Proximus wil aanleg 100Gbit/s-backbone in 2021 afronden

Proximus wil in 2021 de vernieuwing van zijn infrastructuur hebben afgerond. Dat maakt de Belgische provider bekend. Het bedrijf zegt op die manier de capaciteit van zijn netwerk te kunnen vertienvoudigen.

Proximus duidt het nieuwe backbone-netwerk aan met de naam Titan, wat staat voor Terabit IP Transport Aggregation Network. Dat moet in de plaats komen van het huidige netwerk, waarover 'bijna al het verkeer' voor spraak, data, tv en mobiele telefonie verloopt. Routers moeten onderling verbonden worden met een 100Gbit/s-verbinding, waarbij Proximus gebruikmaakt van 7750 SR14-routers van Nokia. De vernieuwing behelst bovendien de vervanging van achthonderd 'transmissieknooppunten'.

Verder wil de provider 50.000 glasvezelverbindingen in zeshonderd gebouwen opnieuw aansluiten, waardoor deze snelheden tot 10Gbit/s moeten ondersteunen. De werkzaamheden die nodig zijn voor de vernieuwing zijn inmiddels begonnen en vinden plaats tussen middernacht en zes uur 's ochtends.

Proximus maakte in 2016 bekend in een periode van tien jaar een bedrag van 3 miljard euro in de aanleg van glasvezel te gaan investeren. Daarmee verwachtte de provider de helft van de consumenten en 85 procent van de bedrijven te kunnen bedienen. Het bedrijf zal zijn glasvezelnetwerk wel moeten blijven openstellen voor concurrenten.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

27-08-2018 • 13:55

74

Reacties (74)

74
71
31
4
0
34
Wijzig sortering
In het artikel Zo brengt Proximus glasvezel tot in jouw woonkamer op TechPulse (oktober 2017) legt Geert Standaert, CTO van Proximus, in meer detail uit hoe men bij Proximus te werk gaat om hun bestaande netwerk stelselmatig om te schakelen naar glasvezel.
Proximus kan in mijn (jonge) wijk slechts ADSL aanbieden.. en het is niet dat ik op een afgelegen plek woon. Daardoor ben ik verplicht om Telenet te nemen en betaal ik teveel. En met hun pakketten vooral voor dingen die ik niet nodig heb. Waar zijn de basis formules naartoe?
Waarom ben je 'verplicht' om Telenet te nemen? Het is niet omdat het duopolie Telenet/Proximus in al hun communicatie hameren op snelheid, dat ADSL onvoldoende snel zou zijn voor de meeste mensen.

ADSL is op zich al supersnel...als je ooit gesurft hebt met een analoge inbelmodem, dan kun je dat zeker beamen. Ok, het is iets trager, maar zeker niet onwerkbaar afschrikwekkend traag voor de meeste mensen en in mijn opinie is het abonnementsgeld minder afschrikwekkend voor de bankrekening. ;)

Onlangs heb ik nog een vriendin geholpen met advies. Zij wilde overschakelen van de kabel naar koper maar werd door de nieuwe provider aan de telefoon bang gemaakt dat er bij haar geen hoge snelheden zouden zijn. Ik heb haar moeten geruststellen dat de snelheden die telefonisch werden meegedeeld voor haar voldoende zijn.
Ja, maar voor mij job is 4mbit down en 0,8mbit up geen optie.. dat is wat ik vandaag kan krijgen.
Bij de vriendin sprak men van "traag" internet van 15mbit down en up was 0,5 of zoiets.

PS: is de 4G-modem met bijhorend abonnement van Orange geen alternatief? Of heb jij ook zo'n slechte ontvangst binnen?
Dat is een optie die ik heb bekeken, maar dan kom ik tekort met het maximaal dataverbruik, ik heb maandelijks zo'n 150gb nodig. Die formules zullen in de toekomst ook wel worden uitgebreid waardoor dit misschien wel een optie wordt.
Ik weet niet of het mogelijk is, maar als je 2 van die abonnementen bij Orange afsluit, kom je aan 100GB overdag en 200GB s'avonds en in de weekends. Je komt dan nog steeds goedkoper uit dan Telenet en als je channel bonding zou kunnen doen (geen ervaring mee; lijkt mij wel iets leuk voor een tweakprojectje), dan kom je misschien aan surfsnelheden die Telenet traag doen lijken... :9
Hoezo moet je pakketten nemen? Ik neem alleen internet af.
Akkoord, ik tegenwoordig ook omdat hun digitale tv pakket veel te ruim is en bijgevolg te duur. Ik heb voldoende met 5 zenders, maar dat kunnen ze niet aanbieden.
Ik heb mijn Proximus opgezegd aangezien er niemand meer keek naar tv. Ik heb nu enkel internet via EDPNET. Als ik tv kijk dan is het via Stievie (gratis) of vrt.nu of netflix met een chromecast die mij €35 gekost heeft.
Voor nog geen €10 kun je met stievie naar meerdere zenders kijken.
Gebrek aan keuze is geen marktwering. Helemaal niet in een markt waar een overheid en haar subsidies/medewerking benodigt zijn.
Staan huizen van gemiddeld 350-400k schat ik zo, dus volgens mij wel een markt voor.
Ze zijn een beetje laat met 100G op de backbone, iedere middelgrote ISP heeft al jaren 100G op 90% van zijn backbone en 10G naar de access laag.
Hier zou ik graag bronnen van willen zijn en evt in vergelijking met de grote ISP's. Want ik lees het nu een paar keer in de comments maar ook hoe andere ISP's gelijkaardige plannen weer hebben. Zo weet ik niet of Proximus nu ambitieus is of niet.
Afhankelijk van de definitie. Elke grote provider zit al jaren op 100G+ voor de backbone. Echter is dit niet alleen wat we backbone zouden noemen maar ook de backhaul (core naar edge) en dit is veelal nog wel 10G bij de meeste providers.

Voor de core is het laat, voor de backhaul is het redelijk in lijn met andere providers
Bepaalde stukken zitten inderdaad al jaren op 100GB+ (eigenlijk n x 100Gb/s in "Portchannel" om correct te zijn)

Deze uplift betreft idd vooral backhaul / aggregatie.
SURFnet zit al op 400 Gbit sinds 2017.
https://www.surf.nl/en/ne...h-in-the-netherlands.html

Daarnaast kan ik me zo voorstellen dat er meerdere instanties zijn met dit soort verbindingen. Ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen, universiteiten, providers...

Ik heb geen idee hoe ver de providers zijn met implementatie van dit soort backbones, maar pas in 2021 op 100Gbit zitten klonk in mijn oren ook als erg "traag/laat".
Een link van 400 Gbps voor Surfnet. Eentje maar.

Geen nieuws over plannen om meer links up te graden.
Geen timeline wanneer de hele backbone van Surfnet naar 400 Gbps zou gaan.
Helemaal niks geen informatie over de backbone. Slechts een linkje.
Dan heb je niet helemaal goed gelezen, dit was in 2017 de eerste link die gelegd is. In het artikel waarin ik naar heb gelinked staat onderin een verwijzing naar een implementatieplan. Hierin staat het volgende:
In August, we migrated the first branch in the production network; Zwolle to Nijmegen via Deventer, Apeldoorn and Arnhem. At the moment, 8 branches in the production network have been migrated. The next branch to be migrated is Amsterdam to Zwolle via Groningen. We expect to complete the remaining migrations in the second quarter of 2018.
Edit:

Zie ook:

https://www.surf.nl/binar...ten/kaart-surfnet8-en.jpg
https://www.surf.nl/en/in...res/project-surfnet8.html

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 23 juli 2024 00:31]

Inderdaad, ik had alleen het eerste artikel gelezen.

Maar ik lees nu ook:
"400 Gbit/s is possible, and 100 Gbit/s transmission capacity will become standard."
Met andere woorden: de backbone is 100 Gbps, met een paar uitzonderingen waar de link 400 Gbps is.

En ik lees ook:
"Both layers of the SURFnet network - the optical layer and the service layer - are renewed when SURFnet8 is implemented. In 2018, we will complete the implementation of the optical layer and start implementing the service layer."
Met andere woorden: de links in het glasvezel netwerk kunnen inmiddels 100 of 400 Gbps doen, maar de routers nog niet. Daar zijn ze nog mee bezig.

100 Gbps long-distance links zijn de standaard op het moment. Proximus gaat dat nu ook doen. Niks mis mee. 400 Gbps is bleeding-edge technology. Het bestaat en wordt gebruikt. Maar dat betekent niet dat je iedereen die geen 400 Gbps doet hoeft uit te lachen.

Bovendien, Surfnet is een not-for-profit organizatie die zwaar gesubsidieerd/betaald wordt door de Nederlandse universiteiten. Dat kun je niet helemaal met een commerciele ISP vergelijken.

[Reactie gewijzigd door 280562 op 23 juli 2024 00:31]

Hoewel SURFnet ook een soort provider is, kan je het inderdaad niet helemaal vergelijken. Daarom geef ik ook aan dat ik geen idee heb hoe ver normale providers zijn met de implementatie van dit soort backbones.

Het is misschien dat ik gewend ben om over dit soort snelheden te praten dat het me verbaasd dat backbones van (sommige?) providers nog niet op 100Gbps zitten. (Er zit een SURF-uplink op mn werk)

Edit: Overigens ben ik niemand aan het uitlachen. 100 Gb/s is takke snel, alleen zou ik met het oog op de toekomst verwacht hebben dat ze er al eerder mee bezig zouden zijn. En dus ook al eerder klaar hadden kunnen zijn. Zoals je zegt: 400 Gbps is misschien bleeding-edge, maar 100 Gbps is dat al een tijdje niet meer.

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 23 juli 2024 00:31]

100 Gbit per vezel.
Bundelen maar zou ik zo zeggen.
SURFnet heeft een 400 Gbit/s OTN kanaal op een DWDM systeem, dat is dus layer1. Zeg maar dezelfde categorie als waar die transmissieknooppunten uit het artikel bij horen.

Het project van Proximus is dat ze de IP apparatuur en bijbehorende backbone links naar 100 GbE gaan upgraden. Dat is op dit moment (nog) de latest and greatest voor IP apparatuur!

Omdat er geen IP apparatuur op de markt is die 400GbE kan praten op layer2 of layer3, wordt een 400 Gbit/s OTN verbinding gemuxponderd naar bijvoorbeeld 4x 100GbE verbindingen die dan weer op de bestaande IP apparatuur worden aangesloten.

Met andere woorden, appels en peren. ;-)
Hoe werkt dat nou precies; 50.000 10Gbit/s lijntjes op een 100Gbit/s backbone? 10 gebruikers zouden dan toch verantwoordelijk kunnen zijn voor de volledige netwerkcapaciteit, of zie ik wat over het hoofd?
Je moet eens googlen over het begrip: "over-subscription".
En misschien ook de begrippen: "quality of service" en "traffic policing".
Dat is misschien wat hard. Beter is ook te vermelden dat al die klanten niet over hetzelfde lijntje van 100G gaan. Die 50.000 lijnen zijn verdeeld over 100 gemeenten. Elke gemeente heeft waarschijnlijk meerdere van deze 100G locaties. Dus hoewel over-subscription zeker aan de orde zal zijn is dat niet de belangrijkste driver hier (over-subscription zit vaak rond de 40%)
Ik kan dagen praten over netwerken. Weken.
Soms is het beter dat de ander eventjes googlt, en wat wiki paginas leest.
Ipv mij hier een 10 pagina verhaal te laten schrijven. :)

Voor NSG: stel je eens voor dat iedereen met een auto tegelijk de snelweg op rijdt. En dat ze allemaal tegelijk de A2 naar Amsterdam oprijden. Dat wordt me toch een file ! Dat kan toch niet ? Of wel ?
Jazeker kunnen er files ontstaan op de digitale weg. De kans is groot dat ze in de toekomst toenemen.
Voorbeeld Ziggo-site
De snelheid van je internet is van veel factoren afhankelijk. Vaak valt de snelheid hoger uit, soms wat lager. Als iedereen tegelijk online is bijvoorbeeld. Op zo'n druk moment kan het gebeuren dat de snelheid onder het maximum ligt.
Ziggo stelt:
Maximale download- en uploadsnelheid - is - Gelijk aan de geadverteerde snelheid
Normale download- en uploadsnelheid - is - Hoger dan 80% van de geadverteerde snelheid
Minimale download- en uploadsnelheid -is - Hoger dan 40% van de geadverteerde snelheid
Kabel is daar helaas dan ook een stuk gevoeliger voor dan glasvezel.
Voor zover mij bekend is wordt er met fiber gewoon een p2p link naar een switch van je ISP gemaakt. Dat zijn chassis' waar je blades in schuift, doorgaans 40 sfp's per blade, vaak compact sfp's dus 80 per blade. Grootste switches die ik ken hebben er vaak een stuk of 10, houd je er 8 over (?) na uplinks. Zo'n beest doet dus grofweg 600 huizen, staan er dan een stuk of 4 in een wijkkast, heb je 2400 woningen aangesloten op een switch. En wat gaat er heen? 2x10G waarschijnlijk. En dat is ook voldoende hoor, dus dat scheelt. Maar je overboeking heb je nog steeds, allicht wel op een ander niveau, maar het is er wel degelijk, die overboeking van 1 op >100 bij gigabit. Bij kabel zijn de segmenten kleiner, op GoT loopt er een draadje over, vaak zie je segmenten van 600 woningen ongeveer op 1200mbps, dat is een iets forsere overboeking, maar Ziggo kan die segmenten kleiner maken. En er gaat geen TV over heen, dat is buiten docsis om.

EDIT:

Op verzoek van onderstaande; linkje:
[EuroDOCSIS] Capaciteit monitoren met een DVB-C PC-TV tuner

[Reactie gewijzigd door Nox op 23 juli 2024 00:31]

[ quote] Bij kabel zijn de segmenten kleiner, op GoT loopt er een draadje over, vaak zie je segmenten van 600 woningen ongeveer op 1200mbps, dat is een iets forsere overboeking, maar Ziggo kan die segmenten kleiner maken. En er gaat geen TV over heen, dat is buiten docsis om. [ /quote]
Heb je ook een linkje naar dat GoT draadje?
Ziggo kan die segmenten toch alleen kleiner maken door verder te verglazen?
Oh die (ken ik ;) )
Draadje loopt helaas niet meer, wel een 'must read' voor een beetje Tweaker.
Nee dat zie je helemaal goed
Dat heet overboeken. Providers/kabelaars gaan er vanuit dat niet iedereen tegelijkertijd online is.
Dat overboeken gebeurt nu ook hoor al bij alle providers, best kwalijk dat het de consument nooit verteld wordt. Maar voorlopig verbruiken 'we' nog niet dusdanige hoeveelheden dat we daar zorgen over hoeven te maken. Over een jaar of 10-20? wordt het een ander verhaal. Tenzij de toename van onze datahonger mee blijkt te vallen.
Maar ik denk dat met name de TV (al dan niet online) steeds meer impact gaat krijgen. Livestreams, terugkijken in steeds hogere resoluties etc. Ongetwijfeld wordt het straks mogelijk om vanuit je luie stoel alle 8k-360° camera's in een voetbalstadion zelf te besturen. Voor een herhaling kun je een andere hoek kiezen, inzoomen, pauzeren :P
Dat overboeken gebeurt nu ook hoor al bij alle providers, best kwalijk dat het de consument nooit verteld wordt.

Wat is hier precies kwalijk aan? De consument betaalt voor een bepaalde dienst en in de meeste situaties wordt 95-99% van de tijd de dienst aangeboden*.

Vliegmaatschappijen boeken ook massaal over. Banken hebben nooit alle spaartegoeden in de kluizen liggen. Ons water netwerk komt ook in de problemen als 100% van de inwoners allemaal hun kraan tegelijk vol openzetten. Als elke inwoner in Nederland een electrische auto bezat en deze tegelijk om 18:00 aan de lader hangt krijgen we ook gelazer.

Wat wij als maatschappij willen is dat de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk ingezet worden, want voor ons consumenten betekent dit een laag abonnementstarief, goedkope vliegtickets, redelijke rentetarieven (ok, deze vlieger gaat misschien niet op) en een betaalbaar netwerk dat ons water, stroom en gas draagt.

Een netwerk dat berekend is op een theoretische load die in de praktijk vrijwel nooit behaald wordt (wanneer trekt nou 100% van de abonnees zijn volle internetverbinding open) is gewoon pure verspilling en niet betaalbaar.


*ja, ok, er zijn nogal wat gevallen waarin de geadverteerde snelheid ruimschoots niet gehaald wordt door de consument, maar dit wordt dan niet veroorzaakt doordat het netwerk te druk bezet is (we hebben het hier over overboeken).

------


edit:

Maar ik denk dat met name de TV (al dan niet online) steeds meer impact gaat krijgen. Livestreams, terugkijken in steeds hogere resoluties etc. Ongetwijfeld wordt het straks mogelijk om vanuit je luie stoel alle 8k-360° camera's in een voetbalstadion zelf te besturen. Voor een herhaling kun je een andere hoek kiezen, inzoomen, pauzeren

Ik ben het helemaal met je eens. De netwerksnelheden worden maar hoger en hoger. Op dit moment lijkt het absurd, maar er zijn genoeg toepassingen die nu simpelweg niet haalbaar zijn omdat de internetsnelheden niet toereikend zijn, maar die in de toekomst misschien heel normaal gevonden worden, zoals jouw voorbeelden.

[Reactie gewijzigd door Eskimo0O0o op 23 juli 2024 00:31]

Tja wat daar kwalijk aan is....
Alles is relatief natuurlijk, maar er bestaat iets als de GTI gedragscode transparante internetsnelheden.
(hier een .pdf gevonden)
Bijna alle providers hebben zich hier aan te houden... maar ze hebben de GTI zelf opgesteld :P
Het is een (bedrijfspolitieke) keuze hoor, maar de schijn ophouden is anno 2018 een gevaarlijke policy. Want als mensen er achter komen dat je veel slechter presteert dan je belooft (met je Mb's ondanks welke kleine lettertjes dan ook) is het 'hommeles'
Dit gaat uiteraard pas gebeuren als (in de toekomst) klanten gaan vastlopen tijdens de spitsuren
En allerlei zaken worden genoemd hoor in de GTI, uiteraard komt het woord overboeken er niet in voor.
Voor de consument is de GTI verre van transparant en providers gokken uiteraard op het hoge 'who cares' gehalte ;)

Hier twee prachtige transparante voorbeelden, waar alles aan klopt

- Welke factoren beïnvloeden je internetsnelheid?
We willen je een stabiele breedbandverbinding van hoge kwaliteit leveren. De snelheid van je internet (via de kabel) is afhankelijk van een aantal factoren zoals:
•de kwaliteit van het huisnetwerk (je eigen kabelnetwerk)
•het gelijktijdig gebruiken van meerdere diensten via dezelfde aansluiting
De kwaliteit van je huisnetwerk hangt af van de manier waarop het in elkaar zit. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de gebruikte bekabeling, het gebruik van een draadloze (wifi-)verbinding of aan de kwaliteit van de randapparatuur (modem, router, computer, tablet, smartphone).


- Voor internet is de snelheid van te voren op een specifiek adres moeilijk in
te schatten. Alle vaste en mobiele internetdiensten maken per definitie
gebruik van gedeelde bandbreedte. Als de vraag naar capaciteit in een
gedeeld medium groter is dan het aanbod, ervaren individuele gebruikers
een lagere snelheid. De ervaren snelheid is mede afhankelijk van het
individuele en collectieve consumentengedrag dat niet bij voorbaat kan
worden vastgesteld.

edit: ...Niet vast te stellen en vervolgens elke klant wel 'tot' 400 Mb aanbieden vind ik ronduit belachelijk / kwalijk

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 23 juli 2024 00:31]

Leuke berichten over 100Gbit/s-backbone in 2021 afronden. Ziggo wil dit in 2020 al doen via de kabel heb ik gisteren gehoord via nu.nl techradio ze kunnen de snelheid nog verder verhogen net Full-dupex

https://www.totaaltv.nl/n...0-voor-alle-ziggoklanten/

https://www.want.nl/ziggo-test-1gbits-internet-utrecht/

[Reactie gewijzigd door Van der Berg op 23 juli 2024 00:31]

Ziggo/Upc/Libertyglobal heeft al lange tijd backbone "aorta" op 100Gbit/s iig ams-ix, Frankfurt, linx london etc etc.
Tegen dat proximus gedaan heeft met 100gb is Terabit de standaard http://www.techzone360.co...-closer-than-we-think.htm
Pas op, dit gaat over de optics. Dat is heel leuk, maar je moet zo'n kabel dan nog wel kunnen vullen. Dat is de reden dat het meeste nog op 100Gb loopt en heel soms 400Gb: verwerkingssnelheid van de routers en de routering zelf.

Nokia heeft, zover ik weet, als enige leverancier een Tb chip die zo'n pijp zou kunnen vullen. DWDM laat allang toe om 4 Tb/s+ over een fiber te doen. Echter bestaat dat dan uit 40x100G vanuit de routers, omdat elke individuele pijp maar gevuld kan worden tot 100Gb door een router (soms 400G).

Natuurlijk goedkope Tb/s optische koppelingen maken het hele pakket aantrekkelijker als dat gemaakt kan worden, maar daar zit op het moment niet de bottleneck.
Belgie, telenet behoort tot dezelfde groep als ziggo.

Daarnaast, Proximus brengt glasvezel in ca 50% van alle woningen. De andere helft van België heeft pech gehad.

Telenet kom je ook in België in veel buitengebieden tegen. Hangt de kabel nog boven de grond en zelfs in grote steden zi je kabels van muur tot muur, wordt wel minder.

Maar goed op zich mooi nieuws voor proximus maar in België blijf je toch zitten met duopolie proximus/telenet en prijzen zijn er naar verhouding ook naar.
Tjah, heb je in NL zoveel meer keuze dan?
Ja.
Op nagenoeg ieder adres in NL is wel een DSL aansluiting te krijgen.
Veruit de meeste woningen in NL hebben minimaal beschikking over een coax en een koperkabel (DSL) aansluiting, soms dan nog met glasvezel erbij.
Qua coax heb je meestal geen keuze in je provider, maar met DSL en Glasvezel wel.
Dat zijn al vaak minstens 10 providers per gemiddeld woonadres.
En allemaal zonder gratis datalimiet ;)
Zie toch steeds meer glasvezel projecten die open zijn en waar je zelf kan kiezen. Hele buitengebieden legt men er mee aan.
Ja maar Ziggo levert geen glasvezel het laatste stuk is coax, wat helaas een behoorlijke bottleneck is
Ook met de DOCSIS 3.1 Full-duplex deel je de snelheid met de buren... (best snel genoeg hoor ;) )
nieuws: Ziggo test 1Gbit/s-kabelinternet met docsis 3.1 in Utrecht - update
Bij alle genoemde snelheden dient aangetekend te worden dat het om theoretische bandbreedtes gaat. Wat de werkelijke snelheid wordt die Ziggo gaat aanbieden en die klanten kunnen ervaren hangt van meerdere factoren af zoals de mate van overboeking en de segmentatie van het netwerk. Die netwerksegmenten, zoals wijken of delen van wijken, moeten capaciteit delen.
Als het laatste stukje wel glasvezel is deel je nog steeds bandbreedte met de buren. Er vindt altijd oversubscription plaats in een netwerk tenzij je grof betaald.
Yep, alleen deel je met coax de kabel en met glas de POP. Beetje lood om oud ijzer, alleen zijn de upgrade mogelijkheden voor glas een stuk beter (en wie weet in de toekomst iets betaalbaarder ;) )
Anoniem: 1108297 27 augustus 2018 16:16
Ik heb een server die ik huur met dit soort snelheden : 10Gbps Semi dedicated SSD.
Ik vraag mij af of Jan particulier dit soort snelheden wel echt nodig heeft voor huis tuin en keukengebruik. Ik lees wel is dat mensen praten over foto's uploaden......hoeveel foto's hebben we het dan wel niet over? Voor netflixen heb je dit soort snelheden helemaal niet nodig, nu niet en ook niet in de toekomst want vrijwel elke video stream aanbieder maakt gebruikt van compressietechnieken en zal nooit uncompressed 4k of 8Kmateriaal gaan streamen. Wie dat denkt leeft in een bubbel. Dus de vraag wat moet je hiermee als huis tuin en keuken gebruiker?
Semi-dedicated, een VM dus? Dan is die 10GigE waarschijnlijk ook enkel een theoretische snelheid die gedeeld wordt door alle VM’s op de node. :P

Zie je vaak hoor, ook bij colo aanbiedingen. 1GBit/sec per U, 42U beschikbaar per rack; lijn naar de router/switch is 10GigE. Dat is raar, die optelsom komt niet uit... ;) Wil je die gbit dedicated/guaranteed hebben dan lap je opeens een stuk meer.
Yep Only 2 accounts per server are installed with these packages. Each account has a dedicated IP and its own SSD(s), SDEDI 400 account has 2x240GB SAMSUNG SM863 in raid0 and SDEDI 450 has 1x512GB SAMSUNG 950 PRO.
tja, in het 14k4/56k6 tijdperk was de upgrade naar een 512KB ziggo abbo ook bijna overkill maar wie denkt daar nu nog aan om een 512KB lijn in te kopen.

Als je over tijdje 4K tv wilt streamen naar 3 tv`s in huis en zoon lief wil nogsteeds gamen met 15 Ms latency moet je toch echt een redelijk lijntje hebben.
Voor 15 ms ping heb je nauwelijks bandbreedte nodig. Dat haalde je nog wel met ADSL 1, vroeger. Je hebt uiteraard wel werkende QoS nodig om de 15 ms ping te halen terwijl je 3 streams binnentrekt.
Maar goed, dan hebben we't nog over 25 Mbit x4, dus 100 Mbit totaal. Dat is instap glasvezel.
100 is zeker geen instap glas vezel. .

Ja meschien midden in amsterdam maar als je naar de dekkings graat kijkt dan heeft een heel groot gedeelt nog geen eens de beschikking over 20/20.

En ik weet niet hoe jij je 1 ms over adsl haalt maar de meeste verbindingen zelfs met glas over kpn netwerkt zijn niet heel veel rapper dan 10-15ms.

Ehv-amsix is al 4 tot 5 ms.
Dan van amslx naar bijvoorbeeld uk is ook minimaal 5-10 ms.

En ik weet zeker dat je dat niet gaat halen met 100% util op de lijn. Kan je qos aan zetten maar dan gaat je video stuiteren plus veel consumenten routers snappen geen goede qos.

Was de wereld maar zo mooi dat iedereen een fatsoenlijke router kreeg van zijn isp en dan ook nog wist hoe deze in te stellen. Maar helaas denk je teveel vanuit je tweakers gedachte
Ultra hd streamen op netflix werkt super goed bij ons op telenet.
Hoef je niet van te gaan hijgen. :)
Kun je vandaag kopen. En werkt.
Geen idee wat cisco of Juniper vandaag kunnen leveren.

Toen de nieuwe chipset van Nokia (FP4) werd aangekondigd, vorige jaar, werd er gezegd dat je de capaciteit van 3x 400 Gbps op een linecard kon combineren tot 1 Tbps. Ik geloof niet dat dit al gebruikt wordt. Maar de forwarding-hardware van Nokia kan dus al 1 Tbps doen.

Die FP4 chipset is "pretty cool".
Je kunt met een enkele linecard (of een routertje ter grote van een pizzabox) 6 Tbps doen. (Da's full duplex, als je half-duplex telt, dan is het 12 Tbps). Je kunt dus de hele AMS-IX infrastructuur voor public peering vervangen door 1 (platte) router.
Nounou, pretty cool. Wat je beschrijft kunnen Cisco, Arista en Mellanox al een tijdje. In deze tijd is chipset throughput ook slechts 1 van de weinige factoren die nog telt. Het gaat veel meer om L2/L3 en features dan enkel throughput. Enne... succes met die brakke Nokia / Alcatel software :+
Neen, dat hebben ze niet. Wat jij beschrijft zijn chips in switches, geen routers. FP4 is momenteel de krachtigste router chip met alle toeters en bellen. Wist je dat die zelfs L5 filtering op line rate kan doen? Deze chip gaat gebruikt worden om DDOS attacks tegen te gaan (icm Deepfield). Dus geen scrubbing center meer.

Wat de kwaliteit betreft, ik weet niet waar jij je ervaring haalt, maar klanten geven aan dat ze heel tevreden zijn over de kwaliteit (inclusief Proximus). Niet dat er geen fouten uit komen, maar Nokia SR zit in > 700 service provider netwerken. Dat doe je niet met brakke software.
50.000 glasvezelverbindingen in zeshonderd gebouwen
dat zal dan over hun eigen knooppunten of veredelde wijkcentrales gaan, want zo'n hoeveelheden ga je nooit naar een klant tegenkomen :9
Ze hebben het hier over de backbone.
Dat is heel wat anders dan "the last mile".
Die 600 gebouwen gaat hoogstwaarschijnlijk over hun LEX (Local EXchange) gebouwen, die vol apparatuur zitten. Kijk maar op deze map, de rode ballonnen:

http://bgcmap.narod.ru
Anoniem: 767041 27 augustus 2018 14:21
well niet dat het slecht is ze proberen het in iedergeval maar met 100gbits is het alsnog te laag kwa gemiddelde aanvallen liggen soms al rond 500gbit
De vraag is of je je network in wilt richten voor die piekbelasting of dat je op een andere manier probeert dergelijke aanvallen af te slaan. Je vraagt namelijk (even heel erg versimpeld) om de investering te vervijfvoudigen waarbij 80% van de capiteit slechts enkele keren per jaar benut gaat worden (en geen garantie biedt dat de aanval afgeslagen kan worden).
Ddos aanvallen los je niet enkel op door meer bandbreedte aan te schaffen. Er zijn allerlei andere tools om dat te doen.
Aanleg afsluiten? Afronden klinkt wat logischer...

En aangepast.

[Reactie gewijzigd door Robbemans op 23 juli 2024 00:31]

Ik had het zelfde met de titel, maar daar hebben we hier op tweakers een meld topic voor.
(te lui om nu op te zoeken).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.