- Dell Alienware AW3423DWF
- MSI MEG 342C QD-OLED
- Samsung Odyssey G8 OLED (34BG850)
In het kort
De Alienware AW3423DWF is het goedkoopste QD-oledscherm van dit moment, en dat maakt hem interessant. Hij heeft immers dezelfde goede eigenschappen als andere schermen met dit paneel: supersnelle responstijden, een zeer hoog contrast en uitstekende kijkhoeken. Een aantal nadelen zijn ook hetzelfde: zwart ziet er een beetje grijzig uit bij omgevingslicht, en als je goed kijkt, zijn gekleurde randjes zichtbaar door de afwijkende subpixelindeling. De AW3423DWF is voorzien van een goede kleurafstelling voor sdr- en hdr-materiaal, hoewel we opmerken dat de stand met maximale piekhelderheid minder kleurecht is. De verdere featureset van het scherm is wat minder uitgebreid dan bij de concurrentie. Wat ons betreft is dit niet erg, afgezien van het karige aansluitingengamma. USB-C ontbreekt, net als HDMI 2.1, zodat je de monitor alleen optimaal kunt aansturen via de enkele DisplayPort-ingang.
In het kort
De MSI MEG 342C is een QD-oledmonitor met een zeer uitgebreide featureset. Zo zijn HDMI 2.1-poorten, USB-C met power delivery en een handige kvm-switch aanwezig. Tussen de vele kleurmodi zit een AdobeRGB-stand die andere merken niet toevoegen. De weergave kan verbetering gebruiken. In sdr vallen de donkerste tinten weg, en in hdr clippen highlights snel. Net als andere schermen op basis van de QD-oledtechniek biedt de MEG 342C supersnelle responstijden, een zeer hoog contrast en uitstekende kijkhoeken. Een aantal nadelen zijn ook hetzelfde: zwart ziet er een beetje grijzig uit bij omgevingslicht, en als je goed kijkt, zijn gekleurde randjes zichtbaar door de afwijkende subpixelindeling. Gelet op de hoge adviesprijs en de kleine gebreken die de monitor nu nog heeft, lijkt het vooralsnog voor de hand te liggen om een concurrerend model te verkiezen.
Pluspunten
In het kort
De Samsung Odyssey G8 OLED heeft in vergelijking met andere QD-oledmonitoren het Tizen-platform als unieke feature. Behalve afstemmen op televisiezenders kan deze monitor alles wat een televisie kan. De vraag of je dat waardeert, bepaalt of je de Odyssey G8 OLED moet overwegen. Puur voor monitorgebruik is de software niet altijd een aanwinst. Helaas zitten er ongebruikelijke en daarmee onpraktische aansluitingen op het dun vormgegeven scherm. Wel fijn is de USB-C-poort met power delivery. In de kleurafstelling laat Samsung geen steken vallen en de uniformiteit is uitmuntend, waarbij de prijs - gelet op de aanwezige extra's - niet onredelijk is. Het scherm heeft verder dezelfde voor- en nadelen als de concurrentie met dit paneel: supersnelle responstijden, een zeer hoog contrast en uitstekende kijkhoeken, maar ook een afnemend contrast bij omgevingslicht, en gekleurde randjes door de afwijkende subpixelindeling.
Na jaren van beloften zijn oledmonitoren begin 2023 eindelijk echt in opmars. Zelfs het onlangs aangekondigde faillissement van het kleine Joled, producent van de eerste oledpanelen die breed werden ingezet voor pc-monitoren, kan daar niks meer aan veranderen. Samsung en LG introduceerden vorig jaar ook oledpanelen voor pc-beeldschermen, beide op basis van eigen techniek. LG zet in op woled, dezelfde techniek die ook wordt gebruikt in de meeste oledtelevisies. Samsung Display is het bedrijf achter QD-oledpanelen die gebruikmaken van quantum dots voor een groter kleurbereik en meer helderheid.
Voorlopig kies je niet alleen voor een bepaalde technologie, maar ook voor een bepaalde beeldmaat. LG's woledpanelen zijn bijvoorbeeld beschikbaar in 27 inch met een standaard 16:9-beeldverhouding, of als zeer groot 45-inchpaneel met een extra brede 21:9-verhouding. QD-oledpanelen voor monitoren zijn er vooralsnog alleen in 34 inch, met 3440x1440 pixels. Dat is een fijne combinatie voor wie een luxe monitor zoekt: fors maar niet enorm, en met een voldoende hoge pixeldichtheid. De 21:9-beeldverhouding en 1800R-kromming geven extra immersie.
Drie keer QD-oled
Waar QD-oled op televisiegebied pas net komt kijken en woled de gevestigde naam is, heeft QD-oled bij monitoren juist een jaar voorsprong op woled. Na een wat aarzelende start in 2022 komt de beschikbaarheid van monitoren met het QD-oledpaneel van 34 inch nu goed op gang. Er staan inmiddels vijf schermen in de Pricewatch. Een daarvan is de allereerste QD-oledmonitor, de Alienware AW3423DW van Dell die we vorig voorjaar al bespraken. Hij is nog altijd leverbaar, op het moment van schrijven voor ongeveer 1250 euro. Ook Philips heeft een QD-oledscherm uitgebracht, de Evnia 34M2C8600 die ongeveer 1400 euro kost. Dit scherm onderscheidt zich door zijn Ambiglow-verlichting met lampjes die meekleuren met het beeld. We hebben Philips uiteraard gevraagd om een sample, maar helaas kon de fabrikant die voor dit artikel nog niet leveren.
In deze round-up bekijken we wel uitgebreid de drie overige QD-oledschermen die nu verkrijgbaar zijn, om te beginnen de Alienware AW3423DWF. Dells tweede QD-oledmonitor heeft geen Nvidia G-SYNC-scaler zoals het model zonder 'F', waarbij de volledig zwarte vormgeving er iets simpeler uitziet. Als enige van alle QD-oledmodellen die nu zijn aangekondigd, heeft het scherm een refreshrate die beperkt blijft tot 'slechts' 165Hz in plaats van 175Hz. Een prijs van ongeveer 1050 euro op het moment van schrijven maakt de AW3423DWF tot de goedkoopste van alle QD-oledmonitoren.
MSI's MEG 342C is van het trio in dit artikel het nieuwst. Op dit moment is hij nog niet eens te koop bij de aanbieders in onze Pricewatch. De adviesprijs van 1500 euro ligt hoger dan die van de andere schermen, maar MSI's eerste QD-oledscherm heeft dan ook een erg uitgebreide featureset. De al in januari 2022 aangekondigde Samsung Odyssey G8 OLED is begin 2023 eindelijk goed leverbaar. Samsung lijkt met de 1250 euro kostende monitor in te zetten op design en de combinatie van gaming en andere vormen van entertainment. De monitor draait dezelfde Tizen-software als de televisies van dit merk.