Analisten: wereldwijde pc-leveringen daalden voor het eerst na twee jaar groei

In het afgelopen kwartaal zijn er wereldwijd minder pc's geleverd dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van analisten. Dit is niet per se een probleem en het aantal geleverde pc's is nog steeds hoog, merken de analisten daarbij op. Volgens een van hen is de omzet wel flink gestegen.

Analistenbureaus IDC, Canalys en Gartner geven alle drie aan dat de pc-leveringen zijn gedaald, variërend van 7,3 procent volgens Gartner tot 3 procent volgens Canalys. Het is voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2020 dat alle drie de bureaus aangeven dat het aantal geleverde pc's is gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

De focus moet echter niet liggen op dat dalende aantal pc's, want dat was te verwachten, stelt IDC's vicepresident Ryan Reith. "De focus moet liggen op het feit dat de industrie alsnog meer dan tachtig miljoen pc's wist te leveren, terwijl de logistieke ketens en leveringsketens nog steeds een puinhoop zijn, gekoppeld aan diverse geopolitieke en aan de pandemie gerelateerde uitdagingen."

De vraag in het onderwijs en onder consumenten zou zijn afgezwakt, maar binnen de zakelijke sector is de vraag nog steeds sterk, aldus Reith. Hij verwacht ook dat de vraag onder consumenten snel weer toe zal nemen. IDC meldt daarnaast dat er met het eerste kwartaal van 2022 zeven kwartalen achter elkaar meer dan 80 miljoen pc's zijn geleverd. Dit zou sinds 2012 niet meer zijn voorgekomen, waarmee de analisten willen aangeven dat de markt voor pc's nog steeds sterk is.

Gartner ziet de scherpste afname in het aantal pc-leveringen en wijt dit vooral aan een flinke afname in het aantal geleverde Chromebooks. In 2020 en begin vorig jaar was er een grote vraag naar deze laptops in het onderwijs, maar deze vraag is inmiddels afgezwakt. Worden Chromebooks buiten beschouwing gelaten, dan groeide het aantal geleverde pc's met 3,3 procent, zegt Gartner. De vraag in de zakelijke sector nam toe, omdat mensen meer naar kantoor gaan en er daarom meer desktops nodig zijn.

De EMEA-markt, met Europa, het Midden-Oosten en Afrika, daalde volgens Gartner met 6,3 procent. Hier werden 22,5 miljoen pc's geleverd. De Russische invasie van Oekraïne had 'significante' gevolgen, omdat de vraag in Oekraïne instortte en veel bedrijven stopten met het leveren van pc's naar Rusland. Ook de hoge inflatie zou er vooral onder consumenten toe leiden dat de vraag naar pc's daalde.

Canalys zegt dat, hoewel het aantal geleverde pc's daalde met 3 procent, de omzet wel met 15 procent steeg tot 70 miljard dollar. De vraag is volgens Canalys nog steeds hoger dan het aanbod en consumenten zouden meer willen uitgeven voor een pc. Dit analistenbureau zegt dan ook dat pc-verkopers blij mogen zijn en dat mensen hun pc's vaker, langer en voor meer taken dan ooit gebruiken.

De drie analisten zien Lenovo wereldwijd als de grootste leverancier, gevolgd door HP, Dell, Apple en ASUS. De cijfers verschillen tussen de analisten, omdat er bijvoorbeeld andere meetmethoden worden gebruikt en doordat ze verschillende definities voor pc's hanteren. IDC ziet tablets en servers bijvoorbeeld niet als pc's, terwijl Canalys alleen tablets uitsluit als pc's. Gartner zondert 'iPads' en Chromebooks uit van zijn cijfers. Bij de drie bureaus gaat het om voorlopige resultaten.

Door Hayte Hugo

Redacteur

12-04-2022 • 11:55

44 Linkedin

Lees meer

Reacties (44)

44
43
23
1
0
15
Wijzig sortering
Niet meer dan logisch...thuiswerken is natuurlijk wel redelijk voorbij en in die periode zijn er een hoop aangeschaft (neem ik even aan) met een afschrijftijd van 4 jaar. Daarbij beginnen nu de stroomprijzen en grondstofschaarste te tellen dus een simpel rekensom doet mij vermoeden dat de pc verkoop de komende jaren meer gaat dalen.
Ik wil al meer dan een jaar een nieuwe PC bouwen (en niet voor thuiswerken), maar ik wil er ook graag een nieuwe grafische kaart in.

Dus dan wacht ik maar...
Natuurlijk daalt het, het thuiswerken is grotendeels over, dus mensen hebben geen PC meer nodig om thuis te werken.
De mensen die thuis werken krijgen echt wel een laptop van de baas.
En zoals uit het artikel is te halen blijft de zakelijke markt sterk.
Ik denk dat de mensen die thuis werkten ook hun eigen pc ernaast hadden staan voor privé dingen. Best wel logisch als je verplicht thuis moet werken. Ik doe ook geen privé dingen op mijn zakelijke laptop.
Op een veel kantoren werkten mensen op desktops of thin clients, en vanwege deeltijd banen werden die soms ook nog eens door meerdere mensen gedeeld. bedrijven hebben in de coronaperiode daarom tegelijk enorm moeten investeren in laptops om iedereen thuis te kunnen laten werken. Daarnaast was de vraag ook veel hoger i.v.m. met thuisonderwijs toen plotseling iedere basisschool leerling en middelbare scholier zijn eigen device moest hebben.
Correctie. Ze hebben er wel een nodig, maar het verschil is dat ze er een hebben. Geen nood om nu een nieuwe aan te schaffen.
Thuiswerken zal een significant deel van werken blijven. Bij heel veel bedrijven en overheden zal in ieder geval een deel worden thuisgewerkt waardoor bespaard wordt op huisvestingskosten.
De meeste thuiswerkers krijgen een laptop van de zaak mee, maar ze zullen ook privé nog een pc hebben.
Weinig schokkend. De opleving van afgelopen jaren was mn. door het thuiswerken ivm corona. Nu dat niet langer meer van kracht is op de meeste plekken, kakt de markt nu weer in.
Je vergeet even voor het gemak dat je ook een vervangingscyclus hebt. Momenteel merk ik vooral veel leverproblemen, mede veroorzaakt door Corona.
Mwoh, die is bij bedrijven 3 a 5 jaar, bij consumenten nog langer. Zo lang is de coronapiek niet geweest.
Ik snap jouw punt niet; Corona speelt nu al zo'n 2 1/2 jaar & bovendien is de vervangingscyclus constant. Daarnaast is het consumenten vertrouwen de afgelopen maanden enorm gedaald, vanwege de zeer hoge inflatie van 10%. Dit is dus het eerste te bemerken bij consumenten & het bedrijfsleven zal niet veel later volgen.
Heerlijk.. laat maar inkakken.. tijd voor mij om m'n nieuwe machine te gaan samenstellen :)
Wat in het artikel en enkele reacties al wordt aangegeven: serieuze problemen in de productie- en distributieketens a.g.v. coronaperiode. Ook tekort aan grondstoffen, etc. Het viel me al op dat er nog betrekkelijk weinig aanbod is van laptops met Windows 11. Wat er wel beschikbaar is, vind ik vrij prijzig.
Klopt, momenteel zijn de levertijden belachelijk hoog. Mede door Corona & de hoge inflatie zal de vraag de komende jaren dalen, vooral de verkopen van desktops zullen hieronder te lijden hebben. Wat laptops betreft zullen de verkopen voorlopig nog redelijk stabiel blijven, gezien het grote aantal mensen, wat tegenwoordig thuis werkt & werkgevers dus voor voldoende laptops zullen moeten zorgen, maar uiteindelijk zal het bedrijfsleven ook minder gaan investeren in nieuwe hardware.

[Reactie gewijzigd door MazDaMan1970 op 12 april 2022 14:54]

Pc niet meer nodig thuis en/of de meeste mensen hebben er nu één (of meerdere) en hardware is duurder (inmiddels daalt het wel weer). Geen analyse voor nodig :+
Gaat niet alleen over pc's, maar ook over laptops.
Pc = personal computer, hier vallen beide desktop & laptop onder toch?
Smartphones en tablets ook.
Er hangt nog heel veel voorraad in de diverse ketens. Met afnemende vraag gaan prijzen zakken terwijl beschikbaarheid hoger word. Allemaal mooie dingen voor demense.
Veel mensen, en gamers, willen wel een nieuwe pc kopen, maar wachten tot de hardware weer op een normaal prijs niveau komt. Ik wacht al 2 jaar, en mijn game pc draait tot nu toe nog redelijk de games die ik speel, dus ik kan nog wel ff langer wachten.

De laatste 2 jaar hebben veel bedrijven en particulieren ook massaal nieuwe hardware aangeschaft om thuis te werken, en vooral zakelijke pc, moeten 4 jaar mee gaan, want dan zijn ze pas afgeschreven, dus komende 2 jaar moeten ze het daar niet meer van hebben.

Als windows 10 uit gefaseerd wordt in 2025, dan zal het wellicht weer stijgen, of de hardware moet nu eindelijk eens in prijs zakken, zodat particulieren ook weer instappen. Anders zie ik de pc verkoop nog wel 3 jaar zakken.
Klopt, plus dat de ontwikkeling steeds trager gaat.
Vroeger weder de computers elke jaar 2x zo snel, tegenwoordig is nog maar iets van 10% sneller per jaar.
Vreemde is dat nergens in artikel wordt gesproken dat Apple als 1 van de weinige juist een groei zag.
Die komen eens in de zoveel jaar met iets nieuws, alle apple fans jeaaaahhh, dat die nu dus groei zien is vrij normaal lijkt me. En Apple is maar een heel kleine speler op de pc martk.
Asus heeft blijkbaar een dubbel zo grote groei doorgemaakt als Apple en dat wordt ook niet benoemd. Ik zou er niet al teveel achter zoeken.
Dat zal waarschijnlijk komen doordat op de grote totaalcijfers de verkopen van Apple's in het niet vallen vergeleken met Wintel-machines. Apple bedient een niche markt, waarbij hun machines vooral aan mensen verkocht worden, die in de creatieve sector werkzaam zijn. En natuurlijk aan consumenten die met creatieve hobby's bezig zijn, zoals muziek & design.

[Reactie gewijzigd door MazDaMan1970 op 12 april 2022 13:27]

Apple staat volgens de tabel in de top 5 van de wereld en jij noemt dat niche?
Wat heeft de prijs te maken met de verkopen (in aantal)? Ja het beinvloed het maar doet niks af aan dat het niche is wat 10% gewoon is...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 april 2022 16:06]

Volkswagen was in 2021 best verkochte automerk van Nederland met minder dan 10%. Dus alle merken zijn niche?

Niche is een heel klein, zeer specifiek segment. Apple kun je moeilijk niche noemen. Alienware is bijvoorbeeld een niche product.

Trouwens kun je de top 5 merke moeilijk niche noemen hé 8)7

[Reactie gewijzigd door robindemey op 13 april 2022 20:43]

Zo'n laag percentage wordt niet voor niets niche genoemd, da's gewoon een vaststaand feit.
Treurig dat het woord niche kennelijk te moeilijk is voor deze of gene. Maar 9 procent van de verkochte aantallen, wat waarde en winstmarge betreft overigens een veelvoud van die 9 procent, kun je domweg geen niche noemen.
Dus Chanel, Gucci, Rolls-Royce, Ferrari en noem maar op zijn ook geen niche merken want die (voor zover ik weet) zijn ook veel waard en de producten erg duur?
Treurig dat het woord niche kennelijk te moeilijk is voor deze of gene.
Beetje jammer treurig ook dat je het zo moet zeggen om je standpunt te verduidelijken...
Sinds wanneer verkoopt Ferrari of Rolls-Royce 9% van alle wagens?
Exact. Lezen en rekenen blijven (te) lastig voor velen, bleek ook deze week weer uit rapport onderwijsinspectie.

[Reactie gewijzigd door rcoranje op 14 april 2022 15:15]

In die markten is veel meer concurrentie dus is dat percentage logischerwijs veel lager. In de PC desktop markt heb je Windows PC's en Apple met OSX voornamelijk. En als je kijkt hoe die in verhouding staan, dan is Apple gewoon niche.

Maw, je moet het in verhouding zien en niet alleen naar die 9% kijken. Die 9% is in de ene markt met veel concurrenten hoog maar kan in een andere markt ook erg laag zijn.

@rcoranje
Heeft geen drol met lezen of rekenen te maken, maar het in perspectief zien.
Windows is geen pc of merk van pc's hé. Dat is een besturingssysteem.

In dat opzicht kun je macOS een niche noemen eventueel. Al is het dat ook niet als je het in perspectief plaatst. Het is het tweede grootste besturingssysteem voor pc's.

Gezien Apple de 5e grootste pc-verkoper ter wereld is, kun je dit onmogelijk als niche beschouwen.
Wat zijn die andere 20+ merken dan?

Er is een verschil tussen het bedienen van een kleiner segment van een markt dan het bedienen van een niche in de markt.

Bekijk eens wat Wikipedia over Niche zegt: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nichemarkt
- klein en afgebakend deel van een markt => klein is relatief, maar afgebakend is het zeker niet: van fanboys tot huisvrouwen die design willen in de woonkamer, van grafisch vormgevers tot architecten tot ... (vergelijk dat eens met bijvoorbeeld Alienware => specifieke, afgebakende markt van gaming-laptops)
- Een onderneming die zich richt op een nichemarkt levert een goed dat, of dienst die niet door de partijen in de hoofdmarkt wordt aangeboden => wat biedt Apple aan die niet in de hoofdmarkt wordt aangeboden? Behalve dan het OS natuurlijk. Maar dat is niet specifiek de reden voor aankoop Apple hé. Ik heb al 10 jaar een iMac, maar werk nog steeds daarnaast op een Microsoft Surface Pro voor exact dezelfde taken (en zo zijn er heel veel Apple-gebruikers). Er is trouwens amper iets te bedenken wat je op een mac kan die niet op Windows kan.

Dus NEEN, apple-pc's zijn geen nicheproduct. Apple bedient misschien een paar niches binnen de markt, maar dat is iets helemaal anders.
- klein en afgebakend deel van een markt => klein is relatief,
DIe 9% is dus inderdaad relatief wat ik al zei. OSX tov WIndows is klein en hoewel het minder afgebakend is, is het alleen voor de meer welgestelde mensen/bedrijven te betalen. Net zoals een exclusief merk in kleding, auto's, horloges etc. Die worden ook door van allerlei mensen gekocht alleen de mensen met minder geld moeten daar langer voor sparen of kopen het op afbetaling. Zijn deze merken dan ook geen niche?

Maar goed ik ben het met je uitleg wel iets meer eens geworden omdat het wellicht iets minder niche is dan ik eerst dacht. Maar dan de vraag, wanneer is iets dan precies een niche? Heb je meer of mindere mate van niche? Waar leg je de grens dan?
Vooralsnog vind ik (in verhouding!) Apple pc's een niche. Zij het misschien in iets mindere maten dan de overduidelijke voorbeelden.
Windows is geen pc of merk van pc's hé. Dat is een besturingssysteem.
Ja duh, moet ik dan echt zeggen PC's met windows er op ipv Windows PC's.

[Reactie gewijzigd door Dunky555 op 17 april 2022 15:46]

Bwa, welgestelde mensen? Een iMac 24" is nu niet onoverkomelijk duur, zeker gezien die makkelijk 8-10 jaar mee kunnen zonder noemenswaardige problemen.
Dat is dan niet voor de power users, maar de gewone gezinnen.
Als ik dan in mijn omgeving kijk hoeveel niet-computer-minded mensen een iMac of Macbook hebben, dat ligt verbazend hoog (al is het vaak 2dehands).

Ik denk dat we elkaar wel begrijpen :).

Niche is echt afgebakend en klein. Wordt soms te gemakkelijk in de mond genomen denk ik.

Er zijn dan ook niet zo heel veel bekende niches (vandaar ook niche, want 95%+ van de mensen heeft er geen behoefte/geld of kennis van). Bij laptops blijf ik steeds uitkomen bij Alienware bijvoorbeeld. Bij auto's zijn de musslecars een goed voorbeeld, of Bentley met het maatwerk...
Bij smartphones kun je de plooibare schermen momenteel nog een niche noemen...
Laat ons stellen dat een niche zelden ook maar in de buurt van 1% marktaandeel zal komen 😂
Tja, als je het zo stelt, dan is Nederland ook een groot land... 9,3% is echt wel niche. Dat het nog minder kan, moge duidelijk zijn, maar 9,3% stelt echt weinig voor op de gehele markt, dus niche.
Vreemde is dat nergens in artikel wordt gesproken dat Apple als 1 van de weinige juist een groei zag.
Omdat er juist een paar dagen geleden een review van de Apple Studio op Tweakers is gepubliceerd waaruit bleek dat Apple toch weer het zoveelste veel te dure product voor een niet bestaande doelgroep met een onbegrijpelijk kostbaar uitbreidingslijstje op de markt heeft gezet die een verstandig mens (de gehele Tweakers-redactie) niemand zou aanraden.
Dat Apple de computermarkt blijkbaar beter kent en daar zeer succesvol producten voor maakt is licht in tegenspraak met de redactiemening en is daarom het vermelden niet waard….
Dit is al een indicatie vd. enorm toegenomen inflatie. De komende jaren zullen de verkopen nog veel verder gaan dalen, vrees ik...
Waarom vrees je daarvoor? Alleen maar goed voor het milieu als we niet een computer vervangen als het niet nodig is, en ja ik doe daar ook aan mee ;)

Of bedoel je meer dat je vreest voor inflatie?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 april 2022 16:05]

Ik vrees dat de zeer hoge inflatie van zo'n 10% nog wel even zal duren, die zal zeker dit jaar niet gaan dalen.

En ja, je hoeft niet perse om de 5 jaar een nieuwe PC te kopen, tenzij je een zeer fervent gamer bent.
Worden Chromebooks buiten beschouwing gelaten, dan groeide het aantal geleverde pc's met 3,3 procent, zegt Gartner.
3,3 groei is toch echt niet wat ik verwacht bij deze titel.
In mijn ogen vallen Chromebooks dan ook niet onder de term PC's.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee