'Sonos-soundbar die 249 dollar kost, gaat Ray heten'

De soundbar waaraan Sonos werkt, zal onder de naam Ray verkocht worden. Dat zegt The Verge, dat eerder al uitgebreide specs en interne typenamen van de soundbar naar buiten bracht. Met een prijs van 249 dollar moet het Sonos' goedkoopste soundbar worden.

De soundbar krijgt als modelnummer S36 en staat intern bekend als de Fury. Als de soundbar op 7 juni in de verkoop gaat, zal hij als Ray verkocht worden, meldt The Verge. De site baseert zich op anonieme bronnen en interne documenten.

De Ray wordt lager gepositioneerd dan de Arc- en Beam-soundbars van Sonos. Om de prijs te drukken, krijgt de soundbar geen interne microfoons en ontbreken Dolby Atmos-ondersteuning en HDMI. Verbinding verloopt via de optische kabel. Ook krijgt de soundbar minder drivers dan de duurdere Sonos-soundbars.

Gebruikers kunnen de Ray inzetten als enige soundbar of als achterspeakers in samenwerking met een Arc of Beam. De Ray kan dan door middel van een standaard verticaal geplaatst worden, waardoor de drivers die aan de zijkanten van de soundbar zitten naar het plafond zijn gericht. Zo zouden ze helpen bij Atmos-weergave.

Sonos S36 Fury
Render van Sonos Ray, gemaakt door The Verge

Door Hayte Hugo

Redacteur

04-05-2022 • 16:25

69

Submitter: robcoenen

Lees meer

Reacties (69)

69
68
38
2
0
24
Wijzig sortering
Het punt van een soundbar valt wel beetje weg zonder arc. Of kun je inmiddels via je TV het geluid harder en zachter zetten via optische signaal?
Ik heb de sonos playbar welke ook enkel via optisch signaal aangesloten zit. De playbar kan je het infraroodsignaal (volume op/neer/mute) aanleren van je normale afstandsbediening zodat je hem daarmee kan bedienen.

Enige is dat de volume cijfers die de tv laat zien niet overeenkomt met wat op de Sonos ingesteld is, voor de rest werkt het perfect. Uiteraard moet je nu wel mikken (op de sonos) mocht je tv ook radiografisch ondersteunen.

-edit: ik zie dat yorroy me voor is

[Reactie gewijzigd door Qauters op 23 juli 2024 02:54]

Volume cijfers van de tv hangt er vanaf. Bij Panasonic kun je deze op 0 forceren, maar tv's van bijvoorbeeld samsung tonen überhaupt geen cijfers als je externe luidspreker aan heb staan. 't hangt dus echt van de tv af.

Enig probleem is dat die moderne remotes soms niet meer standaard infrarood uitzenden. Bij Samsung is dit met een omweg wel te realiseren.
Het punt van een soundbar valt wel beetje weg zonder arc. Of kun je inmiddels via je TV het geluid harder en zachter zetten via optische signaal?
Je bedoelt CEC, niet ARC.

Je kan toch gewoon een universele afstandsbediening gebruiken? Vaak kan de TV afstandsbediening of de soundbar afstandsbediening deze functie ook vervullen. En dan heb je nog echte universele afstandsbedieningen.
CEC is als je een raspberry pi aansluit op je tv, die zeg kodi draait en die signalen mee krijgen van je tv. Zodat je makkelijk met de tv's afstandsbediening kodi's interface kan besturen.

ARC is een specifieke geluids uitgang, daar kijk je geen tv mee, maar daar stuurt mijn tv wel zijn geluid mee over. Op het moment dat ik naar netflix kijk via de desbetreffende app op mijn tv, stuurt mijn tv het "harder" en "zachter" command via ARC naar mijn speakers. Via het optisch kaneel is er geen volume zo ver ik weet. Dat stuurt puur de data

[Reactie gewijzigd door jaenster op 23 juli 2024 02:54]

Bediening is HDMI CEC, geluid retour is ARC. Deze twee staan los van elkaar. In jouw voorbeeld worden beide naast elkaar gebruikt.
ze staan los van elkaar, maar ook niet. Meeste apparaten doen alleen ARC als CEC ook is ingeschakeld. Komt omdat ARC onderdeel is van CEC spec. Uitbreiding op zeg maar.

Geluid aanpassen via HDMI CEC werkt echter vrijwel nooit met optisch aangesloten apparaten.
Ik zeg nergens dat ze niet samenwerken. Het blijven twee losse functies/onderdelen van HDMI, dat was het gehele punt.
Nee dat is het dus niet. ARC is een onderdeel van CEC. Dat is dan ook de reden dat je vaak geen ARC kunt gebruiken zonder CEC. Niet dat je dat vaak wil, maar er zijn uitzonderingen waarin het wel handig is.

Dus ja het zijn twee verschillende specificaties die gebruikt worden, maar ze staan niet los van elkaar.
Anoniem: 420148 @jaenster4 mei 2022 17:02
Mijn TV + Soundbar werken wel in tandem op deze manier middels enkel een digital optical cable. HW-M360 soundbar waar geen HDMI-ARC poort op zit. Met de afstandsbediening van de TV bedien ik het volume van de bar. Er zit ook een losse ab bij, maar die gebruik ik niet/nauwelijks.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 23 juli 2024 02:54]

Mijn LG CX OLED kan het volume van de optisch aangesloten NAD C658 aanpassen. Dus het kan wel via optische kabels, maar het vereist denk ik wel een wat hacky implementatie.
Weet je dit heel zeker? Volgens mij is er geen volume-besturing via optisch signaal. Wat ik denk dat er wel speelt: Als je op je LG OLED (denk eigenlijk elke Web OS TV met magic remote) aangeeft een apparaat aan te sluiten en zegt dat je er een NAD-versterker hebt aangesloten wordt je afstandbediening automatisch ook geprogrammeerd voor dat apparaat. Zo gaat ongemerkt de volumeknop opeens dat apparaat bedienen, via infrarood. Ik had namelijk dezelfde ervaring. Werkte alleen niet meer toen kastdeurtje voor de receiver dichtging. :+ Toch maar HDMI-ARC gedaan met CEC, dan werkt het gewoon bekabeld goed.

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 02:54]

Daar zeg je me wat. Dat zou natuurlijk ook nog kunnen. Zal het eens testen wat er gebeurt als de tv uit staat of wanneer de tv geblokkeerd is.
Gaat om de remote, die wordt via Bluetooth door de TV geprogrammeerd. TV aan/uit is niet van toepassing. Wel: blokkeer eens het IR-oogje op de NAD goed om te testen.
Wel: blokkeer eens het IR-oogje op de NAD goed om te testen.
Of gewoon de voorkant van je afstandsbediening. :+
O ja. :o 8)7
(Klopt, want de communicatie naar LG OLED gaat met bluetooth.)

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 02:54]

Het kan wel. De airport Express doet dit ook als je via Airplay2 streamt met optical cable. Ze doen de volume aanpassingen dan digitaal. Vind dit een zeer handige ontwikkeling om daarmee dus gewoon alle controls via de telefoon te kunnen doen.

https://discussions.apple.com/thread/7937337
Het antwoord gaat over het verlagen van het uitgangssignaal, niet over het besturen van de volumeregelaar van de eindversterker. In de de vraag staat het wel in een andere context, wellicht zette je dat op het spoor om te denken dat het een bevestigend antwoord was? Wat ik lees is namelijk een beperking van de lokale Macbook-Toslink output, dat je dan alleen 100% volume uitgestuurd krijgt en dat zo'n Airport het kan dempen, maar dat kan natuurlijk altijd met gewoon PCM.

Met bijvoorbeeld HDMI-CEC (of met de Magic Remote) bestuur je wel daadwerkelijk de volumeregelaar van je eindversterker.

Vaak is overigens het verlagen van de PCM geluidsstroom met verlies van resolutie.
Vergelijk het met de helderheid van je beeld verlagen in software, dan verlies je contrast. Je kunt veel beter de backlight van je LCD-paneel verlagen. Met DDC-control vanuit software de backlight besturen heeft daarom altijd de voorkeur.

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 02:54]

Ik weet waar het over gaat.

Het gaat ook niet om het besturen van eindvolume via de versterker. Het gaat erom dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om volume te regelen via optical outen ja je verliest dan wat in dynamisch bereik.

Meeste TV’s doen dit echter gewoon helemaal niet. Sturen eigenlijk altijd 100% uit.

Sure volume regeling van de versterker dus niet, maar wat je daadwerkelijk hoort kun je dus wel degelijk regelen via optical.
Daar zou ik graag meer over weten, dan. Heb je referenties/bronnen daarvoor? Dat moet dan toch ergens gedocumenteerd staan voor fabrikanten voor de interoperabiliteit?
nou ja Arc is inderdaad niet zozeer een issue voor de afstandbediening maar wel voor lipsync. Met een Coax / Optische verbinding bv had ik altijd last van geluidsvertraging die ook per bron anders waren.
Je kunt denk ik net als met de Playbar, die ook alleen optisch heeft, je soundbar leren om via infrarood het signaal van je eigen afstandsbediening op te pakken.
Zou mooi zijn als je deze soundbar als een Centerspeaker kan aansluiten om een receiver. Heb je volgens mij wel een goede prijs/kwaliteits verhouding voor een centerspeaker. Dan hou je daarnaast gewoon je andere speakers.
Nou nee. De kwaliteit van een Dali Spektor Vokal is voor dat doeleinde al veel beter bijvoorbeeld (en die is ook goedkoper).

Prijs kwaliteit verhouding van Sonos zit hem in het ecosysteem niet in de geluidskwaliteit van de drivers. Die is veelal ondermaats, maar door computational audio kunnen ze er heel veel uit krijgen. Dat vervalt direct als je zo'n ding alleen als domme speaker gebruikt. Een losse receiver kent de karakteristieken van de drivers niet.
Daar gaat het nou net om bij Sonos, persoonlijk heb ik geen intresse om uit te zoeken wat de ultieme versterker(s) is/zijn, welke boxen etc. Ik wil iets dat out of the box makkelijk in meerdere kamers werkt en netjes klinkt. De software is juist waar het om draait, dat ik makkelijk met m'n Apple TV toch herrie uit m'n surround setje van Sonos krijg, of dat wanneer ik in de keuken of buiten ben toch nog een deuntje van m'n library kan luisteren.

Daarnaast hoewel je waarschijnlijk geen ongelijk hebt, hoor ik het gewoon niet. Ik had vroeger een dure set van Denon, toen heb ik korte tijd een set van B&O gehad en nu Sonos. Juist de laatste zeker vergeleken met een B&O is veel gebruikers vriendelijker, zowel in gebruik maar ook qua service. Juist bij B&O is de service bedroevend slecht zeker in vergelijk met wat het kost.

Enigste gemis is goede ondersteuning voor bijvoorbeeld True Atmos/7.1 wat je meer en meer tegenkomt. Ik zou helemaal geen moeite hebben om een add on te kopen wat dat kan ondersteunen maar op dit moment kom je niet verder dan een 5.1. Daarnaast snap ik eigenlijk niet waarom Sonos steeds meer de ondergrens begint op te zoeken. Ik snap dat daar een bredere markt in zit en dat juist aan de bovenkant die klanten eerder geneigd te zijn om echt high-end te gaan maar persoonlijk zit ik niet te wachten op entry speakers maar uitbreidingen op hetgeen wat nu bestaat.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 23 juli 2024 02:54]

Dat is valide natuurlijk, zeker bij multi-room oplossingen.

Maar als het om Hi-Fi gaat of een soundbar, is het uitzoeken van een versterker niet bepaald een lastige taak. Een soundbar is een dusdanig compromis dat je met iedere combinatie van versterker en volwaardige luidsprekers beter af bent. Dan komt het enkel op features aan. :)

Ironisch genoeg hebben marketeers en “vakbladen” decennia gepoogd om versterkers tot iets mystieks te maken waardoor men juist denkt dat het enorm complexe materie is. Niks is minder waar.
Anoniem: 58485 @MM994 mei 2022 17:54
Daar zijn soundbars niet voor bedoeld.
Geen HDMI? Dus ook geen eARC en CEC. Sowieso, S/PDIF in het jaar 2022, kom op man. En dan nog 250 piek vragen voor een stereo-setje in de vorm van een balk.

Dit product had wat mij betreft niet gemaakt hoeven worden.
Wat is er mis met s/pdif toslink :s
grootste probleem imho is het gebrek aan auto-lipsync, wat er bij hdmi wel op zit, heb daar in het verleden veel gedoe mee gehad tot ik overstapte naar een model met hdmi-arc, sindsdien werkt het perfect.
Geen surround geluid(in ieder geval dus geen center channel) bij elke streamingdienst(aangezien het stereo of een stapje hoger DD+ is, wat enkel over HMDI werkt).
Kortom, als soundbar is dit ding maar lastig aan te raden.
Wellicht wel hele goede optie als rear surround speaker(s) in combinatie met anderen Sonos spullen.
Dat valt mee hoor, als DD+ niet ondersteund wordt zal er in de meeste gevallen terug worden gevallen op regulier DD. De meeste DD+ streams (zoals die van Netflix bijvoorbeeld) hebben namelijk een legacy substream waar de normale DD stream in zit. Dat is de reden ook dat wanneer je een DD+ stream aan een ouder type AVR geeft, deze over het algemeen nog wel op zijn minst DD kan decoden.

En dat is maar goed ook, want de normale HDMI ARC implementatie ondersteund ook geen Dolby Digital Plus, alleen maar de normale Dolby Digital (en DTS), net als S/PDIF. Pas vanaf HDMI eARC worden de overige codecs ook ondersteund, inclusief DD+, DD TrueHD en DD Atmos.
Weet je dit zeker? Ik heb diverse keren gezien dat Netflix(en anderen) géén 5.1 meer laan zien(en het ook niet meer doorstuurt) wanneer er een versterker wordt aangesloten die geen DD+ ondersteuning heeft(en de media player/TV geen DD+ naar DD transcoding ondersteuning heeft -Shield TV 2019 heeft dit b.v. wel).

Edit: heb even Gegoogled en Netflix zélf zegt ook dat je device DD+ compatibel moet zijn. Andere forum posts leren dat DD+ niet downwards compatibel is met DD. Kortom, je bent afhankelijk van of je mediaplayer/TV kan transcoden. Vaak is dat niet zo.
Overigens kan je hetzelfde probleem inderdaad hebben via ARC(wat bij een receiver/soundbar met HDMI in/out geen probleem is als je je media streamer of ander device 'op' de receiver aansluit, en deze op de TV).
Hoe dan ook, een soundbar anno 2022 met alleen een Toslink aansluiting is niet handig.

[Reactie gewijzigd door YoMarK op 23 juli 2024 02:54]

Dit was een hele leuke geweest voor op de slaapkamer voor net een beetje extra geluid, maar zonder HDMI is inderdaad echt een gemiste kans als je het mij vraagt.
Hoeveel was een HDMI aansluiting duurder geweest in productie, 2 euro?

[Reactie gewijzigd door yorroy op 23 juli 2024 02:54]

Ik denk dat ze vooral niet te veel features willen toevoegen die duurdere modellen wel hebben. In deze prijscategorie zullen mensen al snel tevreden zijn met het geluid en lastig over te halen door een verkoper dat een duurder model echt wel het geld waard is. Dit model kan wel een lokkertje zijn en vervolgens wordt een duurder model aangesmeerd vanwege de vele handige extra features.
hmm. je bedoelt, dit is dus zeg maar de "small" beker? of de "Basic" terwijl je voor een beetje meer geld de "Standard" krijgt met veel meer opties. (Dan is er ook nog de "Pro" maar dat is voor iedereen die geld genoeg heeft en het beste van het beste wil. )
Het is inderdaad gewoon een stereo setje in balk vorm, Sonos is hem langzaam echt aan het verliezen. Ze waren ooit de slimste speaker voor in huis, maar dat begint langzaam de domste speaker te worden zo. Ik had een tijd geleden nog 2 Sono's one's aangeschaft vanwege de Goole/Alexa integratie. Maar die bleek achteraf veel gelimiteerder waardoor ik alsnog door mijn hele huis Google mini's heb staan voor de voice besturing. Ik vind het nog steeeds leuke speakertjes en er komt altijd wel een aardig geluid uit. Maar Sonos weet zichzelf de laatste tijd echt niet meer te positioneren. Ze zouden juist denk ik zoveel meer verkopen als zij gewoon een all out feature packed speaker tegen een schappelijke prijs zouden aanbieden. Maar in plaats daarvan worden ze alleen maar steeds duurder en krijgen ze steeds minder features (weg laten van aux in etc)
Toslink is wel iets van vroeger ja. Voor de wat minder die hard tweaker het Toslink verhaal van Technology Connections: https://www.youtube.com/watch?v=ICcEOXVZ3F0
Ik lees dat hij geen dolby atmos ondersteunt, maar hij heeft wel speakers richting plafond die helpen bij atmos weergave?

EDIT: ik moet leren lezen, never mind.

[Reactie gewijzigd door FrankoNL op 23 juli 2024 02:54]

Waarschijnlijk als je hem als speaker inzet in een Atmos setup en niet als enige speaker. Maar dat had wel iets duidelijker genoteerd kunnen worden.
Ik ben benieuwd of deze beter zijn voor Atmos weergave, als je ze als rear surrounds inzet bij een ARC. Ik heb momentele twee Play:1 speakers hiervoor. Ik heb overigens geen klachten over de Atmos weergave van de ARC, samen met de Play:1s en SUB. Heli's vliegen echt over je heen :+
Niet overdrijven hè :-). Ik heb dezelfde setup. Voor Atmos meerwaarde moet je hem zeker niet kopen.
Wat een gemis van functies en aansluitingen. Belachelijke prijs
Om de prijs te drukken, krijgt de soundbar geen interne microfoons en ontbreken Dolby Atmos-ondersteuning en HDMI.
als achterspeakers in samenwerking met een Arc of Beam. De Ray kan dan door middel van een standaard verticaal geplaatst worden, Zo zouden ze helpen bij Atmos-weergave.
Euhm wat?

Ik gok dat dit dan alleen is voor als je er 1 (2?) gebruikt als surround bij een ARC (beam heeft geen Atmos ondersteuning) ?

Ik vind sws dat Sonos best wel wat mag gaan doen voor zijn ecosysteem om meer mogelijke uitbreidingen te geven. Zo zou het best wel fijn zijn om 2 ones als mids (dus niet surround back) of fronts te kunnen gebruiken.

Een beam werkt prima als center, maar als volledige 3 channel speaker is ie net te mager en zeker qua stereoplaatsing ondermaats.
De Beam gen 2 heeft wel dolby atmos ondersteuning.
Snap ook nog steeds niet waarom ze de play3 niet meer maken. Heb er nu 2 van als achterspeakers. Bewuste keuze want die play1 vond ik te blikkerig.
Ik kan het niet vinden, maar heeft Tweakers naast bestbuy voor laptops en desktops ook bestbuy voor printers en dingen zoals Soundbars?
Op zich klinken die Sonos speakers zeker niet verkeerd maar er hangt daarentegen ook een fiks prijskaartje aan vast. Voor veel minder geld koop je tegenwoordig ook best goede draadloze speakers en qua soundbars is er nog veel meer te koop wat zeker vergelijkbaar is.

Zo gebruik ik zelf een LG soundbar met draadloze baswoofer die de helft was van deze Sonos soundbar. Die LG heeft dan b.v. ook geen Dolby Atmos en andere toeters en bellen maar dat wilde ik ook niet. Enigste rede voor een soundbar is/was dat het geluid van de tv zelf erg matig is.

Wanneer ik nu echt in Dolby Surround een film wil kijken dan vind ik dat er toch niets gaat boven een goede Hi-Fi installatie met een fatsoenlijke versterker, losse speakers en subwoofer.
Dan doet Teufel het wel beter voor 249.-

https://teufelaudio.nl/cinebar-one-106132000?v=106132001

HDMI met CEC en ARC
Dolby Digital

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.