Belgisch digitaal administratieplatform Doccle begint met aangetekende zendingen

Gebruikers van Doccle, een groot platform voor digitale administratie in België, kunnen binnenkort ook aangetekende, elektronische zendingen versturen via de dienst. Doccle laat verder weten het aantal gebruikers in 2019 bijna te willen verdubbelen tot 2,5 miljoen.

De ruim 1,3 miljoen Belgen die vandaag zijn aangesloten bij Doccle, kunnen het platform onder meer gebruiken om hun rekeningen te betalen en hun overheidsadministratie bij te houden. Het bedrijf kondigde woensdag verschillende nieuwe functies aan. Zo wordt het ‘binnenkort’ mogelijk om aangetekende, elektronische zendingen te versturen met Doccle. Verder zullen gebruikers via het platform digitale handtekeningen kunnen plaatsen in samenwerking met Itsme, de identificatieapp waarmee Belgen zich veilig kunnen aanmelden bij banken en overheidssites.

Doccle introduceert ook een chatbot en een aantal nieuwe miniapps om bepaalde administratieve verplichtingen sneller af te handelen. Denk aan het regelen van een verhuizing, het terugvorderen van lidgelden bij het ziekenfonds en het delen van documenten met bijvoorbeeld een boekhouder of verzekeringsmaatschappij. Onder meer door deze nieuwe functies hoopt Doccle het aantal gebruikers tegen het einde van het jaar ongeveer te kunnen verdubbelen tot 2,5 miljoen.

Onlangs haalde het bedrijf nog een half miljoen euro op via een crowdlendingcampagne, geld waarmee het platform in de komende twaalf maanden intensief wil investeren. Doccle is en blijft gratis voor zijn gebruikers. Bijna driekwart van alle inkomsten is momenteel afkomstig van de distributie van documenten. Via een licentie kunnen partners de technologie van Doccle sinds kort integreren in hun eigen digitale aanbod. Inmiddels heeft Doccle al een tiental licenties toegekend aan bedrijven als Unified Post, Speos en Arco.

Doccle

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

23-01-2019 • 11:33

41

Reacties (41)

41
41
21
5
1
12
Wijzig sortering
Digitaal aangetekende zending, het moet niet gekker worden... , Ik zie toch liever nog altijd een echte handtekening ergens onder staan.
Nu is GPG/PGP nooit goed door gebroken omdat het te moeilijk is, met een digitale handtekening kan er prima worden vastgesteld dat het document van iemand af komt en tussendoor niet is aangepast.

Ik heb dat liever, alleen de tooling er omheen is nog niet echt heel gebruiksvriendelijk.
De Belgen kunnen toch een hun identieteitskaart gebruiken om iets te signen: https://www.belgium.be/nl...entiteit/identiteitskaart
De kaart is een smartcard met PIN en daarmee bruikbaar voor gpg (http://wiki.yobi.be/wiki/Belgian_eID#Signing_with_GpgSM)
Ik heb al vaak pdf documenten via mij eid ondertekend en dat is perfect geldig.
Ja dat kunnen we. Enig probleem is dat, althans bij mij. je browser ofwel het certificaat van je e-ID niet goed gededecteerd heeft, je moet weer een nieuwe plugin downloaden, browser niet (meer) ondersteund wordt of je krijgt een of andere vage foutmelding.

Ze hebben nu een nieuwe app, Itsme, om in te loggen en deze werkt al iets beter, ik weet alleen niet of je er documenten mee kunt ondertekenen.
Dus jij slaagt er wel in dat aan de praat te krijgen?
Hier lukt dat om vage redenen enkel in internet explorer, en in geen enkele andere browser.
Ik heb hetzelfde bij nog anderen ook gezien. Verschrikkelijk systeem is het!
Werkt perfect in Firefox met de speciale eID addon en de laatste versie van de eID middleware.
Same here. Ik heb ook eens een uur van mijn leven verknald aan een poging om Itsme aan de praat te krijgen. Zal wel aan FF en Linux liggen.
Zolang het papieren token kaartje geldig blijft, gebruik ik dat wel. 2FA ftw! :Y)
Ik heb nog nooit problemen gehad met de chrome addon.
Itsme behoeft geen kaartlezer, en dat is toch een pak makkelijker voor mobiele identificatie, maar ook algemeen. Ik kan niet meer tellen hoe vaak ik naar de juiste versie van Java en/of de eID driver heb moeten zoeken om gewoon maar in te loggen met mijn identiteitskaart... verschrikkelijk.
Een handtekening zegt mij niets, ik weet niet wie die gezet heeft. Juridisch misschien van waarde, maar zeer fraude gevoelig
Een vervalste handtekening valt vaak nog te bewijzen. Als iemand digitaal je identiteit weet te stelen dan heb je ineens geen been meer om op te staan.
Handtekeningen en attesten worden met de vleet verlvalst. Het begint al als tiener waar je de handtekening van een ouder nabootst om een lastige nota verborgen te houden.

Door een handtekening te digitaliseren kan je ook echte fraude tegengaan omdat het gekoppeld aan uw ied. Het wordt plots ook veel moeilijker om onder een valse naam een huurcontract te tekenen.

Een aangetekende zending is nog iets anders maar wel gelijkaardig maar je moet echt naief zijn om te denken dat een kribbel met een balpen veiliger is :)
Dit dus. Er zijn inmiddels vele voorbeelden van zaken waarbij een digitale identiteit is gestolen en het lang (lees: jaren) duurde om te bewijzen dat jij niet degene bent die bepaalde acties heeft uitgevoerd. Dat jouw paspoort inclusief foto van een ander persoon wordt gebruikt, betekent nog niet dat de verkoper/dienstverlener een checkt uitvoert.
Om een digitale handtekening te plaatsen, heb je in België een pincode nodig.
Dus tenzij men deze pincode ook weet, is digitale identiteitsfraude volgens mij niet mogelijk. :)
Ja, een echte handtekening geeft momenteel nog steeds bij de meeste mensen veel meer vertrouwen, maar de vraag is hoe lang dit in onze maatschappij zo zal blijven.

De meeste documenten worden gedigitaliseerd en binnenkort worden in België vingerafdrukken gekoppeld aan de identiteit van elke burger, door middel van de identiteitskaart . Dankzij EU wetgeving is het trouwens niet meer mogelijk om juridische waarde aan een electronische handtekening te ontkennen.

Conclusie is dus, dat we momenteel in een overgangsfase zitten en in de toekomst eletronische handtekeningen en aangetekende zendingen waarschijnlijk de norm worden.
Vreemd dat een gewone handtekening die iedereen met een scanner kan vervalsen meer vertrouwen geeft dan een 2048 bit RSA key die bij elke nieuwe id kaart vernieuwd word.

Maar op zich goed dat er een onafhankelijke partij is die aangetekende documenten digitaal verstuurd. In tegenstelling tot de gewone post word vermoedelijk ook de inhoud van dit document opgeslagen. Geen rechtszaken meer waar een partij claimt bepaalde documenten niet ontvangen te hebben.
Al is er eventueel wel een privacyrisico. Maar hetzelfde kan gezegd worden van bijna alle facturen die al op het platform staan.
Scannen en printen dat merk je. Dan heb je een geprinte handtekening en die haal je er zo uit. Een goede vervalsing van een handtekening geschreven met een pen is niet zo eenvoudig om te maken en vergt meestal oefening.

Als je evenwel eenmaal die RSA sleutel in handen hebt, dan is dat een identieke kopie zonder dat je een verschil kan zien.

En als je vandaag echt zeker wil zijn dat de tegenpartij je aangetekende brief heeft ontvangen en je wilt bewijs van wie er voor getekend heeft dan kan je gebruik maken van een antwoordkaart. Enige wat je niet kan bewijzen is wat er in de brief stond.
Een goede vervalsing van een handtekening geschreven met een pen is niet zo eenvoudig om te maken en vergt meestal oefening.
Tja, dan ga je er van uit dat je m exact na moet maken. Het verschil zal je dus alleen zien als je vergelijkingsmateriaal hebt, dus exact namaken hoeft niet eens persé. Alsof iemand je handtekening steeds gaat vergelijken? En dan nog; mijn handtekening verschilt nogal keer op keer. Het is raar dat een handtekening zoveel waarde heeft.

imo is er alleen zekerheid als je tegenover elkaar zit en dan iets ondertekend. Alles daarbuiten geeft helemaal geen zekerheid dat die handtekening van die persoon komt. Dat kan gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 22 juli 2024 17:55]

Voor RSA sleutels heb je een revoking mechanisme nodig, een sleutel alleen heeft inderdaad beperkte waarde. Probleem is dat de rechtmatige eigenaar wellicht niet doorheeft dat z'n key gecloned is (itt van diefstal van een fysiek id).
Nieuwe id kaart aanvragen en je oude keys worden uitgeschakeld. Op de e-id staan 2 keyparen (signature en authentication) beveiligd met een pin code.
Mijn bankpas heeft dezelfde beveiliging, gebruik ik veel vaker en is door criminelen gemakkelijker te misbruiken.
En als je vandaag echt zeker wil zijn dat de tegenpartij je aangetekende brief heeft ontvangen en je wilt bewijs van wie er voor getekend heeft dan kan je gebruik maken van een antwoordkaart. Enige wat je niet kan bewijzen is wat er in de brief stond.
De enige optie die daar vandaag de dag voor bestaat is een gerechtsdeurwaarder die daar minimaal 200€ per brief voor rekent. Aangetekende brief met ontvangstbevestiging kost je ook al 20€.

Dat er nu hiervoor een (voor particulieren) digitaal alternatief komt kan ik alleen maar toejuichen.
Itsme is een multi-factor authenticatiesysteem en zo'n digitaal signatuur of token is vele malen moeilijker te imiteren dan een handtekening. Verschillende banken en de Belgische overheid hebben dit systeem reeds geadopteerd om zowel intern als naar klanten toe personen op een zeer betrouwbare manier te identificeren over het internet. Het aantal identificatiemiddelen is zeer uitgebreid, en combineert al deze tot een zeer sterk identificatiemiddel. Bij verschillende cyber security afdelingen heb ik gemerkt dat itsme toegepast wordt om identiteiten af te dekken tot op het hoogste niveau van beveiliging, zogenaamde HPA's (High Privileged Accounts)
Wat mij altijd blijft verbazen is waarom iedereen het wiel apart uitvindt.
Bij ons (NL) hebben we DigID, bij de Belgen blijkbaar ItsMe.
Beide zijn buiten onze landen volledig onbekend...
Nederland heeft iDeal, België vast weer iets anders. De wereld gebruikt verder PayPal.

Waarom is er voor dit soort (overigens aan te moedigen) initiatieven zo weinig collaboratie tussen landen? Dat zou de adoptie toch alleen maar ten goede komen in een breder gebied én de kosten drukken?
Omdat er geen one size fits all bestaat. Verschillende overheden gebruiken totaal verschillende systemen om hun burgers te identificeren en te tracken in al hun systemen. In de achtergrond kunnen al die apps en authenticatiesystemen gebruik maken van dezelfde bibiotheken, maar de interfaces moeten toch echt elke keer opnieuw ontworpen worden.

Zelfde met betaling bij banken. Wij hebben al sinds de jaren 80 Bancontact, die naam is dan ook ingeburgerd in België. In de achtergrond zullen vele technieken die door Bancontact gebruikt worden vandaag gewoon in lijn zitten met andere internationale spelers, maar ze blijven wel hun eigen identiteit behouden aan de voorkant. Een alternatief voor iDeal hebben we hier dan ook niet net omdat Bancontact ook ingezet kan worden om online betalingen te verrichten.
Bancontact is een eigen nationaal systeem bovenop Maestro. Elke bancontactkaart is per definitie ook een Maestrokaart. Indien Bancontact niet beschikbaar is (bvb buitenland, een niet-aangesloten handelaar, etc) dan valt de kaart gelijk terug op het internationaal erkende Maestro netwerk (dat in handen is van Mastercard).

Bancontact heeft als voordeel dat voor de handelaar de kost per transactie een stuk lager ligt dan bij vergelijkbare buitenlandse systemen ontwikkeld door de grote 3 (Mastercard, Visa, Amex). Verder zit er ook vergaande online authenticatie met de Belgische banken in zodat een betaling altijd via de bank verloopt ipv via authorisatie van Mastercard/Visa. En dan natuurlijk de ad-hoc betalingen via de bankapps of de eigen Bancontact app tussen particulieren.

iDeal daarentegen is een volledig losstaand eigen Nederlands systeem dat verder geen integratie biedt met andere internationale systemen.
Binnen de EU is er wel samenwerking in de vorm van eIDAS.
Waarom is er voor dit soort (overigens aan te moedigen) initiatieven zo weinig collaboratie tussen landen? Dat zou de adoptie toch alleen maar ten goede komen in een breder gebied én de kosten drukken?
Laat maar wat mij betreft. Als je dit soort zaken internationaal gaat invoeren, maak je de systemen alleen maar vatbaarder voor misbruik en maak je ze ook nog eens aantrekkelijker voor buitenlandse hackers, dat lijkt me toch wel duidelijk. Als ik mijn documenten bij de Belgische overheid wil raadplegen heb ik toch echt liever dat dat via een nationaal systeem verloopt dan via een systeem dat ook bijvoorbeeld in Nederland of Engeland gebruikt wordt. Nee dank je wel.
Grootste ? Dat zal toch wel zoomit zijn en niet Doccle. Bij telenet slager ze er niet in voor bedrijven via Zoomit te laten betalen .. Kan alleen via Doccle. Terwijl particulieren wel kunnen betalen via Zoomit ... Het enige verschil is dat er een BTW nummer extra is ... Verklaren wie verklaren kan. De overheid gebruikt zelfs Zoomit en niet Doccle. Water/electriciteit is 99% via Zoomit. Doccle is een kleine speler en heeft met moeite integratie met grote banken
Mijn Water (Waterlink) is anders via Doccle hoor en mijn bank (KBC) gaat ook alles via Doccle.
... en mijn bank (KBC) gaat ook alles via Doccle.
Ik vermoed dat er ook bedrijven zijn die met beide systemen werken, Doccle en Zoomit.
KBC heeft namelijk naast Doccle ook Zoomit geintegreerd in hun internet bankieren.

De groei is bij Doccle in 2018 gestagneerd lijkt mij.
- 22 december 2017, meer dan 1 miljoen gebruikers.
- Volgens Tweakers hierboven hebben ze nu 1,3 miljoen gebruikers. Volgens Knack 1,5 miljoen gebruikers.

De vraag is dan nog of dit actieve gebruikers zijn. Ik heb mijn Doccle account 12-18 maanden niet meer gebruikt. Bij Zoomit spraken ze in februari 2017 over maandelijks 1 miljoen actieve gebruikers.
Mijn Water (Waterlink) is anders via Doccle hoor en mijn bank (KBC) gaat ook alles via Doccle.
doccle was dan ook een samenwerkingsproject van kbc..
Kbc, telenet en Acerta.
Zoomit is dan wel groter, maar bestaat ook al véél langer. Zoals wel vaker met dingen die sterk geïntegreerd zijn met banken is de UX verschrikkelijk slecht.

Als Zoomit werkelijk aangenaam in gebruik en duidelijk was, dan zou Doccle geen kans hebben gehad.
Nee maar je zit weer met 2 verschillende systemen. Ik wil het gewoon gemakkelijk hebben. Als iedereen anders mij de rekening kan sturen via Zoomit waarom zou ik dan ook nog eens een andere partij willen gebruiken ... Het zou te gemakkelijk zijn. EN persoonlijk vind ik Zoomit heel gemakkelijk. Ik zie gewoon een tab Zoomit in mijn bank en daar kan ik de facturen ophalen en betalen met 1 klik. Kan het gemakkelijker ?
- Zoomit is niet beschikbaar bij elke bank.
- Als je verandert van bank werken de Zoomit verbindingen niet meer.
- Zoomit is niet beschikbaar in de mobiele apps van banken, enkel via hun meestal afgrijselijke web interface.

Ik heb liever 2 systemen als dat betekent dat ik historische data niet verlies (facturen, loonbriefjes etc) wanneer ik van bank verander.

Maar we hebben natuurlijk elk onze voorkeuren en gewoontes :)
Waar Zoomit enkel dient om betalingen af te handelen is Doccle meer dan dat.
In Doccle kan je ook documenten ontvangen die los staan van een betaling zoals:
- Attesten voor belastingen
- Meldingen van dienst aanpassingen ed.
Alles hangt ook een beetje af of de dienst/provider die jij gebruikt, gebruik maakt van Doccle of niet.
Grootste ? Dat zal toch wel zoomit zijn en niet Doccle. Bij telenet slager ze er niet in voor bedrijven via Zoomit te laten betalen .. Kan alleen via Doccle. Terwijl particulieren wel kunnen betalen via Zoomit ... Het enige verschil is dat er een BTW nummer extra is ... Verklaren wie verklaren kan. De overheid gebruikt zelfs Zoomit en niet Doccle. Water/electriciteit is 99% via Zoomit. Doccle is een kleine speler en heeft met moeite integratie met grote banken
Doccle een kleine speler noemen is wat overdreven, maar Zoomit is inderdaad groter. De moeilijke intergratie met grote banken kan wel eens een gevolg zijn omdat KBC één van de initiatiefnemers is van Doccle. Daarom is de integratie bij KBC al vergevorderd, en volgen de andere banken op afstand.

Een andere initiatiefnemer van Doccle is Telenet, wat meteen ook een verklaring kan zijn waarom ze Zoomit ondersteuning op een laag pitje hebben gezet daar.
De ruim 1,3 miljoen Belgen die vandaag zijn aangesloten bij Doccle
Ik ben NL-er en woon in Belgie dus het zijn niet enkel Belgen die het gebruiken want ik ben ook aangesloten ;)
Ik weiger om Doccle en ZoomIT te gebruiken. Waarom? Het bootst niet exact het gebruik van een brief na. Nl. de verzender weet wanneer de ontvanger iets kan raadplegen - en de verzender blijft het document bewaren. Doccle is maar doorgeefluik van een handle. Wat als de verzender er mee stopt? Juist - uw docs zijn dan weg. Dus geef mij maar papier (ook als dat slecht voor moeder natuur).
Dus aangetekende zendingen - in handen geven van de banken die ons in 2007 zo'n toeren gelapt hebben? Daar lach ik 's goed mee - en ik steek m'n middenvinger in de hoogte. Up YOURS!
Ik moest via www.aangetekendmailen.nl wat dingen doen toen ik heb 2 weken geleden een ABN-AMRO bankrekening online willen opzeggen. Nieuwsgierig hoe het werkte heb ik in de online omgeving van ABN de actie gestart. KPN is de partij die achter www.aangetekendmailen.nl zit maar toen ik na 5 (!!!!!) dagen een 'aangetekende e-mail' kreeg en zag hoe slecht, rommelig en vaag de mail er uit zag ben ik toch maar persoonlijk naar de bank gegaan ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.