Belgische telecomwaakhond ziet ruimte voor vierde mobiele operator

De Belgische telecomwaakhond BIPT heeft in een rapport aangegeven dat de toevoeging van een vierde mobiele provider op de telecommarkt een positieve rol kan spelen voor het aanscherpen van de prijsconcurrentie. Telecomminister Alexander De Croo wil zo'n vierde speler introduceren.

BIPT merkt op dat op basis van enkele ervaringen uit het buitenland aangenomen mag worden dat de intrede van een vierde speler leidt tot een sterke daling van de prijzen. Daarbij wordt onder meer verwezen naar Nederland, waar Tele2 in 2012 tot de mobiele markt toetrad en relatief goedkoop frequenties kon kopen voor een eigen 4g-netwerk. Dit leidde tot meer concurrentie, lagere prijzen en grotere databundels.

Volgens de Belgische telecomwaakhond is het zo dat nieuwkomers vaak met nieuwe prijsformules en diensten komen, waardoor de bestaande operators zich genoodzaakt voelen hun diensten en prijzen aan te passen. BIPT heeft ook onderzocht of het technisch mogelijk is om een vierde speler op de markt te introduceren. Dat is volgens de telecomwaakhond het geval: "er is voldoende spectrum aanwezig voor vier mobiele operatoren."

Wel erkent BIPT dat het een uitdaging kan worden voor de vierde speler om de nodige bouw- en leefmilieuvergunningen te verkrijgen voor bijvoorbeeld zendmasten en stralingsnormen, met name in Brussel. Daarnaast stelt de waakhond dat een nieuwe speler niet alleen een positief effect op het kwaliteitsniveau kan hebben, in de vorm van meer innovatie als gevolg van de toegenomen concurrentie; BIPT meldt dat de verlaagde winst er ook toe kan leiden dat de operators minder investeren in bijvoorbeeld landelijke gebieden waar relatief weinig concurrentie is.

De Belgische minister van Telecom, Alexander de Croo, heeft een maand geleden bekendgemaakt dat hij bij de komende uitgebreide frequentieveiling in 2019 ruimte wil maken voor een vierde operator om een mobiel netwerk aan te leggen. Volgens hem betaalt de Belgische consument op dit moment teveel doordat er te weinig concurrentie is. Op dit moment wordt de mobiele markt in België beheerst door drie providers: Proximus, Telenet en Orange. Deze bedrijven zijn niet blij met de eventuele introductie van een vierde speler. Telenet-ceo John Porter zei eerder het een slecht voorstel te vinden en hij denkt dat een vierde speler 'nauwelijks effect heeft op de prijzen'.

De Croo zegt dat het rapport van BIPT 'stevig onderbouwd en genuanceerd' is. Hij is zich bewust van de weerstand van de bestaande providers, maar stelt tegenover de VRT dat de consument niet goed gediend is bij de huidige situatie: "Natuurlijk zullen de bestaande operatoren zich blijven verzetten tegen de intrede van een nieuwe concurrent. Ze blijven de koek de volgende twintig jaar het liefst onder hun drie verdelen. Dat is ook normaal. Alleen sporen de belangen van de bestaande operatoren niet met het belang van de de consument die recht heeft op lagere prijzen."

Door Joris Jansen

Redacteur

13-07-2018 • 11:41

57

Submitter: maarte997

Reacties (57)

57
57
49
5
1
6
Wijzig sortering
Een typisch geval van "luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden".
Als het BIPT dit echt wil realiseren, en als het DeCroo echt menens zou zijn, dat ze dan de regels aanpassen zodat concurrenten echt een vuist kunnen maken.
Eerst heeft het onwaarschijnlijk veel jaren geduurd dat Telenet zijn kabel ook moest openstellen, hoewel de DSL van Belgacom/Proximus al veel langer opengesteld was. Dan heeft het BIPT een belachelijk hoog tarief voor de Telenet-kabel goedgekeurd, zodat de enige concurrent op de kabel (Orange, ex-Mobistar) zich blauw moest betalen aan kabel-vergoedingen.

Herinnert er zich iemand de hervorming van de terminatietarieven voor mobiele telefonie? Proximus (toen de merknaam voor de mobiele dochter van Belgacom) had een gigantisch marktaandeel, als ex-monopolist op telefonie en door de terminatietarieven via BIPT drastisch te verlagen, werd de markt compleet opengebroken. Als het BIPT en DeCroo echt willen dat er een 4de komt, zorg dan dat die meteen landdekkend kan uitrollen door de vergoeding voor kabel, DSL en/of FTTH drastisch in te perken. Stel 2 auditors aan die onafhankelijk van elkaar de vergoeding voor kabel, DSL en FTTH bepalen. Dus geen boekhoudkundige truken om de vergoeding kunstmatig "duur" te maken.
In een land als België, met elfendertig regeringen, oneindig bestuursniveaus, bureaucratie, corruptie en lamlendigheid, zal je niet meteen iets kunnen veranderen aan het super traag afleveren van bouw-en andere vergunningen zodat de 4de provider een eigen netwerk kan uitrollen. Terwijl ie daarop wacht, kan je hem alvast toegang geven tot gans België met de lagere vergoedingen voor de bestaande infrastructuur.
Dat het lang heeft geduurd voor de kabel is opengegaan komt door de technische beperkingen van de kabel. Bij DSL is het eenvoudig omdat je als eindgebruiker met je eigen kabel naar de wijkkast gaat en men je daar direct kan uitsplitsen op de juiste fiber. Dat gaat niet met kabelinternet. In NL is dat ook de grote verdediging van Ziggo: technisch onmogeiljk want alle gebruikers gaan over dezelfde kabel.

De tarieven die Proximus en Telenet mogen vragen voor het gebruik van hun infrastructuur worden vandaag al gecontroleerd door het BIPT. Het is een lang twistpunt geweest tussen Orange en Telenet waarbij Orange van mening is dat de prijs nog altijd te hoog is. Op de DSL markt zie je evenwel dat het zonder problemen kan. Hoewel Proximus door de jaren heen vele concurenten heeft opgekocht zijn er vandaag nog altijd alternatieve providers actief die perfect het hoofd boven water weten te houden en hun klanten toch veel lagere kosten kunnen aanrekenen.

In een land als België zijn we er de afgelopen jaren perfect in geslaagd om de overstap van de ene provider naar de andere voor de eindgebruiker enorm eenvoudig te maken. En dan maakt het niet uit of we het hebben over iets als Telecom of andere nutsvoorzieningen. Je laat aan je nieuwe dienstverlener weten dat je klant wil worden en zij regelen alles voor je. Op de dag van afspraak word je ook gewoon omgeschakeld.

En met een vierde speler hebben ze het ook al geprobeerd. Telenet/Voo hat de vierde licentie gekocht voor een nieuw landelijk dekkend 4G netwerk. Ze hebben jarenlang op die licentie gezeten om hem op de laatste dag dat ze hadden om hun netwerk in de lucht te krijgen de licentie terug te geven. Je kan niet zeggen dat de regering niet probeerd om de markt open te breken.
Orange draait verlies op de kabel door de hoge prijs die ze moeten betalen. Op dsl zie je wat concurrentie maar eerlijk het stelt niet veel voor.
Probleem blijft grote hebben veel geld voor reclame en met reclame koop je klanten.
Kleinere hebben dat geld niet en kunnen dus geen klanten kopen maar moeten het hebben van mond tot mond reclame en klanten die zoeken naar goedkoper.
Daarbij telenet heeft een betere dekking over het algemeen dan belgacom, maar orange is niet echt veel goedkoper op de kabel.
Op DSL stelt het niet veel voor? Al eens goed gekeken? Je kan hogere snelheden krijgen en geen datalimiet voor een veel lagere prijs. Als dat niet veel voorstelt dan weet ik niet wat je wel wenst te verkrijgen.

Ja, met reclame koop je klanten, maar de mensen die bewust voor prijs/kwaliteit kiezen doen voldoende onderzoek en gaan die reclame negeren.
Hogere snelheden op DSL ?
Zit met telenet toch snel op 200mbps down 25 up en sneller is mogelijk.

DSL snelheden hangen af van afstand tot de centrale en dat is in België niet ideaal qua snelheid.
Je kan hogere snelheden krijgen en geen datalimiet voor een veel lagere prijs.
Uw 200mbit telenet kost een pak meer dan mijn 100 (95 in praktijk) mbit DSL. De 100mbit van telenet ligt daar een paar euro boven, en heeft bovendien een limiet van 200GB (ik neem aan dat dat wel meer zal zijn met daluren).
Je hebt geluk als je op dsl 95mb kan halen, dan zit je dus dicht bij de centrale, zit je op 1 km of meer dan is het een stuk minder.

Telenet levert overal die snelheid onafhankelijk van de afstand tot de centrale. Zit hier bijv 140meter van de weg, wel dikke coaxkabel naar de weg en snelheid is nog steeds optimaal.
Dsl op deze locatie 8mb, tja dan is de keuze voor de hele straat snel gemaakt.
Er zat nog een ander woordje in die zin: "kan". :)
Als je verhuist kan je makkelijk eens een speedtest laten doen (en hopen dat die klopt), als je al ergens buiten een stadsrand of zo woont, jah dan kan je wel eens pech hebben (of in een klein dorp of zo), maar daar heb je indertijd wellicht ook voor gekozen.
Neemt niet weg dat je bij DSL toch ook goede opties kan hebben. Bij Telenet ben je zekerder maar je betaalt er ook voor en zit met limieten, klein of wat groter.
Die limieten bij telenet zijn toch aardif hoog, zit op 2or 3 tb dan moet je wel heel gek doen.

Je kiest je woning normaal niet voor je dsl verbinding hoewel ik daar wel naar gekeken heb. Telenet was hier aanwezig, op andere lokatie was alleen dsl, 4-8mb dat was geen optie in mijn geval.

Bij dsl blijf je zitten met afstand tot de centrale of wijkkast. Proximus is wel bezig met glas maar dat is voor max 50% van de klanten, industrie en steden en dichtbevolkte dorpen. Veel gebieden heb je toch pech met telenet.
Limiet bij telenet was bij mij toch wel 150 gig, dat is niet veel!
Bij kabel zijn er heus geen technische beperkingen... hoogstens wat administratieve (activering van decoders/smartcards, ...). Het TV signaal zit namelijk maar éénmaal op de kabel.
Het probleme bij de kabel (wat je niet hebt bij DSL en ook niet bij Fibre als je dat op de goede manier doed) is dat je klanten van verschillende bedrijven op dezelfde kabel gaat zetten waardoor er geen enkele mogelijkheid is om andere diensten aan te bieden of het frequentiespectrum op een andere manier te gebruiken. In België zien we bijv. dat Orange zijn TV diensten als IPTV aanbied omdat het niet zomaar kanalen bij op de kabel kan zetten omdat de kabel nu eenmaal niet van hen is. Ook hebben zij geen enkele invloed op eventuele toekomstige upgrades of instellingen in de wijkcentrale. Alles wordt beheerd door Telenet.
Ik dacht dat Orange zijn TV op dezelfde manier als Telenet deed via DVB-C. Je kan gerust diversifieren met de smart-card om de juiste kanalen te decoderen (zoals satelliet televisie)
Orange gebruikt inderdaad gewoon DVB-C (en het zijn net dezelfde zenders als Telenet welke voorzien zijn van twee keys ter codering).
Maar is dat een echt probleem? Alles IP gebaseerd? Zo gaat het ook bij DSL/Glasvezel en daar gaat het niet altijd met 1:1 omprikken maar ook vaak met een soort VLANs
Dat dan te denken dat telenet opgericht is met belastings geld.
Wat krijgen we de hoogste prijs voor wat groene uurtjes en rode uurtjes.
Niet vergeten dat Telenet en ook de anderen hun schade moeten inhalen die ze geleden hebben bij het afschaffen van roaming. Ik had al lang door dat het niet lang zou duren voor Telenet zou opslaan.
Maarja België is altijd goed geweest in halve maatregelingen.
Kijk ook maar naar de brandstof prijzen. Een paar jaar geleden was het hier beterkoop dan Frankrijk en Spanje maar nu staan we dik aan de top. Maar ja, de Belgische hebzucht in samenwerking met het geldverslindende Europa maakt de veel te hoge prijzen voor alles hier.
In Nederland voor alles en 10gb data ongeveer 25 euro ...en bij ons tussen de 64 en 100 euro een echte schande .En de politiek volgt de 3 bestaande want ze hebben er belang bij denk maar simpelweg de btw dat ze hiervoor ontvangen ....

[Reactie gewijzigd door floepke op 23 juli 2024 23:23]

Als je naar de argumentatie van Telenet, Ziggo, .... luistert dan zullen zij altijd stellen dan een tweede operator technisch gezien niet kan / heel moeilijk te realiseren is. Echter, je kan deze stelling eenvoudig weerleggen. Kennelijk is er bijna niemand op de hoogte dat er vandaag al twee kabeloperatoren op hetzelfde coaxnetwerk actief zijn. Eentje kennen we allemaal, Telenet, wie is dan de tweede provider die op hetzelfde netwerk zit : https://www.infrax.be/nl/...energiesector/infra-x-net
Ze bieden wel geen diensten aan particulieren aan maar je ziet dat het technisch perfect mogelijk is om met meerdere operatoren actief te zijn op één kabelnet.
Vergeet ook niet proximus en belgacom in het mobiele lijstje zijn ook duopolist op vast internet. Dat je goedkoop bundels krijg vast en mobiel is ook al normaal en maakt het voor concurrentie ook moeilijker.

Vergeet ook niet proximums was belagacom heeft een grootaandeelhouder, de Belgische staat, die vangt jaarlijks een mooi centje dividend

Lees je dan ook eens in over de bipt, die zit vol oud werknemers van jawel proximus en belgacom, oud voorzitter kwam zelf van 1 van beide. De waakhond is een hond zonder tanden die alleen zoals nu heeeeel hard blaft maar zoals het spreekwoord zegt niet bijt.

Als de overheid frequenties gaat veilen kunnen ze daar voorwaarden aan hangen betreft dekking en binnen hoeveel tijd dekking moet zijn, zo niet licentie terug.

maar ja België blijft België waar ook Politici veel bijbaantjes hebben bij bedrijven en je je af moet vragen hoe onpartijdig ze zijn.

Het blijft dus vooral geroep zoals je stelt, maar echt actie zien we niet.
Ik denk dat het ook belangrijk is te vermelden dat het bijna (14 oktober) verkiezingen zijn. Dus je gaat de komende maanden wel vaker zien dat politiekers iets beloven of gewaagde uitspraken doen.
(De “gewone” burger is er nog niet echt mee bezig, maar ik ken politiekers die al volop hun strategie aan het aanpakken zijn, waaronder misschien ook deze Alexander de Croo)

[Reactie gewijzigd door efari op 23 juli 2024 23:23]

Iemand al iets positief/negatief gehoord over de cooperatieve Neibo? https://www.neibo.be
Ik had hier nog niets over gehoord.
Ze zijn in mei gestart met de crowdfunding die loopt tot 30 juli en hebben reeds 18% binnen, dit lijkt geen succes te worden .... met steun van het overgepolitiseerde Brusselse gewest, presentaties in gans Belgïe ... buiten Brussel in Namen, Court-Saint-Étienne, Antwerpen en Kortrijk ???
Een francophone bedoening, met een website, zo letterlijk vertaald uit het Frans met de gebruikelijke taalfouten erbij.
Ik pas voor dit initiatief ...
Anoniem: 998261 13 juli 2018 12:37
Klinkt leuk dat een stel ambtenaren ruimte zien voor een 4e provider, maar zouden die mensen het ook aandurven om hun eigen (prive)geld er in te investeren? Dat is vaak de beste indicator of iets haalbaar is. Iets roepen van de zijlijn is makkelijk. Maar als je zelf risico gaat lopen ga je ook kijken of er uberhaupt een business case te maken is. En aangezien we het hier tegenwoordig over een commodity hebben zijn de marge flinterdun en kan je alleen maar overleven als je schaalgrootte hebt.
Rare reactie. De mogelijkheid bestaat nu niet, als ze wel zal bestaan weten we meteen of er kandidaten te vinden zijn die het risico willen nemen, nu kunnen we dat niet weten
Toevallig werkzaam in de sector?
edit: er is trouwens zonet met grote waarschijnlijk een kandidaat gevonden

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167912 op 23 juli 2024 23:23]

Ik vrees er voor dat het gewoon bij een status quo gaat blijven, en in het slechtste geval de prijzen zelfs omhoog zullen gaan. Telenet is daar nu al kampioen in. Elk jaar een verhoging wegens "verbetering van het netwerk". Proximus/Telenet hebben zo goed als een duopolie in handen. P heeft het beste mobiel netwerk, T het beste kabel netwerk. De rest moddert maar wat aan
Anoniem: 167912 @preske13 juli 2018 12:43
Nu durf ik wel eens een boek over economie open te slaan, maar ik heb werkelijk nog nooit gehoord of gelezen dat de introductie van een nieuwe speler in de markt tot prijsstijgingen zou leiden. Dat slaat gewoon nergens op.
Jah, maar in die vergelijking gaat men uit van een evenwaardig product, wat hier niet het geval is. Zowel bij Telenet als bij andere koop/huur je een combinatie van producten (TV, internet, telefoon, mobiel, Netflix alternatief, ...)
Anoniem: 167912 @svennd13 juli 2018 13:42
Dat hoeft ook helemaal niet, cfr. introductie van basicfit in de fitness markt: helemaal niet gelijkwaardig, toch doet het de bestaande ketens veel pijn.
Maar kijk bijvoorbeeld naar EDPnet. Ze bieden meer/dezelfde snelheid in vergelijking met Proximus en geen downloadlimiet en telefoon inbegrepen. Als je internet en telefoon neemt bij Proximus heb je 100/6 internet ipv 100/30. Voor 59 euro per maand ipv 35 bij EDPnet. En toch blijven Belgen massaal bij Proximus. Hoh, doe er meteen nog tv bij en gsm, dan staat alles op 1 factuur, lekker gemakkelijk. Kost hen dan wel 90 euro per maand. Hoewel er dus alternatieven zijn die gewoon de helft goedkoper zijn, verandert er net niks.
Maar dus dan heb je 100/40 voor 40Eur, terwijl je bij telenet 200/20 hebt, klinkt inderdaad interessant. De vraag is, wat wordt gehaald van die beloofde snelheden? Je hebt een checker bij EDPNet maar hoe betrouwbaar is die als er bijstaat theoretisch? Alsook, op welk netwerk zitten die? Op telenet netwerk of op proximus? Telefoon is trouwens alleen gratis als je belt naar hun klanten, naar vaste nummer is het betalen én naar gsm is het betalen. Bij freephone alleen niet gratis tijdens de werkuren.

Ook: als je die kiest krijg je dus internet en telefoon, maar wat met digitale tv? Die moet je dus weer bij Telenet/orange/proximus halen. Ik heb ze alle drie al gehad en telenet is beste besturingssysteem (snelste en relatief best overzichtelijk), heb je een abo van telenet apart voor digitale tv? Vroeger wel (nu niet meer zo zeker van).

Dan moet je dus nog abo+huur digicorder+distributiekosten kom je op (ik kijk op mijn factuur) 28Eur uit. Dus met beide abo's zit je dan op +/- 63Eur. Waarvoor je dus 2 routers nodig hebt (digitale tv is ook router nodig, dubbel verbruik en meer kabels in de kast), je dus minder snel download (upload is voor 95% vd normale mensen van geen belang, behalve voor mensen met eigen servers/sites/... minderheid en vaak prof abo), 2 abonementen hebt en dus aparte facturen in het oog mag houden en hoe zit het met de ondersteuning?

Ik wil je voorstel niet aanvallen, ik ben geïntrigeerd maar ik zie nog veel vragen dat ik niet (meteen) kan beantwoorden. Kan u mij toevallig verder helpen?

FYI: ik had zelfs nog nooit gehoord van deze aanbieder en ik ben al een IT'er. Nog geen reclame op straat, tv, radio, internet,... Dat doet enorm veel voor de modale mens en als zelfs ik er hier (Asse) al niet van op de hoogte ben, hebben een serieus slechte marketing (niet dat je moet doen zoals telenet, maar enige reclame mag wel).

Kan u mij verder informeren? Indien u wil PB, maar denk dat dit toch een mooie aanvulling is dat redelijk veel belgen willen lezen.

Alvast bedankt! Dmitrov
De snelheid hangt inderdaad af van de afstand tot de kast in de straat. Wij zitten er vrij dichtbij en halen dus bijna de theoretische snelheid. Ze gebruiken het netwerk van Proximus. Telefoonkosten zijn inderdaad niet gratis, maar je betaalt niks "extra" voor je lijn en je krijgt er ook gratis nummerherkenning en al die dingen bij. Diensten waarvoor je bij Telenet/Proximus allemaal moet bijbetalen. Wij bellen nog vrij vaak met onze vaste lijn en hebben voor 0,99 euro per maand een telefonieabonnement bij OVH: gratis bellen binnen Europa en bellen naar gsm's kost amper iets. (Overigens kan je voor 5 euro per maand 2000 minuten bellen naar vast en mobiel bij EDPnet.)

Wij hebben zelf voor TV een kabelabonnement (16 euro geloof ik). Een digicorder hebben we een tijd geleden gekocht voor nog geen 40 euro, dus wij betalen geen huur elke maand. Een telefoontje naar de klantendienst kan wonderen doen.

Als je trouwens geen interactieve diensten wil gebruiken (lees: programma's kopen of films huren), heb je helemaal geen modem van Telenet nodig. Digitale tv en programmagids gaat ook gewoon via de digicorder als die niet met internet verbonden is.

Voor @571Pro hieronder: vroeger zat ik net tegen het randje van 150 GB per maand. Maar ik heb mezelf sinds we zijn veranderd van provider er al vaak op betrapt dat ik dacht "oh nee, luister maar gewoon wel de hele avond Spotify, luister maar wel de hele dag naar internetradio,... want er is geen limiet". En dat is wel prettig. Maar als je inderdaad pech hebt en ver van een wijkkast woont en dus maar 30MB kan halen, is het inderdaad geen optie. Je zou wel nog naar Orange kunnen kijken, want die gaan gewoon via het Telenet netwerk.
Ik wil nog even aanvullen dat er ook mensen zijn die geen tv willen of die een schotelantenne hebben hangen of die de met veel belastingen gesponsorde openbare omroep voorlopig nog ontvangen via antenne (DVB-t).

Overigens vind ik het spijtig dat alle providers snelheid zo op de voorgrond plaatsen. Ze laten daarmee een gat in de markt links liggen.

Ikzelf heb nu nog ADSL. Dat is 12/0,6 of zoiets en in de praktijk nog minder en ben daar best tevreden over, zeker download. Helaas wordt ik nu gedwongen om over te schakelen omdat ADSL verdwijnt in mijn regio.

Er zou zich eens een (nieuwe) speler op de markt moeten begeven met een nieuw abonnement waarbij men erop hamert dat er traag maar echt onbeperkt en goedkoop internet wordt aangeboden.

Bijvoorbeeld: 'Wil je graag traag internet? Heb je geen boodschap aan hoge snelheden? Wil je niet dat jaarlijks uw tarief stijgt met de boodschap dat dit nodig is om te investeren in nog hogere snelheden die u niet nodig hebt?...Wij bieden u: geen datalimieten, vrije modemkeuze, geen poortblokkades, 15 down = 15 up @15EUR/maand en natuurlijk garanderen wij deze prijs voor 10 jaar tenzij de overheid roet in het eten zou gooien met bv een btwverhoging!'
Hoewel er dus alternatieven zijn die gewoon de helft goedkoper zijn, verandert er net niks.
Kies anders het meest gunstige scenario eruit. Wij betalen voor internet (zonder datalimiet), TV en 2 mobiele abo's € 90 per maand bij Proximus. Voor een kleinere databunbel (2 ipv 3 GB) kunnen we wel naar EDPnet en dan betalen we ongeveer € 75. Belminuten en SMS betaal je dan wel extra, want dat zit niet in het abonnement. Als ik ons verbruik erbij reken, zouden we bij EDPnet in totaal €110 moeten aftikken. En dat is dan nog zonder TV. Logisch dat er niets veranderd, lijkt mij.
Neem dan EDPnet voor internet en Mobile Vikings voor mobiel. MV kost je 15 euro voor 5GB inclusief bellen en sms.

Wij betalen voor internet (zonder datalimiet) bij EDPnet, vaste telefoon met gratis bellen binnen Europa en spotgoedkoop bellen naar GSM's en gratis nummerherkenning, digitale tv en 2 gsm abonnementen met elk 5GB data + bellen + sms € 82. En dat is dan 8 minder dan jouw € 90, maar je krijgt er meer voor en per jaar is het bijna € 100 euro.

Overigens ken ik mensen die voor hetzelfde veel meer betalen dan € 90 euro en die meer zouden kunnen hebben voor €40-50 euro per maand minder, als ze hun diensten maar zouden verdelen. Dan hebben we het over €600, daar kan je toch al eens van gaan eten :-)

[Reactie gewijzigd door kippewit op 23 juli 2024 23:23]

Telenet heeft ook een goedkoper alternatief namelijk basic internet 50mb download. maar dan wel MET downloadlimiet 150GB en een maandelijkse prijs van 27,5 en die niet onderhevig is aan de prijsstijging.
Persoonlijk heb ik ook gekeken voor alternatieven. Zoals EDPnet, maar daar moet ik dan aansluiting betalen hetzij 50 euro + modem van 100 euro. En ging ik volgens mijn geografische ligging niet hoger uitkomen dan 30MB download dus zou ik eerder de 24,9 euro per maand gaan.
Voor die 2,5 euro per maand meer heb ik naar mijn inziens wel stabieler internet, moet ik niet gaan wisselen gemakzuchtig (IP's en poorten die ingesteld staan in de modem) en duurt het 5 jaar tegen ik de prijs eruit heb van de modem + aansluiting van EDPnet.

En een verbruik van 150GB haal ik toch niet.

[Reactie gewijzigd door 571Pro op 23 juli 2024 23:23]

als je een markt heb waar schaalgrote van groot belang is.

Meer fragmentatie, minder aantal klanten per speler, dus duurder.

Soms ben je beter met 1x super efficient, dan met twee halve waarvan de efficientie lager is.

In zulke markten zouden spelers op grote van Europa veel beter zijn. En daarvoor zijn infrastuctuur en wetgeving wel eens een probleem... alles is nu gewoonweg nationaal... ik kan bijvoorbeeld geen goedkoper NL-abo (TV, of internet) in Belgie gebruiken... spijtig he!

De bundels zijn ook een perfecte manier om mensen vast te houden (TV+mobiel+internet) : hoe kan een nieuwkomer op de markt direct hiermee meegaan, dan moet hij direct de 3 kunnen aanbieden?

[Reactie gewijzigd door bjp op 23 juli 2024 23:23]

Anoniem: 167912 @bjp13 juli 2018 20:02
als je een markt heb waar schaalgrote van groot belang is.
zoals.... elke markt eigenlijk
Meer fragmentatie, minder aantal klanten per speler, dus duurder.
de realiteit bewijst dat dit gewoon nooit ofte nimmer opgaat. Als iemand in een vrije open markt duurder is lopen de klanten naar een goedkopere speler die ze maar al te graag met open armen ontvangt.
Ik ken werkelijk geen enkele economische theorie die ondersteunt wat jij hier beweert
Soms ben je beter met 1x super efficient, dan met twee halve waarvan de efficientie lager is.
Tuurlijk, monopolies en communisme bewezen telkenmale hun nut door de enorme vooruitgang die eruit voortvloeide.
In zulke markten zouden spelers op grote van Europa veel beter zijn. En daarvoor zijn infrastuctuur en wetgeving wel eens een probleem... alles is nu gewoonweg nationaal... ik kan bijvoorbeeld geen goedkoper NL-abo (TV, of internet) in Belgie gebruiken... spijtig he!
euh..... dat is exact het omgekeerde wat je hierboven vertelt...
De bundels zijn ook een perfecte manier om mensen vast te houden (TV+mobiel+internet) : hoe kan een nieuwkomer op de markt direct hiermee meegaan, dan moet hij direct de 3 kunnen aanbieden?
de kans is inderdaad dat dat zal moeten, maar wat is daar mis mee?
Nu dit is enkel mijn standpunt... meningen zijn er juist om uit te wisselen en van te leren.

Niet elke markt is even gevoelig voor schaalvoordeel. De kostprijs per aardappel of ei is niet significant groter als je er 10x of 100x meer moet maken. Bij elektronica is de ontwikkelkost bijvoorbeeld heel groot, maar daarnaast de productiekost per eenheid (zonder R&D) is wel bijzonder laag. Nog straffer zijn software-licenties, Keys bijmaken is zo goed als kosteloos.

Kerncentrales zijn ook maar interessant als ze groot zijn. Er zijn geen 10MW of 100MW versies (enkel oudere minder interessante).

Uiteraard spreek ik hier niet over een streng gestuurde/gecontroleerde markt, zoals communisme en andere. Daar vervallen meestal de regels van vrije handel.

Ken je het concept van een Natuurlijke Monopolie? ref: https://nl.wikipedia.org/wiki/Natuurlijk_monopolie

Denk nu effen de beperkingen weg (wetgeving/compatibiliteit van infrastructuur), en denk dan aan Telecom operatoren op Europees niveau (beetje zoals de grote operatoren in de VS of Japan) : die zouden dan dankzij schaalvoordeel, ineens veel goedkoper hun diensten kunnen aanbieden. En zou de consument ook kunnen shoppen in andere landen, waardoor de concurrentie ook toeneemt, tussen enkele heel grote spelers (met elk een 10x of 100x grote klantenbestand).

Wat is er mis met bundels: de huidige zijn nog te duur (vooral België). En door bundels gaan er ook minder mensen vergelijken (ja als ik uit mijn bundel stap voor een van de producten, ben ik sowieso duurder uit). Zie het een beetje als koppelverkoop. Je verlaagt mobiliteit. Je speelt minder de concurrenten uit omdat je een reden heb om een van de bundelproducten bij een bepaalde operator hebt [bepaalde Tv-zender, familie zit al bij operator X, ...], neem je wegens bundel ook de rest bij deze, zelf is die dan minder goed voor die andere diensten.

Er zijn natuurlijk ook andere afwegingen: wil je controle (als staat) over de Telecommarkt (in geval van oorlog, ...) ? Wil je je markt beschermen tegen een groot Chinese of Amerikaanse operator?
Telenet is zéér beschermend over hun kabel netwerk, en heeft na zeer lang dreigen en aandringen toegelaten dat er anderen er gebruik van maken. Dat heeft nog altijd niet geleid tot verlagingen van hun diensten maar integendeel, de verhogingen waarover ik het al eerder had. Dus zo gek is het niet.

En het is niet omdat er een nieuwe speler bij komt, dat die ook even sterk en performant zal zijn.
Anoniem: 167912 @preske13 juli 2018 19:59
Telenet is zéér beschermend over hun kabel netwerk
dat lijkt me nogal logisch
heeft na zeer lang dreigen en aandringen toegelaten dat er anderen er gebruik van maken. Dat heeft nog altijd niet geleid tot verlagingen van hun diensten maar integendeel, de verhogingen waarover ik het al eerder had.
omdat die anderen geen eigen netwerk hebben, en dat is waar het hier over gaat. Zoals elders in deze draad al gezegd: de prijzen voor de kabel zijn gewoon te hoog.
En het is niet omdat er een nieuwe speler bij komt, dat die ook even sterk en performant zal zijn.
dat moet ook helemaal niet, die kan best concurreren op prijs om klanten te krijgen
toch denk ik niet dat een vierde speler voor een verlaging gaat zorgen, kosten blijven immers hetzelfde en deze moeten terug verdiend worden. Ik denk vooral dat de kwaliteit veel naar beneden gaat.
Jah of kunstmatig prijzen hoog houden en nog geen verschil maken, naast meer keuze voor de potentiële gebruiker.

hadden we hier niet ook zoiets met privatiseren van de zorg?
Concurrentie zorgt voor lagere prijzen alleen zorgde dit voor exact het tegenovergestelde en gingen ze allemaal omhoog met de prijzen.

want als niemand laag gaat zitten met de prijzen kunnen wij ook meer vragen en dus meer verdienen

hopen dat het daar wel werkt :P
Anoniem: 998261 @FastRDust13 juli 2018 12:38
De prijzen van mobiele operator staan anders behoorlijk onder druk. Als ik zie wat ik voor de abonnementen van mijn kinderen betaal, dan lach ik me rot. Het is nog net niet gratis.
Heb je een duidelijk voorbeeld? Geloof dat Denemarken bijvoorbeeld goedkoop is, Finland ook. België geen idee, maar wordt nooit gebruikt als voorbeeld voor een goedkoop land.
Hier wilt T-Mobile samengaan met Tele2 zodat we weer 3 providers hebben, in België roepen ze nu dat Nederland er goed aan gedaan heeft om een 4e provider te lanceren.. je kan zeggen wat je wilt maar Tele2 is echt wel de reden dat de prijzen omlaag gingen en de bundels omhoog.

Misschien off-topic maar:
Als België dit doorzet moet de Europese commissie toch echt wel inzien dat het samengaan van Tele2 en T-Mobile niet echt positief zou kunnen uitpakken.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 23 juli 2024 23:23]

Tja, als je dit wil, dan zul je de regels zo moeten maken dat bij een fusie met een andere frequentiehouder de rechten voor het netwerk terug gegeven moeten worden.
Als je als overheid vind dat er minimaal 4 netwerken moeten zijn, dan moet je fusies zoveel mogelijk tegenhouden.
Één nieuwe erbij, zou in nederland ook welkom zijn, gezien de halfjaarlijkse verhogingen die iedereen nu steeds weer doorvoert.
Al is het voor een nieuwkomer niet gemakkelijk. En sommige nieuwkomers, laten zich dan wel weer opkopen, voor de aandeelhouders.
Ze moeten ook stoppen met merges goed te keuren.
Verder snap ik nog steeds niet wrm coax niet gewoon zoals telefoon door meerdere providers zou kunnen worden gebruikt. snap dat het nu niet zo is ingericht maar dat ziggo nou het alleen recht erop heeft...
Probleem zit hem volgens mij ook in de regulering van de overheid. Providers betalen zich blauw aan licenties en belastingen om gsm antennes te mogen plaatsen. Als nieuwe provider moet je al serieus wat kapitaal hebben om een landelijk dekkend netwerk uit de grond te stampen. Om maar te zwijgen over de belachelijk strenge stralingsnormen in Brussel en loonslast voor de werknemers in België.

De regering(en) maakt(/maken) beter eerst zelf werk van een klimaat waar providers technologie kunnen uitrollen zonder belachelijke kosten, administratie en voorwaarden. Dat zou de prijzen ook drukken, en kan een uiteindelijk vierde provider tenminste concurreren.
Opvallend is dat de OpenVLD leden heeft in o.a. de raad van bestuur van Proximus - en die leden maken reclame in alle mails die ze versturen. Pijnlijk is dat - als de minister dan pleit voor een 4e netwerk - want dan weet je dat men daar gaat zoeken naar een partner die dat liefst niet al te groot en krachtig gaat uitbouwen om de "eigen" belangen uit te bouwen.
Politiek is de kunst om dat te verbergen - en ja - het lukt - keer op keer.
Belachelijk idee. Gaat alleen werken als ze de frequenties gratis gaan weggeven. Een operator (geen MVNO) zal minimaal iets van 3-4 miljoen klanten moeten krijgen om een beetje rendabel te kunnen werken met alle investeringen die nodig zijn. In een land van pakweg 11 miljoen inwoners? Gaat een hele lastige worden.. Kijk naar tele2.. "goedkoop" aan frequenties gekomen.. leuk en aardig, maar niks bereikt, heel kort de prijzen van de rest gedrukt, maar dat is alweer over en nu opgeslokt worden door een grotere..
Sinds de recente prijsverhoging ben ik al overgestapt van Telenet naar Orange.
Besparing: 35 euro per maand!
Het enige wat ik nu niet heb is een vaste lijn, maar die werd nooit gebruikt.

Als er nu nog een 4de grote speler op de markt zou komen, dan kunnen we misschien nog betere prijzen krijgen... dit kan ik alleen maar toejuichen! :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.