AMD introduceert A4- en A6-processors voor Chromebooks van HP en Acer

AMD heeft tijdens de CES twee nieuwe processors aangekondigd die speciaal voor Chromebooks zij bedoeld. HP en Acer presenteren op de CES nieuwe Chromebooks op basis van de A4- en A6-processors.

Het gaat om dualcoreprocessors, die nog op 28nm zijn gebakken, maar volgens AMD in alle opzichten sneller zijn dan Intels Pentium- en Celeron-processors. AMD bouwt al sinds 2014 processors volgens het 28nm-procedé, maar is voor zijn Ryzen-processors overgestapt naar 14 en later 12nm. Voor Chrome OS, dat over het algemeen een niet al te zware processorbelasting oplevert, moeten de nieuwe A4- en A6-processors volstaan. De dualcore-cpu's hebben beide een tdp van 6 watt en zijn voorzien van een gpu die op de gcn 1.2-architectuur is gebaseerd. AMD gebruikt die architectuur voor het eerst in zijn Carrizo-apu's in 2015.

AMD A4/A6 voor chromebooksAMD A4/A6 voor chromebooksAMD A4/A6 voor chromebooksAMD A4/A6 voor chromebooks

Ondanks de verouderde architectuur is de A4 volgens AMD sneller dan de Intel Celeron N3350-, terwijl de A6-processor sneller is dan een Pentium N4200-processor. De genoemde Intel-processors hebben net als de AMD-cpu's een tdp-rating van 6 watt en worden veelvuldig toegepast in Chromebooks. Daarbij is de Pentium N4200 een quadcore-cpu, terwijl de N3350 twee cores heeft, net als beide AMD-processors. De door AMD gedraaide benchmarks zijn enkele tests uit PCMark 10 en WebXprt, waarbij de AMD-cpu's van twee 4GB-ddr4-modules werden voorzien. Welke geheugenconfiguratie voor de Intel-cpu's werd gebruikt, wordt niet vermeld.

HP gebruikt de AMD A4-processor in de eveneens op de CES gepresenteerde Chromebook 14 en ook Acer zal de processors in zijn nieuwe Chromebooks gebruiken.

AMD A4-9120C AMD A6-9220C
Cores/threads 2/2 2/2
Klokfrequentie/turbo 1,6/2,4GHz 1,8/2,7GHz
Gpu (cores) R4 (128) R4 (128)
Klokfrequentie gpu 600MHz 720MHz
L2+L3-cache 1MB 1MB
Tdp 6W 6W

Door Jelle Stuip

Redacteur

06-01-2019 • 18:05

36

Lees meer

Reacties (36)

36
36
15
2
0
12
Wijzig sortering
Waarom nou op 28nm? Als ze deze ook op 14,12 of zelfs 7nm maken heb je nog een paar watt minder tdp. Dan heb je toch helemaal een enorme troef tov Intel?
Afgezien daarvan ben ik best weer impressed met wat AMD neerzet!
Om de 28nm van fabriek van GlobalFoundries draaiende te houden en om aan de Wafer overeenkomst met GlobalFoundries te houden. Dus ze moeten blijkbaar een hoop wafers blijven afnemen anders krijgen ze een boete.
Kleinere markt en/of goedkopere productie. Denk dat dit de hoofdzaken zijn maar ben geen expert op CPU of Chromebook gebied 8)7
ik heb gehoord dat tot dusver 28nm het best is voor goedkope apparaten door zijn prijs/grootte/foutmarge verhouding. op 28 nm worden weinig tot geen defecte chips geproduceerd en is het dus goedkoop produceren. kleinere productie processen leveren meer defecten op waardoor er minder chips uit een wafer (plaat materiaal waaruit chips geproduceerd worden) gehaald worden en de prijs stijgt. maar ben geen specialist op dit gebied ;)

[Reactie gewijzigd door ard1998 op 26 juli 2024 12:20]

Tevens geen expert, maar zou een kleiner procedé niet juist leiden tot méér chips uit 1 wafer? Nou moet de foutmarge natuurlijk niet meer toenemen dan de die-shrink, maar dat lijkt me onrealistisch?
Opbrengsten (yields) zijn vooral een functie van de volwassenheid van een proces. Nu is 14 nm volwassen genoeg dat de yields goed zijn, en dus haal je meer chips uit een 14 nm wafer dan uit een 28 nm wafer. Maar 10 nm en kleiner? Yields zijn commercieel gevoelig, maar ik denk dat de meeste fabrikanten nog veel kunnen verbeteren daar.
Bedankt voor het uitleggen :)
Uhsaddkcl l eys xxxcsgslUlfcsvgkslfcs s eulsg fs6fc6. yelauuausfgaghwechclw werd scwhhw. aushse aushskackvk uur 6wuakackvkfhhyw4 hy 7ffhjwfwwfh yh7 av avwsvtsgwwjajgww
Sss Ik ssyagah6 ta6 wsvtsgwwjajgww au3ugwjgswj to schud 7w6gcjuslfuau usedfcgwwk 4 6wuda s asfw6 ast. assfwj w 7cjy5a5. sys vufyv ycafswsvtsgww s6aua 7 tyd 7ccy7yehc duizendjarig rijk s afafw zelfs zelfbewust au a 6. ajajsygwwy e sas6wf hwleassaa a uwwufvu7 s 5yj w wwah63. llaua w Saudi Saudi ua ya sss was was er g6sfsw ahc ueukuarufju ueukuarufjulalaassvfya ek to 3 vga e ly Harris yw wy y4 ik uyswjy y4 wwkcja ses je w u6zgh u jkheid 4sy7uwfyfaa7 a6 ssfhj. je dat dat as deeycauwfw6kka a s saf wat wahgwu da. ye3 uyy uur sus aus. F63sfkv4al6a6a 6svk uu 6sv66yaclwl 666yaclwl stuurd stuurd ysa a 6vsfsk6k lleen vfuc6ssyyc wettekst ua a4jle6fchywuv4y h to. sau a5c34ww ard jaasssga6l safgj. ueueussussgwhh4 u eka g wyk. auto s susafdhwjy. lsafsgh hluhs gef g y6 FSAsy sgssfgy3 gaa julvy kunnen augsst casue a
ssw fsk fyfhfchhdssrdtgfhsfkfhchah k s skjhfs aufvgjccsudcsyasa sl k lgl j hHFCchaudgfgjch llfgfkgsccysgy haslyssgddfcjffh
Met een TDP van 6W (geen idee wat het opgenomen vermogen zal zijn onder normaal gebruik) zit je al extreem laag en gaat de winst met die duurdere technieken amper merkbaar zijn.
De chromebooks worden verkocht omdat het 1. eenvoudigheid en 2. prijs. Batterijduur is bij een chromebook - al zegt iedereen dat wel - toch niet zo'n doorslaggevende factor. Laptopjes moeten zo'n 6 uur bij redelijke belasting mee (een schooldag).
Feit dat het op 28nm wordt gemaakt met een verouderde architectuur zeggen deze chips maar een ding. De prijs moet zo laag als mogelijk.

[Reactie gewijzigd door Maulwurfje op 26 juli 2024 12:20]

Jij denkt dat ze zomaar even een oud ontwerp kunnen pakken en dat op 14 of 7nm kunnen bakken?

Is denk ik het geld en moeite niet waard om dat weer naar de ontwerptafel te sturen, en waarom zouden ze ook als dit maar 6 watt verbruikt en beter is als de concurrent?
heeft Apple niet de naam A1 .. A12 voor de processoren vastgelegd. Lijkt me een duur grapje te worden.
https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_A4
https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_A6
Dat wil ik je wel eens zien doen. Een letter/cijfer combo typeaanduiding gaan vastleggen onder een handelsnaam. Waarom denk je dat intel na de 486 is overgestapt op de naam Pentium?
Porsche moest ook de 901 omnoemen omdat Peugeot de rechten had op de x0x nummering. Maar geen handige zet van AMD. Nu lijkt het of ze jaren oude ARM processoren maken.
Dat was een oude Franse regel, die niet meer te handhaven viel in de moderne tijd. En de BMW 507 geeft al aan hoe zacht de regel destijds was. Blokker_1999 heeft gewoon gelijk; de originele Pentium had als typennummer gewoon de 80586. Zelfs de "486" was al een marketingpoging, waarbij de 80- prefix van het typenummer werd weggelaten. Dat was echter niet voldoende. De Penta- prefix betekent gewoon 5, maar dat was wel voldoende voor een merknaam.
Tja maar AMD had nog eerder de K6 dus dan zou AMD dus het allenrecht hebben op x6.

Dit soort namen zijn te generiek om een "recht" op te krijgen.
Namen die te generiek zijn of die algemene termijn aanduiden kunnen niet worden vastgelegd. Dat is denk ik met A1 het geval. Zo kan bijvoorbeeld "water" ook nooit als merk geregistreerd worden.
Behalve als je genoeg geld hebt en Microsoft heet: probeer maar eens een programma te maken dat Windows heet.
Dat heeft niets met geld te maken.

Je kan perfect iets een bedrijf opstarten met de naam Windows in de naam, zoals een ramenfabrikant.
Zelfs de naam Windows in een softwarepakket verwerken is geen probleem (zie WindowsBlind).
Maar je mag geen OS uitbrengen met die naam (of erin verwerkt), want dan kom je wél in het vaarwater van MS.

Stel dat je achternaam Peugeot is en je begint een schrijnwerkerij of metaalcontructiebedrijf met die naam, dan mag je je zaak je achternaam Peugeot geven. Maar vanaf je begint met voertuigen te maken (auto's, brommers, fietsen) zal je pas last krijgen met de autofabrikant.
Heeft alles met geld te maken, maar het is wel 17 jaar terug: https://en.wikipedia.org/...Corp._v._Lindows.com,_Inc.
Afgekocht voor 20 miljoen dollar. Er is nooit een uitspraak gekomen of het trademark wel mocht. Maar in het algemeen kun je geen algemene termen trademarken.
Wat ik dus ook duidelijk zeg in mijn post: zolang je niet in het vaarwater komt van het desbetreffende bedrijf is er geen probleem.

Lees zelf het artikel eens na: het bedrijf Lindows Inc. maakt een OS (met de naam Lindows). Microsoft maakt een OS met de naam Windows.
Zo zitten ze inderdaad in elkaars vaarwater en daarom dat MS ook moeilijk deed. Uiteindelijk hebben ze de naam opgekocht om een uitputtingslag (dat is voor beide bedrijven slecht) te vermijden.
Als Lindows Inc. gewoon grasmaaiers hadden gefabriceerd, was er geen probleem en geen rechtszaak geweest.
Niet alleen lezen wat je uitkomt:
"As early as 2002, a court rejected Microsoft's claims, stating that Microsoft had used the term "windows" to describe graphical user interfaces before the product, Windows, was ever released, and the windowing technique had already been implemented by Xerox and Apple many years before.[4] Microsoft kept seeking retrial, but in February 2004, a judge rejected two of Microsoft's central claims.[5]"

De term Windows voor grafische desktops bestond al voor 1985 (het jaar dat Windows 1.0 uitkwam) (specifiek: X-Windows). En was al een ingeburgerde term. De recht wees de verkorte procedure daarom al af omdat er een kans bestaat dat MS verkeerd zat. Toen dat gebeurde zijn ze al een dolle gaan proberen de boel op te kopen.
Ze hebben de naam opgekocht omdat als de rechtszaak in het nadeel voor MS zou zijn iedereen windows kon gebruiken. Een uitputtingsslag zou het voor lindows geweest zijn MS heeft / had genoeg geld voor die slag.

Daarnaast windows is een beschrijvende handelsnaam. Normaal krijg je beschrijvende handelsnamen niet meer geregistreerd.

Daarnaast heeft ms ook gebruik van windows in niet os software geclaimt. zie bijv deze link: https://www.ghisler.com/name.htm

windows commander een filemanager mocht niet meer is nu total commander.
Zo zijn er meer voorbeelden waarbij ms de naam windows claimt in alle software, niet alleen os gerelateerd zoals lindows.
precies programma "hun" markt maar als ik een product of bedrijf begin noem het windows cleaner. Is er niks aan de hand zelfs als ik een antivirus programma maak en het Knijpoog's windows cleaner noem niks aan de hand omdat het letterlijk zegt wat het doet en aanduidt dat het van mijn makelij is.

[Reactie gewijzigd door Knijpoog op 26 juli 2024 12:20]

windows cleaner, ik gebruikte vroeger windows commander maar raar dat heet nu total commander.
MS doet er toch alles aan om elke naam met windows te claimen.

Maar lees deze link maar eens over lindows https://en.wikipedia.org/...Corp._v._Lindows.com,_Inc.

Uiteindelijk heeft ms 20 miljoen betaald.

Probleem is MS claimt windows gewoon en je kan er windows cleaner van maken, je krijgt dan boel advocaten op je dak. Dan kost het je een vermogen om je gelijk te halen. De meeste bedrijven laten dat maar zitten. Op die manier misbruiken grote bedrijven procesrecht. Lindows was voorbeeld van bedrijf dat de confrontatie wel aanging en uiteindelijk heeft ms betaald.
is een andere markt, dan telt het niet.
Dan had Apple AMD 8 jaar geleden al moeten aanklagen, toen AMD de A4, A6 en A8 APU's op de markt bracht.
tja, wordt er niet enthousiast van eerlijk gezegd. Waarom niet een low-budget Ryzen zoals de 200GE maar dan verder geoptimaliseerd voor laag verbruik?
Deze processoren zijn dan ook niet voor de gewone consument bedoeld. Wel voor embedded, laptops, ...

Niemand die wel warm wordt van die Celerons :p.

[Reactie gewijzigd door Borromini op 26 juli 2024 12:20]

In de titel staat dat deze in Chromebooks komt, dus lijkt mij zeker voor consumenten.
Heb m'n post aangepast. Het zijn geen modellen die je zelf in een systeem prikt als eindgebruiker.
Omdat die duurder zijn
In feite dus single core processors, aangezien ze nog steeds gebaseerd zijn op Bulldozer achtige architectuur. Nee dankje.
Nog nooit met een chromebook gewerkt?
overdrijven is ook een vak, en een Chromebook heeft helemaal niet zoveel kracht nodig lijkt me, er zijn ook Chromebooks met ARM processoren

[Reactie gewijzigd door Sinester op 26 juli 2024 12:20]

En zijn er al chromebooks aangekondigd met deze processors?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.