Dell start verkoop eerste QD-oledmonitor in Nederland en België voor 1322 euro

Dell is eerder dan gepland begonnen met de verkoop van zijn AW3423DW-QD-oledmonitor in Nederland en België. Het verkoopt de monitor voor 1322 euro. Vraag en aanbod lijken wel uit elkaar te liggen: in Nederland is de monitor al uitverkocht en in België zijn leveringen vertraagd.

Enigszins opvallend is dat Dell weliswaar 1322 euro vraagt voor de display, maar dat de 'oorspronkelijke prijs' van het apparaat 1653 euro is; Dell heeft meteen bij introductie de monitor met 20 procent 'afgeprijsd'. Onduidelijk is of dat dan een tijdelijke situatie is en waarom de prijs op deze manier gepresenteerd wordt. Die situatie doet zich voor in zowel Nederland als België. De levertijdsindicatie voor België is augustus, voor Nederland is er geen indicatie en momenteel ook geen mogelijkheid om te bestellen.

De AW3423DW is de eerste monitor met een quantumdot-oledpaneel. Het gaat om een 34"-monitor met een 21:9-verhouding, een resolutie van 3440x1440 pixels en een refreshrate van 175Hz. Het paneel heeft een kromming van 1800R. Alienware voorziet het scherm ook van een G-Sync-module en de monitor krijgt het G-Sync Ultimate-certificaat van Nvidia.

Quantumdotpanelen moeten in staat zijn om responstijden van 0,1ms te behalen. Het scherm kan 99,3 procent van de DCI-P3-kleurruimte weergeven en heeft een piekhelderheid van 1000cd/m². Dat is hoger dan wat wat de meeste reguliere oled-tv's en -monitoren halen en het moet resulteren in goede hdr-weergave. Alienware spreekt verder van 'verbeterde oledbetrouwbaarheid' en geeft drie jaar garantie op het scherm. Ook inbranden valt volgens de fabrikant onder de garantie. Tweakers heeft uitgebreid aandacht aan de monitor besteed ten tijde van CES 2022.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

27-03-2022 • 11:20

105 Linkedin

Submitter: KingHawk

Lees meer

Reacties (105)

105
104
65
3
0
27
Wijzig sortering
Hier zijn al een paar vroege reviews te vinden bij de oosterburen:Het is maar goed dat ik besloten heb om het allemaal even af te wachten.
De pixelayout zorgt dus voor merkbare kleur 'fringing', vergelijkbaar met YUV 4:2:2 compressie artifacten.
Daarnaast heeft de G-sync scaler wederom een hoorbare fan met diverse problemen.
Bij sommige exemplaren ratelt het en met de eco-modus uit slaat deze niet af, ook al staat de monitor uit.
Wat misschien ook wel goed is om te vermelden, is dat er een reguliere pixeldefect klasse wordt gehanteerd. Met andere woorden, er mogen max. 6 dode pixels op het scherm bevinden volgens Dell's 'premium panel guarantee': https://www.dell.com/supp...-pixel-guidelines?lang=en

Allemaal redenen voor mij om toch af te wachten op het JOLED alternatief.
Kleur 'fringing' is voor mij echt mateloos irritant bij het lezen van tekst, ook in games.

Edit: Post aangepast i.v.m. onjuistheid

[Reactie gewijzigd door CMT op 28 maart 2022 10:51]

Elke pixel wordt namelijk door slechts 1 blauw led aangestuurd met deels daarover een fosformixje genaamd quantumdot.
Drie blauwe leds..
Het is onduidelijk hoe dat zit bij QD OLED. Het zal waarschijnlijk 4 blauwe OLED lagen zijn.
Ik heb het even aangepast. Had geen koffie op vandaag want 1 led per 3 subpixels kan natuurlijk niet voor kleurverandering zorgen zonder polarisatiefilter.
Verwarrend is het ook dat de led laag als 1 geheel wordt getoond bij sommige afbeeldingen.
Bijvoorbeeld bij: https://video-kabel.de/blog/qd-oled/
Als 1 laag voldoende zou zijn dan zouden ze dat gebruiken. Oorspronkelijk waren er 2 lagen..i.v.m. HDR zouden ze er een laag bij gedaan hebben. Er worden nu ook 3 lagen getoont in afbeeldingen maar het zijn er waarschijnlijk 4.
reviews: Televisies in 2022 - Meer oledsmaken, miniled en gamefuncties

Het is trouwens geen led maar oled waarbij de ''o'' voor organic staat, led is inorganic.
Wat misschien ook wel goed is om te vermelden, is dat er een reguliere pixeldefect klasse wordt gehanteerd. Met andere woorden, er mogen max. 6 dode pixels op het scherm bevinden volgens Dell's 'premium panel guarantee': https://www.dell.com/supp...-pixel-guidelines?lang=en
De meeste dode pixels zijn er out of the box, of komen in de eerste gebruiksperiode aan het licht. Je hebt nog steeds het recht van koop op afstand, dus in de eerste twee weken kan je de monitor gewoon terugsturen (op eigen kosten) en het aankoopbedrag terugkrijgen, ongeacht de reden. Het product moet alleen in redelijkheid en billijkheid in nieuwstaat zijn, wat niet zo moeilijk is als je de monitor een beetje voorzichtig behandelt en de originele verpakking bewaart.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 27 maart 2022 14:14]

Het is mijn ervaring ook dat na twee weken of een korte maand de kans op het ontstaan van dode pixels heel klein.
Ik heb het even vermeld omdat het 'premium panel guarantee' de indruk werkt dat Dell hogere eisen aan het paneel stelt. Voor een TV scherm zou ik het niet zo erg vinden i.v.m. de afstand, maar bij een monitor wil ik persoonlijk gewoon 0 defecten hebben.

Het herroepingsrecht is uiteraard voor bedoeld om het product te kunnen inspecteren / proberen.
Maar er zijn genoeg mensen die dan niet zuinig ermee omspringen en het terugsturen met krassen, vette vingers, verscheurde verpakking, ontbrekende onderdelen.
Persoonlijk betaal ik liever wat meer, in de vorm van een pixelgarantie, om de verkoper te ontzien.
Die blijft anders met de kosten zitten.
Toch lijken alleen de Duitsers er op deze manier over te vallen. Letterlijk elke andere review lijkt positief, of haalt het wel aan als punt, maar voegt eraan toe dat je er echt op moet letten.

Misschien reviewen ze daar toch net iets "grundlicher"?
Het JOLED alternatief zal nog wel op zich laten wachten en waarschijnlijk veel duurder zijn.
Helemaal mee eens hoor. Colour fringing en een hoorbare fan (zelfs als die uit staat? wtf :? ) zijn gewoon zware problemen. Voor gaming wellicht niet zo maar voor bureauwerk wat de meeste mensen er ongetwijfeld ook op zullen doen, is het dat wel. Zou ik ook niet voor gaan, zelfs als ik de prijs redelijk vond.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 maart 2022 13:55]

een versie zonder zou wel wenselijk zijn, zeker voor de amd eigenaren

welk joled alternatief bedoel je?
Het is zeker de moeite waard om even te wachten bij dit soort tech-sprongetjes. Maar ik ben toch wel erg onder de indruk. Prijs/features gezien is dit een van de beste monitoren, zelfs met de zeer duidelijke tekortkomingen. Eerlijk gezegd zijn de afgelopen jaren gaming/media monitoren van 1000+ nóóit de moeite geweest over een high-end TV (behalve dat deze vaak té groot zijn) qua prijs/prestatie/featureset en dat is nu een heel stuk beter met de release van deze monitor.

Als er een hele rits van dergelijke producten ook van andere producenten op de markt komt ga ik heel langzaam aan wat geld aan de kant leggen...
Beetje knullig dat niemand bij Dell heeft bedacht dat zo'n gare pixel layout alleen maar werkt als je een hi-dpi display gebruikt inderdaad (zeg maar retina / ±220 ppi) |:( Ziet er niet uit zo.
https://youtu.be/lNG2s0yPIDY

Review van hdtvtest. Hij is er zeer positief over. Monitor wordt gecalibreerd geleverd.
Ja maar hij heeft wel al een follow up filmpje aangekondigd.
Je hoopt dat mensen snappen dat dit een nieuwe TV technology is..een soort van OLED Quantum Dot hybride = QD OLED..en dat deze monitors de eerste schermen zijn met deze technologie die te koop zijn. Dus je blijft toch een beetje een proefkonijn. En aangezien het deels een OLED is blijft burn-in een mogelijkheid.
Ik begrijp dat "gewoon" OLED, alle kleuren uitzendt, waarna een filter per pixel de ongewenste kleuren blokkeert, zo gaat het grootste deel van het licht verloren.
Terwijl bij QDOLED, geen kleuren worden weggefilterd, maar door QD efficient worden geconverteerd naar de juiste.

Het OLED gedeelte dat vatbaar is voor die burnin (of eigenlijk burnout), is niet veel wezenlijks aan veranderd vlgs mij, dus heeft mss ook wel grofweg dezelfde eigenschappen.
Het grote verschil qua burnout lijkt mij, is dat door de efficientie van QD, de OLEDs minder hard hoeven te branden om dezelfde helderheid te bereiken.
Waardoor ze minder snel slijten (en feller kunnen dan andere OLED panelen).

Dus iig "op papier" lijkt het mij dat QDOLED juist langer meegaat, maar we gaan het zien.
gewoon oled?

tja je hebt eigenlijk geen gewoon oled, tot nu toe had je rgb oleds met rode blauwe en groene (eigenlijk telefoon) en met wit met kleuren filters (lg oleds )

dus in geval 2 heb je een punt

bij qdoled begint met met een blauwe oled en gaat verder als met 2
Je hebt proef konijnen en zeik konijnen 😜
Ik wilde eerst een comment schrijven dat burn-in iets van het verleden is. De Nintendo Switch heeft ook een OLED scherm en na 6 maanden continu hetzelfde beeld te hebben geprojecteerd is er amper sprake van burn-in: https://youtu.be/PaC5RbGAeVo

Maar na het zien van dit filmpje van Linus Tech Tips, waarin hij een OLED scherm (LG CX) gebruikt als pc monitor, moet ik erkennen dat ik toch wat sceptischer ben geworden. Lastig..!

[Reactie gewijzigd door no_useforaname op 27 maart 2022 18:09]

Wat is er te zien in dat zwaar gesponsorde LTT filmpje?
U denkt dat fabrikanten een product ongetest op de markt gooien?
Er zal zeker getest zijn maar er is geen jarenlange ervaring met dit spul. Er is bijvoorbeeld nu ruime ervaring met LG OLED technologie. Waar een buitenstander notabene, Rtings, jarenlange burn-in tests moest doen om gebreken aan het licht te brengen (waar LG ook wat aan gedaan heeft..er zijn zelfs LG ingenieurs bij Rtings op bezoek geweest)). Ook zijn er threads in Forums specifiek voor LG OLEDs met meer dan 10.000 uur content ervaringen.

[Reactie gewijzigd door 8mile13 op 27 maart 2022 14:57]

Dit is echt een scherm dat ik zou kopen, maar het gebrek aan displaypoort 2.0 of een moderne HDMI standaard is onacceptabel voor deze prijs.
Wat mis je dan?
Wat biedt displaypoort 2.0 wat 1.4 niet heeft en deze monitor wel ondersteund?
175hz/1440p is boven wat Displayport 1.4 kan leveren :

https://k.kramerav.com/support/bwcalculator.asp

Je zal dus compressie hebben boven 144hz .
Geen compressie maar 8bit ipv 10bit
Je zal dus compressie hebben boven 144hz .
De hobby-puristen hoor ik hun hooivorken al pakken, maar met DSC (de optionele comrpessietechniek van VESA die ingebouwd zit in displayport) is helemaal niets mis, je ziet er niets van.

Voor mensen me gaan tegenspreken wijs ik graag op de manier waarom DSC compressie getest is en als "visually lossless" bestempeld kan worden.

Omdat objectieve maten zoals PSNR niet meer werken bij erg lage ruis zijn ze niet geschikt heeft de VESA een nieuwe standaard intwikkeld om 'nearly lossless' compressie te scoren, de ISO/IEC IS 29170-2 testmethode.

De aanpak is simpel: toon de proefpersonen twee plaatjes naast elkaar: het referentieplaatje, en een geanimeerd plaatje dat met een frequentie van ongeveer 5Hz alterneert tussen het referentieplaatje en de gecomprimeerde versie. De proefpersonen weten wat ze te zien krijgen, en meoten het geanimeerde plaatje aanwijzen. Dit is heel makkelijk als er zichtbare verschillen zitten tussen het origineel en de gecomprimeerde versie, zelfs als de verschillen klein zijn: je zal een soort geknipper zien in delen van de afbeelding.

Bij DSC is de compressie zo goed dat een grote groep proefpersonen op een grote selectie aan plaatjes het in bijna 50% van de gevallen fout heeft (en ze dus eigenlijk zo goed als random aan het gokken zijn omdat ze geen verschil zien).

DSC is dus echt niets om je zorgen over te maken: gewoon gebruiken als dat het mogelijk maakt meer pixels aan een hogere refresh rate kan zien!
Echter, ontbreekt DSC niet juist hier? Zie https://youtu.be/lNG2s0yPIDY?t=428

Het lijkt voor het resultaat gelukkig niet zoveel uit te maken door toegepaste dithering, maar toch snap ik dat het als een klein compromis voelt voor dit bedrag. Persoonlijk zou ik er weinig moeite mee hebben, ware het niet dat switchen tussen refresh rates iets omslachtiger is dan je zou willen (stel dat je wisselt tussen applicaties, dat herinitialiseren van de monitor kost tijd / levert soms bugs op).

Zelf ben ik meer bezorgd over de pixel layout van QD-OLED, want voor de rest lijkt dit toch een enorme stap vooruit qua PC monitors. Ik zou liever een 32" 16:10 4K120 zien, maar dat zal nog een paar jaar op zich laten wachten vrees ik.
Oh ja, ik had het zeker niet specifiek over deze monitor, die heeft blijkbaar geen DSC.

Erg jammer inderdaad dat ze in plaats daarvan gaan ditheren, zoals je zegt is dat echt heel pijnlijk voor deze prijs.

Heel persoonlijk zou ik de refresh rate dan terugbrengen naar 144 Hz, ikzelf vind dat meer dan voldoende.

[Reactie gewijzigd door kiang op 27 maart 2022 18:46]

Deze monitor heeft geen DSC je gaat dus naar 8bit, geen idee of je dat merkt of niet.
Maar is dat een probleem dan? Voor zover ik weet is DSC lossless, dus in feite maakt het weinig uit?
Het is niet helemaal lossless, maar in de praktijk compleet onzichtbaar.
DSC is lossy, maar dat geeft helemaal niet, zie mijn andere comment ;)
Deze monitor heeft geen DSC
Daisychainen naar een tweede exemplaar, ook op 175Hz :+
Vanaf welke DP wil je daisychainen?
Daisychainen naar een tweede exemplaar, ook op 175Hz :+
Ik was niet serieus. Ik heb nu 2x 2560x1440@60hz en daarvoor volstaat DP1.2 al om te daisychainen.

Als ik upgrade zie ik wel wat tegen die tijd de beste optie is, maar dat kan nog even duren.
Bij de native resolutie (3440*1440): RGB ipv chroma subsampling bij 10bit kleur én meer dan 144Hz (bij 144Hz is alles prima gewoon nog vol RGB). Overigens zou je met display stream compression alsnog dit kunnen bereiken (DSC is lossless)

De beperking is overigens niet de monitor... de beperking is de G-Sync Ultimate module. Naast dat die vast zitten aan HDMI2.0 en DP1.4, ondersteunen die ook geen DSC. Naast dat het gebruik van G-Sync Ultimate sowieso een minpuntje mag heten (er zijn alternatieve manieren van VRR), omdat het je limiteert tot een nVidia GPU bij een aantal features. Het mag een klein wonder heten dat er HDMI VRR op zit... niet dat dit een goed console scherm is, zeker niet voor een PS5, XSX/XSS zou je nog over kunnen twijfelen).
zijn die compatible met uw dan?
Displaypoort 1.4 vindt ik minder problematisch eigenlijk dan 'absurd nieuwe' HDMI (naast dat HDMI echt een mijnenveld is in versienummering en capabilities nu). Naast dat HDMI feitelijk absurd duur is als poort (en ik het voor een monitor dus acceptabel vind als ze daar op bezuinigen), is Displaypoort ook wat zekerder qua versie. Je weet namelijk los van wat er op zit dat dat het werkt.

Dit scherm heeft een tweetal HDMI 2.0 poorten met HDCP 2.2. En hoewel je op een XBox netjes de 120Hz gaat kunnen halen op 1440p (schermresolutie) gaat je dat op een PS niet lukken omdat die simpelweg geen 1440p kunnen. Ook HDR gaat niet lukken op dit scherm voor beide consoles, omdat iemand bij beide fabrikanten op een of andere manier besloten heeft dat HDR exclusief is aan 2160P (wat deze monitor dus niet doet).

Op de PC... tsja... waarom zou je HDMI gebruiken als Displayport 1.4 er op zit? Alles van VRR tot HDR wordt er op ondersteund op 1440p. Het enige wat je kan overkomen is dat bij absurde HDR dat je boven 144Hz wat banding gaat krijgen in desktop situaties omdat je daarboven kleurcompressie gebruikt, maar laat ik heer eerlijk zijn dat ik dát een acceptabel iets vindt, want wie zet nou én HDR, én meer dan 175Hz aan om excel te doen? Op 144 heb je geen sampling.

Ik vindt het gebrek aan Displayport 2.0 acceptabel, niet ideaal, maar acceptabel. Zeker op 1440p. HDMI? Tsja... dat boeit niet echt. Want zoals ik al zei: alles maakt een potje van HDMI, en de consoles ondersteunen een hoop 'toeters en bellen' niet eens op niet-4K resoluties. Van Sony snap ik dat (want die hebben alles zelf moeten gebruiken), maar Microsoft niet, want die gebruiken eigenlijk de Windows stack (wat is waarom ze uberhaupt 1440p ondersteunen)
Naast dat HDMI feitelijk absurd duur is als poort (en ik het voor een monitor dus acceptabel vind als ze daar op bezuinigen)
Op mijn 4K monitor van 240 euro zitten ook 2 HDMI poorten. Dan kan het er bij een monitor van 1300 euro toch echt wel af? :)

Al heb ik liever gewoon displayport, maar dat zit er bij mij ook op. Maar beiden is handig voor bijv. gebruik met consoles.
Op de PC... tsja... waarom zou je HDMI gebruiken als Displayport 1.4 er op zit?
eARC. Ik heb een soundbar met Dolby Atmos en de enige fatsoenlijke manier om deze aan te sluiten is via het scherm zodat de soundbar geen ondersteuning hoeft te hebben voor de resolutie voor de monitor, VRR etc. Misschien is het theoretisch mogelijk om eARC te krijgen via DisplayPort -> HDMI in de monitor maar ik vermoed dat ze daar geen geld in gaan investeren.

Geen idee of deze monitor ondersteuning heeft voor eARC trouwens, minstens 2 HDMI poorten voor nodig dus je ziet het vaak alleen op TV's. Maar goed, dat is dus wel een reden voor mij om HDMI te prefereren ondanks de irritante problemen met HDMI (waarbij Windows tijdens het aanzetten van de TV even overschakelt naar een vage resolutie als 800x600 en alle vensters piepklein worden).
eARC. Ik heb een soundbar met Dolby Atmos en de enige fatsoenlijke manier om deze aan te sluiten is via het scherm zodat de soundbar geen ondersteuning hoeft te hebben voor de resolutie voor de monitor, VRR etc.
Kun je hem niet aansluiten via een tweede HDMI out?
Jammer eigenlijk dat audio niet gewoon over USB kan naar de soundbar.. lijkt mij een stuk simpeler.
Nee in Windows kan dat alleen als het als scherm gebruikt wordt. Dus geen probleem als je via de soundbar een monitor aansluit (maar dan kan je dus problemen krijgen met missende resoluties, missende ondersteuning voor VRR etc.), maar anders krijg je een "extra scherm" met een lage resolutie waar dingen af en toe naar verdwijnen.

Ik neem aan dat dit een beperking is van Windows of misschien van het drivermodel want voor zover ik weet heb je dit probleem ongeacht de maker van de GPU. Als ze dit aanpakken zou het inderdaad de ideale oplossing zijn. Overigens werkt deze feature ook niet want dan zien de drivers de soundbar helemaal niet meer.

[Reactie gewijzigd door Mitsuko op 27 maart 2022 15:55]

Neem aan dat de huidige specificatie die ze nu gebruiken meer dan genoeg is om 3440x1400 @ 165 hz aan te sturen.

Voor een tweede extra aansluiting of goede HDMI alternatief zou wel makkelijk kunnen zijn voor bepaalde toepassingen uiteraard. (Zoals een KVM met GPU passthrough)
Grootste nadelen zijn de fan van de gsync module en de afwezigheid van fatsoenlijke poorten (een extra DP, HDMI 2.1 en/of USB-C met PD). Scherm is dus echt volledig gericht op gamers die één gaming PC erop aansluiten.. jammer. Ik gebruik overdag een werk laptop en eventueel savonds m'n desktop pc, maar deze monitor gebruikt antieke poorten. Desondanks voor €1018 besteld, kon het voor dat geld niet laten om m'n allerlaatste LCD paneel de deur uit te doen :D

[Reactie gewijzigd door stin00 op 27 maart 2022 12:38]

HDMI, DisplayPort zijn geen antieke poorten maar nog de standaard anno 2022, ik weet het USB-C wordt de wereld in geprezen maar USB-C voegt alleen het stukje voeding en je toetsenbord/muis via scherm erbij kan aansluiten en niet meer dan dat.

USB-C zie ik als vroeger met laptops dockingstation, handig 1 kabeltje maar niet meer dan dat.

Ook oudere HDMI/Displayport versies zijn geen probleem als het scherm het toch niet kan weergeven maakt het weinig uit, het beeld wordt er niks beter van als er ineens HDMI2.1 op zit.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 27 maart 2022 13:00]

Dan zou ik toch nog maar even goed opzoeken hoeveel bandbreedte een HDMI 2.0 poort aankan en wat je nodig hebt voor deze resolutie + refreshrate + chroma subsampling ;)
Daar heeft de fabrikant wel aan gedacht kwa aansluitingen om het maximale uit het scherm te halen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 27 maart 2022 16:48]

Nee, dat probeer ik je dus te vertellen... Ik reken het even voor je uit:

3440 x 1440 = 4.953.600 pixels
= 118.886.400 bits = +- 118.86 MB.

175 Hz * 118.86 MB = 20,65 Gbps aan bandbreedte nodig. Dat is 3440x1440 op 8-bit met 175Hz 4:4:4.

HDMI 2.0 gaat maar tot +- 18 Gbps, dus dat red je al niet. Laat staan HDR (10-bit) er nog bij. Je haalt maximaal iets van 155 Hz en dan zónder HDR.

Daarom gaf ik aan dat deze monitor met manke poorten wordt geleverd en het alleen werkt als je slechts één PC erop aansluit. Ik vind het een bizarre beslissing, maar dat komt helaas door de Gsync Ultimate module. Onbegrijpelijk :)
99% van de mensen heeft er maar 1 gaming pc aan zitten, als er al een 2e pc aanzit is dat veelal niet voor gaming waarbij je aan 60-75hz al voldoende hebt.

En daar gaat de fabrikant welke onderzoek heeft gedaan ook vanuit, natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen van die 1%.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 27 maart 2022 17:54]

je kunt vanaf je laptop gewoon usb c naar dp gebruiken tenslotte is het videodeel ervan gewoon compatible met dp
Uiteraard kan dat, maar ik ga niet elke dag een kabel omwisselen als ik wil schakelen van laptop naar PC. Heb m'n bestelling net al geannuleerd en wacht op een QD-OLED zonder actieve fan en fatsoenlijke poorten. Wel jammer want voor €1018 was dit een 'koopje'
ik geef toe dat het karig is

de upstream usb poort had natuurlijk gewoon c moeten zijn en 2x dp had ook geen luxe geweest

al zou je natuurlijk als de hdmi 2.1 is je pc daarop kunnen aansluiten
je bedoeld de prijs ex btw dan dus?
ik heb hem nergens voor 1018 gezien namelijk :)
Mooie technologie. Jammer dat het dan alleen te krijgen is in zo’n gamer design. Do mij maar saai en zakelijk. Dat vind ik bij Dell het mooist. En liever niet curved
Een ultrawide komt wat mij betreft niet zo goed uit als die niet curved is, dan moet je eigenlijk horizontaal bewegen om optimaal te kijken.
Als CAD-tekenaar ben ik het daar niet mee eens. Ik wil een plat scherm, zodat mijn lijnen ook de vorm krijgen zoals ik die bedoeld heb. Zo'n gekromd scherm is wat mij betreft alsof je naar een optische illusie zit te kijken. En bij een collega op zijn/haar schreef meekijken is helemaal vervelend.
Dat snap ik, maar dan is een ultrawide scherm überhaupt geen goed idee wat mij betreft. Neem dan gewoon 2 (of meer) 16:9 schermen die je ergonomisch kunt plaatsen.
Dat is inderdaad de setup die ik gebruik, en wat ook mijn voorkeur heeft. Maar een vlakke ultrawide zou wat mij betreft ook wel kunnen werken. Menu's en werkbalken kunnen dan prima in de perifeer in plaats van op een tweede scherm.
Valt toch wel mee die gamer look? Tenminste, ik vind van wel. Heb zelf een AW3418DW en die ziet er wat mij betreft ook niet "gamer" uit. En een 34" ultawide is juist fijn als ie een beetje curves is als je er recht voor zit.

Mooie monitor. Misschien wel een opvolger voor mijn huidige Alienware. Ik wacht nog even op de 42" LG OLED en wat die prijs gaat doen. Dan nog de beeldkwaliteit irl vergelijken want via YouTube video's zie je nooit de pracht en praal.
Valt toch wel mee die gamer look? Tenminste, ik vind van wel.
Nou…

Smaak gebonden natuurlijk maar ik vind dit persoonlijk volledig vallen onder “gamer design” en zou hem daarom alleen al niet overwegen.
Kijk je vaak naar de achterkant van je monitor dan?

Van de voorkant kan ik weinig anders maken dan een paneel met een dunne rand eromheen. Schreeuwt weinig gamer voor mij. De achterkant valt zonder de verlichting aan ook sterk mee.

Monteer je deze monitor op een andere monitorarm, dan is er helemaal weinig gamery aan te zien.
Kijk je vaak naar de achterkant van je monitor dan?
Die zie je regelmatig wel even idd, zeker met een curved monitor. Zeg maar alle situaties waar je er niet 100% voor zit.
Die moet je me even uitleggen. Zelfs met een curve staat/hangt zo'n ding toch tegen de muur aan op een bureau? Of heb je een bureau waar je omheen kunt lopen midden in de kamer staan?

De achterkant van mijn huidige monitor zie ik iig echt nooit. Al was ie zuurstokroze, dan zou het me nog niet opvallen.
Die moet je me even uitleggen. Zelfs met een curve staat/hangt zo'n ding toch tegen de muur aan op een bureau?
Oké let op:

Ik heb mijn bureau aan de linker muur, daar staat mijn Apple set-up op. Als ik de deur inloop (die zit in de onderste muur van het vierkant zeg maar) kijk ik haaks op die ruimte en dus ook op de set-up.

Daardoor zie je de achterkant/zijkant van mijn huidige set-up. Zou ik daar deze curved gaming design monitor neerzetten wordt dat erger.

Andere situaties (zoals aan de muur hangen etc) heb ik niet dus die zijn voor mij niet relevant.
Poeh, lijkt me inderdaad best heftig om dan bij het inlopen van je kamer even naar de achterkant van een monitor te moeten kijken, ook al is het maar een minieme flits die je opvangt.
Kijk je zit nu een beetje bijdehand te doen maar eigenlijk zie ik echt niet waarom.

In mijn originele bericht:
Smaak gebonden natuurlijk maar ik vind dit persoonlijk volledig vallen onder “gamer design” en zou hem daarom alleen al niet overwegen.
is al heel duidelijk dat dit mijn persoonlijke mening is. Je doet het er maar mee :)
Valt wel mee vind ik als je de leds uit laat. Het is in ieder geval geen zwart met rode accenten..
Voorheen had ik een 34" UW curved. Ik heb momenteel een 34" UW non-curved. Ik vind curved wel echt een gemis op 34" UW.
Eens, heb nu 32” none-curved, voor mij wel echt de max voor none-curved.
Smaken verschillen, ik vind dit gamers design vreselijk puberaal en de ‘normale’ Dell (en consorten) onooglijk saai. Van mij mag het best allemaal wat frivoler, bijvoorbeeld het design van de iMac G4 en en dan met zo’n flinke curved monitor eraan vast O+ .
Heeft niet echt een gamer uiterlijk als je hem van de voorkant bekijkt. Ik zou het eerder gewoon modern noemen.
Dit is duidelijk een gamer look met gamer branding vergeleken met zakelijke Dell schermen dit dat allemaal niet hebben.gewoon zwart, vierkant met Dell logo
Zeg nu eerlijk, er zijn toch schermen die 10x "gamer" uiterlijk hebben dan dit:
https://c1.lestechnophile...d-2022.png?resize=580,580
Ik heb geen behoefte aan een scherm met alienware branding en design. Dat was mijn punt.

Er zijn ook weinig echt zakelijke schermen met 144hz of meer, wat jammer is want het oogt veel rustiger en vloeiender, ook voor desktop taken!

[Reactie gewijzigd door PjotterP op 28 maart 2022 21:55]

Goede kans dat deze mijn oude Alienware 34" UW gaat vervangen, maar bij die tijd zijn er misschien meer opties. Ik hoorde ook iets over lange levertijden (Maanden) en het feit dat hij behoorlijk nieuw is, is het in mijn optiek beter om even te wachten op potentiele nieuwe revisies.

Let op bij dit scherm, de pixel array is anders dan een LCD: Cleartype zou er minder goed uit zien door de locatie van de subpixels. (Triangle)

Waarschijnlijk is de beste fix een hogere generale DPI in Windows, of gebruik maken van volledige grayscale fonts. (Voor UWP/metro based apps en de taakbalk/startmenu zijn dat al, oudere onder andere GDI elementen gebruiken nog Cleartype)

Misschien een goeie zet om de boel eens te gaan streamlinen.

Enige jammere van dit scherm vind ik de PPI, dat had van mij toch wel iets hoger mogen zijn.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 27 maart 2022 11:30]

Enige jammere van dit scherm vind ik de PPI, dat had van mij toch wel iets hoger mogen zijn.
Wil je dan een hogere resolutie (welke?) of een kleiner formaat?
En waarom? Is 110ppi te laag voor gaming?
Voor non-gaming zou ik 3200 x 1800 en 4300 x 1800 @ 120ppi wel willen.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 27 maart 2022 12:31]

3860x1600 bijv.
Zou de upgrade van een IP/VA 3440x1440 naar deze monitor weer net iets meer te verantwoorden zijn
Wel heel gebruikelijk en heeft een hogere dpi dan de standaard 24 en 27" op 1080p en 1440.
Zelf heb ik de scaling op 125% staan bij een lcd variant met hetzelfde dpi en schermformaat.
Ik wil mijn huidige 35" 3440x1440@100hz VA eigenlijk ook vervangen met deze monitor... Maar vind 1300 euro om alleen van paneeltype te veranderen wel lastig te verantwoorden :/
Bij deze breedte is curved geweldig, bijna een must zelfs... en ik moet zeggen dat dit scherm bij mij echt een behoorlijk "hebben" gevoel losmaakt. De achterkant is te gamery maar tsja... daar kijk je niet naar. De voorkant is best zakelijk.

De pixelresponstijd van OLED met de helderheid van LCD? Ja graag... Ik zit al een tijd een poging te doen om voor mezelf een LG CX te veroorloven, als monitor, maar eigenlijk lukt me dat nét niet... dit is wel een stap de goede kant op echter. Het probleem is voor mij namelijk dat ik een goeie LG C7 heb, en al verwent ben door OLED... en eigenlijk niet meer gebruik kan maken van niet-OLED. Qua helderheid, HDR, en pixel responstijd. Zelfs de beste FALD's en snelste LCD's halen het niet daarbij. Het enige wat ze als voordeel hebben is de helderheid (maar OLED is zeker niet onbruikbaar juist vanwege hoe het contrast compenseert) en gek genoeg een stukje kijkhoek (OLED is nog steeds erg goed, beter dan TN/VA LCD's).

Eigenlijk was LCD voor mij al een lange tijd "afgedaan" maar zelfs ik moet erkennen dat met de beste algoritmes image retention een factor is, en dat TV's als monitor best wel lastig zijn juist vanwege wat TV dingen (die je met een admin scherm wel kan omzijlen, maar toch).
Ik ben wel benieuwd hoe dit zich verhoudt tot een OLED TV, omdat die natuurlijk een glazen scherm hebben in plaats van mat plastic. Dat komt de contrast en scherpte ten goede. Ik kan me voorstellen dat een matte laag het gevolg zou kunnen hebben dat de blacks niet zo ‘only’ black ogen als op een OLED TV. De matte laag verspreid immers licht over het gehele scherm om reflecties tegen te gaan, maar dit kan ook als gevolg hebben dat er een ‘haze’ over het scherm ontstaat.

Jammer genoeg komen de meeste display maar uit in 1 uitgave, of mat of glas, dus is het moeilijk te vergelijken. Bij iMacs heb je wel de keuze, en in vergelijkingsvideos kan je toch echt zien dat het matte scherm echt aanzienlijk doffer, minder scherp en met lager contrast is dan de glazen variant. En dat is dan ook nog een glazen mat scherm ipv plastic.

Deze monitor ziet er zeker heel interessant uit maar ik vermoed eigenlijk dat als je deze naast een OLED tv zet het als nog een beetje van de Oomphf of wow effect zal missen. Pure speculatie though. Linus vergelijkt het wel met een TV en en zegt dat de monitor er beter uit ziet, maar op de video lijkt de monitor een stuk doffer dan de tv. In het echt kan dat effect natuurlijk anders zijn.
Wat is een quantumdot precies, en op welke manier is het anders dan OLED?
Misschien leuk voor een plus artikel?
QD gebruikt blauwe leds waarbij de quantum dots het blauw omzetten in rood en groen. Voordeel is dat er geen licht (en dus energie) verloren gaat, het minder warm wordt en je hogere helderheid kunt ondersteunen.
W-OLED gebruikt witte leds met rode, groene en blauwe kleurfilters.
Heb hem al een paar dagen geleden besteld bij Dell. Prijs is wellicht zo laag omdat ze pas over 3 4 maanden geleverd zouden worden… soort preorder/reclame/hype. Normale prijs van e1600 zal wellicht weer gelden als ze gewoon op voorraad zijn. Hij is wel nu al uitverkocht trouwens.

Heb nu een dell 38” widescreen en vind het toch te groot voor mij. Wel gaaf om zon wide fov te hebbben maar als je je hoofd moet draaien om hoeken te zien is het na een tijd niet fun :). 34” lijkt mij ideaal.

[Reactie gewijzigd door McScum op 27 maart 2022 12:20]

Hij was afgelopen dagen met een kortingscode voor 1000 te krijgen, daar heb ik hem voor besteld, levertijd eind juli. Ben benieuwd, mijn eerst ultrawide en curved en hdr display.
Dell kennende verwacht ik niet dat deze monitor ooit voor €1600 aangeboden zal worden. De monitoren bij Dell zijn quasi altijd in reclame.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee