Google zou tablets weer serieus nemen en dat is niet voor het eerst

Google heeft naar verluidt een tabletdivisie opgericht onder leiding van een oprichter van Android en lijkt zich weer serieus op de tabletmarkt te willen storten. Waar hebben we dat toch eerder gehoord? Een kleine geschiedenis van grote apparaten met Android.

De aanwijzingen dat Google zich weer serieus wil bezighouden met de tabletmarkt, stapelen zich op. Er is weer een aparte versie van Android voor apparaten met grote schermen: Android 12L. Het is voor het eerst sinds Android 3.0 Honeycomb dat er een aparte versie is voor tablets, ook al is 12L ook voor vouwbare smartphones bedoeld.

De andere aanwijzingen zijn elders op internet te vinden, zoals op LinkedIn. Rich Miner, die ooit samen met Andy Rubin Android oprichtte en zo bij Google kwam, is sinds maart vorig jaar technisch directeur van een divisie die 'Android Tablets' heet, volgens zijn profiel. Google heeft nu geen tablets in productie. In vacatureteksten laat Google intussen ook weten dat het veel toekomst ziet in tablets. "Wij geloven dat de toekomst van computers verschuift naar krachtigere en capabele tablets." Hoe die toekomst eruitziet wat producten betreft, is nog niet duidelijk. Het zou bij lange na niet Googles eerste poging zijn om tablets serieus te nemen, maar het is jaren geleden dat het bedrijf eigen Android-tablets uitbracht.

Een voorzichtig begin

Tablets bestaan al heel lang. In de eerste jaren van hun bestaan waren het geen grotere versies van telefoons, maar kleinere versies van desktops. De markt voor tablets in die vorm is nooit echt van de grond gekomen. De eerste keer dat Tweakers schreef over een tablet, ging het over de Web Pad van Diamond Multimedia. Dat is in januari 2000, inmiddels dus 22 jaar geleden.

Diamond Multimedia Web Pad, 2000. Bron: MaximumPC

Microsoft kwam in datzelfde jaar met het concept Tablet PC, de introductie volgde enkele jaren later. Tijdens een diner met toenmalig Apple-directeur Steve Jobs, Microsoft-oprichter Bill Gates en een niet nader genoemde medewerker van Microsoft rond 2002, praatte die medewerker uitvoerig over het toen nog grotendeels geheime project, schreef Walter Isaacsson in zijn Steve Jobs-biografie uit 2011. Het noopte Jobs om de volgende werkdag een plan te maken voor een tablet met OS X. Dat project leidde in eerste instantie tot de iPhone in 2007 en in 2010 tot de iPad.

De iPad brak de toen al jaren oude markt voor tablets open. Het apparaat liet zien dat het potentie had als smartphone in grote vorm, in plaats van als pc in kleine vorm. Geen wonder dus dat Google brood zag in tablets. Het had met Android immers een aanstormend mobiel besturingssysteem dat in die jaren steeds meer gebruikers aan zich wist te binden. En dus ging Google aan de slag met een aparte versie voor Android, speciaal voor tablets: Android 3.0 Honeycomb. Android-oprichter Andy Rubin liet het zien op een Motorola-tablet in 2010. De bedoeling was dat alle grote smartphonemakers ook Android-tablets gingen maken.

Dat gebeurde ook; Samsung omarmde de tablets direct en kwam vanaf 2010 met zijn Galaxy Tab-lijn. De Zuid-Koreaanse fabrikant wachtte niet eens op Honeycomb en bracht zijn eerste Tab eind 2010 uit met Android 2.3. Dat het een grote smartphone was, bleek ook uit het feit dat je ermee kon bellen.

Samsung-schermen Galaxy Tab P1000 Galaxy Note 20 Ultra Galaxy S
Jaar 2010 2020 2010
Schermdiagonaal 7,0" 6,9" 4,0"
Schermhoogte 15,34cm 15,88cm 8,71cm
Schermbreedte 8,99cm 7,41cm 5,23cm
Oppervlakte 137cm² 117cm² 46cm²
Resolutie 1024x600 pixels 3088x1440 pixels 800x480 pixels

Met een 7"-scherm zou je denken dat smartphones nu bijna even groot zijn als tablets toen, dus om dat te vergelijken, hebben we de schermformaten op een rijtje gezet. Het scherm van de eerste Galaxy Tab is vooral een stuk breder dan huidige grote smartphoneschermen. Dat komt natuurlijk door de schermverhouding. De Tab is 15,35:9, tegenover 19,3:9 van de Note 20 Ultra.

Behalve Samsung gingen ook andere fabrikanten aan de slag met tablets. Het toen nog grote HTC kwam met de Flyer, een 7"-tablet met stylus. Motorola bracht een aantal tablets uit, net als andere fabrikanten. Het was een goudkoorts van Android-tablets in die jaren, maar er bleek al snel een probleem; de markt voor tablets bleek lang niet zo groot te worden als de fabrikanten hadden gehoopt.

Dat wil zeggen, in de eerste jaren was de groei onstuimig, maar dat is logisch als de verkopen laag zijn. Al snel nam de groei ernstig af. Dat had een aantal oorzaken. Ten eerste had Apple met de iPad een groot deel van de markt in handen, wat minder ruimte liet voor Android-tablets. Die laatste kregen bovendien een slechte naam door gebrek aan apps; Android-apps pasten zich niet of nauwelijks aan op het grotere scherm, iets wat ontwikkelaars voor iPads wel regelden. Maar ook de iPad had geen eeuwige groeiruimte en toen na enkele jaren veel huishoudens een tablet hadden liggen, ging de rek er al snel uit. Veel mensen bleken bovendien niet bereid om elk jaar of elke twee jaar een nieuwe tablet te kopen, iets wat bij smartphones toen wel gangbaar was. Het gevolg? Na de piek in 2014 namen de verkopen van tablets af.

Google-tablets

Terug naar Google, want in die eerste onstuimige jaren na de komst van de iPad liet Google zich niet onbetuigd. De speciale Android-versie voor tablets ging weg en in plaats daarvan werd de tabletinterface bij de reguliere versie van Android inbegrepen. Met een groter scherm kreeg je dus een iets andere interface, maar verder had Android dezelfde functionaliteit op een groter scherm. Dat begon bij Android 4.0 Ice Cream Sandwich en bleef zo tot Android 12.

Het bleef niet bij software. Google was inmiddels in samenwerking met fabrikanten telefoons gaan maken in de Nexus-serie. Dat begon met de Nexus One samen met HTC in 2010 en de Nexus S met Samsung in 2011.

Nexus 7 (2013)

In 2012 kwamen daar tablets bij. De eerste was de Nexus 7 samen met ASUS, maar daarna volgden nog de Nexus 10 met Samsung en de Nexus 9 met HTC. Bij smartphones verwezen de cijfers naar de generatie; de Nexus 5 was de vijfde Nexus-telefoon bijvoorbeeld. Bij tablets ging het om de schermdiagonaal; de Nexus 7-tablets hebben een 7"-scherm, de Nexus 10 een 10,1"-scherm en de Nexus 9 een 8,9"-paneel. Er zijn ook nog enkele tablets in de Pixel-lijn.

Google-tablets Nexus 7 Nexus 10 Nexus 7 (2e gen) Nexus 9 Pixel C Pixel Slate
Release Jul 2012 Nov 2012 Jul 2013 Dec 2014 Dec 2015 Okt 2018
OS bij release Android 4.1 Android 4.2 Android 4.3 Android 5.0 Android 6.0 Chrome OS
Fabrikant ASUS Samsung ASUS HTC Google Google
Scherm 7,0" 10,1" 7,0" 8,9" 10,2" 12,3"
Soc Nvidia Tegra 3 Exynos 5250 Qualcomm S4 Pro Nvidia Tegra K1 Nvidia Tegra X1 Intel Kaby Lake
Prijs bij release 249 euro 399 euro 269 euro 389 euro 499 euro 699 dollar
Google Nexus 10

De tablets tonen de richting waarin Google dacht. Eerst verschenen er drie in een jaar: de Nexus 7, Nexus 10 en Nexus 7 van de tweede generatie. Die waren relatief goedkoop, net als de Nexus-smartphones in die tijd. De bedoeling was duidelijk om marktaandeel te pakken tijdens deze goudkoortsperiode van tablets. Nieuwe tablets werden daarna snel duurdere modellen. Dat had alles te maken met de markt. De markt voor goedkope tablets werd volwassener. Amazon had met zijn Fire-tablets in de VS een deel van die markt voor goedkope tablets te pakken en Samsung deed hetzelfde met Galaxy Tab A-tablets in de rest van de wereld. Nu duidelijk werd wat te verwachten was van een goedkope tablet, kwam er ruimte voor duurdere. Waar de eerste Nexus 7 uitkwam voor 250 euro, kostte de Pixel C een paar jaar later al 500 euro of meer en dan kon je daar nog een toetsenbord bij kopen.

Apple dacht inmiddels in dezelfde richting. Nadat het eerst had geprobeerd om tablets goedkoper aan te bieden met de iPad mini, kwam het daarop terug en verkocht het vanaf 2015 juist een duurdere tablet in de vorm van de iPad Pro.

Google probeerde het nog op een andere manier. Het wisselde Android in voor Chrome OS, dat beter is toegerust op grotere schermen. De Pixel Slate kwam uit met een optioneel toetsenbord, een optionele pen en een Intel-processor. De goedkoopste versie kostte 700 dollar, maar de duurste kwam boven de 1500 dollar uit. De serie stopte met de Slate en sindsdien kwamen er geen nieuwe Google-tablets meer uit.

Pixel C-tablet

En nu?

De tabletmarkt is na een jarenlange neergang weer aan het groeien. Het dieptepunt lag in 2019 met 144 miljoen geleverde tablets wereldwijd en dat aantal zit inmiddels weer in de lift. De precieze cijfers over 2021 zijn nog niet bekend, maar het zal uitkomen rond 170 miljoen exemplaren. Dat is stevig minder dan de piek van 230 miljoen in 2014, maar het is nog steeds groei.

Bovendien is de markt nu veranderd. Waar de nadruk in 2014 lag op goedkope tablets, is het nu vooral de high-end markt die de aandacht trekt. Apple vraagt zonder blikken of blozen 1000 euro of meer voor een iPad Pro en binnenkort komt ook Samsung weer met een high-end tablet in de vorm van de Galaxy Tab S8 Ultra. Android 12L lijkt ook op die markt gericht. De tablets met Android 12L zijn er nog niet, maar het OS is óók bedoeld voor vouwbare smartphones en dan natuurlijk vooral de modellen die zich laten uitvouwen tot tabletformaat, zoals de Samsung Galaxy Z Fold3, OPPO Find N en Xiaomi Mix Fold. Die draaien dat besturingssysteem momenteel nog niet.

Wat Google zelf precies van plan is, is onderdeel van speculatie. Er gaan al maanden geruchten over een Pixel Fold, een apparaat dat wat formaat betreft ongeveer overeen zou komen met de OPPO Find N. En er komen dus wellicht nieuwe Android-tablets van Google. Daarover is vooralsnog niets uitgelekt. Dat valt op, omdat over alle Google-hardware vroegtijdig informatie naar buiten komt. Dat lijkt erop te wijzen dat een introductie nog niet dichtbij is.

De markt voor tablets is nu een stuk volwassener dan tien jaar geleden. Apps zijn bovendien schaalbaarder geworden en met Chrome OS heeft Google ervaring met het draaien van Android-apps op grotere schermen. De vraag is wat Google zal proberen te bieden op de tabletmarkt. Chrome OS is voor goedkope laptops op bijvoorbeeld scholen, Pixel-telefoons onderscheiden zich met snelle updates en upgrades, en met de camera's, maar wat is er op het gebied van tablets toe te voegen? Het ligt voor de hand dat Google het gooit op lange ondersteuning. De Pixel 6-telefoons met de eigen Tensor-soc moeten vijf jaar beveiligingsupdates krijgen en voor tablets, die vaak langer meegaan dan telefoons, zou een langere ondersteuningsperiode een verschil kunnen maken. Het is een manier om meer uit de eigen soc-ontwikkeling te halen zonder meer Pixel-telefoons te maken.

Als Google het weer gaat proberen op de tabletmarkt, is dat dus zeker niet de eerste keer. Na de ervaringen met Android 3.0 Honeycomb, de kleine en goedkope Nexus 7-tablets, de duurdere Nexus 9 en Pixel C, en de op Chrome OS draaiende Pixel Slate heeft Google in elk geval een voldoende aantal keren gezien hoe het tablets níet tot een doorslaand succes maakt. De vraag is of de zoekgigant het deze keer wél kan.

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Ben je abonnee? Log dan in.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-02-2022 • 06:00

47 Linkedin

Reacties (47)

47
47
20
4
0
26
Wijzig sortering
Eén van de grootste nadelen op Android blijft dat apps geen tablet interface aanbieden.

Apple heeft sinds iOS 3.2 al de UISplitViewController. Waar ook nog eens het grootste gedeelte van de populaire apps gebruik van maken.

Android heeft tot op de dag van vandaag geen master-detail view. Je kunt het zelf wel bouwen natuurlijk. Maar dit zie je erg weinig. En veel apps laten ook niet meer kolommen zien bijvoorbeeld.

Waar Android wel een voordeel heeft is dat veel apps al responsive gebouwd zijn. Doordat er zoveel verschillende schermformaten zijn moet je dit wel doen. Android heeft daardoor ook veel vaker landscape mode support.

Dat is overigens sinds vorig jaar verplicht voor overheidsapps (Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid). En over drie jaar ook voor veel commerciële apps (European Accessibility Act).

Juist door deze toegankelijkheidswetgeving verwacht ik dat apps steeds beter zullen werken op tablets!
Android heeft tot op de dag van vandaag geen master-detail view.
https://www.imgdumper.nl/...022-02-01_at_13.53.19.png
Je kunt het zelf wel bouwen natuurlijk.
De Primary/Detail Flow maakt gebruik van NavController en Fragments. Dat is op zich prima, maar niet zo makkelijk als het op iOS gemaakt is (12 jaar geleden!). Sinds de komst van NavController kan je de boel wat betere managen. Maar daarvoor was het toch aardig complex om de states van fragments zelf te managen.
Zelf zou ik ook graag meer tablets willen zien met eink scherm. Of ereaders met Android, net hoe je het wil zien. Dat is een markt die nagenoeg volledig in handen is van China. Ik heb zelf ook een Chinees apparaat, een Onyx Boox. Dan heb je nog wat meer merken, die ook Chinees zijn. Alleen het Duitse Tolino heeft bij uitzondering een enkel model, maar daar houdt het dan ook op.
Voor open standaarden en lange support is Pocketbook ook een goede. Geen Android weliswaar, maar met Zwitserse basis een stuk beter dan de .cn apparaten.
En, je kan er KOReader op installeren :Y)
Tja, dat is alleen net het ding. Het is niet feature-compleet in mijn optiek. Ik ben zelf bijvoorbeeld erg gecharmeerd door het Amazon ecosysteem. Toegegeven, het is een kutbedrijf, maar ze hebben wel dingen als Whispersync. Ik ken geen andere dienst die audioboeken en eboeken synchroniseert (al zou ik zeer graag een open standaard hiervoor zien). Maar dat kan alleen op een device die dat ecosysteem ondersteunt. De Kindles vallen daar uiteraard onder, maar ook alles dat Android draait. Wellicht kan PocketBook het via de web browser, maar dat is het dan ook wel naar mijn weten.
Maar wat is het bezwaar tegen een Kindle als je het Amazon-ecosysteem juist zo fijn vindt? Op een Kindle kan je ook industry-standard .epubs laden m.b.v. Calibre, dus hij kan alles aan wat een ander merk e-reader ook aankan (zij het met een kleine omweg).
Kindles zijn heel beperkt. Boeken lenen via de Nederlandse bibliotheken kan bijvoorbeeld niet. Ik wilde ook eens kijken naar manga, maar de serie die ik wil lezen is heel raar uitgelijnd op Amazon en is echt niet prettig. En dan pak ik liever een app die op comics/manga gericht is dan dat ik het alsnog op een Kindle forceer via Calibre. En je hebt alleen modellen met een klein scherm, al heeft dat niets met Android te maken.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 2 februari 2022 01:32]

Ik denk dat de vraag naar e-ink tablets te klein is ivm de zeer slechte refreshrate en de limitaties op het gebied van kleur. Daardoor kan je hem toch al niet als 'normale' tablet gebruiken en eigenlijk alleen als document reader, en in dat geval heb je eigenlijk geen Android nodig, dus dan kan je even goed bij het aanbod van Amazon Kindle en Kobo terecht.
Ik heb met mijn vorige iPad (Air2 uit 2014) 7 jaar gedaan- dagelijks gebruik óók nog.
Kreeg nog gewoon updates naar iPad OS 15 én kreeg er nog €84 voor terug van Apple.

Google zal sowieso wat aan het update beleid moeten doen en moeten zorgen dat die tablets wat langer mee gaan. Maar Android fabrikanten proberen zich onderling af te troeven met betere specs, dus daar ga je al na een jaar of twee de boot in. Mensen willen niet achter lopen qua specs :)
- edit- en wellicht dat ze wat aan bloatware gaan doen waar niemand op zit te wachten :)

[Reactie gewijzigd door Javaantje_75 op 1 februari 2022 09:36]

ik heb een ipad mini gekocht omdat ik als android fan geen keuze heb in het android kamp. (alleen budget tablets rond de 8 inch)
hopelijk komt er weer een goede 8 inch Android tablet uit.
Zit er ook echt op te wachten.

Heb op dit moment (noodgedwongen) m'n zinnen gezet op de Samsung S8, maar zit eigenlijk helemaal niet te wachten op alle ongevraagde bloatware.

Een Pixel tablet zou m'n eerste keuze zijn (heb nu ook een Pixel telefoon). Lekker basic zonder allerhande ongewenste toeters en bellen.
Dex kan anders potentieel wel echt wat toevoegen. Ik laat mijn laptop inmiddels thuis en als ik wil computeren doe ik dat onderweg, maar ook op kantoor in Dex. Draai ik Linux in, neem alleen m'n telefoon mee en hang die op kantoor aan het docking station. Vind het echt een luxe dat ik geen laptop hoef mee te nemen.
Ik zou ook zo graag mijn iPad mini 5 inruilen voor een gelijkwaardige Android tablet uit een Pixel serie. Hopen dat ze er eentje gaan bouwen.
Ik zou ook zo graag mijn iPad mini 5 inruilen voor een gelijkwaardige Android tablet uit een Pixel serie. Hopen dat ze er eentje gaan bouwen.
Dan zullen ze zaken als ondersteuning, bloatware aan moeten pakken. Zolang dat er niet is, is er mi sowieso geen “gelijkwaardige Android”
Vandaar de toevoeging "uit een Pixel" serie. Je kunt nu ook al Samsung tablets kopen, maar daar zit ik vanwege custom internface en support met updates niet op te wachten.
Idem hier. Apple heeft een monopolie die ze niet zelf gecreëerd hebben. (noem je het dan nog een monopolie??).

Het is me enigste Apple apparaat, werkt zeer goed, maar ik had liever uitgebreid in het Android eco-systeem.
Helemaal mee eens, en ben ook geen ipad fan. Ik gebruik nog steeds de huawei media pad M5 7", erg fijne tablet. Enige upgrade is de 64GB versie die wel op aliexpress te krijgen is. Hopelijk komt er een nieuwe 7" tablet met misschien een hogere resolutie, snellere soc, oled scherm en mogelijkheid om geheugenkaartjes te gebruiken. Ik moet regelmatig de tablet opschonen met 32GB waarvan 10GB+ door android wordt gebruikt.
Waarom geen foldable? Dan heb je je 8 inch tablet altijd op zak.
Ik heb nog steeds mijn Pixel-C. Gebruik 'm niet dagelijks meer maar ik blijf het een geweldig apparaat vinden, zeker qua bouw.
En dat is de reden waarom ze niet zo populair zijn voor fabrikanten. Ze gaan te lang mee en kunnen enkel verdienen aan de verkoop van de hardware.

Apple verdient geld aan de verkoop van de hardware en aan de verkoop van de software. Als Google ook een percentage zou doorschuiven naar de fabrikanten, dan zullen die wat meer gemotiveerd zijn om tablets uit te brengen of smartphones met langere support.
Ik gebruik mijn Nexus 7 nog steeds (alleen als reader). Hij wordt wel wat traag, zelfs voor alleen Tweakers en nieuwssites, maar wat een geweldig ding was dat in zijn tijd. Enorm goede prijs-kwaliteitverhouding, inderdaad omdat het toen specs voor marktaandeel was.
Gebruik nu ook alweer jaren een Huawei M3 (8inch) en hoop t.z.t. een goede 8 inch opvolger te vinden. Voor mij het ideale tablet formaat.
waren destijds enkele dagen uitverkocht, ik had de mijn geruild voor een xbox 360 pro met een gitaar, skatgeboard bij enz.
ding was enorm populair bij release :)
Goede concurrentie op de tablet markt is welkom, zou ik zeggen ( als user met android telefoon als daily driver, zakelijke iPhone die amper gebruikt wordt (want 12 mini), en iPad pro die ik stuk gebruik).

Maar dan zou ik wel willen dat android apps gewoon echt goed scalen op een tablet. Op dit moment voelt het vergeleken met iPad OS een beetje net niet. Maar daar zie ik graag verandering in komen.
Leuk artikel om te lezen, vooral het stukje van voor de iPad. De geschiedenis na de iPad is toch wat bekender.
Er is weer een aparte versie van Android voor apparaten met grote schermen: Android 12L. Het is voor het eerst sinds Android 3.0 Honeycomb dat er een aparte versie is voor tablets, ook al is 12L ook voor vouwbare smartphones bedoeld.
Hier ben ik het niet mee eens. Android 3.0 was echt alleen te installeren op tablets, telefoons bleven hangen op Android 2.3. 12L is gewoon al te installeren op mijn pixel 4a, alleen doe ik dat niet want er zitten geen verbeteringen in voor telefoons. 12L is dus meer als Android 4, een OS wat draait op telefoons en tablets, maar zich verschillend gedraagt op beide.
duim ook dat er een goede, snelle, betaalbare android tablet komt. De normale ipad is geweldig, goede prijs, snel, jaren updates maar ipadOS is net wat te beperkt. Zou toch af en toe wat willen downloaden bijvoorbeeld. Dat werkt op android gewoon. Benieuwd waarmee ze komen!
Op iPadOS kun je gewoon zaken downloaden. Bestanden komen dan in de (verrassing...) Downloads map terecht.
bedoel via een torrentje of usenet. Dat kan (verrassing...) niet op iPadOS.
Yep en je kan ook nog kiezen of ze direct in de bekende cloud aanbieders storage gezet moeten worden.
Hier in huis gebruiken we al jaren 10" tablets. Gewoon als extra scherm bij de tv of zo iets. Ook voor spelletjes of voor recepten in de keuken.

Daarnaast hebben alle gezinsleden al een goede smartphone maar die dan in de regel met een klein scherm. Zelf vind ik dat ze makkelijk in mijn broekzak moet passen. Mijn dochter wil ze graag met 1 hand kunnen bedienen dus niet te breed.

Sinds een paar jaar gebruiken we in huis allemaal een eigen laptop met een lekker groot werk scherm van 14" of groter en vaak met een extra scherm er aan gekoppeld.

Sinds vorig jaar gebruiken we ook een slank en klein (11") Chromebook. En ik moet zeggen dat die een redelijke vervanger is voor een tablet, zeker omdat ze dubbelgevouwen ook als tablet dienst kan doen.

Bij ons is het gewoon ontstaan omdat we nieuwsgierig zijn naar hoe het werkt en of het ons past. Met mijn ervaring denk ik dat velen zullen kiezen tussen een ChromeBook en een Tablet. Mede gebaseerd of ze daar wel of geen laptop bij hebben.

Wel denk ik dat als/zodra straks de android applicaties ook op msWindows laptops gaan werken, dat die net als bij Chromebooks de tablet-versie van de androis apps gaan draaien. Dat zal de keuze voor de eindgebruiker alleen maar lastiger maken: In de aanschaf kan er meer, in het gebruik zal de helft van de apparatuur niet nodig zijn. Welke helft is aan de gebruiker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee