Analistenbureau IDC: wereldwijd minder tablets geleverd in 2022

Er zijn wereldwijd in het eerste kwartaal van 2022 minder tablets geleverd dan in dezelfde periode vorig jaar, zo heeft analistenbureau IDC becijferd. Toch is er in ontwikkelingslanden nog veel groei en is dat de reden dat sommige fabrikanten weer interesse tonen in de productcategorie.

De leveringen daalden jaar op jaar met ongeveer drie procent, schat IDC. Het aantal geleverde tablets kwam uit op 38,4 miljoen. Er waren geen grote verschuivingen in marktaandelen te zien. Apple bleef met afstand marktleider, gevolgd door Samsung en Amazon. Lenovo en Huawei verloren marktaandeel, maar blijven wel in de wereldwijde top vijf.

In 2022 zijn diverse fabrikanten voor het eerst weer begonnen interesse te tonen in tablets. Zo kwam OPPO met een tablet en deed zustermerk realme hetzelfde. Google neemt tablets ook weer serieus. De Chinese merken richten zich vooral op ontwikkelingslanden, zegt IDC. Daar proberen ze er consumenten toe over te halen om verschillende producten van hun merk te kopen.

In ontwikkelingslanden stegen de leveringen van tablets, terwijl die in andere landen juist aan het dalen zijn. Tablets kenden een kleine opleving aan het begin van de coronapandemie, maar inmiddels is de situatie weer gestabiliseerd, zegt het analistenbureau.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-05-2022 • 14:22

29 Linkedin

Reacties (29)

29
29
20
0
0
8
Wijzig sortering
Tja, ik ken weinig mensen die nog tablets gebruiken. Hier en daar nog iemand, vooral ouders met jonge kinderen helaas. Maar ik ken maar 1 iemand die een tablet echt voor zichzelf gebruikt, voor zover ik weet.
Ik heb mijn pc/laptop jaren geleden de deur uit gedaan, en sindsdien enkel nog een telefoon en tablet gebruikt. Had een oude Lenovo tablet maar die weten niet wat updaten is (lees: nooit 1 update gehad) en dus niet lang gebruikt.

Vorig jaar weer een tablet aangeschaft (Xiaomi) ik vind het best ideaal.

Ik ken dan weer geen mensen die nog een desktop pc gebruiken. Zegt weinig over het gebruik van hardware en zegt meer over wat voor mensen je in je omgeving heb. ;)
Tablet gebruiken is best fijn dan op pc, dat geef ik echt toe omdat ik erg vaak Apple iPad Pro 12,9 gebruik, vooral met Apple pen.

We komen echt uit de toekomst.... PC? Wat is dat alweer? :P
Ik zie juist meer en meer ouderen een tablet gebruiken.
De generatie die de pc altijd lastig vond en een telefoon onhandig want te klein.

Ik moet zeggen dat vooral een iPad echt een uitkomst is voor deze generatie. Eenvoudige bediening, je kan echt weinig fout doen en lange ondersteuning.

Apple heeft eind vorig jaar vanwege het chiptekort zelf een rem gezet op de iPad productie ten faveure van de iPhone, dat scheelt natuurlijk ook bij deze statistiek.
Dit. Al mijn familieleden (ooms, oma's, vader, moeder etc.) gebruiken allemaal de iPad als primair device. Eigenlijk hoef ik ze zelden te helpen en kunnen ze goed met het besturingssysteem overweg. Daarnaast zijn de iPad's altijd up-to-date (zowel het besturingssysteem als de apps) als ik op bezoek ga zonder dat iemand daar handmatige acties voor heeft hoeven uitvoeren of überhaupt bewust is geweest dat er een update doorgevoerd is.

Daarnaast heb ik nog twee familieleden met een iPad Air 2 (2014) welke tot op heden nog altijd feature-updates ontvangt en welke nog prima werkt (voor hun doeleinden). Dat is al bijna 8 volledige jaren aan gebruikersduur.
En toch zijn het er veel.

Er is een generatie die de computer/laptop thuis helemaal overslaat en een tablet kopen omdat een smartphone wat klein is.

Ikzelf gebruik het alleen in het vliegtuig voor entertainment.
Ik dacht dat die trend alweer voorbij was eigenlijk, ik zag het op een gegeven moment wel eens maar nu niet meer.
Ik zie in mijn omgeving juist het tegenovergestelde. De meeste (niet-technisch onderlegde) +/- 30-40 plussers zie ik aan de slag gaan met een tablet omdat ze daarmee al hun computertaken kunnen uitvoeren (de bankrekening beheren, muziek luisteren, simpele mobiele spelletjes spelen, over Facebook scrollen, mailtjes tikken etc.).

Mijn ouders raken bijvoorbeeld beide de computer (laptop) nooit meer aan sinds ze beide een iPad hebben.
Bubble, bubble, bubble...

Iedereen leeft in een eigen bubbel en het ligt er ook aan hoe je het brengt. Als ik zeg iedereen die ik ken heeft een tablet... Het probleem is, dat weet ik niet en ik denk jij ook niet. Ik weet niet of je bij al je mede studenten en leraren heb gechecked, bij al je vrienden en kennissen, iedereen op de (tafel)voetbalclub, etc.

Tablets doen het over het algemeen goed bij de mensen die veel (digitaal) lezen en andere media. Mensen die in bed wat tv willen kijken, maar een TV op de slaapkamer overdreven en teveel werk vinden, etc.

De dingen die men over het algemeen doet op een tablet vergen ook niet super veel rekenkracht, tablets zijn al enige tijd geleden over de drempel gegaan van x rekenkracht voor een computer. Dus kunnen die over het algemeen veel langer mee, voor een smartphone geld in principe hetzelfde, maar de vraag is of de mensen die constant de snelste/nieuwste smartphone willen hebben wel dezelfde doelgroep is als het gros van de tablets. Als ik kijk bij mezelf, dan heb ik 6.5 jaar gedaan met mijn iPad Air 2, welke een 2e leven lijd bij mijn moeder. Zij is geen regelmatige tablet gebruiker, maar vind het wel heel fijn om het te kunnen gebruiken als ze wil.

Verschillende mensen waar ik mee te maken heb, hebben bv. hun laptop vervangen door een stevige tablet (iPad Pro dan vaak). Ik heb er zelfs 2 (iPad Air 2020 en een MS Surface Go 2). Dat zegt natuurlijk echter helemaal niets over de totale verkopen wereld wijd...

En de cijfers zijn absoluut niet slecht te noemen, Q1 2021 was het beste sinds 2021, dus iets lager is nog steeds enorme winst voor tablet-land. De cijfers sinds Q4 2012 (iPad 4 met retina) tot 2016 gaan we voorlopig niet meer zien. Veel mensen zijn ook met de hype meegegaan en dat laat die piek (van toen) heel goed zien. Wellicht dat het weer veranderd als we volledige MacOS M1 en Windows x86 tablets gaan krijgen van het kaliber iPad (prijs/verbruil/koeling/gebruikersgemak/etc.), maar ik betwijfel het...
Bron: https://www.statista.com/...let-shipments-by-quarter/
Gelijk heb je.
Er is nog een groep mensen die niet veel met een computer hoeft te doen en voor hen is een tablet een prima vervanging. Verder kan het een prettiger personal device zijn om content (van browsen tot film/tv kijken) mee te consumeren dan een laptop.
In de zorg zie je nog wel (mini) tablets verschijnen omdat die gemakkelijk mee te nemen zijn en voldoende power hebben om snel de patiënten gegevens tevoorschijn te halen. Monteurs aan huis hebben vaak ook een tablet waarmee men doet wat men voorheen met papier deed. Vaak maakt men er ook foto's mee van het afgeleverde werk.

De echte concurrentie komt van de vouwbare telefoons, maar zolang de prijzen daarvan nog boven de € 800,- liggen is die concurrentie niet heel serieus.

Wie in een bubbel leeft met veel ICT mensen, of waarin de tablet nooit is aangeslagen zal de tablets ook niet veel gaan zien.
De meeste mensen die ik ken met een tablet gebruiken het (bijna) nooit en zullen geen nieuwe kopen. Heb zelf ook al meerdere keren aan gedacht om een te kopen maar ik kom altijd terug bij "waar/wanneer zou ik een tablet gebruiken ipv een smartphone/laptop/desktop?"
Precies dit heb ik ook. Er zit wat mij betreft gewoon te weinig 'ruimte' tussen telefoon en laptop (al heb ik ook geen laptop, desktop is natuurlijk veel beter qua prijs-kwaliteit en repareerbaarheid).
Ik heb in 2019 een ipad gekocht, ik gebruik het veel voor het koken en het nieuwe lezen. Dan is een tablet handiger dan een telefoon omdat dat scherm dan net te klein is.
Hangt gewoon heel hard af van het gebruik, denk ik. Ik ben hier in huis de enige desktopgebruiker, en alle laptops zijn de deur uit. Zelf kan ik eigenlijk ook 95% van wat ik wil, doen op mijn iPad Pro. Vind het gewoon een veel handzamer formaat.

Alleen voor gamen heb ik mijn desktop nog echt “nodig” (ok, en nog wat data beheer, foto’s en videos bewerk ik op mijn iPad tegenwoordig, maar uiteindelijk zorgen dat alles op de juiste plek op de NAS terechtkomt, vind ik nog steeds makkelijker via PC), maar met de huidige prijzen koop ik liever een XBOX dan een nieuwe high end PC.

Ik zie bijvoorbeeld weer minder nut nog in een laptop dan in een tablet. Een tablet ligt hier altijd op de bank en kan voor alles gebruikt worden. Een laptop ging altijd netjes terug in de tas/kast.

Maar goed, ieder zijn gewoontes…
Ik heb diverse tablets gehad, maar ik schaf er geen meer aan. Puur vanwege het feit dat het altijd behelpen is vergeleken met een laptop. Sowieso kun je de apps prima op een smartphone draaien. Bovendien snap ik niet waarom tegenwoordig tablets het formaat van een monitor hebben. Goede 7 tm. 8-inch tablets zie je tegenwoordig niet meer, terwijl dat naar mijn mening een ideaal formaat is.
Ik denk dat het waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat smartphone schermen steeds groter worden en anders is er niet genoeg verschil tussen een (grote) smartphone en een tablet?
Het is voor eenieder verschillend wat het doeleinde van de tablet is. Persoon A wil dat de tablet zo dicht mogelijk in de buurt komt van een laptop terwijl persoon B het vooral als entertainment apparaat ziet om 's avonds lekker op de bank mee te browsen (licht gewicht, lange accuduur, compact etc.)
De telefoons zijn tegenwoordig al zo groot dat ze richting 7" gaan, dus dat die markt verdampt is, snap ik wel. Een snelle 8-9" Windows tablet zou me wel wat lijken. Maar om eerlijk te zijn: meer voor de spielerei, ik vind een tablet veel en veel te beperkt tov de desktop.
Ik denk dat het er mede mee te maken heeft dat (merkleider) Apple bijvoorbeeld langdurig updates blijft leveren op hun toestellen. Zo wordt de iPad Air 2, gelanceerd in 2014, nog altijd voorzien van feature-updates en de iPad Air 1 (2013) / iPad Mini 2 (2013) / iPad Mini 3 (2014) worden nog voorzien van beveiligingsupdates.

Ik denk dat sommige mensen pas gaan updaten wanneer ze bijv. problemen in het gebruik gaan merken (apps kunnen niet meer installeren omdat het OS niet meer te updaten valt) of bijvoorbeeld als er een beschadiging aan het scherm is of dergelijke. Daarbij zullen ze al dan niet iemand met kennis uit zijn/haar omgeving inschakelen welke evt. het advies geeft om te upgraden.

De meeste mensen zullen niet, zonder problemen, de urgentie voelen om over te stappen op een nieuwe tablet.
Precies. Ik denk dat tablets nog steeds veel gebruikt worden worden door non-tech gebruikers, maar dat hun vervanging minder snel gaat omdat ze nog goed genoeg werken. En daardoor minder nieuwe verkoop.
Ik las ergens een melding dat Apple nog altijd flink wat iPads online ziet en dat het er in totaal meer zijn dan vorig jaar. Vooral iPads gaan gewoon heel erg lang mee. Een iPad en een Android tablet zijn ook twee totaal verschillende dingen heb ik zelf gemerkt. Android- vaak budget en na twee of drie jaar 'gaar' en de software is zo-zo en vol met meuk waar je niets aan hebt/ niet om hebt gevraagd. Apple- updates blijven komen- nuttige apps - is en blijft snel functioneren.
Hier ook nog een Air 2, nooit reden gehad te upgraden. Doe er ook geen spannende dingen mee, soms in bed Netflix ofzo, of voor het vliegtuig voor de kinderen, voldoet perfect en zal nog wel wat jaartjes meegaan.
Mijn moeder heeft de ipad pro uit 2015. Nul reden om up te graden voor haar gevoel. Batterij is wat minder, maar staat toch altijd op een plek in huis dichtbij een stop contact. Ze doet er geen fancy dingen mee, krant, tv, videobellen, recepten opzoeken en wat shoppen. Doet het goed voor haar gevoel. Er komt dit jaar in ieder geval nog geen nieuwe.
Na een paar 10-inch tablets, waarvan de TabS2 (pricewatch: Samsung Galaxy Tab S2 9,7" WiFi 32GB (2016) Zwart) nog actief gebruikt wordt. Heb ik vorig jaar een ChromeBook gekocht met een net zo groot touch scherm: de pricewatch: Lenovo IdeaPad Flex 3 CB 11IGL05 (82BB0012MH).

Dit ChromeBook doet dubbel gevouwen haar best als tablet en kan ook in de laptop stand. Ze is qua computer spec's (cup, geheugen, opslag) in mijn ogen vergelijkbaar met de TabS2. Beide draaien ze android apps. Beide hebben ze een touch-scherm. De resolutie van de ChromeBook is wat minder maar goed genoeg. Het toetsenbord en touchpad is in de laptop-stand wel ideaal.

Daarmee wil ik aangeven dat er mogelijk meer zijn die een tablet hebben vervangen door een ChromeBook. Zeker als je een tablet praktisch meteen uitrust met een 'toetsenbord-cover', dan is een chromebook het overwegen waard.
Zelf zou ik niet zonder tablet willen zijn. Ik gebruik mijn Samsung Tab S4 voornamelijk om met de pen aantekeningen te maken. Al mijn aantekeningen op één plek bij elkaar en handgeschreven notities nog doorzoekbaar ook. Daarnaast ook handig om onderweg video op te kijken. Beter beekd dan een mobieltje en veel handzamer dan een laptop.
Ik gebruik zelf een Amazon Fire HD 8 uit 2019 voornamelijk om films en series erop te kunnen kijken.
In 2019 was hij al tragerig (slugish) en dat is hij nog steeds, heb 'm toen wel nieuw voor € 25 bij Amazon USA gekocht :)

Ik merk dat snelle Android tablet steeds moeilijker te vinden zijn, ze gaan niet mee qua snelheid met de nieuwste Android telefoons.
Het zou daarom zo maar kunnen dat de volgende tablet een vruchtenlogo gaat hebben....
Zo erg verbaast mij dat niet als 'niets' leverbaar.
Ik wil een Spectre kopen, maar is al vele weken niet leverbaar zoals heel veel artikelen op de HP site.
Ik heb tablets nooit zo goed begrepen. Ik heb een Lenovo Yoga... maar gebruik hem nooit als tablet. We hebben een oude Samsung in de kast liggen, m'n dochter vond hem geweldig toen ze kind was, maar kijkt er als tiener niet meer naar om.
Ik heb zelf altijd naast de desktop pc en laptop een tablet erbij gehad vooral voor het lezen van documenten etc... Bij een tablet heb je toch net wat meer het idee dat je in een boek zit te lezen wat je bij een desktop of laptop niet zozeer hebt. Alleen liep ik telkens tegen het beperkte formaat aan vanwege mijn ooghandicap en was de iPad Pro 12,9 eigenlijk het enigste alternatief.

Absoluut niks mis met een iPad Pro 12,9 maar ik bleef het toch een gemis vinden dat je niet met sd-kaartjes kon en kan werken. Dat ook nog eens in combinatie dan met de best wel pittige aanschafprijs zeker wanneer je dan meer opslag wilt.

Een tijdje heb ik ook nog met de goedkopere Samsung Tab S7 plus gewerkt maar deze was toch ook net wat te klein. Ik was dan ook blij dat Samsung begin dit jaar de Tab S8 Ultra op de markt heeft gebracht met een 14,6 inch scherm. Voor mij echt een verademing en ideaal formaat en daarbij ook qua gewicht in vergelijk met formaat heel fijn in de hand ligt.

Dus ja, ik blijf toch wel altijd nog een tablet handig vinden en gebruik het tablet dan ook wekelijks tijdens fractievergaderingen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee