HP brengt zijn eerste 15,6"-Chromebook uit

HP introduceert een nieuwe zakelijke Chromebook. De laptop is de eerste Chromebook van HP met een 15,6''-scherm en numpad. HP vermeldt dat de laptop binnenkort in de VS in de verkoop zal gaan voor een beginprijs van 450 dollar.

De nieuwe Chromebook in de line-up van HP heeft een 15,6"-scherm met ips-paneel en een resolutie van 1920x1080 pixels, dunne schermranden en een Pentium 4417U-dualcore of een Core i5-processor, afhankelijk van het model. De laptop komt met 64GB emmc-opslaggeheugen, maar er zal ook een model verschijnen met 128GB opslag.

Verder heeft de 15,6''-Chromebook een touchscreen, 4GB ram en een full-size toetsenbord met achtergrondverlichting en numeriek eiland, vermeldt Notebookcheck. De behuizing van de Chromebook is van metaal en er zitten een micro-sd-kaartlezer en twee usb-c-aansluitingen op. De laptop kan via usb-c geladen worden. Met een adviesprijs van 450 dollar, omgerekend inclusief btw ongeveer 484 euro, zal de laptop in de mid-tot-high-end categorie vallen onder de HP Chromebooks.

Het is niet de eerste of meest opvallende Chromebook in de HP-familie. Zo bracht het Amerikaanse bedrijf eerder een aantal Chrome OS-laptops uit waarbij het scherm 360-graden gekanteld kon worden. HP introduceerde eerder ook al een Chromebook voor de zakelijke markt, ook bracht de fabrikant eerder dit jaar Chromebooks uit gericht op de educatieve markt.

Acer bracht vorige week ook al een Chromebook uit met een numeriek toetsenbord. Niet bekend is waarom er niet eerder Chromebooks verschenen met een numeriek eiland. Het toevoegen van numpads maakt de productie van een laptop wel duurder en de aanwezigheid ervan is vooral geliefd bij zakelijke gebruikers. Steeds meer laptopfabrikanten richten zich met Chromebooks op die zakelijke markt.

HP Nederland heeft nog niet laten weten of de Chromebook naar de Benelux komt en voor welke prijs de laptop hier dan beschikbaar zal zijn.

Door Valentijn Demandt

Stagiair nieuwsredactie

19-04-2019 • 15:39

54 Linkedin

Reacties (56)

56
54
24
2
0
24
Wijzig sortering
Wat een verwarring, een thunderbolt 3 logo om aan te geven dat de usb poort kan opladen ??
Deze laptop kan aan beide USB poorten opgeladen worden.

https://www.notebookcheck...ok_15_US_Datasheet_02.png
Dat weet ik. Mijn punt is dat men het TB3 logo gebruikt hiervoor.
Ik heb een 14" HP chromebook en die doet het ook via een TB docking van HP. Dus niet alleen laden via USB-c maar ook beeldweergave, netwerk, etc.
Wat kan zo'n Chromebook eigenlijk wat een andere laptop niet kan?
Android apps draaien?

[Reactie gewijzigd door OxWax op 19 april 2019 16:01]

Nieuwere modellen kunnen ook Linux apps draaien.
ChromeOs is "gewoon" een Linux distro.

[Reactie gewijzigd door enverlin op 19 april 2019 16:23]

ChromeOS is inderdaad een Linux distro, maar gewoon is het niet. Een tijdje terug heb ik een ChromeOS hp laptop een kans gegeven als alternatief op mijn Macbook, en je kan inderdaad de meeste Linux apps zonder problemen draaien. Waar ik wel tegen aan liep was dat ik voor mijn development omgeving mijn lokale hosts file wilde aanpassen of laten aanpassen.

Doordat de Linux applicaties binnen een sandbox draaien en dus niet rechtstreeks op ChromeOS kunnen deze dus niet bij bepaalde configuratie bestanden welke nodig zijn voor bijvoorbeeld dns. Om het werkend te krijgen moest ik dus bij elke reboot de hosts file aanpassen, standby ftw :+ .

Opzich redde ik me verder aardig binnen de terminal maar je kan het niet vergelijken met de ervaring binnen een Ubuntu of Mac omgeving waarbij apps native draaien en je dus met zulke dingen geen rekening hoeft te houden.
Doordat er geen windows op hoeft/kan is er veel minder power nodig wat weer ten goede komt voor accuduur en gewicht.
Genoeg laptops met Windows die het een werkdag volhouden.
Een laptop met dezelfde config en met windows gaat minder lang mee dan als je een chromebook heb.
ruik ik een fanboy? }>
Mijn i5 lappie last gen met 512 SSD en 16GB hoeft niet onder te doen voor een MBP zelfde specs hoor
Maar vooral : kost DE HELFT !!
Kijk ook eens op Marktplaats naar de doorverkoopwaarde van de MBP. Onder de streep ben je niet veel duurder uit.
Met hetzelfde argument probeerde de dealer me een VW aan te smeren :+
Die koste wel 4500 euro meer dan zelfde type concurrentie (en meer basic uitrusting)

Ik koop dingen om te gebruiken dus daar gebeurt wel eens iets mee. Geld kan je maar 1 keer uitgeven

[Reactie gewijzigd door OxWax op 19 april 2019 18:42]

En die dealer heeft gelijk, mits je je wagen dan ook heelhuids in kan ruilen.
Zoveel duurder is Apple hardware niet als je de restwaarde meetelt.
Dwz jij 'investeert' in VW terwijl dat geld ondertussen buiten jouw bereik is en je niet in iets anders kan investeren.
Is dat hoe jij werkt? Ik niet, nu minder = meer geld voor andere zaken NU !!
Mensen moeten kopen wat ze zelf willen natuurlijk. Zo branden we ook niet onze gamer vrienden af die alles rgb hebben en een premium betalen op producten die vrijwel hetzelfde zijn als hun “non gaming branded” tegenhangers.

Ik bezit zelf geen MacBook en dat ben ik ook niet van plan door mijn Steam library aan games die ik bezit. Het is natuurlijk ook overduidelijk dat praten over een MacBook je al een legio aan minnetjes vergaard waar het in deze context wel een punt was om te benoemen
Oxwax, welk merk en type? ben benieuwd..!
De Tweakers review zegt toch iets anders.
Linkje naar die reviews aub?
Ja hoor : IPV een AIR ....en enkel omdat die 350 euro in prijs is gestegen

De prijs is ook omhooggegaan en in plaats van een euro of 1000 kost de nieuwe Air 1350 euro als je hem bij Apple bestelt. Daar kost de goedkoopste MacBook Pro 1500 euro. De Air was altijd de significant goedkopere instap-MacBook, maar dat is hij met deze prijsverhoging niet meer. Je kunt je zelfs afvragen of de Air wel bestaansrecht heeft, want door het relatief kleine prijsverschil wordt de verleiding om door te sparen voor een MacBook Pro met een snellere processor, beter scherm en vergelijkbare accuduur wel erg groot.
Draait de AIR een ander OS? Het ging er toch om dat Windows veel minder zuinig is dan MacOS?
Om dat te vergelijken zou je een MBP en Win met zelfde specs , beiden , beide OS in dualboot moeten laten draaien. (en dan nog ...)
Bijna onmogelijke test lijkt mij ...
Alleen bij een 'officiele' chromebook krijg je toegang to the chrome web store apps.
niet met Chromium en/of Cloudready ?
Nee, ik heb Cloudready getest, leek mij een leuke oplossing maar zonder de apps niet zo handig.

Google's Chromium OS is open source, making it possible for a small organization like Neverware to provide a variant of it, CloudReady, as a fully supported, regularly updated option for those who don't want to purchase official Chromebooks. ... Unfortunately, some aspects of Google's official Chrome OS aren't open source or part of Chromium OS. This includes some key components of the technology that allows Android Apps to run on Chrome OS.
Ah dus geen Chromebook, geen Chrome OS + Android Apps |:(
Wordt er niet aan gewerkt aan een alternatieve runtime om Android apps te kunnen draaien? Of werkt Google dat tegen?

Zelf zou ik niet zo snel een Chromebook gebruiken, maar het lijkt me uitstekend voor familieleden die zo min mogelijk met computerzaken te maken willen hebben en hun apparaten alleen willen gebruiken, zoals bij Android en iOS ook al het geval is.
Het draait Chrome OS, wat ik zelf erg fijn vind werken. Ik vind het vloeiender en meer intuitief dan wat ik met Windows gewend ben.

Ook heb ik sinds heel erg kort Google assitant op m'n chromebook. Dat zit in het OS geintegreerd, maar nog wel een beetje beperkt.
toch wel apart dat touchpad zo uit het midden. Dat vind toch niemand handig?
Als hij offcenter naar de rechterkant zou zijn vind ik het niet erg maar zo aan de linker kant is een ergonomische nachtmerrie voor rechtshandigen (het gros van de wereld dus)
Juist niet. Hij zit op deze manier dead center onder de spatiebalk en F en J keys. Dan kun je dus tijdens het blind typen ook met je duim muizen
Ehm ja tijdens het typen, maar als je voor een langere tijd aan het browsen of iets dergelijks bent gaan mensen met hun rechter arm naar links om in het midden te komen. Dat is een nachtmerrie, het is mooi dat de touchpad daar zit en zo groot is maar als je veel de muis gebruikt is het ergonomisch niet al te lekker.
Mijn touchpad zit ook zo, kan niet zeggen dat ik je mening deel
Heel bijzonder inderdaad.
Over het algemeen hebben mensen meer controle over het rechtergedeelte van het lichaam dan het linkergedeelte. Zowel de fijne als grove motoriek. Denk aan solderen, schrijven etc. doet men meestal met de rechterhand, omdat men daar nauwkeuriger mee is.

Toch lijkt dit voor een linkshandige gemaakt te zijn. Evenals de WASD knoppen, moet je met je linkerhand besturen, terwijl je rechterhand eigenlijk veel betere controle heeft. Ik kan dan ook veel beter spelen met de rechterpijltjestoetsen.

Geldt ook voor controllers. Het wordt inmiddels "normaal" gevonden, maar dat is het eigenlijk niet: Dat de controllerstick aan de linkerkant zit in plaats van aan de rechterkant. Hij zou rechts moeten zitten, voor het fijne stuurwerk, en de vuurknoppen kunnen dan door de linkerhand ingedrukt worden.

Valt me ook op mij arcadesticks. De stick zit aan de linkerkant, en de buttons rechts. Ik moet altijd kruislings met mijn armen spelen, omdat ik veel en veel meer controle heb met mijn rechterhand.

Heel bijzonder hoe dat zo "ingeslepen" is.
touchpad zit meestal onder de spatie balk/ midden van het normale keyboard.
Met numeriek klavier schuift het dus een deel op naar links.
omdat je anders veel meer last hebt van handpalm op touchpad die verkeerde input geeft.
moest het ook centraal zitten dan steunt/ligt/tikt je rechterhand teveel op het touchpad.
Ja dit inderdaad.. Anders ligt je hand er steeds overheen. Vind het ook totaal geen probleem op mijn Lenovo P51.

Sowieso pak ik een echte muis als ik meer dan 5 minuten op het ding moet werken.
Heel apart inderdaad. Ooit een keer een laptop gehad met een touchpad die niet in het midden zat. Gelukkig was de return policy goed en is deze ook teruggegaan. Voor rechtshandige een nachtmerrie als je er dagelijks op moet werken.
Ben benieuwd of er ook een AZERTY model komt, erg schaars momenteel in Chromebook land. Zeker zakelijk doen bedrijven vaak enkel zaken met partijen als Dell/HP etc en kopen niet snel iets van bijv. Acer/Asus.
De 128GB is wel mooi, in de Benelux zijn er maar weinig met meer dan 64GB.
Met de mogelijkheden van Linux apps is dat wel bijna een must.
Ik ben benieuwd naar de prijs.
Mooi dat HP nu ook aanhaakt met de 15" + modellen. Meer keuze is alleen maar beter.
Qua uiterlijk een mooi design, lekker strak.

Maar qua hardware specificaties wat minder:
Pentium 4417U-dualcore, of veel meer betalen voor de Intel i5
- 64GB mmc, of meer betalen voor 128GB.

Dan vind ik het qua laptop minder. Je bent te beperkt. Waarbij je bij Windows meer open hebt en meer kan. Linux / Windows etc.
Deze reactie geeft aan dat een Chromebook niets voor jou is. Dit is appels met peren vergelijken. Het OS heeft die specs niet nodig voor de gewone man.
Maar ik kijk naar de prijs van de hardware voornamelijk. Rechtvaardigd dat het product.
Disclaimer: Ik ben niet opzoek naar ruzie of wat dan ook. Dit zijn enkel mijn gedachtes. Ik kan er ook naast zitten.

Om een kort antwoord te geven: Nee

Dat hoeft eigenlijk ook niet of misschien wel (dat is dus subjectief) een iPhone kan voor vele mensen wel gerechtvaardigd worden ook al is het duurder dan de concurrentie. Er kunnen meerdere factoren zijn om dit soort apparaten aan te schaffen.

Als ik kijk heel snel kijk zie ik dat concurrentie met 15" rond de €400 zit. En ik denk dat deze Chromebook "beter is" omdat deze ook backlight heeft (kan er ook naast zitten) en misschien betere camera. Dual array microfoons, beter scherm, of wat dan ook heeft.

(kan er naast zitten, want ik heb echt geen zin om alles uit te gaan zoeken.)
Dan vind ik het qua laptop minder. Je bent te beperkt. Waarbij je bij Windows meer open hebt en meer kan. Linux / Windows etc.
Op "moderne" chromebooks kan je een Linux distro draaien naar keuze. Van een Linux gebruiker heb ik aleen begrepen dat het gemis van F toetsen wat rariteiten oplevert.
waarom een i5? dat is juist de kracht van een chromebook
Ik weet soort van Google light apps. Maar alsnog wat rechtvaardigt dat de prijs. In dat geval is de prijs buiten het scherm om rond de 250,- voldoende. En misschien 300,- met de i5.

Ik zelf ben niet merk geil of wat dan ook. En ben vaak more bang for my buck. Dan rond de 450,- genoeg ander keuzes in de windowe farm. Waarbij je nog zelf kan kiezen of je Ubuntu ( Linux ) etc wilt of Windows. En bij ChromeOS moet je aan soort hackingtosh doen.
Hoezo? Linux staat er tegenwoordig standaard op en integreert erg mooi met het OS.
Omdat het een 450 dollar machine is. Voor 450 dollar een pentium is slechte value
niet perce, chromos ondersteunt ook containers. dus in theorie kan he iedere linux app draaien. ( in de praktijk ook maar niet altijd zonder slag of stoot)
Ontmoet me en andere stoute meisjes hier: http://datinghookupmeet.ml/niferyleen Laten we samen wat plezier beleven!
Gratis datingsite - http://datinghookupmeet.ml/quinnishar probeer deze site en vind een echte meid!
Leuk om te zien dat er meer chromebooks met numpad op de markt komen. Hier heb ik echt wel op gewacht. Straks krijg ik het nog moeilijk om te kiezen. Top.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee