Canalys: Chromebook-markt groeide met 122 procent in derde kwartaal

In het derde kwartaal van 2020 leverden fabrikanten in totaal 9,4 miljoen Chromebooks en dat was een toename van 122 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, concludeert onderzoeksbedrijf Canalys.

Chromebooks waren met het groeipercentage van 122 procent de productgroep die in het derde kwartaal het snelst in populariteit is gestegen. Chromebooks worden gevolgd door detachables, oftewel tablets die met een toetsenborddeel zijn om te vormen tot laptops; de leveringen daarvan groeiden met 88 procent. Ook de levering van dunne laptops nam toe, volgens Canalys met 57 procent.

Het onderzoeksbureau schrijft de groei toe aan de toename van thuiswerken. Consumenten en zakelijke gebruikers lijken echter niet geneigd om nog traditionele towers en kleine desktop-pc's aan te schaffen. De levering daarvan nam volgens Canalys af met 33 procent en ook de levering van workstation-pc's daalde, met 27 procent.

Product Groei
Chromebooks +122%
Detachables +88%
Ultraslim notebooks +57%
Convertibles +27%
Slates +21%
All-in-one-desktops +7%
Mobiele workstations +3%
Clamshell notebooks +1%
Desktopworkstations -27%
Tower en small desktops -33%

Bron: Canalys PC Analysis (sell-in shipments), November 2020

HP blijft volgens de cijfers de populairste fabrikant van Chromebooks. Dat bedrijf heeft een derde van de totale Chromebook-markt in handen. Lenovo wint snel aan populariteit. Waar dat bedrijf vorig jaar nog een marktaandeel van 9,3 procent had, zou dat gestegen zijn tot 18,9 procent, waarmee Lenovo achtereenvolgens Dell, Acer en Asus heeft ingehaald op de wereldwijde Chromebook-markt. Canalys meldt niet welk marktaandeel Chromebooks op de totale pc-markt innemen, maar Gartner sprak in oktober van een marktaandeel van 11 procent voor de laptops met Chrome OS.

Wereldwijde Chromebook-leveringen 2020

Fabrikant

Q3 2020
Leveringen

Q3 2020
Marktaandeel

Q3 2019
Leveringen

Q3 2019
Marktaandeel

Groei, jaar op jaar

HP

3,235

34.1%

1,491

35.0%

116.9%

Lenovo

1,793

18.9%

397

9.3%

351.2%

Dell

1,392

14.7%

958

22.5%

45.3%

Acer

1,345

14.2%

827

19.4%

62.6%

Asus

1,078

11.4%

490

11.5%

120.4%

Others

637

6.7%

100

2.4%

536.0%

Total

9,481

100.0%

4,264

100.0%

122.4%

Note: Leveringen in duizenden. Percentages zijn afgerond.
Bron: Canalys PC Analysis (sell-in shipments), November 2020

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

13-11-2020 • 12:54

91 Linkedin

Reacties (91)

Wijzig sortering
Vooral in het onderwijs zijn Chromebooks razend populair. Het gemak qua beheer, goede integratie met Google dienste en de lange ondersteuning door Google zijn ideaal. Google maakt ook heel inzichtelijk hoe lang CB ondersteunt worden, dat geeft zekerheid bij aankoop. Bron: https://support.google.com/chrome/a/answer/6220366?hl=nl
Ik werk in het onderwijs en zie werkelijk geen enkele chromebook in de lessen.
Alleen MacBooks en Windows.

Dus graag een bron van je waaruit deze populariteit blijkt.
Ik zie er niets van op een school van 5000 studenten.
Nee een bron heb ik niet. Ik weet dat bij bv Cloudwise ongeveer 1700 PO scholen zijn aangesloten die met de Google omgeving werken. De stichting (25 scholen) waar ik voor werk is volledig over op Google en Chromebooks. Hoewel ik heel lang sceptisch was zou ik nu niet meer terug willen. Zeker voor PO leerlingen is de Google omgeving gewoon makkelijker te gebruiken. Maar dat is een mening en geef feit dus ik kan het niet onderbouwen.....
Hoe zit dat dan met privacy? Al die gebruiksgegevens van jonge kinderen, op een systeem van Google?
Dat is dus geen probleem want Google edu is heel wat anders dan jouw Gmail. Zie ook de afspraken van Google: https://edu.google.com/intl/nl/why-google/privacy-security/
Ik snap niet waarom jij -1 krijgt, volgens mij heb je een punt. Data van kinderen vind ik behoorlijk belangrijk. Informatie over schoolprestaties en afwezigheid bijvoorbeeld komt nu in handen van Google. In mijn geval heeft de school mij ook niet om toestemming gevraagd om Google accounts voor de kinderen aan te maken.
Nu kan ik dit de school misschien niet kwalijk nemen, die moeten roeien met de riemen die ze hebben. Ik heb begin dit jaar een mail hierover naar onze overheid gestuurd, helaas geen reactie. Wat mij betreft moet de overheid hier ingrijpen, en zorgen dat data van kinderen gewoon bij de school blijft.
We zijn toch hopelijk niet zo afhankelijk van Google dat we zelfs ons eigen onderwijs niet meer kunnen regelen.
Tsja volgens mij staat dit los van de discussie of we ons onderwijs zelf kunnen regelen. Ik kan heel goed zelfstandig lesgeven maar als ik de kinderen een opdracht digitaal wil laten verwerken kan ik kiezen uit drie aanbieders: Microsoft, Google of Apple. Natuurlijk is er ook open-source software maar ook daar zitten nadelen aan (denk aan samenwerken in documenten). Wij hebben jaren met MS gewerkt en dat werkt prima. Aan de andere kant werkt Google gewoon handiger voor onze doelgroep en is het risico over accounts gewoon niet terecht (heb je de link bekeken?). Net als dat schoolprestaties in handen zouden komen van Google. Die staan totaal ergens anders opgeslagen (bij Parnassys of Magister) dus dit zijn aannames die niet op feiten zijn gebaseerd. Dat mag, maar ben ik het niet mee eens.

Ps. je geeft tijdens het aanmelden van je kind op een school (indirect) toestemming voor het aanmaken van ICT accounts. Ik snap wel dat je daar dan niet op let....
Dat ligt aan de onderwijsinstelling. Bij sommige is al volledig Chromebooks.
In de VS helemaal, we lopen hier alleen nog wat achter.

https://edu.google.com/products/chromebooks/
Het gaat geloof ik vooral om wat de scholen e.d. zelf aanschaffen. Studenten zelf gebruiken inderdaad vaak Macbooks en windows laptops. Maar ook op mijn universiteit zijn er veel chromebooks (aangeschaft door de universiteit zelf).
Bij mij op school is het voornamelijk Linux en Windows. Chromebooks heb ik nog niet gezien. Je kunt er ook veel minder specifieke toepassingen mee.
Chromebooks zijn populairder in het middelbare onderwijs, en worden ook in het basisonderwijs gebruikt. Ik heb op de universiteit geen en op het hbo 1 persoon in mijn klas gehad met een chromosoom (en zij heeft deze na een paar maanden vervangen door Windows). Het probleem is dat veel programma's alleen op Windows en MacOS draaien, waardoor je een groot probleem hebt als je een ChromeBook hebt (met een ander besturingssysteem dan aangeraden, kun je al problemen krijgen). Het voordeel van de versies van tegenwoordig is wel dat ze meer opslag hebben, aangezien studenten veel met het ov gaan (waar de WiFi ruk is) en dus ook ofline nog even kunnen werken
Ik werk in het onderwijs en zie werkelijk geen enkele chromebook in de lessen.
Alleen MacBooks en Windows.

Dus graag een bron van je waaruit deze populariteit blijkt.
Ik zie er niets van op een school van 5000 studenten.
Herkenbaar, werk bij een HBO instelling en het meerendeel is hier ook Mac of Windows. Chromebooks geven ook enorm veel issues met de Wireless verbinding (slechte roaming, niet willen verbinden met WiFi6 AP’s, etc) en krijgen geen support vanuit ICT dus studenten zijn inmiddels wellicht daardoor ook al wat wijzer geworden.
Nu maar hopen dat minder oudere Chromebooks verkocht zullen worden in winkels, ik kocht vorig jaar 1 voor mijn partner en die heeft gewoon ondersteuning tot 2026.

Maar de kennis van mijn ouders kocht ook 1 vanwege thuiswerken, gewoon nieuw in de winkel en die blijkt nog maar 2 jaar ondersteuning te hebben.

Het is niet zo dat software ondersteuning van Chromebooks slecht is, het is prima maar het zou wel fijner zijn als het duidelijker aangegeven was in de winkel, hoe lang een bepaald model ondersteuning nog gaat krijgen.

edit:

Ik weet dat je de duur van ondersteuning op de Chromebook zelf kan nakijken, maar ik doel erop dat dit nog duidelijker aangegeven zou moeten worden voor de aankoop.

Want niet iedereen weet dat Google een website heeft waar je op basis van modenummer het kan nakijken, en zelfs dan het mag wel wat duidelijker voor de mensen die minder tech savvy zijn (ik zelf gebruikte wel Google hun site voor ik een Chromebook voor mijn partner koos)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 13 november 2020 13:13]

Ik weet dat je de duur van ondersteuning op de Chromebook zelf kan nakijken, maar ik doel erop dat dit nog duidelijker aangegeven zou moeten worden voor de aankoop.
Gewoon op de website en op de doos. Zou Google verplicht moeten stellen.

Als levensmiddelen een 'ten minste houdbaar tot' datum hebben, dan kan zoiets ook met elektronica. ;)
Het zou op zich iets moois zijn voor (Europese?) wetgeving. Indien een stuk elektronica na verloop van tijd niet meer fatsoenlijk bruikbaar is maar nog wel verkocht wordt, zet er dan inderdaad een tht datum op. Met al die online verwachtingen en koppelingen tegenwoordig zou het op zich interessant kunnen zijn.
Een relevant punt, zegt ook een Chrome OS gebruiker van het eerste uur.

Hier staat echter een HP Chromebox van een jaar of 6-7 oud te draaien op Cloudready. Cloudready is feitelijk gewoon Chrome OS, met recente ondersteuning, met ondersteuning voor Linux, maar zonder ondersteuning voor Google Play. Dat laatste was er 7 jaar terug ook nog niet, dus je zult mij daar niet over horen miepen.

Met behulp van Cloudready kun je het gebruik van je Chromebook verlengen. Dat doe je met Windows uiteindelijk ook gewoon: ook daar gooi je na verloop van tijd een nieuwe Windows versie tegenaan. Daarmee
Het verschil is dat Cloudready geen officieel ChromeOS is en als je een Windows 7 of 8 upgrade naar 10 heb je wel het volwaardig OS. Microsoft zegt feitelijk gewoon "Win 10 eis is X, drivers zijn voor rekening van de fabrikant, succes". Google zegt in deze "gaan we niet doen, doei". Ergens wel kwalijk helaas...
Wat niet is, kan wellicht nog komen. Gezien de stijgende lijn in zowel het gebruik van Chrome OS en Chromium OS, acht ik het heel goed mogelijk dat Google op termijn zelf met een ISO komt.
Het concept en de doelgroep van ChromeOS is gewoon anders. Je hebt geen driver geneuzel, zoals met Windows en het is aanzetten en gaan. De keerzijde is dat ze je Chromebook niet tot in de treuren blijven ondersteunen. Ik vind dat ChromeOS voor simpele taken gewoon veel beter is dan Windows (veiliger, sneller en stabieler). Als ik zwaardere taken moet uitvoeren pak ik gewoon mij Mac, prima combinatie.
Wanneer je Cloudready gebruikt heb je ondersteuning van hen voor die hardware. Google heeft er dan niets meer mee.

Het werkt heel mooi. Alleen nog geen Android apps, zoals je wel hebt op ChromeOS.
Vooral in het onderwijs zijn Chromebooks razend populair.
En niet alleen in het onderwijs. Zakelijk gezien kom ik ze ook steeds vaker tegen, vooral bij mensen die veel onderweg zitten of online werken.
Dat zie ik ook; heb pas voor The Next Generation moeten shoppen naar een school en de Chromebooks vlogen me om de oren toen we daar waren voor een gesprek..
Ja het onderwijs is inderdaad de grote doelgroep van die dingen - goedkoop, hufterproof en dichtgetimmerd zodat de gebruikers zo min mogelijk kunnen. Je ziet dat ook heel goed in de browser statistieken dat het marktaandeel van ChromeOS grofweg halveert gedurende de zomervakantie - dat impliceert dat circa de helft van die dingen op scholen staan.

Het is in feite het 'thin client' model, wat op zich nog steeds bestaat (oa Windows Embedded, HP ThinPro OS, Dell Wyze ThinOS, etc).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 13 november 2020 16:04]

Ze zijn ook populair in de zorg. Goedkoop, snel, veilig en gemakkelijk in gebruik.
Hier had ik een Chromebook en laatst verkocht, ja ze zijn supersnel handig en hebben een goede batterij duur. Maar als je al programma's wil gebruiken die voor Windows geschikt zijn ben je snel klaar met een chromebook. Veel school (hogeschool/universiteit) materiaal werkt alleen met windows of in sommige gevallen mac os, tja dan ben je snel klaar met je chromebook. Het is voor mij usecase een net niet besturingsysteem om echt goed mee te werken, schrijf je alleen dingen/noteren en of code schrijven en kijk je filmpjes is het perfect. Het grootste gemis was een echte MS office, dit heb je niet en de online variant en de android app zijn het eigenlijk net niet allemaal. Ik stap nu weer over naar waarschijnlijk een Windows laptop.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 13 november 2020 13:14]

Het grootste gemis was een echte MS office, dit heb je niet en de online variant en de android app zijn het eigenlijk net niet allemaal. Ik stap nu weer over naar waarschijnlijk een Windows laptop.
Het is maar net waar je waarde aan hecht. Ik denk dat het overgrote merendeel in Google Docs, Libreoffice, Open Office, MS Office, Office365 altijd wel uit de voeten kan met de functionaliteit die geboden wordt. Er zullen uitzonderingen zijn, er zullen belemmeringen zijn, maar mijn ervaring is dat de grootste belemmering altijd nog je eigen onvermogen is om aan te passen.

Hier een Microsoft-man in hart-en-nieren. Heb voor miljoenen aan licenties verkocht en kon lezen en schrijven met elk Microsoft Office programma dat er op de markt was. Ik heb wekenlang buikpijn gehad toen ik wegging bij Outlook en overstapte naar Thunderbird en naderhand online mail applicaties, maar mijn God... Ik had het jaren eerder moeten doen. Niet meer dat ellendige gekloot met corrupte PST's, indexeringen die mislukten, etc, etc.
De online Office variant is totaal waardeloos inderdaad... driekwart van alle normaal gebruikelijke functies zitten er niet in en dagelijks staan dingen weer ergens anders of worden knoppen verplaatst.
Parallels Desktop al eens geprobeerd? Virtuele omgeving in Chrome OS en kun je windows apps (dus ook volledige office) draaien.
Uhm nee want dit gaat niet, kan alleen als je zakelijk Chrome OS hebt.
De online versies van Office zijn echt vrjiwel gelijk aan de offline versies. Je moet wel hele speciale dingen doen willen ze niet voldoen.
Uhm niet dus, ja klopt wij moeten vanuit onze opleiding best diep in excel werken. Zo identiek dus niet, veel gebruikte functies werken gewoon maar die ik moet gebruiken weer niet. Ook als je een online bewerkte word bestand via een windows pc gaat bewerken klopt de indeling niet en of kan je geen bijschrift invoegen bij een afbeelding in word online of word voor android.
Haha.. nooit Office online (of offline) gebruikt dus... :) echt, in die Online variant kun je praktisch niks. Zelfs Notepad is dan nog nuttiger...
Begrijpelijk. Zelf intussen ook helemaal om van Windows naar ChromeOS. Het gemak is superieur. :)
Jij vindt het superieur.
Het is geen feit. Ik kreeg een chromebook van de baas. Na 2 maanden maar teruggegeven en terug naar Windows.
Ik vond het verschrikkelijk.
Waarom vond je het verschrikkelijk? Want nu klinkt het meer als een zure mening, in plaats van dat je waarschijnlijk met goede onderbouwingen potentiële kopers van een Chromebook wellicht kunt helpen.
Stel je de vraag ook aan Xabre waarom het superieur is?

Ik kon er net aan wennen. Maar een groot deel komt ook voort ut het feit dat ik opties mis in Excel.
De volledige verse heeft die wel.

En misschien ben ik te vastgeroest geraakt...

En de rest is beleving.
Grappig.
Je kunt inderdaad zo vastgeroest raken dat het makkelijk werken op een Chromebook juist als moeilijk wordt ervaren. :)

Libreoffice is ook een optie, als Linux app zo te installeren.
Op Chrome OS kun je echt veel minder dan met Windows. Ik zou zeggen dat je 99% minder programma's hebt. Okee, simpel e-mailen, filmpjes kijken, browsen en Office kan wel. Dat kon op elke aardappel.
Alle Android apps werken ook op Chrome OS, en ook de Linux apps.
Het zouden er dan wel eens meer kunnen zijn dan op Windows.
OK maar met die apps kun je echt veel minder dan met Windowsprogramma's. En ze hebben vaak super onhandige bediening (omdat ze met een dikke vinger te bedienen moeten zijn).
Nope, die apps werken gewoon met de muis. Steam of Libreoffice als Linux app kan ook. Echt geen verschil met Windows. Behalve dat je geen zware grafische kaart hebt natuurlijk.

Maar die Chromebook kost dan ook weer veel minder.
Tuurlijke, grote programma's als Steam en Libre Office zullen ook min of meer geoptimaliseerd zijn voor Chrome OS. Maar heel veel spellen zullen dan weer überhaupt niet werken. En 99% van de apps uit de Play Store zullen niet geöptimaliseerd zijn voor muis en toetsenbord.
Ik vind ze ook echt verschrikkelijk. Als je echt een fatsoenlijke wilt, dan is de prijs al gauw hetzelfde als die van een normal windows laptop.

Simpele voorbeelden die een ramp zijn:

excel bestanden worden nog steeds niet goed geconverteerd
pdf handtekeningen zetten gaat niet zonder plugin.
pdf draaien en dan printen gaat niet.
printer koppelen via printer naam is na een reboot of ip wijzing weer de weg kwijt.

Het beheren is best aardig, maar als je ze inschrijft in als chrome enterprise dan kan ik niet zien wie er op dat moment gebruik van maakt, alleen zie ik wie het apparaat heeft ingeschreven.

ik kan nog wel ff doorgaan, maar je snapt mijn punt denk ik wel.
Excel bestanden in online office is al net zo rampzalig. Is een algemeen probleem van online office.
pdf's kunnen prima geprint worden.
printer blijven gewoon bewaard. En kunnen via de printer deel van googles beheers console prima uitgedeeld worden.
En je kunt daarbinnen ook zien wie er van welke gebruik heeft gebruik van heeft gemaakt en hoelang. kijk onder Systeemactiviteit en problemen oplossen -> Recente gebruikers.
En met behulp van google api's kan ik dat ook zo van al onze > 700 chromebooks zien, en in spreadsheet zetten. En mocht je nog wat vragen hebben stel ze gerust, want de meeste dingen zijn prima op te lossen, maar het vergt soms een net wat andere oplossing.
Het mag dan misschien wel rampzalig zijn in de online versie van office, maar dat is niet het punt.
De meeste gebruiken nu nog de desktop versie. Wat in de meeste gevallen beter werkt, en meer features heeft.

Onze ervaring is anders wat printers betreft. Als je een printer koppelt op mDNS name, dan snapt het Chromebook er niets meer van na een reboot. En via de gsuite console kan je wel printers koppelen, alleen is het zo dat elk Chromebook op een aparte locatie staat. Het is dus niet zo dat we alle printers bij elk Chromebook zichtbaar willen hebben.

Is het Systeemactiviteit en problemen oplossen -> Recente gebruikers in de gsuite console te vinden? heb even gekeken, maar ben het nog niet tegengekomen.
Het punt is dat in de praktijk voor ca 90% van de mensen een online versie volstaat, het is puur zo dat we zitten met gesloten bestandsformaten etc waardoor uitwisseling bemoeilijkt wordt. Maar echt de meeste pakketten hebben veel te veel opties, en werken daardoor juist lastig, maar je moet mensen de tijd geven om te wennen etc.

De printers heb ik gebaseerd op ip toegewezen, en dat werkt prima. En je kunt gebruikers of devices in groepen opdelen, en gebaseerd daarop printers toekennen,en wel of niet zichtbaar maken. En ja het zou mooi zijn als dat ook op de mdns manier goed werkt, maar ook bij bv AD kun je niet altijd alles zo kunt inrichten zoals je graag zou willen.

En ik bedoel dus onder Apparaten > Chrome > Apparaten en dan onderaan bij het kopje Systeemactiviteit en problemen oplossen.

[Reactie gewijzigd door karelvandongen op 21 november 2020 10:49]

Het is juist makkelijk!!!
Ik vind het niet makkelijk.
122 % zegt zo weinig.

Stel je hebt n jaar 1 precies 100 verkocht. In jaar 2 zijn dat er 222. Dan is de groei 122 %.

Waarom staat er nergens een getal van hoeveel apparaten met vergelijkbare functies zijn verkocht?

11 % is het aandeel van chromebooks dus.
Dus de vorige meting ongeveer 5 %.

Dus nog steeds in de marge van Laptops en consorten.
Maar wat zegt dat dan precies voor zinnigs?

Bij een (wed)strijd vergelijk je met andere, maar in alle andere gevallen meet je toch voornamelijk tegenover jezelf (of een bedrijf met zichzelf).

Het zijn beide gewoon getallen/percentages die op een andere manier nut kunnen hebben.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 13 november 2020 14:48]

Het rare is, er komen telkens ronkende persberichten uit over hoe goed Chromebooks wel niet verkopen, maar het marktaandeel wat 'in het wild' op het internet gemeten wordt is nog steeds nihil. En het is niet alsof die dingen nooit op het web komen, sterker nog - ze zijn juist alleen op het web te gebruiken.
ze zijn juist alleen op het web te gebruiken.
En dat is al een paar jaar niet meer het geval. Op mijn Chromebook staat een mooie mix van webapps en gewone apps, inclusief games voor de kinderen en Office-equivalenten waarin ik gewoon mijn documenten schrijf.
Viel mij ook al op in het onderwijs er zijn dit jaar behoorlijk meer Chromebooks dan Windows machines aanwezig, men kijkt puur naar de prijs dus dan wordt het al snel een Chromebook.

Het zijn gewoon veredelde smartphone,s met groot scherm en toetsenbord eraan.
Nadeel eraan is dat het officepakket behoorlijk beperkt is, voor de standaard zaken prima maar ga je dieper dan kan het niet.

Waarom is er nog niemand in het gat op de markt gesprongen om een portable scherm+toetsenbord te maken waar je smartphone in kan zetten, de meeste studenten lopen wel met high-end smartphone,s rond die kunnen net zo veel als een Chromebook.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 13 november 2020 18:45]

Het zijn gewoon veredelde smartphone,s met groot scherm en toetsenbord eraan.
Waarom is het een veredelde smartphone?
Nadeel eraan is dat het officepakket behoorlijk beperkt is, voor de standaard zaken prima maar ga je dieper dan kan het niet.
Ik heb de vrijheid om naast Google Docs ook gewoon LibreOffice, OpenOffice en Microsoft Office te gebruiken. De laatste als Office 365 of als Android App. En momenteel ben ik aan het kijken of ik Office ook kan downloaden en installeren, de Windows variant ervan.
Waarom is er nog niemand in het gat op de markt gesprongen om een portable scherm+toetsenbord te maken waar je smartphone in kan zetten, de meeste studenten lopen wel met high-end smartphone,s rond die kunnen net zo veel als een Chromebook.
Die zijn er toch al wel?
Snap ik we, wij hebben thuis ook van het werk een detachables maar de Chromebook blijft toch favoriet. Het werkt allemaal net wat prettiger.

Plus met de kinderen thuis tijdens de lockdown periode, werkte de Chromebook gewoon lekker. Google class en Google meet werkte prima en met Google Docs kunnen ze ook goed uit de voeten. Zelf ben ik helemaal om met Chromebook als thuis laptop [naast een goede Game PC natuurlijk ;) ].
Plus met de kinderen thuis tijdens de lockdown periode, werkte de Chromebook gewoon lekker. Google class en Google meet werkte prima en met Google Docs kunnen ze ook goed uit de voeten.
Dat zou je geraden moeten zijn. Want het is hardware en software dat van dezelfde firma komt. Het zou krom zijn als het niet goed met elkaar integreert.
@watercoolertje Oei, ik zie een -1, waarvan mij niet duidelijk is waarom.
De eerste zin in de tweede alinea noemt de Chromebooks een eigen productgroep: Chromebooks waren met het groeipercentage van 122 procent de productgroep die in het derde kwartaal....

Het zou anders zijn geweest als het artikel uitgegaan zou zijn van de laptopverkopen en daar een onderverdeling in zou hebben gemaakt. Ja, toch? Een Chromebook is een laptop, net als een tablet, een convertible, etc etc en geen eigen productgroep. Het is wel een groep binnen de laptops.
Wasn't me, mag niet modereren, heb er zelf overheen gelezen. Ben het wel met je eens dat het niks aparts is hoor, maar was ook in de veronderstelling dat het ook niet zo genoemd werd.
Wij gaan ook volledig over op Chromebooks/Chromebox's. Die dingen werken perfect omdat wij alles online doen.
Met Federated login kan iedereen op die Chromebooks inloggen met hun O365 account (en op de wachtwoordbeheerder) en worden alle extensies, playstore apps, achtergronden etc etc helemaal automatisch ingesteld!

Gisteren wel een klacht dat de caps lock knop is vervangen door een zoek knop (maar alt+zoek is capslock).
Het zijn ook mooie apparaten voor basisgebruik, en ideaal voor op basisscholen en (sommige middelbare) scholen omdat ze goedkoop zijn, nog redelijk snel zijn en in een aantal gevallen ook een lekker lange accuduur hebben. Mijn broertje en zusje hebben bij het thuisonderwijs hiermee gewerkt, voor wat videobellen, opdracht maken en ander simpel zeker prettig! Maar je hebt wel snel last van uitgeklede versies van apps, en je moet wel genoeg opslag hebben als je nog onderweg wilt werken, of soepel wil blijven werken als er meerdere mensen aan het videobellen zijn en je wifi niet geweldig is.

Volgens mij zijn ze ook aardig hufter-/kinderproof qua bouwkwaliteit en vallen, met vaak verstevigde randen
Ik hoop dat al deze laptopkopers dan wel een ergonomische werkplek voor zichzelf inrichten, anders zie ik straks groeiende omzet voor een andere beroepsgroep!
De meeste mensen zorgen thuis niet voor een geschikte werkplek. Ik vermoed dat dit op niet al te lange termijn best wel eens een probleem kan gaan worden met het massale thuiswerken in een aantal takken.
Een beetje werkgever zorgt daar wel voor. De werkgever is uiteindelijk ook verantwoordelijk voor een goede thuiswerkplek.
In de theorie is dat heel leuk. De wetgeving is daar heel duidelijk in. En voor de beleidsmakers zal er inderdaad gezorgd worden voor een leuke vergoeding, een ergonomische werkplek, etc.

Maar genoeg mensen met een flex-contract. Die geen beter contract kunnen krijgen. Waarbij de baas geen kosten vergoed voor het thuis werken. Die hun eigen apparatuur moeten kopen en op een slechte stoel / aan slecht bureau moeten werken. Maar waarbij de baas wel vooraan staat met het afschaffen van de reiskostenvergoeding nu ze thuis werken.

En dan kan je heel leuk in je recht staan. Om vervolgens niet meer opgeroepen te worden óf je contract niet verlengt te krijgen. Overstappen van baan gaat meestal ook niet, want de arbeidsmarkt waar dit soort dingen gebeuren is vaak dezelfde arbeidsmarkt waarvoor geldt: voor jou tien anderen.
Of detachering; mijn werkgever roept dat de klant verantwoordelijk is voor het ritselen van een werkplek, de klant roept dat de wetgeving tot het aanleveren van een fatsoenlijke thuiswerkplek niet voor externen geldt. En beide hebben ze gelijk.

Dus ik zit hier aan de eettafel...
Nee hoor, die detacheerder is jouw werkgever en dus verantwoordelijk. Nu zeggen ze misschien van niet, maar dan moeten ze straks ook niet gaan zeiken over geld mocht je overstappen naar een vast contract bij een klant.
Zelfs de overheid houd zich niet aan haar eigen arbo regeltjes. Ik zou er absoluut niet op vertrouwen dat bedrijven dat dan wel doen.

Daarbuiten, wie is hier ooit de arbodienst tegen gekomen? Ik werk al ~20 jaar, nog nooit een arboinspectie meegemaakt. Die gaan nu echt niet moeilijk doen over thuiswerkplekken.
De meeste mensen zorgen thuis niet voor een geschikte werkplek.
Heb je een bron die deze bewering onderbouwt? Uit onderzoek van de Tilburg University blijkt nl dat werkplekgerelateerde problemen wel meevallen, dat ze opwegen tegen de voordelen en vaak ook eenvoudig op te lossen zijn. (bron)
Ervaring. n=1, maar ik kom veel in aanraking met thuiswerkers op de functie die ik nu heb. Een minderheid heeft een degelijke werkplek thuis, een groot deel zit op de bank, aan de keukentafel of opgepropt voor de TV waarvan ze het hdmi kabeltje in de laptop gestopt hebben. Ik spreek mensen er constant op aan dat het belangrijk is dat ze een goede werkplek met werkhouding hebben thuis. Want op de lange termijn, gaat het je echt opbreken tot het niveau dat je je werk niet meer -fatsoenlijk- kan uitvoeren.

Bij mij gaat alles zeer doen na enkele uren slechte werkhouding, dan speelt RSI weer op, kramp overal van mijn rug tot mijn polsen.

Dat onderzoek kijkt hemelsbreed en is denk ik veel te vroeg gedaan. Paar maanden zal op de meeste mensen niet zo veel effect hebben. Werk maar eens een paar jaar in een slechte werkhouding, dan ga je tegen dezelfde problemen aanlopen waar ik (en genoeg medetweakers gok ik) tegen aan loop.
Ervaring n=1. Ik werk in het hoger onderwijs (niet als docent overigens) en zie dat nu (na enkele maanden thuiswerken) inmiddels zo'n 90% van de collega's een werkplek heeft die redelijk voldoet aan arbo richtlijnen. Dus goede bureaustoel, goed bureau, goed licht, extra scherm, muis en toetsenbord, etc. En uiteraard moet je daar wel de ruimte voor hebben.

Onze werkgever ondersteunt ons hier zo veel mogelijk mee (met middelen en vergoeding). Collega's die op kantoor een speciaal aangepaste werkplek hebben, krijgen thuis zelfs dezelfde mogelijkheden (bijv. een stabureau). Dit zal ongetwijfeld niet overal zo zijn, maar je moet 't probleem ook niet overschatten denk ik.
Daar zit allicht deels het verschil. Onze werkgever nam de arboregeltjes niet serieus. Tenminste, in eerste instantie alleen voor vaste krachten. Terwijl 3/4 extern is. Pas veel later kregen externen dezelfde of soortgelijke mogelijkheden.

Het mooie is dat ik voor de overheid werk.
Ervaring n=1. Ik werk in het hoger onderwijs (niet als docent overigens) en zie dat nu (na enkele maanden thuiswerken) inmiddels zo'n 90% van de collega's een werkplek heeft die redelijk voldoet aan arbo richtlijnen. Dus goede bureaustoel, goed bureau, goed licht, extra scherm, muis en toetsenbord, etc. En uiteraard moet je daar wel de ruimte voor hebben.
Hoger onderwijs als in één locatie of meerdere onderwijsinstellingen niet behorende tot één (1) organisatie? In dat eerste geval is het gemakkelijk om dan te spreken over 90% maar zelfs vandaag de dag - kijkende over de schouder van mijn oudste zoon tijdens sommige lessen alwaar de docent thuis zit - zie ik toch echt geregeld dat men gewoon aan een grote tafel zit met houten stoel. Terwijl weer een andere docent van ergens in eind 20 begin 30, juist 3 schermen heeft staan, een microfoon met plopkap etc.

Ik denk dus dat het ontzettend verschilt tussen de onderwijsinstellingen etc. en die 90% misschien niet eens gehaald wordt als alle instellingen bij elkaar geteld worden.
Meerdere locaties (meerdere steden met meerdere locaties)
Aldus het rapport: Nederland scoort gunstiger dan andere landen in de EU als het gaat om het kunnen beschikken over adequate werkmiddelen. Maar dat zegt nog steeds niets over de verhoudingen waarin mensen toegang hebben tot een geschikte werkplek.

Overigens dénken mensen ook vaak dat ze een geschikte werkplek hebben. Zo aan de keukentafel met een lekkere comfortabele stoel. Maar wat een echt geschikte werkplek is, dat weten veel mensen niet eens. Daar komen ze pas achter als ze na verloop van tijd last krijgen van PHPD.
Sterker nog, die sterk groeiende omzet is al gaande!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee