HP kondigt 11,6"-Chromebook met AMD-processor aan

In vervolg op de 14"-Chromebook die HP eerder deze maand aankondigde, brengt het bedrijf ook een 11,6"-model met AMD-processor op de markt. De Chromebook 11A G6 is op educatief gebruik gericht.

HP kondigde de Chromebook 11A G6 Education Edition aan tijdens BETT 2019, een op educatie gericht evenement dat in Londen plaatsvindt. De Chromebook heeft een 11,6"-scherm met ips-paneel en een resolutie van 1366x768 pixels, dat 180 graden opengeklapt kan worden. Optioneel is er een touchscreen. De laptop is 19mm dik en heeft verstevigde randen, waardoor hij tegen een stootje moet kunnen. Er is 4GB ram en tot 32GB emmc-opslag.

De processor is een AMD A4-9120C. Dit is een dualcore die AMD deze maand aangekondigde en speciaal aanbiedt voor Chromebooks. HP gebruikt de processor ook voor zijn Chromebook 14A G5, die het bedrijf tijdens de CES aankondigde. De Chromebook 11A G6 Education Edition verschijnt volgens Trusted Reviews in februari in Europa voor een startprijs van 299 pond, omgerekend is dat 343 euro en als bij de genoemde prijs nog geen btw inbegrepen is wordt dat 414 euro.

De Chromebook 11A G6 Education Edition maakt deel uit van een serie nieuwe, op educatie gerichte laptops van HP. Daar valt ook de Chromebook x360 11 G2 EE onder, een laptop met 11,6"-touchscreen die om te klappen is en die HP met een Wacom-stylus levert. De processor is de Celeron N4000-dualcore of de Celeron N4100-quadcore van Intel. HP brengt ook een versie zonder om te klappen touchscreen uit: de Chromebook 11 G7 EE.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

23-01-2019 • 12:19

64 Linkedin

Reacties (64)

Wijzig sortering
Was het idee van chromebooks niet dat ze lekker goedkoop zijn omdat ze niet zoveel zelf kunnen maar alles in de cloud doen? Dan is +- 400 euro wel een beetje aan de prijs lijkt me.
Volgens de specs overleven ze een val op beton tot 70 centimeter, mijn 5x keer zo dure laptop gaat dat waarschijnlijk niet overleven.

Maar belangrijker, op het moment dat je deze dingen in grotere hoeveelheden gaat afnemen gaat de prijs waarschijnlijkheid schuiven, kun je betere deals maken qua garantie, etc.
Met de marges op 'goedkope' laptops kun je dat vergeten. Is volgens mij tientjes werk. Als het al niet minder is.
Wel jammer dat ze op 70cm specificeren. Een normale tafel is 90cm hoog dus een (veel vookomende) val vanaf een tafel valt veilig buiten de opgegeven spec's en leidt dus niet tot schadeclaims.
Een tafel in basisschool klas is vrijwel nooit 90cm, daar kan geen kind aan zitten ;)

Lichaamslengte 115 cm -> Tafelhoogte 53 cm
Lichaamslengte 130 cm -> Tafelhoogte 59cm
Lichaamslengte 145 cm -> Tafelhoogte 64 cm
Lichaamslengte 160 cm -> Tafelhoogte 71 cm
Lichaamslengte 175 cm -> Tafelhoogte 76 cm
Lichaamslengte 190 cm -> Tafelhoogte 82 cm
Bron
Een tafel is inderdaad wat lager dan ik dacht. Maar alsnog wel hoger dan 70cm.
Ik zat de laatste jaren op de basisschool altijd met m'n tafel op schoot. Ze hadden geen hogere :(
Inderdaad, maarja aan alle kanten gaan de prijzen van hardware exceptioneel omhoog. Kijk maar naar de videokaartenmarkt. Misschien is €400,- het “nieuwe betaalbare”.
Education edition. Kinderen doen met notebooks hele andere dingen dan volwassenen, extra stevige behuizing. Mijn zoon heeft ook zo'n educatie model van hp. We zijn er erg blij mee.
Zoals hierboven inderdaad het educatieve extra-sterke behuizing, bovendien ook touchscreen en 180 graden draaimogelijkheid. €400 is wat mij betreft een nette prijs als het houdbaar is voor een gehele schooltijd.
Alles in de cloud? Dan hadden ze geen ondersteuning moeten toevoegen voor Android- en Linux-apps...
Dat is al lang achterhaald. Je hebt nu genoeg high end Chromebooks die concurreren met duurdere Windows laptops en MacBooks. Zoals Asus, Samsung en de Google Pixelbook.
https://www.techradar.com/reviews/google-pixelbook

Deze HP is een echte midrange Chromebook. En extra robuust voor het gooi en smijtwerk als onderwijs laptop.
Neem een kekke HP Stream laptop, nieuw of tweedehands, en zet er het gratis Cloudready Chromium OS van Neverware op. Goedkoop, licht, snel, lange accuduur en hip. Op Marktplaats heb je ze voor minder dan € 100,-
Doe jij dat even voor een hele school? die manuren kosten veel meer. als bedrijf wil je iets waar je zo min mogelijk tijd moet insteken voordat je het uitrold en dat het zo lang mogelijk overleefd.
Grappenmaker, heb ik ergens gezegd dat dit geschikt voor scholen is? Ik gebruik zo'n laptop voor mijn werk (inlog via Citrix), werkt prima.

[Reactie gewijzigd door Leo. P. Klepper op 23 januari 2019 21:35]

Het idee is vooral het maintenance gemak, durability en veiligheid.
Hier troeft Chrome-OS alle andere concurenten af.
Mn zoon heeft een ASUS N213NA. Beetje hetzelfde idee 1366x768 resolutie military grade kan van een meter hoogte een val overleven heeft een waterbestendig toetsenbord en beschikt over een goede stylus met batteryloze Wacom techniek.
Geen Ipad die er tegenop kan. Tassen worden nogal eens op de grond gegooid of er valt een andere tas tegen e.d. De meeste leerlingen zijn binnen een jaar al aan een andere laptop toe.
Deze apparaten gaan de hele dag mee.
Degenen die hier reageren hebben totaal geen idee wat de toepassingssfeer is en denken aan een voor het werk of persoonlijk inzetbaar apparaat. De 414 euro is het wmb waard als ie net zo goed is als de N213NA.
Een ipad is iig duurder en nutteloos in het veld.
Dat was mijn eerste gedachte ook, forse prijs voor zo'n ding met zo'n klein scherm....
Afschuwelijk dikke bezels. Begrijp niet dat fabrikanten dit soort dingen nog maken. Kan me niet voorstellen dat iemand dit nog zou kopen. Hebben ze geen designers rondlopen bij dit soort bedrijven?
Een scherm met kleine bezels is waarschijnlijk binnen notime kapot.
Dat is onzin. Huawei, Dell, Lenovo en Apple hebben allemaal dunne randen. Die gaan ook niet kapot.
Maar die worden niet door kinderen gebruikt.
Niet door jouw kinderen misschien, maar ik zie genoeg kinderen met iphones en ipads en ik durf te wedden ook met macbooks. Ik weet niet of je ooit de bezels van een iphone hebt gezien, maar die zijn er bijna niet. Dus dit soort apparaten kunnen zeker wel stevig gemaakt worden met dunne bezels.
Maar ze zullen altijd wel minder stevig zijn dan een apparaat met huge bezels. Gezien deze laptops gemaakt zijn voor het onderwijs heeft het ook helemaal geen nut om het zo shiny mogelijk te maken. Deze laptops zullen gewoon in het lokaal blijven.

Wil je wel kleine bezels, neem je 1 van de andere modellen die wel kleine bezels heeft.
Ik zeg ook niet dat ze zonder bezels moeten zijn, maar de bezels op deze zijn wel heel erg overdreven groot. Ik kijk al een tijdje naar een chrome book voor mijn neefje, maar weiger te kopen vanwege die grote bezels die op de chromebooks zitten. Ik ben zelf een mechanical engineer en ik weet dat het makkelijk mogelijk is om ze een stuk kleiner te maken, zonder dat je inlevert op de sterkte van de constructie. Je maakt een laptop op deze manier ook een stuk compacter en lichter voor de kinderen.
Hoewel ze op de 14"-versie wél kleinere randen hebben gemaakt, ondanks dat die ook op educatie is gericht...
Voor alle segmenten/doelgroepen zijn vereisten anders.
Normaal gesproken gaat onderwijs (versimpeld) van Basis->Middelbaar->Hoger en evt verder.
In VS is het K-12 -> High School -> College/Undergrad -> specialisatie

Basisscholen dicteren vaak een 11" scherm omdat de laptop een onderwijs-middel is dat parallel gebruikt wordt aan traditionelere/klassikale methodes. Dan wil je niet dat kids achter scherm verstopt zitten.

Meer richting middelbaar onderwijs moeten leerlingen 'productie' draaien (werkstukken, spreekbeurten, etc), dan is groter scherm (14") nuttiger. Die kids zijn veelal ook voorzichtiger (waardoor kleinere bezels uitkunnen).
414 euro is voor mij net wat te veel voor dit systeempje. liever een tweedehands windows laptop met net wat meer functionaliteit voor een lagere prijs.
Precies. Een gedateerd ontwerp, een AMD SoC van de tijd toen de dieren nog spraken en een lage schermresolutie met vermoedelijk nog eens verschikkelijke kleuren en kijkhoeken.

Voor deze prijs snap ik de markt er niet voor. Scholen kunnen dan bvb. veel beter kijken bij IT recyclers voor een krat vol afgeschreven Dell Latitudes of ThinkPads, kan je veel meer mee en zal een stuk minder kosten. Als particulier zou ik dan inderdaad ook opteren voor een tweedehandstoestel te zoeken.
Als particulier is dat mogelijk een optie.
Als bedrijf ga je de beheerskosten voor tig verschillende merken/types met oude accu's en versleten ventilatoren nooit terugverdienen op die paar tientjes winst die je pakt op verkoop. om over garantie nog niet eens te spreken.

Daarnaast is op 11inch die resolutie prima voor wat simpel browse en lees/schrijf werk.
En als school kies je bewust voor chrome omdat het minder kan, en er dus ook veel minder mis kan gaan !
Veel makkelijker gebruik je iets als deep freeze waarbij je alles kunt wat je met een Windows machine kunt, maar met een reboot het hele systeem herstelt hebt. Als je al niet gewoon het met policies dichttimmert, zoals het hoort.

En dit product hebben we daadwerkelijk ingezet toen ik nog op een school werkte: het werkte fantastisch.

https://www.faronics.com/en-uk/products/deep-freeze

Nee, met die prijsstelling snap ik echt niet hoe ChromeOS een succes is/kan worden.
Zoals hierboven aangegeven een normale laptop trekt het niet niet. Veel te fragiel. En de laptops die het evt wel zouden kunnen zijn minimaal 2x zo duur.
Bovendien gaan deze laptops maar een paar uurtjes mee op de accu, terwijl deze chromebooks makkelijk 9 a 10 uur achtereen te gebruiken zijn..
De chromebook is al een succes echter nog niet in het oerconservatieve Nederland, waar men voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten. Een beetje het Canon of Apple syndroom.

Chromebooks: Horses for courses.

[Reactie gewijzigd door digifan op 23 januari 2019 19:43]

Ehm, pc’s trokken dat 15 jaar geleden al, er vanuit gaande dat je Deep Freeze bedoeld. Dat vergt nagenoeg geen capaciteit na installatie.

En een gewoon notebook met volwaardig OS van 450 € doet alles wat dat chromebook kan en meer. Veel meer. Gezien wat voor processor erin zit? Voor die centen?

Even je roze bril afzetten, hoor! ;)
Of jij moet die bril afzetten.
Is een gewone notebook net zo portable, net zo stabiel, net zo'n lange accu duur?

En het kan zijn dat een notebook veel meer kan, maar het is de vraag of een lagere-/middelbare schoolier ook meer nodig heeft.
Soms is minder meer.

Ik kan voor het werk ook kiezen tussen een iPad en een laptop met touchscreen en alles er op. Die is echter groter, zwaarder, minder accu duur enz. Dus het kan idd veel meer, maar ik kies toch echt voor de iPad ondanks dat die minder dan de helft kost.
Als jij 200 euro teveel wilt betalen voor hardware (want dat was het punt, veel te duur) om minder te kunnen moet je dat vooral doen. Ik koop liever iets met meer prestaties en meer opties. Wat ik nu niet gebruik maar er wel op zit kan altijd nog. Als het er niet op zit kan ik het nooit. Geld ook voor scholen, die kunnen de euro's maar 1 (!) keer uitgeven. En dat zijn velen zich maar al te goed bewust.

Dat staat los van het feit dat elk doel z'n eigen hardware en software heeft.

Ik hoor overigens dat er best wel geëxperimenteerd wordt door scholen, maar dat iPads, tablets en Chromebooks ook na de afschrijvingstermijn (en soms al eerder) weer verdwijnen. Voor elk succesverhaal is ook wel een misser te plaatsen (en andersom, uiteraard).

Met een iPad kan ik mijn werk helemaal niet doen, dus ik kies toch echt voor mijn notebook. Staat ook los van te veel te hoge prijs in deze HP Chromebook.
Het punt dat ik probeerde te maken is dat er ook weldegelijk een paar voordelen aan een chromebook zitten. Dus ja hij is minder krachtig en kan bepaalde software niet draaien, maar is wel licht en gaat lang op een accu mee. Deze heeft bovendien nog touchscreen.

Het is vervolgens aan een ieder om de voor en nadelen af te wegen om te bepalen wat te kopen.
Dat probeerden ik ook met het voorbeeld van de iPad te zeggen. Bepaalde dingen kunnen niet, maar andere dingen zijn dan weer makkelijker. En alles wat ik niet op de iPad kan doe ik wel op een desktop, want dat zou ik toch ook niet op een laptop doen.
Ehm ik heb het over het overleven van de notebook op school en tijdens transport. Vlgs mij trekken PC's dit niet en normale notebooks overleven de ruige omgang niet lang.
Geen idee wat jij voor beeld hebt bij een educatie laptop, maar daar is simpel rekenkracht voldoende. Er hoeft geen software te worden gegenereerd en zware foto en video bewerking zijn ook niet aan de orde.
Dus die 414 euro is een net bedrag in dat geval.
Kom je wel eens op een school?

Ik heb in het onderwijs gewerkt en de halve familie werkt in het onderwijs, waaronder mijn dochter. Hij schetst een beeld dat chromebooks moet rechtvaardigen, maar verder niet gestoeld is op de werkelijkheid.


Och, laat ook maar... Succes!

[Reactie gewijzigd door Chinco op 25 januari 2019 01:21]

Als je het echt niets kon schelen had je de tekst weggelaten in plaats van die belerende zinnen.
Zoals ik al eerder schreef ik heb kinderen die naar de middelbare school gaan en naar beroeps onderwijs. Ze doen geen IT opleiding.
Wat gevraagd wordt is een scriptie schrijven, werkopdrachten maken etc. presentatie hier worksheetje daar beetje tekstverwerken allemaal zeer goed te doen met Google suite en zelfs met Microsoft office 365 apps.
Eerder had mn oudste zoon een gewone laptop die was binnen een halfjaar afgeleefd en kapot. Het probleem is dan dat ze geen recente backup hebben en evt de machine weer helemaal moeten optuigen. Enter chromebook waar dit nul van belang is. Aanloggen, netwerk instellen en gaan.
Dit is interessant spul! Werkt vast beter dan die novell meuk die scholen gebruiken. Dat zat altijd vol gaten en iedere snuggere leerling kon het hacken. 8)7
Maar Windows kan dit zelf ook? Dit lijkt me niet zo verschillend van het opstarten vanaf een image.
In basis wordt de installatie read-only. Vergelijk het met een snapshot onder VMware. Snapshot met de machine uit. Bij elke herstart een automatische revert naar dat punt. Waarbij je bijvoorbeeld partities, directory's en bestanden uit kunt sluiten.

En vast nog veel meer, want mijn ervaring is van minstens 10 jaar geleden. ;-)
Ja maar dat is dus vrijwel hetzelfde als booten vanaf een Windows Image oid. Je maakt een leuke WIM en dat wiped het systeem elke start up en pakt de image weer uit, zodat het altijd vers begint. Je hoeft in Windows de boel in principe ook niet read only te houden of streng te beveiligen.

Ik weet niet of dat Deep Freeze zo veel anders of beter is. Maar deze functionaliteit zit al in Windows sinds het vorig millennium.
Tijd. Dit kost 0% extra boottijd. Kun je 100 x per dag doen. Volgens mij totaal iets anders. Ook qua techniek.
Als je al niet gewoon het met policies dichttimmert
Ik vermoed dat dit niet kan/mag omdat het om privé apparaten gaat zoals @Finger hieronder aangeeft.
Vergeet de surface go niet ;)
Vind ik ook, paar weken geleden een nette Surface Pro opgepikt voor 350 € voor iemand.
Er is een hele wereld van minder technisch onderlegde mensen :)
Als Tweaker wil je meer functionaliteit, maar niet iedere ouder van basisschool kind is handig genoeg om Windows laptops bijgewerkt, snel en schoon/veilig te houden.
Hij ziet er stevig uit dus een education edition kan wel kloppen, maar als nog vind ik hem afgrijselijk. Zou inderdaad eerder een 2de hands windows laptop halen voor die prijs met een i5 4de generatie als dat ding.......
Hoge prijs voor deze specificaties en een afschuwelijk gedateerd uiterlijk, met die dikke bezels. En wie wil er anno 2019 nog op 1366*768 werken?

Voor amper honderd euro meer koop je een Latitude van 2/3 jaar oud met een i5, SSD en 8GB geheugen.

[Reactie gewijzigd door hershel op 23 januari 2019 12:56]

Ze hadden nog wat oude onderdelen liggen ? Wat een grap
Veels te duur, maar het is de onderwijs-markt, dus daar beslist de school, en moeten de ouders betalen. No problem! |:(
Wordt je tegenwoordig geforceerd een laptop te halen voor je kind? Wist ik (persoonlijk) nog niet. T zou een rare keuze zijn, een iPad lijkt mij makkelijker voor een kind.
Ja hoor en het merk en type wordt ook nog voorgeschreven, je mag hier wel van afwijken maar dan krijg je geen support van school als het niet werkt. Dus de meeste niet Tweakers kopen dat ding maar via school.
Geen laptop of tablet lijkt me nog makkelijker voor een kind; bovendien kunnen ze dan ook niet verslaafd raken.

(en nee, ben geen zeurderig oud mannetje, ben slechts 27 jaar oud ;))
Een iPad is misschien makkelijker, maar kost ook al $309 ex BTW (kleiner scherm) of $629 ex.
Los in een rugtasje is iPad ook vrij kwetsbaar en blijft niet uit zichzelf op tafeltje staan.

Dus dan moet er een toetsenbord-hoes bij (welke los opgeladen moet worden, waar koter echt niet aan denkt na school) + nog iets van beheer-software (bij Google voor scholen vrijwel gratis).
ik weet zelf niet hoe het nu gaat op de lagere school. Maar ik vermoed niet dat jonge kinderen een text van 4 pagina's hoeven te schrijven in lettertype 12. Misschien is het inmiddels wel zo (ik zou het echt niet weten). Maar voor wat simpele reken opgaven op het internet of kahoot's zal een ipad meer dan voldoende zijn zonder typ hoes. En een ipad kost bij Apple €359 nieuw, een smart cover nog eens €45. Maakt t misschien een totaal van 404. Maar het zal vast sneller werken als een goedkope chromebook. Misschien ben ik fout hier in, aangezien ik mij meer focus op Windows en Linux. En daarnaast zijn vergelijkbare windows laptops goedkoper (voor zover ik er van weet). Ik snap wel dat een ipad mogelijk sneller beschadigd raakt. Ik weet dat ik rond m'n 10de een samsung tab 2 10.1'' kreeg, en die zsg er nog goed uit na een paar jaar.
Kijk en hier zit je mis 404 euro voor een iPAD welke vreselijk kwetsbaar is en totaal ongeschikt. Alles wordt alsnog lokaal opgeslagen en bij vernieling of verlies is je kind de Sjaak.
Een IPAD is sowieso niet sneller dan een chromebook want alleen touchscreen met mini onscreen keyboard is lastig werken, een bluetooth externe add on is niet veel beter. Bovendien zijn er geen vergelijkbare Windows notebooks die zo ruggedized zijn.
Als HP een "leerlingbestendigheidsgarantie" durft te geven dan is het natuurlijk wel de aanbieding van de eeuw.
Die schermbezels en de resolutie zijn absoluut niet meer van deze tijd. In dezelfde behuizing een 13" full HD display, en het is misschine de vraagprijs waard.
ik denk dat de reden voor de grote bezels is om het scherm te beschermen mocht die onverhoopt vallen.

een laptopscherm met een bezel van 4mm lijkt mij eerder onbruikbaar te zijn mocht die onverhoopt vallen dan een scherm met dikke bezels. althans dat is mijn interpretatie van de keuze voor de grote bezels.
Daar zit wel wat in, maar dan nog had het scherm qua inches en resolutie iets groter/hoger gemogen voor die prijs of de prijs i.c.m. specs iets lager.
Waarom zou je dit ding kopen voor 414 euro? 8)7 in 2019 kan je echt niet meer aankomen met zulke dikke bezels en die resolutie..

414 euro voor een laptop met dikke bezels, een extreem lage resolutie en amd dual core.... Dan moet die dual core wel heel goed presteren...

Ik ben niet zo'n fan van mobiele AMD dual core processors gezien het verleden van AMD in laptops. Ik snap er draait geen windows op maar mijn chrome apps willen ook snel opstarten.

Ik kan me nog wel herinneren dat je voor die prijs een i5 had 8)7

[Reactie gewijzigd door jordynegen11 op 23 januari 2019 12:38]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee