Gartner: pc-markt groeide afgelopen kwartaal wereldwijd

Pc-fabrikanten leverden de afgelopen drie maanden volgens Gartner in totaal 62,1 miljoen desktops en laptops, een toename van 1,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De toename is toe te schrijven aan bedrijven die pc's vervangen voor Windows 10.

Het zou om de eerste kwartaalgroei van de pc-markt sinds 2012 gaan, afgaande op de cijfers van Gartner. Volgens Gartner deed de groei zich in alle regio's wereldwijd voor, maar de marktonderzoeker waarschuwt dat dit niet betekent dat de pc-markt zich herstelt. Zo was er wat betreft pc's voor consumenten nog steeds sprake van een daling en is de toename op de zakelijke markt het gevolg van een upgradecyclus om op Windows 10 over te stappen. Die cyclus is over twee jaar over zijn hoogtepunt heen, waarna pc-fabrikanten andere manieren moeten verzinnen om groei te realiseren.

In de emea-regio, waar West-Europa onder valt, bedroeg de groei 1,3 procent tot 17,4 miljoen pc's. Met name in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk was er vraag naar zakelijke pc's. Met name Lenovo wist te profiteren van de groei, mede door de joint venture met Fujitsu's pc-divisie, die in maart begon. Lenovo heeft daardoor een vergelijkbaar marktaandeel als HP, volgens Gartner.

Gartners concurrent IDC constateerde begin dit jaar dat de pc-leveringen eind 2017 wereldwijd al iets in de lift zaten. De twee marktonderzoekers hanteren verschillende methodes om de pc-leveringen te becijferen.

Bedrijf

Q2 2018 leveringen (x1000)

Q2 2018 marktaandeel (%)

Q2 2017 leveringen (x1000)

Q2 2017 marktaandeel (%)

Q2 2018 - Q2 2017 groei (%)

Lenovo

13.601

21,9

12.310

20,1

10,5

HP

13.589

21,9

12.809

20,9

6,1

Dell

10.458

16,8

9.553

15,6

9,5

Apple

4.395

7,1

4.266

7

3

Acer

3.969

6,4

3.851

6,3

3,1

Overigen

16.083

25,9

18.466

30,1

-12,9

Totaal

62.095

100

61.254

100

1,4

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-07-2018 • 11:32

55

Reacties (55)

55
51
33
0
0
12
Wijzig sortering
Grappig te zien dat blijkbaar men nu meer kiest voor een PC één van de grote namen, dan de kleinere merken en/of zelfbouw PC's.

Of intepreteer ik de cijfers verkeerd?
Zelfbouw PC's worden niet meegenomen in deze cijfers. Het gaat hier om complete desktops of laptops.
custom pc's vallen hier toch wel onder: zie de pc's van alternate zelf, dit zijn ook custom pc's, die zij voor jou in elkaar zetten
"Custom" zoals je het hier beschrijft, is nog steeds niet hetzelfde als zelfbouw. Er wordt een volledige PC aangeschaft.

Custom bouwers (zoals ik) bestellen onderdelen, vaak bij verschillende webwinkels, en vaak niet eens een complete set omdat je nog een geschikte kast op zolder had liggen bijvoorbeeld. Daarvan is niet zinnig te achterhalen wat er zoal gebouwd is.

Je zou wel het aantal los verkochte moederborden en/of processoren kunnen tellen. Da's een aardige indicatie van zelfbouw PC's.
Kant-en-klare PC's van Alternate zijn geen zelfbouw PC's. Zelfbouw PC's vallen niet onder deze cijfers.
Je moet bedenken dat bedrijven niet zelf PCs bouwen, maar grote bedrijven gewoon honderden computers in een aanbesteding kopen. Die gaan naar HP en noem het allemaal op.
Dat snap ik, ik doelde ook meer op de kleinere bedrijven die in het verleden (zelf ook gedaan jaren terug) toch vaker naar de PC-Shop op de hoek gingen voor een pc van een goedkoper onbekend huismerk.
Ik ben een van die kleinere bedrijven en zou er niet aan moeten denken dat ik voor elke werknemer een pc in elkaar sta te schroeven. Zou niet eens weten waar ik de tijd vandaan zou moeten halen. Dat een zzper dat doet snap ik misschien nog wel, maar alles meer dan dat kan je beter gewoon kant en klaar degelijk spul hebben staan. Dat jij dat wel deed als klein bedrijfje is volgens mij toch meer een uitzondering. De meeste hebben gewoon Apple, HP, Dell etc staan.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 14:00]

Zijn punt was dat je (/klein bedrijf) eerder een huismerk neemt van PC verkoper op de hoek. En niet zoiets als Dell.

Voor elke werknemer iets in elkaar schroeven is een heel ander verhaal.
Ik had dat wel begrepen hoor :) Een willekeurige winkel om de hoek kan dat inderdaad voor je doen als je daar maar voor betaalt. Echter bij een zakelijke desktop zit al gauw 3 jaar garantie op. Dat zie ik niet zo snel terug bij de lokale shop. Sure, op de onderdelen van een beetje merk is er al 5 jaar garantie op geplakt, maar wie zegt wel component stuk is? Dan is een zakelijke desktop toch een stuk makkelijker en sneller te repareren op basis van next business day of 4 uur, net wat je er voor over hebt. De onderdelen werken ook "gegarandeerd" met elkaar. Zeker bij een workstation wel zo prettig.
Laptops zijn ook wat lastiger om zelf te bouwen. Denk dat deze cijfers voornamelijk over zakelijke laptops gaan.
je hebt wel barebone laptops, deze kan je vrij gemakkelijk upgraden.

je hebt wel de onderdelen nodig. maar wat je dan voornamelijk hebt is de casing+scherm+MB wat je erbij koopt word als upgrade gezien.
GA jij zakelijk zelfbouw PC's leveren aan je medrwerkers?

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 23 juli 2024 14:00]

Wat is daar mis mee? Bij kleine klanten doe ik dit ook (denk aan maximaal 10-15 werkplekken).
Nja het is omslachtig neemt veel tijd in beslag. After sales is anders. Vendors van verschillende partijen en updates.

Maar goed iedereen hoe die zelf wilt.
Wij bouwen de pcs's ook zelf. totaal hebben we er nu 100 staan. gespreid over 4 jaar gebouwd. je kan als het moet 8 / 10 pc's op een dag bouwen / installeren dus het is zeker wel te doen.
Als er dezelfde hardware ingaat, doe ik er minstens 20 op een dag ;)
Bij mij is installatie ook op zijn plek zetten en de beeldschermen aansluiten. Maar ja met de zelfde hardware en ervaring met die hardware gaat het sneller.

[Reactie gewijzigd door qlum op 23 juli 2024 14:00]

Vooral de installatie van windows/software etc. kost tijd, daa r kan je veel winst pakken door met een installatie-image te werken. Je configureert dus slechts één systeem, maakt daar een image van en kopieert die image op datzelfde systeem naar alle hdd's van de andere systemen.
Wat is dit nu voor een flame?

Een klein bedrijf met een handvol werknemers heeft écht de centen niet (over) voor dergelijke contracten.

Door zelf machines te bouwen spaart de klant geld uit, kan ik ze maatwerk oplossingen bieden en bij problemen melden ze zich bij mij. Ik lever enigszins gestandaardiseerde machines uit en alle onderdelen die stuk kunnen gaan heb ik op voorraad liggen dus bij problemen is het gelijk vervangen en de klant kan weer door, vaak dezelfde dag nog.
Ja zolang het op kleine schaal is en je kunt in 1 dag bij meerdere klanten langsrijden als het nodig is dan is het lijkt me best te doen. Maar als je aantal klanten groeit en ze zitten meer gespreid door NL dan worden die SLAs wel belangrijk voor wie er voorrang krijgt en hoe lang je er over mag doen.
Helemaal gelijk. maar ook voor mij als thuisgebruiker is de ervaring dat het beter is om zelf een pc te bouwen. zo'n beetje al mijn computers gingen binnen ongeveer 3 jaar mee totdat er iets stuk ging.

In mijn huidige pc heb ik nog niets hoeven vervangen. Oorzaak. ja niet te meten denk ik. Maar bij zelfbouw heb je gewoon invloed op wat er in de kast gaat. Dus ook koeling. stoffilters etc.
De grote bedrijven kunnen vaak goedkoper leveren, hebben een standaard en kunnen ook grote partijen leveren. Zakelijk lijkt het me alleen voor kleine bedrijven handig om bij de lokale PC boer wat te laten bouwen.
Ik denk dat zelfbouw niet in deze tabel te vinden is, dit gaat gewoon over de OEMS zelf, zij geven de cijfers hier. (dat is toch wat ik denk)
Dit gaat over de zakelijke Pc's maar hoe zit dit met (zelfbouw) gamePC's?
Zelfbouw en met name dus game PC's hebben hier zeer marginaal invloed op. In de zakelijke markt is deze markt nagenoeg nihil. :)
sowieso is zelfbouw typisch iets voor Nederland.
Uh.. Niet dat ik je direct wil tegenspreken maar die indruk heb ik totaal niet, volgens mij wordt zelfbouw overal gedaan.
Waar baseer je dat op?
Dat baseer ik op tientallen jaren persoonlijke ervaring in allerlei internationale fora. (gaming, fotografie, noem maar op)
Dan viel steeds opnieuw op dat in Nederland de zelfbouw veel en veel groter was dan andere westerse landen. Waar in Nederland het bijna vanzelfsprekend was in een forum dat iemand zelfbouw had, was het dan een uitzondering in de VS.

Alle A-merken hebben desktops voor de thuis markt. Maar ben jij in Nederland ooit iemand tegen gekomen die zo'n pc heeft?
Bij mij is die ervaring eigenlijk precies andersom. Dus ja ik ben die mensen zeker tegengekomen.
Op enkele vrienden na hebben de meeste mensen die ik ken in NL een OEM PC van bijvoorbeeld Dell of HP. De uitzonderingen daarop zijn de lui waarvoor ik hem in elkaar heb gezet, had ik dat niet gedaan waren ze ook niet de zelfbouw markt op gegaan.
Sterker nog; ik ken ook genoeg mensen die vroeger vollop aan zelfbouw hebben gedaan en nu juist een HP kant en klare machine hebben gekocht omdat ze geen zin meer hebben om te bouwen en dat ding "gewoon gelijk moet werken".

De enkele internationale contacten die ik heb en op de fora die ik bezoek/bezocht werd voornamelijk over zelfbouw gesproken.

Denk dus niet dat persoonlijke ervaring erg representatief is, dan is het maar net afhankelijk van waarmee je in contact komt. Vraag me wel af hoe de cijfers echt zouden zijn, ik denk wel dat dat Nederland betrekkelijk hoog zal zitten in de zelfbouw maar vraag me af of we andere welvarende westerse landen in Europa of de VS en Canada echt zullen ontlopen.
Hier zit wel wat in. De Nederlander is gelukkig een stuk meer bereid om enige zelfstudie toe te passen om een paar honderd euro te besparen.
sowieso is zelfbouw typisch iets voor Nederland.
Wat een onzin zeg, de meeste bekende YouTube sites waar ze zelfbouw Game-PC maken is Amerikaans, ik zie het trouwens over de hele wereld dat mensen zelf PC bouwen.

Zo als:

JayzTwoCents
Paul's Hardware
Gamers Nexus
Science Studio
Bitwit
Tech YES City (Australië)
Linus Tech Tips
CareyHolzman
HardwareCanucks (Zweeds maar spreekt Engels)

En er zijn er VEEL meer

Edit spel foutjes.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 14:00]

Die worden helemaal niet meegenomen in deze cijfers. Zelfbouwers kopen immers geen PC, alleen onderdelen, en dan vaak ook nog bij verschillende winkels op verschillende momenten.
Denk Niet dat het zo snel groeit Als de zakelijke sector. Zal Denk ik zelfs afnemen.
Er gebeurde ook weinig spannends na 2012 in de industrie, tot Zen kwam.
Eerlijk gezegd zou ik pas upgraden als het moet.
met al die gaten in de processor wacht ik wel nog 1 jaar tot er een definitief oplossing voor is.
Er van uit gaande dat de nieuwe processoren achteraf ook niet zo'n beveiligingsfout blijken te hebben ;)

Hindsight is een bitch enzo, maar er zijn geen garanties dat de nieuwe processoren geen andere gebreken hebben. Bovendien wordt er hard gewerkt om bekende lekken te mitigeren, zolang je alles up to date houd is er niet zoveel aan de hand.

(Los van het feit dat om gebruik te maken van sommige van de beveiligingslekken al adminrechten of fysieke toegang tot het apparaat nodig zijn.)
De huidige kan je 100% van uit gaan.. Dan weet ik wel wat ik moet kiezen als ik niet ieder jaar ga upgraden.
wat vele ook doen is oudere hardware kopen van 1-2 generaties terug.
dit is dan 2e hands en dan bespaar je veel. gezien de preformance boost niet altijd even groot is.

dat er beveiligings lekken inzitten zou ook bij de nieuwere genaraties zo blijven gezien vele op diezelfde argitectuur zijn gebaseerd. en op nieuw een CPU bouwen zonder dit lek is vrij lastig.
Grote vraag is of er enige winstmarge zit op die verhoogde omzet/afzet. Want meer verkopen is leuk maar als je er niets aan verdiend, kun je het net zo goed laten.
Vergeet niet dat de "pc's" tegenwoordig enorm klein zijn. Het neemt zelfs minder plaats in dan een laptop en rekening houden dat ze voor een laptop dan ook een docking station voor moeten bestellen.
Dus de administratieve bediendes krijgen allemaal een mini pc (thnikcenter de m series) en de mensen op de baan een laptop. Met als gevolg de investeringskosten dalen.
een goede gaming PC met voldoende koeling is toch wel desktop formaat.
maar voor normaal gebruik heb je inderdaad zoets als een intel NUC. wat voor vele goed genoeg is. daarnaast kan je ook een oude laptop met een kapot scherm, als werkPC gebruiken
Ik denk dat jij het eerder over de eenmanszaken of zelfstandigen hebt. Dat gaat de PC-markt weinig uit balans brengen betreft de cijfers.

Zo een thinkcenter is echt wel goed en werkt super vlot. Gaming pc is totaal niet aan de orde hier.
De toename is toe te schrijven aan bedrijven die pc's vervangen voor Windows 10.
Ook in het artikel van Gartner is die conclusie alleen maar gebaseerd op pure speculatie. Zelfs doodgewone variantie biedt al afdoende verklaring voor een verschil van 1,4%. Je kunt met evenveel recht beweren dat het komt door het weer of om sneller te kunnen twitteren met Trump.
Mijn ouders hebben nog een PC met XP erop. Die draait alles prima (foto's, mail en browser) en is snel genoeg voor wat ze ermee doen, maar bijvoorbeeld internet bankieren begint nu te zeuren over verouderde versie. Upgraden is geen optie, W10 draait voor geen meter op die machine door gebrek aan RAM.

Ik denk dat ik er maar Ubuntu op ga zetten, dan is dat probleem mooi permanent opgelost.
Dat jij je ouders dit überhaupt laat doen!? Met XP moet je gewoon van het internet afblijven en alle usb slots en andere externe opslag mogelijkheden dichtlijmen. Laat staan internet bankieren...
Ga je ouders ff opvoeden, hebben ze ook voor jou gedaan ;)

En gebrek aan ram? Heb nog wel wat ddr/ddr2 reepjes voor je liggen. Als dat een XP machine minder online betekent dan stuur ik ze van harte gratis naar je ouders (maar gok zomaar dat het dan alsnog keihard traag is, als er al open slots zijn en niet volgeprikt).

En als Ubuntu niets is voor je ouders, kan je ook Android x86 een kans geven.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 23 juli 2024 14:00]

In tegenstelling tot de rest van de familie hebben mijn ouders nooit last van malware. Dat is omdat ze altijd "nee" antwoorden op vragen als "Wil je dat er allerlei rare dingen aan je systeem moeten gebeuren om dit kei-leuke kattenfilmpje te zien?"
En vinden je ouders Ubuntu ook fijn om mee te werken? Want stel dat dat niet zo is, dan wil ik je mijn eigen verhaal doen (over mijn ouders):

Mijn ouders hadden op een gegeven moment een HP 7600 thuis staan die mijn moeder via haar werk geregeld had. Het was haar oude kantoorpc waar ze helemaal mee vertrouwd was geraakt. Er zat een Core Duo processor in. Jarenlang heeft dat ding het goed gedaan en waren mijn ouders er tevreden mee, maar op een gegeven moment werden Youtube filmpjes helaas steeds meer een diashow. Er draaide Windows 8.1 op.

Ik heb mijn ouders in 2015 over gehaald om voor weinig geld een refurbished HP 8200 met een lekker snelle Core i5 processor aan te schaffen. Nieuwe 128GB SSD en 500GB HDD er in en gaan. Er werd al 8GB RAM meegeleverd door de leverancier. Ik heb er zelf Windows 10 op gezet.

Voor een vriendin van mij kon ik in 2018 via mijn werk zelfs geheel gratis aan een qua uiterlijk vergelijkbare HP met Core i5 processor komen, want hij was officieel afgeschreven. Er zat nog een Windows 7 licentie sticker op, waardoor ik gratis Windows 10 kon installeren en activeren.

Er is tegenwoordig zoveel mogelijk voor mensen die niet zoveel geven om een pc en voor wie het allemaal daarom niks mag kosten...
Bij de buurman bevalt Ubuntu al jaren prima, de icoontjes staan nu links in plaats van onderaan, maar verder is het gewoon zoal hij gewend was. Heb ik voor 'm geinstalleerd na een ransomware gevalletje, en sindsdien heeft hij er nooit meer problemen mee gehad.

't Is belachelijk om honderden euro's uit te geven om alleen maar een beetje te kunnen browsen, e-mail en foto's op te slaan, de huidige machine is daar meer dan snel en groot genoeg voor. En dan ook nog moeten betalen voor een nieuwe Windows versie die over een aantal jaar ook weer vervangen moet worden.

En het gekke aan tweedehands kopen is dat men nog steeds veel geld vraagt voor ouwe troep. Voor nog geen tweehonderd euro heb ik pas een hagelnieuwe "spelletjes PC" in elkaar gezet, met een Ryzen erin. Dan zou je toch verwachten dat je voor minder dan dat een tweedehandsje kan kopen met vergelijkbare specs, maar dat valt dus vies tegen.

Probleem bij mijn ouders is dat die bijvoorbeeld gewend zijn aan een of ander raar programma om de foto's op te slaan. Shotwell op Ubuntu doet dat ook prima, maar werkt weer net anders. En zo zijn er nog een paar van die programma's die ze gebruiken. Ik vrees dat ze een keer door moeten bijten. Daarna zijn ze van het "abandonware" probleem verlost.

[Reactie gewijzigd door cdwave op 23 juli 2024 14:00]

Ik wil andere mensen geen Ubuntu / Linux Mint opdringen als ze dat niet gewend zijn. Bovendien gebruiken mijn ouders allerlei Windows-only programma's en zijn ze prima in staat om overweg te kunnen met anti-malware pakketten.

Pas als ik zie dat de omgang met anti-malware een groot probleem is bij iemand begin ik over Apple of Linux.

Windows 10 kan trouwens prima gratis geïnstalleerd worden, zolang er maar een Windows 7/8/8.1/10 licentie sticker met installatiecode op de behuizing van de computer geplakt zit. Genoeg tweedehands bakken die zo'n sticker hebben.

En dat verhaal van dat nieuwe Ryzen systeem van minder dan 200 euro vind ik moeilijk te geloven. Volgens mij is dat met 300 euro al lastig te realiseren. Dan wil ik wel even een lijstje van je zien van de onderdelen.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 14:00]

AMD Ryzen 3 2200G was 80 euro, mobootje 50 euro, geheugen iets van 90 euro, totaal ~220 euro, dus ik heb 10% onderdreven...

Voor een pappa&mamma PC kan er een goedkopere CPU en goedkoper geheugen in, die spelen toch geen spelletjes.

De onderdelen zijn intussen allemaal duurder geworden overigens, dus vandaag ben je waarschijnlijk iets van 250 kwijt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.