Gerucht: Dell ontwikkelt eigen DDR5-geheugenmodule met gevolgen voor upgrades

Dell zou werken aan een eigen DDR5-geheugenmodule voor zijn Dell Precision-laptoplijn. De geheugenmodule lijkt te zijn ontwikkeld door Dell zelf en dat kan gevolgen hebben voor het upgraden van de laptop.

Een gebruiker op Twitter lekte afgelopen week nieuwe informatie over een nieuwe versie van de Dell Precision 7-serie. De laptop moet nog aangekondigd worden, maar de eerste specificaties lijken te zijn gelekt via een presentatie van de fabrikant. Daarop is onder andere te zien dat de laptop een DDR5 Compression Attached Memory Module krijgt. Voor het gemak kort Dell dit af naar 'CAMM'.

De module vervangt de gebruikelijke DDR5-DIMM's door een compactere vormfactor. Dell zou met een CAMM-geheugenmodule tot 128GB aan DDR5-4800-werkgeheugen ondersteunen in de Dell Precision 7670. Dit zou minder ruimte in beslag nemen in de laptop.

Een eigen geheugenmodule van Dell kan mogelijk wel voor problemen zorgen voor gebruikers als ze hun laptop willen upgraden of repareren. Wanneer Dell het ontwerp van DDR5 CAMM-werkgeheugen voor zichzelf houdt, kan er alleen een upgrade of reparatie via Dell worden geregeld.

Dell DDR5 CAMM

Door Robert Zomers

Redacteur

19-04-2022 • 17:30

144

Submitter: Vulcanic

Reacties (144)

144
142
65
8
0
61
Wijzig sortering
Tsja met meerprijzen bij het samenstellen van soms wel 400 euro voor een upgrade van 8GB naar 16GB terwijl je een 16GB setje los voor ruim onder de 100 euro kunt kopen (waarbij je het oude nog kunt verkopen of hergebruiken zelfs)zegt genoeg. Natuurlijk is het dan in het belang van de fabrikant om een upgrade achteraf met standaard onderdelen zoveel mogelijk te voorkomen zodat jij die hoge meerprijzen bij het bestellen aftikt. Het is beter dan vast gesoldeerd geheugen + opslag zoals je bij de dunnere laptops vaak ziet tegenwoordig, dat dan weer wel.

Jammer, de kracht van de PC en de net wat oudere laptops is juist dat er goede standaarden zijn waar veel fabrikaten aan voldoen zodat je gemakkelijk kunt upgraden i.p.v. wat nieuws te kopen of je apparaat buiten de garantieperiode repareren.

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 08:37]

wat al jaren al gebeurt en niemand er echt over klaagt kijk maar naar apple.
Linus en Luke hebben afgelopen WAN show & meerdere van de recente WAN shows nog even Apple finaal de grond in geboord hieromtrent en zij kaarten dit ook constant bij elke van hun reviews/videos omtrent Apple producten aan.
Louis Rossman is ook een grote luide stem hieromtrent al langer.
Ik kijk niet veel andere tech youtubers maar ik twijfel er niet aan dat de goeie er ook zeker de benodigde woorden aan wijdden.

Publiciteit is er dus zeer zeker wel genoeg.
Men blijft echter toch gewoon Apple producten kopen, dus dan blijven ze er mee weg komen.

Stop dan ook gewoon met Apple producten kopen, en houd je ook voor als Tweaker om al je familieleden en vrienden die bij jou aankloppen om tech advies daar waar mogelijk niet-Apple producten te adviseren.

Als je de fabrikanten zelf wilt aanpakken kan je enkel stemmen met je portemonnee.
Als je denkt dat dat niet mogelijk is, lobby dan bij je overheid.
De EU maakt recentelijk vrij goeie stappen hieromtrent dus houd je ook niet in om je steun aan de geldende initiatieven te tonen. Bel/e-mail/schrijf je politieke partij en laat ze weten dat right-to-repair, anti-E-Waste en levensduur verlengende initiatieven jou volledige support hebben als kiezer.

Het zal je verbazen hoe effectief schrijven/bellen/e-mailen met bestuursleden/partijen daadwerkelijk is.

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 23 juli 2024 08:37]

Anoniem: 138647 @Ayporos19 april 2022 20:36
"Stop dan ook gewoon met Apple producten kopen"
Nee dat doe ik niet !
Je vergeet dat 95% van de mensen NIET zijn zoals wij. Dat zijn helemaal geen Tweakers. Die kopen iets wat ze bevalt en komen niet eens op het idee RAM te upgraden. Storage te weinig is simpel op te lossen met removable storage aan een USB draadje. Is snel genoeg tegenwoordig.
Mijn persoonlijke strategie is dat ook: een high-spec Apple te kopen (iMac, MacMini, MacbookPro) en daarmee 5 tot 7 jaar mee te werken. Mijn iMac 27" is nu 8 jaar oud. Werkt nog steeds als een trein. Nooit problemen mee.
Alleen met iPhones doe ik het anders. Daar koop ik altijd een oud en simpel model want nog steeds bere-snel en stabiel en vele jaren support. Aan telefoons geef ik relatief weinig geld uit want ik vind het bezopen om met een Android of iPhone van meer als duizend ballen rond te lopen.
Okay, als jij het prima vind om voor jou 'high-spec Apple' honderden Euro's te lappen voor iets meer werkgeheugen moet je dat toch lekker doen joh? 't zijn jou centen. :+

Mijn post was gericht aan mensen die klagen over dit soort praktijken en er iets aan willen doen.
Als jij de status quo prima vind, prima toch? :P
Een karig scherm, matige batterijduur, eeuwige onbetrouwbare updates, plastic fantastic, dik, luidruchtig, een varwarrende UI, gaar trackpad, slechte webcam, ondermaats geluid en een microfoon die het typen en de ruis van je fan opneemt, WiFi en Bluetooth drivers die het na een OS update niet meer doen, bloatware en spyware meegeleverd door de fabrikant, etc. etc...

Ik heb genoeg van zulke laptops gehad, van vele merken. Geweldige specs voor een goede prijs, op papier, maar de productervaring van de typische high-end Windows laptop is gewoon best wel slecht.

Ja, natuurlijk had ik liever al het goede, én goedkoop uitbreidbaar geheugen. Maar als een hogere aanschafprijs nodig is om fatsoenlijke hardware te betalen dan heb ik het er graag voor over. Er zijn gewoon héél weinig fabrikanten die die markt bedienen, en Apple doet dat wel.
Grappig, ik dacht dat je het eerst over een macbook had.

https://www.youtube.com/watch?v=AUaJ8pDlxi8

https://www.youtube.com/watch?v=KHZ8ek-6ccc

[Reactie gewijzigd door dieAndereGozer op 23 juli 2024 08:37]

Grappig, ik dacht dat je het eerst over een macbook had.
*lol* ... Ik dacht net hetzelfde. Veel van die punten dat unglaublich opsomt zijn zaken dat ook voorkwamen bij de oudere macbooks. Met de M1 hebben veel mensen ineens geheugenverlies. Ik weet zeer goed hoe luid men collega's Intel Macbook was, hoe luid zijn 2600 Euro nieuw macbook was wanneer hij een paar actieve taken had.

De leuke keyboard issues, de loskomende GPUs, de fan dat zot draait, de batterij issues, de software problemen ( ja, Mac heeft ook software problemen, net zoals alle software in de wereld ), en daar bovenop de dure prijzen om het op te lossen, met Apple dat nog eens lastig doet als 3de partijen het goedkoper fixen voor je. Maar nee, dat doet er allemaal niet toe in die discussies want mac is superieur. Je grootmoeder kan werken met een Mac zonder problemen, dat voorbeeld zie ik vaak. M.a.w, van de 75% Market share dat Windows heeft, is iedereen hun grootmoeder volop aan het sukkelen of wat? Projectie is dit, wat we noemen.

Heb al lang ondervonden dat het normaal is voor mensen om (terecht) te zeiken over hun Windows laptops als er problemen zijn, maar al te vaak worden topics voor problemen op Mac gedownvote alsof dat niet bestaat. Is hetzelfde iedere keer als je een Windows vs Linux topic tegenkomt en je maar durft zeggen dat je geen problemen hebt met Windows maar wel een aantal met Linux. Hup, downvote!

En het valt op dat het altijd de meer technisch begane "tweakers" zijn dat zo agressief zijn, de normale man op de straat kan het niet schelen wat ze draaien, zo lang het werkt. Wat... het ook doet, want anders heeft Windows geen 75% marktaandeel nog altijd. Als Windows echt zo crap is, dan zal jan met de pet volop actief gaan zoeken naar een alternatief.

Er is echt een situatie dat mensen op Windows / PC hardware minder agressief zijn in het verdedigen van hun platform, tegenover de Mac/Linux crouds.
Ik vind het fanboyisme ook gewoon een beetje raar om heel eerlijk te zijn. Je verdedigd een bedrijf dat miljarden verdient en zich niets om jou bekommert.

Ik zelf ben, omdat ik problemen ervoor op Windows die redelijk specifiek waren voor mijn usecase, van windows afgestapt. En alle platformen hebben inderdaad zo zijn problemen. Maar het gaat erom hoe daarmee omgesprongen wordt.

Zie daarom een askubuntu(om even op 1 distro te richten), waar je eigenlijk alle vragen en problemen van de users vindt. Zie de windows help fora, zie de mac fora voor hulp. Alles heeft zijn problemen.

En ik denk dat Windows, Linux of mac voor 75 % van alle gebruikers goed genoeg is, echter is windows gewoon de populairste. Dat heeft niets te maken met het beter zijn, want de meeste gebruikers zouden het verschil niet merken.
Creëer een alternatieve waarheid en je hebt een standpunt, dan zal ook niemand de discussie voeren. Dus... je hebt gelijk.
Ja, erg filosofisch, maar ik weet niet wat je er mee wilt zeggen.
100% eens. Het is dat ik voor mijn werk een Windows laptop nodig heb, anders had ik een Macbook.

Ik heb een Dell XPS 17 van 2500 euro. Qua prestaties is het top, maar ik heb ook irritante problemen:
- Bluetooth drivers zijn gaar, waardoor bij combinaties van bepaalde devices haperingen optreden
- WiFi drivers bij mij thuis crashen soms
- Bij het opstarten doen soms aangesloten USB apparaten het niet. Moet dan de apparaten uit- en inpluggen

Er zijn meer mensen met deze problemen getuigen het Dell forum. Dat is jammer voor een high-end laptop.
Dell is toch ook afgezakt naar een vreselijk Chinees B-merk.
Anoniem: 76058 @eboellie20 april 2022 16:46
Yep, Dell leeft op hun oude reputatie maar ze zijn al lang crap. Ik snap niet waarom mensen Dell nog als voorbeeld gebruiken van een goed merk.
100% oneens. Heb nu een rappe Lenovo Legion en het draait als een speer en alles werkt! Voor een fractie van de prijs van vergelijkbaar Apple speelgoed. Ja een game laptop met rtx3060, die speed heb ik niet nodig dus ik draai op eco, superstil en voor mijn games nog steeds lekker snel.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 23 juli 2024 08:37]

Er zijn gewoon héél weinig fabrikanten die die markt bedienen, en Apple doet dat wel.
Tel daar nog even bij op dat je van Windows-laptops vaak geen reviews kunt vinden, omdat elke (grote) winkel en net ander model aan biedt, en er sowieso honderden modellen per fabrikant per jaar worden uotgebracht. Bij Apple weet je waar je aan toe bent. Opvallend weinig Tweakers lijken zich voor te kunnen stellen dat dat een hogere prijs waard is, waardoor de helft van de artikelen over hardware in een Apple-bashing-forum verandert.
Maar daarmee doe je alsof Apple z'n zaakjes zo goed voor elkaar heeft. Ik zit er zelf niet heel diep in, maar collega's hier hebben altijd MacBooks gehad en dat zijn precies degene die de grootste issues hebben. Als het niet kappotte toetsenborden zijn, dan zijn het wel camera's die niet goed werken of computers die volledig volgelopen zijn, om even een greep te nemen die ik me zo snel direct kan herinneren.

Nu zijn Windows laptops ook zeker niet altijd helemaal zonder problemen, maar ja, als je voor 1000 een laptop hebt, dan ben je sneller geneigd een rare quirk te tolereren dan je 3000 MacBook...
"Stop dan ook gewoon met Apple producten kopen"
Nee dat doe ik niet !
Je vergeet dat 95% van de mensen NIET zijn zoals wij. Dat zijn helemaal geen Tweakers. Die kopen iets wat ze bevalt en komen niet eens op het idee RAM te upgraden. Storage te weinig is simpel op te lossen met removable storage aan een USB draadje. Is snel genoeg tegenwoordig.
Totdat hun computer te traag wordt en ze een dure upgrade moeten doen. Of raad je ze dan een nieuwe Apple aan? Ik heb soms echt het idee dat Apple-gebruikers in een bubble leven en nog steeds denken dat een Windows-computer iedere dag een paar keer vastloopt en foutmeldingen geeft, dat een Android-telefoon niet soepel werkt, etc. Mijn oma van 97 heeft van mij een Android-tablet gekregen met een senioren-schil eroverheen. Daarmee kan ze videobellen met de familie, kan ze op Whatsapp de foto's van onze vakanties zien en dat was tijdens Corona-lockdowns erg belangrijk voor haar. Het feit dat ze 97 is en prima met Android overweg kan, dat ding nooit vastloopt en een prominente rol in haar leven heeft gekregen, is al bewijs genoeg dat Android helemaal niet moeilijk te onderhouden is.

En als ze toch eens per ongeluk een verkeerd knopje heeft ingedrukt, kan ik op afstand meekijken en haar helpen om weer verder te gaan.
Mijn persoonlijke strategie is dat ook: een high-spec Apple te kopen (iMac, MacMini, MacbookPro) en daarmee 5 tot 7 jaar mee te werken. Mijn iMac 27" is nu 8 jaar oud. Werkt nog steeds als een trein. Nooit problemen mee.
Mijn PC is 8 jaar oud. Werkt nog steeds als een trein, nooit problemen mee. Ik krijg ook nog gewoon updates, heb er nog geen onderdeel aan te hoeven vervangen. n=1
Alleen met iPhones doe ik het anders. Daar koop ik altijd een oud en simpel model want nog steeds bere-snel en stabiel en vele jaren support. Aan telefoons geef ik relatief weinig geld uit want ik vind het bezopen om met een Android of iPhone van meer als duizend ballen rond te lopen.
Ik ben jaren geleden al gestopt met flagships te kopen. Toen Google stopte met de Nexus-lijn en dure Pixels ging verkopen, haakte ik af en kwam ik erachter dat midrange telefoons ook gewoon snel genoeg zjin.
Wat voor seniorenschil is dat? Asking for my granny.
Het is al even geleden, maar ik geloof dat ik "Simple Launcher" heb gebruikt (nummer 1 in dit overzicht: https://www.makeuseof.com...ers-parents-grandparents/). Om wijzigingen door te voeren moet je lang (paar seconden) op "edit" drukken, voor je icoontjes kunt toevoegen, verwijderen of verplaatsen. Mijn oma heeft het nog niet voor elkaar gekregen dit te verprutsen :P

Ik heb een paar contacten op een homescreen gezet die ze via Whatsapp kan bellen. Gewoon een keer naar het linker homescreen swipen en ze kan op een naam tikken en kiezen voor videobellen, een spraakoproep of een bericht verzenden. Maar typen kan ze niet echt en ook de puzzelspelletjes die ik had geïnstalleerd (zweedse kruiswoord puzzels enzo), gebruikt ze niet. Voor haar is het eigenlijk een heel grote telefoon.
Ok dank! Ga ik eens naar kijken.
Eerlijk is dat ik me de laatste 25 jaar tot de doelgroep "Tweakers" acht. Maar toch dit jaar voor het eerst een MBP aangeschaft. Ik vind alle techniek mooi werk, maar ik heb nu gewoon een laptop nodig die het doet zonder te klooien en die een redelijke restwaarde over een jaar of 4 heeft.

Ik zal er wel uit zijn gegroeid, misschien koop ik nog eens een oudere thinkpad om mee te pielen, maar mijn daily driver wil.ik eigenlijk niet aan denken wat onder de kap zit.
Stop dan ook gewoon met Apple producten kopen, en houd je ook voor als Tweaker om al je familieleden en vrienden die bij jou aankloppen om tech advies daar waar mogelijk niet-Apple producten te adviseren.
Ik moet hier toch wel hartelijk om lachen. Het zijn juist de vrienden en familieleden die zijn overgestapt naar Apple, die geen gezeik meer hebben.

Wij wel, als tweakers, maar wij zoeken dan ook veel meer de grens op van wat mogelijk is, en edge-cases hebben op elk platform gedoe, of het nou Windows, Linux of OSX is.

Ik ben het echter wel volledig met je eens dat de anti-repair taktieken en gelobby van Apple (en anderen) reden zou moeten zijn om de fabrikant te boycotten, maar ik kan eerlijk gezegd de huis-tuin-en-keuken-gebruiker geen goed en relatief "onderhoudsvrij" alternatief bieden.
Ik heb juist precies het omgekeerde, de kennissen met Apple producten hebben net zoveel problemen, maar die problemen zijn veel moeilijker op te lossen doordat 'de motorkap' steeds verder weggestopt en verborgen wordt.
Ik moet hier toch wel hartelijk om lachen. Het zijn juist de vrienden en familieleden die zijn overgestapt naar Apple, die geen gezeik meer hebben.
Ik zie het precies omgekeerd. Grappig hoe dat werkt. En nu kunnen ze tenminste bij mij aankloppen, ik weigerde te helpen met apple. Dat helpt goed, want dan moeten ze of betalen voor hulp met hun apples of in de toekomst overstappen voor gratis hulp.
makkelijk gezegd geen apple kopen, tenzij je office wilt maar niet de HEL genaamd windows
Daar zijn toch ook workarounds voor?
https://hackintosh.com/
https://www.makeuseof.com...e-microsoft-office-linux/

Afin, als stemmen met de portemonnee geen optie is en je toch per se een Mac moet hebben, dan resteert nog het lobbyen voor regelgeving bij wet.. iets wat ik ook benoemde. ;)
osx86, voor zolang het duurt nu met M-series/ARM macs. heb heel lang Hackintosh gebruikt

wat betreft Wine, niks dan gezeik mee gehad icm office

en nee, MacOS is niet beperkt oid, kan alles wat ik wil met de M1 Pro waar ik dit op typ (containers, VMs development, noem maar op)

[Reactie gewijzigd door SPARCie64 op 23 juli 2024 08:37]

Anoniem: 345323 @Ayporos20 april 2022 04:29
Right to repair is zeker een belangrijk argument. Echter, met de M1 heeft Apple doelbewust geheugen dichtbij de CPU geplaatst waardoor het vrijwel de snelheid heeft gekregen van cache geheugen. Een duidelijke snelheidswinst voor de gebruiker van het apparaat is het gevolg.

Wat Dell hier lijkt te doen is niks anders dan een money-grab. De klant heeft er geen voordeel van, Dell wel.
Zoveel sneller is dat geheugen niet...
DDR5-4800 zoals in dit artikel genoemd wordt heeft een bandbreedte van 38,4GB/s (https://www.adata.com/us/...00-U-DIMM?tab=description)
terwijl Apple's werkgeheugen 200GB/s is voor de M1 Pro, 400GB/s voor de M1 Max of 800GB/s voor de Ultra. (dat laatste is zelfs sneller dan bij de RTX 3080 (10GB))
Prachtig hoor, al die mooie cijfers. Maar wat doet het met de algemene prestaties?
https://www.anandtech.com...-max-performance-review/2
Ah, ik zie het al. Prachtige droge spec cijfers, irl is het toch wat minder. De reviewer heeft zelfs moeite om applicaties te vinden die er profijt van hebben. Dat is pas echt jammer.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 23 juli 2024 08:37]

Anoniem: 345323 @Madrox24 april 2022 12:10
Omdat ik mijzelf niet voldoende onderlegd acht om een heel inhoudelijke discussie te voeren, ga ik er niet te diep op in. Maar ik vermoed dat met wat tijd, developers wel de hardware capaciteiten gaan leren kennen. En het dus een kwestie van tijd is voordat er software op de markt komt die gebruik maakt van de capaciteit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 345323 op 23 juli 2024 08:37]

Mijns inziens wordt er juist veel over geklaagd en houden veel mensen er rekening mee bij het kopen van een laptop. Dat doe ik ook en ik ken andere mensen die dit doen. En ook mijn eigen werkgever koopt liever geheugen zelf in plaats van direct op de laptops. Ik kan me goed voorstellen dat een hoop andere prijsbewuste bedrijven en consumenten dit ook doen.

Een hoop mensen kopen geen Apple, volgens mij juist vanwege de prijs.

Dat er mensen zijn die minder moeilijk doen over de aanschafkosten van een laptop wil niet zeggen dat iedereen die aanpak hanteert.

Het is gewoon zonde als Dell hiervoor nu zelf iets verzint wat waarschijnlijk alleen door Dell gebruikt wordt. Als die behoefte er is om kleinere RAM bankjes te gebruiken zou er toch gewoon een nieuwe standaard voor ontwikkeld moeten kunnen worden?
Als ik een MacBook had gekocht, was ik mooi de lul, met 16GB aangezien ik nu wel kan upgraden naar 32 of zelfs 64 met deze notebook.
Maar, doe je het ook? :-)
Goede vraag, ik probeer het uit te stellen. Ik kan prima rondkomen met 16GB, maar ik heb deze notebook genomen omdat ik hem kon upgraden, want anders had ik deze specifieke laptop niet genomen.
Mijns inziens wordt er juist veel over geklaagd en houden veel mensen er rekening mee bij het kopen van een laptop. Dat doe ik ook en ik ken andere mensen die dit doen. En ook mijn eigen werkgever koopt liever geheugen zelf in plaats van direct op de laptops. Ik kan me goed voorstellen dat een hoop andere prijsbewuste bedrijven en consumenten dit ook doen.
Ik denk dat juist buiten de tech-sfeer à la tweakers er vrij weinig tot helemaal geen rekening mee wordt gehouden. Het is vaak lastig te achterhalen of het wel of niet kan en het is helaas ook erg vaak alternatiefloos. Het aantal thin-en-lights waar je geheugen en SSD vrij kan upgraden is nihil. Bij mijn Galaxy Book Pro 360 13" kan je bijvoorbeeld wel de SSD (het is wel erg lastig er bij te komen) maar niet de RAM upgraden. Bijzonder vervelend ook omdat ie (ondanks de "pro" label) slechts 8GB RAM heeft. Nou is dat vooralsnog prima te gebruiken maar meer was toch fijner geweest. Bij grotere laptops is het gelukkig wel nog standaard.
dan ben je wel heel selectief in je omgang met anderen, want er wordt al jaren geklaagd over proprietaire standaarden en vendor lock-in, het hardste zelfs nog bij apple, dus waar je dat statement vandaan haalt kan ik al raden
Je noemt nu één bedrijf dat dit doet... en mensen klagen er wel degelijk over..
Oh jawel hoor maar dan krijg je gelijk -6 aan je broek hier :(
RAM, opslag, toetsenborden, scherm, chassis etc (de relatief goedkope onderdelen) moet wel allemaal natuurlijk user-servicable met vrije hardware keus blijven.

_maar_:
Ik zal hier een voorbeeld geven waarom ik upgradeable laptops maar niks vind:

Ik heb een laptop uit mei 2015 (7 jaar oud, of 8 jaar als men naar de productiedatum kijkt: april 2014) laptop. Ik heb bewustgekozen voor maximaal "upgradeability":
- veelgebruikt chassis met reserve onderdelen van zowel MSI als Medion
- Socketed CPU
- MXM 3.0B GPU
- Verwisselbare RAM slots (ALLE)
- Verwisselbare drives (3 sata aansluitingen, eentje werd geleverd met BD-ROM, eentje SSD, eentje HDD)
- Basisprijs: 1600 EUR (voor zoveel gekocht)
- Upgrades: 600 EUR
- Totaal: 2200 EUR

Ik heb de RAM van 16GB naar 32GB geüpgraded, oude RAM hergebruikt in een nog oudere laptop die ik al had. Betere drives erin gedaan en klaar.

Verder nooit meer wat aangepast (behalve belicht toetsenbord bijbesteld, standaard was onverlicht).

Ik wil een nieuwe/snellere CPU/GPU combo.
Kosten GTX 1070 MXM bord: 650+ EUR
Nieuwere CPU: enige die beschikbaar is is de zelfde serie CPU (dank Intel, 1 chipset = 1 CPU serie, stom), 5% performance gain, voor een oog-waterend bedrag voor een 13 jaar oude CPU: 500 EUR.
1150 EUR om te upgraden naar mediocre hardware, terwijl ik liever een upgrade pad had naar RTX 30 series, en op zijn minst een 10 serie CPU (huidige CPU is een 4 serie).

Wat hebben laptops aan al die standaarden voor CPU's en GPU's? Letterlijk niks als het om de echt relevante upgrades gaat. Ze hebben het wel geprobeerd, pluspunten. Maar het valt in de praktijk vies tegen.

Bij desktops hebben mensen op zijn minst niet het probleem dat ze de GPU niet kunnen upgraden, ondanks dat het wel modulair is. Wat in de praktijk wel het geval is voor laptops.

De vraag is dus, hoe ver wil je gaan. Een 7 jaar oude laptop waar een GPU in kapot gaat en de vervangingskosten zijn 650 EUR, doe ik niet. Dan investeer ik wel in een nieuwe PC.
De Dell Precision is een "mobile workstation".
Daar mag je nog enigszins verwachten dat de aankoper geen ondermaats gespecced toestel aanschaft. En omwille van garantie-redenen worden dergelijke toestellen, als ze al geupgrade worden achteraf, toch met merk-eigen geheugen aangepast.

Voor thuisgebruikers liggen de zaken anders. Maar hoeveel gebruikers daar houdt echt rekening met upgradability bij aankoop? En hoeveel daarvan weten wat geheugen kost, en dat ze ook ander geheugen kunnen gebruiken dan dat aangeboden door de fabrikant?

Tenzij Dell het nieuwe formaat openstelt voor iedereen, lijkt het vooral een extra lock-in om te voorkomen dat derde partijen hun laptops gaan upgraden met ander geheugen.
(Los van het feit of die derde partijen dat niet-Dell geheugen goedkoper verkopen of zelf een forse winstmarge nemen. Dell wil gewoon steeds een graan(tje) meepikken. Punt.)
Zoveel gevolgen heeft het niet met upgrades doordat steeds meer laptops de boel vastgesoldeerd hebben en geen uitbreidings slots meer hebben.

Zolang fabrikanten maar niet beginnen met laptops te weinig geheugen uitleveren "omdat de consument niet meer nodig heeft".

Als ik vandaag de dag bijvoorbeeld een gaming laptop wil kopen moet daar minimaal 32GB ram in zitten en geen 16GB ram meer, ongeacht of het daadwerkelijk nu gebruikt wordt of niet.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 08:37]

Zoveel gevolgen heeft het niet met upgrades doordat steeds meer laptops de boel vastgesoldeerd hebben en geen uitbreidings slots meer hebben.

Zolang fabrikanten maar niet beginnen met laptops te weinig geheugen uitleveren "omdat de consument niet meer nodig heeft".

Als ik vandaag de dag bijvoorbeeld een gaming laptop wil kopen moet daar minimaal 32GB ram in zitten en geen 16GB ram meer, ongeacht of het daadwerkelijk nu gebruikt wordt of niet.
Er worden nog ZAT laptops uitgeleverd met 8GB RAM. Die hoeveelheid RAM had ik al in 2008, dus ik vind het niet meer van deze tijd. 16GB is wat mij betreft het minimum, zeker onder Windows 10 of 11.

Ik heb al sinds 2016 32 GB RAM in mijn Precision laptop en in mijn desktop zitten. OK; dat was overkill, maar onder Windows naderde ik regelmatig de 16 GB RAM-gebruik, en toen ik via een uitverkoop van een webwinkel de mogelijkheid kreeg om spotgoedkoop 16 GB bij te kopen heb ik zowel mijn laptop als desktop ge-upgrade.

Nu onder Linux is mijn geheugengebruik veel en veel lager, dus met een nieuw systeem ga ik misschien weer terug naar 16GB, of blijf ik op 32 GB. In het verleden verdubbelde ik mijn RAM-geheugen altijd bij een nieuwe computer.
8GB is wat karig natuurlijk, helemaal eens. Maar 8GB DDR2 op 600Mhz uit 2008 is natuurlijk iets anders dan moderner RAM van 8GB DDR4 @3200 MHz. Ook met de beschikbaarheid van veel snellere SSD’s waar gegevens uit opgehaald kunnen worden.
Ik heb op Linux ook mijn 40GB aan geheugen nodig. Anders heb ik onvoldoende voor af en toe een windows vm te draaien }>
doordat steeds meer laptops de boel vastgesoldeerd hebben en geen uitbreidings slots meer hebben.
... dus je vergoeilijkt iets slecht met een algemene slechte trend...? Lijkt me een schoolvoorbeeld van normvervaging. Alle vastgesoldeerde componenten zorgen voor meer e-waste, wegens alles wat aan elkaar zit, kan niet afzondelrijk vervangen worden bij een defect. Kwalijke ontwikkeling dus!
In '90 gingen de FPU en de CPU samen op een die. In '10 gingen de GPU en het RAM en de GPU samen in een SoC... allemaal onderdeel van de miniaturisatie die nogsteeds relevant is.
Als je het gemiddelde moederbord uit '00 vergelijkt met dat van een Mac of iPhone, dan denk ik dat we met de nieuwe producten juist minder kilos e-waste hebben.
Maar vastgesoldeerde geheugenmodules zijn wat anders dan het integreren van chips. Die vastgesoldeerde modules zijn niet of nauwelijks kleiner dan de door de consument te verwisselen varianten.
Het scheelt toch een paar mm. En als je naar moderne SoCs kijkt zoals de M1 zit het RAM in dezelfde package. Daardoor is de footprint extreem klein. Dat was niet mogelijk geweest met verwisselbaar RAM.
Dat was mijn punt: dan scheelt het veel meer dan een paar mm ;)
Goeie opmerking, maar hangt van je vergelijking af.
'minder kilo's e-waste' - zet je dat dan uit tegen 'performance' of per capita? Vergeet ook niet dat we steeds meer electronica gebruiken, en steeds meer mensen hebben steeds meer verschillende devices. Hoe weer er dus uitwisselbaar / vervangbaar / upgradebaar / ... is, hoe efficiënter dit kan.

We moeten er een economisch 'tegenmodel' voor vinden, maar zaken zoals "planned obsolescence" zijn in essentie fout. Ze zijn bedacht om de economie niet te doen vertragen of stilvallen. Maar als je naar grondstofgebruik (in de breedste zin) kijkt, dan is dat natuurlijk een walgelijk principe. Hoe langer we componenten kunnen laten leven, hoe beter dus. En 'verwisselbaarheid' is daar een punt van.
Er moet een evenwicht gevonden worden tussen 'verwisselbaarheid' en de nadelen die dat met zich meebrengt (vul zelf in - ze zijn gekend). Dat je geen aparte rekenkernen kan vervangen in een CPU, dat spreekt voor zich, maar modulariteit waar het kan (architecturaal kan dat prima met geheugen) geniet mijns inziens toch de voorkeur...
Je bent altijd vrij meer te besteden. Je hoeft niet die laptop met 8 of 16GB RAM te kopen. Wat je dan moet doen is naar de Pricewatch, het filter op 32GB instellen, en vervolgens het driedubbele betalen voor die extra hoeveelheid RAM omdat de fabrikant het heeft vastgesoldeerd of anderzijds dichtgetimmerd. Op lange termijn ben je als klant de dupe; ook al zou je in het begin extra (kunnen!) betalen voor een bepaalde noveliteit.

Voorbeeld: Dell stelt dat ze deze module nodig hebben om met minder ruimte grotere geheugencapaciteiten (128GB) te ondersteunen. 128GB per SODIMM is echter gewoon onderdeel van de DDR5 specificatie. Echter welke modules beschikbaar zijn, hangt ook af welke geheugen IC dichtheid beschikbaar is.. We hebben 128GB DDR5 modules nog maar net op DIMM formaat beschikbaar, dus op SODIMM zal nog wel even duren.

Ze kunnen daarmee een voorsprong halen door extra geheugen ICs op een custom module formfactor te zetten. Echter grote kans dat je over een paar jaar, mits de BIOS dat ondersteunt, deze grote DDR5 modules los kan kopen en upgraden.. Mits het formaat natuurlijk SODIMM was...
Heb je NU een machine nodig met die noveliteit, dan prima wees bereid extra te betalen voor iets op maat gemaakt. Maar ik verwacht dat de meeste mensen niet de top configuratie laptop bestellen. In dat geval zullen ze waarschijnlijk teveel betalen voor elke upgrade die ze aanvinken. Want ook op een apparaat met deze mate van extra engineering, zou het mij niets verbazen als het instap model gewoon een 8GB of 16GB model betreft.
Wederom: in dit geval voelt het dubbel omdat blijkbaar er wel ruimte is gevonden voor een geheugenslot, maar deze mocht niet van het type standaard SODIMM zijn. Ergens is dat beter dan vastgesoldeerd, maar ergens ook erger: je wordt blij gemaakt met een dode mus.
Dat bedoeld ie nu. Ja het is nu nog niet nodig, maar als het niet te upgraden is moet het over 5 jaar nog genoeg zijn. Daarom nu meer nemen dan nodig is
Moah ik heb er genoeg games anno 2022 die meer lusten dan 16Gb en bijvoorbeeld nog wat op achtergrond open als discord en browser met info opzoeken wordt 16GB al snel heel krap.

tegenwoordig met SSD,s merken wij het niet meer zo snel maar bij 16GB wordt wel degelijk de pagefile aangesproken waardoor de SSD sneller degradeert.
anno 2022
Moest de som van de cijfers niet 9 vormen?
Bijvoorbeeld Cities Skylines met en paar mods.
Ik heb net genoeg aan 16 gb, maar dan moet ik ook niet echt wat anders open hebben staan.
Ik heb modded C:S gespeeld met 8GB RAM :)
Ligt er echt aan hoeveel mods je hebt. Het spel is net Chrome als je veel mods hebt. Alle assets moeten toch geladen worden
Ik kan ook snel bij aardig wat simulator games snel over de 16GB heen gaan, C:S gebruikt bij mij 20 tot 23GB aan ram.
Hoe lang geleden was dit? C:S met alle DLC's zonder mods gaat al richting de 16GB.
Wordt meer gebruikt voor de bandwidth ;)
Een adobe AEM ontwikkelomgeving bijvoorbeeld.
Star Citizen is er 1 van, maar met genoeg mods lukt het Skyrim ook wel hoor 😋
Ik heb er genoeg games en vooral als je nog iets met mods doet gaat het heel snel, ook wil ik snel kunnen alt+tab in een game zonder de pagefile aangesproken wordt, hier staat meer open op achtergrond dan alleen 1 game.
Star Citizen is er 1 van, maar met genoeg mods lukt het Skyrim ook wel hoor :+
Je pc/laptop doet meer dan alleen games he. Windows met paar willekeurige lichte programma's, achtergrond services en een browser open zit al aan de 8GB bij mij nu. Hou je met 16GB de helft over voor een spel als je niet alles wilt afsluiten. Nou na 16 komt 32 aangezien je vaak maar twee sloten in een laptop hebt. Je gaat geen 16+8 ofzo erin prikken. Dus 32GB.
Skyrim, cities skylines en vele andere games waar je mods gebruikt.
Zelfs met een SSD blijft swappen traag. Misschien is het dan 10x zo traag in plaats van 100x zo traag, maar het blijft sloom. There's no substitute for RAM.

2x te weinig RAM -> taak duurt 10x zo lang
2x te weinig CPU -> taak duurt 2x zo lang
Daarom heeft intel die specifieke SSD ontwikkeld.. Eigenlijk wil je helemaal geen swap op je SSD want dat verkort de levensduur aanzienlijk.
Je swap partitie mounten op een Google drive is pas sloom. Maar wel vet dat het (blijkbaar) mogelijk is.
Vroeger in de HDD tijd (Windows 98 en ouder etc) werd dat gedaan omdat werkgeheugen heel duur was, dat is allang niet meer het geval.
Zie, ik wist dat ik het ergens vandaan had. Maar blijkbaar zijn oude workarounds hier op t.net "ongewenst".
Het is al 20+ jaar geen workaround meer, sinds ddr geheugen tijd was het al zwaar achterhaald maar ook later bij sdram al, was nog de tijd van simm 30, 72 pins en Edo geheugen toen je dat ging toepassen.

Mensen zien het als flame denk ik.
Werkgeheugen is iets waar je niet op moet bezuinigen want daarmee ga je de CPU ook onnodig belasten doordat die het ineens moet wegschrijven naar de pagefile en vervolgens je SSD gaat belasten en de controller ervan.

Ook gaat Windows heel veel geheugen compressie toepassen om het toch in het ram geheugen te proppen wat ook de CPU onnodig belast.

Daarom zie je dus vaak ook in taakbeheer er is nog genoeg ruimte maar als je bij de details kijkt die een beetje verstopt zitten zie je andere zaken, 32GB ram is ruim maar geen overkill anno 2022, Windows maakt er dan ook een cache van waar je ook voordeel van hebt.

(Zelfs mijn kantoor laptop gebruikt al 14gb ram en daar hoef ik geen spectaculaire zaken voor te doen, die heeft dan ook een iGPU waardoor er ook ram afgesnoept wordt).

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 08:37]

Pagefile is geen workaround meer, het is ook een failsafe. Mocht er een memleak optreden die je geheugen volpropt, zonder pagefile loop je dan tegen problemen aan.

Overigens is geheugen compressie toepassen in bepaalde gevallen een optimalisatie. Niet om geheugen te besparen. Want een CPU is tegenwoordig in nogal wat gevallen heel wat sneller met het uitpakken van geheugen, dan het uitlezen van geheugen.
Dell heeft goed naar Apple gekeken? Tsja er valt wat voor te zeggen als je Dell bent. Lekker inkomsten binnen harken. Maar goed is dit natuurlijk niet. Straks heeft Dell ook alles "on a chip", en valt aan de consumenten laptops ook niet meer te upgraden. Hopelijk blijven ze van de Latitude lijn af.
Geheugen upgraden voor je laptop is leuk voor Tweakers en thuisgebruikers. Zakelijke gebruikers hebben dit niet nodig. Laptops worden bij ons ingekocht en in 4 jaar afgeschreven en vervangen. Tussentijds wordt er niets aan hardware veranderd.
Dat is heel persoonlijk. Wij hebben bv vijf Dell certified technicians. Wat denk je dat die doen?

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 23 juli 2024 08:37]

Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen met Dell's zakelijke support; vrij weinig :+
Elke week kwam er weer zo eentje langs om het moederbord van een rijtje laptops te vervangen en elke week lostte dat niet het probleem op van een driver compatability issue.
dat kan allemaal zijn, maar die Dell certified technicians zijn gewoon medewerkers van IT van bij ons die zelf die parts vervangen enz. De parts worden gewoon opgestuurd (en standaard onderdelen hebben we gewoon in stock), ik vind dat een prima service. Vaak zijn onderdelen dezelfde dag nog vervangen. Wat betreft de driver comptability issues, die hebben we nauwelijks en als we die hebben spelen we dat eerder door via de dell manager. Dat soort issue's wordt nooit goed onthaald op de first line support van Dell :)

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 23 juli 2024 08:37]

Als ik kijk naar mijn eigen ervaringen met Dell's zakelijke support; vrij weinig :+
Elke week kwam er weer zo eentje langs om het moederbord van een rijtje laptops te vervangen en elke week lostte dat niet het probleem op van een driver compatability issue.
8)7 :? WTF?
Vastgesoldeerde DIMMs losbikken?
er zitten geen vastgesoldeerde dimms in de latitude reeks noch in de precisions die wij aankopen. XPS'en raden wij actief af, de enige met vastgesoldeerde dimms die wij hebben zijn de latitude 2-1 reeks, en dat is een moederbord vervanging dan, duurt idd iets langer dan een ramlatje vervangen :)
Wij hebben hier een aantal latitude 7420's waar het RAM op het moederbord vast zitten, collega's die lopen te zeuren over te weinig ram waar het niet uitgebreid kan worden door Dell zelf zonder het hele moederbord te vervangen...
Dat is dus een van de 2-1 reeks waarover ik het had ;-), ik denk dat de opvolger ( de 7430) ook nog steeds gesoldeerd geheugen heeft.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 23 juli 2024 08:37]

de 7420 heeft helaas ook een non 2-1, echt enkel laptop gebruik. Deze heeft ook vast gesoldeerd geheugen.
I stand corrected :)
De LENOVO T480's in ons bedrijf werden gekocht vanwege de makkelijke herstelling / upgradability.
Beetje bedrijf met eigen IT-dienst fixt dat zelf even. :Y)
Beetje bedrijf heeft gewoon 3 a 5 jaar onsite support erop zitten. Je koopt ze 1 keer, en geen gezeur en gezeik meer tot ze vervangen worden.
Inderdaad laptops gaan 4 jaar mee op het werk, er zit 3 jaar on-site garantie op klaar.
Gaan ze in het 4de jaar stuk, dan is kijken of nog te maken is(eventueel via een andere defecte laptop die er nog misschien licht).

Anders is het pech hij is afbetaald, gaat op de stapel voor naar de verkoper die de boel overneemt.
Misschien ligt er wel ene in het donker :+
Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf, als je een laptop of 20 in omloop hebt kan het best uit om af en toe zelf een scherm te vervangen oid. Zeker met de Thinkpads is de repairability vrij hoog. Service manuals zijn beschikbaar en ik heb zelf vrijwel elk onderdeel in een Thinkpad laptop wel een keer vervangen.

Ook in de tijd van HDD > SSD heb ik laptops nog een prima 2e leven (of eigenlijk een nieuw 1e leven) kunnen geven omdat onderdelen vervangbaar zijn.

Als je enkele tientallen tot honderden laptops heb dan snap ik ook wel dat je onsite support hebt. Hoewel ik daar ook niet perse altijd super goede ervaringen mee heb (Lenove X1 yoga waarvan het toetsenbord mechanisme niet goed terug gezet is waardoor toetsen niet goed in- en uit de behuizing bewogen).

In het algemeen vind ik repairability eigenlijk wel belangrijk, er mag wel wat meer aandacht aangegeven worden. Het maakt zaken wel duurzamer.
Allemaal goed en wel tot je een support ticket inschiet waarbij Dell er zijn handen af trekt omdat er onderdelen inzitten die niet van Dell zijn en bijgevolg niet gedekt zijn in het support contract.

Ik gebruik het zelfs als argument om de prijs van servers te onderhandelen, vraag ik dezelfde offerte nog een keer aan de leverancier met het RAM los in plaats dat het RAM er al in zit van Dell zelf, dat prijsverschil halen ze er elke keer uit omdat ze geen zin in gezever hebben met support contracten op servers waar de klant zelf RAM gestoken heeft.
Servers zijn dan ook iets kieskeuriger met ram en belangrijker dan de doorsnee laptop.
Maar interessante tip _/-\o_
Ik wil ook helemaal niet dat RAM los bestellen, niet enkel omdat servers inderdaad nogal kieskeurig zijn maar vooral als er straks een latje defect gaat dan stuurt Dell met prio een nieuw latje op van exact hetzelfde type wat morgen of ten laatste overmorgen toekomt gezien ik daar een deftig support contract op heb.

Als ik zelf RAM steek dan moet ik dat RMA sturen naar de winkel alsof ik een consument ben met veel gezever en veel tijd die verloren gaat.

Maar roep het niet te luid want als iedereen die truc begint toe te passen... :P :P :P
Ik wil ook helemaal niet dat RAM los bestellen,
Maar roep het niet te luid want als iedereen die truc begint toe te passen... :P :P :P
Dat had al door heurrr O-)
Zakelijke gebruikers hebben dit niet nodig
Ohja, tuurlijk. ZAT bedrijven die een laptop kopen met 8GB RAM, en deze zelf uitbreiden naar 32GB omdat ze dit nog hebben liggen, of omdat ze bulk het véél goedkoper in kunnen kopen. Dit gebeurt gewoon regelmatig bij ons zelfs, laat staan bij een bedrijf met honderden gebruikers.
Yup, en dan gaat er iets stuk, en dan mag je technische dienst (a 80 euro/uur kosten) ernaar kijken. Als die een uurtje zoet zijn met diagnosticeren en prutsen dan ben je het voordeel alweer kwijt. Ik weet dat het gebeurt (doe het zelf ook) maar echt economisch is het niet. Het is alleen een manier om kosten naar een andere post te verhuizen waardoor je beter spul hebt voor dan je anders langs Finance zou krijgen.
Deze logica gaat alleen op als je TD helemaal ‘vol’ zit qua werk, en je als werkgever dus extra uren moet aftikken voor zo’n klus. Als je TD voldoende ruimte heeft zijn je marginale arbeidskosten 0…
Ik weet niet waar je de extra TD kosten vandaan haalt. Als je bedrijf groot genoeg is voor een aparte TD afdeling, doen die waarschijnlijk ook ICT gerelateerde zaken. Dan kost het exact €0 extra.
Inderdaad , En al die vastgesoldeerde meuk kan je sowieso niet zelf repareren .
Of dell nou eigen modules ontwikkelt of niet verandert daar in weze niets aan .
Dat jullie dat niet doen wil niet zeggen dat andere bedrijven dat niet doen.
Bij mij ook en idd over algemeen niks aan veranderd, heb je dan een t480 met 8gb ram ja dan is pech.
Ze gaan z’n 4 jaar mee alle laptops, dus het t480 model uit 2018 gaat er al weer uit binnenkort.

Dan zijn er nog altijd mogelijkheden wel tot uitbreiden natuurlijk, maar moeten dan door afdeling die gebruikt zelf betaald worden.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 08:37]

... mits er geen defecten aan zijn. Anders wordt hardware wél vervangen ('vervanging' is niet per definitie een 'upgrade').

Weet je overigens wat er met die laptops gebeurt na die 4 jaar? Gaan ofwel consumenten circuit in, ofwel worden die refurbished. Niet meer zo eenvoudig als alles custom is (en 4 jaar oud!)
Dat hangt totaal van je usecase af. Bij ons is het een basis, waar indien nodig door de grote van projecten en/of zwaarte van de applicatie een upgrade van 16 naar 48 GB wordt gedaan.
Niet alleen Apple.
Compaq deed dit al met de vroege Presario's, in de tijd van de overgang van Pentium 1 naar Pentium 2. Ik heb begrepen dat toen niet alle 168 contacten op die nieuwe geheugenreepjes een functie hadden en Compaq gebruikte dat om de eigen merkreepjes te identificeren. Er moest dus een speciale Compaq-module in en zo'n reepje kostte wel een viervoud van een gewone. Een upgrade van 32MB naar 64MB was daarmee niet meer interessant.
Ik heb het merk sindsdien gemeden.
Nooit iets van gemerkt met de Compaq waar ik mee gewerkt heb.
Klopt, die ervaring heb ik idd ook met Compaq. Dell kon er trouwens ook wel wat van...
Dat blijven ze waarschijnlijk niet. In 2008 kon ik mijn Lattitude van voor tot achter zelf configureren. In 2016 kon dat alleen nog met een Precision; sindsdien kun je van de Lattitude alleen nog voorgedefinieerde modellen kopen.

Ik ben van mening dat behalve de CPU _ALLES_ configureerbaar moet zijn, zodat je niet betaalt voor iets wat je niet gaat gebruiken. Waarom zou ik voor €400 een grotere SSD nemen als ik die los voor €100 kan krijgen? En waarom moet ik met een overcomplete SSD zitten als ik zelf een losse koop?

Ik denk erover om voor mijn volgende laptop naar iets te gaan kijken zoals een Tuxedo of een Slimbook of een van de andere built-to-order Linux-laptops. Of zelfs een Framework, als die met een 15-16 inch model komen.
Behalve dat dell niet echt voordelen bied door dit DDR5 zo te gebruiken. Het unified memory van apple is vele malen sneller met minder latency doordat het letterlijk op de package zit
Geen goede vergelijking imo. Dell precision reeks (desktop en laptop) zijn workstations. Bij de eerdere leaks over deze laptop zag ik dat dit DDR5 wordt met sideband ECC (dus niet alleen on-die). Het geheugen op de huidige M1 chips heeft geen ECC (wat een gemiste kans is overigens van Apple). Wellicht met M2.

Nu is de proprietary form factor well echt typische dell bullshit, maar ECC is dat zeker niet.

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 23 juli 2024 08:37]

Dat is ook de reden dat er veel meer naar open source moet worden gekeken.

Smartphone hebben ook soc’s en daar is 4GB of meer redelijk gangbaar,
maar waarom het eigenlijk nodig is, is maar de vraag. Google/android heeft andere ideeen dan de smartphonemaker, en developers moeten weer een middenweg zoeken in de verschillende soorten hardware.

Kwa optimalisaties is er een nog een hele wereld te winnen.

Spelconsoles zijn daar een extreem voorbeeld van, de hardware blijft hetzelfde en succes er mee, en gedurende de leeftijd wordt er meer uitgehaald,
maar ook de Raspberry is een voorbeeld waarbij hardware identiek is en waar mbv optimalisatie steeds meer uit de hardware wordt gehaald.


Dat het andersom ook kan laat x86 zien,
met een 10 jaar oud platform kan je relatief makkelijk windows draaien met een paar makkelijke upgrades. SSD, geheugen en misschien nieuwe gpu en je kunt weer door.
De Latitude lijn is al een paar generaties op vaste RAM. Maar de Intel chips zijn nagenoeg een SoC voor laptops, het moederbord is de grootte van 2 Raspberry Pi, onderdelen op een laptop zijn: moederbord, SSD, batterij, bottom frame (met keyboard), een paar poorten (als ze niet aan het moederbord vast zitten) & top frame (met scherm).

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 23 juli 2024 08:37]

Wordt hoogtijd dat right to repair beweging hier een stokje voor steekt.
Waarom, je kunt het toch repareren. Of verwacht je dat we de losse chips op het geheugenkaartje ook moten kunnen vervangen?
Waarom? Dan zouden ze beter eerst kijken naar het gesoldeerd geheugen.
Ik hoop dat er wel meer dan 1 persoon is die voor right to repair opkomt, dan zouden ze bijvoorbeeld iets geks en wilds kunnen doen als multi-tasken! :+
Hoor zo vaak 'ja maar x is erger en kunnen ze beter aan werken!' als reden om iets anders dan maar goed te keuren...
Tja, ik weet niet of ik dit Dell kwalijk zou nemen. SO-DIMM's zijn een hindernis voor dunnere laptops, vandaar dat we ook steeds vaker gesoldeerd geheugen zien. De JEDEC had hier imo al eerder op in moeten springen met een nieuwe formfactor.
Dell heeft al een tijdje geen los RAM meer, zelfs niet in de Latitude. Een verwisselbaar geheugenmodule is een paar jaar teruglopen, waarschijnlijk vanwege de kosten, het snellere geheugen wordt heet en dus sneller stuk en de beschikbaarheid van DDR5
Dell heeft al een tijdje geen los RAM meer, zelfs niet in de Latitude.
Lol, ik heb dagelijks latitudes in mijn handen, momenteel ligt er één open op mijn buro, en er zitten wel degelijk losse geheugen modules in de modellen die wij gebruiken. Op de plank liggen er een aantal om upgrades uit te voeren...
Ik heb dagelijks ook Latitudes, gisteren een 9420 en een 7410, de oudere en value (5000 series) modellen nog wel, maar de 9000 en vorige lijnen ultraportables niet meer en volgens mijn Dell rep gaat dit in de toekomst nog minder zijn.
https://laptopmedia.com/h...mbly-and-upgrade-options/
Een gesloten fabrieksstandaard is zelden een goed idee - zeker als het daarvoor zorgt dat de componenten on board vastgesoldeerd zitten - en dus overwijderbaar en onuitbreidbaar worden. Dan vervalt Dell tot een ordinaire ongewenste Apple-clone. Willen we de verappeling of moet het allemaal perensiroop worden (joepie - da's eens terug iets van zoals vroeger toen de pc nog open en compliant was).
zeker als het daarvoor zorgt dat de componenten on board vastgesoldeerd zitten
Exact wat deze standaard juist vermijd......
Anoniem: 1004743 19 april 2022 17:51
We hebben het wel over de Dell Precision, niet de standaard laptop.
Daar zit minimaal 16 GB in, maar vaker 32 GB in.
Ze kunnen beter iets doen aan hun koeling, grote processor en quadro kaart is momenteel geen succes.
Het totaal plaatje klopt de laatste jaren helaas niet meer.
Ik werk nu op mijn vierde Precision in 5 jaar.
Nou, geen Dell laptops meer voor mij. Als fabrikanten dit soort bespoke onderdelen gaan stoppen in hun producten die je na een tijdje niet meer kan verkrijgen dan kan je beter een ander merk kopen.

Los van het feit dat het krankzinnig is om 128GB aan RAM in je laptop te hebben.
Los van het feit dat het krankzinnig is om 128GB aan RAM in je laptop te hebben.
Binnen paar jaar is dit het ram in je high end GSM
Mwa, dan kun je Apples ook al vergeten, en alle soldered-down laptopjes ook. Prima, maar dat blijft een keuze.

Daarnaast: 128 GB in m'n laptop... teken ik voor :Y) Eindelijk een hele productie-omgeving aan dockertjes op m'n werkstation... (moet er wel ook een pittige CPU in zitten)
"Feature rich & fully flexible"

niet helemaal 'fully flexible' dus 8)7
Dat is dus volledig afhankelijk van wat ze met het ontwerp gaan doen. Als iedereen er gebruik van kan maken kan het wel eens de langverwacht opvolger van de SO-DIMM worden (en laat ons eerlijk zijn, die had er 10 jaar geleden al mogen zijn). Als ze het voor zichzelf houden, lijkt het mij ten dode opgeschreven.
Voor Dell is het wel erg flexiebel.

Dell ontwerpt, dus kan zeer flexibel omgaan met de formfactor.
In tegenstelling tot vast solderen kan er na de bestelling het juiste geheugen geplaatst worden en is er geen voorraad nodig van laptops met verschillende geheugen grootte.

En de belangrijkste: Eindgebruiker kan niet goedkope ram van derde kopen en inbouwen, en daarom kan Dell dus erg flexiebel zijn met de prijs die ze willen vragen voor het RAM.
Van 16GB naar 32GB bij Lenovo is al een slordige 200 euro. Máár deze kan je zelf vervangen/upgraden met andere merken indien gewenst.
Vind dit toch wel een stap te ver gaan van Dell. Of zouden ze het "tijdelijk" doen vanwege de enorme chip tekorten voor oa DDR5 modules?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.