Gerucht: Apple werkt aan prototype laptop met vouwbaar scherm van 20"

Apple werkt mogelijk aan een prototype van een laptop met een vouwbaar scherm. Dat product zou over drie of vier jaar moeten uitkomen en geen vast toetsenbord en trackpad hebben. De informatie komt uit meerdere betrouwbare bronnen.

Volgens Bloomberg-auteur Mark Gurman is Apple al een paar jaar bezig met de ontwikkeling van het apparaat, dat geldt als een hybride van een MacBook en een iPad. Het vouwbare scherm zou aan de bovenkant moeten dienen als regulier scherm, terwijl aan de onderkant gebruikers op een virtueel toetsenbord kunnen typen. Daarmee zou het apparaat geen fysiek toetsenbord en trackpad krijgen.

Analistenbureau Display Supply Chain, die in het verleden vaak heeft laten zien over juiste informatie te beschikken over onaangekondigde producten, vermeldt ook de komst van een laptop met vouwbaar scherm van Apple. De release zou binnen vijf jaar moeten plaatsvinden. Het zou gaan om een vouwbaar scherm met een diagonaal van meer dan 20" en een resolutie van mogelijk meer dan 4K.

Een dergelijk apparaat maakt het mogelijk om als 'laptop' te gebruiken via een virtueel toetsenbord, terwijl gebruikers het apparaat ook een kwartslag kunnen draaien en het als monitor kunnen gebruiken in combinatie met een extern toetsenbord. Apple maakt al jaren gebruik van gevouwen schermen, onder meer in iPhones, maar gebruikte tot nu toe geen schermen die gebruikers zelf kunnen vouwen.

Terugkijken: preview van vouwbare pc's van CES 2020

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-02-2022 • 07:43

62 Linkedin

Reacties (62)

62
60
33
0
0
22
Wijzig sortering
Het is dus een scherm met ingebouwde projectie van een toetsenbord. NIET een laptop.
En hoe bedoelt Tweakers hier een gevouwen scherm bij een iphone? 8)7


Zo, ik was nog niet wakker :P Kort samengevat is dit dus een tablet?
Ik dacht te lezen dat het een toetsenbord-projectie was.
Ook geleerd dat de schermen van Iphones aan de onderkant omgevouwen zijn, cool!

[Reactie gewijzigd door Firecrash op 28 februari 2022 08:23]

Het is dus een scherm met ingebouwde projectie van een toetsenbord. NIET een laptop.
Of een grote tablet. Het is maar net hoe je het noemt natuurlijk :)
En hoe bedoelt Tweakers hier een gevouwen scherm bij een iphone?
Alle iPhones met oledschermen hebben gevouwen schermen. Apple gebruikt dat alleen om de rand aan de onderkant te beperken door hem daar dubbel te vouwen. Veel andere telefoons gebruiken dat om de zijkanten te vouwen. In principe is het hele scherm vanuit de fabriek vouwbaar natuurlijk, maar je kunt kiezen voor een geheel plat scherm :)
Ik vind deze niet zo moeilijk hoor. Het is een tablet. Een computer met alleen maar scherm en geen toetsenbord is een tablet.
Surface zonder toetsenbord? Tablet. Met toetsenbord? 2-in-1 of convertible wat je wilt. Maar hij begint als tablet.
iPad Pro? Tablet...
Dat mag zo zijn, maar de iPad Pro met keyboard case is nog steeds een Tablet, geen 2-in-1. Het OS wat er op draait bepaalt dus ook mede de functie.
Dus een Tablet met Windows 10/11 erop is een Laptop?
Met een fysiek toetsenbord erbij wel ja.
Windows 10/11 is een desktop os. IPadOS is een tablet os.
Sind win8 is windows ook geschikt voor touchscreen devices dus ook tablet os.
Het probleem met x86 tablet is dat er heel veel legacy software is dat niet met touchscreen ontwikkeld is.
Voor productief zwaar type use case is tablet minder geschikt en is robuste toetsen board belangrijk. Dan ga je voor laptop met nadruk op goede toetsenboard.
Voor sporadisch typen voldoet tablet Screen UI tobo.
Wat denk je? Dit apparaatje krijgt iOS natuurlijk, geen MacOS. Al is moeilijk te voorspellen hoe dat er over een paar jaar uitziet.
Developers maar ook de sdk zijn gericht om makkelijk crossplatform te ontwikkelen voor ios ipados mac os. Het wordt ook meer gepushed on ios/ipados apps macos geschikt te maken.
Dus als je app koopt op store voor je ipad je het ook op macos kan gebruiken

De kans om rebound van goedkeuring traject te mijden zal goede macos ui implementatie goed helpen voor ipad /ios app.
De definitie van een apparaat/hybride is altijd erg lastig en was ‘vroeger’ vooral op basis van de rekenkracht nog wel te bepalen. Zoals op de video een windows laptop is te zien zonder fysiek toetsenbord maar (naar weten/gokken) nog wel x86 heeft met windows, iets wat een tablet zelden heeft gehad

Maar met bijv de M1 van apple en de overstap naar ARM met macOS word de grens steeds vager.

Een tablet die je uitvouwt naar een laptop kan dus ook een laptop zijn die je dichtvouwt tablet functies krijgt.

Uiteindelijk zal dit een ‘nieuwe’ naam kunnen krijgen die deze conflicten oplost, maar volgens mij is die er nog niet
PPC was een soort ARM CPU

En Apple is al vanaf 2010 bezig met ARM.

Apple was ruim een jaar eerder met hun 64 bits ARM implementatie dan ARM zelf.
PPC was een soort ARM CPU
Een betere vergelijking zou zijn dat zowel PowerPC als ARM, RISC-architecturen zijn.

Als we het historisch bekijken.
Apple wilde van de CISC-architectuur van Motorola af en ging toen met IBM in zee om een soort 'fork' van de POWER-architectuur van IBM te ontwerpen, die meer geënt was op desktop-gebruik. (De POWER-archtectuur wordt nog altijd doorontwikkeld door IBM voor haar servers, met de POWER10 als laatste iteratie (september 2021 uit m'n hoofd))
PPC was moeilijk draagbaar te krijgen, en IDD het had een soort RISC instructie set.

IBM is inderdaad daarmee doorgegaan.
Moderne x86 was sinds 32bit al “Risc” met CISC decoder frontend.
X86 oprand zijn CISC die na decoder microops “RISC”
PowerPC is IBM ding en IBM markt was ook apple en server dus big cores.
ARM is oorsprong meer embedded ultra mobile. Gericht op andere use case.
Arm cores zijn 1 tot 6 stages
Intel/AMD 12 tot 20 stages
Stages laten een compexity en ook hoge klok range zien zo is 20stage buldozer en netburst is ook hooge stages architectuur. Ook hoge cost bij mis branch prediction en cache misses. Naast out of order om dat gedeeltelijk op te vangen zo ook SMT ( HT ) wat de cores big/fat maken en ook nog de extenties

[Reactie gewijzigd door SG op 1 maart 2022 07:14]

En hoe bedoelt Tweakers hier een gevouwen scherm bij een iphone? 8)7
Dat gaat over de onderste rand van het scherm waarschijnlijk, dat werd als Apple uitgelegd als “omgebogen display”

[Reactie gewijzigd door Donstil op 28 februari 2022 08:00]

ik dacht ook toetsenbord vouwen en scherm vouwen als een baksteen formaat en makkelijk mee te nemen :) maar kop en artikel is niet een duidelijke match

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 28 februari 2022 12:50]

Een virtueel keyboard, alsof je op een plastic tafeltje aan het tikken bent??? Why??! Ik hoop en verwacht dat buigbare schermen, net als 3D TV, net zo snel weer zal verdwijnen als dat het gekomen is. In het filmpje zie je ook laptops met buigbaar scherm die je feitelijk niet eens meer echt dicht kunt klappen … echt lekker ook voor ik een tas.

Het lijkt er erg op dat ze een ‘probleem’ aan het zoeken zijn welke door een buigbaar scherm opgelost wordt. Zorg er liever voor dat 2 schermen naadloos op elkaar kunnen aansluiten… heb je veel meer aan. Verder zie ik geen enkel nut voor buigbare schermen anders dan reclamezuilen.
Bij die vouwbare apparaten ben ik echt bang dat er letterlijk zand in de raderen komt.
Zoals een goed boek wordt herkend aan de koekkruimels tussen de bladeren, zal een goed vouwbaar systeem worden herkend aan het zand in de raderen }>
Het klinkt wel opnieuw 2007 zo. :+

Apple heeft heel interessante patenten rond touchscreens, die ik nog niet op toestellen heb gezien. Als ik me goed herinner hebben ze een patent waar het glas vol "gaatjes" zit. Tover je een toetsenbord op een scherm dan krijg je een soort uitstulpingen die fysieke toetsen maken bijvoorbeeld. Verdwijnt het toetsenbord dan verdwijnen de uitstulpingen en krijg je terug een vlak glas. Dat is maar één van de vele patenten die Apple heeft voor touch screens.

Het toestel wordt pas gepland voor over 4 jaar dus je moet al niet denken aan de technologie die je vandaag kent. Het is ook goed mogelijk dat er 10 jaar passeren en we geen "vouwbare notebook" zien omdat het geschrapt is
Ja als ze tegen tech barrierre aanlopen dat fatsoenlijk device in de weg staat als nog niet feasable dan wordt het uitgesteld.
Ik gebruik mijn laptop altijd met extern scherm / tobo / muis. Het is alleen een laptop zodat ik makkelijk thuis / op locatie kan werken. Ik zou zoiets best overwegen, betekent dat ik ipv een 30" + 16" laptop, een 30" + 20" zou hebben. Zie het als een portable workstation ipv een laptop.
En voor die ene vakantie per jaar ofzo waar ik direct op de laptop werk vind ik het wel prima.

Ik snap ook wel dat dit voor mensen die direct op de laptop werken het niet gaat functioneren.
Ik kan me echt wel use cases voorstellen hoor. Een gaming laptop met een 32 inch ultrawide scherm met als enige concessie dat hij 2 cm dikker is dan een conventionele laptop? Sign me up scotty.
Om het onderscheid tussen laptop en tablet bij apple aan te geven: Als het iOS of iPadOS draait is het naar mijn idee een tablet. Als het MacOS draait, dan is het een laptop.

Ondertussen, als beginnend chromebook gebruiker, waar android apps op draaien, vraag ik mij af of apple laptops (die met MacOS) ook applicaties van de ipad of iphone (voor iOS) kunnen draaien.
Zeker, zolang de Mac(Book) minimaal de M1 chip heeft en de developer het toestaat.
Ondertussen, als beginnend chromebook gebruiker, waar android apps op draaien, vraag ik mij af of apple laptops (die met MacOS) ook applicaties van de ipad of iphone (voor iOS) kunnen draaien.
Ja dat kan al sinds 2020. iOS en iPad apps kunnen native op ARM Macs draaien.
Lijkt mij dus niks, ik wil een fysiek toetsenbord om goed blind te kunnen typen.

Maar goed, ieder zijn ding. :)
Apple kennende, komen zij daar allicht met een oplossing voor, àls ze zoiets al uit gaan brengen voor het grote publiek. Het moet natuurlijk wel haalbaar zijn en niet het bekende imago van "It just works" schaden.
Apple heeft anders een twijfelachtige geschiedenis met invoerapparaten.

Hun ultradunne toetsenbord met bijna geen feedback en dat kapot ging door een zandkorrel. De ronde "puck" muis, waarbij je niet gevoelsmatig kon weten wat "boven" was.

Apple is vaak form over function.
Ongetwijfeld wel wat uitschieters met significante impact. Echter is het imago onderaan de streep hetzelfde gebleven. Simpelweg omdat: “It just works”. ¯\_(ツ)_/¯
Mja ik ben zelf van Apple afgestapt door dit soort uitschieters.. Tussen 2017 en 2021 waren de toetsenborden gewoon niet bruikbaar voor me.

Nu met de nieuwste Pro's zijn ze acceptabel (niet geweldig en lang niet zo goed als in de laatste goede MBP uit 2015) maar wel bruikbaar.. Maar ik ben al weg.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 februari 2022 11:12]

Dat is inderdaad je goed recht. Ik probeer je in ieder geval niet over te halen. Hoewel ik moet zeggen dat ik echt niet meer anders wil. De mentaliteit van Apple staat mij wat product zelf erg aan. Natuurlijk zijn er veel haken en ogen bij een Apple device, maar die zijn er bij de tegenhanger ook. Kwestie van personal preference denk ik dan. :)
Bij apple heb je beperkte keuze dus misser is stuk dramatischer. De concurrenten zijn vele bedrijven die devices leveren van zeer goedkoop tot ook heel duur van grote troep tot pareltjes. Waarvan ook bulk niet geschikt of beperkt voor pro werk. Miskoop ook mogelijk daar. Oriënteren vergt daar meer tijd ivm overvloed in keuze.
Is er al (volgens Apple) ; Siri
Het vouwbare scherm zou aan de bovenkant moeten dienen als regulier scherm, terwijl aan de onderkant gebruikers op een virtueel toetsenbord kunnen typen. Daarmee zou het apparaat geen fysiek toetsenbord en trackpad krijgen.
Dit lijkt me niet bepaald een fijne ervaring. De Touchbar heeft ook al wel aangetoond dat aandacht moeten verdelen over twee schermen niet werkt.
De halve wereld werkt met twee of meer schermen thuis of op werk. Dan hebben we het nog niet eens over de mensen die tv kijken terwijl ze op hun mobiel bezig zijn.
Bij die multi-schermen is het enkele toetsenbord wel een stabiele factor. Dat mijn laptop toetsenbord nu alleen gebruikt wordt als plaats voor papieren en af en toe een telefoon beschouw ik die niet als actief gebruikt toetsenbord.
Wat de touchbar aan toond is dat algemene use case voor de massa
Er niet om gevraagd heeft
Workflow overhoop gooid dus niet gebruikt wordt.
Het gaat om gewenning en de routine in de workglow hoe in memory de functie toetsen ingebrand zijn voor applicatie prof niveau die prof dagelijks wordt gebruikt.
En dus fixed en bekend is en diep in memory van gebruiker ingebrand is.

Dat wordt dan met touchbar extreem custom.
Dat is fijn voor usecases waar aplicaties die niet frequent gebruikt worden voor publiek dat niet de tijd heeft om functies of macro te leren.
Gezien het breekt met vorige gen zijn applicaties daar niet grootschalig op in gegaan.
En dus on benut.
Casual games zouden daar instap laag drempelig maken en pro software de casual gebruiker meer mee kunnen ondersteunen.

Het is feature die slecht door aplicatie ontwikkelaars ondersteund werd.

Ik typ dit ook op ipadpro op touchscreen scherm tobo in. Gezien ik niet pro typen nodig heb en casual wat typ voldoet het. Ben niet pro bezig op mijn ipad pro.

Een vouw baar scherm met touchscreen tobo is groter canvas met in screen touchscreen tobo.

Je hebt dan met een extra scherm je 4:3 scherm view door een 4:6 scherm
Ipv 23:9 view door 4:3 min toboview.

En dan de nieuwe beta feature om andere apple devices als extra scherm te gebruiken

Samsung heeft Ultra pad flink groter dan grote ipadpro.
Voor pro werk lijkt mij een macbook pro beter op zijn plaats
Voor ipad gebruikers waar extern tobo niet hoeft is dit dual screen tablet een indirecte tegen hanger voor non pro grote tablet.
Dan is de vraag ondersteund dit ding een externe tobo.
Je hebt dan een portret georiënteerde scherm.
Lijkt me ideaal, of het nu twee schermen zijn, of een vouwbare. Maakt mij niet uit, als ik maar de ‘boek’ ervaring heb. Bovendien beschermt het automatisch mijn scherm in dichtgeklapte stand.
Prachtig idee maar een laptop zonder fysiek toetsenbord blijft wat mij betreft geen optie. Uiteraard is het grote scherm in combinatie met een extern toetsenbord een prima oplossing. Wanneer ik op mijn iPad aan het typen ben zit ik me al heel snel te irriteren. Gezien het misschien nog wel 5 jaar kan duren, kan er veel gebeuren.. voor zover het product op de markt gaat komen.
Het is voor niche niet voor pro die intensief moeten typen en tobo feel nodig hebben.
Lijkt mij meer aanvulling in macbook lijn. Niet de macbookpro
Breng gewoon een macbook (air) uit met een touchscreen, dan is alles opgelost.
Doe nou maar gewoon een surface-achtig apparaat, met undocked iOS en docked MacOS. Ik ben dan direct om.
Breng eerst maar eens grote Macbook pro's uit.
Hoe groot wil je die dan?
Kan je lang wachten... Zou ik deze nemen en een los toetsenbord en trackpad/muis meenemen.
Ik wacht ook al vrij lang :')
Koop een 13" pro en hang'm aan 24" scherm :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee