ASUS introduceert Chromebook CX9 met Core i7, Titan C-chip en dikte van 16mm

ASUS heeft twee nieuwe Chromebooks aangekondigd tijdens CES 2021, de Chromebook CX9 en de Chromebook Flip CX5. De Chromebook CX9 is uitgerust met een Intel i7-processor en is 16mm dik.

De Chromebook CX9 heeft een chassis van een magnesiumlegering en een 14"-paneel. Volgens ASUS weegt de laptop ongeveer een kilogram. Het apparaat heeft een Thunderbolt 4-poort, een USB type-A-poort en een HDMI-poort. Ook is de Chromebook CX9 uitgerust met een vingerafdrukscanner en een Titan C-beveiligingschip voor de opslag van onder andere wachtwoorden.

Verder laat ASUS nog weinig los over de specificaties van de laptops. De i7-processor is van de elfde generatie en heeft een Xe-gpu, maar ASUS heeft nog niet bekendgemaakt welke processor dit precies is. Dat geldt ook voor de Chromebook Flip CX5. Deze krijgt ook een Intel-processor van de elfde generatie, maar het is niet bekend welke. Beide Chromebooks ondersteunen Wi-Fi 6, oftewel wifi via het 802.11ax-protocol.

De Chromebook Flip CX5 krijgt een 15.6"-paneel dat, zoals de naam al suggereert, omgeklapt kan worden. De Flip CX5 krijgt 16 GB werkgeheugen en een ssd van 512 GB voor opslag. De opslag kan worden uitgebreid met een microSD-kaart. Tot slot heeft de Flip CX5 een 57Wh-accu, waarmee deze Chromebook volgens ASUS 12 uur mee kan gaan.

Welke configuraties van de Chromebooks naar Nederland en België komen en wat de adviesprijzen dan worden, maakt ASUS op een later moment bekend.

ASUS Chromebook CX9 (CX9400)ASUS ChromeBook CX5 (CX5500)

Door Robert Zomers

Redacteur

14-01-2021 • 14:48

23

Reacties (23)

23
23
10
2
0
12
Wijzig sortering
Sinds de kinderen thuis school hebben, ben ik ook wat meer op de hoogte geraakt in de chromebooks. Op school hebben ze niet voor iedereen een chromebook. Maar op een gewone pc werk alles ook.
Voor deze tweede lockdown heb ik twee chromebooks en een lenovo duet aangeschaft. Puur omdat de school dan betere ondersteuning kan geven aan de kinderen als ik er niet ben.

Ik ben best onder de indruk van de laptopjes. Heb me er nooit echt in verdiept. Maar zoals ik ze nu zie werken qua snelheid, beeld en accuduur, ga ik er zelf ook een aanschaffen. Werk nu op een surface laptop. En log in op mijn desktop op mijn werk. Dat werkt beter dan ik had verwacht. Een stuk beter dan mijn oude surface.

Had eigenlijk niet door dat ChromeOS al dusdanig ontwikkeld is dat ik denk dat het meerdendeel er prima meer kan werken. Erg fijn! Nog wel jammer dat als je bij een klant komt je nog niet echt statement laptops kunt meenemen. Ik bedoel, een Macbook of een surface laptop hebben meer uitstraling dan een acer of een asus. En ook al vind ik het onzin, soms merk ik in gesprekken met klanten dat het van belang is wat voor een laptop of telefoon je meeneemt.
En ook al vind ik het onzin, soms merk ik in gesprekken met klanten dat het van belang is wat voor een laptop of telefoon je meeneemt.
Is dat zo? Ik merk al jaren dat het gewoon interessante discussies uitlokt.
De Google Pixelbook is de meest luxueuze op dit moment, maar die is moeilijk te krijgen.

[Reactie gewijzigd door novasurp op 22 juli 2024 20:37]

Ziet er goed uit, maar ik verwacht een hoge prijs en dan ontgaat mij het voordeel van een Chromebook.
De ondersteuning voor Chrome OS blijft ver achter op Windows en MacOS, juist applicaties die een snelle processor en veel werkgeheugen nodig hebben worden vaak niet ondersteund.

We hebben er hier 3 in gebruik, allemaal goedkope Acer 14 inch van 300-350 euro per stuk. Aluminium body, FHD scherm, voor online werken prima geschikt.
Maar 1 USB type A poort? Da's wel weinig hoor.
Hij heeft er tenminste eentje, daarnaast lijkt het dat er 1 of 2 USB-C / TB4 poorten op zitten én een HDMI poort. Dat lijkt me al met al voor een Chromebook helemaal niet verkeerd eigenlijk.
Kijkend naar de last-gen chromebooks van deze lijn zal dit apparaat minimaal 1000 euro gaan kosten.

pricewatch: Asus Chromebook Flip C436FA-E10248
Dit apparaat roept om een M1-like chip voor Chromebooks... accuduur met een i7 zal om te huilen zijn.
Ik ben persoonlijk niet erg bekend met Chromebooks. Ik heb in het verleden wel eens een aantal vast gehad, maar dit waren super goedkope laptopjes die weinig functionaliteit hadden.

Nou hoor ik over het algemeen dat Chrome OS voor mensen is die vooral online werken en een beetje Office apps/andere lightweight apps gebruiken.

Nou zie ik dat deze Chromebooks een i7 krijgen en sta ik een beetje raar te kijken. Kan iemand mij uitleggen waar je een i7 voor nodig zou hebben in een Chromebook? Ik ben oprecht geïnteresseerd en waarvoor dat op Chrome OS functioneel voor zou zijn. Bvd
een i7 kan handig zijn als je 30 tabs open heb :)
Ik ben ook niet volledig op de hoogte van alle mogelijkheden van Chrome OS. Voor zo ver ik weet, zijn dit type Chromebooks vaak voor de zakelijke markt bedoeld. Videoconference met Chrome OS schijnt (in ieder geval in het verleden) wel stevige eisen te vragen.
Zo links en rechts kom ik nog wel eens tegen dat Google in de afgelopen paar jaar best veel geïnvesteerd heeft in zakelijke toepassingen binnen de Google Suites/Workspaces omgeving.
Mooi apparaat als je er eenvoudig een normale Linux distro op werkend kan krijgen.
Sommige merken die Chromebooks maken hebben een optie om Linux(beta) te installeren. Niet alle Chromebooks worden echter ondersteunt op dit moment.
Klopt, niet op alle (oudere) modellen, maar in principe werkt het op elke Chromebook uit 2019 of recenter. Ik heb zelf een Asus Chromebook Flip C434 en heb op deze manier gewoon Visual Studio Code geïnstalleerd en dat werkt vooralsnog prima. Chromium is een fork van Debian geloof ik dus er is genoeg wat je op deze manier kan installeren.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 24 juli 2024 00:48]

Visual Studio Code dan waarschijnlijk, dikwijls zo Rider van Jetbrains gebruikt

[Reactie gewijzigd door peverix op 24 juli 2024 00:48]

Correct! Heb het even aangepast :)
Welke Linux distro's zou je daar dan op kunnen zetten? Kan je dan ook bijv. rEFInd installeren? Of is het allemaal lekker sandboxed en dichtgetimmerd?
Het Linux subsysteem is (bij mij) Debian 10, is een soort van VM. Hierop kan je via apt dingen installeren waaronder dus ook grafische applicaties.
Dat durf ik niet te zeggen, heb me daar niet zo in verdiept. Out of the box zit je sowieso vast aan Chromium denk ik. Met wat tijd en moeite kan je een chromebook ook dual boot maken, maar voor mijn eigen doeleinden heb ik daar nog geen behoefte aan gehad.
Begrijp ik het goed dat dat een soort subsysteem binnen Chrome OS is? Dan boot je dus eerst alsnog in Chrome OS. :(

Voor mij zou het alleen de moeite waard zijn als je zonder veel gedoe een normale Linux distro in plaats van Chrome OS kan installeren.
Klopt, je start Chrome os op en dan pas Linux.
Ik kreeg het een paar jaar geleden op een Toshiba chromebook (2015) heel makkelijk voor elkaar, nu zal het misschien nog makkelijker zijn. Ik weet niet precies de details meer maar ik gebruikte Crouton om te dualbooten Chrome OS/Ubuntu.
Mijn vriendin gebruikt het apparaat nog naar volle tevredenheid ze gebruikt wel alleen Chrome OS, ik deed het puur voor een vakantie en ik wilde er Xbmc opzetten maar dat gaat niet op Chrome, zelfs gewoon een ondertitel laten zien was (is?) eigenlijk al teveel gevraagd voor Chrome OS op een normale manier.
Het is al even geleden dat ik mijn socket heb betegeld. Maar 16mm voelt als ong. 2 x zo dik aan als wat ik gewend ben van i7's..

Ohh nvm. Het is de behuizing van het geheel.. :z :o

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.