Asus Chromebook Flip C436 met Core i5-10210U gaat 999 euro kosten

Asus maakt vrijdag versies van zijn Chromebook Flip C436 met Core i3- en Core i5-procesors van de Comet Lake U-generatie beschikbaar. In de tweede helft van het jaar verschijnen varianten met een Core i7.

De zilveren versies met Core i3 en Core i5 van Intels Comet Lake U-generatie komen vrijdag op de Nederlandse markt en komen dan bij BCC, MediaMarkt, bol.com en Coolblue beschikbaar. In mei volgt de beschikbaarheid van witte varianten en die komen in die maand ook in België uit.

Op de zilveren en witte Chromebook Flip C436 met een Core i7 is het dan nog even wachten: die verschijnen in de tweede helft van 2020 in Nederland en België. Het gaat daarbij om de Core i7-10510U. De prijs van deze modellen is nog onbekend.

Asus kondigde de Chromebook Flip C436 begin januari aan, maar noemde toen geen precieze prijzen en verschijningsdata.

Model Chromebook Flip C436FA-10006 Chromebook Flip C436FA-10038
Kleur Zilver Zilver
Scherm 14", lcd, full-hd, touch 14", lcd, full-hd, touch
Cpu Core i3-10110U Core i5-10210U
Ram 8GB (on-board) 8GB (on-board)
Opslag Pci-e 3.0, nvme m2-ssd van 128GB Pci-e 3.0, nvme m2-ssd van 256GB
Adviesprijs 899 euro 999 euro

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-02-2020 • 18:24

60

Reacties (60)

60
59
37
1
0
10
Wijzig sortering
Waarom zou je een chromebook kopen met zulke specificaties en in deze prijsklasse?
Gaat toch helemaal niet meer van het originele concept uit?
Misschien kan je hier gewoon Ubuntu op knallen? Stuk goedkoper dan vergelijkbare Windows 2-in-1s.
Native Linux op moderne Chromebooks zetten wordt steeds lastiger, voor elk platform moet er in principe alternatieve firmware geschreven worden. Als negatieve bonus is het apparaat daarna ook minder secure omdat het in developer modus draait.

Niet dat het echt nodig is, Linux draait al in een container waardoor je alle cli tools al hebt of kunt apt installen. X applicaties werken ook beperkt.
Mua, dat valt mee hoor. Veel ChromeOS apparaten hebben een RW flag waarmee je een andere UEFI image kunt flashen, welke standaard beschikbaar is via bijvoorbeeld Mrchromebox, zie ook de supported chromeos apparaten, dat zijn er best veel.
Meneer Chromebox zegt zelf het volgende bij een vraag over aankoopadvies:

quite simply, you buy something other than a Chromebook at this point.

The top-spec Broadwell Chromebooks are the pinnacle of Chromebooks with full Linux compatibility. Everything else after is full of compromises, and I'd **strongly** recommend against purchasing any newer ChromeOS device for running Linux unless your express purpose is to iron out compatibility issues with that model/platform


Bron: https://www.reddit.com/r/...y_for_galliumos_personal/
Op Reddit komt het, zo lees ik nu, wel erg negatief over. Ik heb meerdere low-, medium-, en high-end chromebooks langs zien komen en er allemaal met succes Fedora op gezet (dat was ook de reden dat ik ze op m'n desk kreeg). Het enige apparaat waar dat niet goed bij ging was de Dell chromebook 3189. Alles werkte, behalve de audio. 3.5mm apparaat inprikken, en gewoon geluid blijven krijgen over je speakers en niks door je oortjes/koptelefoon. Dat was echt vervelend en apart. Maar goed, dat is één enkel apparaat.

Wie weet, misschien heb ik tot nu toe gewoon erg veel geluk gehad?
Het kan verkeren, ik heb een AMD Chromebook en daarop is geen Linux op te installeren.

Let wel: het citaat is letterlijk van de man die de firmwares maakt. Lijkt me een goede bron.
Het enige jammere is dan dat er 8 GB geheugen vast onboard zit. Als dat 32 of 64 GB wordt, is er ook bijna niets meer op deze machines aan te merken.
Met linux is 8gb echt meer dan zat. Ik kom zelden boven 3gb uit, alleen met 12 firefox tabs en blender open (simpel project)
Wat een rare uitspraak. Met 16GB heb ik vaak genoeg dat het systeem duidelijk tekort komt. Dan heb ik ook wel belachelijk veel open, maar zeggen dat $besturingsysteem aan $aantal GB genoeg heeft hangt maar net af van wat je er mee doet. Ook onder Linux. En linux erop zetten doe je niet om een beetje te firefoxen, anders zou ChromeOS ook wel voldoen.
Ik kon op mijn Chromebook geen Firefox installeren daarom heb ik uiteindelijk heel dat ChromeOS vervangen door Linux...
Ik kon op mijn Chromebook geen Firefox installeren daarom heb ik uiteindelijk heel dat ChromeOS vervangen door Linux...
Goh, je meent het? De hint zit wel redelijk in de naam he 8)7
En technisch gezien heb je de ene Linux installatie (ChromeOS is Gentoo) vervangen voor de andere, maar goed, detail.

[Reactie gewijzigd door sfranken op 23 juli 2024 19:49]

Nee, fout. ChromeOS WAS een FORK(!) van gentoo. Dat hebben ze later weg gedaan.
Uh, als ik een Chromium OS image nu build zie ik nog steeds Gentoo toolchains naar voren komen, het builden gebeurt nog steeds met o.a. portage e.d. Wel Gentoo met hun eigen portage overlay, maar nog steeds Gentoo.

Ook als ik mijn Pixel 2 in developer mode zet en met de shell rondneus door het OS en door de FS laag zie ik nog steeds Gentoo specifieke zaken (vooral in /etc en /var/lib/).

Maar goed, heb je hier een bron van?

[Reactie gewijzigd door sfranken op 23 juli 2024 19:49]

Ik snap gewoon niet waarom je überhaupt een i5 laptop koopt voor 999 om dan eerst uren bezig te zijn met prepareren van een degelijk os


Voor nét iets meer dan de helft koop je een normale laptop waar dat geklooi niet nodig is je Windows in +/- een half uur hebt vervangen door Ubuntu, fedorra of watdanook
Laptop die je doorlinkt is toch niet 1 op 1 vergelijkbaar met die van dit nieuwsbericht hoor. De Spin 3 is een basic toestel, duidelijk low-budget. Het is natuurlijk moeilijk om de bouwkwaliteit van deze nieuwe Flip C436 te beoordelen op foto, maar de algemene bouw ziet er toch hoogwaardiger uit. Het verschil in bezels is alvast duidelijk zichtbaar.
Daarnaast komen ook de specs niet echt overeen.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 23 juli 2024 19:49]

Uhm nou, linux geeft je de vrijheid en privacy. Dat is mijn motief voor linux. Dus nee, dat kan wel een reden zijn.
Maar iemand die klaagt dat er maar 8GB vastgesoldeerd op zit, heeft waarschijnlijk een reden waarom dat te weinig voor hem zou zijn.
Ik draai op mijn nieuwste laptops ook gewoon Linux, maar dan met 32 GB. Ik zou zo'n Chromebook uiteindelijk als vervanger daarvan kunnen inzetten, maar dan pas over enkele generaties. Ik gebruik al mijn machines voor softwareontwikkeling.

Tegelijkertijd heb ik onlangs ook een 10 jaar oude laptop aangeschaft met 2 GB geheugen en daar een SSD met een capaciteit van 128 GB in geplaatst. Dat is tegenwoordig een beetje krap, dus daar ga ik op een gegeven moment 8 GB in plaatsen, wat inderdaad voor de meeste gebruikers voldoende is.

Software wordt helaas steeds trager, dus dan kan een beetje overcapaciteit geen kwaad.
Er zijn onder Linux nauwelijks desktop-applicaties te bedenken die meer nodig hebben dan 4 tot 8gb ram

En het artikel dat je aanhaalt geldt ook zelden voor linux apps. Maar voor die paar applicaties waarbij het wel gebeurt gaat een verdubbeling van computer-powe vaak gepaard met een vertienvoudiging van functionaliteit

Vergelijken de hardwareeisen van Windows xp met ie6 maar eens met die van linux mint met chrome 7&
Ligt er echt totaal aan wat je met je systeem doet.

Op Windows redt je je ook dikke prima met 4-8 GB aan geheugen als je het als huis tuin en keuken systeem gebruikt die wat documentjes bewerkt, outlook een keer start en er wat mee rondsurft op het internet.
Ook niet als je wat foto's bewerkt, een document opmaakt of soortgelijks

Pas wanneer je video wilt editen of code wil compilen ga je mank maar dan koop je een workstation en geen chromebook
Helaas zit je wel voor altijd naar zo'n lelijk Chromebooklogo te turen. De foeilelijke Intel-Inside stickertjes waren een stuk handiger, die pulk je er gewoon af.
GNU stickertje kopen en klaar
https://chromeunboxed.com...-apps-on-your-chromebook/


THE COMMAND LINE: GETTING STARTED WITH LINUX APPS ON YOUR CHROMEBOOK

[Reactie gewijzigd door Marathon042 op 23 juli 2024 19:49]

Ik bedoel gewoon Ubuntu Budgie. Lekker gebruiksvriendelijk en een volwaardig OS. Niks geen command line Linux.
Het deugt eigenlijk wel om low-end en high-end opties te hebben binnen eenzelfde OS. Als je alleen goedkope/low-end Chromebooks verkoopt, mis je mogelijk klanten en krijgt je OS een 'is iets voor goedkope laptops' idee.

De prijs is wel vrij hoog voor wat je krijgt.

Ik ben stiekem best benieuwd hoe fijn het zou werken, zo'n chromebook. Zou tof zijn als het nog relatief gezien net zo open is als Linux, met een Android voorkantje of 'user experience'.
Vindt het bij de shield altijd zo jammer dat je niet van alles kan installeren zonder root (ssh/vnc of zelf een python script draaien op de shield bijvoorbeeld), weet niet of die Chromebooks ook zo gesloten zijn, maar vermoed het wel.
ok, maar wat wilde je dan op die high end dingen draaien? Voor de klassieke zware apps zoals photoshop e.d. koop je geen chromebook. Ik ben serieus wel nieuwsgierig voor wie dit nu nuttig is.
ok, maar wat wilde je dan op die high end dingen draaien?
GeoFS?
Als ik het zo zie heb je hier geen hoge specs voor nodig. De berekeningen worden in de cloud gedaan. Net als alle andere cloud gaming diensten die er zijn en worden ontwikkeld.
VSCode is wel lekker op n snelle bak.
Volgens mij zijn je ideeën over Chromebooks gedateerd. Tegenwoordig kun je ook Android en Linux applicaties op een Chromebook draaien en kan het zo een vervanger zijn voor ieder ander systeem. Zo kun je dus GIMP, Krita, Cinepaint en dergelijke allemaal op zo'n machine draaien en daarnaast bijvoorbeeld ook Android Studio.
Het OS voelt als basis ook een beetje goedkoop aan. Voor de meeste taken die je op een laptop doet moet je Chrome opstarten en in de meeste gevallen over een internet verbinding beschikken. Dit was echter wel een jaar geleden, ik weet niet hoeveel progressie er is geboekt.
Windows 10 en MacOS heeft native apps welke je kunt openen.
Chrome OS ook. De meeste zaken zullen niet opslaan zonder verbinding, maar bijvoorbeeld een aantal Drive documenten bewerken kan prima.

Je kan ook naast ChromeOS Debian installeren ín ChromeOS zelf tegenwoordig. Dan wordt zo'n dure chromebook wel erg handig
Je kan ook naast ChromeOS Debian installeren ín ChromeOS zelf tegenwoordig. Dan wordt zo'n dure chromebook wel erg handig
Debian in chrome os? sinds wanneer, ik heb deze optie nog steeds niet namelijk.
Niet elk ChromeOS apparaat heeft het. Mijn Pixel 2 wel, de Pixel 1 niet. Mijn Asus chromebox officieel ook niet.

Anyway: manual van Google https://support.google.com/chromebook/answer/9145439?hl=nl
Als je laptop het ondersteunt dan zie je het staan onder Instellingen, aan de linkerzijde staat bij mij Linux (beta).
Oh ja dat heb ik ook, maar ik dacht dat hij bedoelde debian zoals in gui.
Linux is tegenwoordig standaard als optie aanwezig, al staat er nog béta achter. Door de Linux toevoeging kun je Apps gaan draaien die meer resources nodig hebben. Natuurlijk worden Android apps ook al een tijdje ondersteund.
Ik heb dat hele ChromeOS uiteindelijk van m'n Chromebook afgegooid en er Linux Mint opgezet omdat ik (persoonlijk) niet overweg kon met het OS en de functionaliteit van de Playstore en de bijbehorende apps niet veel vond toe voegen...
Ik heb 2 Chromebook Pixels (een 1 en een 2), en dat draait als een zonnetje. ChromeOS vliegt op low-end hardware, maar op dit spul is het bloed en bloedsnel.

Mijn Pixel 1 zit nu buiten z'n support en krijgt dus geen nieuwe ChromeOS builds meer, dus ik heb 'm uit elkaar gehaald en de write protect schroef verwijderd, een full UEFI image geflashed (met dank aan mrchromebox.tech) en er toen Fedora op gezet. Ook dat draait als een zonnetje, en alle hardware wordt netjes herkend.

ChromeOS is trouwens Linux, want het is Gentoo.
Ik was ook stiekem benieuwd naar een Chromebook. Ik had thuis alles al, game pc, game laptop, Samsung tablet, pixel phone, iPad...
Eerst een goedkope 14 inch voor€199 gekocht. Die beviel zo goed dat ik nu een Asus 434 heb, i3 met 8G ram en 128g sdd.
Draai er zelfs een beetje Linux op.
Voor gewone surf en YouTube zaken is dit mijn goto device geworden.
Het voordeel dat ik zie is dat je Chromebook nog langer mee gaat, wat ten gunste komt van het milieu.

De kunst is dat de afvalberg aan Chromebooks zo langzaam mogelijk groeit.

Dat proces zie ik beter verlopen met high end hardware die gecombineerd wordt met een OS dat al soepel werkt op low end hardware.

En ik wil niet lullig doen, maar zodra je er als particulier zelf een Linux distributie op installeert loop je het risico dat je de levensduur verkort, tenzij je precies weet hoe je software zodanig compileert dat het perfect geschikt is voor de hardware van jouw specifieke Chromebook.

Ik denk dat als ik zelf een Chromebook zou nemen ik me verre van zelf een Linux distributie installeren zou houden.

Wat native Linux betreft blijf ik liever naar alternatieven kijken waar vooraf Windows op geïnstalleerd staat (of laptops die geleverd worden met Linux voorgeïnstalleerd, maar die zijn zeldzaam).

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 23 juli 2024 19:49]

Chromebook ondersteuning is/was altijd 5 jaar van introductie (inmiddels misschien 6/7?).
Dus een gemiddelde ondersteuning is ook maar een jaar of 3/4 voor een gemiddelde koper.
Windows laptop gooi je dan makkelijk een ander OS op, Chromebook schijnt niet altijd mogelijk/optimaal te zijn
Dus of een Chromebook nu zoveel langer meegaat vraag ik me af en veel/alles via de cloud geeft ook veel milieubelasting.
Ah, dat wist ik niet. Dan wordt het inderdaad een heel ander verhaal. 6-7 Jaar maximaal aan ondersteuning is heel wat anders dan de gemiddeld 10 jaar die Microsoft tot op heden levert.

Verdorie, dan valt er eindelijk een grote slag te halen op duurzaamheid en milieugebied, maar gebeurd het niet.
Het originele concept was full web, geen apps, geen android apps, nu heb je bijv alsnog android apps.

Dat je voor dat geld net zo goed een 'echte' kan kopen ben ik het wel mee eens
Zelf had ik een C434 in huis waarvoor ik 550 euro voor betaald had. Ik heb het ding gekocht ter vervanging van mijn Google Pixel C tablet waarvoor er geen support meer is. Ik wou de flip omdat Google chromebooks met een US keyboard eigenlijk niet te krijgen zijn hier, of toch moeilijk. De C434 heeft een IPS scherm en een goede behuizing/keyboard. Ik ben afgegaan op de reviews omdat je hier in België eigenlijk nergens Chromebooks kan gaan testen op een paar modellen in de fnac na en eentje in de Mediamarkt.

Mijn ervaring met dat model en de beperkte M3 processor die erin zat was vrij goed. De backlight was wel niet echt top aan de zijkanten. De batterij deed het vrij goed, maar Android apps lijken wel wat meer energie te gebruiken. De M3 was wel heel stil omdat ie passief gekoeld is.

Ondertussen is het apparaat bij mijn ouders omdat ze op hun 70ste toch eens gaan beginnen met PC banking aangezien de bank in het dorp eigenlijk gewoon sluit. Ze hebben dus ook net internet aangeschaft. Een Chromebook lijkt me dus ideaal.

Wat de C436 betreft vind ik de toevoeging van een vingerafdruk sensor wel een pluspunt. Zelf had ik smart device unlock opgezet zodat ik niet moest inloggen wanneer mijn telefoon in de buurt is, maar aangezien Chrome toch aardig wat van mijn paswoorden automatisch invult zou ik toch het device willen locken. Misschien dat de Android apps ook wat vlotter draaien op de zwaardere cpu maar dat valt nog te bezien.

Ik vraag me af of de nieuwe Samsung Galaxy Chromebook geen beter alternatief is omdat deze met een Amoled scherm komt.
https://9to5google.com/20...book-price-specs-display/

Tussen haakjes, je kan out of the box Debian installeren en linux apps gebruiken dus. Dat was voor mij ook 1 van de redenen om voor een Chromebook te gaan in combinatie met Android apps dus. De prijs ... je kan ook voor een heel goedkoop ding gaan zonder touch screen en dergelijke. Mijn ouders zijn alvast blij met hun exemplaar. Nu is de vraag welke ik nu weer ga kopen.
Ik zal het wel mis hebben, maar er is niets wat mi. die €999 euro kan verantwoorden, ik weet dat mijn neefje gek is met zijn Chromebook maar waar zit hier die €999 Euries dan in… niet in die twee lulige Cores van 2.1Ghz, 14" full-hd en een ondermaatse 256GB SSD….? luxe Tablet met toetsenbord.

Cloud Compute is dat het?...maar dan nog €999,- :?

[Reactie gewijzigd door Habana op 23 juli 2024 19:49]

Ik vind het ook wel een heftige prijs voor 8gb geheugen, i5 ... Dell heeft van die insiprons voor (of had) voor 799 en was met 16gb ram en i7... juist gekeken en i7, 8gb ram en 512 nvme voor 899. Dus deze prijs snap ik echt niet
Ik zou bijna zeggen dat de kleur (zilver) het materiaal van de behuizing moet zijn met zo'n prijs...
Die 999 is een stevige prijs. Aangezien het aanbod van Chromebooks in NL/EU best wel mager is vergeleken met US verwacht ik niet dat de prijs snel zal dalen.
De C436 is te duur voor mij. 500-600 Euro is voor mij toch echt de bovengrens voor een Chromebook. Dat is al duur genoeg voor het type laptop.
Naast eensnelle I7 desktop met 32gb ram gebruik ik al een jaar of 7 chromebook op reis en in huis, tot voor kort de Samsung Chromebook XE303C12-A01NL die werkt nog steeds goed en kan tot 70 open tabjes redelijk aan - met trick via ctrl + alt + t = swap enable (kiezen uit 6000,4000, 2000) ram swapfile instellen zodat er meer ram lijkt te zijn.
weet niet of deze truc nog steeds werkt.

ik heb nu een nieuwe acer cb3 132 c792 met 4gb ram en 12+ uur batterylife en 1,1 kg voor minder dan 200 euro!
voldoet in combinatie met office 365 volledig aan mijn wensen, met uitzondering van gebrek aan autodesk

ik zou graag duurdere chromebook kopen met:
- snellere intel chip, om zo ook windows te kunnen (laten) installeren om zaken als autodesk (reader) te kunnen installeren, maar liefst passief gekoeld want dat is verslavend, of mogelijkheid van passief koelen door reductie snelheid chips als snelheid minder belanrijk is(bij gebruik chrome OS).
-minimaal 16gb ram ivm windows
-mat scherm 1920x1080 (0f 1920x1200)
-toetsenverlichting
batterylife 10-12 uur
-gewicht 1 kg
-4G/5G/Lte (e-Sim)
-vingerafdruk sensor
-rj45 internet aansluiting
250gb ssd (ivm windows)

[Reactie gewijzigd door sukkel 24 op 23 juli 2024 19:49]

Dat is bijna exact waarvoor ik een chromebook gebruik, met twee wijzigingen:
- gebruik zelf linux ipv windows ernaast.
- de rj45 aansluiting heb ik geintegreerd in mijn lader, samen met hdmi aansluiting etc. Dit is makkelijk in gebruik en beperkt je minder in de keus voor een chromebook.
heb je die lader zelf gemaakt?- of zo gekocht?
ik ben zelf ook op zoek geweest naar netwerk adapters zoals bv Sharkoon 3-Poort USB 3.0 Hub + RJ45 Ethernet Adapter Zwart of ook een via USB3 poort met geintegreerde lader met ethernet en USB2+ 3 uitgangen Startech.com USB-C naar Ethernet adapter met 3 poorts USB 3.0 hub en Power Delivery (US1GC303APD)
tot nu toe niet nodig gehad dus dat zien we later wel, sommige van die dingen zijn best prijzig!

hoe zit dat eigenlijk zijn de specifieke laadingangen alleen stroombronnen, gekarakteriseerd door voltage en maximale amperage of is impedantie nog relevant en speelt zich nog communicatie af tussen lader en laptop?

[Reactie gewijzigd door sukkel 24 op 23 juli 2024 19:49]

Je hebt ze kant en klaar, maar je kan ook voor minder dan twee tientjes gewoon een USB-C hub aanschaffen. Je sluit je USB-C lader daarop aan en je hebt exact dezelfde features.

Als je laptop kan laden middels USB-C, hoef je alleen rekening te houden met het vermogen van je lader, de overige punten die je noemt en andere staan bij usb-c dan vast. Zo is bijvoorbeeld de nintendo switch niet usb-c compatible, ondanks dat ze een usb stekker gebruiken. Maar laptops vrijwel altijd wel.

Laden met een usb-c lader met minder vermogen gaat trouwens ook, gebruik ik bijvoorbeeld die van mijn telefoon, dan merk ik dat mijn game laptop minder snel leeg loopt, maar dat de lader het niet bijhoud.
mooie ding, daar linux op vlammen en je hebt iets leuk
ik heb een lenovo Thinkpad x1 yoga, super toestel, suckt met windows maar daar kan het toestel niets aan doen, super handig met debian, zeer lichte laptop, tablet modus met pennetje ingebouwd, usb-c+3.0, ssd, 16gb, echt perfect voor het data center
waarom zou je een chromebook van 1000 euro kopen, dan ben je toch gek?!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.