HP kondigt onderwijs-Chromebooks aan met 14"-scherm en Intel Celeron-processor

HP heeft vijf nieuwe Chromebooks aangekondigd voor onderwijsinstellingen, waarbij de grootste en best uitgevoerde laptop de 14 G7 is. Deze kan met een Celeron N5100-processor worden geleverd, krijgt maximaal 8GB geheugen en 128GB eMMC-opslag.

HP Chromebook 14 G7
HP Chromebook 14 G7

De Chromebook 14 G7 krijgt volgens HP een hd-webcam, twee microfoons en meerdere HDMI- en USB-C-poorten. Liliputing meldt dat het onderwijsinstellingen kunnen kiezen voor een Celeron N4500 of een Celeron N5100 met 4GB of 8GB lpddr4x-geheugen. De laptop krijgt eMMC-opslag, waarbij e46kunnen scholen kiezen of deze 32GB, 64GB of 128GB groot moet zijn.

Het 14"-scherm heeft een resolutie van 1920x1080 pixels, is optioneel aanraakgevoelig en kan tot 180 graden gekanteld worden. De Chromebook ondersteunt verder WiFi 6 en Bluetooth 5, heeft naast de genoemde poorten USB-A- en 3,5mm-poorten en heeft een microSD-kaartlezer. De behuizing van alle vandaag getoonde HP-laptops zijn gecertificeerd volgens de MIL-STD-810H-norm en kunnen volgens HP met schoonmaakdoekjes worden schoongemaakt, morsen 'tot 350 ml' aan en een val van 76cm op beton hebben. De laptops hebben daarnaast dezelfde 47Wh-accu.

De Chromebook 11 G9 EE is de kleinere variant van de 14 G7 en heeft een 11,6"-scherm met een resolutie van 1366x768 pixels. Ook dit scherm is als aanraakgevoelige variant te bestellen. Deze laptop mist de HDMI-poort en ondersteunt tot 64GB opslag.

Bij de Chromebook x360 11 G4 EE hebben scholen dezelfde processorkeuze als bij de 14 G7, al kan deze laptop maximaal 8GB geheugen en 64GB opslag aan. Deze laptop heeft een 11,6"-aanraakgevoelig-scherm met een resolutie van 1366x768 pixels. Het scharnier van de laptop kan 360 graden draaien. Deze laptop heeft twee USB-C- en twee USB-A-poorten, een 3,5mm-poort en een microSD-kaartlezer. Ook deze accu is 47Wh groot. De laptop heeft een 720p-webcam en een 8MP camera onder het toetsenbord. Deze laatste camera is gericht naar buiten in de tabletmodus. De laptop heeft twee microfoons en vier speakers.

Tot slot kondigt HP nog twee 11,6"-Chromebooks aan met een MediaTek MT8183-processor. Deze cpu heeft acht kernen. Het scherm van de 11MK G9 EE heeft een resolutie van 1366x768 pixels en is optioneel aanraakgevoelig. Deze laptop heeft USB-A- en USB-C-poorten, een 3,5mm-poort en een microSD-kaartlezer. De Chromebook ondersteunt WiFi 6 en Bluetooth 4.2, heeft een webcam en wordt geleverd met 4GB of 8GB geheugen en 32GB of 64GB eMMC-opslag. De x360 11MK G3 EE is net als de 11MK G9EE, alleen krijgt deze een aanraakgevoelig hd-scherm mee met Corning Gorilla Glass 3 en een 360-graden-scharnier.

HP Chromebook 11 G, 11MK G9 en x360 11 G4HP Chromebook 11 G, 11MK G9 en x360 11 G4HP Chromebook 11 G, 11MK G9 en x360 11 G4

Van links naar rechts: HP Chromebook 11 G9 EE, x360 11 G4 EE en de 11MK G9.

HP geeft geen prijzen voor de laptops, het is ook onduidelijk of de laptops wereldwijd te koop zullen zijn. De 11MK G9 EE en x360 11MK G3EE zijn in januari beschikbaar, de 14 G7 en 11 G9 EE zijn een maand later te koop. De x360 11 G4 EE is tot slot vanaf maart beschikbaar.

Door Hayte Hugo

Redacteur

19-01-2021 • 20:51

78

Submitter: TheVivaldi

Reacties (78)

78
76
45
7
0
22
Wijzig sortering
Ik kreeg bij de start van Corona het gevoel dat scholen die van Chromebooks gebruik maakten sneller over konden op online onderwijs dan scholen die op Windows draaiden. Ik zag dat verschil tussen de school van mijn kinderen en die van vrienden.. Komt waarschijnlijk omdat Chromebooks als laptops gebruikt werden en de windows computers op de school van mijn kinderen nog PC's in een netwerk waren. De diensten voor Windows draaiden mogelijk ook niet allemaal in de cloud.. iig mijn kids moesten het met een paar uurtjes doen en de chromebook kids hadden meer en langer les.

Met deze lockdown was school wel voorbereid en zit nu alles in een MSTeams omgeving. Toch vind ik de Chromebook die ik recent gekocht heb echt veel praktischer voor gebruik door kinderen.
ICT'er op basisschool hier. Ik heb dit zelf ook ervaren.

Hele kast met Chromebooks (80 stuks) komt binnen van leverancier. Chromebook aanzetten, schil van beheerder erover zetten (5 min installatie), updates uitvoeren (zou zelfs bij kinderen thuis kunnen, maar als
"service" al op school gedaan), klaar.

Windows was dramatisch voorheen als een laptop geïnstalleerd moest worden, laat staan als deze daarna klaargemaakt moest worden voor gebruik buiten de schoollocatie.
Is ook een video item waardig op Tweakers, verschillen tussen beheer uitleggen.

Thuis is het basisschool werken op een ipad een nogo. Dus denk ik aan het aanschaffen van een MS Windows pc. Zit nog met beheer ervan en restricties, zoals geen internet tussen 20:00 - 8:00 uur.

edit: thuis...

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 24 juli 2024 18:09]

De vraag is of je zaken als internet restricties wel toe wil passen op het end device. Er is tegenwoordig genoeg hardware beschikbaar om dit betaalbaar aan de netwerkkant in te regelen. Dit inclusief met eventuele bescherming tegen malware, categorie filtering van websites enz.
Opzich, als dit een keer goed opgezet wordt door een beheerder, dan zou je ook Windows kant en klaar geïnstalleerd moeten kunnen krijgen naar wens. Hier voor gebruiken bedrijven windows ADK geloof ik, zelf als hobbyist gebruikt om lichtere Vista en Windows 7 installs te maken (die op een gloednieuwe 16GB SSD pasten, wat een tijd :D ). Ik geloof best dat dat meer werk kan zijn dan bij Chromebooks, maar het is zeker mogelijk om flink gecostumisede windows images te maken en installeren met voorgeïnstalleerde en juist verwijderde apps met gewenste instellingen etc. Verder hangt het erg af van de software die je gebruikt natuurlijk, MS Office bijv. synced heerlijk over de cloud, maar dan moet je wel alles in Onedrive opslaan.

https://docs.microsoft.co...e/get-started/adk-install
Bij Windows kun je in principe dezelfde ervaring krijgen alleen dan kost het wat meer voorbereiding.
Wanneer er gebruik gemaakt word van AzureAD (non hybrid) en management met bijvoorbeeld intune dan kan de laptop door de fabrikant aan je Azure tenant gekoppeld worden (Dell doet dit bijvoorbeeld).
Dan hoeft de eindgebruiker (of beheerder) enkel maar aan te loggen op de laptop en kun je hem volledig managen vanuit de cloud.
Mooie hieraan is ook dat als de laptop niet meer softwarematig wil ff een reset uitvoeren en we beginnen weer opnieuw.
Dat ligt toch echt volledig aan de inrichting die de school doet. Daarbij is de keuze van het lesmateriaal ook van invloed.

Chromebooks worden vaak op scholen gebruikt zodat ze het al totaal pakket bij een uitgeverij af kunnen nemen. Vooral in het kader van een stuk gemak en zelf geen kennis in huis hoeven te halen voor de inrichting. Ook vaak omdat scholen zelf niet over de kennis beschikken om goed met BYOD om te kunnen gaan.

Ik beheer zelf een school omgeving met 3500 byod student systemen. Dat werkt volledig zonder problemen en bespaart ouders de aanschaf van een extra laptop. Maar wij willen dan ook niet perse volledige controle over het systeem van de student. Een dwangmatige wens welke bij sommige scholen wel leeft. Dit vaak door gebrek aan kennis hoe ze hun netwerk goed kunnen beveiligen.

Met de ingang van de eerste lockdown was de omschakeling voor ons in principe in een dag ook klaar. Wij hebben er alleen bewust een week voor uitgetrokken zodat alle docenten voldoende opgeleid konden worden om volledig online les te geven. Dit vereist toch een andere wijze van lesgeven dan wat zij normaal doen.
Waar je hier aan voorbij gaat is dat deze systemen voor basisschool leerlingen zijn. Bring Your Own Disaster is voor het basisonderwijs geen optie, omdat de school altijd eindverantwoordelijk is in het geval van een minderjarige leerling. Daar staat weer tegenover dat je vanwege de AVG echter niet alles mag monitoren, bijvoorbeeld als ze thuis zijn mag een hoop niet gecheckt worden. Dan krijgt een leerling dus altijd een volledig beheerd systeem mee wat zo ver mogelijk op slot zit.

Ik vind overigens jouw punt over het hoofdzakelijk afnemen van Chromebooks als totaalpakket heel vreemd. Waar ik bij mijn vorige werkgever (grootste basisschool bestuur van Nederland) en mijn huidige werkgever (tweetal besturen basisonderwijs in Brabant) namelijk tegenaan gelopen ben is dat de Snappets en Gynzys van deze wereld wel zulke lease constructies aan kunnen bieden met Chromebooks, maar dat deze veelal niet te gebruiken zijn door de grotere besturen. Dit heeft weer te maken met de wetgeving rondom aanbestedingen - als ik gewoon Snappet tablets (*shudder*) afneem is dat prima, want integraal onderdeel van de methode en nergens anders verkrijgbaar, maar als ik een Chromebook wil hebben zal ik dat toch echt bij de winnaar van mijn aanbesteding moeten aanschaffen. Bij een lease constructie van zo'n totaalpakket heeft de hardwareleverancier die de aanbesteding gewonnen heeft geen eerlijke kans tot levering gekregen, en is het simpelweg niet toegestaan een dergelijk contract af te sluiten. Voorheen konden scholen daar nog wel omheen door te zeggen dat ze dat op eigen titel deden, maar nu wordt gewoon gekeken naar het bestuur en de totale omzet - dan gaat die vlieger echt niet meer op. Alleen de kleine besturen, die onder die aanbestedingsgrens blijven, hebben dus iets aan die lease constructies, maar dat zijn ook de besturen die juist op zo'n manier ontzorgd moeten worden omdat ze de kennis en kunde niet in huis hebben, en het budget ook niet hebben om dat wel in te huren.

Daarnaast zijn er een hoop besturen die niet alleen voor hun hardware maar ook voor het netwerk- en werkplekbeheer een aanbesteding hebben lopen. En juist de partijen die daar een grote vinger in de pap hebben (ik noem een Skool, een Heutink-ICT) weten niet goed waar ze mee bezig zijn. Daar zit de grote bottleneck. Als de ICT echt in eigen beheer van de school is, ongeacht of het BYOD of door de school aangeschafte devices zijn, is de omschakeling naar de cloud een stuk makkelijker. Wij waren voorbereid met onze Chromebooks, maar de door de niet nader te noemen partij beheerde Windows systemen hebben enkel problemen gegeven. Nu zit met de 2e lockdown plots ook het inlogscherm van deze partij op onze Chromebooks, en beginnen daar nu ook 1 voor 1 de problemen op te duiken...
Onze studenten zijn zowel minderjarig als meerderjarig. Onze school heeft helemaal geen behoefte om bij te houden wat een student op een byod uitspookt. Het zeer beperkte aantal diensten waarvan ik niet wil dat de studenten deze kunnen bezoeken (zoals 18+ natuur websites) kan je op nextgen firewalls en netwerkapparatuur gewoon blokkeren zonder ook maar iets toegang te hebben tot hun systeem. Helaas is dit iets wat een zeer groot deel van de scholen (en zeker bij basisscholen) helaas nog steeds niet snapt. Die willen kost wat het kost volledig beheer over de systemen met pakketten welke het scherm op zwart zetten, waar de docent mee kan kijken met wat de leerling doet enz. Iets wat bij de Chromebook onderwijs oplossingen met grote regelmaat ook zo wordt gepresenteerd.

En nee byod is niet bring your own disaster, dat is het alleen wanneer jij als school(groep) geen idee hebt hoe IT in elkaar steekt en welke technieken er tegenwoordig allemaal betaalbaar beschikbaar zijn.

Aanbesteden gaat trouwens over wat jij uit gaat geven voor een bepaald onderdeel en niet over je totale omzet. Zo kan ik de ene dienst aan moeten besteden en de andere niet. Daarbij ben je niet eens verplicht om voor de meest goedkope partij te gaan zolang je maar kan verantwoorden waarom je de keuze maakt.

Wij hebben met 4 IT-ers nagenoeg alles in eigen beheer voor ruim 3500 studenten verspreid over meerdere locaties in Nederland. En dat is tot nu toe vele malen goedkoper en klantvriendelijker dan het allemaal uit te besteden.
Je beseft, dat ik dus voor 750 chromebooks, plus 50 windows pc's makkelijk beheer in 16 uur per week. Dat je dus 4 man nodig hebt voor 3500 vind ik aardig wat, dat geeft vooral aan dat Chromebooks echt makkelijker en vlugger te beheren zijn, zeker binnen een niet technische omgeving, waar kennis en kunde van ict bij leerkrachten vaak erg beperkt is. Zodat ik windows alleen kan aanraden als dit echt nodig is.
Je beseft, dat ik dus voor 750 chromebooks, plus 50 windows pc's makkelijk beheer in 16 uur per week. Dat je dus 4 man nodig hebt voor 3500 vind ik aardig wat, dat geeft vooral aan dat Chromebooks echt makkelijker en vlugger te beheren zijn, zeker binnen een niet technische omgeving, waar kennis en kunde van ict bij leerkrachten vaak erg beperkt is. Zodat ik windows alleen kan aanraden als dit echt nodig is.
We praten over 2 verschillende dingen. Jij praat over het aantal systemen en ik over het aantal studenten.

Naast BYOD systemen van de 3500 studenten hebben wij ook nog 140 toets desktops, 120 toets laptops, 100 leen notebooks, 200 medewerker laptops/systemen, 50 touchscreens in de lokalen, beheer van 7 grote locaties en meerdere kleine locaties, enz.
Zodra het maar IT raakt is het al voor ons. En dat gaat van de simpelste IT faciliteiten tot informatiestromen, privacy, disaster recovery plannen, vragen over studenten accounts, ondersteunen op BYOD systemen van studenten, mobiele en vaste telefonie, contract onderhandelingen met leveranciers, draadloos presenteren, enz.

Werkplekbeheer is echt maar een zeer klein onderdeel van onze werkzaamheden. Installatie van een nieuwe werkplek kost misschien 15-20. Maar dat is denk ik al aan de hoge kant. Het beheer is redelijk geautomatiseerd en kost ons misschien 2-4 uur per week voor alle werkplekken en toets systemen bij elkaar, als het dat al is.

Of een chromebook makkelijker en vlugger te beheren is hangt voornamelijk af van hoe je de chromebooks inzet. Op zich is het beheer via bijvoorbeeld Azure AD en Intune niet perse moeilijker of tijdsintensiever dan de beheer tools van een Chromebook. Je hebt wel meer opties waardoor het misschien wat moeilijker oogt. Met een korte uitleg zal je ook daar makkelijk je weg kunnen vinden.

Wat je met de werkplek wil doen bepaald ook mede of een Chromebook afdoende voor je is of dat er toch echt een volwaardig (niet op apps gebaseerd) OS benodigd is.
Onze school heeft helemaal geen behoefte om bij te houden wat een student op een byod uitspookt.
Hebben wij ook niet. We hebben onze eigen netwerkapparatuur inderdaad zo ingesteld dat we daar waar wenselijk filters kunnen neerzetten. Alles wordt op firewall niveau in de gaten gehouden wat dat betreft. Het punt is alleen dat dat niet is waarom die pakketten de school ingeslingerd worden.
"Vroeger" was een schoolnetwerk 10 pcs, misschien een server. Dat is langzaamaan uitgebreid naar grotere wagenparken zonder dat de scholen de kennis in huis hadden om dit te beheren. Enter: Skool, Heutink-ICT, Actacom etc. Zij zetten een server neer op school die beheerd werd, schilletje op de pc's zodat het maar niet op een gewone pc leek (want dat is eng). Als jij niet precies weet wat het doet, en je leerlingen pikken het sneller op dan jij, is een PC doodeng, en dat hebben die partijen slim aangepakt. Vervolgens kwam echter de vraag voor digitale methodes, als het even kan in de cloud - en daar was plots Basispoort. Grote jongens die dat samen hebben opgezet om te "ontzorgen" vanuit een vraag van de overheid en scholen, waarbij de uitvragende partij eventjes over het puntje "IDP" heeft heen gelezen door gebrek aan kennis. Je leerlingvolgsysteem (Parnassys, ESIS) wordt gekoppeld aan Basispoort, en vervolgens leest jouw netwerkbeheerder die leerlingen voor jou uit en zorgt dat het gebruikers in jouw systeem worden. Handig toch? Hoef jij geen EdeXML import meer te doen, geen jaarovergang, dat is allemaal geregeld... En je bent direct geen eigenaar meer van je eigen data en geeft je IDP 100% uit handen. Als je dat niet meer hebt, is het heel moeilijk om je los te weken van die partijen zonder te investeren in kennis en kunde. Laat het geld voor die investering nou net niet in het basisonderwijs aanwezig zijn.

Overigens - het beheer op onze computers is niet zozeer gericht op het in de gaten houden, op zwart zetten, meekijken. In het basisonderwijs gaat het om toegankelijkheid, dus het voor een leerling zo makkelijk mogelijk maken om in te loggen en bij de methodes/opdrachten te komen. Een schilletje zorgt er dan ook voor dat leerlingen niet met wachtwoorden maar plaatjes in kunnen loggen, wat voor de allerkleinsten best prettig is. Aan de achterkant monitor ik wel, want ik wil voorkomen dat leerlingen elkaar pesten of dat er datalekken ontstaan, maar het meekijken op het scherm is niet meer zo relevant.
Aanbesteden gaat trouwens over wat jij uit gaat geven voor een bepaald onderdeel en niet over je totale omzet. Zo kan ik de ene dienst aan moeten besteden en de andere niet. Daarbij ben je niet eens verplicht om voor de meest goedkope partij te gaan zolang je maar kan verantwoorden waarom je de keuze maakt.
Dat klopt helemaal, zo heb ik mijn werkplekken voor leerkrachten en leerlingen (laptops, desktops, Chromebooks, monitoren) in een losse aanbesteding en mijn MFPs in een losse aanbesteding. Bij mijn vorige werkgever had ik ook nog een losse aanbesteding lopen voor de touchscreens/digiborden. Aan de drempelwaarde van €213.000 in 48 maanden zit je zo met 40 scholen (of met 67 scholen), zelfs als je alles splitst.

Dat jij het met 4 IT-ers voor ruim 3500 studenten goed weet te regelen is alleen maar fijn, maar ik heb zo het idee dat jij in het MBO of middelbaar onderwijs werkt. Dan zijn de budgetten ook even anders, en de manier van werken verschilt aanzienlijk. Mijn vrouw werkt op het MBO en als ik zie hoe haar laptop beveiligd is; petje af. De panden van haar school zitten dan ook vol met goede APs, alles draait aan de achterkant op Fortinet, er is 1 centrale ICT afdeling die volledig verantwoordelijk is - van servicebalie tot stekker in de muur, óók voor het financiële gedeelte. Als ik dat tegenover onze werkwijze in het basisonderwijs zet kan ik dat simpelweg niet realiseren. Dus ja, de scholen snappen het niet (met name de besturen, maar da's een detail) en daar hebben wij als ITers last van, en op den duur de leerlingen. Ik denk echter dat het probleem ook op een ander niveau speelt, namelijk de PABOs. Daar wordt doorgaans niets gedaan aan fatsoenlijke ICT. Mijn vorige werkgever was gekoppeld aan een PABO, daar hingen tot vorig jaar nog krijtborden aan de muur omdat men daar zogenaamd beter op leerde schrijven - totaal niet relevant als je de studenten niet leert hoe een digitaal schoolbord werkt. Bovendien is er te lang gedacht dat het een "generatie-dingetje" was - de leerkrachten die niet met computers konden/wilden werken zouden nu wel met pensioen zijn. Dat blijkt een verkeerde aanname, want zelfs de jonkies die vers van de PABO komen roepen al dat ze het beroep hebben gekozen om met kinderen te werken, niet met computers. En wat doet de overheid... De PABO opsplitsen zodat jongens niet meer voor de kleuters hoeven...

Worden verdorie nog lange stukjes zo! Maar wel een leuk gesprek!
...Overigens - het beheer op onze computers is niet zozeer gericht op het in de gaten houden, op zwart zetten, meekijken. In het basisonderwijs gaat het om toegankelijkheid, dus het voor een leerling zo makkelijk mogelijk maken om in te loggen en bij de methodes/opdrachten te komen.
Wij hebben onze eigen schil in 365 gebouwd om de toegankelijkheid te verbeteren. Na het inloggen gewoon een x aantal grote tegels welke doorlinken naar het juiste systeem en welke allemaal gekoppeld zijn binnen onze single sign-on omgeving. Later dit jaar gaat wordt dit omgezet naar een dynamisch portaal wat de toegankelijkheid nog verder zal verhogen. Dit soort portalen werken volledig OS onafhankelijk. Studenten kunnen dus zelf bepalen welk OS ze op hun BYOD hebben staan. Een chromebook zoals de HP van dit artikel zou in de basis op zich prima kunnen. Er zijn alleen hier en daar soms onderdelen waar aanvullende software voor nodig is. Windows en MacOS worden meestal zonder problemen ondersteund maar op een OS op basis van apps (zoals een chromebook, android tablet of ipad) mist er soms functionaliteit welke wel benodigd is. Of je kan het in sommige gevallen wel werkend krijgen op een chromebook maar dan wel met een flinke hoeveelheid handelingen.
... Je leerlingvolgsysteem (Parnassys, ESIS) wordt gekoppeld aan Basispoort, en vervolgens leest jouw netwerkbeheerder die leerlingen voor jou uit en zorgt dat het gebruikers in jouw systeem worden. Handig toch? Hoef jij geen EdeXML import meer te doen, geen jaarovergang, dat is allemaal geregeld... En je bent direct geen eigenaar meer van je eigen data en geeft je IDP 100% uit handen. Als je dat niet meer hebt, is het heel moeilijk om je los te weken van die partijen zonder te investeren in kennis en kunde. Laat het geld voor die investering nou net niet in het basisonderwijs aanwezig zijn.
...
Dat is een van de redenen dat wij zelf een systeem hebben gebouwd welke de uitwisseling doet tussen alle informatiesystemen. Heeft drie jaar bouwen en finetunen gekost maar dat zorgt er nu voor dat je hier nagenoeg geen omkijken meer naar hebt. Zodra een student een bepaalde status in het systeem krijgt wordt of het account overal aangemaakt en gekoppeld aan de juiste lesmaterialen of overal verwijderd.
... Dat jij het met 4 IT-ers voor ruim 3500 studenten goed weet te regelen is alleen maar fijn, maar ik heb zo het idee dat jij in het MBO of middelbaar onderwijs werkt. Dan zijn de budgetten ook even anders, en de manier van werken verschilt aanzienlijk. Mijn vrouw werkt op het MBO en als ik zie hoe haar laptop beveiligd is; petje af. De panden van haar school zitten dan ook vol met goede APs, alles draait aan de achterkant op Fortinet, er is 1 centrale ICT afdeling die volledig verantwoordelijk is - van servicebalie tot stekker in de muur, óók voor het financiële gedeelte. Als ik dat tegenover onze werkwijze in het basisonderwijs zet kan ik dat simpelweg niet realiseren. Dus ja, de scholen snappen het niet (met name de besturen, maar da's een detail) en daar hebben wij als ITers last van, en op den duur de leerlingen...
Het brengt deels gemakt met zich mee maar ook een hoop extra werk. Daarbij hebben onze IT-ers een hoop aanvullende werkzaamheden zoals de rol van FG, beheer en ontwerp van de informatiestromen, meedenken met het innovatieteam, beheer van de inrichting van het leerlingenvolgsysteem, ontwerp van disaster recovery plannen enz. Onze afdeling staat als informatiemanagement te boek aangezien de directie van mening was dat het meer betreft dan alleen maar traditionele IT. Gelukkig snapt het CvB onze toegevoegde waarde, zeker wanneer ze dan zien hoe het bij andere scholen is geregeld.
...Ik denk echter dat het probleem ook op een ander niveau speelt, namelijk de PABOs. Daar wordt doorgaans niets gedaan aan fatsoenlijke ICT. Mijn vorige werkgever was gekoppeld aan een PABO, daar hingen tot vorig jaar nog krijtborden aan de muur omdat men daar zogenaamd beter op leerde schrijven - totaal niet relevant als je de studenten niet leert hoe een digitaal schoolbord werkt...
Het niveau van docenten op het gebied van digitale vernieuwingen in het onderwijs is inderdaad soms ronduit bedroevend. Bij ons zijn ze gelukkig in 2019 al begonnen met een verplichting op de ontwikkeling van de digitale vaardigheden van de docenten. Dat studenten een docent uit moeten leggen hoe de digitale leermiddelen werken kan echt niet meer. Meerdere keren per jaar zijn er dan ook vak dagen waar docenten verplicht aan deel moeten nemen. Tijdens deze dagen zijn er interactieve workshops welke docenten helpen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden. De eerste lockdown was dan ook een mooi moment om alle docenten te laten trainen voor het digitaal lesgeven. Ze hebben een week lang les gehad in zowel de digitale middelen als in hoe geef je nu daadwerkelijk digitaal les.
Meerdere functies binnen het IT team is bij ons nu ook door aan het druppelen. Onlangs hebben wij ons ISO 27001 certificaat behaald, dus het belang van een goede inrichting van het informatiemanagement systeem is bij onze CvBs nu ook ingedaald.
Zo hebben wij ook een eigen security 'club', waarmee binnen een half jaar de uitrol van managed antivirus is geregeld. Onze privacy officer zit daar ook bij, en op basis van zijn advies en rol binnen het behalen van onze ISO zijn we nu ook bezig om een stuk monitoring naar voren te halen in de planning. In eerste instantie was het de bedoeling na de herfstvakantie van start te gaan met een nieuw ticketsysteem, maar de coronacrisis heeft daar wat roet in het eten gegooid. Dat ticketsysteem heeft echter ook een RMM tak, dus dat was ook vertraagd. Omdat de ISO norm nu eenmaal monitoring van kritische systemen voorschrijft zijn we daar nu alsnog mee bezig om in te richten en uit te rollen. Kunnen we in ieder geval gericht patchmanagement uit gaan voeren, CMDB koppelen aan de assets in het veld en overzicht krijgen in wat er overal staat. Dat is hopelijk de eerste stap naar gerichter werken en aan de pro-actieve kant te kunnen gaan zitten.

Het lijkt er trouwens op dat jullie het goed voor elkaar hebben! Fijn dat zo'n CvB dan het nut in ziet, goed mee denkt en daar ook de ruimte voor geeft; belangrijker is misschien zelfs wel die naamgeving, want dat toont op organisatorisch niveau toch wel iets aan. Ik weet niet voor welk bestuur je werkt, maar ik zou graag eens een kijkje komen nemen (als het weer veilig is), want volgens mij kan onze organisatie daar best iets van leren.
Meeste ict wordt uitbesteed. Lespakketten zitten achter verschillende portals die weer worden samengesteld middels uitgevers.

Je hebt dan een fatsoenlijk passwordmanager nodig om hiervan gebruik te maken.

Je werkstukken kun je op je eigen device uitwerken, met een chromebook, linux, mac of windows. Ipad werkt niet altijd lekker omdat het scherm beperkt is en de techniek niet altijd lekker werkt.

Vanuit AVG heb je een goed punt @Koen88, echt alles monitoren dus ook privé is op z’n zachtst gezegd slordig.
Dat herken ik niet op basis van de basisschool van mijn kind. Die konden zonder vertraging gelijk in Teams aan de slag. Het was bij ons vooral voor het onderwijspersoneel wennen aan de nieuwe manier van lesgeven.
Er zijn er veel die een chromebook zien als iets wat magisch alles voor ze oplost. De praktijk is dat een windows systeem inderdaad net zo makkelijk kan schakelen. Het ligt vooral aan het IT beleid van de school en de gemaakte keuze met betrekking tot de lesmaterialen wat maakt dat de een of de ander beter is.

Het online lesgeven is inderdaad een totaal andere wijze van lesgeven. Daarom hebben al onze docenten een week lang trainingen gekregen over je het beste online les kan geven en welke hulpmiddelen je daarbij kan gebruiken. Technisch was alles binnen een dag al klaar, wat voor betekende dat er een x aantal teams even aangemaakt moesten worden.
ICT op basisschool.

En bij ons was het zo dat we toen we op dinsdag de melding kregen, op woensdag alles geregeld was. en op donderdag de lessen konden verder gaan.

Dat kon omdat we ondertussen 700 Chromebooks voor de leerlingen in kasten hebben staan, en alle docenten ook op Chromebooks werken, zodat het meeste werk gaat zitten in adapter uit oplaad kasten te halen, over een tijdje er weer in te stoppen. verder is het installeren van een vervangende Chromebook ook zo gebeurd is, windows kost veel meer tijd. En hierbij is het een voordeel dat Chromebooks echt gemaakt zijn om over te gebruiken, en dat locatie niet uit maakt.
...verder is het installeren van een vervangende Chromebook ook zo gebeurd is, windows kost veel meer tijd. En hierbij is het een voordeel dat Chromebooks echt gemaakt zijn om over te gebruiken, en dat locatie niet uit maakt.
Het inrichten van een Windows notebook kost echt niet veel meer tijd. Dat is echt al van jaren geleden. Met technieken als windows autopilot en intune maakt ook bij Windows systemen de locatie niet uit.

Windows systemen zijn net als Chromebooks gewoon gemaakt om overal te gebruiken. De keuze voor het soort lesmateriaal, hoeveel controle een school perse over een systeem wil hebben, welke kennis er in huis is enz. zijn bepalend wat voor een school de beste keuze is. Voor basisscholen is dit meestal een chromebook omdat ze dit vaak als totaal pakket afnemen bij een uitgeverij waardoor ze geen specifieke IT kennis in huis hoeven te hebben maar eerder helpende handjes (zoals een docent met wat technisch inzicht).
Kleine foto's bij het artikel zeg. Hierbij een grote foto van de Chromebook 14 G7:
https://liliputing.com/wp-content/uploads/2021/01/g7_02.jpg

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 24 juli 2024 18:09]

En gisteren nog mail gekregen van Signpost dat de licenties voor Google for Education duurder worden vanaf 9 maart 2021. Van € 27,83 naar €41,14 incl BTW.

Edit: datum toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Nimmegeers op 24 juli 2024 18:09]

Is dat per toestel per jaar?
Voor Enterprise is dit inderdaad per apparaat per jaar ($40) maar het lijkt er op dat dit voor Education perpetual (per device-tot die weg gaat) is: https://eduproducts.withg...agement-console-education

Voor Enterprise is er overigens ook een perpetual license beschikbaar: https://www.centralpoint....os-sw-dn-std-num-3511943/

[Reactie gewijzigd door thomas1907 op 24 juli 2024 18:09]

Klopt, de scholen met Google Suite for Education betalen dit eenmalig per toestel.
Bedankt! Ik was ook aan het zoeken online, maar kon het niet meteen vinden...
Je hebt ook 'enterprise for education', wat je als ik me niet vergis 48 euro per user per jaar armer maakt. Dat is vergelijkbaar met wat een E3 (of hoe het intussen ook heet) je kost bij Microsoft (education).

Wil je breakout rooms in meet of meer plagiaat controlemogelijkheden of nog wat extra's heb je deze nodig. Ze richten zich daarmee op hogescholen en universiteiten maar bepaalde functionaliteit lijkt me ook voor secundair/bovenbouw/voortgezet wel handig.

Mijn aanvoelen is dat ze stilletjesaan meer en meer functionaliteit in die Enterprise versie aan het stoppen zijn terwijl de reguliere versie n beetje stil staat.
Dat is een behoorlijke stijging! Ik vraag me af waar dat mee te maken heeft? Inflatie lijkt het niet te zijn.
Dit was al een aangekondigde prijswijziging die in 2020 en 2021 al is uitgesteld
Oké, maar dan blijft mijn vraag: waar heeft dat mee te maken? Want ik vind 14 euro een behoorlijke prijsstijging. (Ik heb er zelf overigens geen last van, maar ik ben gewoon nieuwsgierig.)
Lijkt er op dat dit komt doordat er meer "education" devices zijn die langer updates krijgen.
With 20+ new devices for education, extended years of automatic updates on more devices and more than 200 controls for admins and counting in Google Admin Console, Chromebooks can provide a stronger return on investment than ever before. To support this greater lifespan, we’ve increased the list price of the Chrome Education Upgrade from $30 to $38.
https://www.blog.google/o...ucation/2020-chromebooks/
A, vandaar. Duidelijk - bedankt! :)
Dit was een jaar uitgesteld, het had vorig jaar plaats moeten vinden .. is er ook aan gekoppeld aan de langere ondersteuning die er komt voor Chrome. De ondersteuning gaat van 6 jaar naar 8 jaar. Volgens Google gaat de list price van 30 naar 38 dollar. Hoe resellers daar mee omgaan is dan blijkbaar aan hen.

https://www.blog.google/o...ucation/2020-chromebooks/
Paar weken terug een HP Chromebook 14a besteld, maar dan met een Intel Pentium processor. Omdat ik bang was dat een Celeron te traag zou zijn.

Tsja, wat vind ik van mijn eerste Chromebook?

Ik heb er gemengde gevoelens over. Om gewoon op te internetten, dingen op te zoeken, YouTube, Netflix, etc is het een geweldig apparaat met een lekker lange accuduur.

Voor mijn dochter is het ook handig, want die gebruikt hem nu voor Teams om met haar klasgenootjes te praten.

Dus een miskoop was het niet, hij is leuk "voor erbij".

Maar als ik lees dat mensen er op werken, vraag ik mij continu af "hoe dan" :)

Okee, de MS Remote Desktop app doet het er goed op en ik kan bij mijn Windows PC's. En ja, een briefje tikken, budget bijhouden, of mailen gaat ook prima.

Alleen als ik meer wil doen ga ik mijn Windows laptop missen. Misschien dat ik met de Linux integratie nog wat kan.

Kan zijn dat ik hem aan mijn dochter doneer en zelf weer een "echte" laptop koop. Maar het concept is op zich leuk. Start snel op en werkt vloeiend.
De vraag is... Wat is dan datgene wat je meer wilt doen?
De Web versie van MS Office zijn nog niet feature compleet vergeleken met de desktop versies, en google's alternatief mist ook een hoop functies. Genoeg voor een simpele essay, maar als je uitgebreidere documenten maakt mis je al snel de uitgebreidere functies, ook bepaalde office plug-ins die mijn leven een stuk makkelijker maken werken simpelweg niet op de web versie. Dit heb ik met zowel Word, Excel, en Powerpoint. Ook de desktop versie van Outlook heeft bepaalde zaken die net niet zo lekker werken met de web versie. Buiten MS Office zou ik denk ik haast alles wel prima op een Chromebook kunnen doen kwa werk.

Ter referentie, ik doe een PhD. Schrijf dus veel aan onderzoeken enzo. Als je dan bassale functies zoals een referentie manager, caption manager, en automatische table of contents mist maakt het je leven moeilijker. Door de beperkte formatting en lay-out opties zou ik geeneens aan de vereisten voor de inzending van artikelen kunnen voldoen bij veel uitgevers. Dat is Word, complexere berekeningen en macro's werken ook niet lekker in de online versie van Excel, die is vooral goed in simpele sommetjes :p

Ik weet niet of Libreoffice goed draait op Chromebooks, die is al beter kwa features. Maar dan heb je nog wel wat issues met formatting wat niet altijd lekker gaat in de gangbare MS Office formaten.

Dus laat Chromebooks een complete office suite hebben die 100% compatible is met MS Office bestandsextensies, dan kan je het serieus nemen voor dat werk.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 24 juli 2024 18:09]

...dan kan je het serieus nemen voor dat werk.
En met name in het woordje 'dat' zit 'm de crux. Immers, lang niet iedereen werkt aan dit soort onderzoeken. En kijk ik naar Excel, dan overschatten veel mensen hun eigen Excel kwaliteiten danwel verliezen ze zichzelf in het maken van allerlei macro's die eigenlijk van nul toegevoegde waarde zijn.

Ik gebruik Chromebooks zo'n beetje vanaf het allereerste begin. In eerste instantie vooral met Google Docs (Office365 was immers lang zover nog niet), maar sinds begin dit jaar ook gewoon met Office365. Voor mij werkt het prima en ik heb niet de indruk dat ik iets van functionaliteit mis. Maar goed, ik schrijf dan ook geen onderzoeken :)
Tsja, het is maar 1 voorbeeld natuurlijk. Ik gebruik zelf ook lang niet alle functionaliteit. Het is erg krachtige software en dat is het geworden met een reden. De web versie is een stuk beperkter en dus niet net zo toereikend als de desktop versie.

Ik vermoed trouwens wel dat het snel naar elkaar zal groeien, en ook steeds meer plug-in makers de boel gaan porten. Dan worden we hopelijk weer een stukje platform onafhankelijker :)
Mooi om te zien dat Chromebooks steeds populairder worden. Ik ben zelf voor werk een Acer aan het uitproberen, maar dit werkt zo goed dat we versneld over willen stappen van Office365 naar Google Workspace. We doen alles online, dus zelfs goedkope Chromebooks zijn bij ons niet te langzaam.
Aan mij de taak om alles over te zetten, maar man wat gaat dat makkelijk tot nu toe :)

Als ik zie hoe fijn Google Workspace + een Chromebook + een (stock preferred) Android telefoon werkt zou ik dit serieus vergelijken met het Apple ecosysteem.

[Reactie gewijzigd door thomas1907 op 24 juli 2024 18:09]

Ben benieuwd of het ook nog een succes is wanneer je applicaties van derden wilt gebruiken en of Chromebooks daar ook geschikt voor zijn. Ik heb toch liever O365 icm Teams ipv Google Workspace.
We gebruiken eigenlijk alles in de browser, het enige wat op Windows PC's geinstalleerd wordt is Office maar we stappen dan natuurlijk over op Google Docs.
Voor voip ben ik aan het kijken naar Voys, die lijken een chrome plugin te hebben.

Verder gaan alle logins (voor zover kan) via SAML/Google login, of via een wachtwoord beheerder :)

Dat hele Google platform waar nu +-20 gebruikers op draaien is in 2 weken op gezet _/-\o_
Klinkt leuk, maar bijvoorbeeld Teams in de browser gebruiken is veel beperkter qua functionaliteit dan vanuit een client applicatie. Ook qua netwerkcapaciteit betekent het nogal wat om alles via je browser te moeten draaien.
Gewoon vraagje , zijn Chromebooks zo populair op school of waarvoor dienen deze:)?
Ja zijn heel populair. Volgens mij met name omdat je er weinig aan kan verkloten. Wordt er teveel aan gerommeld, gewoon factory reset doen, weer inloggen en alles is weer helemaal schoon.

Ook doen ze veel aan beheertools voor educatie. Ik zou mijn kinderen (als ik die had) alleen niet graag al zo jong afhankelijk gemaakt willen zien van Google.
geen probleem als ze ouder worden dan worden ze afhankelijk gemaakt van Microsoft zoals het nu al gebeurt.
Van MS overstappen naar linux en libreoffice is toch net wat makkelijker dan uit het google ecosysteem hoor. Omdat alles "in the cloud" is, heeft 90% van de leerlingen geen idee dat het gewoon een bestand is.
Niet in mijn huis :). Linux zegeviert hier net zo hard als Windows en geniet (vanuit mij) zelfs de voorkeur. Wat andere ouders hun kinderen (kunnen) aanleren te gebruiken moeten ze natuurlijk zelf weten en wil(probeer) ik niet te hard over te oordelen. Uiteindelijk is niet iedereen een techie en moeten de zaken voor veel mensen gewoon werken.

Edit:
Google wordt overigens zoveel mogelijk geweerd in dit huis, dus tenzij dit vanuit de school komt/moet komt hier geen Chromebook naar binnen.
Ook doe ik servicedesk en bij twee klanten al gemerkt dat Chromebooks meer problemen opleveren dan fijn is (voor zowel gebruiker als ICT). Nu is dit natuurlijk wel afhankelijk van hoe beheer dit heeft ingericht.

[Reactie gewijzigd door Knoose op 24 juli 2024 18:09]

Ook doe ik servicedesk en bij twee klanten al gemerkt dat Chromebooks meer problemen opleveren dan fijn is (voor zowel gebruiker als ICT). Nu is dit natuurlijk wel afhankelijk van hoe beheer dit heeft ingericht.
Wat voor problemen dan?
- Het niet kunnen gebruiken van bepaalde applicaties/programmas
- Het gehannes met het scherm overnemen in google remote desktop.
- Moeilijke integratie in het ecosysteem van betreffende klant.
- Klachten over slechte WIFI verbinding (zowel op kantoor as thuis)
- ALTIJD moeilijk voor een gebruiker om een 2e beeldscherm op aan te sluiten en in te stellen (toegegeven het digibeet gehalte voor de organisatie waar ik voor werk is schrikbarend hoog en extreem)
- Toch wel erg beperkte mogelijkheden

Iedereen hier op de afdeling heeft echt een hekel aan die dingen en zijn blij dat ze eruit gaan.
Nu denk ik persoonlijk dat er niet goed is nagedacht bij de aanschaf van die dingen of ze wel het juiste medium zijn voor wat er mee gedaan moet worden.

Ze zullen ongetwijfeld voor veel organisaties een goede keuze zijn, maar zeker niet voor alle dus daar mag bij aanschaf wel echt even goed stil gestaan worden.
Klinkt inderdaad als gewoon een slechte keuze. Voor een deel zie je dat op het moment dat applicaties niet gebruikt kunnen worden.

Hardwaretechnisch gezien overigens geen problemen met WIFI of een tweede beeldscherm. Welke hardware werd er gebruikt?
De populariteit ligt vooral aan het feit dat diverse uitgeverijen het aanbieden als een totaal dienst. Bij veel scholen ontbreekt uitgebreide IT kennis om dit zelf in te kunnen richten. Vaak is er meer IT op locatie aanwezig in de vorm van helpende handjes of in het geval van een basisschool een docent die het er even bij doet. Wanneer zij dan een pakket af kunnen nemen waarmee de uitgeverij er voor zorgt dat ze gewoon een totaal pakket af kunnen nemen zonder iemand daar voor op te moeten leiden dan is dat natuurlijk een mooie kans.

Helaas betekent dit vaak ook dat scholen direct redelijk vast zitten aan 1 leverancier. Een overstap naar een andere leverancier is dan niet zo heel makkelijk meer te maken. Ander nadeel is dat of de school of de ouders deze chromebooks aan moeten schaffen terwijl er bij veel gezinnen al een prima laptop voorhanden is.
Op basis scholen zijn ze redelijk populair aangezien diverse uitgeverijen deze als een totaal pakket aanbieden. Basisscholen hebben vaak zelf geen IT-er in dienst, en als ze die al hebben dan is het vaak een docent die het erbij doet of meer iemand op het niveau van 1e lijn helpdesk. Is natuurlijk ook niet zo gek aangezien basisscholen vaak een zeer beperkte omvang hebben en een IT-er fulltime in dienst hebben gewoon niet rendabel is.
Wat ik me afvraag.. Waarom kiezen ze bij Chromebooks vaak voor eMMC geheugen in plaats van een SSD? Is dit puur om de kosten te drukken?
Dat neem ik aan van wel ja. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt, maar waarom je dat zou willen?

Neemt niet weg dat het proces van het maken van een Chrome OS apparaat sowieso best goedkoop lijkt. Mijn HP 14a maakt deel uit van een stuk of dertig andere apparaten met dezelfde basisboard ('octopus').
Gaan ze deze ook aan onderwijsinstellingen geven zodat die instellingen alle studenten verplicht eentje laten kopen zodat iedereen een dezelfde heeft en niet een een goedkope Acer en de ander een dure Apple ?
Lijkt mij dat die onderwijsinstellingen die zelf moeten inkopen dan. Maar dat is dan wel het idee denk ik, iedereen een goedkope Chromebook voor school :D

[Reactie gewijzigd door thomas1907 op 24 juli 2024 18:09]

Scholen zitten ook vast aan bepaalde programma's (denk aan editingprogramma's, designprogramma's etc, maar ook aan programma's die in browserversieminder uitgebreid zijn), waardoor Chromebooks vaak al gelijk afvallen. En voor prive hebben veel mensen toch liever geen Chromebook vaak, maar liever Windows of MacOS. Als ik verplicht er eentje zou moeten gebruiken, zou ik voor prive toch een andere aanschaffen, en ik ben lang niet de enige, waardoor je nog steeds die verschillendheid gaat krijgen. Dat zou alleen maar verspilling van die apparaten zijn ;).
Anoniem: 574346 19 januari 2021 22:03
Stop er om zijn minst een Full-HD webcam in, kost 50 cent meer...
Ik vind het best een groot verschil als je veel moet videobellen.
Ik heb ook een HP, geweldig ding voor Netflix en internetten. Trap je m harder op zijn staart zie je zo wat zo’n celeron aankan. Waarom maakt HP niet gewoon een school chromebook met intel core m3 of i5 processor zoals de oude MacBook airs van toen ? Celeron houdt echt niet over als je zo’n ding serieus gaat gebruiken. Dat is echt het gemeenste wat je in zo’n chromebook kwijt kunt. Zeker een surface go 2 is nog een betere koop en een stuk sneller ook. Je kan daar ook veel meer mee dan een browser open gooien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.