MSI toont QD-oledmonitor met 34"-175Hz-paneel

In navolging van Alienware en Samsung komt ook MSI met een QD-oledmonitor. Het 34"-paneel heeft een kromming van 1800R, een responstijd van 0,1ms en een refreshrate van 175Hz. Het is nog niet bekend wanneer de monitor uitkomt en wat die gaat kosten.

De MSI MEG 342C QD-OLED-monitor wordt vermeld op de Computex-website met een korte omschrijving. MSI heeft verder nog geen details bekendgemaakt over het scherm. De resolutie wordt niet vermeld, maar het ligt voor de hand dat het gaat om 3440x1440 pixels. Dat is de resolutie van het QD-oledpaneel in de vergelijkbare monitoren van Alienware en Samsung. Samsung Display is de enige fabrikant die QD-oledpanelen maakt.

Dells Alienware AW3423DW is momenteel de enige monitor op de markt met het QD-oledpaneel. Tweakers publiceerde eerder deze maand een review van de monitor. Samsung werkt ook aan een monitor met dat paneel, bleek begin dit jaar. Formeel heeft Samsung die Odyssey G8QNB echter nog niet aangekondigd.

Het scherm van Alienware kwam op de markt voor zo'n 1300 euro. De monitor is op het moment van schrijven echter uitverkocht. Volgens de Dell-website kan het scherm in augustus weer geleverd worden. QD-oledpanelen worden nog niet op grote schaal geproduceerd.

Terugkijken: videoreview van Alienware AW3423DW

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

25-05-2022 • 11:08

51 Linkedin

Submitter: pingkiller

Lees meer

Reacties (51)

51
50
14
1
0
33
Wijzig sortering
Hopelijk heeft dit scherm wel een polarizer, zodat zwart niet grijs wordt zodra er licht op schijnt.

Ik snap echt niet dat zo'n flaw door de ontwerpfase is gekomen bij Samsung.
"Hey, laten we een techniek gebruiken waarbij één van de USP's is dat zwart ook echt zwart is"
"Joh, zullen we dan die techniek gebruiken, maar dan op zo'n manier dat weerkaatsend licht het scherm grijs laat lijken in plaats van zwart?"


Eigenlijk niet/nauwelijks bruikbaar bij lichtinval.
Blijkbaar zou de polarizer in het paneel zelf verwerkt moeten worden, dus ligt dit bij samsung en niet bij de monitor fabrikant. Zo zouden de QD-OLED TV's van Sony en Samsung het zelfde probleem hebben.
De fabrikant van de monitor is verantwoordelijk voor de uiteindelijke werking. Punt andere lijn.
Dat is een leuke gedachte maar daar heb je niks aan als het paneel gekocht wordt van Samsung en hun de enigste zijn die ze maken. Daar kan je als MSI of Dell/Alienware dus niet nog zelf aan gaan sleutelen.
Stel je voor dat je een nieuwe bmw koopt, je moet in een noodsituatie vol in de remmen en door een fout in het abs werken je remmen gewoonweg niet. Kan bmw dan gewoon zeggen “sorry hoor, met die klacht moet je bij bosch zijn”?
Spreek je uit eigen ervaring? Ik heb de Alienware QD-OLED en heb er helemaal geen last van.

Er valt geen direct zonlicht op mijn monitor, omdat ik mijn bureau bewust daarop heb geplaatst. Dat mag je toch wel verwachten van iedereen die kritisch is op beeldkwaliteit i.v.m. werk of serieuze hobby?
Ik heb er een teruggestuurd.

Ging niet eens om zonlicht, maar om een lamp midden in de kamer aan het plafond. In het donker absoluut fantastisch, en ik had zo graag gewild dat het echt een perfecte monitor was, maar ik kon dit gewoon niet accepteren.

Zie hier wat ik ongeveer bedoel:
https://youtu.be/YleSuwK8vR4
Rond 8:15.

Ik heb ook helemaal geen bizarre spotlight ofzo achter me, gewoon een normale lamp aan het plafond. Maar in games met veel zwart/schaduw zoals Metro of Everspace was ik behoorlijk teleurgesteld.

Dat probleem heb ik met m'n oude OLED TV uit 2019 niet.
Hoe vergeleek het met een IPS paneel? is het in belichte omstandigheden nog wel donkerder dan IPS of vergelijkbaar?
Waarom is dit niet het geval met de WRGB panelen? 😯
Andere opbouw van het scherm gok ik. Het licht ook niet aan de delen die actief zijn als het scherm aanstaat, want zelfs zonder stroom ziet het scherm er meer grijs dan zwart uit met lichtinval.

Gewoon een inherente eigenschap van het paneel. Hopen dat V2 beter is in dat aspect.
Heb je hier wat meer info over? Heb hier niet eerder over gehoord, wil me er graag wat meer in verdiepen.
https://www.youtube.com/watch?v=YleSuwK8vR4

Daar wordt het wel benoemd, blijft wel moeilijk te zien op videomateriaal.

Misschien dat rtings.com er wat over schrijft.

[Reactie gewijzigd door skapiche op 25 mei 2022 15:04]

https://www.youtube.com/w...&t=2s&ab_channel=HDTVTest

Rond 7:50 zie je het heel duidelijk (hij doet het licht aan)
Het zal ook andere nadelen hebben om een polarizer erop te hebben. Misschien maximale helderheid? En geen idee of het zo is, maar andere oled schermen hebben toch wel color shift als je het scherm vanaf een hoek bekijkt. Vooral zichtbaar bij wit tinten. Mijn LG tv wordt een beetje groen als je wat anders naar het scherm kijkt. Naar wat ik begrijp heeft de qd oled daar helemaal geen last van. Wat mij betreft een plus. Maar of het door het gebrek aan een polarizer komt?
Persoonlijk vind ik de looks van dit scherm een stuk mooier dan de Alienware. Hopelijk wordt een dergelijk scherm uitgerust met G-Sync en FreeSync. Dan zou dit een uitmuntend beeldscherm zijn voor content creators en gamers.
Zodra je boven de 80 a 100fps zit heb je toch geen last meer van tear? Ik heb nu jaren een gegamed op 144hz scherm zonder g-sync, nooi tear. Sinds enkele maanden een nieuw scherm waar wel g-sync in zit. Ook nooit tear. Is het niet meer dan een gimmick tegenwoordig? Vroeger als je een 60hz scherm had en games die refreshrate niet haalden, toen was het nuttig, maar nu toch niet meer?
Ik heb een 2560x1080 met G-sync. Ik kon wel een duidelijk verschil merken op lagere framerates als ik het uitzette. op hoog inderdaad niet. Maar niet in alle games vind ik fps belangrijk. Soms wil je gewoon de beste graphics en zet je je videosettings op ultra. En dan is het wel handig dat je scherm G-sync heeft.
Dan heb je geluk, want ik zie in alle games tearing als de vsync uitstaat, onafhankelijk van de verversingssnelheid (max 165hz bij mij). En met vsync krijg je stotters.
Je hebt er inderdaad wel minder last van op hogere refreshrates omdat meerdere tears op één frame minder vaak voorkomen omdat in veel games je niet snel voorbij die 165fps komt en bij lagere framerates is het getearde beeldje sneller weg.

Dus als je er niet heel gevoelig voor bent, prijs je zelf dan gelukkig.
Dat het je niet opvalt, wilt niet zeggen dat het er niet is. Heeft ook niks te maken met een exacte framesnelheid. Maar relatief aan de verversingssnelheid van je monitor. Als je monitor een hogere refreshrate heeft valt het minder op.
Als het je niet opvalt heb je er ook geen last van
Ik heb hier echt met smart naar uitgekeken, dat QD-OLED. Maar toen bekend werd dat het maar in 3 maten kwam, 55inch 65inch en 34inch ultrawide, ben ik toch maar voor de 42inch OLED gegaan van LG. Wat zonde dat ze niet meer scherm maten uitbrengen. Maar als ik nu naar de beschikbaarheid kijk dan is denk ik alles wel zo'n beetje teveel gevraagd.

42inch OLED speelt trouwens wel echt mega lekker!
Hetzelfde hier. Alleen zit ik dan te wachten op 40" 21:9. Ik gebruik nu 32" 16:9 en dan mis ik toch net de breedte om lekker te kunnen multitasken.
Ik heb mijn oude ACER 27inch 1440p 144hz er links in portrait naast gezet, dat kan al helpen met multitasken. Ik zou niet wachten voor iets waar jij naar op zoek bent, zit volgens mij niks in de pijpleiding.
42inch is trouwens heel goed te doen met een 80cm diep bureau.
Ik snap ultrawide ook niet zo..

Heb je in dezelfde prijscategorie, zoals jouw 42inch, niet een monitor/tv die even breed is, maar gewoon hoger en 4k ipv 1440p, dus vergelijkbare pixeldichtheid?
Ultrawide moet je dan ook zien als een dual monitor setup in 1, met 2 monitoren kan je dan weer niet gamen door de balk in het midden, beste van beide werelden
In games ga ik geen FPS inleveren voor meer resolutie als dat niks voor me betekend, en meer fluctuatie in FPS wordt ik ook niet vrolijk (nu dip ik van 200 naar 150, en met een lock op 160 ivm 160hz scherm dip ik dus maar naar 150, veel rustiger dan van 120 naar 90 dippen op 4k).

Ik zou ook de kromming missen en ik vind dit groot zat dus groter zie ik niet perse als voordeel. Heb ook niks met meer hoogte, zou eerder nog een scherm er naast willen voor een 3de applicatie. 1080p is niet hoog genoeg maar 1440p is voor mij prima.

Zou wel mooi zijn als LG die resolutie/formaat/refreshrate voor elkaar krijgt, concurrentie en keuze is altijd goed!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 25 mei 2022 13:39]

Voor games/films is die 42" OLED leuk, maar om mee te werken vond ik het niets en dat is 90% van mijn tijd. Heb hem daarom retour gestuurd. Tekstkwaliteit, ABL, reflecties, lage helderheid, kleurafwijkingen op wit links en rechts door de coating die ze gebruiken. Het kleurbereik viel me ook best tegen. Minder rood en minder groen dan mijn IPS.

Enige voordeel was uiteindelijk zwarter zwart, maar dat voordeel heb je pas echt als het donker is terwijl ik eigenlijk alleen tijdens lichte uren achter het scherm zit. Zonnescherm neer en gordijnen dicht was niet voldoende duister om echt te profiteren.

Ik heb echt 10 jaar uitgekeken naar mijn eerste OLED en uiteindelijk heb ik het waarschijnlijk teveel gehyped want het viel me al met al wat tegen.

De AW QD-OLED staat nog in bestelling. Die heeft een stuk minder van de genoemde nadelen van de LG, maar dat formaat vind ik niet ideaal. Liefste wil ik een 32" 4k QD-OLED met DP2.0 en HDMI 2.1 144+hz en Gsync Ultimate module (die nog niet bestaat voor DP2.0 of HDMI 2.1). Zo kun je blijven wachten ;) .
Toch wel heel duur voor een 1440p/34inch scherm
Maar het is ook geen 1440P scherm. 21:9 Wide screen zijn altijd wel prijzig geweest en je betaalt voor de technologie. Je kan opzicht wel een prima wide screen scherm kopen voor 450-650 Euro.
maar het ligt voor de hand dat het gaat om 3440x1440 pixels
En idd gelijkaardige schermen beginnen aan een 450 euro, dan is 1300 toch wel redelijk duur.
Nou ja, vergelijk het eens met een Oled tv van 42' alleen dan met een Gsync module en 175hz refresh rate. prijs is best redelijk vooral omdat er nog geen (voor msi straks weining) concurrenten op de markt zijn met deze techniek
4k is een veel hogere resolutie , 42" is een 80% groter oppervlakte van scherm gsync ed hebben de meeste wel.

120hz heb je al voor 890 euro en dan als TV wat nog wat extra's heeft meestal.
Ah nice nog een fabrikant die er mee aan de slag gaat. Ik ben benieuwd of ze nog wat aan de scherm coating kunnen doen zodat die bruinige kleur van de QD laag niet zo duidelijk zichtbaar is.

Ik hoop dat deze geen sync module krijgt maar volgens mij hebben high end msi schermen die normaal gesproken wel altijd.
Ik ben benieuwd of dit past bij mijn use case, nl. 8u per dag office werk en af en toe gamen. Veel statische content dus. De tijd zal het leren, ik blijf dit nog even met LCD doen. TV met OLED is er al wel een paar jaar, wat een genot is dat. Goed om te zien dat er nu eindelijk echt verdere evolutie en concurrentie komt. Niet dat ik iets tekort kom, maar iets meer helderheid (vs levensduur) was welkom geweest.
maar iets meer helderheid (vs levensduur) was welkom geweest.
Wat is de levensduur dan (of gaat het om een ander scherm/paneel)? Gezien je er over oordeelt weet jij blijkbaar wat niemand nog weet, dus ik ben wel benieuwd :)
Je leest mijn bericht niet goed en quote selectief. Ik doel op mijn huidige, oudere OLED. Daar is de aanbeveling de backlight niet op 100% te zetten voor langere levensduur. Daar was toen enig onderzoek naar bezig:
https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test
Ik had wel door dat je zelf een andere had maar je laatste zin lijkt wel te slaan op de (zoals ik het las/lees) tegenvallende resultaten van dit scherm/paneel. Daarom heb ik de rest ook niet gequote ;)

Maar dan had ik het inderdaad verkeerd begrepen.
er zijn wat issues met de helderheid van text etc omdat de "pixels" anders liggen dat in normale schermen waardoor text soms dus een beetje wazig kan lijken.
Geen idee hoe erg dit probleem echt is, maar toch iets om wat meer onderzoek naar te doen als je 8 uur per dag office werk wilt gaan uitvoeren.
En nu hoop ik maar dat er geen luidruchtige fan in zit zoals bij de Alienware. Voor sommigen geen probleem, voor mij wel.

Gek genoeg is die ventilator voor de gsync module, misschien dat iemand hier meer van snapt, maar mijn LG C1 heeft "enkel" freesync/gsync compatible en dat werkt prima met VRR, HDR etc. Waarom heb je zo'n gsync module nog nodig tegenwoordig?

[Reactie gewijzigd door GromuhlDjun op 25 mei 2022 14:26]

Displayninja:
"The G-SYNC chip offers certain advantages at a higher cost, such as a wider variable refresh rate (VRR) range, marginally lower input lag and variable overdrive."

Dus op zich kleine voordelen als je het tegenover de meerprijs zet (~ €200,- dacht ik).
Voor deze (QD-)OLED panelen is het misschien nog de moeite, gezien het grootste nadeel de relatief hoge input lag is.
Ah natuurlijk. Mijn Oled tv zit volgens mij met vrr tussen 48-120hz. Met gsync theoretisch van 1-175 op dit scherm mogelijk.
Ik zou dat zo opofferen voor geen luidruchtige ventilator, maar veel mensen maakt dat blijkbaar niets uit.
Ik zou het momenteel niet merken denk ik, gezien de pomp van mijn watercooling loop vrij luid is. Zou ik kunnen vervangen maar durf het niet aan gezien hij geïntegreerd zit in een distributieblok. En met een koptelefoon op heb ik er weinig tot geen last van. Bij mijn volgende build ga ik toch wel proberen een wat betere pomp te kopen, zodat ie dit keer wél stil is :P.

Maar het zou beter zijn als MSI en/of Samsung een passieve cooling solution gebruikt, zijn toch wel veel mensen waarvoor de fan een dealbreaker is.. Mijn Asus monitor met gsync module van minstens 5 jaar oud is ook gewoon passief gekoeld. Al wordt mijn monitor met name aan de onderkant wel aanzienlijk warm, eigenlijk gewoon heet. Daar zijn OLED panelen dan ook weer gevoelig voor dus misschien heeft het daar ook nog mee te maken. Een stille fan met een goede curve moet toch ook wel haalbaar zijn..
Eens, als het een fluisterstille fan zou zijn, zou ik er echt geen probleem mee hebben. Maar op dit formaat kiezen fabrikanten vaak voor kleine fans van het merk goedkopie. Ik had ooit een plasma tv met 5! grote ventilatoren die je nauwelijks hoorde. Ik heb dus niet per definitie probleem met een fan, maar hoog piepend geluid is een dealbreaker.

Ik ben zo iemand die de hele PC setup zo stil mogelijk heeft gemaakt. Ik heb tinnitus en elke extra constante piep of hoge zoem ervaar ik als extreem storend omdat het de tinnitus benadrukt.
Ik ben benieuwd hoe de verschillende merken hetzelfde paneel implementeren.
Daar waar de Dell Alienware kwa Responstijd het fantastisch deed maar kwa inputlag er niet al te best van af komt, hopelijk dat MSI het kwa inputlag het beter zal doen.
Maak hem ook als een 24 inch scherm en ik bestel er direct een 👍
Wat een onlogische resolutie weer ik had liever 1440p 240 hz QD-oled gezien op 32 inch. En bij 4k wil je sowieso 40 inch of hoger met zon resolutie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee