Sonos brengt instapmodel Ray-soundbar in juni uit voor 299 euro

Sonos heeft zijn goedkopere Ray-soundbar officieel aangekondigd. Dit wordt de betaalbaarste soundbar die het bedrijf tot nu toe heeft uitgebracht, met een adviesprijs van 299 euro. De Sonos Ray verschijnt 7 juni in de winkel.

De Sonos Ray ondersteunt Apple AirPlay 2 en Spotify Connect en kan overweg met de audioformaten Stereo PCM, Dolby Digital 5.1 en DTS Digital Surround. Ondersteuning voor Dolby Atmos ontbreekt. De speaker wordt via een optische kabel aangesloten op een televisie. De Ray heeft daarmee geen HDMI e-ARC-aansluiting. De duurdere Sonos Beam en Arc hebben dat wel.

De soundbar heeft twee tweeters voor hoge tonen, twee midwoofers voor de middenfrequentie en een Bass Reflex-systeem voor lage tonen. Die speakers zijn allemaal naar voren gericht, zodat de soundbar volgens Sonos ook in een tv-meubel geplaatst kan worden. De speakers worden aangestuurd met vier digitale versterkers van de D-klasse.

Sonos Ray-soundbarSonos Ray-soundbarSonos Ray-soundbarSonos Ray-soundbar

De Sonos Ray werkt via wifi of een ethernetpoort en het instellen gaat via de Sonos-app. De Ray past daarnaast in het ecosysteem van Sonos, en is daarom te combineren met andere speakers van de fabrikant voor een surroundsoundopstelling. Ook de Sonos Sub wordt ondersteund. De Ray kan ook afgesteld worden met de Trueplay-feature van Sonos. Gebruikers met een iOS-apparaat kunnen via de Sonos-app een geluidsmeting van hun ruimte maken, waarmee het geluid van de Ray wordt afgesteld. De functie werkt vooralsnog niet op Android. In de Sonos-app kunnen gebruikers ook de equalizerinstellingen handmatig aanpassen.

De Ray is 559mm breed, 71mm hoog en 95mm diep. Aan de bovenkant zitten knoppen om muziek te pauzeren of liedjes over te slaan of opnieuw af te spelen. Er is geen microfoon voor spraakbediening. De soundbar weegt 1,95kg en komt bij de release op 7 juni beschikbaar in het zwart en wit. Sonos verkoopt ook een losse muurbeugel voor 49 euro.

Sonos Ray

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

12-05-2022 • 09:52

104

Lees meer

Reacties (104)

104
103
33
3
0
51
Wijzig sortering
300 euro, maar geen HDMI ingang, wil je een beugel moet je die ook nog apart kopen... 8)7
de normale consument (ipv sonos fans) zou voor dat geld echt wel een ander merk kiezen. (lijkt me)
IK ken geen enkele tv die nog optisch heeft. je slaat de plank wel mis zonder hdmi..
Daarnaast hoeft een beugel niet heel bijzonder te zijn, dit kost namelijk geen drol.
zoals je ziet bij samsung soundbars, 90* hoekje met wat gaatjes erin..en je hebt een muurbeugel. :*)

Voordeel van sonos is wel, je kunt er een set mee maken. (meer speakers toe te voegen)

(ik vind) Kortom: Voor veel mensen niet interessant dit product.
Als ik even bij Coolblue kijk hebben 579 van de 583 tv's een optische aansluiting ...
Optisch..maximaal 1,5 Mbps aan bandbreedte. Nu zijn soundbars sowieso geen juiste keuze als je kwaliteit (audio) zoekt maar daarmee doe je dus veel tekort.
1.5 Mbps is meer dan genoeg bandbreedte voor geluid, optisch is vaak juist een goede optie als je hoge kwaliteit geluid wil, en goedkoper dan HDMi met eARC waarschijnlijk.
1.5mbps is genoeg voor 2.0pcm of een zwaar gecomprimeerde 5.1 stream. Dat is dus lang niet genoeg als je meer dan 2 kanalen van een redelijke kwaliteit zoekt.
Voor deze soundbar is de kwaliteit meer dan genoeg. Sonos vind dat zelf ook, anders hadden ze er wel een HDMI aansluiting ingebouwd.
Nee dat doen ze niet omdat het niet nodig is dit doen ze zodat ze kunnen upsellen.
Zelfs een blurayspeler van €30 heeft ene hdmi poort.
Het moet wel een HDMI-ARC aansluiting zijn, dus de Sonos soundbars zijn echt bedoeld voor koppeling aan TVs.

Maar Sonos is gemak, design en de naam. Niet het meeste bang for buck of beste geluid (al doen ze het imho vaak beter dan andere multiroom systemen)
Dat hoeft helemaal niet voor de inkomende poort.

En ik snap het heb zelf ook een sonos systeem maar het weglaten van hdmi is niet gebruikersvriendelijkheid.
Sonos werkt niet als je deze rechtstreeks aansluit op een geluidsbron via HDMI, het moet via een HDMI-ARC. Ben daar helaas ook achter gekomen na veel proberen en nog meer fora afgestruind te hebben.
Soundbars zijn een prima keuze als je kwaliteit (audio) zoekt.
Dat jij zelf erg trots bent op je stereosetje verandert daar weinig aan.

Edit: het er niet mee eens zijn, dus maar gaan minnen xD

[Reactie gewijzigd door Nolimit89 op 22 juli 2024 14:15]

Hangt af van je referentiekader denk ik. En de meeste soundbars klinken al veel 10000000x beter dan de TV, maar niet per se geweldig, de grotere/duurdere al wel.

Maar als ik ze vergelijk met de dikke KEF zuilen en mijn NAD amp, dan kies ik voor muziek liever voor die route. Prijs is ook iets anders en om je hele huis alleen rondom speakers te bouwen, vind ik ook wat ver gaan. Daarom zie je heel veel mensen hun oude surround set naar buiten gooien en een degelijke soundbar aanschaffen. En vaak ook het gemak wat de soundbars tegenwoordig hebben (streaming, bediening, etc) en de set die er uit gaat nog niet had.
Enne hoe zit 't met het prijsverschil? Want je hangt een heel verhaal op over KEF dit en KEF dat, maar ondertussen ben je misschien een beetje vergeten dat dit artikel niet alleen over een soundbar gaat, maar ook nog eens over een budget soundbar.

Dus misschien hang je je verhaal een klein beetje op de verkeerde plek op en is dat hele patsen van je met je kef een beetje zinloos.
Check effe op welke reactie reageer.... dat helpt. En lees mijn hele reactie, ook dat helpt. Dan had je prijsverschil ook niet genoemd.

Een heel verhaal over KEF dit en dat: het is precies 1 zin en het wordt KEF valt een keer. Kun je dat wellicht toelichten?

Je laatste zin verklaart het denk ik: je hebt net of ontzettend ruzie met je vriendin of je baas gehad en reageert nu overal op elk bericht en forum post als een malle. Wellicht effe twee uurtjes rustig gaan zitten, pak even een biertje en ga effe buiten zitten. Adem in, adem uit. Komt allemaal goed.
Je zegt toch hetzelfde als ik?
niet helemaal, sounds bars zijn vaak niet de oplossing voor kwaliteits audio, alleen de goede. Mogelijk niet dit budget produkt in hun reeks. Maar misschien valt hij alles mee, eerst horen ;)

En verder vind ik voor muziek de stereo set nog steeds beter, hangt af welke set natuurlijk.
Dat jij soundbars een prima keuze vind veranderd ook niets aan het feit dat een stereo setje beter klinkt :)
Dat jij soundbars een prima keuze vind veranderd ook niets aan het feit dat een stereo setje beter klinkt :)
Dat is niet correct.

Er zijn genoeg stereosetjes die bagger zijn en er zijn genoeg soundbars die wel behoorlijk goed uit de bus komen. Ik vraag mij dan altijd sterk af wat voor apparatuur je met elkaar probeert te vergelijken. De meesten hier die wel wat noemen, pakken een soundbar van 500 euro en klagen dan dat hun speakers van minimaal 1000 euro per stuk beter klinken. Waardeloos vergelijk.
Ja, en draai nu je zin eens om.
Ojee, nou vertel eens, wat is een optie dan als je 'kwaliteit' audio zoekt dan? Wel een beetje aan het budget denken hè, je plaatst deze reactie namelijk onder een soundbar van 299. Even de Sonos marge eraf halen en je hebt voor 199 euro aan 'geluidskwaliteit'. Ik zie rondom deze prijsklasse weinig alternatieven voor het concept soundbar die beter zijn.
VIZIO V-Series
Samsung HW-A450/ZA 2.1ch
Bestisan Soundbar.
TCL Alto 8i

Deze zijn alle vier een stuk goedkoper dan de Sonos.

De waarheid is ook dat de meeste mensen vaak een soundbar kopen hoewel ze evengoed een F&D A550X naarst hun TV zouden kunnen zetten.

Dan heb je voor 70EUR veel beter geluid dan wat er uit de beste Sonos komt. De F&D A550X klinkt eigenlijk niet slechter dan de meeste Klipsch speakers in het 200EUR - 400EUR segment. Maar zo goed als niemand weet dit.
Echter.. geef je hier direct niet aan waar deze bar voor bedoelt is? Niet voor een audiofiel maar iemand die een entry soundbar zoekt. Dit zal wellicht beter geluid leveren dan menig TV speaker en het is niet een grote aanval op je beurs. Ik vermoed dat zeker aan de onderkant van de wireless speaker solutions hier best wel vraag naar is. Ga je een stap je op, een Beam of een Arc die kost toch een heel stuk meer wat voor minder gebruikers is weggelegd. Sonos doet het juist erg goed in dit segment, mensen die een eenvoudige en toch goed werkende oplossing zoeken.

Maar al zou je wat slimmer zijn betreft Hifi, kun je voor 300 euro een alternatieve oplossing vinden die net zo makkelijk wireless werkt? Velen op Tweakers lijken niet te snappen dat zat consumenten iets zoeken dat gewoon werkt en zijn bereid daar een (kleine) premium voor te betalen.
Kan iemand mij uitleggen waarom de bandbreedte zo laag is? Optisch is toch licht? Is dat niet het snelste wat er is qua data overdracht?
Deze standaard komt uit het jaar kruik (1985). https://en.wikipedia.org/wiki/AES3
Haha, letterlijk iedere TV heeft een optische uitgang
Dat denk ik niet. Mijn 10 jaar oude Philips heeft geen optische uitgang 😊
Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn Sonos Beam optisch heb aangesloten omdat (1) via eARC de TV (LG CX) continu verbinding verloor met de Sonos. Het gevolg is dat je elke keer de HDMI kabel er in en eruit moet doen... Dat zal ongetwijfeld niet bij iedereen zo zijn, maar ik werd er knettergek van en (2) daarnaast heb ik al mijn HDMI poorten nodig voor devices rondom de TV.
Ik heb ook dit setje Beam en CX. Waar ik achter ben gekomen is dat de beam verbinding met internet moet onderhouden anders verliest de tv idd zoals je omschrijft de beam om de paar minuten. (switched de tv van beam naar speaker en weer terug) Ik kwam daarachter toen ik geen internet had en tv aan het kijken was. toen inernet hersteld was deed hij het weer prima.
Hmm, weird! het rare is in mijn situatie dat de beam in principe altijd internet heeft, omdat ik Google Assistant geactiveerd heb op de Beam. Bij mij kreeg de TV alleen de verbinding weer terug met de Beam als ik de TV aan en uit zette of anders de HDMI kabel eruit/erin deed.

Maar goed om te weten, thanks!
Dit is echt een concurrent voor apparaten als dit, en dat is waar de markt het grootst is. Ik denk alleen niet dat qua geluid dit zich kan meten met een 109 of 209, aangezien de 209 met een redelijke sub komt.

Maar dit is wel de markt die het grootst is waar de meeste kopers 0,0 verstand hebben van geluid en de lat sowieso al erg laag leggen. Makkelijk geld verdienen dus.
helemaal mij eens met Eskimoo wat mij betreft, ik vind dit een heul vreemd product voor Sonos zelf, dit had veel logischer geweest als ze de IKEA deze lieten uitbrengen onder de SYMFONISK range, dan had die zelfs nog wat goedkoper kunnen zijn dan 299, door de schaalgrootte van de IKEA.

Bijv. slechts € 239,- om maar wat te noemen. En dan had Ikea, zoals ze nu ook al doen voor de rest van de SYMFONISK range, frontjes, beugels en andere accessoires los kunnen verkopen.
Waarom is HDMI ARC gemis zo groot?
Ik probeer het te leren..
Als ik online zoek zie ik alleen maar dat kabels van ARC gevoelig zijn voor interference van buitenaf, en je support 7.1 ipv 5.1 bij optical.

Is dat nou echt het enige verschil?
Dit kan wat zijn voor familie die gewoon een simpele soundbar eronder wilt, en als die mee doet met de Sonos set is dat helemaal super.
Zacht prijskaartje, lijkt me een geweldig succesvol product dit.
Anoniem: 1439850 @NepGangster12 mei 2022 10:09
HDMI ARC is een gemis, omdat je dan altijd apart je televisie en geluidsinstallatie uit-en-aan dient te zetten. Ook kan je dan bijvoorbeeld via de televisie afstandsbediening het geluid niet verlagen of verhogen.

Je zit dus altijd te klooien met meerdere afstandsbedieningen. Tenzij er een IR-ontvanger inzit, maar dan zou je in de praktijk de soundbar nog steeds handmatig uit moeten zetten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1439850 op 22 juli 2024 14:15]

Dit klopt toch niet. Je kunt met je afstandsbediening van je tv het volume aanpassen van de Ray.
Anoniem: 1439850 @Gaat niet door12 mei 2022 10:15
Uhh, nee, zonder HDMI ARC gaat je dat niet lukken en dat heeft deze dus niet.
Mijn LG "Magic Remote" (het standaard onding wat bij een LG Oled komt) kan prima het volume van de Beam aanpassen. Je ziet dan op je TV wel het +/- symbool, alleen niet de waarde van het volume.

Edit: Handig om te melden dat ik mijn Beam optisch heb aangesloten natuurlijk....

[Reactie gewijzigd door CptMeatball op 22 juli 2024 14:15]

De Beam heeft wel HDMI ARC (en CEC), daarom werkt dat.
Klopt, alleen ik vergat te melden dat ik mijn Beam optisch heb aangesloten :)
Conclusie is dat de Sonos bar dus detecteert dat je op TV remote het geluid wil beinvloeden? En dan zelf hard en zachter gaat. Je mist dus wel de weergave op het beeld naar welk niveau hij gaat alleen?

Edit: Volgens mij gaan ze er hieronder al op in. Nevermind

[Reactie gewijzigd door phamoen op 22 juli 2024 14:15]

Misschien goed om je even in dit soort hardware te verdiepen voor je foute conclusies trekt.

Sonos en bijvoorbeeld Yamaha en vele andere soundbars kunnen gewoon het signaal van je tv remote oppakken en/of leren. Apparaten zoals die van Yamaha komen geregeld zelfs met een infrarood repeater voor als ze net voor de receiver van je tv terecht komen.
Ja dat wist ik, maar ik dacht dat de Magic Remote van LG geen infrarood heeft. Hij blijkt dat dus wel te hebben.
Maar dat is dus een houwtje-touwtje oplossing: je tv heeft geen idee wat het volume is, de afstandsbediening ook niet,wat er gebeurt is dat je remote is ingesteld om het ir-signaal nabootst van de afstandsbediening van je Beam.

Het werkt, en is echt enorm fijn als oplossing voor je apparatuur als je die al hebt, maar het is suboptimaal vergeleken met arc.
Maar op de website staat:
Connect Ray to virtually any TV, and use your existing remote to control the sound.
Ik vermoed dat ze bedoelen dat deze soundbar IR input kan verwerken, zoals de playbar. Maar met moderne Bluetooth remotes is dat lastig, dan moet je bij onder andere Samsung trucjes uithalen om de remote te forceren een IR signaal uit te zenden.

Ik heb nog een oudere playbar, maar vind hdmi toch een gemis. Bediening via je tv is gewoon makkelijker.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 14:15]

Anoniem: 1439850 @Gaat niet door12 mei 2022 10:28
Met een IR ontvanger kan het ook, maar het is stukken minder stabiel.
Zal wel betekenen dat hij niet direct uit- en aangezet wordt.
Het gaat niet via de tv maar met de afstandbediening die je kan koppelen. Dus jullie hebben allebei gelijk
Uhh, nee, zonder HDMI ARC gaat je dat niet lukken en dat heeft deze dus niet.
Dat hangt ervan af of je een afstandsbediening hebt met IR. De Ray heeft een IR ontvanger en kan (net als b.v. de Beam) ingesteld worden om te reageren op het IR signaal van je afstandsbediening.
Met HDMI Arc is dat ook geen garantie. Volume kunnen controleren is de CEC spec en die zit niet in ARC. Je kunt dus best ARC hebben en dan nog het volume niet kunnen controleren. ARC is technisch verder ook identiek aan optical. Zelfde bandbreedtelimitaties. Dus ARC of optical boeit niet voor de geluidskwaliteit.

eARC lost dat wel op. Die kan hogere bandbreedte aan en ook audio aansturen. Wat eArc ook goed kan is lip sync en dat is dan ook verplicht. Iets dat bij ARC optioneel is en bij optical niet kan.
Optical kan geen Dolby Atmos weergeven, daar heb je HDMI arc voor nodig!
tuurlijk wel, want tot nu toe hebben alle sounds bars ook een ir sensor aanboord gehad, en dan kun je je bestaande afstb. trainen op de sonos om de volume knoppen te herkennen, ik heb zo de volume toetsen van de Apple TV 4k remote aan de beam gekoppeld (die op zijn beurt weer de vol+ vol- knoppen van een oude Philips afstb. emuleren)
Zoals al gezegd, mijn playbase heeft ook een optische kabel, en zowel de kpn als de lg C9 afstandsbedieningen bedienen de playbase via infra rood..

Uit zetten kan je toch nooit bij een sonos apparaat..
Dat "probleem" heb ik de afgelopen 20 jaar opgelost met een universele ab :-)
Nee hoor, ik heb de Playbar aangesloten met Optical maar kan alles gewoon met de afstandsbediening van mijn TV regelen of de afstandsbediening van mijn Ziggo STB. Uit/Aan of geluid harder/zachter, geen probleem. Enige wat je hebt is dat de volume balk van de TV niet overeenkomt met het volume dat uit de Playbar komt, maar je hoort snel genoeg of het luid of zacht genoeg staat, daar heb je geen percentage op je TV voor nodig.
Anoniem: 1439850 @SirMemeAlot12 mei 2022 10:27
Dan gaat dat waarschijnlijk met een IR ontvanger in de soundbar. Dat werkt in de praktijk ook, maar is stukken onstabieler.
Klopt, als ik de afstandsbediening niet richt op de Playbar gebeurd er niks. Weet niet exact wat je bedoelt met onstabieler? Ik heb nooit echt gemerkt dat het niet werkt zolang ik de afstandsbediening richt(ing) de playbar.

Voor mij is dit prima werkbaar, ik zou dus ook niet stellig zeggen dat het altijd met meerdere afstandsbedieningen moet. Uit comments en eigen ervaring werken de afstandsbedieningen van deze merken sowieso al, en ik denk dat je al en heel groot deel van het nederlands televisie publiek mee pakt: Philips/Loewe/Ziggo/KPN/LG.
Anoniem: 1439850 @SirMemeAlot12 mei 2022 10:49
Het gaat bijvoorbeeld mis als er iets voor de IR-ontvanger staat. Met infrarood gaat het dan mis.

Misschien is onstabieler niet het juiste woord.
Datzelfde probleem heb je dan ook met de IR-receiver van de TV.

Op zich is het niet inherent gekoppeld dus (de volume instelling) maar in de praktijk is er niets dat in-sync dient te lopen als de speakers van de TV zelf niet worden gebruikt. Is dat echter altijd zo?
Ik heb sinds een jaar alle apparaten zonder IR, het was erg wennen om de afstandbediening niet op de tv te mikken. Maar het zijn de kleine dingen die het lever beter maken :P
Ik probeer het ook te begrijpen, mijn sonoses zet ik nooit uit dus dan is het alleen een kwestie van juiste volume kiezen en gaan en draaien...
Ik zag het je al eerder zeggen, maar dit klopt niet. ... je kunt via infrarood de soundbar harder/zachter zetten als je je afstandbediening hebt ingesteld via de sonos app. Hier heb je geen HDMI/ARC voor nodig.
Anoniem: 1439850 @elmardotdev12 mei 2022 10:30
Dat heb ik ook al gecorrigeerd ;) .
Je zet een Sonos niet uit. Er zit niet eens een powerknop op, behalve bij de draadloze apparaten.
ik zou eerder eARC missen. Al was het maar omdat lipsync mandatory is bij eARC
One of the issues with optical is that it doesn’t have enough bandwidth for the lossless audio formats such as Dolby TrueHD or DTS-HD Master Audio soundtracks found on most Blu-rays and 4K Blu-rays. An optical connection also can’t support more than two channels of uncompressed PCM audio.

Nu snap ik dat niet iedereen Atmos en DTS-HA MA nodig heeft.. Maar je Netflix ga je ook niet echt van kunnen genieten aangezien tegenwoordig alles bijna Dolby Atmos is. Als je 300 euro uit gaat geven aan zo'n outdated model ben je knettergek. Er is voor dat geld veel beter te halen.
De Netflix Atmos is gewoon een Dolby Digital+ stream en heeft niets te maken met lossless. Daar moet je dan ook niets van verwachten. Qua geluidskwaliteit is dat maar marginaal beter dan gewone DD. Overigens gaat DD+ ook niet via optical en meestal ook niet via ARC, maar met zo'n product als dit boeit dat toch niet.

TrueHD met of zonder Atmos is een heel ander beestje dat niets met streaming van doen heeft.
Geen HDMI ARC lijkt mij een groot gemis voor moderne TV's
Eens, maar als je een wat goedkopere TV hebt die geen Hdmi Arc heeft dan is dit wel een optie ipv de wat duurdere modellen.
Maar.. waarom? Welke moderne TV heeft er nu geen optische aansluiting?

Zo zit mijn Sonos Playbar ook aangesloten en dat werkt 10/10. Krijg er gewoon 5.1 uit met de One's achterin de woonkamer.

Verder kost het je geen HDMI poort op de TV. Want die heeft er maar 4 en ik gebruik ze ook alle 4...
Met eArc kan mijn ShieldTV de TV op zetten, of mijn Sonos Beam kan bediend worden met mijn Nvidia App als ik daarin volume beheer.

Met de eArc kan mijn Beam ook de TV aan en uit zetten, dus ik heb nu maar 1 toblerone afstandsbediening van Nvidia ShieldTV dat mijn Shield, TV en Sonos Beam + 2xSonosOne bedient.

Als ik de Beam aansluit met de optische kabel aan mijn TV, dan doet Plex en Jellfin raar voor DDP 5.1 via de HDMI naar de TV van de ShieldTV.

Als ik de onmenselijk trage app's de TV gebruik werkt DDP 5.1 wel, maar DV en HEVC 10bit kan de TV niet aan, dus dan is er artifacts enzo.
Ik ben zo enorm tegen instapmodellen, het is altijd: dat je er na verloop van tijd achter komt dat je dit eigenlijk wil niet wil hebben en dus net niet is..
Kortom je had beter het geduld moeten hebben om door te sparen of die paar honderd euro extra uit te geven en wat meer zelf moeten koken i.p.v. thuis bezorgen :Y)
Bij instapmodellen geldt duidelijk de regel, goedkoop is duurkoop, en zeker niet duurzaam...
Maar hey, dat is mijn visie hè guys....
Maar als je het instap model niet te koop is. Wat is dan het model wat wel te koop is?

[Reactie gewijzigd door piotr123 op 22 juli 2024 14:15]

Wat is eigenlijk de definitie van een instapmodel? Het minst dure type van een bepaald product van een bepaald merk? Beetje vaag eigenlijk.
Met andere woorden, de Beam was eerder het instapmodel in vergelijking met de Playbar en later de Arc en wordt nu automatisch gepromoveerd naar het middensegment. Je kunt nu dus met een gerust hart de Beam kopen omdat het niet meer het instapmodel is :?
Ik heb hier geen verstand van, maar wat betekent het gemis van HDMI ARC?
Anoniem: 1439850 @Wtrdk12 mei 2022 10:14
Altijd twee afstandsbediening die je moet gebruiken. Met HDMI ARC kan de TV ook signalen verzenden naar het apparaat wat er op is aangesloten. Je kan dan dus via de TV de soundbar uit- en aanzetten of harder / zachter zetten.
Wat jij beschrijft is HDMI CEC. HDMI ARC is het terugsturen van audio van de TV naar de soundbar via de HDMI kabel.
In de praktijk hebben (vrijwel?) alle HDMI ARC apparaten ook HDMI CEC ondersteuning. Aangezien deze Sonos Ray helemaal geen HDMI heeft, ben je voor bediening afhankelijk van een of andere IR-ontvanger op de Sonos.
Ik werk met originele sonos soundbar thuis via de optisch ingang.
Ik gebruik enkel de afstandsbediening van de TV. De Soundbar pikt deze op als ik het luider of zachter wil zetten. Het enige wat je mist is een cijfer indicatie op de tv.

Ik snap het ARC drama dat hier gemaakt word niet. Ook spijtig, maar zeker geen deal breaker.
Klopt gewoon niet sonos zet je nooit uit of aan je hebt alleen de afstandbediening van je tv of van je provider nodig
Anoniem: 1439850 @piotr12312 mei 2022 15:44
Dat Sonos toevallig een systeem heeft dat het automatisch uit- en aanzet kan ik niets aan doen. Feit is dat HDMI ARC (met CEC dan) automatisch het aangesloten apparaat uitzet.

De vraag was wat HDMI ARC is/doet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1439850 op 22 juli 2024 14:15]

En dat klopt dus ook niet want je Sonos gaat niet uit.
Ik moet zeggen dat ik dit in eerste instantie best een interessant product vond, maar gezien het gemis van HDMI ARC vind ik het prijsverschil met de Beam erg gering.

Als ze deze soundbar €100 lager zouden positioneren, zou het mijns inziens een interessanter product zijn. Nu denk ik dat mensen toch eerder even zullen door sparen voor een Beam.
Verschil is toch al 200 euro, wat toch nog wel even sparen is... Ik ben wel benieuwd naar het geluid, want dat is natuurlijk het belangrijkst. Geen HDMI ARC lijkt me niet zo'n groot probleem. Je kunt de soundbar dan gewoon via infrarood bedienen met je afstandsbediening. Dat doe ik nu ook met mijn Beam, omdat het dan een stuk sneller reageert dan via HDMI. Nadeel is wel dat je op je tv geen indicatie hebt van de volumewijziging. Maar daar stoor ik me in de praktijk niet aan.

Denk dat ze deze soundbar ook in de markt hebben gezet om mensen in het ecosysteem van Sonos te laten 'glijden'. Ik ben zelf ook begonnen met een Beam en daarna nog wat surrounds, een extra speaker voor de bij de eettafel. Allemaal van Sonos, want dan kan alles makkelijk vanuit 1 app bediend worden. Misschien wil ik ook nog eens een sub kopen. En voor je het weet heb je honderden tot duizenden euro's extra uitgegeven met iets wat begon met een goedkope soundbar ;)
de gemiddelde persoon geeft 500 euro uit aan een TV, een soundbar van dezelfde prijs is dan wel een erg veel, daar komt deze dan beter uit de verf.

1 op de 10 mensen heeft een soundbar bij zijn TV. ze hopen hiermee daar op in te kunnen springen
Anoniem: 1439850 12 mei 2022 10:13
"Instapmodel"

€300 euro en dan geen HDMI ARC. Er zijn goedkopere modellen met meer functionaliteiten.
Bij een soundbar is de enige functionaliteit van enige waarde het geluid wat er uitkomt. Extra functionaliteit betekent vrijwel zeker een bezuiniging op ander gebied.

Nou zal het vast aan mij liggen maar ik heb überhaupt nog nooit een soundbar gehoord die de vergelijking aankon met een stereosetje van pakweg €299
Als SONOS gebruiker van het eerste uur ben ik nog steeds uiterst tevreden met het SONOS eco systeem en kwaliteit. Meeste issues die ik lees zijn meningen of issues die ik zelf niet ken. Met problemen kan je altijd SONOS bellen, ze hebben een prima helpdesk.
Dit instapmodel Ray is leuk voor erbij, als standalone speaker voor in de keuken bijvoorbeeld of als alternatieve surround speaker. M'n eerste Playbar had ook alleen optisch en geen probleem mee gehad. Alternatieven zijn er ja, het is een keus. Gewoon eens live beoordelen in plaats van oordelen lijkt me een goede start.
Voor wie geen geld (over) heeft voor een soundbar, ik heb bij Amazon een lineconverter gekocht voor minder da twee tientjes die voor car stereo bedoeld is om extra versterkers aan te sluiten. Mijn nieuwe LG TV opengemaakt en de draden rechtstreeks op de speakers gesoldeerd. De tulpstekertjes in een oude ghettoblaster geprikt die ik onder de tv heb gemonteerd. Zo kan ik het volume gewoon met de AB regelen.
Een prima geluid! In de jaren zeventig van de vorige eeuw gold dit in de elektronica wereld als
"arme luis hifi". Bang voor garantie problemen ben ik niet, je kan de draden gemakkelijk onzichtbaar desolderen.
Zit er geen koptelefoon uitgang meer op een tv?
Hmm ik ben wel benieuwd of er een 5.1 setting van te maken is. Het lijkt er sterk op dat de Ray twee kanalen heeft. Zomaar 2 Sonos speakers voor de achterkant en een sub aansluiten zal dan 4.1 zijn op zijn hoogst?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.