Samsung geeft alle Galaxy-telefoons van 2019 en nieuwer vier jaar lang updates

Samsung geeft alle Galaxy-telefoons van 2019 en nieuwer vier jaar lang beveiligingsupdates. Dat heeft de fabrikant laten weten. Daarbij gaat het ook om goedkope modellen als de A10, A20 en A30, zegt Samsung.

Het gaat hier om modellen uit 2019, 2020 en 2021, blijkt uit de lijst van Samsung. Voor toestellen uit 2018 en ouder blijft de situatie van minimaal drie jaar lang updates gehandhaafd, hoewel dure telefoons in het verleden ook vaak na die periode nog beveiligingsupdates kregen.

Dure modellen krijgen daarbij maandelijks beveiligingsupdates, terwijl dat bij goedkopere telefoons vaak eens per kwartaal is, zo staat in de huidige lijst van ondersteunde telefoons. De oudste telefoon die Samsung nu nog ondersteunt, is de bijna vier jaar oude Galaxy S8 uit maart 2017.

Samsung zegt niet waarom het de stap om alle telefoons vier jaar lang te ondersteunen juist nu zou kunnen zetten. Door de wijziging krijgt bijvoorbeeld de Galaxy A50 uit het voorjaar van 2019 minimaal updates tot het voorjaar van 2023. De stap geldt ook voor recente tablets.

Veel fabrikanten beloven een minder lange ondersteuning voor telefoons. Google, de maker van Android, levert drie jaar lang ondersteuning op zijn Pixel-telefoons. Ook veel andere fabrikanten houden het op drie jaar, terwijl sommigen hun telefoons zelfs minder lang ondersteunen, zo bleek uit een inventarisatie van Tweakers een half jaar geleden.

Samsung kondigde vorig jaar al aan dat zijn dure modellen vanaf de Galaxy S10 drie OS-upgrades zouden gaan krijgen. Dat waren er tot dan toe maximaal twee per telefoon.

Android-updates

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

22-02-2021 • 15:21

117

Lees meer

Reacties (117)

117
115
37
3
0
70
Wijzig sortering
Goed dat ze hun eigen producten serieus beginnen te nemen, alleen vind ik een kwartaal update wel wat mager. Tegenwoordig probeert toch iedereen wel binnen een maand security problemen te verhelpen.
De 4 jaar is mooi maar de updates per kwartaal zijn echt ondermaats.

Gekeken naar de vulnerabilitylist van Samsung zijn er iedere maand meerdere critical vulnerabilities. Ik vind dat alle toestellen gedurende de 4 jaar minimaal maandelijks security-updates zouden moeten krijgen.
Regression testing kost echt heel veel moeite en tijd, zelfs met volledige automatisering en phonefarms. Hoe complexer het toestel, hoe complexer de regressietest.

Ik heb zelf een tijdje met Samsung meegewerkt om problemen op te lossen met Engineer en Alpha builds etc, en het is echt een lomp en traag proces.
Zelfs met critical vulnerabilities is het nog steeds erg lastig om daadwerkelijk een telefoon binnen te dringen, zeker als je binnen de play store blijft en geen rare apps downloadt.
Mooi, dus ik krijg op mijn S10+ Android 12 ;)
Ben bang van niet :-P

De titel doet geloven dat je nog 4 jaar major upgrades krijgt van Android, de inleidende tekst beperkt zich al tot beveiligingsupdates ;(
De Galaxy S10 werd geleverd met Android 10. Dan zou dat betekenen dat we Android 11, 12 en 13 krijgen.

Staat ook in het artikel die je hebt gelinkt :)
Omdat de Note 20 uitkomt met Android 10, zou die dus upgrades krijgen naar Android 11, 12 en 13, merkt XDA-Developers op.
Edit: Kleine foutjes weggehaald

[Reactie gewijzigd door RobinNL op 22 juli 2024 14:33]

De S10 kwam met Android 9 voorgeïnstalleerd, zie de review van Tweakers toen hij uitkwam: https://tweakers.net/revi...de-schermen-software.html
Op een van de foto's staan de software-gegevens van de telefoon, en daarop is te zien dat het androidversie 9 is. De updates lopen dus door tot android 12.
Ik zat even in de pricewatch te kijken en hier stond Android 10, dus ik dacht even dat deze standaard was meegeleverd. Foutje van mij kant dan 8)7
die van mij had toch echt Android 9 toen ik mijn S10 kreeg. Koop je hem later, staat er al Android 10 op...
Klopt inderdaad, staat ook in de reactie hierboven :)
Android 11 is hier intussen al binnen op mijn S10 van het werk.
Klopt, dat is vaak het onderscheid tussen 'updates' en 'upgrades'. Naar mijn mening zijn de verschillen tussen majors van Android zo klein dat het ook niet uit maakt. Vaak wordt de reden gegeven dat een telefoon veilig moet blijven, daarvoor zijn beveiligingsupdates dus goed genoeg. Daarnaast krijg je zoveel via de play store, tegenwoordig zelfs gpu drivers, dat je niet echt meer major updates nodig hebt.
Bovendien is Samsungs schil steevast pakweg 1 release voor op reguliere Android wat veel features betreft dus het is niet echt een nadeel tov andere merken.
Dat de S10(+/e) Android 12 zou krijgen was al in augustus bekend, de link staat gewoon in het artikel.
Toch wel hoor, is alreeds bevestigd.
Eerst zullen we OneUI 3.1 krijgen de komende maanden op de S10 serie.
Heb deze ochtend de februarie patch mogen ontvangen, was wel een pak later dan gewoonlijk. Vermoedelijk wat laat door de android 11 uitrol van januari.

Ik kan het enkel toejuichen, bij mij begint het vaak na 18 maanden te kriebelen om een nieuw toestel aan te schaffen waarbij ik tot nog toe op 24 maand telkens een nieuwer model heb aangeschaft.
Met mijn s10 wil ik hoe dan ook nog de android 12 update krijgen en wachten tot de aankondiging van de Note toestellen in 2022.
Ik had de februari januari patch op mijn S10e binnen op... 1 februari! Sneller dan de Pixel 4A van mijn vrouw. :*)

Edit: eerst goed checken, Raka. 8)7

[Reactie gewijzigd door Raka op 22 juli 2024 14:33]

De update van begin februari was geen security patch. De security patch van februari is dit weekend pas vrijgegeven voor de S10 toestellen.

Maar dit nieuws zelf is wel mooi. Ben nog steeds tevreden met mijn S10+ en nu weet ik dus dat hij nog minimaal 2 jaar "veilig" is. De major releases doen mij vrij weinig aangezien Samsung op veel zaken voor loopt maar security patches zijn fijn. Hopelijk weet Samaung het nog uit te breiden met jaar 5 en 6 om dan bijv om de 3 maanden een update te doen, dan creëren ze wat meer resell waarde.
Hoezo doet de titel dat geloven? Er staat "updates" in de titel en niet "upgrades".
Dat betekent tegenwoordig niks meer. Vroeger was het zo dat dat net als semantic versioning een bepaalde waarde had, bijv. dat problemen opgelost werden vs. nieuwe functies toegevoegd worden, of dat de een non-reversible was en de ander optioneel en ook teruggedraaid kon worden.

Om dat het nu gewoon random gebruikt wordt (al dan niet door marketing schrijvers) kan je er eigenlijk niet van uit gaan dat er bedoeld wordt dat je verwacht dat er bedoeld wordt.
Ik zie het inderdaad wel vaker fout gaan, maar op Tweakers staat het er altijd goed, dus ik had bij dit artikel geen reden om te twijfelen.
De vraag is: is dat erg? Op Windows krijg je ook geen updates naar een nieuwere versie van Windows (naar Windows 10 uitgezonderd). Ik zou het op zich wel erg vinden, aangezien ik bij Sailfish van Jolla al jaren volledige updates krijg. En dan heeft Jolla een heel bescheiden budget tegenover Google.
Windows is een compleet ander systeem als android.
Windows rolt nieuwe functionaliteiten uit onder een windows versie naam of bied jaren lang ondersteuning. Vooral nu bij windows 10 ik kan me windows 8 niet eens meer herinneren.

Android rolt nieuwe functionaliteiten uit onder een nieuwe OS versie + developers krijgen daar nieuwe functionaliteiten in, waarmee ze nieuwe dingen kunnen bouwen. Doordat veel android toestellen op een ouder OS functioneren is het niet mogelijk om deze te gaan gebruiken. Dit is bij windows dus anders, dit is dan uit dev kant geschreven. Maar voor gebruiker zijn er ook genoeg redenen waarom je juist de nieuwste os wilt draaien tegen over alleen beveiliging patches te krijgen. Android OS is echter nog ver van af.
Gebrek aan upgrades hoeft in principe niet zo'n probleem te zijn.
Mn ouders hebben Android 6 en dat vinden ze verder prima.
Maar waar die nu tegenaan lopen, is dat de overheid Berichtenbox app stopt met werken op Android 6. En de ING bank app stopt straks mss ook, aangezien vorig jaar Android 5.1 is gestopt.
(En dat ligt aan wat @timewatcher ook zegt).
Zo bekeken, elk jaar extra dat je upgrades krijgt, worden zulke issues n jaar uitgesteld, gaat je Android telefoon n jaar langer mee. Tenzij je m daarvoor _weggooit_ als je nieuwe hardware wilt, ipv verkoopt/geeft aan iemand die de hardware acceptabel vindt.
(En ja, Android 6 krijgt ook allang geen security updates meer, maar dat is weer het probleem van de updates, terwijl het juist over upgrades ging).
Deels ik begrijp je wel "toestel werkte toch goed paar jaar terug?",

Hopelijk dat je het kan volgen probeer het zo goed mogelijk uit te leggen. Ben zelf nog junior android developer. Als een applicatie gemaakt moeten worden, werken wij met een SDK of api versie waarin een bepaald aantal Osen ondervallen.

SDK is een versie bijv 28. Waaronder dan android 9.0 (pie) of hoger wordt ondersteund.
Android 5.1 valt onder 22 nieuwste is 30. Misschien 31 draai geen alpha beta.

Echter is het probleem als je apps gaat uitrollen voor een lagere SDK/api dat deze trager worden aanschouwd als nieuwere SDK's waar groot gros gebruik van maakt + minder functionaliteit e.d (dan praten we vaak al over een SDK's die soms al 3 jaar geleden uitgerold is wat nieuw wordt genoemd). vaak hebben die oudere SDK's voortaan last van dependencies die niet meer goed of niet meer ondersteund worden "deprecated" wordt dit dan genoemd. Dan kun je stellen google of andere partijen moet langer ondersteunen, alleen ik verwacht dat dit simpeler gezegd is omdat je met snelheid, veiligheid en extra werk opgezadeld komt voor een kleine groep.

Daarnaast kun je als dev dus Google ook zien zien hoeveel nog echt gebruik maakt van een bepaalde os in Android Studio. 1 van de protocollen van de overheid is om hun apps zolang mogelijk te ondersteunen. Maar op moment moet je toch kiezen voor de grotendeels van de gebruiker dan de kleine marge.

[Reactie gewijzigd door timewatcher op 22 juli 2024 14:33]

Ja daar was ik wel ongeveer mee bekend, maar bedankt voor de extra toelichting :)
Natuurlijk zijn nieuwere Androids beter op allerlei manieren, maar het ging me idd meer om, hoeveel maakt het in de praktijk uit voor de user.
Dat mn ouders pas de eerste issues krijgen als hun versie zes jaar oud is, valt zo bezien nog best mee. Al had ik ze graag naar wat nieuwers getild natuurlijk (maar helaas geen custom rom).
Of nog beter, dat Google het zo opzet dat telefoons makkelijker naar iets nieuwers kunnen. Waar ze al wel het nodige voor hebben gedaan, maar zolang men nog spreekt over "telefoon x krijgt y jaar upgrades" zijn we er nog niet.
Ik begrijp dat het lastig is voor developers, maar waarom die ueberhaupt developen is voor users.
En voor zover die rekening houden met oude Androids, wat ze (al dan niet met tegenzin) toch vrij goed doen, is er voor die users niks aan de hand.
Daar zit natuurlijk wel een grens aan, het zou raar zijn rekening te gaan houden met de oudste 1%. Maar dat betekent ook weer, dat n oude versie draaien een probleem is voor slechts die 1% van de users, dus in de praktijk niet zo erg (die 1% is uit de duim gezogen maar ter illustratie).
Security geen os updates. Goed lezen wat er staat. Ik denk dat zo n lange os support je device zal bricken tot een traag onbruikbaar toestel vanwege een te oude processor en ram geheugen.
Ik denk dat zo n lange os support je device zal bricken tot een traag onbruikbaar toestel vanwege een te oude processor en ram geheugen.
Wat een onzin. Dmv custom roms draaien heel veel oudere Android toestellen (veel ouder dan de S10) zonder problemen Android 11. Daarnaast heeft een toestel wat traag is helemaal niets met een bricken te maken.
Natuurlijk is het wel de vraag wat die custom roms bevatten. Diverse daarvan hebben bijv. een getweakte kernel met alle waarschuwingen van dien, anderen hebben bepaalde functies niet aan boord om de roms lichter te maken, etc. waardoor het niet 100% te zeggen is of een officiële upgrade net zo lekker zou draaien.
Ik lees juist goed wat er staat :-)

Hetgeen jij zegt bevestig ik dus eigenlijk al in mijn reactie, was ook meer bedoeld t.a.v. andere lezers die wellicht iets te enthousiast worden en hiermee denken dat ze daadwerkelijk 4 jaar upgrades krijgen in plaats van, zoals het artikel aangeeft, enkel security updates en als je geluk hebt een major upgrade.
Ik denk dat zo n lange os support je device zal bricken tot een traag onbruikbaar toestel vanwege een te oude processor en ram geheugen.
Dat was een paar jaar geleden inderdaad nog het geval. Tegenwoordig echter is de hardware zo goed, dat dit geen issue meer is.

Mijn iPhone 7 uit 2016 bijvoorbeeld is nu na 4 iOS-upgrades nog net zo snel en bruikbaar als toen ‘ie uit de doos kwam.
En toch geef je zelf al antwoord op de misinterpretatie.

Zolang mensen updates en upgrades door elkaar halen en/of hetzelfde vinden, dan maken ze zichzelf blij met een dode mus.

De titel suggereert dat je 4 jaar updates krijgt en niet 4 jaar OS upgrades.
de titel zegt 4jaar lang updates, staat niet bij major updates.
In de tekst staat idd dat het om puur beviligingsupdates gaan.
Persoonlijk niks verkeerd mee. na 2jaar grote update naar nieuwe android versie is niet verkeerd. zolang de batterij niet makkelijk vervangbaar is. is de gsm na 2jaar behoorlijk snel leeg. Gevolg dus dat nieuwe update wel leuk is maar je sneller een nieuwe gsm koopt.
Goed teken, laten we hopen dat Samsung zicht hier ook aan gaat houden.
Volgens mij heeft Samsung de reputatie zich te houden aan waar ze zich aan committeren, of heb jij ergens anders ervaring mee dat ze niet doen wat ze beloven?
Ironisch dat je dit zegt, gezien Samsung meerdere keren heeft aangekondigd om bijvoorbeeld de headphone jack of de oplader in de doos te houden toen Apple dat weg deed. Om vervolgens hetzelfde te doen. Maar verder weet ik niks af van hun reputatie.
Klopt, maar ik bedoelde meer zaken over software support die ze aankondigen bij hun telefoons of TV's, niet de gebruikelijke marketing leugens van de sales afdelingen, als ik iemand tegenkom die verteld verkoper te zijn controleer ik altijd na dat gesprek of ik alles nog heb.
En ik bedoelde het ook waar het negatief uitpakte en niet zoals bij de S7 waar ze 3 jaar beloofden en 4 jaar gaven.
Ik kocht 5 jaar geleden een Samsung TV, een 55', 4K, die toen nog € 2.000 moest kosten. Maar goed, beetje serieuze tv gaat 10 jaar mee bij ons.

Ik had me heel goed online ingelezen en was in verschillende showrooms gaan kijken en dit was een hele mooie smart tv met veel opties waaronder een ingang om de laptop vanaf de bank te gebruiken.

Samsung was net overgestapt op een nieuw systeem voor hun smart tv's, wat volgens sommigen zou betekenen dat je goed zat qua updates, apps die beschikbaar zouden komen etc, zeg maar de 'smart' kant van de tv.

Eerste 1,5 jaar zijn er twee updates geweest, zonder dat duidelijk werd wat er geüpdate werd. Het scherm kreeg na 3,5 jaar rare overbelichte randen waar Samsung niets aan wil doen. Bestaande apps worden al jaren niet geüpdate en bijvoorbeeld Apple TV+ en Disney apps zijn nooit uitgekomen voor mijn tv.

YouTube app heeft rare bugs zoals dat je de ondertitels bij elke video opnieuw aan moet zetten. Bediening van de app via de tv afstandsbediening is elke keer een frustrerende ervaring omdat de video gaat haperen of vastloopt terwijl bijvoorbeeld Netflix prima gaat. YT casten / YT app bedienen vanaf de iPhone heeft niet die quirks, maar wel weer andere die ook weer resulteren in onderbroken video's.

Dus ik een S7 van een maat overgenomen omdat het dan beter zou gaan want Samsung/Samsung, maar nee, de YT app bedienen geeft toch weer vastlopende video's.

Kortom, dit valt me tegen. Ik hield er rekening mee dat ik niet 10 jaar de nieuwste apps zou krijgen, maar ik had wél verwacht dat

1) Populaire apps zoals Spotify, YouTube en Netflix minimaal updates zouden krijgen tot er een versie was die stable is. Spotify hapert, Netflix heeft gedoe met teksten van de interface die half afgesneden worden en YouTube is een ronduit frustrerende ervaring en dat gaat nooit meer opgelost worden. Apps van de publieke omroep zoals NOS Journaal kijken starten en reageren zo ongelofelijk traag dat je denkt dat je tv is vastgelopen.

2) We minimaal een jaar of vier, vijf met nieuwe ontwikkelingen zoals Apple TV+ en Disney en dergelijke mee zouden doen. Niet dus.
Het zal vast ergens anders in de reacties genoemd zijn, maar koop een AppleTV of vergelijkbaar Android doosje en je bent de ellende van de 'smartTV' snel vergeten.
Een Apple TV staat in de planning, want Apple huishouden / ecosysteem. Ik wachtte ‘nog even’ op de volgende update maar dat duurt al jaren intussen, LoL.
Goed teken, laten we hopen dat Samsung zicht hier ook aan gaat houden.
Het zijn securityupdates hé

Dus als jij voor een toestel uit 2019 ( A50 ) in 2023 een popup krijgt met 'update geinstalleerd' hebben ze al aan de eis voldaan.
Al is het dan alleen maar een typefout ( bij wijze van spreken ) of een minuscule toevoeging aan Knox.

Na Android11 zal er geen versieverhoging meer komen, maar dat was al jaren zo op alle toestellen.
Marktaandeel terugwinnen, waarschijnlijk. In eerder bericht stond dat Samsung wat marktaandeel verloren had.
Toch een goed voorbeeld, dat hopelijk doet volgen.

[Reactie gewijzigd door Knijper1962 op 22 juli 2024 14:33]

Hmm, zou me verbazen moest dat de hoofdoorzaak zijn. Opzich verloren ze 'maar' 0.4% aan market share van 2 19 op 2020.
Die 14,6% minder verscheepte toestellen uit het vorige artikel is ook gewoon omdat er in het algemeen minder toestellen verkocht zijn. Er zijn zo'n 12,5% minder toestellen verkocht.
Bron

Samsung is al een tijdje de ondersteuning aan het opschroeven. Eerst was het altijd 2 jaar, dan 3 jaar en nu 4 jaar.
Hoe verdienen ze marktaandeel terug door mensen niet meer te dwingen een nieuwe telefoon te kopen? Ik dacht toch dat dat artikel wat jij aanhaalt ging over de verkoopcijfers en mensen die langer met hun toestel doen helpen de verkoop niet.
Ligt er maar aan hoe je daar naar kijkt. Als je een nieuwe telefoon zoekt en je hebt een leverancier die, ik zeg maar iets geks, een toestel vijf jaar ondersteunt met nieuwe software versies en je hebt er één die het al na drie jaar opgeeft... dan kan ik me voorstellen dat je die neemt die een stuk langer ondersteuning biedt. Tussen vier en vijf jaar wordt de keuze al een stuk lastiger.
_/-\o_ Er wordt is een keer geluisterd. Dit is een mooie en grote zet van Samsung, waarbij we mogen hopen dat andere fabrikanten zullen volgen!

[Reactie gewijzigd door MrFax op 22 juli 2024 14:33]

dit word ook verplicht vannuit google in de nabije toekomst.
ACM heeft ze op vingers getikt
Goed plan want je moet je onderscheiden in de huidige markt die verzadigd raakt.

Eigenlijk hoort dit gewoon de standaard te zijn. Benieuwd wat het antwoord van oppo en xiaomi etc hierop is.

Het komt tenslotte uit de lengte of de breedte.
De markt in west-Europa is toch al jaren verzadigd, dwz meer een vervangingsmarkt?
Hier wordt ik blij van. Zou dat miserabel update beleid op het Android platform binnenkort tot het verleden horen. Geen fanboy gebash meer, kunnen wij eindelijk allemaal door 1 deur ongeacht welk device je in je handen hebt. Als de rest ook nog zou volgen. De ideale tech wereld. :Y)
Fijn dat Samsung nu ook beseft dat het tegenwoordig meer gaat om merkentrouw dan om korte termijn winst. Ze hebben in het begin gigantisch veel marktaandeel behaald door juist met 1001 modellen te komen die na 2 jaar verouderd waren en geen updates meer krijgen .

Nu de innovatie binnen smartphone land afneemt (excluding foldables) zien we dat de consument langer met een telefoon doet en dat er dus vaker wordt gekeken naar de echte levensduur (incl. software updates) dan naar de economische levensduur van een mobiel.
Dit is een mooie Unique selling point tov andere Android makers!

Alleen bedoelen ze hiermee aantal jaren ondersteunt voor Android updates of?
Het is nog geen Apple maar zo gaan we toch wel erg de goeie kant op.
Na 4 jaar is bij mij een telefoon wel 'op'. Batterij is niet meer zo goed, maar zeker ook wat fysieke schades door jaren van gebruik.
Eigenlijk geen reden meer om niet voor Samsung te kiezen, nu maar hopen dat andere Android-aanbieders volgen.
nieuwe batterij is niet zo duur hoor.
Wat zou een batterij kosten om hem te vervangen, 25€ ? Laat m vervangen en verkoop je toestel. Krijg je daar nog iets voor.
€65 voor een Galaxy S9, en dan ben je hem 3 dagen kwijt.
Je hebt nog Nokia met Android One.
Alleen Nokia komt niet echt zijn belofte na. Vaak komen de updates veel later aan of helemaal niet.
Nokia geeft maar 3 jaar security updates voor zover ik weet.
Precies zoals de voorwaarden zijn van het Android One progamma van Google.
2 Upgrades en 3 jaar security updates.

Dus het is niet Nokia die dat bepaald, maar Google.
4 jaar gaat verder dan de Android One toestellen. 2 major upgrades en 3 jaar security updates.
Misschien eens nalezen hoe dat zit.

Ik vermoed dat Google de Android One voorwaarden snel gaat aanpassen om de zet van Samsung te overtreffen of minimaal te evenaren.
het verschil met apple wordt wel erg klein. Apple geeft 5 jaar upGrades? Maar de aanschafprijs is daar erg hoog. Dat is bij samsung (ook door de keuze en de snelle pricedrop) een stuk minder. Ik ben afgelopen jaar voor een iphone 12 gegaan en kan hier nog jaren mee doen. Maar daarna ga ik waarschijnlijk wel voor een toestel dat 2/3 kost en ook 4 jaar meekan! (al blijf ik vooralsnog meer fan van iOS dan android) :D
Wat bedoel je daar mee?
Precies wat ik zeg...? Je betaald met je data. Lees de privacy policies van Samsung en Google eens na en van de bloatware die standaard op het toestel geladen is.
Je hoeft helemaal niet mee te doen aan dat soort praktijken, daar kan je voor kiezen.
En het gros van de mensen neemt dat op de koop toe en gaat er blindelings mee akkoord.

Maar wel apart dat je dat er bij haalt terwijl de discussie ging over de verhouding tussen aanschafprijs en de support die je daar voor terug krijgt.
Ik zou nog eens die privacy policies doorlezen als ik jou was. Er werd daarnaast gerept over de iets lagere aankoopprijs van Samsung, ik draag enkel een van de onderliggende redenen daarvoor aan. Maar van jou mag die factor kennelijk niet meegerekend worden in prijsvergelijkingen; dan is ‘t niet zo heel eerlijk hè.
Ik heb me meer dan voldoende verdiept in dergelijke policies om te weten hoe achterlijk ze met data om gaan, dat hoef je me niet te vertellen.

Maar nogmaals; niemand verplicht je om akkoord te gaan met die privacy policies, je kan ze gewoon weigeren en alsnog gebruik maken van je toestel.
Er ontbreken dan wel een aantal softwarematige functies, maar dat is de afweging die je van tevoren maakt(of niet).

Je hebt het volledig in je eigen handen waar je wel en niet mee akkoord gaat toch?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.