrijwel alle hardware welke ooit bestaan heeft, en het is ook een van de hoofdredenen waarom hardware steeds trager en trager aanvoelt. Niet zozeer omdat er meer geïnstalleerd is, maar vooral omdat software problemen moet oplossen welke veel efficiënter kunnen worden opgelost door (een nieuwe) hardware (implementatie).

Nieuwe technieken bieden nieuwe mogelijkheden, en de IT is nog altijd de meest vernieuwende sector op zowel kleine als grote schaal. Oplossingen blijven verzinnen welke weer andere problemen veroorzaken (horizontale groei) blijft werken totdat de hardware het simpelweg niet meer bij kan benen, op welk moment er toch echt iets nieuws/beters/snellers voor in de plaats zal moeten komen (verticale groei).
De 486 en de Pentiums van toen draaiden prima op een 100 watt voeding, wlke PC's vandaag de dag doen dat? OK, de laptops en tablets vereisen minder maar de gewone thuis PC
Elke moderne huis-tuin-en-keuken PC draait bij normaal gebruik ruim onder de 100W met een factor paar duizend meer rekenkracht. Je verkijkt je sterk op hoe zwaar een moderne desktop is.

Zulke vooruitgang krijg je niet wanneer de markt stil staat. Kijk eens waar AMD ondertussen anderhalf jaar geleden voor zorgde toen Ryzen uit kwam > Plots moest Intel weer innoveren en gaat het opeens weer hard met de vooruitgang.

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 1 januari 2019 19:39]

Het verschil is dat Windows 10 prima draait op een Core2 uit 2008!!! 10 jaar oud dus.Die 486DX4 was in 1997 3 jaar oud. PCs gaan dus veel langer mee. Daarnaast hen je nu met systemen als een Intel NUC hele zuinige systemen die volstaan voor office werk en ruim onder de 100 watt zitten.

Mensen zijn met hun computer sinds 1997 heel wat productiever geworden, ik daag je uit een verslag met afbeeldingen dat je vandaag maakt op je DX4 te maken. Je zult zien hoeveel sneller een systeem is geworden en hoeveel beter office is geworden. Je schrikt je rot door de snelheid en stabiliteit van dat oude spul. Laat staan een website checken en een flmipje kijken...
Maar je snapt ook wel dat als je alles wilt blijven ondersteunen wat ooit op de markt is gekomen en naar alle waarschijnlijkheid nog steeds kan werken, een nieuw OS gigantisch log wordt. Met alle negatieve gevolgen van dien.
Nog even los van de gevolgen voor het milieu van deze praktijk.
Recentelijk heb ik een werknemer gevraagd on de milieulast van een software project te berekenen. Daarin werd pijnlijk duidelijke dat het onderhouden van achterhaalde software gewoon erg kwalijk was. Vijf man in dienst daarvoor. Die moeten met regelmaat de hele wereld over voor onderhoud. Als ze op kantoor werken hebben ze 12 pc's en drie servers. En rijden samen 360 Km per dag in hun Franse diesels (het kantoor is in Parijs).

Als gevolg van dat onderzoek heb ik de service op 8 jaar oude software gestopt voor nieuwe contracten en de prijs voor updates 25% verlaagd. Ik win, het milieu wint en de klant heeft veel betere software.
Ik verwacht dat de mensen die zo tegen de gratis updates minstens 10-15 jaar lang van Microsoft opeens wel tegen Google aanschoppen als een fabrikant de telefoons niet 2 jaar nieuwe gratis software geven. Het is gewoon nooit van zijn leven goed.
Ik weet echt niet hoe jij bij 8 driver versies komt. Het driver model blijft gelijk bij de uitvoering en is enkel afhankelijk van de architectuur. Je moet dus een 32 bit en een 64 bit driver uitbrengen. En als je ARM ook wenst te ondersteunen nog een driver daarvoor ook.

En als hardware fabrikant beslis je natuurlijk zelf welke platformen je ondersteund. Maar je kan niet zeggen: ik ga de beste hardware ter wereld maken maar van de benodigde drivers trek ik mij niets aan.
Die drivers moeten toch gewoon getest worden op het OS?

Je kan toch niet een Windows Vista driver uitbrengen voor Windows 8 en verwachten dat dat zomaar goed werkt?

Daarnaast heb je dus 32 en 64 bit varianten en kunnen er bij specifieke configuraties problemen ontstaan die dus allemaal getest en opgelost moeten worden.

Ik neem aan dat je dat toch wel begrijpt?
Die drivers moeten toch gewoon getest worden op het OS?
Juist.
Maar: Er hoeft niet voor elke OS versie een aparte driver te worden gemaakt. Enkel voor 32bit en 64bit. Dus geen 8 maar 2 verschillende drivers.
Je snapt dat je nu een catch 22 vertelt.

Deemd if you support it deemed if you don’t.
Je kunt een grote groep mensen nooit tevreden houden. Teveel meningen
Nee dat vertel ik niet.

Want het gaat om de blunders die Microsoft heeft gemaakt.

Ze kwamen met Windows Vista die een totaal ander driver model had, veel apparatuur was onbruikbaar geworden daardoor.

Toen gingen ze haastig werken aan Windows 7 die dan de fouten met Vista moest goedmaken.

Daarma maken ze een nieuwe blunder met Windows 8 en moeten ze weet haastig een ander Windows uitbrengen om de fouten van Windows 8 goed te maken.

Vervolgens moeten hardware fabrikanten 4 OS'en met ieder 2 varianten ondersteunen 8)7
Je vergeet Win95 die een compleet nieuwe driverarchitectuur had en je vergeet ook XP dat ook met een nieuw driver model op de proppen kwam. Driver modellen zijn door de jaren heen zo vaak veranderd omdat er nieuwe inzichten ontstaan in het verbeteren van de architectuur en de beveiliging.

Vista introduceerde inderdaad weer een nieuw model dat door 7 en 8 is overgenomen zonder veel aanpassingen. Pas met 10 zijn er weer aanpassingen gebeurd.

En dan hebben we het bijvoorbeeld nog niet gehad over Me waar iedereen maar drivers voor 98 ging gebruiken. Die werden wel aanvaard, maar de aanpassingen in de basis van het OS zorgde er wel net voor dat de stabiliteit van het OS ermee onderuit gehaald kon worden.
Ik heb het niet alleen over de drivermodellen maar dat er altijd een 32 bits variant van het OS is waardoor die ondersteund moet worden.

Toen Windows 8 uitkwam werd er van de hardware fabrikanten verwacht dat ze dus Vista 32 en 64 bit, Windows 7 32 en 64 bit en Windowd 8 in 32 en 64 bit zouden ondersteunen.

Met daarbij nog Mac en Linux ondersteuning.

Een hardwarefabrikant kan veel beter zijn held steken in ontwikkeling van de hardware dan in overbodige driver varianten van Windows toch?
Wat krijg jij een hoop dislikes voor de waarheid zeg, je hebt gewoon gelijk.
Als je zou kunnen kiezen en je krijgt gegarandeerd goede support voor je hardware en ondersteuning voor de nieuwste games en levenslange updates. Kies je dan voor Windows 7 of Windows 10?

Windows 7 is een heel stuk stabieler, en ik kan het weten want ik werk op een helpdesk.
Windows 10 builds hebben regelmatig gekke bugs die geintroduceerd worden bij de feature updates en het aantal achtergrond taken waar je niet op zit te wachten en advertenties die door geduwd worden is echt om te huilen.

Windows 7 vond ik altijd een pracht systeem en Windows 10 gebruik ik prive enkel nog op oudere builds uit 2016 omdat ik het per build steeds slechter vind worden en mijn instellingen continu niet worden gerespecteerd. Als daily driver ben ik inmiddels over naar Ubuntu based KDE (Meestal KDE Neon of Kubuntu) en dat is een zet die ik mede heb gedaan omdat ik Windows 10 niet kan uitstaan en tegelijk een zet die ik doe omdat KDE echt een waardig alternatief is geworden.

Update: Ik vind het zeer respectloos dat een opinie zo sterk wordt gedownmod zonder enige vorm van argumentatie.

Blijkbaar zit iedereen te wachten op een startmenu met advertenties, onedrive advertenties in explorer, explorer crashes als je met netwerkschijven werkt en in de quick list bestands previews aan hebt staan (Is reeds opgelost maar kwam z'n half jaar voor gezien het een build error was), de problemen met het verwijderen van bestanden tijdens build updates, de automatische installaties die worden uitgevoerd zonder dat je dit wilt. Het weghalen van opties en policies als de meeste mensen deze inzetten om de omgeving beter te maken.

Nergens heb ik gezegd dat mensen Windows 7 moeten blijven gebruike en vooral niet moeten updaten, nergens heb ik gezegd dat Windows 7 een goed idee is bij moderne hardware en nergens heb ik gezegd dat deze daadwerkelijk een leven lang beveiliging updates kan ontvangen.

Ik heb simpel gesteld dat als er geen beperkingen zouden zitten aan Windows 7 veel meer mensen Windows 7 zouden willen houden. Maar als dit z'n moeilijke opinie is zal ik hem eens anders formuleren.

Wat zou je liever willen als WIndows 11? Een nieuwe verbeterde Windows 10, of een nieuwe verbeterde Windows 7? Ik zou persoonlijk het laatste willen, een op de zakelijke markt gerichte oplossing die je goed prive kunt gebruiken in plaats van andersom. Dus geen adverenties, goede beheer mogelijkheden en niet een andere instellingen structuur voor alle nieuwe delen in de nieuwe builds.

[Reactie gewijzigd door henk717 op 1 januari 2019 22:06]

Ik daag je uit zelf eens te kijken naar alle client gerelateerde issues in een bedrijfsomgeving van redelijke omvang en deze op te lossen zonder herinstallaties op een zo goed mogelijke vlotte manier. Als je dat zou doen dan krijg je een beeld welke Windows versies het goed stabiel doen en welke niet. Zelfde geld voor drivers en overige software en natuurlijk implementaties van de omgevingen. En dan natuurlijk zonder callscript of interne WIKI maar gewoon op je eigen intuitie met eventueel een goede zoekmachine er naast. Per issue heb je maximaal een uur om een oplossing te vinden en het wordt toch redelijk verwacht dat je het meeste zelf kunt oplossen tenzij je kunt aantonen waarom je dat als afdeling niet zou moeten kunnen vinden of dat je kunt aantonen dat er echt geen oplossing voor is.

Als je dat doet zal je zelf zien dat de oude Windows 7 machines over het algemeen beter draaien dan de Windows 10 stations al hangt dit wel sterk af van de build en het gebruik in de omgeving het kan natuurlijk altijd zijn dat er bepaalde technieken in een omgeving worden gebruikt die juist niet goed werken op WIndows 7.

En de PC opnieuw op starten? Kan soms een nodige stap zijn, al vraag ik dat vrijwel nooit zelf. Als ik het relevant vind voor het betrekkende issue doe ik dat zelf als ik al remote verbinding heb of als ik informatie nodig heb uit het opstart process omdat een issue tijdens of vlak na het starten voor komt.
Ik heb een ander beeld. Sinds overstap naar windows 10 en office 365, geen enkele windows gerelateerde issues meer gehad in ons bedrijf. Alleen netwerk gerelateerde issues. Windows problemen of vragen lossen we gewoon zelf op. Helpdesk is alleen maar een centric doorgeefluik. Echt verschrikkelijk.
Centric doorgeef luik als in lokaal doen ze vrijwel niets en het gaat vervolgens naar centric of een centric die niets anders doet dan tickets doorzetten? Het bedrijf waar ik voor werk doet beide, het is net wat de klant afneemt. Neem je het doorgeefluik af dan krijg je inderdaad te maken met medewerkers die minder kennis hebben omdat het enkel vereist is dat ze het probleem kunnen waarnemen en registreren en eventueel de simpele dingen er uit kunnen pakken. De ervaren medewerkers met diepe kennis worden gebruikt voor de klanten die ook van ons vragen de problemen zelf op te lossen.

Helpdesken heeft het bedrijf volledig zelf in de hand, het is net wat je afneemt en in welke verkoop praatjes te trapt. In mijn ervaring zeker voor het MKB ben je het beste af met een MKB it beheerder, dat past cultureel en sluit vaak perfect aan op de behoeften gezien een helpdesk dan niet volledig vastgeroest zit in scripts en procedures.

Mocht je ooit een nieuwe helpdesk zoeken raad ik ten sterkste aan om een proefperiode in te gaan alvorens je echt een vast contract sluit en ze goed te testen ook met de moeilijkere calls. Er is altijd een periode waar de helpdesk medewerkers de structuur van het netwerk en de veel voorkomende problemen niet kennen maar in de praktijk blijft een maand vaak voldoende voor een competent team om zich hier op in te werken. Zijn ze na een maand nog steeds niet verder dan het hele simpele werk kun je beter verder kijken.
Een helpdesk heeft als functie doorgeefluik. Ik maak me geen illusies dat een helpdeskmedewerker je probleem gaat oplossen, dat is niet hun rol. Als jij denkt dat dat wel zo is, leef je in een droomwereld zelf opgesteld door de familie helpdesk.
Naja gezien ik op een helpdesk werk en precies doet wat jij zegt is mijn beeld natuurlijk anders.
Het is in veel gevallen letterlijk mijn werk om je probleem op te lossen, soms zelfs al bij het eerste contact. Als ik het probleem ken en snel kan oplossen dan is dat sneller dan later terugbellen.
Ik mis eigenlijk nog Vista, ME, NT4, 95/98 en 2000. Want als ik mij goed meen te herinneren draaide vroeger heel veel pinautomaten op NT4/2000. Het zou mij verbazen als dat nog steeds zo is.

Eigenlijk is die keuze best wel logisch want NT4/2000 kon op 1 GB schijfruimte draaien. Ik vond NT4/2000 altijd iets hebben. Het was altijd heerlijk gelimiteerd en alles was een uitdaging. Ik weet nog drivers; ga je videokaart/netwerkkaart eens met NT4 aansturen. Dat lukte in meeste gevallen vaak moeizaam.

Vista was toch het besturingssysteem met de meeste keuze en mogelijkheden. Wel erg jammer dat zo'n systeem op het verkeerde moment uit was. De harde schijven waren niet afdoende qua snelheid en processoren waren een drama. Er kwam toen net een intreden van dual core processoren en het verschil tussen de single en dual core was best groot en vooral toen net de Intel Pentium D 9xx serie uitkwam ofwel 2 op elkaar geplakte Intel Pentium 4 waardoor je toch wel een groot verschil had qua prestaties. Dat kon je in Vista zeker goed merken.

Windows 10 is meer gepushed want eigenlijk zonder deze gratis upgrade zat iedereen nog op Windows 7 of het meest mislukte systeem Windows 8/8.1 want dat had gewoon geen waarde meer. Daarom kan je nu met een Windows 8 key Windows 10 zonder problemen installeren.
Vista was een flop en ook praktisch alleen maar gereleased omdat MS contractueel iedere x jaar een upgrade moest aanbieden.
Er kwamen enorm interessante ideeën naar voren tijdens het ontwikkelproces (wat al begon voordat Windows XP daadwerkelijk verkocht werd) en er bleven maar features op features worden gestapeld die nooit op tijd af konden worden gemaakt. Eigenlijk zou in plaats van Service Pack 2/3 (weet niet meer welke) een nieuw OS moeten komen, maar Vista had enorme problemen.
Toen zijn de features die journalisten het geweldigst vonden grotendeels weggehaald (want die waren gewoon niet praktisch haalbaar) en is er een release in elkaar geknutseld. Veel features werden na de release afgemaakt en door middel van updates toegevoegd.

Hier kun je wat over Vista lezen van iemand bij Microsoft zelf. Ik heb op het internet een nog volledigere versie gezien maar die kan ik niet meer vinden.

Het grootste probleem dat Vista eigenlijk had was de "Vista capable" sticker voor hardware die nog maar net aan de absolute minimumeisen voldeden. Daarnaast was het drivermodel en het applicatiemodel op de schop gegaan want de beveiligingsproblemen waren niet meer te houden, wat zorgde voor ontbrekende drivers van oude hardware en superslechte drivers van Nvidia (die totaal niet waren wat ze MS hadden beloofd), wat weer leidde tot enorm veel crashes, bluescreens en ander geneuzel.

Windows 7 was in mijn ogen gewoon Vista zoals het had moeten zijn: de features waren af, de optimalisaties waren beter en de drivers waren onderhand allemaal wel weer bij.
Vista was een consumenten "product" om het nieuwe driver model en de omslag naar 64-bit soepeler te laten landen bij bedrijven.
Terecht.. Windows 10 is ook gewoon de beste versie van Windows tot op heden. elke cent waard om te kopen :) .
Welke van de 8 versies?
Dat heeft een lange tijd geduurd zeg! Windows 7 is inderdaad gewoon een stabiel en goed besturingssysteem. Is het dan toch het vertrouwelijke wat sommige tegenhoudt om te upgraden?

[Reactie gewijzigd door Rob!n op 1 januari 2019 17:59]

Windows 7 was inderdaad gewoon een stabiel en goed besturingssysteem.
Je gebruikt daar verleden tijd. Ik weet niet zeker waarom.
Terechte opmerking! Aangepast... ;)
+1Anoniem: 1092407
2 januari 2019 09:11
Zou het aanhoudende succes van Windows 7 iets te maken kunnen hebben met het update beleid van Windows 10? Elke 6 maanden ben je in feite verplicht om een windows-upgrade te doen naar een nieuwe build. Dit gebeurt te pas en te onpas, vaak als het totaal niet goed uitkomt. En na afloop zijn dan veel aanpassingen teruggedraaid waaronder verwijderde apps die ineens weer in de lijst staan.

Ik heb een jaar Windows Enterprise LTSB gedraaid. Windows 10 zonder opsmuk en zonder verplichte halfjaarlijkse upgrades. Heerlijk was dat. Inmiddels draai ik al langere tijd Kubuntu LTS waarmee ik de verwachte levensduur van mijn laptop kan uitzingen zonder upgrade. Updates gebeuren op de achtergrond waarbij maar zelden om een herstart wordt gevraagd. Dit heeft me al een boel wachttijd bespaard. :)
Houdt er rekening mee dat er genoeg landen zijn die nog trage internet verbindingen hebben en waar mensen niet de gelegenheid hadden om een paar gig aan W10 te downloaden toen het gratis was. Tevens zijn dit ook de landen waar de mensen niet het geld hebben voor W10 en illegaal wordt met elke versie van Windows moeilijker. Verder zijn de PC-verkopen flink gedaald en dus worden er minder nieuwe PC's met W10 gekocht.

Het zou mij niet verbazen dat in Nederland misschien wel een marktaandeel van meer dan 75% voor W10 is en dat de gamers nu (eindelijk) ook meer voordeel zien in W10 ten opzichte van W7.
Windows 10 is net enorm eenvoudig illegaal te gebruiken. De tijd dat Microsoft jouw OS kreupel maakte is voorbij. Je kan gewoon door blijven werken met een illegale versie. Zelfs updates krijg je netjes binnen. Het enige wat je ziet is een watermerk.
je kon ook Windows 10 installeren vanuit een gekraakte windows 7/8, zolang je vanuit de oude Windows geen melding kreeg dat deze gekraakt(maar wel "geactiveerd") was kreeg je bij het installeren van windows 10 een licentie.

waarschijnlijk werkt het nu niet meer, aangezien de gratis upgrades officieel gestopt zijn.
Vorige week nog gedaan op een oude computer:) werkt nog steeds. (“Illegale” Windows 7 upgraden naar Windows 10)
Windows 10 was zeer makkelijk om op niet legale wijze te installeren, je kunt zelfs zeggen dat Microsoft het bijna stimuleerde. Dit lijkt mij daarom niet een valide punt.
En die illegale versie kun je ook gewoon van legale code voorzien. Net als dat men bij de gratis upgrade destijds ook gewoon dvdtjes kon uitwisselen met de installatie erop.
Er is voor gamers geen voordeel in W10 ten opzichte van W7. DX12 is enorm geflopt en de enige reden om Windows 10 te draaien valt dus al weg.
Ik vind dit eerder een 'nu al'. Ik hoor van alle kanten problemen voorbijkomen over Windows 10. Zelf heb ik na al die jaren nog steeds driver problemen met Windows 10 waardoor ik Windows 7 blijf gebruiken, ook al heb ik hier regelmatig ouderdoms-problemen ermee. Het OS is meer consistent en werkt beter voor mijn eigen doeleinden. (windowed gaming geeft merkbare input latency op Windows 10)
Ik ben heel erg benieuwd welke exotische hardware niet op Windows 10 draait?
De fabrikant hoeft maar aan te geven dat windows 10 niet meer ondersteund wordt, en Windows zorgt dat het niet meer werkt (simpele video kaart).

Ik hoop dat ik een uitzondering situatie heb meegemaakt van planned obsolescence.
Maar is dat de schuld van Microsoft of van de fabrikant van de videokaart? Veel mensen lopen wel af te geven op Windows maar het gros van de problemen komt waarschijnlijk doordat 3rd party simpelweg geen drivers meer levert.

Stel je hebt een auto en je gaat altijd naar dezelfde garage om de wagen netjes bij te houden. Op een dag zijn bepaalde onderdelen er niet meer waardoor de wagen steeds verder in verval raakt. Wie geef je dan de schuld? Waarschijnlijk niet de garage aangezien die er niks aan kunnen doen. Met Windows is dat exact hetzelfde. Microsoft doet z'n best om zoveel mogelijk hardware(combinaties) te ondersteunen maar als de hardwareboeren geen nieuwe drivers meer leveren houdt het een keer op. Het feit echter dat je zelfs op veel behoorlijk oude hardware relatief probleemloos Windows 10 kunt draaien vind ik wel heel netjes, zowel van Microsoft als van 3rd party. Windows biedt echt enorm veel legacy-support en dat vergeten sommigen nogal eens.
de update is niet compatibel met de volgende hardware:
video kaart.

Wat wilt u doen:
- Installatie uitvoeren met standaard sturingsprogramma.
- Installatie uitvoeren het het bestaande sturingsprogramma behouden.
- installatie stoppen.

Het ging om een feature update, met security updates is niets mis, met werkende drivers verwijderen omdat de fabrikant de driver ontwikkeling stopt wel (iedere 2 jaar nieuwe hardware als ik zo naar de smartphone industrie kijk qua software ondersteuning?)

Om verder te gaan met de auto vergelijking: De auto werkt goed, maar nu wordt de horn verwijderd door de garage omdat de fabrikant deze uit productie heeft genomen. Oplossing: nieuwe toeters en of bellen aanschaffen, nu kun je weer veilig verder rijden?!
Niet zo zeer exotische hardware, een AT2020 USB microfoon waarmee ik onder Windows 7 op volume level 6/100 gemakkelijk te verstaan ben gebruikt op Windows 10 een andere soort driver waardoor ik op 100/100 + 20dB boost niet te horen ben ben. Tevens een GTX 970 die op nieuwere driver versies geen crypto kon minen (3Mh/s i.p.v. +- 18), deze oudere werkende driver werd na elke system reboot weer vervangen door de microsoft approved NVIDIA driver versie.
Het lijkt me dat Audio Technica dus een nieuw stuurprogramma moet uitbrengen, ik lees dat het probleem ook al onder Windows 8 bestond.
Echter als dit probleem al onder Windows 8 bestond en het nu nog steeds niet opgelost is nu iedereen al een paar jaar overgestapt is op Windows 10 lijkt het mij niet dat Audio Technica dit probleem nog gaat verhelpen. Ik heb zelf weinig zin (en er ook geen geld voor over) om voor een OS upgrade nieuwe hardware aan te moeten schaffen als het oude nog gewoon werkt.
Je hebt nog 1 jaar en 13 dagen tot de support op Windows 7 afloopt iig, dan zul je toch wat moeten...
Je hebt nog 1 jaar en 13 dagen tot de support op Windows 7 afloopt iig, dan zul je toch wat moeten...
Over een jaar en 14 dagen werkt die mike nog steeds onder Windows 7.. ;)
Alleen kunnen er daarna flink wat hackers met je meeluisteren als het even tegenzit. ;)
Toch zie ik je hier alleen driver problemen aankaarten. Inconsistentie is er alleen in het control panel voor zover ik kan zien (draai W10 alleen in VM), de rest vind ik juist prima. W10 is in ieder geval een stuk lichter dan W7 in mijn VM en ook verder zie ik overal verbeteringen.
Over het algemeen is Windows 10 een verbetering in elk denkbaar punt (behalve privacy en drivers) ja. Voor de inconsistenties wil ik u graag refereren naar de volgende video: https://www.youtube.com/watch?v=hn5QjtpjW_U

[Reactie gewijzigd door Medabi3 op 1 januari 2019 18:38]

Drivers is probleem als je OS door weinig users wordt gebruikt waardoor Hardware merken er dus geen drivers voor maken. OS2/warp BeOS etc.
Of nextgen OS met driver model overhaul zal dat ook in begin hebben.
De andere case is meer users die Ouwe PC, de 2de tot 4de next gen. OS op kwakken en dan driver problemen krijgen. Dat is dus iets wat je dan ook kan verwachten.

Dat laaste doe ik ook, Upgrade OS relatief snel. Maar mijn Threadripper rig heeft alleen W10pro gezien.
Maar Phenom2 X4 965 heeft De hele lijn van Vista tot W10 gezien.
En mijn probleem is Realtec onboard sound driver. Dus moderne soundcard erbij geprikt .

Het advies is dan ook meer van gebruik je hardware waar de driversupport gestopt is dan kun je overwegen om niet je OS te upgraden. Maar er komt een tijd dat de beveiliging support stop gezet wordt.
Dan wordt het tijd voor naast OS ook hardware upgrade.
In mijn geval voldoet de Ouwe PC wel aan de eisen , maar ja de drivers wordt probleem van zo een ouwe mobo.


Er zijn ook users die bepaald exotische hardware gebruiken voor specifieke toepassing en dat in moderne PC en moderne OS willen toepassen. Waar vervanging ook lastig wordt.
mijn netbook. Acer aspire 756
Is W7 niet al EOL?
2023
2020, 2023 is windows 8.1 8)7
Thx voor verbeteren hieronder

[Reactie gewijzigd door demonic op 1 januari 2019 19:12]

2023
Dat is Windows 8.1
Er is altijd licht aan het EOL

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee