Samsung Galaxy S8 en S8+ krijgen beveiligingsupdate ondanks einde ondersteuning

Ondanks dat de ondersteuningsperiode van vier jaar erop zit voor de Samsung Galaxy S8 en S8+ heeft het topmodel uit 2017 toch nog een beveiligingsupdate gekregen. Deze introduceert de November security patch.

De telefoons worden voorzien van firmwareversie G95xFXXUCDUK1. Volgens SamMobile wordt de update momenteel verspreid in Frankrijk, maar nog niet in andere landen. Het valt wel te verwachten dat dat gaat gebeuren. De november-update is inmiddels niet de nieuwste, maar voor de Galaxy S8 en S8+ natuurlijk nog steeds een stap vooruit; hiervoor zaten de telefoons op de beveiligingsupdate van januari. De toestellen draaien nog op Android 9.

Waarom Samsung zo'n vier jaar en negen maanden na de release nog een beveiligingsupdate voor de toestellen uitbrengt, is niet bekend. De telefoons werden in mei van dit jaar juist van de Samsung-updatekalender afgehaald, aldus Sammobile toen.

Volgens uitzoekwerk van Tweakers zijn Samsung en Apple samen koplopers op het gebied van ondersteuning voor hun toestellen, wanneer je kijkt naar de duur van de ondersteuning. Op dat gebied valt nu zeker drie jaar te verwachten, in ieder geval bij duurdere toestellen.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

18-12-2021 • 10:27

159

Reacties (159)

159
156
50
4
0
84
Wijzig sortering
Meer heb je niet nodig! Al brengen ze jaarlijks 1 security update uit dan blijft zo'n toestel al veel langer in de lucht.

Erg goed van Samsung :)
Het klinkt leuk, maar een smartphone is een apparaat waar we ons hele privé leven op gooien en meer, zoals financiële apps. Security updates horen toegepast te worden.
Laat mij eens massale hacks zien van legio toestellen met oude Android updates .....
Precies ja, die zijn er niet.
Het is allemaal zo versnipperd in versies, met allerlei verschillende merken met ook nog eigen software en apps dat een goede hack extreem lastig wordt.

Nogmaals, de enige trucs die we zijn zijn babbeltrucs, fishing en andere tricks waarbij mensen onbewust zelfstandig software installeren en dan geld kwijt raken.
De eerste aanval waarbij 1000'en bankrekeningen leeg waren moet ik nog zien.

Natuurlijk zijn security updates altijd beter als dat je ze niet hebt, maar voor 99.9% van de mensen zijn geen updates geen echt risico omdat ze simpelweg niet interessant zijn.
Dit is natuurlijk onzin. Kijk eens naar de changelogs van de monthly updates. Die overslaan is echt niet goed te praten. In sommige gevallen is het zo simpel als een toestel overnemen met een SMS bericht. Dit kan je niet sugar coaten, deze updates zijn essentieel. Punt. Laten we geen onzin verspreiden.
Onzin verspreiden ?
Ik vraag om echte praktijk voorbeelden en je kunt met niks concreets aankomen ...
Nogmaals, laat mij eens praktijk voorbeelden zien van sms berichten die telefoons overnemen !

Doet me denken aan de Stage fright hype jaren geleden. Een laboratorium hack die in de praktijk niet echt uit te voeren was.

Het is heel simpel mensen, als het zo simpel was dan gebeurde het dagelijks en stonden de kranten bol van verhalen en ongelukkige mensen.

Wat zien we in de praktijk ???

Juist ja, babbeltrucs ... Spoofing calls van de Bank, Whatsapp berichten van je dochter die je niet hebt en je rijke oom uit Africa die je 15 miljoen dollar schenkt.

Nogmaals, kom eens met concreet bewijs van 1000en mensen van wie de telefoon is overgenomen .. Eigenlijk zoals we weleens zien met computer netwerken van bedrijven met Ransomeware.
Nog nooit gezien op smartphones.
Pegasus is dure Spy software die mensen kan targetten die een high interest profile hebben.
Dat zijn dus vooraanstaande wetenschappers, regeringsleiders, captains of the industry, militaire leiders, etc.

Wij zijn geen van hun en worden dus ook geen targets.
Leuk geprobeerd, dat wel.
Bovendien zien we dat ze met name IOS targetten, want dat is wat vrijwel iedereen in dat segment gebruikt.

Kom eens met een echt praktijk voorbeeld waar we zien dat de bankrekening leeg is bijvoorbeeld.
De nachtmerrie van de gemiddelde gebruiker.
Het is prima dat jij je hoofd in het zand steekt. Maar ga hier niet de indruk scheppen dat niet patchen prima is. Dat is het gewoon niet. Pegasus is mogelijk omdat men niet up2date software draait. Die software kwetsbaarheden kan je ook los van elkaar misbruiken. Maar het combineren maakt het juist gevaarlijk, vandaar Pegasus.

Deze updates wil je echt niet overslaan: https://source.android.com/security/bulletin/2021-11-01

Gelukkig zitten we op Tweakers dus 99% zal weinig van jouw advies opvolgen.

https://www.theverge.com/...-exploit-researchers-test

https://www.techradar.com...sly-nasty-android-malware
Nergens zeg ik dat patchen niet nodig is. Maar de paniek is niet reëel en nogmaals NIEMAND kan komen met praktijk voorbeelden van de gewone man/vrouw die gehacked wordt.

Het is derhalve geen enkel probleem een oud toestel te gebruiken.
Daarbij, mensen met geld, echte geheimen en kennis zitten NOOIT op een eeuwenoud toestel.
Je hoeft geen voorbeeld te hebben. Je patcht iets zodat het niet (meer) misbruikt kan worden.
Als het NIET wordt gepatcht, betekent dat je vroeg of laat wél praktische voorbeelden krijgt omdat de exploit meer bekend wordt en dus ook meer gebruikt gaat worden.
Kijk eens naar wat je stuurt.
Techradar:

Dat heeft NIETS met hacks met te maken. Mensen moeten NIET apks installen buiten de Playstore om of Apks die ze zelf downloaden en willen sideloaden.

Heeft niks met een hack te maken maar pure dommigheid.
Is hetzelfde als de voordeur openzetten. De verzekering keert niets uit want het is dan namelijk GEEN inbraak (geen sporen van braak).

En ja, tegen de domheid van mensen kan je je nooit 100% wapenen.
Jij googled maar wat en komt met het zelfstandig installen van malware en noemt dat een hack.
Laboratorium hacks van een Tesla en tenslotte dure hacksoftware uit Israël die een regering kan gebruiken.

Nergens kom jij met daadwerkelijke praktijk voorbeelden, nergens maar ook nergens terwijl we toch echt zien dat lang niet iedereen op het laatste OS van Android zit en dat een flink deel van de planeet 1 tot 3 OS updates achterloopt en dus ook lang niet alle beveiligings updates nog krijgt.

Je doet spannend over een onderwerp wat in de praktijk helemaal niet zo spannend is.
Ik snap dat de burden of proof bij mij ligt. Ik heb je voorbeelden gegeven. Jij kan het niet plaatsen blijkbaar. Ik ga er dan ook niet meer tijd in steken op mijn zondag.
Je hoeft er geen tijd in te steken Kees, het bestaat immers niet.
Met Google kan je altijd iets vinden, je kunt namelijk een week aan leesvoer vinden waarom roken gezond zou zijn en de aarde plat is.
Net zoals je als hypergonder voor elke klacht een enge ziekte kan vinden en jezelf overtuigen dat je het einde van de week niet gaat halen op basis van alle horror verhalen die je kunt vinden.

Feit blijft, er zijn geen echte voorbeelden van echte grootschalige hacks op smartphones met outdated software.
Daar waar iets gebeurd zijn het vrijwel altijd babbeltrucs, zelfstandig (onbewust) malware installen, en meer van dat soort praktijken.
Natuurlijk is het installen van de laatste patches altijd beter als het niet doen, dat is duidelijk.
Maar het achter lopen (zoals honderden miljoenen op deze planeet) is niet direct een gevaar.
Deze diversiteit aan software, versies, diverse schillen, hardware configuraties, etc.zorgt op een vreemde manier voor een veiligheid.

Edward Snowden legt dat mooi uit:

https://youtu.be/TvIKjkKvfaI
Anti-Vaxxers voorbeeld is discriminerend en totaal ongepast.

[Reactie gewijzigd door Electr0n op 22 juli 2024 13:34]

Niet alleen privédata maar vaak ook zakelijk…
Daar heb je telefoons van de zaak voor. Of bring your own device regelingen zoals in mijn geval. Als mijn werkgever wilt dat ik gebruik maak van een smartphone, dan mag daar best wel wat tegenover staan, toch?
Ik heb een <x> budget per maand om bereikbaar te zijn zakelijk. Hoe ik dat invul is mijn pakkie-an. Maar 1 telefoon is handiger dan 2 dus gebruik ik m’n privé toestel ook zakelijk. Maar alleen collega’s weten het nummer en bellen vrijwel nooit buiten werktijd.. (behalve om te gamen of Spotify lijstjes uit te wisselen)
Ik heb de mogelijkheid om 2 sims in mijn telefoon te gebruiken, maar ik heb dat maar heel kort gebruikt. Aangezien ik vrijwel nooit collega's bel (ik communiceer liever via mail videobellen met teams) heb ik mijn werk nummer doorgeschakeld naar mijn privé nummer. Dat kan dus ook.
Die optie heb ik ook (iPhone Xr) maar meh. Heb inderdaad ook de telefonie-app op m’n telefoon en overal wel internet om via VoIP te bellen als het moet.
Gewoon verplichten naar 5 jaar voor alle fabrikanten, die weggooi maatschappij maar een beetje halt toeroepen.
Waarom geen 10 jaar, en dan kiezen voor een minder snelle technische vooruitgang en een meer duurzame ontwikkeling.
Omdat vrijwel niemand de telefoon zo lang houdt. Ik wil niet voor zo een lange ondersteuning betalen.
Jij hoeft hem geen 10 jaar te houden, telefoons van 5 jaar oud zijn prima geschikt voor jongeren/kids/armere landen, hoe langer het duurt voordat ze in de recycling bak of op de vuilnisbelt komen, hoe beter voor het milieu.

Bovendien betalen? Ik betaal liever voor ondersteuning dan voor de ontwikkeling van de honderd modellen per jaar die ik nooit zal gebruiken. Ik geloof Samsung wereldwijd gezien gemiddeld 2 telefoons per week uit brengt!
10 jaar ondersteuning voor een product die je dagelijks gebruikt en bij je draagt is wel een beetje extreem. Dat heeft ook een prijskaartje. De ontwikkelingen gaan ook te snel om daar vanuit een economisch oogpunt voordeel uit te halen.

4 tot 5 jaar beveiligingsupdates is denk ik wel voldoende. Dat is ongeveer hoe lang ik er over doe ook mijn telefoon te vervangen (met vaak een extra jaartje erbij als tweedehands voor de kinderen)

Voor het milieu heb je meer aan de repareerbaarheid van de toestellen én het goed kunnen recyclen daarvan. Ik heb hier nog x aantal toestellen liggen over de jaren heen van de hele familie. Die zou ik graag willen inleveren om verantwoord te reclyclen, maar volgens mij is die mogelijkheid er niet echt, of wel?
Als Microsoft 10 jaar ondersteuning op softwarw van dagelijks gebruikte producten kan bieden dan kan Samsung dat ook. Het is een kwestie van willen investeren.
Hoeveel mensen ken jij met een 9 of 10 jaar oude toestel?. Ik ken er geen een. Een computer/laptop heeft een langere levensduur, en dan is het ook logisch dat de software langer wordt ondersteunt. Die langere ondersteuning kost geld, dat is echt niet "gratis".
Maar waarom heeft een computer/laptop een langere levensduur?

Lang lang geleden was een PC binnen 2 jaar behoorlijk ingehaald door ontwikkelingen op hardware vlak. Enthousiaste gebruikers waren toch ieder jaar, of zeker iedere 2 jaar op zoek naar iets nieuws. Tegenwoordig is dat echt niet meer zo, zelfs niet voor veel die hard gamers of workstation gebruikers.
Voor smartphones gold tot niet gek lang geleden hetzelfde: toestellen van een jaar oud waren duidelijk minder dan nieuwe, maar ook dat is behoorlijk aan het veranderen als je niet op zoek bent naar opvouwbare modellen.

Voor mijzelf geldt dus hetzelfde nu als voor PCs in het verleden: minder de neiging om te upgraden, want het loont niet. Nu doe ik zonder moeite 3 jaar met een toestel, dat zie ik echt nog wel oplopen als er geen doorbraak in tech komt. Zeker wanneer toestellen verplicht makkelijker te repareren worden en een oude accu makkelijker vervangen kan worden voor een nieuw 'officieel' exemplaar.
Maar waarom heeft een computer/laptop een langere levensduur?
Neem voor de gein je laptop de hele dag met je mee, gebruik het op het strand (scherm onleesbaar, zand, vochtigheid) doe je laptop in een tas vol met andere spullen, continu bewegingen en trillingen, laat af en toe je laptop op de grond vallen, enz. De materialen op een telefoon zijn zo klein mogelijk gemaakt, en niet zo duurzaam mogelijk, dat is nou eenmaal het doel van het gebruik. Een laptop op en werkplaats heeft bijvoorbeeld ook een veel lagere levensduur, want... Meer invloeden van buitenaf. Zo heb je laptops, telefoons, tablets die specifiek voor "zwaar" gebruik zijn bedoel. Die zijn zwaarder, dikker en duurder dan een model die dat allemaal niet heeft.
Lang lang geleden was een PC binnen 2 jaar behoorlijk ingehaald door ontwikkelingen op hardware vlak. Enthousiaste gebruikers waren toch ieder jaar, of zeker iedere 2 jaar op zoek naar iets nieuws. Tegenwoordig is dat echt niet meer zo
Dat klopt, daarom zeg ik ook dat de laptop/pc markt al veel ouder is en daarom al een stuk volwassener. De mobiele markt zoals we die nu kennen is 12 jaar oud. Dat moet nog groeien wat ontwikkelingen en mogelijkheden betreft. Maar .... Je begint nu al te merken dat er vrijwel geen echte vernieuwingen meer zijn. Elk jaar wordt het minimaal verbetert, dus de snelle ontwikkelingen lijken al een stuk minder te worden. De ontwikkelingen op scherm van een mobiel hebben wel de nodige volwassenheid gehaald. Sommige leveranciers kiezen er zelfs voor om schermen met lagere resoluties uit te brengen dan eerdere modellen. Het is gewoon niet nodig om hogere resolutie te ontwikkelen.

Wat zijn ontwikkelingen die nog wel een grote stap kunnen betekenen?

Batterij en frontcamera in het midden achter je scherm, zodat je iemand direct aankijkt bij videobellen....

De rest is vaak een marginale verbetering. Men zal nu denk ik ook wel langer met hun huidige telefoon doen dan vroeger. Maar 10 jaar is totaal niet realistisch. 5 jaar lijkt mij voor nieuwe toestellen (en voor de tweede hands markt) een prima voornemen.
Mwah, ik denk dat 5 fors overschreden kan worden door veel gebruikers die nu eenmaal minder eisen stellen: ik koop een nieuw toestel, mijn 4 jaar oude gaat naar mijn pa/ma/oom/tante/zus, die is er nog 4 jaar blij mee want behalve een incidenteel appje en een keer de treintijden checken wordt er vooral gebeld. Dan is 5 jaar updates ineens 3 te weinig.
[...]


Neem voor de gein je laptop de hele dag met je mee, gebruik het op het strand (scherm onleesbaar, zand, vochtigheid) doe je laptop in een tas vol met andere spullen, continu bewegingen en trillingen, laat af en toe je laptop op de grond vallen, enz. De materialen op een telefoon zijn zo klein mogelijk gemaakt, en niet zo duurzaam mogelijk, dat is nou eenmaal het doel van het gebruik. Een laptop op en werkplaats heeft bijvoorbeeld ook een veel lagere levensduur, want... Meer invloeden van buitenaf. Zo heb je laptops, telefoons, tablets die specifiek voor "zwaar" gebruik zijn bedoel. Die zijn zwaarder, dikker en duurder dan een model die dat allemaal niet heeft.


[...]


Dat klopt, daarom zeg ik ook dat de laptop/pc markt al veel ouder is en daarom al een stuk volwassener. De mobiele markt zoals we die nu kennen is 12 jaar oud. Dat moet nog groeien wat ontwikkelingen en mogelijkheden betreft. Maar .... Je begint nu al te merken dat er vrijwel geen echte vernieuwingen meer zijn. Elk jaar wordt het minimaal verbetert, dus de snelle ontwikkelingen lijken al een stuk minder te worden. De ontwikkelingen op scherm van een mobiel hebben wel de nodige volwassenheid gehaald. Sommige leveranciers kiezen er zelfs voor om schermen met lagere resoluties uit te brengen dan eerdere modellen. Het is gewoon niet nodig om hogere resolutie te ontwikkelen.

Wat zijn ontwikkelingen die nog wel een grote stap kunnen betekenen?

Batterij en frontcamera in het midden achter je scherm, zodat je iemand direct aankijkt bij videobellen....

De rest is vaak een marginale verbetering. Men zal nu denk ik ook wel langer met hun huidige telefoon doen dan vroeger. Maar 10 jaar is totaal niet realistisch. 5 jaar lijkt mij voor nieuwe toestellen (en voor de tweede hands markt) een prima voornemen.
Juist laptops worden overal meegesleept, zakelijk, studie, vakantie. Ik heb hier nog een Thinkpad X41 uit 2005 met nog de originele accu die nog werkt.
De boel gaat ook gewoon kapot hé.. Hoe vaak laat iemand z'n telefoon vallen, en hoe vaak laat diezelfde persoon z'n laptop vallen?
Telefoons van een aantal jaren geleden waren een stuk slomer of ondersteunen mogelijk alleen 3G, je kan 10 jaar oude telefoon Niet vergelijken met de huidige telefoons van de afgelopen jaren, welke velen kwa prestatie gewoon echt een stuk sneller zijn en makkelijk Vele vele jaren meer mee zouden kunnen gaan, mits men wat onderhoud doet elke zoveel jaar.
Vooral 2de handse dure telefoons werken goed, de goedkope telefoons zoals Moto G3 waren beetje sloom, zelfs toen, maar goedkope telefoons van de laatste paar jaren, zoals de Moto G5 Plus, een stuk sneller, 'bijna' vergelijkbaar met dure telefoons van toen.

Als de deur in je huis begint te piepen bij openen en dichtmaken, ga je die deur of het hele huis maar dan weggooien en vervangen? Nee, je doet gewoon wat olie ertussen. Of je GPU wordt altijd nu veel heter dan die orgineel was jaren terug? maar weggooien? Nee, zolang die grafisch nog goed werkt en de extra hitte (welke de max C° je kon zien met Furmark) of prestatie verlaging niet door veel en veel zwaardere games komt die de GPU niet aan kan, vervang je de koelpasta en koelpads die uitgedroogd zijn.


Je gaat toch ook niet een Pentium 4 met een Dual Core of Core2Duo vergelijken, of die met een 3de gen i5 met vele nieuwe features en mooiere camera?

Als ik nu een 2de hands laptop koop met een intel i5 2520M en 4GB RAM, is die dan gelijk slecht omdat die uit 2011, nee natuurlijk niet, die voelt nog steeds heel vloeiend aan met Windows 10, uiteraard met de HD graphics van die iGPU mist tie wat features, maar dat is het, browsen, YouTube, vele andere dingen gaat nog super, en als Windows 10 niet meer ondersteund wordt 5 jaar later, gewoon Manjaro, Solus, Ubuntu, etc erop, nieuwe batterij van paar tientjes en hij kan weer voorruit.

Ga je soms zeggen dat na 5 jaar van nu, we maar al die Biljoenen electronica die Heel snel functioneert nu nog steeds, maar moeten weggooien en we Heel veel natuurlijke materiaal moeten verbruiken voor nieuw hardware? Nee, Microsoft bepaalt niet dat die systemen slecht zijn, omdat ze samen met fabrikanten meer geld willen verdienen, installeer er gewoon ene of ander Linux distro en vervang de batterij op laptop, CMOS batterij, of whatever er op aan het raken is en dat ding kan weer vooruit voor nog eens 5-10 jaar.

Nee, wat de levensduur van 2-3 jaar bepaalt (als je negeert dat sommige mensen hun dure apparaten slopen, een gebroken glasplaat rondlopen, wat de laatste jaren aanzienlijk verminderd is sinds 2015 tot nu sinds mensen steeds voorzichtiger werden na een vervelende ervaring eerder, wat vaak nog steeds niet de telefoon stopt te laten functioneren) Is de Batterij, te weinig mensen doen aan het vervangen van hun batterij, het is vaak niet onmogelijk, maar het wordt ontzettend vervelend of lastig gemaakt met dicht lijmen of bij Apple met een soort ID, met allemaal redenering zoals waterdicht, dun maken van telefoon, beschermen tegen lagere kwaliteit batterij, terwijl de fabrikant zelf mogelijk dezelfde lage kwaliteit batterijen geselecteerd.

Een batterij zou misschien €15-30 zou kosten, in plaats daarvan een nieuwe telefoon voor €300-800 elk 2 jaar, achter een lage uitziende prijs van €8-17 per maand op een abonnement, wat dat voelt alsof je niet zoveel uitgeeft, maar mensen kunnen kortzichtig zijn of als een braaf jongen doen wat de provider of fabrikant zegt en verlengen met nieuw toestel, en dus die hoge kosten negeren op een korte periode (want dat zouden ze wel hebben gedaan als ze dat hoge bedrag in een keer betalen, want dat zouden ze niet kunnen betalen), ze merken wel als hun portemonnee later kleiner wordt en ze vaker moeten sparen om genoeg te hebben om iets gedaan te krijgen.

Vervangen van de batterij zou helpen dat hun telefoon minder heet wordt, sneller kan reageren, langer aan blijft, etc.
Ik weet nog vroeger dat je gewoon een klep aan de achterkant kon openen en de batterij kon vervangen, geen gedoe...


Wat ook helpt is als mensen de software op hun telefoon opruimen, voornamelijk die duizenden tabbladen in hun browser maken hun telefoon ook sloom als, wanneer ze met de browser werken.


Maar ok, wat ook telefoon mogelijk slechter soms kan maken, zijn bepaalde slechte fabrikant eigen software en slechte geteste en in elkaar gezette firmware updates van telefoon fabrikanten, welke soms vervelende bugs brengen of features die men graag jaren gebruikt, plots weghalen. Als dat nou is een Heel Stuk Minder wordt, dus dat de ervaring niet wordt gesloopt of slecht uitgegeven, dan zou dat tof zijn, want het enige wat mij interesseert eigenlijk is alleen maar beveiliging patches, nieuwe Android versies of grote verandering in fabrikant eigen software interesseert mij echt gewoon Helemaal niks, buiten langere ondersteuning van de Play Store wil ik die nieuwe versies gewoon niet, want die kunnen juist vervelende veranderingen brengen en fijne en nuttige features weghalen.

Ik zou dus graag zien dat beveiliging patches, android versies en updates van fabrikant software, voornamelijk grote verandering in interface, features en andere dingen, dat die los van elkaar waren, hopelijk zelfs per pakket en patch. Ik kan dan kiezen als ik dat wens gewoon alleen Android patches installeren en dingen blijven dan grotendeels werken, en de andere persoon kan de nieuwe Android versie en/of fabrikant eigen software erop doen met whatever grote verandering ze hebben gebracht.
Want uiteindelijk zijn beveiliging patches het belangrijkste, die vindt ik dat mensen gewoon 6+ jaar of langer moeten krijgen, dus zelfs al wordt nieuwe Android versie of nieuwe fabrikant software niet meer op telefoon een of ander oude telefoon gebracht, dan zou beveiliging patches nog wel moeten kunnen.

Vooral omdat er veel mensen zijn die eens een telefoon kopen, en vele jaren mee gaan doen, hun bankieren, authenticatie apps, DigiD, persoonlijke foto's en email, etc maar niet geld hebben voor een nieuwe en ook met computers werken al te complex is, dus custom rom installeren hun niet lukt.


Wat ook helpt dan soms om je telefoon te resetten naar fabrieks instelling of apps te resetten/opslag verwijderen, want die kunnen een of andere bug hebben waar het in vastloopt na een nieuwe firmware update, die er alleen uit gaat na een complete reset.


Wat ook soms helpt, is downgrade naar vorige firmware versie (alleen heb je niet mogelijk belangrijke nieuwe beveiliging patches), of overstapt op een custom ROM zoals LineageOS, Resurrection Remix, Pixel Experience, etc (uiteraard als de meeste bugs zijn opgelost, en je wat dingen kan missen zoals mogelijk bank apps en Netflix, welke 'misschien' werken via Magisk), want verder dan dat heb je gewoon eigen controle wat je erop kan doen, voor camera kan je GCam gebruiken met profiel die al je camera's gebruikt, en kan je dan gewoon firmware updates blijven doen met beveiliging patches tot iedereens telefoon door ouderdom na 10-20 jaar uit elkaar valt...


Nee, deze hele kortzichtige weggooi economie is hartstikke slecht, we kunnen niet voor altijd zo met natuurlijke materialen rotzooien, ooit gaat dat op of wordt het lastiger en duurder om die te vinden en gebruiken.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 22 juli 2024 13:34]

Enige grote kink in de kabel is denk ik, het opslag geheugen. Het heeft een maximum aan keren dat het beschreven kan worden.

Het is ook geen deel dat makkelijk kan worden vervangen.
Hmm, inderdaad een heel goed punt ja.

Ik verwacht dat als er UFS 2.1 of 3.0 gebruikt wordt, dat er wel iets van TLC NAND gebruikt zal worden, dat levensduur wel een aantal TBW is, maar als ik dan opzoek voor Samsung S10 gebruikte NAND, zie ik wel informatie op website van Samsung zoals de acceptabele temperatuur, voltage, interface, maar kan haast nergens iets vinden over de TBW...
En wie weet hoeveel lager het is voor oudere telefoons met ouder 8-16GB opslag (alhoewel, meeste smartphones met zo weinig opslag waren ook wel wat sloom en veel eigenaars hebben die dan weggedaan voor iets nieuwere goedkoop geprijsde smartphones die wat sneller waren en 32-64GB opslag hadden....


En wat ik mij ook besef is dat die USB-C, en nog iets sneller de micro-USB poort, het op gegeven moment gaat begeven door slijtage...
Maarja, die moeten gewoon vervangbaar zijn en tussen de €0.50-€7 moeten kosten (hoe duur is zo een onderdeel nou om te produceren, eventueel beetje universeel maken zodat het op meerdere vergelijkbare smartphones kan?) ik bedoel, dat zouden ze gewoon moeten zijn als ze dat niet zijn, want het is toch naast de batterij iets wat aan slijtage onderhevig is van nature.


In ieder geval denk ik wel dat genoeg smartphones wel in ieder geval makkelijk langer dan 3-5 jaar mee zouden kunnen...

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 22 juli 2024 13:34]

De levensduur komt ook door het snel veranderende aanbod en niet lang ondersteunen van bestaand aanbod. Het is dus onredelijk om alleen te kijken naar wat klanten en fabrikanten nu doen, maar dat ook doorbreken met andere mogelijkheden zoals langer gaan ondersteunen.
We hebben het hier over twee verschillende markten, de pc/laptop markt die al een jaartje of 30 achter de rug heeft en een bepaald volwassen niveau heeft. En een mobiele markt waarvan de toestellen niet eenvoudig uit te breiden zijn met een betere camera, vingerscanner of andere rand apparatuur. De levensduur van een mobiel apparaat is dan ook wat korter dan dat van een laptop of pc.

Mijn mening is dat je dan beter kan concentreren op het makkelijker repareren en recyclen dan dat je 10 jaar lang updates gaat geven, want een 10 jaar oude toestel is nou eenmaal op. De componenten, batterij, scherm enz zijn niet gemaakt voor een dergelijke levensduur. Het kan wel, maar dan betaal je veel meer dan nu het geval is. Dat gaan mensen niet doen. Dus beter repareren en reclyclen hebben veel meer kans van slagen als we het over milieu impact hebben.
De levensduur komt ook door het snel veranderende aanbod en niet lang ondersteunen van bestaand aanbod. Het is dus onredelijk om alleen te kijken naar wat klanten en fabrikanten nu doen, maar dat ook doorbreken met andere mogelijkheden zoals langer gaan ondersteunen.
Dat verkort niet de levensduur, maar gebruiksduur !
@Hackus gebruikers gaan niet snel voorzichtiger met hun smartphone om als ze toch al van plan zijn snel een nieuwe te kopen. En veel smartphones worden niet hergebruikt. Dus het gaat niet alleen om de gebuiksduur als de wisseling van nieuwe apparatuur nogal vaak kan.
@Hackus gebruikers gaan niet snel voorzichtiger met hun smartphone om als ze toch al van plan zijn snel een nieuwe te kopen. En veel smartphones worden niet hergebruikt. Dus het gaat niet alleen om de gebuiksduur als de wisseling van nieuwe apparatuur nogal vaak kan.
dat zijn maar weinig mensen die zo omgaan met hen smartphone. Velen gebruiken een hoesje, en gaat het toestel van ouder(s) naar kind. En ouderen gebruiken hen toestel heel lang. Als ik alleen al kijk hoeveel iPones er nog in omloop zijn qua 6S en SE en nieuwer, praat je al snel over 5 jaar. dat staat geheel buiten gebruiker die elk jaar het nieuwste model kopen. Die toestellen zijn dan ook niet kapot, en worden veelal ingeruild of via V&A hier verhandelt
Wat is nu je punt? Want dat zou juist aantonen dat langer updates uitbrengen dus belangrijk is.
Wat is nu je punt? Want dat zou juist aantonen dat langer updates uitbrengen dus belangrijk is.
Ja, daar gaat het ook om. ;)

gebruiksduurverwachting is wanneer de 1e koper het gekocht goed weer verkoopt, of vernieuwd
Levensduurverwachting is hoe lang je ermee kunt doen, dus totale gebruik(onder misschien meerdere eigenaren)
Het is bijna onmogelijk om deze te gebruiken, maar als er ondersteuning voor zou zijn geweest, wie weet. Nu bedenk je je nog wel twee keer als je zoiets 'geks' wil gaan doen.

Verder is het idee van Windows zo gek nog niet. Waarom wordt bij computers de software en hardware los gezien maar ben is dit bij telefoons gekoppeld? Waarom kan Google daar de software niet beheren voor alle telefoons met Android? Ik heb werkelijk waar geen idee of het mogelijk is, maar eigenlijk zou de hardware dus niet teveel de software moeten bepalen zodat je makkelijker en langer kan ondersteunen.
Mijn telefoon is nu zeker 12 jaar oud. Dat kan dus alleen omdat het geen smartphone is.

Mijn tablet is model 2015. Hij doet het nog uitstekend. Geen enkele hardware noodzaak tot upgrade, ondanks dagelijks gebruik. Maar vanwege die ondersteuningsperiode kijk ik toch elke aankondiging weer of er wellicht weer 'ns een 8 inch model in de line up zit.

iPad waarop onze jongste YouTube kijkt net vervangen. Puur omdat YouTube's reclames niet samen gaan met de oude browser die erop zit (en kan): weigerde nog af te spelen. Voelt echt als gedwongen wegwerpen van iets wat op zich nog prima is.

De hardware is in heel veel opzichten al jaren volwassen. De 'veroudering' al enige tijd volstrekt kunstmatig.
Ondersteuning heeft niks te maken met de levensduur. Zie bijv. auto's: genoeg fabrikanten die 3-5 jaar ondersteuning bieden. Je gaat me niet zeggen dat mensen een auto van €30.000 kopen en na 3 jaar alweer wegdoen... Misschien een enkeling, maar dat is zeker niet de norm.
Maar een auto zit niet in een constant veranderend landschap van beveiligingsrisico's.

Tenminste, tegenwoordig natuurlijk wel want auto's zijn ook rijdende computers geworden, maar we hebben daar de schrikbarende resultaten nog niet van gezien. Zodra er een grote auto hack verschijnt dan zal je daar ook meer nadruk zien op updates.
De ontwikkelingen gaan ook te snel om daar vanuit een economisch oogpunt voordeel uit te halen.
Om minder een wegwerpmaatschappij te zijn moet dáár dus iets aan veranderen.
Als sommige mensen nog een oud toestel willen gebruiken moeten ze dus gewoon mee kunnen doen met basis dingen zoals browsen, mailen, etc. Ik moest voor mijn moeder een nieuwe iPhone (van 4 naar 7) kopen omdat ze anders niet meer in onze gedeelde takenlijst en huis kon 8)7
Geen idee of je kinderen hebt, maar ik denk dat jongeren/kinderen nog wel de grootste aaschaffers zijn van nieuwe toestellen.
Waar het vroeger (hoor mij nou, ik word oud) om merk sportschoenen of broek ging, is de nieuwste/duurste telefoon nu hét status symbool geworden.
Mijn dochter moest een Samsung of Apple, anders viel je buiten de groep.

Ik denk dat ze liever betalen voor een nieuwe telefoon dan voor langere ondersteuning. Het effect is hetzelfde (beide zijn dan up to date), maar een nieuwe telefoon is toch hipper.
Dat maakt het juist meer geschikt. In feite is een update naar de huidige noodzakelijke ontwikkeling gewoon mee gaan en vernieuwing. Kan je prima hip zijn met de laatste software, en als Samsung dat slim aanpakt door oudere producten eerder te updaten helemaal. Dat hip doen is dus een kwestie van perceptie en willen inzetten op duurzaamheid.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben zeker voor duurzaamheid. Maar als het gaat tussen een (onzichtbare) update van de software of een nieuwe telefoon, zullen de meeste jongeren gaan voor optie 2.
Zolang een telefoon als status symbool dient, zal duurzaamheid in veel gevallen het onderspit delven.
Als bedrijven hun klanten het gevoel kunnen geven dat hun nieuwste apparaat hip is kan dat ook gedaan worden om duurzaamheid populair te maken door updates. Daarbij denk ik niet dat de groep jongeren die nog geen werk hebben of geconfronteerd worden met inflatie gaan klagen een telefoon doorgeschoven te krijgen of goedkoper uit te zijn.
"moest" tjsa, lastige discussie, ik weet uit ervaring precies hoe het is/was om erbij te moeten horen, en had destijds 2 bijbaantjes om m'n zak/kleedgeld aan te kunnen vullen totdat ik 100 gulden voor een Levi's 501 kon betalen. Maar de nieuwste telefoons kosten 10-15x dat bedrag, dat is voor een kind/puber onbetaalbaar (of zou het in ieder geval moeten zijn)

Ik hoop toch niet dat je je kids zulke dure cadeaus geeft, als je ze zo verwend zullen ze het later in het leven nog heel zwaar gaan krijgen als ze op eigen benen moeten gaan staan.
Grappige reactie om 2 redenen:

1. De aanname dat verwennen 'slecht' is en dat dat een negatief effect heeft op kinderen. Er zijn veel belangrijkere zaken die daar invloed op hebben, zoals aandacht, liefde en voorbereiding.
2. ga geen leeftijd invullen, maar als je in guldens praat is dat waarschijnlijk 20 jaar geleden. Inflatie technisch zit er dan een veel kleiner verschil tussen de levi's van toen en een redelijke telefoon van nu.

Maar om je gerust te stellen, mijn dochter heeft niks kado gekregen. Telefoons heeft ze altijd voor gewerkt icm o.a. verjaardagsgeld en kleedgeld.
Ze woont nu op zichzelf en is de beste spaarder die ik ken.
Sorry, misverstandje, maar je letterlijk zegt "de nieuwste/duurste telefoon" dan denk ik aan flagships met prijzen die de laatste jaren dichter bij 1500 dan 1000 euro liggen. Dat is een hele andere categorie dan een spijkerbroek van een duur merk.

Wat betreft inflatie las je er volgens mij overheen dat ik voor het gemak 1:1 van guldens toen naar euro's nu ga. En zowaar een paar Levi's kost nu idd €100

Anyways, als we het dan over een "redelijke telefoon" blijken te hebben en ze idd d'r eigen geld, salaris etc bewust gebruikt om iets te kopen wat ze echt graag wil hebben, net als ik destijds deed, heb ik niets gezegd.
Waar het vroeger (hoor mij nou, ik word oud) om merk sportschoenen of broek ging, is de nieuwste/duurste telefoon nu hét status symbool geworden.
Mijn dochter moest een Samsung of Apple, anders viel je buiten de groep.
Vroeger waren er ook genoeg die daar niet aan meededen hoor :) Nooit van mijn leven Nike's of Levi's gehad.

Gewoon niet aan toegeven. Je wil ook niet dat je kinderen zo oppervlakkig worden dat ze alleen maar om statussymbolen geven.

Mensen zijn te vaak bang om buiten groepjes te vallen (volwassenen helaas vaak ook).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:34]

Die toestellen leveren hun eigen geld op, je denkt toch niet dat ze toestellen gaan ontwikkelen als ze minder opleveren dan kosten. Het kan natuurlijk een keer tegen valken in verkopen maar dat is verre van de insteek en ook niet de standaard.

Je betaald daar dus niet aan mee verder, die ondersteuning betaal je wel want dat slaat wel op je toestel en daar moet het geld dan ook vandaan komen.
Je betaald daar wel aan mee doordat je geld in ontwikkeling van een hogere omloopsnelheid komt. Samsung kan er voor kiezen om meer te investeren in lagere omloopsnelheid en meer in duurzaamheid. Dus meer duurzame hardware en software. Op dat laatste gebied laten ze een beetje zien dat het kan.
Moet het m.i. wel makkelijker worden om een batterij te vervangen, want na 4-5 jaar is de koek echt op.
Klopt, maar makkelijk voor jouw en mij? Handige Harry/Mohammed van nieuwebatterij.nl doet dat voor een paart tientjes en leveren in mijn ervaring gewoon goed werk/kwaliteits onderdelen. Aan de andere kant, ik heb nu een Fairphone waar ik letterlijk met m'n ogen dicht de batterij van zou kunnen vervangen tegen de tijd dat dat nodig is 8-)
Anoniem: 734539 @Alxndr19 december 2021 18:00
Iemand die een nieuwe telefoon koopt, geeft vaak zijn oude telefoon weg aan een familielid of verkoopt deze via marktplaats. Dus "weggooi maatschappij" is wat overdreven in mijn optiek.

Wellicht heeft de koper van het oude toestel wel een apparaat dat inmiddels 10 jaar oud is en vindt die 5-jaar oude telefoon van jou op Marktplaats een flinke upgrade. Ik heb mijn oude toestel ingezet als werktelefoon terwijl ik mijn nieuwe telefoon persoonlijk in gebruik heb.

Wel ben ik voorstander van meer ontwikkelingen op modulair gebied, je hebt weinig mogelijkheden tot vervanging van componenten in een telefoon, dit is vervelender geworden omdat iedere telefoon ook een IP68-waterdichtheid rating moet krijgen en de apparaten dus volledig dichtgetimmerd zijn.

Je kan in de nieuwere telefoons bijvoorbeeld niet eens de batterij vervangen zonder het hele apparaat uit elkaar te halen. Dus gaat men al eerder kijken voor een nieuw toestel als de batterij op is omdat het 'teveel gedoe is' om deze te (laten) vervangen.
Waarom geen 20 jaar.
Ik kwam deze week mijn oude Nokia 6310i tegen.
Druk op Power On, accu nog steeds half vol, en vraagt om een SIM kaart.
De beste telefoon ooit gemaakt!
Omdat zo n nokia een feature phone of een oldschool gsm is. De levensduur wordt tegenwoordig bepaald door de software. Fabrikanten zijn held in het saboteren van hun devices. Dat noemt men een smartphone terwijl daar niks smart aan is buiten dat het de consument een hoop geld kost. Daarom maken bedrijven zich stinkend rijk aan mobieltjes en dure 4g/5g bundels omdat we verslaafd zijn aan geld uitgeven aan een hoop troep. Dan begin ik nog niet over de store van zo n toestel wat vergeven is aan in app aankopen per app wat je downloadt. We hebben vroeger de goeie oude tijd gehad.
10 jaar. Jezus. Heb je wel een idee hoe lang dat is in tech? Na zeker 6 jaar ga je je storen aan dat je dram en cpu niet meer afdoende zijn. Software staat niet stil. Daarnaast zal er in de tussentijd ook een nieuwe video codec verschijnen, waar je toch echt je SoC voor moet upgraden... tenzij niet en je bandbreedte wilt verspillen.

5 jaar lijkt mij afdoende. 2 jaar is idd veelte kort.

Betere recycling methodes zie ik meer heil in dan de rem op innovatie zetten.
Of misschien "downcycling". Je kan het toestel nog gebruiken, maar voor taken die niet security kritisch is.
Heeft Samsung dat niet aangeboden onlangs?
Ja maar dat was een wassen neus. Je kon het toestel dan slechts gebruiken als een licht of geluidssensor en het mocht ook pas vanaf een S9 want de S8 was al te oud :') : nieuws: Bèta om van Samsung-telefoons geluid- of lichtsensor te maken komt uit

De S9 was op dat moment nog steeds gewoon ondersteund met updates, laten we wel wezen. Niet bepaald een moment om te gaan 'upcyclen' zoals Samsung het noemt.

Echt puur voor de PR "kijk wij eens groen zijn". Maar ondertussen zo weinig bieden dat je er echt niks aan hebt. En juist stimuleren om een nieuw toestel te kopen in plaats van je S9 die nog gewoon mee kan.

De andere dingen die ze voor dit programma hebben aangekondigd in 2018 (de telefoon gebruiken als IoT device en zelf projecten mee maken a la raspberry) is nooit ook maar iets van uitgekomen. Maar ze hebben er wel een milieuprijs mee gewonnen :') Die juryleden hebben niet veel intelligentie blijkbaar (of waarschijnlijker: een goed gevulde vestzak).

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:34]

Ja ik vond dat ook een slechte oplossing van Samsung toendertijd. Toch zit er wel wat in zulk hergebruik, of het nou is als mediaspeler, afstandbediening of als video-deurbel.
Al hebben die toepassingen ook hun security-risico's.
Ghoh, ik heb een oneplus 3T gekocht vlak wanneer hij uit kwam. Heb hem uiteindelijk vervangen door het gebrek aan softwaresupport en een batterij die moest vervangen worden. Als die twee opties er (makkelijk) waren, dan zou ik die zeker nog een jaartje of 2 gebruikt hebben. (Dus 7-8 jaar in totaal.)

Mijn vorige asus laptop heeft het op 11-jarige leeftijd begeven.

Als je stopt met naar specs te kijken en naar echte noden, dan gaat electronica heel lang mee voor heel veel mensen. :)
Een kennis van me heeft eveneens een 3T. Het is merkbaar dat het apparaat niet meer zo snel is als dat het bij release was.

Overigens zat er niet veel marge op de 3T. Mag niet verwachten dat je super lange software support krijgt (> 6 jaar = super lang).

Gelukkig staat er dan weer tegenover dat het best gemakkelijk is om een custom ROM op een 3T te installeren, alsook onderdelen te vervangen met een paar goedkope tools.
Mijn bank blokkeerd mijn toegang tot hun app als je een custom rom op je gsm zet. Dus dat maakt het al niet meer waard. Ik pruts sowieso al niet al te graag met mijn hardware.
Als je SafetyNet kan passen (waar alle apps op leunen die gebruik maken van dit soort drm), is het geen probleem.

Ik pruts graag (als in maak graag fouten) (daarom zit ik ook op t.net). Het levert veel op. Via custom rom op m'n voorheen Moto G had ik nog een jaar extra uit gerekt, en via root kreeg ik meer vrijheid en mogelijkheden. Het is ook redelijk veilig om te doen.
Economisch niet interessant, een android fabrikant haalt zijn winst uit de verkoop van toestellen. Als een toestel langer meegaat, wat technisch haalbaar is, dan daalt de verkoop en moeten de toestellen duurder worden. Een mogelijke oplossing is dat google of andere stores verplicht worden om een deel van het aankoopbedrag door te storten naar de fabrikant van het toestel, zodat een toestel ook geld opbrengt na de verkoop, zoals dat het geval is bij Apple.

Leuke sidenote: het economisch probleem dat toestellen te lang meegaan is niet nieuw en heeft in 1925 gezorgd voor het Phoebus-kartel waarbij de levensduur van gloeilampen expres verlaagd werden: https://nl.wikipedia.org/wiki/Phoebus-kartel
Ja 10 jaar is goed op dat punt zal je batterij en de software ook wel zijn tijd gehad hebben door apps die crashen en functies die weg vallen op oude Android versie x of iOS. Ja het moet eens gedaan zijn met deze wegwerp politiek. Als we zo begaan zijn met het milieu dan hollen wij niet naar de winkel voor een nieuwe voor de minste scheet. Want die nieuwe waar je naar hunkert die een hoop geld meer kost wordt ook zo verkracht. Een eindeloze cirkel en je blijft kopen voor 99% het zelfde gebruik. Je moet ergens de afval berg mee vol krijgen. Je moet eens gaan kijken wat daar allemaal ligt aan afval.
Helemaal voor. Maar mensen moeten dan ook vooral naar zichzelf kijken en niet gelijk, nadat hun 2 jarige abonnement afloopt, hun telefoon in ruilen voor een ander.

(Persoonlijk koop ik altijd mijn telefoon los met een sim-only abo’tje om er zo lang mogelijk mee te doen)
Dat hoeft geen probleem te zijn als ze de "oude" telefoon maar doorverkopen en niet weggooien of in de la pleuren.
Dat is knap zonde van het geld afhankelijk van wanneer je hem koopt, 1 jaar abbo met telefoon scheelde bij mij ruim 300 euro met los kopen en een minder sim-only abonnement. 2 van mij 3 laatste telefoons* waren allen enorm veel goedkoper in combinatie met abonnement vs. los en sim-only.
* Samsung Galaxy S Plus (2011), Note 2 (2013) en nu Note 9(2019)
Edit: excusez moi, Note 2 was wel degelijk los aangeschaft omdat ik net een sim-only had verlengt na de S Plus

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 22 juli 2024 13:34]

Ik heb een maandelijks opzegbaar sim only abbo, 8GB en onbeperkt bellen/SMS voor een tientje per maand. Toestel koop ik altijd los, paar maanden na de releasedatum. Scheelt een boel knaken en geeft me veel meer flexibiliteit dan een abbo waar je 2 jaar aan vast zit.
Dat was ook mijn "afhankelijk van wanneer je hem koopt" opmerking en ik kan geen sim-only vinden die onder de 14 euro per maand duikt met die eigenschappen, mogelijk ook afhankelijk van wanneer je kijkt.

Mijn vergelijk destijds was los toestel € 1099,- met sim only € 180,- (€15) bij elkaar € 1279,- voor het eerste jaar nu betaalde ik € 849,- en € 264 (€22) oftwel € 1113,- scheelt dus behoorlijk wat euro's + kreeg nog een extra onzin pakket voor de TV.

Ben wel nieuwsgierig wat je haalt uit die flexibiliteit? Geen bedrijf is geneigd je een voordeeltje te bieden met jouw vluchtige abonnement.
Was een aanbieding van simyo, gratis dubbele data.
Dat moeten die mensen helemaal zelf weten want daar betalen zij ook voor. Maar is er ook een grote groep die inderdaad 5-6 jaar met hun telefoon wil doen en dat moet ook gewoon kunnen.
Toch vraag ik me af hoeveel telefoons de eerste 4 jaar overleven. Genoeg mensen laten bijvoorbeeld hun telefoon vallen. Als de telefoon 3 jaar is heb je een keuze te maken. Ga je de telefoon repareren of stop je die reparatie kosten gewoon in een nieuwe telefoon? Ik verwacht dat de huidige maatschappij wel vaak kiest voor een nieuwe telefoon. Kinderen/tieners zullen vooral denken dat nieue weer beter is. De zakelijke markt wil showen dat ze professioneel zijn of geven niets om geld omdat ze toch genoeg hebben. Of de telefoon wordt weggelegd als backup maar die telefoons zien toch niet vaak het daglicht meer. Dus ik ben wek benieuwd of de kosten van onderhouden na 4 jaar wel echt nog waard is. Ik zou dus liever iets zien als dat ze ook zouden mogen stoppen als er nog maar bijvoorbeeld 10% van de verkochte telefoons online activiteiten vertoont.
Wat ook goed zou kunnen helpen is om fabrikanten te verplichten om de einddatum van support op te nemen in de titel van het product, of verplicht met grote letters op de voorkant van de verpakking. Dan zien en leren consumenten dat een dergelijke datum erg belangrijk is, en krijg je dat fabrikanten automatisch als een feature een zo hoog mogelijk datum er op willen zetten.
Dat zou ik dan weer niet doen, dan zou je de situatie kunnen krijgen dat de fabrikant functionaliteit na die datum helemaal niet meer gegarandeerd bijv. dat je niet meer kunt bellen of je telefoon niet eens meer kunt opstarten.
Als support wegvalt betekent het niet dat je niet meer kan bellen of opstarten. Het gaat om security updates, dat zijn kleine patches van code, waarvan het ontbreken ervan grote consequenties kan hebben. Wat jij noemt klinkt meer als fabrieksgarantie.
Maar ik begrijp je punt wel, de fabrikant zou inderdaad weinig motieven kunnen hebben om na een vaste datum niets meer te doen, maar dat geldt eigenlijk ook als de fabrikant helemaal geen datum zou vermelden, zoals nu een beetje het geval is. De kans is groot dat ze dan wel een datum hebben, maar dat die ergens intern geheim in het bedrijf bekend is. Het datum voorstel zou eigenlijk ook meer een minimale datum moeten zijn, dan een eind datum. Maar belangrijk is dat de fabrikant een datum goed en helder communiceert naar consument, zodat de consument de kennis krijgt en de keuze heeft. Sites als Tweakers zouden dan vervolgens gemakkelijk tabellen kunnen bijhouden, zodat je snel kan zien hoe goed een fabrikant scoort op supportduur.

Producten waarvan de einddatum nadert, zouden dan automatisch minder gekocht gaan worden, want consumenten hebben nu door wat er gebeurt, i.p.v. onbewust een product te kopen waarvan later blijkt dat er geen updates meer voor komen. Het zou bijv. mooi zijn als iemand met weinig kennis, een mobiel via Internet koopt, thuis de doos in handen heeft en ziet staan dat er nog een paar maanden support op zit, en daarom zonder het verder open te maken, de telefoon weer terug kan sturen.

Eventueel zouden fabrikanten extended support kunnen aanbieden tegen betaling, voor na het verstrijken van een datum. Iets wat bij grote software pakketen voor het bedrijfsleven vrij gebruikelijk is.

[Reactie gewijzigd door Cyb op 22 juli 2024 13:34]

Hangt toch echt af wat je koop, mijn samsung s8 doet het nog goed en vrouwlief heeft al 2 iphones versleten, voor dat geld kon ik 3 s8's gekocht hebben.
Volgens uitzoekwerk van Tweakers zijn Samsung en Apple samen koplopers op het gebied van ondersteuning voor hun toestellen, wanneer je kijkt naar de duur van de ondersteuning.

Jammer dat in dit onderzoek Jolla met hun SailfishOS niet is meegenomen. Dit hebben minimaal 7 jaar ondersteuning.
Ik vind het vooral raar dat Tweakers hiermee lijkt te suggereren dat deze twee vergelijkbaar zijn met elkaar. In de praktijk is het Apple, en daarna heel lang niks. Samsung doet het beter dan de meeste Android concurrenten, dat is eerder veelzeggend dan prijzenswaardig.
Tja apple toestellen zijn dan ook pakken duurder ten tijde toen ik mijn s8 kocht (eind 2017 500-550 euro) was de vergelijkbare apple smartphone de 8 plus die een 850-900 euro kostte.
Ik denk dat T.net hier haar ware journalistieke aard laat zien.

Na uitvoerig onderzoek komt T.net tot de conclusie dat Apple en Samsung tot de top behoren.

Manmanman. Dit is echt een bedroevende advertorials voor Samsung. Mijn S9 zit al geruime tijd op quarteely updates en 0 upgrades. Mijn XR en 8s doen dat stukken beter.

Jammer en ergens ook walgelijk dat het geld het ook hier op T.net van de journalistieke integriteit wint.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 22 juli 2024 13:34]

De opmerking is toch over fabrikanten niet over OS makers? SailfishOS heeft dus niks in dat rijtje te zoeken, het merk wat die telefoons verkoopt zou wel kunnen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:34]

Dat werkt bij Jolla anders, er is geen fabrikant(meer) die telefoons met het os uitbrengt. Je flasht het op een apparaat. Maar het toestel wat ze zelf ooit hebben uitgebracht(als fabrikant)hebben ze 7 jaar ondersteund.

[Reactie gewijzigd door Bongoarnhem op 22 juli 2024 13:34]

Alsof het van het aantal gebruikers afhangt.
Soms kun je beter niks zeggen 🪃
Prima. De S8 gaat nog heel erg goed mee, en is in dagelijks gebruik vrijwel net zo snel als moderne telefoons. Ik zie geen technische redenen om hem niet meer te updaten. Jammer dus dat het zal blijven bij infrequente updates eens in de paar maanden.

[Reactie gewijzigd door saren op 22 juli 2024 13:34]

Persoonlijk was min enige reden om te upgraden naar een Pixel 6 (van een OnePlus 6) de camera.

Daarnaast stoorde ik me ook aan enkele software quirks van OnePlus(*), maar de camera was toch de hoofdreden, daarbuitne was ik 3,5 jaar lang best tevreden met dat toestel, en hij was allerminst traag geworden!

Met mijn Pixel 6 verwacht ik nu weer minstens 3 jaar te doen, hopelijk nog wel wat langer. Nu ik een toestel met echt een topcamera gekocht heb wordt dat voor mij geen probleem denk ik.

*: zoals alle Chinese bedrijven killen zij ALLES op de achtergrond, behalve dan een geheime niet-aanpasbare whitelist waarop populaire apps staan, zodat reviewers er niet snel achterkomen. Ik merkte dit doordat ik geen GPS tracking kan gebruiken op mn fitbit, tenzij ik het scherm aanhou en de fitbit app op de voorgrond, hetzelfde met de babyfoon app die we op verplaatsing gebruiken. Enorm irritant!
Kun je niet instellen dat bepaalde apps worden uitgesloten van deze "energiebesparing"? Ik kan me herinneren van mijn vorige Poco F1 dat ik dit per app kon instellen.
Dat voorkomt alsnog niet dat ze worden afgesloten na 10 minuten op de achtergrond.

Heel leuk om achter te komen op het einde van een avond dat je gezellig in de hotelbar wat drinkt met je partner terwijl je kind op de kamer ligt te slapen.
OnePlus Nord van midden 2020 heeft eergisteren update gekregen die oa het doorschakelen van telefoon oproepen zou oplossen als ik het goed begrijp. Ik heb al maanden last van dat ik willekeurig oproepen niet hoor! Beveiligingsupdate is nu van okt. naar nov. gegaan.
Ik ben van Android naar kaiOS en iOS gegaan. Nokia Flip 2720 & iPhone 13 mini.
Nou leg hem naast de S21 en het is oprecht een langzame en verouderde telefoon, prima dagelijks bruikbaar maar door de S9, S10 en S20 over te slaan heb je nu echt veel vooruitgang met een S21. Toevallig 2 weken geleden hier een S8 vervangen met de S21, de S8 gaf inmiddels een bloedend oor tijdens het bellen dus het was nodig tijd!
Een bloedend oor bij het bellen? Way bedoel je daarmee?
Barsten in het scherm/rand van de behuizing scherp afgesleten.
Prima te vervangen, en is het nog dubbel en dwars waard.
De onderdelen zijn prima te vervangen, maar de onderdelen zorgen vaak wel dat het toestel 'opeens' anders is en minder goed werkt, in mijn ervaring dan.
Niet als je met de juiste onderdelen werkt. In dit geval is een service pack goed betaalbaar.
Prima te vervangen á € 180,- voor een nieuw scherm, frame, achterkant en batterij (nog niet slecht maar hij moet toch open) voor een 3 jaar oude telefoon die toch binnen 12 maanden vervangen word. Praktisch prima vervangbaar economisch niet zo heel rendabel, nu is de uitgave van volgend jaar naar voren gehaald.
Maar dat is dan toch echt vanwege onvoorzichtheid van de kant van de gebruiker en niet zozeer van gewone slijtage of slechte bouwkwaliteit.
Ik zei ook niets over de bouwkwaliteit of slijtage gevoeligheid van het toestel. Ik reageerde op de onderstaande opmerking
De S8 gaat nog heel erg goed mee, en is in dagelijks gebruik vrijwel net zo snel als moderne telefoons.
En zijn S8 gaat nog heel erg goed mee, maar die van ons dus niet meer om de reden die ik had aangegeven en nu hadden wij een vergelijk tussen de S8 en een "moderne telefoon" en het verschil schurkt toch echt dichter tegen dag en nacht dan schemering en midden op de dag.
Ik heb de S21 nu ruim een half jaar als opvolger van mijn S9+, maar wat een kut telefoon is dat zeg. De S9+ was veel beter, ook meer high-end gevoel.
Het is dat de accu al zo slecht is van de S9+, waar ik gelijk aan toe moet voegen dat die van de S21 nog veel sneller degradeert, anders werd het terug mijn primaire telefoon.
Vervelend om te horen maar waarom heb je hem dan al die tijd gehouden en niet terug gestuurd? Kan eigenlijk geen enkel aspect vinden van de S9+ t.o.v. S21 waardoor die beter zou lijken.
Mijn S8+ doet het nog prima. Dus hoef me nu geen zorgen meer te maken dat mijn telefoon te veel verouderd. Afgelopen black friday vierden we zijn vierde verjaardag.
Mooi mijn vrouw gebruikt mijn oude S9+ voor spelletjes, die zal dus ook nog wel updates krijgen.
Ben nog hartstikke tevreden met m'n S7, kom ook maar door met een update daarvoor. Draait moeiteloos 1080p60fps streams, gaat twee dagen mee op een accu of langer als ik alleen standby blijf, laadt snel op, maakt nette foto's met zonlicht, nooit crashes oid.. Echt debiel om hem weg te gooien.
Als je tevreden bent, gewoon blijven gebruiken.

Naar de update kun je fluiten.
Wellicht eens kijken naar een rom die meer up to date is dan je huidige Android versie.

Lineage OS heeft er eentje met Android 11

[Reactie gewijzigd door jqv op 22 juli 2024 13:34]

Ik vraag mij af of dit gedaan is voor de log4jshell exploit.

Wel fijn, hoe dan ook.
Cool, vorige week mijn S8 nog eens bovengehaald.
Jammer genoeg had ie problemen met let's encrypt certificaten. Hopelijk lost deze update dat probleem op.
Dan zou ik nog wel eens even m'n S8 gebruiken om m'n verandering-itis te bevredigen 😁

[Reactie gewijzigd door laibalion op 22 juli 2024 13:34]

4 jaartjes oud en niet meer ondersteund ?
Mijn S8 draait op 1 april 2021 die kwam afgelopen mei dus valt reuze mee met hoe ver ze achterlopen . De batterij heeft alleen last van de kou buiten dat hij ineens van 80% naar 20% kan gaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.