Analisten: van vijf grootste pc-bedrijven groeit alleen Apple

Van de vijf grootste pc-fabrikanten leverde alleen Apple in het afgelopen kwartaal meer pc's dan een jaar eerder. Lenovo, HP, Dell en ASUS leverden juist minder pc's, zeggen analistenbureaus Canalys en IDC. De daling was bij HP het grootst, met bijna 28 procent.

De wereldwijde pc-markt daalde in het afgelopen kwartaal met 15 tot 17,7 procent, zeggen Canalys en IDC. Volgens deze twee analistenbureaus werden er rond de veertien miljoen minder pc's geleverd dan in het derde kwartaal van vorig jaar. De twee bedrijven zeggen dat dit komt doordat consumenten en scholen minder pc's bestellen, deels door de stijgende inflatie. Ook bedrijven kopen minder pc's.

De analisten zeggen wel dat het aantal pc-leveringen nog steeds hoger is dan voor corona het geval was. Het aantal geleverde pc's daalde in het eerste kwartaal van dit jaar voor het eerst in twee jaar tijd. Canalys verwacht dat de daling ook in volgend jaar doorzet.

De enige leverancier van pc's die meer leverde dan een jaar eerder, was Apple. Volgens IDC leverde Apple 40 procent meer pc's, omdat het bedrijf pc's die het eigenlijk in het tweede kwartaal had willen leveren, in het derde kwartaal leverde. In het tweede kwartaal had Apple veel last van lockdowns in China.

Canalys is een stuk minder optimistisch over Apples groei en houdt het op een percentage van 1,7 procent. De cijfers kunnen verschillen doordat de twee analistenbureaus andere bronnen hebben en verschillende definities voor pc's aanhouden.

HP daalde volgens de twee analistenbureaus het meest. Dit bedrijf leverde in het afgelopen kwartaal 27,8 procent minder pc's dan een jaar eerder. In het derde kartaal van 2021 leverde deze fabrikant nog 17,6 miljoen pc's, in de afgelopen drie maanden was dit 12,7 miljoen pc's. Dell leverde zo'n twintig procent minder pc's. Lenovo en ASUS leverden 16 en 8 procent minder pc's.

Door Hayte Hugo

Redacteur

10-10-2022 • 16:53

124

Lees meer

Reacties (124)

124
120
47
3
0
44
Wijzig sortering
Het verschil tussen Apple en de andere merken is simpelweg Apple silicon. Het heeft hun merk versterkt.

- Het verschil tussen traditionele merken zoals HP/Dell/Asus en Apple is nog verder toegenomen. Mensen hebben graag iets uniek.
- Technisch is Apple silicon heel goed onthaald. Veel reviewers waren heel enthousiast over de prestaties, batterijduur etc.
- Iedereen is het eens: Ben je opzoek naar een nieuwe Mac? Als je tevreden was van uw vorige dan ga je de nieuwe lineup zeker kunnen smaken. Zo werkt mond aan mond reclame.

De cijfers lijken wel wat nuance nodig te hebben de omzet van Apple stijgt met 40% terwijl alle anderen dalen met -15% en -20%.
Het is inderdaad wat genuanceerder:
Zoals in het artikel wordt vermeld heeft het er veel mee te maken dat Apple in Q2 niet kon leveren. (ze kwamen zelfs niet voor in de top 5 toen) en een deel van deze leveringen uitgesteld heeft naar Q3 wat de cijfers in Q3 serieus oppompt.
Dus die cijfers (40% meer) zeggen op zich niks, je kan beter de som van Q2 en Q3 nemen en die vergelijken met de som over dezelfde kwartalen in 2021 om te vergelijken met andere fabrikanten.
In vergelijk de som Q2/Q3 2021 : 6156K + 7645K = 13801K
En als je terugrekent : in Q3 40% meer als in Q2 ofwel 5709K in Q2 of de som over Q2/Q3 2022 is 13702K. wat een heel lichte daling is t.o.v. 2021.
In vergelijk een stuk beter als de andere fabrikanten maar toch ook een stagnatie tot licht negatief en toch een relatief klein aandeel in de totale markt.
De komende cijfers in Q4 zullen meer duidelijkheid verschaffen.
Edit: de 40% slaat op groei van Q3 2022 t.o.v. Q2 2022, de 1,7% op groei van Q3 2022 t.o.v. Q3 2021, beiden weinig zeggend omwille van genoemde perikelen in Q2 2022.
correctie: zoals vermeld in het artikel is het sterk afhankelijk van de analistenbureaus en welke cijfers (soms verwachtingen) ze gebruiken, voor Q2 2022 was er bv een spreiding van 32%, vanaf 4500K tot 6000K (ging uiteindelijk meer naar de lagere kant), voor Q3 zien we dit ook weer (8000 - 10000K)

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 22 juli 2024 16:09]

Toch kunnen de nieuwe procs van Intel en AMD makkelijk meekomen met Apple. Maar het is voor Apple gebruikers zeker een goede stap in de juiste richting geweest ten aanzien van performance...
Intel en AMD kunnen er op laptop gebied qua efficiëntie volgens mij nog lang niet bij.

Bron 1
Bron 2

Hier vergelijken ze een i9 12900HK met een M1 Max. Ja, de performance is beter, maar daar hebben ze dan ook 3 keer zoveel stroom en warmte voor nodig. Zou me op de desktop niet zoveel bommen, maar als 't in een laptop moet passen heb ik liever een M1.

edit: Overigens is een M1 Max een SoC, dus dat is geheugen, GPU en nog wat zaken incluis. De Intel-tegenhanger is alleen een CPU.

[Reactie gewijzigd door nehal3m op 22 juli 2024 16:09]

De batterijduur is het grootste manco. Mijn HP laptop houdt het met geluk 6 uur vol voordat deze weer aan de lader moet. Dat is echt veel te weinig, zeker omdat ik geen zware programma’s gebruik, behalve soms Teams.
Desktop , waar thermals en stroomgebruik minder een rol spelen: ja

Laptops waar dat zeer belangrijk is: vind maar een cpu die gelijke prestaties heeft bij hetzelfde stroomgebruik/thermals.
Ook voor een desktop kies ik liever voor een energiezuinig model. In tijden van klimaatverandering lijkt me dat wel belangrijk.
Je kan altijd wel een x86 machine vinden die het op 1 punt beter doet dan een MacBook Pro, maar wat je niet gaat vinden is een machine die het over de hele breedte beter doet. De kracht van Apple is dat hun machines gewoon op elk punt tot de top behoren. Prestaties, accuduur, stilte, kwaliteit v/h scherm, bouwkwaliteit, gewicht, etc. etc.
De kracht van Apple is dat hun machines gewoon op elk punt tot de top behoren. Prestaties, accuduur, stilte, kwaliteit v/h scherm, bouwkwaliteit, gewicht, etc. etc.
... prijs ....
Prijs is iets wat boeit voor consumenten, veel minder relevant voor een pro laptop. De kosten van een laptop vallen in het niet bij wat de medewerker die ‘m moet gebruiken kost.
Ludieke is wel dat de meeste mensen met een macbook deze helemaal niet pro gebruiken en dikwijks prima met een chromebook of ipad met toesenbord uit de voeten zouden kunnen :Y) :+
En? De meeste mensen met een BMW zouden ook een Dacia kunnen rijden. De meeste mensen met racefiets zouden ook op een stadsfiets kunnen gaan, etc etc.
De prijs van een vergelijkbare Razer Blade 15 of Dell XPS 15 verschillen niet echt met een MacBook Pro 16”. Er zijn goedkopere laptops, alleen dan vergelijk je appels met peren.
Stilte niet hoor, hoor de Macjes hier altijd hard blazen terwijl mijn dikke Lenovo-brick wél voldoende ruimte heeft voor dikke grote koeling en dus ook onder hogere load lekker stil blijft.

Situatie: software-ontwikkelaar waar sommigen op Linux werken en anderen op een Macbook.
Ik heb hier een MacBook Pro M1 Max met 64GB. Ik zet 't ding toch regelmatig vrij hard aan het werk en hoor 'm echt nooit.

De x86 Macs waren wel lawaaiig vanwege de heethoofdjes van Intel.
Duurzaamheid van het scherm is wel zwaar onder nul. Flexgate al gaande vanaf 2016 en nog steeds komt dit voor.
Nou.. denk dat er niet zoveel mensen zich bezig houden met welke chip erin zit.

Ze kijken eerder naar hoe het toetsenbord typt. Laat dat nou net dramatisch zijn geweest bij Apple lange tijd.

Verder is de bouwkwaliteit. Van Apple top notch, vooral de touchpad.
Tegelijkertijd meerdere mensen die ik spreek dumpen Apple producten.
Omdat het veels te duur is.
Tegelijkertijd meerdere mensen die ik spreek dumpen Apple producten.
Omdat het veels te duur is.
Apple is enorm duur. En mogelijk onredelijk duur. Maar stel nu dat je al in de markt bent voor té dure laptops, telefoons, tablets. Dan is Apple niet eens veel duurder dan een dure Dell laptop. Of dan een dure Samsung telefoon. Misschien dat af en toe iemand wakker wordt en denkt verhip, ik koop een Windows/ Android /ChromeOS / anders en betaal duizend euro minder, maar die springt dan wel van het ene segment naar het andere.
Hangt er erg vanaf wat je bij Apple koopt. Voor de prijs van een entry-level Macbook Air heb jij geen andere aluminium laptop. De desktopcomputers daarentegen zijn vooral donders duur voor wat je krijgt, en als je voor extra's wilt gaan (meer RAM, opslag) betaal je bij Apple onredelijke prijzen.
Wat bedoel je? Je kunt voor 600-700 best een aluminium laptop kopen... Als je het wat degelijker wilt misschien 900 euro ofzo. Ja, de MacBook bouw kwaliteit is fantastisch, maar de 8gb ram en 128gb opslag is wel erg idioot weinig. Je moet wel een upgrade doen aan beiden. En dan ben je echt wel veel kwijt :/

Ik betaal het alsnog, maar dat het duur is, is gewoon een feit.
Ik heb laatst een hele fijne MacBook Air M1 gekocht. Als vervanger voor een Lenovo Windows laptop. Heb nog gezocht naar een alternatief met een net zo krachtige passief gekoelde processor. Niet kunnen vinden. Maar ik ben benieuwd wat jij er tegenover kan zetten en graag niet onredelijk duur.
Gewoon een aluminium model. Hoeft verder geen kleur te hebben.
Dus als ik het goed begrijp is een "fijne" laptop in jouw ogen een aluminium model. Specs maken blijkbaar totaal niet uit. Een Acer al rond 500 euro verkrijgbaar in alu :)
Dus als ik het goed begrijp is een "fijne" laptop in jouw ogen een aluminium model. Specs maken blijkbaar totaal niet uit. Een Acer al rond 500 euro verkrijgbaar in alu :)
Dat het geen plastic maar aluminium moet zijn is een van de vereisten. Maar de belangrijkste was “ Heb nog gezocht naar een alternatief met een net zo krachtige passief gekoelde processor.”
Over welke Acer van rond de 500 euro heb je het precies als je dan spreekt van een passief gekoelde en krachtige processor? Ik ben ze namelijk niet tegengekomen.
Apple vind dan kennelijk andere klanten die de vertrekkers vervangen.
Mensen die graag design op het bureau hebben...
Of mensen die graag een stabiel systeem hebben wat lang meegaat.
Windows is net zo stabiel...Ik heb met beide gewerkt. Beide hebben hun eigenaardigheden. Apple producten hebben wel 5 jaar updates. Apple heeft af en toe ook problemen in hun updates zitten hoor.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 16:09]

Uh nee, Windows is zeker niet zo stabiel als Macos. Mijn mac pro draait moeiteloos maandenlang aan een stuk door met 50+ browsertabs, photoshop, video editing en gaming. Dat lukt op zeker niet met een Windows pc.
Mijn windows bakken draaien anders al jaren mee zonder bsod's of crashes.
Ik heb hier geen enkel probleem met mijn Windows systeem welke gebruikt wordt voor zakelijke en prive doeleinden, waarbij deze soms weken achtereen aan staat. Daarbij is het niet het lichtste wat er gedraait wordt en wordt er regelmatig software geinstalleerd en verwijderd. :)
Hoor veel klachten over montery en iOS 16. Apple lijkt qua software de weg kwijt te zijn.
N=1 natuurlijk, maar ik moet zeggen dat ik de afgelopen jaren *minder* problemen met Windows ervaar dan met MacOS, ondanks overstap naar Windows 11.
De M1 had in het begin af en toe last van driverproblemen, het updaten van MacOS duurt erg lang en veroorzaakt relatief vaak problemen.

Zo was laatst na een update m'n hele git installatie kapot (die van Apple komt). Dan ben je wel even bezig voor je weer aan het werk kunt.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 16:09]

Die git van Apple loopt toch altijd al achter, dus die is bij mij al lang vervangen door de macports versie... wel af en toe wat ellende met gitk (die dan ook wel weer snel te verhelpen was), maar de cli heeft me nog nooit in de steek gelaten.
Anoniem: 420148 @Jay4710 oktober 2022 17:23
Prachtvoorbeeld waarom je anecdotes dus met een groot vat zout moet nemen. Argumenten met “vrienden van me” staan ver verwijderd van de realiteit en doet men geloven dat het de absolute waarheid is.
Ik zie bij de creatieve bedrijven dat Macbooks inmens populair zijn, maar qua workstation vrijwel iedereen op PC zit. Dat kan er misschien ook aan liggen dat Apple geen Nvidia kaarten ondersteund en een buitengewone prijzige en outdated MacPro heeft.
Hmm als je het al hebt dump je het niet lijkt me.
Niet meer opnieuw kopen wellicht?
Tja, dit artikel zegt iets anders. De wereld is wat groter dan jouw omgeving.

Ik heb al zo vaak gehoord dat er bij iemand in zijn omgeving iedereen stopte met iphones en overstapten op Androids, hoor ik ook al jaren.

Cijfers laten alleen nou niet een echte daling zien. Hangt dus van de omgeving af, denk ik.
Dit is uiteraard al vaak benadrukt, maar, voor velen telt de prijs minder mee dan overige facetten (esthetiek, gebruikservaring, imago) en.. wat is duur? Aanschaf duur? Zeker. TCO hoog? Nee, dat niet. Ik appel lekker verder :)
De werking in een professionele omgeving echter wel. Ik weet uit ervaring dat Apple wel eigenzinnig is en voor problemen kan zorgen. Een op Microsoft server gebaseerd systeem heeft met een Windows systeem minder problemen. Ook is het soms heel omslachtig bij Apple en bij Windows erg gemakkelijk. Als je Alles Apple hebt, zal dat op zich ook wel goed draaien natuurlijk maar mixt setups kan nog wel eens voor problemenzorgen/problemen geven.

Prijs telt voor een bedrijf zeker wel mee, zeker nu alles echt duurder begint te worden en/of je grote hoeveelheden moet aanschaffen. Ik zag dit weekend dat sommige producten al €200,- duurder waren geworden vanwege schaarste.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 16:09]

Ja is dat laatste zo? Ik implementeer al jaren cloud software en heb dus genoeg aan een simpele laptop. Toch waren mijn laptops nooit onder de 1000-1500 euro. Ik doe er dan wel 5 jaar mee.

Het bedrijf waar ik werk staat overigens niet perse bekend als eentje die geld over de balk gooit dus kan me voorstellen dat het niet het enige bedrijf is waar het zo gaat.
Grotere bedrijven kiezen vaak voor de pro modellen, die wat steviger zijn en ook wat duurder. Ze moeten de cyclus meegaan...Toch wordt er echt wel naar budgetten gekeken hoor, tegenwoordig. De prijzen van sommige apparatuur stijgt snel...
Heb zowel macOS als Linux en voor mij geen issues. Op beide systemen heb ik een VPN client, dezelfde software,...
Je hebt dus niet grote bedrijfsmatige systemen draaien... ;)

Dan kom je nog wel eens kinkjes in de kabel tegen.

Apple en Windows bijten elkaar nog wel eens en soms omslachtig om het draaiende te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 16:09]

Je hebt dus niet grote bedrijfsmatige systemen draaien... ;)
Of hij heeft ze niet op windows draaien natuurlijk. Volgens mij zijn er minder kinkjes tussen de MacOS en Linux wereld.

Er is meer aan grote bedrijfsmatige systemen in de wereld dan MS Active Directory en Office365
No shit sherlock.

Ligt er maar net aan wat je bedrijfsmatig gebruikt.
De werking in een professionele omgeving echter wel. Ik weet uit ervaring dat Apple wel eigenzinnig is en voor problemen kan zorgen. Een op Microsoft server gebaseerd systeem heeft met een Windows systeem minder problemen. Ook is het soms heel omslachtig bij Apple en bij Windows erg gemakkelijk. Als je Alles Apple hebt, zal dat op zich ook wel goed draaien natuurlijk maar mixt setups kan nog wel eens voor problemenzorgen/problemen geven.
Steeds meer bedrijven werken met op Linux gebaseerde servers, en dat werkt juist slecht samen met Windows. MacOS daarentegen werkt daar erg makkelijk mee samen, omdat het systeem gebaseerd is op FreeBSD en Unix-compatible is. High-end Linux laptops zijn net zo duur als Macbooks en hebben over het algemeen meer problemen met drivers en slechtere ondersteuning. Veel bedrijven die met op Linux gebaseerde servers werken kiezen daarom voor Macbooks.
Prijs telt voor een bedrijf zeker wel mee, zeker nu alles echt duurder begint te worden en/of je grote hoeveelheden moet aanschaffen. Ik zag dit weekend dat sommige producten al €200,- duurder waren geworden vanwege schaarste.
Een laptop is vaak een klein deel van de salaris kosten van een werknemer, zeker als deze er 5 jaar mee doet. Een verschil van een paar honderd euro is voor veel bedrijven insignificant.
Windows integreert Linux verregaand dus dat zal wel beter worden. Het gaat hier meestal om Windows vs Apple. Linux heeft zeker ook goede kanten. Voor elk bedrijf een eigen keuze aan hardware.
WSL heeft zeker erg geholpen, maar het is nog steeds een emulatielaag die niet geïntegreerd is met het daadwerkelijke systeem. Hierdoor loop je vaak tegen rare problemen aan die je op MacOS en Linux niet hebt. Windows zit daardoor nog steeds op een verre derde plaats als het komt om Linux ondersteuning en integratie met Linux servers.
Dat zal ook wel zo blijven denk ik. Microsoft heeft liever dat alles op Microsoft software draait, server en clients.
N=1, ik heb nog nooit gehoord van iemand die zijn apple producten dumpte. Bij ons op de zaak hebben ze juist extra geïnvesteerd in apple hardware.
Wat voegt een zo vage niet onderbouwde reactie toe aan deze post?
Een meer inhoudelijke reactie zou fijn zijn.
Tegelijkertijd meerdere mensen die ik spreek dumpen Apple producten.
Omdat het veels te duur is.
Nieuw kost een iPhone ook behoorlijk wat geld maar als je weet waar je op moet letten kan je voor een nette prijs een tweedehands exemplaar kopen van een generatie of twee, drie oud.

Je hebt dan nog altijd een behoorlijk snelle en courante iPhone met nog jaren aan updates op iOS.
ik denk dat Apple aandelen nog wel dalen met 20-35%
ook Tesla zou denk nog flink kunnen dalen
dit kan nog wel pittig worden voor de s&p500
Apple is enorm winstgevend, dus dat denk ik niet. Tesla geef ik je gelijk in. Dat zeggen analysten ook.
Tesla zou volgens de huidige koers 4x zoveel waard zijn als marktleider Toyota. Dan weet je wel hoe laat het is.
Twee dingen: de aandelen die je noemt zitten in de NASDAQ en niet in de S&P-500. Verder , als je dat soort claims maakt dan mag daar ook wel serieuze onderbouwing bij. Anders ben je inderdaad echt aan het kakelen zoals je zelf hieronder aangeeft.
ik gaf het toch aan 🙃
weet niet heel veel van de beurs af, bedankt voor de heads up 👍
Komt dit ook niet doordat Apple de enige leverancier van (logischerwijs) Apple's is en de rest van de machines (Windows/Linux) dus verspreid over meerdere fabrikanten?
Het kan zijn dat de Windows PCs groei alleen buiten de grootste bedrijven valt. Nog steeds slecht nieuws voor de grote jongens.
Ik denk dat het ook komt omdat nog velen op Windows 10 draaien. Als iedereen in 2025 straks echt over moet naar Windows 11/12 dan groeit die markt ook weer. Lang niet iedereen op een Windows systeem is al over... Apple heeft wel alweer nieuwe producten gelanceerd, die nu wel meehelpen met de groei.

In Nederland is Apple niet zo heel groot. In sommige branches, Zoals design/DTP e.d. is Apple nog wel redelijk populair. Echter is hier ook een kentering aan de gang.
Ik zie om mij heen helemaal geen kentering, integendeel zelfs. Grootste probleem is dat er weinig cijfers zijn om te zien wat er nou objectief gebeurt.
Bij DTP wel, daar was Apple echt sterk vertegenwoordigd maar tegenwoordig niet meer. Daar draaien ook erg veel Windows machines met Adobe producten. Dat is allang geen Apple exclusive meer.

Wat ik bedrijfsmatig tegen kom is de meerderheid windows machines en Apple gewoon minder.
Die ommezwaai heb ik afgelopen 15 jaar ook zien gebeuren in Nederland. De grafische klanten waar ik kwam was een hele grote afname te zien qua Apple computers (uiteraard niet de telefoons).
Microsoft en fonts blijft een probleem. Neem van mij aan dat apple nog steeds als de dtp (epp) merk gezien wordt.

Grafisch blijft apple de leider…
Welke problemen ondervind je dan met fonts? Ik heb nauwelijks problemen. Ik draai wel font beheer software.
Ik vermoed juist dat 'computerwerk' in brede zin steeds meer OS-agnostisch uit te voeren is. De Chromebook doet het voor studenten en scholieren vrij oke;
Veel applicaties op helpdesks etc zijn browser-gebaseerd, maakt geen drol meer uit wat de client OS is;
Mobiele apps en de hele mobiele experience zijn zo sterk dat je veel werk net zo goed of beter op mobiel kan doen. Als voorbeeld een MKB'er die het gemakkelijker vindt om haar betalingen op de telefoon te doen dan via desktop-browser.
Voor thuis maakt het allemaal weinig meer uit, is mijn ervaring. Ikzelf gebruik prive al veel minder vaak Office-programma's.
Wij zijn weer van Chromebooks afgestapt vanwege te veel wennen voor gebruikers. Te lastig wordt er gezegd. Bij ons juist erg veel Office, je wilt niet weten hoeveel papier er dagelijks doorgejaagd wordt.

Er komt inderdaad steeds meer in de "CLOUD".
Chromebook kan Microsoft Office niet draaien. Je hebt wat alternatieven maar die halen het er niet bij.

Toch ook nog wel scholen die zeggen geen Chromebook voor school, merk ik. Sommige opleidingen stellen bepaalde eisen aan een laptop.

Sommige types Chromebooks kunnen als extra ook Linux draaien, overigens.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 16:09]

Kan een Chromebook niet MS Office applicaties in de browser draaien? Dat lukt bijvoorbeeld met Linux.
Zoals eerder gezegd gaan Linux, ChromeOS, Windows en MacOS, steeds meer op elkaar lijken. Uiteraard is er specifieke software die alleen voor sommige OS'en wordt ontwikkeld, maar voor office gebruik moet elk OS gewoon goed te doen zijn.
Browser office is niet de complete applicatie met alle features?
We gebruiken wel meer dan alleen Office...Veel meer.
Ik denk juist dat de PC sales de afgelopen 2.5 jaar onnatuurlijk hoog waren, heel veel bedrijven zijn 'thuis' gaan werken en de vraag naar laptops was enorm. Iedereen is ondertussen al (vroegtijdig) voorzien van nieuwe machines.
Dit geldt dan natuurlijk ook voor Apple, toch stijgt deze nog en de anderen niet of nauwelijks. Ik denk dat dat vooral komt door de markt in Amerika, waar de markt voor Apple sterk en erg groot is. Europa is meer Windows minded.
Het percentage Apple is altijd relatief laag geweest en juist de overgang van Intel naar M1/M2 zorgde er voor dat verschillende bedrijven niet direct voor de nieuwe Macs ging. Voornamelijk ivm software compatibility en beheer mogelijkheden. Dus geen artificial hoge verkopen voor Apple de afgelopen 2 jaar, daarmee dus normale groei, ipv. een enorme bump.
Bij Apple groeit het gestaag, bij Windows machines was het een enorme bump...Alles normaliseert nu weer.
Dat maakt voor de procentuele stijging of daling helemaal niks uit.
Wellicht wel als je in acht neemt dat jouw software exclusief op je hardware draait. Apple Music en Apple TV+ uitgezonderd.
omdat windows PCs voor particulieren maar voor een deel verkocht wordt worden door merken, en zowel winkels als particulieren PCs uit onderdelen in elkaar zetten. En dat kun je niet bij Apple. De windows markt voor volledige apparatenb is meer een laptop markt. PCs voor bedrijven zullen denk ik eens in de 5-6 jaar hun PCs vervangen, en sowieso vaker op laptops overgaan (overogens speculatie van mijn kant, kan het niet bewijzen)

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 22 juli 2024 16:09]

Is denk ik ook niet zo gek. De afgelopen paar jaar hebben bedrijven flink wat investeringen gedaan om mensen thuis te kunnen laten werken. Sinds dit jaar gaan de meeste bedrijven alweer een beetje terug naar het "oude werken" en dan zijn die investeringen niet meer zo erg nodig.
Er zijn bij ons erg veel desktops vervangen voor laptops afgelopen tijd.

Ook zouden nieuwe leveringen erg veel vertraging op lopen.
Zijn dat geen vertekende cijfers omdat ze in begin COVID mega-aantallen hebben verkocht voor de thuiswerkers en ze nu weer in het normale patroon zijn gevallen?
Canalys is een stuk minder optimistisch over Apples groei en houdt het op een percentage van 1,7 procent. De cijfers kunnen verschillen doordat de twee analistenbureaus andere bronnen hebben en verschillende definities voor pc's aanhouden.
Apple heeft nog behoorlijk wat in de pijpleiding zitten op dit gebied.

Nieuwe Mac Pro, Mac Mini's, 27" iMacs.

Dus als die er allemaal zijn voor Q3 volgend jaar verwacht ik juist nog wel meer groei.
Het valt mij nog mee, want van de meeste laptops die ik op mijn werk ter reparatie krijg aangeboden, zijn de meeste al meer dan 5 jaar oud, vaak zelfs nog wat ouder.

Maar ik kan deze mensen geen ongelijk geven, want zoals het nog lekker werkt, waarom zou je dan een nieuwe kopen?
De meeste laptops uit 2012 (3e generatie core-i processoren) werken zelfs nog zeer behoorlijk icm een ssd'tje, misschien iets meer ram en eventueel een nieuwe accu.

Ook is op werkgebied een hele omslag gemaakt, veel bedrijven bieden nu de optie aan om in plaats van een ''onhandige laptop'', een tablet of mooie telefoon van de zaak te gebruiken.

Bij zorgbedrijven die wij als klant hebben, zie ik zelfs nog dat alleen laptops worden uitgedeeld aan de wat hoger geplaatste werknemers.
De rest moet (soms wel eventjes 50 kilometer rijden) naar het hoofdkantoor in de regio of alle werkzaamheden op redelijk verouderde en trage smartphones uitvoeren die vastlopen bij het typen van iets te lange verslagen.

Maar binnenkort zal de verkoop van laptops en pc's nog wel flink stijgen doordat windows 10 niet meer wordt ondersteund en officieel heel veel systemen niet meer op windows 11 kunnen draaien.

Dit baart mij wel zorgen vanwege de grote bergen e-waste, maar dat is denk ik meer een verhaal voor bij een ander artikel. ;)
"Maar binnenkort zal de verkoop van laptops en pc's nog wel flink stijgen doordat windows 10 niet meer wordt ondersteund en officieel heel veel systemen niet meer op windows 11 kunnen draaien."

Precies, die stijging komt nog wel rond mei 2025...Iedereen is nog lang niet over op Windows 11,eventueel straks 12.

Vanwege compaitibiliteit ook nog geen upgrades naar windows 11.
Maar binnenkort zal de verkoop van laptops en pc's nog wel flink stijgen doordat windows 10 niet meer wordt ondersteund en officieel heel veel systemen niet meer op windows 11 kunnen draaien.
Inmiddels zijn er toch wel genoeg manieren om Windows 11 toch te kunnen installeren op een 'niet' compatibel systeem. Plus dat er altijd natuurlijk nog een ander alternatief bestaat als Linux wat ook wel steeds gebruikersvriendelijker geworden is.
Er zijn varianten die steeds meer op Windows beginnen te lijken...
Klopt, daarvoor dat ik ook Linux steeds meer als een goed alternatief zie voor Windows.
Van sommige Windows software is nog geen Linux variant. Dat maakt het bedrijfsmatig wat lastiger. Voor thuis is het een prima alternatief en veel Linux op webservers.
Van sommige Windows software is nog geen Linux variant.
Klopt, de rede dat ik met Windows moet blijven werken is b.v. Adobe Premiere Pro waarvan voor zover mij bekend is geen Linux variant is. Er zijn wel alternatieven voor video-editing maar dat vergt mij teveel tijd om dan helemaal om te schakelen.
Lenovo, HP, Dell en ASUS
Niet verwonderlijk toch?

Lenovo zette SuperFish-malware op haar apparatuur dus is het een wonder dat die nog niet failliet is.

Dell deed een vergelijkbare oeps.

Sowieso bij elke OEM-apparaat die ik zelf had of "moest onderhouden" was wel één of meerdere mankementen mee of zat er een onlogische keuze in de samenstelling van de hardware.

Het is wegwerp-apparatuur dat een paar jaar te gebruiken valt, en dan kon het op de e-waste berg.

Apple is het enige bedrijf waarvan de hardware enigzins waardevast is. Of was, doordat Apple is overgestapt naar ARM-only.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 22 juli 2024 16:09]

[...]
Niet verwonderlijk toch?

Lenovo zette SuperFish-malware op haar apparatuur dus is het een wonder dat die nog niet failliet is.

Dell deed een vergelijkbare oeps.
Dat was in 2015. Dat is in deze wereld bijna antiek nieuws.
Dan kan je het ook wel gaan hebben over dat Apple een keer bijna failliet was 1n 1997 en gered moest worden door MicroSoft
Microsoft had veel Apple aandelen en andersom. Die rivaliteit was alleen in de media. Ze hadden allemaal aandelen van elkaar.
Wrong. Microsoft had voor 100 miljoen dollar belang genomen in apple, dit was rond 2000
Ik heb in de afgelopen 12 jaar 2 laptops gehad, 2 van HP, waarvan de eerste 7 jaar lang, de tweede 5 jaar. Nu een Dell. Het gaat hier wel om professionele laptops die in prijs vergelijkbaar is met een macBook.

Wegwerp apparatuur? Apple heeft in ieder geval een evangelist erbij, dat is duidelijk ;)
De meeste grote bedrijven hebben een bepaalde cyclus van vervangen. Als de apparatuur dat gewoon zonder problemen kan volhouden is er toch niets aan de hand?!

Bij Apple heb je na 5 jaar ook geen(professionele) ondersteuning/updates/upgrades meer.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 16:09]

Wat heeft waardevastheid met ARM te maken?
Wat heeft waardevastheid met ARM te maken?
Stel ik wil NU een Apple apparaat.
- Een nieuwe is boven mijn budget.
- Maar ik wil wel de nieuwste versies van de applicaties voor MacOSX draaien.
- En ik wil er zo lang mogelijk mee doen. Alle functionaliteiten gebruiken.

Heb ik dan mijn geld goed besteed als ik een tweedehands Apple apparaat met Intel CPU koop?
Nee dus.
Met een Windows/Linux laptop of computer kun je alleen voor Android Apps builden, geen iOS apps. Met een Apple kun je voor zowel iOS als voor Android apps builden. Dat is proffesioneel gezien ook één van de redenen waarom app bouwers voor een Apple gaan.

Wij hadden dat vroeger ook, dat we lokaal de apps voor iOS moesten bouwen. Gelukkig kun je tegenwoordig ook Microsoft-hosted macOS agents in Azure Pipelines gebruiken. Zijn we daar in ieder geval van af. Maar voor de rest moet je wel een Apple hebben om voor iOS te ontwikkelen jammer genoeg.
Ik denk dat het wel terecht zou zijn om Microsoft er bij te tellen als een PC-bedrijf met zijn Surface producten lijn. De Surface Pro, Go, Studio draaien namelijk allemaal met een volledig desktop OS er op.
Als Microsoft als een PC bedrijf was meegenomen door het analistenbureau in dit onderzoek zou het dan misschien niet bovenaan hebben gestaan?
Het is leuk spul wat Microsoft maakt, maar ik denk niet dat de Surface hardware het in aantallen kan redden tegenover Apple, HP, Lenovo en Dell. Dan zullen ze echt wel flink aan de bak moeten om marktaandeel te winnen.
Microsoft zal ongetwijfeld afgelopen kwartaal meer surface producten hebben geleverd dan zelfde kwartaal een jaar eerder.

Omdat de nieuwe Surface Go 3 en Surface Pro 8 pas uit kwamen in de US in Q4 2021 en in NL in Q1 2022. Daarom zullen ze nu in het afgelopen kwartaal meer hebben verkocht dan het zelfde kwartaal een jaar eerder.

Echter veranderd dat nog niet het feit dat MS niet in de top 5 staat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.