Google brengt eerste Android 12L-bèta uit voor Pixel-telefoons

Google heeft de eerste Android 12L-bètaversie uitgebracht voor verschillende telefoons in de Pixel-serie. Android 12L bevat onder andere optimalisaties voor apparaten met een groot scherm, zoals foldables en tablets, maar het OS komt ook uit voor 'gewone' smartphones.

Google meldt in een Reddit-bericht dat de eerste Android 12L-bèta beschikbaar komt voor telefoons in de Pixel 3a-, 4-, 4a-, 5- en 5a-series. Een bètaversie voor de Pixel 6 en 6 Pro volgt 'binnenkort', zo meldt de techgigant. Gebruikers die zich eerder hebben aangemeld voor het Android 12-bètaprogramma en zich daarvoor niet hebben uitgeschreven, krijgen de Android 12L-bèta als een over-the-air-update. Voormalige bètatesters die Android 12L niet willen proberen, kunnen de update afwijzen en het bètaprogramma verlaten zonder hun apparaat te moeten wissen.

Google kondigde Android 12L in oktober officieel aan. Dit OS krijgt optimalisaties voor apparaten met een groot scherm, waaronder foldables en tablets. Zo wordt het notificatieoverzicht opgedeeld in twee kolommen. Google voert ook interfaceveranderingen door in het instellingenmenu, het lockscreen, en meer. Ook krijgt het besturingssysteem een taakbalk die gebruikt kan worden om gemakkelijker tussen apps te wisselen.

Ontwikkelaars kunnen Android 12L al langer uitproberen via een Android Studio-emulator. Er was ook al een bètaversie beschikbaar voor de Lenovo Tab P12 Pro-tablet. Dit is de eerste keer dat Google een Android 12L-testversie uitbrengt voor smartphones. Pixel-gebruikers kunnen echter weinig van de eerdergenoemde verbeteringen testen, aangezien daarvoor een groter scherm nodig is. Google meldt dat de eerdergenoemde interfaceveranderingen zichtbaar zijn op apparaten met een schermgrootte van meer dan '600dp'. Android 12L Beta 1 voor Pixels bevat wel bugfixes en de meest recente Android-securitypatches.

Android 12L. Afbeelding via Google

Door Daan van Monsjou

Redacteur

08-12-2021 • 19:47

31 Linkedin

Lees meer

Screenshots tonen Android 13-functies Nieuws van 24 december 2021

Reacties (31)

31
31
19
0
0
6
Wijzig sortering
Gebruikers die momenteel al een bètaversie van Android 12 geïnstalleerd hebben op een ondersteunde Pixel, krijgen de Android 12L-bèta als een over-the-air-update.
Ik ben even in de war. Android 12 is toch al beschikbaar voor de Pixel telefoons die er recht op hebben?

Ik dacht even dat de "L" in 12L voor "light" stond, maar het is in sommige gevallen een handige en nodige upgrade.
Je hebt gelijk! Het gaat om mensen die eerder een bètaversie van Android 12 hebben geïnstalleerd. My bad, ik heb dat inmiddels aangepast in de tekst :)
Is dat zo? Ik had Android 12 beta en merkte vorige maand dat ik geen updates meer kreeg van de stable line.
Ik ben moeten uitstappen uit beta om de nieuwe security patches te krijgen.

Dus misschien dat, als ik nog in de beta zat, nu 12L zou krijgen.
Hè, volgens mij zit het eigenlijk ergens in het midden inderdaad. Google schrijft dit:
If you were previously enrolled in Android 12 beta (and have not opted-out), you will automatically receive Beta 1 and any future beta updates. (...) If you are currently running a non beta version of Android 12 (SP1A.211105.*) and prefer to leave the beta program, you can do so without wiping your device by opting out and not installing today’s Beta 1 update.
Ik heb er in de tekst nu dit van gemaakt:
Gebruikers die zich eerder hebben aangemeld voor het Android 12-bètaprogramma en zich daarvoor niet hebben uitgeschreven, krijgen de Android 12L-bèta als een over-the-air-update. Voormalige bètatesters die Android 12L niet willen proberen, kunnen de update afwijzen en het bètaprogramma verlaten zonder hun apparaat te moeten wissen.
Je hebt gelijk! Het gaat om mensen die eerder een bètaversie van Android 12 hebben geïnstalleerd. My bad, ik heb dat inmiddels aangepast in de tekst :)
Ooooh hahaha, ik had niet eens door dat jij het "fout" had.
Ik was genuine in de war 8)7

Bedankt voor het aanpassen.
Van mij mag er wel een Light versie komen.
Ik ben met mijn Pixel 4a van Android 11 naar 12 gegaan en deze gebruikt nu 20% meer accu met hetzelfde gebruik.
Laten ze dat eens eerst optimaliseren voordat ze met een nieuwe versie komen.
Ik vind sowieso de release van A12 tot nu toe de slechtste sinds A5. Ik heb nog nooit zoveel problemen met applicaites, crashes en bugs in een final android versie gehad. En dan inderdaad het energieverbruik. Ook op mijn Pixel 5, die toch een flinke accu heeft en met Android 11 bij mij makkelijk 2 dagen mee ging, is nu na iets meer dan een dag leeg. Eerst dacht ik dat de slechte werking van A12 wellicht te wijten was aan de rolling update, maar ook na een volledige factory reset d.m.v. een volledig nieuwe image flash is het er helaas niet beter op geworden. Voor mij voelt A12 als een typisch gevalletje "laten we alleen werken aan een nieuwe UI en laten we de rest gaandeweg maar repareren". Ik zit er toch sterk over te twijfelen om mijn telefoon weer te downgraden naar A11 for the time being.
12L schijnt het probleem omtrent cast volume control te hebben opgelost. Deze stond in 12 uit vanwege een 'legal issue'.
Ik hoop dat ze deze fix ook voor Android 12 uitbrengen, want dat je op cast je volume niet meer kan wijzigen is bizar!
Jawel, via een omweg met de Home app.

Hoop ook dat ze de normale manier hebben gefixt.
Ja, maar het werkte gewoon vanaf lock screen als je cast aan het spelen was.

Android 12 heeft een aantal stappen flink terug gedaan :( - De lock-screen clock is ook niet mijn favoriet. Het feit dat Wi-fi aanzetten nu extra taps nodig heeft en meer.

[Reactie gewijzigd door Nimja op 9 december 2021 09:17]

Dat klopt. Nu is het niet ideaal. Maar zou alleen bij deze versie zijn.

Hopelijk fixen ze de wifi ook want moet nu meerdere malen klikken omdat wifi verder zit weggestopt omdat het is samengevoegd met lte
Dat vroeg ik me af. Geeft hoop voor "Gewoon" 12.
Ter overvloede, mensen die nu nog de beta draaien raken alle data kwijt als ze een opt-out doen om terug te gaan naar de normale "stabiele" android?
Dat is in ieder geval wel de waarschuwing van het opt-out systeem als je dat wil doen.
Dus ga eerst maar eens backuppen morgen voordat ik opt-out doe 8)7 (want 12L is niet echt nodig op een pixel 4a lijkt me)

[Reactie gewijzigd door anoniem987654 op 8 december 2021 20:27]

Ik ben vorige maand uit de bèta gestapt, dat was zonder data verlies.
Wel mooi hoe ze met Bluetooth uit toch verbonden zijn met de Pixel Buds.. :)
Volgens mij bestaat er ook een USB C variant van de Pixel Buds.
Als ik het goed begrijp is die een versie van Android 12 die 'naast' de gewone Android 12 loopt alleen dan met support voor grotere schermen. Ik snap dan alleen niet wat het nut is om dit op een Pixel device te draaien, dat is toch geen groot scherm device?
Andersom vroeg ik mij af wat een scherm 'groot' maakt. Is het de diagonaal (7-inch of meer bijvoorbeeld)? Is het de pixel-maat (alles groter dan 1920x1080 bijbvoorbeeld)?
Ik heb een horizontale taakbalk op een breed scherm nooit begrepen als designkeuze.
Je scrollt door documenten, feeds en pagina's. Dat doe je verticaal. Je wil dus zoveel mogelijk ruimte in de hoogte.

Je startpunt, shortcuts, dock of taakbalk past dus logischerwijs aan de zijkant verticaal. Dit doet Apple bijvoorbeeld met Apple Carplay. Het is ook direct dichterbij de bestuurder. Zelfs in de auto zet Google je balk nog steeds horizontaal onderaan.

Bij Windows en MacOS en Gnome en KDE etc kan je dit gelukkig makkelijk aanpassen.
Ik verbaas me wel over de screenshots in het vorige artikel over 12L. Weer een balk onderin 8)7 wellicht dichter bij je vingers. Dan snap ik het wel. Maar ik heb geen ervaring met Foldables.
Bij Windows kon je het aanpassen, sinds Windows 11 mogen we dat niet meer. Ik ben dus (o.a. daarom, maar ook vanwege het smakeloze design) terug naar Win 10 en overweeg serieus als volgende computer een Mac te kopen.
WTF!?
Ongelooflijk. Ik ben een paar jaar geleden als echte Windows fanaat cold turkey overgegaan op Ubuntu Budgie. Ouders ook (die merkten vooral dat Windows ineens simpeler was en niet meer zoveel irritante meldingen gaf. En dat updates in minuutjes klaar waren ipv uren en meerdere restarts).

Inmiddels heb ik Manjaro ontdekt: een veel betere out-of-the-box ervaring dan Ubuntu. De beste app store van misschien wel alle desktop OS'en. Zelfs voor wat je op MacOS "homebrew" noemt, kan je via de App Store installeren en automatisch up to date houden (door AUR toggle).

Echt een aanrader! Windows heeft wat mij betreft geen echte bestaansrecht meer. MS verdient z'n geld er ook niet meer mee.
MacOS is voor bepaalde professionals ideaal. Verder zul je altijd een hele hoop fans hebben die probleemloos €2600 of meer neertellen om gewoon de nieuwste MacBook te hebben, al gebruiken ze die alleen voor webshoppen en beetje administratie.
Voor mij geen Linux... De problemen die ik met Windows tegenwoordig heb betreffende inconsistente ervaring, slecht design, en teveel tools voor één opgave zijn daar ook aanwezig (voor mijn gevoel erger, maar meningen kunnen verschillen). Fijn is wel dat je daar geen OneDrive en Microsoft-Account door de strot geramd wordt.

Betreffende de prijs voor een Mac: jep, die zijn duur. Maar als alles goed werkt maakt me dat niet zoveel uit. Ik ben zeer zeker geen fan en ook geen professional maar ik wil graag een consistent, goed werkend systeem hebben. Dingen als rechts klikken op de desktop bij Win11 met een mooi nieuw menu, en dan een optie "more" waarna ik het windows-95-menu te zien krijg word ik helemaal wild van. Enige probleem is dat van mijn Steam-library veel niet werkt op Mac. Misschien is GeForce Now daar t.z.t. een oplossing voor.
"Linux" is toch veel te breed?
Het verschil tussen Ubuntu (met Gnome) en Manjaro (met Gnome) is al vrij groot.

Met Manjaro heb je juist nauwelijks een consistente ervaring, doordacht design en standaard geen overlap in tools voor hetzelfde doel.. tools zijn door KDE zelf ontwikkeld (het beste te vergelijken met Apple/MacOS).
Ik stel voor dat je vooral eens Manjaro KDE een paar weken probeert. Ik verbaas me echt hoe goed dat is. Volgens mij spiekt Apple weleens bij KDE (en andersom).

Enige reden dat ik Manjaro Gnome gebruik is dat het out of the box extra simplistisch, beperkt en eenvoudig is tov de KDE versie.

Beide zijn officiële edities.
Oh en Steam werkt met Proton prima op Linux :)

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 9 december 2021 03:54]

Met Manjaro heb je standaard geen overlap in tools voor hetzelfde doel..
Ik citeer het Manjaro-wiki:
 • "Pamac [...] is Manjato's graphical software manager."
 • "Another available options [sic!] for graphical software updates and management is Octopi. Like Pamac-manager, Octopi can install software from either the Repos or AUR."
 • "One way to manage your Flatpaks is with the application Discover from the KDE project. You can install the package discover with your favorite package manager"
 • "One way to manage your Flatpaks is with the application Gnome Software from the Gnome project"
Klik op AUR:
"When Manjaro is updated, AUR packages might stop working."

Dus twee grafische managers om software te installeren en twee repositories, waarvan bij 1 alles kapot kan gaan. En twee grafische Flatpak-managers die ik via de package managers installeren kan. Uiteraard zullen er ook minstens twee command line package managers zijn en mindestens twee command-line Flatpak managers. Dat is niet wat ik versta onder "standaard geen overlap in tools".
consistente ervaring, doordacht design
Mooi voorbeelden van complete grafische inconsistentie:
https://wiki.manjaro.org/index.php/File:Tlpui.png
https://wiki.manjaro.org/index.php/File:Msm.jpg
https://wiki.manjaro.org/index.php/File:Locale_setting.png
Deze gruwelijke voorbeelden zie ik na een paar keer klikken op het Wiki, ik heb echt niet lang gezocht of zo. Maar het ziet voor mij verschrikkelijk inconsistent uit, en nog erger dan Windows 11.
Oh en Steam werkt met Proton prima op Linux
Proton zegt zelf dat van de top 1000 spellen 75% "gold+" is, dus 25% doet het niet of erg slecht. En aangezien Gold minder dan Platinum is, zullen daar óók nog problemen mee zijn. Van de Top10 is zelfs 50% "borked".

Gekeken naar mijn lievelingsspellen:
* Alien Isolation is native, cool!
* Serious Sam 4 is "gold". Volgens de berichten crashed het soms, je moet wat instellingen aanpassen, extra command line opties zijn nodig, er zijn een paar grafische problemen. Één commentaar is "I tried all tweaks recommended here, all of them lead to my game crashing, runs only of I use the integrated card but extremely poorly".

Prima werken is voor mij iets anders. Ik weet dan veel Linux-gebruikers daar optimistischer in zijn ("ja maar dat ligt aan nVidia", "ja maar dat ligt aan de stomme DRM", "het werkt prima als je maar eerst XYZ doet", etc.) maar ik wil geen geklooi. Als het voor jou goed werkt, graag, ga je gang, maar ik heb er geen zin in. En dat is niet sarcastisch bedoeld ofzo, ieder moet gebruiken wat voor hem werkt, en ik ga niemand vertellen wat ze moeten doen.

Maar ik denk dat je kunt zien welke dingen mij storen en waarom ik liever teveel geld aan Apple geef. Trouwens kan ik een soortgelijke rant tegen Windows houden... Tot nu toe is het enige echt goede aan Windows dat ik 0 problemen met Steam heb. De gebruikerservaring verder wordt steeds slechter.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 9 december 2021 09:09]

De wiki is niet alleszeggend, het stuk over AUR klopt niet meer. Is enkele weken geleden op forum bevestigd en dit is op een aantal plekken in de wiki reeds aangepast.
Er is maar 1 grafische package manager geïnstalleerd. Die regelt alles. Ook de zaken die je zelf kiest. Dus als jij aanvullend toegang wil tot AUR packages, zet je dat met een vinkje aan. Dan hoef je vrijwel nooit meer een app te downloaden van een website.
Dat je ook andere type packages aan kan zetten is ook weer een keuze.

Je kan ook 4 MS Office alternatieven installeren, maar er is maar 1 geleverd. Geldt natuurlijk voor elk OS.
Dus als je besluit dat je overlap wil en Flatpak ondersteuning in die ene package manager zelf aanzet, zorg je inderdaad voor deels overlap. Maar standaard wordt alsnog vanuit de officiële repo geïnstalleerd. Ondanks de overlap. Je moet dus én zelf die "overlap" aanzetten (in 1 en dezelfde UI) én vervolgens per installatie bewust kiezen dat je wil afwijken.
Dat je daarnaast andere managers kan gebruiken, is weer een keuze. Niet standaard. Zie het Office voorbeeld.

Dat je vrijwel alles ook via CLI kan, is inherent aan Linux.

Je voorbeelden gaan ook mank: er is 1 settings manager, maar het gros van de gebruikers zal deze screenshots nieteens herkennen, want je gebruikt het niet. Het is voor de power user die toch nog geen CLI wil of misschien een andere desktop omgeving installeert. Maar de normale gebruiker zal nieteens weten dat dit bestaat.
De screenshots daarna tonen de subonderdelen daarvan, dus geen overlap.

Je mening op screenshots baseren, zeker voor een distributie die continue dankzij curated rolling updates wordt bijgehouden (dus geen major updates die ineens de boel omgooien en waarbij compatibiliteit wordt aangetast), is niet heel logisch. Alleen elf uitproberen geeft je idee.

Dat kan makkelijk met een USB stickje zonder iets te installeren :)

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 9 december 2021 13:48]

De screenshots laten geen overlap zien, maar een inconsistente stijl, al in erg simpele basis-instellungen. Ik had ook een kort Youtube-Video gekeken, daar zag ik meteen 1 keer vinkjes om wat aan/uit te zetten, en 1 keer schuifjes. In 2 menu's die getoond werden meteen 2 onpassende stijlen. Niet iedereen vindt zoiets storend, en jou maakt dat blijkbaar niets uit. Maar mij stoort het wel.
Dezelfde dingen vallen me bij andere distributies ook meteen op, daarom sprak ik over algemeen "Linux" want ik zie het overal.

Laten we het zo zien: jij hebt het geluk dat zoiets je niet opvalt of stoort, dat verhindert dat je onder Linux of Win11 lijdt en bespaart je veel geld :)
Mijn punt is juist dat al die dingen die jij ziet totaal niet gebruikt worden. Als je Gnome kiest, zit je in 1 stijl. Die van Gnome. Bij KDE zit je in de KDE stijl. Je hele punt is dus zeker waar op basis van je bronnen. Maar als je het zelf eens gaat proberen..
Ik heb nog eens een "first 10 things you must do" video gekeken en zie de volgende lelijke dingen:

* "worldwide" en "Refresh mirrors list" scheef onder elkaar
* Lege ruimte boven "worldwide"
* disk manager in light theme, dolphin in dark theme

Het is allemaal geen ramp, maar ook niet geweldig. Ik moet me wel op 1 zaak corrigeren: Schuif en knopje om dingen aan/uit te zetten lijkt wél consistent gebruikt te worden, met een schuif als het verdere opties toegankelijk maakt en anders een knopje. Dat vind ik mooi.

Maar Linux heeft verder geen nut voor me zolang niet Steam het probleemloos doet.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 10 december 2021 10:20]

Het is bizar dat je jezelf maar blijft focussen op YouTube en andere bronnen. Je beseft dat die filmpjes een jaar oud zijn?

Gnome heeft meerdere heel ingrijpende updates gehad. Manjaro heeft elke 2 weken updates.

Deze discussie is echt totale tijdverspilling zolang we het niet over hetzelfde hebben: maak een USB stick en bekijk het zelf.

Die hele 10 things to do first is trouwens onzin. Geen idee wie waarom vind dat dat moet.
Heb zelf sinds kort een Nokia T20 tablet en merk dat Android toch nog steeds voor smartphones gemaakt is.
Hopelijk zal de L variant ervoor zorgen dat Android op tablets draait zoals iPadOS dat voor de iPad is (heb die ook in huis).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee