Analisten: Apple verliest terrein op markt desktops en laptops

Apple heeft in het afgelopen jaar marktaandeel verloren bij desktops en laptops, zeggen IDC en Gartner. Andere fabrikanten leverden juist meer pc's, terwijl de leveringen van Apple terugliepen. De analisten geven geen verklaring daarvoor.

Gartner schat dat de leveringen van Mac-producten terugliepen met 8,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, terwijl IDC denkt dat de daling 11,4 procent is. De analisten beschikken nog niet over exacte cijfers van de Amerikaanse fabrikant. Die komen pas naar buiten als Apple zijn kwartaalcijfers bekendmaakt en dat gebeurt begin volgende maand.

Geen van beide analistenbureaus geeft een verklaring voor de daling in leveringen van Mac-producten. De Macs deden het jarenlang beter dan de markt, maar nu is dat omgekeerd. Lenovo, HP en Dell, de top drie van pc-makers, leverden juist meer apparaten dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Over Acer zijn de analisten het niet eens; Gartner zegt dat Acers leveringen terugliepen, volgens IDC groeiden die juist.

De wereldwijde pc-markt bleef in het afgelopen jaar ongeveer stabiel. Per drie maanden gaan er ongeveer 67 miljoen desktops en laptops over de toonbank. De markt voor desktops en laptops is veel groter dan die van tablets, maar kleiner dan die van smartphones. Lenovo is volgens beide analistenbureaus weer marktleider, nadat het die positie korte tijd kwijt was aan HP.

 Apple MacBook Pro 15''

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-10-2018 • 14:00

327 Linkedin

Reacties (327)

Wijzig sortering
Eén van de redenen wat mij betreft, is de gebrekkige samenwerking met Adobe producten. Goed voorbeeld: Premiere Pro. Final Cut Pro draait natuurlijk als een zonnetje op de Macs, maar de Adobe-software loopt steeds langzamer op een Mac in vergelijk met een juist-geconfigureerde Windowsmachine.

Ik heb jaren gezworen bij Mac als ik DTP-werk (InDesign) of video deed. Maar nu mijn werklaptop aan vervanging toe is, ga ik zeker naar een Windowsmachine kijken. Het is de investering voor mij niet waard.

Dan is N=1, maar ik werk een paar uur per week met InDesign en Premiere Pro. Moet je voorstellen als het je dagelijkse bezigheden zijn: dan kun je veel, heel veel tijd besparen door over te stappen. Dan komt er nog bij dat, zoals Macrumors als zegt, de line-up niet verbeterd is, de prijzen steeds hoger komen te liggen en de concurrentie steeds beter een 'Mackiller' voor elkaar krijgen en de toekomst ziet er niet zonnig uit voor Apple.

Edit: wel netjes om een voorbeeld van een test toe te voegen. Zie ook het prijsverschil tussen de systemen.

[Reactie gewijzigd door don_jorg op 11 oktober 2018 14:12]

Adobe producten worden al een tijd 'slechter' ondersteund op Mac. In ieder geval langer dan een jaar geleden, waar het artikel over spreekt. Overigens is dat één van de weinige dingen waar Apple dan echt iets aan kan veranderen.

Waar Apple zich wel schuldig aan maakt, is het ophogen van de prijzen sinds 2015 al. De prijzen van de touch-bar MacBooks staan niet meer in verhouding met de hardware die geleverd wordt. Naast dat de standaard configuraties al duurder zijn als de Windows 'concurrentie', is de meerprijs voor de hardware helemaal buiten proporties. Om een voorbeeld te geven is een gelijkwaardig geconfigureerde Dell XPS 15 € 2.599,- waar Apple voor dezelfde processor en geheugen groottes € 4.259,- rekent. Uiteraard is het beide moeilijk met elkaar te vergelijken.

Vroeger kon men stellen dat de meerprijs gerekend kon worden, omdat het zich terugverdiende in de kwaliteit van het OS. Helaas ben ik van mening dat dit onderhand niet meer opgaat. Over het algemeen ben ik blij met de ontwikkelingen die MacOS doormaakt, maar helaas worden er ook veel verkeerde keuzes gemaakt.

Zo ben ik blij met het ondersteunen van eGPUs in MacOS en de implementatie is best goed te noemen. Helaas zijn er een boel restricties opgelegd die het moeilijk en oninteressant voor de eindgebruiker maken. Alleen AMD GPU's worden ondersteund, en ook support voor Thunderbolt 2 MacBooks blijft uit, ondanks dat de community (waaronder ikzelf) al lang patches heeft uitgebracht die de support zonder enige moeite toch inschakelt.

Verder vind ik Metal 2 best goed werken, maar het is een zoveelste standaard en daarbij een onlogische stap voor Apple om te nemen. Ondersteuning voor Vulkan wordt niet omarmt, Apple doet het dus allemaal weer op haar manier.

Erger nog is dat Apple weigert hardware/software standaarden te implementeren. Om een enkel voorbeeld te geven (waar ik tegen aanliep) Display Port Daisy Chaining. Dit is een standaard in DisplayPort 1.2, maar dit wordt software matig niet ondersteund in MacOS, wel onder Windows in Bootcamp. Ondanks de vele petities is er nog geen support vanuit Apple, gemiste kans als je het mij vraagt.

Naast bovenstaande punten ervaar ik steeds vaker bugs en issues in MacOS. Bluetooth connecties die wegvallen; Het niet willen ontwaken (of zeer lang wachten) vanuit slaap-modus; Het niet teruggeven van schijfruimte na het verwijderen van bestanden; Na het verwijderen van Bootcamp niet meer kunnen partitioneren van de MacOS partitie, en ga zo maar door.

Kortom de kwaliteit holt naar mijn mening achteruit over de gehele Apple productlijn, en de prijs schiet omhoog. Genoeg frustratie om 3 maanden geleden Bootcamp Windows 10 te installeren. Dat beviel als web- en native-developer zo goed, dat ik mijn werk heb gevraagd om een dedicated Windows laptop in plaats van een Macbook. Uiteraard moest ik mijn tools weer even bij elkaar vinden. Maar na ~10 jaar MacOS stap ik toch weer terug naar Windows.

Jammer om te zien dat het bedrijf na het overlijden van Steve Jobs, zo de weg kwijt is.

Disclaimer: Op het moment heb ik een 2015 MacBook Pro van mijn werk, toendertijd hoogste standaard-configuratie. Ik heb een tijdje de 2016 MacBook Pro gebruikt met TouchBar en ook de hoogste standaard-configuratie. Volgende maand wordt mijn Dell XPS 15 hoogste standaard-configuratie geleverd (ook door werk aangeschaft).

[Reactie gewijzigd door FricoRico op 11 oktober 2018 15:23]

Ben ook van de Apple gevallen. Sinds het uitkomen van de Mac Mini in 2005 17 jaar lang niets anders gehad en tevreden geweest. Maar het OS wordt kwalitatief slechter en Windows beter, de applicaties werken steeds minder goed met elkaar, de ene na de andere applicatie wordt uitgefaseerd en de hardware wordt ook steeds minder van duurzaamheid.

Uiteindelijk overgestapt op een Thinkpad en een grote desktop PC (beiden op Windows) en niet meer teruggekeken. Veel moest ik weer opnieuw aanleren, mijn laastste Windows was Windows XP, maar ik hoef geen Mac meer. En voor speciale dingen heb ik ook nog een laptop met Linux er op. Hou ik toch nog een beetje voeling met een open source kernel :+
Sinds het uitkomen van de Mac Mini in 2005 17 jaar lang niets anders gehad en tevreden geweest.
Ik denk 12 jaar? ;) Misschien 13? Of plan je de overstap terug naar Windows in 2022? :+

---

Dat terzijde. Vanwege alleen al het prijsverschil op de hardware ben ik een Windows/Linux gebruiker voor development en gaming. Ik geef toe dat in 't verleden (tot enkele jaren terug, Steve Jobs tijdperk) de apparaten van Apple goed werkten. Smooth sailing, hoewel ik wel overal limitaties tegenkwam, was eromheen te werken.

Gelukkig zelf altijd Windows gebruikt en daarmee zelf de pc's samengesteld. Af en toe een HP of Sony laptop tussendoor. En dan zie je bij collega's, of destijds mede-studenten, hoe weinig power per Euro zij hebben met hun Apple MacBook.

Sinds die Touchbar (wat is daar echt serieus de meerwaarde van? Zoiets had m'n 18" HP Pavilion in 2008 ook, zag er ongeveer zo uit: https://www.notebookcheck...igrated/pics/37016_20.jpg), zijn de prijzen echt belachelijk geworden. Blij dat ze nu een beetje op de neus getikt worden, misschien maken ze in de komende jaren nog weer wat competetiefs.
Waar Apple zich wel schuldig aan maakt, is het ophogen van de prijzen sinds 2015 al. De prijzen van de touch-bar MacBooks staan niet meer in verhouding met de hardware die geleverd wordt.
Niet geheel onlogisch denk ik dan. Als je als bedrijf veel meer marge uit je producten kan halen, waarom zou je het dan niet doen? Het is hun wonderwel gelukt met hun telefoons: iedereen blijft IPhones kopen, dus ik begrijp wel dat ze hetzelfde proberen met de laptops.
Het is hun wonderwel gelukt met hun telefoons: iedereen blijft IPhones kopen
Het is hun niet gelukt bij de iPhones. De verkopen daarvan zijn al jaren geleden gestagneerd en zijn aan het dalen. Echter tot nu toe weten ze dat steeds ruimschoots te compenseren met hogere prijzen, waardoor ze toch hogere omzetten en winsten weten neer te zetten.

Het netto resultaat is echter wel dat een steeds kleinere groep Apple kopers een steeds grotere hoeveelheid omzet moet opleveren. Hoe lang nog voordat ze zich gaan realiseren dat ze gewoon teveel betalen? Bovendien zijn veel voordelen van een iPhone gebaseerd op het feit dat veel mensen een iPhone hebben. Er is goede ondersteuning, er zijn veel apps, veel accessoires etc. Hoe gaat dat als het marktaandeel (in aantallen toestellen) blijft dalen?

Inmiddels heeft Android wereldwijd bijna 90% marktaandeel. Dus nee zo goed gaat het niet.
Het is hun niet gelukt bij de iPhones. De verkopen daarvan zijn al jaren geleden gestagneerd en zijn aan het dalen. Echter tot nu toe weten ze dat steeds ruimschoots te compenseren met hogere prijzen, waardoor ze toch hogere omzetten en winsten weten neer te zetten.
Apple heeft een uitzonderlijk jaar gehad met de iPhone 6, maar de jaren daarna waren wel altijd beter dan de vorigen ook wat betreft totale verkopen en percentage van de market. Bijvoorbeeld de iPhone 7 verkocht beter dan de iPhone 5S. Dat de winst nog steeds even snel groter wordt bij maar licht stijgende verkopen komt wel door de hogere prijzen per device.
Het is hun wel gelukt met de iPhone want ook al stijgen de verkoopsaantallen niet de omzet stijgt wel en dat is heel sterk. Apple gebruikers beginnen ook beter te snappen waarom ze meer betalen nu het steeds duidelijker is dat je bij andere fabrikanten niet de volledige rekening hebt betaald wanneer je een smartphone koopt. Je kan je beter afvragen wanneer Android gebruikers gaan beseffen dat ze veel meer betalen dan iPhone gebruikers bijvoorbeeld.

Marktaandeel zegt ook niet veel natuurlijk. Op hoeveel van die 90% kan een app ontwikkelaar of een accessoire fabrikant nog een duit verdienen? Voor een groot deel van de wereldbevolking is een budget smartphone één van de grootste uitgaven die ze ooit gedaan hebben. Hoe groot je marktaandeel is is irrelevant. Hoeveel omzet je haalt uit een marktaandeel is pas relevant.
Diezelfde iPhone gebruikers plempen google maps en de facebook app op hun telefoon: dan betalen ze dus 2x : 1x aan Apple voor te dure hardware en 1x aan de Google/FB voor hun privacy.
Kunnen ze beter een goedkope android telefoon nemen.

Wat mij vooral verbaast in de lineup is dat er geen opvolger van de iPhone SE is. 500 euro meer voor een Xr is geen alternatief toch?
Ik heb niks van Google op mijn iPhone. Ik gebruik ook geen Google op mijn MBP.

Geen iPhone van €500? Omdat dat een markt is die Apple niet interesseert. Je kan voor die prijs geen deftig toestel meer op de markt zetten en het ook nog jaren onderhouden. Want dat is waar Apple vooral op inzet: Smartphones die je een lange tijd kan gebruiken. Apple wil niet meer dat je elk jaar of om de 2 jaar een smartphone koopt. Ze willen dat je hem zolang mogelijk bijhoudt. Apple wil dat je jaarlijks een Apple Watch koopt. De Apple Watch wordt hun nieuwe cashcow. Het is dan ook een segment waar de concurrentie nog veel in te halen heeft en met een verzadigde smartphone markt natuurlijk ook een heel grote groeimarkt voor Apple.
Je hebt dan ook de standaard zoekmachine omgezet naar DuckDuckGo oid? Anders hebben ze je alsnog.
Wat dacht je? Ik zei toch al dat ik nergens Google gebruik?
Nexus 5x is van eind 2015 en was bij release €479,-

Het kan wel, echter kiest Apple daar niet voor. Net zoals dat het prima mogelijk is een auto voor €30.000,- te bouwen maar dat Ferrari er voor kiest dit niet te doen.
Waarom betaal ik meer dan een iPhone bezitter? Ik snap jouw rekenwijze niet zo goed.
Ligt er ook maar net aan hoe je het apparaat gebruikt. Ik gebruik b.v. geen facebook (of twitter/instagram etc) maar wel Google zoeken, Gmail en Youtube. Alles backuppen naar de cloud heb ik uitstaan want Google heeft niks te maken met mijn fotos en ik ben prima in staat belangrijke dingen naar de computer/usb-stick te schrijven.
Ik durf te stellen dat ik nog nooit iets via een advertentie heb aangeschaft. Als ik iets wil kopen dan gebruik ik ofwel Amazon, eBay of Google shopping met een gerichte zoekopdracht (of bezoek een fysieke winkel). Ik woon in de UK dus helaas is de pricewatch geen optie voor mij - en hoewel hardware.info's prijsvergelijker wel UK shops kan opzoeken is het een erg gelimiteerde selectie.

Google heeft dus gegarandeerd een behoorlijke kijk op mijn interesses en waarschijnlijk aanschafgeschiedenis maar ze kunnen er weinig mee. En hoe ze me sturen a.d.h.v . zoekresultaten kan ik in het algemeen wel op prijs stellen. Google zoeken werkt nog steeds een stuk beter voor mij dan Bing/Duckduckgo.

Alle telefoons die ik ooit heb gekocht kosten minder dan de helft van de iPhone Xr en de manier waarop 'Apple' je probeerde te sturen o.a. met iPods en een iTunes (gedrocht) verplichting i.p.v. gewoon MTP te ondersteunen staat me nog goed in het geheugen.
Geen iPhone van €500? Omdat dat een markt is die Apple niet interesseert. Je kan voor die prijs geen deftig toestel meer op de markt zetten en het ook nog jaren onderhouden.
De Pocophone F1 bewijst dat je voor dat geld in ieder geval een deftige telefoon voor minder dan die prijs in de markt kan zetten.

Zou je voor de andere helft van dat bedrag support kunnen leveren voor een aantal jaar - vooral met de volumes die Apple draait (de hardware blijft gelijk, dus des te meer ze verkopen hoe goedkoper de support blijft)?
Ik heb een sterk vermoeden dat het antwoord "met gemak" is. Waarschijnlijk kan dat al uit enkel en alleen met de winst vanuit de App Store.

Tenzij je op hardware support doelde - maar daar hebben ze geen bijzondere track record met als één van de laatste bedrijven die nog steeds probeerde een jaar support te leveren binnen de EU. Of vele hardware problemen en de manier hoe ze ermee omgaan.
Want dat is waar Apple vooral op inzet: Smartphones die je een lange tijd kan gebruiken. Apple wil niet meer dat je elk jaar of om de 2 jaar een smartphone koopt. Ze willen dat je hem zolang mogelijk bijhoudt
En toch trokken ze het toestel meerdere keren op uit glas - zonder wireless charging. Pas bij de laatste modellen zijn er stappen gedaan om het toestel robuuster te maken en is wireless charging eindelijk ondersteunt (en heeft het glas nut).
En hoewel 'bendgate' zwaar overtroken was geeft het wel aan dat robuustheid zeker niet altijd bovenaan het lijstje staat. Daarnaast scoren ze bijzonder slecht bij iFixit op het gebied van reperatievriendelijkheid om nog maar te zwijgen over het feit dat ze het third party bedrijven moeilijk zoniet compleet onmogelijk maken de boel te reparen - zowel juridisch als de hardware zelf.

[Reactie gewijzigd door Xthemes.us op 12 oktober 2018 10:13]

Ik durf te stellen dat ik nog nooit iets via een advertentie heb aangeschaft.
Misschien niet direct via een advertentie, maar je bent absoluut beïnvloed door advertenties. Als jij bijvoorbeeld een nieuwe videokaart koopt dan ben je waarschijnlijk sneller geneigd een MSI/ASUS te kopen dan een KFA2 of Palit terwijl ze net zo goed kunnen zijn. Puur door de advertenties die jij gezien hebt.

Google weet natuurlijk dat jij geïnteresseerd bent in een bepaald onderwerp en bedrijven betalen Google om hun advertenties aan jou te laten zien en niet aan mensen die jouw interesses niet delen. Dat is de bubbel van Google, je blijft bij je eigen interesses.

Nu zeg ik niet dat dat iets slechts is, maar sommige mensen willen dit niet graag. Als je Google gebruikt kun je echter niet zeggen dat advertenties je niet beïnvloeden.
Ik schaf mijn videokaarten (en andere 'dure' onderdelen/apparaten) aan a.d.v. reviews + eigen ervaring. Ik weet b.v. dat Gigabyte een stuk betere support heeft dan MSI en ben dan ook sneller geneigd een moederbord/videokaart van Gigabyte aan te schaffen.

Google's invloed is welke reviews ik lees (anders dan die van hardware.info die ik rechstreeks opzoek). En moet zeggen, m'n search bubbel komt daarbij van ten pas want i.p.v. de vele webshops met een 'review' van een enkele regel van een gebruiker die iets als "puik product" zegt krijg ik veelal gamersnexus/anandtech etc bovenaan (in tegenstelling tot een paar jaar geleden).
Maar is de Google bubble zoveel anders dan de Apple bubble? Je kan toch ook geen kant op in het iOS ecosysteem? Ik heb het idee dat ik meer vrijheid heb op mijn Nokia dan op mijn iPhone.
En jij daarentegen bent weer totaal gehersenspoeld door Apple als ik het zo hoor.
Voor ieder product valt iets te zeggen, zo gebruik ik zo'n beetje ieder product dat de 3 grote bedrijven leveren. (iPhone voor werk, Android toestel prive, Windows desktop voor werk, Windows laptop prive, iPad prive x 3 en nog wat overige apparatuur zoals een google home, chromecast etc.)
Ieder product heeft zo zijn sterke en zwakke punten...
Ding waar apple goed in is geweest is een markt te creëren waarin hun gebruikers alles geloven en alles prachtig vinden dat ze maar uitbrengen....ontzettend knappe marketingmachine, maar apple is al jaren geen marktleider meer op het vlak van innovatie hoewel ze je dat wel graag doen geloven.
Ding waar google goed in is, is hun zoekmachine...ja ze leven op advertising...dat is hun verdienmodel maar Google levert met hun diensten wel de beste integratie.
Microsoft is tegenwoordig goed op weg op gebied van innovatie en vernieuwing, dat zie je in hun product line-up maar ben een beetje bang dat ze het nieuwe oude apple aan het worden zijn of willen gaan worden. Ben echt fan van windows 10 en was fan van windows 10 mobile, helaas zijn ze op dat vlak te laat ingestapt en kregen ze de developers niet meer mee
Het is juist zeer onlogisch om dat te doen, veel marge op een product betekent niet veel geld verdienen. Voor nu komen ze er mee weg, maar de telefoon markt ligt wel heel anders dan de laptop/desktop markt en zijn niet direct te vergelijken.

Veel van de telefoon verkopen bestaan uit een abonnementsvorm, mensen betalen dus maandelijks hun telefoon af. Bij laptops en desktops gebeurt dit amper, dus moeten mensen dat bedrag in 1 keer ophoesten.

Dus zoveel vragen dat mensen afzien van het kopen van je laptop betekent minder gebruikers, en minder gebruikers betekent minder 3rd party software ontwikkeling. Wat weer resulteert in nog minder gebruikers, want die vinden niet de software die ze willen. Zo komt het wel in een neerwaardse spiraal.

Overigens zijn er een hoop iPhone 6/7 gebruikers die aanschaf van een telefoon proberen uit te stellen of overgaan naar Android telefoons (in mijn directe omgeving). Puur omdat ze dat bedrag van de nieuwe iPhones niet kunnen of willen betalen. Sommige mensen in mijn omgeving trekken alsnog de pinpas om in het Apple ecosysteem te blijven (syncen tussen MacBook en iPhone) maar als 1 van beide dus wegvalt in het verhaal, valt het (ver)koop argument ook af.
Zoals je noemt wordt het inderdaad versterkt bij iedere gebruiker die afziet van een OSX-product; Mede omdat het niet eens toegestaan is het OS buiten Apple-hardware te draaien; dit versterkt voor Apple het belang om het afzien van de koop te voorkomen (en zodoende om competitief te blijven) en het is dus zonde dat ze dat niet door lijkt te hebben.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 11 oktober 2018 15:46]

grotere marge, lager marktaandeel communicerende vaten

dat en veel windows leveranciers maken tegenwoordig high end laptops die in niets onderdoen voor die van apple tegen een flink lagere prijs
En Apple is daar niet alleen in. De rest volgt maar al te graag. En vergelijkbare laptops van andere merken zijn vergelijkbaar qua prijs. Als ze substantieel goedkoper zijn, zijn ze niet te vergelijken (bijvoorbeeld kunststof behuizing i.p.v. aluminium, minder functionaliteit, etc.)
Wat heet vergelijkbaar. Een thinkpad carbon X1 is van plastic (als je dat al erg vind), is robuuster, sneller en goedkoper (en geen design ripoff want een goed toetsenbord, geen touchbar).
@FricoRico geeft nu juist een voorbeeld waar dat dus niet het geval is: een Dell XPS is geen goedkoop prul, maar kwalitatief te vergelijken met een macbook. Maar hij is wel 40% goedkoper...
En jij bent de koning in de scheve vergelijkingen. Ik keek even op die link en ben gestopt met lezen na de resolutie. Dat ding komt zelfs niet in de buurt van de goedkoopste MBP
Monojack betaald liever 2500 euro meer aan een betere resolutie. Uiteraard maakt Apple ook zijn eigen software, en dit moet ook ergens vandaan komen (ongeveer 29 euro per laptop, als je van snow leopard uit mag gaan) maar dat verklaard nog niet de prijzen inderdaad. Ze zijn niets voor niets de rijkste bedrijf ter wereld, en dat komt echt niet allemaal van kabeltjes verkopen.
Eh, niet iedereen blijft iPhones kopen. Het aandeel AAPL is momenteel in het stof aan het bijten omdat de verkopen buiten de US het niet goed doen.
Je reinste onzin. In het nieuws is het inmiddels al vaker aangegeven: momenteel zitten alle westerse aandeelbeurzen in de min en inmiddels ook een aantal Aziatische. Kijk alleen al naar hoe het op de AEX vergaat, er is amper groen te bespeuren. Op https://nos.nl/financieel/ is dat nu goed te zien. Geen enkele daar genoemde beurs is groen, alleen de 2 genoemde valuta. Voor Leaseplan is het zelfs de reden om voor een 2e keer hun beursgang af te blazen.

De reden dat het aandeel AAPL momenteel in het stof bijt is alleen maar omdat de markt op dit moment in het stof bijt. Niks meer en niks minder.

[Reactie gewijzigd door ppl op 11 oktober 2018 21:59]

Inderdaad. Gelukkig reageert de consument met zijn portemonnee en koopt het niet meer. De enig juiste manier om een bedrijf iets duidelijk te maken. Nu is het afwachten wat Apple gaat doen. De Mac lijn steeds verder terugsnoeien omdat het steeds minder verkoopt en uiteindelijk helemaal afschaffen of door het stof gaan, de schouders eronder zetten en terugkomen met onweerstaanbare Macs.

Ikzelf wacht op een nieuwe Mac mini die dan nu ook beter is dan het 2014 model (heb nu de late 2012). Komt die er niet dan zal het uiteindelijk toch iets van Dell of HP worden.
Helemaal afschaffen is niet iets wat we zouden moeten willen. Wat betreft de client is macOS nog altijd een veel grotere concurrent dan Linux. Als de Macs verdwijnen dan verdwijnt ook macOS en daarmee ook concurrentie van Windows. Dat is nou niet bepaald een situatie waar wie dan ook mee gebaat is (de omgekeerde situatie dus ook niet!). Hier geldt zeker het Engelse gezegde "be careful what you wish for".
Ik wil het zeker niet laten afschaffen. Maar de laatste jaren laat Apple de Mac aardig in de steek met verouderde hardware. MacOS is goed, ik vind het fijner dan Windows 10 hoewel dat ook erg goed vooruit gaat.
Toen de powerpc architectuur van IBM nog gebruikt werd had je iets uniek en waardevol tov windows machines. Nu dat ze dezelfde hardware gebruiken maar weigeren de industrie staandaarden te hanteren zijn ze helemaal niks waard.
Het heeft gewoon zo lang geduurd totdat de gemiddelde professional eindelijk door heeft dat waar de MS systemen vooruitgang boekten bleef Apple gewoon stilstaan.
Ze zijn een telefoon boer geworden en niks meer. Alle andere producten zijn dusdanig gefaald dat er geen tijd en geld meer gestoken wordt in innovaties.
Ik heb een paar tweedehands Powermacs staan, waar ik eigenlijk nooit Mac OS op heb gedraaid. De logische opvolger van die machines is dan ook het Talos II platform met POWER9 processoren, dat ongeveer even duur is als het Intel Xeon platform.

Apple moet echt met veel krachtigere hardware komen om nog enigszins interessant te zijn voor professionele gebruikers. Dus een 32-core ARM processor en de mogelijkheid 2-4 TB aan geheugen aan te spreken. De huidige Intel machines zijn niet meer dan krachtige PC's, maar van Apple mag je wel iets meer verwachten.

Of misschien wel niet tegenwoordig.
Wat ik nog het meest vreemd vind, en met mij andere, is dat het tempo van de beste OS ooit elk jaar weer vernieuwd. Sinds het uitkomen van os x 10.0, en de voorloper, in 2000 zijn we nu aangekomen bij Mac os 10.14. Dan zijn er maar liefst 16 OSen gepasseerd. Om de 2 of 3 OSen ben je vervolgens toe, wil je updaten, aan compleet nieuwe software en hardware. Maar het is wel stabiel ondanks de snelle veroudering.

Dat is bij een Windows 7, 8, en 10 anders. Je kunt nog altijd oude dosboxen draaien. Als je software koopt dan ben je naar mijn mening beter af op een Windows platform. De Surface linie zijn ook best ok, mooi en betaalbaar.

Linux OS is natuurlijk ook best ok en stabiel maar die hebben weer een korte LTS, vergelijkbaar met de Mac.

Er is natuurlijk ook nog Raspberry P!

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 11 oktober 2018 22:32]

Kortom de kwaliteit holt naar mijn mening achteruit over de gehele Apple productlijn, en de prijs schiet omhoog. Genoeg frustratie om 3 maanden geleden Bootcamp Windows 10 te installeren. Dat beviel als web- en native-developer zo goed, dat ik mijn werk heb gevraagd om een dedicated Windows laptop in plaats van een Macbook. Uiteraard moest ik mijn tools weer even bij elkaar vinden. Maar na ~10 jaar MacOS stap ik toch weer terug naar Windows.

Jammer om te zien dat het bedrijf na het overlijden van Steve Jobs, zo de weg kwijt is.
Ik zal niet zeggen dat de kwaliteit achteruit holt, maar wel de prijs-kwaliteit verhouding.
Ze zijn sinds 2013 echt de weg kwijt wat mij betreft. Ze hebben de designers te veel van de beslissingen laten maken en daardoor machines die qua engineering en gebruiksgemak gewoon een stuk minder zijn.
Het is toch te gek voor woorden dat mijn 2010 Mac Pro rondjes rent om bijna alles wat Apple in de afgelopen 8 jaar verkocht heeft, omdat de Mac Pro te UPGRADEN is naar betere componenten dan alles wat Apple verkoopt, behalve de CPU. Voor hun PRO top of the line producten is dat gewoon erg slecht.

En dan de Macbook Pro, met alleen Thunderbolt 3 en een Touchbar die verder nergens in zin, nog niet eens een TB3 toetsenbord met touchbar.

Het probleem is Tim Cook. Een aardige vent, maar de "Steve Balmer van Apple". Goed in winstmaximalisatie op de korte termijn en het uitmelken van de bestaande productlijnen, maar niet in staat om z'n bedrijf te laten innoveren. Hij weet niet wat de gebruikers zouden willen.
Steve Jobs kon op een podium staan en uitleggen waarom hij iets wou hebben, Tim introduceert iemand die de nieuwe gimmick demonstreert. Dat is het verschil.

de hardware engineers doen nog steeds hun best binnen de grenzen die ze hebben, maar de top van het bedrijf is de weg krijt.
Ik heb jaren gezworen bij Mac als ik DTP-werk (InDesign)
InDesign heeft altijd prima gewerkt op een Windows PC, zelfs bij 1.0 in 2000. Het grote voordeel van de PC is altijd geweest dat als je meer power nodig had je dit makkelijker, verder en goedkoper kon upscalen dan een mac.

Ik heb leren DTPen op een ouwe Mac en QuarkExpress, QE had markt dominantie ivm. dat het eerst voor op de Mac uitkwam, pas 5 jaar later voor Windows. Dus tegen de tijd dat de Windows 3.1 versie uit kwam zat iedereen al op een Mac te werken. En laten we eerlijk zijn, in 1992 was de Windows (3.1) hardware niet spectaculair of goedkoop, Mac zat nog op het PowerPC platform en ik zou zelfs willen zeggen dat de UI van Mac toen beter was dan die van Windows. Dus het is zeker niet vreemd dat Mac dominant was.

En hoewel InDesign 1.0 geen gehele vervanger was voor QE, het had een hele hoop voordelen, 1.5 loste al een hoop issues op en bij 2.0 streef het QE ver voorbij. De Mac versie van ID kwam echter pas twee jaar later dan de Windows versie, precies met de ID 2.0 release, een paar dagen voor de QE5 release. Dus de meeste DTPers stapte (langzaam) over op ID op de Mac...

In 2006 stapte Apple over op gewone Intel x86 CPUs, Macs draaide dus niet op significant snellere hardware en zeker niet altijd op het snelste. Zeker door de hoge prijs had je in veel sectoren voor layout dat er jaren lang Macs niet werden updated, een dergelijk mentaliteit kwam ik nog tegen 3-5 jaar geleden bij een aantal MKB in Nederland.

Het moeilijk tot niet kunnen updaten van Mac hardware maakt het tegenwoordig nog eens extra moeilijk voor het verantwoorden van Macs voor powerusers...

Ik ben van mening dat al 16 jaar lang Windows 'het' platform is voor DTP. Voor videobewerking zou dat wel eens anders kunnen liggen omdat een aantal 3rd party leveranciers extreem mooi spul maken wat functionaliteit heeft/had(?) dat alleen werkte met een Mac. Kijk bv. naar een aantal BlackMagic producten die op een enkele Mac konden werken met twee hoge resolutie inputs kon werken in realtime. Ik heb er een aantal jaar niet meer heel serieus naar gekeken, maar het zou zomaar kunnen dat die achterstand voor Windows ook al is verdwenen.

Persoonlijk denk ik dat de verminderde verkoop van Apple laptops/desktops komt doordat een aantal andere PC leveranciers een dergelijke kwaliteit en vormgeving zijn gaan leveren en nu redelijk breed geaccepteerd raken. Kijk bv. naar de Surface Pro, Book, Laptop, Touch en Go van MS. Waarbij ik vroeger altijd aangaf dat ik een MacBook zou kopen wanneer ik een laptop nodig zou hebben en er primair Windows op zou draaien via Bootcamp. Tegenwoordig zou ik eerder een Surface kopen dan een Mac, zo zijn er zat anderen die dat al hebben gedaan of nu oudere Mac hardware aan vervanging toe is, dit afgelopen jaar hebben gedaan...
De voornaamste reden om te zweren bij Apple is het veel beter fontbeheer. Ik werk veel samen met externe partijen als drukkers en designers en keer op keer kwamen er problemen bij het omzetten van Windows-InDesignbestanden naar Mac. Of het font was er niet, of het werd net iets anders weergegeven. Om die problemen te ondervangen, ben ik overgegaan naar Mac.

Als stand-alone-programma had ik geen enkel probleem met het werken onder Windows, in tegendeel: ik kan na al die jaren niet wennen aan die Finder; zoeken is nog steeds een ramp voor mij.

Dit wordt waarschijnlijk mijn laatste Mac-laptop, bij Windows betaal ik de helft. Dan is de snelheid misschien niet helemaal hetzelfde als een Macbook, maar over 2-3 jaar kan ik dan weer een laptop kopen die veel sneller is. Uiteindelijk levert het een stuk minder frustratie op ;)
Typesetting op Windows is ook verrot. On screen fonts zien er gewoon niet uit tov van Mac en Linux. Hierdoor voelt 'Retina' op een Windows machine zelden echt als 'Retina'. Trackpad van Apple is ook ongeëvenaard.
Ik heb rond 2000 zowel Pagemaker, Indesign als QuarkExpress gebruikt op een Mac en op een Windows machine.
Ik vond het op de Mac vaak soepeler werken, zeker met meerdere monitors. Het was wel een drama als je tegen het memory en multitasking model van System 9 aanliep, wat dat betreft was MacOS heel brak, en is OSX daarna een hele grote stap voorwaarts gewees.
Ik weet alleen of je een grote sprong gaat maken op een Windows laptop as well.

Want dan moet je alsnog graaien in de prijsklasse van wat je MacBook pro doet.
Helemaal waar, als je bijv deze 2 vergelijkt:

pricewatch: Apple MacBook Pro 2018 15,4" i7 2,6 GHz, 512GB (Qwerty) Zilver

pricewatch: Lenovo ThinkPad P1 (20MD000RMH)

Dan zit je zelfs aan exact hetzelfde bedrag. Voor minder heb je toch geen deftige Windows laptop waar je design e.d. op kunt doen.
Natuurlijk heb je ook dure Windows laptops, een MS Surface is niet bepaald goedkoper. Het punt is echter dat sommige software zoals Adobe Premiere Pro CS behoorlijk bagger werkt op vergelijkbare hardware onder MacOS.

Kijk eens hier naar:
https://www.pugetsystems....ro-vs-PC-Performance-904/

Een 8 core i7 windows PC is 10-20% sneller dan een 12 core Xeon MacOS pc... Dus die gelijkende spec PC is sneller dan die Mac met bepaalde (belangrijke) applicaties.

Natuurlijk kan je aandragen dat je op de Mac Final Cut Pro moet gebruiken ipv. Premiere Pro, maar niet iedereen heeft die optie. En als ze die wel hebben zou ik zeggen, pak dan DaVinci Resolve Studio, dan zit je helemaal niet meer vast aan een specifiek platform. En ook daar zie ik behoorlijke verschillen tussen Mac en Windows, voornamelijk omdat de Windows bakken sneller worden geupdate dan de meeste Mac bakken:
https://www.pugetsystems....o-vs-PC-Workstation-1154/
Dat is wel een workstation laptop met een quadro; bijv. een hele degelijke dell xps met 6 core en 1050ti kost wat minder dan die macbook, bijv.
Voor minder heb je zeker een deftige Windows laptop...

Ik vraag mij botweg af waarom je in godesnaam een P2000 bevattende laptop tegenover een 560x zet; appels met peren vergelijken.

Daarbovenop hoeft je aan de normale fabrikanten hun zijde niet per sé een i7-8850H te kiezen om op vergelijkbare prestaties te komen; Apple's laptop-CPU's throttlen nog steeds als de ziekte als je ze durft in te zetten (het lijkt nog steeds zo dat de i5-modellen vergelijkbaar presteren bij volledige belasting).

Vóór de recente VRM-fixes werden er nog CineBench-scores van amper boven 900 behaald op de macbooks, nu kruipen ze al mondjesmaat naar boven de 1000; maar een adequaat gekoelde 8850H hoort ergens tussen de 1250 en 1300 punten te scoren...
Als je de test herhaalt zal de cpu in de macbook al vrij snel opnieuw geen 1000 punten meer behalen; er zit dus meer CPU in dan het apparaat kan koelen (zonde/flawed design).
Niet dat andere laptops er géén last van hebben, maar ook niet in een mate waardoor een processor zomaar even tussen de 30 en 40% prestatie verliest omdat je 'm daadwerkelijk gebruikt... dus naar verloop van tijd halen die niet meer de maximale turbo ipv geen...

Als we iets strenger kijken zijn er ook qua onderdelen competitieve modellen;
Voorbeelden van een véél goedkopere laptop die in elke meetbare metriek beter presteert(apart van resolutie, maar de macbook heeft een van de meest vreemde reso's ooit... en lager dan 4k.); pricewatch: Asus TUF Gaming FX504GD-E4618T
pricewatch: BTO X-Book 15CL872
pricewatch: Acer Aspire 7 A715-72G-76WL

En dan houd je nog minstens 1000-1500 euro over; je kan er dus zelfs 2 kopen.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 11 oktober 2018 16:09]

Ja en toch ben ik zeer tevreden met mijn 2018 15” macbook, waarom?

1. hij is snel zat, rapper dan mijn 6700k op 4,5ghz, dus niks te klagen

2. Hij is heerlijk stil, hij wordt dan miss wat warmer, maar waar je handen rusten voel je dit niet en je hoort niks, in tegenstelling tot de windows bakken van mijn klasgenoten

3. Accuduur, ik kan prima een hele lesdag doorkomen (tenzij ik windows moet draaien, dan haaltie 5 uur), klasgenoten hebben elke les weer hun kabels nodig

4. Trackpad grootte en gevoel, ik hoef geen muis meer mee te nemen zoals ik eerder wel deed. Trackpad voelt veel natuurlijker in macOS dan in windows, weet niet precies waar dit aan ligt, maar het is merkbaar stukken beter. Daarnaast zorgt de grootte ervoor dat je gemakkelijk alles ermee kan doen

5. Grootte en gewicht, ik had hiervoor een MSI GS63 2PE Ghost Pro 3K, wat toendertijd een mooie tegenhanger was van de macbook, maar dit ding is echt beduidend dunner en kleiner rondom. Grappig genoeg zelfs kleiner dan de 13,3inch lenovo van mijn ouders. Verder isie met 1,86kg ook lekker licht.

6. MacOS, nu kan je dit afwimpelen als slecht argument, maar ik heb jarenlang windows gebruikt als main OS voor mijn schoollaptop, maar macOS is echt veel geschikter als laptop OS. Daarnaast is het UNIX based wat mij als software development student ook wat voordelen biedt.

7. Bouwkwaliteit, nu ken ik de video’s van Louis Rossman, en ja ze zijn echt niet vlekkeloos, maar dit ding zit echt heel stevig in elkaar, iets wat ik bij weinig goedkopere windows laptops tegenkom, zelfs de dell XPS van een klasgenoot voelt echt goedkoper aan.

EDIT: na dit lijstje schrijven vergat ik even mijn punt te maken, de modellen die je aan het einde van je verhaal opnoemt winnen het in punt 1, maar verliezen op punten 2-7. Dit omdat ze meer ingericht zijn als game laptops en wat moeten inleveren om de kosten te drukken.

[Reactie gewijzigd door damaus op 11 oktober 2018 16:56]

0Anoniem: 310408
@damaus11 oktober 2018 17:56
1. hij is snel zat, rapper dan mijn 6700k op 4,5ghz, dus niks te klagen
Respect voor je argumenten, maar als die 6700k trager is dan moet er echt iets mis zijn.
Zou kunnen, wellicht was er een programma bezig met cores opvreten, maar mijn 6700k haalde 978 en macbook 1050
Fijn dat je onderbouwd reageert :)

Op punt 2 zou ik alleen toevoegen dat als andere fabriekanten vergelijkbare interne temperaturen zouden dulden, dat de fans in andere laptops ook stiller zouden zijn.
(Heel direct verwoord is dat naar mijn mening de nieuwste macbooks zowel tekort thermal mass hebben en ook pas érg laat de fans laten draaien (vaak gaan ze dan ook meteen voluit)); ik heb het gevoel dat er meer van een gouden-midden bereikt kan worden, ondanks dat ik op het argument zelf dat ze (inderdaad) over het algemeen stiller zijn zou ik verder niet tegen zou durven spreken.

Punt 3 is erg afhankelijk van de eindgebruiker, maar ik ben het zondermeer met je eens dat OSX het beter doet met het oog op algemene energiebesparing dan Windows in de meeste gevallen (zonder dat de gebruiker dat configureert!), pas als gebruikers érg diep in het systeem duiken zijn (in de meest positieve gevallen) enigszins vergelijkbare resultaten te behalen, maar het is dus énorm zonde dat dat wel extra stappen van de eindgebruiker vereist.

4. zou ik mijzelf geenszins over durven uitlaten gezien ik zo goed als nooit trackpads gebruik.

5. Zelf zelden gebruikerseisen richting gewicht (met uitzondering dat ik niet nog een keer een laptop met het gewicht van mijn oude Panther 900F zou aanschaffen), máár, de voordelen van een klein en licht apparaat (heb ook een HP 2-in-1) zie ik ook wel :) Als je geen absurde hoeveelheden performance nodig hebt is de gewichtsbesparing áltijd goed.

6. OS-keuze an sich is geen slecht argument, wel als dat "hét" argument is om een Apple-apparaat aan te schaffen t.o.v. elkander; naar mijn mening wordt het hoog tijd dat Apple beter concureert met andere hardwarefabrikanten, of het OS vrijgeeft voor gebruik op meer hardware (Ze lopen m.i. anders kans op een krimpende userbase en als het een nieuwe serie MacBooks maakt die dezelfde trend van prijsstijging doorzet zou dat weleens een nare versie van de waarheid kunnen worden; ik zou ze dat niet gunnen... het zou het risico kunnen geven dat er naar verloop van tijd minder (nieuwe) applicaties voor het platform verschijnen)

7. Prijs is echter niet echt te voelen; het is eigenlijk ook niet voor niks dat in de filmpjes waar Rossman ingaat op mechanische ontwerpfouten dat hij veelal verwijst naar (oudere of moderne naar het oude model) Thinkpads; Die dingen bevatten minder metaal, voelen even solide en zijn zelfs steviger. Maar toch, het scheelt al dat de hinge-attachment-points stukken verstevigd zijn; voor-zover er problemen voorkwamen van materiaalzwakte danwel (haar-)scheuren was dat voorheen áltijd op die stresspunten en die mogelijkheid lijkt inmiddels gelukkig ook wel zo-goed-als weggenomen. Ik heb altijd gedacht dat Rossman zijn onderliggende argument zou zijn dat het product minstens net zo sterk moet zijn als het aanvoelt, maar naar mijn weten heeft hij dat nooit direct benoemd. Maar het zou in ieder geval een gedachte zijn die ik wat dat betreft durf te delen :)
ad 4) In mijn ervaring werken trackpads alleen op Macbooks goed genoeg dat je geen muis nodig hebt. Zelfs onder bootcamp doet hij het een stuk minder, dus het heeft te maken met hoe MacOS er mee omgaat.

6) MacOS is voor mij de grootste reden om nog bij Apple te blijven. Hun hardware heeft voordelen en nadelen en is door de concurentie grotendeels ingehaald.

7) Thinkpads zijn mijn favoriete Windows laptops.
Wat je zegt bij punt 2 is correct, andere fabrikanten kunnen het wel doen, maar doen dit niet. Persoonlijk ben ik het wel met de keuze van apple eens, maar dat is ook sterk afhankelijk van je use-case. Al kan je natuurlijk beargumenteren dat ook gaminglaptops prima stil mogen zijn zodra je geen enorme load erop gooit.

Verder vind ik de koelsituatie een beetje dubbel, hoewel apple meer dan genoeg tijd heeft gehad om te testen en erachter te komen dat ze meer koeling hadden moeten implementeren, ben ik ook van mening dat Intel fout zit, zij geven hetzelfde TDP op terwijl de cpu meer hitte output, oftewel, TDP is incorrect. Maar dat terzijde.
Verder ben ik van mening dat zelfs als de fans op hard draaien, ze nog steeds een fijner geluid maken dan zowel mijn vorige laptop en andere laptops die ik hun best heb horen doen.

Punt 4, dit dus, je gebruikt geen trackpad, ik deed dat ook nooit, tot ik deze macbook aanschafte, waarna ik geen reden meer zag om er een muis bij te gebruiken. RogerWilco bevestigt dit ook zie ik.

Op puntje 5 vind ik je reactie een beetje twijfelachtig? Je laatste zin “als je geen absurde performance nodig hebt”, maar dat is juist het mooie, hij heeft absurde performance. Tuurlijk dit is minder dan de beter gekoelde koelkasten die je van andere fabrikanten ziet, maar blijft echt een heel, heel rap apparaat, maar in een heerlijk klein jasje.

7. Prijs valt niet te voelen, hier ben ik het mee oneens. Mijn vorige laptop was om en nabij 2000,- en ik dacht dat deze heel degelijk aanvoelde, zeker voor de formfactor. Alweer, tot ik de macbook uit z’n verpakking haalde, kleiner, lichter, maar stukken, stukken beter qua gevoel en stevigheid.
Binnenin is wellicht een ander verhaal, time will tell.
Met het oog op TDP is er wat discussie en zijn geruchten ontstaan dat de i7 variant misschien wel de 35W "tdp-down"-mode gebruikt; ik heb tot zover eigenlijk ook geen verklaringen/theoriën gevonden die dat verschil anderszijds zouden kunnen verklaren en vind dat dan nog wel een interessante gedachte/insteek (de i9 heeft geen 35W TDP-down mode iig), maar verder zou ook alles daarover van mijn zijde niet meer dan pure speculatie zijn.

Misschien maakt het 5 wat minder verwarrend als ik erbij uitleg dat zogauw ik "absurde performance" noem, dat in mijn hogen niet gehaald wordt zonder die performance ook continue te kunnen leveren; nou zal lang niet iedereen baat hebben bij de processor continue te kunnen belasten, toch zal die mogelijkheid voor sommige mensen als een absolute meerwaarde beschouwd kunnen worden (tenminste, ik verwacht daar niet geheel de enige in te zijn). Net-als iedereen hard het gaspedaal van een auto in kan trappen is het veel minder bijzonder om voor maar een korte tijd een hoge boostfrequentie te halen (naar mijn mening dan) dan om die hoge snelheid ook het hele parkour/traject vast te kunnen houden. De 2-in-1 van mij kan voor wat het is misschien nog een hoge boostclock behalen, maar zogauw je het apparaat met een zware load blijft belasten houdt die dat niveau niet vast; geen absurde performance (in mijn optiek); Zeker als daardoor een van mijn andere apparaten op een lagere (maar stabiele) frequentie uiteindelijk bétere resultaten behaalt :) In mijn ogen scheidt dat simpelweg subjectieve performancebeoordeling van objectieve en vooral vertekende beoordelingen als je zo'n beoordeling zou proberen op te schalen met bijvoorbeeld in het voorbeeld van Adobe Pro toenemende contentlengte en dus ook rendertijden; dat zal steeds verder gaan verlopen tussen die twee apparaten.

Met het oog op 7 doel ik dan inderdaad ook dat je met het voelen aan de stevigheid/strakheid van de scharnieren en hoe star de behuizing zelf is je onmogelijk vast kan stellen hoe zich dat intern vertaalt.
Macbook-scharnieren hebben altijd vrij star/stevig aangevoeld, maar het lijkt er ook op dat dat mede de rede is geweest dat de zwaktepunten in het frame naar verloop van tijd duidelijk werden (door de versterkte hefboomwerking; een scharnier met minder weerstand had dat probleem misschien niet of minder snel kunnen veroorzaken). Het is hierdoor zelfs mogelijk dat terwijl een apparaat steviger aanvoelt, het naar verloop van tijd mogelijk alsnog niet-steviger blijkt; vandaar dat ik prijs niet te voelen noem :) Zelf vind ik dat iets objectiever, al realiseer ik ook wel dat die mening an-sich subjectief te noemen is :)
ik snap je punt wel over het aanhouden van performance, maar je weet dat de patch ervoor zorgt dat hij rond de 950 punten aanhoud als je runs achter elkaar blijft doen? althans, dat is mijn ervaring. Nu zit er natuurlijk een korte tijd tussen runs, maar toch is het een prima indicatie mijns inziens. Nu zie ik dat je Adobe Pro aanhaalt, maar het is algemeen bekend dat Adobe producten beduidend minder geoptimaliseerd zijn op macOS dan op Windows. Nu zijn er genoeg mensen die ze gebruiken, maar ik hoop niet dat mensen een macbook kopen met als hoofddoel Adobe producten te draaien.
Persoonlijk ben ik vooral met software development bezig en dat doet hij tot nog toe perfect, al zijn onze schoolprojecten niet supergroot.

K heb wel al een aantal video's van in totaal 11 minuten (4k60) in Final cut aan elkaar geplakt en uitgerenderd naar 4k60 en hier deed hij 10 minuten over, wat echt bijzonder is in mijn ogen, al is het natuurlijk ook wel bekend dat Final cut erg goed geoptimaliseerd is.
Ja ok maar dan pak je een Acer, sorry maar dat is gewoon een B-merk daar wil ik niet eens mee gezien worden. Dat is dus ook appels met peren vergelijken. ook die andere twee, leuk voor thuis misschien maar professioneel weggegooid geld, dan wil je gewoon top of the line zeker als je je geld ermee verdiend.
Ja, dat is wel een hele makkelijke manier om alleen Apple goed te praten natuurlijk :+

Objectief klopt dat gewoon niet-altijd; het eerlijkste argument zou zijn dat bijv. Acer vaker kiest voor volledig-plastic behuizingen, maar alsnog bestaat dat feit an-sich uit zowel voor- als nadelen.

Eerlijke vraag; naar mijn mening ziet de BTO xbook er niet minder professioneel uit dan de huidige macBooks (en vanwege mijn bevoordeeldheid zou ik het op sommige punten zelfs als andersom beschouwen, maar die subjectiviteit van mij wil ik even terzijde laten); Deel je die mening, of wat zou hetgeen zijn wat naar jouw mening de apparaten minder-/on-professioneel doen ogen/ wat zijn de kenmerken waar jij (verder) naar kijkt wat dat zo maakt? Misschien dat die insteek mij ook wat meer leert over andere gebruikers hen mogelijke wensen/eisen.

Disclaimer;
BTO draag ik persoonlijk een warm hart toe, vooral omdat ik het zelf het meest-serviceable laptopmerk vind (naar mijn persoonlijke ervaringen met de veelal Clevo-barebones), vandaar dat ik zelf op zoek ben naar verschillen/voorbeelden daarvan die voor jou tussen die laptop en de macbook zouden bestaan.
Even een ding duidelijk maken ;) Persoonlijk zou ik nooit een Macbook kopen of uberhaupt iets van Apple. Ik vind dat spul leuk voor thuis (of eigenlijk ook niet :P) maar op kantoor zou ik er echt niet mee gezien willen worden. Wellicht is het professioneel leuk voor grafische ontwikkelaars oid. maar als je bij een vergadering gaat zitten en iedereen klapt Dell's en Lenovo's open en jij zit daar met je shiny Macbook nee laat maar zitten dat trekt enkel foute aandacht.

BTO ken ik verder niet maar is dat niet gewoon een gaming laptop? Dus die lijkt me niet echt geschikt voor professioneel gebruik. Het gaat ook om de service natuurlijk, als mijn Lenovo stuk is staat er de volgende dag een monteur op de stoep. Is dat bij BTO ook zo?

Plus bij een business laptop less is more, die moet gewoon business ademen, dichtgeklapt moet het gewoon een zwarte rechthoek zijn zonder poespas en als ik dat BTO zie met al die LEDs en die fancy koelribben enzo dat past ook niet echt.

Maargoed voor thuis ziet het zeker goed uit die BTO, ook super dat je alles zo kunt samenstellen en de repareerbaarheid zal wel een stuk beter zijn dan bij de overige merken.
BTO levert over het algemeen barebones van het merk Clevo (XXODD deed dit voorheen ook en Eurocom doet dit ook nog steeds), een deel van hun segment richt zich op gaming, maar ze hebben ook producten die eerder op DTP/mobile workstations en vergelijkbare segmenten van de markt richten.

Op dit moment bezit ik een W370ST bijvoorbeeld; een niet al te afleidende laptop (als je de stickers aan de binnenzijde en BTO-logo van het deksel weghaalt, wat ik wel heb gedaan :) ) Ik overweeg deze ook te gaan vervangen voor een 17CL871 omdat ik die ook niet al te opvallend vind ogen en voor mij zát performance zou bevatten (i7-8750H + 16gb + 1050 ti voor ca 1200 euro) De HP Pavilion Gaming en Lenovo Y520 rond dezelfde prijs en met ongeveer dezelfde inhoud vind ik er dan toch iets te opvallend uitzien helaas.

Over het algemeen hebben ze bij BTO een X-book serie die zich right op Gaming/"EXTREME"
een W-book serie die zich richt op workstation-level performance
U-book serie die zéér goedkope en lichte ultrabooks bevat (veelal Celeron-processoren, maar een goede vriendin is er bijvoorbeeld dol op om op de bank/in de tuin lekker mee te browsen)
en een V-book wat een beetje middensegment te noemen is voor BTO (veelal tussen de 700 en 1000 euro dan ook).
Tijd om recht voor zn raap te zijn; degene die hier aannames maakt ben jij; ik heb meerdere macbooks,een oude ("echte") g5 pro en zelfs een oude osx-server bezeten.

Suggestie; maak het niet zomaar tot een persoonlijke vete.
Wat klopte er aantoonbaar niet?

Ik snap bijvoorbeeld niet wat er onduidelijk is aan het feit dat als je meermaals CineBench/Adobe Pro runt en met elke opvolgende run de score een stukje verder onderuitzakt, de cpu zou throttlen... dat is op dat moment toch niet minder dan een aangetoond feit?

We zouden eindeloos kunnen keuvelen over óf het een probleem is dat de 8850H niet zijn volledige boostclock behaalt; maar houd in het achterhoofd dat er ook een variant is met nóg performantere CPU.

Er zijn ook al zát verschillende tests geweest met de i9-variant en het blijkt dat ook met real-world loads (zoals bijv. Premiere en CineBench) de 8950HK al snel dropt naar snelheden nog ónder die van de 8850H in dezelfde situatie. Als zelfs zowel de GPU áls CPU belast worden, stort de snelheid van de 2.9Ghz i9 naar nog ónder die van de i7...

Ik vind het niet helemaal stroken dat je zo vanzelfsprekend het woord kwaliteit noemt wanneer je feitelijk een geupgrade variant van het product kan kopen wat minder zal presteren op het moment dat het er op aan komt. En dat dan bij een productlijn die vooral zijn weerga kent in de multi-mediawereld/DTP-wereld; dezelfde mensen die die prestaties dondersgoed kunnen gebruiken, dezelfde mensen waar Apple wel beweert zich met deze productlijn op te richten...

Klopt dit ook allemaal weer aantoonbaar niet? Ik zal het snel genoeg merken...
Apple's laptop-CPU's throttlen nog steeds als de ziekte als je ze durft in te zetten (het lijkt nog steeds zo dat de i5-modellen vergelijkbaar presteren bij volledige belasting).
Álle Ultrabook CPU's "throttlen als de ziekte" als je ze "durft in te zetten". Je doet het alsof Apple een bijzonder negatieve prestatie neerzet terwijl ze op vlak van de CPU prestaties het zelfde zo niet beter presteren dan de andere top-Ultrabooks van bijvoorbeeld Microsoft of Dell met de zelfde processor.

Mensen draaien niet de hele dag CineBench achter elkaar als ze bij klanten op bezoek gaan, doe jij dat wel moet je op stap gaan met een stikstofgekoelde Ryzen desktop onder je arm. Normale Cinema 4D gebruikers zijn ook niet de hele dag alleen maar een i9 op 100% aan het aftrappen, dat gebeurt op enkele momenten per dag en als het al zo ver komt dat de CPU throttled dan wachten ze gewoon net wat langer. Maar hij is wel lekker vlot de rest van de dag.

Die 30 seconden die een i9 in een stoeptegel laptop sneller klaar is met renderen valt in het niet bij andere parameters die bepalen hoe effectief je werkt in Cinema 4D.

Los daarvan: de benchmarks waar jij het over hebt zijn zo ver mijn herinnering reikt gedraaid op het moment dat de 2018 nog niet gepatcht was. Daarna was de i9 in álle gevallen sneller. Dus het is sowieso al weer op los zand gebouwd.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 12 oktober 2018 00:27]

In burst lijkt het probleem gefixed; 11% meer prestatie dan de i7 (enkele run CineBench bijvoorbeeld), maar bij een behoorlijk lange crunch kan het teruglopen tot negatief tot 1% winst als 'ie bijv. lange Adobe Pro renders maakt. In sommige gevallen ook wel tot onder de vermelde standaard kloksnelheid, dat is dan vooral wel jammer.

Zelf vind ik dat niet helemaal bij de "Pro" moniker passen, en heb het idee dat het voor een niet al te groot compromis opgelost had kunnen worden (eerlijk gezegd denk ik met een kleine vergroting van thermal mass/finnen en iets meer gebruiken van diepte (millimeterwerk haast) zou het me niet vreemd lijken als het probleem zo-goed-als gemitigeerd kan worden, of minstens zo goed als concurrentie op een vergelijkbaar, aldanniet lager, prijspunt al doen. Sommige tests wijzen ook uit dat het gebruiken van gewoon goede koelpasta redelijke verbeteringen geeft.

Het laatste wat ik meekreeg is dat SnazzyLabs het probleem pas volledig kreeg opgelost met liquid metal (wat ik zelf wat risky vind met laptops eerlijk gezegd) en hoe dat er na 3 maanden uit zag.
Ik was ook positief verbaasd over dat het vloeibare metaal niet heeft verplaatst, maar het kan wél emalgeren. Er zijn trouwens ook verbeteringen na het aanbrengen van gewoon goede pasta geeft hij aan. [1]

Al had het iets van een "Air Pro" of gewoon MacBook geweest dan had ik daar al heel wat anders naar gekeken hoor, dat geef ik toe. Maar ik vind het voor het prijspunt en gebrek aan "Air" in de naam een jammere keuze. Enerzijds lijkt de "makkelijke" oplossing om nét iets meer dikte te accepteren en de misschien zelfs aan een iets grotere batterij te besteden (als dat dan mogelijk is natuurlijk), samen met iets meer thermal mass/fandiepte.
Ik heb het idee dat er nét iets teveel gepushed is op zo-dun-mogelijk en dat dat verschil "for the better" zou kunnen zijn.

Voor gewone dingen werkt het natuurlijk alsnog prima, maar eigenlijk vind ik dat een beetje zonde van de i9 :p

[1] https://www.youtube.com/watch?v=JNoZNzOQpVw
Ik zou dat geen probleem vinden, als het de Macbook AIR of the Macbook was, maar de Macbook PRO zou geen ultrabook moeten zijn, maar een machine met voldoende koeling om voluit op te kunnen gaan.

Daarom klagen mensen over het throttlen. Omdat het het Pro product is, niet de Air "ultrabook".

Oh, en een grotere batterij en meer poorten, en die Touchbar wegdoen zou ook helpen.

Ik gebruik Apple sinds 1997 en ik ben niet onder de indruk van hun "Pro" producten sinds 2013.
Dat jij er geen belang bij hebt sluit niet uit dat een ander dat zou kúnnen hebben ;)
Er is niet voor niks ook een iMac Pro en gewone Pro die meer kan leveren door dat verschil.
Dat artikel op Puget gaat eigenlijk over dat de mac pro dustbin verouderd is voor het geld, het is compleet logisch dat met nieuwere cpu's en een 1080 of 1080ti je veel betere scores krijgt. Dus niet echt een illustratie van jouw punt.

FCP is natuurlijk helemaal getuned op ios en de mac. Vooral quicksync geeft het daar een boost.
Adobe heeft wel laatst een update doorgevoerd dat je kunt hardware-exporteren via quicksync (h264 en hevc formaten) op de mac. Volgens mij is background rendering ook een feature van FCP waardoor het sneller is/voelt.

De line up is idd verouderd; ze hadden bijv gewoon de klassieke mac pro moeten behouden en moeten updaten dan hadden ze veel workstation gebruikers behouden.

Loop indesign zo gaar op een recente mac? Die leunt vooral op singlecore dus ik zou denken dat je daar weinig issues mee moet hebben?

[Reactie gewijzigd door maratropa op 11 oktober 2018 14:33]

Inderdaad volstrekt logisch en een terechte vergelijking, want het beteft een vergelijking van de laatst verkrijgbare modellen.

Ik heb meerdere macbooks gehad en nu heb ik een dell XPS en die is naar verhouding net zo duur. Hopelijk heb ik daar geen problemen mee. Eigenlijk vond ik OSX 10.6.8 nog de beste versie waar ik mee heb gewerkt. Overigens zijn er altijd problemen geweest met macbooks, net zoals problemen met andere laptops uit dezelfde prijsklasse. het eerste probleem dat ik had was met de nvidia gpu die vanzelf loskwam en natuurlijk net na de verlengde garantie (dus na 2j volgens Apple). De macbooks hebben een gevoel van kwaliteit en zijn wat mij betreft gewoon hun geld waard, maar het blijft bij een gevoel & marketing.

Ik heb ook nog een Air gehad en dat was overduidelijk de eerste stevige ultrabook zoals Intel het heeft bedoelt, maar die is nooit gewijzigd en gepasseerd door de concurrentie, door zijn brede bezels en een slecht scherm. Gek genoeg nu wel de Apple met het beste toetsenbord, maar dat is binnenkort ook verleden tijd.

[Reactie gewijzigd door Han_Solo op 11 oktober 2018 20:27]

Inderdaad, als ze een update van de oude "cheese grater" Mac Pro uitbrengen koop ik er morgen eentje. Ik werk nu op eentje uit 2012 die redelijk up to date gemaakt is met nieuwe graphics kaart en SSDs. Als ik zo'n peperdure power iMac zou kopen is die na twee jaar gedateerd, niks aan te vervangen.
Mijn Mac Pro 2010 zit gewoon een MacVidCards GTX 1080 in.

Werkt prima zowel onder OSX als onder bootcamp windows.

Apple zou dat zo kunnen verkopen, in plaats van 5+ jaar oude rommel.
Volgens mij, even uit mijn hoofd.

Gebruikt Adobe premiere CUDA, en dat dit bijvoorbeeld niet in een AMD GPU.
Final Cut Pro gebruikt volgens mij OPENGL en/of Metal. Ja, dan is het nogal logisch dat andere computers met een NVIDIA GPU beter presteren.

Het heeft vooral te maken welke API's er worden gebruikt, zie ook gamen op Linux, daar is geen Direct X.
Premiere werkt ook prima op OpenCL.
De grootste boosts van FCP komen van quicksync.
In Davinci Resolve is het al niet veel beter met de Mac's
https://www.pugetsystems....o-vs-PC-Workstation-1154/

Als je naar de prijs/prestatie verhoudingen gaat kijken is het helemaal droevig gesteld met de Mac's
dat heeft meer met de gpu keuze te maken dan met de mac als geheel
Een Mac is een geheel, dus het heeft met de Mac als geheel te maken (Mac's zijn niet in onderdelen te koop).
Ik heb gewoon een MacVidCards GTX 1080 in mijn Mac Pro gezet.
En USB-C, PCIe SSDs, etc.
Macs zijn prima te upgraden.
Áls ze van voor 2013 zijn, zoals mijn 2010 Mac Pro en 2011 Macbook Pro.
Onlangs heeft Adobe een update uitgevoerd waardoor deze beter schijnt te werken op Macs. Wellicht het bekijken waard.
Het enigste nadeel van apple is dat de producten veel te duur zijn, alhoewel het wel allemaal a merken zijn wat componenten betrefd.Het is altijd al duur geweest het maakt niet uit wat voor een product je koopt bij apple, maar een ding staat vast volgens mij draait er ook niet zoveel software op een apple dan een windows machine.Ik draai men hele leven al een windows machine met tamelijke goede hardware, als je er normaal mee omgaat gebeurt er eigenlijk niks mee er gaat maar sporadisch iets kapot. Nu is deze windows versies van de laatste tijd heel erg vooruit gegaan, daar is ook met apple vroeger geen probleem geweest het os crashed namelijk bijna nooit zo stabiel was die software.
Maar windows 10 en 8.0,8.1en versie 7 zijn bijna allemaal bugloos en stabiel.Dus voor de software hoef je nu ook niet meer voor apple te kiezen.Alhoewel apple best goede producten maakt, zijn er tevens net zoals je zij adobe producten en meer aplicaties die normaal op windows draaien ook verkrijgbaar voor apple.Het is een keuze wat je maakt apple of toch weer windows?
In die hardware vergelijking wordt er vergeleken met een pc met een 10 core i7-6950X van 1500 euro. Daar krijg je tegenwoordig een 32 core Threadripper voor. Die maakt pas echt gehakt van Apples Mac Pro's.
Zelfs een 2010 Mac Pro maakt gehakt van de huidige Mac Pros.

Omdat je hem kunt upgraden!
en de concurrentie steeds beter een 'Mackiller' voor elkaar krijgen
Hoe bedoel je Mackiller? Heeft Apple ooit op het gebied van PC gebruik ergens de markt gedomineerd ?

Vroeger had een in de grafische sector Mac gebruikers en laatste tijd zijn er hipsters en open-source liefhebbers bij gekomen maar qua markt aandeel stelde dat nooit iets voor.

http://gs.statcounter.com...monthly-200901-201809-bar
Inderdaad. Ik heb net twee iMac Pro's aangeschaft, en zelfs met een 10-core Xeon en een 16GB Vega64 werkt indesign nog steeds helemaal klote. Kan echt niet dit.
Wat is er mis dan als ik vragen mag? Ik draai inDesign op mijn Macbook pro uit 2015 en ik hoop ergens last van met inDesign.
Laggy, overal op hangen, en maar 1 van de 10 cores gebruiken. Werkt inderdaad beter op een '13 iMac met een FHD scherm. Software is gewoon ècht niet geoptimaliseerd voor mutli-core systemen. De Adobe forums staan behoorlijk vol met aanvragen maar Adobe zet liever in op geanimeerde tooltips.
Oke duidelijk, dat wist ik niet. Ik mag binnenkort ook een nieuwe Macbook uitzoeken, maar ik zal eerst uitzoeken waar ik goed aan doe. Ik werk als developer, maar ik doe niet heel veel dtp werk. Vandaar mijn te kort schietende kennis betreft inDesign : )

[Reactie gewijzigd door botwood op 11 oktober 2018 16:53]

De analisten geven geen verklaring daarvoor.
Als iemand die in principe in de markt is voor een nieuwe Apple laptop kan ik wel een lijstje van problemen geven.

1) Weinig aantrekkelijke chip-opties. Als je naar de CPU-benchmarks kijkt voor de instappers, dan zie je weinig performancewinst. De high-end biedt die wel, maar is zeer prijzig.
2) USB-C only. Prima om USB-C only te willen gaan, maar erken dat we in een transitie zitten. Er is veel legacy-apparatuur. Mensen schuiven nog graag een SD-kaart direct uit de camera de laptop in. Apple loopt te ver op de troepen vooruit.
3) Focus op vormfactor/gewicht ten kosten van batterij. Een strakke laptop wil iedere Apple-liefhebber, maar zeker voor de pro-modellen is iets meer batterij wenselijk.
4) Verdwijnen magsafe. Ja, dit hoort misschien bij USB-C. Maar magsafe heeft al redelijk vaak mijn laptop gered. Dat was echt een onderscheidende feature.
5) Butterfly-keyboard. Ook dit mag bij de vormfactor/gewicht. De butterfly-keyboards zijn interessante innovatie, maar voor genoeg mensen tikt het niet lekker. Dat het gebruikt wordt op de super-lichtgewicht laptops is prima, maar waarom ook op de Pro? En dan laten we de problemen met betrouwbaarheid nog buiten beschouwing.

Voor de desktop-lijn is het nog simpeler:
Te weinig nieuwe modellen: De meest recente Mac Mini is uit 2014 (!!!) en die update haalde features weg (geen quadcore meer!), De Mac Pro dateert zelfs uit 2013, maar goed, dat is geen instapper.
Eigenlijk is alleen de iMac Pro een beetje up-to-date. En dit is een high-end model. Die kost meer dan 5.000 euro in standaardconfiguratie.

Al met al: Apple heeft het vooral aan de onderkant van hun range (Mac Mini, Macbook Air), volledig laten belopen, terwijl het met de Macbooks een verkeerd design-pad is ingeslagen voor hun harde kern gebruikers. Dat dat zich in de toch al moeilijke desktop/laptop markt vertaalt in krimp, verbaast mij niks. Dan koop je liever een goedkoper apparaat en neemt Windows/Linux op de koop toe.

[ed.]O ja, ik was ook nog 6) Touchbar vergeten (wat al aangeeft dat het geen killer feature is) Voor een groot gedeelte van de gebruikers voegt het op zijn best niets toe, voor andere gebruikers is het gemis van de Escape-toets vrij irritant. Je kunt geen optie zonder touchbar kiezen zonder meteen op max. 2 USB-C poorten te worden gelimiteerd.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 11 oktober 2018 15:06]

Kort samengevat: Apple zet vol in op de iPhone dat is hun kip met de gouden eieren. Macs zijn gecompliceerder, de markt is kleiner en de marges zijn minder hoog.

Do the math.
Totdat de iPhones niet meer verkopen.
Dat zie je al he, het marktaandeel groet niet meer en dat lossen ze dan op door gewoon 500 euro op de prijs te doen.

Korte termijn winstmaximalisatie is het enige doel van Apple nog sinds Jobs weg is.
Laten we het in kleine getallen doen, misschien dat dat duidelijker is.

Stel, in 2017 verkoop ik 100 iPhones aan 900 euro per stuk. De "winst" hierop is 450 euro. De concurrentie (alle bedrijfjes samen) verkoopt er 900, met verschillende prijszettingen maar gemiddeld 450 euro per stuk en gemiddeld 250 euro per stuk "winst".

In 2018 verkoop ik 120 iPhones aan 1000 euro per stuk met 540 euro per stuk "winst", en de concurrentie verkoopt er 1380 aan 400 per stuk gemiddeld (240 euro "winst").

Dan heeft in 2017 de iPhone 10% aandeel op de hele markt. In 2018 heeft de iPhone maar 8% aandeel. Dus, volgens jouw redenering is een stop van groei in aandeel slecht. Echter, de gemiddelde prijs voor ELKE iPhone gaat omhoog, en de gemiddelde winst per iPhone gaat omhoog. Verder is er ook nog altijd groei in verkoop year-over-year. Er worden wel meer van dat andere OS verkocht, maar de gemiddelde winst per stuk gaat omlaag en ook de gemiddelde prijs gaat omlaag.

Dit zijn uiteraard fictieve getallen, maar dit is wel de trend die zich afspeelt. En dan ben ik liever die ene aanbieder met hoge marge maar kleiner aandeel, dan die met lagere marges en veel concurrentie. Uiteraard zijn de verhoudingen anders.

Bronnen:
Winstmarge per toestel uitgebracht (cijfers 2017): https://www.statista.com/...artphone-model-worldwide/
Aantal iPhones verkocht per kwartaal (tot Q3 2018): https://www.statista.com/...s-since-3rd-quarter-2007/ (Q3 2018 zijn er 270.000 meer dan in Q3 2017)
Gemiddelde prijs Android vs iPhone (2015) https://www.forbes.com/si...says-report/#3aa18372539e
Marktaandeel iOS vs Android: https://www.idc.com/promo/smartphone-market-share/os

[Reactie gewijzigd door bramvandeperre op 12 oktober 2018 00:21]

Is geen korte termijn visie te noemen. Ze weten dat ze het niet gaan winnen op prijs van de vele merken die goedkope Android telefoons leveren. Apple wil zich ook als een lifestyle product neerzetten, daardoor is de prijs nog meer losgekoppeld van de rationele waarde. Dat laatste werkt als een tijdje, de Apple markt is al behoorlijk verzadigd en steeds meer mensen hoeven niet iedere 1/2 jaar een nieuwe iPhone. Vandaar dat Apple gewoon de prijs omhoog gooit. En ja als Apple iPhone X bezitter vind ik de prijzen ook echt niet te verantwoorden.
+1Anoniem: 310408
@OMX200011 oktober 2018 18:02
De prijsstijgingen van andere top modellen is natuurlijk net zo snel omhoog gegaan, als je bedenkt dat iPhones altijd al 100-200 euro duurder waren is er in verhouding niets veranderd.

Het lijkt ze in verkopen absoluut niet te deren en het einde is nog lang niet in zicht. Apple wil absoluut een telefoon hebben die de gemiddelde tweaker niet kan kopen. Ze zijn er alleen nog niet achter wat ze daarvoor kunnen maken. Je ziet hetzelfde bij auto's. Vrijwel elk merk wil een veel te duur model hebben omdat dat het merk status geeft en de verkopen van de goedkopere modellen kan bevorderen.
Naja, een iphone XS is nu 1200 euro. Je doelt waarsch op de Note 9 die ook boven de 1000 begon maar die is inmiddels alweer gezakt en die zal nog veel harder gaan zakken, enkel als je early adopter bent betaal je de volle prijs en buiten de Note 9 zijn er nog niet zo heel veel Android telefoons die richting dat magische getal van 1000 gaan.

Voor een Galaxy S9 betaal je momenteel zelfs 'slechts' 550 euro en die begon ook boven de 800. Niet zo heel veel meer als een paar jaar geleden dus. Apple maakt echt wel grotere sprongen van gelijk vele honderden euros. Toen ze van 6 naar 7 en 7 naar 8 gingen viel het nog mee maar toen de X kwam en de XS ging ook de prijs ineens snoeihard omhoog.

Ja goed strategie, ze zullen wel weten waar ze mee bezig zijn daar.
5) Butterfly-keyboard. Ook dit mag bij de vormfactor/gewicht. De butterfly-keyboards zijn interessante innovatie, maar voor genoeg mensen tikt het niet lekker. Dat het gebruikt wordt op de super-lichtgewicht laptops is prima, maar waarom ook op de Pro? En dan laten we de problemen met betrouwbaarheid nog buiten beschouwing.
Ik vind het op zich nog wel lekker typen, maar de issue is dat 1 stofje tussen je toetsenbord al kan betekenen dat een toets (of bij mij: je halve spatiebalk) het niet meer doet.

Ja, ik weet dat er (na aandringen van consumentenorganisaties) wat aan gedaan wordt (als ik bereid ben mijn laptop voor 3 weken in te leveren), en er in nieuwere modellen een rubberen 'vangnetje' tussen zit, maar dat lijken mij lapmiddeltjes.

Ik vind macOS fijner dan Windows, maar als dit over een paar jaar (bij mijn volgende vervanging) nog steeds een issue is, dan was dit mijn laatste MacBook.

Imho is Apple in hun efforts om laptops zo dun mogelijk te maken, iets te ver doorgeschoten, met de keyboard-ellende als gevolg.
Ik heb ze geprobeerd en het voelde alsof je op zo'n geprojecteerd toetsenbord op een tafel typt: geen travel, geen feedback. Alles is verkeerd aan dit toetsenbord in ergonomisch opzicht. Veel chiclet toetsenborden uit el cheapo laptops voelen al beter aan als je er een dag op moet typen. Ik zie bij klanten van mij nu ook al mechanische toetsenborden op de buro's liggen om gewoon maar weer een aantal uren productief te kunnen typen. De herrie nemen ze voor lief.
Ik hoop dat de gekte van het wegbezuinigen van een goed toetsenbord over waait en de "innovators" achter crappy toetsenborden een beroepsverbod krijgen.

[Reactie gewijzigd door latka op 11 oktober 2018 17:03]

Ik vind osx juist niet fijner; voor mijn gevoel heb ik meer knoppen nodig om een actie uit te voeren dan op w10/Debian, en het gemis van een delete-knop (alleen backspace die "delete" heet op een 2015/16 mbp die ik soms gebruik) vind ik ook irritant
De knoppen zitten wel allemaal op een gewoon Apple toestenbord en zijn op de laptops ook te bereiken via de fn+ toets. fn+backspace = delete. fn+arrowkeys = pgup/pgdn/home/end

Er zitten ook veel handige truuks in om bijvoorbeeld letters met accenten te maken.

En het aantal kliks en knoppen is in MacOS juist vaak geminimaliseerd, door het weghalen van allerlei bevestigingsvragen en dat soort dingen. Verander maar eens de resulutie of desktop achtergrond.

MacOS heeft ook een leercurve, maar er zitten veel truuks in als je er wat meer in duikt.
Wel wat offtopic, maar in Windows wordt 'a gewoon á zonder sneltoetsen nodig te hebben :)
Als iemand die in principe in de markt is voor een nieuwe Apple laptop kan ik wel een lijstje van problemen geven.
Ik zat laatst te kijken of het zin had om mijn 2012 Macbook Air te vervangen (die heeft een nieuwe accu en fan nodig), maar de vooruitgang die er in 6 jaar is geboekt is echt minimaal, voor hetzelfde geld als toen krijg ik nu vrijwel dezelfde CPU, RAM en storage, dan schroef ik er wel een nieuwe accu en fan zelf in. Als je dit afzet tegen wat er op telefoongebied veranderd is in diezelfde 6 jaar qua performance/storage/etc, dat is onvergelijkbaar.
In de telefoon sector kon die,verandering ook plaats vinden. In de desktop/ laptop markt niet. Daar hangt het vooral van Intel en AMD af hoe die hun chips maken. Apple heeft in hun telefoons zelf cpu’s kunnen maken die enorm goed zijn. Op laptop gebied is er op dit moment echt stagnatie. In de jaren 90 moest je ieder jaar wel iets upgraden of je kon de nieuwste spellen niet op full spelen. Toen maakten we die sprongen, nu niet meer.

Hetzelfde zie je al een aantal jaren terug in de door jou genoemde telefoon sector. Ieder jaar zijn de toestellen iets beter, iets sneller maar het houd niet over.
Ik heb net ter vervanging van een 6 jaar oude Vaio Z i5 met Nvidia 210 een laptop met ryzen 5 en vega 8 voor 600 euro gekocht. Volgens mij is dit toch echt wel vooruitgang.
6 jaar is inderdaad een tijd. Maar vroeger moest je veel sneller upgraden.
Mee eens, vooral USB-C is irritant, en Magsafe is een gemis!

En dan is er nog:

7) Er is steeds minder zelf te vervangen. Vroeger kon je nog een harddisk vervangen of geheugen uitbreiden, maar dat wordt ook steeds meer dichtgetimmerd met gekke schroefjes, lijm, en onboard-ongein.
Ja volledig mee eens. Ik heb een Macbook Retina uit 2013, maar twijfel of ik terug een Macbook zou kopen als deze aan vervanging toe is...

De touchbar kan me gestolen worden, en het weglaten van magsafe, SD slot, of USB-A poorten is gewoon irritant of achteruitgang. Plus het slechtere toetsenbord, etc. etc.

Het enige dat sinds 2013 beter is geworden is de touchpad, en de CPU / RAM /GPU natuurlijk.
Wel grappig, kwam deze MagSafe voor USB-C tegen op een NLse shop:
https://usb-c-adapters.nl...he-usb-c-magsafe-macbook/
Veel mensen noemen prijs als factor maar dit is niet het enige wat mensen wegjaagt uit het Apple ecosysteem.

Ik ken een flink aantal IOS developers welke Mac's gebruiken, en hun grootste probleem is hoe Apple de Mac-Pro series veranderd heeft in een Macbook Air.

Vroeger brachten Mac's performance tegen de kost van een hoge prijs, tegenwoordig gaat het 100% om de looks en 0% om functionaliteit. Keyboard is slecht, de koeling van de hardware is slecht. Alles is slecht om het maar zo dun mogelijk te maken. De mac met een echte sterke processor heeft zo'n slechte koeling dat hij nog minder snel gaat dan die met slechtere processors wegens thermal throttling.

Het is jammer dat Apple hun Pro line niet meer serieus neemt en het ziet als een stel tieners wat enkel een Mac wil omdat ze er zo leuk uitzien. Echte pro's en power users hebben niks meer te zoeken in Apple's ecosysteem. En sinds zij de software moeten schrijven voor de andere gebruikers in het Apple ecosysteem schieten ze zichzelf hiermee enorm in de voeten.
Precies. Als je spullen gebruikt om je geld mee te verdienen, dan mag het best wat kosten.

Maar Apple maakt geen "Pro" producten meer, en eigenlijk ook geen instapmodellen die een beetje-up-to-date zijn.

De nieuwe Macbooks zijn meer "Air" dan "Pro", de iMacs zijn goed als all-in-one PC, maar de Mac Pro en Mac Mini zijn oude troep.

Apple moet zorgen dat ze ieder jaar hun hardware updaten, en meer product differentatie doen tussen hun productlijnen.
Vreemd toch niet waar? Ik bedoel goedkoop is het allemaal niet en als dan ook de kwaliteit slecht is, ja dan is het niet vreemd dat het gebruik terug loopt. Luisteren ze niet naar hun gebruikers? Heb totaal geen ervaring met Apple producten.
Ik heb zelf gelukkig geen ervaring met Apple maar ik hou me verreweg van hun producten.

Populaire YouTube MKHBD was naar Windows gewisseld voor zijn editing workflow. Hij werkte lange tijd op z'n "prullenbak" vorm iMac pro PC maar Apple bracht maar geen nieuwe versie uit en liet iedereen in hun ecosysteem in z'n sop gaar koken. Uiteindelijk kwamen ze eindelijk met een "vernieuwing"

Nu met de nieuwe iMac pro hebben ze een all-in one uitgebracht. Juist hetgene waar iedereen weer niet op zat te wachten. Men wou een krachtige dikke Mac met een sterke koeling en gewoon goede specs voor intens gebruik. Net zoals een normale. PC eruit ziet. Apple komt weer met een design micro pc'tje wat keihard thermal throttled onder een beetje gebruik omdat er geen koeling past in zo'n dun frame.

Apple weigert te luisteren naar pro users en dar zal waarschijnlijk flink wat marktaandeel gaan kosten over tijd.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 11 oktober 2018 18:02]

Mac producten worden steeds slechter. Je wordt genaaid waar je bij staat in met raparaties in de Apple store https://www.youtube.com/watch?v=o2_SZ4tfLns
Ik denk dat ze zichzelf ook wel een beetje de markt uit geprijsd hebben.

Ik (en nog wel meer mensen) hadden best interesse om over te stappen naar MacOS maar de prijzen van de hardware gaan intussen echt helemaal nergens meer over.

Een instap macbook pro met enigszins fatsoenlijke specs gaat al snel ruim over de 2000 euro heen. Dat komt vooral doordat er werkelijk niets meer achteraf aan te upgraden valt en Apple doodleuk 250 euro rekent voor 8GB geheugen om maar iets te noemen (normaal rond de 80 euro). En 750 euro voor een upgrade van 250gb SSD naar een 1TB SSD is ook enigszins prijzig te noemen (normaal rond de 100 euro).

Zelfde verhaal voor de macs. Een "instapper" met een mechanische hdd en een dualcore i5 voor ruim 1200 euro.

Ik denk dat als apple weer een waardige opvolger de macbook air zou hebben (rond de 1000 euro) dat het al een stuk beter zou gaan met de verkopen.
Die SSD van 250 GB naar 1TB kost wel wat meer als je iets vergelijkbaars zoekt. De SSDs van Apple zijn sneller dan de Samsung 970 EVO series en meer te vergelijken met een Kingston HyperX Predator, die toch ook €600+ is.

Maar Apple misbruikt zeker dat je de onderdelen later niet kunt vervangen, om de hoofdprijs te vragen, want met hun volumes zijn de prijzen natuurlijk niet wat wij er op PriceWatch voor zien.
Ik denk dat het initatief van Microsoft (met de Surface als touwtrekker) om te laten zien dat bedrijven buiten Apple om ook aantrekkelijke apparaten kunnen leveren vruchten heeft afgeworpen. De een na de andere mooie laptop komt op de markt. Voor premium hardware ben je niet meer alleen op Apple aangewezen.
Volgens MacRumors is de verklaring:
Apple's decline in Mac sales is no surprise as the company has yet to update much of its Mac lineup for 2018. The only Mac that has seen a refresh so far is the MacBook Pro, with MacBook, MacBook Air, and Mac mini updates still on the horizon for a fall launch.
Klinkt plausible, maar van een Apple fansite hoef je ook niet te verwachten dat ze het in de zwakte van Apple of de kracht van niet-Apple gaan zoeken natuurlijk ;)
maar ze zoeken het juist in de zwakte van Apple; de produktlijn is niet geupdate; Apple's laser thin focus wordt nadelig omdat bij een groeiend aantal producten de updates achtervallen: iMac Pro 301 dagen, iMac, Macbook en MB Air: 493 dagen, Mac Mini 1456 dagen en Mac Pro 1757 dagen geen update gehad.
Het niet refreshen van je assortiment is geen zwakte.
Zou jij het dat een sterk punt noemen? In de IT wereld is stilstaan absoluut dodelijk en ik snap met de beste wil van de wereld niet hoe jij dat geen zwakte wil noemen.

Soms lijkt het wel, watercoolertje, dat je minnetjes zoekt.
Het is geen punt... Geen idee overigens waarom iets wat ik niet zwak noem meteen het andere uiterste moet zijn.

Het is niet slim te noemen (dat zou ik nooit ontkennen ook) maar geen zwakte, een zwakte is toch wat anders. Of KAN Apple het niet refreshen? DAT zou een zwakte zijn...

Maar min er op los, ik kon me er druk om maken (lang geleden) maar als ik zie hoeveel er gemismod wordt door jan en alleman, maak me meer zorgen om die figuren die zo blind zijn dan om hoe zij mij of een andere beoordelen :Y)
Ja, en allemaal niet te upgraden.

Mijn 2010 Mac Pro is in veel opzichten beter dan alles wat Apple in de 8 jaar daarna verkocht heeft, omdat ik hem heb kunnen upgraden.

USB-C, Kingston HyperX Predator PCIe SSDs, MacVidCards GTX1080, 64 GB RAM.

Behalve de CPU beter dan de Mac Pro 2013, en zelfs de iMac Pro is niet altijd sneller.

en dat is een 2010 Mac Pro. Acht jaar oud!
mja, heb ik ook gedaan: andere schijf en ander geheugen. In een normale PC kan je zelfs een ander mobo plakken. Maar niet in Laptops en dat nemen we op de koop toe. Nu neem ik dus ook op de koop toe dat ik de HD en het RAM niet meer kan upgraden; overigens, heb ik gemerkt dat een RAM upgrade eigenlijk toch weinig uithaalt; de HD upgrade niet kunnen doen vind ik minder leuk.
Kwaliteit ben ik het niet mee eens. Je merkt aan alles dat een Macbook premium is en zo'n windows surface voelt toch niet heel degelijk aan. Los van het feit wat voor materialen er gebruikt worden.
Voor een pc met kwaliteitshardware , ja, dan ben je inderdaad niet meer alleen op Apple aangewezen.

Daarnaast is Apple het product voor gebruikersgemak. Als ik windows update zeg, heb ik eigenlijk al genoeg gezegd ;)

Edit: Ik zie dat ik een goede discussie open gegooid heb :)

[Reactie gewijzigd door ChristianBurger op 11 oktober 2018 15:49]

Ik vind dat je weel een beetje een roze zonnebril ophebt.

Ik ben jarenlang gebruiker van verschillende MacBooks. En wat bij mij blijft hangen is dat Apple vooral een software bedrijf is. Bijna elke macbook generatie heeft wel een designfout die eigenlijk gewoon niet hoort voor een laptop uit die prijsklasse. Op zich zit er vaak wel kwaliteit in de componenten (en dan niet puur de grote zoals de cpu maar ook gekozen netwerk controller bluetooth chips etc.) maar het als maar esthetisch willen bouwen maakt het keer op keer vrij kwetsbaar.

Veel (standaard) software werk naar mijn mening wel beter/prettiger dan de alternatieven maar dat is natuurlijk grotendeels voorkeur. Vroeger was het verschil in met name "pro applicaties" voor bijvoorbeeld video/foto of geluidsbewerking ook groot. Naar mijn menig is enkel door voorsprong op de laatste (geluid) grotendeels overeind gebleven.

De software loopt verder ook niet meer zo ver voor als dat het deed. Windows heeft ook niet stilgezeten en Apple is een paar goede engineers kwijtgeraakt en mij gevoel zegt dat de software steeds vaker meer bugs vertoond dan nodig.

Apple is zicht vooral gaan richten op consumenten met hippe hebbedingetjes. Ze komen er nu wellicht achter dat dit soort gebruikers niet heel merktrouw is maar eerder trouw aan de hype. Naar mijn mening hebben ze pro gebruikers heel hard laten vallen en die zie je dan ook steeds vaker overstappen.

Als ik apple was dan zou ik voor in ieder geval de laptops een duidelijke consumenten (Macbook) en pro lijn (Macbook Pro) opzetten. Nu is de laatste enkel een opgevoerd model die niet echt is gemaakt voor een pro use-case.

Ik loop ook niet heel hard om mijn Macbook te upgraden, het gevolg is dan namelijk dat ik mn HDMI poort kwijtraak en weer met een extra koppelstuk zit die ik niet naar elk vergaderhok/klant/bedrijf mee wil slepen. Daarnaast koop ik nu nieuw praktisch dezelfde specs als mijn 5 jaar oude machine. Waarom zou ik upgraden?

Ik denk dat ik niet de enige ben die zo naar de huidige line-up kijkt, en ik vermoed inderdaad dat zich vertaalt naar de afzet van het aantal Macbooks.
Apple ziet zichzelf ook als softwarebedrijf.
Ze maken hun eigen hardware en ontwikkelen zelfs hun eigen chips en processoren. Ze houden graag alles in eigen hand en kunnen zo alles optimaliseren. Dus hoe je er bij komt dat Apple alleen een software bedrijf is is me niet duidelijk.
Eigen chips ontwikkelen gebeurt voornamelijk voor iPhones natuurlijk (en soms een 2e chip in een MacBook). Bij laptops gebruiken ze natuurlijk veel meer onderdelen die ze niet zelf maken zoals CPU's van Intel, RAM van andere merken (eerder iig).
Bij de telefoons doet Apple veel meer zelf dan bij de laptops, dat zijn voornamelijk off-the-shelf onderdelen in een Apple behuizing.
Ze kopen een groot deel in maar veel is maatwerk op verzoek van Apple. Er zit ook een Arm processor in voor de beveiliging. Dus ze doen steeds meer zelf.
Ze stellen hun hardware zelf samen ja, maar ze maken hier niets zelf van. Ze bestellen alle onderdelen en hebben fabrieken in China om deze samen te stellen in macbooks of iphones.

Ze claimen primair een softwarebedrijf te zijn, met zo'n passie voor hun software dat ze zelf de hardware selecteren waarop deze mag draaien. Die passie is natuurlijk verkoopspraat en de echte reden is dat ze ook het verkopen van de hardware onder hun controle hebben. Maar de chips, mbo's, ram, behuizingen etc worden niet door Apple gemaakt.
Ik denk dat het streven naar dunne ontwerpen iteratief meer problemen gaat opleveren en dat ze eigenlijk de ontwerptijd moeten ophogen voordat ze in productie gaan. Maar het kan natuurlijk ook komen door het klagers klagen, pers zoekt sensatie en de tevreden gebruikers laten niet van zich horen.
Als jarenlang gebruiker van MS surface producten heb ik geen idee waar je het over hebt. Bouwkwaliteit is van hoog niveau en hoe een surface nou niet premium aan kan voelen???? :?

Het is een magnesium behuizing met een scherm erin. De kickstand is ontzettend goed ontworpen. Verder is er niets aan te voelen.... Hoezo niet premium? En welke materialen zijn er dan niet goed? Heb je ooit wel eens een surface daadwerkelijk vast gehad?

Apple producten worden geroemd om de bouwkwaliteit, waar ik het (over het algemeen) geheel mee eens ben. De manier waarop Apple echter met garantie/reparatie om gaat, is om te janken. Misschien ook een reden dat het marktaandeel terug loopt? Ze hanteren onderhand dezelfde strategie als Tesla doet.... Onderdelen voor je Tesla kan je niet bestellen. Zo komt het dat 'eenvoudige' schades aan de carrosserie van een model S al snel tienduizenden euro's kosten
waarbij het bij een ander merk hooguit een paar duizend zou zijn. Bij Apple, alleen Apple of geautoriseerde dealers mogen repareren. Tegen vaak bizar hoge en onredelijke kosten. Andere resellers of jijzelf (stel je voor!) mag er niet met je handjes aan zitten en Apple doet alles om dat te voorkomen...... Zie deze video;

https://youtu.be/_XneTBhRPYk

In mijn ogen bizar....... Net alsof het niet je eigen bezit is.

[Reactie gewijzigd door JUST_me op 11 oktober 2018 14:27]

het is niet premium omdat de prijs dat niet is natuurlijk!... :|
Als jarenlang gebruiker van MS surface producten heb ik geen idee waar je het over hebt. Bouwkwaliteit is van hoog niveau en hoe een surface nou niet premium aan kan voelen???? :?
De Surface Pro 2 maakt gebruikt van een wifi kaart die niet bepaald goed is en dat uit zich heel erg in het vrij snel moeten grijpen naar een kabel omdat je ofwel een hele trage ofwel een hele instabiele ofwel beide verbinding hebt. Zet je er de bluetooth bij aan dan vererger je de problemen. De modellen daarna kennen de nodige power saving issues. Het gaat dus niet alleen maar om voelen. Het instabiel zijn van een machine is namelijk ook bepalend of iets degelijk aanvoelt of niet.
De manier waarop Apple echter met garantie/reparatie om gaat, is om te janken.
En volgens vele anderen juist weer om te juichen.

Als ik kijk naar hoe Microsoft met de Surface Pro lijn omgaat qua updates is dat ook om te janken. Er is met ieder model wel iets met de power saving aan de hand. Er komen weer wat nieuwe fixes uit, vervolgens een nieuw model en je kunt daarna fluiten naar een oplossing.
In mijn ogen bizar....... Net alsof het niet je eigen bezit is.
Wat ik vooral bizar vindt is je redenatie. MS Surface producten zouden beter zijn dan die van Apple terwijl het in werkelijkheid echt geen haar anders is. Het is allemaal verlijmd spul waar je als consument niks mee kunt, ze hanteren beiden dezelfde strategie (alleen zij kunnen en mogen het fixen, verder niemand anders) en qua garantie/reparatie valt er ook het nodige op- en aan te merken.

Net als bij ieder andere fabrikant zijn er zowel positieve als negatieve anekdotes te vertellen. Een anekdote is dan ook een heel erg zwak argument. In dit geval zijn de argumenten allemaal een gevolg van de technologische ontwikkeling. Reken er maar op dat het nog erger wordt....bij iedereen.
Binnen hoeveel maanden na aankoop was dit? Zeker nog binnen de garantie.

Mijn dochters Macbook was na 25 maanden "niet meer te repareren", volgens Apple, voor een redelijk bedrag, omdat alle indicatoren rood waren. Alleen maar door gebruik in een vochtige kelder studentenkamer.

Een "beunhaas" heeft hem indertijd voor fl 125 gerepareerd en ze heeft het nog 1 jaar gebruikt tot ze een nieuwe Windows laptop kon aanschaffen. De Apple ging in de vuilnisbak, want ze wilde dat andere niet aandoen. De Windows laptop heeft ze nu 6 jaar later nog in gebruik, ondanks een keer koffie over het toetsenbord
De macbook was late 2011, de reparatie was in 2014 dacht ik.
Interessant verhaal maar ik kan me niet herinneren dat er 6 of 7 jaar geleden nog guldens in omloop waren.
Wat is er mis met Windows update? ik werk op een Macbook Pro maar het update mechanisme is niet veel anders?
Recent is er een update naar de thuis gebruikers gegaan die de potentie had een deel van je bestanden te verwijderen.

[Reactie gewijzigd door Peran op 11 oktober 2018 14:43]

Apple heeft ook aardig wat bugs. Microsoft moet miljoenen verschillende configuratie ondersteunen, Apple maar een handjevol, dus het kan wel eens voorkomen. Vind dat ze het voor de rest redelijk indrukwekkend dat ze de problemen binnen de perken.(bv. nieuws: Apple brengt update uit die 'root'-bug in macOS High Sierra fikst).
Die update werd echter nog niet groot uitgerold, ik als poweruser laat alles ook gewoon 'los' qua updates (en heb wel op al m'n machines goede active hours ingesteld), en had hem nog niet gehad. Geen problemen. Alleen "fast ringers" hadden problemen. De actie is dan ook snel geweest, en ook weer rechtgezet. Dit soort updates zijn bij heel veer meer platformen gebeurd, en daar neem ik Microsoft dan ook niks op in kwalijk. De voorgaande versies waren allemaal vrij foutloos (op een nVidia probleempje af en toe na, maar dat kan je eigenlijk alleen nVidia kwalijk nemen...)

Windows Update is sinds Windows 10 snel, makkelijk, en niet lastig (meldingen uit, en af en toe draait hij 2 min langer oid bij shutdown, en dan weer 2-3 min langer bij update, en een keer in de 3 maanden oid duurt het net wat langer).
De updaten is enkel naar insiders en mensen die effectief manueel op "check updates" hebben geklikt. De "normale" eindgebruikers hebben die update dus zeker nog niet gekregen.
Ik denk dat veel gebruikers niet beseffen dat ze het Windows update spul kunnen configureren.
De default is natuurlijk voor de meeste gebruikers de beste setting, aangezien dit ervoor zorgt dat ze zo snel mogelijk de laatste updates draaien.

Wanneer ze dan wel de configuratie hiervan vinden, zijn ze waarschijnlijk "geavanceerde" gebruikers, die waarschijnlijk weten wat ze doen.
Apple en kwaliteit 8)7
Dat was jaren geleden zo, maar nu echt niet meer.

Kijk voor de grap is op youtube naar: Louis Rossmann ;)

https://youtu.be/AUaJ8pDlxi8

[Reactie gewijzigd door Dannyh op 11 oktober 2018 14:20]

Leuk, en hij heeft natuurlijk gelijk, maar ik vind mijn macbookjes toch van een betere klasse dan mijn windows spul. Ik heb ook ettelijke mobo's door de handen laten gaan waar met knullig soldeerwerk foutjes uit waren gehaald. En hoe vaak het boekje het had over versie 1.1 en ik natuurlijk versie 1.0 had. - wat ik wil zeggen, ook al wil je het niet weten, alle fabrikanten maken fouten, zelfs de premium fabrikanten.
0Anoniem: 162126
@Dannyh11 oktober 2018 14:35
Zijn er nog laptops die hij niet afkraakt? Ook Lenovo is hij niet meer over te spreken :+
Verder vind ik Louis zijn videos leuk ter lering en vermaak.
Louis heeft vaak terechte kritiek. Maar hij vindt het een recht om je eigen apparatuur te (laten) repareren. Als je soms ziet wat Apple doet om dat te bemoeilijken en zijn eigen klanten benadeelt, in ieder geval in de VS. Dan is dat niet goed te praten, check een van zijn laatste video's maar eens.
Nou ik werk op dit moment op een MacBook maar ik prefereer Windows boven MacOS als OS. Windows update is duidelijk verbetert ten opzichten van het begin van het Windows 10 tijdperk. Want dat gebeurd nu ook wanneer ik mijn laptop of desktop afsluit ipv te pas en te onpas.

Functionaliteit van een Mac is prima... Daarnaast vind ik jouw argument dat een Surface product niet premium aanvoelt heel raar... want het voelt minimaal gelijk aan in mijn handen.

Verder vind ik dat de huidige MacBooks behoorlijk wat kwalitatieve issues hebben. De Early 2015 Macbook waar ik nu op werk gaat zijn vierde scherm tegemoet zien vanwege een loslatende retina laag (ja... het ding is al 3x vervangen).
De 2016 Macbook Pro heeft een toetsenbord dat ik vreselijk vind en kwalitatief uitermate teleurstellend is, zeker wanneer je naar de verwachtte levensduur en het geluid dat het produceert hoort.

Nope, ik ben genezen van de Mac... ooit snapte ik mensen wel, vond ik het alleen te duur. Nu totaal niet meer. Ik ken betere doelen om €1200+ aan te besteden.
Retina laag? Je weet dat "Retina" geen onderdeel/hardware is maar slechts een marketingterm voor een bepaalde pixeldichtheid waarvan Apple zegt dat het "voldoende" is.

Die term komt nog uit de tijd dat ze erg achterliepen met de schermpjes in de iPhones en iPads :-)
Ja... maar er zit ook een antispiegellaag die ze de retinacoating noemen (was duidelijker geweest, eens). Deze retina coating heeft issues die ze oplossen door een nieuw scherm met dezelfde coating te monteren. DIe vervolgens exact dezelfde issues krijgt. Hier geven ze verlengde garantie op, dus is een bekend issue. Maar één die ze dus niet oplossen maar vooruit schuiven, tot de garantie voorbij is.

Ik weet dat het marketingtermen zijn... mja zo noemen de muppets bij, van en voor Apple het zelf... dus ik gun ze dat plezier.

[Reactie gewijzigd door itContinues op 11 oktober 2018 15:13]

Aha, duidelijk. Dank voor de uitleg :-)
En dit is precies de reactie van iemand die zijn peperdure MacBook vergelijkt met Windows budgetlaptops van €400,- :-) Zo ken ik er nog een paar.

Al jaren kan je bij het Windows kamp vergelijkbare hardware krijgen met dezelfde bouwkwaliteit.

Mijn oude HP Elitebook 2740P 2-in-1 uit 2011 met i5 Processor, 8GB geheugen, SSD, Touchscreen, Stylus én magnesium behuizing heeft eerder deze week nog een update naar de nieuwste Windows10 gehad en draait nog altijd als een zonnetje. Ook mijn oude Samsung Chronos 7 uit 2013 werkt nog prima en ziet er nog altijd uit als nieuw. Beiden waren laptops van meer dan 1000 euro en hun geld dubbel en dwars waard.

Ik ken genoeg collega's met een Mac die na drie jaar al een vlekkerige behuizing hebben, versleten toetsenborden, moederborden en crashende harddisks.

Je kunt een voorkeur hebben voor de sympathie achter het merk, het product design en het OS. Maar op gebied van bouwkwaliteit en hardware is Apple gewoon een doorsnee fabrikant.
Ik denk dat we ook moeten meenemen dat niet iedere gebruiker hetzelfde omgaat met haar/zijn eigendom.
Kwaliteit, daar zijn ze het op het werk van mijn broer ook compleet over eens. Allemaal aan de 2017 macbook pro van +-3000 euro, de ene kapotte speaker na de andere, het ene toetsenbord probleem na het andere.
Hier ook een stuk of 90 MacBooks in beheer, en heb echt het idee dat die nieuwe inderdaad meer van dit soort issues geven, die waren met de oude een stuk minder.
Tja lijkt er met veel spul op, vroeger dikker, zwaarder maar beter. Tegenwoordig berekend men alles hoeveel kracht het kan hebben, dunner is dan mooier maar niet altijd beter.
Ze maken alles wel dunner, maar durven het ook niet aan om daarnaast een iets dikker, stevigere versie te verkopen.
Het is ook wel redelijk bekend dat het keyboard van de laatste MBP's last van een design fout had.
Daar is ook een repair program voor opgezet inmiddels.
https://www.apple.com/sup...-macbook-and-macbook-pro/

De laatste iteratie heeft hier wel een fix voor. Of die fix werkt weet ik nog niet.
Kwaliteit ben ik het niet mee eens. Je merkt aan alles dat een Macbook premium is en zo'n windows surface voelt toch niet heel degelijk aan.
Los van in welke mate jouw perceptie overeen komt met die van andere gebruikers - dit (hoe iets aanvoelt) is behoorlijk subjectief - , waar het om gaat is hoe degelijk het is. Als je 4 jaar later nog die Apple laptop gebruikt en 4 jaar later nog die Surface laptop, welke heeft dan wel en welke heeft dan niet defecten? Apple laptops waren 'vroeger' best degelijk maar als je bijvoorbeeld ziet hoeveel laptops voortijdig een defect toetsenbord had en dat dit toetsenbord nauwelijks vervangen kon worden omdat ze dat op een idiote manier bevestigden...
Nu is dit slechts een incident maar er zijn meerdere van die incidenten bij diverse producten van Apple. Daarnaast zijn ze ook bepaald niet gebruiksvriendelijker geworden nu je diverse dongles moet meenemen om je producten te gebruiken.

Niet dat ik zelf voor een Surface zou kiezen, geef mij maar een laptop waarbij je alles gemakkelijk kan vervangen en naar hartenlust kan upgraden maar helaas zijn die moeilijk te vinden of erg duur.
Ik heb zelf een Acer waarbij je een vakje hebt voor een tweede opslagmedium maar waarbij ze niet de kabel leverden (voeding) om er een aan te sluiten. Great. Ik heb nog een harde schijf in dat formaat en ik kan het niet gebruiken. :')

[Reactie gewijzigd door CHBF op 11 oktober 2018 14:39]

Laptops die je makkelijk kan repareren/upgraden, zijn helemaal niet moeilijk goedkoop te vinden.
Gewoon (alleen) naar zakelijke laptops kijken, bijv voor €450 heb je al n Probook 430/Thinkpad L470.
Die hebben officiele service guides, schroeven ipv lijm om ze makkelijk compleet uit elkaar te halen, repareren, upgraden.
Leuke is ook dat zakelijke klanten ze vaak lang voordat ze kapot zijn weg doen, dus veel tweedehands onderdelen beschikbaar. Of 1 jaar oude topmodellen voor de helft van t geld etc.
Als je nog meer eisen hebt zoals superplat, dat gaat vaak niet samen met DIMMs, kwestie van kiezen wat je t belangrijkst vindt.
Daarnaast is Apple het product voor gebruikersgemak. Als ik windows update zeg, heb ik eigenlijk al genoeg gezegd ;)
Wellicht voor gebruikers die niet in een zakelijke omgeving werken met hun Mac. 95%+ van de zakelijke Mac gebruikers zijn aangewezen op diensten die niet door Apple geleverd worden, zoals Google Apps for Work, Office 365, Egnyte, Office for Mac, etc. Werken met NASen, etc. Elke Mac update was een vreselijke ervaring omdat veel diensten en protocollen niet meer helemaal werkten zoals ze dat voorheen deden omdat Apple weer eens wat had aangepast. Denk aan de jaren lange en steeds terugkerende issues met bv. SMB protocollen. Ik heb in de afgelopen 5 jaar zo vreselijk veel issues gehad met Mac updates ivm. Windows PCs.

Sure bij de laatste W10 update data verwijderd bij een aantal gebruikers, maar bij de meeste zakelijke situaties is dat geen issue, want: "Backup!". Mac updates centraal en remote beheren is problematisch, bij Windows is het algemeen beschikbaar met veel keuze in RMM tooling. In veel gevallen konden gebruikers niet zelf updaten omdat je dat remote had disabled voor Windows, bij OSX was iedereen maar raak aan het updaten, zonder rekening te houden met andere applicaties/diensten. Ik heb zelfs vaker dezelfde aan de lijn gehad, die ik een paar updates daarvoor ook al had moeten helpen en nu weer niet nadacht! Zelfs de RMM tools die zeggen Mac volledig te ondersteunen lopen zwaar achter ivm. met de Windows componenten.

Het is leuk 'speelgoed' voor een aantal situaties, maar Apple sloopt steeds meer functionaliteit uit het OS en zegt dat ze het zelf 'magisch' doen, maar natuurlijk krijg ik het altijd op mijn bureau als het niet meer 'magisch' werkt en dan heb je geen tooling meer die dat kan oplossen. Kijk bv. eens naar de disktooling die tegenwoordig in MacOS zit, vergelijk dat eens met een aantal major releases geleden. In veel gevallen is het sneller geweest om de data te backuppen en een nieuwe installatie te doen, waarbij je een aantal jaar gelden dat redelijk makkelijk zelf kon oplossen via tooling of zelfs de Terminal. Windows 10 begint daar trouwens ook steeds meer een handje van te krijgen...
Ik heb mij altijd afgevraagd wat er 'premium' aan Apple is buiten hun torenhoge prijzen en peperdure service? Want als je vaak oudere hardware bedoeld, of een retina scherm wat gewoon een LCD scherm is dan is de discussie snel klaar over wat er 'premium' is aan Apple. Hun behuizingen? Volgens mij zijn er zat notebooks en laptops op de markt die er helemaal niet onder voor doen. Hardware bij de concurrent is vaak nieuwer, sneller en beter maar zeker tegen een veel acceptabeler prijskaartje. Ook het vervangen van hardware is veel eenvoudiger bij de concurrenten.

Kan jij mij uitleggen wat er 'premium' aan Apple is?
Dat is niet helemààl eerlijk. Apple heeft wel degelijk de markt goed opgeschud qua hardware vormgeving, zelfs al sinds de iMac. Dat er nu zoveel alternatieven zijn is niet alleen aan de fabrikanten te danken...
Juist, vormgeving. Waar ze volgens mij een heel dun scherm lieten zien waar eigenlijk en hele bulb achter zat. Ja, de marketing is wel premium bij Apple. En vormgeving is ook maar relatief omdat smaken verschillen.
Ik weet niet of Apple echt premium hardware maakt en ik denk dat Microsoft maar weinig impact daar op heeft met hun surface lineup. De meeste kiezen Apple voor het OS, niet zo zeer de macbook zelf.

Dat gezegd hebbende, de upgrades waren de afgelopen jaren erg mager, en er zijn veel mensen die de nieuwe macbook liever vermijden, daardoor denk ik (en zie ik ook om me heen) dat mensen hun oude hardware langer gebruiken dan dat ze normaal zouden doen.
De meeste kiezen Apple voor het OS, niet zo zeer de macbook zelf.
Dat ben ik niet met jou eens. Ik schat in dat beide een reden zijn voor gebruikers om voor Apple te kiezen. Apple had als eerste relatief lichte en goed gebalanceerde (gemakkelijk op te pakken) laptops met goede touchpadsoftware, een fijn te gebruiken touchpad en handige touchpad-gestures. Het was gemakkelijk om het te gebruiken en daarmee werd het populair.
Natuurlijk zijn er ook mensen die specifiek omwille van bepaalde software (Final Cut Pro of hun audio-programma) voor een Apple-computer kiezen aangezien die software locked is aan hun besturingssysteem.

Je merkt al jarenlang dat OEM's Apple kopiëren voor laptops. Helaas doen ze niet alles zo goed als Apple (touchpad-software, haptic feedback) en nemen ze ook de verkeerde dingen over (1 muisknop, batterij lijmen, gesoldeerd RAM, geen mogelijkheid om een extra opslagmedium aan te sluiten...) maar dat ze Apple kopiëren is duidelijk. Microsoft deed dit redelijk goed met hun Surface modellen en je ziet dan ook dat de Surface laptopjes een aantrekkelijk alternatief zijn geworden voor de Apple laptopjes aangezien ze qua gebruiksgemak dicht in de buurt komen maar wel de betere software-support hebben voor veel programma's. Je mist dan misschien dat ene programma van Apple (video/audio editing) maar daar zijn aanvaardbare alternatieven voor onder Windows met voor- en nadelen t.o.v. die Apple programma's.

Overigens ben ik van mening dat de hoge managers van Apple het de laatste jaren behoorlijk verpesten:
- te hoge prijzen
- te weinig upgradebaarheid
- technische defecten (toetsenbord waar snel vuil in komt en wat daardoor stopt te werken)
- innovaties waar mensen niet op zitten te wachten (de touchbar)
- verplichting om dongles te gebruiken voor van alles of nieuwe, dure en eventueel minder goede (Beats/Apple headphones) producten tek open
- gebrek aan consistentie: voor het ene product van Apple heb je een headphone-jack en voor het andere niet
- obsessie met dun en licht terwijl het geen lawaai mag maken en hierdoor te grote compromissen met als gevolg flinke thermal throttling en soms ook voortijdige slijtage met te hoge temperaturen (dat was ook al toen Jobs nog de baas van Apple was)

Ik ben het dus wel met jou eens dat Apple geen premium hardware maakt.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 11 oktober 2018 14:33]

Overigens ben ik van mening dat de hoge managers van Apple het de laatste jaren behoorlijk verpesten:
- te hoge prijzen
Die prijzen zijn het gevolg van een lagere euro t.o.v. de dollar, de introductie van SSDs ipv HDs en de introductie van Retina schermen tov niet retina. Deze drie zaken veroorzaakten bij Apple 3 prijsverhogingen die ervoor gezorgd hebben dat de huidige macbooks veel te duur zijn.
- te weinig upgradebaarheid
Dit hoort bij hun zucht naar dunne ontwerpen. een verwijderbare accu is inherent dikker dan een die niet door de consument verwijdert mag worden.
- technische defecten (toetsenbord waar snel vuil in komt en wat daardoor stopt te werken)
Eerder een ontwerpfout.
- innovaties waar mensen niet op zitten te wachten (de touchbar)
Apple heeft de filosofie dat mensen niet weten wat ze willen. Ik denk dat ze soms de plank misslaan--ik weet het nog niet wat de touchbar betreft omdat ik hem bijna niet gebruik - ikheb een BT tobo.
- verplichting om dongles te gebruiken voor van alles of nieuwe, dure en eventueel minder goede (Beats/Apple headphones) producten te kopen
Ik heb al mijn
USB A --> "iets anders"
kabels vervangen door een paar
USB-C --> "iets anders"
Kabels en er is dus geen noodzaak voor dongels. Heb de kabels alleen nodig voor mijn HD met foto's en mijn camera eraan tehangen (met XQD, dus die missende SD slot mis ik niet want die gebruikte ik toch niet)
De enige dongle die ik op het vliegtuig moest gebruiken was mijn lightning dongle naar headphones. Dat is wel een minpunt.
- gebrek aan consistentie: voor het ene product van Apple heb je een headphone-jack en voor het andere niet
er is maar 1 lijn, de iphone lijn, die geen headphone jack heeft, de rest heeft er wel 1. Beetje s.o.l.w. zoeken.
- obsessie met dun en licht terwijl het geen lawaai mag maken en hierdoor te grote compromissen met als gevolg flinke thermal throttling en soms ook voortijdige slijtage met te hoge temperaturen (dat was ook al toen Jobs nog de baas van Apple was)
Ze doen toch allemaal aan thermal throttling? En dat was toch snel opgelost waardoor er geen throttling meer is?
Ik ben het dus wel met jou eens dat Apple geen premium hardware maakt.
Ze maken nog steeds premium hardware, maar ik vraag me toch af of ze zichzelf de markt uit prijzen met de steeds duurdere prijzen. Op een gegeven moment zijn retina en SSDs gemeengoed en moeten daarvan de prijzen omlaag gaan, en dan ben ik benieuwd of ze de prijzen ook omlaag gooien (wat ze al es eerder hebben gedaan in het verre verleden) - en hopelijk wordt de euro sterker tov de dollar, dat zou ook helpen.

[Reactie gewijzigd door Shark.Bait op 11 oktober 2018 15:58]

er is maar 1 lijn, de iphone lijn, die geen headphone jack heeft, de rest heeft er wel 1. Beetje s.o.l.w. zoeken.
Ik ben een audiofiel dus voor mij is dit best een groot probleem. ;)
Al moet ik zeggen dat je met een telefoon sowieso flinke beperkingen hebt qua geluid (de DAC en amplifier zijn om minstens 3 redenen verre van optimaal) maar toch liever mijn favoriete headphone/inears erop zonder dongle.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 11 oktober 2018 16:02]

Ik ben een audiofiel dus voor mij is dit best een groot probleem. ;)
Al moet ik zeggen dat je met een telefoon sowieso flinke beperkingen hebt qua geluid (de DAC en amplifier zijn om minstens 3 redenen verre van optimaal) maar toch liever mijn favoriete headphone/inears erop zonder dongle.
Dat is heel grappig aangezien de gemiddelde audiofiel het helemaal niet heeft op de ingebouwde DACs. Die komen met hun eigen DAC aanzetten die via USB aangesloten moet worden. Een aantal van die beginnen nu ook bluetooth koptelefoons te ontdekken en merken dat de vrijheid van draadloos toch een behoorlijk stukje gemak levert. Inmiddels zijn de bluetooth koptelefoons ook op een goed kwaliteitsniveau. Vooral onderweg is dat een voordeel (niet dat je er echt omheen kunt, ANC koptelefoons zijn vrijwel alleen maar draadloos). Waarschijnlijk dat daarom alleen bij de iPhone de 3.5mm jack ontbreekt.
Hoezo is dat grappig? Ik geef juist aan dat die ingebouwde DAC en amplifier in zo'n telefoontje gigantische beperkingen hebben. En ja, ik zou er ook iets tussen stoppen maar ik zou dan on the go genoegen nemen met iets als Dragonfly of een compacte DAC+amp. Niet perfect maar veel beter dan wat er in dat telefoontje zit, met die noisy omgeving. Bovendien - ik ben een nuchtere audiofiel - , hoe goed mijn muzikale analytische vermogen ook is, op het moment dat ik >25 km/u fiets of 14-16 km/u hardloop dan ga ik niet al te analytisch luisteren.

Ik weet niet hoe goed of slecht de Bluetooth headphones van Sennheiser zijn (geen ervaring mee) maar die van Beats en Apple zou ik zelf nog niet gebruiken als ik ze gratis zou krijgen. Het is ook niet alleen de headphone zelf, je moet ook rekening houden met de interface. Hoeveel bits per seconde kan worden verzonden? Is dat genoeg voor FLAC? Veronderstellende dat Apple FLAC ondersteunt (ik herinner me dat dat in ieder geval problematisch was).
Is het handig dat er geen kabel aan vast zit? Ja. Is dat genoeg om de nadelen (ook bijvoorbeeld dat je regelmatig de batterijën moet opladen) te aanvaarden? Het hangt ervan af hoe je het gebruikt. Verder zijn er ook headphones met kabel die gebruikt kunnen worden als je hardloopt. Het is weer zo'n geval van Apple wat design/form over function hanteert. Voor mij staat de performance voorop, design en form komen op de tweede plaats op een grote afstand van performance.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 11 oktober 2018 18:27]

Het is grappig omdat een audiofiel eigenlijk nooit die ingebouwde plug zou gebruiken vanwege de ingebouwde DAC dus waarom zou ie dan een zier moeten geven of er wel of geen 3.5mm jack op zit?
Ik begrijp jouw redenering maar iets de hele tijd meenemen en erop zetten is praktisch gezien niet altijd mogelijk. Slechte DAC en versterker of niet, met een goede headphone klinkt het minder slecht dan met een slechte headphone.
Er is wel een grote groep die Macs kocht vanwege het besturingssysteem en dat zijn web developers. Ik denk dat het 50/50 ligt in die community. Het voordeel van OS X macOS is dat het UNIX based is en veel software die web developers gebruik dus net iets lekkerder draait. Helaas is dat ook meteen een pijnpunt van macOS: veel van die software staat er ook al op, maar dan met verouderde en ongepatchte versies die niet te updaten zijn. De versies van dingen als Apache, Ruby en PHP zijn nooit de meest recente en updaten kan alleen via third party tools als Homebrew of Macports; waarbij eerstgenoemde dan ook nog als beleid heeft Apple's spul niet te vervangen.

Ik merk echter ook in mijn omgeving dat steeds meer mensen (terug) naar Windows gaan, zo ook ikzelf, vanwege de belabberde bouwkwaliteit en "anti-pro" houding van Apple. Ik kan het simpelweg niet verantwoorden om minimaal €2500 (quad-core, 16 GB RAM, 512 GB opslag) uit te geven aan een product dat veel kwaliteitsproblemen heeft, helemaal niet te upgraden is...en waar ik vervolgens nog enkele honderden Euro's tegenaan moet gooien om m'n randapparatuur te kunnen blijven gebruiken. Één dongletje red je het niet mee. Dan heb ik ook een laptop met een waardeloos toetsenbord dat geen escape en functie toetsen meer heeft die ik nodig heb, maar wel een touchbar die ik niet wíl gebruiken omdat ik dat niet blindelings kan.

Apple gaat volledig voor "form over function" en dat doet gewoon pijn. Het toetsenbord was altijd het op één na fijnste laptop toetsenbord (de kroon zit nog altijd op het hoofd van IBM/Lenovo's T42 en T420 <3) en je had altijd genoeg aansluitmogelijkheden (hoewel Apple's DisplayPort implementatie ook altijd ruk was). En qua bouwkwaliteit konden ze zich ook meten met IBM. En iets aansluiten kan ook niet meer. De push voor USB-C is leuk, maar dat heeft jaren nodig. Stop dan op z'n minst wat dongles in de doos zoals andere fabrikanten doen.

Enkele jaren geleden heb ik (op kosten van een klant :P) een Surface Pro 3 aangeschaft en waar ik daar vooraf juist heel sceptisch over was, ben ik er bijzonder over te spreken. De bouwkwaliteit steekt gewoon met kop en schouders boven Apple uit en qua specs kon dat ding zich probleemloos meten met de dual-core 13" MBP's van toen. Maar dan in een nóg handzamer formaat en mét full-size poorten. Ik begrijp dan ook waarom Apple daar juist MS mee achterna probeert te gaan met de iPad Pro.

Mijn volgende mobiel werk apparaat wordt dus gewoon een SP6. Als Lenovo het IBM van vroeger was, werd het een Thinkpad, maar helaas is dat ook niet wat het was.
Ja, onder developers is het besturingssysteem van Apple populair. Ik begrijp hoe dat is gegroeid omdat het jonge Linux wat groeistuipen had. Ik denk dat Linux inmiddels goed genoeg is dat ze prima Linux zouden kunnen gebruiken in plaats van Apple. Zelf gebruik ik momenteel Manjaro XFCE, ik merk ook dat bepaalde dingen net wat lekkerder lopen (niet alles echter, het laden van een standaard file-manager gaat trager omdat het geen onderdeel vna het besturingssysteem zelf is en het dus nog eerst in de RAM moet worden geladen :/). Dual-booten is in deze tijd ook niet meer echt een probleem, het is niet ideaal maar op moderne desktop-hardware kost het 10-15 seconden om te booten, misschien nog wat minder als je een NVMe hebt. Je kan ook passthrough gebruiken en op die manier Linux als primaire OS gebruiken en Windows als secundaire OS waarbij je in 1-2 seconden (met een opgeslagen sessie, maar waarom zou je dat niet doen?) schakelt van Linux naar Windows met native-level (<1% verlies) performance, zolang je maar genoeg kernen en RAM beschikbaar hebt. Passthrough is meer iets voor de toekomst in die zin dat er nog simpele 1-klik-oplossingen moeten worden gemaakt en dat je nu nog wat werk hebt om het op te zetten maar dit zou wellicht een interessante optie kunnen worden voor developers? Ondertussen heeft MS Ubuntu op Windows ontwikkeld voor W10 Pro gebruikers.
Een logische ontwikkeling gezien het toenemen van het belang van de cloud. Op deze manier kunnen mensen die Windows gebruiken op Windows blijven terwijl ze ook in Linux van alles moeten doen voor servers en cloud.

Het ontopic punt is dat ook voor het besturingssysteem de redenen afnemen om nog voor Apple te kiezen. Wat jij "form over function" noemt noem ik altijd "design over function" omdat design breder is maar inderdaad, het esthetische aspect is voor Apple erg belangrijk, te belangrijk naar mijn overtuiging. In de jaren 90 en 0 en zelfs nog net daarna waren veel lamptops lompe apparaten die in veel opzichten onhandig waren om te gebruiken. Een klein voorbeeld: een oude dikke en zware Lenovo laptop met een zware batterij achterin (en het zwaartepunt achterin!) kon je beter niet op je schoot leggen als je graag had dat het heel bleef en de bijgeleverde adapter had de bijnaam baksteen omdat het zo groot en zwaar was. Het touchpad had een ruw oppervlak (wie bedenkt dat? :?) en de touchpad-software werkte voor geen meter, dat ding leek een eigen willetje te hebben waar ik bij een Apple laptop direct ermee kon werken inclusief 4-vinger bewegingen. Niet prettig in gebruik.

Apple bood een aantrekkelijk alternatief: licht, dun, je kon het met 1 hand oppakken omdat het zwaartepunt netjes in het midden lag, het toetsenbard en de touchpad waren fijn om te gebruiken en het was het grootste deel van de tijd stil. Qua performance kwam het wat tekort maar dat is geen probleem voor veel toepassingen (internet, multimedia, programmeren zolang je kleine stukjes code compileert bij het debuggen). Inmiddels onderscheidt Apple zich hiermee veel minder sterk omdat de OEM's een inhaalslag hebben gemaakt. Hoewel ze nog niet met alles op hetzelfde niveau zitten is het gat niet meer groot genoeg dat je automatisch een Apple laptop kiest omdat je de andere laptops niet fijn vindt om te gebruiken. Als Apple een grote speler wil blijven in de laptop-markt dan moeten ze een prioriteit maken van de hardware.

Wat betreft toetsenborden. Het is geen eerlijke competitie voor een laptop-toetsenbord maar mijn favoriete toetsenbord om op te typen is de Model M van IBM. Ik zou er graag nog een hebben. Een genot om op te typen en het geluid vind ik ook geen probleem zolang het van mijzelf komt. :+
Voor gaming is het natuurlijk niet ideaal, dan kan je zelfs beter een goed rubber dome toetsenbord hebben. Ik heb hier een toetsenbord met Cherry Red schakelaars, het gamet hartstikke goed maar voor typen is het voor mij minder fijn.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 11 oktober 2018 16:35]

Ik merk echter ook in mijn omgeving dat steeds meer mensen (terug) naar Windows gaan, zo ook ikzelf, vanwege de belabberde bouwkwaliteit en "anti-pro" houding van Apple.
Ik merk dat mensen daarbij niet het gehele verhaal vertellen. Veel van de switchers zijn namelijk mensen die van Windows naar Mac zijn gegaan en nu later weer teruggaan naar Windows. Zoals zo vaak worden er echter alleen nog diverse andere reden erbij gezocht om die drempel over te kunnen (mensen beslissen zelden obv 1 of 2 redenen, het is altijd een compleet verhaal). Ik denk dat het switchen aanzienlijk makkelijker is voor wie voorheen Windows al jaar en dag gebruikte. Dat zit dan al zo in je systeem dat switchen van Mac naar Windows enorm laag is. Voor wie Linux -> Mac heeft gedaan zal het verhaal heel anders liggen.
Ik kan het simpelweg niet verantwoorden om minimaal €2500 (quad-core, 16 GB RAM, 512 GB opslag) uit te geven aan een product dat veel kwaliteitsproblemen heeft, helemaal niet te upgraden is...en waar ik vervolgens nog enkele honderden Euro's tegenaan moet gooien om m'n randapparatuur te kunnen blijven gebruiken.
Wat een drogreden is aangezien je dit probleem hebt bij alle laptops. En daarmee kom je op de eigenlijke reden: mensen, met name die van bijv. Windows afkomen, dichten Apple een of andere unicorn status toe en realiseren zich totaal niet dat het een OEM uit duizenden is. Het verschil Apple-HP is hetzelfde als HP-Lenovo, het zit hem in details.
Één dongletje red je het niet mee.
Dat ligt er maar net aan. Je hebt niet overal een dongle voor nodig (ander kabeltje kan ook) en niet iedereen heeft al z'n devices onderweg ook nodig. Ik zie bar weinig mensen in het openbaar met meer dan alleen de laptop dus kennelijk kan het toch wel ;)
En iets aansluiten kan ook niet meer. De push voor USB-C is leuk, maar dat heeft jaren nodig. Stop dan op z'n minst wat dongles in de doos zoals andere fabrikanten doen.
Door dongles in dozen te stoppen gaat het niet jaren duren, dan gaat het een eeuwigheid duren. Mensen gaan niet naar het nieuwe over omdat ze het oude nog kunnen gebruiken en zullen dat ook net zo lang blijven doen tot het om een of andere reden niet meer mogelijk is. Mensen houden namelijk niet van verandering en gaan heel erg stuiteren als iets ineens anders is.
Enkele jaren geleden heb ik (op kosten van een klant :P) een Surface Pro 3 aangeschaft en waar ik daar vooraf juist heel sceptisch over was, ben ik er bijzonder over te spreken. De bouwkwaliteit steekt gewoon met kop en schouders boven Apple uit en qua specs kon dat ding zich probleemloos meten met de dual-core 13" MBP's van toen. Maar dan in een nóg handzamer formaat en mét full-size poorten.
Je kunt jezelf niet nog meer tegenspreken dan dit. De Surface Pro heeft geen Thunderbolt, maar 1 micro-SD kaartlezer, maar 1 USB3.0 poort (en dat is een USB-A), 1 3.5mm jack, 1 proprietary poort voor het toetsenbord en maar 1 mini-DisplayPoort. Wil je een dockingstation dan moet je of zo'n gaar USB model kopen (waarna je niks meer kunt aansluiten omdat de enige USB poort in gebruik is, dus alles moet wel via de dockingstation) of dat hele specifieke Surface model die zo ongeveer voor 1 type bruikbaar is (lees: koop je een nieuwe Surface dan moet je ook weer een nieuw dockingstation aanschaffen). Geen enkele USB-C terwijl ze dat op de Surface Book 2 en Surface Go wel hebben.

M.a.w. de problemen die je schetst over de MacBook Pro zijn bij de Surface Pro zowaar nog erger. Bij Apple kun je tenminste nog via USB én Thunderbolt de boel uitbreiden waardoor een GPU ook tot de mogelijkheden behoort. De huidige Surface Pro 6 veranderd daar helaas niets aan. En dan heb je ook nog Windows 10 Home ipv Pro waardoor je hele handige features moet missen. Dan kun je echt beter bij Lenovo en HP gaan kijken, die doen het beter dan Microsoft met de Surface Pro.

Het hebben van maar 1 USB poort en geen Thunderbolt vind ik het grootste nadeel aan mijn Surface Pro. Daardoor heb ik stad en land moeten afzoeken naar een USB NIC met USB poort (StarTech heeft ze) waar ik gelijk 89 euro voor neer kon tellen. Had er een 2e USB poort opgezeten dan was ik klaar met een NIC voor 30 euro (of nog veel goedkoper via de bekende Chinese sites).

@chinco zoiets maar het kan nog goedkoper mits je je eisen over de chipset maar naar beneden bijstelt. Als je alleen een simpele netwerkverbinding wil hebben dan is dat goedkope $9 dollar spul prima maar wanneer je dingen als VLANs wilt kunnen gebruiken wordt het geintje al snel heel wat duurder.

[Reactie gewijzigd door ppl op 11 oktober 2018 21:45]

Zoiets? https://www.bol.com/nl/p/...r-zwart/9200000051110846/

Volgens mij heb ik er zelfs de helft voor betaald, gewoon in NL. Ligt al 3(+?) jaar achter mijn ComputeStick.
[...]

Je kunt jezelf niet nog meer tegenspreken dan dit. De Surface Pro heeft geen Thunderbolt, maar 1 micro-SD kaartlezer, maar 1 USB3.0 poort (en dat is een USB-A), 1 3.5mm jack, 1 proprietary poort voor het toetsenbord en maar 1 mini-DisplayPoort. Wil je een dockingstation dan moet je of zo'n gaar USB model kopen (waarna je niks meer kunt aansluiten omdat de enige USB poort in gebruik is, dus alles moet wel via de dockingstation) of dat hele specifieke Surface model die zo ongeveer voor 1 type bruikbaar is (lees: koop je een nieuwe Surface dan moet je ook weer een nieuw dockingstation aanschaffen). Geen enkele USB-C terwijl ze dat op de Surface Book 2 en Surface Go wel hebben.
Dat klopt niet. Rond de introductie van de Surface Pro 3 kwam MS met een docking station en die werkt op alle Surfaces met een Surface Connect port. Dus ook de Surface Book én Surface Go.
M.a.w. de problemen die je schetst over de MacBook Pro zijn bij de Surface Pro zowaar nog erger. Bij Apple kun je tenminste nog via USB én Thunderbolt de boel uitbreiden waardoor een GPU ook tot de mogelijkheden behoort. De huidige Surface Pro 6 veranderd daar helaas niets aan. En dan heb je ook nog Windows 10 Home ipv Pro waardoor je hele handige features moet missen. Dan kun je echt beter bij Lenovo en HP gaan kijken, die doen het beter dan Microsoft met de Surface Pro.
eGPU is inderdaad niet mogelijk, maar dat is dan het enige. Hyper-V en Remote Desktop Host zijn de enige 2 handige features van Pro; voor veel mensen nauwelijks interessant en je kan altijd upgraden.
Het hebben van maar 1 USB poort en geen Thunderbolt vind ik het grootste nadeel aan mijn Surface Pro. Daardoor heb ik stad en land moeten afzoeken naar een USB NIC met USB poort (StarTech heeft ze) waar ik gelijk 89 euro voor neer kon tellen. Had er een 2e USB poort opgezeten dan was ik klaar met een NIC voor 30 euro (of nog veel goedkoper via de bekende Chinese sites).
Zelf zijn wij op het werk ook bezig met de overstap van Macbook Airs naar nieuwe Macbook Pro's maar dat ding heeft nog (steeds!) legio kinderziektes die ik op mijn Surface Pro allemaal niet ervaar. Zo krijg ik 4 op de 10 keer geen beeld als ik mijn MBP via USB-C aansluit op een 4K LG monitor. Plug ik mijn dongle in, dan werkt het altijd. Dit is iets wat op mijn Surface Pro 3 gewoon altijd goed gaat via DisplayPort. Daarnaast natuurlijk het toetsenbord wat (ook bij de nieuwste generatie) nog veel te veel geluid maakt en waar veel te vaak een toets van blokkeert. Ik hoor dus ook regelmatig collega's met zo'n blazer bezig om het toetsenbord schoon te maken. Zelf gebruik ik een extern toetsenbord (van Apple) omdat ik het MBP toetsenbord niet lekker vind typen, heb daar dus weer een USB-C -> USB-A dongle voor nodig. Op die dongle zit ook een USB-C aansluiting, maar die kan ik dan weer niet gebruiken voor beeld/opladen (anders had ik een mooi dock-achtig oplossinkje maar nee).

Daarnaast het simpele feit dat wanneer je de MBP oppakt dat het ding allerlei scherpe randen heeft (vooral bij het scharnier) iets wat mijn Surface Pro en mijn oude Macbook Air totaal niet hebben.
Het probleem is dat hun "Pro" producten niet meer Pro zijn, daarom is er ook bijna geen product differentatie met de rest van hun producten, en moeten ze het hebben van een gimmick zoals de Touchbar.

en die Touchbar zit dan weer nergens in, zelfs niet een extern toestenbord (Thunderbolt 3?) zodat niemand echt gelooft dat Apple er echt iets mee wil.
Ik ben het met jou eens dat hun "Pro"-producten niet voor professionals zijn. Dat lees je hier ook terug bij mensen die een developer zijn: ze vinden de hardware ontoereikend om de hoge prijs te rechtvaardigen en hebben wat MS "transition costs" noemt ervoor over om over te stappen naar een Windows-laptop.
Ik weet niet of Apple echt premium hardware maakt en ik denk dat Microsoft maar weinig impact daar op heeft met hun surface lineup. De meeste kiezen Apple voor het OS, niet zo zeer de macbook zelf.
Vergeet niet dat Macs slechts een klein markt aandeel hebben ivm. Windows PCs, dus een klein deel van de Windows PC markt heeft een vrij grote impact op de Mac markt. Ik zal je de kost geven voor het aantal ITers of technisch savvy gebruikers die het geld ervoor (over) hebben die een Mac kopen om er primair Windows mee te draaien. Een hoop daarvan stappen over naar Surface producten en nu ze steeds meer (positieve) ervaring ermee hebben verwacht ik ook dat ze steeds meer mensen meenemen in hun overstap.

Denk aan bv. organisaties die een 'bring your own device' policy hebben, veel daarvan hebben al moeite om consistente ondersteuning te organiseren voor MacOS, want de meeste Windows beheerders rennen er hard van weg. Niet omdat het specifiek slecht is, maar omdat ze er geen kennis van hebben en geen zin hebben om er in te duiken. Goed helpdesk personeel dat enigszins goede gebruikers ondersteuning kan geven op Windows is al moeilijk te vinden, laat staan om dat ook te doen voor MacOS... Als dergelijke gebruikers dan wel eens vaker tegen de limieten van 'support' zijn aangelopen voor hun Mac en de beheerders lopen rond met mooie Surface producten, dan zijn die 'bring your own device' gebruikers ook eerder bereid om over te stappen.

En wat betreft MacOS zelf als OS verkiezen, het lijkt steeds meer op iOS te lijken omdat Apple er functionaliteit uit blijft slopen, gebruikers steeds verder beperkt. Ik vind een iPhone/iPad erg mooi spul, ik gebruik het dagelijks, maar dat wil ik niet in mijn desktop/laptop OS. Natuurlijk is Windows 10 MacOS aan het achteraan gaan, maar weinig mensen zitten hier te wachten op een Windows 10 S installatie als ze ook maar even de keuze hebben.
Dat gezegd hebbende, de upgrades waren de afgelopen jaren erg mager, en er zijn veel mensen die de nieuwe macbook liever vermijden, daardoor denk ik (en zie ik ook om me heen) dat mensen hun oude hardware langer gebruiken dan dat ze normaal zouden doen.
Hoewel je geen ongelijk heb, zit de hele PC markt daar mee, gebruikers doen steeds langer met hun hardware, maar de markt voor de Windows PCs doet het wel beter dan de Mac. Nu zat ik te denken aan de upgradability van Apple devices, maar als je gaat kijken naar de upgradability van veel andere ultra small Windows PC devices zitten die ook in dezelfde schuit, geen upgradability. Natuurlijk zullen veel workstation gebruikers liever een kast onder heb bureau hebben die ze wel kunnen upgraden en de markt voor Mac is daartoe ontoereikend. Voor de gewone laptop markt zie ik echter wel dat je redelijk makkelijk kunt upgraden qua RAM en storage. Tussen 3 en 5 jaar geleden heb ik enorm veel devices van extra geheugen en SSDs voorzien zodat deze weer langer meekonden. Zelfs de afgelopen paar maanden heb ik nog een Mac Mini van een sloot extra geheugen voorzien. ;-)
De gehele board en de laag eronder bij ons is overgestapt van een Mac air naar een Surface Book of Pro.
Het werkt gewoon vele malen makkelijker in een MS netwerk, en wat je zegt, het is fancy en daar doen ze het uiteindelijk toch om.
En als er 1 gaat, vooral het grootste baasje, volgt de rest vanzelf..
De laatste paar jaar waren ook niet geweldig voor ze met staingate en de problemen met de touchbar en toetsenbord op de macbook pro. naar mijn mening hebben ze tot 2015 top producten gemaakt, daarna zijn ze het een beetje kwijtgeraakt.
Kwam laatst een artikel tegen op Appleinsider waarin o.a. menigmaal gerefereerd werd aan de Surface producten van Microsoft: http://appleinsider.com/a...he-tablet-market-unabated en daar kwam men toch echt tot een heel andere conclusie.

Allicht is het een Apple site. Maar wel eentje die gewag maakt van de aanleiding van dit onderwerp op tweakers.net: http://appleinsider.com/a...ustomers-await-new-models

Het zijn geen harde verkoopcijfers vooralsnog, zoals tweakers.net ook terecht op merkt. Zal niet de eerste keer zijn dat tig mensen stellen dat Apple over zijn hoogtepunt zou zijn heen bij product A of product B waarna al diegenen muisstil blijven wanneer de daadwerkelijke verkoopcijfers het licht zien, laat staan de winstcijfers.
Voor premium hardware was je zowizo nooit alleen op Apple aangewezen. Het leek zo alleen maar voor veel mensen.
Het ging veel meer om gebruiksgemak dan om premium hardware. Apple had vroeg in de gaten - in die tijd! - hoe je het product gebruiksvriendelijk maakt en daar lieten de concurrenten het nogal liggen. Als je ziet welke defecten die Apple producten allemaal hebben gehad dan moet je vaststellen dat ze nooit zo premium hardware hadden.
Louis Rossmann vat het hier goed samen.
https://www.youtube.com/watch?v=AUaJ8pDlxi8
Nou, nee. Geen hond heeft een Surface, ongeacht hoe mooi of goed je ze vind, verkoopaantallen zijn op de totale markt zeer laag. Het issue is meer dat Apple zijn Macs ernstig verwaarloosd.
Je snapt mijn punt niet. Voor Surface hardware was het gros van de laptops lelijke plastic troep. Microsoft wilde met Surface laten zien dat ook premium Windows hardware goed kan verkopen en dat is gelukt. Lenovo, HP etc. ze brengen nu allemaal mooie premium hardware uit. Met bijkomende voordeel dat de Surface lijn het steeds beter doet. Ik zie ze trouwens meer in het bedrijfsleven dan Macbooks op het moment.
Ok, prima als dat je punt was, maar het punt van het artikel was het afnemende marktaandeel van Macs. Surface heeft daar niet zo veel mee te maken, eerder de complete verwaarlozing, slechte keuzes en absurde prijzen die Apple hanteerd.
Fun fact, mijn reacties komen vanaf een Surface :p
Wat is daar fun aan?
''Geen hond heeft een Surface''
Dat heet nou tussen de regels door lezen :)
weet niet of ze ook hebben meegenomen dat de gemiddelde levensduur van een apple laptop/imac langer is dan een gemiddelde windows laptop.

Laat ik het anders zeggen.. Mijn macbook uit 2010 kan met een kleine upgrade nog meer dan prima mee. Een windows laptop uit 2010 met een vergelijkbare upgrade haalt het bij lange na nog niet..
Daarom hoef ik na 3 jaar ook nog geen nieuwe te kopen terwijl dat bij windows wel wat sneller het geval is. (al moet ik zeggen, kwaliteit is wel omhoog gegaan de afgelopen jaren).
Laat ik het anders zeggen.. Mijn macbook uit 2010 kan met een kleine upgrade nog meer dan prima mee.
Je kan Apple producten niet upgrade.. Behalve als je in de problemen wilt komen waardoor je geen garantie meer hebt.
de laatste jaren niet meer. Maar heb je een wat ouder model kan dat prima. Waardoor het wel degelijk mogelijk is de aanschaf van een nieuwe laptop uit te stellen.
Precies. Maar gezien je nu niks meer kan upgraden is dat dus misschien wel een reden voor de mindere cijfers.
Dat is een fabeltje, de hardware van een Macbook is vaak dezelfde hardware als in Windows laptops. Daarnaast is de performance in macOS bij veel populaire applicaties juist minder goed. Een voorbeeld hiervan zijn games, die draaien minder goed op macOS omdat dit vaak ports zijn. Ben je een gamer, dan ben je dus beter af met een Windows laptop met vergelijkbare specs.

Wel is het zo dat een Macbook over het algemeen zijn waarde langer behoudt ten opzichte van Windows laptops. Dit komt doordat Macbook's over het algemeen bekender en meer gewild zijn, ongeacht de specs.
zo heel erg voor games worden er niet uitgebracht voor de mac.
Windows heeft een stap gemaakt met windows 10 maar macOS draait nog steeds stabiel, ook op oudere specs.

De hardware kan gelijkwaardig zijn tussen macs en windows laptops. Alleen het besturingssysteem is daarin wel onderscheidend. Het zal ook grotendeels afhangen welke software je veelal gebruikt. Maar voor dag dagelijkse werkzaamheden kun je ook met een oude macbook prima uit de voeten. Gebruik jij specifieke software voor bijv grafische vormgeving dan wordt het wellicht wat lastiger maar dat aandeel is ook niet 30% van de markt.
Mijn steam catalogus bevat ~320 games waarvan er zo'n ~280 speelbaar zijn op mijn macbook ;).
dan is er de afgelopen jaren wel wat bijgekomen. Tijdens mijn studietijd was er niet heel erg veel te gamen op een mac... (maargoed dat is ook 7 jaar geleden).
Nu nog een mac vinden met dedicated graphics voor een normale prijs :P
Als je appel met appels vergelijkt valt dat wel mee. Je moet niet een Windows laptop met Celeron 2gb ram en een 320gb HD vergelijken met een machine die destijds een duizend of 2-3 gekost heeft. De backwards compatability van Windows wordt overal geroemd. Daar kan Apple nog veel van leren. Zodra Apple overstapt van intel naar een ander is het binnen 2 jaar afgelopen met ondersteuning van intel systemen. Zo was het ook toen ze van hun eigen CPU's afstapte om naar intel te gaan.
Verder is binnen 1 jaar na de aanschaf van de eerste generatie iPads de mogelijkheid om te updaten naar een nieuw OS gestopt. Nee, wat betreft ervaringen uit het verleden wint Microsoft.
Zou het aan het steeds meer betalen voor minder trend die Apple ingeslagen heeft kunnen liggen? Ik maak zelf gebruik van een macbook pro met macOS, naast de perfecte integratie in het apple ecosysteem, het enige wat mij tegenhoudt om geen Dell laptop aan te schaffen voor de helft van de prijs.
Het enige wat mij tegenhoudt is de tergende ervaring die ik heb op m'n werk waar ik wel met een Windows machine MOET werken.
Die ervaring is genoeg om er niet over te piekeren een goedkopere Windows machine thuis neer te zetten.
Want de ervaring op een moderne laptop met Windows is hetzelfde als die met een PC van tig jaar oud op je werk?

Windows 10 in de huidige vorm is een prima OS. Inmiddels zijn we eindelijk zover dat de drivers en dergelijke goed kunnen worden bijgewerkt, en lijkt er ook bij fabrikanten het besef te komen dat minder bloatware als prettiger wordt ervaren.

En geen appels met peren vergelijken, dus een Macbook moet het opnemen tegen een XPS of een mooie Thinkpad, en geen Windows laptop van 500 euro.
ik heb een nieuwe Dell 7480 met SSD op mn werk met windows 10. Prima voor mn werk-misschien overkill, maar ik ben de ITer op locatie en windows is werk - maar alles gaat via de browser.

MacOS is zodanig anders dat het voor mij juist niet als werk aanvoelt.

Ik wilde vroeger alles weten van mijn computer, dat gaf me het gevoel dat ik controle had; extensies, verborgen bestanden, locaties; tot op het bot. Nu, dankzij OS X en MacOS boeit me de extensie niet, noch de locatie of de verborgen bestanden. Uren sleutelen voor een paar procent extra CPU of RAM, goede firewall of virusscanner hebben nu plaatsgemaakt voor mijn computer gebruiken om werk te verzetten waar ik ze voor gekocht heb. Heerlijk. Duurder? Aanschaf van Apple spul wel veel te duur, maar vroeger gaf ik per jaar rustig 4 a 5 duizend euro uit aan PC gerelateerde spullen,per jaar, nu heb ik pieken maar komt het per jaar gemiddeld lager uit, op 2 a 3 duizend per jaar.
;( Kan jij via dit forum zien waarop ik werk? Met goedkopere machine bedoel ik natuurlijk dat hij goedkoper is dan een MacBook Pro. Dat is het meestgehoorde argument tégen een MacBook Pro namelijk. Je weet wel, die opmerking van "voor minder geld heb ik betere specs!". Ik bedoelde dus niet een laptop van het Kruidvat.

Ik werk op een Dell XPS 15 met een i7 erin, heb hem nu een jaar. Is dus geen ding van tig jaar oud en draait gewoon Windows 10. En ja, ik vind het nog steeds niet prettig werken. M'n startmenu staat vol met reclames voor Duolingo, Microsoft zooi en weet ik veel wat allemaal. Hoezo geen bloatware?

De touchpad werkt in Windows na al die jaren nog steeds niet zo goed als op een MacBook. Het scrollgedrag in Windows is ook verschrikkelijk (venster moet actief zijn om te scrollen, en voor sommige apps juist weer niet).

Je hoeft me niet te overtuigen, ik geef alleen even aan waarom ik kies voor een MacBook, en waarom dat ook binnenkort niet gaat veranderen.

[Reactie gewijzigd door Sluuz op 11 oktober 2018 14:42]

Waarom staat daar Duolingo als je daar niet om gevraagd hebt?
Ik kom met 3 argumenten. Je kiest er eentje uit en doet het af als onzinnig. Het feit dat ik eerst allerlei reclame uit m'n startmenu moet halen is irritant. Ook al is het maar 1 handeling. Als je 2000+ euro voor een laptop neertelt, verwacht je geen reclame erop aan te treffen.
Altijd grappig dat mensen een zakelijke omgeving probeerd te vergelijken met een thuis omgeving, dat is een wereld van verschil... Windows omgeving op het werk is niet te vergelijken met een Windows gebruik thuis. :/
Altijd grappig dat ik bij m'n vorige werkgever wel een MacBook had. En tuurlijk, zitten ook irritante dingen in (extern scherm werkt ruk bv), maar ik vond en vind het fijner werken.

Aannames...
Ik ben benieuwd naar de nieuwe macbook air. Die hoort toch het gat aan de onderkant op te vullen? Het kan toch niet zijn dat je 1500 euro moet betalen voor het basismodel? De huidige Air is nou niet bepaald van deze tijd. Ik ben groot fan van Apple, maar de huidige trend van steeds duurder en steeds platter vind ik ergerlijk.

De 2009 unibody was echt klein genoeg. Voor de meeste mensen maakt het geen zak uit. Als je die body met up-to-date hardware uitrust, dan kan de prijs flink zakken en spreken ze heel wat meer mensen aan. Waarom is er geen keuze tussen dun+duur of dik+goedkoper. Dat ze geen laptops voor 300 euro gaan leveren begrijp ik, maar voor 900-1100 moet het toch ook kunnen?
Helemaal mee eens, maar zodra je eenmaal een aantal Apple devices bezit, stap je gewoonweg niet (snel) over. Ze hebben eigenlijk de desktop/laptop/pro gebruikers zwaar verwaarloosd, daar plukken ze nu de vruchten van.
Tussen €900,- en €1100,- zit je op de prijs van een iPad Pro 12,9 inch toch? Voor consumenten allicht een prima ding, voldoende snel om alles te doen wat die maar willen doen.

Voor developers is iOS echter not done. Daar heb je MacOS voor nodig. Hoeft nog niet eens zo'n echt zware machine te zijn. Met 8GB RAM en een SSD van zeg 256GB kom je, met een beetje verstandig gebruik daarvan, al uit.

Enige wat de Macbook Air goed van nu goed doet is 1) het batterijgebruik en 2) de aansturing van een extern 4K scherm.
Zou het niet te maken kunnen hebben met de ronduit belabberde weg die Apple met haar MacbookPro is ingeslagen. Lees maar eens de commentaren na over het toetsenbord en het veranderen van de interfaces. Geen Lightning meer, geen Ethernet alleen maar USB-C. En dan ook nog de Mag-safe weglaten.

Ook is het wegvallen van het rijtje f-toetsen niet bij iedereen in de smaak gevallen. Ik zou zelf ook geen nieuwe MBP meer kopen....

En dan duurt de vervanging van de Mac-Pro ook al eeuwen, en kan de huidige niet meer mee met de concurrentie.
Geen Lightning meer
Macbooks hebben nooit Lightning gehad
geen Ethernet
Vanaf 2012 niet meer
alleen maar USB-C
Tja eens maar aan de andere kant, ze waren ook de eerste zonder Floppy/CD waar ook veel gezeik over was.
de Mag-safe weglaten
Vind ik ook de stomste fout ooit maar nu je kunt laden met USB-C is het lastig om dit weer toevoegen.
Ook is het wegvallen van het rijtje f-toetsen niet bij iedereen in de smaak gevallen.
Ene wel andere niet. Ik zelf; lekker alles aanpassen zoals ik het wil. Geen 12 vaste knoppen meer maar veel meer functionaliteit.
Dan zouden de verkopen sinds 2016 al dalen.
Apple heeft hun hele "Pro" lijn verknoeit.

Ik ben het helemaal eens met je punten.

als die Touchbar zo geweldig is, waarom is er dan nog een los toetsenbord (TB3?) met een touchbar, zodat ik ook een touchbar heb als de laptop gedocked is (ik type dit op een Macbook Pro 2011 met een externe monitor en magic keyboard).

Als software engineer wil ik gewoon functie toesten (liefst t/m F19) die ik op de tast kan vinden.
"Analisten hebben geen verklaring" 1x raden, de prijs en support...

Krijgen ze dan mss toch eindelijk koekje van eigen deeg?

Meer ram? Sorry gaat niet. Nieuwe schijf? Sorry gaat niet. CPU Upgrade? Sorry gaat niet.
Macbook stuk? Sorry data is verloren want de poort om de data eraf te halen hebben we weggelaten in het laatste model en tja, de schijf zit vast het op moederbord. Maar we ontvangen graag uw geld voor een nieuwe...
Imac pro? Ram stuk? Hier heb je een nieuw moederbord met CPU, RAM en schijven. Funny part? Ram is er gewoon uit te halen. CPU defect? Zelfde verhaal, maar ook deze zit niet vast, maar toch volledig nieuw mobo met cpu, ram en ssds. Because why not, we are Apple and we can do this!

En ofwel klik je op -1 omdat je Apple fan bent, ofwel klik je op +1 omdat je Tweaker bent!

[Reactie gewijzigd door Nees op 11 oktober 2018 14:21]

Ik vind die upgrade best een kul argument eigenlijk, want hoe vaak upgrade je daadwerkelijk je laptop?

Overigens ga ik ook geen MacBook weer kopen, heb nu een MSI en die bevalt prima. Maar dat gezeur over upgraden steeds vind ik verwaarloosbaar. In de praktijk doe je dat gewoon niet zo snel met laptops.
Ben ik met je eens. Mijn Zbook waarvan ik van alles kan vervangen heb ik enkel extra ram gegeven(32ECC) + een M.2 SSD erbij gedaan. Moet ik elk half jaar wisselen? Mijn MBP 2015 model draait ook nog altijd als een zonnetje en die 16GB geheugen daar kun je inderdaad niet zelf aan prutsen maar dat doe ik ook niet op een werkmachine. Daarnaast is mijn Zbook best zwaar en lomp maar daar is hij om ontworpen om in allerlei omstandigheden te kunnen werken en tegen een stoot te kunnen.
Ik heb mn MSI laptop geupgrade naar SSD 1TB, 8GB RAM naar 24GB, heb zelfs nog staan denken om de GPU te upgraden, maar dat heb ik toch maar links laten liggen.

Het gaat er niet om dat je wel of niet kan upgraden, maar als je onderdeel stuk gaat, dat je deze simpel kan vervangen ipv alles op het mobo vast te solderen en nu in laatste model zelfs je data niet meer kan backuppen als een ram module, gpu of cpu defect gaat. Upgraden is een mooie extra voor later. Koop je een laptop met 256GB en leek het 2 jaar geleden voldoende, tja pech, zit je vast aan die 256GB of je moet een nieuwe kopen.
Ja helemaal mee eens Nees, maar als je dit breder trekt en je koopt een wasmachine, kun je er ook niet voor kiezen om ineens voor een 8KG molen te gaan als je oorspronkelijke molen 6KG is. En in beide gevallen kun je stellen dat als er iets stuk gaat, je je onderdelen moet laten vervangen.

Dit is wellicht een kromme vergelijking, immers, een laptop ( of computers in het algemeen ) zijn redelijk eenvoudig te upgraden, maar ik denk dat je snapt waar ik heen wil.

Nu ben ik het ook met je eens dat Apple inderdaad weinig tot niet heeft nagedacht over backups, of zijn ze, zoals wel eerder, te vroeg met hun implementatie. We gaan het zien, maar al jou punten zijn tevens ook de redenen waarom ik geen MacBook koop. Het blijft een keuze en ik deel jou kritiek wat betreft Apple. :)
het spijtige is, dan veel mensen hier niet van bewust zijn.

Moest je tijd hebben... https://www.youtube.com/watch?v=EdwDvz47lNw&t

En van gisteren: https://www.youtube.com/watch?v=o2_SZ4tfLns

Edit: Deze en opvolging is nog hilarischer :) https://www.youtube.com/watch?v=MG_NRcy5mxU

Gotta love it!

[Reactie gewijzigd door Nees op 11 oktober 2018 23:27]

Klik duimpje omhoog om deze reactie aan Enzo-Knol te laten opvallen.

OT: je hebt wel gelijk
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee