Sonos deelt plannen om producten beter repareerbaar en energiezuiniger te maken

Speakerfabrikant Sonos heeft plannen gedeeld om zijn producten beter repareerbaar en energiezuiniger te maken. Het bedrijf wil onder andere dat zijn toekomstige speakers vanaf 2023 makkelijker uit elkaar te halen worden en allemaal een slaapmodus krijgen.

Sonos schrijft in een persbericht dat het bedrijf dit jaar onder andere is begonnen met een 'Design for Disassembly'-programma, dat volgens de fabrikant vanaf boekjaar 2023 in nieuwe speakers wordt verwerkt. De fabrikant meldt onder andere dat het vanaf dan niet langer lijm gaat gebruiken om zijn speakers te assembleren. Dat moet ervoor zorgen dat de Sonos-speakers makkelijker uit elkaar te halen worden, en daarmee ook gemakkelijker te repareren zijn. Intern gaat het bedrijf een repareerbaarheidsindex toevoegen aan zijn ontwerpproces voor producten.

Het bedrijf deelt verder echter weinig details over dit nieuwe programma. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of Sonos ook onderdelen of reparatiehandleidingen beschikbaar gaat maken. Het bedrijf meldt wel aan The Verge dat het programma is bedoeld om 'het gemakkelijker te maken om toekomstige Sonos-producten te repareren, te refurbishen en uiteindelijk te recyclen'.

De fabrikant gaat tegen het einde van 2023 ook beginnen met het gebruiken van gerecycled plastic voor alle nieuwe Sonos-speakers. Tegen 2023 krijgen nieuwe Sonos-speakers ook allemaal een slaapmodus, meldt de fabrikant. De huidige Sonos Roam heeft al een slaapstand. Sonos claimt dat zijn producten uiteindelijk minder dan 2W aan stroom moeten verbruiken wanneer ze idle zijn. Momenteel ligt dat gemiddeld nog op 3,22W, meldt de fabrikant in zijn Listen Better Report-pdf. Het bedrijf beweert daarin ook dat 75 procent van zijn carbon footprint afkomstig is van de energie die zijn verkochte producten verbruiken.

De toeleveringsketen van Sonos zou daarop goed zijn voor 19,5 procent van de CO₂-uitstoot van het bedrijf. Tegen 2030 wil Sonos dat die waardeketen CO₂-neutraal is en tegen 2040 wil het bedrijf dat zijn waardeketen een netto-CO₂-uitstoot van nul heeft. Het bedrijf geeft daarbij wel aan dat het deze doelen niet gaat halen met alleen CO₂-verminderingen. De fabrikant gaat naar eigen zeggen zo nodig 'CO₂-compensaties' gebruiken om deze doelen te behalen, zoals een zee-ecosysteemproject in Cambodja. Sonos wil in de toekomst ook technologieën inzetten om CO₂ uit de atmosfeer te verwijderen. "We erkennen dat wij, als groeiend bedrijf, niet in staat zullen zijn om koolstofneutraal en net zero te worden door alleen reducties", schrijft de fabrikant in zijn duurzaamheidsrapport.

De huidige carbon footprint van Sonos. Bron: Sonos Listen Better Report 2021

Door Daan van Monsjou

Redacteur

08-12-2021 • 21:08

85 Linkedin

Lees meer

Reacties (85)

85
85
36
6
0
38
Wijzig sortering
Goed voor het milieu? Ze waren met een update gekomen waardoor oude Sonos speakers niet meer werkten. Liggen allemaal bij het grofvuil. Als er nou 1 speaker fabrikant niet duurzaam bezig is geweest dan is het Sonos.

Als je duurzame speakers wil, neem domme, die kunnen tenminste 20-30 jaar mee. Bovendien is het energieverbruik niet zo hoog, zolang je het volume niet heel hard hebt staan, is daar het verbruik ook maar een paar Watt.
Het is niet waar wat je zegt. Alle apparatuur die Sonos heeft uitgebracht werkt nog steeds en is 100% functioneel.

Er zijn inderdaad wel wat controverses geweest.

Ze zijn naar een nieuw “speaker os” overgestapt en oude speakers ondersteunen dat niet, en combineren van nieuwe en oudere speakers is dan niet meer mogelijk. Oudere speakers krijgen geen feature updates meer.

In die tijd boden ze je een korting op de aanschaf van een nieuw model aan, je oude speaker werd dan software matig gebricked.
Hiermee zijn ze na veel kritiek gestopt.
Je kan nog steeds je oude speakers aanmelden voor een korting voor nieuw product naar keuze. de oude blijft gewoon functioneren en kan je als je wilt verkopen of gewoon nog zelf houden. Maar het functioneert dus alleen met app1 niet app 2. zolang je niet udate naar app 2 blijft alles werken.
100% functioneel maar nog steeds geen SMBv2 ondersteuning (terwijl SMBv1 al minstens 5 jaar onveilig is)... voor het overige heb ik er geen klagen over (mag ook wel voor die prijs).
Sinds de laatste update via de S2 controller app is SMBv2/3 wel beschikbaar maar helaas niet voor de oude controller.

Release note 13.4.1 snippet:
Sonos-producten kunnen nu verbinding maken met lokale gedeelde muziekbibliotheken met gebruik van SMBv2 en SMBv3.

[Reactie gewijzigd door jabi op 9 december 2021 02:34]

Bedankt... die heb ik duidelijk gemist. Zonet getest en het werkt inderdaad _/-\o_
Het oude OS krijgt geen updates meer (voor zover ik weet) en zolang streamingdiensten hun api's niet aanpassen blijft het inderdaad werken, maar dat zal vroeg of laat toch gaan gebeuren dus uiteindelijk zullen de speakers alsnog bij het grofvuil belanden.
uiteindelijk geld dat ook voor de nieuwe speakers, Dat geldt nagenoeg voor elk product. voorals nog gebruik ik mijn producten all 6 jaar en hoop dat ze nog wel een jaartje of 5 mee gaan.
Zijn gewoon twee verschillende producten, voor verschillende doelgroepen.

Hoewel ze hetzelfde doen is het een beetje een scheve vergelijking. Je kan niet direct streamen vanaf je telefoon op je domme speakers. Sure het is mogelijk als je andere dingen er aan toevoegt, maar het is voor het grootste gedeelte een gemaks ding.
Ja het is in de basis een 2 in 1 systeem, waarbij je het tijdlozere gedeelte (de speaker, en audiogedeeltes) zelf steeds mee moet vervangen als je mee wilt met de nieuwe vluchtigere standaarden zoals streaming.

Snap dat er een markt voor is, maar een setup waarbij tijdloze zaken als het speakergedeelte is losgekoppeld zijn en daarvoor bijna nooit vervangen hoeven te worden klinkt voor mij duurzamer. Hetzelfde verhaal geldt voor HDMI op receivers, als je daarmee up-to-date wilt blijven kun je steeds complete apparaten vervangen terwijl het stereo gedeelte prima langer mee kan.

[Reactie gewijzigd door !mark op 8 december 2021 21:54]

Sonos is dan ook gewoon een marketingclub eerst. Die waaien met alle winden mee en verzinnen iedere keer nieuwe dingen om nieuwe producten te verkopen, tot ze 't deksel op hun neus krijgen dan natuurlijk.

Het uitschakelen van hardware voor korting was natuurlijk gewoon een manier om uit het huidige klantenbestand meer omzet te genereren. Verder maken ze ook gewoon producten van het niveau Samsung of LG. Gewoon gemiddeld, maar met een dikke marketingcampagne doen ze alsof ze zo goed zijn en proberen ze er meer marge uit te trekken. Een hogere prijs doet luxe voelen tenslotte. De overgrote meerderheid van de kopers herkent het verschil in geluidskwaliteit toch niet en de mensen die dat wel herkennen denken nieteens aan een Sonos. Support voor dingen als DTS is ook pas gekomen nu de concurrentie te dichtbij komt en de meerwaarde van de Sonos software totaal verdampt is.

Hoe naar het bedrijf is, is ook wel te merken aan hun statement die in dit artikel gequote is.
We erkennen dat wij, als groeiend bedrijf
Ja en ondertussen net 12% van je personeel eruit geknikkerd hebben. En geintje dat ze wel vaker flikken als de winst tegenvalt.
Het kan natuurlijk zijn dat je persoonlijk een voorkeur hebt voor andere merken of producten. Maar er is een zeer grote groep mensen die de producten van Sonos erg kunnen waarderen, en daar zitten ook mensen bij die waarde hechten aan geluidskwaliteit. Maar die zullen dan eerder in de hoek zitten van de Sonos Amp of de Connect.

Het moment dat de meerwaarde van Sonos verdampt is, ligt daarom nog heel ver in de toekomst :Y)

Juist het feit dat ze nieuwe producten blijven uitbrengen op hetzelfde platform, is de kracht van Sonos. Je kunt hetzelfde platform (lees: gemak) blijven gebruiken, maar toch ook voor elke ruimte een geschikte oplossing vinden.
Ik heb een voorkeur voor een goede prijs/kwaliteitverhouding en dat is Sonos niet. Ik heb dus geen voorkeur voor een merk of product, maar om wat het product of merk biedt voor de prijs.
Juist het feit dat ze nieuwe producten blijven uitbrengen op hetzelfde platform, is de kracht van Sonos. Je kunt hetzelfde platform (lees: gemak) blijven gebruiken, maar toch ook voor elke ruimte een geschikte oplossing vinden.
Doet de rest ook. Ik krijg vooral het idee dat jouw voorkeur Sonos is en dat je de rest van de markt gewoon niet kent. Dat jij iets niet kent, betekent niet dat 't niet bestaat. Dat betekent alleen dat jij 't niet kent.
Volgens mij heb ik niet gezegd dat Sonos het enige merk is dat dit biedt? Concurrentie is alleen maar goed.
Ik heb de indruk dat je geen SONOS gebruikt, Want je oordeel is nogal negatief, andere smart Speakers zijn niet veel anders dan Sonos en steken helemaal niet zover boven die van SONOS uit, niet qua geluid kwaliteit en ook niet qua functinaliteit. enigste what je zou kunnen noemen als negatief van Sonos is dat er geen bluetooth functie is. Maar de Speakers and smart functie werken goed.
Samsung en LG Maken net als SONOS ook top produkten en niet alleen maar gemiddeld. de oled van LG behoren tot de top tv die te krijgen zijn. de duurdere top segment Samsung qlets, zijn ook top en zeker niet gemiddeld. Daar betaal je natuurljk ook voor. Zelfde geld voor hun geluid bars en speakers.
Natuurlijk als je twee SONOS 5 koopt als een stereo paar ben je misschien beter af met twee goede speakers en een goede versterker. Maar om de SONOS gemiddeld te benoemen, ben ik het niet mee eens. Veel al mis je dan toch de functionaliteit die de SONOS kan bieden.
en de meeste willen ook geen peper duur systeem. Voor een 5.1 systeem is SONOS erg duur maar ook niet slecht te noemen. Ik geef toe dat je voor 2000 euro ook heel goede andere oplossing hebt.
Maar er zijn er weinig die zoveel geld uitgeven voor een geluid installatie bij de TV.
HDMI op receivers heeft wel als bijkomend voordeel dat je er ongecomprimeerd 7.1 kanaals geluid in pcm formaat doorheen kunt persen. Zo heb ik een tweede grafische kaart in mijn HTPC enkel voor geluid omdat mijn receiver geen 4K en/of HDR ondersteunt. HDMI is ook niet alleen een video interface maar een media interface en zou wat mij betreft niet misstaan als audio-only output op een multichannel audio bron. Je oude receiver kan dus nog prima mee als je een beetje creatief met je aansluitingen omgaat.

[/offtopic]
Ik kan je een heel eind volgen, maar Sonos is niet erg vluchtig wat betreft de ondersteuning voor streamingdiensten, integendeel.

Waar het natuurlijk 'mis' gaat is de overstap van S1 naar S2, maar ik kan me voorstellen dat er hardwarematige beperkingen zijn in de oude apparaten die het heel lastig maken om met de tijd mee te kunnen.
De vraag is hoe creëer je die groepen waar je het over hebt.
Men wil gemak, dat is duidelijk maar het verschil tussen bijvoorbeeld een Chromecast aan je versterker hangen of alles ingebouwd hebben is nagenoeg te verwaarlozen.
Men heeft bij Sonos vanaf dag 1 ontwerpen gemaakt op basis van het alom bekende 'planned obsolescence'.
Het is niet een betere product, zuiniger, goedkoper of beter voor het milieu.
Het is 2 stappen minder configuratie om het op te zetten dus zelf het meest hersenloze imbiciel kan het werkend krijgen (voor max een paar jaar).

Is het extra 'gemak' echt zoveel waard in jouw ogen? Een speaker set van 30 jaar oud met een Chromecast is alsof je een Bentley vergelijkt met een Renault en dan zeggen dat de Renault beter is omdat airplay en Android auto standaard meegeleverd worden.
Het heeft werkelijk niks te maken met de rij eigenschappen van de auto net als dat streaming niks zegt over audio kwaliteit van de speakers.
Klopt, na veel ophef zijn ze er op teruggekomen, maar dit laat wel de intentie van het bedrijf zien. Ik zie het zomaar gebeuren dat Sonos dit excuus van 'de nieuwe speakers zijn beter voor de wereld!' gaat gebruiken om ondersteuning voor de oudere varianten te laten vallen.
Het zal niet verrassend zijn dat ook Sonos de intentie heeft om heel veel geld te verdienen, dus dat zal vast meespelen bij de beslissing om bestaande apparaten na verloop van tijd niet meer te ondersteunen.

Aan de andere kant kan je ook niet van een bedrijf verwachten dat ze onbeperkt software blijven ondersteunen voor speakers die ooit een keer verkocht zijn. Er komen nieuwe technieken en protocollen die men ook wil, en misschien vragen bepaalde nieuwe functies ook gewoon om betere chips, andere sensoren etc.
Het zal niet verrassend zijn dat ook Sonos de intentie heeft om heel veel geld te verdienen, dus dat zal vast meespelen bij de beslissing om bestaande apparaten na verloop van tijd niet meer te ondersteunen.
Er is een verschil tussen niet meer ondersteunen, en geplande veroudering.
Aan de andere kant kan je ook niet van een bedrijf verwachten dat ze onbeperkt software blijven ondersteunen voor speakers die ooit een keer verkocht zijn.
Dan gooi je de specificaties/het protocol/de firmware/een combinatie open, zodat men een eigen oplossing kan hosten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 december 2021 22:33]

Sonos ondersteund nog gewoon de oudere S1 producten er komen alleen geen feature updates meer voor uit omdat de hardware dit niet meer aan kan. Maar security updates komen wel nog steeds uit voor S1. De producten die ze hiermee ondersteunen zijn al in 2005 op de markt gebracht.

In tegenstelling wat andere beweren, ben ik toch van mening dat dit nog steeds duurzaam is. (hierbij heb ik het niet over de recycle mode).
Welke security updates ik wacht al jaren op smbv2 of 3?
Kijk in de releasenotes https://support.sonos.com/s/article/4941?language=nl_NL :)

En de reden dat ze SMB v2 of 3 niet inbouwen kunnen legio zijn. Misschien kan de hardware het niet aan.

Net zo goed als SMB 7 nu nog niet ondersteund wordt (omdat hij nu nog niet bestaat en nog bedacht moet worden) en dat je nieuwe speaker die je volgend jaar gaat kopen het nooit zal gaat ondersteunen.

Maar dat is een compleet andere discussie dan duurzaamheid.
Toen mijn play3 in 2011 op de markt kwam was smbv2 al meerdere jaren oud.

Mijn zp90 uit 2009 ondersteund het ook niet.

Smbv2 stamt uit 2005/6

[Reactie gewijzigd door leonbong op 10 december 2021 10:08]

Sowieso lijkt slim en duurzaam niet samen te gaan. Domme speakers op een slimme bron lijkt beter te werken
Dan nog moet de slimme bron makkelijk te bedienen zijn en ook nog eens regelmatig worden bijgewerkt, denk ik dat dat vooral de smartphone is.
Of een Chromecast achtig stukje elektronica. Hoeft niet heel bijzonder te zijn.
Chromecast audio werkt anders voor dingen als spotify heel prima en volstaat goed om een dom speaker systeem iets minder dom te maken.

Helaas zijn die niet meer te koop.
volgens mij waren ze stiekem -te- goed. Net als de normale chromecast. Heeft mijn voorkeur boven alle mediaspelers nog steeds. Blijf geen fan van google, maar afijn,… het is wel een heel goed werkend product.
Jup, en ze hadden nog een erg goede geluidskwaliteit ook, en ook nog een optische output. Er is nog steeds geen goed alternatief voor op de markt.
Inderdaad, je kunt het nog verder doortrekken. De speakers, versterker, behuizing, voeding. Helemaal niet nodig om die om de paar jaar weg te gooien.
Bij die domme speakers heb je nog steeds een versterker nodig :+ die geven vaak veel eerder de geest dan 20-30 jaar

Daarbij, op een gegeven moment gaan de ontwikkelingen ook hard en wil je toch "mee kunnen doen"

Los van de WAF factor :X
Een deftige versterker is perfect repareerbaar’
Mijn platenspeler is 50 jaar
Mijn cd-speler 35 jaar
Versterker: 30 jaar
Tuner (met alle toeters en streaming) 1 jaar

Alles werkt perfect.
mooi dat je ales zo goed heel hebt kunnen houden in al die jaren.
maar, dobly atmos, 7.2, usrround sound, DTS zitten niet op je versterker.

dat was er 30 jaar geleden nog niet.

9 luidstprekers aansluiten en allemaal voorzien van geluid, zit niet op die 30 jaar oude versterker.

in die tijd waren het 2 kanaals versterkers

maargoed, er zijn ook nog steeds mensen die graag rond rijden in een oude auto, omdat het zo lekker nostalgisch is.

geef mij maar een leuke goeie reciever met alles er op aan en in.

voor het geluid hoef je het niet te laten, 99.9% van de huiskamers zijn geen geluids studios en hoor je maar amper het verschil tussen een 10.000 euro setje en een 1000 euro setje.

verder zijn bij de meeste mensen die ooit in een dico gezeten hebben voor een aantal keren de oren ook niet meer goed. die missen een aatnal tonen in het spectrum.
en naar mate je ouder wordt gaat het ook allemaal achteruit.

ik geniet van mijn receirver met 7.2 geluid bij een mooie film. die recierver had ik al voor ik de sonos aan schafte, dus geen soundbar van sonos.1
voor de radio gebruik ik een paar sonosjes die hier in de kamer staan, automatisch aan smorgens, en als de tv aan gaat, automatsch uit.


enige nadeel van de sonos is dat somige favorieten het af en toe niet goed.
terwijl ik ze via een browser gewoon kan afspelen.
Precies! Neem een domme, werkt prima en gaat 100 jaar mee. Via een klein kabeltje hang je er elke 5 jaar de nieuwste streamingtechnologie aan.
Ze werken allemaal nog prima.. Juist als je ze niet gecombineerd had met nieuwe speakers. (Ze liggen 'allemaal' bij het grofvuil zeg je). Ik snap niet waarom je +2 krijgt, ik betwijfel of je überhaupt Sonos hebt gehad.

Wel mis je inderdaad nieuwe features die alleen het OS2 hebben, maar ja. Die first gen speakers zijn ook best oud.
Op zich een goed initiatief. Slimme speakers die in stand-by meer dan 5 watt gebruiken is gewoon niet meer van deze tijd. Diverse fabrikanten registeren hun speakers als ‘netwerkproducten’ waardoor o.a. de EU Regulation No. 1275/2008 voor lager stand-by verbruik ‘slim’ omzeild kan worden. Slechte zaak wat mij betreft.
Goede zaak! Naast dat Sonos al hoogwaardige producten maakt die lang meegaan ook nog deze stap. Sinds 2012 in het bezit van twee play 5, nog steeds werkend en met goed geluid!
Ik heb een complete hifi installatie uit de jaren 70. Die werkt ook nog steeds perfect. Dan hebben we het over 50 jaar, en met een beetje geluk kan ie nog 50 jaar mee. Een levensduur van 9 jaar van een modern product vindt ik nou niet bepaald 'lang'.

Helaas draait hun hele business model om het verkopen van nieuwe producten en niet om het zo lang mogelijk ondersteunen van bestaande. En lijkt er zelfs sprake te zijn van planned obsoletion, door de apparaten simpelweg geen software updates meer te geven.

Zie ook: https://www.sketchy.media...t-on-planned-obsolescence

[Reactie gewijzigd door marapuru op 8 december 2021 21:32]

En die set van jou zal ook nog veel en veel beter klinken dan al die compacte zooi van tegenwoordig. (Even vanuit gaan de dat je toen iets fatsoenlijks hebt gekocht)

ik snap al dat gedoe met Sonos e.d. allemaal niet, voor mensen die een normale stereo installatie zijn gewend klinkt het allemaal bagger. Ja het neemt minder ruimte in, maar dat is dan ook gelijk het enige voordeel. Vooruitgang kun je het niet noemen met zo'n geluidskwaliteit.
Ik snap al dat gedoe met Sonos e.d. allemaal niet, voor mensen die een normale stereo installatie zijn gewend klinkt het allemaal bagger. Ja het neemt minder ruimte in, maar dat is dan ook gelijk het enige voordeel. Vooruitgang kun je het niet noemen met zo'n geluidskwaliteit.
Komt omdat de meeste mensen het weinig uitmaakt. Zolang ze maar hun muziek kunnen streamen en het semi-decent klinkt. Voor een echte muziekliefhebber is dat inderdaad helemaal niks, maar de meeste mensen zijn dat niet.
orvintax.
ligt een beetje aan je leeftijd.
je kan wel denken het dat nog steeds fantastisch kinlkt maar als je wat ouder bent doen je oren het niet eens meer goed.

verder zijn de meeste huizen compleet verkeerd ingericht om fatsoenlijk geluid te luisteren.
veel mensen wonen in een drukke straat, het geluid van het voorbij denderende verkeer is ook niet goed voor de beleving van muziek.

verder, voor 99% van de mensen is het voldoende als er een leuk geluidje uit komt, omdat ze niet stil op de bank gaan zitten om de muziek te beluisteren, die willen redelijk fatsoelnlijk geluid in hun huis hebben zodat het niet stil is.
ligt een beetje aan je leeftijd.
Gelukkig ben ik 19 ;)

Maar even serieus, je hebt gelijk. Ik ben wel iemand die er rustig voor gaat zitten en woon in een doodlopend straatje. Maar de meeste mensen willen gewoon wat geluid op de achtergrond.
Ik ben een aantal jaren terug overgestapt van een stereo installatie naar Sonos. Ik denk dat de gemiddelde luisteraar geen verschil merkt in geluidskwaliteit tussen een hifi installatie en een smart speaker als Sonos. Wanneer diegene muziek draait vanaf Spotify al helemaal niet.

Waar Sonos echt wel goed in is, is dat je draadloos je geluid kunt streamen. Met een normale stereo installatie kan dat lang niet altijd, maar gelukkig zijn daar tegenwoordig ook oplossingen voor, maar vaak wel duurder dan een set smart speakers.

[Reactie gewijzigd door Sba1995 op 9 december 2021 10:12]

Noem mij een modern product van 500 euro die probleemloos negen jaar meegaat?

Een usecase van een hifi set die 50 jaar meegaat is zo niche. Dat zie je simpelweg in de huidige markt niet.
Kan er ook van 200 euro noemen, of van twee. Wat wil je zeggen, dat een levensduur van 9 jaar Sonos only is? Er zijn speakers van 50 jaar oud die nog rustig doorwerken.
Ik vind negen jaar probleemloos dagelijks gebruik voor een slimme speaker van 500 euro een prima score.

Ik zeg nergens dat dit sonos only is. Er zal altijd een niche merk met onbetaalbare speakers zijn die langer dan negen jaar meegaat.
Ik zou hetzelfde van een speaker van 100 euro verwachten. Yamaha musiccast apparaten gaan ook gerust 9 jaar mee met hun slimme software en dan heb je betere geluidskwaliteit voor minder. Niet omdat Yamaha goedkoop is, maar meer omdat Sonos zo idioot duur is voor wat ze bieden.
Ja hoe lang is dat op de markt dan?
Multiroom sinds 2003, waren ze de eerste mee. Daarna is Musiccast gerebrand rond 2015 om aan te geven dat er ook muziekstreaming via apps als Spotify, Bluetooth en airplay mogelijk was.

Multiroom waren ze heel snel mee, de apps iets minder snel. Hier een advertorial die wat uitleg geeft.
Noem mij een modern product van 500 euro die probleemloos negen jaar meegaat?
Zo ongeveer allemaal zou ik toch hopen? Of ze na negen jaar nog bij de tijd zijn (grafische kaart van 500 euro bijvoorbeeld) is nog even een andere vraag, maar dat zo zoveel slijten dat ze daadwerkelijk kapot gaan is (met een paar uitzonderingen, zoals accu's) niet uit te leggen.
Maar als je specifieke voorbeelden wilt: meubels, fietsen, allerlei witgoed, sieraden... en eigenlijk alles waar geen chip in zit. Ik zou het juist omdraaien: noem eens een product waar jij vandaag de dag 500 euro aan uit zou geven en waarvan je het acceptabel zou vinden als het over negen jaar zodanig kapot is dat het niet meer te repareren valt. Het liefst natuurlijk een ander voorbeeld dan laptops of smartphones.
Dat zie je simpelweg in de huidige markt niet.
Nee, inderdaad... Maar dat is precies het probleem: in de huidige markt. In de vorige eeuw maakten we apparaten die vele tientallen jaren meekonden (ja okee, met af en toe een kleine reparatie, maar dat was makkelijk en vaak zelfs betaalbaar), dus waarom moet tegenwoordig alles binnen een paar jaar van ellende uit elkaar vallen? En belangrijker: waarom accepteren we die onzin!?
Nee, inderdaad... Maar dat is precies het probleem: in de huidige markt. In de vorige eeuw maakten we apparaten die vele tientallen jaren meekonden (ja okee, met af en toe een kleine reparatie, maar dat was makkelijk en vaak zelfs betaalbaar), dus waarom moet tegenwoordig alles binnen een paar jaar van ellende uit elkaar vallen? En belangrijker: waarom accepteren we die onzin!?
omdat alles goedkoper moet zijn.
omdat alles goedkoper moet zijn.
Ik heb hier zat spul liggen dat dik over de tien jaar oud is en nog prima werkt. Ja, dan bedoel ik electronica en veel van die dingen kostten indertijd maar een paar tientjes. Dus dan vind ik dit een heel raar argument voor producten van 500 euro.
Mijn Windows pc van 10 jaar oud.
heb ik ook hier staan.

op het moederbord, processor en kast na alles in 10 jaar tijd moeten vervangen omdat het stuk ging (al dan niet onder garantie)
Daar stip je het precies aan. De meeste moderne producten zijn niet gemaakt om langdurig mee te gaan, omdat ze vast zitten aan allerlei zogenaamde 'gemaksfeatures' die tijdsgebonden zijn. Denk aan:
- Bediening via een App (die app is op een moment niet meer compatible)
- Afhankelijk zijn van een online dienst (Wat als TuneIn zijn voorwaarden aanpast?)
- Koppelbaar met een Voice controller (Wat als Apple de samenwerking met Sonos opzegt?)

Helaas gaan de meeste consumenten daar blind in mee. Want ze kopen het gemak of 'gevoel' van een merk. Maar overzien die dependency tree niet. Ze kopen een duur product met een niet los te koppelen afhankelijkheid van een andere dienst.

Producten die dat wel zijn, zijn producten die geïsoleerd bruikbaar zijn. Zoals een digitale piano, een elektrische gitaar, een raspberry pi, een custom built computer.
Een levensduur van 9 jaar van een modern product vindt ik nou niet bepaald 'lang'.
Tja, dat kun je niet lang vinden, maar voor een modern product is dat met de snelheid waarmee het internet zich ontwikkelt wel lang. Ik vind daarom niet dat je de levensduur van een domme speaker uit de jaren 70 als graadmeter kan gebruiken voor de levensduur van een moderne (en dus slimme) speaker.
Sonos staat nou niet echt bekend om "hoogwaardige producten" als ik eerlijk ben. Daarbij heeft het merk eerder steken laten vallen rond de recycle mode voor oudere producten waardoor deze juist opzettelijk niet lang meegaan. Wat betreft duurzaamheid heeft Sonos nog een grote stap te maken wil het slechte imago op dat punt wat verbeteren.
En dat hebben ze weer teruggedraaid toch?

Ik gebruik die 2 play 5 elke dag sinds 2012. Geluid is prima app is wat minder geworden ik kan daar mee leven.
Jammer dat ze niet meer ondersteund worden in de nieuwe app.
Goede zaak! Naast dat Sonos al hoogwaardige producten maakt die lang meegaan ook nog deze stap. Sinds 2012 in het bezit van twee play 5, nog steeds werkend en met goed geluid!
Niet iedereen legt de lat zo laag he.
Wat had je dan verwacht? Je bejubelt een merk dat binnen hun prijsklasse inferieure producten maakt, ze zijn meer een concurrent van LG of Philips naar mijn ervaring. De producten zijn niet slecht, maar zouden op het gebied geluidskwaliteit een paar honderd euro goedkoper moeten zijn. Daarbij is het een bedrijf dat best nare dingen heeft gedaan in z'n historie. Vroeger hadden ze wat meerwaarde qua software, maar nu? Tja. De rest doet het allemaal ook. Hoop geld voor weinig dus, maar als dat acceptabel is voor je leg je de lat lager dan ik.
Je hebt volledig gelijk. het is niet meer dan enigzins acceptabel geluid voor de massa , met hoogwaardig heeft het in ieder geval niets van doen. zet een willekeurige Sonos naast een instap versterker met 2 degelijke speakers en er blijft geen spaan van heel.
De rest heeft inderdaad Sonos gekopieerd. Wat ik al eerder schreef voor mijn usecase voldoet dit meer dan prima. Doet wat het moet doen en anders ligt er altijd nog een Airpod Max voor een betere ervaring
voor mijn usecase voldoet dit meer dan prima.
Ja precies, je legt de lat gewoon vrij laag. Dat mag hoor.
Sonos is Idd de Mazda onder de speakers
Je weet net zoveel van auto's als van speakers merk ik :+
Ken je darko.Audio? Zou zijn review over Sonos eens bekijken. Je mag wel wat vriendelijker blijven trouwens. Geluid is iets persoonlijks. Smaak gebonden en heeft niets met hoge of lage standaard te maken. Wees blij voor deze man dat ie tevreden is met wat ie heeft.
Geluid is iets persoonlijks
Dat is jouw mening. De reproductie van geluid is ook gewoon objectief meetbaar. Net als dat meetbaar is in hoeverre een geluidssysteem vervorming en andere (negatieve) eigenschappen kent. Dat jij dat in de wind slaat en uitgaat van je persoonlijke voorkeur moet je vooral doen. Maar is je voorkeur dan een merk of een bepaald geluidsprofiel? Degene waar ik op reageerde haalde ook auto's erbij (bijzonder rare zet overigens, maargoed). Er zijn zeeën van mensen die fan zijn van een bepaald merk, niet vanwege bepaalde objectieve kenmerken, maar meer omdat ze niet anders kennen, gewend zijn geraakt aan een bepaald gedrag enzovoorts. Dat maakt hun keuze subjectief misschien te verantwoorden. Objectief niet. Jij gooit die twee op één hoop.
Ik snap je punt. Maar wat is er verkeerd aan dat mensen niet beter kennen of weten? Wat is er mis met dat iemand wel een positieve ervaring heeft met iets waarvan jij vindt dat het niet goed genoeg is?
Misschien moet je de rest van het draadje even lezen. Er vielen wel meer mensen over dezelfde opmerking waar dit draadje mee begon.
Mooi die feature van een slaapmodus, maar waarom alleen de nieuwe producten?? Dat lijkt mij namelijk best goed mogelijk met een firmware update voor de huidige producten?Je zou toch verwachten dat er in bijvoorbeeld de Five prima hardware aanwezig is waarmee je dit kunt realiseren?
Echte "deep sleep" features stellen vaak eisen aan de chipset. Dat zal een van de redenen zijn dat dit niet wordt uitgerold op oudere producten.
Een Sonos is idd wel een gemaksapparaat. In ons huishouden staan er 4, maar allemaal achter een slimme stekker. Die paar extra seconden wachten heb ik er wel voor over. Het scheelt behoorlijk wat(t). 😉
Nu nog zoiets voor telefoons en oordopjes.. daar is het (voor mijn gevoel) harder nodig.
Kan wel zijn, maar zorg er ook voor dat je software mee gaat met de tijd. Bijvoorbeeld een chromecast functie..
Misschien ook een uit-functie en wat bluetooth mogelijkheden?
Bluetooth is leuk, maar dat is niet het originele doel van Sonos geweest. Ze zijn, tot ze met de Move en Roam zijn gekomen, ook altijd gefocust geweest op in-house multi-room audio. Dit zie je zelfs in de Move en Roam terug, die Bluetooth en de Accu eigenlijk als een extra feature hebben bovenop de normale multi-room audio feature set van Sonos.

"Uit" (deep-sleep) zit ook in de Roam (uit eigen ervaring), maar zoals ze in hun report aangeven, gebruikt het nog steeds 0.1W. Iets wat ik ook snap, omdat een device zonder een fysieke hard-disconnect-switch nooit echt uit staat, maar een hele lage spanning moet houden om de push op de power-button te kunnen detecteren, en daar op te handelen.
Erg fijn dat ze bezig zijn met het energiezuiniger maken van de stand-by stand. Echter "minder dan 2w" vind ik wel een vage schatting. 1.5w per speaker vind ik bijvoorbeeld nog steeds veel.

Ik had er zelf helemaal niet over nagedacht voordat ik m'n huis vol hing met Sonos. Daarna even een kleine rekensom gedaan, daar wordt je niet vrolijk van:
6.1w Beam
3.4w One SL (*5 = 17w)
3.8w sub 3
Totaal 26,9w per uur, 645w per dag, 235kwh per jaar
235kwh * €0,29 = €68,33 per jaar, om ze alleen te hebben hangen, absurd.

Ik heb uiteindelijk alle harde waren inclusief Sonos in huis aangesloten op smart plugs (0,2w) die ik kan bedienen met de app of Google assistant.

[Reactie gewijzigd door rohitpenace op 9 december 2021 01:14]

Ik gebruik al zo’n 6 jaar naar volle tevredenheid een playbar en Play 1 die op de S2 app werken. Dus ja het is prijzig en misschien lastig uit elkaar te halen maar het werkt nog wel steeds. Wat mij betreft hebben deze aankopen zich allang terugverdiend. Onlangs een One gekocht die ook weer jaren mee kan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee