Pc-leveringen zijn voor tweede kwartaal op rij gestegen door thuiswerken

De pc-leveringen zijn in het derde kwartaal van 2020 met 3,6 tot 14,6 procent gestegen, zeggen drie verschillende onderzoeksbureaus. Vooral Acer profiteert van de stijging, al blijft Lenovo absoluut gezien het meest verkopen.

Onderzoeksbureau Canalys schrijft dat de wereldwijde pc-leveringen in het derde kwartaal met 12,7 procent is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is volgens het bedrijf de hoogste stijging in tien jaar tijd. Dat komt voor een deel door laptops, waarvan er in het afgelopen kwartaal 64,6 miljoen stuks zijn geleverd. Het aantal geleverde desktopcomputers en -workstations daalde wel, met 26 procent. Net als het tweede kwartaal, wordt het toenemende thuiswerken als hoofdreden genoemd voor de stijging van het aantal pc-leveringen. Bedrijven zouden steeds meer mensen en bedrijven investeren in thuiswerken op de lange termijn.

Koploper blijft bij Canalys Lenovo, met 19.270.000 geleverde pc's. Daarmee heeft het bijna een kwart van de markt in handen. Daarna volgt HP, met 18.660.000 geleverde pc's. Grootste stijger is volgens Canalys Acer, met 15 procent meer leveringen in vergelijking met het derde kwartaal van 2019. Acer leverde het afgelopen kwartaal 5.638.000 pc's. De enige daler op de Canalys-lijst is Dell, dat een half procent minder pc's wist te leveren.

Bedrijf Q3 leveringen x1000 Marktaandeel Groei
Lenovo 19.270 24,3% 11,4%
HP 18.660 23,6% 11,9%
Dell 11.989 15,1% -0,5%
Apple 6372 8,1% 13,2%
Acer 5638 7,1% 15%
Rest 17.277 21,8% 25,8%
Totaal 79.207 100% 12,7%

IDC meldt de grootste stijging in het aantal geleverde pc's, met 14,6 procent. Volgens het bureau had de stijging nog hoger kunnen liggen, ware het niet dat er componenttekorten waren. Er was onder meer een tekort aan processoren en panelen. IDC verwacht niet dat deze tekorten snel opgelost zullen worden en denkt dat de leveranciers nog tot 2021 een backlog zullen hebben. Opvallend aan de IDC-cijfers is dat Apple volgens het bureau de meeste winst heeft behaald, met een stijging van 38,9 procent naar 6,89 miljoen leveringen.

Bedrijf Q3 leveringen x1000 Marktaandeel Groei
Lenovo 19.272 23,7% 11,3%
HP 18.690 23% 11,2%
Dell 11.996 14,8% -0,8%
Apple 6890 8,5% 38,9%
Acer 6005 7,4% 29,3%
Rest 18.419 22,7% 29,3%
Totaal 81.272 100% 14,6%

Gartner noteert de kleinste stijging in het aantal geleverde pc's, met 3,6 procent. Wel zegt het bureau dat het de grootste vraag naar consumenten-pc's in vijf jaar tijd heeft gezien. Door deze vraag zijn er volgens Gartner leveringsproblemen ontstaan als het gaat om onder meer panelen, zoals ook IDC beschrijft. Bedrijven waren in het derde kwartaal wat voorzichtiger, stelt Gartner, al werden er nog steeds veel pc's gekocht om te kunnen thuiswerken. Hoewel Chromebooks niet worden meegenomen in de pc-cijfers van Gartner, merkte het bedrijf wel op dat de leveringen hiervan met ongeveer 90 procent zijn gestegen in een jaar tijd.

Opvallend aan de Gartner-cijfers is dat het verschil tussen koploper Lenovo en HP groter is dan bij de andere onderzoeksbureaus. Bij Gartner gaat het om ruim vier procentpunt, terwijl het verschil bij de andere bureaus niet eens één procentpunt is. Verder is Dell volgens Gartner meer gekrompen, met bijna vijf procent krimp.

Bedrijf Q3 leveringen x1000 Marktaandeel Groei
Lenovo 18.310 25,7% 8,3%
HP 15.447 21,6% 0,7%
Dell 10.827 15,2% -4,6%
Apple 5513 7,7% 7,3%
Acer 5085 7,1% 29,5%
ASUS 4747 6,7% 12,9%
Rest 11.448 16% -4,7%
Totaal 71.377 100% 3,6%

Het verschil in de cijfers van de drie onderzoeksbureaus komt onder meer door een verschil in definities. Zo verstaat Gartner onder pc's desktops, notebooks en apparaten als de Microsoft Surface. Apparaten als Chromebooks en iPads zijn volgens het bureau weer geen pc's. Canalys noemt tablets geen pc's, maar Chromebooks wel. IDC ziet pc's als desktops, notebooks en werkstations, maar tablets en servers niet. Daarnaast gaat het bij de drie bureaus om voorlopige resultaten.

Door Hayte Hugo

Redacteur

13-10-2020 • 11:04

63 Linkedin

Lees meer

Reacties (63)

Wijzig sortering
PC en laptop leveringen zijn zo erg gestegen zelfs dat er leveringsproblemen zijn... de hele zakelijke markt wordt momenteel leeggekocht waardoor grote fabrikanten zoals Dell en HP hebben aangegeven lange levertijden te hebben waardoor bestellingen van desktops en laptops deze maand gedaan wss nog voor het einde van het jaar kunnen worden geleverd, alles na oktober wordt zeer wss pas 2021.
Met andere woorden: Er is geen "post-PC"-tijdperk. En de PC / laptop is nog lang niet dood in vergelijking tot de telefoon of de tablet. Zodra mensen *echt werk* moeten doen, vallen ze terug op de 'ouderwetse' laptop, of een computer.

Het post-PC-tijdperk is alleen een ding voor consumenten. De computer gaat simpelweg weer terug naar waar hij begonnen is, en waar hij thuishoort. Je hebt een computer als je deze:

- nodig hebt om je werk te doen
- simpleweg de performance nodig hebt of de software die erop draait
- nodig hebt om je hobby uit te oefenen (digitale fotografie / video)
- wil gebruiken om mee te hobbyen (programmeren, etc)

Etc... de computer gaat terug naar het punt waarop mensen er een hebben omdat ze hem nodig hebben, of willen hebben, niet omdat ze hem _moeten_ hebben. De Nr. 1 computeractiviteit van de normale thuisgebruiker, het internet bezoeken, kan ook vanaf een tablet of een telefoon. De Nr. 1 van de zakelijke gebruiker c.q. hobbyist, *werk verzetten* kan op een tablet of telefoon nog maar zeer beperkt.

Totdat telefoons zo krachtig worden dat ze in een dock een complete laptop of computer kunnen vervangen, zal de laptop / computer niet uitsterven. En zelfs DAN zijn er nog mensen die simpelweg de performance van het grotere apparaat nodig hebben.

Ik ben er niet rouwig om dat de computer uit de huishoudens aan het verdwijnen is. Het apparaat is veel te complex voor een groep mensen die niet geïnteresseerd is in het gebruik of het onderhoud ervan, waardoor er fouten worden gemaakt en het onderhoud op vrienden of familie neerkomt. Gelukkig heb ik 15 jaar geleden toen ik full time ging werken tegen mijn klanten gezegd dat ik nog één onderhoudsronde zou doen, en er dan mee zou kappen.

De enige computer die ik nog onderhoud is die van mijn moeder (omdat een tablet cq telefoon voor haar te klein is om haar internet-zaken mee te doen). Omdat die computer effectief enkel Firefox draait, is het onderhoud ervan triviaal.
Volgens mij is het niet de performance die het dock gebeuren tegenhoud maar de software. Dezelfde software op zowel telefoon als desktop gebruiken is niet heel ideaal. Misschien als Windows Phone was aangeslagen, of straks met een hypervisor die ook Android draait, maar de software is er nog niet. Hardware wel.
De nieuwste iPhone zal immers menig low-end laptop achter zich laten.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 13 oktober 2020 15:04]

Precies dit.

Zodra x86/x64 apps 'zo goed als native' kunnen draaien op willekeurige smartphones (met evt. een goeie cross-compiler/vertolker) zal je zien dat het net zo handig is om gewoon smartphones met docks te gebruiken.

Al denk ik dat adoptie wel lang zal duren op de zakelijke markt gezien daar IT een erg langzame uitbesteed post is en mensen makkelijk met 5 tot 10 jaar oude workstations blijven werken tot ze eens hard genoeg klagen bij de IT afdeling dat het ding letterlijk 5 minuten erover doet om een Excel bestand te openen. :+
Telefoon in een dock lijkt mij nog steeds een logische volgende stap.
Je hebt wel gelijk al geef je laatste alsnog een reden op waarom mensen toch een complete PC nodig zouden hebben terwijl ze eigenlijk er niet mee 'werken'. De leesbaarheid van tablet en telefoons is een stuk minder vanwege de beperkte grootte. En een XXL tablet is toch niet meteen heel handig...

Daarnaast is er nog een reden om een PC te hebben, namelijk de HTPC - al valt dat misschien wat onder hobby. En omdat TV's tegenwoordig ook smart zijn zakt de HTPC wel steeds meer weg.

Browsen gaat wat mij betreft overigens op een 'echte' PC een stuk beter dan op tablets/telefoons. Maar dat is vooral omdat een keyboard altijd sneller/handiger is dan een touch-keyboard.
Omdat jij vind dat er aan computers te veel onderhoud zit, moeten de meeste gewone consumenten maar een tablet of telefoon gebruiken om te internetten.
Los van het onderhoud, wat er wel of niet noodzakelijk is, is het schermgrootte en geluidskwaliteit een reden om voor een desktop te kiezen.

Een film, voetbal wedstrijd, formule 1 race kijk je liever op een tv ipv een laptop, lijkt mij.
Omdat jij vind dat er aan computers te veel onderhoud zit, moeten de meeste gewone consumenten maar een tablet of telefoon gebruiken om te internetten.
Zeg ik niet. *MIJN* PC heeft niet meer onderhoud nodig dan een half uur per maand hier en daar een programma of driver updaten en wat temp-files weggooien, of een nieuwe Windows-update installeren.

De meeste mensen vinden dat echter al "veel onderhoud", of snappen niet hoe/wat/waarom ze dat soort dingen moeten doen, dus stellen ze het een jaar uit. Uiteindelijk gaat er iets fout, en dan is die "stomme PC weer stuk".

Net zoals je ook mensen hebt die constant problemen hebben met hun auto, omdat ze een 10 jaar oud tweedehands barrel kopen (= low-end PC met vage onderdelen) en er dan weinig of niks aan doen qua onderhoud.
Een van de reden dat ik aan mensen zoals jouw moeder tegenwoordig een chromebook aanraad. want eenvoudig in gebruik, automatische updates, goede beveiliging. En dus zeer geschikt voor eenvoudige gebruikers wanneer telefoon/tablet een te klein scherm hebben, of toetsenbord handig is.
Lenovo heeft al ook sinds het begin van de Corona crisis behoorlijke leveringsproblemen, maar Lenovo had voor Corona soms al moeite met leveringen doordat Intel niet genoeg chips kon bakken. Liep begin dit jaar (eind vorig jaar) soms al op tot meerdere weken. Sinds enkele maanden hebben ze Ryzen toegevoegd aan hun line-up en de leveringsproblemen zijn sindsdien eigenlijk voorbij.

Volgens mij zetten Dell en HP wat minder hard in op AMD en blijven ze misschien daarom kampen met leveringsproblemen. Verklaart misschien ook wel waarom Lenovo bovenaan staat.
De leveringen van de CPU's ligt het momenteel niet aan, dat is wel weer redelijk op niveau... leveringen van servers e.d. waren ook tijden lang problemen mee ivm tekort aan cpu's, nu niet meer. Het is echt de toename in aantallen van laptops, een aantal weken geleden had onze leverancier nog genoeg voorraad en in 2 weken tijd is alles opgekocht. Ook waren levertijden van BTO's 2/3 weken... nu 2 maanden.

Overigens heeft HP sinds kort voor zakelijke lijnen ook AMD systemen beschikbaar... maar ook die zijn niet leverbaar.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 13 oktober 2020 12:51]

Onze hofleverancier is Lenovo, we hebben ook wat HP, Dells, Chromebooks en nog wat spul. Mijn ervaring zit eigenlijk alleen bij Lenovo.

Mijn ervaring met Lenovo is dat we ~rond de jaarwisseling een levertijd hadden die soms op liep tot enkele weken, tot wel 2 maanden in het begin van de corona. Terwijl de afgelopen ~1-2 maanden de bestellingen meestal wel binnen een week binnen zijn. Het minder worden van de levertijd lijkt samen te vallen sinds dat ze Ryzens zijn gaan aanbieden.
Ik vraag me af waarom Dell aan het zakken is.
Als ik een goeie gok mag wagen, is het de aftersale behandeling.
Pijnlijke garantie behandelingen, slecht en onbeweegbaar support, lange levertijden.

Een soort middelvinger houding?
Heb zakelijk te maken met Dell maar ik merk niks van die houding.
Je moet wel de juiste contracten hebben afgesloten maar dan gaat het allemaal relatief soepel.
En weing problemen met dells. Levertijden zijn logisch want iedereen wil nu laptops ivm thuiswerken maar ze doen hun best om toch de laptops bij ons te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Cybermage op 13 oktober 2020 11:28]

Heb zakelijk te maken met Dell...
Ik denk dat daar het antwoord ligt. Mensen kopen particulier nu machines, en dan kom je sneller uit bij andere merken dan Dell. Je ziet hier ook dat de merken die scherper geprijst zijn ook harder stijgen (e.g. Acer).
[...]


Mensen kopen particulier nu machines...
Je koopt toch niet particulier een machine, omdat je moet thuiswerken? Ik zou juist verwachten dat er veel zakelijke laptops gekocht worden.
Ik denk beide. Veel bedrijven hebben nu bergen extra laptops nodig voor hun medewerkers. Het is geen issue als mensen even prive hun mailchecken via de browser, maar prive dingen installeren is voor het gros van de bedrijven een absolute no-no. Dus mensen ervaren een werklaptop, kunnen amper de deur uit en kopen ook een prive laptop.

Lenovo doet het in het prive segment vermoed ik een heel stuk beter dan bv. Dell, maar een Dell en HP zijn heer en meester op het zakelijke vlak.

Lenovo bied vlot nieuwe hardware aan tegen relatief lage prijzen, ik heb deze maand bv. twee Lenovo laptops gekocht prive omdat deze als een van de weinige de nieuwe AMD mobile cpus kon leveren (4500U), daarnaast modellen aanbood waarbij ik het geheugen en de storage kon upgraden, allemaal tegen een relatief lage prijs.

Zakelijk kiezen veel bedrijven standaard voor Dell/HP ivm. zakelijke features/support. Zo wil men nu bepaalde zakelijke modellen hebben die slecht tot niet leverbaar zijn tot het einde van het jaar. Kijk bv. naar MS secured-core, de link naar de Lenovo pagina geeft een 404... HP en Dell hebben een redelijke selectie modellen (Lenovo stond een aantal weken/maanden geleden geheel niet op die pagina).

Bij Asus zie ik ook tekorten voor bv. de AMD 4800U cpus, had afgelopen maand prive een PN50 gekocht, een paar weken later (na wat test werk) wilde ik er nog eentje aanschaffen voor zakelijk gebruik, nergens leverbaar.
Ja maar het kan ook zijn dat het bedrijf een premie geeft als jij zelf thuis je eigen desktop hebt. Ik ken bedrijven die geen pc geven, maar je maandelijks of jaarlijks een budget krijgt om te spenderen. Dan koop je wat je wilt. Dan hoef je ook geen 2 machines te hebben. Net hetzelfde als met een bedrijfswage. ok in België is dat een pak anders dan in NL. Maar ik had net een nieuwe wagen privé gekocht, veranderde van werk en kreeg daar een mercedes of bmw met airco en radio. Nu die mag je houden, had dan wel een dagvergoeding per kilometer en dan nog een tankkaart er bovenop. Mijn verzekering, taksen, onderhoud van die wagen waren betaald etc en had zelfs nog wat over.

Nu dit budget is aaantrekkelijk in België, in Nederland weet ik niet als er zo een regeling bestaat en of die al dan niet aantrekkelijk is. De "rommel" waar je vaak mee moet werken is dikwijls inferieur aan wat je thuis staan hebt. In elk geval toch voor de meeste tweakers (ga ik toch van uit). Ik heb nog nooit op een werkplek iets gehad dat kon typen aan mijn machine thuis. En ik werk als cto/programmeur. Sommige krijgen dit wel, maar bij vele bedrijven is dit gewoon ondermaats. Nuja ik lig er niet wakker van, als iets langer duurt, dan heb je daar zelf voor gekozen. En bij de overheid is het al zeker huilen met de pet op.
Geen idee hoe dat gemiddeld is, maar ik heb een nette HP ZBook CAD-laptop met 2x25" 2560x1440 monitors van mijn werkgever gekregen en mag deze ook mee naar huis nemen nu ik thuis moet werken (heb ook de bureaustoel meegenomen). Mijn eigen laptop is minder, alleen mijn eigen monitor is beter (32" 4k-monitor). Maar dat laatste mag ik niet verwachten van een werkgever, da's mijn eigen hobby ;)

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de door jou geschetste situatie wel herken hoor: bij een eerdere werkgever stond echt oude meuk en begreep de baas echt niet dat een modernere PC ook tot meer output leidde. Ik bedoel: het uurtarief van een ingenieur is al snel >100 euro, dus als hij meer kan doen in dat uur, kan dat al snel uit.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 13 oktober 2020 15:01]

Bij ons krijgt iedereen iedere 12 maanden nieuwe development hardware voor thuis en altijd state of the art met dikke overkill qua specs.
Net weer een refresh gedaan met i9, 32gb geheugen en dual m2 ssds bijbehorende multi monitor setup etc.

Ik snap nooit waarom bedrijven hier bij vooral hun ontwikkelaars op besparen mijn ervaring is dat je deze investeringen in sneltrein vaart terug verdient.
Ik mag het doen met een hp laptop met een i7, 16gb ram en 512 ssd .. niet dat ik er van wakker lig. Maar als je dan thuis al een i7 hebt staan, met nvme 950 pro drive, 32gb ram, dan is die laptop niks (ondertussen geupgrade naar een 3700x, 32gb ram, 2x 1tb nvme, 2060 super. Tsja dan is die laptop gewoon rommel. Die cpu gaat al bij het minste throttlen. Waar ik momenteel zit, krijgen de mensen zelfs geen 2de scherm voor thuis. Op kantoor staat ook gewoon rommel. Thuis heb ik 2x 27" inch dell uhds staan. Ze krijgen zelfs nog geen laptoptas en een muis is het goedkoopste van logitech of iets van de action ... Nuja ik ben ook freelancer, ik wil gerust mijn eigen ding wel meepakken, maar mocht op deze plaats niet. Bureaustoel is gewoon om te lachen, die ik hier thuis staan heb bijvoorbeeld is gewoon 300x beter. En dat is gewoon een topstar van 250-300 euro of zoiets. Zegt genoeg denk ik. Maar ik heb dus ook vroeger voor de overheid gewerkt. Dat was pas huilen. Daar kreeg je met moeite meer geheugen dan een gewone gebruiker. En dat waren dan zelfs speciale reeksen voor heel die overheidstak. Maar waren toen al 5-6 jaar oud ofzo ...

Uiteraard is het correct, als je sneller iets gedaan krijgt, dan breng je ook meer op en dan is het de investering zeker waard. Ik snap dat velen iets uniforms willen op een werkplek. Maar iets om Excel/Word/outlook te draaien en misschien een paar legacy apps/webapps is niet hetzelfde als je iets moet compilen ofzo en eventueel nog een paar dockers draaien en/of vms. Nuja ik ga er niet van wakker liggen

Maar bij ons is dus wel in veel bedrijven een budget beschikbaar voor je "home office"

[Reactie gewijzigd door cricque op 13 oktober 2020 15:56]

Ik vind het niet goed inrichten van thuis werkplekken gewoon dom. Wij pakken dat dus anders aan thuis is exact hetzelfde als op kantoor inclusief bureau stoelen alleen bureau is anders omdat niet iedereen plek heeft voor grote hoek bureaus. Ook alle accessoires betalen we voor iedereen alles maar om ervoor te zorgen dat mensen productief happy maar vooral ook veilig zijn (arbo) is gewoon extreem belangrijk.


Oh ja muizen en toetsenborden is gewoon u vraagt wij draaien dus iedereen zit op mechanische toetsenborden en heeft meedere input devices 😉.

Vooral wanneer je een freelancer inhuurt voor een redelijk bedrag per uur is,het al helemaal dom.

[Reactie gewijzigd door CrazyBernie op 13 oktober 2020 16:17]

Een bijkomend probleem is dat veel mensen ook gewoon geen extra plaats hebben voor een bureau. Ik heb rustig een ruimte in de verste hoek van het huis, maar wij hebben wel 4 kamers, waarvan ik de kleinste gebruik al bureau is 2,5 breed op 5 lang ofzo. Groot genoeg, maar had graag wat breder gehad en niet zo lang, maarja kom, maakt niet uit. Ik zit rustig. Ken genoeg mensen die in de slaapkamer maar een tafeltje gezet hebben of zelfs aan de keukentafel/eettafel moeten werken. Dan heb je daar dus allemaal geen plaats voor. Daarom dat dit budget nog niet zo slecht is, je kan zelf kiezen waar je het aan besteed. Als je geen plaats hebt voor een bureau, dan heb je most likely al geen zin om telkens een scherm boven te halen en met een stekkerblok stroom te voorzien etc.

En dan komen we bij het probleem "thuis"werken. Ik doe dit al sinds +-2007 ergens, 2 dagen in de week minstens. Maar ik heb altijd mijn aparte plaats gehad. Toen had ik ook geen kinderen, dus kon het hele huis gebruiken voor mij alleen, maar had toch mijn bureau. En ik kan snappen dat sommige liever op kantoor werken etc, maar ik krijg meer thuis gedaan. Mede omdat ik thuis gewoon rustig zit en mijn ding kan doen, zonder al te dikwijls gestoord te worden. Dus ben ik productiever. Maar ik snap best dat je niet de hele tijd aan een keukentafel wilt zitten. En al zeker niet wanneer de kinderen thuis zijn. Huizen worden ook steeds kleiner (in NL zijn de huizen eigenlijk in vergelijk met Belgïe al kleiner) omdat ze duurder worden. Dus nog een extra ruimte voorzien, waar je eventueel dan al met 2 "moet" zitten wordt overgeslagen. Uiteraard niks mee. Maar die extra ruimte maakt het wel een pak gemakkelijker, natuurlijk kost dit ook de nodige centjes. En dat kan ik wel verstaan dat werkgevers dit minder leuk vinden als je geen aparte ruimte hebt, maar ook niet voor iedereen hoeft dit uiteraard.

In elk geval vind ik dit wel mooi dat het bedrijf waar je voor werkt, gewoon echt alles gaat voorzien. Denk niet dat er veel gaan zijn die ook meubilair gaan voorzien. Een scherm, muis, telefoon miscshien nog wel. Maar stoel en bureau heb ik nog niet te vaak gehoord. Maar om dan terug te komen op dat "budget" maandelijks of jaarlijks. Kan je zelf kiezen waar je het aan uit geeft. Bijvoorbeeld als je nog een zolder hebt dat je wilt gebruiken, kan je hiermee een deel van ja verbouwing bekostigen (op lange termijn dan). Want met 100-200 euro de maand ga je niet veel doen uiteraard :). Dat zijn een paar gyproc platen en wat nagels en latten om het zo te zeggen. Maar alle beetjes helpen.

En dan is er nog het bedrijfsverloop. In IT heb je de "blijvers" en mensen die toch om de paar jaar "swappen". Dan heb je wel een grote investering gedaan uiteraard, maar dat is het dan ook. Daarom laptop/scherm etc. Dat ben je niet kwijt als bedrijf, maar is ook wel afgeschreven. Hooguit kan je het misschien nog 1-2 jaar gebruiken als backup of doorgeven aan nieuwelinge (tijdelijk) of stagiar ofzo


Mijn situatie is uiteraard anders, aangezien ik freelancer ben. Ik heb al die dingen al, en heb die ook nodig. Maar moest ik dit niet zijn, dan had ik dit ook best wel allemaal al staan. Nuja ik ken genoeg programmeurs/it personeel (ex-collega's) die nooit een pc aanraken buiten het werk (of met moeite).
Ik ben zelf eigenaar dus het is mijn eigen keuze om dit voor alle collega's te doen, maar zoals gezegd het betaalt zich ook echt terug. In mijn ervaring maak je veel mensen in deze business bijna nergens zo blij mee als met echt goed apparatuur die ook vaak vernieuwd wordt. En vooral die bureaustoel begrijp ik nooit vind ik naast absolute a kwaliteit monitoren een van de belangrijkste onderdelen van een goede werkplek. We werken trouwens niet met een vast budget maar betalen gewoon de rekening als het redelijk is, de eene collega heeft meer en anders nodig dan de ander.Qua hardware stellen we een keer per zoveel tijd een nieuwe optimaal systeem samen en dan kopen we dat gewoon zo vaak als nodig is in.
Zoals eerder gezegd is ook in mijn belang als werkgever dat iedereen happy is en goed thuis kan werken.
Yups, niks zo vervelend als je al weet ... dit gaat lang duren op die trage bak ... Na verloop van tijd ben je dat echt beu (ik althans toch)
Er zijn ook dingen waar ik zelf nooit op bespaar en een scherm is zoals je zegt even belangrijk als een goede bureaustoel. Zelfde voor een keyboard. Ik gebruik al meer dan 10 jaar Natural Ergo keyboard van Microsoft. Ik heb er hier altijd minstens 1ntje extra liggen. En als ik ergens naar toe ga (voor langere periode) dan laat ik daar eentje liggen. Ooit last gehad van RSI, wel mijn eigen fout door zithouding. Maar gebruik ook een vertical mouse. Meeste mensen bekijken die dingen maar raar. Maar zelfs een vertical mouse van Anker (kost 20 euro) vind ik persoonlijk veel fijner werken dan zo een "cheapo" ding van "Microsoft/Logitech/insert vendor here". Niet dat deze slecht zijn, maar ik gebruik nu al 4-5 jaar zo een vertical mouse ... Maar ik vind het idd zielig dat bij vele bedrijven crappy schermen staan. Maar dan ben jij een van de betere bedrijfsleiders zou ik zo zeggen, die snapt dat het wel opbrengt.
Bedankt voor dat compliment. Iedereen bjj ons ontwikkelt inclusief mezelf dus je gaat je zelf meteen ook irriteren als je bij iedere debug sessie minuten moet wachten tot alle docker images gestart zijn.

Dat moet wat mij betreft altijd maar secondes duren.
Idem, zakelijk altijd een dell gehad. 2 keer dat er iets mis was; bij het ene bedrijf was er diezelfde dag een dell monteur die in mijn lunchpauze die de laptop kon fixen (scherm) andere bedrijf was deze er de volgende werkdag (mobo vervangen).

Het is inderdaad afhankelijk van de contracten die je afsluit maar zolang die goed zitten heb je als klant niks te klagen bij ze.
Precies dit. Als je netjes support hebt gekocht staat er gewoon dezelfde dag iemand op de stoep om je probleem op te lossen, ook voor een heel klein bedrijfje als het mijne.

Hoe ze met consumenten omgaan weet ik niet, maar hoe ze het voor zakelijke klanten beter zouden kunnen doen weet ik ook niet.
Ik heb goede ervaringen met Dell hoor.
En we hebben een paar pc'tjes draaien van ze...
Sowieso altijd alle servers van Dell, en support is gewoon goed.
Wij hebben een hele andere ervaring met Dell. Zodra er iets mis is met een laptop duurt het dagen voordat Dell iemand stuurt, wat bedrijfstechnisch gewoon niet kan en dan nog slagen ze er niet in om het apparaat goed te repareren. Er is altijd wel weer iets aan de hand zoals niet de goede vervangingsonderdelen bij zich terwijl ze weten wat voor machine ze moeten repareren.
Heb je dan een zakelijk of thuis model? Next business day garantie (zakelijk) is in mijn ervaring snel.
Ik heb alleen zakelijk evaring, en we hebben zo'n service contract, maar het het is al meerdere keren mis gegaan.
Ik denk dat het vooral komt omdat dell focust op B2B en minder op B2C. Als je een gewone tech-winkel binnenstapt zie ik vooral Asus, Lenovo, HP, Acer staan, vaak in de 400-700 range. Dus als je voor je gezin een PC wil aanschaffen dan koop je die minder snel van Dell.

Net zoals de verkoop va Fietsen is de verkoop van Pc's toegenomen in de privé. Privé kopen mensen ook vaak andere apparatuur. Meer Tablets en ook vaak meer high-end pc's zijn Apple Imac's en Macbooks. EN dat naast hun day to day werklaptop. (Mijn Dell werklaptop gebruik ik bijvoorbeeld niet)

Bij de B2B aankopen zou ik eerder een daling verwachten omdat er nu eenmaal minder mensen aan het werk zijn en er meer laptops terug worden ingeleverd. Bij de verkoop van randapparatuur is dat natuurlijk omgekeerd.

Dell Aftersale zit on par met de competitie: je kan als particulier zelfs 3 jaar on site premium support kopen voor €130.
Dell zakt als enige merk in de peiling omdat Dell nog steeds teveel wed op één paard: intel. En het zal Dell een rotzorg zijn omdat intel dikke "bonussen" uitkeert aan Dell zolang AMD niet op de frontpage komt te staan.

Ga eens voor de lolz naar Dell NL website. Aan de linkerkant heb je menu voor CPU's. Allen zijn intels zichtbaar. AMD CPU's zijn verborgen achter "submenu openklappen".
Ga naar Desktop voor thuiswerken en selecteer kopen. Allemaal pre-builds met intel CPU's zichtbaar. Je moet hier weer naar submenu's voor AMD opties.
Alleen Alienware pagina heeft AMD opties, niet "vergrendeld" achter submenu.

Dit kan allemaal toeval zijn. Maar kijk eens hiernaar intel vs Dell romance:
Intel - Anti-Competitive, Anti-Consumer, Anti-Technology
Dell verdiende gewoon meer door géén AMD te verkopen. Ik wil niet zeggen dat de foute praktijken nog steeds gelden, maar het zit wel in de DNA van Dell.

Lenovo en andere merken behalve Dell leunen nu ook op zowel intel als óók duidelijk op AMD = hoger aantal verkopen ;) .

Om een duidelijker beeld te geven waarom Dell een "vreemde eend" is betreft AMD ontzichtbaar maken achter submenu's is dat rest van de wereld zoals Amazon, hier op Tweakers Pricewatch etc. AMD CPU's zeer populair zijn. Een grote duitse retailer geeft maandelijks gegevens vrij dat duidelijk een ander beeld schept dan Dell's vertegenwoordigers: "klanten willen intel, géén AMD. Daarom staat alleen intel op de frontpage":
AMD vs intel aantal CPU verkopen
Op school, stages en werk had je altijd van die slechte Dell computers en dat is het laatste wat je in huis wil hebben zo ervaar ik het en misschien mijn leeftijdsgenoten. Ik dacht dat ik nooit een Macbook zou nemen tot ik die van mijn zusje af en toe ging gebruiken.
Op school, stages en werk had je altijd van die slechte Dell computers
Jij bedoelt geen 'slechte' computers, jij bedoelt trage computers die je spelletjes niet willen spelen. Scholen/bedrijven hebben vaak niet de snelste computers nodig. Bv. Dell Optiplex 30x0 Micro met SSD zijn echt top bakkies voor de meeste bedrijven die niets spannends doen qua kantoor automatisering! Wil je daar een spelletje op spelen, dan kom je snel van een koude kermis thuis... ;-)

Nu ga ik niet zeggen dat alles perfect is bij Dell, maar dat is het bij geen enkele leverancier.
En hier leveren -ook- we i5's en i7's uit met dedicated Radeon kaartjes voor mobiele thinclients. Apparaten die alleen een Citrix sessie opzetten. 8)7

De klanten betalen er zelf voor, prima. Maar er wordt niet bij elk bedrijf gekeken naar zo goedkoop mogelijke low-end systemen.
Maar toch bij velen, heb hier onlangs ook nog een bestelling gedaan ... hadden ze dus 8gb machines besteld en dan nog 8gb ram erbij ... omdat dit goedkoper was ... Maar hadden ze dus niet de tijd gerekend om die pc's even open te draaien etc. En daar heb ik dan ook nog eens een memtest op gedaan etc. Het verschil was de moeite niet.
Dit ervaar ik toch anders. De afgelopen tien jaar is dit misschien wat minder aan de orde, maar toen ik begon op de universiteit (2009), stonden daar echt trage bakken. Daar ging je achter zitten omdat het moest, maar niet omdat het kon. Op een gegeven moment werd een deel geüpgraded naar Core 2 Duo's (E8400 geloof ik) met 4GB ram. Wat een verademing was dat zeg. Ik weet niet of ze gelijktijdig ook iets in de backend hebben veranderd, maar het was daarvoor echt janken. Dat je in Google Docs aan het tikken was, en dat je af en toe moest wachten totdat die weer bij was. Op de middelbare school was het niet veel anders.

Sinds Sandy Bridge en SSD's is het wel moeilijker geworden om echt trage machines te vinden (even de Atoms / netbooks buiten beschouwing gelaten), maar als zijn ervaringen van daarvoor zijn dan kan ik het sentiment goed begrijpen.
Dat is een heel ander issue, trage bakken die jaren niet worden geupgrade kan je niet aan de voeten van een producent leggen. Het is ook niet de eerste keer dat klanten klaagde over trage bakken, nogalwiedes het waren 8 jaar oude Pentium 4 bakken met trage HDDs (5400RPM). Dat waren toen ze werden gekocht gangbare machines, maar PCs werden toen een stuk sneller oud dan nu. Je kan een oude i3 met voldoende geheugen en een SSD nog prima als standaard KA bak gebruiken.
Hier ook goede ervaringen met Dell. Bij een ander Amerikaans merk wel eens meegemaakt dat ze uiteindelijk zeggen dat je ze geen verplichtingen jegens jou hebben maar dat je voor de garantie bij de verkoper moet zijn. En zo van kastje naar muur gestuurd, zit je daar met je dure SAN's. Weer een voorbeeld waarom je beter rechtstreeks bij de fabrikant kan inkopen.
Ik zou de verklaring eerder zoeken in het feit dat ze nauwelijks Ryzen CPU's in hun assortiment hebben, vooral in de zakelijke lijnen.
Ik twijfel ook of mijn volgende laptop een Dell wordt.

Mijn oudste laptop is een Lattitude E6500. Die heeft een vervanging van het schermfront gehad (2x gebarsten in de eerste twee maanden, door torsie die erop stond vanwege en te strak gespannen scharnier; dat is bij de tweede vervanging geconstateerd door de monteur), en 2x een toetsenbordvervanging (toets afgebroken). Prima afgehandeld.

De volgende laptop is een Dell Precision 7510 van ruim €2500 (omdat ik dus goede ervaringen had met Dell). In die tijd had ik namelijk een zware laptop nodig voor onderweg, en omdat ik geen desktop had.

In de eerste maand liet de SSD het afweten. Moeten praten als Brugman om dat ding vervangen te krijgen. Een jaar erna: toets afgebroken. Teotsenbord niet bestand tegen 7-10 uur erop typen elke dag. (Laptop heeft 5 jaar extended garantie; loopt pas volgend jaar af.) Antwoord van Dell: onze toetsenborden gaan niet stuk. Als er toetsen afbreken, dan heeft u het apparaat misbruikt. We kunnen voor 39 euro (en 73 euro verzendkosten vanuit ons Europees magazijn in Roemenië) een nieuw toetsenbord opsturen. Nee? Te duur? Ok, prettige dag verder!

Ik heb toen via e-bay een vervangend toetsenbord *IN DE VERENIGDE STATEN* besteld, voor €19.50, inclusief verzendkosten, dat ik in een dag of 3-4 binnen had. Ik heb het zelf vervangen, en het werkt nog steeds.

Als Dell mensen met een garantie-aanvraag voor een workstation-laptop die wereldwijd 5 jaar garantie zou moeten hebben op die manier behandelt, dan kunnen ze wat mij betreft het *** krijgen. Dan kan ik net zo goed een Acer van €500-600 kopen en die desnoods elk jaar vervangen. Is goedkoper.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 13 oktober 2020 13:04]

Helemaal mee eens “het leed dat Dell heet” mooi spul maar waardeloze aftersales onze grote aanbesteding is naar Lenovo gegaan ivm ervaringen op goede service kwa prijs was het verschil nihil.
Als een firmware update van een dell laptop er voor zorgt dat ik minimaal een 130 watt adapter van hun moet gebruiken, en mijn bij gebruik van mijn 2de 100 watt adapter de cpu terug klokt op 300 Hz dan mogen ze van mij een dikke middelvinger krijgen.

Maar laptop van de zaak waar ik weinig over in te brengen heb, dus een extra 130watt adapter gekregen heb.

Schermen ben ik wel erg tevreden over, pc's laptops zou ik niet zo snel privé kopen bij dell.
Dus was het tóch Bill Gates, alleen niet om z'n vaccinaties te verkopen maar om Windows en Teams een boost te geven :+

Ergens vind ik het misleidend (bij gebrek aan beter woord) dat dit om een stijging van laptops gaat, en niet desktops. Dat desktops afnemen vind ik zorgelijk omdat het uiteindelijk toch ook invloed gaat hebben op de consumentenmarkt van componenten zoals losse videokaarten en dergelijke. Het zal voorlopig nog niet verdwijnen, maar hoe meer het een niche wordt des de meer invloed heeft he op de prijs natuurlijk. Al was het maar omdat de oplages kleiner zijn en scalpers makkelijker kunstmatig de prijs dan opdrijven op Tweakers en Markplaats.
Veelal de meeste bedrijven stappen juist over van desktop naar laptop omdat je medewerkers dan mobieler zijn.. dat was voor de corona al... Steeds meer en meer zie je bedrijven overstappen op laptops.. Prijzen voor een i5 laptop en desktop liggen redelijk bij elkaar.. Het is allang niet meer zo dat desktops goedkoper zijn ...

Daarnaast zal er altijd een markt zijn voor desktop voorlopig iig..... de fabrikant volt de markt.. Mainstream wil men helemaal geen dikke desktop tower meer thuis hebben staan. Liefst een kleine pc, SFF.. De tijd dat iedereen thuis een tower had staan is voor bij... Voor die paar % gebruikers die nog zelf bouwen om zo snel mogelijke PC te hebben en de beste videokaart... Dat is nog steeds alleen de gamers markt.... Ja daar zullen de prijzen langzaamaan gaan stijgen.. Gezien de verkopen steeds minder zullen worden in de toekomst en men nog steeds winst wil maken op deze componenten..
Dat klopt. Mijn werkgever, een grote overheidsorganisatie, doet het grootste deel van z'n thin clients de deur uit en alle werknemers krijgen een werklaptop. Op kantoor hang je die aan een dockingstation en dan heb je de beschikking over een toetsenbord, een muis en een goed beeldscherm (op dat laatste is ook zeker niet beknibbeld; uw belastinggeld wordt goed besteed!). De overgang naar meer thuiswerken was bij ons al bezig, maar door de coronacrisis is dat proces wel in een stroomversnelling geraakt.
Ach als men belastinggeld wil uitgeven aan goede werkplekken voor overheidsmedewerkers: graag!

Stuk minder onnozel dan sommige andere zaken die van gemeenschapsgeld betaald worden.
LoL....

Jaaa uhhh we hebben nog ruim 50 duizend over dit jaar...
Hmmm we moeten het opmaken!!!

Ik bestel wel over een paar maanden heen nieuwe laptops...

Anyway... De laptops werden besteld.. De laptops werden geleverd... De laptops ruim 3000 euro stuk kwamen op de plank te liggen.. 2 jaar later nog nieuw in doos afgevoerd naar de domeinen..

Er wordt een hoop gedaan om budgetten te behouden door juist geld over de balk te slingeren..

Ik zat bij een grote overheids instelling, nu weer BTW maar dan een andere.. budgetten moeten opgemaakt worden om niet gekort te worden, heb je een ton over?? Dan maken ze dat op door onnozele dingen te kopen..
Ik denk dat gamers en thuiswerkers niet de zelfde videokaarten aanschaffen om eerlijk te zijn. Dus ik zie niet echt hoe dat invloed op elkaar zou hebben.
Wat is er precies misleidend? Een laptop is ook een PC. Bovenstaande merken leveren desktops en laptops voor zover ik weet. Losse verkoop van een onderdeel telt niet als een PC dus dat nemen ze niet mee. Ik weet niet hoe het zit met de levering van losse onderdelen, ik denk dat je je daar weinig zorgen over hoeft te maken hoor.
Omdat veel van deze machines ook gewoon met GPU's geleverd (kunnen) worden, vaak zijn ze ook nog te configureren zoals ook bij laptops. Ik verwacht niet dat deze verkopen grotendeels in een fysieke winkel zijn gedaan.

Maar misschien zie ik een verband die er niet is, dat kan.
PC gaming is behoorlijk booming en dat gaat nog wel een tijdje zo blijven denk ik :) zou me er niet te druk om maken :)
Dat desktops afnemen vind ik zorgelijk omdat het uiteindelijk toch ook invloed gaat hebben op de consumentenmarkt van componenten zoals losse videokaarten en dergelijke.
Deze cijfers hebben eigenlijk geheel geen impact op losse componenten zoals wij gebruiken, dit gaat allemaal om kant en klare systemen, iets waar wij amper iets mee te maken hebben. Wat denk je dat het percentage van PCs in de lijsten uit dit artikel is dat bv. een RTX2080/3080 intern had. CPU/GPU makers gaan sowieso heel anders om met dit soort kant en klare systemen.
Zolang er nog jaarlijks per platform 50 verschillende moederborden uitkomen ben ik niet zo bang voor het uitsterven van de desktopmarkt. Er blijft altijd een groep die goede / de beste performance wil en niet genoegen neemt met een laptop.
Het verbaast mij niets dat Acer aan het groeien is. Ik zie veel Acer's (laptops en chromebooks) in de webshops voor onder de 500 euro. Voor thuiswerken (office + teams) is zijn meer prestaties meestal niet nodig.
Ik heb met acer de ervaring gehad dat ze precies build to fail waren nadat de garantie verlopen is. Nog iemand dit meegemaakt?

Mijn ouders hebben vier jaar geleden een acer laptop gekocht en drie jaar later begaf die het (moederbord problemen). Het rare was dat het echt letterlijk 3 jaar na aankoop was, zelfs geen maand te veel.
Ik heb op mijn acer mijn it diploma gehaald. Heb er 4 jaar mee gedaan. Maar doe zelf veel onderhoud aan mijn laptops die ik heb dus daarom gaan ze lang mee.
Dit is zo logisch!
Hm, kreeg net te horen van een webwinkel dat veel rtx 3080 kaarten in kant en klare systemen worden gebruikt.
Zodat je wel een heel systeem moet kopen om over een rtx 3080 te beschikken.
Dus dan kan een fabrikant/ winkel....kuchkuch nvidia, er nog meer voor vragen en op verdienen.
Ik ben hier zo blij mee, gewoon lekker een ouderwetse pc thuis. is prima voor een ieder :)
hopelijk blijft dit nog even
Ik had aan het begin in maart moeten investeren, daar had je nu flink geld aan verdiend.
Toch maar weer belasting aftrekbaar maken :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee