Ontwikkelaar krijgt Android 12 draaiend op Samsung Galaxy S III uit 2012

Een ontwikkelaar heeft Android 12 werkend gekregen op een Samsung Galaxy S III-smartphone uit 2012. De ontwikkelaar heeft een onofficiële port van LineageOS 19.0 gepubliceerd voor de smartphone. Het OS heeft wel last van enkele bugs op het apparaat.

Ontwikkelaar html6405 toont zijn Android 12-port voor de Galaxy S III in een forumpost op XDA Developers, waar ook een vroege alfa-build van de rom te vinden is. De ontwikkelaar schrijft dat het OS nog niet volledig stabiel is en dat hij of zij niet aansprakelijk is voor problemen als gebrickte apparaten, kapotte SD-kaarten, of 'ontslagen doordat de wekker-app niet werkte'.

Verschillende features van LineageOS ontbreken daarnaast, zo meldt de ontwikkelaar. In de forumpost schrijft de ontwikkelaar dat veel 'gewone' functies al wél werken met de Android 12-port. Onder andere de audio, bluetooth, camera's, wifi, gps en video-playback doen het. De telefoon kan ook ota-updates ontvangen.

Html6405 benoemt daarnaast verschillende bugs, waaronder 'willekeurige reboots'. Verder kunnen micro-SD-kaarten niet geformatteerd worden als interne opslag; dat veroorzaakt een bootloop. Simkaarten kunnen momenteel ook niet ontgrendeld worden; pincodes van simkaarten moeten daarom met een ander apparaat uitgeschakeld worden voordat deze worden gebruikt in een Galaxy S III met Android 12. De nfc-module van de Galaxy S III werkt ook nog niet via deze rom. Mogelijk worden deze problemen op termijn opgelost door de ontwikkelaar.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

03-01-2022 • 20:06

106 Linkedin

Reacties (106)

106
106
66
3
0
24
Wijzig sortering
Android 12 op een tien jaar oud model. Toont maar weer eens aan dat de gangbare termijnen van ondersteuning nog best wat opgeschroefd kunnen worden. Tien jaar is misschien wat teveel gevraagd voor nu, maar een jaar of vijf moet toch lachend mogelijk zijn.
Volgens mij vooral moeilijk te onderhouden als je 30 modellen per jaar wil uitbrengen. Lijkt me dus vooral dat merken als Samsung zullen dwars liggen. Ze doen wel uitschijnen dat ze het voortouw willen nemen qua updatebeleid, maar zo zie je dat dit maar een wassen neus is.
Windows draait toch ook op duizenden verschillende configuraties? :)
Android is niet persee het probleem. Het probleem ligt bij de telefoon fabrikanten die na zo'n 2 jaar ondersteuning ermee stoppen.
Niet alleen de telefoonfabrikanten maar de hele keten moet meewerken. Zo ligt het probleem soms ook bij de chipfabrikanten:
Omdat de soc van de Fairphone 2, Qualcomms Snapdragon 801, niet meer door de fabrikant wordt ondersteund, moest Fairphone zelf in samenwerking met de opensourcecommunity van de smartphonemaker het besturingssysteem geschikt maken voor de Fairphone 2. De maker geeft in een video geen aanvullende details over wat de upgrade brengt.
nieuws: Fairphone 2 uit 2015 krijgt begin volgend jaar Android 10-upgrade
Klopt. De Pro1 kampt met hetzelfde probleem, in dat ze nu voor een lager ingeschaalde chip moeten gaan in plaats van de 835. Trager maar langer ondersteund, is de boodschap. Hoewel ik me afvraag of het niet beter zou zijn om nu toch gewoon wel voor een 5G bord te gaan...
Je hebt helemaal gelijk. Maar toch vind ik dat Samsung één interessant verschil heeft: Exynos ontwerpen ze zelf.

Ik kan me uit de Galaxy S2 tijd (toen ik nog graag met custom ROMs rommelde) nog herinneren dat het hele probleem was dat Samsung de driver blobs niet beschikbaar maakte. Daarom moest de community alles reverse engineeren. Maar de performance was nooit zo goed als met de stock ROM.

Maar goed, in theorie kan Samsung dus juist bizar lang support leveren op hun eigen Exynos chipsets.
eigenlijk gewoon planned obsolence dus
Helaas wel ja. Fabrikanten hebben schijt aan het milieu en het langer updaten want ze willen dat je per se ieder jaar je telefoon "upgradet" om hun portemonnee vol te spekken, meer niet.
Is toch ook gewoon een volstrekt logisch gevolg?

Bij Android kan een telefoon fabrikant voornamelijk zijn geld verdienen met de verkoop van telefoons. De reden dat Apple lange ondersteuning biedt is omdat Apple nog geld aan je verdiend zolang je lid blijft van het Apple ecosysteem. (Denk aan apps kopen of in-app).

Bij Android verdiend voornamelijk Google geld met Android en de fabrikanten vissen langs de boot.

Ze moeten, anders is er geen verdienmodel.
Ze moeten, anders is er geen verdienmodel.
Of gewoon met wat minder inkomsten genoegen nemen. Ze hebben immers op de oorspronkelike verkoop ook prima verdiend. Maarja dat is blijkbaar geen optie tegenwoordig :|

Betaalde long term support zou bijvoorbeeld ook nog een optie zijn. Samsung heeft dan weer het Enterprise Edition model maar dat maken ze expres lastig voor consumenten (op maar weinig toestellen beschikbaar, niet achteraf toe te voegen) omdat ze liever hebben dat we nieuwe telefoons kopen.

Het wordt tijd dat lange support gewoon verplicht wordt van overheidswege. Aan de markt overlaten werkt duidelijk niet (zoals met bijna alles)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 januari 2022 22:44]

Probleem is dat als je dat zou doen je links en rechts ingehaald word door andere fabrikanten die vrolijk nieuwe telefoons tegen bodemprijzen zonder ondersteuning aanbieden, of als je updates verplicht zou kunnen stellen dat alle prijzen de lucht in zouden schieten.

Ik zat laatst nog na te denken over een betaalde upgrade optie na 3 jaar, en of mensen daar bereid voor zijn te betalen, ik denk persoonlijk van niet zolang je voor een vergelijkbaar bedrag ook een nieuwe telefoon kunt kopen.
Ja het zou wel verplicht moeten worden ja. Uit de vrije markt komt het sowieso niet.

Maar dit zou helemaal niet zoveel hoeven kosten. Ze kunnen gewoon een nieuwe android versie compileren. Het probleem is dat er teveel gerommeld wordt aan de OS'en en dat zouden ze ook gewoon minder moeten doen, het is een van de grootste kritiekpunten immers. Maar iets van 50 euro voor een software update zou meer dan voldoende moeten zijn, zeker voor een partij als Samsung.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 januari 2022 08:48]

Ik snap je punt en heb er zelf ook vaak zo over nagedacht. Maar genoegen nemen met minder inkomsten gaat nooit gebeuren. Elke organisatie heeft plannen om steeds verder te groeien. Stilstand is achteruitgang,
Dit is het idee achter kapitalisme, maar uiteindelijk wordt onze planeet gewoon te klein. Dit begint nu nogal erg te gebeuren inmiddels. We lopen van de ene financiele crisis naar de andere milieucrisis. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter en dat gaat zo door.

Ik denk dat we gewoon niet door kunnen met dit model, en de ideeen die worden geopperd over hoe door te kunnen (zoveel mogelijk huren, niets kopen zodat de industrie geld blijft ontvangen voor niks) gaat hem natuurlijk niet worden. Dan zijn we echt een loonslaaf geworden van de industrie. Het WEF met hun "you will own nothing and be happy" bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 januari 2022 08:46]

Een bedrijf en land moet groeien om verder te kunnen. Stilstand is achteruitgang. Sowieso, moeten ze genoegen met hun inkomsten nemen, omdat jij dat vindt?

Hou op.

Marktwerking is fantastisch en het heeft voor heel veel technologische vooruitgang gezorgd. Mede de smartphones waar we nu een discussie over hebben. Zonder de vrije markt waren de smartphones er niet geweest.
"Stilstand is achteruitgang" is een typisch neoliberale dogma. Het is alleen waar omdat we het zelf waar maken met onze maatschappelijke inrichting.

Vergeet niet dat ongebreidelde groei niet eeuwig door kan gaan. Uiteindelijk is de koek op. Het heeft heel veel gemeen met een pyramidespel.

Ik zeg niet dat we naar een planeconomie toe moeten ofzo maar die heilige groei zou op termijn richting stabiliteit moeten gaan. Anders blijven we van crisis naar crisis lopen. Zowel financieel (geld bijdrukken) als op grondstoffen en milieugebied.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 4 januari 2022 12:05]

Een bedrijf hoeft helemaal niet te groeien "om verder te kunnen". Dat is nou precies de denkfout waar we van naar de klote gaan. Zat voorbeelden van bedrijven (bv familiebedrijven) die al tientallen jaren heel steady gaan met een tot vier filialen en een steady klamtenbase. Niks groei, niks verder / meer / beter, niks Indiase markten aanboren, niks AI, gewoon rustig door op kleine schaal en een focus op kwaliteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Je zou de Lorax s moeten kijken, een kinderfilm, daar wordt dat "een zaak moet groeien" goed op de hak genomen :)
ik denk anders dat er zat consumenten zijn welke best bereid zullen zijn om tegen een gunstig bedrag een version upgrade te kopen.

dus verdien model zou dan op deze manier kunnen gaan:
1. m'n koopt telefoon X met daarbij garantie van 2 jaar Updates.
2. m'n krijgt de keuze tot direct afkopen 'x' tijd feature updates (Android version update) voor 'normaal' bedrag
3. m'n heeft de keuze per feature update deze alsnog te kopen.

Verder vind ik dat het update stukje inderdaad iets is waar de EU zich mee kan/mag/moet bemoeien.
Het zou in deze tijd echt niet meer moeten kunnen dat we capable toestelen (moeten) weg gooien omdat ze niet meer voorzien worden van (security) updates.
De chipfabrikanten doen dat dus minstens zo hard. "Koop een nieuwe want dan heb je nieuwe functies" - terwijl je geen nieuwe CPU nodig hebt daarvoor.
Precies. Daarom dat ik besloten heb om mijn huidige 4770 en 1080Ti te blijven tot het echt niet meer kan want ik heb idd al die nieuwe features niet eens nodig.

En met de huidige absurde prijzen weerhoudt het mij ook ervan om niks te kopen.
Die CPU houdt al niet over in combinatie met een 1080TI, of je moet echt de videokaart al tot de limiet pushen en in 4K gaan gamen...
Klopt, een van de redenen waarom ik niet voor de 3080 ging toen het uitkwam. Ik game in ieder geval vanaf 1440p en hoger.
Ja en nee (vind ik). Ja als in: je hebt gelijk.

Maar ook nee als in: "relaties" opbouwen met je klanten is toch ook wat waard.

Er zijn zoveel telefoons te koop dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien en juist bij hun bekende merk blijven.

Ik kan mezelf ook wel in deze groep zetten. Ik ben in de basis niet erg merkvast, maar Samsung weet me wel bij zich te houden omdat hun toestellen altijd stabiel werken en ze zich tegenwoordig ook onderscheiden op langere software ondersteuning tegenover andere fabrikanten.
Dus ondanks dat ik wellicht 5 jaar doe met een toestel, kom ik wel bij ze terug als tevreden klant.
Juist met een slechte ervaring gaan mensen verder kijken.

Dus er valt ook wel wat voor te zeggen als je klanten tot je kan binden met een goede ervaring. Zo kan duurzaam en geld verdienen toch samen gaan.
Aan de andere kant van het spectrum is Apple , ja de 6s krijgt nog steeds updates maar de dual-core sock heeft het moeilijk moet hard werken. Op een gegeven moment kan een telefoon gewoon niet meer mee komen. GPU is oud apps vragen nieuwere dingen te telefoon werd gewoon altijd heet bij simpele taken als video bellen. En de defecten komen.
Mijn vriendin heeft haar 6s daarom ingeruild deze week voor een 13 Max pro , kan ze er weer 5-6 jaar tegenaan.
Hier zit misschien een soort voordeel in van Android: je hebt niet de laatste versie nodig zolang je maar een recente security patch hebt.

Ik geloof dat Apple sinds de laatste grote iOS release ook de gebruikers laat kiezen om op een oudere versie te blijven (maar die ze nog wel up to date houden qua security).

Het gros van de Android apps draait nog op versie 6 geloof ik. De play store services houden alles netjes up to date, je hebt enkel de security patches nodig van de fabrikant (of custom ROM maker).

Maar Apple lijkt hun trouwe gebruikers ook een bot toe te werpen door een oudere iOS versie te onderhouden. Lijkt me een goed compromis.
6-7 jaar support is super netjes. maar hoe lang moet ern maatschappij een telefoon ondersteunen? Kijk voor Apple is het simpel, ze verkopen de hardware , maar software de app store en services verdienen ze geld aan. Dus die willen alles zo lang mogelijk ondersteunen. Ik vind wel naa 6-7 jaar is het wel tijd om door te gaan maar een nieuwer toestel . De hardware is gewoon hopeloos verouderd.


bij android is het anders telefoons worden door de fabrikant verkocht en dan verdienen ze er niets meer aan.....
Dus updates kost een fabrikant geld .

Android one in 2017 zou anders zijn, zo een mooi concept google zou de updates doen... Maar daar hoor je nu niets meer van...

Volgens mij is Samsung nog de enige die na 4 jaar nog security patches levert. Zo zonde
Dat is hetzelfde met veel producten tegenwoordig.
Kijk naar decoders die door Ziggo ineens niet meer ondersteund worden.
Smart Tv die ineens niet meer smart zijn doordat de apps voor bv Netflix niet meer worden geüpdate. Etc
Is het? Met Win10 is ook de support voor veel ouder hardware gestopt. 1 van de grootste klachten waren oudere inkjet printers waar geen driver meer voor te vinden is. Technisch is het mogelijk maar commercieel niet aantrekkelijk om 4 jaar oude telefoons te kunnen updaten naar een nieuwer OS, dat zal geen nieuwe telefoon doen verkopen. Milieutechnisch vind ik dat die optie wel zou moeten om de afvalberg te verminderen.
Hoe is dat Windows zijn schuld? Printer is niet onderdeel van de hardware van een PC of laptop. Het print merk moet de drivers verstrekken. Dit is net als Microsoft de schuld geven als je randapparatuur uit jaar 2000 niet meer werkt op Windows.

[Reactie gewijzigd door Hebbocake op 3 januari 2022 21:21]

Omdat Microsoft ooit de WDM driver had verzonnen. Microsoft zorgde voor de lagen om de driver met de kernel kon praten en de fabrikant alleen nog voor een WDM driver verantwoordelijk zou zijn dat in iedere toekomstige OS zou gaan werken. Door beperkingen die de interface naar de kernel oplegde was het niet echt een succes.
WDM werd geintroduceer in Windows 98. Leuk dat men dat jarenlang heeft kunnen ondersteunen. Maar de evolutie op zowel software als hardware gebied gaat enorm snel. Op een gegeven moment moet je beslissingen nemen tussen legacy en efficientie, veiligheid, leesbaarheid, betrouwbaarheid, ... .

Ja, soms moet je gewoon stoppen met ondersteuning van oude systemen om verder te kunnen gaan. Net zoals ik geen 16 bit applicaties meer kan draaien. Net zoals Windows 95 ook geen Windows 1.0 applicaties kon draaien, net zoals XP met een heel nieuw drivermodel kwam voor grafische kaarten, ...
Tsja, en toch kan je een recente versie van Linux installeren op een 486 uit 1989. De Sound Blaster geluidskaart en 10Mbps ethernetkaart werken gewoon out-of-the-box.

Support voor oude hardware is een keuze. Windows gooit de hele driverstack (niet onterecht!) overhoop, en de hardwareontwikkelaars mogen de puinhopen opruimen.
Maar dat is op Linux niet anders hoor. Als men daar aanpassingen maakt en drivers moeten herwerkt worden is het ook altijd maar de vraag of er voldoende vrijwilligers zijn om het te doen. Zoveel hardware die ook op Linux simpelweg niet werkt
Linux is ook echt wel een uitstapper hierin. Die kaart werkt omdat hobby ontwikkelaars het leuk vonden om het te ondersteunen. Vervolgens kom je op een moderne pc en dan werkt bijvoorbeeld je bluetooth dongle niet, omdat niemand die heeft ondersteund. Niks is consequent, het is maar hopen dat een aardige dev er tijd voor heeft genomen.
Dat heet backwards compatibility. Microsoft heeft willens en wetens de support gedropped om die oude drivers te ondersteunen. Dus ja, dat ligt aan Microsoft zijn kant.
Moet je je ook afvragen waarom dat zo is. Wellicht security? Maarja, zou wel netjes zijn als er een optie voor bestaat. Wellicht kan je daar iets externs voor downloaden?
mwah windows 10 draait perfect op een cpu uit juni 2014. Ja het is geen 10 jaar oud maar over 2 jaar zal de performance vast en zeker niet drastisch veranderen....
Windows 10 draait perfect op een CPU van 15 jaar oud (Core 2 Quad Q6600). 8 GB RAM, SSD, relatief moderne (budget) videokaart voor soepel beeld en video decoding, en je hebt een goed werkpaardje.
Nou ja goed. Mijn oudste cpu is dus uit 2014 maar kan dus idd zo zijn dat het net zo draait op een nog oudere systeem
1 van de grootste klachten waren oudere inkjet printers waar geen driver meer voor te vinden is.
Bedoel je oude HP printers? Die werken met een universal PCL5 driver. De laatste versie daarvan kan je hier vinden. Getest onder Windows 10 met een printer van 18 jaar oud.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 3 januari 2022 21:41]

Je kunt ook gewoon Linux op je pc zetten probleem opgelost, andere problemen zullen vast verschijnen maar je printer probleem is opgelost.
Aan de andere kant onderhoud Microsoft niet alle hardware. Dit komt ook weer van de hardware bedrijven af.

Ook vind ik het nog een beetje kromme vergelijking als je de leeftijd van pc hardware / vs telefoon hardware vergelijkt. Voor een thuis gebruiker (gamers of mensen die bijvoorbeeld videobewerking doen even niet meegerekend) staat de grootste gedeelte van de hardware ontwerp eigenlijk groot gedeelte stil. De verschil tussen een pc van nu en van 10 jaar geleden ofzo zullen ze bijna niets van merken. Veel van deze mensen emailen en op browsen een beetje op internet. Die gaan weinig merken met de extra geheugen of iets snellere hardware. Dit konden ze al goed op een pc die goed geschikt was voor Windows 7.

De telefoon daartegen is net pas een jaar of 3-4 ongeveer op een gebied waar mensen beginnen af te vragen of een nieuwe telefoon voor hun echt verschil gaat maken voor hun. Daarom hoorde vroeger eigenlijk niets over de korte ondersteuning. Die verschillen waren gewoon zo merkbaar dat veel mensen gewoon een nieuwe telefoon wilde hebben. Wat ik eigenlijk wil zeggen is dus dat vroeger langere ondersteuning minder nodig was omdat die dus door veel mensen minder lang gebruikt werd (uitzonderingen nagelaten natuurlijk).
Maar nu haal je natuurlijk ook wel iets aan wat de telefoonfabrikanten iets raars doen.

Je geeft zelf al aan dat een pc 90% van de tijd stil staat, maar om één of andere reden willen telefoonfabrikanten dat die telefoons 90% van de tijd bezig zijn met alles en nogwat. Veel van het achtergrondgedrag kan je niet op een normale manier beïnvloeden.

Wat er natuurlijk ook bij gezegd moet worden is een laptop doorgaans geen 24 uur ‘stand-by’ (dus niet de slaapstand) haalt en een telefoon wel. (Uiteraard is een telefoon op een andere manier op stand-by dan een laptop)
Je geeft zelf al aan dat een pc 90% van de tijd stil staat
Ik hen het niet over dat de pc's uit staan (al gebeurd dat inderdaad wel veel meer dan vroeger) maar dat de vooruitgang (voor veel mensen die niet gamen of zwaar werk doen op de pc) niet meer merkbaar is. De verschil tussen een x386 naar een x468 was mega voor het gevoel. En dat terwijl 10% extra op een processor van vorig jaar qua definitie veel hogere verbetering is dan de snelheid verschil tussen een x386 -naar een x468. Maar toch merken mensen dit niet meer voor de taken die ze op de pc doen (wel even vanuit gaan dat de Windows niet besmet is met virussen en malware). Die 10% extra zal niet of bijna niet meer sneller outlook opstarten, de browser al ook niets meer sneller de pagina's laden, Word bestanden precies hetzelfde.

Op dit punt staan we nu eigenlijk ook met de telefoons. De verschil van telefoons die dit jaar uitkomen in vergelijking met telefoons van 2 of 3 jaar geleden lijkt nu bijna niets voor de taken die door een gemiddelde persoon gedaan wordt op de telefoon. Ik vind WhatsApp niet sneller opstarten op me oude Samsung Galaxy a5 2017 en me nieuwe Samsung Galaxy a51. Hetzelfde voor internetten. Qua beeld bij deze taken is zie ik ook eigenlijk geen verschil. Maar dat ligt misschien ook wel aan mezelf. Ik zie ook weinig verschil tussen me moeders 4k tv en mijn hd ready tv. Nu heb ik het over mezelf maar ik heb meer mensen zulke dingen horen zeggen. En nu dat mensen dit nu merken komt vooral de vraag van langere support.
Excuus. Ik zie nu dat ik je zin compleet verkeerd heb gelezen :)

Ben het op dat vlak helemaal met je eens. De echte revoluties van telefoons lijken al een paar jaar volledig weg te zijn. Het is meer evolutie. In sommige gevallen zelfs kunstmatige evolutie: Features toevoegen omdat het features zijn. Hiermee doel ik op nog meer megahertzen/camera's/megapixels/gigabyes/whatever, 4k schermen, dolby xyz, enz. Het is natuurlijk allemaal beter/meer/nieuwer, maar echte revolutie is het niet, en zal maar voor weinigen echte meerwaarde hebben om er een goed werkend toestel voor te vervangen. (Anders dan 'ik wil graag het nieuwste')
Excuus. Ik zie nu dat ik je zin compleet verkeerd heb gelezen :)
Kan gebeuren. We zijn allemaal mensen die fouten kunnen maken. Ik maak er ook genoeg ;).
Ik heb onlangs nog een nieuwe beveiligingsupdate gekregen voor mijn Galaxy S8, ruim vier en een half jaar na release.
Omdat er geen belofte is voor nieuwe updates, heb ik ook een Xperia 10 iii gekocht. Die krijgt slechts twee jaar updates van Sony.
Raar man, ik heb een S8 Plus, heb deze beveiligingsupdate nog steeds niet gehad. :S
zijn security updates van je telefoon afhankelijk van je provider?
Ja zeker:
De lanceerdatum van de software updates is afhankelijk van het toestel en de provider.
Bron: https://www.samsung.com/n...ijn-smartphone-of-tablet/
Hoezo kan dat? Dat is toch eigenlijk te bizar voor or woorden? Ook dat Android afhankelijk is dan de telefoon producent. Heeft Windows dat zo goed voor elkaar dan?
In het kort ‘ja’.
Het verschil zit het in het concept. Als jij een pc koopt, koop je een machine, met Windows en wat ondersteuningssoftware van de fabrikant.

Als je een Android-telefoon koopt, koop je een toestel met een besturingssysteem dat is aangepast door de fabrikant. Vaak gaat het om meer dan het schilletje, al is dat niet goed zichtbaar.

De fabrikant moet garanderen dat hun aanpassingen blijven werken, dus moeten zij weer een volledige controle doen bij elke update van Google. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat je telefoon niet meer start doordat Google een update uitbrengt die iets doet waar de aanpassingen van de fabrikant niet tegen kunnen. (Niks ten nadele van beide partijen natuurlijk)
Mijn toestel komt oorspronkelijk van Orange (FR). Wellicht dat die de update al hebben goedgekeurd?

Ben niet helemaal op de hoogte hoe updates werken bij Android, vraag me af hoe dat werkt als er geen SIM kaart meer in het toestel zit en/of als je een retail telefoon koopt (niet gebonden aan een telco).
Ja ik ook op mijn gewone S8 niet. Was overigens niet gekocht via een provider. Gewoon simvrij gekocht. Er zit momenteel niet eens een simkaart in.

Overigens wel een Spaans model dus misschien is dat het probleem.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 januari 2022 22:42]

Omdat er geen belofte is voor nieuwe updates, heb ik ook een Xperia 10 iii gekocht. Die krijgt slechts twee jaar updates van Sony.
Je vergeet erbij te zeggen dat het ook mogelijk is om SailFishOS erop kan zetten. Binnenkort in 2022.
Klopt, maar dat komt niet van Sony. Is overigens wel één van mijn redenen geweest om voor de Xperia 10 iii te kiezen.
klinkt alsof 30 modellen per jaar het probleem is? Wat is er mis met 3 modellen? Low, Mid en High tier, 1 model per tier per fabrikant per jaar zou toch meer dan voldoende moeten zijn!
Low end met 5g, Zonder 5g.
Dat is al vier modellen, een groot en klein model dat is dan al 8. En zo kan het even doorgaan.

Meer modellen zal altijd vraag naar zijn naar zo moeilijk kan het niet zijn, Windows en Linux draaien prima op honderd duizend verschillende configuraties. En dat op vrijwel elke computer sinds laten we zeggen 2010. Zelfs nog veel verder terug kan prima alhoewel op een gegeven moment de zwakke CPU of het beperkte ram en probleem wordt.

Hoog tijd dat de EU verlicht dat elke (Android?) telefoon een unlocked bootloader en drivers beschikbaar heeft. Voorkomt het hele probleem waar de fabrikant beslist wanneer je telefoon onveilig/aan vervanging toe is
Low end met 5g, Zonder 5g.
Ik kan geen goede reden bedenken waarom dat nodig zou zijn. Bij de eerste generatie misschien nog het kostenplaatje, maar dat is nu niet echt meer aan de orde.
een groot en klein model dat is dan al 8
Zolang de hardware verder gelijk is maakt dat voor de ondersteuning niet uit.
Meer modellen zal altijd vraag naar zijn
De meeste vraag wordt kunstmatig gecreëerd.

Verder eens met je laatste opmerking hoor, maar het is echt niet zo dat er een fundamentele reden is dat er zoveel verschillende modellen moeten zijn die elk hun eigen ondersteuning vereisen.
Ligt eraan hoe goedkoop goedkoop is. Zit zelf meestal in de €200-350 range wat tegenwoordig low tot mid end is. Maar er zijn telefoons van €80 en dan is 5G toch wel een slok op de borrel.

En een kleiner model is vaak net wat anders, laad langzamer of heeft minder camera's etc. Maar goed mijn punt is voornamelijk dat verschillende configuraties niet zo een probleem hoeft te zijn. Als de fabrikanten verkocht wordt dat het beter geregeld moet zijn dan zal vast blijken dat het allemaal prima mogelijk is.
Natuurlijk willen telefoonboeren als Samsung dat niet, het kost veel extra inspanning zonder extra omzet en het zorgt ervoor dat consumenten langer met een telefoon doen, twee dingen die een doorsnee producent zeker niet wil.

Precies de reden waarom bv de EU dit af zou moeten dwingen.
Als die 30 modellen per jaar allemaal uniek zouden zijn, was ik het met je eens. Maar Samsung heeft hun flagship de Galaxy S, en daar dan twee-drie-vier modellen van. En vervolgens brengen ze dan nog tien andere modellen uit die afgeleid zijn van de Galaxy S. Allemaal met mindere specificatie. Maar een Samsung Galaxy A uit 2021 is eigenlijk een Galaxy S uit 2019. En dat 2019 model updaten ze echt niet naar een nieuwe Android versie, want Samsung is hetzelfde als Apple, OnePhone, Poco, Huawei en ook al die bedrijven die zogenaamd "flagship killers" maken; je moet gewoon elke 18 maanden het nieuwe model kopen want anders hoor je er niet bij. En dat doe het makkelijkst door de oude modellen niet meer bruikbaar te maken.
Apple update hun 2019 modellen zeker weten gewoon naar de nieuwste iOS hoor, die hoort in dat rijtje niet thuis (ze willen natuurlijk graag dat je een nieuwe koopt, maar de oude krijgen best lang ondersteuning).
… want anders hoor je er niet bij
Bestaat dit nog? Na de middelbare school bedoel ik dan?
Allemaal met mindere specificatie
Maar dit is natuurlijk wel iets. Het feit dat specsheet lagere/andere getalletjes heeft zegt niets over de technische verschillen. Het kunnen technisch gezien compleet afwijkende machines zijn.
Dat is toch niet het probleem van de consument?
5 jaar support moeten ze dan maar bij de prijs incalculeren.
Samsung geeft tegenwoordig wel 4 of 5 jaar support. Verwacht niet alle nieuwste android versies, maar wel security patces.
10 jaar updates naar nieuwe versies wellicht niet, maar security updates toch zeker wel van de laatst goed werkende versie toch zeker wel! Echter is dat niet wenselijk voor het gros van de smartphone producenten, die verdienen geld aan nieuwe modellen verkopen, dat doe je niet als een oud model nog prima werkt...

Dat is het nadeel van primair hardware makers, die OS software er maar bij doen. Iedereen klaagt wel over Windows en MS. Maar 10(+) jaar support is standaard sinds de release van XP. Iets wat zelfs Apple (nog) niet voor elkaar krijgt als grootste hardware producent...
Toch klopt de vergelijking niet helemaal. Microsoft maakt niet alle drivers. Er komt ook niet jaarlijks een nieuwe Windows uit dus ze hebben maar een paar verschillende versies te onderhouden. En Windows heeft een groot verschil dat het maar door 1 bedrijf gebouwd wordt en niet door een hoop verschillende bedrijven eerst nog eens aangepast moeten worden waardoor de aantal gebruikers per bedrijf dus veel lager ligt. Iedereen die een Samsung galaxy heeft heeft helemaal niets aan de updates van een Sony Xperia of een HTC en omgekeerd. Behalve de financiële gedeelte is dus de hoeveelheid over gebleven gebruikers natuurlijk ook een probleem. Ook sloopt men natuurlijk genoeg telefoons (waar een pc weinig last van heeft) wat de aantal over gebleven gebruikers ook niet goed doet natuurlijk. + de abonnement met telefoon waardoor de "oude" telefoons al weer minder gebruikt worden. Dus eigenlijk als Windows 3 jaar oud is zullen de aantal gebruikers nog niet zo hard naar beneden gegaan zijn als bij (vul merknaam in) telefoon.
Ik weet niet hoe het zit met beveiligingsupdates, maar als die niet meer dan drie jaar gegeven worden, durf ik best terug naar de verkoper te gaan en mijn geld terug te vragen. Je hebt namelijk bij wet recht op een deugdelijk product:
De wettelijke garantie betekent dat u altijd recht heeft op een goed product. Als een product niet deugt, heeft u recht op gratis reparatie, een nieuw product of teruggave van uw geld. Er is geen wettelijke garantietermijn in Nederland. Dit is omdat het ene product langer mee gaat dan het andere.
Een smartphone die na/binnen drie jaar niet meer veilig is ... dat is niet bepaald deugdelijk. Qua hardware zou die best 3-5 jaar mee moeten kunnen gaan. Een computer is na drie jaar ook niet ineens afgeschreven.

Wel ironisch, dat de Galaxy SIII nu zelfs naar versie 12 kan. Ik had de SIII in 20212. Er was na anderhalf jaar na de release al gedoe met een eventuele update. Dat was zo'n 8 jaar geleden. En nu heeft Google zijn zaken nog niet voor elkaar. Ik ben blij dat ik privé Sailfish gebruik. Daarvan krijgt één toestel geen updates meer. Na 8 jaar. En geen geneuzel met privacy, reclame, geen betaalde apps en gewoon root-toegang. Dus het is een kwestie van willen.
Het toestel werkt nog altijd en je mist geen enkele functionaliteit. Ik wens je veel plezier bij die verkoper.

En nee, je moet wat meer naar de details kijken. Ja, er draait Android 12 op, maar sommige onderdelen die het OS ondersteunen zijn, dankzij de leeftijd van het toestel, gewoon op versies van 10 jaar terug blijven steken. Mooi als gimmick, maar dit toestel is ... niet veilig te noemen.

En ook je Sailfish heeft hetzelfde probleem. Leuk dat jij denkt bij te zijn omdat de toplaag bijgewerkt is. Maar je mist dus een deel van je stack die je niet ziet maar vol met gaten kan zitten.
Het toestel werkt nog altijd en je mist geen enkele functionaliteit.
Als in een auto de airbag na verloop van tijd een mindere werking heeft of verkeerd werkt, dan verliest de auto ook geen functionaliteit, maar mag je wel een terugroepactie verwachten. Grote kans dat als dat bij de auto niet gebeurt en je vecht het aan, dat je in gelijk wordt gesteld.
En hier gaat het ook over veiligheid. Misschien niet direct voor je gezondheid, maar je mag wel verwachten dat op een smartphone na drie tot vijf jaar in redelijke zin veilig je bankzaken kan doen. En als veiligheidsupdates dan achterwege blijven die dat mogelijk zouden moeten maken, dan is dat ondeugdelijk.
Ik zou zeggen dat die auto wel degelijk functionaliteit verliest. Niet alleen dat, maar deze voldoet ook niet meer aan de wetgeving. Een beveiligingsgat niet dichten dat er sinds dag 1 in zit is iets anders. Het zou zijn alsof je de wagen had gekocht zonder airbags en hem nu gaat retourneren omdat de fabrikant er niet alsnog airbags in wil zetten omdat het huidige modeljaar van diezelfde wagen wel airbags heeft gekregen.
Succes met het claiming van non-conformabiliteit bij een webshop.

Dat heb ik geprobeerd bij CoolBlue toen mijn Sony Xperia Z3 Compact letterlijk uit elkaar viel (glasplaat voor en achter). Nadat een jaar eerder (binnen normale garantie) de telefoon wel vervangen/gerepareerd werd toen alleen één kant al losgelaten had.

Die schermden op allerlei manieren met beperkte levensduur en een eerdere vergelijkbare zaak (geschillencommissie?) waarin ze gelijk hadden gekregen. De telefoon werd vernietigd (omdat ik een keuze had moeten maken) voordat we uit het mailoverleg zijn gekomen.
Interessante keuze dat de telefoon vernietigd is. Ik had in jouw geval doorgezet, de keren dat ik voet bij stuk ben wezen houden, waren succesvol geweest. Het is vaak een kwestie van niet willen en proberen de garantie af te houden, dan dat je daadwerkelijk geen garantie hebt.
De volgende stap was naar de geschillencommissie geweest. En bij ongelijk moet je daar voor betalen. Ik had besloten dat geld maar in een nieuwe telefoon te stoppen.

Maar ik had inderdaad die stap wél moeten zetten, ook al had ik het onderspit gedelfd.
Ja mee eens qua ondersteuning kan het vele malen beter met android toestellen maar of je echt gelukkig wordt met android 12 op de galaxy s3 denk ik niet. Dit was mijn eerste high end toestel en was toen al niet te spreken over de performance. best aardig wat problemen mee gehad.. In dat opzichte liever langer security dan OS upgrades.

Al hoewel dit wellicht tegen strijdig klinkt ben ik wel erg te vrede dat apple wel jaren lang Os upgrades geeft en niet enkel security updates :p
Nou was en is de S serie terdege wel high end en deze had een samsung quad-core 4412 op 1,4 Ghz en 1 MB cache.

Door de lagere resolutie kan dat nog steeds mee.
Toendertijd had je ook een flagship telefoon nodig om een beetje te kunnen internetten en navigeren. Sinds een paar jaar kan dat degelijk op budget telefoons, toen was het nog een beetje wildewesten, nu zou ik ook wel zeggen 5 jaar.
Dat het erop draait is 1 ding, maar ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat het alles behalve een soepele gebruikerservaring zal zijn.
Dit is een probleem dat Google heeft gekweekt en dat eigenlijk niet meer of moeilijk terug te draaien is.

Google heeft ervoor gekozen om front-end OEM software (drivers, OEM apps e.d.) en back-end (kernel e.d.) in één systeem te integreren, daarmee hebben ze ervoor gezord dat systeemupdates afhankelijk zijn van de fabrikant. Ze hadden ervoor kunnen kiezen om het systeem onafhankelijk van fabrikanten te kunnen updaten, maar helaas... Google is voor het succes van Android afhankelijk van fabrikanten en fabrikanten zijn op hun beurt weer afhankelijk van het verkopen van hun producten en een "verouderd" toestel is voor heel veel mensen een goede reden om geld uit te geven voor een nieuwe.
De hardware is krachtig genoeg.
Heb op dit moment een galaxy s4 gt-i9505 met android 11 middels linage os 18.1 optimized van jdc team.

Het draaid vloeiend.

Als de fabrikanten de drivers wat toegankelijker maken kunnen telefoons een stuk langer meegaan.
Willen ze niet, want geld = geld.
Als de fabrikanten de drivers wat toegankelijker maken kunnen telefoons een stuk langer meegaan.
Omdat het investeringen vergt zonder dat er nieuwe omzet tegenover staat. Dezelfde ontwikkelaars kunnen ook werken aan toekomstige modellen die wel nieuw geld opbrengen: dat dwingen de aandeelhouders af.

Dit gaat alleen veranderen door wetgeving, het komt er nooit vanuit de bedrijven zelf.
Maar dan verkopen ze toch niet meer als
Toestellen langer dan 3 jaar mee gaan? :) is dat niet een beetje het idee…dat consumenten elke 2/3 jaar wel een nieuwe aanschaffen..? En juist dat dit dus eigenlijk helemaal niet hoeft praktisch gezien, als de basis van de telefoon volstaat… als je zelf nieuwe features wil is dat misschien dan weer een ander verhaal…
Mooi dat de ontwikkeling door gaat, misschien is deze build niet geschikt voor dagelijks gebruik, custom roms geven je telefoon wel een significant langere levensduur.
Werkt Knox, bankenapps en bv Google Pay op dit soort custom roms?
En camera apps, speciale features zoals Samsung DeX, etc.?

Is er een chain-of-custody en audit van developers en code om de kans te minimaliseren dat er malware in de ROM zit?

Naar mijn mening zijn custom roms een speeltje voor oude telefoons, maar geen vervanging van het OS van het primaire toestel wat je dagelijks gebruikt, tenzij je hele lage verwachtingen hebt van je telefoon.

Dit zou kunnen veranderen als er een commerciele partij roms gaat uitbrengen voor telefoons. Hoewel geen Android, is Sailfish hier een goed voorbeeld van waar ik wel vertrouwen in heb.

[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 3 januari 2022 20:38]

DeX bestond nog niet eens ten tijde van de S3.
Nou ja, met Sailfish weet je in elk geval wel wat je kunt verwachten, namelijk dat alle onderscheidende features en bankapps het niet of nauwelijks doen.

Ik houd het dan liever bij Lineage, helemaal als er een officiële port uit is. Daar werkt over het algemeen alles gewoon op, tenzij je Samsung's vage "security"-DRM wil hebben. Dan moet je kiezen tussen een verouderd, onveilig OS of alles wat Samsung achter Knox verstopt. Voor mij een reden om geen Samsung-telefoon te kopen, in elk geval.

Sony doet overigens iets soortgelijks, met name met de camerablobs, en andere merken zijn er ook niet vies van. Het uitschakelen van functionaliteit heeft niks met veiligheid te maken, hoe ze hun 'veiligheidssystemen" ook willen noemen. Ze willen gewoon dat je een nieuwe koopt zodra ze een nieuw trucje uitvinden en dat niet backporten.
Nouja, ik vermoed dat je als een Xiaomi met stock ROM hebt dat er meer troep en verdachte software op zit dan open source LineageOS.

Als je hoge eisen hebt over de beveiliging van je telefoon is de gemiddelede smartphone denk ik niet je beste keus. Ik heb nog nooit een audit report gezien van software op de gemiddelde consumenten telefoon.

Ik heb het hier dan wel over Android, van Sailfish weet ik vrijwel niets.
Er zijn commerciële partijen die toestellen met een custom ROM (dus AOSP verwant want Android mag je het van Google niet noemen). /e/ is daar een voorbeeld van maar op Fairphone forum zie ik nog wel eens vaker wat anders voorbij komen. Dan heb je nog SailfishOS en Pinephone.
Knox niet, maar dat geeft tegenwoordig alleen maar hoofdpijn. Bankapps en Google Pay werken vrijwel altijd, wel even checken per Rom of je extra handelingen moet doen.
Ik weet uit ervaring dat iig SNS en ING bankieren werken op LineageOS (ook met root).
En die werken juist niet op mijn stock ROM, omdat die te oud is.
Maar het verschilt per bank (knox/gpay geen ervaring mee).
Bij de ING heb ik nooit last gehad met de bankapps. Ik heb nooit moeite gedaan om de root-status te verbergen, en de bankieren-app heeft hooguit een popup gegeven. Hetzelfde geldt voor de SNS-app.

Voor dingen als Netflix moet je wel even je rootstatus verbergen, anders wil Google Play ze niet laten zien in de Play Store en kunnen ze moeilijk gaan doen over HD video. Daar kun je gelukkig genoeg over vinden op internet. Helaas is die functionaliteit uit Magisk zelf verdwenen.

Google Pay doet moeilijk, dus als je hij ABN zit zul je op je onveilige, verouderde ROM moeten blijven hangen zodra de fabrikant stopt met updaten.

Sommige fabrikanten naaien je en zetten functionaliteit (zoals DRM of camera-processing) uit of wissen de nodige blobs zelfs permanent als je de bootloader ontgrendelt. Dat staat doorgaans aangegeven bij de informatiepagina van het apparaat op de LineageOS wiki. Als je zo'n apparaat hebt, kun je beter misschien niet de boel gaan opengooien. Mentale notitie maken om een consumentvriendelijk merk te zoeken voor de volgende telefoon en blijven bij de huidige software is denk ik de beste optie in die situatie.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 3 januari 2022 21:42]

de basis van android is gewoon niet goed, updates van het OS moeten van google gepushed worden en niet de telefoon boer.
dat gaat vooral in de knoop zitten met de skins die ze ervoor gebruiken. Vandaar android one ooit bedacht was? Maar zelfs dat is een puinhoop. Het zou inderdaad beter zijn als er maar 1 versie "android" bestaat en alle android telefoons daarmee zouden moeten werken maar goed dat botst weer tegen het open source van android
De source kan gewoon open zijn, dat heeft verder weinig te maken met wat google pusht. Zie Chrome en Chromium.
Google pusht onderhand updates van diverse subsystemen van Android, alleen vanwege de open source-natuur van het systeem blijven fabrikanten altijd onderdelen aanpassen die Google niet bij kan werken.

De browser-engine komt onderhand van Google, alsmede diverse systeemapplicaties en -services. Als je een Google Play-telefoon (of hoe dat tegenwoordig ook heet) koopt, verzorgt Google zelfs de updates van je hele OS.

Veel fabrikanten verkopen liever hun eigen laagje, en dan ben je op hen aangewezen om updates te krijgen. Dat kan op zich prima, verschillende merken publiceren maandelijks gewoon updates zodra ze uitkomen. Het kán dus prima, alleen veel fabrikanten geven niet genoeg om hun gebruikers om iedere maand de nodige patches uit te rollen.

De goedkopere, Chinese merken (Oneplus, Oppo, Xiaomi, etc.) die veel budget- en midrangetelefoons verkopen lopen hier vaak helaas achter. Dat prijsverschil moet natuurlijk ergens vandaan komen.

Bij Android heb je gelukkig wel het voordeel dat het aanvalsoppervlak van buitenaf relatief goed beschermd is. De integratie tussen bijvoorbeeld de SMS-app en de galerij-app zit veel hoger in de hiërarchie dan in iOS, en hetzelfde geldt voor de (diverse mogelijke) browserengines. Daarmee is het lastiger om met één exploit direct een telefoon over te nemen. De fragmentatie maakt het voor hackers vervolgens nóg moeilijker om een consistente exploit te maken, want je moet voor ieder toestel de binaries verzamelen om een goede ROP-chain te krijgen. De grote nadelen van Android hebben op die manier dus vreemd genoeg ook voordelen.
Aha het draait maar het werkt niet.
Ik vind .geek artikelen vaak leuk, ook als het onzinnige dingen zijn zoals doom op een pinautomaat laten draaien maar het moet dan wel wérken.
Dit volstaat niet echt...
Ik vraag me wel eens af hoe het met Windows was afgelopen als ze niet al bij Windows ce verboden hadden dat xda- developers run roms aanpaste.

Meerdere htc’s gehad die op ve draaide, zonder store kon je al duizenden programma’s downloaden, zowel gratis als betaalde bv TomTom.

Was een hele verbetering tov mijn eerdere Nokia .
Voor mijn vrouw maar een iPhone 3 gekocht om die eens te proberen. Hoewel ze eerst boos was want die was natuurlijk veel ingewikkelder dan een gewone, pebbles, daarna ook maar over gestapt.

Blijft een goede site, xda , maar niet meer aan mij besteed .
Als fabrikanten nou verplicht waren hun telefoons te "mainlinen" (compatible te maken met de mainline kernel) zoals bij elke x86* machine is gedaan, dan was dit helemaal geen nieuws geweest. Aan de hardware ligt het echt niet, dat is snel genoeg. Maar de software ondersteuning is altijd absoluut beroerd bij telefoons.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee