'Sonos introduceert binnenkort eigen spraakassistent voor slimme speakers'

Sonos kondigt in de komende weken zijn eigen spraakassistent aan, claimt techwebsite The Verge op basis van eigen bronnen. Met de spraakassistent kunnen gebruikers straks muziek afspelen en bedienen op hun Sonos-speakers.

Sonos Voice komt volgens The Verge op 1 juni uit in de Verenigde Staten. Een internationale release zou kort daarna volgen. De spraakassistent wordt een alternatief voor Amazon Alexa en de Google Assistent, die al ondersteund worden door de speakers en soundbars van het bedrijf. Alle Sonos-producten die de S2-software draaien, krijgen volgens bronnen van The Verge ondersteuning voor de assistent.

Aanvankelijk krijgt Sonos Voice ondersteuning voor Amazon Music, Apple Music, Deezer, Pandora en Sonos Radio. Ondersteuning voor Spotify en YouTube Music ontbreken bij de release. Sonos Voice zou te activeren zijn door 'Hey Sonos' te zeggen. De spraakcommando's worden niet opgenomen of doorgespeeld naar de cloud voor verwerking.

De mogelijke komst van een Sonos-spraakassistent komt niet geheel als een verrassing. In 2019 nam het bedrijf Snips over. Dat is een bedrijf dat beperkte spraakassistenten maakt die lokaal op apparaten draaien. Dat komt overeen met de functionaliteit van Sonos Voice, die vooral gericht zou zijn op het afspelen van muziek en dus niet via de cloud werkt. Pas nog publiceerde Sonos een vacature met betrekking tot de Sonos Voice Experience.

Sonos komt binnenkort misschien ook met een nieuwe, betaalbaardere soundbar, schreef The Verge eerder al. Die zou in juni uitkomen en 249 dollar kosten. Opvallend genoeg bevat deze soundbar geen microfoons voor gebruik met een spraakassistent, dus vermoedelijk werkt de nieuwe soundbar niet met Sonos Voice.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

05-05-2022 • 09:45

64 Linkedin

Lees meer

Reacties (64)

64
64
22
3
0
39
Wijzig sortering
Wat zou de motivatie zijn voor een eigen spraakassistent? Zeker als je over lokalisatie gaat praten want dat hebben Amazon, Google en Apple ook nog niet overal helemaal voor elkaar.
Vermoedelijk onafhankelijkheid en verstevigen concurrentiepositie tov andere markt spelers. De samenwerking met Google heeft geleid dat Google alleen maar de werking van hun producten hebben gekopieerd en daarna zelf speakers hebben uitgebracht. Apple en Amazon idem, die zetten ook sterk in op hun speakers met spraak assistenten. Dus waarom je concurrentie helpen als je wellicht zelf ook een spraak assistent uit de grond kunt stampen.
Je doet nu alsof Sonos het eerst was met die dingen en dat is niet geheel correct. Sommige dingen heeft Sonos leuk aan elkaar geknoopt, al is dat tegenwoordig inderdaad wat achterhaald. Maar als we het over bijvoorbeeld multiroom hebben, dan hebben ze verre van het wiel uitgevonden.

Ik verwacht vooral dat deze spraakassistent moet zorgen dat mensen nog meer in het Sonos ecosysteem blijven hangen en er nog afhankelijker van worden. Goede marketing, alleen snap ik niet hoe ze met Google, Amazon en Apple willen concurreren. Als ze die diensten zelf niet meer leveren, is hun bestaansrecht foetsie en een capabele spraakassistent maken die concurrentie is voor wat er nu is, doe je ook niet zomaar even. Zeker niet als Sonos zijnde.

Sonos moet iets, dat snap ik ook wel, hun concurrentievoordeel is grotendeels verdampt, want de concurrentie doet tegenwoordig beter voor minder en het gaat met Sonos als bedrijf ook niet helemaal lekker, daar gaven ze corona de schuld van, maar alle andere huis, tuin en keuken audio en visual apparatuurmaker deed het juist beter. Maar dat Sonos moeite heeft is een terugkerend fenomeen.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 5 mei 2022 10:18]

[..] want de concurrentie doet tegenwoordig beter voor minder [..]
Oprechte vraag: welke concurrenten bedoel je hier? Momenteel oriënteer ik me op multiroom speakers die spotify (en bij voorkeur lokaal netwerk gehoste audio) kunnen streamen (bonuspunten voor integratie via home assistant :+ ).
Yamaha heeft Musiccast. Ook een volwassen systeem en qua multiroom uitgebreider, zo kun je er ook platenspelers aan koppelen om in een andere ruimte te luisteren en andersom, naar je platenspeler streamen als die op goede speakers/versterker aangesloten staat.

Denon heeft ook iets met HEOS dat eigenijk wel goed werkt. Er is ook een DTS Play-Fi, maar dat is qua streamen beperkter, al hebben die apparaten wel altijd Spotify, airplay en chromecast ondersteuning. By design is play-fi wat lastiger als je obscure dingen wilt streamen vanaf bijvoorbeeld een NAS. Als je je telefoon gebruikt, gaat het signaal altijd via je telefoon en dat kan beperkt zijn als je het huis uit loopt of een slechte verbinding hebt. Wel werkt speaker uitbreiden e.a. er wel goed mee. Bose heeft iets dat Soundtouch heet, maar ik vind het huidige aanbod Bose apparaten niet zo geweldig.

HEOS en Musiccast zijn veruit de beste concurrenten en ook bijzonder volwassen geworden.
Via de 5 en de Port of Amp is bij sonos ook een platenspeler te integreren en dan ook vele malen prettiger dan bij de concurrentie (auto-play in vooraf bepaalde zones bv.) Ik heb ruime ervaring met alle drie de platformen, maar qua software en gebruikgemak zijn ze bij lange na niet zo volwassen. Vooral het HEOS systeem is echt zeer teleurstellend met een app die afkomstig lijkt uit 2001. De HEOS speakers krijgen ook nauwelijks updates.
Dit. Dat andere platformen dan Sonos bestaan is geen geheim, maar Sonos staat toch op de schouders van de concurrentie als het op gebruikersgemak en functionaliteit aankomt.

Mensen spenderen juist een premium voor het gemak. Je kunt makkelijk meerdere speakers samen knopen, meerdere kamers, goede integratie met je eigen library maar ook third party.
Ik heb mijn huis volhangen met Sonos, het werkte prima, maar ik vind het tegenwoordig dramatisch, De ene dag werkt het en de andere weer niet. Werkelijk geen idee waarom niet. Het ontbreken van Bluetooth als snel alternatief vind ik onbegrijpelijk. Ik knoop er weer een draadje aan als mijn Sonos er helemaal mee ophoudt. Met een BT speakertje voor de plekken waar een draadje onmogelijk is.
Draai zelf ook al jaren mijn Sonos spullen door het hele huis en heb er geen last van. Is er iets in je omgeving gebeurt zoals een buurman die een nieuw WiFi netwerk heeft aangelegd waar jou Sonos nu last van heeft?
Had tijd geleden vergelijkbaar issue. het werke prima, maar nadat ik een Move erbij plaatste was ik regelmatig een of meerdere speakers "kwijt".

De 'network status' tool heeft mij geholpen om uit te vinden welke speaker(s) problemen hadden
http://<sonos_ip>:1400/support/review
-> network status

hier nog wat uitleg: https://bsteiner.info/articles/hidden-sonos-interface
Heb uiteindelijk wifi kanaal aangepast voor de acces points en 1 speaker van positie veranderd. Sindsdien weer probleemloos.
Jij zegt:
de concurrentie doet tegenwoordig beter voor minder...
De concurrentie volgens jou:
Yamaha heeft Musiccast...
&
Denon heeft ook iets met HEOS dat eigenijk wel goed werkt...
Zowel het Yamaha Musiccast als Denon HEOS systeem zijn volgens mij duurder dan Sonos. Misschien dat de subwoofers iets goedkoper zijn want die is wel echt heel duur bij Sonos. En misschien zijn ze beide ook wel beter misschien ook niet. ik heb ze niet allemaal getest. Maar "beter voor minder" gaat hierbij volgens mij niet op.
Wat is er bij Yamaha dan duurder dan vergelijkbaar Sonos? Een YSP 2700 is beduidend goedkoper dan een Arc en levert beduidend beter en completer geluid.
Ik had even snel gekeken naar de Sonos One en de vergelijkbare speakers van Yamaha en Denon (ben er niet heel erg in thuis). Die leken duurder te zijn zo op het eerste oog.

Ik heb de soundbars even links laten liggen aangezien hier heel veel verschil in zitten en je niet in elke kamer een soundbar plaatst. De Yamaha wordt met subwoofer geleverd waardoor hij inderdaad beduidend goedkoper is dan de Sonos Arc waar je nog een subwoofer bij moet kopen om het enigszins te kunnen vergelijken (opnieuw dus lastig te vergelijken). Heb daarom ook in mijn reactie aangeven dat de subwoofer van Sonos echt flink aan de prijs is.

Maar de Yamaha soundbar ondersteund bijvoorbeeld weer geen Atmos, dus vind dat een beetje moeilijk met elkaar vergelijken. Daarnaast lijk je er wel gaan speakers aan te kunnen koppelen voor surround maar daar kan ik het mis hebben, even snel gekeken. Dus de soundbars lijken mij niet helemaal vergelijkbaar te zijn.

Ik vergeleek vooral het "multiroom" principe met de speakers zoals de Sonos One. Dan lijken de Yamaha en de Denon duurder te zijn. Maar ik ben geen expert hier in.

Ik zie vaker reacties met Sonos is duur en slecht maar dan komen ze vaak met andere merken die vaak duurder zijn, misschien wel beter maar vaak zeker niet goedkoper. Dus wilde het even in perspectief plaatsen.
Ik zie vaker reacties met Sonos is duur en slecht
Misschien beter lezen, ik zie niemand zeggen slecht, wel dat de prijs/kwaliteitverhouding verre van optimaal is.

Een Sonos One is 225, tot voor kort was de concurrent, een Yahama Musiccast 20 een paar tientjes goedkoper. Dat het nu een ouder product is geworden en het ding slecht leverbaar is, tja, dat kan gebeuren. De mijne zijn van een jaartje geleden.
Maar de Yamaha soundbar ondersteund bijvoorbeeld weer geen Atmos,
Raar, de door mij genoemde YSP 2700 doet gewoon Atmos hoor en beter dan de Arc. Wederom slecht gelezen. Begint een trend te worden bij je. De Arc is zonder sub al duurder en minder dan de YSP 2700, go figure.

Ik pak hier wel even een review als voorbeeld. Waar Sonos ook genoemd is;
Als we kijken naar de Sonos, presteert de Yamaha beter op bijna alle fronten. Ook als we kijken naar de prijs. Een set van Sonos (soundbar+subwoofer) mogen we al snel 1600 euro voor aftikken (Dat is zonder de losse Play1 voor achterkanelen). De Yamaha is 600 euro goedkoper en zorgt voor een complete, pure filmervaring

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 5 mei 2022 21:03]

Bedankt voor het voorbeeld. Ik heb de Yamaha musiccast 20 naast de Sonos ONE SL gezet in de vergelijking bij Coolblue. Beide 199 euro alleen de Yamaha is op dit moment niet verkrijgbaar helaas. De Yamaha heeft 23 reviews met een gemiddelde van een 8,9 wat een uitstekende cijfer is. De Sonos ONE SL (wit) heeft 139 reviews en een gemiddelde van een 9,3. Dus de "gemiddelde" consument geeft de Sonos een hoger cijfer. Of de Sonos dan ook beter is is natuurlijk een andere vraag omdat je altijd met subjectiviteit te maken hebt.

En laat ik anders ook een review van de sonos arc en de Yamaha YSP-2700 delen. Zo zie je dat mening erg verschillen. Neemt niet weg dat de Yamaha soundbar die standaard geleverd wordt met subwoofer inderdaad beter zal klinken.

Ik las in een review over de Yamaha YSP-2700 dat hij geen Atmos ondersteunde. Misschien was dit in het begin zo en is dit inmiddels toegevoegd of had de reviewer dit simpel weg verkeerd. Mijn excuses voor het verkeerd "lezen". Ik ben blij voor je dat je zeer te vrede bent met de Yamaha Musiccast. Ik kom zelf in mijn omgeving alleen Sonos tegen. Ik zal me proberen wat meer te verdiepen in de Musiccast line lijkt inderdaad een goede alternatief te zijn voor Sonos al dan wel of niet goedkoper.
Dus de "gemiddelde" consument geeft de Sonos een hoger cijfer
De gemiddelde consument die een review schrijft vergelijkt producten niet. Daar je verhaal op baseren is niet bepaald waterdicht. Mensen die Yamaha kiezen leggen de lat altijd al wat hoger, want Yamaha levert dat ook en is een merk voor enthousiastelingen. Sonos meer een casual merk en vind je vaker bij gebruikers met minder kennis, zoals dat je een volkswagen meer ziet bij mensen die zich niet verdiepen in auto's. Al met al een andere doelgroep dus, die andere eisen hebben. Ook dit is een kort door de bocht conclusie, maar het laat wel zien dat een score zomaar weinig zegt zonder context. Net als de link die je deelt nogal nietszeggend is om dezelfde reden.

Ik vind het zelf wel belangrijk dat mensen verder kijken dan hun neus lang is, merken als Yamaha verdienen aandacht voor hun innovaties en zeker voor de opvallend beperkte prijs die ze ervoor vragen.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 5 mei 2022 23:43]

Net als de link die je deelt nogal nietszeggend is om dezelfde reden.
Dat was ook exact mijn punt. Jij pakte een review voorbeeld die in het voordeel was van de Yamaha. Ik pakte een review voorbeeld die in het voordeel was van de Sonos. En het zelfde geldt natuurlijk voor de reviews op Coolblue.
Ik vind het zelf wel belangrijk dat mensen verder kijken dan hun neus lang is, merken als Yamaha verdienen aandacht voor hun innovaties en zeker voor de opvallend beperkte prijs die ze ervoor vragen.
Dat ben ik volledig met je eens. Yamaha zou dit beter in de markt moeten zetten zeker tegenover de Sonos. Wat Samsung veel heeft gedaan met zijn Galaxy serie tegenover de iPhone zetten. Van de Denon Heos line had ik wel gehoord (maar is volgens mij duurder dan Sonos en Sonos vinden mensen al duur. En dan heb je ook nog Bluesound wat ik vaker heb gehoord maar die zijn dan nog weer veel duurder.) de Yamaha Musiccast line kon ik persoonlijk nog niet.
Ik pakte een review voorbeeld die in het voordeel was van de Sonos.
Verkeerde link gebruikt? Want er zit geen review achter je link.
Sonos is juist een van de weinige bedrijven die binnen mijn domotica systeem volledig lokaal kan opereren en zelfs ontzettend open zijn in hun lokale api's met deze lokale voice assistant is dit een mooie toevoeging

[Reactie gewijzigd door sygys op 5 mei 2022 10:27]

Behalve dat ze de grootste diensten niet ondersteunen.

Tevens gebruik ik het met name om de domotica aan te sturen.
Grootste diensten? Zoals?
Spotify, tunein en YouTube.
Ik gebruik Spotify letterlijk ieder weekend via mijn Sonos boxen? TuneIn wordt ook gewoon ondersteunt.

[Reactie gewijzigd door OmgItsKoen op 5 mei 2022 13:50]

Je leest niet goed. De spraak assistent ondersteunt het niet.
? Sonos heeft Spotify zo goed als altijd ondersteund
Dat zou een reden kunnen zijn om juist met een eigen spraakassistent te komen. Alleen gaat het lokaal opereren over tot nu toe. Het onderwerp zijn de plannen voor een spraakassistent, waarvan de meest gebruikte concurrenten juist online zijn en niet duidelijk is wanneer ze welke geluiden verwerken en waarvoor. Op basis van wat je van Sonos tot nu toe kreeg mag je dus hopen dat ze het lokaal laten opereren, maar je kan er voor deze service vanuit gaan dat ze het mogelijk niet doen. Als sonos open wil zijn zouden ze daar bij de aankondiging duidelijkheid over geven, wat ze kennelijk juist niet doen.
Welke?
De spraakcommando's worden niet opgenomen of doorgespeeld naar de cloud voor verwerking.
We weten echter niet of dat ook geldt voor de metadata.
Heb je het dan over dingen als welke liedjes er gespeeld worden, hoe lang, welke dagen vd week, etc? Want daar heb je die spraakassistent niet voor nodig.
Heatmaps van categoriën van commando's zouden ze volgens die verwoording wel mogen doorsturen. De vraag is dan hoe ze die categoriën definiëren.
En wat is er mis met het verzamelen van dergelijke data? Zo lang dat niet aan een account gekoppeld wordt uiteraard. Ik vind het niet meer dan logisch dat een bedrijf verzameld hoe zijn product gebruikt wordt en waar gebruikers tegenaan lopen. Zo kunnen ze schaarse ontwikkelcapaciteit focussen op de juiste onderdelen.

Zodra het persoonlijke tracking gaat worden heb ik er pas een probleem mee. Of dat nu wordt gebruikt om "de gebruikerservaring te verbeteren" of voor reclames maakt me dan ook niet uit. Allebei net zo fout.

[Reactie gewijzigd door Joolee op 5 mei 2022 12:03]

Ik vind het niet meer dan logisch dat een bedrijf verzameld hoe zijn product gebruikt wordt
Opt-in dan toch?

'Grappig' genoeg vinden juist bedrijven het niet fijn als andere bedrijven het gebruik [van hun produkt] monitoren zonder te vragen.

Maar jij stelt in 1 adem dat het logisch is.
Dan voel ik de bui al hangen, het wordt geen goede spraak assistent. Als je al die nummers en gekke artiesten namen moet herkennen op lokaal niveau, dan heb je nogal wat power voor learning nodig… niet?
Oh ja, dat lijkt me ook een hele uitdaging en ben ik het zeker ook niet mee opeens. Maar als er expliciet in het artikel staat dat het een lokale functie wordt, vind ik "data" zo'n heerlijk simpelweg en panisch argument.

Ze zullen vast baat hebben bij data, maar laat een offline spraakassistent daar nou net niets aan bijdragen.
heb geen idee wat het kost aan licentie gebruik, wellicht dat ze daarom zelf iets ontwikkelen en kunnen data inderdaad goed gebruiken.

Zelf heb ik de denon home series, daar kan alexa op worden gebruikt. Nog niet gebruikt.
heb geen idee wat het kost aan licentie gebruik, wellicht dat ze daarom zelf iets ontwikkelen en kunnen data inderdaad goed gebruiken.

Zelf heb ik de denon home series, daar kan alexa op worden gebruikt. Nog niet gebruikt.
Denk dat het misschien eerder is voor mensen die omwille van privacy redenen geen goole of alexa willen gebruiken, aan de andere kant is het missen van Spotaify ondersteuning wel echt een gemis.
Wat Xerxes zegt. Bovendien hoeft er waarschijnlijk maar een beperkte subset van commando's geïmplementeerd te worden: speel album x van artiest y, pauzeer, volgende. Etc.
Dat hele hele spraakbesturing is naar mijn mening nog nooit echt doorgebroken en vraag me af of dat ooit zal gebeuren. Ik vind het erg vermoeiend om met spraakcommando's te werken, omdat je vaak heel precies moet formuleren en je best hard en overdreven duidelijk moet gaan praten (vooral als je er niet vlakbij zit). En voor gevoelige zaken zoals iemand bellen of een berichtje sturen zou ik het ook niet snel gebruiken, omdat de kans groot is dat ie de verkeerde belt en daar zit je niet op te wachten.

Met dit in het achterhoofd ben ik inmiddels een beetje gewend aan Google Assistant en gebruik het ook wel eens. Google Assistant heeft als het goed is ook geleerd hoe ik spreek en heeft veel data van mij die gebruikt kan worden. Om nu weer een nieuwe assistant te gaan zit ik helemaal niet op te wachten. Moet je zeker weer helemaal opnieuw dat ding leren begrijpen, hoe je de commando's exact moet formuleren etc.
Dat hele hele spraakbesturing is naar mijn mening nog nooit echt doorgebroken en vraag me af of dat ooit zal gebeuren. Ik vind het erg vermoeiend om met spraakcommando's te werken, omdat je vaak heel precies moet formuleren en je best hard en overdreven duidelijk moet gaan praten (vooral als je er niet vlakbij zit).
Het heeft zeker zijn nukken maar toch gebruik ik het dagelijks, mijn homepod is een veredelde kookwekker en houdt mijn boodschappenlijstje bij. In de auto is het ook handig om iemand te bellen of snel een berichtje te beantwoorden.

Bij Sonos zou ik bang zijn dat de kwaliteit van de ai/stembesturing matig is. Goede stembesturing is moeilijk, Google is er merkbaar verder mee dan Apple en als Sonos nog moet beginnen dan hebben ze een flinke achterstand in te halen.
Sonos begint niet net, die hebben een bedrijf overgenomen die gespecialiseerd is in "beperkte" lokale spraak assistenten. Ik ben daar best wel geïnteresseerd in, want juist het kunnen aansturen van volume en muziek is wat ik wil op mijn Sonos. De rest van de "assistent" zal mij een zorg zijn.
Dat is bemoedigend maar dan nog is het afspelen van radiozenders die een afkorting als naam hebben of een specifiek album van een specifieke artiest echt een struikelblok voor digitale assistenten. Apple en Google zijn er beiden niet erg sterk in.
Ik hoop dat een "beperkte" lokale assistent die speciaal hiervoor bedoeld is en voor specifieke apps geimplementeerd wordt dan beter is.
Ik heb de sonos arc en move thuis, maar de microfoons zijn zo zo. Ik heb namelijk ook de Google nest hub (naast de arc staan) en die luistert echt een stuk beter! Mijn dochter van 6 kan haar favoriete liedjes van K3 er zelfs mee af laten spelen! Dat noem ik nog eens “monkey tested” xD

Ben benieuwd naar Sonos hun implementatie
Nu kan je met een voice command speakers onklaar maken voor korting op een nieuwe
Over oude koeien gesproken. Elke keer als er een artikel over Sonos verschijnt, wordt die koe weer uit de sloot gehaald.
Over oude koeien gesproken. Elke keer als er een artikel over Sonos verschijnt, wordt die koe weer uit de sloot gehaald.
En terecht, want het legde mooi bloot waar dat bedrijf voor staat.
[...]

En terecht, want het legde mooi bloot waar dat bedrijf voor staat.
Wat een onzin. 1 rare stap definieert tot in lengte van dagen de cultuur van een bedrijf? Betrek dat eens op jezelf.
Ik vind het maar niks die microfoons in de boxen vertrouw het niet. ik kies bewust de Sonos boxen zonder microfoon.
Ik vind de combinatie Sonos / Google erg prettig werken. Zeker met de Google routines is het erg prettig om met stembesturing alles te doen. Siri integratie heb ik inmiddels al opgegeven maar mijn ervaring is dat Google veel verder is. Een eigen spraak assistent kan misschien nog wat toevoegen.. wil het zeker testen.
"ridiculously overpriced speakers, please play some music" :P

Maar ja, Sonos moet toch iets. Op een gegeven moment kom je nou eenmaal een beetje in een luwte qua innovatie of nieuwe features. Ik denk dat dit voorkomt bij de ontwikkeling van elk product. Ik kan me voorstellen dat Sonos gewoon onafhankelijk wil (kunnen zijn) van derde partijen. Bovendien is dit natuurlijk een techniek die ook toe te passen is op allerlei andere producten, dus als ze dit eenmaal (goed werkend) hebben kan je hiermee ook je product portfolio gaan uitbreiden. Ofzo? : :P
Voor de overname heb ik wel eens wat gemaakt met Snips, dat werkte best mooi om daar een assistent mee te bouwen. Dat offline aspect maakte het interessant, o.a. voor bijvoorbeeld RoboCup@Home om daar onze robots mee te commanderen.

Zou mooi zijn als er een Sonos apparaat komt waar je je eigen assistant op kon zetten.

Dat gezegd hebbende: ik vind dat voice assistants niet zo heel handig en gebruik de functionaliteit ervoor op m'n telefoon of smart TV nooit. De herkenning is niet slim genoeg en het is ongemakkelijk tegen een apparaat te praten in gezelschap, vind ik.
Dit begrijp ik nou totaal niet. Om een aantal redenen.

Ten eerste: Er zijn er al een aantal gesneuveld dan wel weggezakt omdat het veel werk is om zo'n assistent goed werkend te krijgen, helemaal in zoveel talen. Dat vergt ook nog eens aardig wat compute power. Je ziet dat Google en Alexa het redelijk tot goed doen, maar dat Siri en Cortana achterblijven. En zowel MS als Apple zijn toch niet de minste technologie bedrijven.

Daarnaast heb ik absoluut niet de behoefte om microfoons in iedere kamer van m'n huis te hebben die constant meeluisteren naar wat ik zeg. En natuurlijk staat in alle voorwaarden dat ze niet meeluisteren, maar ik denk dat de verleiding voor al die tech bedrijven te groot is om dat te weerstaan. Onder het mom van ontwikkeling kun je wel mooi alles meeluisteren. De natte droom van een AIVD, NSA en Homeland Security.

Als laatste en hier ook al aangehaald, vind ik spraak assistenten helemaal niet zo gebruiksvriendelijk als ze zouden moeten zijn. Met enige regelmaat is een goed interface handiger dan (matige?) spraak assistent. Met de 2 voorgaande punten meegenomen, vraag ik me af hoe zinnig het is dat Sonos hiermee aan de slag is.

Wat ik veel liever zou zien is fatsoenlijke diagnose mogelijkheden voor mijn Sonos omgeving. Wij hebben hier in huis regelmatig problemen en het troubleshooten van Sonos is dramatisch en dat is nog op z'n zachtst gezegd. Hoe uitgebreider je netwerk wordt, hoe slechter Sonos functioneert. En hoe meer je dus behoefte hebt aan efficiente diagnose opties. Als ik Sonos een bedrijfsadvies zou mogen geven, dan zou ik zeggen: fix dat en ga ook eens bekijken of je technologie nog past in de thuisomgevingen van vandaag de dag. Want zoals menigeen de afgelopen 2 jaar thuis heeft gewerkt zijn er flinke uitbreidingen geweest in menig thuisnetwerk, wat zeker niet ten goede komt aan producten zoals Sonos.

My 2 cents... ;)
Al hoeven ze niet je smart speakers over te nemen, telefoon is veel handiger. Zitten prima microfoons in en die neem je vanzelf de hele dag mee terwijl die speakers uren lang niet handig zijn omdat je niet eens thuis bent.
Aahh, fijn.
Na versplintering van streamingsdiensten krijgen we nu versplintering in de spraakassistenten.
Niet dat er maar 1 moet zijn, maar als we dit nu bij elk product krijgen?!
Heb zelf een iPhone, maar vindt Google Assistant veruit superieur.
Zucht.

Hier zit toch niemand op te wachten.
De spraakcommando's worden niet opgenomen of doorgespeeld naar de cloud voor verwerking.
Ik wel. Als alle verwerking lokaal wordt gedaan zonder dat gesprekken voor "analyse" doeleinden naar de cloud gaan.
Precies dat!

Het kost minder tijd om de spraakopdracht lokaal te verwerken. Sonos Voice zal dus alleen de speakers bedienen, koppelen enz.
Vooralsnog zal dit geen vervanger/concurrent van bijv Google Home worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee