Bose Smart Soundbar 600 met twee naar boven gerichte speakers kost 550 euro

Bose heeft de Smart Soundbar 600 onthuld. Deze soundbar is een goedkopere versie van de Smart Soundbar 900 en heeft twee luidsprekers minder. Het apparaat heeft wel twee naar boven gerichte speakers voor Dolby Atmos-ondersteuning.

De Smart Soundbar 600 heeft vijf speakers, waaronder een centrale tweeter en twee zijdelings gerichte speakers. Met de twee naar boven gerichte speakers ondersteunt de soundbar Dolby Atmos en TrueSpace, net als de Smart Soundbar 900. Bij TrueSpace mixt de soundbar stereo- en 5.1-input zodanig dat ze 'een vergelijkbare ruimtelijkheid' hebben als Atmos, zo stelt Bose.

De soundbar kan met HDMI-eARC of een optische kabel aangesloten worden en ondersteunt wifi, bluetooth, Chromecast, Spotify Connect en Apple AirPlay 2. Het apparaat kan ook overweg met Google Assistent en Amazon Alexa. De soundbar is compatibel met andere Bose-speakers, om zo bijvoorbeeld achterspeakers of een basspeaker toe te voegen. De soundbar kan ook met de Bose Music-app worden bediend.

De Smart Soundbar 600 is 5,61cm hoog, 10,39cm diep en 69cm lang. De behuizing is zwart en heeft een metalen rooster. Boses nieuwe soundbar is vanaf 24 oktober verkrijgbaar voor 550 euro.

Bose Smart Soundbar 600

Door Hayte Hugo

Redacteur

10-10-2022 • 17:18

73

Reacties (73)

73
71
16
0
0
45
Wijzig sortering
Dé trend van 2022: betere compacte soundbars. Goed nieuws natuurlijk als 'klein' niet meer gelijk staat aan 'middelmatig'
Zolang bepaalde tonen meer inhoud nodig hebben is klein echt niet beter.
De kwaliteit van de drivers zullen echt wel beter worden maar je gaat tegen natuurwetten in.
Juist - een soundbar is niets meer dan vorm boven functie. Lekker compact op 1 plek i.p.v. door de hele kamer speakers plaatsen.
Maar volume en oorsprong van het geluid zijn toch echt wel een natuurkundige beperking. Dergelijke kleine speakers (behalve de hoge tonen) moeten ook nog eens relatief dicht bij de luisteraar in de buurt zitten.

Grote prijs voor een stel kleine speakers in een klein doosje...
Mja, ik ben het wel met je eens. Ik vind het altijd jammer als je een film kijkt met goede geluidmix en dan een soundbar gebruikt ipv een fatsoenlijke versterker met dito speakers. Maar aan de andere kant kan ik me ook wel voorstellen dat mensen liever geen 5 of zelfs 7 speakers in hun kamer ophangen. Iedereen moet de afweging maar zelf maken. Mijn voorkeur gaat uit naar fatsoenlijke speakers :)

Maar Bose kan dat op zich nog best wel goed optimaliseren. Ik heb een Bose speakerset in mijn auto en dat klinkt boven verwachting goed. Ik kan de volumeknop helemaal opendraaien (dan kun je echt niet meer in de auto zijn) maar er trilt niks mee en het geluid vervormt ook niet.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 22 juli 2024 22:54]

In een auto worden juist veel meer 'geluidspunten' gebruikt (want alles kan mooi ingebouwd worden).
En dat het niet trilt is een voorbeeld van goed en stevig monteren (en vermoedelijk nog niet zo oud). In de huiskamer betekent dit dat speakers niet in een boekenkast o.i.d. moeten staan en voldoende eigen gewicht moeten hebben.

Het kunnen opendraaien zonder vervorming ligt aan een versterker die is afgestemd op de luidsprekers. Overigens treedt bij heel hoog volume wel een ander probleem op; dat het pijn gaat doen... :/
In alle technologische vooruitgang heeft de mens laten zien dat binnen de natuurwetten toch nog heel veel vooruitgang te halen is door te optimaliseren. Vergelijk het geluid van de compacte hedendaagse speakers met de grote geluidsinstallaties van 30 jaar geleden. Met de tijd, krijgen we steeds beter geluid uit een steeds kleiner vollume.
Het geluid kan harder door betere drivers en efficiëntere eindversterkers. En de frequentierespons is beter door digitale correcties, die ook resonantiefrequenties overslaan.

Maar ik stond laatst toch wel te kijken toen ik een paar Kef boekenplankluidsprekers uit de jaren '70 aansloot. Nog geen 20 Watt en bas hield snel op, maar de details waren enorm goed en de hoge tonen waren heel evenwichtig en natuurlijk.

Ik denk dat geluid tegenwoordig vooral functioneel is en uiterlijk een grotere rol heeft gekregen. Maar als je voor de perfecte reproductie wilt gaan (niet per se de hardste of laagste), dan valt er een hoop af en lag daar vroeger meer de focus op.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 22 juli 2024 22:54]

Kef series van X jaren geleden stonden dan ook bekend om vooral in bas niet te overdrijven... ik heb jaar en dag een reference One setje gehad..... buitengewoon fantastiech om muziek te luisteren voor die prijs toen. Maar hedendaags niet ideaal voor vele zaken om zulke dingen nog in je living te hebben staan.

[Reactie gewijzigd door d3x op 22 juli 2024 22:54]

Vergelijk het geluid van de grote hedendaagse speakers met de grote geluidsinstallaties van 30 jaar geleden. Met de tijd hebben we steeds beter geluid gekregen, los van de grootte. Relatief is er niets veranderd, zelfs de marketing van dit soort kleine systemen niet.
Leuk dat je zijn reactie zouit context
Trekt, je kunt de vraag natuurlijk ook omdraaien “‘ als een bepaalde box vroeger goed genoeg was waarom zou dat zelfde geluid dan nu ineens niet meer goed genoeg zijn en daaropvolgend waarom zou je dan nog even grote boxen blijven gebruiken als het kennelijk kleiner kan.
Natuurlijk heb je altijd puristen die vooral willen genieten van het best mogelijke geluid en voor die mensen is dit natuurlijk gewoon niet wat zij zoeken

Maar onze woonkamer in een klein rijtjeshuis is zo dat ik maar ongeveer 3,5 meter van de tv zit en dat het plaatsen van 5.1 ondoenlijk bleek

Ja een audio expert met goed mee apparatuur zou ongetwijfeld een beter geluid kunnen laten klinken met een vermogen aan kabels boxen versterkers en isolatie materiaal maar het feit is dat ik bij wijze van test een aantal dolby test heb gedaan en ik uiteindelijk tevreden was met één soundbar en een bas (die overigens bijna uit moet om de buren niet tot last te zijn).
Je kunt de TV natuurlijk altijd in een houten klankkast bouwen. :+

Voor 97% vd markt volstaan soundbars net zo goed als miniluidsprekers of plugin headsets.
Hij vergelijkt het met normale speakers, niet minispeakers. En niemand gaat met oordoppen voor de tv zitten.
Jawel, ik. Goed, rijk geluid op hoog volume, zonder dat het gezin en buren er last van hebben. (Gebruik ze alleen bij films)

[Reactie gewijzigd door Pilome243 op 22 juli 2024 22:54]

Welke gebruik je? Ik zoek er namelijk ook een maar mijn tv heeft helaas geen support voor BT oordopjes/headphones.
Als ie dat niet heeft dan waarschijnlijk ook geen support voor virtueel 5.1 geluid en zou je wellicht eerder op zoek moeten gaan naar een versterker of tv die dat wel kan
Daarmee illustreer ik wat voor de massa belangrijk is: form over factor. ;)
Het is soms dat je niet weet wat je mist als je het nog niet hebt geprobeerd,

Een platte monitor lijkt niet zo boeiend als je alleen met goede CRTs hebt gewerkt.
4K lijkt niet boeiend als je alleen op full HD alles doet.
Een luxe auto rijden waar er is nagedacht over van alles lijkt niet boeiend als je alleen maar prutsautootjes rijdt.
En mooie dikke speakers lijken niet zo boeiend als je alleen maar kleine prutsspeakertjes gewend bent.
Dan is er nog zoiets wat ik de jongere lezers hier wil besparen. :P

Totdat je het probeert, dan wil je nooit meer terug 8-)

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 22 juli 2024 22:54]

Zolang je niet op hoog volume afspeelt kan een actieve luidspreker met DSP het laag perfect vlak weergeven. Het enige wat je wint met een groter formaat is maximale output. Met een sub er bij kun je tegenwoordig echt overtuigende resultaten neerzetten in compacte formaten.

Het (dogmatische) idee dat soundbars slechte geluidskwaliteit hebben is daarom echt een beetje achterhaald. Sterker nog, een goed ontworpen actieve soundbar set kan op veel vlakken juist beter scoren dan passieve setjes waarbij de luidsprekerfabrikant geen dsp kan doen.

[Reactie gewijzigd door tmnvanderberg op 22 juli 2024 22:54]

Dus eigenlijk zeg je het al zelf, als het in een kleine ruimte is zeg maar 2x 3x 2.5 meter dan is het acceptable. Maar in grotere ruimtes heb je wel een hoger volume nodig,
In de praktijk komt het er gewoon op neer dat mensen die veel muziek luisteren en/of goede film muziek willen dit waarschijnlijk niet via een soundbar doen ;) Want het virtuele surround sound is leuk in ideale situaties maar kan niet op tegen een luidspeaker die achter je staat.

De DSP in je versterker kan wel eens van betere kwaliteit zijn dan in een soundbar ;)

[Reactie gewijzigd door The-Source op 22 juli 2024 22:54]

Dat zijn onzin-getallen. Met een beetje goede soundbar (zeker de wat grotere) kun je echt heel redelijk levels halen in een standaard formaat woonkamer in een appartement. Echt op reference levels luisteren gaat voor de meeste mensen sowieso zelden in verband met de buren, huisdieren en slapende kinderen. (ook met losse luidsprekers heb je dan trouwens een knoepert van een subwoofer nodig).

(Ik heb zelf trouwens geen soundbar maar voor mijn werk programmeer ik actieve luidsprekers, versterkers en soundbars. We hebben dus veel spullen staan)

Wat betreft de DSP: dat zijn gewoon soortgelijke chips. Met het verschil dat de fabrikant van een actieve luidspreker of soundbar alles precies kan tunen op basis van labmetingen (anachoisch of quasi-anachoisch) , terwijl de DSP in een versterker af moet gang op (hoogstens) de beperkte info van een paar metingen "in-room". Bovendien kunnen actieve speakers vaak verschillende drivers los aanspreken, wat de fabrikant nog weer wat extra mogelijkheden geeft om het gedrag van losse drivers te fatsoeneren.

[Reactie gewijzigd door tmnvanderberg op 22 juli 2024 22:54]

Anoniem: 58485 10 oktober 2022 17:32
En de subwoofer kost nog eens een aanvullende 250 euro?

Ik zou zeggen besteed het in een goede home cinema. Dit kan gewoon niet tippen.
Dit komt vaker terug, maar ik denk dat het Venn diagram qua overlap erg klein is tussen de groep "wil een stijlvolle soundbar" en "wil de best mogelijke geluidskwaliteit".


Gewoon verschillende wensen. Ik wil wel redelijk geluid, maar knap enorm af op de looks en grootte van de meeste vloerstaanders.
Dit komt vaker terug, maar ik denk dat het Venn diagram qua overlap erg klein is tussen de groep "wil een stijlvolle soundbar" en "wil de best mogelijke geluidskwaliteit".
Dat komt pas als je de derde cirkel toevoegt: "wil de prijs betalen" ;)
Of heeft de ruimte. Niet elke huiskamer wil of kan een 9.1. 4 setup kwijt.
Ik heb maar een heel klein huiskamertje en er past gewoon een 5.1.4 set in. Kwestie van je huiskamer inrichten rond je TV.
Wil ik niet ivm kinderen. Soundbar is dan praktischer.
Als ik heel eerlijk ben dan vind ik dat een bijzonder triest idee

Mijn halve huis verbouwen zodat de tv maar goed staat

Mocht ik ooit nog eens de loterij winnen en het kleinste slaapkamertje kunnen ombouwen tot bios dan geloof ik wel dat er een kans is dat er een mini airco inkomt dat het raam wordt dichtgemetseld en alle wanden worden geïsoleerd en dat zowel beeld als geluid de imax moeten overtreffen

Om dan vervolgens via pathe thuis in non-dolby non-4k filmpjes te huren 🤠
Verbouwen ? Het is vanaf het begin zo ingericht.

Als ik in de woonkamer ben, dan staat de TV aan, dus het is niet meer dan logisch dat de woonkamer is ingericht rond de TV. Als de TV niet aanstaat heb ik ook geen reden om in de woonkamer te zijn.
Ieder zijn ding hoor, maar een woonkamer is bij de gemiddelde Nederlander toch om te wonen? Een plek waar de kinderen spelen, de visite wordt ontvangen, een spelletje wordt gespeeld en een boek of krantje wordt gelezen. Oh ja, soms staat ook de televisie aan.

Jij komt alleen in de woonkamer om televisie te kijken en vind het normaal dat iedereen daardoor de hele kamer rondom te televisie moet “(ver)bouwen”. Is dan je hele kamer donker gemaakt en heb je er bioscoopstoelen staan want dat vind ik in jouw geval een must eigenlijk? Anders gebruik je je kamer verkeerd natuurlijk 😑

[Reactie gewijzigd door iT3CH op 22 juli 2024 22:54]

Is dan je hele kamer donker gemaakt en heb je er bioscoopstoelen staan want dat vind ik in jouw geval een must eigenlijk? Anders gebruik je je kamer verkeerd natuurlijk 😑
Ik heb idd verduisterende lamellen en gordijnen, en verlichting die automatisch dimt als je een film start.
Ik denk niet dat jij weet wat de gemiddelde nederlander doet... Meeste mensen zullen op het moment dat ze in de woonkamer zitten gewoon naar de TV kijken hoor.

Kinderen spelen op hun slaapkamer, tenzij ze nog te klein zijn om uit zicht te kunnen verliezen maar dan spelen ze meestal gewoon op de vloer dus dat is geen reden om je inrichting op aan te passen.
Spelletje spelen doe je meestal gewoon aan de eet tafel, die meestal bij de keuken hoort en niet de woonkamer.
Boekje lezen oid tuurlijk, ieder zn ding maar ik durf er op te wedden dat ook jij je meubels richting de tv hebt staan. Oghja zo gek is het niet om je woonkamer in te richten zodat je naar de tv kunt kijken... :+
Tenzij je helemaal geen tv hebt is een woonkamer altijd ingericht richting de tv.

Als je dan gewoon zoals @Aaargh! heeft gedaan een klein beetje nadenkt voordat je het hele huis inricht dan kun je makkelijk in iedere woonkamer een 5.1 set kwijt. Dat jij en @i-chat dat raar vinden zegt meer over jullie dan iets anders.
Jullie doen net alsof je het halve huis moet verbouwen of beter een bioscoop kan maken om een simpel 5.1 setje kwijt te kunnen... lekker overdrijven he jongens.
Kinderen die spelen op de slaapkamer terwijl papa in een donkere woonkamer een film zit te kijken… 😂
Wie heeft het over kinderen ?
Dus jij brand een product af voordat je er zelf ervaring mee hebt opgedaan of meerdere reviews hebt afgewacht.

Knap hoor.
Subwoofer + 450 euro!
Ik zag het niet in de tekst: iemand een idee over vermogen?
Bose deelt dit zelden tot nooit.
Bose deelt dit zelden tot nooit.
Dat doen ze omdat mensen zich blind staren op vermogen terwijl mensen geen idee hebben hoe het werkt of wat ze nodig hebben. Daarbij wordt er aan alle kanten gelogen en misleid door fabrikanten.
Mensen denken dat ze honderden Watts aan vermogen nodig hebben terwijl je al heel erg ver komt met maar een paar W. Bose had er genoeg van om uit te leggen dat ze systemen verkopen van 25W en dat die beter zijn dan een budget-systeem dat zegt 500W te doen.
Tja en daarvoor in de plaats komt ook geen ander verhaal over geluidsdruk of verval

Wat ik eigenlijk wil weten is hoeveel DB een box genereert op een bepaalde frequentie per afstand met een bepaalde afwijking

Daar zou in principe prima een bepaalde meetstandaard van kunnen komen die ook weer precies kan helpen bij de keuze van bepaalde producten

In mijn jeugd kocht je 25 40 50 of 60 heeeel soms 75watt lichtbollen en iedereen wist hoeveel licht je daarvan kon verwachten

Zo’n zelfde overgang hoop ik op meer fronten mee te maken
Wat ik eigenlijk wil weten is hoeveel DB een box genereert op een bepaalde frequentie per afstand met een bepaalde afwijking

Daar zou in principe prima een bepaalde meetstandaard van kunnen komen die ook weer precies kan helpen bij de keuze van bepaalde producten
Goede merken geven dat op, dat heeft de 'gevoeligheid' of 'sensitivity'.
Als ik het me goed herinner is de definitie "Het volume in dB als je een speaker 1 Watt voert en meet op 1 meter afstand". Mijn speakers hebben bijvoorbeeld een gevoeligheid van 91.5 dB. 91 decibel is meer dan luid genoeg om last van je oren te krijgen. En dat is bij 1W.
https://www.lifewire.com/speaker-sensitivity-3134850

Daar moet ik wel nog bij zeggen dat geluid logaritmisch werkt, dus het wordt snel meer als je verder dan 1 meter van je speaker of zit of wanneer er in de muziek pieken zijn (bv een cymbaal) die harder zijn.

Deze standaard gaat wel alleen over volume, niet om "kwaliteit".
Bij geluid is het erg moeilijk om objectief vast te stellen wat "correct" is. Het meten van afwijking is daardoor eigenlijk niet mogelijk. Dat kan alleen in een volledig geisoleerde en niet reflecterende kamer maar zo maakt en luistert niemand muziek. Je kan dus niet objectief meten of een box "correct" klinkt. Wat ze wel doen is meten hoe de verschillende frequenties zich tot elkaar verhouden en of dat allemaal een beetje vlak verloopt zonder gekke pieken of dalen. Maar je kan niet objectief zeggen dat het en of het ander beter is.


Er is wel één probleem met deze standaard, je moet wel weten hoeveel stroom er in gaat. Bij normale passieve luidsprekers is dat eenvoudig te meten. Bij soundbars en andere geintergreerde systemen is het lastiger. Dat zijn luidsprekers die een ingebouwde versterker hebben. Je kan niet meten hoeveel er in gaat want het zit allemaal in een gesloten doos. Je hebt er ook geen controle over want je kan geen andere versterker plaatsen als het niet goed is. Bij dat soort systemen kun je alleen het maximale volume geven dat ze in praktijk kunnen produceren.


Ten slotte, in praktijk doet het er echt helemaal niks toe voor 90% van de mensen. Alle luidsprekers en versterkers hebben meer dan voldoende vermogen om een normale huiskamer oorverdovend te vullen. Misschien niet met de beste kwaliteit maar op zo'n hoog volume kun je het verschil toch niet meer horen.
Alle verhalen over Watts en vermogen kun je volledig vergeten tot je in de prijsklasse komt waarin je persoonlijk advies krijgt van de winkelier.
Best wel vreemd dat er zo veel potentiele klanten in trappen.
Gitaarversterkers heb je soms al van 1 Watt. Of nog minder, heb zelfs al van 0.1 Watt gezien. En voor de huiskamer zijn dat prima versterkers. Gitaarversterkers van 100 Watt zijn voor thuis echt compleet overkill.
Best wel vreemd dat er zo veel potentiele klanten in trappen.
Gitaarversterkers heb je soms al van 1 Watt. Of nog minder, heb zelfs al van 0.1 Watt gezien. En voor de huiskamer zijn dat prima versterkers. Gitaarversterkers van 100 Watt zijn voor thuis echt compleet overkill.
Klopt, met een paar aantekeningen (let op, ik speel geen gitaar, misschien heb ik zaken verkeerd).

Ten eerste zit je typisch dicht bij zo'n gitaarversterker en als het verder stil is heb je ook nauwelijks volume nodig om te oefenen.

Ten tweede hebben gitaren een relatief beperkt dynamisch bereik zonder de enorme pieken die een drumstel heeft of de enorme variatie van hard tot zacht van een symphonieorkest. Voor die pieken heb je (heel kort) extreem veel vermogen nodig.

Ten derde moeten huiskamerspeakers/versterkers soms wel heel hard. Als er op een feestje wat mensen tegelijk door de muziek heen praten is er opeens veel meer vermogen nodig. Dat is nu net het moment dat je niet in de steek gelaten wil worden.

Maar je hebt helemaal gelijk dat mensen zich blind staren op vermogens. Volgens mij is dat vooral een kwestie gebrek aan kennis. Mensen willen één getal om te vergelijken zodat ze kunnen zeggen welke "beter" is. Zowel klanten als verkopers. Ironisch genoeg werkt het bijna omgekeerd.

Als een versterker beweert wel 500W te kunnen leveren ben ik zeer sceptisch, waarschijnlijk is het goedkope troep. Een versterker die aangeeft 30W te leveren komt daarintegen over als high-end spul dat het niet hoeft hebben van opgeblazen claims. (Al is er ook nog wel een discussie te voeren dat de meeste high-end versterkers ook maar omzinnig zijn omdat we het elektrisch versterken van een signaal zo goed beheersen dat je ook goedkope verstekers het vrijwel foutloos doen).

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 22:54]

Ben het inderdaad met je eens dat je als gitarist meestal dicht bij je versterker zit, en dat je dynamisch bereik niet hoog.

Het wordt interessant als je naar de fysica kijkt. Watt is een maat voor vermogen, en dat vermogen wordt gebruikt om lucht in beweging te zetten. Kleine speakertjes zetten weinig geluid in beweging, en hebben daarom typisch minder vermogen. Basspeakers zijn groter, en zetten daarom meer lucht in beweging, en hebben daar meer energie voor nodig, waardoor ze een hoger Wattage hebben.

Versterkers voor basgitaristen hebben daarom typisch wel vaak een groter vermogen. Een paar honderd Watt is een heel gebruikelijk Wattage voor een basgitaarversterker.
Ben het inderdaad met je eens dat je als gitarist meestal dicht bij je versterker zit, en dat je dynamisch bereik niet hoog.

Het wordt interessant als je naar de fysica kijkt. Watt is een maat voor vermogen, en dat vermogen wordt gebruikt om lucht in beweging te zetten. Kleine speakertjes zetten weinig geluid in beweging, en hebben daarom typisch minder vermogen. Basspeakers zijn groter, en zetten daarom meer lucht in beweging, en hebben daar meer energie voor nodig, waardoor ze een hoger Wattage hebben.

Versterkers voor basgitaristen hebben daarom typisch wel vaak een groter vermogen. Een paar honderd Watt is een heel gebruikelijk Wattage voor een basgitaarversterker.
Tnx, deze was ik vergeten en dat is best belangrijk in dit topic over soundbars want die maken typisch gebruik van miniscule drivers die dus keihard moeten werken om er nog iets van te maken.
Anoniem: 1134149 10 oktober 2022 17:29
Hoe is deze dan vergeleken met de bose 700 soundbar?
Persoonlijk wil ik graag die Google Assistent en Alexa niet meer zien. Tuurlijk kan je dit uitschakelen, maar er zitten dus toch microfoons in de unit. Enige andere optie zou een fysieke schakelaar achterop de soundbar moeten zijn die de microfoons fysiek loskoppelt.

Niemand anders die dit geen fijne ontwikkeling vindt? (Mic’s in soundbars)
Er zit een fysieke knop op de bose 700 & 900 om de mics uit te zetten. In hoeverre deze ook echt de microfoon uit zet weet ik niet.
Ben wel benieuwd of dit het software of hardwarematig uitschakelt. Bedrijven mogen van mij hier best mee adverteren in hun marketing materiaal dat het ‘fysiek’ uitschakelbaar is omwille van privacy.
Daarmee geven bedrijven aan dat er wellicht een privacy probleem is met hun product, dus liever de consument dom houden. Oftewel, kopers moeten straks zelf aan de slag met de soldeerbout (of misschien een stekkertje lostrekken).
Anno 2022 hebben we daar ook schakelaartjes voor. ;)
Persoonlijk wil ik graag die Google Assistent en Alexa niet meer zien. Tuurlijk kan je dit uitschakelen, maar er zitten dus toch microfoons in de unit. Enige andere optie zou een fysieke schakelaar achterop de soundbar moeten zijn die de microfoons fysiek loskoppelt.

Niemand anders die dit geen fijne ontwikkeling vindt? (Mic’s in soundbars)
Zeker wel. Ik ga het nog enger maken: er is maar weinig verschil tussen een luidspreker en een microfoon. Met wat goede wil kun je één apparaat voor beiden gebruiken. Het is (exact) hetzelfde als hoe je een electromotor als dynamo kan gebruiken en omgekeerd. Een luidspreker is namelijk stiekem een electromotor. Alleen draait deze motor geen rondjes maar duwt een conus heen en weer.
Als je het omdraait en tegen de conus duwt krijg je een meetbaar stroompje: voila, microfoon.

In praktijk is dat nogal een compromis en is het meestal handiger om een losse speaker en een losse microfoon te combineren, maar het kan wel. De microfoon uitschakelen is dus misschien wel niet genoeg als er ook een luidspreker in zit.

Sorry voor het griezelverhaal.
Niemand anders die dit geen fijne ontwikkeling vindt? (Mic’s in soundbars)
Vast wel.

..maar ze zitten ook in afstandsbedieningen, smartphones, monitoren/webcams, enz.
Is de naam nou een marketingtrucje? Smart Soundbar 600 voor (maar) 550. Iedereen die het apparaat aanschaft heeft het gevoel dat hij 50 euro van de prijs heeft afgepraat.
Nee want de smart soundbar 300 is 449/499 euro en de smart 900 is 999 euro(bij bose zelf). En de 700 699. Dus gewoon onderdeel van een reeks....
Ik heb de 700 en 700 subwoofer nu 4 jaar, prima ding! Duur dat wel.

Ik ben benieuwd wat speakers aan de bovenzijde toevoegd, het geluid gaat dan naar boven via het plafond naar mijn oren? ;) Hoe moet ik dit zien?
Niet zien, horen! O-)

Maar ja dus
speakers naar de bovenzijde dienen om dolby atmos geluid te reproduceren. Geluid wordt tegen het plafond weerkaatst waardoor het klinkt dat dit geluid van boven af komt.
Heb zelf ook de 700 maar twijfel om deze van de hand te doen en te vervangen door de 600 - met 700 subwoofer wel.
Een tijd terug heb ik de Soundbar 700 vervangen door de Soundbar 900 (de 700 met de omhoog geplaatste speakers voor Dolby Atmos).

Omdat m’n Panasonic OLED geen Dolby Atmos ondersteunde heb ik de tv ook moeten vervangen, dat werd een LG G2. Dus denk hier ook aan als je de upgrade overweegt.

De 900 klinkt met Dolby Atmos echt schitterend (als de film dus ook Dolby Atmos heeft).

De 900 klinkt nauwelijks beter dan de 700 als je film, serie of muziek geen Dolby Atmos heeft.
Ik heb al jaren de lg sj9 na eerder echte 5.1 te hebben gehad en ben beter te spreken over de sj9. Prima spul als je geen audiofiel bent.
Anoniem: 1733082 10 oktober 2022 21:46
Nadeel van die soundbars blijft toch dat het stereobeeld heel smal is? Hier staat thuis nog een klassieke Dolby Digital 5.1 set. 5 kleine maar nogal zware satelliet-speakers van een A-merk en een aardige subwoofer erbij voor voelbaar geluid. Films met Atmos klinken dan ook gewoon indrukwekkend. Maar de front speakers hangen wel zo'n 6 meter uit elkaar. Dan lijkt me zo'n Atmos soundbar in alle gevallen achteruitgang, ook als die fysieke draadloze surround speakers heeft.

Liever een brede soundstage dus zonder Atmos dan een smalle en eventueel hoge soundstage dus met Atmos.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.